De Hoorn november 2013

24
De Hoorn november 2013 44ste jaargang 1100 expl. nr. 428 maandblad gemeenschapscentrum Candelaershuys Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s onderwijs in ukkel

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Transcript of De Hoorn november 2013

Page 1: De Hoorn november 2013

1

De Hoornnovember 2013 ● 44ste jaargang ● 1100 expl. ● nr. 428maandblad ● gemeenschapscentrum Candelaershuys ● Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

onderwijs in ukkeldeHoorn_nov2013.indd 1 20/10/13 20:24

Page 2: De Hoorn november 2013

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissienovember 2013 - 44ste jaargang 1100 expl. nr. 428

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te hou-den van eigen activiteiten en van aanverwan-te organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Ondertussen… in de Egide Van OphemstraatHet Candelaershuys en Lotus organiseerden op 11 oktober laatstleden een Aperitief van het Huys, daar waar onze nieuw Huys zal komen te staan.Ondanks de gietende regen was het enthousi-asme voor dit nieuwe gebouw groot. Het wordt een aantrekkelijk locatie, met nogal wat moge-lijkheden voor de verdere werking van zowel het Candelaershuys als Lotus.We spreken nu al af ergens in de lente, na de goedkeuring van de bouwvergunning dus, het moment waarbij we het VGC-College officieel de eerste stenen laten leggen. Tot dan.

A2RC Architects

Inhoud3 2 x chanson: Guido Belcanto en Riguelle3 Douglas Firs4 Leila Van der Haeghen6 Alphonse Asselbergs7 Wistjedatjes ?8 Het laatste pandjeshuis van België8 Achter de tralies van Leuven Centraal9 In de bib 10 Ukkelse agenda11 Lotus15 Echo's uit de Raadzaal18 Kennismaking met Joëlle Maison20 Onze taal in de Ukkelse gemeentescholen

colofon

REDACTIE:Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels,

Eduard Boschloos, Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn StreiffRedactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER: foto: Jan Otten

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

Mandaten in de Ukkelse vzw’s

In de vorige editie van De Hoorn kreeg u de namen te lezen van de afgevaardigden van de politieke partijen in de gemeentelijke vzw’s. Graag nog even vermelden dat mevrouw Nelly Claus-Charlier voor de Open VLD zetelt in de Ukkelse vzw Derde Leeftijd.

deHoorn_nov2013.indd 2 20/10/13 20:24

Page 3: De Hoorn november 2013

3

2 x chanson: Guido Belcanto en RiguelleMuziek bindt mensen, zorgt voor bruggen tussen ge-meenschappen. Al geruime tijd poogt men hier in het Ukkelse dit waar te maken, denk maar aan het Feest van de Gemeenschappen.Dit jaar opteren we voor een iets gewijzigde formu-le: in deze sombere herfst serveren we u tweemaal hartverwarmend chanson.In de twee landstalen nog wel, waarbij we Vlamingen laten kennis maken met la chanson française en Franstaligen met het NL- lied.Naast uiteraard ons getrouw publiek doen we dan ook een speciale oproep aan onze Franstalige vrienden om kennis te maken met Guido Belcanto op donderdag 21 novemberDe chroniqueur van de gebroken harten en koning van de Vlaamse tango brengt het levens-lied naar Ukkel. 2 in 1, lach en traan, Belcanto is al 25 jaar zichzelf. Los van de waan van de dag. We beschouwen Belcanto als een mooie introductie tot het betere Nederlandstalige lied.

En op donderdag 5 decem-ber hebben we Riguelle. Sinds jaren kind aan huis (het Candelaershuys stond eeuwen geleden aan de wieg van de nog steeds durende samenwerking met Jan Hautekiet), brengt hij nu voor de gelegenheid zijn "Premier amour", een programma rond het be-tere chanson française. De ideale gelegenheid om de Vlamingen onder te dompelen in dat heerlijk Franstalig chansonbad. Elkaar beter leren kennen via de muziek, het heeft iets.

Info (beide concerten): Prijs: 15€ (eenheidstarief), deuren om 20u00, concert om 20u30Reserveren op 02 343 46 58 of [email protected] info: www.candelaershuys.be

Douglas FirsDouglas Firs, het al-ter ego van Gertjan Van Hellemont, als gitarist vaak aan de zijde van The Bony King of Nowhere. Zijn muzikale geestesgenoten: Neil Young, James Taylor en Bob Dylan. ‘Shimmer & Glow’, het fantas-tisch debuut werd gloeiend heet onthaald.

Welkom op deze ontdekkingsavond op donderdag 14 november om 20u30 in het Candelaershuys.

Prijs: € 10Deuren om 20u00, concert om 20u30Reserveren op 02 343 46 58 of [email protected] info: www.candelaershuys.be

concertenV V V V

A l’attention de nos amis francophonesRapprocher les communautés par le biais de leur musique, pourquoi pas ?

Découvrez la chanson néerlandophone le jeudi 21 novembre lors du concert de Guido Belcanto, chroniqueur des cœurs brisés et interprète des meilleures chan-sons sentimentales en néerlandais.

Soyez aussi les bienvenus à « Un premier amour » de Riguelle, le jeudi 5 décembre. « Un premier amour » est un programme consacré à la chanson française de qua-lité, à ne pas manquer.

Info au 02/343.46.58. www. [email protected]

FR

Douglas Firs - © Dries Segers

Guido Belcanto - © Daria Rogulska

Riguelle

deHoorn_nov2013.indd 3 20/10/13 20:24

Page 4: De Hoorn november 2013

4

kribbeV V V V

De Hoorn sprak met

Leila Van der Haeghen, directrice van Crèche AsselbergsBegin september opende OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes de kribbe Asselbergs in de Joseph Bensstraat. Een primeur, want het Ukkelse OCMW is hiermee het eerste lokaal bestuur dat een nieuw Nederlandstalig kinderdagverblijf opent in het kader van het kinderkribbenplan van het Brussels Gewest.

De kribbe kreeg een erkenning van Kind & Gezin, waardoor er voor de verbouwing en uitrusting subsidies van VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) wer-den verkregen. Kind en Gezin werd ook van bij de aanvang betrokken bij dit project.

De Hoorn had een gesprek met Leila Van der Haeghen, de kersverse directrice van Asselbergs.

DH: Wie is Leila Van der Haeghen?

Leila Van de Haeghen: “Ik ben 30 jaar, en mama van de piepjonge Pauline. Ik ben maatschappelijk werkster van opleiding en werk in die hoedanig-heid sinds 2005 bij het Ukkelse OCMW. Weliswaar met een onderbreking van ongeveer 2 jaar, ik ben even in het buitenland gaan wonen en werken. En mijn hobby’s zijn yoga en aquabiking”.

DH: En nu werk je in Asselbergs?

Leila Van der Haeghen: “Al sinds augustus 2012 werk ik voor het kinderdagver-blijf, met als voornaamste taak de opvolging van de renovatiewerken, de aankoop van uitrusting en meubilair en dus sinds be-gin september de opstart van de kribbe met een volledig nieuw team”.

DH: Met hoeveel werken jullie daar?

Leila Van der Haeghen: “We zijn met een kleine fl exibele ploeg, bestaande uit 1 voltijdse logistiek medewerker, 4 voltijdse en 1 halftijdse kindbege-leidsters , een halftijdse stafmedewerkster, en dan mezelf, als verantwoordelijke. Al het personeel woont in Brussel of de rand, allen zijn ze tweeta-lig. Trouwens, wat de taal betreft: met de kinderen wordt Nederlands gesproken.

Het is allemaal nieuw, de eerste week waren we kindvrij, de perfecte situatie dus om elkaar beter te leren kennen, en om samen de kribbe in te richten”.

DH: Hoeveel kinderen kunnen er terecht?

Leila Van der Haeghen:”We hebben 24 plaatsen, maar dit kan uitgebreid worden tot 36 kindplaatsen. De kleintjes kunnen er terecht van 7u30 tot 18u30”.

Leila Van der Haeghen

Début septembre, le président du CPAS, Jean-Luc Vanraes a ouvert la crèche Asselbergs, rue Joseph Bens.

« Nous voulons proposer une crèche de qualité, dans le cadre d’un projet social, pédagogique et économique. La préoc-cupation sociale se traduit par exemple par la priorité accordée aux enfants dont les parents reçoivent l’aide du CPAS ou suivent un parcours d’insertion. »

mezelf, als verantwoordelijke. Al het personeel woont in Brussel of de rand, allen zijn ze tweeta-lig. Trouwens, wat de taal betreft: met de kinderen wordt Nederlands gesproken.

FR

deHoorn_nov2013.indd 4 20/10/13 20:24

Page 5: De Hoorn november 2013

5

DH: Hoe zie je Asselbergs groeien?

Leila Van der Haeghen: “We zitten nu nog in de opstartfase, waarbij het onthaal van kindjes en ouders centraal staan. Ouders zijn voor ons be-langrijk, we willen er dan ook werk van maken om die ouderbetrokkenheid vorm te geven”.

DH: En het gebouw?

Leila Van der Haeghen: “Het is een mooi gereno-veerd gebouw met een goede zichtbaarheid en dus grotere toegankelijkheid. Het werd gereno-veerd met duurzame materialen, er is veel licht, het heeft een open sfeer. De werken hebben ongeveer een jaar geduurd”.

DH: Wat vind je de belangrijkste uitdaging?

Leila Van der Haeghen: “We willen een kwalitatieve kinderopvang aanbieden via een sociaal, peda-gogisch en economisch project. Het sociale komt bijvoorbeeld tot uiting in het voorrang verlenen aan kinderen van ouders die gesteund worden door het OCMW , of ouders die een arbeidstrajectbegeleiding volgen. Ook kunnen de baby’s en peuters van het personeel er terecht. Op pedagogisch vlak staat samenwerking centraal, ondermeer met de ouders. Wat het economische betreft: kinderopvang maakt mogelijk dat ouders kunnen gaan werken. En uiter-aard scheppen we met Asselbergs werkgelegenheid”

DH: Succes toegewenst!

Info: Crèche Asselbergs, Joseph Bensstraat 82A, 1180 UkkelVerantwoordelijke : Leila Van der HaeghenTelefoon: 02/340 37 87

Aperitief van het HuysU kent ze onderhand wel, die gezellige Aperitieven van het Huys, die plezante ont-moetingen rond wat zich aandient in het Ukkelse.

Daarom houden we nu een apero in de nieuwe “Crèche Asselbergs”. U krijgt een rondleiding, de nodige info over de kribbe en een geïl-lustreerde lezing van onze redacteur Eduard Boschloos over de fi guur van Asselbergs, en over Joseph Bens. Uiteraard trakteren we u op een glaasje.

Welkom om vrijdag 22 november om18 u, in de Crèche Asselbergs, Joseph Bensstraat, 82 te Ukkel.

Kribbe Asselbergs, voorgevel - Zampone ArchitectuurBinnnenzicht kribbe Asselbergs

Venez découvrir la crèche Asselbergs : bienvenue à l’apéritif o� ert par la maison, le vendredi 22 novembre à 18 h. Visite guidée et conférence illustrée par Eduard Boschloos sur Asselbergs et Joseph Bens.

Rendez-vous au 82, rue Joseph Bens, à Uccle.

FR

deHoorn_nov2013.indd 5 20/10/13 20:24

Page 6: De Hoorn november 2013

6

Alphonse Asselbergs, schilder en vrijgevige misantroopOp 4 september 2013 werd het nieuwe Nederlandstalige kinderdagverblijf “Crèche Asselbergs” van het Ukkels OCMW officieel geopend door minister Grouwels, burgemeester De Decker en de huidige en vorige OCMW voorzitters Vanraes en Cornelis. Deze crèche bevindt zich in één van de paviljoenen op de “Cité de l’Enfance Asselbergs”, Joseph Bensstraat 82 (zie De Hoorn van oktober 2013).

Maar wie is Asselbergs en waarom draagt deze site en crèche zijn naam?

Alphonse Asselbergs wordt op 19 juni 1839 gebo-ren te Brussel in een welstellend middenstandersge-zin. Zijn vader Henri heeft een papierhandel aan het Saincteletteplein en is naast handelaar ook rechter aan de Brusselse Rechtbank van Koophandel en tevens schepen in Ukkel. Asselbergs is een naam van Nederlandse oorsprong.

Alphonse loopt school in het atheneum en treedt op zijn twintigste in het bedrijf van zijn vader. De volgende jaren twijfelt hij tussen een bestaan als kunstschilder en een luxeleventje als dandy .

In 1866 stapt hij echter uit de familiezaak en tevens uit zijn luxeleventje en vervoegt hij de schilders van de “School van Tervuren” die zich proberen te bevrijden van het stug academisme door zich in de natuur en de vrijheid te dompelen: de “plain-air”-schilders. Hij schildert voornamelijk met olieverf, en vindt inspiratie in landschappen o.a. in Brabant, de Kempen, de Ardennen en aan de Belgische Kust. Hij reist ook veel en schildert landschappen in Barbizon (Fontainebleau), aan de Italiaanse Riviera en in Algiers. Van de ruim 250 schilderijen die van hem zijn gekend, schildert hij er (slechts) 7 met een Ukkels landschap.

Tijdens het aangekondigd Aperitief van het Huys in de ‘Asselbergs Crèche’ zal ik u over zijn werk meer kunnen vertellen én tonen.

In 1915 – Alphonse is 76 en leeft reeds lang misan-tropisch en teruggetrokken in zijn villa- besluit het

gemeentebestuur de Kersbeekstraat waaraan de achter-kant van Asselbergs’ domein paalt te hernoemen met zijn naam. Enkele maanden later, op 15 april 1916 overlijdt Alphonse Asselbergs en schenkt bij tes-tament zijn huis en domein op nr. 82 van de Vorststraat aan de gemeente met de wens dat hiervan een tehuis wordt ge-maakt voor verlaten kinderen en wezen. Deze wens wordt –pas 22 jaar later- op

Kerstdag 1938 verwezenlijkt met de opening van het “Orphelinat Alphonse Asselbergs”. Nog veel later, in 1961, wordt de eerste steen gelegd van de paviljoenen in de “Cité de l’Enfance Asselbergs” en in 1976 wordt het oorspronkelijke herenhuis afgebroken om plaats te maken voor nieuwe paviljoenen.

Asselbergs woonde inderdaad in de Vorststraat, de toenmalige hoofdverbinding tussen Ukkel en Vorst. In 1916 wordt deze straat hernoemd tot Joseph Bensstraat, maar dat is dan weer een ander verhaal…

Eduard Boschloos, oktober 2013

personaliteitV V V V

deHoorn_nov2013.indd 6 20/10/13 20:24

Page 7: De Hoorn november 2013

7

wistjedatjes ?V V V V

De Ukkelse brandstichter werd gevat. Deze 28 jarige man was reeds gekend voor vergelijkbare feiten. Hij bekende de brandstichting van het Vredegerecht, aan het Sint Pieters Voorplein.

Voor de raad van bestuur van de NMBS is er dan toch één vrouw in beeld. Met dank aan de MR. De partij trekt de kandidatuur van David Weystman in en schuift Valentine Delwart naar voren. Valentine Delwart is secretaris-generaal van de MR, en al jaren-lang de rechterhand van voorzitter Michel. In Ukkel is ze schepen van Sociale Actie, werkgelegenheid, materiaalbeheer en toezicht op het OCMW en de vzw Animatie Socio-Culturele Preventie.

Pendelaars die in Linkebeek de trein nemen, zullen vreemd opgekeken hebben. Spoorwegbeheerder Infrabel heeft het oude stationsgebouw op enkele dagen tijd volledig met de grond gelijk laten maken.

De Nobelprijs voor Fysica is dit jaar toegekend aan de Belg en de in Ukkel wonende François Englert en de Brit Peter Higgs. Ze worden bekroond voor hun theorie over het Higgs-boson, dat verklaart waarom elementaire deel-tjes massa hebben. Professor Englert is erg verheugd met de Nobelprijs en hij omschreef zijn gevoelens als "not very unpleasant". Profi ciat.

De veiling van een vijftigtal schilde-rijen en tekenin-gen van het Van Buurenmuseum was een succes. Op de veiling gingen werken van Rik Wouters, Gustave Van de Woestyne, Spilliaert en Permeke uit het Museum Van Buuren in Ukkel vlot van de hand.Het Van Buurenmuseum wou minstens 1,5 miljoen euro bijeenrapen om de volgende fase van de res-tauratiewerken te bekostigen. Het veilinghuis had de opbrengst geraamd op 2 miljoen euro. Het werd dus 3,2 miljoen euro.Het schilderij ‘Het wachten’ van Gustave Van de Woestyne kreeg het hoogste bod en ging onder de

Un pyromane de 28 ans a été interpellé à Uccle et placé sous mandat d'arrêt. Il est déjà connu de la justice pour des faits simi-laires. Il avait reconnu auparavant avoir incendié le bâtiment abritant la justice de paix d'Uccle, situé parvis Saint-Pierre.

FR

Valentine Delwart, échevine de l’Action sociale, a été mandatée pour le MR au conseil d’administration de la SNCB.

FR

Toutes nos félicitations à François Englert, lauréat du prix Nobel et résident à Uccle !Toutes nos félicitations à François Englert,

FR

La vente d'une partie de la collection du musée Van Buuren a rapporté 3.200.000 euros. Les fonds récoltés permettront notamment de � nancer une partie de la rénovation de l'intérieur du bâtiment.

FR

hamer voor 600.000 euro. Het schilderij ‘Pioenen’ van Rik Wouters belandde met 550.000 euro op de tweede plaats, en een ander schilderij van Van de Woestyne ‘Boerin’ sloot met 540.000 euro de top 3 af.Er was nogal wat commotie rond de verkoop, onder-meer omdat deze niet werd ingegeven om de kwali-teit te verbeteren of hiaten in de collectie in te vullen: de verkochte kunstwerken zijn van uitstekende kwaliteit en zeldzaam of uniek, en met de opbrengst zal de verzameling helemaal niet worden uitgebreid.

Infrabel a procédé à la démolition de la gare de Linkebeek.

FR

deHoorn_nov2013.indd 7 20/10/13 20:24

Page 8: De Hoorn november 2013

8

Achter de tralies van Leuven Centraal

Gevangenis... Elkeen hoopt er nooit in te moeten maar zou wel eens graag een kijkje nemen achter de schermen van dat altijd intrigerend gebouw.

Wel, hiervoor wordt U een enige gele-genheid geboden, want op dinsdag 26 november 2013 komt Guido Verschueren, gevangenisdirecteur van Leuven Centraal, speciaal voor Davidsfonds Ukkel-Stalle en Boetendael, ons alles vertellen over het leven achter de tralies. Guido Verschueren staat aan het hoofd van wellicht de meest beruchte maar ook de meest vooruitstre-vende gevangenissen van het land. Leuven Centraal staat bekend om haar opendeurbe-leid, waarvoor bedenker Guido Verschueren in 2010 de Burgerschapsprijs van Stichting P&V kreeg. Speciaal voor het Davidsfonds vertelt de “burgemeester achter de tralies” alles over het gebouw, de bewonners, het personeel en het regime. Volg het dagelijkse leven van een gedetineerde en krijg zo een unieke blik achter de schermen van de Leuvense Centrale Gevangenis.

Organisatie : Davidsfonds Ukkel-Stalle en BoetendaelWanneer : dinsdag 26 november 2013, 20 uur;Plaats : St-Pauluskring, Baron van Hammestraat 20, UkkelGratis toegangInfo : Roger Van Poucke, 02-305 31 23 – [email protected]

Het laatste pandjeshuis van België

Het Willemsfonds Zuidwest-Brussel bezoekt "Het laatste pandjeshuis van België", op dinsdag 19 november 2013 om 10.00 uur, Sint-Gisleinstraat 19-23, Brussel.

In het jaar 1618 opende in België het eerste pandjeshuis Berg van Barmhartigheid in de Lombardstraat in Brussel. Het bleef er tot 1860, waarna het verhuisde naar de Sint-Gisleinstraat, waar men tot op de dag van vandaag actief is.

Berg van Barmhartigheid werd opgericht als een sociale instelling waar mensen geld op pand konden lenen. Zo moest de bevolking niet langer geld lenen aan enorme interes-ten, zoals toendertijd de gewoonte was.

Ook in andere steden rezen na 1618 pand-jeshuizen uit de grond, maar zij sloten één na één de deuren. De Brusselse Berg van Barmhartigheid was dus niet alleen het eerste pandjeshuis, het is ook het enige overblijvende pandjeshuis in België.

Is dit dan een relikwie uit het verleden en een voorbijgestreefde instelling? Zeker niet. Heden worden jaarlijks zo’n 29.000 leningen toegekend, goed voor een totaalbedrag van meer dan € 18 miljoen. Van deze leningen wordt 95% terugbetaald door de leningen, de andere 5% wordt verkocht op openbare veilingen.

Bent u geïnteresseerd om kennis te maken met Berg van Barmhartigheid? Neem dan deel aan het gratis geleid bezoek op dins-dag 19 november om 10.00 uur in de Sint-Gisleinstraat 19-23. Na de rondleiding en een uitleg over de instelling en het gebouw zal ook een veiling worden bijgewoond.

Informatie en inschrijvingen: Myriam De Lille - 02-345 09 39 of 0479-60 10 51

deHoorn_nov2013.indd 8 20/10/13 20:24

Page 9: De Hoorn november 2013

9

VoorleesmarathonWe dagen onze bezoekers uit! Is het mogelijk om op woensdag 20 november 2013 tussen 14.00 uur en 18.00 uur steeds iemand aan het voor-lezen te hebben? Kunnen we een hele middag voorleesplezier voorzien? We vragen jullie hulp! Wij voorzien boekjes en knusse hoekjes, jullie komen naar de bibliotheek en lezen enkele minuten voor aan je kinderen.Wie meedoet krijgt een verrassing!Je kan je inschrijven aan de balie, zo weten we hoeveel verrassingen we moeten voorzien en of we de middag vol krijgen! Wie doet mee!?

Wachten op Sinterklaas…

Zie ginds komt de stoomboot!Jaarlijks slaan de BIB en het Candelaershuys de handen in elkaar voor Sinterklaas.Kom op zaterdag 30 november om 11u30 naar de bib van Ukkel. Tom Vout vertelt en zingt liedjes. En kom luisteren naar de verhalen over Sinterklaas. En wie zoet is krijgt lekkers…Gratis activiteit, maar graag inschrijven. Voor wie: kinderen vanaf 4 jaar

InfoBibliotheek van UkkelDe Broyerstraat 271180 Ukkeltel: 02 331 28 24 – http://www.ukkel.bibliotheek.be/[email protected]

in de bibV V V V

CultuurCentrum Brussel Het netwerk van de 22

gemeenschapscentra

ontw

erp

ww

w.p

jotr

.be

112013

c o n c e r t WhoCat vrij 8.11 | Gc De Zeyp

c i r c u s Wonders Side-Show Cie do 14.11 & za 16.11 | Gc De Kriekelaar

c o n c e r t douglas Firs do 14.11 | Gc candelaershuys

t H e a t e r ikiloliki 2+ TheaTer FroeFroe zo 17.11 | Gc ten noey

t H e a t e r hunkerig de Spelerij ma 18.11 | Gc Kontakt

t H e a t e r Vadermoord TG VaGeVuur di 19.11 | Gc Kriekelaar

c o m e D y Zijn derde shoW Xander de ryCke do 21.11 | Gc nekkersdal

De beste bib van Vlaanderen en Brussel in Ukkel ?

Stem op onze bib!www.bibliotheekblad.nl/beste_bibliotheek/

verkiezingen/1000002387

deHoorn_nov2013.indd 9 20/10/13 20:24

Page 10: De Hoorn november 2013

10

V V V V

Elke maandagOKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandagZilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdagFoto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdagOKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het Wijkhuis Carloo, Alphons XIII laan 68 van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondagJeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Zondag 10 novemberHet Davidsfonds Ukkel – Boetendaal - Sint-Job bezoekt de Europalia-tentoonstelling Indomania in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, met rondleiding. (15u) . Kostprijs per persoon voor het bezoek : € 3 voor leden, € 5 voor niet-leden. Reserveren verplicht - plaatsen beperkt! Info: Info op 02-3312824

Dinsdag 19 novemberHet Willemsfonds Zuidwest-Brussel bezoekt "Het laatste pandjeshuis van België", om 10.00 uur, Sint-Gisleinstraat 19-23, Brussel. Info: Myriam De Lille - 02-345 09 39 of 0479-60 10 51

Woensdag 20 november om 19uDe Muziekacademie organiseert een Free Podium in Music Village Steenstraat 50, 1000 Brussel. Info: Rudy Croon, 0476-73 98 81

Dinsdag 26 novemberHet Davidsfonds Ukkel-Stalle / Boetendael organiseert een blik achter de tralies van Leuven Centraal, met een lezing van di-recteur Guido Verschueren. Om 20 u in de St Pauluskring, Baron Van Hammestraat 20 te Ukkel. Info : Roger Van Poucke, 02-305 31 23 – [email protected]

ukkelse agenda

Jeugdclub ‘t Uilekot: All-Stars kara-UK 40

Come again? Wel, op zaterdag 23 november organiseert uw jeugdhuis ‘t Uilekot in het kader van haar 40-jarig bestaan een karaoke-avond met live band namelijk de “Uilekot All-Stars Band”. (denk aan De Laatste Showband maar dan met leden van allerlei pluimage van uw jeugdhuis). Train alvast je stembanden, smeer de keel met Uilenbier en hou onze facebook-pagina https://www.facebook.com/uilekot in het oog waarop we binnenkort een 50-tal nummers aankondigen die onze All-Stars Band zal instuderen voor deze ‘the voice van ‘t Uilekot’. Iedereen welkom (ook zij die gewoon komen supporteren)!

Programma

20u00 : Deuren20u30 : Woordje van de voorzitter en de

feestvoorzitter + gratis lekker bier of tapwater

21u00 : Start kara-UK met de All-Stars Band. Aansluitend : een feestje met de resident DJ’s

Waar ? In het Uilekot, Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Als jouw performance en x-factor ons goed bevallen krijg je misschien de kans om op het grote feest van 40-jaar Uilekot mee te zingen! Even wat meer over dat grote afsluit-feest van ons jubileumjaar: dit houden we in maart 2014. Maar daar hoort u nog van. Het Feest Uilekot Comité

deHoorn_nov2013.indd 10 20/10/13 20:24

Page 11: De Hoorn november 2013

Rik Brouwers is een globe-trotter. Bovendien heeft hij de gewoonte om zijn erva-ringen, en vooral foto’s, te delen met zijn publiek. Hij is dus zeker niet aan zijn proefstuk toe.

Hij zal jullie gedurende een namiddag meenemen naar West-Canada. Als één woord een beetje kan beschrijven wat voor een indruk deze streek maakt dan is het GRANDIOOS wel.

Canada heeft een over-weldigende natuur: uit-gestrekte prairies, kristalheldere meren en de bergen van de Rocky Mountains. We worden meegenomen op reis door 2 provincies: British Columbia en Alberta. Het eerste is de grootste van Canada, de 7000 km lange Westkust heeft fjorden met Noorse allure. Het Emerald Lake is een diepblauw bergmeer met op de ach-tergrond een gletsjer van ruim 3000 m. Victoria en Vancouver zijn bekende steden in deze streek. De provincie Alberta is de rijkste dankzij de aardolie- en gasvelden en

de vruchtbare grond. Ze bevat Lake Louise, een smaragdgroen meer omgeven door besneeuwde bergen van ruim 3000 m en gletsjerroute.

Waar: CandelaershuysWanneer: donderdag 7 novemberUur: 14uPrijs: 2 euroInschrijven: absoluut verplicht, bij Lotus via 02/343 46 58 en [email protected] of bij Seniorencentrum via 02/210 04 60 en [email protected]

Reisreportage West – Canada - i.s.m. Seniorencentrum

Nieuwsbrief nr. 28 november 2013

5/12: Crea (kerstmis)12/12: middagconcert17/12: zangnamiddag19/12: pedicure21/12: kerstconcert24/12: gezellige namiddag (open tot 17u)27/12: (vrijdag): zoete namiddag delux31/12: gezellige namiddag (onder voor-

behoud open tot 17u)

deHoorn_nov2013.indd 11 20/10/13 20:24

Page 12: De Hoorn november 2013

We gaan naar de markt op het gezellige Dumonplein. De ideale manier om rus-tig de benen te strekken en ondertussen misschien je inkopen doen voor het mid-dageten? Erna nemen we zeker de tijd om samen een koffietje te drinken.

Wanneer: dinsdag 12 novemberUur: 9u30 aan CandelaershuysPrijs: gratisInschrijven: een seintje is handig

Wandeling: markt in Sint-Pieters-Woluwe

De buurtconciërge is er voor Brusselse se-nioren en andere personen die omwille van gezondheidsproblemen of andere re-denen sterk aan hun woning gebonden zijn. De buurtconciërge springt bij voor dringende en noodzakelijke klusjes in je woning. Zoals herstellingen aan sanitair, elektriciteit en meubelen. Maar hij kan ook lampen vervangen, gordijnen afnemen en ophangen, en andere taakjes die soms niet meer zo vanzelfsprekend zijn als vroeger.

Bovendien is hij gespecialiseerd in het ont-werpen en uitvoeren van aanpassingen aan de woning. Op deze manier kan je terug veilig en com-fortabel in je huis wonen.

Wanneer: dinsdag 19 novemberUur: 14uPrijs: gratisInschrijven: ten laatste vrijdag 15 november

Infonamiddag buurtconciërge - i.s.m. Seniorencentrum

Park Drie Fonteinen, Vilvoorde, 17 september

Op het menu een Vlaamse klassieker: stoofvlees en frietjes!Ervoor lekkere soep en erna een tasje koffie met iets zoet. Lekker! En meer woorden hoeven we hier niet vuil aan te maken.

Wanneer: dinsdag 5 no-vember - Uur: 12uPrijs: 8 euro voor soep, hoofdgerecht, koffie met een zoetigheidInschrijven: ten laatste don-derdag 31 oktober, plaat-sen zijn beperkt, wees snel!

Maaltijd van het Huys

deHoorn_nov2013.indd 12 20/10/13 20:24

Page 13: De Hoorn november 2013

I.s.m. Zilverdraad, Okra Stalle, Okra Sint-Job en het Candelaershuys.

Deze film van 2009 debuteerde als eer-ste animatiefilm ooit op de opening van het Filmfestival van Cannes. En het is niet omdat het een animatie-film is dat het alleen voor kinderen be-doeld is. Het verhaal gaat immers over een koppel dat samen een droom heeft. Omwille van omstan-digheden geraken ze er maar niet toe om deze waar te maken. De tijd verstrijkt, ze worden ouder en de vrouw komt te over-lijden. Eenzaamheid, verbittering en de

verplichting om naar een bejaardentehuis te verhuizen zorgen ervoor dat de man

een gek idee in de werkelijkheid gaat uit-voeren. Het begin van een groot avontuur zo blijkt! Het einde ver-klappen we natuurlijk niet! Dat moet je sa-men met ons komen beleven tijdens onze gezellige filmnamid-dag.

Wanneer: woensdag 27 novemberUur: 14u stiptPrijs: 5 euro, versnapering inbegrepenPlaats: CandelaershuysInschrijvingen: ten laatste op woensdag 20 november bij de lokale verenigingen

Film met het seniorenoverleg: ‘UP’ van Pixar

Voor het middageten nog even lekker genieten van een stukje klassieke muziek! Deze middag staan twee strijkkwartet-ten van Russische meesters op het pro-gramma. Het stuk van Tsjaikovski wordt getypeerd door tegendraadse ritmen en smachtende melodieën. Sjostakovitsj’s stuk klinkt wat vrolijker door de gehan-teerde thema’s die doen denken aan de

Joodse volksmuziek. Een feest voor de oren!

Wanneer: donderdag 21 novemberUur: om 11u30 aan het Candelaershuys of om 12u15 aan de ingang van de BozarPrijs: gratisInschrijven: ten laatste dinsdag 19 november

Middagen van het NOB

Maaltijd van het Huys, 10 september

deHoorn_nov2013.indd 13 20/10/13 20:24

Page 14: De Hoorn november 2013

Vast aanbod diensten en activiteitenMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12uPrijs: 5 of 8 € indien gastromenu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: 14 en 28 novemberPrijs: - pedicure 16,5 €- manicure 11 €- epilatie gezicht: 6,5 €- gelaatsverzorging: 55 €Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesWanneer: elke dinsdag en donderdagUur: na middageten rond 13u30

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Tijdens 2 infonamiddagen ko-men de meest courante functies in het dagelijks gebruik van een GSM aan bod. Na een korte uit-leg over wat een GSM is, bekijk je wat er op het scherm staat: netwerk, signaalsterkte, batterij en menu. Je leert hoe je ermee kan telefoneren, hoe je contac-ten kan invoegen en hen terug vinden. Voicemail is handig als je de oproep niet kan aannemen

maar hoe vind je deze berichten terug en hoe kan je ze wissen. Je leert ook sms’en (berichtjes) ontvangen, opma-ken en versturen. Zeker niet vergeten jullie GSM mee te brengen, pincode en eventueel hand-leiding. Wanneer: dinsdag 3 en 10 decemberUur: van 13u tot 16u30Prijs: 10 euro voor de 2 lessenInschrijven: ten laatste dinsdag 26 november

GSM gebruik

Deze keer op het menu: een specialiteit van Geraardsbergen, de mattentaart! Gemaakt van bladerdeeg, met tussenin een mengsel van mat, een combi-natie van volle melk en karne-melk, eieren en amandelen. We maken dit niet zelf, dat laten we

graag over aan de deskundigen van Ge-raardsbergen zelf!Wanneer: donderdag 28 novemberUur: vanaf 14u30Prijs: 2,5 € voor gebak en een kopje koffi e of theeInschrijven: ten laatste dinsdag 26 november

Zoete Namiddag

deHoorn_nov2013.indd 14 20/10/13 20:24

Page 15: De Hoorn november 2013

15

kwestie! Omdat een openbaar onderzoek niet no-dig is voor een alleenstaande kapvergunning maar wel vereist is indien zij samen met de vraag om sloping van de woning zou ingediend geworden zijn, had de boom wellicht kunnen gered worden.

Het College om de tuin geleid? Zo ziet het er wel naar uit en dat was ook op te maken uit de eerder verveelde replieken van burgemeester en schepe-nen van wie geweten is dat zij zich inzetten voor de groene reputatie van hun en onze gemeente.

Van de hak op de tak

In afwezigheid van burgemeester Armand De Decker (die raadslid- minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar New York had mogen vergezellen om daar de algemene vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen), was het Eerste schepen Marc Cools die als dienstdoende burge-meester de raadsvergadering van 26 september heeft voorgezeten.

Een eerste niet onbelangrijk nieuws is de de-finitieve goedkeuring van het bijzonder be-stemmingsplan nr.66 ‘Gulden Kasteel – Horzel – Vleeskersen’. Bij het grote Horzelproject hoort ook nieuwbouw aan de nrs. 1118-1120 van de Alsembergsesteenweg en het nr.2 van de Guldenkasteelstraat. Hierin past de goedkeuring van het in beheer nemen van 34 middelgrote huurwoningen door het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid. Voorafgaand aan de goedkeuring lie-ten de raadsleden Pierre Desmet (Ecolo), Marianne Gustot (MR), die voorzitter is van de Ukkelse Maatschappij voor de Huisvesting, en Emanuel De Bock horen wat zij er zo van dachten.

Van de goedkeuring van rekeningen en balans 2012 van het Cultureel Centrum maakte raadslid Daniël Hublet (cdH) gebruik om er op aan te dringen dat in het maandblad Wolvendael een pagina zou inge-ruimd worden voor verslaggeving over de werkzaam-heden van de gemeenteraad… Respons bleef uit.

De goedkeuring van vier bijkomende klassen ten behoeve van de gemeenteschool aan de Benaetsstraat in Sint-Job, een project dat vorm heeft gekregen met de steun van het Brussels hoofdstedelijk gewest, gaf aanleiding tot interven-

echo's uit de RaadzaalV V V V

Klaagzang om een sequoia

Na de zomermaanden is de gemeenteraad in sep-tember tweemaal bijeengekomen. Op 12 septem-ber met op de agenda hoofdzakelijk administra-tieve aangelegenheden, veertien dagen later idem dito. Het werk van de Raad? Op een drafje de in de commissies reeds besproken beheersmaatregelen (voorstellen van het College, plannen, uit te voeren werken, aankopen…) formeel goedkeuren. Om iets te beleven, was het meestal wachten op de mondelinge vragen.

Wie geen zitting onverlet laat om van de geboden gelegenheid gebruik te maken, is raadslid Emmanuel De Bock (FDF) die informeerde naar de ‘toeganke-lijkheid’ voor de Ukkelaars van de gerestaureerde Neckersgatmolen. Schepen Marc Cools, bevoegd voor gemeente-eigendommen, diende hem uitvoerig van antwoord en beloofde tegen oktober een aantal con-crete voorstellen. Wat al vaststaat, is dat het molen-erf zal openstaan voor Ukkelse verenigingen (vzw’s) en dat er voor de schoolgaande jeugd demonstraties zullen kunnen plaatshebben.

Het hoofdgerecht van de avond was evenwel een voor het College vervelende vraag over het vellen van een machtige sequoia aan de Copernicusstraat. En laat meteen duidelijk zijn dat Serge Minet, het Ecoloraadslid uit de Langeveldstraat, er werk had van gemaakt. De hele Ecologroep heeft er trouwens in het oktobernum-mer van ‘Wolvendael’ nog zijn ‘tribune’ aan gewijd.

De feiten: op 19 augustus, in volle vakantie, is aan het nr.91 van de Copernicusstraat in de Observatoriumbuurt een eeuwenoude, maar nog kerngezonde sequoia met de cirkelzaag uit ons milieu gerukt. Stamomtrek 4,5 m, diameter van de kruin 13 meter. Als men weet dat een sequoia symbool staat voor wijsheid en lang leven, dan gaat het hier duidelijk om een misdaad.

Naar blijkt was door de eigenaar in september 2012 (een maand voor de verkiezingen) een kapvergunning aangevraagd die door het College werd toegestaan ‘omdat de boom de renovatie en sanering van de woning hinderde’. Het verhaal wordt onwelriekend als de eigenaar in mei 2013 een aanvraag indient tot sloping van de woning in

deHoorn_nov2013.indd 15 20/10/13 20:24

Page 16: De Hoorn november 2013

16

ties van de raadsleden Pierre Desmet (Ecolo) en Emmanuel De Bock (FDF).

Herinnering levendig houden

Raadslid Pierre Desmet (Ecolo) gaf met zijn vraag wat er zal gedaan worden om naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de herinnering aan de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw leven-dig te houden, de aanzet tot een vrij uitvoerige gedachtewisseling. Raadslid Jean-Luc Vanraes, geboren Ieperling, benadrukte het belang van het onderwerp en deelde mee dat in het Brussels parlement beslist is om met over vier jaar ge-spreide initiatieven de historische gebeurtenissen en de gevolgen ervan op wereldvlak, in herin-nering te brengen. Hij is er van overtuigd dat ook de gemeente Ukkel daar de gewenste aandacht zal aan besteden en zeker niet mag nalaten de schoolgaande jeugd daarbij te betrekken.

Schepen Marc Cools bevestigde dat het College hiertoe tijdig de nodige contacten zal leggen en schepen Joëlle Maison gaf meteen te kennen dat er in schoolverband op een eigen manier en aangepast aan de leeftijd van de kinderen ruime aandacht zal besteed worden aan de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor ons land. Er zal hierover tijdig van gedachte worden gewisseld met de leraars moraal. Binnen het College wil de schepen nadenken over een thema als ‘Begië land zonder grenzen’ ( Belgique Terre d’Accueil).

Raadslid Desmet van zijn kant zou hierbij ook de nadruk willen leggen op het belang van de inter-generationele banden, een idee waarmee raadslid Stefan Cornelis (Open VLD) gaarne instemt en waarop raadslid Françoise Dupuis (PS) als voorzit-ter van het Brussels parlement te kennen gaf dat er op gewestniveau momenteel verschillende projecten ter studie voorliggen.

Een Raad voor Jongerenoverleg?

Het jongste gemeenteraadslid Maëlle De Brouwer ( Ecolo) heeft in een aan de agenda toegevoegde vraag een lans gebroken voor een Jongerenoverlegorgaan. Een beetje vreemd dat de jongedame zowel in het Frans als in het Nederlands (een taal die zij nog aan het leren is) op de officiële agenda opgevoerd werd als Mevrouw De Brouwer. Als de hippe jonge vrouw daar maar niet van geschrokken is, maar dit

terzijde. Wat Maëlle De Brouwer wenst, is dat er in Ukkel bij wijze van democratische oefening een overlegplatform komt voor alle jongeren, onge-acht hun afkomst of binding met een vereniging.

Raadsvoorzitter Cools wees erop dat er een derge-lijke raad heeft bestaan, maar dat die weinig heeft opgeleverd.

Schepen van Jeugd (en vele andere zaken) Boris Dilliès feliciteerde het raadslid met haar maiden-optreden. Voor hem is het verleden van geen tel en hij is bereid een brief te schrijven naar alle secundaire scholen om hun een dag van ‘Burgerparticipatie’ voor te stellen omdat hij het van groot belang acht dat er via de scholen wordt samengewerkt. Zijnerzijds heeft de Dienst voor de Jeugd vzw meerdere initiatieven genomen en werd iedereen daarover geïnformeerd.

Het raadslid is van oordeel dat er in haar opvatting geen verplichting mag bestaan om via de Dienst voor de Jeugd te handelen, waarop de schepen dan weer te verstaan gaf dat hij de schooldirecties niet tot participatie kan dwingen.

Raadslid Françoise Dupuis (PS) poneert dat het best zou zijn een uitweg (of is het een uitlaatklep?) te zoeken in de richting van debat en dialoog. Raadslid Pierre Desmet (Ecolo) heeft weet van scholen waar jongeren al de gelegenheid hebben gehad om via die open formule hun mening te uiten. En met resultaat.

Raadslid Kathleen Delvoye (MR) wijst erop dat een ‘Wallo-Brux’-decreet de organisatie van een Jeugdraad regelt.

Uit de diverse reacties besluit schepen Dilliès dat er belangstelling genoeg blijkt te zijn voor een beraadslaging over een overlegorgaan, waarop voorzitter Marc Cools de bespreking afrondt door voor te stellen het onderwerp verder te bespreken in commissie. Een succesje dus voor het jonge raadslid Maëlle De Brouwer.

Verzet tot in het onredelijke toe

De ruimte ordenen is een belangrijke taak voor de overheid. In een democratie bestaat de overheid in door de kiezers gemandateerde bestuurders. Wanneer die bestuurders de bevolking inspraak verlenen, spreekt men van een participatieve democratie. Om tot werkbare besluiten te gera-

deHoorn_nov2013.indd 16 20/10/13 20:24

Page 17: De Hoorn november 2013

17

ken, mag inspraak nochtans geen beletsel vormen voor uitspraak. Van het ogenblik dat die uit-spraak gedragen wordt door een representatieve meerderheid dienen tegenstanders in te binden. Simpel toch, neen?

Dinsdagavond 15 oktober 2013 is er in de Raadzaal van het gemeentehuis een infosessie gehouden over de toekomst van het Avijl-plateau. De opkomst was groot: moestuiniers, omwonen-den onder wie zowel nieuwsgierige als achter-dochtige en, vanzelfsprekend, de diehards van het lokale actiecomité voor wie het natuurgebied in zijn geheel onaantastbaar is. Natuurgebied? In hun verstarde ogen wel maar voor wetenschap-pers hoogstens een semi-natuurgebied dat best wel wat ordening kan gebruiken, ja zelfs sanering nodig heeft. Onder meer dan één oogpunt.

Sinds het faillissement van projectontwikke-laar Etrimmo nu al ruim veertig jaar geleden, is het Avijl-plateau hoofdrolspeler in een turbu-lente geschiedenis waaraan politiek Ukkel in 2010 uiteindelijk een happy end dacht te zien komen: voor het 8 ha beslaand gebied legde een door de gemeenteraad aanvaard, door het gewest goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd nieuw bestemmings-plan liefst 70% vast als groene ruimte. Slechts in de drie uithoeken, grenzend aan de J. Benaetsstraat, de Oude Molenstraat en de Berg van Sint-Job zal er mogen gebouwd worden. Alles samen nog 200 van de ooit in het voor-uitzicht gestelde 700 woningen. De helft ervan dienen sociale woningen te zijn met dien ver-stande dat zij, om gettovorming te voorkomen, gespreid zullen ingeplant worden.

Nu, op de agenda van de voorlichtingsvergade-ring stond alleen de voorstelling van het beheer-plan voor het semi-natuurgebied dat na een inlei-ding in het teken van de voorgeschiedenis door schepen Marc Cools, glashelder werd toegelicht door milieuambtenaar Marinus. Niet eens een beleefdheidsapplausje, maar instemmend hand-geklap was er daarna wel voor de woordvoerder van het comité dat actie blijft voeren tegen iedere vorm van bebouwing. Al kwam dat zichtbaar in hoofdzaak van de gegroepeerd gezeten, kennelijk opgetrommelde achterban.

Duidelijk is intussen dat de uitvoering van het be-heersplan door een gespecialiseerd studiebureau wordt voorbereid en dat aanbestedingen voor o.a.

saneringswerken zullen volgen. De woningbouw is niet voor meteen.

Nuttig om weten is dat iedereen die zich in het onderwerp wil verdiepen aan zijn trekken komt op de website van de gemeente waar een even boei-end als verzorgd document van 25 pagina’s in pdf kan ingekeken worden. Nieuws is anderzijds dat de dienst Stedenbouw de laatste hand legt aan de digitalisering van alle bestaande BBP’s zodat via het internet iedereen thuis kennis kan nemen van de stedenbouwkundige voorschriften van zijn eigen wijk of huizenblok.

Cultuurraad uit de startblokken

In een tweede septemberzitting heeft de gemeenteraad na een korte toelichting van Cultuurschepen Carine Gol-Lescot zonder enige vraag de oprichting en de samenstelling van de Cultuurraad eenparig goedgekeurd. Veertien da-gen later waren alle Ukkelaars die interesse heb-ben voor cultuur in de Raadzaal uitgenodigd om een avond lang luidop mee te komen nadenken en van gedachte te wisselen over het in voorberei-ding zijnde lokaal Nederlandstalig cultuurbeleids-plan 2014-2019 dat tegen 1 december 2013 moet worden ingediend .

Talrijk waren zij niet de vrouwen en mannen die aan de oproep gevolg hadden gegeven, maar benevens vertegenwoordigers van verenigingen toch enkele wakkere burgers, onder wie een drietal Franstaligen die zich vlot in het Nederlands uitdrukten. Ook voor Schepen Carine Gol-Lescot in dit opzicht geen pro-bleem, maar dat was al langer geweten. Aanwezig waren eveneens de gemeenteraadsleden Jean-Luc Vanraes en Stefan Cornelis, al is het sneu dat zij, op grond van een bepaling in het cultuurdecreet, zelf niet mogen zetelen in een cultuurraad die er zonder hen in Ukkel nooit zou gekomen zijn.

De zeer breed opgevatte gedachtewisseling met de schepen en met Celine Jacquet, de cultuurbe-leidscoördinator van de gemeente Ukkel die offi-cieel pas op 1 november in dienst treedt maar zich duidelijk al goed in de materie heeft ingewerkt, was er des te intenser om. Er werden vragen ge-steld en suggesties gedaan, zodat de trekkers van het cultuurbeleidsplan, het Candelaershuys en de gemeentelijke Nederlandstalig gemeentelijke bibliotheek, en de reeds aangestelde leden van de cultuurraad de nog voor aanvulling vatbare visietekst kunnen bijwerken.

deHoorn_nov2013.indd 17 20/10/13 20:24

Page 18: De Hoorn november 2013

18

Kennismaking met Joëlle Maison, schepen van Opvoeding-OnderwijsLicht, veel licht, dat is het eerste wat opvalt in het stijlvolle maar sobere kantoor van schepen van Opvoeding-Onderwijs Joëlle Maison, drie hoog aan het nummer 25 van de Auguste Dansestraat. Gemeentelijk onderwijs is er in Ukkel al jaren nog alleen in het Frans, maar dat wil niet zeggen dat het Nederlands, voor Franstaligen toch de tweede landstaal, wordt verwaarloosd. Vandaag alvast veel minder dan een tijd geleden.

Joëlle Maison, een joviale jonge veertiger, is aan haar tweede ambtstermijn bezig als schepen van Opvoeding-Onderwijs, annex juridische aangele-genheden. Volgend jaar zal zij reeds twintig jaar actief zijn in de lokale politiek. Toen zij in 1994 als twintiger voor het eerst aan de gemeenteraads-verkiezingen deelnam haalde zij dankzij haar aantal voorkeurstemmen meteen een zitje in de raadzaal binnen. Een onverwacht succes voor de jonge advocate, die pas het jaar voordien vanuit de buurgemeente Vorst naar Ukkel was verhuisd.

Zes jaar later, zij was intussen voorzitter gewor-den van de vzw La Ferme Rose, overleefde zij samen met haar mentor wijlen Claude Desmedt het debacle van de FDF in de broederstrijd om de burgemeesterssjerp binnen de toenmalige PRL. In 2006 verdrievoudigde Joëlle Maison haar per-soonlijke score ten opzichte van die van de ver-kiezingen van 2000 en werd zij schepen. Met haar naambekendheid deed zij er in oktober 2012 als lijsttrekster voor de afzonderlijk opgekomen FDF nog een schep bovenop. Met 1.550 voorkeurstem-

Met Joëlle Maison hadden wij een gesprek over het taalonderricht in de scholen onder haar toezicht en over het vormingsaanbod dat ook Nederlands- of anderstaligen mag aanspreken. In de op sociale promotie gerichte cursussen, bij voorbeeld. Maar vergeten wij toch niet dat er ook nog de ‘gemeentelijke academie voor Muziek en Woord’ is waar, gesubsidieerd door het departe-ment Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, door de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe in samenwerking met de gemeente Ukkel in ver-schillende disciplines wordt onderricht.

Joëlle Maison, une jeune quadra enjouée, remplit son deuxième mandat en tant qu’échevine de l’Éducation-Enseignement, chargée aussi des A� aires juridiques. L’année prochaine, elle entamera sa ving-tième année d’activité dans la vie politique locale.

Est-ce que le sport occupe une place dans votre vie ?

J.M. La natation ! Je suis ravie que la piscine de Longchamp soit en� n rouverte.

Joëlle Maison, une jeune quadra enjouée,

FR

onderwijsV V V V

deHoorn_nov2013.indd 18 20/10/13 20:24

Page 19: De Hoorn november 2013

19

Onderwijs- en vormingsaanbod in Ukkel• Basisschool Sint-Jozef - Sint-

Jobsesteenweg 608 - 1180 Ukkel

• Basisschool Sint-Paulus - Baron Guillaume Van Hammestraat 20 - 1180 Ukkel

• Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord - François Vervloetstraat 10 - 1180 Ukkel

• Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord - Floréallaan 14 - 1180 Ukkel

• GO! atheneum Ukkel - Nekkersgatlaan 17 - 1180 Ukkel

• GO! basisschool Floréal - Floréallaan 14 - 1180 Ukkel

• GO! basisschool Magnolia - Drogenbossesteenweg 156 - 1180 Ukkel

• GO! kleuterschool De Bron - Generaal Lotzstraat 68-70 - 1180 Ukkel

• GO! middenschool Ukkel - Nekkersgatlaan 17 - 1180 Ukkel

• Kleuterschool Sint-Vincentius - Beeckmanstraat 99 - 1180 Ukkel

• Syntra Brussel - Stallestraat 292 - 1180 Ukkel

• Vrije Vlaamse basisschool - Horzelstraat 28 - 1180 Ukkel

Bron: www.onderwijsinbrussel.be

men overtroefde zij de lijsttrekkers van alle andere partijen (Ecolo, PS en cdH) die in de schaduw van de MR de lokale politiek mee gestalte geven.

Mensen bij wie de parate politieke kennis tekortschiet, lezen FDF nog altijd als ‘Front Démocratique Francophone’, maar dat let-terwoord staat al lang voor Fédéralistes Démocratiques Francophones. Die drie letters worden trouwens door Joëlle Maison belichaamd: zij is een overtuigde federalist die zich strijdbaar inzet voor haar taal en cultuur, maar dan wel met respect voor dezelfde waarden bij alle andere democraten ongeacht hun taalaanhorigheid. Die waarden vertegenwoordigt zij thans binnen haar partij als ondervoorzitter voor het Brussel van de negentien gemeenten die samen het hoofdstede-lijk gewest vormen.

Om haar als mens aan onze lezers wat beter te laten kennen, beantwoordde zij bereidwillig enkele persoonlijkheidsvragen ontleend aan het klassieke lijstje van Marcel Proust.

Hebt U een devies? Joëlle Maison* Mijn taak met sérieux vervullen zonder mijzelf teveel au sérieux te nemen.

Wat betekent voor U geluk? Joëlle Maison* Evenwicht vinden tussen mijn ge-zinsleven, mijn beroepsbezigheden en de uitoefe-ning van mijn mandaten.

Kan men U een gebrek aanwrijven? Joëlle Maison* Meer dan één! Het vervelendste? Ik ben nogal schuchter van aard…

Wat is uw ‘guilty pleasure’? Joëlle Maison* Lekker eten, smullen van een des-sert.

In welk ander land zou het voor U goed leven zijn? Joëlle Maison* In Italië, maar Frankrijk mag ook.

Wat verafschuwt U bij mensen het meest?Joëlle Maison* Kleingeestigheid.

Wie zijn uw geprefereerde auteurs? Joëlle Maison* In de Franse literatuur de klassieke ro-manciers Flaubert en Stendhal omwille van hun ver-fijnde taal; in de hedendaagse wereldliteratuur gaat mijn voorkeur naar de Japanner Haruki Murakami. (Nvdr. De auteur van o.a. de boeiend verfilmde ro-man Norwegian Wood en van Dans, dans, dans).

Welk muziekgenre geniet uw voorkeur? Joëlle Maison* Klassieke muziek, met een voor-liefde voor Franz Schubert, Sergej Rachmaninov en Händel.

Heeft sport een plaats in uw leven? Joëlle Maison* Zwemmen! Ik ben wat blij dat Longchamp eindelijk weer open is.

En voor de rest? Joëlle Maison’s liefste kleur is rood en haar geliefkoosde bloem, de klaproos. De door haar meest geapprecieerde keuken is de Italiaanse. Met een Italiaanse grootmoeder is dat niet verwonderlijk.

deHoorn_nov2013.indd 19 20/10/13 20:24

Page 20: De Hoorn november 2013

20

In het uitgestrekte Ukkelse scholenlandschap – van internationale over Europese, gemeenschaps-, confessionele en andere vrije tot privéscholen, is er sprake van een zestigtal inrichtingen! - neemt het (Franstalig) gemeentelijk onderwijs met al-leen al in het kleuter- en basisonderwijs 4.000 leerlingen, een belangrijke plaats in. Los van de leerplicht zijn er ook de gemeentelijke muziekaca-demie met 1.200 en de academie voor plastische kunsten met 800 leerlingen. En dan zijn er ook nog de op sociale promotie gerichte leergangen die gevolgd worden door 520 cursisten. De impact op de werkgelegenheid is dan ook niet gering: 750 personeelsleden of de som van leerkrachten, opvoeders, directeurs, administratief, onder-houds- en bewakingspersoneel.

Een onder sociaal-cultureel oogpunt verheu-gende vaststelling is dat het onderricht van het Nederlands vanuit het gemeentebestuur veel meer aandacht krijgt dan vroeger. Met het expe-riment in de kleuterschool van Kalevoet aan de Vervloetstraat als voorbeeld, is het de bedoeling het spelenderwijs aanleren van het Nederlands mettertijd naar alle scholen uit te breiden. Ook het

Onze taal in de Ukkelse gemeentescholen……niet langer in het verdomhoekje

taalbadproject waarmee in 2008 werd gestart in de Homborchveldschool zal navolging krijgen en geleidelijk een weg vinden naar andere scholen. Een en ander wijzen erop dat de wil aanwezig is om de tijd dat ‘verplicht Vlaams leren’ door de kin-deren werd ervaren als een straf, naar de geschie-denisboeken te verwijzen.

Aanleiding tot een gesprek met schepen van Onderwijs-Opvoeding Joëlle Maison was de intentie van OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes door het Brussels parlement een resolutie te laten goedkeuren die het federaal parlement aanspoort de leerplichtleeftijd van 6 naar 3 jaar te verlagen.

Gemotiveerd pleidooi

Het probleem, verduidelijkt Jean-Luc Vanraes, is dat in het Brussels gewest de helft (!) van de leer-plichtige kinderen thuis Frans noch Nederlands spreekt. Lange tijd hebben de Franstaligen de neiging gehad om de gevolgen daarvan onder de mat te vegen denkend dat de allochtonen toch vanzelf Frans zouden gaan spreken. Een misvatting. Bovendien weet de Ukkelse OCMW-voorzitter uit ervaring dat gezinnen waar beide ouders steuntrekkers zijn hun kinderen van de kleuterklas gewoon weghouden zodat die bij het

À l’origine de l’entretien avec l’échevine de l’Enseignement-Éducation, Joëlle Maison : l’intention du président du CPAS, Jean-Luc Vanraes de faire approuver par le Parlement bruxellois une résolution invitant le Parlement fédéral à rabaisser l’âge de l’obligation scolaire de 6 à 3 ans. Le problème, explique Jean-Luc Vanraes, c’est que dans la Région bruxelloise, la moi-tié (!) des enfants en âge scolaire ne parle en famille ni le français, ni le néerlandais.

FR

onderwijsV V V V

deHoorn_nov2013.indd 20 20/10/13 20:24

Page 21: De Hoorn november 2013

21

bereiken van de leerplichtleeftijd ten opzichte van de kindjes uit de kleuterschool een quasi onover-brugbare achterstand hebben opgelopen. Om hierin verandering te brengen voert het OCMW trouwens actie op twee fronten: de ouders aan werk helpen en, door voor kinderopvang te zor-gen, hun de reden thuis te blijven en niets doen ontnemen.

Het discours van Jean-Luc Vanraes vindt wel gehoor maar wordt door andere politieke partijen afgewezen op grond van de kostenconsequen-ties. Bij de vaststelling dat in de praktijk 90% van de ingeschreven kleuters niet of nauwelijks naar school gaat, stelt zich hier nochtans om een ernstig maatschappelijk probleem. Een situatie die met een taalvoorkeur niets te maken heeft en waarvoor een oplossing niet mag uitblijven. Met zijn toekomstverhaal is het Vanraes alleen te doen om keuzes die rekening houden met de sociologi-sche werkelijkheid.

Mevrouw de Schepen, wat denkt U van het voor-stel Vanraes om de leerplichtleeftijd te verlagen?

Joëlle Maison* Geen enkel probleem voor mij om ermee in te stemmen. Een verlaging van de leeftijd van 6 naar 3 jaar zou het aanleren van een van de onderwijstalen alleszins in de hand werken en ertoe bijdragen dat de leerlingen uit sociaal-cultureel minder begunstigde gezinnen sneller en beter geïntegreerd geraken. Nochtans, met de re-aliteit van het probleem van de overbevolking van de Brusselse scholen voor ogen, meen ik dat het aangewezen is een hervorming van die omvang stap voor stap uit te voeren. Beginnen dus met een verlaging van 6 naar 5, en vervolgens progres-sief naar 3 jaar toe. Alleen op die manier is een niet te verwerken overrompeling van de kleuterklas-sen te voorkomen.

Uit een recente enquête van de VUB blijkt dat de talenkennis in Brussel verontrustend snel achter-uitgaat. Is men zich hiervan in onderwijskringen voldoende bewust?

Joëlle Maison : « un abaissement de l’âge de 6 à 3 ans favoriserait l’apprentissage d’une des langues d’enseignement et permettrait une intégration plus rapide et meilleure des enfants issus d’un milieu socioculturel défavorisé ».

Joëlle Maison : « un abaissement de l’âge

FR

Basisonderwijs in UkkelUkkel kent geen gemeentelijk basisonderwijs, maar wel een aantal basisscholen, verspreid over de gemeente. We hielden een korte rondvraag bij de directies, u leest hieronder een aantal opmerkelijke losse quotes, nogal verschillend van school tot school.

“Wij hebben ongeveer 38% kinderen uit Ukkel”.

“Opmerkelijke evolutie: sinds een aantal jaren krijgen we vrij veel aanvragen tot schoolveran-dering van ouders die hun kinderen initieel had-den ingeschreven in Vorst”.

“Van de 148 kinderen in onze school wonen er 83 in Ukkel. En van die 83 komen er maar 2 uit ééntalig Nederlandstalige gezinnen. Van die 148 hebben er 141 de Belgische nationaliteit”.

“De belangrijkste verschuiving in de laatste 5 jaar? Door de nieuwe inschrijvingsprocedure is het grootste deel van de kinderen dat ons wor-den toegewezen allochtoon. Of wij daar al dan niet gelukkig mee zijn laat ik in het midden”.

“ U vraagt me naar de toekomst? Door de voor-rangsregel voor broer en zus (heeft uw kind een broer of zus die al ingeschreven is in de school, dan heeft uw kind voorrang op alle nieuwe inschrijvingen) zal deze situatie zich doorzetten en zal de verschuiving nog opvallender worden. Het wordt moeilijk om de eigen schoolvisie te blijven hanteren”.

“Een verplichte verlaging van de leerplicht-leeftijd van 6 naar 3 jaar, een goed idee? Een verplichting is nooit een goed idee. Mensen be-lonen die hun kinderen regelmatig naar school sturen lijkt mij beter”.

“Van onze 259 wonen er 157 in Ukkel, waarvan er 94 komen uit uit ééntalig Nederlandstalige gezin-nen. 253 hebben de Belgische nationaliteit”.

“De belangrijkste verschuiving de laatste 5 jaar? Een instroom van Nederlandstaligen”.

“Het idee van taalbadklasjes zijn we zeker genegen”.

deHoorn_nov2013.indd 21 20/10/13 20:24

Page 22: De Hoorn november 2013

22

Joëlle Maison* Absoluut, maar niet alleen in onderwijsmiddens. Binnen het College hebben wij ons op aandringen van de burgemeester voorgenomen aan het taalonderricht extra aan-dacht te besteden. Op de eerste plaats komt de onderwijstaal Frans, maar ook de tweede taal, het Nederlands, en, buiten de normale lesuren zelfs het Engels, staan vanaf, jawel, de derde kleuter-klas op het programma. Bijzonder is dat, naar het voorbeeld van wat in de scholen voor de kinderen al voorzien is, het College zijn medewerking gaat verlenen aan de organisatie van een integratie- en inburgeringsparcours voor volwassen nieuwko-mers. Dit soort parcours, dat reeds bestaat in een aantal Vlaamse steden, steunt op drie pijlers: de mensen vertrouwd maken met de normen en waarden van onze samenleving, het aanleren van een van beide landstalen – de twee mag natuurlijk ook – en het evalueren van de profes-sionele vaardigheden. Dit parcours zal ontwikkeld worden in samenwerking met onze op sociale promotie afgestemde school die tenandere taal-onderricht verstrekt.

Welke talen worden daar aangeleerd en hoe is het gesteld met de belangstelling ervoor?

Joëlle Maison* De talen die er worden aangeleerd zijn Frans, Engels, Nederlands en Spaans. De les-sen worden gevolgd door een 500-tal cursisten. Frans wordt gevolgd door 200 leerlingen, Engels door 113, Nederlands door 64 en Spaans door 12. Noteer dat er ook een speciale Actiris-afdeling is waar de cursus voor werkzoekende werklozen gratis is. In deze afdeling zijn er momenteel 12 cursisten Nederlands aan het leren.

In de algemene beleidsverklaring van het College wordt in verband met de kwaliteit van het ge-meentelijk onderwijs ook uitdrukkelijk melding gemaakt van culturele projecten in schoolver-band. Kan U dat even verduidelijken?

Joëlle Maison* Gaarne want voor mij zijn opvoe-ding en cultuur pijlers van de samenleving. Kort voor de lente plegen wij in samenwerking met onze collega van cultuur, schepen Carine Gol-Lescot, een wedstrijd te organiseren waaraan alle scholen mogen deelnemen, ook die van andere netten en dus ook de Nederlandstalige. Ik meen mij te herinneren dat de basisschool Magnolia van het Vlaams gemeenschapsonderwijs al eens mee heeft gedaan. Waar het op aankomt, is kinderen de gelegenheid bieden zich rond een bepaald thema creatief-artistiek uit te leven. Dit schooljaar zal het om esthetica gaan. Concreet om de vraag: wat is schoon en wat is lelijk. Als men kinderen daarover laat nadenken en op laat reageren, dan kunnen daar verrassend mooie dingen uit naar voren komen.

In diezelfde beleidsverklaring wordt ook steunver-lening in uitzicht gesteld aan de oprichting van een bijkomende Nederlandstalige school. Weet U daar al iets meer over?

Joëlle Maison* Dit is inderdaad een belofte, maar aangezien het niet de gemeente is die als inrichtende macht optreedt, zal er nog moeten uitgemaakt worden wie het initiatief neemt. De gemeente is bereid grond ter beschikking te stellen, meer bepaald aan de Paul Stroobantlaan. Het is best mogelijk dat er op dezelfde site ook een nieuw Franstalig schooltje bijkomt, maar een concrete beslissing is er nog niet.

Zou het daar dan voor taalonderricht niet tot uit-wisseling van leerkrachten kunnen komen?

Joëlle Maison* Ondenkbaar is dat niet, maar ik zie het toch niet zitten. Binnen de huidige structuren kan dat gewoon niet. Het is irrealistisch.

Over naar het taalbadproject. Wat zijn uw bevin-dingen?

Joëlle Maison* Het project loopt naar wens. Gestart met leerlingen van het derde kleuterklasje in 2008, zijn onze pioniers thans aan hun vijfde jaar basisonderwijs. Wat betekent dat volgend schooljaar het taalbadonderricht over de volledi-ge cyclus zal lopen. Wist u dat in het systeem een week op twee alle lessen worden gegeven in het Nederlands? Het is dus echt wel een ‘onderdom-peling’ en niet zo maar een proefbadje.

In de Homborchschool zijn er per leerjaar drie

Naar dezelfde school als broer of zus?

LOP Brussel BaO02 553 30 20

Tip:

Voor alle

kinderen

geboren in 2012

of vroeger

a naar de school tussen 4 november 2013 en 15 november 2013Basisonderwijs - Broer/zus

Joëlle Maison : « Une nouvelle école néerlandophone à Uccle, c’est vraiment un engagement pris dans la déclaration de politique générale, mais comme la com-mune n’est pas le pouvoir organisateur, il faudra déterminer qui doit en prendre l’ini-tiative. La commune est disposée à mettre un terrain à disposition, en l’occurrence avenue Paul Stroobant. »

FR

deHoorn_nov2013.indd 22 20/10/13 20:24

Page 23: De Hoorn november 2013

Naar dezelfde school als broer of zus?

LOP Brussel BaO02 553 30 20

Heeft uw kind een broer of zus die al ingeschreven is in een school? Dan heeft uw kind voorrang in die school. Ook kinderen van personeel van de school hebben voorrang. U gaat naar de school tussen 4 november (9 u.) en 15 november (14 u.) om uw kind met voorrang in te schrijven.

Alle andere kinderen moet u aanmelden tussen 6 januari en 31 januari 2014 via www.inschrijveninbrussel.be.

Tip: Heeft uw kind voorrang? Verzamel nu al de nodige documenten.

Via ‘Samen naar School in de Buurt’ kunt u andere ouders leren kennen. Kijk op www.samennaarschoolindebuurt.be.

Secundair onderwijs: surf naar www.inschrijveninbrussel.be voor alle informatie.

Hebt u vragen over de inschrijvingsprocedure in het Nederlandstalig onderwijs voor het schooljaar 2014-2015?

Alle info vindt u op www.inschrijveninbrussel.be.

Voor alle

kinderen

geboren in 2012

of vroeger

a naar de school tussen 4 november 2013 en 15 november 2013Basisonderwijs - Broer/zus

klassen. In twee op de drie wordt volgens het taalbadsysteem gewerkt. Momenteel geldt het systeem dus voor zes klassen op tien. Volgend schooljaar kan dat zeven op tien worden. Voor een schoolbevolking van om en bij de 600 leerlingen betekent dit dat er per jaar enkele honderden kinderen met een goede passieve kennis van het Nederlands naar de secundaire cyclus zullen kun-nen overstappen.

Nieuw vanaf dit schooljaar, en een garantie voor de kwaliteit van het onderricht, is een partner-schap met de Nederlandse Academie. Niet alleen voor de Homborchschool trouwens, maar ook voor de iets kleinere aan de Dolezlaan gelegen gemeenteschool in Verrewinkel.

Het taalbadonderricht is vanuit de Franse ge-meenschap decretaal vrij streng afgebakend en het aantal omzendbrieven dat de praktische toepassing ervan tot in de details regelt, is niet gering. Ik hoop dat de betrokken leerlingen vanaf het schooljaar 2015-16 in het secundair onderwijs

in het systeem mogen doorgaan. De Ukkelse athe-nea 1 en 2 tonen er zich in elk geval toe bereid.

Naar mijn persoonlijke mening is het taalbad-systeem voor een kind beter dan de keuze die sommige Franstalige ouders thans maken door hun kinderen naar een Nederlandstalige school te sturen.

En wat behelst dat andere taalproject in Kalevoet?

Joëlle Maison* Laat hieromtrent geen misver-stand bestaan: hier gaat het niet om taalbad-klasjes, wel om een vroegtijdig leerprogramma Nederlands dat er vanaf het kleuteronderwijs in bestaat de kinderen bijna spelenderwijs vertrouwd te maken met het Nederlands. Dat gebeurt dankzij de toewijzing van een groter aantal lesuren in de tweede taal die besteed worden aan zowel schoolse als buitenschoolse activiteiten die meestal cultuur-gelinkt zijn. Een gelijkaardig project is voorzien voor onze school aan de Benaetsstraat in Sint-Job.

deHoorn_nov2013.indd 23 20/10/13 20:24

Page 24: De Hoorn november 2013

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

november 201344ste jaargang

1100 exemplarennr. 428

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

licht door Ukkel

Can

delaershuys

14/11: Douglas Firs

21/11: Guido Belcanto

22/11: Aperitief van het Huys: Crèche Asselbergs

5/12: Riguelle met 'Un premier amour'

Gebeurt er iets in uw wijk?Hou ons op de hoogte ! De Hoorn, [email protected]. 02/343.46.58

Il se passe quelque chose dans votre quartier? Informez-nous. De [email protected] ou 02/343.46.58.

FR

Activiteiten Candelaershuys

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deHoorn_nov2013.indd 24 20/10/13 20:24