De Hoorn maart-april 2015

24
De Hoorn 03-04/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 440 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Voedseldistributie in Ukke l

description

 

Transcript of De Hoorn maart-april 2015

Page 1: De Hoorn maart-april 2015

De Hoorn03-04/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 440maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Voedseldistributie in Ukkel

Page 2: De Hoorn maart-april 2015

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissiemaart, april 2015 46ste jaargang 1100 expl. nr. 440

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER:Voedseldistributie in Ukkel

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV edito

Ukkel, een rijke en residentiële gemeente? Jazeker. Maar ook met de nodige nuance: OCMW-voorzitter Vanraes laat optekenen dat Ukkel meer leefloners helpt dan Leuven en Mechelen samen.

We lazen recent in de pers dat nog nooit zo veel Belgen moesten aankloppen bij de voedsel-banken. Vorig jaar waren er 130.000 aanvragen, liefst 8.000 meer dan in 2013. De armoede is hiermee structureel geworden. Hoe gaat het in Ukkel? De Hoorn ging op bezoek bij het Voedseldistributiecentrum van het OCMW.

Mogen we tevens uw aandacht voor het dub-belgesprek met cineast/journalist/Brusselaar Marc Didden en ‘De Slimste Mens’ Adil El Arbi, tevens filmmaker? Dit in het kader van de reeks ‘k vraag het aan…’ op vrijdag 27 maart.

Veel leesgenot in uw ‘Hoorn’.

Thomas Roukens, voorzitter

Inhoud

2 Editoriaal

3 Voedseldistributie in Ukkel

7 Concerten

8 ‘k vraag het aan…

9 Speelweek

10 Ukkelse agenda

11 Lotus

15 Brussels Volkstejoêter

15 Het Huys stelt zich vragen

16 Verenigingen

17 Van vroeger en nu : Jean Vander Elst

20 Ukkels nieuws

Page 3: De Hoorn maart-april 2015

3

deelnemend land bijdraagt tot de productie, die naderhand wordt verdeeld. De POD-MI (een federale overheidsdienst voor “Maatschappelijke Integratie” , die er naar streeft aan alle personen die door de mazen van het net van de sociale zekerheid vallen en in armoede leven, een mens-waardig bestaan te waarborgen - nvdr) zorgt voor de logistiek en transporteert de lading naar Ukkel».

DH:«Het staat hier vol conserven: weinig afwisse-ling dan toch in het aanbod?»

Nik De Smedt: «Nee hoor, we bieden ook dag-verse producten aan, we gaan wekelijks zelf naar de ‘Belorta Vroegmarkt’, waar we wat niet ver-handeld werd kunnen ophalen. Verse groenten en fruit dus. Om u een idee te geven, wekelijks halen we daar één ton op. Van juni 2014 tot juni 2015 voorzien we in een bedeling van meer dan 400.000 producten, conserven van het Europees Fonds.».

Voedseldistributiecentrum in UkkelWe lazen recent in de pers dat nog nooit zo veel Belgen moesten aankloppen bij de voedselbanken. Vorig jaar waren er 130.000 aanvragen, liefst 8.000 meer dan in 2013. De armoede is hiermee structureel geworden. Hoe gaat het in Ukkel?

VVVVV ocmw

Ukkel, een rijke en residentiële gemeente? Jazeker. Maar met de nodige nuance: in de vorige editie van De Hoorn liet OCMW-voorzitter Vanraes nog optekenen dat Ukkel meer leefloners helpt dan Leuven en Mechelen samen.

Het is soms een raar beeld, mensen die met volle «caddy’s» zeulen in de Horzelstraat in Calevoet, waar geen winkel te bespeuren valt. Maar hier be-vindt zich namelijk het Voedseldistributiecentrum van het Ukkelse OCMW. De Hoorn had er een gesprek met coördinator Nik De Smedt.

Nik De Smedt: «Ik werk hier nu een vol jaar als co-ordinator, samen met een zevental medewerkers. Mijn taak bestaat in het verzorgen van de coördi-natie van de dagelijkse werking en taken, en ook de link en relatie met de bureau’s van de voedsel-dienst in de OCMW-hoofdzetel, andere diensten, leveranciers...».

DH:«Wat is volgens u de taak van dit voedseldistri-butiecentrum»?

Nik De Smedt: «Dubbel. Enerzijds zijn we er om de meest behoeftige Ukkelaar te voorzien van degelijk voedsel. En ook niet onbelangrijk, met dit initiatief gaan we pal in tegen de voedselverspil-ling. We bieden hier hoofdzakelijk voedsel aan, en occasioneel wat hygiëneproducten».

DH:«Wat staat er in de rekken, wat is er «in aanbieding»?

Nik De Smedt: «Hoofdzakelijk conserven, voedsel in blik, of voedsel «met een lange houdbaarheid», zoals pasta. We krijgen dit assortiment binnen via het Europees Fonds, een systeem waarbij elk

Nik De Smedt

>>>

Page 4: De Hoorn maart-april 2015

4

één keer», en komen wekelijks of maandelijks hun voedsel halen. Met sommigen hebben we dus een band, want we zien ze dagelijks. Een vriendelijk onthaal, een aangenaam contact is dan ook heel belangrijk voor onze klanten. Het is hier wel een wat grote en kille hangar, maar we pogen het wat gezellig te houden. In de winter kunnen de klanten bijvoorbeeld een kommetje soep krijgen. Aangenaam».

DH: «Wat zijn de succesnummers in het aanbod»?

Nik De Smedt: «Brood, dat zeker. We halen dat praktisch dagelijks op in supermarkten in de buurt, waarmee we goed, vlot en soepel samen-werken. Let op, alles wat we aanbieden is dagvers, en houdbaar. We bieden geen vervallen produc-ten aan he. Hier bestaan strenge controles op, o.a. van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Groenten, dagverse groenten zijn ook zeer in trek. En soms zijn er «speciallekes», zoals bvb onver-kochte «éclairs» van «Eclairs et gourmandises» in de Xavier de Buestraat. Dat assortiment bieden we aan in de Sociale Antenne, rechtover het OCMW gebouw aan de steenweg op Alsemberg.

Van de Voedselbank krijgen we ook soms wat an-dere artikelen, zoals zeep, hygiëneproducten, wat sterk geapprecieerd wordt door onze klanten».

DH:«Dit centrum is toch wat weinig bekend in Ukkel»?

Nik De Smedt: «We liggen inderdaad wat afgelegen. Misschien ook goed, het mag wat discreet, uit respect voor de privacy van onze klanten. We zijn wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De mensen die deze hulp nodig hebben bereiken we wel. Ik denk dan ook dat deze dienstverlening echt nodig en va-label is. Onze cijfers staven dit. Hier wordt nut-tig werk geleverd, dat denken we toch. Onze doelstelling is om de mensen zoveel mogelijk gezond voedsel mee te geven, en dit op een waardige manier. Niet onbelangrijk, lijkt me. Ook in het ‘rijke’ Ukkel…»

Contact: Voedseldistributiecentrum OCMW Ukkel, Horzelstraat 100, 1180 Ukkel - Tel: 02 370 75 45

VVVVV ocmw

DH: «Wie kan hier terecht?»

Nik De Smedt: « Hij of zij die wil in aanmerking komen meldt zich bij de sociaal assistent die nagaat of er aan de voorwaarden als “meest behoeftige” wordt voldaan. De lijst begunstig-den is redelijk uitgebreid hoor, bvb, daklozen, personen zonder papieren, personen met een vluchtelingenstatus, personen in schuldbemid-deling, begunstigden voor dringende medi-sche hulp, studenten, werklozen… Indien de aanvrager voldoet, dan krijgt hij recht op een bepaalde hoeveelheid voedsel per jaar, die hij naar believen kan komen ophalen. Het zijn voornamelijk Ukkelaars die langskomen, maar we hebben ook wel enkele caritatieve organi-saties en verenigingen, ook andere OCMW’s uit het Brusselse en omgeving als klant, die zelf de mogelijkheden niet hebben om voedselhulp en -bedeling te organiseren».

DH: «Krijgen ze dan ‘een colli’? Is dit nog van deze tijd?

Nik De Smedt: «In sommige andere gemeenten is dat wel zo, maar persoonlijk vind ik de selfservice-formule, zoals bij ons, meer aangewezen. De klant, want zo noemen we hem hier, komt gewoon shoppen, zoals in een ander warenhuis, maar moet wel niet langs de kassa te passeren.

We proberen iedereen op een waardige manier te benaderen, ook al omdat sommige wat schroom hebben om hier binnen te komen. Er is soms een schaamtegevoel. Voor niks nodig, we doen er dan ook alles aan om dit weg te werken, ondermeer door een zeer beleefd en correct onthaal, zoals in elk andere supermarkt».

DH: «Wie helpen jullie»?

Nik De Smedt: «Nu zitten we, iets over de helft van de campagne, aan 815 gezinnen, wat staat voor 1985 mensen. Dus dat aantal gaat nog stijgen. Let op, er zijn waarschijnlijk meer mensen uit Ukkel die in aanmerking zouden komen, maar ze zijn wel niet allen gekend door het OCMW. Of ze schamen zich om tot hier te komen. We hebben vaste klanten die dagelijks hun 2 kg verse groenten en fruit komen halen. Maar anderen «doen grote boodschappen», in

Page 5: De Hoorn maart-april 2015

5

Nik De Smedt : « Personnellement, je trouve la formule self-service que nous pratiquons plus indiquée. Le client, comme nous l’appelons ici, vient normalement faire ses courses, comme dans un autre supermarché, mais il n’a pas besoin de passer à la caisse ».

« Notre objectif est de fournir aux gens une nourriture la plus saine possible, et ceci de manière digne. Ce qui n’est pas rien, je trouve. Même dans notre « riche » Uccle…»

Nieuw in het distributie-centrum: Soli-foodVanaf februari startte het Rode Kruis en FMBB (de Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten, waarvan het OCMW Ukkel medestichter is) met Soli-Food. Soli-food is een aankoopplatform waar sociale restaurants en sociale kruideniers nog goed-koper aan allerlei producten kunnen geraken, waar de klant als afnemer ook beter van wordt. Soli-food kreeg een plek in de hangar van het Voedseldistributiecentrum van het OCMW van Ukkel, van waaruit verdeeld wordt over de organi-saties.

Kwalitatieve, gezonde en verse producten ver-krijgen is vaak niet evident voor zij die het wat moeilijker hebben om rond te komen, want het aanbod van de sociale kruideniers en sociale restaurants is niet altijd optimaal. Daar komt dus met Soli-food verandering in: Soli-food koopt in grote hoeveelheden verse groenten en fruit aan, waardoor de prijs kan laaggehouden worden. Later volgen ook nog producten voor persoon-lijke hygiëne, zoals tandpasta, en schoonmaak-producten.’

Tot nu hebben al vijftien organisaties ingetekend bij Soli-Food, waaronder een tiental Brusselse, zoals het OCMW van Ukkel. Bedoeling is nog te groeien, want er is nood aan, In België leven zo 1.650.000 mensen onder de armoedegrens. Eén Belg op de zeven is arm. In Brussel is dat zelfs één op de vier.

Il n’est pas toujours facile d’obtenir des produits de qualité, frais et sains pour ceux qui ont du mal à joindre les deux bouts, car l’offre des épiceries et des restaurants sociaux n’est pas toujours optimale. Soli-food va donc changer la donne. Soli-food est une plateforme d’achat où les restaurants et les épiceries sociales peuvent s’approvisionner à meilleur prix. Elle opère au Centre de distribution alimentaire du CPAS d’Uccle.

A votre service

FR

FR

>>>

Page 6: De Hoorn maart-april 2015

6

het budget. Weet u dat het budget van het Ukkelse OCMW ongeveer de helft bedraagt van dit van de gemeente? Ook de samenstelling van de portefeuille maakt het niet simpel om de OCMW’s zomaar af te schaffen, de gelden komen van de gemeente, van de federale overheid, Europa, het gewest, naast eigen inkomsten. Niet simpel dus.

Nog iets: de huidige regels in de besluitvorming voor hulp zorgen er ook voor dat willekeur in het toeken-nen van hulp wordt uitgesloten. Denk aan de Raad van het OCMW, met specialisten uit de partijen, die de sociale prioriteiten vastleggen op onafhankelijke wijze, denk aan het Bijzonder Comité binnen deze Raad, dat de verschillende rapporten van aanvragen tot hulp goed- of afkeurt, in Ukkel goed voor zo’n 8000-tal beslissingen per jaar!”

De Hoorn: “Gemeenten moeten besparen. Zou een OCMW ingekapseld binnen een gemeentestruc-tuur mee in de klappen delen?”

Jean-Luc Vanraes: “Nu wordt, ook in tijden van weinig middelen, nooit hulp geweigerd, uiter-aard binnen de wettelijke voorwaarden. In crisisperiodes, dus wanneer de sociale nood groot is, hanteren de schepencolleges echter veelal de kaasschaafmethode: gelijke bezuini-ging voor elk departement. Dus met een sociale

VVVVV ocmw

OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes aan het woordWe laten ook even OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes ‘in de hoorn blazen’. Niet alleen over het voedselcentrum, maar ook over structurele ontwikkelingen in de OCMW-wereld.

Jean-Luc Vanraes : foto Serge Adam

De Hoorn: “Kun je kort historiek en doel toelichten van het Ukkelse voedseldistributiecentrum?”

Jean-Luc Vanraes: “In 2010 heeft het Ukkelse OCMW beslist haar kandidatuur in te dienen voor het oprichten van een voedseldistributiecentrum, dit in het kader van een Europees plan voor voed-selhulp. Dit initiatief moet complementair gezien worden aan de financiële hulp die reeds wordt toegekend door het OCMW, want het leefloon is voor veel leefloontrekkers totaal onvoldoende, rekening houdend met de hoge huurprijzen in Ukkel. Daarom ook is deze bijkomende hulp zeer belangrijk om toch aan velen een menswaardig bestaan te kunnen verzekeren. Het voedseldis-tributiecentrum past dus volledig binnen onze missie, opdracht en doelstellingen.”

De Hoorn: “Het OCMW als structuur wordt in vraag gesteld: er zijn pistes in Vlaanderen om het OCMW volledig te integreren in het gemeentelijk bestuur . Hoe kijk je daar als voorzitter tegen aan? Volgt Brussel?

Jean-Luc Vanraes: “Het Vlaamse initiatief om de OCMW’ s af te schaffen klinkt positief in het kader van de vereenvoudiging van de instellingen. Ik denk in dit verband dat elke vorm van beleid moet afgetoetst worden aan één groot principe: de middelen die door de belastingbetaler ter beschikking worden gesteld moeten benut worden op de best mogelijk manier. Sociale rentabiliteit dus! Er moet gestreefd worden naar de meest efficiënte structuur voor lokale sociale dienstverlening. Willekeur bij het toekennen van hulp moet in alle geval worden uitgesloten.

Het lijkt me aangewezen om de functie van schepen bevoegd voor sociale zaken en deze van OCMW-voorzitter te laten samenvallen, dat wel. Maar het afschaffen zelf van de OCMW’s lijkt me in Brussel maar ook in Vlaanderen moeilijker, en iets te ver. Bijvoorbeeld enkel al omwille van de grootte van

Page 7: De Hoorn maart-april 2015

7

VVVVV concerten

werking die totaal wordt ingekapseld in het gemeentebestuur,dreigt het prioritair karakter van de hulpverlening verloren te gaan.

Ik geef u nog een argument pro behoud van de OCMW’s: daar de Raad van het OCMW de emana-tie is van de gemeenteraad beschikt iedere partij over specialisten, die met kennis van zaken het lokaal sociaal beleid opvolgen. De afschaffing van de raden zal dan ook onvermijdelijk tot gevolg hebben dat de politici de sociale problematiek

niet meer correct zullen kunnen inschatten. En dit zouden ze toch zeker moeten doen.”

De Hoorn: “ Toch niet direct afschaffen dus?

Jean-Luc Vanraes: “Ik wacht af, om te zien hoe de nieuwe structuren in Vlaanderen zullen worden georganiseerd . Thans lijkt het me meer een cos-metische ingreep,waarvan de maatschappelijke meerwaarde totaal niet aangetoond is. En dat moet de insteek zijn.”

Stevo en Derek

Ze kruisen mekaar al meer dan 25 jaar bij het op- en afstappen van podia of in de straten van Gent, en groeten mekaar steeds met wederzijdse bewondering.

Lag het aan hun gezamenlijke fas-cinatie voor vis-sen (EL Fish, Derek & Vis) of voor de schoonheid van vuiligheid (Derek & the Dirt, the Rhythm Junks)? In elk geval, afgelo-pen herfst zaten Steven De bruyn en Derek met een koffietje aan de keukentafel, en begonnen ze samen te spelen. Ze selecteerden uit hun eigen repertoire van meer dan 30 albums, een aantal bijzondere eigen nummers. Daarnaast verrasten ze mekaar met schatten uit hun jeugd. Liedjes die ze op de radio hoorden vóór ze zelf muzikant werden en die ze nu brengen met akoestische gitaar en mondharmonica. Simpel en uitgekleed, maar gloeiend als een knetterend houtvuur! Steven en Derek zien het helemaal zit-ten. “Yes, kijk er nu al wree naar uit. Altijd thuis-komen in het Candelaershuys! Cheers, Steven” mailde hij ons.

Welkom in ons Huys dus, en dan wel op donder-dag 26 maart 2015 om 20u30. Inkom: eenheids-prijs van € 10 Reserveren mag op 02/343.46.58. of [email protected]

Heroes on stage

Ben je rocker, rapper, dj, hiphopper,…Ben je solo-muzikant of in een band, en je droomt ervan om op te treden voor een publiek? Ben je minstens 16 jaar, van Ukkel of actief in een Ukkelse vereni-ging? Dan is hier jouw kans: op 30 april zetten het Candelaershuys, l’Antirides, ’t Uilekot en dienst cultuur Ukkel samen lokaal talent in de spotlights. Ervaring is niet nodig, enige voorwaarde: een set van 20 minuten kunnen spelen.Geïnteresseerd? Stuur ons een kleine demo (kwali-teit is niet belangrijk) + wat uitleg over wat je doet en wie je bent, voor 10 maart. Vragen? Contacteer ons gerust: [email protected] Indien er meer inzendingen zijn dan plaatsen op ons podium, behouden we ons het recht voor om een selectie te maken uit de toegestuurde inzendingen.

Tu es rockeur, rappeur, Dj, chanteur de RnB, Hip Hop… solo ou en groupe, amateur, et tu rêves de te produire en public? Tu as 16 ans minimum, tu es Ucclois, ou tu fais partie d’une association uccloise? Alors saisis ta chance : le 30 avril, le Candelaershuys, l’Antirides, ‘t Uilekot et le service culture d’Uccle s’associent pour mettre le talent local à l’honneur. Pas besoin d’être déjà monté sur scène, la seule condition : pouvoir tenir un set de 20 minutes.Intéressé(e) ? Envoie-nous, avant le 10 mars, une petite démo, quelques informations sur ce que tu fais et sur toi. Des questions ? N’hésite surtout pas à nous contacter: [email protected]

Page 8: De Hoorn maart-april 2015

8

samen met Billal Fallah «Image», ook een stadsfilm gemaakt. «Image» schetst een hedendaags beeld van een generatie die het moeilijk heeft in de achterbuurten van onze grootstad en gaat over de manier waarop jongeren van allochtone afkomst worden afgeschilderd in de media. Ook een harde film, ook rauw, maar ook bij momenten heel teder. Het leven zoals het is.

Adil werd recent gekroond tot «De Slimste mens ter wereld» en werd samen met Luc De Vos door Humo uitgeroepen als «Man van het jaar». Zeer aandoenlijk trouwens toen hij tijdens de oorkonde-overhandiging als winnaar van De Slimste Mens, deze overwinning opdroeg aan zijn overleden moeder. En aan Vos. Respect!

Welkom op vrijdag 27 maart 2015 om 20u in het Candelaershuys op «‘k vraag het aan...», met in de praatstoelen Marc Didden en Adil El Arbi. Over film, Brussel, over muziek, over het leven, over.... Stel uw vragen!

Venez faire connaissance avec les cinéastes Marc Didden et Adil El Arbi (Image) le vendredi 27mars 2015 à 20 h au Candelaershuys !

Ooit gingen we twee opeenvolgende vertoningen na mekaar, naar «Brussels by night» kijken, de film waarmee Marc Didden een nieuw tijdperk inluid-de en komaf maakte met de plattelandsdrama’s, de gangbare films van toen. OK, we deden dit niet alleen voor die nieuwe wind en beeldtaal die Didden hanteerde, maar ook voor ondermeer «Si tous les gars du monde...», en andere fantastische nummers van Raymond van het Groenewoud op de soundtrack.

«Brussels» was een gitzwarte, bij momenten nihi-listische stadsfilm waarin de depressieve moor-denaar Max (Ukkelaar François Beukelaers) door Brussel trekt, en optrekt met de mensen die hij daar ontmoet. Hard, rauw, maar ook teder.

We kennen Marc Didden ook als rockjournalist, o.a. van bij Humo. (Trouwens, als Didden toen een plaat goed vond, dan kochten we die gewoon, blindelings. Dat was de tijdsgeest.).Brusselaar Marc Didden is ook schrijver en columnist. In «Een gehucht in een moeras» wandelt hij in 20 hoofd-stukken door Brussel, en vertelt op zijn welgeken-de manier: scherp, geestig en kritisch.

Adil El Arbi, de slimste van ons allemaal, heeft

‘k vraag het aan... Marc Didden en Adil El ArbiMet de reeks « ‘k vraag het aan...» bieden we u de kans al uw vragen te stellen aan de gast van het moment. Rick De Leeuw gaf de aftrap, Ketnetwrapper Sien kreeg een volle zaal kinderen stil. Nu aan de beurt: een dubbelgesprek met Marc Didden en Adil El Arbi.

FR

Adil El Arbi - Foto: vier.be Marc Didden - Foto: radio1.be

VVVV ‘k vraag het aan

Page 9: De Hoorn maart-april 2015

9

OORlog: Gezocht!

In het kader van “OORlog”, het intergenerationeel project van het Candelaershuys en Lotus houden we op vrijdag 8 mei een slotmanifestatie in het Nationaal Instituut van Oorlogsinvaliden. Daar wordt ondermeer een publicatie voorgesteld. Hierbij dan ook graag een oproep: hebt u oude foto’s, beeldmateriaal... die refereren naar de oorlog, graag gebruiken we die mogelijks in de publicatie. Bezorgt u deze snel aan het secretariaat van het Candelaershuys? (02/3434658). We danken u alvast voor uw medewerking.

Avez-vous de vieilles photos, des documents visuels….qui parlent de la guerre et que nous pourrions utiliser dans une publication. Pourriez-vous les déposer rapidement au secrétariat du Candelaershuys ? (02/3434658).

Stage de vacances : atelier sonore pendant les vacances de Pâques

Armé d’un enregistreur et d’un casque audio nous partons à la chasse aux sons intéressants. Ils seront à la base du processus de création artistique. De façon individuelle ou en groupe, nous créerons nos propres paysages sonores. Pendant toute une semaine nous irons à la recherche des sons les plus drôles, intéressants, et surprenants du quartier. Ce stage s’adresse à des enfants de 6 à 9 ans. Au cours de la deuxième semaine des vacances de Pâques : du 13 au 17 avril inclus – de 9 h à 16 h (accueil prévu avant et après).

Lieu : Centre communautaire Candelaershuys, avenue Brugmann 433, 1180 Uccle. Inscription : [email protected] ou 02 343 46 58. - Prix : 75 €.

Luisterweek in de paasvakantieAifoon heeft een neus voor luisterkunst. Stap samen met hen in de wondere wereld van geluid. Leer écht luisteren en laat je verwonderen door alle geluiden die je omringen.

Samen verzamelen we de geluiden en maken er soundscapes van. Die kunnen we dan afspelen in installaties of op verschillende speakertjes die we in een ruimte verstoppen. Misschien maken we sa-men een grote luisterplek, waar iedereen zijn eigen luisterverhaal kan ervaren. Een week lang gaan we op zoek naar de leukste, mooiste en bijzonderste geluiden in de buurt. Deze stage richt zich op kinderen tussen 6 en 9 jaar. Aifoon werkt reeds tien jaar diverse projecten uit rond luisterkunst voor kinderen en jongeren. Gewapend met een opna-metoestel en een hoofdtelefoon gaan we op jacht naar boeiende geluiden. Die vormen de basis van een artistiek creatieproces. Soms individueel, soms in groep worden eigen soundscapes gemaakt.

Meer info over aifoon: www.aifoon.org [email protected]

Praktische info: Tijdens de 2de week van de paasvakantie: van 13 t.e.m. 17 april – van 09u00 tot 16u00. (opvang ervoor en erna is voorzien). Locatie: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433 – 1180 Ukkel. Inschrijven op [email protected] of 02 343 46 58. - Kostprijs: € 75

FR

FR

kaethe-kollwitz-losbruch

VVVV speelweek

Page 10: De Hoorn maart-april 2015

10

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Woensdag 11/03/2015: Muziekacademie: leerlingenconcert om 19u00 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel. Info: Info: Rudy Croon, Gsm: 0476/73.98.81 - [email protected] - www.muziekacademie1200woluwe.be -

Woensdag 18/03/2015: 14u: koffietafel Zilverdraad. Met een spelletje Lotto-Bingo. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Donderdag 19/03/2015 om 12u: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: prei. In de namiddag : initiatie Petanque. Ook op 26/03/2015. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Vrijdag 27/03/2015: Zilverdraad gaat met de bus naar Scheut. Samenkomst om 13u30 op het Heldenplein. Bezoek aan het museum van de paters-missionarissen, vooral in China. Mooie kunstwerken zijn er te bewonderen. De moeite waard. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 29/03/2015: Oostenrijks ontbijt, ge-volgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Dinsdag 31/03/2015: Muziekacademie: Free Podium om19u00 in het Theatre Marni, de Vergniesstraat 25 te 1050 Elsene. Info: Rudy Croon, Gsm: 0476/73.98.81 - [email protected] - www.muziekacademie1200woluwe.be -

Woensdag 15/04/2015: koffietafel Zilverdraad. De paasklokken zijn al voorbij, maar wie weet…. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Donderdag 16/04/2015: Carpe Diem orga-niseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Dinsdag 21/04/2015: Davidsfonds Ukkels Stalle brengt een Bezoek aan het Lambiekcentrum. “Ontdek, proef en leer alle geheimen van de lambiekbieren uit de Zennevallei en het Pajottenland”. (15 uur in Bezoekerstcentrum ‘De Lambiek’, Gemeenveldstraat 1 in Alsemberg ). Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Vrijdag 24/04/2015: Ken je je streek? Met Zilverdraad wandelen door de KEYENBEMPT ((molen enGeleytsbeek) en het park KINSENDAEL.De moeite waard, hoor! Samenkomst : eindpunt van tram 4 om 14u. Stapschoenen graag! Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76.

ukkelse agenda

Muziekacademie

Page 11: De Hoorn maart-april 2015

Nieuwsbrief nr. 40 februari, maart 2015

René WeemaelsWe starten een nieuwe reeks waarbij we het woord geven van een aantal personen uit de omgeving van Lotus en het Candelaershuys. Zij ver-tellen over hun carrière en wat er allemaal bijkomt van engagementen.

We beginnen met René Wee-maels die sinds lang lid is van de Raad van bestuur van het Can-delaershuys en Lotus.René kan onder meer heel inte-ressante dingen vertellen over zijn opdrachten als bemiddelaar tussen volwassenen en jongeren die iets mispeuterd hebben.

De carrière en initiatieven van ….

Wie Hoegaarden zegt denkt onmiddellijk aan ‘een witte van Hoegaarden’ en dit geheel te-recht. Hoegaarden stond sinds de veertiende (!) eeuw reeds bekend om zijn witbier. In de 18de eeuw telde het dorp liefst

38 brouwerijen. Uiteindelijk zal er één overleven en na de over-name door AB Inbev het witbier promoten tot een wereldbier. Op woensdag 22 april bezoeken we afwisselend de brouwerij en Hoegaardse tuinen.

Uitstap Hoegaarden

Tijdens de Paasvakantie pro-grammeren we een jeugdfilm, dus iets voor jong en oud. Breng dus kinderen en kleinkinderen mee naar deze voorstelling. De Kauwboy is een topfilm over de tienjarige jongen Jojo die na de scheiding van zijn ouders

bij zijn driftige vader woont. Hij sluit vriendschap met een kauw. Uiteindelijk komen Jojo en zijn vader dichter bij elkaar.

Deze film werd tot beste Europe-se jeugdfilm uitgeroepen op het filmfestival van Berlijn in 2013.

Film - Kauwboy

Page 12: De Hoorn maart-april 2015

01-2015- Tai-Chi

Cursus Tai - ChiI. s. m. GC CandelaershuysCandelaershuys, start op woensdag 7 januari en dan 14, 21, 28 jan en 4, 11 en 25 feb en 4, 11 en 18 maart van 10u tot 11u30 - Prijs: 20 € voor cursus van 10 lessen, 3 € per les - Inschrijven: bij aansluiting tijdens lessenreeks aanmel-den bij onthaal. Gemakkelijke kledij en schoenen niet vergeten. Bovendien kan je steeds eerst eens proefles nemen!

Le vieux BruxellesDinsdag 24 februari om 14u30 Beelden uit het oude Brussel aangevuld met een Brusselse zoetigheidCandelaershuys, 3 €Inschrijven voor vrijdag 20 februari

Dominoparcours Spelletjesnamiddag - Donderdag 26 februari om 14u30. Wie bouwt er het langste parcours ? Ambiance verzekerd !Candelaershuys, prijs : gratisLaat ons iets weten als je komt

CentrumraadDinsdag 3 maart om 14u30Candelaershuys, prijs : gratisLaat iets weten als je komt

Kleine fotowandeling en foto’s maken omgeving Candelaers-huys. Bedoeld voor iedereen, zeker voor wie niet gewoon is te fotograferen.Donderdag 5 maart 14u30Candelaershuys, prijs : gratisInschrijven : voor vrijdag 27 februari en melden of je al of niet een apparaat hebt

KlarafestivalMaandag 9 maart Bozar Vertrek Candelaershuys 18u, afspraak ter plaatse 18u30. Opgelet : deze activiteit is reeds volzet

Patiëntenrechten Informatie - Dinsdag 10 maart 14 u Wat als het niet verloopt zoals je mocht verwachten ? Candelaershuys, Prijs: gratisInschrijven tot do 5 maart

Crea - Paaseieren schilderenCandelaershuys donderdag 12 maart om 14u30. Eieren meebrengen (uitge-blazen of hardgekookt). 2 €. Inschrijven tot di 10 maart

Foto-atelierWe verwerken uw digitale foto’s van de wandeling van 5 maart. We vergroten, snijden de foto’s bij en printen. Cande-laershuys, dinsdag 17 maart 14u30Prijs : 0,30 € per gekozen foto. Inschrij-ven tot do 12 maart

YoghurtdessertjesZoete namiddag - Candelaarshuys donderdag 19 maart 14u303 € koffie/thee inbegrepenInschrijven tot dinsdag 17 maart

Activiteitenkalender

Page 13: De Hoorn maart-april 2015

Verjaardagsfeest, wie mogen we deze keer vieren ?Candelaershuys dinsdag 24 maart 14 u30. 2 €, gratis voor de jarigen van januari, februari, maart. Inschrijven tot do 19 maart.

DansfeestDonderdag 26 maart BOD dansfeest in GC De Maelbeek in Etterbeek. Voor meer info Audrey contacteren.

Maaltijd van het Huys : kipfilets gevuld met kruidenkaasDinsdag 31 maart 12u. 10 €Inschrijven tot vrijdag 27 maart

Middagconcert BozarDonderdag 2 april - Blaasinstrumenten ‘5 Beaufort’. Ravel, Debussy, EnsorRavensteinstraat 23,1000 BrusselHuys om 11u30 (tram), ter plekke 12u152 €. Inschrijven tot di 31 maart

Brussels VolkstejoeterDe gooi planque - Vrijdag 3 april Cultu-reel Centrum Ukkel 20u15. Prijs: 19,50 €, 17,50 € senioren (reservatie inbegrepen)Bij min 15 inschrijvingen 14 € voor ieder-een. Inschrijven tot do 26 maart.

Paasvakantie jeugdfilmKauwboy - Nederlandse film. Candelae-rshuys donderdag 9 april 14u snoep-winkel, 14u30 film. De tienjarige jongen Jojo heeft een heel bijzondere vriend, een kauw. Breng kinderen en kleinkinderen mee. 2 €. Inschrijven tot dinsdag 7 april.* zie activiteiten in de kijker

LinkebeekwandelingDinsdag 14 april. Afstand tussen 5 en 7 km. Huys om 13u30. Gratis (busrit zelf betalen) Inschrijven: een seintje vooraf is handig. Voorzie aangepaste schoenen, kledij en drank voor onderweg

‘Carrière en initiatieven van’René Weemaels - Dinsdag 21 april 14 u30. Gratis. Graag een seintje als je komt. * zie activiteiten in de kijker

Uitstap Hoegaardenmet de bus - Woensdag 22 april, 8u stipt Candelaershuys. Inschrijven tot do 2 april. 30 € verplaatsing en maaltijd in-begrepen. * zie activiteiten in de kijker

Zoete namiddag : mousses Candelaershuys donderdag 23 april 14 u30. 3 € koffie/thee inbegrepenInschrijven tot dinsdag 21 april

Zangnamiddagmet SuperBetty - Candelaershuys. Dins-dag 28 april 14u30. Gratis. Graag een seintje vooraf. * zie activiteiten in de kijker

Kleuren voor volwassenenDonderdag 30 april. We nemen na twee maanden onderbreking onze kleur-potloden terug ter hand. Candelaers-huys, 14u30. Gratis.

Verjaardagslekkers

Page 14: De Hoorn maart-april 2015

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Vast aanbod

Vooruitblik

MaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdagen 5 maart, 2 en 16 april - Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epilatie gezicht: 7 €, gelaatsver-zorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dins-dag en donderdag, voor het middag-eten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Vraag het maar aan de trouwe deelne-mers, niets zo leuk als samen zingen met Betty. Je hoeft geen mooie stem te heb-ben, gewoon plezier hebben aan het sa-men zingen is de boodschap.Betty zorgt voor een aangepast reper-toire, heeft speciale, goed leesbare zang-boekjes en een orgeltje mee. Kies een stoel en beleef zangplezier zoals vroeger. Afspraak dinsdag 28 april om 14u30

Zangnamiddag met Betty

Mei 2015

07 mei : Infovergadering Zorgverzekering

08 mei : OORlog/souvenirs de guerre

21 mei : Kleine wijnproeving en wijnverhaal

26 mei : Uitstap Planckendaal

Page 15: De Hoorn maart-april 2015

15

Het Huys stelt zich vragenZoals u weet verhuizen het Candelaershuys en dienstencentrum Lotus binnen afzienbare tijd naar een nieuw gebouw in de Egide Van Ophemstraat.

Daar willen we een Huys van betekenis worden voor de wijkbe-woners, voor de Ukkelaars, voor de verenigingen, voor de andere culturele partners, voor de scholen, voor de gemeente Ukkel, voor de senioren én jon-geren…, kortom voor u allen.

Het Candelaershuys gaat zich de komende maanden zelf in vraag stellen, ondermeer door u te consulteren en te bevragen. Waaraan u denkt, wat u mist, wat u mooi zou vinden, wat u bezig houdt….., kan voedsel zijn voor onze toekom-stige werking, vanuit de nieuwe uitvalsbasis in de Van Ophemstraat.

Interesse om hieraan mee te denken en werken: neem gerust contact op met Lander Exelmans in het Candelaershuys op 02/343.46.58.

Très prochainement la nouvelle Huys s’installera dans ses nouveaux locaux rue Egide van Ophem : nous aimerions connaître votre opinion, vos suggestions, vos attentes, ce qui vous plairait, ce qui vous intéresse….Si vous avez envie de contribuer à cette réflexion ou d’y participer, n’hésitez pas à prendre contact avec Lander Exelmans au Candelaershuys au 02/343 46 58.

Brussels Volkstejoêter, ook in Ukkel “De gooi planque”Samen met het Kunst- en Cultuurcentrum Ukkel en be.brusseleir vzw organiseert het Candelaershuys op donderdag 2 en vrijdag 3 april 2015 de voorstelling “De Gooi planque”, door het Brussels Volkstejoeter, dit in het Cultureel centrum in de Rodestraat (20u15).

“De gooi plan-que”, (naar “La Bonne Planque” van Michel André) gaat over een Brusselse bank die wordt overvallen door Fredo, Emile en zijn vriendinnetje Lulu. Emile en Lulu verbergen zich in een appartement tegenover de geplun-derde bank met het geld. Dit appartement hoort toe aan meneer Perrin, vrijgezel, ambtenaar bij het Ministerie voor Landbouw en amateurmuzikant. Om praktische redenen besluit Lulu Perrin te verlei-den maar wordt echt verliefd op hem… En zo gaat het verder en verder, u merkt het, het wordt een dolkomisch en spannend avondje.

Tickets zijn te verkrijgen in het Candelaershuys of in het Cultureel Centrum, aan de prijs van € 18 en € 16 voor senioren. (+ reservatiekost van € 1,5). Speciaal om de verenigingen en hun werking te ondersteunen kunnen verenigingen een groepsticket aanschaffen, dit voor minimaal 15 personen. De prijs per persoon bedraagt dan amper € 14, en er wordt geen reservatiekost aan-gerekend.

“De gooi planque” in het Kunst- en Cultuurcentrum, Rodestraat 47 op 2 en 3 april. Info en reservatie: Candelaershuys: 02/343.46.58. of Kunst- en Cultuurcentrum Ukkel: 02/374.64.84., of via www.ccu.be

Le Brussels Volkstejoeter présentera « De gooi planque » (d’après la « Bonne Planque » de Michel André) à Uccle. Pour les Bruxellois et les Zinnekes.

VVVV toneel

FR

FR

Page 16: De Hoorn maart-april 2015

16

‘Boerkozen, wie zijn ze ?’

Ukkel telde ooit tientallen “berkuuze” of boerkozen, ook wel eens moes-tuinders genoemd, vooral rond de Keyembempt en de Geleegsbeek. Sla, kolen, aardappelen, prei, ui, rapen, radijzen, bonen, erwten behoorden tot de meest geteelde groenten. “Boerkozen” worden wel eens beschouwd als de voorlopers van de bioboe-ren omdat ze hun gronden op een gezonde wijze bemestten.

Landbouwingenieur Jean-Pierre DE LEENER, vertelt u er alles over op dinsdag 24 maart 2015, om 20.00 uur in de lokalen van Carpe Diem – Horzelstraat 11 – Ukkel Caelevoet. Een organisatie van Davidsfonds Ukkel Stalle, Davidsfonds Ukkel Boetendael – Sint-Job, Davidsfonds Vorst en vbvt Carpe Diem. Info bij Leo Camerlynck ([email protected] of gsm 0485 630 227, Roger Van Poucke 02/305 31 23 - [email protected] Jan De Decker of Jan De Decker, 0498/31.31.08 - [email protected]

Biotuinieren - Hoe moet dat ?

Een lezing door Werner Meysmans, moestui-nexpert. In het kader van onze zadenbib organiseren we een lezing over je eigen moestuin plannen en indelen. Heerlijk, zo zelf tuinieren… Maar hoe doe je het duurzaam en milieuvriendelijk? Na deze lezing zal je niet kun-nen wachten om zelf aan de slag te gaan met het aanleggen van je moestuin, en je eigen groenten te oogsten. De lente komt eraan!

Dinsdag 17 maart 2015, om 16u30 in de biblio-theek, De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel. Gratis le-zing, graag inschrijven want plaatsen zijn beperkt.Info& inschrijvingen : in de bib, via 02 / 331 28 24 of [email protected]

VVVV verenigingen

Vereniging in de kijker: The Brussels Chess Club

Schaken is meer dan een spel…

Het schaakspel is een van de oudste spellen. Het wordt ook het nobelste van alle spellen genoemd. Maar het is ook een erg belangrijk educatief instrument dat van jonge leerlingen op school betere leerlingen kan maken.

Een onderzoek van de Belgische schaker en wiskundeleraar Albert Frank wees uit dat jeugd-schaak heel belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

De voordelen zijn indrukwekkend. Kinderen die schaken kunnen zich beter concentreren. Ze zijn ook beter in het visualiseren en kunnen beter vooruit denken. Zo leren ze ook geduld en bedachtzaamheid aan. Kinderen leren ook hun impulsiviteit onder controle te houden en leren alternatieven afwegen. Ze leren analyseren, hierdoor worden hun beslissingen beter onder-bouwd. Ze leren patronen herkennen. Bovendien leren ze plannen op korte en lange termijn. Mooi lijstje, niet? Regelmatig schaak spelen geeft betere resultaten op school. Kinderen winnen ook aan zelfvertrouwen en zijn rustiger dan hun niet-scha-kende leeftijdgenoten uit de basisschool. De beste resultaten worden behaald als de leerling begint voor zijn twaalfde. En de resultaten nemen toe als er feedback komt van een begeleider of coach.

The Brussels Chess Club

Uw kind inschrijven in een club? Welkom bij de jeugdwerking van BCC. Info bij Piet Van de Craen & François Haulotte, Brussels Chess Club (BCC) 0475.32.07.09 en 0486.81.56.89

Les enfants qui jouent aux échecs ont une meilleure concentration. Ils ont aussi une plus grande aptitude à visualiser. Ils peuvent mieux anticiper car ils apprennent à évaluer les conséquences d’un coup. Ils développent aussi la patience et la réflexion, ils apprennent à analyser et à prévoir à court et moyen terme, et à évaluer plusieurs données en même temps. Qui dit mieux ?

FR

Page 17: De Hoorn maart-april 2015

17

Toen Jean Vander Elst nog ‘Onze Jan’ wasGemeentepolitiek in 1930 - Het Vander Elstplein is in Ukkel een begrip, althans het plein want weinigen weten wat af van de man wiens naam eraan verbonden is. Dankzij « ’t Was op een zondagavond* », het fraaie album met daarin o.a. enkele aan Ukkel gewijde kronieken dat vorig jaar werd uitgegeven door het Ernest Claesgenootschap vzw is het ons gegund nader kennis te maken met de brouwer-burgemeester, die het in de jaren dertig van de vorige eeuw op het gemeentehuis voor het zeggen had.

VVVV van vroeger en nu

Met toelating van de uitgever mag De Hoorn uit deze levendige ‘Kronijke’ enkele passages overne-men ter illustratie van enkele thematisch opge-vatte bijdragen over Ukkel vroeger en nu. Wat het gemeentelijk beleid vandaag inhoudt, komt in dit nummer een klein beetje tot uiting in enkele kern-gegevens uit de begroting 2015 die eind januari meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd.

Van uitzicht Ukkels

Ernest Claes publiceerde de kronieken onder schuilnaam E. Van Cleef en woonde als geïnte-resseerde burger nu en dan een raadszitting bij. De in die tijd in aantal tussen twintig en dertig gemeenteraadsleden heeft hij beschreven als ‘Tamelijk oud allemaal. Bedaarde kalme mensen zonder hevige passies, nuchtere huisvaders en sobere kristenen. Ik kon onmogelijk op de gezich-ten ontdekken wie liberaal, wie katholiek of wie socialist was want ze zagen er allemaal hetzelfde uit, Ukkels, meer niet. De dames-raadsleden leken mij gevaarloos voor de heren-raadsleden, behalve eentje, een mollig wicht met een witte blouse en onschuldige ogen. Toen ik vernam dat ze bij de katholieke leden hoorde, deed mij dat plezier.’

Naar de bevindingen van Ernest Claes was de gemeentepolitiek juist wat zij moet zijn: op een hoog peil staan. Om te weten of dat ironisch bedoeld is, dient men te weten dat in die tijd onze gemeente alternerend bestuurd werd door een liberale en een katholieke meerderheid, met als voornaamste kenmerk dat een nieuwe meer-derheid met andere mensen het beleid van de

vorige gewoon voortzette: ‘met gestaag stijgende uitgaven voor onderhoudswerken, scholen, politie en pompiers: ieder jaar een beetje meer, zoals dat in een goed bestuurde gemeente hoort.’ Met het gevolg dat de belastingen worden verhoogd en dat na de eerstvolgende verkiezingen het andere kamp aan zet is: ‘De liberalen handelen dan juist zoals de katholieken, verhogen ook een beetje de belastingen – (waarom niet? Te Ukkel wonen niet anders dan rijke mensen)- en vliegen zij er weer af bij de volgende verkiezing en komen de katholie-ken terug. Kan het schoner en rechtvaardiger?’

Burgemeester Jean Vander Elst - Door Emile Lecomte

Page 18: De Hoorn maart-april 2015

18

Burgemeester met de b van brouwerEen goede Ukkelse burgemeester diende toen brouwer te zijn of tenminste tot een brouwers-familie te behoren. De voorganger van Jean Vander Elst was Xavier De Bue, die was zelf wel advocaat maar voor alles telg van de familie De Bue frères, brasseurs. ‘Omdat hij respect had voor alle soort van mensen en hield van een goed glas geuze-lambic, was hij voor Ukkel een ideale burgemeester’.

Met Jean Vander Elst had Ukkel een liberaal als burgemeester, maar, doet Ernest Claes opmer-ken, ‘een liberaal in Ukkel dat is bijna hetzelfde als een katholiek in Brussel’. Wat hij staaft met het voorbeeld: ‘Mijnheer Wauwermans, zoge-naamd katholiek schepen van Brussel, is geen haar katholieker of beter dan Janneke Vander Elst, onze liberale burgemeester, door zijn par-tijgenoten onze Jan genoemd.’

Dat Ernest Claes sympathie koesterde voor Janneke Vander Elst staat vast, ook al blijkt dat dan vooral een gevoelskwestie te zijn: ‘Zijn gezicht staat mij aan, dat blozende, gezonde gezicht boezemt een mens appetijt in.’

Anderzijds zag onze waarnemer in Vander Elst een opvolger die in de voetsporen trad van zijn voorganger: ‘Onze Jan is zelf wel geen advocaat, maar hij heeft er al de streken van en hij is brouwer van de ‘Merlo’. Dat bier genoot de chauvinistische voorkeur van de schrijver. Oordeel maar: ‘Blonde Merlo, Merlo van ’t vat, Merlo op fleskes…Janneke Vander Elst weet wat hij zijn parochianen doet slikken! Laat Wielemans-Ceuppens met al zijn ambras, met zijn nieuw batimenten en zijn nieuwe koperen ketels maar gerust in Vorst blijven toeken, wij kunnen in Ukkel even goed en even gauw een fatsoenlijk stukske opdoen, met de geuze van De Kroon en met de Merlo van onze Jan, als de mannen van Vorst.’

Genoeg gedronken en tijd voor een beetje aandacht voor de manier waarop burgemeester Vander Elst de gemeenteraad placht voor te zit-ten. In een verslag getuigt Ernest Claes dat hij in stomme bewondering heeft gestaan ‘voor de rappigheid, de gesmeerdheid en de waardig-heid’ waarmee hij opkwam voor de belangen van de gemeente. ‘Onze Jan presideerde en deed dat prachtig. Hij las de papieren die de

ijverige secretaris hem overreikte voor. Als een van de tegenstanders iets beweerde, beweerde hij kordaat het tegenovergestelde, wat ik verstandig en behendig van hem vond, en hij voegde er aan ’t eind rap bij: Tout le monde est d’accord?...Passons à un autre sujet! En dan scheen iedereen ook werkelijk akkoord te zijn’.

Dat het er in de raadzaal sober aan toeging valt af te leiden uit de getroffen materiële voorzie-ningen. Geen koffie of thee met een koekje of een chocolaadje, geen eigen karafje met water voor de geheelonthouders, maar één karaf water per twee gemeenteraadsleden. Alleen de burgemeester had een karaf voor zich alleen en naar het getuigenis van E. Van Cleef was hij ook de enige die van dat water gebruik maakte. Hij deed dat, zo lezen wij in ‘Kronijke van Ukkel’, op een wondere manier: ‘Als hij luisterde, zette hij een bril op. Als hij iets voorlas, een pince-nez. Maar als hij water dronk, gebruikte hij bril noch pince-nez, om niet te zien dat het water was, en hij kneep daarbij nog zijn ogen vast toe. Een burgemeester zou men naar mijn oordeel geen water mogen laten drinken, vooral niet als hij brouwer is’.

De tijden zijn veranderd

Voorspellingen doen is altijd gevaarlijk. Indien wij Ernest Claes hadden mogen geloven, was Ukkel toen voor honderd jaar verzekerd van een brouwer-burgemeester. Sinds een andere Jan, Jean Herinckx, zijn het tot de dag van vandaag op één uitzondering na altijd juristen, zeg maar advocaten. In de Ukkelse tijd van Ernest Claes was er met ‘al die duivenmelkers, sjosseteiten, fanfares, feesten, bals, diners, toneelfeesten, concerten, niemand beter geschikt om burgemeester te zijn dan een brouwer. Niemand kan zo goed op straat meestappen, niemand kan zo joviaal in de staminees een toernee betalen, zo broederlijk Jef of Peer op de schouder kloppen en vragen naar de gezondheid van madame. Gelukkige gemeente die vele brouwers telt.’ Helaas, de brouwerijen zijn uitgeteld. Nog wel dat het Candelaershuys bij gelegenheid met een eigen ambachtelijk gebrouwen biertje op de proppen komt en dat de huidige burgemeester dat weet te waarderen.

*Verkrijgbaar bij Jan Van Hemelrijck, voorzitter van het Ernest Claesgenootschap, Brusselsesteenweg 142 te 3020 Winksele-Herent [email protected] , tel. 016 48 11 22. Prijs € 32,50

Page 19: De Hoorn maart-april 2015

19>>>

FR

VVVV van vroeger en nu

Hoe wordt Ukkel vandaag bestuurd?Ernest Claes heeft het over het bestuur van onze gemeente, zo’n 100 jaar geleden. Maar hoe wordt Ukkel vandaag bestuurd? Op onze felgesmaakte Nieuwjaarsreceptie hielden we een korte rondvraag. In 1 zin mochten de Ukkelaars zeggen wat ze goed vonden, en wat beter kan. Een greep uit het aanbod.

en getogen) “Ukkelnaar””. • “Medezeggenschap van bewoners/omwo-

nenden bij evenementen. Niet alleen mede-delen, het laten meebeslissen of onderhan-delen kan beter. En ook het toezicht op het naleven van de overeenkomsten/afspraken kan beter voor evenementen/markt/enz…”.

• “Het kan beter, in de gemeentediensten is het Nederlands ondergewaardeerd”!

• “Meer voeling met de alleenstaanden en min-der begoede inwoners”.

• “Iets meer stimuleren van het nachtleven, inplanting nightshops en stimuleren van cafés zodat de Ukkelnaren iets meer buiten komen”.

• “Dat de burgemeester aanwezig is in de ge-meente en jawel in Ukkel”!

Les bons points concernant l’administration de notre commune.

• « On vient de planter de nouveaux arbres dans ma rue ».

• « La proximité des échevins et de l’administration, le suivi des problèmes ».

Ce qu’il faudrait améliorer

• « On ne connaît même plus notre agent de quartier, c’est dommage, et on n’a pas l’occasion de le rencontrer ».

• « l’entretien des rues – surtout la prolifération des cannettes de boisson le week-end ».

• « le prix des maisons/appartements n’est plus abordable pour les jeunes Ucclois nés dans la commune et désireux d’y rester. »

• « On ne connaît même plus notre agent de quartier, c’est dommage, et on n’a pas l’occasion de le rencontrer ».

Werd positief bevonden:

• “De mogelijkheid om “Ukkelnaars” interes-sante bezigheden te bezorgen en alzo onder-linge kontakten te bekomen”.

• “Ze hebben al nieuwe bomen in mijn straat geplant”.

• “Goed bestuur, maar de tweetaligheid kan veel beter, zeker in de diensten”.

• “De ontvangst en de bereikbaarheid in het gemeentehuis”.

• “Aanspreekbaarheid van schepenen en admi-nistratie, de opvolging van problemen”.

• “Het contact tussen Vlaamse en Franse Gemeenschappen gaat goed vooruit! Doorzetten dus”.

• “Zeer goed ! Zorg voor bloemperken, planten, kleine parkjes. Steeds heel mooie en goed on-derhouden plekjes in onze gemeente. Mooie planten – bloemenkeuze. Merci “!!!

• “De goede verstandhouding tussen Nederlands- en Franstaligen”.

• “De netheid op straat en de alertheid van de reinigingsdienst (denk maar aan onze kerst-boom!)”.

• “NIKS”!

Wat kan beter?

• “Ze zouden ons moeten raadplegen als er een belangrijke beslissing te nemen is, als deze ons rechtsreeks aanbelangt”.

• “Het onderhoud van de straten – zeker voor wat betreft de drankbusjes in het weekend”.

• “Spijtig dat we onze wijkagent niet meer ken-nen, laat staan van hem te ontmoeten”.

• “Toelaten van nachtlawaai: openlucht acti-viteit die tot 22u30 duurt, maar luidruchtige afbraak tot 01u ’s nachts”.

• “De prijzen van de huizen/appartementen is niet meer betaalbaar voor de jonge (geboren

Page 20: De Hoorn maart-april 2015

20

* Lichte terugval inwonersaantal - Een beetje tegen de verwachtingen in is het aantal inwoners van onze gemeente in 2014 wat gedaald: van 81.148 op 31 december 2013 naar 80.868 eind vorig jaar.

Uccle compte 80.868 habitants, soit une légère diminution.

* Nog over onze inwoners. Niet alle rijke Fransen strijken hier neer “als economische vluchtelingen”, omwille van fiscale besparingen. Ook vele min-der gefortuneerde jonge dertigers verhuizen om professionele redenen naar ons land. De lijn met het moederland blijft makkelijk via de Thalys, de huizen zijn hier veel goedkoper, en men vindt er makkelijker werk.

L’exil des Français en Belgique n’est plus seulement l’apanage des grosses fortunes ou de riches hommes d’affaires à la recherche d’optimisation fiscale. Le phénomène touche aujourd’hui une population de jeunes trentenaires, moins nantis et en quête de perspectives professionnelles.

* Minder crematies in het Ukkelse crematorium: een daling van om en bij de 4% in 2014. Te wijten aan minder sterfgevallen, een trend over het hele land. Maar er is ook, en dit sinds sinds 3 jaar “de concurrentie” van het crematorium van Court St Etienne. Het “topjaar” voor Ukkel was 2008 met maar liefst 6100 crematies.

On a une nouvelle fois enregistré une baisse du nombre de crémations au crématorium de la rue du Silence à Uccle. La société coopérative intercommunale de crémation qui le gère a enregistré 5.152 incinérations pour l’année 2014 alors qu’il y en avait eu 5.334 en 2013.

VVVV ukkels nieuws

* Een Belgisch record voor Ukkel - een triest weliswaar: het grootst aantal vernielde of bescha-digde tram- en bushokjes…

La commune d’Uccle détient un triste record en Belgique : celui du nombre d’abribus vandalisés.

* Gezocht: kunstenaars uit Ukkel en Linkebeek. Graag uw aandacht voor het Kunstenaarsparcours 2015 , op 23,24 en 25 mei 2015, waar artiesten uit Ukkel en Linkebeek hun atelier openstellen en hun werk tonen. Een gezamenlijk initiatief van de schepenen van Cultuur van Ukkel en Linkebeek. Artiesten die willen deelnemen vinden alle inlichtingen en het inschrijvingsformulier (ten laatste op 13 maart naar het schepenkantoor van Cultuur op te sturen) op de website www.ukkel.be. De dienst cultuur staat ter uwe beschikking voor bijkomende inlichtingen (02/348.68.31 – 02/348.67.99 - [email protected]) voor Ukkel ofwel [email protected] voor Linkebeek.UCCLE

UKKEL

LINKEBEEK

23I24I25MAI-MEI2015

PARCOURSD’ARTISTES

KUNSTENAARS

UCCLE I UKKEL

02/348 68 31

WWW.UCCLE.BE I WWW.UKKEL.BE

LINKEBEEK 0475/62 27 01

WWW.LINKEBEEK.BE

ORGANISATION

ECHEVINATS

DE LA CULTURE

ORGANISATIE

SCHEPENKANTOREN

VAN CULTUUR

10ÈME

DE

Page 21: De Hoorn maart-april 2015

21

* Nog gezocht: fotografen, voor de 5 de editie van de fotowedstrijd van de Cultuurdienst Ukkel en de vereniging van buurtcomités (ACQU). Thema is “Ukkel beweegt”, een wedstrijd en fototentoonstel-ling die beweging tonen. Alle info om mee te doen aan dit collectief project : [email protected]

Uccle Bouge: concours et exposition collective de phographies mettant en valeur le mouvement. Le règlement détaillé du concours peut être obtenu sur demande: [email protected]

* Politiek: een nieuwe partij. In de pers lezen we dat PVDA een lokale afdeling opstart in Ukkel. ’Het voordeel is dat we niet ver moeten gaan om alternatieven te vinden voor de besparingsmaat-regelen van de verschillende regeringen’, merkt de jonge afdelingsverantwoordelijke Margot Antoine ironisch op. ‘Een kleine collecte bij bepaalde buren zal de zaak zeker vooruit helpen.’ Want één van de thema’s is de miljonairstaks.

Le PTB lance officiellement une section à Uccle. « Loin des clichés, Uccle compte beaucoup d’habitants pour qui les fins de mois sont difficiles », rappelle Margot Antoine.

* Bewoners willen geen daklozen in gebouw. Honderden bewoners van Residentie Noord aan het Solvayplein in Schaarbeek vlakbij het Noordstation hebben een petitie getekend tegen het opvangcen-trum voor daklozen op hun gelijkvloers. “Waarom kunnen gemeenten als Ukkel of Sint-Pieters-Woluwe deze daklozen niet opvangen?”, vraagt een woord-voerder zich af. Of hoe Ukkel blijft gepercipieerd worden als rijke residentiële gemeente. Een beeld dat mag bijgestuurd worden, zo blijkt ook uit de bijdrage in deze editie over het voedseldistributiecentrum. >>>

« Pourquoi des communes comme Uccle ou Woluwe-Saint-Pierre ne peuvent-elles pas accueillir ces sans-abris ? » se demande un porte-parole. Uccle est toujours perçue comme une commune riche et résidentielle. Une image qu’il serait temps de corriger, comme en témoigne l’article dans ce numéro sur le centre de distribution alimentaire.

* (Terug) voetbal aan de Merlo? Er doen geruchten de ronde dat “de Leopold”, na de verhuis uit Ukkel naar het Fallon stadion in Woluwe, een paar seizoenen geleden, terug naar de Merlo zou komen. Men spreekt zelfs van een fusie met Woluwe FC. In het Brussels voetbal lijkt alles mogelijk te zijn… (Wie weet, ooit misschien wel de heropstanding van RWDM in het Edmond Machtensstadion, “de Tempel van Molenbeek”…)

* Laurence Vainsel is de nieuwe gemeente-secretaris. De gemeenteraad heeft op 22 januari ingestemd met de door het College voorgedragen kandidate nadat er drie waren geslaagd in een vergelijkend examen. Als wij haar niet verwarren met een naamgenote, is Laurence Vainsel een sportieve dame die in het tennis het balletje weet te slaan waar het best terecht komt.

Laurence Vainsel est la nouvelle secrétaire communale !

* Ook Uccle was/is Charlie Nooit gedacht dat een eerbetoon aan de nage-dachtenis van de slachtoffers van de terreur-aanslag op de Redactie van het Parijse Charlie Hebdo in de Ukkelse gemeenteraad zoveel tijd in beslag zou nemen als op 22 januari het geval is geweest.

Dat de burgervader van een gemeente waarvan de bevolking voor welhaast tien procent uit Franse staatsburgers bestaat naar aanleiding van dat drama in doordachte overwegingen wat uitvoeriger ging zijn, lag in de lijn van de verwachtingen. Wat erop volgde gaf de indruk dat er ook mensen zijn die uit dergelijke ge-beurtenis garen spinnen uit profileringsdrang. Hoe anders uitleggen dat één politieke partij liefst vier raadsleden aan het woord liet komen.

Page 22: De Hoorn maart-april 2015

22

Een markante, historisch gekaderde interventie was te horen van Jean-Luc Vanraes, die pleitte voor een opbouwende interculturele dialoog. De integratie willen bevorderen lukt niet als wij ons opsluiten in ons eigen gelijk. Wij moeten de moed hebben op onze medemensen toe te stappen om hen te overtuigen van onze waarden, maar ook met respect voor hun opvattingen.

Jean-Luc Vanraes : « Je plaide en faveur d’un dialogue interculturel constructif. Nous n’arriverons pas à promouvoir l’intégration si nous restons bloqués sur nos propres certitudes. Il faut avoir le courage d’aller vers l’autre pour le convaincre de nos valeurs, mais aussi dans le respect de ses convictions. »

* Verdachte koffer. Op de Georges Marlowsquare, bij het Wolvendaelpark, werd in de periode van de terreuraanslagen een verdachte koffer opgemerkt. Het ging om een loos alarm.

La valise suspecte au square Marlow s’est avérée une fausse alerte.

* Een schepen even in verlegenheid Met een ter goedkeuring ingediende tekst houdende statuten van de vzw ‘Promotion du Commerce et de l’Economie Uccloise’ – de tijd dat handel en nering in onze gemeente voornamelijk zaak was van Vlamingen is definitief voorbij – werd schepen van o.a. Economie en Handel Boris Dilliès tijdens een raadszitting van 22/01 op de korrel genomen.

Het was Bernard Hayette (PS) die de kat de bel aan bond, gevolgd door jurist en Ecolo-boegbeeld Thibaud Wyngaard, met kritiek op de ingediende tekst. Niets aan de hand als alleen de oppositie zich laat horen, maar het volstond dat ook advo-caat Jacques Martroy de Joly (MR) enig bezwaar maakte om het College in verlegenheid te brengen. De schepen probeerde zich uit de slag te trekken met de uitleg dat hij vertrouwen had gesteld in de Juridische Dienst die geacht werd de tekst, zoals het hoort, grondig te hebben nagelezen.

Voorzitter-burgemeester De Decker zag zich ver-plicht over te gaan tot een hoofdelijke stemming. Uiteindelijk werd het een lachspelletje nadat raadslid Vanraes zijn ja-stem liet voorafgaan door een luid ‘volmondig’. De vzw Bevordering van Ukkelse Handel en Economie, annex toekenning van een subsidie, werd met een ruime meerder-heid goedgekeurd.

Le conseil communal a approuvé la création de l’ASBL Promotion du commerce et de l’économie uccloise. Celle-ci devrait permettre à certains quartiers commerçants ucclois de bénéficier de subsides régionaux.

* Gemeentediensten naar Fabricom-site Een mondelinge vraag van raadslid Thibaud Wyngaard ( Ecolo) gaf aan burgemeester Armand De Decker de gelegenheid de stand van zaken toe te lichten rond het grootscheeps project dat de gemeentediensten wil concentreren in het ruime en fraaie voormalige ‘Fabricom’-pand aan de Stalle/Gatti de Gamondstraten, waarvan de aankoopakte op 18 december 2014 is verleden.

Voor de geschiktmaking van het pand is er een stuurcomité opgericht en met een gespecialiseerd consulting-bureau is intussen al een overeen-komst gesloten. Als wij het niet misverstaan heb-ben, kon voor de financiering van dit belangrijk project een kortlopende lening worden afgesloten tegen een intrestvoet van 0,86%. Er was een tijd dat geld lenen iets duurder was.

La commune est engagée à fond dans le projet de déménagement de ses services vers le site Fabricom.

VVVV ukkels nieuws

Page 23: De Hoorn maart-april 2015

23

* Echo’s uit de raadzaal weldra overbodig? In antwoord op een andere vraag van raadslid Thibaud Wyngaard, die van de beraadslagingen in de gemeenteraad gaarne een verslag wil lezen in het Wolvendael-magazine (‘Het kan toch niet dat de op informatie uit zijnde Ukkelaar het moet blijven stellen een sporadische echo in De Hoorn’), vroeg de burgemeester nog even geduld. Er wordt tegen de zomer werk gemaakt van de aanwerving van een gemeentelijke communica-tieambtenaar.

La rubrique Échos de la salle du conseil bientôt superflue ? Probablement, car un fonctionnaire communal de communication sera dès cet été chargé de vous informer. Une tâche de moins donc pour la rédaction de De Hoorn !

* Gemeentebegroting voor een zesde boekjaar op rij in evenwicht. Ondanks een moeilijk omge-vingsklimaat is het gemeentebestuur er ook voor 2015 in geslaagd een begroting in te dienen met een boni van € 245.012,14.

Tijdens de raadszitting van 29 januari is de nieuwe begroting meerderheid tegen oppositie goedge-keurd. Het belangrijkste voor de belastingbetaler: geen stijging van de belastingen!

Même si l’équilibre peut sembler « banal » voire « normal », c’est le 6e exercice consécutif en boni, a indiqué, Boris Dilliès (MR), l’échevin des Finances. Le Conseil a donc voté un budget sans hausse d’impôts.

* Investeringen. Het leeuwendeel (€ 12.864.500,00) van de kredieten gaat naar de gemeentelijke gebouwen. Voor wegenonderhoud wordt voorzien in € 5.785.000,00; voor andere in-frastructuurwerken (scholen, sportaccommodatie, parken en begraafplaatsen) in € 2.010.000,00.

* Subsidiestroom - De omvangrijkste subsidie-enveloppes gaan, in afnemende volgorde, naar een tegemoetkoming in de werkingskosten van het Longchamp-zwembad (€400.000,00), naar een toelage en een tegemoetkoming in de wer-kingskosten van de vzw Bijschoolse activiteiten Ukkel ( € 309.000,00), de Association Culturelle et Artistique d’Uccle ( €295.000,00), een tege-moetkoming in de werkingskosten van de vzw Animatie Socio-culturele Preventie (€ 200.000,00) en toelagen aan sportclubs binnen het Gewest € 200.000,00)

Les subsides communales : pour la piscine de Longchamp : 400 000 € ; allocation et contribution aux frais de fonctionnement de l’asbl Activités parascolaire d’Uccle : 309 000 € ; et l’Association culturelle et artistique d’Uccle : 295 000 €.

* Kunstwerk in Ukkel: een turnzaal Op 13 februari hielden we een Aperitief van het Huys in de nieuwe turnzaal van het Koninklijk Atheneum. In De Standaard verscheen op 28/01 een zeer lovend artikel van Koen Van Singhel over deze zaal. Een passage : “De URA-architecten heb-ben in Ukkel de ziel van de architectuur geraakt. Prachtig dat ze jongeren de kans geven om in zo’n ruimte zichzelf en de kracht van de architectuur te ontdekken. De wereldvakpers heeft dit kleinood al gespot. Niet alleen omdat dit project ongemeen fotogeniek is, maar omdat het zonder pretentie de basiselementen van het bouwen optilt tot een kunstwerk”.

foto Pierre Clemens

Page 24: De Hoorn maart-april 2015

24

De Hoorn

Maandblad,

Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

maart 2015, nr. 440, 46ste jaargang,

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus,

1100 exemplaren Afz.: GC Candelaershuys,

Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel,

Afgiftekantoor Brussel XP 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Oosterse DromenGroepsfeest Scouts Ukkel

14 maart 2015EETMOMENTEN

12u - 14.30u18.30u - 21.30u

TONEEL DOOR DE LEDEN

15u - 18u

RESERVATIE VIA scoutsukkel.fikket.be

DE MOELIE - Sint-Sebastiaanstraat 14 - 1630 Linkebeek

V.U. Scouts Ukkel - Dekenijstraat 100 - 1180 Ukkel

-----------------------------------------------------------26/3: concert Stevo en Derek-------------------- 27/3: ‘k vraag het aan... Marc Didden en Adil El Arbi-----2 en 3/4: theater De gooi planque------------------ 13 tot 17/4: speelweek-----30/4: Heroes on stage ------------------------------------------------------

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869

14 maart 2015

EETMOMENTEN

12u - 14.30u

18.30u - 21.30u

TONEEL DOOR DE LEDEN

15u - 18u

RESERVATIE VIA scoutsukkel.fikket.be

DE MOELIE - Sint-Sebastiaanstraat 14 - 1630 Linkebeek