De Juiste Toon | Editie 4 2014

27
Jaargang 40 - Winter 2014 - Nr. 4

description

 

Transcript of De Juiste Toon | Editie 4 2014

Page 1: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Jaargang 40 - Winter 2014 - Nr. 4

Page 2: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Verkoop Reparatie

Onderhoud BOSWEG 81 0182- 59 92 95 GOUDA

www.tweedehandscomputers.nl

Tweedehands Computers & Laptops met Garantie

Page 3: De Juiste Toon | Editie 4 2014

‘Gouda’s Harmonie De Pionier’Opgericht 7 augustus 1908

BestuurArno Engels (voorzitter)(06) 519 80 800

Hans Schouten (secretaris)Groenhovenweg 1432803 DC Gouda(06) 229 02 473 Addie de Koning (penningmeester)(0182) 504 722

André den Edel (alg. bestuurslid)Dorine Braakmans (alg. bestuurslid)Margreet Macco (alg. bestuurslid)Ruth Vos (alg. bestuurslid)

Repetitielokaal:Groeneweg 30 A, Gouda

Afmelden:OLO - Dorine Braakman(06) 295 18 286

Harmonie - Hans Schouten(06) 229 02 473

RSO - Albert Verschut(06) 449 10 828

De Juiste Toon verschijnt vier maal per jaar. Redactie De Juiste Toon: [email protected]

Agenda22 dec | Kerstconcert 15.00 uur, Ronssehof, GoudaRSO 01 jan | Nieuwjaarsreceptie Groeneweg 30, Gouda

14 mrt | Voorjaarsconcert Goudse WaardenHarmonie, OLO, RSO en Blokfluitgroep

Kijk voor meer informatie, nieuws, foto’s, lid- of donateur worden op www.pionier-gouda.nl

Van de voorzitterBeretrotse TamboermaîtreHet RSO op kersttourneeEen intocht om nooit te vergetenSinterklaas en het klokkenspelFotopagina KaarsjesdagStraf repeteren

“De Pionier blijft me verrassen”De Pionier in het AD Groene HartVerjaardagen en MutatiesToeteren in toetje-reclameFotopagina MonaSchitterend NajaarsconcertFotopagina Najaarsconcert

VAN DE REDACTIEDe tijd is voorbij gevlogen. Sinterklaas, ach, dat leek nog zover! Maar ineens was er de looprepetitie met Ed, rap gevolgd door de intocht. Nog ‘eventjes’ een succesvol Najaarsconcert, en toen? En toen, ineens, stond De Pionier in het reclamespotje van Mona! En tijd om bij te komen? Nee, in rap tempo door voor de Kaarsjesmiddag en avond. Van ‘Tempo di Marcia’ naar een ‘lui marstempo’ om de Cavalry te stoppen!Meer over dit alles kan je natuurlijk

allemaal lezen en bekijken in deze editie, en we kunnen trots zijn. Beretrots! We hebben - als je alles bij elkaar optelt van het hele seizoen - een prachtigjaar gehad. En we gaan een mooi 2015 tegemoet met veel diverse optredens. Maar eerst op adem komen, even rust.

Ruth

17192122252627

579

10121417

DEZE EDITIE IN DE JUISTE TOON

OP DE COVER | Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas speelde de Marchingband van De Pionier mee in de intocht; na een leuke, pittige en leerzame voorbereiding was het 15 november dan écht zover! Meer hierover lees je in deze editie. (Foto: Gemeente Gouda)

Het bestuur wenst u prettige feestdagen en een muzikaal 2015

Om hierop te proosten nodigen wij jullie graag uit voor de nieuwjaarsreceptie op 1 januari 2015 van 16.00 tot 18.00 uur

in ons clubgebouw aan de Groeneweg 30, Gouda.Arno Engels, voorzitter

Page 4: De Juiste Toon | Editie 4 2014

KOERIERSDIENST • PALLETVERVOER • PAKKETDIENST • FOLDERVERSPRE IDING

BZZ PERSOONLIJKE SERVICE! T: 088 101 1000 I: WWW.BEZORGING.NU

Laat uw pakket

ophalen en volgende dag

bezorgen vanaf B4.80*

*exc

l. bt

w

Edelsmid Arine Fijn Naaierstraat 18 2801 NE Gouda (06) 245 81 278| | |

www.arinefijn.nl

Voor een persoonlijk sieraad Ambachtelijk smeedwerk

Ringen voor huwelijk en herinnering

Nieuw ontwerp voor oud goud en zilver

Eigen collectie zilveren sieraden

Page 5: De Juiste Toon | Editie 4 2014

VAN DE VOORZITTER

Beste lezers van De Juiste Toon,

Het einde van het jaar nadert, en dat is altijd een uitgelezen moment op terug te blikken op gebeurtenissen. Voor De Pionier gaat 2014, wat mij betreft, de boeken in als een bijzonder succesvol jaar. Muzikaal gezien hebben we Gouda en omstreken, zelfs heel Nederland, laten horen dat we kwaliteit in huis hebben.

Een hoogtepunt was natuurlijk ons Koninkrijksconcert met musicalster Linda Wagenmakers, in het voorjaar in de schouwburg. Voor de zomer kwamen nog meer hoogtepunten, waaronder het grachtenconcert. We zullen ook nooit vergeten dat onze senioren, in ouderwetse bokken, blazend door de nieuwe sluis voeren. En wat te denken van het XXL-orkest voor de veteranen, met maar liefst 80 muzikanten in het park?

Het was absoluut ook het jaar van nieuwe bloei op straat. Na het stoppen van de Drumfanfare vroegen sommigen zich af hoe De Pionier zich nog op straat zou kunnen presenteren, misschien wel bang om een lange traditie te verliezen. We weten inmiddels allemaal dat De Pionier ook met straatoptredens de toekomst heeft.

Met Koningsdag en de Jeugdavondvierdaagse marcheerden we al met ruim 50 enthousiastelingen door de binnenstad. De topper was uiteraard de Sinterklaasintocht: met 65 blazers en tamboers die ook nog eens strak in de maat liepen. Dankzij grote hulp van Gouderak, veel jonge Pioniers die nog nooit hadden meegelopen, comeback-leden, en ontzettend leuke en leerzame instructies van de Nederlandse militaire top.

En in tegenstelling tot vorige intochten, waren onze muzikanten wél op tv, live voor het ongelooflijke aantal van 2,3 miljoen kijkers. Het leverde ons alvast een heerlijk toetje op: de inmiddels op internet befaamde reclamespot van Mona, met ónze leden en ónze muziek.

We mogen met z’n allen dik tevreden zijn over onze vele prestaties in 2014. We hebben plezier gehad van onze prachtige hobby, het publiek heeft genoten, we zijn in de krant enkele keren groot en positief in beeld gekomen, en ons ledenaantal groeit nog steeds. Wat willen we nog meer?

Namens het bestuur wens ik iedereen die De Pionier een warm hart toedraagt, sprankelende feestdagen toe. En graag tot ziens op onze nieuwjaarsreceptie, dan kijken we vooruit!

Arno

05

Page 6: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Intuïtie weetwáár die

kansen liggen.

Verstand zegter moeten

groeikansenvoor mijn

bedrijf zijn.

Alleen verstand en intuïtie samen leiden tot groei. Dát is de manier waarop wij zaken aanpakken. Grant Thornton – gespecialiseerd in accountancy, belastingen en advies – weet waar groeikansen voor uw bedrijf liggen en ondersteunt u om deze te realiseren. Maak vrijblijvend een afspraak met een internationale organisatie die al 90 jaar actief is.

www.gt.nl Gouda 0182 - 53 19 22 [email protected]

Accountancy • Belastingen • Advies

Page 7: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Albert Verschut was na de intocht niet alleen de bekendste tamboermaître van Nederland. Hij was ook nog eens beretrots op de prestaties van de Marchingband. Dit schreef hij in een jubelroes aan zijn korps:

‘Het was erg nat vrijdagavond tijdens de generale looprepetitie, en het was erg nat tijdens de intocht. Maar ondanks dat hebben jullie het zowel vrijdagavond als zaterdag niet laten afweten door het slechte weer. Beide keren hoogstwaarschijnlijk tot op ons hemd doornat. Hopelijk houdt niemand er een vervelende kou of griepje aan over.

Wat ik graag kwijt wil is dat ik beretrots ben op hetgeen we de afgelopen twee dagen hebben neergezet. Waar men (ik ook) soms twijfelde of het Marchingband-gebeuren nog wel toekomst had voor onze Pionier, ben ik er na het afgelopen

weekend van overtuigd dat het antwoord is: een volmondig ja!

Het was een waar genoegen om naar de beelden op tv te kijken, en dan een keurig strak marcherend korps te zien lopen. En dat waren wij, mensen! Met grote dank aan Ed Oosterom, tamboermaître van de Marinierskapel, en extra veel tamboers waaronder liefst acht van Muziekvereniging Caecilia Gouderak.We hebben De Pionier zeker in Nederland weer op de kaart gezet, en hopelijk houden we hier in de toekomst weer leuke optredens aan over. Wat zou het geweldig zijn als we dan weer met deze groep op stap zouden kunnen gaan! Ik zou het erg leuk vinden!

Mensen, nogmaals hartstikke bedankt voor jullie geweldige inzet om dit optreden tot een groot succes te maken’.

BERETROTSE BEKENDSTE TAMBOERMAÎTRE07

Sinterklaas strooide met mooie woorden toen hij door onze erehaag naar het Stadhuis liep. ’Wat zien jullie er prachtig uit!’ De stok van onze trotse tamboermaître vond hij nog het mooist. ’Zullen we ruilen?’, zei de goedheiligman toen hij Albert een hand gaf. Sinterklaas was zichtbaar onder de indruk van de tamboermaîtrestok. Hij wilde hem graag hebben in ruil voor zijn eigen staf. ’Die van u is groter!’

Page 8: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Voor al uw bloemwerk komt u naar Bloemsierkunst Sandor Verkerk

PlantenBloemen

BoekettenPlantenbakken

BruidswerkRouwarrangementen

BedrijfsbloemwerkFleurop Service

en meer

Willem & Marialaan 30 | (0182) 521 002 | www.sandorverkerk.nl | [email protected]

Onze bruiloft op DVD

“Op zeer persoonlijke wijze vormen de beelden van jullie trouwdag een film.Niet zomaar een sfeerimpressie, maar een compleet verhaal.”

Page 9: De Juiste Toon | Editie 4 2014

HET RSO OP KERSTTOURNEEOnze kersttournee is gestart bij Groencentrum Sonneveld in Boskoop. Daar hadden we vorig jaar voor kerst ook al gespeeld; wat ik me daarvan herinner is dat het er koud was.

Dit jaar mochten we de opening verzorgen van de Sonneveld Kerst Fair. Er was heel veel publiek en de mensen hebben genoten van een zeer gevarieerd programma. We speelden onder andere uit 12 kerstliederen, Away in a manger, A swingkling Christmas en diverse werken van onze dirigent Cees Hoekstra.

Dit programma hebben we ook gespeeld op Kaarsjesmiddag in het Pioniergebouw. Daarna is er nog een concert in De Reehorst in Reeuwijk, en we sluiten onze kersttournee af in de Ronssehof. Hier wordt ongeveer hetzelfde programma gespeeld. Voor de Ronssehof hebben we nog drie andere nummers achter de hand: Silver Moon, Moonlight Serenade en Sweet Caroline. Als het publiek er eventueel om vraagt.

Voor de kersttournee hebben we dus heel wat ingestudeerd.

Dat hebben we met veel genoegen gedaan, onder leiding van onze buitengewone dirigent Cees. Hulde!

Men is overal zeer te spreken over ons orkest; we hebben alweer diverse uitnodigingen voor 2015. Een gouden greep van De Pionier om het RSO De Pionier op te richten. Begin september 2013 werd ik gebeld door Albert Verschut met de vraag of ik zin had om in het nieuwe seniorenorkest te spelen. Hij was getipt door Hans Schouten bleek later.

In een jaar zijn we al van 20 naar 37 muzikanten gegroeid, en we hebben al diverse optredens gehad. Het orkest vind ik in één woord: geweldig! Iedereen is zeer gemotiveerd, en onder leiding van Cees is het fijn repeteren. Maar bij dit alles

wil ik toch één man niet vergeten: Albert. Ik betrap hem regelmatig op een brede glimlach als hij zit te spelen achter het drumstel. Tot nog toe heb ik geen spijt gehad om aan zijn oproep te voldoen. Terugziend op een fantastisch jaar hoop ik dat er nog veel zullen volgen.

Bij deze wil ik namens het hele RSO de vereniging bedanken voor de gastvrijheid en de prettige samenwerking. Wij wensen de vereniging, bestuur en de dirigenten een fijne kerst en een muzikaal 2015 toe.

Leen de Kooter, klarinet RSO

09

Page 10: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Jan van den Berg:‘Na een zeer lange tijd was het zover: weer meelopen met mijn club De Pionier, na een scooterongeval met een vervelende

schouderblessure en de drukke werkzaamheden met mijn filmbedrijf. Gelukkig ben ik wel

steeds betrokken gebleven bij de club door mijn vrouw Karin, mijn maatje Henk Sijl

en natuurlijk door de film en fotografie.

Zaterdag 15 november was het zover: de landelijke

Sinterklaasintocht met televisieopnames in

Gouda. Wat was ik trots om mee te mogen lopen in dit

geweldige korps. Ik kreeg weer het gevoel van jaren geleden terug, tranen in m’n ogen. Je kijkt toch als bassist over het korps heen. Wat een bezetting! En wat liep er veel jeugd mee! Ik wil in de toekomst vaker mee gaan lopen, en hoop het weer

met zo’n mooie bezetting te doen. Dus na 30 jaar

lidmaatschap ben ik nog steeds een

echte Pionier-man.Daarnaast wil ik het bestuur een compliment geven voor de goede informatie die ze verstrekken over de vele activiteiten van de vereniging’.

Nederland zal nog lang napraten over de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda. Het is toch niet vanwege al die gekleurde Pieten? Welnee, natuurlijk omdat er zo’n prachtig groot korps voorop marcheerde! Liefst 2,3 miljoen tv-kijkers zagen en hoorden De Pionier. Drie muzikanten blikken terug op de intocht der intochten: Jan van den Berg (comeback op sousafoon),

Bianca den Broeder (een van onze acht tamboers van Gouderak) en Mattieu Nuijten (primeur op lyra).

“WAT EEN GEWELDIG KORPS!”

EEN SINTERKLAASINTOCHT OM NOOIT MEER TE VERGETEN!

10

Page 11: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Bianca den Broeder:‘Toen we gevraagd werden

voor de intocht van Sinterklaas, hadden wij allemaal zoiets

van: dit moeten we gewoon doen, we

hadden al meer mee gedaan zoals de avondvierdaagse, maar dit maak je nooit meer mee! Iedereen was super enthousiast. Het was een onwijze belevenis. Toen ik wat rondvroeg aan iedereen wat zij ervan vonden om in dit stukje te zetten, zeiden ze allemaal: ’het was kicken, geweldig om mee te maken’!

De voorbereiding was leuk om te doen, iedere week even de Sint-nummers doorspelen. Alleen jammer dat we niet wat meer met De Pionier gezamenlijk konden oefenen, ook omdat wij dit nooit gedaan hebben, de meeste stukken nog nooit gespeeld hadden en dat we sommige stukken die gespeeld moesten worden, pas op het laatste moment kregen.De generale repetitie was helaas heel erg nat, maar voor ons ook onwijs leuk om te doen. Het was ook heel leerzaam, veel dingen waren er een beetje uitgesleten. Dit was echt weer even puntjes op de i zetten. En we hebben een aantal dingen bij geleerd; die konden we de week erna weer gebruiken bij

onze eigen Sint-intocht in Gouderak.

Het was voor ons als kleine slagwerkgroep van acht man geweldig om met zoveel muzikanten op straat te lopen en dan ook

nog tijdens de Sint-intocht en voor de televisie. Helaas was het ongelooflijk nat. Het staan op de kade was best wel pittig om te doen, op een gegeven

moment voelde ik mijn voeten niet meer, maar toen we weer gingen marcheren zat de sfeer

er gelijk al weer lekker in: zoveel mensen langs de kanten en op de markt, geweldig! En dan ook nog de Zwarte Pieten en Sinterklaas van dichtbij zien, echt leuk!Dan bij terugkomst in het Pionier-gebouw de heerlijke oliebollen die klaar lagen. Die waren echt meer dan welkom, even lekker wat warms eten en drinken. Veel mede-muzikanten

kwamen ons bedanken dat we mee hadden gedaan. Dat vonden wij echt heel fijn. We kregen voor volgend jaar

alweer nieuwe uitnodigingen om weer een aantal keer mee te doen. We gaan ons best doen om op de uitnodigingen in te gaan. Dit smaakt naar meer.

Toen de dag voorbij was heb ik thuis eerst heel warm gedoucht en daarna de uitzending terug zitten kijken of dat ik mezelf zag. Gelukkig heb ik mezelf wel een aantal keer terug gezien. Dat is toch

wel heel erg leuk. Van een aantal mensen die ook hadden gekeken hoorde

ik ook dat ze me hadden gezien. Anderen hadden me niet gezien, maar het is geweldig dat zoveel mensen toch even naar je zoeken op televisie. Zo vaak kom je niet op tv!’

“IEDEREEN VAN GOUDERAK VOND HET KICKEN!”

11

Page 12: De Juiste Toon | Editie 4 2014

12SINTERKLAAS EN HET KLOKKENSPEL

Mijn kids waren zes of zeven toen muziek voor hen ging leven. Pap nam ze eens mee naar De Pionier,daar speelden beginners met veel plezier. Ze meldden zich aan en speelden een dag: de een op een sax, de ander op slag. En pap meldde zich voor triangel aan, hij was er toch en wilde daar best op slaan.

Maar de dirigent zei: ’Triangel? Dat is niet zo sterk.Melodisch, dat is het betere werk.’ De papa vond dat verder best en speelde een uurtje bij het begin-nersorkest. Tot de dirigent zei: ’Nu thuis goed oefenen, dat hoort er bij!’

De papa keek hevig geschrokken, nu zat hij met de brokken. Een xylofoon, dat had hij niet thuis, en met studeren was hij nog verder van huis. Maar daarop wist De Pionier raad: ’Kijk eens wat er op zolder staat!’ Albert bracht het naar benee, ’Hier, neem dat nu maar eens mee’. En ja, u begrijpt nu natuurlijk wel, daar bracht hij voor papa een Klokkenspel. En een briefje met een nummer, dat was van een muziekschooldrummer. Die moest hij echt maar eens gaan bellen, om vragen over het edele Klokkenspel te stellen. Zo fietste hij naar huis met veel geklingel. Hij klonk als een Kerstman met arreslee-tingel.

De muziekdocent was blij verrast, over de vraag hoe zoiets nu past. Want met stokken voor de xylofoon, raak je op het Klokkenspel geen juiste toon.

Nee, dit is geen spannend verhaal. Als je dat verwacht kan je dit beter overslaan. Dit verhaaltje gaat gewoon over de intocht van Sinterklaas en het Klokken-spel.

Page 13: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Daarom gaf de docent als tip tegen bijklank: ’Leg je Klokkenspel op de strijkplank.’ En neem als mallets dan een prikker, voor sateh, beslist niet dikker.

Een grote vraag bleef nog open: wanneer kwam hij nou bij de Marchingband lopen? En op een vrijdagavond na iets te veel bier zei pap: ’Nu luister eens hier, als Sinterklaas naar Nederland komt, dan loop ik met het Klokkenspel rond.’

Zo kon het gebeuren, dat hij zonder treuren, op een natte voetbalmat, zijn eerste marcheerles had. Voorwaarts... mars en rechtsom ... keert, dat hadden ze hem nog nooit geleerd. Snel holster, harp en muts gezocht, en op naar de Sinterklaasintocht.Zo lieve lezers is het waarachtig gegaan, en liep ik bij De Intocht met het Klokkenspel vooraan.

Mattieu, Melodisch slagwerk(lyra)

13

Page 14: De Juiste Toon | Editie 4 2014
Page 15: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Op 12 december vond Kaarsjesavond plaats. Ter gelegenheid van dit evenement gaf het RSO een concert en uiteraard was er ook erwtensoep

en gluhwein aanwezig. ‘s Avonds trad de Harmonie op in de Sint Janskerk.

(foto’s: Jan v.d. Berg)

Page 16: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Rep.26 Tweewielerspecialisten

Rep. 26 Tweewielerspecialisten

- In- en Verkoop van scooters, brom�etsen en (electrische) �etsen- Schadebemiddeling- Onderhoud en reparaties- Onderdelen en accessoires

www.rep26.nl | [email protected]

Nieuwehaven 147 2801 CV Gouda | Tel.: (0182) 68 97 53

Page 17: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Hallo, ik ben Ronin van der Werke, ik ben 14 jaar en nu al een paar jaar slagwerker bij De Pionier en deze vereniging blijft me verrassen. Niet alleen de vereniging, maar ook de muziek en natuurlijk de muzikanten. Eén van de geweldigste dingen blijft wel dat als je gaat marcheren, dat je echt zo’n gevoel krijgt van wow! En dat blijft ook gewoon zo, iedereen die wel eens mee heeft gelopen, weet misschien wel wat ik bedoel. De mensen die ons aankijken zo van: ’Wat loopt hier nou?’

En bij elke keer weer blijft dat gevoel dan ook, al was het wel leuker geweest als het bij de intocht van Sinterklaas iets droger was dan dit jaa.r Natuurlijk is het vaak koud in november en december, maar het is niet zo lekker als het dan ook nog kletsnat is.

Het was voor mij een verrassing dat we laatst aan een reclame van Mona mochten deelnemen voor zo ongeveer een bedrag van €850. Nou, dat zie ik geen hoempapa-bandje verdienen voor één middagje spelen. Ook al was het toen best wel koud op het station daar. We stonden met z’n allen tijdens pauze in de Hema

op te warmen met een kopje koffie of thee, maar daar gaat het natuurlijk niet alleen maar om. Het blijft altijd gezellig met de mensen hier.

Ronin

Ed Oosterom (tamboermaître Marinierskapel) heeft de Marchingband weer een waardevol lesje geleerd.

Op de avond voor de Sinterklaasintocht zorgde hij ervoor dat we strak in het gelid liepen. In de regen.„Jullie lijken wel het verslagen Duitse leger!”, riep Oosterom toen hij ons over het kunstgras van ONA zag lopen. „Het is heel simpel: let op je voorganger, op je positie en houding, kijk even vanuit je ooghoek en corrigeer zonodig. En als je niet speelt, houd dan je hand in een vuist met je duim bovenop. Denk maar aan je schoonmoeder!”

Met ferme taal, wel doorspekt met grappen, hield de tamboermaître van de Marinierskapel ons goed bij de les. Hij was zeker positief. „Ik zie nu al groei in jullie, dat is alleen maar positief voor morgen met de intocht.”Ook al regende het vrijwel continu, er viel binnen de Marchingband geen gemopper te horen. Integendeel, na afloop zeiden velen: ’Dit is leuk en leerzaam, dat moeten we vaker doen’.

Arno

STRAF REPETEREN

“DE PIONIER BLIJFT ME VERRASSEN!”

17

Page 18: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Cursussen voor jonge kinderenAlgemene Muzikale VormingLessen op bijna alle instrumentenHaFaBra-opleidingen

Turfsingel 34 B2802 BC GoudaTelefoon (0182) 51 07 [email protected]

Wij zijn thuis in iedere bezetting.

o.a.

Saxofoon, Viool, Bladmuziek

Nieuwehaven 1482801 EC GoudaT. (0182) 52 76 16www. [email protected]

OPUS 1, waar muziek begint

www. opus1.nl

Dwarsfluit, Klarinet, Trompet

Page 19: De Juiste Toon | Editie 4 2014

19DE PIONIER IN HET AD GROENE HARTDe Pionier haalde maar liefst twee maal in korte tijd het AD Groene Hart; eerst met de voorbereidingen van de Sinterklaasintocht, de tweede keer met het optreden bij Mona.

Page 20: De Juiste Toon | Editie 4 2014
Page 21: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Henk Sijl:

‘Wat kan een

tv-debuut

niet allemaal

teweegbrengen,

zeg! Na de

Sinterklaas-intocht

hebben we heel wat

complimenten gehad

voor onze strak in het gelid

lopende (met dank aan Ed

Oosterom) Marchingband. Ook

de toetjesfabrikant Mona had

ons op tv gezien, in onze mooie

rode uniformen!

We werden gebeld met de

vraag of we wilden meedoen

om een commercial op het

nemen voor een Sinterklaas-

speculaastoetje, op het Centraal

station van Den Haag. Het

verzoek was

natuurlijk om

Sinterklaas-

liedjes te spelen.

Maar met 65

man was wel

een beetje

teveel! Een stuk

of tien was wel

genoeg. En we

hoefden het ook

niet voor niets

te doen! Arno

heeft

een

aantal

van ons benaderd,

waaronder mijzelf, met de vraag

of we bereid waren hieraan

mee te werken. Nou, ik hoefde

hier niet lang over na te denken

en ik denk de rest ook niet.

Zaterdag 29 november moest

het allemaal gaan gebeuren!

De afspraak werd gemaakt:

om twaalf uur verzamelen

in het clubgebouw, 14 man

(en vrouw) waren stipt op

tijd, zodat we eerst nog even

konden repeteren. Rond half

een vertrokken we vol goede

moed naar Den Haag. Onze

huisfotograaf Jan van den Berg

ging ook mee om een aantal

leuke plaatjes te schieten. Wij

moesten ons melden bij Hotel

Babylon, waar wij heel erg

enthousiast werden ontvangen.

FrieslandCampina zag De Pionier op tv tijdens de Sinterklaasintocht en dacht: die willen we ook in onze nieuwste reclame voor Mona Toetje. En dit gebeurde dus! Een week voor Pakjesavond werd het gefilmd op Den Haag Centraal Station, met 14 Pioniers. Twee kijken terug op dit unieke gebeuren: Esther Simons (fluit) en Henk Sijl (sousafoon).

TOETEREN IN TOETJE-RECLAME22

“IK VOND HET ZEER UNIEK EN HEEL LEUK”

Page 22: De Juiste Toon | Editie 4 2014

23Na een uitgebreide

uitleg begonnen

de opnamen.

Eerst alleen een

geluidsopname

in het hotel,

daarna in de

stationshal waar een

piano stond. Het was de

bedoeling dat een willekeurige

voorbijganger spontaan op

die piano een Sinterklaasliedje

zou gaan spelen, maar daar

was weinig animo voor. Er zou

eerst een zangeres meezingen,

waarna wij op een teken van

de regisseur al spelend rond de

piano zouden gaan staan. Dit

hebben we een stuk of vijf keer

gedaan.

Alles bij elkaar heeft het

zo’n drie uur geduurd! Het

eindresultaat is iets meer

dan 1 minuut geworden. Alle

opnames waren zeer geslaagd

en na afloop kregen we allen

wat Mona-toetjes mee. En

ook de Pionier-kas is weer

flink bijgevuld! Om vijf uur

keerden we huiswaarts met

een tevreden gevoel. Ik heb

het als heel leuk ervaren en

denk de rest ook wel! Vond

het zeer uniek dat juist wij

waren benaderd om onze

medewerking te verlenen

aan het Mona-spotje! Ik heb

Esther Simons:

‘Zaterdag 29 november zijn we

met een klein gezellig clubje

van De Pionier bij de opnames

geweest van het nieuwe Mona-

toetje in Sinterklaas-sfeer:

speculaaspudding!

Het was een fantastische dag

op het station in Den Haag,

we hebben ontzettend veel lol

gehad. We begonnen in hotel

Babylon waar ons uitgelegd

werd wat ons te wachten stond.

Iedereen was vol enthousiasme

en dat merkten de mensen van

Mona. Zij hadden er ook heel

erg veel zin in.

Na de uitleg moesten we voor

de soundcheck alvast een

paar liedjes binnen spelen, dat

was natuurlijk een hels kabaal

in zo’n kleine ruimte, maar

het klonk heel erg goed! De

cameraman was tevreden en

kon deze geluidsopnames goed

gebruiken voor als er op het sta-

inmiddels al heel

wat leuke en

positieve reacties

gehad van

familie, vrienden

en collega’s!

Wie weet, komt

er nog eens een

vervolg’.

tion te veel herrie zou zijn (dat

was gelukkig niet het geval).

Daarna gingen we met zijn

allen naar het station om ons

vervolgens te verstoppen,

zodat we als verrassing aan

zouden komen lopen.

Het doel was om

iemand achter de

piano die opge-

steld was op het

station te laten

plaats nemen en

hem/haar een

sinterklaasliedje

te laten spelen,

het liefst de

stoomboot. We

moesten wel veel

geduld hebben

in de koude hal,

want voor er

iemand ging

zitten die ook

echt een leuk

liedje kon spelen,

waren we zeker

een half uur

verder. Toen we

de eerste keer

opkwamen, zat er

meteen niemand

meer achter de

piano. Ik had het niet

gezien, maar hoorde later

dat er een mevrouw achter

zat die zo schrok van ons, dat

Page 23: De Juiste Toon | Editie 4 2014

ze meteen weg was gerend,

haha! Tja, zulke goede muzikan-

ten had ze vast nog nooit van

zo dichtbij gehoord!

Na weer een tijdje wachten (en

in de Hema even opwarmen

met een lekker bakje koffie),

mochten we voor de tweede

keer opkomen. Dit keer zat er

een mevrouw met een klein

kindje. Het mannetje keek zijn

ogen uit, dat was erg leuk en is

ook in het filmpje terug te zien.

Na dat optreden moesten we

weer wachten en mochten we

nog een keer op. Dit

keer zat er een oudere meneer

heerlijk te spelen. Ook hij vond

ons erg leuk, maar had tegen

de cameraman gezegd niet in

beeld te willen, dus dat konden

we helaas niet

gebruiken in het

filmpje. De laat-

ste keer dat we

opkwamen zat er

weer een oudere

meneer. Hij is

wel in het filmpje

te zien, hij deed

ontzettend leuk

mee en wilde

steeds dat wij

liedjes speelden

die hij voorspeelde. De piano

was niet helemaal hetzelfde ge-

stemd als wij, dus dat moet vast

hilarisch hebben geklonken.

Na dat optreden hebben we

nog even staan spelen en

swingen, en daarna gingen we

weer terug naar het hotel om

eindelijk een broodje te eten.

Want het was een heel klein

beetje uitgelopen, waardoor

we niet om half drie pauze

hadden, maar in een keer door

zijn gegaan en rond kwart voor

vijf pas in het hotel waren.

Daar aangekomen werd ons

verteld dat we ons uniform en

alles erbij nog even moesten

aanhouden, want we moesten

nog een keer spelen in het

hotel, namelijk om die beelden

te kunnen gebruiken in het

filmpje, zonder geluid. Wij von-

den het dan een goed plan om

zonder marsboekje te spelen,

dus speelden we natuurlijk de

mars die iedereen uit zijn hoofd

kan spelen: Sunny Side!

Wat ik toen nog niet wist, is

dat ik helemaal alleen vooraan

moest gaan staan en de rest

achter mij, vandaar die close-up

in het filmpje, die hebben ze

daarvoor gebruikt, dat was effe

schrikken, zo dichtbij ben ik

nog nooit gefilmd, haha!

Het was een fantastische dag

om nooit te vergeten, we waren

met een geweldig leuke, gezel-

lige club die er allemaal zoveel

zin in hadden, dat de lach niet

van onze gezichten te halen

waren’.

“ZO DICHTBIJ BEN IK NOG NOOIT GEFILMD!”

24

Page 24: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Toeteren in de toetjes-reclame van Mona. Voor meer foto’s zie www.pionier-gouda.nlFoto’s: Jan v.d. Berg

Page 25: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Het was een pittig programma voor de Harmonie, maar het werd schitterend uitgevoerd. Iedereen heeft genoten van ons verrassende najaarsconcert, vrijdag 21 november in de Vaste Burcht.

Het was niet alleen verrassend door de klassieke en symfonische muziekwerken, maar eigenlijk ook door de voorbereiding, omdat die werd onderbroken door het oefenen voor Sint en de intocht zelf. Toch zat iedereen op het puntje van de stoel en liet zelfs de moeilijkste werken, Overture to Candide en Piazzolla, klinken als een klok.

Al in de pauze, en zeker na afloop, reageerde het publiek enthousiast op ons concert. ’Het was echt prettig om naar te luisteren, wat een prachtige muziek’, werd gezegd. Ook onze dirigent Dick Verhoef vond het heel goed gaan, en heel leuk om te doen. Wat kan de Harmonie na zoveel complimenten nog meer wensen? ’Dit willen we vaker doen.’

We kunnen nog nagenieten (en kritisch luisteren) van het concert op cd. Nico van der Spree heeft namelijk weer een prachtige cd klaar. De cd is à 10 euro te bestellen via: [email protected].

Arno

SCHITTERENDNAJAARS-CONCERT

26

Page 26: De Juiste Toon | Editie 4 2014

Voor meer foto’s zie www.pionier-gouda.nlFotografie: Jan v.d. Berg

Page 27: De Juiste Toon | Editie 4 2014

EEn intEriEur op maatbEgint mEt goEdE raad

de interieurarchitecten en stylisten

van duijvendijk Wonen maken

voor u een plan op maat. Kom

langs en laat u inspireren door

onze schitterende wooncollectie

en maak een afspraak voor een

oriënterend gesprek.

Wij adviseren en realiseren!

Duijvendijk WonenLange Tiendeweg 66 Gouda • (0182) 59 98 68

www.dui jvendi jkwonen.nl