De Hoorn dec-jan 2014

16
De Hoorn Dec’14 - jan’15 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 438b maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s ‘k vraag het aan...Rick de Leeuw

description

 

Transcript of De Hoorn dec-jan 2014

Page 1: De Hoorn dec-jan 2014

De HoornDec’14 - jan’15 l 45ste jaargang l 1100 expl. l nr. 438bmaandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

‘k vraag het aan...Rick de Leeuw

Page 2: De Hoorn dec-jan 2014

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissiedecember 2014 - januari 2015 45ste jaargang 1100 expl. nr. 438b

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te hou-den van eigen activiteiten en van aanverwan-te organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER:Rick de Leeuw

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV candelaershuys

Nieuwe bestuursploeg in het Candelaershuys

Recent werd de bestuursploeg van het Candelaershuys opnieuw verkozen. Wat opvalt is de vervrouwelijking, met 5 vrou-wen in de ploeg, waaronder Veerle Hageman (secretaris), Roos Pauwels, Ann De Cleen, Kristel Migerode en Fleur Lagae. Voorzitter (Thomas Roukens, ondervoorzitter (Yves Vandersteen) en penningmeester (Serge Samyn) blijven op post. Ook René Weemaels, Jan Otten, Jeroen Van Gent, Eduard Boschloos, Henk Roobroek , Gerrit Six en Alex Geraerdts zetel in de nieuwe samenstelling. Geëngageerde vrijwilligers als Marc De Wulf en Laurent Van der Elst versterken de ploeg.

Meer info en contact: Candelaershuys, 02/343.46.58.

Een job in het Candelaershuys?Het Candelaershuys is op zoek naar een deeltijdse onthaalmedewerker. Hebt u een diploma hoger secundair onderwijs en komt u in aanmerking voor een gesco-contract, gelieve je motivatiebrief met cv én GECO-attest naar VGC, Directie Personeel en HRM, Emile Jacqmainlaan 135 te 1000 Brussel te sturen, met als onderwerp “Medewerker Candelae-rshuys GECO”. Of via mail door je motivatiebrief met cv én GECO-attest te zenden naar [email protected] met als onderwerp “Medewerker Candelaers-huys” . Ook in het Candelaershuys kan je terecht voor info. (02/3434658)

Inhoud2 Nieuwe bestuursploeg - Een job...3 ‘k vraag het aan… Rick de Leeuw3 Nieuwjaar met Sien4 Een bomvolle kerk neemt afscheid…5 Leer eens mondharmonica spelen5 Out of the blues6 Herdenking : Oorlog in Ukkel8 Ukkelse agenda9 Lotus13 Over het muurtje: Ahmed Alaoui (2)14 Ukkels nieuws16 Er was eens… Roodkapje

Page 3: De Hoorn dec-jan 2014

3

’k vraag het aan… Rick de LeeuwEen nieuw concept in Huys: regelmatige occasionele en interactieve ontmoetingen met gekenden uit diverse domeinen.

VVVV concert

Dit alles in een informele setting, zeg maar café-opstelling, met een glaasje, een hapje en veel gebabbel. Bedoeling is u kennis te laten maken met artiesten, koks, wetenschappers, politiekers, me-diafiguren…., en dit op een originele en plezante manier. Aan de aftrap van het project: Rick de Leeuw. Schrijver, zanger, dichter, presentator Rick de Leeuw beantwoordt uw vragen, leest wat voor, eert zijn helden, zingt een paar nummers…. En maakt er vooral, samen met u, een gezellige avond van.

“ ‘k vraag het aan …Rick de Leeuw “ op vrijdag 28 november om 20u30 in het Candelaershuys. De toegang is gratis.

Aan de kinderen (en hun ouders) : Nieuwjaar met Sien (Ketnet)

Ketnetwrapper Sien

De dienst Cultuur van de gemeente Ukkel , het gemeen-schapscentrum Candelaershuys, het dienstencentrum Lotus en de biblio-theek nodigen u uit om op een plezante manier 2015 in te duiken, en dit op 18 januari 2015.

We vieren dan Nieuwjaar met Sien: om 14u30 nodigen we alle kinderen (de ouders mogen uiter-aard ook komen) uit in het Candelaershuyzs op “’k vraag het aan…. Sien”, een kennismaking met de geliefde Ketnetwrapper Sien Wynants.

Sien beantwoordt al uw vragen, zingt liedjes, speelt wat muziek, vertelt over haar dromen, maakt selfies met u in het ballenbad en drinkt kinderchampagne.

Mis deze plezante kennis-making niet.

Om 16 u houden we dan onze Nieuwjaarsreceptie. Welkom.

Nieuwjaarsreceptie op 18 januari om 14u30: een kennismaking met Sien (Ketnet), gevolgd door een receptie om 16u.

Page 4: De Hoorn dec-jan 2014

4

Een bomvolle kerk neemt afscheid van Flor Paeps

Page 5: De Hoorn dec-jan 2014

5

Leer eens mondharmonica spelen?Dat doen we, in het Candelaershuys, op 21 en 28 januari en 4 februari, 3 avonden van 19u30 tot 21u30.

Out of the blues (Ben Segers & Nele Bauwens) - Try-outBen Segers en Nele Bauwens staan voor het eerst samen op de planken met ‘Out of the Blues’. Een muziekvoorstelling die U rechtstreeks naar de groten uit de blues, Rockabilly, country en southern soul brengt.

VVVV muziek

Natuurlijk word je geen virtuoos in deze korte periode, maar je leert wel alle noodzakelijke tech-nieken om eenvoudige liedjes te spelen. Je krijgt bovendien voldoende informatie en tips om je muzikale zoektocht zelf verder te zetten.

Algemene muziek- of kennis van de mondharmo-nica is niet vereist. De workshop is zeer praktisch en gaat uit van een heel speciale methode. Deze methode garandeert ons succes op korte termijn.

Wat heb je nodig: een “standaard 10-hole diato-nic harmonica in toonaard C”. Iedere deelnemer brengt zijn eigen instrument mee of koopt dit aan

Met Big Mama Thornton, Chuck Berry, Solomon Burke, Wanda Jackson en de legendarische Ike & Tina Turner. En wie weet eindigen ze ergens waar Hank Williams ooit begon? Ben en Nele leerden elkaar twintig jaar geleden kennen op de Studio Herman Teirlinck. In de zanglessen van Wannes Van Velde sloeg de vonk over om samen te zingen. Hieruit volgden Mistero Buffo-liederen en duet-ten - meestal opera, zoals ‘Nessun Dorma’ van Puccini. Nu, twintig jaar later, pikken ze de draad weer op! Voor deze voorstelling worden Ben en Nele omringd door de beste muzikanten der lage landen. (Drums: Frederik Van den Berghe | Bas: Sjang Coenen | Gitaar: Steven Janssens | Toetsen: Niels Verheest) Op zondag 7 december 2014 in het Huys, om 20u30, deuren om 20u00. Toegangsprijs: 10 Reserveren via [email protected] of 02 343 46 58

bij de lesgever op de eerste sessie van de work-shopreeks (kostprijs rond de 35 euro)

Deelnemen kost € 50 voor de hele reeks. Inschrijven noodzakelijk in het Candelaershuys, want de plaatste zijn beperkt.

Page 6: De Hoorn dec-jan 2014

6

Oorlog in UkkelJe kunt er niet om heen, iedereen heeft het over de herdenking aan « de Grooten Oorlog ». Ook in Ukkel besteden we hier aandacht aan. Dit doen we rond Kerst, een vredevolle periode bij uitstek. Tijdens het weekend van 20 en 21 december serveren we u heel wat.

VVVV herdenking

Op zaterdag 20/12 om 15 u nodigen we u uit in het Candelaershuys op het traditionele kerstconcert van Norbert Detaeye. Norbert Detaeye brengt zijn programma « When this blasted war is over - Songs van ‘de Grooten’ en andere oorlogen ». Met zowel authentieke war songs uit het repertoire van o.a. Amerikaanse en Engelse soldaten als liedjes over de waanzin van het fenomeen oorlog. Detaeye zingt en begeleidt zichzelf op vleugel en origineel draagbaar harmonium (bouwjaar 1909, Chicago), waarmee aalmoezeniers tijdens WOI aan het front hun erediensten opluisterden.

We grijpen dit concert aan als start van het maandenlang durend intergenerationeel Ukkels

Oorlogsproject, met een finale op 8 mei, in het Nationaal Instituut van Oorlogsinvaliden. (U hoort hier nog van).

Na het kerstconcert op 20/12 tonen we u, als op-warmer, een filmpje gemaakt door de leerlingen van de Sint-Jozefschool. En we serveren u het kerstaperitief. De inkom bedraagt € 10.

De dag nadien, op zondag 21 december bent u om 15u van harte welkom in de Kerk OLV van Troost te Calevoet, Horzelstraat. We herdenken er Kerstmis 1914 in de loopgraven van de Westhoek. Een heel divers en aanstekelijk programma met luisterliederen van De Fanfaar en een evocatie

Page 7: De Hoorn dec-jan 2014

7

van de wapenstilstand op Kerstmis 1914, dit met muziek, poëzie en toneel gebracht door het Trio André Devos, Luc Collin e.a.

De inkom bedraagt € 10 in voorverkoop (reserva-tie bij [email protected] of 0485/630227). Reservatie kan ook (tot 15/12) door overschrijving op BE31777591630055 van Davidsfonds Ukkel Stalle met als mededeling het aantal kaarten Kerstmis 2014. Die liggen dan klaar aan de kassa.

La Grande Guerre à Uccle : commémoration musicale de 1914-1918, le samedi 20 décembre, avec un concert du pianiste de jazz Norbert Detaeye (Candelaershuys) et le dimanche 21, avec « Noël 1914 » un programme varié, à l’Église ND de la Consolation, rue du Bourdon, Calevoet. L’évocation se déroulera en néerlandais avec des chants et des poèmes en français, anglais et allemand.

Deze herdenking is een initiatief van de Davidsfondsafdelingen Ukkel-Boetendael-Sint-Job, Ukkel-Stalle en Vorst, het dienstencentrum Lotus, het gemeenschaps-centrum Candelaershuys, Carpe Diem en de Geschied- en heemkundige kring. Met de steun van de dienst Cultuur van de gemeente Ukkel, de VGC en Davidsfonds Brussel.

KERSTMIS 1914 De loopgraven van het leven / Kerstmis 1914 in de loopgraven van de Westhoek

Luisterliederen door DE FANFAAR (Jeroen en Sybren Camerlynck uit Ukkel) Evocatie van de wapenstilstand met Kerstmis 1914 met muziek, poëzie en toneel gebracht door het Trio André Devos, Luc Collin e.a. Afsluiten met the Last Post

Zondag 21 december 2014 om 15 uur Kerk OLV van Troost (Ukkel-Kalevoet – Horzelstraat 11) Prijs vvk: € 10, aan de deur: € 15 Info en reservatie: [email protected], 0485/63.02.27 Reservatie kan (tot 15 december) ook door overschrijving op rekeningnum-mer BE31 7775 91630055 van Davidsfonds Ukkel Stalle met als mededeling “kerstmis 1914”. Kaarten liggen klaar aan de kassa.

© CC-BY-3.0. Attribute to John Beniston, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poppy2004.JPG V.U. Leo Camerlynck, Edouard Michielsstraat 51, 1180 Ukkel

Een initiatief van

Davidsfonds Ukkel Boetendaal/Sint-Job, Davidsfonds Ukkel-Stalle, Davidsfonds Vorst

Met de gewaardeerde steun van:

Gemeente Ukkel Dienst Cultuur

FR

Page 8: De Hoorn dec-jan 2014

8

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het lokaaltje in de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Maandag 1/12: Free Podium om 20u00 in de “Sound Jazz Club”, Tulpstraat 28, 1050 Elsene. Organisatie: Muziekacademie: A. Didierschool F. Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel.

Dinsdag 9/12: Carpe Diem bezoekt Kerstmarkt Lille-Rijsel.Vertrek om 9u per car, terug rond 21u. Met bezoek (2 uur) per car aan Lille met stads-gids, vrij bezoek aan Oud Rijsel en de kerstmarkt. Om 18u drie gangenmenu in “La chicorée” op de kerstmarkt. Prijs € 40.00 voor de leden - €60 voor niet-leden. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Donderdag 18/12: Carpe Diem organiseert een speciaal kerstdiner. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Vrijdag 19/12 om 12 u: jaarlijks Kerstfeest van Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zaterdag 20/12 om 15u in het Candelaershuys:

Kerstconcert en - aperitief : Norbert Detaeye: «When this blasted war is over - Songs van ‘de Grooten’ en andere oorlogen». Na het kerstcon-cert tonen we u een filmpje over oorlogsgetui-genissen, gemaakt door de leerlingen van de Sint-Jozefschool. En we serveren u het kerstape-ritief. De inkom bedraagt € 10.

Zondag 21 december om 15 u in de Kerk OLV van Troost te Calevoet, Horzelstraat. Herdenking Kerstmis 1914 in de loopgraven van de Westhoek. Een heel divers en aanstekelijk programma met luisterliederen van De Fanfaar en een evocatie van de wapenstilstand op Kerstmis 2014, dit met muziek, poëzie en toneel gebracht door het Trio André Devos, Luc Collin e.a. De inkom bedraagt € 10 in voorverkoop (reservatie bij [email protected] of 0485/630227). Reservatie kan ook tot 15/12.

Donderdag 08/01: Carpe Diem: Drie Koningengebak vanaf 14u, om 16u Nieuwjaarsreceptie : Iedereen van harte wel-kom ! Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Woensdag 14/01 om 14u: koffietafel en nieuwjaarsreceptie van Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 18/01: “ik vraag het aan…. Sien Wynants, Ketnetwrapper om 14u30, gevolgd door de Nieuwjaarsreceptie om 16 u in het Candelaershuys

Woensdag 21, 28/01 en 04/2 : Leer eens mondharmonica spelen? Cursus mondhar-monica. Deelnemen kost € 50 voor de reeks. Inschrijven noodzakelijk in het Candelaershuys, want de plaatsten zijn beperkt.

Vrijdag 23/01: Zilverdraad gaat op uitstap. Bestemming nader te bepalen volgens weers-omstandigheden. Info 0478 56 71 76.

Donderdag 05/02: Carpe Diem : Pannekoekennamiddag. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

ukkelse agenda

Page 9: De Hoorn dec-jan 2014

Nieuwsbrief nr. 38 december 2014 - januari 2015

Jan De Koster komt de campagne van Wel-zijnszorg van dit jaar toelichten. Dit jaar handelt deze over ar-moede. Immers België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaan-deren beschouwt zich-zelf als een Europese top-regio. Toch leven meer dan 1.6 miljoen mensen hier in armoe-de, ongeveer 15% van de bevolking. Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land. Hoe is dat mogelijk? Zijn we dan niet allemaal beschermd door

de sociale zekerheid en andere vormen van socia-le bescherming? Blijkbaar niet. Welzijnszorg vindt dat iedereen in ons land recht heeft op een goede sociale bescherming. Dat wil zeggen dat iedereen beschermd moet zijn te-gen sociale risico’s zoals ziekte of je werk verlie-zen. Wie arm is, is onvol-doende beschermd tegen allerlei risico’s, vindt geen toegang tot de nodige

diensten en voorzieningen om zijn sociale rechten te laten gelden.

Campagne Welzijnszorg ‘Iedereen beschermd tegen armoede’

Als je voor de eerste keer een smarttele-foon in hand hebt, is het wel even wen-nen: het werkt zoals een gewone GSM maar het aanraakscherm is wel heel an-ders dan de toetsen die je gewoon bent. Ook een tablet werkt zoals een gewone PC alleen heb je geen gewoon klavier. De voordracht start dan ook met een blik te werpen op de werking van het aanraak-scherm, het beginscherm van de smart-telefoon en tablet, instellingen en functies.

Daarna kijken we naar bijkomende snufjes zoals het maken van foto’s, internetten en e-mailen. Je kan ook Apps downloaden en installeren. Velen zijn gratis maar soms moet je er ook voor betalen. Een voorbeeld van een App die zeer interessant is, is een antivirus. Je mag je eigen smarttelefoon of tablet meebrengen, maar dit is zeker geen verplichting! Indien je deze wel mee-neemt, best ook de bijhorende handlei-ding meebrengen.

Voordracht smarttelefoon en tablet

Page 10: De Hoorn dec-jan 2014

Uitstap Luik met de treinIn de voormiddag bezoeken we de beziens-waardigheden in het centrum van Luik, in de namiddag gaan we naar de kerstmarkt en ’s middags eten we samen ietsLuik, dinsdag 2 december, vertrek rond 9u, terugkomst rond 16 – 17uPrijs: ieder betaalt zijn eigen uitgavenInschrijven: als je graag op de hoogte wil gehouden worden van de praktische de-tails, flyer volgt!

Terugblik 2014 met receptieEen wervelende diamontage van onze ac-tiviteiten tijdens het voorbije jaarCandelaershuys, donderdag 4 december, 14u, gratisInschrijven: voor di 2/12

BOT: OperettetheaterOperette “Clivia” van Nico DostalKaaitheater, zaterdag 6 december, Huys om 13u, ter plekke om 13u45, prijs: 5 euroInschrijven: tickets zijn beperkt, wees er snel bij!

Zangnamiddag met BettyCandelaershuys, dinsdag 9 december, 14u, gratis.Inschrijven: een seintje op voorhand is handig

Campagne WelzijnszorgVoordracht : Iedereen beschermd tegen armoede?Candelaershuys, donderdag 11 decem-ber, 14u, gratisInschrijven: voor di 9/12*zie “Activiteiten in de kijker…”

Smarttelefoon en tabletInfonamiddag.Candelaershuys, dinsdag 16 december, 14u, gratisInschrijven: inschrijven voor vrij 12/12*zie “Activiteiten in de kijker…”

Kerstconcert Norbert DetaeyeIn kader van het intergenerationeel Oor-logsproject.Candelaershuys, zaterdag 20 december15u, prijs: 10 euro.Bovendien kan je op zondag 21 december terecht in de Kerk OLV van Troost te Cale-voet voor een programma met luisterlie-deren en een evocatie ter herdenking van Kerstmis 1914 in de loopgraven van de Westhoek. Alle praktische informatie vind je in de pagina’s van De Hoorn.

VerrassingsmaaltijdCandelaershuys, dinsdag 23 december, 12u, prijs: 5 euro.Inschrijven: voor vrij 19/12*zie “Activiteiten in de kijker…”

Zoete namiddag deluxDessertenbuffet in een feestelijke sfeerCandelaershuys, dinsdag 30 december, vanaf 14u, prijs: 5 euroInschrijven: voor di 23/12*zie “Activiteiten in de kijker…”

Activiteitenkalender

18-09-2014 - Zoete namiddag

Page 11: De Hoorn dec-jan 2014

VerjaardagsfeestCandelaershuys, dinsdag 6 januari, 14uPrijs: 2 euro, gratis voor de jarigen van oktober, november en decemberInschrijven: voor di 30/12

Cursus Tai - ChiI. s. m. GC CandelaershuysCandelaershuys, start op woe 7/1 en dan 14, 21, 28 jan en 4, 11 en 25 feb en 4, 11 en 18 maart, 10u tot 11u30Prijs: 20 euro voor cursus van 10 lessen, 3 euro per les. Inschrijven: voor di 6/1, cursus start pas bij minimum 7 deelnemers!Gemakkelijke kledij en schoenen niet ver-geten. Bovendien kan je steeds eerst eens proefles nemen!

CentrumraadCandelaershuys, dinsdag 13 januari, 14u, gratisInschrijven: een seintje op voorhand is handig

Film: The HelpCandelaershuys, dinsdag 20 januari, 14uPrijs: 2 euro. Inschrijven: voor do 15/1*zie “Activiteiten in de kijker…”

Zoete namiddag: cakeCandelaershuys, donderdag 22 januari, vanaf 14u30Prijs: 3 euro, tas koffie of thee inbegrepenInschrijven: voor di 20/1

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12uPrijs: 5 of 8 € indien gastromenu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: 30 oktober en 20 november.Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epila-tie gezicht: 7 €, gelaatsverzorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dinsdag en donderdag, voor het middageten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waar-heen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt boodschappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

04-11-2014 - Feestelijke maaltijd23-10-2014 - Wandeling Gaasbeek

Page 12: De Hoorn dec-jan 2014

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Opgelet tijdens de kerst-vakantie is Lotus alleen geopend op dinsdag 23 en 30 december! We ma-ken er wel extra speciale dagen van. Op dinsdag 23 december voorzien we een verrassingsmaal-tijd. Geen 5 gangenme-nu en ook geen 3 sterren chef in de keuken maar gewoon dat tikkeltje ex-tra om onze maaltijd een feestelijk accent te geven. Tijdig inschrijven is de bood-

schap zodat wij voldoende tijd heb-ben om dit voor te bereiden. Op dinsdag 30 de-cember houden we onze ‘zoete namiddag deluxe’, een dessertenbuf-fet met voor ieder wat wils en dat in overvloed!

Voor beide dinsdagen zijn helpende han-den steeds welkom!

Activiteit in de kijker… Kerst in Lotus

De film speelt zich af in Mississippi tijdens de jaren '60. Skeeter is een meisje uit het Zuiden dat terugkeert van school en vast-besloten is om een schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden – en bij de rest van de bevol-king van het kleine stadje – wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang zorgen voor de prominente zuidelijke

families. Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eer-ste die openlijk durft spreken. Aibi-leen en Skeeter blij-ven samenwerken en al gauw komen meer vrouwen hun verhaal vertellen. Ongewone vriend-schappen worden

gevormd en een nieuw soort zusterschap ontstaat, maar niet vooraleer iedereen in het stadje z’n eigen zegje heeft gehad.

Activiteit in de kijker… Film: The Help

Page 13: De Hoorn dec-jan 2014

13

verbeteren. Als jullie in Allah geloven, vertel ik verder, dan moeten jullie weten dat als jullie Zijn schepselen niet respec-teren, jullie Hem niet respecteren. Op het bord schrijf ik dan het woord RESPECT en ik voeg er aan toe dat dat dit respect groter moet zijn naarge-lang de andere persoon meer “anders” is. Het is gemakkelijk om iemand die dezelfde oorsprong, dezelfde cultuur, dezelfde overtuiging of gods-dienst, dezelfde huidskleur, dezelfde taal heeft te respecteren. Het is moeilijker om dat respect op te brengen voor mensen die verschillend zijn van ons. Overigens moeten we dit respect niet alleen voor onze medemens tonen maar ook voor de natuur, onze omgeving, de school, enz. Ik vind het interessant wanneer een leerling me vraagt:

Maar meneer, wat is respect eigenlijk? Dan ant-woord ik: Als ik het kort samenvat, dan is dat: wat je zelf niet aangedaan wilt worden, doe dit ook anderen niet aan. Hierop krijg ik steeds de vol-gende vraag: Meneer, wat moeten we doen als de anderen ons niet respecteren? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Als je jezelf respecteert dan gaan de anderen je ook respecteren behalve in extreme gevallen maar gelukkig zijn die heel zeldzaam. Persoonlijk heb ik dat nog nooit meegemaakt.” Eigenlijk heb ik het wel al meegemaakt, maar het is toch wel uitzonderlijk…

Ahmed Alaoui kan zo nog een tijdje doorgaan, maar uit wat voorafgaat blijkt wel duidelijk dat zijn visie op de Islam mijlenver staat van iedere vorm van fundamentalisme, en eigenlijk dicht staat bij een humanistische visie op de mens. Het K.A. Ukkel mag zich gelukkig prijzen met zo’n leraar!

« Il est facile de respecter quelqu’un qui a la même origine, la même culture, les mêmes convictions ou religion, la même couleur de peau, la même langue. Il est plus difficile d’avoir le même respect pour des gens différents de nous ».

Ahmed Alaoui, moslim en humanist (2)

In dit tweede laten we Ahmed Alaoui aan het woord over hoe hij zijn opdracht als Islamleraar invult.

VVVV over het muurtje

Ahmed Alaoui

Tegenwoordig is de Islam de belangrijkste gods-dienst aan het K.A. Ukkel, met een groter aantal leerlingen zelfs dan de Zedenleer.

Over hoe Ahmed Alaoui zijn opdracht als Islamleraar invult, laten we hem zelf aan het woord.

Bij het begin van het schooljaar stel ik mijn leerlin-gen de volgende vraag: “Hoe denken jullie dat wij, moslims, door de anderen worden waargenomen? Welk beeld hebben de anderen van ons? Positief of negatief?” Bijna allemaal antwoorden ze: “Negatief, mijnheer” Dan stel ik de vraag: “Waarom denken jullie dat het zo is?” Dan krijg ik allerlei antwoorden, soms mooie zinnen en soms alleen maar woorden als vandalisme, diefstal, agressivi-teit, onbeleefdheid… Er zijn er die zeggen dat het komt door het terrorisme. Nog anderen zeggen dat het komt omdat wij hun werk afnemen, omdat we profiteren van de sociale zekerheid, omdat wij veel kinderen hebben, enz. Later in het schooljaar behandelen we al deze punten in detail. Soms vraagt een leerling: ”Het is toch niet belangrijk wat anderen van ons denken?” Ik begin altijd met deze vraag te beantwoorden om hen te laten beseffen dat het wel van groot belang is. Ik probeer niet te veel filosofie te gebruiken maar ik zeg hem toch dat hij zonder anderen niet bestaat en dat dus de manier waarop de anderen naar ons kijken, hoe ze met ons omgaan wel belangrijk is. Soms zijn er leerlingen die niet beseffen dat hun storend, on-beleefd, luidruchtig, lui of agressief gedrag de oor-zaak is van sancties. Ze voelen zich onrechtvaardig gestraft. Ik zeg tegen hen: jullie moeten (en gedu-rende jaren gebruikte ik een woord waarvan ik pas later ontdekt hebt dat het niet bestond) ik zeg hen dus jullie moeten “onverwijtbaar” zijn (in het Frans “irréprochable”). Nu gebruik ik het correcte woord “onbesproken”. Als we ons altijd goed gedragen zullen de andere mensen een beter beeld van ons krijgen. Omdat ik Islamleraar ben vertel ik hen dat als ze moslim zijn en hierover fier zijn, dan moeten ze beseffen dat de Islamitische godsdienst (en in feite alle godsdiensten) bestaat om de mens te

FR

Page 14: De Hoorn dec-jan 2014

14

Brussel-Mobiliteit heeft plannen om een bus-baan op de Defrélaan aan te leggen, waardoor parkingplaatsen en bomen zouden verdwijnen. Wat op protest botst van de buurtbewoners. De gemeente Ukkel heeft oren naar het protest: de voorgestelde busbaan heeft weinig zin omdat ze slechts kort is en de bussen enkel in de avondspits een klein voordeel zal opleveren. Het grootste probleem situeert zich echter in de ochtendspits in de andere richting, volgens schepen Biermann.

Brussel Mobiliteit wil in de Defrélaan ook belang-rijke investeringen realiseren in fietsinfrastructuur, met afgescheiden fietspaden. De geplande inrich-tingen hebben te maken met de uitbouw van het Gewestelijk Fietsroutenetwerk.

De schepen benadrukt dat de fietsroutes belang-rijk zijn voor Ukkel, maar hoopt dat het Gewest de plannen toch nog herziet. “Wij stellen voor dat we op de De Frélaan voorlopig enkel gemarkeerde fietspaden aanbrengen en in eerste instantie niets veranderen aan het profiel van de weg”.

De gemeente Ukkel betreurt tevens de verminde-ring van parkeerplaatsen en zal negatief advise-ren. Maar de Defrélaan is een gewestelijke weg, wat de manoevreerruimte danig inperkt.

Bruxelles Mobilité veut créer un couloir de bus le long de l’avenue De Fré, à Uccle. Des places de stationnement et des arbres devraient disparaître. Des riverains et la commune s’y opposent.

Treinreizigers uiten met een petitie hun ongenoe-gen over de nieuwe regeling op lijn 26 (die Sin-Job en Diesdelle bedient).. Wie normaal afstapt aan de Brusselse treinhaltes Delta, Merode, Meiser, Evere, Bordet en Haren zal duidelijk nadeel on-dervinden. Ook tijdens de ochtend en avond zal er nog maar één trein per uur rijden, in plaats van de twee die er vandaag zijn. Al zeker 500 mensen uit onder meer Halle, Beersel, Linkebeek en Ukkel steunen de vraag om de geschrapte treinen terug te krijgen. De gemeenteraad heeft unaniem en motie aangenomen, waarin gevraagd wordt terug te komen op de schrapping van bepaalde reizi-gerstreinen en de verbinding te voorzien s’ avonds en in het weekend.

VVVV ukkels nieuws

Le conseil communal a adopté à l’unanimité la motion qui demande de revenir sur la décision de supprimer certains trains, et demande d’assurer également une desserte de la ligne le soir et le weekend.

De ghettovorming vergroot in sommige Brusselse onderwijsinstellingen. Sommige scholen hebben 90 à 100% leerlingen uit zwakkere socio-econo-mische middens. Dit stelt zich veel minder in de instellingen uit het Zuiden ( waaronder Ukkel) .

La ghettoïsation s’accentue dans certains établissements scolaires bruxellois, qui comptent de 90 à 100% d’élèves socio-économiquement faibles. Plus on va vers le sud de Bruxelles (Uccle), plus la proportion d’élèves défavorisés diminue.

Zwemmen in Brussel staat onder druk in de zo-mermaanden: 3 Brusselse zwembaden sloten de deur en het bezoekersaantal in de andere baden daalde. In Ukkel tot 16.150 zwemmers in augustus tegenover 17.000 in dezelfde periode in 2011.

FR

FR

FR

Page 15: De Hoorn dec-jan 2014

15

Trois bassins bruxellois ont fermé. Mais la fréquentation estivale des autres a baissé. L’été n’a pas été bon pour nos piscines communales.

Het psychiatrisch ziekenhuis La Ramée-Fond’Roy in Ukkel start volgend jaar met een bijzonder initiatief. Op de nieuwe campus Area+ zullen al-leen jongeren tussen 11 en 20 jaar met medische en psychosociale problemen kunnen aankloppen. De ziekenhuiscampus wil ook het etiket ‘zieken-huis’ niet dragen, maar presenteert zich eerder als jeugdhuis. De behandeling gebeurt ambu-lant, maar er zullen ook 20 residentiële plaatsen zijn waarbij de tieners onderwijs in de instelling krijgen.

Men meldt ons de nieuwe verhalenbundel “Incident in Tomar” van Ludo Noens, schrijver van Vlaamse fantastiek, en woonachtig in Ukkel . U herkent alvast de cover?

Ludo Noens is auteur van zo-wel fictie (korte verhalen, novelles en romans) als van non-fictie. Noens woont ondertussen al 25 jaar in Ukkel, niet ver van de Nekkersgatmolen. Een van de verha-len uit deze nieuwe bundel speelt zich trouwens af in deze buurt. “Incident in Tomar” bevat zeventien verhalen in het fantastische genre. De rode draad hierin is ontegensprekelijk de ‘sense of wonder’, de hunker en fascinatie voor het wonder-baarlijke. Misschien iets voor koude winteravon-den… Info op www.bloggen.be/ludonoens

Tijdens Allerheiligen heeft het KMI in Ukkel een temperatuur van 20,3 graden opgemeten. Dat is een evenaring van de warmste 1ste novemberdag sinds 1901, meer dan een eeuw dus.

Le jour d’Halloween la température a battu un record : il n’avait plus fait aussi doux un 31 octobre depuis 1901!

Hoezo, we leven in een generatie waar kinderen gekluisterd zitten aan hun tv of smartphone? De jeugdbewegingen telden nooit meer inschrijvin-gen. Verschillende jeugdverenigingen uit de regio hoofdstad en Brussel-Noordrand staan voor een onaangename taak: kinderen weigeren.

In Brussel doen vooral de scoutsgroepen uit Ukkel, Ganshoren, Jette, Sint-Lambrechts-Woluwe het goed, met de grootste instroom bij de jongste afdelingen. Ouders zoeken op dat moment een hobby voor hun kind. Hoe ouder, hoe meer er afhaken, bijvoorbeeld omdat ze andere hobby’s leuker vinden of meer tijd nodig hebben voor hun schoolwerk.’

Chez les Scouts bruxellois, ce sont surtout les groupes d’Uccle, Ganshoren, Jette et Woluwe-Saint-Lambert qui recrutent le plus de nouveaux membres, surtout chez les très jeunes. Les parents recherchent des activités pour leur enfant.

FR

Page 16: De Hoorn dec-jan 2014

16

De Hoorn België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Maandblad,

Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

december 2014 - januari 2015, nr. 438b, 45ste jaargang,

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus,

1100 exemplaren Afz.: GC Candelaershuys,

Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel,

Afgiftekantoor Brussel XP 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Il état une foIs… le petIt Chaperon rouge er was eens… roodkapjeEen tentoonstelling van Belgische illustratoren: Françoise Rogier, Isabelle Van den Abeele en Michel Van Zeveren, van 6 tot 21 december 2014, Dekenij Kunstenhuis van Ukkel, Dekenijstraat 102.

Vernissage op 6/12 om 15u Voorleesuurtje Roodkapje en de wolf op 10/12 om 15u “Rouge”, une histoire mise en objets, pour tous à partir de 4 ans op 17/12 om 15u “A pas de loup”, spectacle à partir de 3 ans op zaterdag 20/12 om 15u30

Een initiatief van de Schepen van Cultuur Carine Gol-Lescot, het schepencollege en de Ukkelse bibliotheken. Meer info: www.ukkel.be/nl/agenda