De Karavaan augustus 2012

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  243
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Thema: Afrika Headlines: Al helpend reizen, kan dat? - Woelig Syrië - Resverhaal in beeld: Kameroen - Reisverhaal: Oeganda en Senegal

Transcript of De Karavaan augustus 2012

 • THEMA

  AfrikaDuurzAAM rEizEnAl helpend reizen, kan dat?

  AcTuAliTEiTWoelig Syri

  rEisvErHAAl in bEElDKameroen

  rEisvErHAAlOeganda en Senegal

  DE KArAvAAn Belgi - BelgiqueP.B. - B.P.2099 Antwerpen XB / 87Tijdschrift voor duurzaam reizen en vrije tijd augustus 2012

  Verschijnt 5 maal per jaar.Niet de 2de, 4de, 6de, 7de, 9de, 10de, 12de maand.P409329

  Karavaan vzwGeerdegemvaart 96 - 2800 Mechelen (afz.)Tl 015 40 75 80 - F 015 40 75 [email protected] - www.karavaan.be

 • 2AcTuAliTEiT: WoElig syri

  De interne crisis in Syri dreigt om te slaan in een totaal oorlog. Een oplossing dringt zich op.

  KArAvAAn-AgEnDA

  Alle informatie over Karavaan-activiteiten en Minitrips.Focus: Minitrips najaar en Bal Mondial.

  Al HElpEnD rEizEn, KAn DAT?

  Eerlijk reizen beweert dat het kan: toeristen bezoeken al het moois van een land en on-dersteunen tegelijkertijd een plaatselijk project.

  6

  4

  14

  oEgAnDA, AfriKAs groEnE pArEl

  Berucht om zijn kindsol-daten en beroemd om zijn berggorillas. Een land dat ten onrechte nog als onveilig wordt beschouwd...

  rEisfoTo MAroKKo

  Jemaa-el-Fna is het centrale plein van de oude medina van Marrakech. Een bruisend stukje Marokko.

  i KnoW WHAT you DiD

  We volgen enkele reisbegeleiders op het zwarte continent. Wat doen zij op 18 juli?

  colofonCover: Dirk Dierickx - Medewerkers: De begeleiders van Karavaan vzw - Samenstelling en eindredactie:

  Sarah Trappeniers - Vormgeving & Lay-out: Sarah Trappeniers en Kris Sobry - Druk: Drukkerij Lithos,

  Wommelgem - Papier: Cyclusprint, gerecycleerd en chloorvrij - Verantwoordelijke uitgever: Gerd Vertommen,

  Geerdegemvaart 96, 2800 Mechelen.

  Met de steun van

  169

  10

 • 326

  voorAf

  Als iK voor DE EErsTE KEEr nAAr AfriKA gA...Als ik voor de eerste keer naar Afrika ga, waar ga ik dan best naartoe? Ik zal niet de eerste zijn die het zich afvraagt. Op een of andere manier ben ik blijk-baar een van die mensen die het niet zo evident vind om voor het eerst naar Zwart Afrika te trekken.

  Maar de afgelopen weken bevond ik me meer dan eens in goed gezelschap en goed voorzien van eten en drank in de nieuwe ViaVia in Mechelen. Dus

  ik kon er meerdere ervaren Afrika-gangers/lovers aan de tand voelen. Ik kreeg er vaak antwoorden op vra-gen die ik niet had gesteld, niet zo on-Afrikaans werd me verteld. Net zoals een lange palaver met veel zij-sporen tot de geplogenheden schijnt te behoren.

  En blijkbaar bestaan er ook zoveel versies van Afrika als er liefhebbers zijn. Dus eenvoudiger wordt het er niet op om een keuze te maken. Maar wat leerde ik dan al wel?

  Stel dat ik ooit op pensioen mag gaan, dan moet ik daartegen een kleine bungalow laten optrekken in Malawi, hoog in de Riftvallei, boven

  het gelijknamige meer. Er viel blijkbaar zelfs een halve timesharing te regelen, of zo. Maar zover ben ik toch nog net niet.

  Als ik voor het menselijke contact wil gaan, dan wist een begeleidster mij te overtuigen dat er geen betere plek is dan Senegal. Zij had er duidelijk haar hart verloren na een wat langer verblijf. Ik kan haar alleen maar geloven op haar woord.

  Maar een liefhebster van bergen en natuur, die mij ook een beetje kent, wil me absoluut richting Kameroen of Kenia sturen. Alhoewel er natuurlijk ook nog altijd de Kilimanjaro is met zijn unieke uitstraling. Of toch maar Ethiopi in dat geval?

  En dan doe ik oneer aan al de schitterende natuurparken waar iedereen wel zijn eigen favorieten in schijnt te hebben

  En ding is zeker. Ook al ga ik nog niet onmiddellijk op weg, mij vind je nog geregeld in de ViaVia in Mechelen, luisterend naar passionele reizigers. Of in Heverlee, Brussel, Antwerpen of ergens onderweg natuurlijk.

  Tom

  18

  AfriKAWijzEr

  Waarom op reis gaan naar Afrika? Wel Joker geeft je enkele zeer overtuigende redenen!

  rEisvErHAAl KAMEroEn

  Kameroen is een prachtige en toch voor velen nog on-bekende bestemming. Voor zij die er al geweest zijn: onvergetelijk!

 • 4De eerste avond van onze reis waren we tegen mid-dernacht in onze kamers genstalleerd in n van de vele hotelletjes vlakbij het plein. Hoewel de reis ons erg had vermoeid, lonkte het feestgedruis en volgden we de muziek naar het plein om de sfeer er op te snuiven. We stonden allemaal versteld: zoveel volk! Dat kwam doordat veel mensen het einde van de ramadam uit-bundig vierden. Al onze zintuigen werden geprikkeld tijdens ons bezoek aan dit bruisend stukje Marokko. Levensgevaarlijk was het ook, want we werden bijna omvergereden toen we ons tussen de brommers en kleine taxis op het plein wilden begeven.

  Op het plein zelf kwamen we ogen tekort! We volgden een boksmatch waar de toeschouwers zowel arbitreer-den als de boksring vormden; verschillende groepjes voornamelijk mannen zongen uitbundig op het ritme van hun djembs; ook slangenbezweerderaars konden

  onze oren bekoren met hun schelle fluitmuziek. Daar-tussen waren nog heel wat Marokkanen aan het dineren in de vele fel verlichte eetkraampjes waar de uitbaters ons eerder naartoe lokten met overheerlijke geuren dan met hun overtuigingskracht. Het proeven van een melsoke (= bastila): een pitabroodje met ei, Kiri kaas, aardappel en olie deed ons direct verlangen naar meer. Jemaa-el-Fna was echt de ideale start van een schit-terende reis!

  Op de achtergrond zijn de stellingen te zien rond Caf Argana. In dit caf zijn bij een aanslag enkele maanden eerder, op 28 april, 17 mensen, waaronder ook toeris-ten, omgekomen. De dader zou een alleenstaande gek zijn, volgens de Marokkanen die we hierover hebben aangesproken. Het is weinig waarschijnlijk dat de echte reden achter deze aanslag ooit onthuld zal worden.

  MEDinA vAn MArrAKEcHDe foto: door Prisca Donadoni september 2011

  rEisfoTo

  Jemaa-el-Fna is ht centrale plein van de medina (oude stad) van Marrakech waar het vooral s avonds bruist van het leven.

 • 5oproEp:Heb jij ook een schitterende reis-foto met een leuke anekdote?Laat het zeker weten aan [email protected] staat jouw foto wel in een volgende editie van De Karavaan?

 • 6Eerlijk reizen

  Eerlijk reizen is een initiatief van Be More, de grootste non-profit vrijwil-ligersorganisatie van Nederland. Be More ondersteunt al jaren kleine pro-jecten in Afrika financieel en met vrij-willigers. Omdat niet iedereen in de

  gelegenheid is om voor langere tijd vrijwilligerswerk te gaan doen, is Be More gestart met Eerlijk reizen. Zo bieden zij onder andere een reis naar Oeganda aan. Eerlijk reizen stelt een programma op waarin de toeris-ten al het moois van Oeganda te zien krijgen en terwijl ook de projecten

  bezoeken die door Be More onder-steund worden. Klinkt goed!

  Hoe duurzaam is Eerlijk reizen?

  Eerlijk reizen beweert duurzaam te zijn, maar is dat ook zo? Wanneer we gaan kijken naar de drie Ps, zie ik het volgende:

  People: Eerlijk reizen bezoekt de kleinschalige lokale projecten in Afrika. Op deze manier krijgen de toeristen contact met de lokale be-volking. Zo overnachten ze bijvoor-beeld ook bij een gastgezin in het project Lwengo in Oeganda. Het is ook niet de bedoeling dat de toeris-ten gewoon komen kijken, maar ook effectief deelnemen aan het leven van alledag. Ze steken mee de handen uit de mouwen. Daarnaast bezoeken zij de mooiste plekjes van Oeganda on-der leiding van een lokale tourguide. Een persoon die dankzij hen een vak kan leren, zich kan ontwikkelen en een inkomen heeft. Eerlijk reizen sti-

  Er zijn twee zaken die mij als persoon typeren, namelijk mijn drang naar reizen en hulp verlenen. Ik heb altijd gezocht naar een manier om beiden te kunnen verenigen. Als vrijwilligster in Sene-gal kon ik wel degelijk hulp bieden, maar ik heb toen zeer weinig gezien van het land zelf. Als reiziger zie ik veel plaatsen waar ik graag zou willen blijven om een handje toe te steken, maar het programma gaat voort... . Eerlijk reizen beweert dit te kunnen!

  door Annemie De Wachter

  Al HElpEnD rEizEn... kan dat?

  DuurzAAM rEizEn

  Foto

  s: K

  atrie

  n D

  ons

 • 7muleert de bevolking ten slotte ook om aan eerlijk toerisme te doen. Zo krijgen mensen die een workshop verzorgen, zoals koken of handwerk, hier ook een eerlijke vergoeding voor.

  Op de website van Eerlijk reizen lees je dat de projectpartners het bijzon-der vinden dat mensen uit een ander continent en met een andere cultuur samen met hen hun doelen komen helpen verwezenlijken. Caroline de Greeff, medewerker van Be More, vertelt ook dat de partners er zelf voor kiezen om met internationale mensen samen te werken. Toch kan ik het niet laten om mij af te vragen hoe de inwoners zelf dit diep van bin-nen ervaren. Voelen zij zich niet be-keken, minderwaardig, ? De rijke blanke toerist komt eens even kijken hoe miserabel wij het hebben . Katrien Dons, voormalig vrijwilligster van Be More in Lwengo, verwoordt het zo: Als je daar als reiziger komt kijken naar de Ugandezen als dieren in een dierentuin, dan heb ik daar persoonlijk wel problemen mee. Dat is dan geen winsituatie voor de be-woners en ook niet voor de reizigers denk ik.

  Op de blog van enkele reizigers, Ca-rin, Judith en Suzanne heb ik kunnen lezen hoe zij op voorhand een toneel-stuk in elkaar hadden gestoken rond zwangerschap, menstruatie en de Afripads. Dit toneelstuk hebben zij in enkele scholen gebracht. Het feit dat blanken hiervoor naar hun communi-ty komen, is voor de lokale bevolking blijkbaar genoeg om hun interesse aan te wakkeren.

  Profit: Eerlijk reizen beweert dat alle betrokkenen zoals hun projecten, de tourguides en de mensen die work-

  shops verzorgen hiervoor een eer-lijke vergoeding krijgen. Daarnaast slapen zij of eten zij vaak in plaatsen met ee