De Hoorn maart-april 2016

16
De Hoorn 03-04/2016 l 47ste jaargang l 1100 expl. l nr. 447 zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

 

Transcript of De Hoorn maart-april 2016

Page 1: De Hoorn maart-april 2016

De Hoorn03-04/2016 l 47ste jaargang l 1100 expl. l nr. 447zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Page 2: De Hoorn maart-april 2016

2

“Wat een maffe cover”, hoor ik u zeggenInderdaad, creatief, speels, vol van kleur, divers en vindingrijk. Laat dit dan ook een beeld zijn dat we als nieuw centrum willen uitdragen vanuit onze nieuwe locatie, waarvan de eerste steen werd gelegd op 17 januari onder een meer dan massale belangstelling.

Graag herinner ik er u aan dat de mogelijkheid be-staat om De Hoorn digitaal te lezen. Was het maar om wat papier uit te sparen. Laat het ons weten. U krijgt dan, naast De Hoorn in een gebruiksvrien-delijke leesbare versie, ook alle andere relevante info van het Candelaershuys en haar partners in uw mailbox. En u leest milieubewust. Bezorg ons uw emailadres op [email protected] en we zorgen ervoor.

In deze papieren editie van De Hoorn leest u sa-menvattende artikels over activiteiten. De uitge-breide versie en meer info vindt u op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn

Veel leesgenot. Thomas Roukens, voorzitter

Vous voulez recevoir De Hoorn sous forme digitale, signalez le à [email protected].

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissiemaart, april 2016 47ste jaargang 1100 expl. nr. 447

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

COVERBEELD:Bart De Smedt

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt Ondertekende artikels

verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

Opmaak : Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV edito

Inhoud

2 Wat een maffe cover

3 Wat een steen

4 Cultuur in en rond het Huys

5 Façade U

7 Lotus

11 Lokaal cultuurbeleid

12 Verenigingen

13 Ukkelse agenda

14 Ukkels nieuws

16 Een nieuw Huys

fr

w

Page 3: De Hoorn maart-april 2016

3>

Naar aanleiding van de eerste steen schreef de Ukkelse dichter Frank De Crits volgende woorden

CANDELAERSHUYS

het is een huis van en voor iedereen

of tenminste dat is de bedoeling

oud en rijk arm en jong dik en groot

dun en klein gekleurd en slim

blank en dom en zo gaan we verder

het verschil zit hem altijd in de tenen

en voor zover wij weten zijn er tien

het is een huis voor heerlijk lawaai

om luisterend uit de pas te dansen

voor ernstige gesprekken die fluis-

terend rond de tafel gaan en soms op-

houden voor een natje van onze bodem

en water uit een dure nieuwe kraan

voor naaikransjes en brei gelegenheid

het is een huis om samen te komen

en weer uit mekaar te gaan en

tot binnenkort later horen we nog

van malkander en ons kent gewis

ons of juist nog niet gelegenheid om

die kennis op te doen of een kou wie

weet het is ons huis zie onze dikke nek

frank de crits

Wat een steenWe komen in De Hoorn niet zo vaak terug op voorbije activiteiten, we kijken liever vooruit. Maar toch dit: 17 januari was een mijlpaal in de Candelaershuysgeschiedenis, met de eerste steenlegging van het nieuwe gemeenschaps- en dienstencentrum.

In de onmiddellijke nabijheid konden we een galerij als indoorlocatie gebruiken. Handig en nuttig. Want winter, weet je wel, het kan koud zijn in januari.

Vanaf 14 u was de Ukkelaar welkom voor een warm kopje koffie en een lekker stukje taart, gebakken door de buurtbewoners. Een heel lekker en di-vers aanbod werd het: cakes, taarten, koekjes en Marokkaanse zoetigheid. Sommigen konden aan de drang niet weerstaan en ‘vlogen direct in den Elvis’, zijnde het voor de gelegenheid gebrouwen Bier van het Huys. Dat trouwens enorm veel bijval genoot en nog te degusteren valt in het Candelaershuys.

Na het welkomstwoord van Thomas en Jan, voor-zitters van het Candelaershuys en Lotus werd een kortfilm van Sander Tas getoond, over de wijk en over het nieuwe gebouw. Een licht ontroerend en warm beeld van wat het nieuwe Huys zou kunnen beteke-nen voor de wijk. Deze kortfilm kunt u nog bekijken op www.candelaershuys.be. En dan werd stoet gezet naar de werf, fanfare op kop, zoals het hoort. Bianca Debaets en Pascal Smet deden er hoopvolle uitspra-ken en toonden hun metselkunsten. (De mortel was wel te slap, dixit kenner Pascal Smet J).

Terug naar binnen voor de receptie, met muzikale ambiance door Jaune Toujous, de kinderworkshop «bouw zelf uw huis», voorleestoestanden door de

VVVV eerste steen

Page 4: De Hoorn maart-april 2016

4

> bib, ettelijke bakken Elvis en overrompelend en massaal veel volk. Zij die honger hadden werden door Daniël van de Friture du Bourdon bediend met friet en frikandel. En dan het Bal populaire. Van tango, over Joe Dassin, André Hazes tot Daft Punk. Quelle journée.

Wat we onthouden: • de enorme respons van het publiek, we kregen

meer dan 250 mensen op de been• hierbij het grote aantal onbekenden die allen

heel benieuwd waren en uitkeken naar wat komen zal in hun wijk

• de mix: naast senioren, vele jongeren, en ook kinderen die in een workshop hun eigen huis maakten

• mensen die spontaan met ideeën kwamen voor de werking van het nieuwe Huys

• de grote protocollaire aanwezigen zowel uit VGC-middens als de lokale vertegenwoordigers

• de zeer aangename samenwerking met de handelaarsvereniging Horzel-Bourdon, die van deze eerste steenlegging gebruik maakte om hun Nieuwjaarsreceptie te houden

• de aanwezigheid en felicitaties van vele partners• de warmte, de gezelligheid, de gretigheid,

Nee, we gaan niet wachten tot 2017, we gaan nu al dingen doen in onze nieuwe wijk, we kunnen niet wachten. U hebt ons te veel goesting gege-ven.

C’est en présence des gens du quartier et des Ucclois venus nombreux que la première pierre a été posée le 17 janvier, de ce qui doit devenir un centre communautaire et de services bouillonnant d’activité. Cette réponse massive et les nombreuses propositions spontanées nous ont encore plus motivés. Dès aujourd’hui et jusqu’à l’ouverture, nous serons régulièrement dans le quartier. Promis.

Bony King

Met Sven Gatz krijgen we ministerieel bezoek en nu komt er ook nog een King naar Ukkel. Bony King met name. Singer-songwriter Bram Vanparys heeft als The Bony King of Nowhere, dat voortaan gewoon Bony King heet, al drie albums en een soundtrack op zijn conto staan. Voor zijn vierde langspeler, die deze lente in de rekken ligt, trok hij vorig najaar naar Los Angeles. Maar naar Ukkel komt hij solo, helemaal alleen. En op een speciale locatie, dicht-bij waar we naar toe gaan, naast de werf. Welkom in ons pop-up Huys, Egide Van Ophemstraat 40 te Ukkel op donderdag 24 maart om 20u30. Toegang: eenheidsprijs: € 10. Reserveren op [email protected] of 02/343.46.58.

Invitons spécialement nos amis francophones à ce concert de Bony King à notre adresse pop-up, 40 rue Egide van Ophem. Bony King y jouera un solo remarquable.

De Held - Esther & Fatou

Jo Jacobs had een half men-senleven nodig om zijn debuut ‘De Held’ (2012) te maken. Maar toen stond het er ook wel: “het perfecte debuut” volgens De Morgen. De tweede is er nu, ‘Alcatraz’. En dat het straf is lezen we ook weer in de pers: “Daar zit je dan: de debuutplaat vier sterren gegeven en de opvolger beter vinden (Humo)

Esther en Fatou warmen de zaal op. Esther & Fatou. Beiden 23. Twee meisjes. Niet op het strand, maar uit Leuven-stad. Ze maken dromerige folk-pop. Twee stemmen, wat spaarzame akoestische

Weer heel wat te doen in en rond 1180. Hieronder summiere aankondigingen. Meer te lezen op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn w

Foto

: Drie

s Seg

ers

Foto

: Kur

t Lie

fsoo

ns

fr

fr

Page 5: De Hoorn maart-april 2016

5

gitaar en minimale per-cussie, meer hebben ze niet nodig om je in te pakken.

Welkom op 28 april om 20u30 in het Candelaershuys. Eenheidsprijs: € 10. Reserveren op [email protected] - 02/343.46.58.

Theater: Mich Walschaerts: Duizend man sterk

Net als broeder Raf neemt Mich Walschaerts even de tijd om los van Kommil Foo op stap te gaan. In Duizend Man Sterk zingt hij zijn favoriete songs, vertelt hij schrijnende en hilarische verhalen en speelt hij de meest kwets-bare, pijnlijk herkenbare personages. Dit samen met de fantastische Alano Gruarin op de toetsen. Over leven en liefde, over alles of niks. Absoluut autobiografisch alsook volledig uit de duim gezo-gen. Over duizend man sterk zijn. Of net niet. Mich Walschaert op dindag 1 maart 2016 in het Candelaershuys. Toegang : eenheidsprijs € 10. Absoluut reserveren op [email protected] of 02/3434658.

‘K vraag het aan: Sven Gatz

Hoog en ministerieel bezoek in de praatstoel van ‘k vraag het aan..., de reeks waarbij een geïnteresseerd publiek op een plezante manier, in een café-sfeer vragen kan stellen aan de gast van dienst. Op 4 maart hebben we minister van Cultuur Sven Gatz in de praatstoel. Sven Gatz groeide op als ketje in Brussel. Hij was in vorige levens 10 jaar lang Brussels en 12 jaar lang Vlaams volks-vertegenwoordiger, om zich daarna ‘in het bier te smijten’, als directeur van de Belgische Brouwers. In 2014 keerde hij onverwacht terug naar de poli-tieke arena, als Minister van Cultuur, een niet voor de hand liggende portefeuille in deze barre tijden

van besparing. Sven is ook auteur van verschillen-de boeken over liberalisme, over Brussel, over cul-tuur én over bier. Gespreksstof genoeg lijkt ons? En dan vergeten we nog zijn supporteren voor het uit de as herrezen RWDM, waar we met hem regelmatig ‘zoege’ over ons ploegske, hamburg en pint in de hand.

Welkom op vrijdag 4 maart om 20 u in Het Huys. Elvis, het Bier van Het Huys staat gekoeld! Gratis toegang.

De Tweede Grote Kwis van de VoorzitterDe voorzitter van het Candelaershuys is tevens een kwisman. Vandaar dat we gretig uitkijken naar de ‘Tweede Grote Kwis van de Voorzitter’. Deelnemen kan enkel na in-schrijving van uw ploeg van 3. Haast u, want de plaatsen zijn beperkt. Deze kwis heeft plaats op zaterdag 9 april 2016 om 20u in het Candelaershuys. De voorzitter heeft beloofd de tweede editie iets minder moeilijk te maken, en vooral: veel minder oranjegekleurd.

Ondertussen in de bib

In maart is het opnieuw jeugd-boekenweek, met als thema ‘Weg van de stad’. En wij zijn weg van de stad, we houden van Brussel en van Ukkel! Op www.jeugdboekenweekinde-bib.be kan je allerlei spelletjes spelen, opdrachtjes doen en activiteiten vinden om thuis en in de bib de jeugdboeken-week te beleven. Neem zeker een kijkje! Op 20 maart is er een grote ‘zaden, werktuigen en planten uitwisselbeurs’, samen met La Roseraie. We vieren dan ook het 1 jarig bestaan van de zaden-bib. Welkom op 20 maart van 11.00 tot 14.00 uur in La Roseraie, Alsembergesteenweg 1299Op 5 maart en 2 april om 10.30 uur: babyvoor-leesuurtje voor kinderen vanaf 6 maanden en hun oudersInfo: [email protected] 02/331 28 24.

VVVV in en rond 1180

Page 6: De Hoorn maart-april 2016

6

Voortuintjes : een prachtexemplaarHet moeten niet altijd fluogevels of markante façades zijn in deze rubriek. Het mogen bijvoorbeeld ook eens voortuintjes zijn. We zijn hier in onze toekomstige nieuwe wijk een prachtexemplaar tegengekomen.

Elise Desmae en haar man Jacques Ringlet wonen al 25 jaar in Ukkel, eerst in de Dolezlaan en nu dichtbij waar het nieuwe cen-trum komt, in de Kouter. Ze wonen er met Rocky, een beest van een hond.

En ze wonen er graag. Jacques, vroeger een fer-vente ‘cyclist’ (80 km per dag!!!), die 5 jaar geleden een zwaar fietsongeval kreeg en daardoor niet meer kan fietsen, legt uit dat het nu natuurlijk veel drukker geworden is in de buurt en Ukkel.

Want ze kennen Ukkel: Elise werkte lange jaren in de Ukkelse gemeentescholen, oa in Sint-Job en later in de Vervloetstraat. Ook haar man kent de gemeente goed want hij heeft jarenlang ‘aan de gemeente’, gewerkt in de ‘Service des bâtiments’.

“Waarom die postuurkes in mijn voortuin? Wel, vroeger stonden er geraniums, maar omdat ik me moeilijk kan bukken om ze te verzorgen heb ik er maar postuurkes gezet. (Ook binnen in het huis staat het overvol beeldjes, mooi om zien - nvdr).

“Ik kende hier zeer goed de mannen van “den brol” hier beneden, (wat staat voor het containerpark in de Stallestraat - nvdr J), en die bezorgden me deze bij het groot vuil afgeleverde beestjes en postuurkes.

Zo kregen die beestjes een tweede leven, ze worden afgevoerd naar het stort, maar staan plots te pron-ken in mijn tuintje. Maar die “livraison à domicile van de marchandise” is nu gedaan, want “den brol” is toe hé, nu moet ge naar een containerpark in Vorst. En het is daar betalen nu”.

“Het is dus te hopen dat ze hier niet teveel meer beestjes gaan pikken, want we hebben al kapotge-smeten postuurkes teruggevonden, hier wat verder. Dat is jammer. Anderzijds zijn er ook wel mensen die hier ongevraagd hun beeldje komen bijzetten. Sympathiek, vinden we dat”.

“Mijn pronkstuk? De houten olifant. Maar ei-genlijk heeft het geen belang, alle beeldjes zijn schoon, mogen er in, geen probleem, ik maak geen onderscheid.”zegt Elise bij het afscheid.

Zeer geïnteresseerd zijn ze naar wat het nieuwe centrum in hun wijk zal bieden. Ze sprak er al over met de mensen van de wijk. Elise heeft de uitno-diging voor de eerste steen bijgehouden. En moet weten wat daar allemaal zal gebeuren…

« Tous ces petits animaux ont eu comme ça une seconde vie, ils partent pour la décharge mais se retrouvent tout d’un coup dans mon petit jardin. Mais la « livraison à domicile de la marchandise », c’est fini car la décharge est fermée maintenant et il faut aller au parc à conteneurs à Forest. Et c’est payant en plus».

VVVV façade U

fr

Page 7: De Hoorn maart-april 2016

Nieuwsbrief nr. 47 maart, april 2016

Ja echt waar, Lotus mag dit jaar al 5 verjaardags-kaarsjes uitblazen! En dat vieren we graag samen met jullie op zondag 17 april.

Bij die gelegenheid laten we spaghettisaus van het bij vele generaties geken-de Brusselse café de Monk overkomen. En bieden we jullie gratis een portie tira-misu aan. Deze keer niet gemaakt met boudoirs maar met de enige echte Lotus-speculaas.

Dankzij ons uitgebreid fotoarchief hebben jul-lie tijdens het smullen ook nog iets om naar te kijken. We voorzien ook een klein winkel-tje met jullie creatieve producten dus brei je al eens een sjaal of maak je soms wenskaarten en

mogen wij deze te koop aanbieden, dan horen wij het graag van jou!

Om 15u komt Dédé ons muzikaal entertainen, ideaal om bij het drinken van een glas, het eten te laten zak-ken.

Zeg het aan ie-dereen door en graag een seintje indien je komt voor 11/4, zodat we een beetje een idee hebben hoe-veel volk we mo-gen verwachten. Vergeten inschrij-ven of je bent een late beslisser, geen probleem, jullie zijn altijd van harte welkom!

‘5 jaar Lotus’

Activiteit in de kijker…

‘Uit de oude doos’: Maaltijd van het Huys 11-10-2011‘Uit de oude doos ’: Jans pannenkoekenslag 13-03-2012

Page 8: De Hoorn maart-april 2016

Bingo!Blijkbaar ook een goede training voor de oren en ogen!Dinsdag 1 maart, 14u, gratis.

Workshop: truffelsOp algemene vraag een herhaling omdat ze de vorige keer zo lekker waren!Donderdag 3 maart, 14u, 5 euro, in-schrijven voor 1/3.

DansfeestI.s.m. Seniorenoverleg Ukkel (Okra Stalle, Okra Sint-Job, Zilverdraad, GC Candelae-rshuys en LDC Lotus). Volgens de onder-tussen goed gekende formule! Adres: Residentie Paola te Alsembergsesteen-weg 905. Donderdag 10 maart, wel-kom vanaf 14u30, 7 euro (koffie en taart inbegrepen), inschrijven voor do 3/3.

Meer weten over…Anton BrucknerIn het kader van onze uitstap naar het Klarafestival. Dinsdag 15 maart, 14u, gratis inschrijven voor 10/3

Het riolenmuseumOf soms ook het ‘levend museum’ ge-noemd… Donderdag 17 maart, 14u aan Huys, 14u45 ter plekke, ingang zelf te betalen (6 euro)/gids door Lotus

Het KlarafestivalEen feest voor de orenZondag 20 maart, 13u aan Huys, 13u30 ter plekke, gratis, plaatsen zijn beperkt!Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Crea: bruisballen makenHeerlijk in een ontspannend (voet)bad of een leuk, origineel cadeau. Dinsdag 22 maart, 14u, 5 euro, inschrij-ven voor 17/3

Zoete namiddagDessertjes met banaanDonderdag 24 maart, vanaf 14u30, 3 euro, inschrijven voor 22/3.

PaasontbijtEen perfecte start om de dag goed te beginnen! Dinsdag 29 maart, van 8u tot 10u, 8 euro (buffet), inschrijven voor 22/3. Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Sterke verhalen van zes internaatjarenDoor Willy PeersmanDonderdag 31 maart, 14u, gratis, in-schrijven voor 29/3

VerjaardagsfeestEn vanaf dit jaar voorzien wij een klein presentje!Dinsdag 5 april, 14u, 2 euro, gratis voor de jarigen van jan/feb/maart, inschrijven voor 31/3

Floralia Groot BijgaardenEen zee aan bloemen en hopelijk een zonnetje om ons te vergezellenWe nemen bus 136 in ’t Zuid om 13u07.Donderdag 7 april, 12u15 aan Huys, ingang is 10 of 12 euro, inschrijven voor 5/4. Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Activiteitenkalender

Page 9: De Hoorn maart-april 2016

Feestelijke maaltijdWe verwennen jullie met een vispannetje en zoals altijd een aperitiefje, gezonde soep en koffie met iets zoetDinsdag 12 april, 12u, 10 euro, inschrij-ven voor 7/4

Vragen staat vrijSmartfoon, tablet en GSMDonderdag 14 april, vanaf 14u, gratis, inschrijven voor 12/4

Feest: 5 jaar LotusZondag 17 april, vanaf 12u, 10 euro, graag inschrijven voor 11/4 (maar late beslissers ook steeds welkom)!Zie ‘Activiteit in de kijker…’

07-01-2016 - Centrumraad 21-01-2016 - Puzzelnamiddag

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdag 3/3, 7/7 en 21/4 Prijs: pedicure 19 €, manicure 12 €, epila-tie gezicht: 8 €, gelaatsverzorging: 60 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) of petanque: elke dinsdag en donderdag, na het mid-dageten rond 13u30. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Vooruitblik26/4: uitstap Tongeren28/4: zoete namiddag10/5: infonamiddag dementie19/5: pedicure

En dan nog zangnamiddag, film, wan-deling, etc.

Page 10: De Hoorn maart-april 2016

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

De 9de symfonie van Bruckner.Om jullie op te warmen voor het concert van zondag zal Jan dins-dag al een introductie geven over de componist Anton Bruckner. Een uiteenzetting over zijn leven en kleine fragmentjes muziek om in de stemming te komen. En er valt wat te vertellen. De 9de symfonie is namelijk niet af ondanks het feit dat de componist er 10 jaar aan gewerkt heeft. Zijn opdracht voor deze symfonie luidde ‘Aan God’, deze grootsheid kan

misschien de verklaring van het niet kunnen voltooien, zijn. De zondag zelf wordt er een heel programma voorzien: 13u30 onthaal, 14u inleiding op het concert, 15u tot 16u10 het concert en ten slotte afsluiten om 16u30 met een receptie in Muntpunt. Het Klarafestival wil graag kinderen kennis laten ma-

ken met klassieke muziek dus wees niet verlegen om ook jullie (achter)kleinkinde-ren mee te nemen!

‘Het Klarafestival’

Eens tijd voor iets anders en aangezien we in Lotus graag eten…ontbijten heb-ben we hier nog niet ge-daan. Tussen 8u en 10u mogen jullie aanschuiven

voor een smakelijk ontbijt-buffet: pistolets, koffiekoe-ken, ei en spek, zoet en zout beleg, wat de paasklokken hebben gebracht,… Een perfect start van de dag!

’Paasontbijt’

Duizenden bloemen in bloei, kleur en geur in over-vloed. Genieten van de na-tuur in al zijn pracht, zal nooit vervelen. En moesten de weergoden ons niet goed gezind zijn

dan kunnen we nog altijd uitwijken naar de gereno-veerde serre van 1000 m². Een prachtige binnentuin voor de gelegenheid opge-smukt met meer dan 150 bloemstukken!

‘Floralia in Groot Bijgaarden’

Activiteit in de kijker…

Page 11: De Hoorn maart-april 2016

11

VVVV lokaal cultuurbeleid

Een gesprek met “Céline van de Cultuur”Het lokaal cultuurbeleid. Wat een saaie naam toch. Zeker voor al die spetterende activiteiten georganiseerd door het Candelaershuys, de gemeente (Dienst Cultuur) en de bib, samen met andere occasionele partners.

gevoel in Ukkel, in positieve zin. Ik bedoel een warm, relax gevoel, met enthousiasme gedeeld door zoveel mensen. Ik voel me hier gewoon thuis en ik beleef veel plezier om met iedereen in die sfeer te kunnen samenwerken”.

Wat had je graag gewijzigd gezien?“Meer aandacht en middelen voor cultuur en meer samenwerking met de scholen, dat lijkt nodig”.

Naar wat kijk je echt uit?“Zeker naar de Zinnekeparade, voor het eerst vanuit Ukkel, een fantastisch voorbeeld van een verregaande samenwerking tussen part-ners, zowel Nederlands- als Franstaligen. De tweede editie van de Nacht in het Wolvendaelpark, dat wordt ook weer plezant. Ik kijk echter ook uit naar wat het zal worden met de vele andere projecten die nog in een prille denkfase zitten. U hoort er nog van”.

“Je me réjouis vraiment en perspective de la Zinneke parade, pour la première fois à Uccle, un exemple fantastique de coopération poussée entre les partenaires, tant néerlandophones que francophones”.

Meer info over cultuur in Ukkel: Céline van de Cultuur op 02 374 74 14 of 02 348 67 87 [email protected]

De Hoorn sprak met de ‘cultuurbeleidscoördinator van de gemeente Ukkel’ Céline Jacquet, zeg maar ‘Céline van de Cultuur’. Een dynamisch mens, spor-tief (hockey ah oui), creatief, gedreven, vol inzet, plezant om mee samen te werken.

We staan bij de aanvang van een nieuw jaar: hoe evalueer je het afgelopen jaar op vlak van cultuur in Ukkel?“Zeer positief, met veel mooie en nieuwe projecten die mogelijk werden via heel enthou-siasmerende samenwerkingen. Ik denk dat de partners, dus het Candelaershuys, de Bib en de dienst, na wat zoeken, nu allen in dezelfde richting kijken. Want er is heel wat gebeurd. Denk aan nieuwe projecten zoals De Nacht van Wolvendael, het poëzietraject rond dichter Jan Van Nijlen, het grote Oor-logproject met Lotus en de Sint-Jozefschool, de zadenbib… Ook de communicatie over wat we allemaal doen begint stilaan te verbeteren, dankzij onze eigen facebookpagina of de 6-wekelijkse postkaart met het cultureelprogramma. Een kaartje dat de mensen graag bijhouden, omdat er oude foto’s van Ukkel op staan”.

Wat zijn de grote lijnen voor 2016?“We gaan in dezelfde richting, maar graag nog een stapje verder. Projecten dus waar veel in samenge-werkt wordt zoals Zinnekeparade, met La Roseraie en de cultuurcel van het OCMW. We gaan in de zomer terug samen in het park slapen, we blijven actief in de wijken. We willen wat meer diepgang geven aan wat we doen en niet per se meer doen. Andere partners zijn uiteraard welkom, om zo nog meer en andere mensen te bereiken”.

Wat vind je zo plezant aan Ukkel?“Wat me opvalt, en waar ik van hou is de diversi-teit in de verschillende wijken en de diversiteit van mensen. De sfeer is bijvoorbeeld heel anders als je in Sint Job bent, of naar de Horzel, Stalle of De Kat gaat. Plezant, want dit geeft enorm veel inspiratie en biedt mogelijkheden. Soms heb ik een dorps-

fr

Page 12: De Hoorn maart-april 2016

12

Hieronder kort wat Ukkels verenigingsnieuws. Meer info over deze activiteiten te lezen op www.candelaershuys.be/artikels-de-hoorn

40 jaar Pallieter – Bedankt Aloys!Naar aanleiding van 40 jaar Foto-diaclub Pallieter werd stichter Aloys van den Akker met een mooie overzichtstentoon-stelling in zijn nieuwe residentie Palmyra te Drogenbos tot erevoorzitter benoemd. Cyriel Meurisse, clublid van het eerste uur en ervaren na-tuurfotograaf en Jeanne Duwijn, duizendpoot en drijvende kracht achter het functioneren van de club werden erelid. Pallieter veroverde zich door-heen 40 jaar een vaste plaats in de wereld van de Belgische amateurfotografie. Het huidige bestuur is zeker van plan dit succes voort te zetten, op weg naar het 50-jarig jubileum. Bedankt Aloys!Info: www. fotoclubukkel.be

Nacht van de geschiedenis: Kom, ons geniet van ’n Suid-Afrikaanse aand met Kaapse wyne

Bij Carpe Diem, Horzelstraat 11 (naast de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Troost) te Ukkel-Kalevoet organi-seren de Ukkelse Davidsfondsafdelingen in samenwerking met de vbvt Carpe Diem op dinsdag 22 maart vanaf 19 u een Zuid-Afrikaanse avond rond Kaapse wijnen. Ukkelaar en Zuid-Afrikakenner Leo Camerlynck, schetst hiervan de geschiedenis. Dit deels in het Afrikaans, met wijnproeverij. Leden van het Davidsfonds en van Carpe Diem betalen 9 €, niet-leden 12 €. Aanmelden aanbevo-len! Alle info bij Leo Camerlynck 0485 630 227 of [email protected]

Lees het hele artikel op www.candelaershuys.be/artikel-de-hoorn

Chapeau - De geheime goochelgeschiedenis van België

Dat ook België een rijke goochelgeschiedenis heeft, is één van de best bewaarde ge-heimen van ons land. ‘Schamateur’ Kobe Van Herwegen, auteur van het rijkelijk geïllustreerd boek en dito lezing ‘Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van België’ vertelt u er alles van, en dit op donderdag 14 april om 20 uur in de (nieuwe!) Kring van Stalle, Baron Van Hammestraat 20 te Ukkel. Info bij [email protected] - 02-305 31 23. Organisatie : Davidsfonds Ukkel-Stalle.

De leraarskamer door KTV De NoordstarKTV De Noordstar brengt in samenwerking met KTV De Zonnebloem ‘De Leraarskamer’, een kritische en humoristische blik in het heilige der heiligen van één van onze opvoedingsinstellin-gen. In een regie van Luc Collin. Welkom in het Kunst- en Cultuurcentrum op zondag 24/04 om 15u. Reservatie: 02 380 58 98 of 0486 56 53 26 of [email protected]. Andere voorstellingen: op 19/03 in de Boesdaalhoeve te Sint-Genesius-Rode en op 16/04 in Nekkersdal Laken.

Scampifestijn Zonnebloem

KTV De Zonnebloem organiseert haar scampifes-tijn op zaterdag 27/02 in het Candelaershuys. Dit Doorlopend van 12 tot 22u. Je kan ook een kaas-schotel bestellen bij [email protected]

De Scouts van Ukkel organiseren hun groepsfeest:‘De Grote Jukebox show’ heeft plaats op zater-dag 05/03 in de Moelie, Sebastiaanstraat 14 te Linkebeek. Dinner time van 12u tot 14u30 en van 18u30 tot 21u30. Showtime om 15u en 18u. Reservaties op scoutsukkel.fikket.be

VVVV verenigingen

w

w

Jukeboxde Grote

show5 maart 2016

Dinner time12.00u - 14.30u18.30u - 21.30u

Show time 15.00u - 18.00u

Reservatiesscoutsukkel.fikket.be

De Moelie - Sint-Sébastiaanstraat 14 - 1630 LinkebeekV.U. SCOUTS UKKEL - Dekenijstraat 100 - 1180 Ukkel

Scouts Ukkel presenteert

Page 13: De Hoorn maart-april 2016

13

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info bij Johan Hendriks, 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15u in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info bij Aloys van den Akker, 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info bij Arseen Neerinck, 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14u tot 18u gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info bij Jack Lagae.(1)

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Bij Carpe Diem

• Zondag 28/02 om 11u: Brunch “Oostenrijk”• Dinsdag 22/03 om 19u: Nacht van de

geschiedenis: “kom, ons geniet van ‘n Suid-Afrikaanse aand met Kaapse wyne”. Zie blz 12.

• Do 17/03 om 11u30 kookatelier: “koniginnehapje”

• Zo 10/04 om 11u: Grote Belgische BRUNCH • Zo 17/04 om 13u: groot petanquetornooi per

triplette – organisatie : “Handelaars vd Horzel”• Do 21/04 om 11u30 kookatelier “Pastinaak• 23-24-25 april : reis naar Kent met bezoek

aan Rye, Hastings, Sissinghurst castle, Hatmann; Rochester en Canterburry. Verblijf half pension in Hilton hotel 4*. Prijs : € 360 pp (single + € 60). Inschrijven tot 10/03 - nog slechts enkele plaatsen beschikbaar

Petanque : Beker ‘CARPE-DIEM’

• Een tornooi over 24 donderdagen vanaf 07/04 tot 29/09, niet op feestdagen.

Prijsuitreiking samen met een afsluitings-tornooi op donderdag 06/10. Inschrijving: iedere donderdag van 13u30 tot 14u’. Deelnameprijs : € 10 voor alle 24 donderda-gen, plus € 5 lidmaatschap van Carpe Diem.

Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Woensdag 9 maart Leerlingenconcert om 19u en woensdag 20/04 Initiatieconcert en instrumenten uitproberen om 18u30 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel. Muziekacademie. Info: 0476/73.98.81

Woensdag 16 maart om 14 u Koffietafel en gezellig samenzijn, hapje en drankje, spel en ontspanning bij Zilverdraad. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Dinsdag 22 maart Nacht van de geschiedenis met lezing “Kom, ons geniet van ‘n Suid-Afrikaanse aand met Kaapse wyne” bij Carpe Diem. Horzelstraat 11. Org.: Davidsfondsafdelingen Ukkel Stalle, Boetendael Sint Job en Carpe Diem. Zie artikel blz

Vrijdag 25 maart Zilverdraad gaat op uitstap in het kader van “’Bankje en café” een rondreis “Op en rond het Zaterdagplein”, uiteraard in Brussel. Samenkomst om 14 uur aan de tramhalte op het Heldenplein. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Donderdag 14 april lezing : ‘Chapeau, de geheime goochelgeschie-denis van België’ door Meester-goochelaar Kobe Van Herwegen om 20 u in de (nieuwe !) Kring van Stalle, Baron Van Hammestraat 20 te Ukkel. Org. Davidsfonds Stalle. Zie blz 12.

Woensdag 20 april om 14 u Koffietafel Zilverdraad in een romantische sfeer. De dorstigen worden gelaafd en de hongerigen gespijsd (en de hersenen gepijnigd?). Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Vrijdag 29 april Zilverdraad gaat op uitstap naar het museum van Felix De Boeck in Drogenbos. Samenkomst : eindhalte tram 4 te Stalle om 14 uur. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

ukkelse agenda

Page 14: De Hoorn maart-april 2016

14

* De Politiezone Ukkel - WB - Oudergem heeft twee elektrische voer-tuigen Renault Twizy aangekocht voor de wijkinspecteurs. Deze elektrisch aangedre-ven éénpersoonswagen haalt maximum 45km/u. De Twizy is DE stadsauto met een vernieuwend design. Onze politiezone heeft ook 4 elektrische scooters aangekocht en beschikt over een tiental elektrische fietsen. Groene jongens, onze cops!

Désormais, deux inspecteurs de quartier sillonnent les rues au volant d’une Renault Twizy, une petite voiture entièrement électrique. « C’est la volonté de toute la zone de réduire l’impact énergétique des services de police. Nous sommes la seule zone bruxelloise à posséder des voitures électriques », s’enthousiasme Laurent Masset, porte-parole de la zone de police.

* De gewone begroting voor 2016 is in evenwicht, met een batig saldo van € 3.321.319, vooral dank zij een stijging van de onroerende voorheffing. Grote slokop is de personeelskost. Ecolo betreurt onder-meer dat het voorziene budget voor het vereni-gingsleven sinds 2012 met 15% werd verminderd.

Pour Thybaud Wyngaard (Écolo), ce sont les jeunes ménages, aux revenus modérés, et qui viennent d’acheter à Uccle, qui sont lésés par ces changements. « La prime à l’acquisition est supprimée et ils se voient appliquer, comme tous les propriétaires, la hausse de l’impôt foncier ».

* De dienst Mobiliteit van het Brusselse Gewest wil de parking Stalle in Ukkel, net over de grens met Drogenbos, herinrichten en uitbreiden. Er wordt gemikt op een gebouw voor 1045 plaatsen en 233 plaatsen in openlucht ter vervanging van 89 bestaande. De uitbreidingsplannen voor de parking Stalle in Ukkel vallen slecht bij buurge-meente Drogenbos. Er wordt gevreesd voor extra verkeer en parkeerproblemen in de woonwijken door chauffeurs die liever niet betalen voor een parkeerplaats. «De pendelaars zullen wel betalen,

maar wat met de leerlingen van de dag- en avond-school in de buurt? Het risico bestaat dat die stu-denten hun voertuig in omliggende woonwijken achterlaten. Gratis plaatsen voor studenten zijn aangewezen.”

La Région bruxelloise estime que l’agrandissement du parking Stalle est nécessaire. Les projets s’inscrivent dans l’intention du gouvernement bruxellois d’accroître la transmodalité entre voitures et transports publics dans la périphérie bruxelloise. C’est environ dix-mille places pour navetteurs qui devraient être créées dans les années à venir, une nécessité pour dissuader la circulation dans la ville.

* Meer dan één Brusselaar op 3 heeft een vreem-de nationaliteit, dit is drie à vier keer hoger dan in de andere gewesten. De vreemde populatie is met 43% gestegen gedurende de laatste 10 jaar.

Au total, 134.000 Bruxellois ne sont pas ressortissants d’un des 28 pays de l’Union européenne. Les Français restent les étrangers les plus nombreux, avec 60.751 ressortissants, dont plus de 10.500 à Ixelles et plus de 9.000 à Uccle.

fr

VVVV ukkels nieuws

Wil je meer weten over het Ukkelse cultu-reel aanbod, heb je bepaalde voorstellen, kom dan naar de open vergadering in onze nieuwe wijk, bij Marc van Café Le Silence (Stillelaan 70) en dit op dinsdag 15 maart om 20 u. U krijgt er een overzicht wat gebeurde in 2015, maar vooral, wat in de steigers van 2016 staat. We luisteren graag naar u.

Si vous voulez en savoir plus sur l’offre culturelle à Uccle, ou si vous avez des propositions spécifiques, venez à la réunion ouverte à tous dans notre nouveau quartier, chez Marc, au Café Le Silence (Avenue du silence, 70) , le mardi 15 mars à 20 h. On y donnera un tour d’horizon de l’année 2015, et bien sûr, une présentation des projets pour 2016. Nous serons à l’écoute de vos propositions.

fr

Page 15: De Hoorn maart-april 2016

15

Un nouveau bassin d’orage : la technique du tunnelier permettra de limiter fortement les emprises en voirie et les perturbations aux riverains ainsi qu’à la mobilité. En effet, la plupart des activités se déroulent en sous-sol ou dans des zones en dehors des voies de circulation.

Zinnekeparade. Op 21 mei zullen verschillende Ukkelse organisaties en Ukkelaars meedefileren door de Brusselse straten. Verschillende artistieke ateliers openen hun deuren. Deze ateliers (thea-ter, muziekinstrumentenbouw, poppen maken, kostuum...) worden begeleid door professionelen en zijn gratis toegankelijk.

Le 21 mai 2016, différentes associations de la commune défileront ensemble dans les rues de Bruxelles pour la Zinneke Parade. Plusieurs ateliers gratuits et encadrés par des professionnels se sont ouverts dans les différentes structures : théâtre, création d’instruments de musique, réalisation de marionnettes, confection de costumes... N’hésitez pas à les contacter si vous êtes curieux ou furieusement intéressés.

Interesse om deel te nemen? La Roseraie: [email protected] Alsembergsesteenweg 1299, 1180 Ukkel Le Candelaershuys: 02 343 46 58La Cellule culture du CPAS: 02 370 75 29

* Vandalen hebben recent brand gesticht in de Sint-Jobkerk. Het vuur kon snel gedoofd worden door opmerkzame voorbijgangers. Kerkkaarsen werden aangestoken en onder stoelen geplaatst, ook aan de sasdeur aan de inkom werden kaar-sen gevonden. En achteraan aan de sacristie had iemand een soort molotovcocktail gegooid, een blikje Leffe met erin een brandbaar pro-duct. Jan De koster, de verantwoordelijke van de Nederlandstalige pastoraal, maakt zich zorgen, wegens herhaalde incidenten zoals inbraken, ver-nielingen. «Daarom hebben we voorlopig beslo-ten om de kerk enkel nog ‘s ochtends te openen.”

Vandalisme à Saint-Job : tentative d’incendie dans l’église au moyen de bougies et de cocktails molotov. Heureusement le pire a pu être évité.

* Het einde van een tijdperk: het gemeentelijk containerpark in de Stallestaat sloot de deuren. Ukkelaars kunnen nu terecht in het regionaal park in de Britse Tweede Legerlaan te Vorst. Iets verder dus, maar quasi alle dagen open. Een welgemeen-de dank aan de sympathieke ploeg olv Roland, en dit voor de jarenlange degelijke dienstverlening.

La déchetterie régionale, à près de 2 km de la déchetterie uccloise qui vient de fermer, est ouverte quasi tous les jours, la quantité de déchets acceptée n’est pas limitée et il est possible d’être informé en temps réel de la file d’attente au parc à conteneurs, via le site web de Bruxelles-Propreté.

* Goed nieuws voor de bewoners van de vallei van de Ukkelbeek: er wordt gestart met de bouw van een stormbekken. De werken gaan 2 jaar duren. 20000 tot 25000 m³ regenwater zal op-gevangen kunnen worden en afgevoerd via een buissysteem met 4,5 m diameter en een lengte van 4,5 km. Indrukwekkend!

De allerlaatste Sprukkel: graag danken we Willy Peersman voor zijn jaren-lange inzet als redacteur voor De Hoorn. Zijn ‘echo’s uit de Raadzaal’, ‘Sprukkels’, de reportages, interviews, verslagen van de gemeenteraadszittingen... hebben zeker de relatie tussen het Huys en het gemeentebestuur flink en positief aange-scherpt. Van harte dank voor uw pennenvruch-ten doorheen die lange jaren, Willy ‘Persman’. Namens het Candelaershuysbestuur, de redac-tie. En de lezer van De Hoorn!

Un grand merci à notre rédacteur Willy Peersman, notre trait d’union avec la maison communale, pour les centaines de pages rédigées pour De Hoorn !

Page 16: De Hoorn maart-april 2016

16

De Hoorn

Maandblad, Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

maart, april 2016, nr. 447, 47ste jaargang, verschijnt zeswekelijks

behalve in juli en augustus, 1100 exemplaren

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433,

1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

P 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869

VVVV een nieuw huys

Ondertussen in de Egide Van Ophemstraat - Begin februari 2016