De Hoorn oktober - november 2015

16
De Hoorn 10-11/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 444 zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

 

Transcript of De Hoorn oktober - november 2015

De Hoorn10-11/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 444zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

2

EditoriaalOp 29 oktober organiseren we een “Café Idee”, wat staat voor een gezellig startmoment van onze wer-king vanuit ons gloednieuw te bouwen Huys in de Egide Van Ophemstraat; we komen daar toe in 2017.

Het wordt daar een compleet nieuw gegeven: niet al-leen een nieuw Huys, maar ook een nieuwe werking, een vers programma. Een programma dat u mee kan invullen. Daarom, beste buurtbewoners, verenigin-gen, jongeren, ouderen, partners,…, we nodigen jullie allen uit om samen deze uitdaging aan te gaan, en dit op “Café Idee” op donderdag 29 oktober in het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden. In een leuke cafésfeer maken we letterlijk en figuurlijk plaats voor jullie dromen en ideeën.

U leest er mee over in deze editie van De Hoorn, een editie die trouwens meer en meer wordt toege-spitst op onze nieuwe locatie. Dit bijvoorbeeld aan de hand van gesprekken met wijkbewoners, zoals mevrouw Muguette Toussaint , beeldig mooi op de cover van deze editie.

Nog dit, indien u De Hoorn digitaal wenst te lezen, laat het ons weten? Graag verwijzen we ook naar www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn voor een meer uitgebreide versie van sommige artikels.

Veel leesplezier Thomas Roukens, voorzitter

Le nouveau Candelaershuys : chers riverains, associations, jeunes, moins jeunes, partenaires, votre avis et vos idées comptent, c’est pourquoi nous vous invitons à donner forme et vie à ce nouveau lieu le 29 octobre – Café Idée, Institut National des invalides de guerre. L’encadrement de cette soirée sera intégralement bilingue (Nl et Fr) pour que chacun puisse participer activement.

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieoktober, november 2015 46ste jaargang 1100 expl. nr. 444

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

COVERFOTO: Collectie en foto: Marion Jouffre ,

model: Muguette Toussaint (buurtbewoonster van onze nieuwe locatie).

Zie ook blz 11 (Façade U)

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Gerrti Six,

Leo Camerlynck en Bart De Smedt Ondertekende artikels

verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

Opmaak : Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

Inhoud2 Edit3 Welkom Café Idee4 Nieuw huys in de Egide van Ophemstraat 5 Cultuur in en rond het Huys7 Lotus11 Façades U - Muguette13 Ukkelse agenda14 Ukkels nieuws16 Een nieuw Huys

fr

w

3

Het gemeenschapscentrum Candelaershuys verhuist binnen afzienbare tijd, samen met het dienstencentrum Lotus, naar een nieuwe locatie in de Egide van Ophemstraat. Vanaf begin 2017 openen we daar de deuren van een gloednieuw centrum.

Met een gloednieuw centrum bedoelen we niet enkel het fantastische gebouw maar ook een compleet frisse werking en programma. Maar daarvoor hebben wij jullie ideeën nodig: buurtbe-woners, verenigingen, jongeren, ouderen, part-ners,…, we nodigen jullie uit om deze nieuwe plek samen vorm en kleur te geven tijdens ons “Café Idee” op donderdag 29 oktober in het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden. In een leuke café-sfeer (we zorgen voor een hapje en een drankje) maken we letterlijk en figuurlijk plaats voor jullie dromen en ideeën.

De avond zal volledig tweetalig (NL en FR) bege-leid worden zodat iedereen actief kan bijdragen.

Bientôt une nouvelle Huys, votre Maison : donnez forme et vie à votre nouveau centre

Le centre communautaire Candelaershuys et le centre de services Lotus déménageront début 2017 dans de nouveaux locaux rue Egide van Ophem, dans un bâtiment tout neuf au fonctionnement et à la programmation totalement rénovés.

Votre avis et vos idées nous intéressent : riverains, associations, jeunes, moins jeunes, partenaires… C’est pourquoi nous vous invitons à donner forme et vie à ce nouveau lieu le 29 octobre. Ensemble nous définirons ce que nous voulons faire de ce centre et déterminerons son cadre de fonctionnement. L’encadrement de cette soirée sera intégralement bilingue (Nl et Fr) pour que chacun puisse participer activement.

Praktisch / Infos pratiques “Café Idee” in het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Institut National des Invalides de guerre Avenue Achille Reisdorfflaan 36 – Ukkel 29/10/2015 – 18:30-21:30 Deelname / Participation: [email protected] - 02/343 46 58. Gratis toegang - Info: Candelaershuys, 02/343 46 58.

frCafé Idee is geslaagd als…

Het “Café Idee” is geslaagd als er een grote opkomst is, met veel wijkbewoners en mensen met verschillende achtergrond, wat zou wijzen op een grote interesse en nieuwsgierigheid. Mensen die blij zijn met de komst van een nieuw, dynamisch, open Huys in hun wijk en die dromen van een wijk met een sterke sociale cohesie. (Dagelijks bestuur, Candelaershuys)

Pour nous, le « Café Idée » sera réussi si la fréquentation est importante, avec de nombreux habitants du quartier, ce qui indiquerait un grand intérêt et curiosité. Avec des habitants qui rêvent d’un quartier à la cohésion sociale forte.

fr

Welkom in Café IdeeEen nieuw Huys, uw Huys: geef vorm en kleur aan uw nieuw centrum

VVVV café idee

ik wil... ik wil ... ik wil... ik wil ...ik wil... ik wil ...ik wil...

zou het niet fantas-

tisch zijn als…

j’ai une idée...

na-tuur-work-shop

Café Idee

je propose

Votre avis Uw mening

ik wil een...

je

trouve

que

je rêve

de…

Stages de…?

Kinderatelier?

Music?

Apero na het werk?

Tour en vélo?

Breiclub?

Samen koken?Ecoles de devoirs?

Wijkvergaderingen?Expo?

Animation?

Iets leren?

schets : ARCbewerking : JOVDB

4

VVVV een nieuw huys

Nieuw huys in de Egide van OphemstraatHet nieuwe centrum in de Egide Van Ophemstraat wil ook een huis zijn van en voor de buurtbewoners. Hoe staan zij tegenover een nieuw ontmoetingscentrum? Wat zijn hun verwachtingen? Hoe zien zij het? Een gesprek met buurtbewoner Henri Haentjens.

De Hoorn had een gesprek met Henri Haentjens, buurtbewoner, bedrijfsleider en in zijn vrije tijd manager van de Fanfaar, die Ukkelse rockgroep, beter gekend als het huisorkest van Urbanus. We stelden Henri enkele vragen.

DH: Stel u even voor? Hoe lang woon je in de wijk?

“Ik ben Henri Haentjens, 51 jaar jong en woon in Ukkel, Priester Froiduregaarde (achter de Reisdorfflaan) en dit sinds 1992. Maar mijn echtge-note Nadine Misplon al heel haar leven, met uitzon-dering van 4 eerste huwelijksjaren in Buizingen. We wonen hier dus al lang en graag. Dicht bij de stad en toch weer niet, zeg maar een stukje rust in alle drukte. Als mensen bij ons op bezoek komen staan ze verbaasd van de rust in onze stadstuin”.

DH: Hoe zou je uw wijk beschrijven? Ergens nie-mandsland tussen Calevoet en Stalle?

“Wij hebben inderdaad niet echt het gevoel tot een wijk te behoren, wij houden gewoonweg van de plaats waar we dagelijks leven en bouwen daar rond een grote vrienden- en familiekring. We sluiten ons wel niet af, we beperken ons zeker niet tot dat eilandje, geef ons maar een groter geheel, wel met een klein hartje dat dan misschien toch ”wijk” of “buurt” kan worden genoemd. Of beter een plek waar je regelmatig mensen tegenkomt waarmee je een babbeltje slaat. Leuk”.

DH: Hoe sta je tegenover de recente ontwikkelin-gen? Er wordt nogal wat gebouwd in de wijk.

“De recente ontwikkelingen stellen ons, misschien in tegenstelling tot wat velen denken, tevreden want in de straten rondom stonden de laatste ja-ren heel wat huizen en panden leeg en vuil en het voetbalveld in de Egide van Ophem lag er verloe-derd bij. Nu zijn heel wat huizen heropgebouwd en gerenoveerd, panden kregen een nieuwe bestemming. Nog beter: op het voetbalveld komt

een nieuw gemeenschapscentrum en diensten-centrum. We geraken inderdaad volgebouwd hier, maar het is wel netter en aantrekkelijker dan voorheen”.

DH: Waarom zou er een nieuw gemeenschaps- en dienstencentrum moeten komen?

“Een nieuw omdat het huidige aan vernieuwing toe is én gelegen is in een drukke woonwijk. In onze wijk zal het centrum beter liggen, met een grotere toegankelijkheid gezien de ligging. En met minder parkeerprobleem. Zeer belangrijk bijkomend argument: ik kan er te voet naar toe”. J

DH: Wat zou dit nieuwe Huys kunnen worden en betekenen voor de wijk?

“Dat zullen we nog moeten afwachten. Wij denken eerst en vooral aan hetzelfde aanbodgenre als momenteel het geval is, wel met uitbreiding naar workshops of happenings. En met meer openheid naar andere taalgemeenschap(pen). Er liggen ook enkele scholen in de buurt, wat ook impulsen en meerwaarde aan de werking zou kunnen geven. De scholen kunnen te voet naar het centrum ko-men. En misschien moet het daar ook een plaats worden waar de mensen gewoon kunnen samen-komen rond een pint, om te praten? Want dat hebben we hier niet in de directe omgeving” .

5

DH: Wat zou het niet mogen zijn?

“Een huys waar een beperkt clubje oude getrou-we bekenden samenkomt en niet openstaat voor nieuwe mensen en ideeën, dat zou een zwaar gemiste kans zijn…”.

DH: Denk je, als wijkbewoner, dat het nieuwe Huys zal leven in de wijk?

“Dat zal opnieuw van de openheid en aanpak afhangen, want aangenaam leven brengen in een wijk hangt van zoveel factoren af. Belangrijk is een goed programma en vooral een beetje mond aan mond reclame, dan kan het wel lukken…”.

DH: Hoe kijk je aan tegen het Café Idee, waarbij de bewoners en betrokkenen inspraak krijgen in de werking van het nieuwe Huys?

“Dit is sowieso een mooi initiatief, wij hebben dan ook al een aantal mensen hiervoor ‘warm ge-maakt’! Zo zou het altijd moeten zijn, dat luisteren naar de mensen! We komen zeker af”.

« Peut-être que le nouveau centre devrait aussi être un lieu où les gens se retrouvent tout simplement pour discuter et boire une bière ? Parce que c’est un peu ce qui manque dans le coin. »

Ce que le nouveau centre devrait surtout éviter? « être un lieu où se retrouverait toujours le même groupe d’habitués et qui ne serait pas ouvert aux nouveaux ni à la nouveauté, ce serait vraiment un gros fiasco... »

Concert: Flip Kowlier

“Flip doet het zelf” of “Flip Kowlier solo”: op donderdag 15 oktober speelt Flip Kowlier hier het tweede soloconcert van de gelijknamige theater-tour annex soloprogramma. Verwacht je tijdens deze solotournee aan een overzicht uit zijn uitgebreide oeuvre, gebracht met een kwinkslag, op zijn Kowliers.

Inschrijven is noodzakelijk op [email protected] of 02/343.46.58. Welkom op donderdag 15 okto-ber 2015 om 20u30. Inkom: eenheidsprijs van € 10

Concert: Laïs (try-out)

De dames van Laïs zijn top: felgesmaakte CD’s, grote festivals, buitenlandse tours met oa Sting,

Cultuur in en rond het HuysHieronder in het kort de culturele activiteiten in de komende weken, in en rond het Huys. U leest meer op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn.

VVVV in en rond

>

Luka Bloom…Deze winter volgt een in-tieme kerktour, die wordt afge-trapt in Ukkel, met name in de Kapel Van Stalle op donderdag 12 november om 20u30. Drie engelachtige stemmen, begeleid door sfeervolle klanken van cello, hammond en harp. Niet te mis-sen, deze try-out.

Inschrijven is noodzakelijk op [email protected] of 02/343.46.58. Welkom op donderdag 12 no-vember om 20u30, Kapel van Stalle in de Stallestraat. Inkom: eenheidsprijs van € 12. Lees meer op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn w

fr

6

28/11 om 11.00 uur: Verhalen over Sinterklaas. Oh kom toch eens kijken! Of beter nog: luisteren! Veerle komt verhalen vertellen over Sinterklaas. Voor kinderen en hun ouders. Gratis na inschrij-ving

Davidsfonds: Eerste hulp bij klimaatverwarringGraag deze herinnering (we vermelden het al in de vorige editie van De Hoorn): op woens-dag 25 november is historicus en auteur Pieter Boussemaere te gast bij de Davidsfondsafdelingen in de St-Pauluskring, Baron G. Van Hammestraat 20, Ukkel

Lees meer op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn

Muziekacademie

Openingsconcert op woensdag 18 november 2015 om 19u.00 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1080 Ukkel.

Info : Muziekacademie: A. Didierschool, directeur Rudy Croon 0476-73 98 81

Nieuw, nieuw…

Een postkaart met alle culturele evenementen in Ukkel voor de volgende 2 maanden. Te vinden in het Gemeentehuis, het Candelaershuys, de Bib, en binnenkort in de boekentassen van de kinderen. Spaar ze, zo krijgt u een mooie Ukkelse collage.

Concert: Toine Theys

Het “Toine Thys Trio” is terug met een nieuwe CD: Grizzly. Saxofonist Toine Thys brengt ons feestelijke, energieke en intense muziek. Groove, ritme en interactie tus-sen de muzikanten staan centraal. Met Toine Thys op sax en klarinet, Arno Krijger op hammondorgel en Antoine Pierre op drums. Dit wordt een zeer mooie avond, geloof ons…

Welkom op donderdag 19 november om 20u30 in het Candelaershuys. Inkom: eenheidsprijs van € 10. Lees meer op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn

Ondertussen in de Bib

28/10 om 15.00 uur: Teken je eigen Grote Treinenboek! Workshop met illustrator Mattias De Leeuw. Voor kinderen vanaf 4 jaar tot 10 jaar in de bib. Gratis na inschrijving!

29/10 om 20.00 uur : Het verhaal van de Ukkelse islamleraar Ahmed Alaoui. Een leerkracht van het Koninklijk Atheneum spreekt uit eigen ervaring over het samenleven van autochtonen en alloch-tonen. Gratis avondlezing in samenwerking met het Davidsfonds.

07/11 om 10.30 uur: Babyvoorleesuurtje. Voor kinderen vanaf 6 maanden in de bib

17/11 om 16.30 uur : Zadenbiblezing: Giftige planten. Deze keer heeft moestuinexpert Werner Meysmans het over planten die er op het eerste zicht behoorlijk onschuldig uitzien, maar in wer-kelijkheid grote gevaren kunnen inhouden voor mens en dier. Mis deze laatste zadenbiblezing van het jaar zeker niet!

25/11 om 15.00 uur: Tweetalig voorleesuurtje. Kom en ontdek een nieuw verhaal én een nieuwe taal! (ook in het Nederlands). Voor kinderen vanaf 6 jaar

VVVV in en rond

w w

>

Nieuwsbrief nr. 44 oktober, november 2015

Het Seniorenoverleg Ukkel (GC Candelae-rshuys, LDC Lotus, Zilverdraad, Carpe Diem, Okra Sint-Job en Okra Stalle) nodigt jullie uit voor een ge-zellige filmnamiddag. Jesus Christ Superstar is aanvankelijk een rockopera die in 1973 verfilmd werd.

De film vertelt de laatste 6 dagen van Jesus gezien door de ogen van Judas. Hoe-wel ‘vertelt’ een foute woordkeuze is want alles in de film is ge-zongen. Een beetje een eigenzinnige keu-ze van ons, we zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!!

‘Jesus Christ Superstar’

Alle dienstencentra van Brus-sel zetten zich dit jaar op één of andere manier in voor Wel-zijnszorg. Samen met andere centra gaan wij mutsjes brei-en. Geen mutsjes voor onszelf maar voor flesjes fruitsap van het merk ‘Innocent’. Voor elk verkocht flesje gaat er 20 cent naar Welzijnszorg. Dus hoe meer jullie breien, hoe meer geld voor Welzijnszorg en hoe groter de kans dat je vanaf ja-nuari je eigen mutsje op een

flesje fruitsap in de winkel te-rugvindt. We plannen twee na-middagen om gezellig samen te breien, maar natuurlijk kan je thuis zelf aan de slag gaan. Op het dansfeest van 20 no-vember worden alle mutsjes verzameld en kijken we welk dienstencentrum de meeste mutsjes heeft gemaakt. Jan De Koster komt ons op 1 de-cember een woordje uitleg geven over Welzijnszorg en de campagne.

‘Goedgemutste Breicampagne’

Activiteit in de kijker…

14-08-2015 - Flowertime20-08-2015 - Koninklijk paleis- Na Koninklijk paleis

Zangnamiddag met BettyDinsdag 20 oktober, 14u, gratis, in-schrijven voor 19/10.

Zoete namiddag: appelMet kaneel en rozijntjes, in de oven met bruine suiker, in taart of cake…Donderdag 22 oktober, 14u30, 3 euro voor dessert en koffie of thee, inschrijven voor 20/10.

Uitstap naar Pairi Daiza5000 dieren in een prachtige omgeving!Dinsdag 27 oktober, 8u45 in Brussel-Zuid (trein om 9u12), ingang is 26 euro (+60j), voldoende eetgelegenheid in het park/je kan je eigen picknick meenemen, inschrijven voor 22/10 (tickets worden online gekocht).

InfonamiddagBesparen op de energiefactuur: uiter-mate interessant gezien de recente prijs-stijging!Donderdag 29 oktober, 14u, gratis, inschrijven voor 27/10.

Breien voor WelzijnszorgWe doen mee aan de Goedgemutste Breicampagne! Restjes wol zijn steeds welkom…Dinsdag 3 november, 14u, gratis, een seintje op voorhand is handig.Zie ‘Activiteit in de kijker…’

WandelingWe proberen nogmaals naar het Zoniënwoud te gaan voor een parcours van 5 km, liefst zonder regen deze keer!Donderdag 5 november, afspraak Huys om 13u30, aan metrohalte Hermann-Debroux om 14u15, gratis, een seintje op voorhand is handig.

Feestelijke maaltijdLekker mosseltjes smullen…Dinsdag 10 november, 12u, 10 euro, inschrijven voor 30/10.

Smartfoon/tabletVragen staat vrij!Donderdag 12 november, vanaf 14u, gratis, een seintje op voorhand is handig.Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Activiteitenkalender

PromotourCandelaershuys en Lotus bekend maken in onze huidige en toekomstige wijk!Dinsdag 17 november, vanaf 10u fly-ers plooien en rollen, om 12u krijgen de helpers een lekker spaghetti. Vanaf 14u flyers bussen en dan afsluiten om 16u met een heerlijk 4-uurtje. Inschrijven voor 12/11

Breien voor WelzijnszorgNog snel een mutsje breien. Of de muts-jes die je thuis gemaakt hebt, afleveren bij ons.Donderdag 19 november, 14u, gratis, een seintje op voorhand is handig.Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Zoete namiddag: taartjesMet banketbakkersroom en fruit. Donderdag 19 november, 14u30, 3 euro voor dessert en koffie of thee, in-schrijven voor 17/11.

DansfeestI.s.m. alle dienstencentra in BrusselVrijdag 20 november, afspraak Huys om 13u of 14u in GC Essegem , 1 euro, welkomstdrankje inbegrepen, zo snel mogelijk inschrijven, de plaatsen zijn be-perkt!

6-08-2015 - Boottocht 8-09-2015 - Feestelijke maaltijd

InfonamiddagDepressie: wat is dit juist? Hoe maak je een onderscheid tussen je neerslachtig voelen en depressief zijn? Hoe ga je er-mee om? Hoe ga je om met iemand in je omgeving die depressief is of van wie je vermoedt dat hij/zij depressief is? Dinsdag 24 november, 14u, gratis, in-schrijven voor 19/11

Film I.s.m. het Seniorenoverleg. We verkeren in een nostalgische bui en projecteren “Jesus Christ Superstar”op het witte scherm. Donderdag 26 november, 14u, 5 euro, versnapering inbegrepen, inschrijven voor 18/11Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Campagne WelzijnszorgEen woordje uitleg door Jan De KosterDinsdag 1 december, 14u, gratis, in-schrijven voor 26/11

Jaaroverzicht 2015Een terugblik op het voorbije jaar aan de hand van foto’s gevolgd door een kleine receptie.Donderdag 3 december, 14u, gratis, inschrijven voor 1/12.

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Vast aanbod

Vooruitblik

MaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdagen 12 en 19/11 - Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epilatie gezicht: 7 €, gelaatsverzorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) of petanque: elke dinsdag en donderdag, na het mid-dageten rond 13u30. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Di 8/12: smartfoon/tablet: vragen staat vrijDi 15/12: zangnamiddagDo 17/12: initiatieles yogaDo 24/12: verrassingsmaaltijdDi 29/12: zoete namiddag deluxDo 31/12: cava en hapjes

‘Smartfoon/tablet’Vragen staat vrij! Na onze eerste samen-komst rond smartfoon en tablet in de maand september zullen we elke maand een namiddag plannen waar jullie met al jullie vragen terecht kunnen. Ook vragen in verband met je GSM (hoeft dus geen

smartfoon te zijn) zijn welkom. Ben je gewoon nieuwsgierig? Geen probleem dan laten we jullie even zien wat de mo-gelijkheden zijn van de verschillende toe-stellen. Graag wel een seintje als je langs wil komen, zo houden wij de namiddag niet nodeloos vrij. Hou er rekening mee dat wij zeker geen deskundigen zijn, we trachten jullie vragen wel zo goed moge-lijk te beantwoorden.

Activiteit in de kijker…

11

VVVV façade U

MuguetteHet moeten niet altijd opvallende en in het oog springende façades zijn in de rubriek “Façade U”, waarbij we u laten kennismaken met een Ukkelaar, achter de gevel. We opteerden deze maand voor een sober doch mooi exemplaar. En kijk, heel toevallig gelegen in de onmiddellijke buurt waar we naar verhuizen, in 2017...

>

Muguette woont in Calevoet, in een rustig straatje dat met een boog omheen een rits cottagehuis-jes loopt. André en Muguette Gyselinx verkasten midden de jaren vijftig van Wallonië naar Brussel. André was journalist bij La Libre Belgique en zij huisvrouw en moeder van twee. In januari van dit jaar overleed haar man en de buren besloten om zich over Muguette te ontfermen, zodat ze in haar huisje kon blijven wonen. Met negentig op de teller is ze nog altijd kras en kranig. Zestig jaar

woont ze al in de wijk en ze blijft er zo lang het nog kan. Onze reporter van dienst Gerrit Six sprak met Muguette.

DH: Hoe was het in de wijk, toen u hier midden de jaren vijftig kwam wonen?

“Wel, op de plaats van het rusthuis (Brugmann – nvdr) stonden twee reusachtige Libanese ceders, en aan de overkant van de straat was het nog

12

allemaal veld en bos. Je kon zo doorsteken tot aan de Keyenbempt en de watermolen. Voor onze kinderen was dat het paradijs. In de jaren zeventig werd de overkant bouwgrond, maar eigenlijk is het een wonder dat het zo lang geduurd heeft voor de hele straat voorbij het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca volgebouwd werd. Toen kon je nog met een wandelaarbrug over de spoorweg en was het Horzelplein het centrum van de wijk. Vanaf de jaren zeventig werd Calevoet meer en meer in stukken verdeeld en hadden we hier in de wijk alleen maar een kruidenierswinkeltje en een kapster. Kortom het was hier heel rustig. Pour vivre heureux vivons cachés..”.

DH: Is de wijk fel veranderd qua bewoning en buurmanschap?

“Vreemd genoeg was er hier helemaal geen dorpsmentaliteit, je liep niet ongevraagd bij mekaar binnen, je hing niet over de haag voor een babbel. Iedereen was op zijn privacy gesteld, dat had ook voordelen. Dat is nauwelijks veranderd. Maar door mijn situatie als alleenstaande weduwe op hoge leeftijd heb ik “een uitzonderingsstatuut”: mijn buren hebben zelfs de sleutel van mijn huis, ze helpen me en zijn er altijd als ik ze nodig heb. Dat is toch wel uniek. Zo kan ik hier nog blijven wonen. Fantastisch toch, dat buurmanschap? Nieuw is ook dat er de laatste jaren veel jonge koppels kwamen wonen in de wijk, die dan de huizen compleet renoveerden. En ze zorgen god-zijdank voor jong bloed in de wijk: er spelen weer kinderen op straat, zoals vroeger”.

DH: Zijn er zaken die u graag zou zien veranderen?

“Voor mijn part mag er minder doorgaand verkeer zijn in de straat die van het station naar Stalle loopt, de Van Ophemstraat. Ook ’s nachts gaat het hard, met de nodige overlast. En diezelfde straat waar jullie komen wonen met het nieuwe centrum heeft aan beide kanten een smal voetpad met losliggende stenen. Absoluut niet veilig”.

DH: U weet dus dat we hier in 2017 neerstrijken met een gemeenschapscentrum, wat verwacht u daar van?

“Wat u mij daarover vertelt is boeiend voor de wijk omdat die een nieuwe ontmoetingsplaats krijgt,

wat er nu niet is. Als ik dan nog te been ben, zou ik graag komen. Ik ben wel Franstalig maar blijkbaar is dat geen bezwaar. Uw seniorenservice spreekt mij aan omdat u blijkbaar diensten levert waar-voor je anders naar de privé of een rusthuis moet: maaltijden, pedicure, ontmoetingen met anderen. Dat lijkt me wat: moet ik nu al inschrijven?”

Muguette : « On n’allait pas les uns chez les autres sans raison, on ne faisait pas la causette par dessus la haie. Chacun gardait jalousement sa vie privée, ça avait aussi son avantage. Ça n’a pas beaucoup changé. Mais dans ma situation de femme âgée vivant seule, j’ai un statut à part : mes voisins ont même la clé de chez moi et ils sont toujours là en cas de besoin. C’est quand même exceptionnel. Comme ça que je peux continuer à vivre ici. C’est fantastique, ce bon voisinage dans notre quartier ? »

« Si je marche encore bien, j’irai voir au nouveau centre rue Egide van Ophem. Je suis francophone mais ça ne semble pas poser problème. Apparemment, vous proposez des services qu’il faut autrement aller chercher dans le privé ou dans les maisons de repos : repas, pédicure, rencontres. Ça me dit bien tout ça: je peux déjà m’inscrire ? »

VVVV façade U

>

fr

13

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info bij Johan Hendriks, 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15u in het Candelaershuys. . Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info bij Aloys van den Akker, 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info bij Arseen Neerinck, 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14u tot 18u gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info bij Jack Lagae.(1)

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Woensdag 14 oktober: Koffietafel van Zilverdraad in het Candelaershuys, met een spelletje bingo of kwis. Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Donderdag 15 oktober: Carpe Diem: “den ouden dish” (kookatelier) met kalfsblanquette op grootmoeders wijze. Info bij Jack Lagae.(1)

Zaterdag 17 oktober: Tweedehandsbeurs voor baby-uitzet, speel-goed en boeken in het Gemeenschapscentrum De Rinck, Dapperheidsplein 7 te 1070 Anderlecht. Voor meer informatie: [email protected]

Donderdag 22 oktober: Carpe Diem: kaarten “Belotten”, iedere donder-dag. Info bij Jack Lagae.(1)

Vrijdag 23 oktober: “Ken je streek”: met Zilverdraad wande-len: Sauvagèrepark. Verzamelen om 14u, Heldenplein halte tram 4. We nemen de bus 43. Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Zaterdag 24 oktober vanaf 19u: Carpe Diem organiseert een Halloweenfeest samen met de handelaars van de Horzel . Voor de kinderen (tot 12 jaar). Pompoenversier-wedstrijd en verkleedwedstrijd. Gratis deelna-me – mooie prijzen. Info bij Jack Lagae.(1)

Donderdag 29 oktober: Autochtonen, allochtonen, hand in hand? Voordracht door Ahmed Aloui, Islamleraar van het Koninklijk Atheneum van Ukkel. (20u Gemeentelijke Bibliotheek, De Broyerstraat, 27, Ukkel). Org: Davidsfondsafdelingen en Bibliotheek.

Woensdag 18 november: Openingsconcert om 19u in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1080 Ukkel. Muziekacademie, info: Rudy Croon 0476-73 98 81

Donderdag 19 november: Carpe Diem: “den ouden dish” (kookate-lier): soepvlees met wortelen (vroeger het Nieuwjaarsmenu bij vele West-Vlaamse fami-lies). Info bij Jack Lagae.(1)

Zondag 22 november: Carpe Diem gaat op reis naar het land van Herve en “Val Dieu”, met bezoek aan een kaas-bedrijf en een 3 gangen menu met streekge-rechten. Info bij Jack Lagae.(1)

Woensdag 25 november: Davidsfonds organiseert een lezing: Eerste hulp bij klimaatverwarring, door historicus en auteur Pieter Boussemaere om 19u30 in de St-Pauluskring, Baron G. Van Hammestraat 20, Ukkel. Info bij Roger Van Poucke, 02-305 31 23 - [email protected]

(1) Jack Lagae, 0473-68 21 23 of [email protected]

ukkelse agenda

14

Ukkel, kunstgemeente

Tchinfoo, een monumen-taal kunstwerk van de uit Spanje afkomstige Ukkelaar Carlos Perez, staat 4 maanden lang op het Guy d’Arrezoplein. Kunstwerken naar de publieke ruimte brengen is hierbij de insteek van Schepen Carine Gol.

Tchinfoo, une sculpture géante de 4 mètres de haut en résine a été inaugurée sur la place Guy d’Arezzo à Uccle. Cette œuvre de l’artiste Carlos Perez, un Ucclois d’origine espagnole, est installée jusqu’au 31 décembre sur la place.

Huisvesting

In september werden aan de Moensberg 34 passieve wo-ningen ingehuldigd , alsook 10 transitwoningen.

Ce seront très prochainement 44 ménages qui loueront un logement de grande qualité totalement passif.

Mensen met een kasteel: de buurt “Diesdelle, Fort-Jaco en Prins van Oranje” is met haar kastelen en streng beveiligde villa’s officieel de rijkste wijk van Brussel, zo blijkt uit cijfers over het gemiddelde inkomen per belastingaangifte in de 118 Brusselse wijken.

Le quartier « Vivier d’Oie, Fort-Jaco, Prince d’Orange” est le plus riche de Bruxelles. Les habitants, dont de nombreux étrangers fortunés, gagnent plus du double de la moyenne régionale.

Mensen zonder kasteel: de toeloop van vluchtelin-gen impliceert een grondig en doordacht sprei-dingsplan, ook op gewestelijk en gemeentelijk vlak.

In de pers lezen we dat Ukkel, volgens schepen Delwart, reeds 80 personen opvangt in een ont-haalcentrum in St Job, waaronder 10 niet bege-

leide jongeren. En het OCMW neemt 28 vluchte-lingen ten laste.

« Nous accueillons déjà 80 personnes dans un centre d’accueil à Saint-Job, dont 10 mineurs non accompagnés. Via le CPAS, 28 réfugiés sont également pris en charge dans des logements d’accueil. Si le fédéral décide d’un plan de répartition, nous serons prêts», estime Valentine Delwart (MR), échevine de l’Action sociale.

Voetbal

Eéntje uit de oude doos was het, die Brusselse derby tussen Royal Leopold Uccle FC tegen het nieuwe RWDM op zondag 13 september in het Fallonstadion te Woluwe. Het werd in alle geval een topper. RWDM speelde “de Leopold” op een hoopje en won de stadsderby makkelijk met een gigantische 0-4. Wat een genot voor de ruim 1700 (!!!) roodzwarte supporters van het uit de as herrezen RWDM…

Trouwens, het blijft voor ons nog altijd een raad-sel waarom het bestuur van R.Leopold Uccle F.C., olv Jacques Marique een aantal seizoen geleden besloot hun thuismatchten te gaan spelen in het verre Woluwe, in plaats van het pas vernieuwde en toch wel roemrijke stadion aan de Merlo te benut-ten. Zeg nu zelf, wie van Ukkel gaat zich op een zondagnamiddag verplaatsen naar Woluwe om een match in bevordering te gaan bekijken?

Un derby presque historique tant les deux clubs ont marqué l’histoire du football bruxellois : Léopold Uccle contre RWDM. Résultat : 0-4!!!

Ukkel in cijfers

Op 1 januari 2014 leefden er in Ukkel 81.089 inwoners op een oppervlakte van 22,9 km², dus gemiddeld een 3539 inwoners per km².

De bevolkingspiramide staat haaks op deze van het Gewest, met een veel grotere oudere bevol-

VVVV ukkels nieuws

fr

fr

fr

fr

fr

15

NetheidHet gemeentelijk containerpark in de Stallestraat wordt gesloten op 31/12. Van dan af zal de Ukkelaar zich moeten verplaatsen naar de Britse Tweede legerlaan te Vorst, waar het gewestelijk containerpark is gevestigd. Als hier maar geen sluikstorten van komt…

Dès janvier 2016, les Ucclois devront se rendre à la déchetterie régionale (676, boulevard de la Deuxième Armée Britannique à Forest).

Ukkelaars in de pers

In de Krant van Westvlaanderen verscheen eind augustus een uitgebreid en interessant interview met Ukkelaar, OCM-voorzitter maar geboren als Ieperling Jean-Luc Vanraes, over leven en werk. Lees meer op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn

L’échevin Carine Gol a donné dans La Libre Belgique une interview surprenante et qui a suscité de nombreuses réactions, sur Jean Gol, son mari, décédé depuis 20 ans. Cliquer sur www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn.

OCMW

In Ukkel moeten werkzoekenden betalen om te mogen solliciteren bij het OCMW. Blijkbaar een gebruik dat reeds tientallen jaren in verschillende administraties bestaat. Volgens OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes is de reden hiervoor dat veel kan-didaten anders niet opdagen voor het examen. Dit beleid oogstte echter al veel kritiek, in die mate dat Vanraes verleden jaar zijn Raad voorstelde dit in-schrijvingsgeld af te schaffen. Wat gebeurde, maar deze beslissing werd herroepen door het schepen-college die de beslissing om te stoppen met deze werkwijze vernietigde. Het OCMW voorziet wel een uitzondering voor kandidaten die werkloos zijn of die in de bijstand zitten. Zij worden, na het voorleg-gen van het bewijs van hun situatie, vrijge-steld van het inschrijvingsrecht.

À Uccle, il faut payer pour pouvoir postuler au CPAS. Ceci est nécessaire, selon le CPAS, car de nombreux candidats ne se présentent pas à l’examen. Il va sans dire que ce procédé est très critiqué.

king tegenover veel minder jongeren. De grote uitdaging voor Ukkel ligt voor de hand: jonge gezinnen aantrekken. Maar daarvoor moet er een meer toegankelijke (lees betaalbare) huisvesting komen.

Ukkel is geliefd bij de expats: ruim 31% van de inwoners hebben een niet Belgische nationali-teit. De Fransen vormen hierin de grootste groep (35,6%). Ruim 70 % van de Ukkelse buitenlanders komt uit de meer begoede Europese landen en is redelijk kapitaalkrachtig, wat dan weer de huizen-prijzen doet stijgen en de jonge gezinnen Ukkel doet ontvluchten.

À l’instar des autres communes du sud, Uccle montre un visage totalement différent des autres entités de la Région bruxelloise. Le défi ucclois est d’attirer des jeunes ménages afin que sa natalité remonte. Pour cela, il faudrait aussi que l’immobilier soit plus accessible. Uccle est également une commune qui attire les expatriés. 31% de ses habitants sont de nationalité étrangère. En tout, 70% des étrangers ucclois viennent des pays de l’Europe des 15 et sont plutôt fortunés, ce qui a donc tendance à faire grimper les prix de l’immobilier et à chasser les jeunes ménages.

Zwemmen

Uit de pers: een belangrijk onderwerp op de laatste gemeenteraad : het verlies van € 168.860 voor het Ukkkelse zwembad Longchamp, hoofdzakelijk te wijten aan de verhoogde waterprijs en een gestegen loonmassa. De prijs voor de clubs werd verhoogd, ook wordt gedacht aan de verhoging van de inkomprijs, zeker voor de niet Ukkelaar. De Hoorn stelt volgende oplossing voor : ga meer zwemmen !

La piscine de Longchamp, square De Fré, a enregistré de lourdes pertes en 2014. La commune essaie de trouver des solutions pour renflouer les caisses.

fr

fr

fr

fr

w

w

16

De Hoorn

Maandblad, Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

oktober, november 2015, nr. 444, 46ste jaargang, verschijnt zeswekelijks

behalve in juli en augustus, 1100 exemplaren

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433,

1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

P 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869

VVVV een nieuw huys

September 2015 - Ondertussen in de Egide Van Ophemstraat