De Hoorn Februari 2011

16
De Hoorn februari 2011 l 42ste jaargang l 800 expl. l nr. 401 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Elliott Murphy & Band

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel.

Transcript of De Hoorn Februari 2011

Page 1: De Hoorn Februari 2011

De Hoornfebruari 2011 l 42ste jaargang l 800 expl. l nr. 401maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Elliott Murphy & BanddeHoorn_feb11.indd 1 25-01-2011 20:40:58

Page 2: De Hoorn Februari 2011

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

februari 2011 - 42ste jg - 800 expl. - nr. 401

colofon

REDACTIERAAD:Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels,

Lander Exelmans en Bart De Smedt.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

OPMAAK:Johnny Van den Borre

COVER: Elliott Murphy

REDACTIESECRETARIAAT:Lander Exelmans

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Nieuwe halftijdse onthaalmedewerker

Enkele edities geleden kon je in De Hoorn al lezen dat we op zoek waren naar een nieuwe halftijdse onthaalme-dewerker voor het Candelaershuys. Met de hulp van de dienst HRM van de VGC werd ondertussen een heel geschikte kandidaat gevonden. Vanaf nu kan u met al uw vragen terecht bij Faduma Ahmed Suleiman aan het onthaal van het Can-delaershuys. Faduma stelt zich voor:

Candelaershuys

“Mijn naam is Faduma en ik ben 26 jaar oud. Ik woon in Anderlecht. Ik ben afkomstig uit Somalië, waar ik in de hoofdstad Mogadishu ben geboren. Thuis spreek ik Somalisch en Engels met mijn broer en drie zussen. Mijn vrije tijd breng ik graag door met vrienden en familie. Ik lees graag boeken, kijk naar series, films en besluister veel verschillende muziek-genres. Af en toe ga ik ook naar het the-ater om een voorstelling te bekijken.”

Welkom Faduma.

deHoorn_feb11.indd 2 25-01-2011 20:40:58

Page 3: De Hoorn Februari 2011

concertV V V V

Elliott Murphy & BandJawel, Elliott Murphy & Band in Huys.

Elliott Murphy, al meer dan 30 albums lang ongeslagen, heeft weer een nieuwe plaat uit, simpelweg ”Elliott Murphy” genaamd.

Samen met zijn kompanen van The Nor-mandy All Stars is hij op Europese tour om deze plaat voor te stellen; op vrijdag 18 februari houdt deze (wat een eer voor ons!) halt in het Candelaershuys.

Ouwe rot in het vak Elliott Murphy ken-de nooit het ‘grote succes’, maar hij is inmiddels wel uitgegroeid tot een ware cultheld. De man is ongetwijfeld één van

de meest opmerkelijke figuren in de ge-schiedenis van de moderne rock ’n roll, en daarom beslist de moeite waard om gezien en gehoord te worden.

Elliott Murphy komt naar het Candelaers-huys in gezelschap van ondermeer ster-gitarist Olivier Durand, die zeer mooie dingen doet op gitaar (kom dat zien!).

Wie er de vorige keren bij was in Huys weet nu al dat 18/02 onvergetelijk wordt. Absoluut reserveren dus op 02 343 46 58 of [email protected] om 20u, concert om 20u30 stipt! De inkom bedraagt 12 euro (eenheidsprijs). De cul-tuurwaardebon kan gebruikt worden.

Inhoud2 Nieuwe onthaalmedewerker3 Elliott Murphy & Band4 Buurman6 Calevoet in de kijker 8 Aperitief van het Huys9 Ukkelaar van de maand10 Uit een ver verleden11 Genade, Genade 12 Ukkelse agenda13 sprUkkels14 Wachtzaal Story15 Beeld van de maand16 Deze maand in het Huys

deHoorn_feb11.indd 3 25-01-2011 20:40:59

Page 4: De Hoorn Februari 2011

V V V V

Buurman

© foto

: M

arco

Mer

tens

concert

De tweede cd van Buurman is nog geen dertig seconden bezig of je hoort al dat de groep een ingrijpende metamorfose heeft ondergaan. Twee jaar intensief touren heeft tot een grootsere, robuustere sound geleid. Maar net zo goed: tot meer intimiteit. Eigenlijk geeft de titel van Mount Everest het zelf al aan: er zijn bergen werk verzet, maar het heeft geloond.

deHoorn_feb11.indd 4 25-01-2011 20:41:05

Page 5: De Hoorn Februari 2011

5

Buurman

Ontroering, daar draait het om bij Buur-man. Vreugde. Melancholie. Geluk. Wee-moed. Heimwee. En soms al die dingen tegelijk. Noem een emotie en ze komt aan bod. Geert Verdickt is dan ook een songschrijver die de kunst verstaat om een verhaal te vertellen dat zich als een fi lm voor je ogen ontplooit.

Met Mount Everest heeft Buurman ge-daan wat eigenlijk niemand voor mo-gelijk had gehouden: dat nagenoeg perfecte debuut van twee jaar geleden nog overtroffen. Of er een nieuwe “Mid-dellandse Zee” opstaat, wilt u weten? Of iets dat even pakkend is als “God, Ik en Marjon”? Ja en ja. Maar dan helemaal anders. Omdat stilstaan achteruit gaan is. En deze Buurman zich, meer nog dan vroeger, thuis voelt in een huis met vele kamers.

Ook in het Huys zijn ze welkom, waar ze met veel plezier in een redelijk ontman-telde versie Mount Everest voorstellen. Welkom

Donderdag 24 februari om 20u30Deuren om 20u00Reserveren op 02/343.46.58 of [email protected]

De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

deHoorn_feb11.indd 5 25-01-2011 20:41:10

Page 6: De Hoorn Februari 2011

Calevoet in de kijker: bewoners kruipen in de pen

Dit mooi voorbeeld van burgerinitiatief, gegroeid uit de betrokkenheid van de bewoners met hun wijk, en gerealiseerd met steun van instellingen als Acqu (koepel van de Ukkelse wijkcomités) en IEB (Inter Environnement Bruxelles), wil aan de lokale en grootstedelijke beleids-voerders aanbevelingen, voorstellen en verzuchtingen kenbaar maken komende van zij die er wonen, leven en werken.

Het is een allesomvattende uitgave ge-worden handelend over mobiliteit, de structuur van de wijk, haar bewoning, de natuurlijke omgeving, socio-culturele en economische infrastructuur… Handig is ook het overzicht over de lopende, toekom-stige en potentiële projecten in de wijk.

Want er zijn er nogal wat: de laatste maanden wordt de wijk bedolven onder een hele resem plannen, waarvan het gros zich situeert binnen de huisvesting. Die nieuwe projecten, privé of openbaar, voorzien in ongeveer 1200 bijkomende woningen! Uiteraard heeft dit directe ge-volgen voor de wijk, denk maar op vlak van mobiliteit, scholen, handel…..

Via de uitgave van deze brochure dragen de wijkbewoners hun steentje bij tot een gestructureerd stedelijke debat over Ca-levoet, gestoeld op duidelijke visies, die gegroeid zijn uit hun ervaringen, uit het “bewonen” van de wijk.

In juni 2009 gaf het Candelaershuys met de organisatie van een debat over de toekomst van de wijk Calevoet, het start-schot van een buurtgericht en participatief proces in de wijk, een traject dat nu recent uitmondde in de voorstelling van de puike brochure “Calevoet Bourdon, un quartier sous pression”.

Inleidend pleiten de buurtbewoners voor een duidelijk en helder urbanis-tisch werktuig, zeg maar een kader of bestemmingsplan dat klaarheid moet scheppen in de stedenbouwkundige flou van regelgeving, gekoppeld aan het “derogationisme” of het veelal toe-kennen van afwijkingen op de strikte regels.

Mooi idee hiervoor is de aanstelling door de overheid van een “wijkontwik-kelaar” die zich positioneert binnen het spanningsveld van bewoners, openbare diensten, gebruikers enerzijds, versus de verschillende themata (mobiliteit, econo-mie, groen…).

Verkeer

Wat het verkeer betreft (het zwarte beest van het wijkdossier) vragen de bewoners een ontmoediging van het inkomend verkeer (wat dan weer een degelijk openbaar vervoer impliceert), en de realisatie van een “carsharing”- of “cambio” systeem aan het station.

Er wordt gepleit voor het behoud van de treinverbinding van het station met de Noord-Zuid-as. En hieraan gekoppeld de bevestiging van de functie van het station van Calevoet, met een gepaste dienstverlening (dus met loket én stati-onschef!).

buurten in ukkel

deHoorn_feb11.indd 6 25-01-2011 20:41:11

Page 7: De Hoorn Februari 2011

De fietsers zouden moeten kunnen rijden “in eigen bedding” in de Goudkasteelstaat en in de Egide van Ophemstraat. En waar-om geen “Villo-station” in de wijk? Ook de langverwachte fietsweg Beersel-Brussel centrum, via Calevoet, mag er eindelijk eens komen!

Veel verkeer impliceert veel parkeerplaat-sen: de vraag hiernaar overstijgt overdui-delijk het aanbod. Groot probleem dus. Maar anderzijds vraagt de middenstand dan weer de nodige parkeerruimte voor haar cliënteel. Veel of weinig parkeergele-genheid: het blijft een dillemma . Misschien biedt “betalend parkeren” (voor niet-bewo-ners) op de meest drukke plaatsen soe-laas?

Het uitzicht

In Calevoet zit weinig structuur, weinig co-herentie. Jammer genoeg is dit veelal een voorwendsel om de bouw van grote archi-tecturale eenheden goed te praten. Maar “restructuratie” mag geen alibi zijn om de wijk ondoordacht vol te bouwen.

Bewoners vragen expliciet aandacht voor de beschikbare openbare ruimte, zeker ten behoeve van voetgangers en fietsers. Zo wordt een heraanleg gevraagd van het Horzel- en Diewegkruispunt ten voordele van de niet-gemotoriseerde gebruiker.

Graag wil men de wijk ook visueel mooier maken: “stadskankers” of “lelijke plekken” kunnen bij de implementatie van nieuwe projecten aangepast/weggewerkt worden.

Het gezellig samenleven (la convivialité) moet meer de bovenhand nemen. En waarom zou het typisch stationnetje niet kunnen beschermd / erkend worden?

Wat nieuwbouw betreft vragen de bewo-ners dat bouwheren hun plannen aftoetsen aan de visuele en ruimtelijke coherentie van de bestaande wijk.

Bevolking

Naar bevolkingsdichtheid wordt gepleit voor menselijke haalbaarheidsparameters

op vlak van onthaal en levenskwaliteit.

Onthaal van nieuwe inwoners blijft heel belangrijk opdat deze zich vlot zouden kunnen integreren in de wijk. Waarom dus geen “ welcome pack” met alle info over de wijkvoorzieningen? Maar ook de huidige bewoners moeten er bij de aan-leg van de verschillende projecten hun voordeel bij doen.

Het groen ook: dit moet gekoesterd worden: vandaar bijvoorbeeld het belang van de bescherming van de Keyenbempt-zone. Speelpleintjes voor de kinderen moeten er ook zijn. En waarom geen sociaal-culturele bestemming aan het Horzelplein geven…?

Een openbare markt?

Op economisch vlak behoudt men graag het gemengd karakter van de wijk. Be-houd en herdynamisering van de econo-mische activiteit kan wenselijk de missie zijn van een wijkontwikkelaar?

Wat met het evenwicht van economische activiteit tussen de Horzel en het station. Waarom geen openbare markt te Cale-voet? En ja, winkelgalerijen horen best niet thuis in Calevoet. Stof genoeg voor een commerciële audit?

Goed leven in Calevoet

Een gezonde mix van functies en acti-viteiten, een gemengd publiek, efficiënt openbaar vervoer, handel op mensenmaat, behoud van biodiversiteit en openbare en groene ruimte: de Calevoetenaars pleiten voor een leefbare wijk, op mensenmaat. Want men werkt en slaapt niet alleen in een stad, men leeft er vooral.

Hopelijk nemen de beleidsvoerders de brochure “Calevoet Bourdon, un quartier sous pression” ernstig?

bds

Meer info:www.acqu.be - www.ieb.be of Jack Lagae - 12, Drogebosesteenweg 1180 Ukkel, 0473 68 21 23

deHoorn_feb11.indd 7 25-01-2011 20:41:11

Page 8: De Hoorn Februari 2011

8

Naast die meer structurele doorstart (de oprichting van een nieuwe vzw) kan het publiek vanaf half februari terecht in het Candelaershuys op dinsdag en donderdag voor ondermeer warme maaltijden, gezelligheidsnamiddagen enz.

Voor meer info en de modalitei-ten hiervan, neem zeker con-tact op met het Candelaershuys op 02/343.46.58.

De start van een nieuw dien-stencentrum mag in Ukkel zeker niet ongemerkt voorbij-gaan. Omdat we met dit initia-tief mensen willen samenbren-gen en het leven in Ukkel wat aangenamer maken (één van de hoofdopdrachten van het Candelaershuys) organiseert het gemeenschapscentrum op zondagmorgen 27 februari om 11u een Aperitief van het Huys in het Candelaershuys: op deze geboorteborrel van het fonkelnieuwe dienstencentrum trakteren we u op een goed glas en fi jne ambiancemuziek van Marino Punk! En avant la musique!

dienstencentrumV V V V

Bij het ter perse gaan van deze editie van De Hoorn was de oprichting van een nieuw dienstencentrum (zoals u weet sloot De Kat haar deuren eind 2010) bijna rond. In een volgende editie van De Hoorn gaan we hier uitge-breid op in.

Geboorteborrel van een nieuw dienstencentrum

deHoorn_feb11.indd 8 25-01-2011 20:41:11

Page 9: De Hoorn Februari 2011

Sinds wanneer woon je in Ukkel? Voel je je Ukkelaar?

Ik ben in 1962 in Ukkel komen wonen, in de wijk Verrewinkel, waar ik nu nog steeds woon. Ik ben afkomstig uit Etter-beek maar voel me toch Ukkelaar omdat ik hier al zolang woon.

Wat is jouw favoriete plekje in onze gemeente?

Eigenlijk is mijn favoriete plekje de hele wijk waar ik woon: Verrewinkel. We zijn hier omgeven door twee bossen en het is nog een wijk met gezellige kleine huis-jes.

Welk gebouw/plek staat voor u symbool voor Ukkel?

Ik ben een kind van de jaren ’30. Daar-door houd ik enorm van de statige herenhuizen uit die tijd die in de buurt van het observatorium ge-bouwd werden. De architectuur van die huizen is echt prachtig.

Wat is voor u het beste restaurant van Ukkel?

Ik word al een dagje ouder, dus namen van restaurants kan ik niet meteen geven. Maar de kleine restaurantjes rond Place Saint-Job vind ik allemaal wel de moeite. Wij wonen op de grens tussen Linkebeek en Ukkel, dus wij gaan ook vaak naar een Azi-atisch restaurant in Linkebeek.

Wat is uw favoriete café?

Net zoals de restaurants vind ik de cafés op Place Saint-Job heel aangenaam.

Wat zou je graag anders zien in Ukkel, wat wil je verbeteren?

Het zou fijn zijn als er eindelijk een echte riolering gelegd zou worden in onze wijk. En dit is misschien geen verbetering of verandering, maar ik hoop dat de bossen die ons omringen zullen blijven bestaan.

Wat doet u liefst in de vrije tijd?

Ik ben een postzegelverzamelaar, dus daar kruipt wel wat tijd in. En ik ben ook graag bezig in mijn tuin.

Ukkelaar van de maandIn de januari-editie van De Hoorn kon je de start van onze nieuwe reeks ‘Ukkelaar van de maand’ lezen. Deze maand gaan we verder met Raymond Ketelbuters uit de wijk Verrewinkel.

raymond ketelbuters

deHoorn_feb11.indd 9 25-01-2011 20:41:12

Page 10: De Hoorn Februari 2011

Met een brief van een Zwitserse dame die op zoek was naar sporen van haar moeder die als kind in de jaren 1917 – ’20 had verbleven in een weeshuis aan de Alsembergsesteenweg 596, is Raf Meurisse terecht gekomen in een in-trigerend verhaal dat begint bij Fidéline Bonnet. In 1873 was deze jonge we-duwe vanuit Taintignies in Henegouwen naar Ukkel komen wonen. In het be-volkingsregister van de gemeente is zij teruggevonden als …huishoudster.

Binnen het jaar ontfermt de vrouw zich over een zesjarig kind en een vier maanden oude baby. Daarna laat zij haar eigen kinderen, twee meisjes van zes en vier, uit Taintignies overkomen. Het jaar daarop komt er een tweeling bij, jongetjes van negen uit Fraipont, en daarna nog een zevenjarig meisje en een vijfjarige jongen. Nog in hetzelfde jaar vertrekken de eerste twee kleine kinderen, maar in hun plaats komen vier grotere in het huis hun intrek ne-men: twee ouder dan twaalf, en twee meer dan veertien. Die hebben vermoe-delijk gewerkt voor ‘kost en inwoon’. Wanneer twee van die vier vertrekken, worden zij vervangen door een vijftien- en een zestienjarige. Bovendien wordt er nog plaats gemaakt voor een negen-jarig, uit Charleroi afkomstig kind.

Uit een ver verledenV V V V

Het mysterieuze weeshuis aan de AlsembergsesteenwegIn onze vorige editie is er een relaas verschenen over de causerie die de Ukkelse heemkundige vorser Raf Meuris-se heeft gehouden over de geschiedenis van de opvang- en verzorgingsinstellingen in onze gemeente. Hierna een poging tot reconstructie van een verhaal, waarover de conferencier vooraf zelf nogal geheimzinnig had gedaan.

Medio 1877 verschijnt er een ‘gouver-nante’, de toen zestienjarige in Antwer-pen geboren maar uit Den Haag over-gekomen Hélène De Kok, die de eerste ‘huislerares’ wordt. Er komen nu ineens nog vijf kinderen bij en ook twee ‘rente-niersters’ nemen in het ‘weeshuis’ hun intrek.

Weduwe Fidéline Bonnet, bij wie het verhaal begon, vertrekt in 1878 met haar twee dochters naar Vorst. In hun plaats komen er hetzelfde jaar en het jaar daarop telkens drie kinderen bij. Teveel lawaai wellicht voor de ‘rente-niersters’, die opstappen.

In april 1880 krijgt het huis een eerste directrice en de benaming ‘Maison de l’Orphélinat des Protestants’, zeg maar Protestants weeshuis. De negendertig-jarige directrice, Adelaïde Notelboom, komt uit Amsterdam en werft vier jaar later de twintigjarige Thérèse De Win-keleer aan als onderwijzeres.

Uit een door Raf Meurisse opgemaakt statistisch overzicht naar de herkomst van de (wees)kinderen in de eerste twintig jaar, blijkt dat er 130 uit Wal-lonië kwamen, 27 uit Brussel, 22 uit Vlaanderen, 10 uit Frankrijk, 7 uit Zwitserland, 3 uit Duitsland en even-

10

deHoorn_feb11.indd 10 25-01-2011 20:41:12

Page 11: De Hoorn Februari 2011

veel uit Engeland, en tenslotte 2 uit Nederland. Een voorafbeelding van een Europese school zoals ook blijkt uit de herkomst van de opeenvolgende direc-teurs: op de Nederlandse Notelboom volgden de Zwitser Gagnebien, de Fransman Beaucourt, de Zwitsers Ron-givue en Hormidas, de Belgische ge-zusters Schoofs, de Zwitser Serex en, tenslotte, de als dominee ingeschreven Antwerpenaar Vissers…

Tot in 1940 kregen de kinderen in het huis zelf onderricht van 43 leraars: 26

Reformatie in de Lage Landen ? Doet dat wel een lichtje branden, maar weet U niet meer precies hoe, wanneer of wat ? Of hebt U zich wel eens verdiept in dit stukje geschiedenis ? Dan heeft Davidsfonds Ukkel-Stalle zeker iets voor U. Want dan biedt zij U aan :

Genade, genade !

Inquisitie en ketterbestrijding in de Lage Landen (1520-1530) - een le-zing door Gert Gielis op donderdag 24 februari 2011, om 20 uur, in De Kring van Stalle, Baron van Hammestraat 20 te Ukkel.

Gert Gielis maakt een sprong in het verleden en geeft tekst en uitleg over de vroegste verspreiding van de Refor-matie in de Lage Landen. De tegenac-ties van katholieke zijde worden kleur-rijk naverteld.

De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de processen van “de inquisitie”. Allerhande verhalen, die de conflictsi-tuaties en de spanning op het terrein illustreren, bieden een inkijk op de werking van het inquisitoriaal systeem in opbouw.

11

Aan de hand van divers beeld- en bron-nenmateriaal worden deze verhalen ge-visualiseerd. Zo krijgt U ook een beeld van de manier waarop aan historisch onderzoek en geschiedschrijving wordt gedaan. Het is bovendien het moment bij uitstek om antwoord te krijgen op al uw vragen.

Gert Gielis studeerde Geschiedenis aan de KU-Leuven en specialiseerde zich in de geschiedenis van de Nederlanden in de 16e eeuw. In 2007 werd zijn verhan-deling daarover trouwens bekroond met de prijs van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten.

Hier komt dus een lezing – die U gra-tis kan meepikken – over een immer controversieel onderwerp door een som-miteit terzake.

uit Wallonië, 10 uit Vlaanderen (van wie twee uit Huizingen), 7 uit Frank-rijk, 6 uit Zwitserland en 5 uit Brussel.

In totaal hebben er 502 kinderen verbleven. Sommigen waren van over-heidswege geplaatst. Het kortste ver-blijf was er een van vier maanden, het langste duurde zestien jaar. In de regel keerden de kinderen op twaalfjarige leeftijd naar hun familie terug om te gaan werken. Wie geen familie had, trad in dienst bij rijke mensen.

Lezing

deHoorn_feb11.indd 11 25-01-2011 20:41:12

Page 12: De Hoorn Februari 2011

Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hen-driks – 02 376 69 23

Elke dinsdag Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaart-spelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of web-site: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Elke zondag Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kin-deren vanaf 6 jaar welkom.

Woensdag 2 februari Seniorenclub Zilverdraad: Bestuurs-vergadering om 10u.

Woensdag 16 februari Seniorenclub Zilverdraad: Koffietafel om 14u.

Donderdag 24 februari Davidsfonds Ukkel-Stalle: “Genade, genade!” Inquisitie en ketterbestrij-ding in de Lage Landen (1520-1530) door Gert Gielis. 20u in de Kring, Bar. G. Van Hammestraat 20, Ukkel-Stalle.

Vrijdag 25 februari Seniorenclub Zilverdraad: Bezoek aan tentoonstelling met aquarellen van Jacques Carabin. Broodhuis, Grote Markt Brussel. Afspraak 14u ter plaatse. Toegangsprijs: €3.

Zondag 27 februari Davidsfonds Ukkel-Boetendael-Sint-Job: Bezoek aan Wachtzaal Story door KTV De Zonnebloem. 15u in Cultureel Centrum Ukkel, Rodestraat 47, 1180 Ukkel.

ukkelse agendaV V V V

1�

Activiteiten nieuw lokaal dienstencentrum:

Vanaf de tweede helft van februari kan iedereen terecht in het Cande-laershuys voor warme maaltijden en ontspanningsnamiddagen op dins-dag en donderdag. Concreet betekent dit dat jullie welkom zijn op 15, 17, 22 en 24 februari.

Neem gerust contact op met het Candelaershuys voor meer info: 02/343 46 58 of [email protected]

deHoorn_feb11.indd 12 25-01-2011 20:41:13

Page 13: De Hoorn Februari 2011

1�

sprUkkelsV V V V

VVVV

Kerstmis 2010*

De witte kerst van 2010 krijgt onge-twijfeld een plaats in het collectief geheugen. Niet het minst in Ukkel, waar het die dag zalig, want onwezenlijk stil was. En met een stralende zon aan een blauwe hemel postkaart-mooi. Om Rome, waar het regende, stik-jaloers te maken.

Wie in de namiddag het sprookjesach-tig Wolvendaelpark betrad, was getuige van taferelen die, van ver gezien, deden denken aan een Bruegelschilderij. Van dichterbij was er het gratis spektakel van multiraciale wintersport. Met jolige kreten in Romaanse, Germaanse en Sla-vische talen.

VVVV

Keerzijde*

Met de burgerzin van de doorsnee Ukke-laar is het intussen maar triestig gesteld. Zij zijn inderdaad schaars geworden, de bewoners die zich nog bekommeren om het voetpad voor hun deur. Opval-lend genoeg nog het minst in de betere buurten.

En dan maar kankeren op de gemeen-telijke overheid die niet tijdig en niet frequent genoeg zout strooit. In de gegeven, uitzonderlijke omstandigheden, was er veel onterechte kritiek. Met eigen ogen hebben wij op kerstavond – lang na de noene – in de hellende Elleboudt- en J. Herinckxlanen een heuse sneeuwrui-mer aan het werk gezien, gevolgd door een camionette die bemand was met twee handmatig zout strooiende ge-meentearbeiders. De avond voordien was het hun voorgedaan door mensen van de federale politie.

Respect gevraagd voor Kalevoet-station*

Een éénparig door de gemeenteraad goedgekeurde motie die is overgemaakt aan de bevoegde hogere overheid, pleit voor een versterking van de rol van het treinstation van Calevoet binnen het GEN (Gewestelijk expressnet). Het voorlopig exploitatienet zou de GEN-treinen in de plaats van naar Brussel-Zuid naar Ander-lecht sturen waardoor Ukkel de Noord-Zuidverbinding misloopt. In dezelfde motie wordt ook het behoud gevraagd van de met schrapping bedreigde post van stationschef.

Jan van Nijlen, de Vlaamse dichter die het station van Calevoet in zijn poëzie heeft bezongen, heeft vanuit de eeuwig-heid instemmend geknikt.

VVVV

Nog maar eens pech voor de burgemeester*

Alsof de duivel ermee gemoeid is, maar in de nieuwjaarsboodschap van onze vaderlandslievende burgervader is alweer een tikfout geslopen. In een afwijzende verwijzing naar het zgn. Plan B waarmee op een bepaald moment vanuit PS-hoek werd gedreigd, lezen wij ‘gespitst’ in de plaats van gesplitst. Toegegeven, over een lettergreep met één klinker tussen tweemaal drie medeklinkers is het ge-makkelijk struikelen, maar toch… Spitsen is scherp slijpen, nietwaar.

Opvallender evenwel is bij nader toezien dat de Nederlandstalige tekst, de ver-taling, nogal kort uitvalt. Ach, voor de ‘Beste Ukkelaars, steekt het blijkbaar niet zo nauw. Nochtans, de vertaling van ‘apprentis sorciers’ is niet moeilijker dan de ‘leerling-tovenaars’…

deHoorn_feb11.indd 13 25-01-2011 20:41:13

Page 14: De Hoorn Februari 2011

VVVV

Tu quoque, Sint Elisabeth?*

In de januari-editie van het Wolvendael-magazine (in de nood altijd een bron van inspiratie) is een paginagrote advertentie verschenen van de Europa Ziekenhuizen. Eentalig Frans, op het logo-onderschrift na. Kennelijk geldt het hier een betaalde tegenprestatie voor een ‘redactioneel’ artikel dat de lof maakt van ‘Da Vinci’, een robot die de chirurgen met een on-voorstelbare precisie van groot nut blijkt te zijn.

Androloog-uroloog Assenmacher is er in elk geval zeer over te spreken. Dat hij zijn lof alleen in het Frans zingt, tot daar. Maar wat niet door de beugel kan, is dat een vzw met regionale roeping haar ver-bintenissen inzake competentie, comfort en gepersonaliseerde dienstverlening uitsluitend in het Frans adverteert.

VVVV

Tweetalige en anderstalige burgers: allen daarheen!*

Op maandag 21 februari komt Bert Kruismans, de Vlaams-Brabantse ‘slimste mens’ naar het CCU om onder het motto ‘La Flandre pour les Nuls’ onze Fransta-lige medeburgers wegwijs te maken in de ziel van ‘La Flandre profonde’. Als dat maar goed afl oopt, want het is nog maar de vraag of de haute bourgeoisie Uc-cloise Kruismans’ grollen over de koning en zijn familie zal slikken.

Hoe dan ook, voor 11 Euro (plus 1) zal het voor mannen en vrouwen die aanvaarden dat er om te lachen al eens met alles en iedereen de spot mag ge-dreven worden, een onderhoudende, ja plezante avond worden. Carnaval komt later.

KTV De Zonnebloem, ism GC Candelaershuys, nodigen u graag uit op onze voorjaarsgastproductie

Wachtzaal Story

Een blijspel van de hand van de Franse auteur Didier Franck, een hedendaagse successchrijver.

In 2009 -2010 wordt hij bij de top van de meest gespeelde schrijvers gerekend in Frankrijk en in Wallo-nië. “Sale Attente” was zijn parade-paardje. Luc Collin tekent voor de vertaling en gaf de titel “Wachtzaal Story”.

Didier Franck sluit zijn personages op in en soort “vase clos”. Wanneer de druk op hen opgevoerd wordt gaan de poppen aan het dansen. De maskers vallen af en de meest on-verwachte reacties steken het vuur aan de lont. Mensen blijven kinderen ongeacht hun leeftijd.

Fantasmen, diepe verzuchtingen, angsten, frustraties ...... zijn de in-grediënten van een dolkomische mix.

Madame Ramo werkt met de ellebo-gen, dokter Faustin dreigt met naald en tang, Elsa en Julien verdrinken in elkaars ogen onder de woedende blik van Isabelle, Mireille Garcia fantasmeert, haar man kalmeert en Blondin laat niet op haar kop zit-ten terwijl madame de Saint Hilaire domineert.

Wanneer dan zelfs de brandweer zich met de zaak gaat bemoeien is het hek van de dam.

Kunst- en CultuurcentrumUkkel, Rodestraat 47zaterdag 26 februari 2011 - 20 uzondag 27 februari 2011 - 15 uInkom: 10 euro (Uilekot en Ukkelse Scouts 8 euro, Cultuurwaardebon wordt aanvaard)

1�

sprUkkelsV V V V

deHoorn_feb11.indd 14 25-01-2011 20:41:13

Page 15: De Hoorn Februari 2011

15Nieuwjaarsbal, zondag 16 januari, met Eddy et les Vedettes - © foto: Paul van den Akker

beeld van de maand

deHoorn_feb11.indd 15 25-01-2011 20:41:20

Page 16: De Hoorn Februari 2011

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

februari 201142ste jaargang

800 exemplarennr. 401

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deze maand in het Candelaershuys

Vrijdag 18 februari Concert Elliott Murphy om 20u30 stipt. Zeker reserveren!

Donderdag 24 februari Concert Buurman (duo-bezetting) om 20u30. Best reserveren

Zondag 27 februari Aperitief van het Huys: een toast op het nieuwe dien-stencentrum met Marino Punk aan de trekzak. Om 11u.

licht door Ukkel

Can

delaershuys

deHoorn_feb11.indd 16 25-01-2011 20:41:20