De Karavaan januari 2015

32
3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw januari – februari – maart 2015 Eenentwintigste jaargang nr. 1 v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96 2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X duurzaam reizen Olifantenritje? all inclusive: een inclusieve reis voor personen met én zonder licht fysieke handicap reisverhaal in beeld Colombia thema: Diversiteit

description

Tijdschrift over duurzaam reizen: thema diversiteit

Transcript of De Karavaan januari 2015

Page 1: De Karavaan januari 2015

3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw

januari – februari – maart 2015 Eenentwintigste jaargang nr. 1

v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96

2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X

duurzaam reizenOlifantenritje?

all inclusive: een inclusieve reisvoor personen met én zonder licht fysieke handicap

reisverhaal in beeldColombia

thema:Diversiteit

Page 2: De Karavaan januari 2015

Cover: Isabelle KetsSamenstelling: Sarah TrappeniersTeksten: Sarah Trappeniers en de vermelde reisbegeleiders van KaravaanEindredactie: Liesbeth Denis en Carla BorgmansLay-out: Sarah TrappeniersDruk: Drukkerij De Bie (Duffel)Papier: cyclusprint, gerecycleerd en chloorvrij

Colofon

Voorwoord 3Reisfoto 4Dwars door je grenzen reizen 6Agenda 10Landencocktail: naar waar trek jij in 2015? 11All inclusive: een inclusieve reis 12Reisverhaal in beeld / Colombia 18Duurzaam reizen / Olifantenritje 21De hipste landen van 2015 26Stereotypen op reis 28Joker 30

2 3de Karavaan nr. 1

Inho

ud +

Col

ofon

Page 3: De Karavaan januari 2015

Jongensdromen of een acute midlifecrisis?

De OpPad zit weer in mijn brievenbus, dit Nederlandse outdoormagazine is voor mij het equivalent van een Sin-terklaasboekje voor kinderen. Ik weet dan altijd dat ik een tijdje zoet zal zijn met in stilte lezen en wegdromen bij de reizen en de gadgets die er in worden beschreven. In plaats

van een lijstje op te stellen voor de goede Sint, zorgt het lezen van Op-Pad er bij mij meestal voor dat mijn lijstje met nog te bereizen landen weer net iets langer wordt.

Ik kruip dus op de zetel met mijn tijdschrift en een goede kop kof-fie, klaar om weg te dromen. En ik begin te lezen over de fietstips van een Brit van 38 die vier jaar onderweg is geweest en 72.000 km heeft gefietst op bijna alle continenten. En dan de verhalen van een Neder-landse van 39 die enkele jaren geleden haar hele hebben en houden heeft verkocht en nu ergens onderweg is in Zuid-Amerika.

En ik krijg een knoop in mijn maag, het gevoel van een acute paniek-aanval… Ik ben dit jaar 40 geworden en veel last van dat extra decen-nium op de teller had ik tot nog toe niet gehad. Maar nu krijg ik het benauwd van het idee dat twee mensen, die jonger zijn dan ik, langer en verder gereisd hebben en het aangedurfd hebben om alles achter zich te laten. Waarom heb ik dat niet gedaan? Waarom heb ik nog niet zo veel reiservaring? Waarom?

Enkele dagen voordien was er in een gesprek met vrienden nog ter sprake gekomen wie welke jongensdroom had, wat wilde je zeker worden of doen toen je tiener was? Eén van de vrienden vertelde dat hij toen al absoluut een mooi en groot huis wilde, bij mij was dat reizen en de andere kant van de wereld zien. Die vriend heeft een mooi en groot huis. En nu, met die OpPad in de hand, kreeg ik de indruk dat ik mijn jongensdroom echt nog niet had waargemaakt.

Nog steeds in paniek belde ik een goede vriendin. En de conclusie was snel gemaakt: een acuut geval van midlifecrisis. Waarop ze me vooral aanmoedigde om mijn pas gekochte appartement terug te verko-pen, alles achter te laten en lang te gaan reizen, ze zou wel elk half jaar even op bezoek komen. Het hielp, ik kalmeerde enigszins.

En vervolgens zette ik me aan mijn Sinterklaaslijstje: welke reizen wilde ik ooit absoluut doen en welke wil ik zeker nog doen. Een hele reeks jongensdromen zijn gelukkig al waargemaakt, en deze 40-jarige heeft er nog een aantal nieuwe op zijn lijstje gezet.

Geniet van dit nieuwe jaar, maak er een fijn reisjaar van en maak één van je jongens- of meisjesdromen waar!

Tom Van den BorneVoorzitter Karavaan vzw

2 3de Karavaan nr. 1

Vooraf

Page 4: De Karavaan januari 2015

4 5de Karavaan nr. 1

Rei

sfot

o

Bolivia © Gael Vandenbussche

Page 5: De Karavaan januari 2015

4 5de Karavaan nr. 1

Reisfoto

Winnaars frisbeewedstrijd 2014

Dit zijn de winnende foto’s van de frisbeewedstrijd 2014! Met de frisbee wil Karavaan ont-moeting ver weg of dichtbij centraal stellen. Iedereen die in 2014 meeging met een Joker-groepsreis kon deelnemen aan de frisbeewedstrijd.

De foto van Bolivia (links) wint een etentje in een ViaVia voor de hele groep! Anekdote bij de foto: Even de benen strekken tijdens de Salartour in Bolivia en samen met onze kokkinnen, die ons vergezelden tijdens onze 5-daagse, een frisbeetje gooien … fun !!

De foto van Laos (hieronder) wint een duurzame activiteit voor de hele groep. Anekdote bij de foto: Na een leuk spelletje frisbee aan de over van de Mekong konden deze kindjes hun plezier niet op.

Veel plezier aan de winnaars en de groep deelnemers!

Laos © Catherine Blancquaert

Page 6: De Karavaan januari 2015

Voorbij de grensZe zijn met tien, hebben elkaar nog nooit

eerder ontmoet, maar het zijn stuk voor stuk mensen met pit en teamspirit die het leven omhelzen. Ze gaan de uitdaging aan om samen door Nicaragua te trekken. Het is een tocht van 18 dagen, dwars door het land, van west naar oost: langs de Stille Oceaan, over de heuvels van Rivas, tot op de top van de vulkaan Con-cepcion, 1600 meter boven de zeespiegel. Dan verder over de steppes van Jontales door de dichte jungle tot ze de Caribische kust bereiken.

Het leest als een heerlijk Joker-avontuur ware het niet dat alle deelnemers van deze reis een handicap hebben. Dit was het uitgangspunt van de tv-reeks ‘Voorbij de grens’ die in 2008 op Eén werd uitgezonden.

De tv-reeks belichte een maatschappelijke realiteit waar we niet dagelijks bij stil staan. De meesten onder ons reizen wel eens graag maar van zodra je een fysieke of geestelijke beper-king hebt worden meteen ook je mogelijkheden om te reizen gelimiteerd.

In het kader van gelijkheid wordt er gemak-kelijk gesproken over het toegankelijk maken van toerisme voor iedereen. Omwille van verschillende barrières worden echter niet alle sociale groepen van onze maatschappij even

vlot bediend door de toeristische sector. We-tenschappelijk onderzoek wijst uit dat beper-kingen in fysieke toegankelijkheid, gebrek aan informatie en belemmeringen door attitude de hoofdoorzaken zijn.

Moeilijkheden in balansDe drie voornaamste barrières brengen wel

de nodige vragen met zich mee. Zo hebben veel natuurgebieden en cultureel erfgoed beperkin-gen in fysieke toegankelijkheid. Maar wijzigin-gen voor een betere toegankelijkheid staan dan weer tegenover het principe van natuurbehoud en bescherming van cultureel erfgoed. Waar hou je ergens het evenwicht tussen aanpassin-gen doen zodat iedere mens de pracht van onze natuur en cultuur kan ervaren en het in stand houden en beschermen van diezelfde natuur en cultuur zoals ze vandaag bestaat, zonder menselijke tussenkomst?

Meer nog dan de zeer tastbare en gemak-kelijk te begrijpen fysieke toegankelijkheid zijn het vooral de attitude en de manier van denken binnen de toeristische sector die het moeilijk maken. Het is een grote barrière die niet een-voudig is om aan te pakken. Zowel de indivi-duele als ook de maatschappelijke attitude ver-

Eén van de essenties van een actieve reisbeleving zijn: ruiken, voelen, proeven, zien en horen. Je zintuigen als het ware het land laten ontdekken. Ik vermeld het als reisbegeleider ook tijdens de vertrekvergadering, want dat is toch de kern van reizen...ondergedompeld worden met al je zintuigen en nieuwe dingen ervaren en leren. Maar wat als je zintuigen niet mee kunnen?

Dwars door je grenzen reizen

Tekst: Karolina Rutkowska

6 7de Karavaan nr. 1

Dwa

rs d

oor j

e gr

enze

n re

izen

Page 7: De Karavaan januari 2015

trekken nog vaak vanuit een wat neerkijkende en hulpbehoevende houding voor het aanbie-den van reizen. Dit gebeurt vaak uit onwetend-heid omdat het nu eenmaal niet gemakkelijk is om je vanuit de eigen gewoonten en leefwereld te verplaatsen naar deze van iemand met een beperking. Sectorpersoneel bewust maken en opleiden; dat is nodig om deze moeilijkheid te overbruggen.

Het gebrek aan correcte en betrouwbare informatie is een derde hekel punt waarop reisorganisaties slecht scoren. Zo’n twintig jaar geleden werden mensen met een beperking niet aanzien als een economisch interessante klantengroep in de toeristische sector. Een be-perking hebben en op reis gaan gingen gewoon niet samen. Reisorganisaties stelden dan ook pakketten samen die weinig aandacht schonken aan de bijkomende noden voor mensen met een beperking. Wanneer er toch bij een reisagent-schap werd aangeklopt om een reis op maat te maken dan was de verstrekte informatie vaak onvolledig of incorrect. Eenvoudigweg omdat reisbureaus niet over de nodige informatie be-schikten die relevant is om een reisplanning te maken voor een reiziger met een beperking.

Er zijn al stappen in de goede richting gezet maar ook hier is blijvende vorming nodig en een uitbreiding van de informatie voorhanden.

Op wereldschaalDe laatste decennia heeft toerisme een zo

goed als aanhoudende uitbreiding en diver-sificatie gekend. Het is één van de grootste en snelst groeiende economische sectoren op wereldschaal, met zo’n 25 miljoen internati-onale toeristen in 1950 en een spectaculaire 1087 miljoen internationale toeristen in 2013. Deze dienstverlenende sector stelt veel mensen tewerk om de grote klantenbasis te dienen.

Het economische belang van toerisme is onmiskenbaar, maar daarnaast is het ook een drijfveer voor sociale verandering, die gepaard moet gaan met mensenrechten en duurzaam-heid.

De World Tourism Organisation (UNWTO) neemt daar een rol in op. Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties is verant-woordelijk voor de promotie van verantwoord, duurzaam en universeel toegankelijk toerisme. Concreet doen ze aan marktonderzoek en stel-len ze die kennis ter beschikking, promoten ze duurzaam toerismebeleid, voeden ze opleiding en training in de toeristische sector en willen ze van toerisme een instrument voor ontwikke-ling maken door technische ondersteuning te leveren in meer dan 100 landen wereldwijd.

Nadat België in 1997 uit de organisatie stap-

Dwars door je grenzen reizen

6 7de Karavaan nr. 1

Dwars door je grenzen reizen

Page 8: De Karavaan januari 2015

te, koos Vlaanderen ervoor om als deelstaat lid te blijven van UNWTO.

Vlaanderen ijvertDe genoemde barrières kregen onder voor-

malig Vlaams minister voor toerisme Geert Bourgeois de nodige erkenning en aandacht. Er werden vormingen klantvriendelijk onthaal georganiseerd voor gidsen, reisleiders en balie-personeel van infokantoren, verblijfsaccommo-daties en recreatiepunten; daarnaast ontwik-kelde Toerisme Vlaanderen een brochure met handige tips voor het klantvriendelijk onthaal van mensen met een beperking. Toeristische infrastructuur wordt gescreend op toeganke-lijkheid en krijgt bij een positieve score een toe-gankelijkheidslabel uitgereikt. Bij het uitreiken van subsidies kan je niet omheen de toeganke-lijkheidsvoorwaarden die worden opgelegd. Het Infopunt Toegankelijk Reizen informeert zowel personen met een fysieke of mentale beperking als de toeristische sector over toegankelijkheid.

Het zijn lovenswaardige initiatieven en beleidskeuzes die hopelijk onder de nieuwe minister voor toerisme Ben Weyts zullen verder gezet en zelfs uitgebreid worden.

SchoolvoorbeeldGlenn Crynen, de oprichter van U/TURN, gaat zelfs een behoorlijk extreme stap verder met zijn vzw, want voor andersvaliden die niet al-leen avontuurlijk op reis willen gaan, maar ook hun zelfkennis willen versterken, zijn er geen wandelpaden nodig.

Hij werkte bij de tv-reeks ‘Voorbij de grens’ achter de schermen om de route te scouten, uit te zetten en uiteindelijk de gehele productie te begeleiden als veiligheidscoördinator. De ervaringen van de deelnemers waren zo intens en positief dat hij geen seconde twijfelde en een project opstartte.

Glenn Crynen: “Ondanks de moeilijkheden en ‘ontberingen’ zag ik de deelnemers stuk voor stuk genieten! Het mooiste was dat iedere deel-nemer na de tocht veranderd was; positiever ingesteld en mentaal veel sterker. Ze hadden een overwinning behaald en dat zette zich door in alles; in de aanvaarding van hun beperking, in een herwonnen levensvreugde en een ver-sterkte eigenwaarde.”

Drie jaar na de tv-reeks zag U/TURN het levenslicht. Met de hulp van vriend Marc Her-remans en zijn organisatie To Walk Again werd sponsoring gezocht om aangepaste outdoor rolstoelen aan te kopen en stap voor stap werd

de Karavaan nr. 18

Dwa

rs d

oor j

e gr

enze

n re

izen

Page 9: De Karavaan januari 2015

het echt. Sinds de eerste groepsreis in 2012 naar Nicaragua zijn er al 11 reizen geweest. Dit jaar staan er zes reizen op het programma naar Marokko, Nicaragua, Tenerife en IJsland. Vanaf 2016 komt daar Chili bij.

Voor elke reis wordt een sterk ‘reisteam’ samengesteld van 10 tot 15 deelnemers die va-rieert in leeftijd, type van beperking en graad van aanvaarding. De bedoeling is dat de deel-nemers van elkaar leren en elkaar versterken in hun positieve evolutie. Het reisavontuur is een ervaring op zich, maar dient vooral een hoger sociaal doel. Glenn Crynen: “U/TURN is veel meer dan een klassieke reisorganisatie. Onze kernwaarden zijn puur, intens en avontuur-lijk. We gebruiken extreem reizen als middel om ons doel te bereiken, met name acceptatie, revalidatie en integratie. We weten dat men-sen met een beperking nog veel kunnen en we willen dat ook laten zien. Zowel aan henzelf als aan de maatschappij. Met een aangewakkerde doorzettingskracht en goede zelfkennis kunnen mensen met een beperking een enorme motive-rende meerwaarde zijn op de werkvloer.”

Omdat ook revalidatie een doel is van het reisconcept wordt elke reis begeleid door een zestal vrijwilligers waaronder steeds een kinesist en een medisch opgeleide vrijwilliger. Daarnaast kan iedereen zich kandidaat stellen

om als vrijwilliger deel te nemen aan de reis. Glenn Crynen: “De ervaring die je opdoet als vrijwilliger is onvergetelijk! Veelal merken we dat de vrijwilliger minstens een even grote U/TURN maakt als de deelnemer.”

Reizen op een duurzame en respectvolle manier om je persoonlijk te ontplooien en tege-lijk meteen de maatschappij te sensibiliseren. Ik denk dat U/TURN de boodschap meer dan begrepen heeft.

Bronnen: Buhalis, D. en Darcy, S. (2010) Accessible Tourism: Con-

cepts and Issues. Bristol: Channel View Publications Crynen, G. (2014) “U/TURN Project Beyond Limits”, Pro-

ject U/TURN. URL bezocht op 29 november 2014. NIVEL (1997) “Factsheet Nationaal Panel Chronisch

zieken en Gehandicapten”, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. URL bezocht op 29 november 2014.

Toerisme Vlaanderen (2014) “Beleidsbrief Toerisme 2013-2014”, Vlaanderen. URL bezocht op 29 november 2014.

Toerisme Vlaanderen (2014) “Beleidsnota Toerisme 2009-2014”, Vlaanderen. URL bezocht op 29 november 2014.

UNWTO (2014) “Tourism, key to development, pros-perity and well-being”, UNWTO Tourism Highlights 2014 Edition.

UNWTO (2014) “Who we are”, World Tourism Organiza-tion. URL bezocht op 29 november 2014.

Fotomateriaal: U/TURN Fotograaf: Guy Ivens

Artikel 7: Toerisme voor families, jongeren, studenten, senioren en mensen met beperkingen moet aangemoedigd en gefaciliteerd worden.

de Karavaan nr. 1 9

Dwars door je grenzen reizen

Page 10: De Karavaan januari 2015

Activiteitenagenda voorjaar 2015 17/01: Gin around the globe – Gin Workshop 25/01: Landencocktail 25/01: Infomoment opleiding reisbegeleider 07/02: Barista Traveler – Coffee Workshop 21/03: Geurrilla Gardening 04/04: Antwerp Underground – De Ruien

en Doel 25/04: Go Aftermovie Workshop 26/04: Karavaan loopt de Antwerp 10 miles 29/04: Go Pack - Rugzakologie 02/05: Go Taalbaño Español 1/2 09/05: Go Taalbaño Español 2/2 20/06: Go To The Beach

Karavaan-@gendaAlle informatie over Karavaan-activiteiten en Minitrips

vind je op www.karavaan.be onder ‘Agenda’.

25 januari 2015Landencocktail (mechelen)Beurs over duurzame en avontuurlijke reizenOp zondag 25 januari 2015 vindt de 29ste editie plaats van de Landencocktail. Ervaren Karavaan-reisbegeleiders geven je face-to-face reisinfo over de groepsreizen van Joker. Daar-naast zijn er ook heel wat reisvoorstellingen.

Meer info: www.landencocktail.beWaar? Lamot (Mechelen) van 11u00 tot 18u00.

Inkom: € 4. Karavaan-leden krijgen gratis toegang.

TER WAARDE VAN €4

Deze vrijkaart is niet cumuleerbaar met andere kortingen of aanbiedingen. Eén kaart per persoon.

WWW.LANDENCOCKTAIL.BE

ZONDAG 25 JANUARI 2015

VAN 11 TOT 18U@ LAMOT MECHELEN GRATIS

INKOM

LANDENCOCKTAILBEURS OVER DUURZAME EN AVONTUURLIJKE REIZEN 29E EDITIE

EEN ORGANISATIE VAN

V.U. Karavaan vzw – Gerd Vertommen – Geerdegemvaart 96, 2800 Mechelen

MET DE STEUN VAN:

JOK-042_LANDENCOCTAIL_VRIJKAART.indd 1 24/09/14 12:29

Ga langs in een van de Joker-kantoren en haal je vrijkaart(en) voor de Landencocktail.

25 januari 2015Infomoment opleiding reisbegeleider (Mechelen)Wil je de wereld zien en je grenzen op een duurzame manier verleggen samen met een groep enthousiaste reizigers? Bij Karavaan kan je een gecer tificeerde opleiding tot reisbegeleider volgen.Interesse? Kom op 25 januari 2015 naar het infomoment in Mechelen. Het infomoment is gratis, inschrijven is noodzakelijk. Inschrijven doe je via www.karavaan.be

P.S.: Deelnemers van dit infomoment krijgen 2 vrijkaarten voor de Landencocktail.

de Karavaan nr. 1

Kara

vaan

-age

nda

10

Page 11: De Karavaan januari 2015

de Karavaan nr. 1 11

ZONDAG 25 JANUARI 2015

MET DE STEUN VAN:

VAN 11 TOT 18U INKOM: €4

WWW.LANDENCOCKTAIL.BE

Naar waar trek jij in 2015?

GROEPSREIZEN

Individuele reizen

Ervaren reisbegeleiders geven uitleg

face-to-face tijdens reisvoorstellingen

van korte trips om je eigen reis te pimpen

tot volledige rondreizen

@ LAMOT MECHELEN

LANDENCOCKTAILBEURS OVER DUURZAME EN AVONTUURLIJKE REIZEN 29E EDITIE

EEN ORGANISATIE VAN

V.U

. Kar

avaa

n vz

w –

Ger

d Ve

rtom

men

– G

eerd

egem

vaar

t 96,

280

0 M

eche

len

JOK-042_LANDENCOCTAIL_AFF_170x240.indd 1 23/09/14 12:52

Page 12: De Karavaan januari 2015

All Inclusive: een inclusieve reis voor

personen met én zonder licht fysieke handicap

© Isabelle Kets

12 de Karavaan nr. 1

All

incl

usiv

e: e

en in

clus

ieve

reis

Page 13: De Karavaan januari 2015

Karavaan en KVG willen graag een eerste inclusieve en avontuurlijke groepsreis voor jongeren aanbieden,

en wel eentje naar Cambodja & Thailand.

Met een afwisselend programma vol cultuur, natuur en actie willen we min. 7 en max. 9

deelnemers overtuigen om dit avontuur aan te gaan.

Hiervoor zoeken we uiteraard enthousiaste

reisgenoten! Heb jij zin in een exotische groepsreis? Schrikt een avontuurlijke, inclusieve en duurzame

reis jou niet af? Heb jij een licht fysieke handicap of geen handicap en ben jij tussen de 18 en 35 jaar? Dan is deze prachtreis wellicht iets voor jou. Reisdata, budget en

andere praktische info vind je op de volgende pagina’s.

© Eva Timmermans © Mark Timmermans

All inclusive: een inclusieve reis

13de Karavaan nr. 1

Page 14: De Karavaan januari 2015

ReisdataVan 2 tot en met 21 juli 2015

ReisvoorstelDag 1 - 3 Phnom PenhIn Phnom Penh staan we even stil bij het wrede Rode Khmerregime van Pol Pot. Een bezoek aan de Killing Fields en het voormalige gevan-geniskamp van Tuol Sleng confronteert ons met deze donkere periode uit de Cambodjaanse ge-schiedenis. Uiteraard bezoeken we ook de stad zelf met haar koninklijk paleis en het nationaal museum.

Dag 4 - 6 TaponMet de bus reizen we naar Battambang waar we in Tapon verblijven bij een Cambodjaanse gastfamilie. Hier maken we kennis met hun dagelijkse leven, de typische keuken en de plaatselijke gebruiken. We leren er ook de lokale gerechten klaarmaken.

Dag 7 – 8 Angkor WatEen boottocht over de Sangkerrivier en het Tonle Sapmeer brengt ons naar Siem Reap waar we het wereldberoemde tempelcomplex van Angkor Wat bezoeken.

Dag 9 - 11 BangkokNa een lange rit bereiken we het bruisende Bangkok. We maken een culinaire fietstocht in de groene buitenwijken. We verkennen de stad waarbij een bezoek aan het koninklijk paleis en de tempels Wat Pho of Wat Arun niet mogen ontbreken. We proeven er de echte Thaise Tom Yam en snuiven de sfeer op in Chinatown.

Dag 12 – 16 Trekking in Chiang RaiMet de nachtbus rijden we naar Chiang Rai waar we na het verkennen van de stad ons voorbereiden op de 3-daagse trekking. Te voet en met de boot of raft verkennen we de omge-ving. We slapen bij de lokale bevolking thuis in

© Mark Timmermans © Patrick Van Rijsselberghe

14 15de Karavaan nr. 1

All

incl

usiv

e: e

en in

clus

ieve

reis

Page 15: De Karavaan januari 2015

kleine dorpjes. Daarna zetten we weer koers naar Bangkok met de nachtbus.

Dag 17 – 20 Relaxen op een tropisch eilandVanuit Bangkok reizen we naar één van de prachtige eilanden die Thailand rijk is. We blazen uit op een zonovergoten eiland waar we genieten van een heerlijk strand en een lekkere cocktail. Ook hier kunnen we onze energie kwijt tijdens een zwempartij, snorkeltrip of duikinitiatie (facultatief ) waarbij we op zoek gaan naar het fascinerende onderwaterleven. Of we rijden achter op een brommertje de kust-lijn af, genietend van de zwoele warmte en de paradijselijke omgeving.

KenmerkenMin.7 / max. 9 deelnemers met én zonder licht fysieke beperking

Door het warme en vochtige klimaat vereist

deze reis een goede lichamelijke en mentale conditie.

Basisprijs: € 1483 Lijnvluchten Brussel – Phnom Penh en Bang-kok - Brussel

Voorafbetaalde luchthaventaksen Karavaan-lidkaart Organisatiekosten De diensten van een Karavaan-reisbegeleider KBC reisbijstand: 1 % korting op de basisprijs indien je deze verzekering niet neemt. Let op: een reisbijstandsverzekering is wel verplicht om deel te nemen aan deze reis.

Budget uitgaven ter plaatse: € 690Kostenraming voor logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitga-ven zijn niet inbegrepen.

Totaalprijs: € 2173 Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

© Kathleen De Backer© Yoeri Middendorp

14 15de Karavaan nr. 1

All inclusive: een inclusieve reis

Page 16: De Karavaan januari 2015

Optionele extra’s Vrijwillige bijdrage Greenseat: € 22 KBC bagage- en annulatieverzekering: 4,4% van de basisprijs

Allianz-verzekering reisbijstand, annulatie en bagage: 7,8% van de basisprijs

ReisdocumentenInternationale reispas en visum

Meer informatieKom naar een van de infomomenten:

17 januari 2015 om 14u00, Seinhuis, Tiense-steenweg 63, Kessel-Lo

25 januari 2015 om 10u00 op de Landen-cocktail in congres- en erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, Mechelen

Lees de uitgebreide fiche met praktische infor-matie op www.karavaan.be

Bel naar Carla Borgmans van Karavaan vzw op 015 407 580

Inschrijven kan vanaf 15 januariVul het online invulformulier in op www.ka-ravaan.be. Wij contacteren jou telefonisch om je inschrijving verder af te werken. Indien je inschrijft voor 1 februari ontvang je het Joker-vroegboekcadeau. In 2015 is dat een Vaude jacket. Voor meer informatie: http://www.joker.be/jacket .

Opgelet!Deze eerste inclusieve reis is voor iedereen die zelfstandig activiteiten in het dagdagelijkse leven aankan. De begeleider en groepsleden kunnen wel occasionele hulp bieden.

1. Ben je een rolstoelgebruiker? Je kan zelf transfers doen, je verplaatst jezelf dag-dagelijks in een manuele rolstoel (geen elektrische).

2. Ben je een minder mobiele stapper? Hou er wel rekening mee dat er dagelijks heel wat gestapt wordt. Alternatieven zijn soms niet altijd mogelijk.

© Etienne Beel

de Karavaan nr. 116

All

incl

usiv

e: e

en in

clus

ieve

reis

Page 17: De Karavaan januari 2015

3. Heb je een visuele handicap? Met een schouder en een beschrijving van wat we zien ben je al een heel eind verder.

4. Heb je een auditieve handicap? Je wil veel investeren in de integratie in de groep en je houdt dit de ganse reis vol.

5. Zin om voor iemand te zorgen? Deze reis is geen zorg-reis. Meer dan occasionele hulp bieden, wordt niet verwacht.

Partners

De Katholieke Vereniging voor Gehan-dicapten is een vereniging voor personen met een handicap en hun omgeving, die gedragen wordt door vrijwilligers en beroepskrachten met en zonder handicap. Zij bouwen aan een toegankelijke en inclusieve samenleving.

Karavaan is er voor iedereen die graag vreemd gaat: we leiden reisbegeleiders op, be-geleiden de duurzame en avontuurlijke groeps-reizen van Joker en organiseren dichter bij huis het hele jaar door events en activiteiten voor jongeren.

Joker is een duurzame reisorganisatie die wereldwijd avontuurlijke groepsreizen aan-biedt.

Dit project werd gerealiseerd met de steun van het fonds Elia, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

© Saar Callens

© Tanja Paulussen

© Annelies Wydaeghe

de Karavaan nr. 1 17

All inclusive: een inclusieve reis

Page 18: De Karavaan januari 2015

Reisverhaal in beeldTekst en foto’s: Katrien Bombeke

Rei

sver

haal

in b

eeld Colombia

Oei, is dat wel veilig? Dat was meestal de reactie die ik te horen kreeg als ik vertelde dat ik dit jaar een reis ging begeleiden naar Colombia. Het land worstelt met een negatief imago van drugs, geweld, FARC, … maar tijdens mijn reis heb ik

gezien dat Colombia een heel andere kant heeft. Een kant van heel vriendelijke en warme mensen. Een kant met

een prachtige natuur (Colombia kent de grootste globale biodiver-siteit), ook hier en daar cultuur. Maar vooral weinig van al dat ne-gatieve. Voor mij is dit de verborgen parel van Zuid-Amerika waar ik alvast mijn hart verloren heb. Van een prachtige fauna en flora, over parapenten tot een slaperig dorpje zoals Guane waar men-sen letterlijk onder een boom een siësta houden, Colombia heeft zoveel troeven die echt de moeite waard zijn om te ontdekken!

Zoals Tom Waes zei: “Colombia, the only risk is wanting to stay.”, wel eens je er geweest bent, kan je dat alleen maar beamen!

18 19de Karavaan nr. 1

Page 19: De Karavaan januari 2015

Reisverhaal in beeld

We besloten om zelf te barbecuen en gingen op zoek naar een beenhouwerij.

Onze gidsen tijdens een paardentocht in de buurt van Villa de Leyva.

De wandeling naar Paso del Ángel, een berg-kam van amper 40 cm breed.

Een stukje cultuur in Cartagena met het Forte San Felipe.

Op de vele pleintjes zie je vaak vrouwen in traditionele kledij fruit verkopen.

In het Casa Ceramica staan of hangen smeedijzeren insecten of andere dieren.

Villa de Leyva… een typisch Colombiaans dorpje waar alles kan en niets moet.

Cartagena, een aaneenschakeling van prachtige graffiti en muurschilderingen.

Deze slaaphut maakt de helse boottocht naar het NP Tayrona meer dan goed.

In San Gil hebben we 2 uur gefrisbeed samen met de lokale kindjes.

Parapenten in de Chicamocha Canyon was voor velen een van de hoogtepunten op reis.Colombia

18 19de Karavaan nr. 1

Page 20: De Karavaan januari 2015

Kunst in Cartagena of hoe je met eenvou-dige dingen iets speciaals kan maken.

Getrokken onder de Klokkentoren. Je ziet hier veel kleurrijke huizen...

Eén van de vele vissers die je ziet in Cienago del Pijiño.

Het leven zoals het is: Zalig genieten onder een boom op één van de pleintjes.

De parkieten kwamen de kruimeltjes van onze koeken opeten.

Leguanen zie je heel vaak zitten in bomen, op pleinen of in het gras.

... en koeien langs de kant van de weg.

De klokkentoren en toegangspoort tot het oude stadgedeelte in Cartagena.

Het Leven zoals het is (2): Even de schoenen laten poetsen op één van de gezellige pleinen.

In Ciudad Perdida zagen we een megagrote pad van wel 20 cm breed.

In het natuurreservaat in Mompós zie je heel veel verschillende vogels...

In Barichara zagen we een heel grote duizendpoot.

20 21de Karavaan nr. 1

Rei

sver

haal

in b

eeld

Page 21: De Karavaan januari 2015

Reizen hoort volgens Karavaan een positief verhaal te zijn voor mens, planeet en economie. Respect voor het dierenwelzijn is daar uiteraard ook aan verbonden.

Een kwestie waar nogal wat controverse rond heerst, en die ook regelmatig media- aandacht krijgt, gaat over het welzijn van oli-fanten op toeristische activiteiten. Onze eigen reisbegeleiders stelden zich het voorbije jaar de vraag: zijn toeristische attracties met olifan-ten eigenlijk verantwoord? En is er dan een verschil in het soort activiteit: olifantenshows, ritje op de olifant, bezoek aan een weeshuis voor olifanten, olifantensafari, enz.? Wij gingen hiermee aan de slag en legden ons oor te luister bij enkele olifantenkenners van dienst.

Onlangs verscheen in de krant: ‘Olifant doodt trainer en gaat er vandoor met toeristen op rug.’ De titel van het artikel doet vermoeden dat het hier gaat om een moorddadig dier dat op hol geslagen is en toeristen in gevaar heeft

gebracht. Een duidelijk gevaar voor de mens dat dringend aangepakt dient te worden, maar hoe? Het dier behoorlijk temmen, afmaken, …? Vaak is dat de eerste reactie van mensen als er gevaar dreigt. Gelukkig maakt het artikel ons attent op het feit dat het hier gaat om een bron-stig dier dat ingezet wordt voor een toeristische attractie. Het loopt pas echt fout wanneer de toeristen op de rug van het dier klimmen. Een foute menselijke inschatting dus? Of is er meer aan de hand?

Wilde dieren horen in het wildDe organisatie World Animal Protection

streeft al langer naar een wereld zonder die-

Olifantenritje: jipie jochei…! Of niet…?

© Ianthe HertecantTekst: Liesbeth Denis

20 21de Karavaan nr. 1

Duurzaam

reizen

Page 22: De Karavaan januari 2015

renleed. Vorig jaar organiseerde ze wereldwijd de actie ‘Stap van de olifant af’. De organisatie eist dat alle dieren in omstandigheden worden gehouden die aangepast zijn aan de behoeften van de dieren. Ze gaat er vanuit dat dieren vrij moeten zijn van leed door toedoen van de mens in plaats van als product te worden beschouwd ten bate van de mens. Het is de verantwoor-delijkheid van de mens om te zorgen dat het welzijn van dieren wordt gerespecteerd en beschermd.

We vroegen hen naar het waarom van deze actie. Volgens Marnix Lok van World Animal Protection Nederland dragen nog veel toeris-ten die van dieren houden bij aan dierenleed, zonder dat ze weet hebben van de verborgen wreedheden. “Daarom roepen we diervrien-delijke toeristen en reisorganisaties op om wereldwijd met ons samen te werken, zodat de vraag daalt, wilde dieren in het wild leven en de wrede attracties met dieren tot het verleden behoren.” De organisatie roept expliciet op om geen olifantenritjes meer te maken, of kampen te vermijden waar ritjes en shows met olifanten aangeboden worden. Wilde dieren beleven in

het wild (bijvooorbeeld in een natuurgebied of -park) kan dan weer wel. De organisatie haalt verschillende argumenten aan waarom ritjes of shows beter vermeden worden:

Olifanten zijn en blijven wilde dieren. Ze zijn nooit gedomesticeerd. Zo is het moeilijk om aangepaste omstandigheden te voorzien in gevangenschap.

Om hen ‘veilig’ te laten omgaan met mensen is een brutale training van jongs af aan no-dig: de zogehete ‘phajaan’ of ‘crush’. Dit gaat gepaard met isolatie, verhongering, slagen en verwondingen toebrengen, gebruik van kettingen, …

De structuur van de rug is niet aangepast aan het dragen van gewicht.

Om hen te controleren gebruiken de ‘ma-houts’ of dierentemmers scherpe voorwerpen. Dit kan ernstige verwondingen en infecties met zich mee brengen.

Een olifant is een sociaal dier dat in het wild in groep leeft. Gevangenschap en isolatie zorgt voor fysieke en psychologische stress.

© Steffi De Ruyck © Kato Moeskops

22 23de Karavaan nr. 1

Duu

rzaa

m re

izen

Page 23: De Karavaan januari 2015

Wat is de geschiedenis van het dier?Volgens Sander Hofman, General Curator

van Zoo Antwerpen en Planckendael, is er geen makkelijk antwoord op de vraag of toeristische activiteiten met olifanten verantwoord zijn. Er is vooreerst een duidelijk onderscheid te maken in Afrikaanse of Aziatische olifanten. Dat al-les heeft te maken met de geschiedenis die de dieren hebben ondergaan. In Afrika hebben de meeste activiteiten met olifanten niets te ma-ken met ‘welzijn van dieren’ en laat je safari’s op de rug van een olifant of andere activiteiten dus beter links liggen. Dieren die er voor toe-ristische activiteiten worden gebruikt, worden vaak verkocht voor grof geld. In Azië worden de dieren al jarenlang als lastdier ingezet in onder meer bosbouw, en wordt het dier als een soort van ‘cultuurobject’ gezien. Sinds de olifanten minder ingezet worden in deze bosbouwactivi-teiten, worden er alternatieven gezocht – vaak in het toerisme.

Volgens Hofman kan je niet alles zomaar over dezelfde kam scheren: eigenlijk moet je per activiteit best kijken of navragen wat de

geschiedenis is van het dier, en hoe die ter plaatse behandeld worden. Zo zou een ritje op een olifant dus in de ene situatie best kunnen, in een andere niet. Shows – waarin olifanten worden aangevoerd puur voor het vermaak van de bevolking – is not done. Dat strookt nooit met respect voor dieren. Anderzijds zijn ook weer niet alle weeshuizen (sanctuaries) koosjer. Waar de ene de dieren houdt om een inkomen te vergaren, zal een andere dan weer een inko-men vragen voor de conservering en verzorging van de dieren. Ook hier is weer de boodschap: check dat ter plaatse.

Op de vraag hoe je dan ziet of olifanten al of niet goed behandeld worden, geeft Hofman het volgende antwoord:

het is belangrijk dat de dieren niet overmatig belast worden.

ze moeten dag en nacht aan voedsel en water kunnen. gebruik van kettingen toont geen respect voor dieren en heeft lichamelijke gevolgen

‘weven’ van dieren: heen en weer bewegen door het dier duidt er op dat het dier het niet naar z’n zin heeft

© Sanne Vanhoof

© Sander Cools

22 23de Karavaan nr. 1

Duurzaam

reizen

Page 24: De Karavaan januari 2015

poten: vergroeide nagels bijvoorbeeld duiden op te weinig bewegingsvrijheid

gebruik van (scherpe) haken toont geen respect voor de dieren …

Of een dier steeds moet ‘onderworpen’ worden om als ‘veilig’ te worden beschouwd voor de mens zegt Hofman het volgende: “Het is en blijft een groot dier dat gevaarlijk blijft als het niet mee wil. De phajaan is in vele gevallen jammerlijk een feit. Het moge duidelijk zijn dat zulke praktijken niet respectvol zijn. Er zijn an-dere methoden om het dier te laten gehoorza-men, maar respect afdwingen moet je sowieso. Ook hier zal je moeten nagaan ter plaatse wat de gebruikte methoden zijn.”

Ieders verantwoordelijkheid om stil te staan bij mistoestanden

Volgens Marjo Hoedemaker, Senior Zoo Advisor van de Zoo in Amersfoort, hangt het welzijn van het dier inderdaad veel af van de

gebruikte ‘opvoedingsmethode’. Een olifant blijft een wild dier dat nooit echt gedomesti-ceerd kan worden. Je moet het dus in zekere zin opvoeden om in relatie met de mens te gaan. In vele Zoo’s gebruiken ze tegenwoordig de ‘protected contact trainingsmethode’, een diervriendelijkere methode om het dier te onderwerpen. Vele oude olifanten in Azië zul-len in aanraking gekomen zijn met de phajaan. Voor jonge olifanten geldt dit niet noodzakelijk. Maar wat belangrijk is, is te kijken naar hoe het dier nu wordt behandeld, nog los van wat het dier in het verleden heeft moeten ondergaan.

Naar schatting leven er zo een 16.000 Aziati-sche olifanten in gevangenschap. Dat zou onge-veer 1/3de zijn van het totaal aantal Aziatische olifanten.

Er zijn al heel wat ‘elephant sanctuary’, plaatsen waar weesolifanten worden bij elkaar gebracht en verzorgd, waar je van kan uitgaan dat er verantwoord met de dieren wordt om-gegaan. En waar het zelfs verantwoord is om olifanten te voeren of te wassen, in een enkel geval zelfs een ritje te maken, aldus Marjo Hoedemaker. Er is ook al heel wat literatuur

© Danielle Van De Vloet

© Melanie Schmidt

de Karavaan nr. 124

Duu

rzaa

m re

izen

Page 25: De Karavaan januari 2015

voorhanden. Toch blijft het ieders verantwoor-delijkheid om daar blijvend bij stil te staan. Ter plaatse navraag doen is één ding, maar dan kan je je afvragen of je wel een correct antwoord krijgt. In veel gevallen krijg je natuurlijk een rooskleuriger beeld voorgeschoteld dan het in werkelijkheid is of praat men je gewoon naar je mond. Het advies dat Marjo dan ook geeft:

“Zoek ook naar officiële instanties of NGO’s ter plaatse die zich bezig houden met het thema. Als er al een mistoestand zou voordoen, is dat ook vaak geweten en gedocumenteerd. Zo kan je je als organisatie of toerist ook veel beter voorbereiden.”

Marnix Lok: “Een aantal ‘sanctuary’ zet-ten een stap in de goede richting, maar er vinden wellicht nog veel handelingen plaats die profiteren van de mishandeling van de olifant. Het is voor ons onmogelijk om al deze sanctuary zelf te bezoeken, maar er zijn een aantal voorbeelden van organisaties die op dit moment, vanuit dierenwelzijnsperspectief, te verantwoorden zijn.”

Wat doen Karavaan en Joker?En wij? Momenteel biedt onze partner Joker

geen olifantenactiviteiten aan in de Afrika-reizen. Op de Laos-reis is een dagje olifanten-expeditie een optie. In het programma van de Nepal Kathmanduvallei-reis is een olifanten-tocht opgenomen, evenals in het programma van de Nepal Go-26, Nepal Kaap 46 en van de China-Nepal-India Overland Go-26. Ook op de Thailand & Cambodja Go-26-reis kan je een ritje op de olifant maken. Voor de reizen naar Thailand werd de olifantenactiviteit eerder uit het programma gehaald.

Joker en Karavaan werken momenteel een gefundeerd standpunt uit rond toeristische activiteiten met olifanten. Iedereen die hierover graag z’n mening kwijt wil, kan reageren via onze Facebook-pagina.

Meer weten? Zie: World Animal Protection: www.worldanimalprotection.org Actie ‘Stap van de olifant af’: olifant.worldanimalprotection.nl Asian Nature Conservation Funds: www.asiannature.org Save Elephant Foundation - projecten: www.saveelephant.org/

projects

© Siebe Janssens © Jean Charles

de Karavaan nr. 1 25

Duurzaam

reizen

Page 26: De Karavaan januari 2015

landen van

5. IerlandEen klein land, met een grote reputatie dat tradities hoog in het vaandel draagt. Muziek, lekkere whiskey en een goed biertje: natuurliefhebbers met een Bourgondisch kantje hebben het hier helemaal naar hun zin. 2015 wordt het jaar van de Atlantische Weg, een 2.500 kilometer lange baan die je alle hoeken van de westkust toont.

Dehip

ste1. SingaporeSingapore heeft een goede reden om te feesten in 2015: dan viert het land haar gouden onafhankelijkheidsjubileum. Sinds 1965 hebben veel toeristen hun weg naar het land gevonden. De verschillende invloeden – Chinese, Maleisische, Indische en Westerse culturen – maken het land meer dan interessant.

2. NamibiëIn 2015 viert het Afrikaanse land 25 jaar onafhankelijkheid. Dit heeft ervoor gezorgd dat Namibië een ongelofelijke vooruitgang in duurzame ontwikkeling doormaakte en stimuleert zijn lokale gemeenschappen om bij te dragen. Reden te meer om ernaar toe te reizen en een feestje te bouwen met de locals.

4. NicaraguaHet oorlogsverleden van Nicaragua hield veel toeristen op afstand. Maar nu verwerft het land meer en meer bekendheid als ecologische bestemming. Foodies zijn alvast dol op de restaurants die hoofdstad Managua langzaam maar zeker veranderen in een culinaire hotspot.

3. LitouwenLitouwen is één van Europa’s best bewaarde geheimen, een bruisend land. Vanaf 1 januari 2015 is Litouwen het nieuwste lid van de eurozone, wat het reizen financieel wat makkelijker maakt. Maar het land heeft nog veel te bieden: denk maar aan de barokke binnenstad van Vilnius en een lange zandstrook met Europa’s grootste bewegende duinen.

Tekst: © Top 2015 Lonley PlanetFoto’s: © Joker en Flickr

26 27de Karavaan nr. 1

De

hips

te la

nden

van

201

5

Page 27: De Karavaan januari 2015

landen van

6. Congo BrazzavilleCongo (niet te verwarren met de naburige Democratische Republiek Congo) maakt zich op voor een nieuw tijdperk. Buitenlandse toeristen zijn er nu nog even zeldzaam als een albino gorilla, maar de Congolese regering heeft plannen om de toeristische infrastructuur scherp te stellen.

10. MarokkoVandaag kan je budgetvriendelijk naar het Noord-Afrikaanse land vliegen. Na een vlucht van een dikke drie uur wandel je op surfstranden, in bergdalen en palmbossen en snuif je de authentieke, mysterieuze sfeer van de Berbercultuur op.

5. IerlandEen klein land, met een grote reputatie dat tradities hoog in het vaandel draagt. Muziek, lekkere whiskey en een goed biertje: natuurliefhebbers met een Bourgondisch kantje hebben het hier helemaal naar hun zin. 2015 wordt het jaar van de Atlantische Weg, een 2.500 kilometer lange baan die je alle hoeken van de westkust toont.

7. ServiëServië is net als Litouwen één van Europa’s best bewaarde geheimen, al kan dat snel veranderen. Servië is een goedkoop land waar je heel wat verschillende activiteiten kan doen zoals skiën en raften. Het Exit Festival in een middeleeuws fort werd uitgeroepen tot het beste van Europa. Experts vergelijken de hoofdstad Belgrado met Ibiza en Berlijn.

2015

8. FilipijnenIn 2015 wil de overheid allerlei speciale evenementen organiseren om de aantrekkelijkheid van de archipel te verhogen. Verwacht je aan parades in de straten, culinaire festivals, sporttoernooien en live muziek. Bovendien heeft Philippine Airlines de toestemming gegeven voor directe vluchten naar Europa, Amerika en Australië, dus waarom zou je wachten?

9. St LuciaIets voor de ‘zon, zee en strand’-liefhebbers: St Lucia, een eiland in het Caribische gebied. Het eiland staat vol met smaragdgroene bergen en gouden stranden.Het wordt heel weinig bezocht - behalve door toeristen aan boord van cruiseschepen. Dit is een uitstekende bestemming voor avonturiers die graag duiken en snorkelen.

26 27de Karavaan nr. 1

De hipste landen van 2015

Page 28: De Karavaan januari 2015

Een doodgewone donderdagnamiddag in Vietnam. In de buurt van Da Nang bezoekt een Joker-groep op doorreis van Hoi An naar Hue één van de Marble Mountains, de ietwat teleurstellende rotsformatie dicht bij de kust. Na het bezoek slenteren ze tussen de winkeltjes aan de voet van de rots op weg naar het mini-busje wanneer ze plots geschreeuw horen. Iets verderop staan andere toeristen verbaasd te kijken naar wat er zich voor hen afspeelt: twee Vietnamese vrouwen staan in het midden van de straat elk voor haar eigen toeristenkraampje keihard ruzie te maken. Wat er gezegd wordt verstaan we niet, maar het is vrij duidelijk dat de gemoederen serieus verhit zijn. Heeft de één een klant van de andere afgepakt? We zullen het nooit weten, maar het lijkt wel de Vietna-mese variant van de Gentse neuzekesoorlog.

Terug in het busje komt het gesprek op gang. De meeste van de deelnemers zijn het er over eens: dit gebeurt niet vaak in een land als Vietnam. ‘In Italië zou dit doodnormaal zijn’. ‘In België kan dit ook wel hoor’. Iemand zegt dat dit in Azië toch bijna nooit voorkomt: ruziën, je opjagen in het openbaar betekent toch gezichtsverlies lijden? Ja, dat klopt, zegt iedereen. ‘Want Aziaten blijven altijd rustig, no matter what.’

Aziaten zijn beheerst en aangenaam, Finnen zijn emotieloos, Russen zuipen zich te pletter, Amerikanen zijn dik, Fransen zijn arrogant, Afrikanen hebben altijd alle tijd van de wereld, Zweden zijn terughoudend, Antwerpenaren zijn dikke nekken, Grieken zijn lui …

Wat is een stereotype?Volgens Wikipedia is een stereotype ‘een

overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet (volledig) overeenkomt met de werke-lijkheid’. Stereotypen worden soms helaas ook gebruikt als rechtvaardiging voor een negatieve handeling, zoals discriminatie. Stereotypen ontstaan door onze ervaringen met een paar individuen toe te passen op een hele cultuur of volk. Hoe of wanneer stereotypen ontstaan zijn, maakt eigenlijk niet veel uit. Het is ook niet nodig ze te ontkrachten. Elke normale mens weet dat niet alle Spanjaarden macho’s zijn, dat niet alle moslims terroristen zijn en dat niet alle Nederlanders gierig zijn. Er is geen weten-schappelijk onderzoek nodig om ons daarvan te overtuigen. Wat wel een probleem is, is dat stereotypen onze manier van communiceren en handelen kunnen beïnvloeden.

De boze AziaatTekst en foto’s: Steven Di Cairano

28 29de Karavaan nr. 1

Ster

eoty

pen

op re

is

Page 29: De Karavaan januari 2015

Stereotypen op reisHet probleem met stereotypering op reis is

dat onze reiservaring het risico loopt besmet te raken, zelfs voor we vertrekken. Daardoor definiëren we onze kijk op een volk al voor we ons onderdompelen in hun cultuur. We vormen ons een bepaald beeld van het land waar we naar toe gaan, van de mensen daar. Als we niet oppassen, ontnemen we ons de kans op een verrijkende ervaring. Het stereotype ‘Marokka-nen zijn opvliegend’ zou er voor kunnen zorgen dat we Marokkanen extra voorzichtig zouden benaderen. ‘Pas om met Marokkanen want die zitten snel op hun paard’. Op die manier zou een stereotype gezien kunnen worden als een soort handleiding om met bepaalde mensen om te gaan. Maar dat is het niet en hierin schuilt het gevaar van stereotypen, nog meer dan in de onwaarheid ervan: stereotypen zijn geen hand-leiding, integendeel, ze kunnen onze omgang met anderen zelfs bemoeilijken. Als we die Marokkaanse man bij wijze van spreken amper durven aanspreken omdat we bang zijn dat hij hevig gaat reageren, ontnemen we onszelf de kans op een gesprek, maar ook de kans om te merken dat het stereotype niet klopt. Want het kan goed zijn dat als we dezelfde man zonder

vooroordelen aanspreken, we dan ontdekken dat hij helemaal niet zo ‘temperamentvol’ is. Of dat ‘temperamentvol zijn’ niet negatief hoeft te zijn. Of dat wat voor ons ‘temperamentvol’ lijkt, voor Marokkanen heel normaal is, bijvoorbeeld omdat we de taal niet verstaan en niet door hebben dat die, voor ons hevige, reactie gewoon een enthousiaste manier van doen is.

Laat je stereotypen thuis!Het is duidelijk dat stereotypen een pro-

bleem kunnen vormen wanneer mensen op reis gaan. Niemand wordt beter van stereotypen.

Het laatste wat stereotypes doen is ons een juist beeld geven van die nieuwe reisbestem-ming waar we dit jaar voor het eerst naar toe trekken. Stereotypes leren ons een land en zijn bevolking niet kennen voor we er aankomen. Nee, om mensen in andere landen echt beter te leren kennen, zullen we er gewoon zelf naar toe moeten gaan. Er staat ons dus maar één ding te doen: blijven reizen. Maak je koffer maar klaar en vergeet niets mee te nemen, maar laat die stereotypen maar thuis!

28 29de Karavaan nr. 1

Stereotypen op reis

Page 30: De Karavaan januari 2015

Diversiteit in een land kan vele betekenissen hebben. Diversiteit op vlak van culturen bijvoorbeeld, of vervat in het samenleven van verschillende godsdiensten. We peilden bij alle Joker-medewerkers naar het land dat voor hen persoonlijk hoog scoorde op vlak van diversiteit. De uiterst verrassende winnaar? Ethiopië! Noord-Europa aan de top, maar niet als enige!

Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag ‘welk land scoort het beste op vlak van diversiteit?’ zijn ongetwijfeld de Scandinavi-sche en Noord- Europese landen. Bijna stuk voor stuk hebben ze een uitstekende so-ciale zekerheid en respect voor anders-zijn. Ook in de Global Gender Gap Index - die de mate van gelijkheid tussen mannen en vrouwen aangeeft - bestaat de top 5 steevast uit

Noord-Europese landen.

Verbonden door ‘hogere machten’: voetbal en muziek

Daarnaast werd er ook verrassend vaak in de richting van Zuid-Amerika gekeken, waar mensen van verschil-lende origines erin slagen om zich toch allemaal verbonden te voelen met elkaar en hun land.

Neem bijvoorbeeld Brazi-lië. Dit land is doorheen de geschiedenis een smeltkroes geworden van veel verschil-lende culturen: de Portugese kolonisten, de Afrikaanse slaven, de eigen inheemse bevolking, en vele Duitse, Italiaanse, Franse, Japanse en Joodse emigranten. Natuurlijk zijn ongelijkheden die niet weggewerkt geraken, maar de verschillende groepen voe-len zich verbonden door “hogere” machten: voetbal, godsdienst (de Candomblé en het christendom als volksgods-dienst), muziek, de opvallende zorg voor hun uiterlijk en de ongelooflijke trots op hun land.

Buenos Aires in Argentinië, Braziliës aartsrivaal, geeft eenzelfde indruk. Ook hier is de mix tussen Europees en

“vintage Argentijns” goed. Daar zijn niet alleen nationale sporten zoals voetbal en rugby

verantwoordelijk voor, of de tango in al haar varianten, of een woelig verleden, maar je merkt dat er ondanks de ver-scheidenheid een “Argentijns” gevoel leeft waarin een groot deel van de bevolking zich herkent.

Macho’s en vrouwen aan de macht

Op vlak van gelijkheid tussen man en vrouw wezen – naast Noord-Europa – ook heel wat vingers in de richting van Zuid-Amerika. Ondanks het machismo van de mannen

Op zoek naar het meest diverse land ter wereld

Tekst: Leen Persoons

30 31de Karavaan nr. 1

Joke

r

Page 31: De Karavaan januari 2015

worden vrouwen er wel sterk gerespecteerd. Zo slagen veel vrouwen erin om op politiek vlak het voortouw te nemen, denk maar aan de vrouwe-lijke presidenten Dilma Rousseff (Brazilië), Michelle Bachelet (Chili) of Cristina Kirchner (Argentinië)

Waarom Ethiopië een terechte winnaar is

De onverwachte diver-siteitswinnaar is echter

Ethiopië. Het is één van de weinige plaatsen ter wereld waar aanhangers van ver-schillende godsdiensten echt samen-leven.

De meerderheid van de Ethiopiërs hangt de Ethio-pisch-orthodoxe kerk aan, maar er zijn ook zeer veel moslims. De Ethiopiërs zijn er zeer trots op dat het samen-leven tussen deze twee grote – en verschillende kleinere – religies zo vlot verloopt in hun land. Het was dan ook volledig

terecht dat de stad Harar in 2003 de UNESCO City of Peace Award kreeg. Zo staan in het oude stadscentrum een orthodoxe en een katholieke kerk broederlijk naast elkaar, en is Harar daarbovenop ook voor soenitische moslims een speciale plek; het is de vierde heilige stad na Mekka, Medina en Jeruzalem.

Foto’s van links naar rechts: © Thomas Rousseau - © Joker - © Jan Ferson

Onverwachte diversiteitstoppers op vlak van: Transgenders: Nepal. Nepal was het eerste land ter wereld dat naast ‘man’ en ‘vrouw’ ook een derde, onbepaalde geslachtscategorie ging gebruiken op officiële documenten. Intussen volgden Pakistan, Bangladesh, India en Nieuw-Zeeland dit voorbeeld.Inheemse volkeren: Bolivië. In Bolivië leven heel wat verschillende culturen samen: Europeanen, Afrikanen, mestiezen en uiteraard heel wat indianenvolkeren zoals Quechua, Aymara, … Er worden 36 talen gesproken, die allemaal officieel erkend zijn. President Evo Morales houdt in zijn beleid rekening met de noden van álle inheemse volkeren. Homorechten: Nederland. Onze noorderburen waren het eerste land ter wereld om het homehu-welijk in te voeren. België werd twee jaar later eervol tweede. Van de ontwikkelingslanden springt Cambodja eruit. De voormalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk sprak zich al in 2004 in een brief uit als voorstander van het homohuwelijk (helaas zonder actie te ondernemen). In Cam-bodja is het wel okay to be gay. Ecologische diversiteit: Equador. Sinds 2008 zijn de rechten van Moeder Aarde opgenomen in de Grondwet van Equador. Op die manier is het voor iedereen mogelijk om de overheid voor de rech-ter te dagen wanneer die de rechten van de natuur schendt.

30 31de Karavaan nr. 1

Joker

Page 32: De Karavaan januari 2015

Alle info op www.joker.be

VROEGBOEKACTIE

Ook kortingen op hotels en huurwagens, reizen in internationale groep en individuele Joker-reizen

Boek de goedkoopste vliegtickets van 2/1 tot 31/1/15

Vertrek tot najaar 2015

1. Goedkoop je boekt aan de voordeligste prijs

2. Keuze door de grotere beschikbaarheid, vooral

voor de zomer en het najaar

3. Zekerheid brandstoftoeslagen kunnen niet meer stijgen

3 redenen om vroeg te boeken

JOK-042_VROEGBOEK_AD_KARAVAAN_170x240.indd 1 27/11/14 11:32