De Hoorn okt-nov 2014

20
De Hoorn Okt-nov. 2014 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 437 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Marconi, een stand van zaken

description

 

Transcript of De Hoorn okt-nov 2014

Page 1: De Hoorn okt-nov 2014

De HoornOkt-nov. 2014 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 437maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Marconi, een stand van zaken

Page 2: De Hoorn okt-nov 2014

2

VVVV candelaershuys

Ondertussen… in de Egide Van Ophemstraat…

Zoals u weet verhuizen het Candelaershuys en Lotus binnen afzienbare tijd naar een nieuwe stek, een nieuwbouw aan de Egide Van Ophemstraat.

Met veel blijdschap kunnen we u melden dat recent de bouwvergunning is toegekend, zodat de werken kunnen aanvangen. Als alles volgens plan verloopt zouden we in het nieuwe gebouw onze intrek kunnen nemen bij de start van het werkjaar 2016-2017. We houden u vanaf heden regelmatig op de hoogte.

Le permis d’urbanisme pour le nou-veau bâtiment du Candelaershuys et de Lotus, rue Egide Van Ophem a été accordé. Conséquence de cette excellente nouvelle, les travaux vont pouvoir com-mencer !

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieoktober-november 2014 - 45ste jaargang 1100 expl. nr. 437

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te hou-den van eigen activiteiten en van aanverwan-te organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

FR

Inhoud2 Ondertussen… in de Egide Van Ophem3 Marconi, een stand van zaken7 Speelweek Upcycling7 Concerten Buurman7 Concert 'Out of the blues'8 Ukkelse agenda9 Lotus13 Verenigingen14 Over het muurtje: Ahmed Alaoui15 Een nieuw gemeenschapscentrum15 25 jaar VGC16 Cultuur in Ukkel18 Ukkels nieuws19 OOR-log20 Activiteiten Candelaershuys

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER:Werkplaats MIVB - Bron MIVB

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

Page 3: De Hoorn okt-nov 2014

3

Marconi, een stand van zakenIn de laatste editie van De Hoorn meldden we dat de Raad van State de milieuvergunning voor de bouw van een nieuwe tramstelplaats voor de MIVB heeft opgeschort. We ontvingen snel na publicatie een reactie van buurtbewoners-actievoerders: de vergunning werd niet opgeschort, maar vernietigd.

VVVV mobiliteit

Omdat aandacht voor wat leeft in de Ukkelse wijken voedsel geeft aan onze werking en dus ook aan De Hoorn, nodigden we Pierre Goblet en André Robe, twee mondige burgers, uit voor een stand van zaken. Stallenaar Pierre Goblet maakt deel uit van het wijkcomité Ophem & co, en André Robe is een Vorstenaar (Marconi is niet enkel een Ukkels dossier…), die zich al jarenlang inzet voor een degelijke oplossing.

De Hoorn: Wat is de bedoeling van de bouw op de Marconisite?

P. Goblet: “Let op, we spreken eigenlijk van 2 sites: de eerste op de oude fabrieksterreinen van Marconi, en de meer uitgebreide site, ruim 1 ha en gelegen op de terreinen van Ukkel Sport en de oude Stallebeemden, het overstromingsge-bied van de Geleytsbeek, dat zich uitstrekt tot aan de Polderstraat en de Sterstraat. Tegen een stelplaats(je) op de oude fabrieksterreinen heb ik persoonlijk niks, maar de bouw van de voorziene stel- én werkplaats heeft betrekking op de grotere site en op het overstromingsgebied, vandaar onze bezwaren.”

Wat zijn deze dan?

P. Goblet: ”Van bij de aanvang in 2008 vragen wij om een milieueffectenstudie te laten opstellen door een onafhankelijk orgaan, om de gevolgen van de inplanting van een stel- en herstelplaats voor trams in onze wijk te laten onderzoeken. Want impact is er zeker: denk maar de mobiliteit, het lawaai, het aantal bijkomende parkeerplaat-sen, geluids- en lichtoverlast, het waterbeheer… De MIVB heeft altijd geweigerd zo een studie te laten opstellen door een niet door hen gekozen bureau. De Raad van State gaf ons hierover trou-wens gelijk in mei 2014.”

« Depuis 2008 nous demandons que soit effectuée une étude de effets environnementaux par un organe indépendant afin de connaître les effets de l’installation dans notre quartier d’un dépôt et lieu de réparation de trams. »

A. Robe: “We zijn ervan overtuigd dat zo’n studie aan het licht zou brengen dat de uitgebreide Marconisite niet geschikt is voor zo een grote bedrijvigheid, dat het niet kan dat het groen daar wordt bebouwd. En dat er misschien betere en andere oplossingen zijn.”

Zijn er dan alternatieven?

P. Goblet: “Kijk, men gaat in dit dossier omge-keerd te werk: er is geen globaal mobiliteitsplan van waaruit alles vertrekt. Het laatste dateerde van 2004, men zou dus best beginnen met dit te actualiseren. Nu spreekt men bijvoorbeeld van het doortrekken van de metro naar Ukkel met als gevolg een mogelijke inkorting van lijn 4. Kunnen de gevolgen daarvan bestudeerd worden? Moet er dan nog een stelplaats komen voor 75 trams en

FR

André Robe en Pierre goblet

Page 4: De Hoorn okt-nov 2014

4

VVVV mobiliteit

een werkplaats voor 10 voertuigen? En waarom niet in afwachting van de metro, ten minste op korte termijn een tijdelijke stelplaats in Marconi voor de buurtlijnen (trams 4, 82 en 97) met een capaciteit van 30 trams en zonder werkplaats.”

A. Robe:” En dat globaal plan moet de basis zijn, eerst de behoeften en noden detecteren, en dan pas ageren, dat lijkt ons de normale weg. Men moet ook met alle mobiliteitstypes rekening hou-den in dat plan, ook met De Lijn, het busvervoer van de MIVB, de treinverbindingen… De ondoor-dachte bouw van zo’n stelplaats betonneert het openbaar vervoer voor tientallen jaren, daarom lijkt het ons toch best dat er eerst nagedacht wordt, zelfs visionair, over de noden, over de behoeften van morgen, over oplossingen, om dan pas de hiervoor nodige infrastructuur te voorzien. En daaruit zou dan eventueel kunnen blijken dat de gekozen plek niet of minder in aanmerking komt, dat er misschien betere alternatieven zijn.”

P. Goblet: “Het is alsof je eerst een keuken koopt om onmiddellijk te kunnen koken, en pas daarna plannen maakt een huis te bouwen. De MIVB koopt trams en laat die dan rijden, zonder een

toelating te hebben om hiervoor een stel- en werkplaats te mogen bouwen Dit lijkt me crazy.”

Het Marconidossier lijkt me ingewikkeld?

P. Goblet: “De huidige stand van zaken is simpel: de vergunning werd door de Raad van State vernietigd, niet opgeschort. De MIVB zegt nu te beschikken over een gewijzigde vergunning, maar je kan niet iets wijzigen wat niet meer bestaat. Er moet dus een nieuwe vergunning komen, de procedures moeten gevolgd worden. En dus ook een milieueffectenstudie. Mobiliteit, water- en geluidsoverlast moeten worden bestudeerd, zelfs voor een voorlopige stelplaats voor een beperkte tijd, als eerste fase voor een definitieve stelplaats.”

« La situation actuelle est simple: le permis n’a pas été suspendu mais annulé. La STIB prétend détenir main-tenant un permis modifié, mais comment modifier quelque chose qui n’existe plus ? Les procédures doivent suivre leur cours, il doit y avoir un nouveau permis, donc également une nouvelle étude des effets environnementaux. »

FR

Page 5: De Hoorn okt-nov 2014

5

We polsten de MIVB voor een korte reactie

Bij monde van woordvoerder mevrouw Van hamme deelt de MIVB ons mee dat de vervoersmaatschappij sinds 6 juni over een geldige vergunning beschikt om de werken uit te voeren. Er werd wel een nieuw beroep aangetekend bij de Raad van State, maar niet bij hoogdringendheid.

De MIVB meldt ons dat een extra depot in het Brusselse, met name te Ukkel meer dan wenselijk en noodzakelijk is binnen een glo-baal Brussels verkeersplan, maar ook om het “tramverkeer met dode kilometers”, zijnde het verkeer van lege trams naar de stelplaatsen tot een minimum te beperken. Dit om kosten te besparen voor de gemeenschap, maar ook om de hinder door rijdende én lege trams te ver-mijden. Nieuwe trams, die al werden aangele-verd, staan namelijk nu gestockeerd te Haren.

De bouwwerken worden intussen verder gezet, ondermeer met funderingswerken. De MIVB hoopt eind dit jaar op de Marconi-site reeds een 30-tal trams te kunnen stallen, om dan het hele project af te ronden eind 2016.

Les travaux continuent pour l’ins-tant, et notamment la construction des fondations. La STIB espère pou-voir abriter une 30-aine de trams sur le site Marconi dès la fin de cette année, et clôturer le projet fin 2016.

FR

A. Robe: “Nog iets, de dienstlijnen tussen de parking Stalle en het voorziene depot zouden kunnen opengesteld worden voor het reizi-gersvervoer. Zo rijdt de tram daar in eigen bedding. Want nu vastzitten in een tram op de Neerstallesteenweg is dagelijkse kost. Potdicht zit het daar, ook veelal al buiten de spits. En heb je de huidige trams al eens goed bekeken? Dat zijn enorme treinen, die geen plaats hebben in het huidige Brusselse stadsweefsel, zeker op trajecten zonder eigen bedding.”

Maakt Marconi geen deel uit van degelijk open-baar vervoer? Is er een alternatief?

P. Goblet: “Nogmaals, eerst een studie, het onder-zoek, en dan pas de omkadering en de invulling ervan. Dan pas kan bepaald worden wat de beste manieren zijn om trams te laten rijden, te stallen en te herstellen.”

Wat is de impact voor Stalle?

Robe:”Groot hé, vooral op vlak van geluidsoverlast en verkeer. De MIVB spreekt van een 30 tal trams op het spitsuur, en dan nog enkel tram 4, 82 en 97. Maar er zijn nu al werken aan de gang of plan-nen om ook de trams 51, 92, 3 en misschien de 7 Marconi te laten aandoen. En het zit daar nu al vast. “

Wat nu?

A.Robe: “We blijven ijveren voor de zaak, men is daar niet wettelijk bezig. En we gaan dit met al onze mogelijkheden blijven bestrijden. Voor een beter leven in dit stuk Brussel, en voor een beter openbaar vervoer. Want handelen zonder eerst na te denken is niet de aangewezen werkwijze. Er moeten juridische antwoorden komen, maar ook politieke: één daarvan is de opmaak van een milieueffectenstudie als eerste stap.”

Het is goed dat wakkere burgers opkomen voor de leefbaarheid van hun buurt. Het is billijk dat zij inspraak krijgen in projecten die er een bedreiging voor vormen. Hopelijk kunnen deze lokale belangen bijdragen aan een redelijke oplossing en helpen zorgen voor een degelijk openbaar vervoer. Wordt in de mate van het haalbare aan gewettigde lokale verzuchtingen tegemoet gekomen, dan wordt, wat redelijk is, in het belang van de gemeenschap maar best aanvaard.

Page 6: De Hoorn okt-nov 2014

6

In de marge

Nu al drie jaar vertragingDe plannen van de MIVB om op de voormalige Marconi-site een nieuwe, aan de Europese duur-zaamheidsprincipes aangepaste stelplaats te bouwen, dateren al van 2008. Volgens de aanvanke-lijke planning had het project in 2011 operationeel kunnen zijn.

Na protest van omwonenden en bezwaren van de gemeenten Ukkel, Vorst en Drogenbos werden de aanvankelijke plannen grondig hertekend en er werd bovendien voorzien in een groene buffer-zone zodat hinder en ongemakken konden beperkt worden. Als extra tegemoetkoming werd een versnelde vernieuwing van de toegangswegen in het vooruitzicht gesteld, terwijl de tramsporen ‘geluiddempend’ en ‘trilling-absorberend’ zouden worden.

De gemeente Drogenbos die met succes beroep had aangetekend leek aanvankelijk vrede te ne-men met de beloofde aanpassingen, maar kon in mei van dit jaar op grond van lawaai- en verkeers-hinder en mogelijke wateroverlast, gedaan krijgen dat een eerder toegekende milieuvergunning werd vernietigd. Wat wakkere burgers uit Vorst en Ukkel tot navolging inspireerde.

Komt het uiteindelijk zover dat er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd, de werken in uitvoering moeten worden stilgelegd en/of ongedaan gemaakt worden, dan is het einde zoek.

Politiek-juridische steekspelletjesOmdat de MIVB ervan uitgaat dat de lopende beroepsprocedures niet opschortend zijn, gaan op de site de werkzaamheden intussen gewoon door. Worden de sporen aangelegd zoals voorzien, dan kan volgend jaar begonnen worden met de bouw van de stelplaats zelf.

Standpunt van de burgers die beroep hebben aangetekend is dat de milieuvergunning niet is opgeschort maar vernietigd omdat de beslissing niet is genomen door de nieuwe Brusselse ge-westregering maar door de vorige die de ‘vernietigde’ vergunning onwettig voor eigen rekening heeft hernomen. De bij besluit van 6 juni 2014 door een met de lopende zaken belaste regering genomen beslissing zou ongeldig zijn en bovendien kan een vergunning die vernietigd is niet eens opgevist worden omdat zij juridisch niet meer bestaat.

Het voorbeeld van drie Ukkelse voortrekkers die bij de Raad van State beroep hebben aangetekend, zou niet alleen door Vorstse gemeentenaren worden gevolgd maar ook door Dogenbossenaren die hetzelfde willen doen maar dan in het Nederlands. Waarom? Omdat de Nederlandstalige Kamers van de Raad van State omzeggens geen achterstand hebben in hun werk, terwijl die bij de Franstalige Kamers zo groot is dat op een arrest tot vier jaar moet gewacht worden.

Potsierlijk tochHet verhaal gaat dat het doorslaggevend argument voor het eerbiedwaardig rechtscollege stoelt op een spitsvondig antwoord op de vraag of trams motorvoertuigen zijn. De hooggeleerde juristen hebben er naar het schijnt de dikke Van Daele bijgehaald om te besluiten dat trams die voortbewo-gen worden door een elektrische motor wel degelijk motorvoertuigen zijn. Waren het stoomtram-men, dan kon er van motorvoertuigen geen sprake zijn omdat stoom gestookt wordt in een ketel die geen motor is. Slim bedacht, nietwaar?

Of het klopt of niet, het Nederlandstalig arrest zou niet vertaald geworden zijn. Waaruit, ietwat naïef toch, afgeleid wordt dat voor de Franstalige Brusselse ministeriële kabinetten het verschil tussen ‘vernietiging’ en ‘opschorting’ niet vanzelfsprekend is.

VVVV mobiliteit

Page 7: De Hoorn okt-nov 2014

7

Concert Buurman

Nu komende vrijdag 18 oktober (20u30) kunt u naar het concert van Buurman. Hierbij expliciet een oproep aan onze Franstalige vrienden om samen met u kennis te maken met hun nieuwe plaat, én het betere Nederlandstalige lied. (In het kader van “2 x chanson”).

Bienvenue à nos amis francophones au concert de Buurman, pour faire connaissance avec la chanson néer-landophone de qualité.

FR

Buurman © Michiel Crijns

Nele Bauwens en Ben Segers

'Out of the Blues'

En op 7 december (20u30) komen Nele Bauwens en Ben Segers naar Ukkel, met in hun rug een fantastische band. Ben Segers en Nele Bauwens staan voor het eerst samen op de planken met 'Out of the Blues'. Een muziekvoor-stelling die u rechtstreeks naar de groten uit de blues, Rockabilly, country en southern soul brengt.

Info op www.candelaershuys.be

SpeelweekUpcycling: maak zelf je mode-accessoire of deco-object.

Met allerhande recuperatie-textiel maken we leuke dingen als (hand)tasjes, IT-covers, sjaals, sierkussens, organizers, placemats etc ...)

Wanneer: herfstverlof van 27 tot 31/10/2014Dagelijks van 09u30 tot 16u30 in het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel Voor kinderen van 9 tot 12 jaarLestaal: NL (met aandacht voor anderstaligen)Deelname: € 50Inschrijven (!plaatsen beperkt): 02/343.46.58. – [email protected]

Stage d’automne

Upcycling : Crée tes propres accessoires de mode et tes objets déco.Durant le stage nous concevrons et fabri-querons des sacs, pochettes, écharpes, sets, etc. avec du tissus de récup.

FR

Page 8: De Hoorn okt-nov 2014

8

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het lokaaltje in de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Maandag 13 oktober: Carpe Diem gaat paling eten in Overmere donk: Vertrek bij Carpe Diem om 10u30, terug rond 18u. Resto “’t Zoetemeer” aan het Donkmeer. Aperitief, soep en paling à volonté. Deelnameprijs : leden €50, niet-leden € 65.00. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

Woensdag 15 oktober om 14 u: Koffietafel bij Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76

Dinsdag 21 oktober om 20 u in de gemeente-lijke bib, De Broyerstraat 27: Davidsfonds Ukkel Boetendaal Sint- Job organiseert de lezing 'De Kracht van het paradijs: Hoe Europa kan overle-ven in de Aziatische eeuw.' Zie p13. Info & inschrijven: 02-331 28 24.

Vrijdag 24 oktober: Zilverdraad gaat op uit-stap naar Park Tenbosch. Afspraak om 14 u aan het Heldenplein. Info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76

Zaterdag 25 oktober om 19u: Carpe Diem organiseert een Halloweenfeest, vooral voor de

kinderen, met grote pompoenversierwedstrijd en prachtige prijzen. Avondfeest met kinderani-matie. In samenwerking met de handelaars van de Horzel. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

Zondag 26 oktober: Spaans ontbijt, gevolgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

Woensdag 12 november om 14 u: Koffietafel bij Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76

Donderdag 13 november om 12u: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: spruiten. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

Woensdag 19 november om 19u00 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1080 Ukkel: Openingsconcert van de Muziekacademie.

Vrijdag 21 november: Zilverdraad bezoekt de Rubenstentoonstelling. Afspraak om 13u30 aan het Heldenplein. Info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76

Donderdag 27 november 2014 om 20 u in de Sint-Pauluskring, Baron Van Hammestraat 20: Davidsfonds Ukkel Stalle organiseert een lezing over “Afscheid nemen van het leven” door Lut Rubbens. Zie p13. Info bij Roger Van Poucke, 02-305 31 23 - [email protected]

Zondag 30 november: Zweeds ontbijt, ge-volgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

Zaterdag 8 december: Carpe Diem bezoekt de Kerstmarkt Lille (Rijsel). Vetrek met de bus om 9 u (terug om 21u). Stadsbezoek met de bus, vrij stadsbezoek oud Rijsel en de Kerstmarkt. Om 18u: driegangenmenu in "La chicorée" op de Kerstmarkt, € 40 voor leden, € 60 voor niet-leden. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected]

ukkelse agenda

Page 9: De Hoorn okt-nov 2014

Nieuwsbrief nr. 37 oktober-november 2014

Na onze actieve dansnamiddag doen we het deze keer rustiger aan. We spelen voor jullie de film “Ma-rina”, een film van Stijn Coninx uit 2013. De film vertelt het ver-haal van Rocco Granata, de zoon van een gastarbei-der uit Calabrië. Het harde leven van gastarbei-ders in de steen-koolmijn, in een vreemd land, met

een vreemde taal en veelal gemeden door de Belgen, weerhouden Rocco er niet van om met zijn grote passie be-zig te zijn: muziek. En zoals in elk goed verhaal komt ook de liefde aan bod. Ondanks het feit dat de platenstudio zijn plaat niet wil uit-brengen wordt zijn nummer “Marina” wereldwijd bekend, Rocco groeit uit tot een internationale artiest.

In de kijker… Filmnamiddag Seniorenoverleg ‘Marina’

De operette 'Clivia' (1933) is bij ons minder bekend, maar deze hi-larische klucht is zeker het ontdekken waard.

Het verhaal ontrolt zich in een fictief Zuid-Amerikaans land, met personages als een

filmdiva, een gepassioneerde revolutionair, een louche film-producent, een dolgedraaide reporter en een potsierlijke uitvinder.

De operette zelf wordt in het Duits uitgevoerd, er worden Nederlands- en Franstalige on-dertitels voorzien.

In de kijker… Operettetheater Clivia van Nico Dostal

Page 10: De Hoorn okt-nov 2014

KastelenwandelingAfstand 7 kmWaar: Gaasbeek - VlezenbeekWanneer: donderdag 23 oktoberUur: Huys om 13u15, bus 142 om 13u46 aan ‘t Zuid - Prijs: gratis - Inschrijven: een seintje op voorhand is handig - Goede schoenen, gepaste kledij en drank voor onderweg!

Zangnamiddag met BettyWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 28 oktoberUur: 14u - Prijs: gratisInschrijven: een seintje op voorhand is handig

Zoete namiddag: desserts met ananasWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 30 oktoberUur: vanaf 14u30Prijs: 2,5 euro, koffie/thee inbegrepenInschrijven: voor di 28/10

Feestelijke maaltijd: Oosterse viscurryWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 4 novemberUur: 12u - Prijs: 10 euro voor aperitief, soep, hoofdgerecht en dessertInschrijven: voor vrij 31/10

Middagconcert Bozar: Strijkkwartet van Schubert, Shostakovich en ProkofievWaar: Bozar, Ravensteinstraat 23Wanneer: donderdag 6 novemberUur: Huys om 11u30, ter plekke om 12u15Prijs: 2 euro - Inschrijven: voor di 4/11

Filmnamiddag Seniorenoverleg:Marina I. s. m. Zilverdraad, Okra Stalle, Okra Sint-Job, LDC Lotus en GC CandelaershuysWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 13 novemberUur: 14u - Prijs: 5 euro, versnapering inbe-grepen - Inschrijven: voor ma 10/11 bij de seniorenverengingen of via 02/343.46.58*zie ook 'Activiteit in de kijker'

Crea: kerstversiering enkaartjes maken met eenvoudig materiaalWaar: CandelaershuysWanneer: dinsdag 18 novemberUur: 14u - Prijs: 5 euro, al het materiaal inbegrepen - Inschrijven: voor do 13/11

Infonamiddag:Het OCMW van Ukkel doet zijn aanbod uit de doekenWaar: CandelaershuysWanneer: donderdag 20 novemberUur: 14u - Prijs: gratisInschrijven: voor di 18/11*zie ook 'Activiteit in de kijker'

Bezoek aan de brandweerkazerneWaar: Helihavenlaan 5Wanneer: dinsdag 25 novemberUur: Huys om 13u, ter plekke om 13u45Prijs: gratisInschrijven: voor woe 19/11*zie ook 'Activiteit in de kijker'

Activiteitenkalender

18-08-2014 - Herisemwandeling

Page 11: De Hoorn okt-nov 2014

OOR-logI. s. m. Candelaershuys en de CultuurdienstWij zijn op zoek naar personen die geïn-terviewd willen worden door kinderen van de Sint-Jozefschool over hun ervaringen tijdens de oorlog. Al het materiaal zoals foto’s, dagboeken, voorwerpen uit die tijd zijn ook zeer welkom!Waar: CandelearshuysWanneer: donderdag 27 novemberUur: 14uPrijs: gratis, taart en koffie wordt voorzienInschrijven: voor ma 24/11*meer informatie in De Hoorn en flyer

Uitstap Luik met de treinIn de voormiddag plannen we een activiteit, in de namiddag gaan we naar de kerst-markt en ’s middags eten we samen iets. Waar: LuikWanneer: dinsdag 2 decemberUur: vanaf ’s morgens vroeg, heel de dagPrijs: ieder betaalt zijn eigen uitgavenInschrijven: als je graag op de hoogte wil gehouden worden van de praktische details!*zie ook 'Activiteit in de kijker'

Terugblik 2014 met receptieEen wervelende diamontage van onze ac-tiviteiten tijdens het voorbije jaarWaar: Candelaershuys Wanneer: donderdag 4 decemberUur: 14u - Prijs: gratisInschrijven: voor di 2/12

OperettetheaterBOT: Operettetheater in het KaaitheaterOperette “Clivia” van Nico DostalWaar: KaaitheaterWanneer: zaterdag 6 decemberUur: Huys om 13u, ter plekke om 13u45Prijs: 5 euro - Inschrijven: tickets zijn beperkt, wees er snel bij!*zie ook 'Activiteit in de kijker'

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12uPrijs: 5 of 8 € indien gastromenu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: 30 oktober en 20 november.Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epila-tie gezicht: 7 €, gelaatsverzorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dinsdag en donderdag, voor het middageten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waar-heen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt boodschappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

02-09-2014 - Feestelijke maaltijd

Page 12: De Hoorn okt-nov 2014

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Het OCMW van Ukkel doet zijn aanbod uit de doeken. We krijgen het bezoek van maar liefst 3 personen van het OCMW van Ukkel.

Pascale Vanderzwalmen prendra la parole sur le service d’hébergement des per-sonnes âgées, les centres médicaux et les aides soignantes (les infirmières à domi-cile). Nous fournissons cette information en français pour que tout le monde, et notamment les personnes qui ont plus d’affinité avec la langue française, puissent bien comprendre.

Tim De Mey legt ons uit hoe het OCMW thuishulp organiseert, dit gaat dan om gezinszorg en poetshulp. Voorzitter Jean-Luc Vanraes doet de be-kommernissen van het OCMW met be-trekking tot de oudere inwoners van Ukkel in het algemeen uit de doeken.

Dit is niet alleen een moment waarop jul-lie informatie krijgen over de werking van het OCMW maar dit is ook een moment waarop jullie je noden en behoeften kun-nen duidelijk maken.

In de kijker… Infonamiddag: het OCMW van Ukkel

De brandweer in Brussel telt 9 kazernes en bijna 1000 beroepsbrandweermannen. We gaan op bezoek in de stafkazerne. De brandweer had vroeger één taak, namelijk brandbestrijding. Tegenwoordig is die taak veel uitgebrei-der, ook medische hulpverlening, andere uiteenlopende interventies tot technische hulpverlening, schoonmaak of bijstand bij overstromingen horen er nu bij. Bovendien

wordt de brandweer ook geacht om aan preventie te doen. In 2005 is de Brusselse brandweer 2691 keer uitgerukt voor een brand. Dit komt neer op gemiddeld 6 branden per dag. Hierbij komen bijna 7000 uiteenlopende interventies (om een andere reden dan brand). Er staat ons dus zeker geen saai bezoekje te wachten!

In de kijker… Bezoek aan de brandweerkazerne

Deze activiteit is nog niet helemaal gepland daarom vragen we jullie een sein-tje te geven indien jullie interesse zouden hebben. Wanneer de puntjes op de i staan en alle praktische details geregeld zijn gieten we dit een flyer die we jul-lie dan bezorgen. Wat we wel al zeker weten is dat we met de trein vertrekken, iedereen zijn eigen uitgaven betaalt, we een hele dag zullen plannen

met in de voormiddag een activiteit, ’s middags een lunch en in de namiddag een bezoek aan de kerst-markt. Deze kerstmarkt is de oudste van heel België en tegelijk ook de grootste. Ze telt maar liefst 200 cha-lets! Eigenlijk kan je beter spreken van een kerstdorp

want ze hebben hun eigen burgemeester, adviseurs, commissarissen en een eigen postkantoor.

In de kijker… Uitstap Luik met de trein

Page 13: De Hoorn okt-nov 2014

13

Dit bezoek met gids gaat door op zaterdag 8 november 2014 om 14.00 uur. We vertrekken aan de ingang van de begraafplaats op de Dieweg in Ukkel. Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk en kan via laurentvanderelst@ hotmail.be of 0476-29 09 83.

Davidsfonds Ukkel-Stalle: Afscheid nemen van het levenNeen, geen vrolijke aangelegenheid voor onze ac-tiviteit van deze maand, maar wel eentje waarmee we allemaal zeker te maken krijgen: ons levensein-de. Iedereen reageert anders wanneer het einde van het leven opdoemt. Sommigen willen zelfstan-dig blijven tot de laatste snik, anderen verlangen vooral naar rust. Op 27 november a.s. openbaart Lut Rubbens, auteur van "Het leven en hoe wij er afscheid van nemen", bij ons Davidsfonds Ukkel-Stalle enkele oprechte en verhelderende getuigenissen van stervenden. Rubbens, die meer dan 11 jaar op de palliatieve zorgeenheid van het UZ Leuven werkte, vertelt over het verloop van het stervensproces en het lijden dat daarmee gepaard gaat. Vele mensen worstelen met gevoelens van angst, eenzaamheid of kwaadheid, of streven naar verzoening op hun sterfbed. De pakkende uiteen-zetting is taboedoorbrekend en een belangrijk houvast voor al wie in aanraking komt met pal-liatieve zorg.

Organisatie : Davidsfonds Ukkel-StalleWanneer : donderdag 27 november 2014, om 20 uurPlaats : St-Pauluskring, Baron Van Hammestraat 20, Ukkel - Prijs : gratis toegang - Info : Roger Van Poucke, 02-305 31 23 - [email protected]

Davidsfonds Ukkel Boetendaal Sint-Job : De Kracht van het paradijs: Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw

Op dinsdag 21 oktober 2014 om 20 uur organi-seert het Davidsfonds Ukkel Boetendaal Sint-Job de lezing "De Kracht van het paradijs: Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw" door Jonathan Holslag.

De Eurocrisis is slechts een rimpeling aan het op-pervlak geweest. Er manifesteren zich nog meer spanningen in onze maatschappij waar we ons voorlopig nauwelijks van bewust zijn. De Europese samenleving is verzwakt, en moet zich handhaven in een internationaal turbulente periode. Maar geen paniek: Europa kan zich nog redden, door nu te handelen.

Jonathan Holslag (1981) staat aan het hoofd van het Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS). Zijn werk heeft vooral betrekking op China's economische, politieke en militaire ontwikkelingen, de geopolitieke context binnen het Aziatische continent, de relaties van China met Afrika en het partnership met Europa. Deze studies verschijnen in de meest gerenommeerde weten-schappelijke tijdschriften, in binnen- en buiten-land. (bron http://www.vira-org.be/)

Welkom op dinsdag 21/10/14 om 20u in de Gemeentebib Ukkel (De Broyerstraat 27)Info & inschrijven: 02-331 28 24.

Willemsfonds: De pracht van grafmonumenten

Op het kerkhof aan de Dieweg in Ukkel graaft men sinds lang geen nieuwe graven meer, al vormt het graf van striptekenaar Hergé één van de weinige uitzonderingen op die regel. Toch is het kerkhof om velerlei redenen een bezoek waard. Je hebt er een prachtig uitzicht op de vallei van de Geleytsbeek, een groot deel ervan diende als Joods kerkhof en de met groen overwoekerde graven maken van deze wandeling een sur-realistisch gebeuren. De architect van de Sint-Hubertusgalerijen ligt hier begraven, maar ook een uitgelezen schare bankiers, muntmeesters, architecten, politici en anderen …

VVVV verenigingen

Page 14: De Hoorn okt-nov 2014

14

VVVV over het muurtje

Ahmed Alaoui, moslim en humanist“We kijken over het muurtje” is een rubriek in De Hoorn, waarbij redacteur René Weemaels u kennis laat maken met een Ukkelaar 'die iets te vertellen heeft'.

Een buurman van zijn vader werkte toen - we schrijven 1968 - reeds in België, maar zijn eerste reactie was: liever een half brood in mijn land, dan een heel in een ander land. Wanneer een half brood echter moet volstaan om een gezin met inmiddels zes kinderen te voeden…

In 1969 besluit zijn vader dan om zijn geluk te wagen in België, zijn buurman achterna. Hij zou alleen vertrekken, zonder zijn gezin, voor drie jaar. Hij kwam terecht in de omgeving van Charleroi, en vond werk in een steengroeve.

Hij apprecieerde de mentaliteit van de Belgen: de openheid van geest, de eerlijkheid, de stipt-heid, en er was hier minder bureaucratie, minder corruptie. Hij vond dat België de géést van de Islam beter reflecteerde dan zijn vaderland. (Nvdr: zelden zo’n positief oordeel gehoord over België)

Na die drie jaar besluit zijn vader Ali dan ook zijn gezin naar België te laten overkomen. De reis naar België werd door de Belgische werkgever betaald.

Maar Ahmed Alaoui is wel geen Ukkelaar - hij woont in Dworp -, hij is er ook niet geboren, maar is wel al meer dan 20 jaar leraar Islamitische godsdienst aan het K. A. Ukkel. Een boeiende persoonlijkheid bij wie vooral de pedagogische en algemeen-menselijke eigenschappen opval-len.

Ahmed werd geboren in het dorpje Zerarda niet ver van Fez, in het centrum van Marokko. Zowel zijn vader als zijn grootvader waren er imam. Ze kenden de Koran uit het hoofd. Zoals vroeger ook in onze contreien het geval was gingen ge-letterdheid en godsdienst samen. Het leven was er hard en er was geen uitzicht op beterschap. De familie - vader, moeder en vijf kinderen - verhuis-de naar Oujda, een stad in het noordoosten nabij de Algerijnse grens, in de hoop op een beter leven. Ahmed leerde er goed Frans, en zijn vader wou er lesgever worden in een privéschool. Na een tijd werd die school opgedoekt omdat de directeur tot rechter werd benoemd. Zijn vader wilde vooruit in het leven en probeerde een be-ter betaalde baan te krijgen. Hiervoor moest hij wel examen afleggen. Met wat smeergeld zou hij wel geslaagd zijn, maar dat weigerde hij. Hij bleef dan werkloos en probeerde met allerlei klusjes zijn gezin in leven te houden. Eén van die klusjes bestond erin een soort ‘godsdienstige animatie’ te brengen op feesten: het zingen van liederen en citaten uit de Koran. Hij kreeg hiervoor dan ‘sadaka’, liefdadigheid, maar ook het helpen van een gehandicapte of het schenken van een be-moedigende glimlach aan iemand valt hieronder, en men eet er niet veel brood van. Het is in feite een ‘goede daad’, zoals vroeger bij de scouts. Men mag ‘sadaka’ niet verwarren met ‘zakat’, één van de vijf pijlers van de Islam: jaarlijks moet een vrome moslim minimum 2,5% van zijn rijkdom schenken aan de armen.

Ahmed Alaoui

Page 15: De Hoorn okt-nov 2014

15

De kleine Ahmed die zijn vader drie jaar had moeten missen was dolblij. Hij kreeg de bijnaam ‘postzegel’ omdat hij als een postzegel aan zijn vader plakte.

In 1974 verhuist de familie naar Brussel om er min-der zwaar werk te vinden, ook moeder Hassania die net als haar man werk vond in de schoon-maaksector. Ahmed kwam in het Institut des Arts et Métiers terecht, het beroepsonderwijs dus, maar hij bleek al vlug meer in zijn mars te hebben. Reeds na het eerste trimester ging hij over naar het ASO in het Athenée Royal de Forest dat hij met succes beëindigde. Hij startte een kandidatuur Economie aan de ULB maar moest wegens ziekte stoppen. Na zijn genezing ging hij samen met zijn moeder werken als schoonmaker en haalde hij een graduaat boekhouden. In 1984 trouwde hij met Amina, die later een doctoraat in de biologie zou halen en lerares werd aan het Athénée Royal de Koekelberg. Ahmed was ambitieus en startte daarna de studies van handelsingenieur in het avondonderwijs. Overdag was hij chauffeur op de luchthaven van Zaventem. Hij haalde het diploma in 1988, maar vreemd genoeg oefende hij het beroep van ingenieur niet uit. Hij had namelijk een vriend die hem vertelde dat er vraag was naar leerkrachten Islam in het secundair onderwijs; gedreven als hij was om met mensen om te gaan, trok dit hem meer aan. Via Omar Vandenbroeck, een Vlaamse moslim, kreeg hij een aanstelling in… Antwerpen. Zijn Nederlands was toen nog allesbehalve vlot, maar toch aanvaardde hij de opdracht. Door studie en de omgang met col-lega’s verbeterde zijn kennis van het Nederlands, en in 1990 werd hij voor vier uur aangesteld als Islamleraar aan het Atheneum te Ukkel. Met een aantal uren in Schaarbeek en Wilrijk kwam hij aan een fulltime opdracht. Tegenwoordig heeft hij een voltijdse opdracht, en een collega die deeltijds werkt.

In een volgend nummer laten we Ahmed Alaoui aan het woord over hoe hij zijn opdracht als Islamleraar invult.

Den Dam: een nieuw gemeenschapscentrumOnze tijd komt eraan, maar nu is het eerst het nieuwe Gemeenschapscentrum Den Dam uit Oudergem: sinds oktober 2014 heeft Den Dam een nieuw gebouw, op de Waversesteenweg 1741. Spring eens binnen bij deze buren voor een koffie, geniet van een jazzconcert of neem deel aan een cursus of sportactiviteit.

Meer info: www.gcdendam.be - [email protected] - 02 663 89 50

25 jaar VGC

Heel wat te beleven met 25 jaar VGC op 25 oktober, vanaf 14 u in Muntpunt en op het Muntplein: concerten, dansvoorstellingen en -initiaties (ook voor kinderen)

Met op het programma: De Piepkes (Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet), crooners met dj Eric De Jonge, If Unlayered (On the Roof), initi-atie swing en rock- ’n-roll met Sep Vermeersch en Leni Denorme (live optreden), urban dance act met Greg Lox (ragga –hiphop – breakdance)

In Muntpunt : van 19 tot 22 u: dance party.Doorlopend foodtruck en wijnbarInfo: www.vgc.be - Allen welkom

Piepkes

Page 16: De Hoorn okt-nov 2014

16

Naar buiten met die Cultuur!

Onder Lokaal cultuurbeleid Ukkel versta je best de ver-schillende activiteiten in Ukkel georganiseerd door de sa-menwerkende partners als de gemeente, het Candelaershuys en dienstencentrum, de biblio-theek, verenigingen…

Cultuur naar de mensen brengen, de wijken intrekken, Ukkelaars verrassen en samen-brengen, dat zijn ondermeer doelstellingen van het Lokale Cultuurbeleid van Ukkel. Zowel op de brocante van Fort Jaco als op deze te Calevoet kon je kennismaken met verrassende en zeer goed onthaalde initiatieven. In de wijk Fort Jaco kon je genieten van miniconcertjes en nodig-de een piano daarenboven de mensen uit om iets te spelen. Een opgemerkte theaterinstallatie deed mensen stilstaan op de Alsembergsesteenweg te Calevoet. Mooi om te zien. Op de jaarmarkt van Sint Job kon u ook nog recent kennismaken met “Het Ballenbad van Céline”, een ludieke manier

om Ukkelaars met elkaar in contact te brengen en banden te smeden.U mag nog van die dingen verwachten….

Par Politique culturelle locale d’Uccle, comprenez une série d’activités organi-sées à Uccle par des partenaires locaux tels que la commune, le Candelaershuys, Lotus, la Bibliothèque, les associations…A la récente foire annuelle de Saint-Job vous pouviez ainsi expérimenter un bain-à-balles, une manière ludique de mettre les Ucclois en contact les uns avec les autres dans une ambiance décalée.

Kunstpromotie op locatie

Jarenlang was de zondagse ‘kunstmarkt’ op het wat Italiaans aandoend Ukkels Sint Pietersvoorplein gedurende de lente- en zomer-maanden een vertrouwde attractie voor schaars geworden kerkgangers en in aantal toenemende ‘brunchers’ en mannen op zoek naar ontbijtkoe-ken voor vrouw en kroost. Cultuurschepen Carine Gol-Lescot heeft daar verandering in gebracht door het evenement tijdens het seizoen te laten roteren over meerdere locaties.

In het Frans komt de mooie woordspeling ‘Place(s) à l’Art’ beter tot haar recht dan het wat gekunsteld aandoende ‘ Kunst ter Plaatse’ dat inhoudelijk

VVVV cultuur in ukkel

Brocante Fort Jaco

Brocante Calevoet

Jaarmarkt Sint-Job © Jan Otten

FR

Page 17: De Hoorn okt-nov 2014

17

Een kunstwerk en een Ukkels plein

Verfraaien van de openbare ruimte, dat hebben we graag, en gelukkig dat is ook een bezorgdheid van onze Schepen van Cultuur, Carine Gol.

Op het Guido van Arezzoplein zal gedurende enkele maanden werk van beeldhouw-ster Hanneke Beaumont te bezichtigen zijn. Een pop-up tentoonstelling dus. Het betreft een compositie van twee bronzen beelden, terug-getrokken en stil in gedachten ver-zonken, tegenover elkaar zittend. Ze zoeken verbinding en nodigen iedereen die hen aankijkt uit om een vorm van rust te vinden.

Hanneke Beaumont is een Nederlandse beeld-houwster die de klassieke waarden van het menselijk lichaam en de abstractheid van de 20ste eeuw samenbrengt. De imposante silhouetten staan voor de "mens" in ruime zin, de "mens" in al zijn menselijkheid. Mannelijk noch vrouwelijk, jong noch oud, niet-identificeerbare kledij, zittend of rechtstaand, haar personages spreken ons aan in een universele taal van het menszijn. Hanneke Beaumont geeft vrijwillig geen naam aan het leeuwendeel van haar werken zodat iedereen zelf zijn eigen interpretatie kan maken. (Stuur je ons uw naam voor dit imposante werk?). Reeds talrijke jaren beschouwen internationale waarnemers haar als een van de belangrijkste beeldhouwsters van haar generatie.

Deze compositie te bewonderen tot 31 december 2014 op het Guido van Arezzoplein te Ukkel.

Jusqu’au 31 décembre 2014, une œuvre de la sculptrice Hanneke Beaumont habite la place Guy d’Arezzo. Depuis un certain nombre d’années, les observateurs interna-tionaux la considèrent comme l’un des sculp-teurs les plus importants de sa génération.

FR

Hanneke Beaumont - Arezzoplein

minder ‘plaats maken voor kunst’ oproept dan, bij voorbeeld, ‘Met (amateur)kunst op tournee’.

Het succes van het jongste seizoen, het negentiende al, was door de weersomstandigheden in de mete-orologische zomermaanden juli en augustus eerder relatief. De lente en de nazomer hebben evenwel veel goed gemaakt. Bovendien eind goed, al goed want op de zonovergoten nazomerse laatste zondag van september waren er ineens meer exposanten dan voordien. Misschien was het door de gemeentelijke Cultuurdienst aangeboden ‘natje en droogje’ daar niet helemaal vreemd aan , maar schepen Carine Gol kon tevreden toezien en in het gezelschap van haar collega’s, eerste schepen Marc Cools, schepen Eric Sax en Marianne Gustot, de prima inter pares van de gemeenteraadsleden, haar voldoening uitspreken over een initiatief dat over de gemeentegrenzen heen bijval geniet en dat in 2015 wellicht ook het vernieuwde Sint-Jobplein zal aandoen. Wie weet of die bijkomende locatie er niet voor zal zorgen dat ook jongere Ukkelse kunstenaars zich opnieuw zullen manifesteren. Er is trouwens plaats voor de meest diverse kunstuitingen: schilderijen op doek of plaat, aquarellen, tekeningen, grafiek, mozaïek, fotografie, juwelen en juwelenkistjes.

Wat opvalt, is dat een meerderheid van de ex-posanten dames zijn en dat de kwaliteit van hun werk al even verscheiden is als de diversiteit in het aanbod zelf. Opmerkelijk is wel dat ook de dicht-kunst niet ontbreekt. Poëzie? Jawel, met dichter Marcel Barimont als voortrekker die zijn aandoen-lijk vergeelde, gedateerde bundeltjes thematisch etaleert en tegen een vriendenprijsje te koop aan-biedt. Het was trouwens dit keurig-koket heertje op leeftijd dat zich op 28 september opwierp als woordvoerder van de exposanten om de schepen en het gemeentebestuur te danken voor de in lo-gistieke faciliteiten tot uiting komende sympathie voor kunst en cultuur.

Een dichterlijke dank aan de gemeente

Page 18: De Hoorn okt-nov 2014

18

Ukkels gemeentebestuur en actiecomités halen hun slag thuis. Er komt dan toch geen derde tram-spoor kijken bij de geplande herinrichting van het Vanderkindereplein, en ook voor de lijnen 3 en 7 van de MIVB haalt onze gemeente haar gram. Met dank aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet krijgen die, zoals in een eenparig door de gemeenteraad goedgekeurde motie werd gevraagd, hun terminus in premetro Albert. Eind goed, al goed.

De Diesdellewijk is slecht bedeeld qua openbaar vervoer. Minder dan een derde van de bewoners woont dicht bij een halte van de MIVB. Er is geen metro en tram, wel een paar buslijnen. Anderzijds heeft de wijk wel een NMBS-station.

Le quartier ucclois du Vivier d’Oie n’est pas favorisé non plus en matière de des-serte en transports en commun. Moins d’un tiers des habitants résident proche d’un arrêt de la STIB. Il n’y a ni métro, ni tram, juste quelques lignes de bus. D’un autre côté, le quartier est doté d’un arrêt SNCB.

Sinds januari 2011 heeft Ukkel een reglement dat het verbruik van alcoholische dranken op de openbare weg verbiedt. Sindsdien werden 71 dos-siers behandeld, waarvan 23 geleid hebben tot een gasboete.

Depuis janvier 2011, la commune d’Uccle s’est dotée d’un règlement qui interdit la consommation de boissons alcoolisées sur la voie publique. Depuis, 71 dossiers ont été traités, dont 23 ont fait l’objet de Sanctions Administratives Communales (SAC).

Het verloederde, want gesloten station van Calevoet is een doorn in het oog (en in de neus, wegens urinegeur) van vele omwonenden en reizigers. Het wordt daar een desolate plek, met een hoog onveiligheidsgevoel. Kunnen de NMBS en de gemeente dit aanslepend euvel dan echt niet oplossen?

Avec son guichet et sa salle d'attente fermée, la gare est victime de vanda-lisme et de dégradations donnant lieu à un climat d’insécurité. LA Commune et la SNCB ne peuvent-ils pas tenter de trouver une solution ?

Het destijds in Ukkel gevestigde Circus Pauwels heeft een nieuwe plek gevonden, nu het Watermael Bosvoorde moest verlaten: het wordt de Tivoli, achter Thurn & Taxis.

Le Cirque Pauwels, longtemps présent à Uccle s’est trouvé une nouvelle location. Après avoir quitté Watermael-Boitsfort, ils s’installent au Tivoli, derrière Tour & Taxis.

Op donderdag 2 oktober heeft de gemeen-teraad unaniem de aankoop goedgekeurd van een site met 4 kantoorgebouwen van de NV Fabricom, goed voor een totale opper-vlakte van ± 13 000 m². Voor het schepencol-lege kadert dit project in de dynamiek om het gemeentebestuur te moderniseren. Tot deze

VVVV ukkels nieuws

www.delcampe.net

FR

FR

FR

FR

De toekomstige administratieve site

Page 19: De Hoorn okt-nov 2014

19

aankoop is overgegaan om alle gemeentedien-sten te kunnen centraliseren op één en de-zelfde plek, zodat de efficiëntie van de diensten ten aanzien van de burger kan verhogen. In de loop van 2016 moet begonnen worden met de verhuizing naar de nieuwe kantoren, op de hoek van de Stallestraat en de Gatti de Gamondstraat.

Le jeudi 2 octobre, le Conseil Communal a voté à l’unanimité l’acquisition d’un site composé de 4 bâtiments de bureaux d’une surface de ± 13 000 m², appartenant à la S.A. Fabricom. Pour le Collège échevinal, ce projet s’inscrit dans la dynamique de modernisation de son administration communale.

Het Candelaershuys en Lotus waren opgemerkt aanwezig op de laatste editie van de Ukkelse jaarmarkt. In het “Ballenbad van Celine” leer-den Ukkelaars elkaar kennen, en “La Nouvelle Harmonie Buxelloise d' Accordeons”zorgde voor een uitgelaten sfeer rond onze infostand.

Ook realiseerde het Candelaershuys, samen met de gemeenschapscentra van Vorst en Sint-Gillis een interscholencross in het mooie Park van Vorst. Goed nieuws voor Ukkel want Floréal heeft bij zijn eerste deelname de wisselbeker mee naar huis. In totaal waren er 1020 inschrijvingen.

FR

OOR-log

U kunt er niet naast kijken, overal te lande her-denkt men de oorlog.

Ook in Ukkel: het dienstencentrum Lotus, het Candelaershuys en de Cultuurdienst organise-ren in dit kader een grootschalig oorlogsproject dat zijn finale moet kennen in mei 2015. Het wordt een divers geheel, met verhalen, een uitgave, tentoonstel-ling, literatuur, muziek, film…

Het project wordt voorgesteld op het kerstcon-cert van Norbert Detaeye op zaterdag 20 de-cember. Maar graag doen we nu al een beroep op uw medewerking, en wel op donderdag 27 november om 14u in het Candelaershuys. Hebt u weet van beklijvende oorlogsverhalen, kent u anekdotes, getuigenissen, hebt u foto’s, teke-ningen, brieven, ander materiaal… : van harte welkom op “OOR-log” in het Candelaershuys want dan komen een twintigtal kinderen van de Sint-Jozefschool u interviewen, filmen, teke-nen en vooral luisteren naar uw verhalen.

Nadien gaan de kinderen in de klas aan de slag met uw materiaal, het uiteindelijk resultaat krijgt u te zien op het slotmoment op 8 mei.

Van harte welkom dus op 27 november, we zorgen voor taart en koffie. (laat u ten laatste op 24/11/2014 weten als u komt, dan weten we hoeveel taartjes er moeten zijn…) Ook namens de kinderen van de Sint-Jozefschool: dank bij voorbaat voor uw aanwezigheid!

Connaissez-vous des histoires de guerre, des anecdotes, des témoi-gnages ? Avez-vous des photos, des dessins, des lettres, d’autres choses ? Rendez-vous au Candelaershuys le 27 novembre à 14h, une vingtaine d’enfants de la Sint-Jozefschool viendront vous interviewer, filmer, dessiner et surtout écouter vos histoires, pour qu’elles ne se perdent pas !

FR

Jaarmarkt Sint-Job © Jan Otten

Page 20: De Hoorn okt-nov 2014

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

oktober-november 201445ste jaargang

1100 exemplarennr. 437

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

licht door Ukkel

Can

delaershuys

11/10: De eerste Grote Kwis van de Voorzitter

18/10: Concert Buurman

27 tot 31/10: Speelweek: Upcycling

De Hoorn’ est le mensuel du Candelaershuys. Ce qui vit,

ce qui existe, ce qui se passe à Uccle dans differents domaines, le lecteur en trouvera un echo dans ‘De Hoorn’. Vous voulez recevoir ‘De Hoorn’? Contactez nous!

De Hoorn, het maandblad van het Gemeenschaps-

centrum Candelaershuys, brengt Ukkels nieuws voor de Ukkelaar. Wenst u De Hoorn te ontvangen? Contacteer ons.

Activiteiten Candelaershuys