De Juiste Toon | Editie 1 2014

23
Jaargang 40 - Lente 2014 - Nr. 1

description

De Juiste Toon is het clubblad van De Pionier en is een kwartaaluitgave.

Transcript of De Juiste Toon | Editie 1 2014

Page 1: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Jaargang 40 - Lente 2014 - Nr. 1

Page 2: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Verkoop Reparatie

Onderhoud BOSWEG 81 0182- 59 92 95 GOUDA

www.tweedehandscomputers.nl

Tweedehands Computers & Laptops met Garantie

Page 3: De Juiste Toon | Editie 1 2014

‘Gouda’s Harmonie De Pionier’Opgericht 7 augustus 1908

BestuurArno Engels (voorzitter)(06) 519 80 800

Hans Schouten (secretaris)Groenhovenweg 1432803 DC Gouda(06) 229 02 473

Addie de Koning (penningmeester)

(0182) 504 722

André den Edel (alg. bestuurslid)

Dorine Braakmans (alg. bestuurslid)

Margreet Macco (alg. bestuurslid)

Ruth Vos (alg. bestuurslid)

Repetitielokaal:

Groeneweg 30 A, Gouda

Afmelden:BGO/ OLO - Ingrid van Oosterhout

Harmonie - Hans Schouten

De Juiste Toon verschijnt vier maal per jaar. Redactie De Juiste Toon:

[email protected]

Agenda: 17 mei Optreden DFF samen met De Boezemvrouwtjes. Dorpshuis Gouderak 21 mei Optreden Savelberg JAVD 19.00 uur 23 mei Intocht JAVD 24 mei Open Dag Groeneweg 30A

21 jun Grachtenconcert

Kijk voor meer informatie, nieuws, foto’s, lid- of donateur worden op www.pionier-gouda.nl

Van de voorzitter

Nieuwe bestuursleden

Studiedag

Interview Dick en Linda

Fotopagina 200 jaar Koninkrijk

De eerste Koningsdag

Verjaardag, mutaties, geslaagd!

Koningsdag: de aubades

Foyerorkest: jong ontmoet belegen

Cartoons

Dat was ‘t dan!

VAN DE REDACTIEHet is mei en we genieten weer volop van een lentezonnetje: mooier kan het niet voor deze editie van De Juiste Toon. We hebben de afgelopen weken weer heel veel mooie muziek ten gehore gebracht, met als hoogtepunt ons optreden in de Goudse Schouwburg. Uiteraard blikken we in deze editie uitvoerig terug op dat grootse concert. Na afloop wisten we de musicalster zelfs nog te strikken voor een interview!Terwijl ik dit schrijf denk ik ook terug aan het Oranjeconcert in de Sint Janskerk samen met Laus Deo en Christiaan Ingelse. Ook de Marchingband kan terugkijken op een geslaagd optreden en niet te vergeten ons jonge orkest van oudere leden, het Senioren Orkest van de Pionier kortweg het SOP.

Wat ook heel belangrijk is om te vermelden: we hebben eindelijk een voltallig bestuur. Liefst drie nieuwe bestuursleden en ook nog eens een nieuw boegbeeld. Uiteraard stellen zij zich aan u voor in deze editie, want we willen toch allemaal weten wie onze mooie grote boot gaat besturen? Ik wens iedereen veel leesplezier.

Jolanda

1719202223

579

101215

DEZE EDITIE IN DE JUISTE TOON

OP DE COVER | Op 5 april gaf De Pionier jaar tweejaarlijkse optreden in de Goudse Schouwburg en op Koningsdag gaf zij drie optredens. De fotografen Daan v.d. Laan en Jan v.d. Berg maakten hier een hele reportage van. Wij danken hen voor het beschikbaar stellen van de foto’s. Meer zien? Kijk dan op www.pionier-gouda.nl

Page 4: De Juiste Toon | Editie 1 2014

KOERIERSDIENST PALLETVERVOER PAKKETDIENST FOLDERVERSPREIDING

BZZ PERSOONLIJKE SERVICE! T: 088 101 1000 I: WWW.BEZORGING.NU

Laat uw pakket

ophalen en volgende dag

bezorgen vanaf B7.99

Edelsmid Arine Fijn Naaierstraat 18 2801 NE Gouda (06) 245 81 278| | |

www.arinefijn.nl

Voor een persoonlijk sieraad Ambachtelijk smeedwerk

Ringen voor huwelijk en herinnering

Nieuw ontwerp voor oud goud en zilver

Eigen collectie zilveren sieraden

Page 5: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Beste lezers van De Juiste Toon,Het bestuur van Gouda’s Harmonie De Pionier is op de afgelopen jaarvergadering (16 april) danig verjongd! Er zijn liefst vier nieuwe bestuursleden unaniem verkozen, waaronder drie talentvolle jongedames die zich op de volgende pagina even voorstellen. En de vierde nieuweling is ondergetekende!

Dat ik ooit voorzitter zou worden van een Hollandse muziekvereniging, had ik nooit gedacht. Zeker niet toen ik precies twintig jaar geleden stage liep in de Boskoopse boomkwekerij, want vrijdags wilde ik er altijd zo snel mogelijk weg met de boemel! Terug naar Lottum, het rozendorp aan de Maas in Noord-Limburg waar ik opgroeide.

Maar ach, die streekgebondenheid werd al minder toen ik op buitenlandse kwekerijen ging werken, eerst in Nieuw-Zeeland, daarna in Engeland. Om me vervolgens toch ‘dao baove’, zoals ze in Limburg zeggen, te vestigen vanwege werk: sinds 2000 ben ik vakredacteur bij vakblad De Boomkwekerij in Leiden.

Manon en ik wonen nu bijna negen jaar in Gouda, en natuurlijk werden we lid van dé Goudse harmonie: De Pionier. Na de komst van onze eerste baby (Tijn, nu 4) hing Manon voorlopig haar klarinet aan de wilgen, en met de tweede (Carly, nu 1) is het thuis ietsje drukker geworden.

Maar De Pionier: daar kijk ik altijd naar uit, of het nu een gewone repetitie is of een concert. Want het is een gezellige club van jong en oud waar mooie muziek wordt gemaakt! Met veel plezier (en een beetje volume) speel ik hoorn. Drummen is ook gaaf, evenals stukjes schrijven voor dit onvolprezen verenigingsblad. En nu dan ook nog eens voorzitter! Ik vind het een grote eer dat Jan Berden de hamer heeft overgedragen aan mij. Jan, hartelijk dank voor je support en al je bestuurswerk voor deze prachtige club!

Wat er de komende tijd op me afkomt: ik zie het graag tegemoet. Ik maak me in elk geval sterk voor open en duidelijke communicatie. En iedereen mag gehoord worden; aarzel dus niet om op me af te stappen, voor wat dan ook. Samen gaan we bouwen aan een mooie toekomst van De Pionier!

Muzikale groet,jullie voorzitter, Arno Engels

VAN DE NIEUWE VOORZITTER

5

Page 6: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Intuïtie weetwáár die

kansen liggen.

Verstand zegter moeten

groeikansenvoor mijn

bedrijf zijn.

Alleen verstand en intuïtie samen leiden tot groei. Dát is de manier waarop wij zaken aanpakken. Grant Thornton – gespecialiseerd in accountancy, belastingen en advies – weet waar groeikansen voor uw bedrijf liggen en ondersteunt u om deze te realiseren. Maak vrijblijvend een afspraak met een internationale organisatie die al 90 jaar actief is.

www.gt.nl Gouda 0182 - 53 19 22 [email protected]

Accountancy • Belastingen • Advies

Page 7: De Juiste Toon | Editie 1 2014

7

NIEUWE BESTUURSLEDENTijdens de algemene ledenvergadering werden naast Arno als voorzitter ook drie nieuwe algemeen bestuursleden benoemd. Maar wie zijn deze dames eigenlijk? En waar staan ze voor?

In 2012 gestart met dwars-fluit spelen, vorig jaar lid geworden en bij het Opleidingsorkest gegaan, en nu in het bestuur belast met het opleidingsbeleid: Dorine Braakman gaat als een speer binnen onze club. Muziek maken is niet helemaal nieuw voor haar, want toen ze klein was, speelde ze een beetje piano en blokfluit. Waarom nu dwarsfluit? „Dat is de schuld van Berdien Stenberg, haar Rondo Russo maakte lang geleden indruk!”Eerst kwam Dorine niet toe aan musiceren. „Druk met stu-deren, met kinderen krijgen, je kent dat wel.” Die kinderen zijn onderhande zo groot (twee meiden van 11 en 14), dat Dorine tijd kon vrijmaken voor onze club. Ze maakt zich sterk voor nieuwe instroom. „Het is belangrijk dat er nieuwe muzikanten blijven komen, zodat we orkesten behouden.”

“Acht jaar geleden begon ik met klarinet spelen. Uit zuinigheid, want mijn oudste zoon hing de klarinet aan de wilgen en ik heb toen zijn, lessen op de muziekschool overgenomen. Ook was ik nieuwsgierig of ik nog een nieuw instrument – ik speel piano sinds mijn 10e – onder de knie kon krijgen. Al snel speelde ik in het klarinetensemble. Toen daar 4 jaar geleden een briefje hing dat De Pionier klarinettisten zocht, ben ik bij een repetitie gaan kijken. Na de pauze kreeg ik naast Hans en André de plek die ik sindsdien niet meer heb verlaten. Dat ik nog immer enthousiast ben over De Pionier komt ook doordat velen achter de schermen veel werk verzetten voor de vereniging. Dat wordt tijdens de meivergadering duidelijk als het, deels nieuwe, bestuur de taken gaat verdelen”.

Al ruim 10 jaar lid, maar zeker niet verveeld. Nadat Ruth vorig jaar, na drie jaar Brabant, weer terug verhuiste naar Gouda, besloot ze meer te willen doen voor De Pionier. Ze is op dit moment in opleiding tot Secretaresse.“Ik hoorde dat er behoefte was aan een notulist. Het grootste gedeelte van mij opleiding heb ik inmiddels afgerond, waaronder ook professioneel notuleren. Hoog tijd om dat in praktijk te brengen!” Echte bestuurservaring heeft ze echter niet. “Nee, nooit die ambitie gehad! Maar die intresse is door mijn opleiding wel gegroeid”.

Naast het verslaan van vergaderingen zal Ruth zich vooral bezig houden met de media, zoals De Juiste Toon en de website.

DORINEBRAAKMAN

MARGREETMACCO

RUTHVOS

Page 8: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Voor al uw bloemwerk komt u naar Bloemsierkunst Sandor Verkerk

PlantenBloemen

BoekettenPlantenbakken

BruidswerkRouwarrangementen

BedrijfsbloemwerkFleurop Service

en meer

Willem & Marialaan 30 | (0182) 521 002 | www.sandorverkerk.nl | [email protected]

ontwerp dtp ict-diensten web2print direct mail offsetdruk digitale druk digitale print grootformaat print nabewerking warehousing

TwigtG r a f i M e d i a

Twigt Grafi Media is een innovatieve, grafi sche dienstverlener.

Met zo’n 70 enthousiaste medewerkers verzorgen wij een breed assortiment aan

producten en (Web2Print) diensten. Van print tot digitaal- en offset drukwerk.

En van ontwerp tot en met distributie.

Wij ontzorgen u persoonlijk. Daarbij benutten wij onze slimme ICT-oplossingen.

Op deze wijze helpen wij u de gehele communicatieketen, inclusief bestelprocessen,

beter, gemakkelijker, goedkoper en sneller te maken.

Daarmee maakt Twigt Grafi Media het verschil.

Twigt Grafi MediaT 0172 46 80 90 E [email protected] I www.twigt.nl @twigt_tweets

T W I G T M A A K T ’ T V E R S C H I L

Page 9: De Juiste Toon | Editie 1 2014

9

Op zondag 16 maart vond de studiedag plaats. Deze dag bleek al snel een groot succes, zowel muzikaal als sociaal.

Tijdens deze dag werd er hard gewerkt aan de stukken die we op 5 april zouden gaan spelen tijdens het Koninkrijks Concert in de Goudse Schouwburg.

Bij aankomst kon ik mijn ogen niet geloven! Het hele plein stond bomvol met... FIETSEN! Meer fietsen dan onze De Pionier aan leden telt! Al gauw werd duidelijk dat niet alleen de leden hun fietsjes braaf stalden op de Groeneweg, maar ook diverse kerkgangers.

De studiedag startte om 10.00 uur, met een workshop gericht op ontspanning en ademhaling, gegeven door Hessel en zijn vrouw Susan. Vrijwel iedereen deed fanatiek mee met alle oefeningen die gedaan werden, en om de zin van deze oefeningen toonbaar te maken, liet Hessel vier muzikanten een noot spelen; één vóór en ná de workshop. Er was daadwerkelijk verschil te

horen! Voor sommigen viel de (lichamelijke) inspanning niet mee; op je sokken met het hele orkest is natuurlijk een beetje vreemd, en je evenwicht bewaren, tja, daar heb je nooit mee te maken, zittend op een stoeltje. Anderen hadden meer moeite met het vasthouden van de aandacht, omdat - laten we eerlijk zijn - de meesten van ons dit soort oefeningen niet gewend zijn en het misschien zelfs wel een beetje ‘raar’ vinden.

Na deze workshop werden er tijdens de sectierepeties flink gerepeteerd. Dit werd gedaan onder professionele begeleiding van Jeroen Schippers, Hans de Wilde en Peter Habraken. Terwijl Jeroen de hoorns en trompetten bij de hoorns vatte, bewerkte Peter het hout. Ondertussen pakte Hans het zware koper stevig aan.

Rond 13.00 uur volgde een gezamenlijke lunch in het gebouw aan de Groeneweg. De middag is er nog hard gewerkt aan de diverse muziekstukken met als afsluiting een gezamenlijke repetitie, dit maal onder leiding van Dick.

Beste commissie, hartelijk bedankt voor deze leerzame, maar vooral gezellige dag!

Ruth

STUDIEDAG:GEZELLIG EN LEERZAAM

Page 10: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Hoe kijk je terug op de samenwerking met De Pionier?„De samenwerking met De Pionier was heel prettig. Na een eerste kennismaking en een uitgebreide soundcheck gingen we gelijk aan de slag en hebben we vlotjes alles doorgenomen. Iedereen was in opperbeste stemming en goed voorbereid, dat vond ik heel fijn!”

Wat vond je de meest verrassende uitvoering?„Ding-a-dong! Ook omdat we tijdens de voorstelling het nummer over een hele andere boeg gooiden. Verder vond ik de oudhollandse liedjes-medley echt heel verrassend, met dan weer jazz, en dan weer grootse Amerikaanse arrangementen.”

Zaten er trouwe fans van je in de schouwburg?„Ja, er zaten lieve trouwe fans in de zaal, en met sommigen van hen heb ik naderhand nog heel lang nagebabbeld!”

Hoe lang ben je nog gebleven, mocht je veel handtekeningen uitdelen?„Ik ben echt tot een uur of twaalf gebleven, want het was super-gezellig en ik heb heerlijk met mensen na zitten kletsen. En ja, ik heb ook krabbels gezet voor de gasten

en ook selfies met ze gemaakt.”

Treed je vaker op met muziekverenigingen?„Ja, naast mijn vaste producties treed ik vaak op met orkesten, muziekverenigingen etcetera, omdat ik het altijd heel erg gezellig vind. Mensen werken er een hele tijd naar toe en de energie is daarom altijd positief!”

HET SCHOUWBURGCONCERTDOOR DE OGEN VAN...LINDA

WAGENMAKERS Ze schitterde in de musical Miss Saigon, op het Eurovisie songfestival, en toen met De Pionier in de Goudse Schouwburg. Na afloop van ons Koninkrijksconcert wilde Linda Wagenmakers graag nog even enkele vragen beantwoorden. Ook zij had volop genoten.

10

“SAMENWERKEN MET DE PIONIER VOND IK HEEL PRETTIG”

Page 11: De Juiste Toon | Editie 1 2014

11

Eerste vraag over deze dame. Linda vond Ding-a-dong het meest verras-send. Hoe ging dat nummer volgens jou?

„Ze deed het professioneel, leuk en spontaan. Tijdens de repetitie ’s middags voor het concert zei ze nog: ‘Het komt wel goed’. Ik was aan de ene kant wel verrast toen ze het nummer op een andere manier bracht, door met een tablet de zaal in te lopen. Aan de andere kant dacht ik toen: ‘O ja, zo kan het ook!’ Het was een mooie im-provisatie. Het was nog mooier geweest als iemand in de zaal het nummer echt uit het hoofd kon zingen!”

Welk nummer was volgens jou een aangename verrassing?„Ik vond Wellington’s Victory heel gaaf gaan, dat nummer vond ik wel iets bijzonders hebben. Daarmee was ook gelijk de toon gezet voor het concert. Ons hele optreden vond ik heel leuk, serieus!

Het orkest reageerde goed op mij en de nummers met Linda zijn goed begeleid. Dat gaf allemaal goede energie.”

Heb je na afloop nog met Linda ge-sproken?

„Ja, we hebben even nagepraat

over onze samen-werking. Niet lang, want ze was druk

met haar fans. Ik heb

haar nog wel een bitterbal

aangeboden, die vond ze wel lekker, haha!”

Smaakt het schouwburg-concert naar meer?„Wat mij betreft wel. Ieder concert in de schouwburg kan je als een ijkpunt zien in ons muzikaal kunnen, het zijn steeds goede concerten. De Pionier kan volgens mij nog meer uitstraling krijgen als we ook ergens anders zo’n concert neerzetten, bijvoorbeeld in Rotterdam, middels een uitwisseling met andere muziekverenigingen.”

Arno

DICK VERHOEFTijdens het Koninkrijksconcert straalde Dick Verhoef al uit dat hij het heel leuk vond. Na afloop glunderde onze vaste dirigent al helemaal. Hij had nooit eerder samengewerkt met Linda Wagenmakers, maar ook dit was hem heel goed bevallen.

“HELE OPTREDEN GAF GOEDE ENERGIE”

Page 12: De Juiste Toon | Editie 1 2014
Page 13: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Foto’s beschikbaar gesteld door Het Fotoburo - Daan v.d. Laan Voor meer foto’s zie www.pionier-gouda.nl

Page 14: De Juiste Toon | Editie 1 2014
Page 15: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Tijdens de eerste Koningsdag gaven de Marchingband, de Harmonie en het Senioren Orkest een optreden. De Marchingband trapte ‘s ochtends af met een aubade op de Markt. De harmonie bracht traditiegetrouw een Oranjeconcert in de Sint Jan. Het Senioren Orkest sloot af met het concert op De Prinsenhof.

Aubade op de MarktTijdens de aubade op de Markt en op ‘De Baan’ liep een royale Marchingband; wel vijftig spelende leden. Een uitgebreid verslag hier van kunnen jullie lezen op pagina 19, geschreven door Tambour Maître Albert.

Oranjeconcert in de Sint JanNa de aubade volgde traditie getrouw het Oranjeconcert in de Sint Jan. Dit concert werd in samenwerking met Christelijke Oratorium Vereniging Laus Deo en organist Christiaan Ingelse gegeven. Naast een aantal eigen stukken, begeleidde de harmonie ook zangeres Veerle Elbers, tijdens What a Wonderfull World en Skyfall.

Theeconcert op De Prinsenhof Later in de middag verzorgde ook het Senioren Orkest een optreden op de Prinsenhof. Voor sommige leden was deze eerste Koningsdag een pittig en vermoeiend dagje; een aantal speelden tijdens alle drie de optredens. Het Senioren Orkest speelde herkenbare klanken, maar natuurlijk ook minder bekende werken, zoals Bolero Militaire; voor het publiek een stuk wat nog wel eens kippenvel kan bezorgen.

15

DE EERSTEKONINGSDAG

Page 16: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Cursussen voor jonge kinderenAlgemene Muzikale VormingLessen op bijna alle instrumentenHaFaBra-opleidingen

Westhaven 122801 PH GoudaTelefoon (0182) 51 07 [email protected]

Wij zijn thuis in iedere bezetting.

o.a.

Saxofoon, Viool, Bladmuziek

Nieuwehaven 1482801 EC GoudaT. (0182) 52 76 16www. [email protected]

OPUS 1, waar muziek begint

www. opus1.nl

Dwarsfluit, Klarinet, Trompet

Page 17: De Juiste Toon | Editie 1 2014

Rep.26 Tweewielerspecialisten

Rep. 26 Tweewielerspecialisten

- In- en Verkoop van scooters, brom�etsen en (electrische) �etsen- Schadebemiddeling- Onderhoud en reparaties- Onderdelen en accessoires

www.rep26.nl | [email protected]

Nieuwehaven 147 2801 CV Gouda | Tel.: (0182) 68 97 53

Page 18: De Juiste Toon | Editie 1 2014

19

Het is na de invoering van de Marchingband ‘nieuwe stijl’ toch altijd spannend hoe de opkomst zal zijn. Welnu, daar hadden we deze eerste Koningsdag niet over te klagen, alhoewel ik persoonlijk vind dat er toch nog (jonge) leden zijn die wel heel erg makkelijk met een excuus komen om niet mee te hoeven lopen om dat het ‘anders te zwaar’ wordt op zo’n dag.

Dan ben ik toch blij dat ik en met mij nog een aantal anderen van een oudere generatie zijn want wij hebben na de twee aubades, het Oranjeconcert in de Sint Jan ook ’s middags met het Senioren Orkest nog een concert in de Prinsenhof verzorgd. Dat betekent ongeveer ’s morgens 08.00 uur van huis en ’s middags rond 17.00 uur weer thuis. Een

pittig dagje, dat wel, maar ja, wij hadden de nacht ervoor dan ook niet tot 02.00 uur doorgezakt. Wat de aubades zelf betreft, zoals gezegd met een flinke groep van ruim vijftig muzikanten eerst naar de Markt voor de traditionele opening door de Burgemeester, het vlaghijsen onder het spelen van mooie signaalklanken door Ronald en John, gevolgd door het Wilhelmus en dan tot slot het oplaten van de oranje ballonnen. Deze hele aktie was in een kwartier klaar en zo kon het gebeuren dat we om 09.20 uur onder het spelen van vrolijke muziek vanaf de Markt op weg gingen naar Verzorgingscentrum ‘de Baan’; ondertussen ook al een jarenlange traditie en waar de mensen ons al stonden op te wachten. Ook hier onze vrolijke nummers gespeeld,

uiteraard ook afgesloten met het Wilhelmus en daarna terug naar het gebouw voor een heerlijk bakkie koffie (of iets anders) met oranjesoesjes.

Tot zover de bijdrage van de Marchingband aan deze eerste Koningsdag. Alle aanwezige muzikanten…bedankt!

Albert

KONINGSDAG:DE AUBADES

Page 19: De Juiste Toon | Editie 1 2014

20

Foyerorkest in de SchouwburgIn tegenstelling tot de leden van het grote harmonie-orkest was er helaas voor de leden die alleen in het opleidingenorkest en het seniorenorkest zaten geen plaats op het podium van de grote zaal. Wij mochten in de

pauze in de foyer optreden.

Het was daar best wel druk en lawaaierig. Er waren wel mensen die naar ons keken en luisterden, maar de meeste mensen waren toch gewoon met elkaar aan het praten. Dat vond ik wel jammer, want zo viel ons optreden wel een beetje in het water. Het is altijd leuk om samen te spelen, maar ik had nu het gevoel dat we toch

wel een beetje voor niets

zo hard hadden gerepeteerd. Het optreden van het orkest in de grote zaal was wel heel erg leuk. Vooral het stuk na de pauze toen iedereen werd gevraagd om mee te zingen en dansen was grappig. Vanaf het tweede balkon, waar wij zaten, kon je alles ook heel goed zien. Dat maakte weer veel goed. Toch hoop ik dat het bestuur de volgende keer ook een plaatsje voor het OLO en het seniorenorkest inruimt op het grote podium Nu had ik toch wel een beetje het gevoel dat we er niet echt bij hoorden en dat was jammer. Volgende keer beter.

Ellen Dekkers(Bariton in het OLO)

FOYERORKEST:

JONG ONTMOET

BELEGEN!

OLO ontmoet SOPOp 13 januari ontvingen wij een berichtje van Albert, dat er muzikanten werden gevraagd voor het Foyerorkest, om een gezamenlijk optreden met het

Opleidingsorkest (OLO) te verzorgen, in het voorprogramma van het grote concert, met als motto “200 jaar Koninkrijk”. Drie repetities waren voor ons genoeg

volgens de dirigent om uiteindelijk goed voor de dag te komen. De eerste repetitie moesten wij aan elkaar wennen, onder andere door een wat

Page 20: De Juiste Toon | Editie 1 2014

21

onevenwichtige klankkleur. De vier muziekstukken op mp3 ontvangen, zo konden we de stukken thuis oefenen. Xandra pakte het serieus aan als je even met je pet ernaar gooit, ze pikt je eruit en laat je het moeilijke stuk ff opnieuw doen, ff voor paal staan dus. Zo moet ik nog denken aan mijn jeugd bij De Pionier rond 1957, ik was 10 jaar en zat in het jeugdorkest. We repeteerden in de meubelfabriek van Barend ten Brink aan de Voorwillens tussen de zaagmachines. De dirigent was Coenraad van de Knaap, op zijn geschreven bladmuziek stond toonkunstenaar, ik vond dat altijd een prachtig woord. Elke donderdagavond repeteren, je moest er wel wezen, anders werd er met je leraar gesproken. Ook hier: als je je stukje niet had gestudeerd, moest je ff voor de groep alleen spelen en op je mieter krijgen, of niet meer komen. Mijn medemuzikantjes waren toen bijvoorbeeld Rob den Blijker, Henk de Jong, Henk Danens, nog spelend bij De Pionier.

Met het Foyerorkest speelden we uiteraard stukken die aansloten op het thema 200 jaar Koninkrijk, zoals Royal Fanfare, Oranje

Boven, Voetbalhits en Truly Dutch. Royal Fanfare is geschreven naar aanleiding van de Troonswisseling in 2013, Oranje Boven bevat verschillende oud Hollandse liedjes en voetbalhits. Truly Dutch is oer-Hollands in drie delen: de klompendans, de windmolens - waarbij de accelerando’s om je oren vlogen - en de tulpen.

Xandra was tevreden over ons eerste optreden, om 19.15 uur. Na het eerste nummer kon er een klein applausje vanaf. Ik had het gevoel dat

het publiek niet helemaal wist waarom wij hier nu speelden, zij waren toch immers

gekomen voor de grote gala-avond. Iets onverwachts

misschien?

Net voor de pauze snel opstellen,

Ingrid telde 4 vooraf omdat

Xandra zich niet zo snel kon losmaken uit het grote orkest. We hebben lekker onze muziekstukjes gespeeld, en een duidelijke waardering was er met applaus en gejuich: daar doen we het voor. We konden ons programma niet geheel afspelen, jammer, we hadden rustig door kunnen spelen en Ingrid had de leiding wel overgenomen. De volgende keer kunnen we daar wel aan denken.

Ik vond het leuk om dit te doen met de OLO-muzikantjes. Talentjes, die hebben wel indruk op mij gemaakt. Wij bedanken Xandra en Ingrid voor de fijne samenwerking namens Margriet Hartenboer, Lies Riphagen, Wil Loef, Ine van Lindsen, Helma Sijl, Leen de Kooter en Rob Luitjes. Voor ons een geslaagde avond en mijn complimenten voor het orkest De Pionier.

Rob van ‘t SOP

Page 21: De Juiste Toon | Editie 1 2014

22

WWW.TONEDEAF.COM

CARTOONS

Page 22: De Juiste Toon | Editie 1 2014

23

Persoonlijk geeft het mij het gevoel dat al mijn thuisstudie en constante repetitiebezoek niet voor niets is geweest. De ster van de avond is niet alleen de bekende zangeres, maar dat zijn wij wel degelijk met z’n allen. Bij het klinken van de laatste noten van de toegift en het applaus heeft de spanning plaatsgemaakt voor blijde tevredenheid. We hebben het weer geflikt; dat was ’t dan!Trots storten we ons in het feestgedruis van de Afterparty en gaan we incasseren: schouderklopjes halen (’Het was mooi hoor’, ’Prima concertje’) en we scoren hier en daar zelfs een knuffel! Ook wat wanklankjes incasseren en daarbij verontschuldigingen aanvoeren. Persoonlijk vond ik en mijn directe omgeving het een geslaagde

avond, zeker met de Afterparty in het Café was het intiem en spontaan.

Complimenteus als ik zelden ben, moet ik toch een grote pluim geven aan de mensen die dit alles hebben georganiseerd, meer dan een jaar eraan hebben gewerkt en een recordbedrag aan sponsors hebben kunnen werven. Overigens werden die sponsors prima in beeld gebracht middels de flyers, het voortreffelijke programmaboekje, posters in de stad en via het grote beeldscherm op het toneel in de Goudse Schouwburg.

Op naar de volgende concerten waar weer een groot publiek wordt verwacht!

André

DAT WAS ‘T DAN!Ondanks enige jaren toneelervaring, is er bij mij altijd sprake van een gezonde spanning voor aanvang van een concert. Zeker als je

weet dat er een volle zaal met kenners, liefhebbers, bekenden en geliefden kritisch of vol verwachting naar ons gaat luisteren. Als dan de eerste noten van het niet eenvoudige aanvangsmuziekstuk hebben geklonken (en ze zijn nog goed ook) verdwijnt de spanning langzaam.

Page 23: De Juiste Toon | Editie 1 2014

EEN INTERIEUR OP MAATBEGINT MET GOEDE RAAD

De interieurarchitecten en stylisten

van Duijvendijk Wonen maken

voor u een plan op maat. Kom

langs en laat u inspireren door

onze schitterende wooncollectie

en maak een afspraak voor een

oriënterend gesprek.

Wij adviseren en realiseren!

Duijvendijk WonenLange Tiendeweg 66 Gouda • (0182) 59 98 68

WWW.DUI JVENDI JKWONEN.NL