De Buitenband januari 2012

16
1 vrienden van de CHIRO N E T W E R K : 2011 was voor het Netwerk een boei- end jaar. We hebben goede herin- neringen aan de nationale Startdag in Hasselt. We zorgden er samen met een Limburgse delegatie voor dat leden van het Netwerk die dag van dichtbij konden meemaken. 2011 was ook het jaar van ‘Jouw Chi- rofeest’ in Waasmunster: de nieuwe editie van het voormalige Lands- bondsfeest voor alle leden van het Netwerk, personeel van de Groep Chiro en huidige en oud-leden van de Nationale Raad en Pedagogische Leiding. De nieuwe formule sloeg aan! We wensen jou een even boeiend en gezond 2012 toe! We blijven ons inzet- ten om de Groep Chiro te ondersteunen waar nodig en om alle leden van het Netwerk (ondertussen meer dan 1000) te informeren en samen te brengen. In 2012 mag je dus ook twee edities van de Buitenband verwachten, en opnieuw ‘Jouw Chirofeest’. Voor jou ligt de negende editie van de Buitenband. We hebben het onder andere over “Armoede is een onrecht, maak er spel van”, het gezamenlijk jaar- thema van alle jeugdbewegingen. In het vorig nummer stonden we stil bij de Chiro van vandaag (trends, ledencijfers, enz.). Maar hoe kijkt Chiroleiding zelf naar hun werking? In dit nummer lees je alles over toekomstige uitdagingen volgens Chiroleiding. En tot onze spijt bevat deze Buitenband enkele in memo- riams van leden van het Netwerk. Bij deze Buitenband vind je ook een brief over het hernieuwen van je lid- maatschap. Je hebt twee mogelijkhe- den: een gift van minstens 40 euro of een storting van 10 euro om de wer- kingskosten van ons Netwerk te dragen. Veel leesplezier en een goed 2012! Vanwege de Kerngroep Germaine Kerckhofs, Lieve Herrijgers, Hilde Seymus, Daan Vanderhulst, Julia Seghers, Guido Vereecke, Griet De Craen, Marcel Huysmans, Paul van de Poel, Jan Van den Audenaerde, Andy Demeulenaere, Frans Nys, Hans Bouwen, Walter Lauwers, Roger Claeys, Freddy Robberecht, Lieve D’Eer, Pieter Wouters en Jorre Biesmans met steun van de Vlaamse gemeenschap BUITENBAND NIEUWSBRIEF NETWERK: VRIENDEN VAN DE CHIRO Een uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw. V.U. Hans Bouwen. Afzenderadres: Kipdorp 30, 2000 Antwerpen. Nummer 9, januari 2012 Buitenband verschijnt 2 keer per jaar. BESTE VRIEND VAN DE CHIRO IN DIT NUMMER x Inzicht: de 3-jaarlijkse bevraging van Chiro- groepen x Maak er spel van: een jaarthema over armoede x Chiro op het web x Jouw Chirofeest: het beeldverslag

description

Nieuwsbrief voor oud-kaderleden

Transcript of De Buitenband januari 2012

Page 1: De Buitenband januari 2012

1

vrienden van de

CHIRO

n e t w e r k :

2011 was voor het Netwerk een boei-end jaar. We hebben goede herin-neringen aan de nationale Startdag in Hasselt. We zorgden er samen met een Limburgse delegatie voor dat leden van het Netwerk die dag van dichtbij konden meemaken. 2011 was ook het jaar van ‘Jouw Chi-rofeest’ in Waasmunster: de nieuwe editie van het voormalige Lands-bondsfeest voor alle leden van het Netwerk, personeel van de Groep Chiro en huidige en oud-leden van

de Nationale Raad en Pedagogische Leiding. De nieuwe formule sloeg aan!

We wensen jou een even boeiend en gezond 2012 toe! We blijven ons inzet-ten om de Groep Chiro te ondersteunen waar nodig en om alle leden van het Netwerk (ondertussen meer dan 1000) te informeren en samen te brengen. In 2012 mag je dus ook twee edities van de Buitenband verwachten, en opnieuw ‘Jouw Chirofeest’.

Voor jou ligt de negende editie van de Buitenband. We hebben het onder andere over “Armoede is een onrecht,

maak er spel van”, het gezamenlijk jaar-thema van alle jeugdbewegingen. In het vorig nummer stonden we stil bij de Chiro van vandaag (trends, ledencijfers, enz.). Maar hoe kijkt Chiroleiding zelf naar hun werking? In dit nummer lees je alles over toekomstige uitdagingen volgens Chiroleiding. En tot onze spijt bevat deze Buitenband enkele in memo-riams van leden van het Netwerk. Bij deze Buitenband vind je ook een brief over het hernieuwen van je lid-maatschap. Je hebt twee mogelijkhe-den: een gift van minstens 40 euro of een storting van 10 euro om de wer-kingskosten van ons Netwerk te dragen.

Veel leesplezier en een goed 2012!

Vanwege de Kerngroep

Germaine Kerckhofs, Lieve Herrijgers, Hilde Seymus,

Daan Vanderhulst, Julia Seghers, Guido Vereecke,

Griet De Craen, Marcel Huysmans, Paul van de Poel,

Jan Van den Audenaerde, Andy Demeulenaere,

Frans Nys, Hans Bouwen, Walter Lauwers, Roger

Claeys, Freddy Robberecht, Lieve D’Eer, Pieter

Wouters en Jorre Biesmans

met steun van de Vlaamse gemeenschap

buitenbandnieuwsbrief netwerk: Vrienden Van de Chiroeen uitgave van Chirojeugd-Vlaanderen vzw. V.u. Hans bouwen. Afzenderadres: kipdorp 30, 2000 Antwerpen.

nummer 9, januari 2012 buitenband verschijnt 2 keer per jaar.

beste Vriend Van de Chiro

in dit nummerx Inzicht: de 3-jaarlijkse

bevraging van Chiro-groepen

x Maak er spel van: een jaarthema over armoede

x Chiro op het webx Jouw Chirofeest: het

beeldverslag

Page 2: De Buitenband januari 2012

2

inhoudsopgaVe

Page 3: De Buitenband januari 2012

3

Ch

iro

FeestinhoudsopgaVe

19 november. Een mooie herfstdag op de Waasmunsterse heide. Een springkasteel houdt zich uit alle macht recht. Kubb-kegels wachten op spelers. Een juffrouw met hoge hoed verwelkomt jonge- en ouwe lui. Een glaasje, een kreet van herkenning, een eerste praatje. Aanschuiven aan het brunchbuffet , verzorgd door de Heideparkcommissie. Tafels vul-len zich met generatiegenoten. ”Armoede is geen kinderspel,” leggen de voorzitter en de voorzitster van de beweging uit. Het kinderatelier van De Banier lokt de kleine kinderen en de kleinkinderen. Een meidengroep van dames van middelbare leeftijd kraakt een fles wijn. En nog een. In de gespreksgroep met de bewegingsleiding gaat het er ook ernstig aan toe. Van het Kubb-terrein klinkt gejoel. Later is het tijd voor taart. Zelfgebakken of zelf gekocht. Niet iedereen is al uitgepraat. Volgend jaar vertellen we verder!

Voor ’t eerst: jouw ChiroFeest

Page 4: De Buitenband januari 2012

feest

4

feest

Page 5: De Buitenband januari 2012

5

een jaarthema oVer armoede en soCiale uitsluitingZes jaar geleden deed de Chiro het al eens samen met de andere jeugdbewegingen: Verdraai-De wereld, een gezamenlijk jaarthema over Noord-Zuidverhoudingen. Dat ging zo vlot dat een paar jaar geleden werd voorgesteld om het nog eens te doen.

Dit werkjaar gaat de Chiro samen met een aantal andere jeugdbewegingen (Scouts en Gid-sen Vlaanderen, KLJ, FOS Open Scouting, KSJ-KSA-VKSJ, Wel Jong niet Hetero, Jeugd Rode Kruis) en Decenniumdoelen 2017 de uitdaging aan om het thema armoede en sociale uitsluiting in de kijker te zetten. Een jaar lang wordt armoede en uitsluiting bestrijden het gemeen-schappelijk jaarthema van zo’n 250 000 kinderen en jongeren.

“Bij het woord armoede denken veel mensen eerst en vooral aan derdewereldlanden: straatkinderen in India, hongersnood in Afrika, enz. Maar ook in België leven veel mensen nog in armoede. Dat wordt vaak vergeten,” zegt Elke Sevens, coördinator van het geza-menlijke jaarthema. “Bijna één op de vijf kinderen in België leeft in een gezin met een armoederisico. Armoede is dus een probleem waar onze leden en leiding rechtstreeks of onrechtstreeks mee in aanraking komen. We vinden het belangrijk om hier ook in de jeugd-beweging bij stil te staan. We willen met ons jaarthema vier dingen bereiken.”

sensibiliseren: een Frisse en speelse blik“Voor kinderen en jongeren in armoede is het niet altijd vanzelfsprekend om deel uit te maken van een jeugdbeweging en van de maatschappij in het algemeen,” vertelt Elke Sevens.Het jaarthema beperkt zich niet tot financiële drempels, maar kaart uitsluiting op verschil-lende levensdomeinen aan. Om de problematiek bij hun leden en leiding onder de aan-dacht brengen, werkten de jeugdbewegingen twee spelen uit: ‘Ontknoop de zakdoek’ en ‘Platzak’. Platzak is een herwerking van het gelijknamig spel van Spoor ZeS, de dienst van de Chiro voor solidariteit en zingeving. Spelenderwijs staan de leden stil bij wat het bete-kent om in armoede te leven. “De spelers ervaren hoe het voelt om er niet bij te horen. Ze merken dat wat op het eerste gezicht heel makkelijk lijkt soms ook heel moeilijk kan zijn,” legt Elke uit. Die spelen, de jaarthemafiguren en een jaarthemalied helpen de leiding om het armoedeprobleem aan te kaarten in hun eigen groep.

onze stem laten horen“We willen, samen met onze partner Decenniumdoelen 2017, dat de armoedeproblematiek wordt aangekaart over de grenzen van jeugdbewegingen heen. Voorbij lokale situaties en verder dan eenmalige actiemomenten. We willen geen navelstaarders zijn, maar doen een voorzet naar de rest van de samenleving: er moet blijvend actie ondernomen worden tegen de uitsluiting die in onze samenleving nog altijd bestaat – en waar we soms zelf aan meewerken”.

Daarvoor organiseren alle jeugdbewegingen een actieweekend waarin ze met dit thema naar buiten komen. “Onder de noemer ‘Maak kabaal’ roepen we alle jeugdbewegingen, jeugdraden, enzovoort op om te tonen dat het ons menens is. In het weekend van 16-17-18 maart organiseren groepen in hun buurt een actie tegen armoede. Niet alleen, maar samen met de andere jeugdbewegingen in hun gemeente. Door armoede een jaar lang centraal te zetten, willen de jeugdbewegingen meer aandacht voor het probleem vragen. Bij hun leden en leiding, maar ook bij de politiek. Ze roepen zoveel mogelijk mensen op om van de strijd tegen armoede een prioriteit te maken.

armoede, de Chiro maakt er spel Van!

“Elke Sevens, coördinator gemeenschappelijk jaarthema

Page 6: De Buitenband januari 2012

6

werken aan toegankelijkheidDe Chiro en andere jeugdbewegingen roepen hun groepen op om kritisch na te denken over hun eigen werking. Welke drempels zorgen ervoor dat kinderen en jongeren in armoede de weg naar hun jeugdbeweging moeilijk vinden? Hoe gaan ze in hun werking om met lidgeld, uniformen, pestgedrag, enzovoort? Op welke manier houden de jeugdbewegingen zelf de uitsluiting in stand?

expertise opbouwen“Samenwerken geeft ons de kans om expertise te delen. De aandacht voor kinderen en jon-geren in armoede is in de jeugdbewegingen niet nieuw. Hoe en hoeveel hieraan gewerkt wordt, verschilt wel. Door samen te werken, willen we die kennis en ervaringen bundelen,” vertelt Elke. “De jeugdbewegingen zetten in op werken aan toegankelijkheid en kinderen en jongeren sensibiliseren over het thema armoede. Die expertise willen de jeugdbewegin-gen ook na het jaarthema blijven inzetten. De jeugdbewegingen geven met hun jaarthema een aanzet door binnen hun eigen werking meer aandacht te besteden aan de armoede-problematiek. Het jaarthema zal pas geslaagd zijn wanneer het ook structurele processen in gang zet.”

de Familie kabaal maakt er spel Van!Vechten tegen armoede, dat doe je niet alleen! Zo denkt de monsterfamilie Kabaal er ook over. De zeven jaarthemafiguren Moemso, Schraker, Meponki, Dassel, Grollo, Fremoos en So leven al meer dan 100 jaar onder het bed van kinderen. Van daaruit hebben ze veel zien gebeuren: mooie dingen maar ook droevige en soms heel oneerlijke. Veel kinderen leven in armoede en daar kunnen ze niet goed tegen. Dan maken ze met al hun toeters en bellen gigantisch veel kabaal, je wordt er horendol van! Soms zeggen mensen wel eens: “Je moet zo geen spel maken.” Daarmee willen ze zeggen: “Hou je rustig.” Wij willen ons niet rustig houden, we maken er spel van! Tot iedereen luistert.

Jaarthemalied: ‘armoe moet de wereld uit!’Ons strijdlied tegen armoede komt recht uit de mouw geschud van Lennaert Maes, a.k.a. de Lenny. Die ex-Chiro Wezemaler staat bekend voor zijn supervet cabaret en de vrolijke liedjes van Lenny & De Wespen. Je kunt het lied in verschillende versies downloaden op www.maakerspelvan.be.

iedereen mee op kampElk jaar kiezen verschillende Chirogroepen uit Brussel, Antwerpen en Gent ervoor om hun kamp open te stel-lenvoor kinderen die in armoe-de leven. Een folder met alle Chirogroepen die hun kamp openstellen wordt elk jaar verspreid bij werkingen met kwetsbare kinderen en jon-geren en verenigingen waar armen het woord nemen. Een folder is vaak niet ge-noeg maar door in gesprek te gaan met de ouders en het kamp op een goede ma-nier voor te stellen, worden zelfs de grootste twijfelaars overtuigd. Zo spreken de groepen kinderen aan die de Chiro of jeugdbeweging nog niet kennen.

Chiro atreJoeEen groep zonder Chirokle-ren of inschrijvingsgeld? Dat kan geen Chiro zijn. Toch is bij Atrejoe uit Aalst het Chirogevoel zeer groot. Ze doen veel inspanningen om voor iedereen toeganke-lijk te zijn. Met de Atrejoef-oon sturen ze sms’jes naar hun leden en de wegblijvers bellen ze op. Op kamp gaan er extra slaapzakken en bedjes mee. Zo hoeft niet iedereen dat zelf in huis te halen.

Page 7: De Buitenband januari 2012

8

In de vorige Buitenband stonden we stil bij de Chiro in cijfers: evolutie van leden- en leidingsaantallen, aantal ondersteunende VB’s of oud-leidingscomités, enz. Maar wat denken Chirogroepen over zichzelf? Wat zijn in de ogen van Chiroleiding de uitdagingen voor de komende 10 jaar? We halen de resultaten uit Inzicht. Dat is een grootschalige, driejaarlijkse bevraging van leidingsploegen. Die peiling dient als inspraakinstrument om de volgende beleidsnota te onderbouwen. InZicht werd gelanceerd in september 2010. In juni 2011 werden de resultaten in een rapport gegoten. 272 groepen namen deel aan de bevraging, die bestond uit een online groepsleidingsenquête en een stellingenspel voor leidingsploegen.

we Vroegen aan 292 Chirogroepen: “wat is de grootste uitdaging in de komende 10 jaar?”

Continuïteit‘Het voortbestaan van de Chirogroep’ blijkt veruit de belangrijkste bekommernis van de ondervraagde groepen. Maar liefst 2/3 van de groepen ziet in die continuïteit de grootste uitdaging voor de komende 10 jaar.

Een kleiner deel (20 %) ziet ook in het voortbestaan van de leidingsploeg een belangrijke uitdaging voor de toekomst. De focus ligt hier vooral op het behoud van leiding, de draagkracht van de ploeg en op een leidingstekort voorkomen: gemotiveerde leiding vinden om het voortbestaan van de groep te verzekeren, een sterke leidingsploeg behouden, leidingstekort overbruggen.

inFrastruCtuurOok infrastructuur blijkt een van de grote uitdagingen te zijn. Bijna de helft van de groepen (46 %) ziet nog veel werk op het vlak van hun lokalen, terreinen en materiaalarsenaal.

motiVatieNa het materiële voortbestaan (leden, leiding en lokalen) wordt ook motivatie als grote uitdaging voor de toekomst beschouwd. 1/5 van de groepen ziet engagement, motivatie, enthousiasme en Chirospirit doorgeven als een belangrijk project voor de Chirowerking.

randeVenementenIets meer dan 15 % van de bevraagde groepen ziet nog wel een uitdaging in de activiteiten naast de Chirozondag. Daarbij worden fuiven en buitenlandse kampen het meest vernoemd.

netwerkOok in het uitbreiden en verbeteren van het netwerk zien de ondervraagde groepen nog een kans. Ongeveer 15 % wil daar in de toekomst werk van maken.

inziCht: Chirogroepen oVer ziChzelF

Biesmjo
Notitie
Dit moet 7 zijn.
Biesmjo
Notitie
Kan dit groter/duidelijker?
Page 8: De Buitenband januari 2012

8

tradities en waardenIets minder dan 15 % van de bevraagde groepen ziet in de tradities en waarden een uitdaging voor de komende tien jaar. De overgrote meerderheid wil ze behouden en doorgeven, een kleine minderheid wil ze net in vraag stellen.

Al zijn er ook enkele groepen die een evenwichtige balans tussen traditie en vernieuwing willen installeren. In het kader van die vernieuwing zijn er een tiental groepen die werk willen maken van ecologie (een milieuvriendelijke Chirogroep zijn) en diversiteit (allochtonen aantrekken). Dat zijn twee waarden die toch vooral de laatste jaren op het voorplan zijn getreden.

kwaliteit“We willen onze kwaliteit in het algemeen behouden” – een dikke 10 % van onze groepen ziet in kwaliteit een uitdaging. Ze willen vooral het niveau op peil houden, kwaliteit in de zondag steken en vorming volgen.

Het niveau op peil houden, heeft alles te maken met een goede werking garanderen : een goede groep worden en blijven, alsmaar beter worden, onszelf blijven overtreffen, enz. De groepen die vooral kwaliteit in de zondag willen steken, hebben het eerder over goede programma’s, originele activiteiten, enz.

Met vorming gaat het hier vooral over de leden begeleiden tot goede leiding (toppers, kerels en aspi’s kweken tot goede leiding), niet zozeer over Chirocursussen.

imagoTen slotte ziet een kleine 10 % van de bevraagde groepen een grote uitdaging in hun imago behouden en verbeteren .Dat kan gaan over naambekendheid creëren, het positieve imago behouden, de reputatie verbeteren en populariteit uitstralen.

meer weten?Wil je graag het lijvige InZicht-rapport ontvangen? Je kunt het downloaden op chiro.be/inzicht. Of stuur een mailtje naar [email protected] en je krijgt een exemplaar via de postbode.

Wist je dat ...

x slechts één op de vijf groepen wervingsacties onderneemt voor +12?

x bij één op de drie groepen het lokaal hersteld of gerenoveerd moet worden?

x 40 % van de lokalen niet brandveilig zijn?

x 20 % van de groepen soms financiële problemen heeft?

x 40 % van de groepen aangeeft dat ze één of meerdere leden hebben die in armoede leven?

x 3/4 van de groepen een tweedehandssysteem voor Chirokleren heeft?

x de helft van de groepen hun bivakprijs verminderen voor kinderen in armoede?

x 60 % van de groepen het Solidariteitsfonds niet kent?

x eetfestijnen, fuiven en de jaarlijkse wafelverkoop voor bijna 80 %van de groepen levensnoodzakelijk zijn?

x voor bijna alle groepen de kookploeg superbelangrijk is voor hun werking?

x 80 % van de groepen veel steun krijgt van hun oud-leidingsploeg?

x 70 % van de groepen een goed contact heeft met hun jeugddienst?

x 70 % van de groepen wel eens een bezinnend moment houdt?

x Dubbelpunt de meest gebruikte Chiropublicatie is?

x alle afdelingsboeken in de top 10 van de meest gebruikte publicaties staan?

x een positief imago voor bijna alle groepen belangrijk is?

Page 9: De Buitenband januari 2012

9

Hanne Saels De Afdelingscommissies en de Assortimentscommissie keken ernaar uit: de komst van een nieuwe educatief medewerk(st)er. En het is Hanne Saels geworden. Hanne is een rasechte Chirogriet. Ze is afkomstig van Brasschaat, waar ze haar Chirocarrière startte als lid en als leiding. Later werd ze na een Afdelingsbivak lid en onmiddellijk voorzitster van de Titocommissie. Zo begeleidde ze ook heel wat cursussen mee. Na een jaartje Chiropauze kon ze de lokroep toch niet weerstaan en kon ook verbond Antwerpen haar strikken. Hanne werkte de afgelopen jaren bij de Karel de Grote Hogeschool als communica-tiemedewerkster bij de lerarenopleiding en studeerde daarvoor communicatiemanagement.

Gelukkig valt er in de Chiro altijd wel wat te communiceren.

Jef Claeys Deze 21-jarige Brugse jongeman studeerde cultuurmanagement. In het kader daar-van deed hij vorig jaar stage op het Gentse secretariaat. Hij tekende er onder andere de krijtlijnen voor de stadswerking van Sint-Niklaas verder uit. Maar ook in zijn vrije tijd neemt Chiro een centrale plaats in: hij is nog altijd actief in gewest Brok en is één van de vaste begeleiders van de SB’s in West-Vlaanderen. We wensen hem veel suc-

ces bij de aanvang van een nieuw hoofdstuk in zijn Chirocarrière, als educatief medewerker van verbond West-Vlaanderen.

Ine Bormans Ine is zelf niet altijd bij de Chiro geweest. Na vrolijke speelclubtijden was het tijd voor iets anders. Na veel kampen en cursussen bij Spelewei/Koning Kevin nodigde een vriend haar uit om mee te gaan op bivak. De bal ging aan het rollen. Nadien begeleidde ze enkele keren Tochtenbivak, om van daaruit een aantal jaar voorzitster van de Dienst Avontuurlijke Activiteiten te worden. Na een korte vervanging bij Spoor ZeS is Ine nu voltijds aan de slag als vormingsmadam bij de Chiro.

Jo Bridts Sinds begin mei versterkt Jo Bridts halftijds het nationaal secretariaat. Jo is momenteel leider bij de Chiro van Schelle (“de grootste groep van het land” laat hij steevast vallen) en werkt ook nog deeltijds als ICT-coördinator op de Sint-Lutgardisschool van Schelle. Daarnaast is hij sterk geïnteresseerd in video en audio en speelt hij tenorsaxofoon.

Kirsten Bogaerts Vanaf 1 december zit er een nieuw gezicht op het secretariaat in Gent. Nu Irmine in bevallingsverlof is en daarna enkel nog naar De Banier terugkeert, zal Kirsten Bogaerts daar de nieuwe administratieve rots in de branding zijn. Kirsten heeft een verleden als Chiroleidster en heeft ervaring opgedaan bij Kazou (CM) en de Vlaamse Sportfederatie. We zijn er zeker van dat ze een fikse aanwinst is voor onze organisatie en dat ze zich wel staande zal kunnen houden tegenover het ‘Gentsch geweld’ in het Hoefslagstraatje.

Afscheid van Chris Nelis Jarenlang moest je bij Chris Nelis zijn om je cursus aan te vragen, voor deelnemerslijs-ten, voor info over attesten en alles wat met IK, SB, Groepsleidingsweekend of andere cursussen te maken had. Daaraan komt nu een einde. Chris neemt afscheid van de

Chiro na een indrukwekkende carrière. Merci Chris!

Afscheid van Simonne Wuyts In juni 2011 namen we afscheid van collega Simonne. Na meer dan 40 jaar dienst geniet ze van een welverdiende rust. Simonne kwam in januari 1970 in dienst van de Groep Chiro. Eén van haar eerste jobs was huishoudelijke klusjes uitvoeren: boodschappen voor de maaltijden voor vergaderingen, bijvoorbeeld. Nadien werd ze de vertrouwde stem aan het onthaal. Telefo-neerde je naar Kipdorp, dan was de kans groot dat je Simonne aan de lijn kreeg. We zullen haar en haar stem aan de telefoon missen!

stoelendans

Page 10: De Buitenband januari 2012

10

Chris Crispyn Chris was zowel in de verbondsleiding van het toen nog jonge verbond Roeland als binnen de nationale leiding verantwoordelijk voor de topperswerking De rode kaarten die hij telkens op zak had en met zijn bekende kwinkslag bovenhaalde, waren warme tekens van verbondenheid, prikkels voor kleine inzet en uitnodiging tot dieper engagement. In het laatste juliweekend voelde hij zich niet goed en op maandag 1 augustus is hij onverwacht thuis overleden. Hij was in maart pas 64 jaar geworden. Bij de druk bijgewoonde begrafenis werd dankbaar getuigenis afgelegd van de grote inzet die hij ook na zijn Chirotijd had doorgetrokken in de lokale leefgemeenschap.

juul laurent Geboren op 25 maart 1943. Hij stierf op 28 april 2011 in het AZ van Diest.Juul was gewestleider van Antwerpen Centrum en was vooral gekend als creatieve duizendpoot. Hij trad onder meer op met het Koldercabaret op de landdag in Wieze.Juul kon animeren maar ook bezielen. Zijn geestdrift heeft op velen aanstekelijk gewerkt.

rik Cammaer Geboren op 22 februari 1934, overleden op 6 september 2011.Rik Cammaer was actief lid van de nationale leiding van de Chiro in de jaren 1960-1970. Zijn deskundige tussenkomsten werden erg gewaardeerd. Op professioneel vlak was hij doctor in de psychologische en pedagogische wetenschappen en werkleider van het Instituut voor Jeugdproblematiek aan de KU LeuvenOnlangs leverde hij nog een bijdrage over de geschiedenis van de Chiro in het kader van een werkgroep binnen het Netwerk: Vrienden van de Chiro.

piet peeters Piet Peeters is geboren op 14 november 1938, in Hoboken. Op 3 juni 2011 overleed hij in Diest, waar hij kapelaan was van de Begijnhofparochie. Hij was leider in Chiro Oudergem en in de zeventiger jaren was hij verantwoordelijk voor de jeugdpastoraal Brussel-Nederlands. Van 1973 tot 1977 was hij verbondsproost van Chiroverbond Brussel.

Vriend Jan Toelen schreef over Piet bij zijn afscheid:“Als kind van zijn tijd wou Piet kritisch maar geëngageerd doordringen tot de kern van ons bestaan, ook tot zijn God. Piet ging geen confrontaties uit de weg; ook niet met zichzelf. Piet heeft vele vrienden gemaakt. Het was zijn tweede natuur: vrienden maken én ze houden, levenslang”. Zo zullen we Piet voor altijd gedenken.”

in memoriam bert peeters (° 1915 - † 2011) Op 30 juli 2011 overleed Bert Peeters.Bert Peeters was ruim 25 jaar nationaal proost van de Chiro.Hoewel hij in 1969 afscheid nam van de beweging zullen nog velen uit het Netwerk: Vrienden van de Chiro hem gekend hebben, sommigen persoonlijk en anderen zeker als ‘naam’, maar dan wel als ‘A. F. Peeters’.Bert heeft in zijn lange loopbaan op meerdere terreinen baanbrekend werk verricht. Voornamelijk in het jeugdwerk, in de ontwikkelingssamenwerking en in de kerkelijke kritiek en vernieuwing.

UitvaartTijdens de massaal bijgewoonde uitvaartliturgie, op 6 augustus in parochiekerk Ten Wijngaard in Wijnegem, brachten vertegenwoordigers van voornoemde werkvelden treffende getuigenissen. Over de bijzondere figuur van Bert Peeters, over zijn gedegen visie en zijn volgehouden inzet.

Voor de Chiro schetste Wilfried Maes (De Klinge, oud-verbondsleiding Oost-Vlaanderen) de onschatbare rol van Bert in de naoorlogse periode en in de jaren vijftig en zestig. Wilfried kende Bert van in de jaren vijftig en bleef hem bezoeken tot de laatste dagen. Ook Bert Cleymans, die andere baanbreker, die nauw met Bert Peeters samenwerkte in Chiro en

ter herinnering aan...

Biesmjo
Notitie
Hier moet nog het overlijdensbericht van Blanche bij komen.
Biesmjo
Notitie
Eerste regel vervangen door : "Juul Laurent werd geboren op 25 maart 1934 en stierf op 28 april in het AZ van Diest."
Biesmjo
Notitie
Eerste regel vervangen door : "Op 6 september overleed Rik Cammaer op 77-jarige leeftijd. Hij was actief lid …."
Page 11: De Buitenband januari 2012

11

Jongerengemeenschappen en later zijn opvolger werd als algemeen secretaris van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, bracht een persoonlijke getuigenis.

Visionair De huidige generatie kent ongetwijfeld de fysieke en materiële ijkpunten die verwijzen naar Chirojeugd Vlaanderen, zoals het nationaal secretariaat ‘Kipdorp 30’, vormingscentrum Heibrand in Westmalle, de creatieve verkoopcentrale De Banier, enz. Onmiskenbaar ligt Bert Peeters bij al die ‘zichtbare’ realisaties mee aan de basis. Veel belangrijker echter voor de memorabele uitbouw van de Chiro is zijn visionaire geest en het strategisch denken geweest gedurende meerdere decennia. Als wervend spreker op massaal bijgewoonde landdagen en meivaarten kreeg hij duizenden letterlijk in beweging voor de idealen van die tijd, in een stijl en woordenschat die gaandeweg doordrongen tot de kleinste parochie in Vlaanderen. De principes van de zelfactiviteit, de kern- en vendelwerking, de methodes van de actieve, de familiale en intuïtieve aanpak, de waarden van de blijheid, de kranigheid en de kameraadschap, de inlijvingseisen en de beloftewerkingen: ieder leider en leidster van de oudere generaties kan bij elk van die begrippen boeiende verhalen opdiepen. De Chiro als ‘revolutie van de geest’, zoals Bert het graag uitdrukte. De weerklank in heel Vlaanderen was enorm. De cijfers spreken voor zich. Toen Bert Peeters afscheid nam, telde de Chiro 800 meisjesgroepen en 650 jongensgroepen. De meisjesbeweging had in 1969 al 60 000 leden en de jongensbeweging 49 000.

InternationaalAls strategisch denker en doener bewandelde Bert Peeters vaak onbetreden paden. Met durf en doortastendheid. Voor zijn ideologische concepten wist hij bondgenoten te vinden in heel Europa. Begin

de jaren 60 mondde dat uit in de stichting van de Fimcap (Fédération Internationale des Mouvements de Jeunesse Catholiques Paroissiaux), waarbij de Vlaamse Chiro het voortouw nam. In de jaren 70 tot 90 zou hij zijn ruim engagement doorzetten in het werkveld van de ontwikkelingssamenwerking. Bert Peeters werd de eerste Vlaamse secretaris-generaal van het NCOS, onder meer de initiatiefnemer achter 11.11.11.Hij fungeerde onder andere als vertegenwoordiger van de ngo’s tijdens meerdere UNCTAD-conferenties (Manila ’80, Belgrado ’83, Genève ’87, New York ’90). Als auteur van talloze dossiers en publicaties (o.a. “ABC van de Derde Wereld”) droeg Bert in grote mate bij om vernieuwende inzichten (‘van hulp tot internationale samenwerking’) ingang te doen vinden.

Gehuwde priesters Dat hij meer en meer leiding nam in pluralistische kringen hinderde hem niet ook binnenkerkelijk een kritische stroming mee vorm te geven. Al in 1970, gehuwd met Magda Van de Peer, werd hij voorzitter van de groep Inspraak, vereniging van gehuwde priesters in Vlaanderen. In de jaren 90 zat hij in de stuurgroep Mensenrechten in de Kerk en was hij onder meer voorzitter van de Internationale Federatie van Katholieke Gehuwde Priesters.

Toonaangevend Bert Peeters is in meerdere opzichten een gedenkwaardige figuur geweest. Voor vele jonge generaties was hij toonaangevend en spraakmakend. In diverse milieus opende hij de structurele dimensie van de samenleving. Zijn scherpzinnigheid en maatschappelijk engagement zijn voor vele organisaties – vooral voor de Chiro – van grote betekenis geweest. De inzichten en realisaties van Bert Peeters gedurende vele decennia (ruim 60 jaar van vorige eeuw!) verdienen een meer systematische biografie en reflectie.

Bert Peeters † 2011

Biesmjo
Notitie
Graag hier auteur vermelden : Guido Vereecke
Page 12: De Buitenband januari 2012

12

In 2012 blaast onze internationale koepel Fimcap 50 kaarsjes uit! Op paaszondag 1962 werd Fimcap in Rome officieel boven de doopvont gehouden, in aanwezigheid van duizenden jongeren op pelgrimstocht.

2012 is dan ook een jaar vol festiviteiten en activiteiten. Het jubileumjaar werd al in augustus 2011 op gang getrokken met een groots verjaardagsfeest tijdens de Wereldjongerendagen in Spanje. De verjaardag werd ondertussen al uitgebreid gevierd op de verschillende continenten. Onze voorzitters Thomas en Maaike schoven aan bij het feest tijdens de Euroconferentie in november in Malta, de driejaarlijkse bijeenkomst van alle Europese lidorganisaties. Het grote sluitstuk van het jubileumjaar zal plaatsvinden in augustus 2012 in Paraguay, waar het World Camp leiding vanuit de hele wereld zal samenbrengen.

rome12 weekendOm het jubileum te vieren met alle vrijwilligers die zich vroeger en nu hebben ingezet voor Fimcap is er eind maart een bijeenkomst in Rome, de stad waar het allemaal officieel begon. Van 30 maart tot en met 1 april, het weekend van Palmzondag, is iedereen welkom om mee te vieren in Rome. Als Chirojeugd Vlaanderen zijn we altijd één van de trekkers geweest achter de internationale samenwerking en dynamiek binnen Fimcap, vandaar dat we deze uitnodiging graag verspreiden binnen onze beweging.

Fimcap biedt een programma aan in Rome, maaltijden en de mogelijkheid tot overnachting. Partners en familie zijn ook welkom, voor een kleine bijdrage. Reiskosten zijn voor de rekening van de deelnemer.

50 jaar FimCap

Page 13: De Buitenband januari 2012

13

programma Tijdens het weekend is er een programma voorzien, in een relaxte sfeer en met voldoende tijd om samen herinneringen op te halen.

VRIJdAGAVONd:x Samenkomst en misviering samen

ZATeRdAG:x Voorstelling van 50 jaar Fimcapx Open brainstorm over de toekomst en richting van Fimcap: visie van verschillende

generatiesx Stadsspel in Romex Diner

ZONdAG:x Gereserveerde plaatsen op het Sint-Pietersplein voor de misviering ter gelegenheid van

Palmzondag

insChrijVen Zin om deel te nemen aan dit weekend? Of nood aan meer informatie?Stuur dan zo snel mogelijk een mail naar [email protected] of neem contact op met haar via het nummer 03-231 07 95.

solidariteitsbijdrage Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om deel te nemen aan het Rome12-weekend doen we een solidariteitsoproep. Als je Fimcapvrijwilligers van Afrika, Azië en Latijns-Amerika wilt steunen door een deel van hun reiskosten te dragen, dan is dat zeer welkom. Elke bijdrage mag gestort worden op het rekeningnummer van Fimcap: BE53 7895 1839 0953, met de referentie van “Steun Rome12”.

FimCapFotomateriaal gezoChtFimcap is bezig om haar geschiedenis te bundelen, maar roept hiervoor de hulp in van de lidorganisaties en hun archieven. In de loop van 50 jaar heeft Chirojeugd Vlaanderen verschillende activiteiten georganiseerd voor Fimcap. Als je op de één of andere manier betrokken was bij een van de onderstaande activiteiten of als je er fotomateriaal van hebt, laat dan zeker iets weten!

Als je deelgenomen hebt aan Fimcap-activiteiten in het buitenland en daar fotomateriaal van hebt, gelieve ook dan een seintje te geven via [email protected].

1966: General Assembly Brussel1972: EuroForum Westmalle1977: EuroForum Dworp1984: EuroForum Westmalle1985: EuroCamp Remersdael1986: General Assembly Westmalle1989: General Assembly Brugge1991: EuroForum Westmalle1992: General Assembly Brugge1995: EuroForum Westmalle2005: EuroForum Westmalle2008: EuroConference Brugge

Page 14: De Buitenband januari 2012

14

De eerste Chirosites zagen halverwege de jaren 90 het licht. Meer dan 15 jaar later is het een zaak van ‘to be online or not to be’, daar moet je je geen vragen meer bij stellen. En lukt dat dan? Slagen Chirogroepen erin om op het internet te scoren?Op www.chiro.be/andere-Chirosites vind je een lijst van 950 Chirosites van groepen, gewesten en verbonden. Zo bekeken halen we makkelijk meer dan 90% van de Chirogroepen.

Maar daar moeten we toch een kanttekening bij maken: bij een kleine steekproef staat zo’n 20 procent van de sites niet online. We moeten niet meteen panikeren, want wellicht veranderden verschillende daarvan van website en gaven ze het nieuwe adres niet door aan Chirojeugd Vlaanderen. Maar toch: een 30 procent is niet up-to-date. Gelukkig valt het nog mee: de laatste informatie gaat over het bivak van de voorbije zomer of over de startdag in september.

Bij de andere helft van de Chirosites vind je wel wat verschillen: van heel algemene sites met voornamelijk tekst en algemene informatie tot zeer levendige sites met recente foto’s, filmpjes, links naar sociaalnetwerksites. ChiroGaverke.be is een daarvan een zeer goed

voorbeeld.

de Chiro op het web

Page 15: De Buitenband januari 2012

15

Om dat alles wat te kaderen, vroegen we de communicatieverantwoordelijke van Chirojeugd Vlaanderen, Merijn Gouweloose, welke trends hij ziet.

Merijn: “Eerst en vooral moet je rekening houden met enkele algemene gegevens. Quasi 100% van de jongeren in Vlaanderen heeft toegang tot het internet. Meer en meer wordt het internet ‘mobiel’: je raadpleegt het eender waar op je smartphone of iPad. Zo heeft 20% van de jongeren een smartphone. En in tegenstelling tot wat de meeste mensen verwachten, ligt dat percentage hoger bij bso-jongeren dan bij a.s.o.-jongeren.”

BuitenBand: “Wil dat dan zeggen dat jongeren dagelijks filmpjes of blogteksten online zetten?”Merijn: “Nee, ook dat is een misvatting. Wat jongeren wel vaak doen, is foto’s op een site, blog of sociaalnetwerksite zetten, maar het ‘produceren’ van content gaat zelden verder.”

BuitenBand: “Welke trends zie jij dan bij het internetgebruik van Chirogroepen?”Merijn: “Ik zie een aantal dingen. Waar 10 jaar geleden vooral de technische specialisten in de leidingsploeg met internet bezig waren, is het nu een veel meer ingeburgerd fenomeen. Op elk kamp is wel een laptop mee, vaak met internettoegang. Bij sommige groepen mogen zelfs de kinderen een verslagje van het bivak op de website zetten.Maar de technische drempel blijft op andere vlakken: Chirogroepen maken veel meer filmpjes, maar vaak gebeurt dat nog door de experten in de leidingsploeg. En meer leiding wil de website van de Chirogroep onderhouden, maar ze zijn daarbij nog altijd afhankelijk van technische leid(st)ers die die site opzetten. Ze zoeken daarom vaker naar een gemakkelijk zelf te bedienen systeem voor sites, of ze vervangen ze zelfs door een Facebookpagina voor de groep. De klassieke briefjes voor ouders waren vaak al vervangen door e-mail, maar de communicatie met ouders loopt dus ook vaker via Facebook.”

BuitenBand: “Wat denkt Chirojeugd Vlaanderen daarvan?”Merijn: “Het blijft natuurlijk belangrijk om rekening te houden met ouders of jongeren die niet met internet, e-mail of Facebook werken, maar het zou ook een gemiste kans zijn als je de communicatiemiddelen van vandaag niet gebruikt. We zetten ze ook zelf in: er is een enorme verschuiving van inschrijvingen voor cursussen via e-mail naar inschrijven via de website, zelfs voor gewestelijke Inleidingscursussen. En sinds enkele weken kan Chiroleiding elke weekdag van 16 tot 18 uur via het Facebookprofiel ‘Secretariaat Chirojeugd Vlaanderen’ live chatten met de dames en heren aan het Kipdorponthaal. Ze kunnen er al hun administratieve en andere vragen kwijt. En het slaat aan! De drempel om iets te vragen aan ‘Chiro nationaal’ wordt daardoor kleiner.Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: we merken bijvoorbeeld dat er meer vragen komen over privacy en over auteurs- en portretrecht bij foto’s die online komen.”

BuitenBand: “Als zoveel jongeren smartphones bezitten, worden die dan ook vlot ingezet om te spelen?”Merijn:“Spelen mét internet blijven zeldzaam. Spelen zoeken, daarentegen, blijft populair!”

BuitenBand: “Merci, Merijn!”

Kortom, internet is niet meer weg te denken in de communicatiemix die Chirogroepen inzetten. Meer en meer systemen maken het mogelijk voor technische leken om toch online te communiceren voor hun groep. Maar terwijl de technische drempel van het internet verlaagt, komen pedagogische drempels om de hoek kijken. Of wat denk jij: wordt een Chiroleidster of –leider het beste juist wel of niet Facebookvrienden met zijn of haar leden en hun ouders?

Biesmjo
Notitie
puntjes tussen a.s.o. weglaten
Page 16: De Buitenband januari 2012

16

de leden Van het netwerk:

Vrienden Van de Chiro (xxx op 1 januari 2012)

ADAMS DIRK | ADRIAENSE LODEWIJK | ADRIAENSSENS LIEVE | AERDEN JAAK | AERTS JAN | AERTS PAUL | ALGOED AN | ALLEMAN VEERLE | ANCIAUx BERT | ANDRIES KAREN | ANDRIESSEN

PETER | ANTHONIS DIRK | ANTHONY SOFIE | ANTONIS ANNE-MARIE | ARDIES JAN | AUDENAERT MIEKE | AUGUSTIJNS LOUIS | BAERT HILDE | BAETEN LINDA | BAETEN WALTER | BAETS

DORA | BAETS IMELDA | BAKELANTS GREET | BARBE ELIEN | BEATSE PETER | BEAUPREZ RITA | BECKERS JOZETTE | BEECKMANS EDITH | BEERENS JEANINE | BEERTEN BORMANS | BEERTEN

LODE | BEGHIN PAUL | BEIRENS GRETA | BEKAERT LUTGARDE | BELLEKENS JAN | BELLEKENS LOWIE | BENOIT DAMIEN | BERGHMAN GREET | BES BAREND | BEx DANIEL | BIESMANS JORRE |

BILAU MAAIKE | BILLION HILDE | BILLION PAULA | BINON FILIP | BLANCHART BERNADETTE | BLANCKE CHARLES | BLANSAER NELE | BLOCKEEL MARK | BLONDEEL HEDWIG | BOEN ERIK |

BOENDERS JO | BOEx JEF | BOEY MARTINE | BOEYNAEMS ELS | BOMBEKE FRANCISCO | BONNET SUZY | BOOGAERTS RIT | BOONE MARTINE | BORRENBERGHS HILDE | BORRENBERGHS

LIEZET | BOTTERMAN FREDDY | BOURDEAUD’HUI ANN | BOUWEN AN | BOUWEN HANS | BRABANTS SIMONE | BRAEKEVELD VANESSA | BREYNE KEVIN | BRITS KLAARTJE | BROEKAERT LEEN

| BRULS MYRIAM | BRUMAGNE MIA | BRUNEEL FILIP | BRUYNEEL WIM | BRYS ETIENNE | BRYSSINCK WISKE | BUGGENHOUT FILIP | BUYCK FREDERIK | BUYLE SIMONNE | BUYSSE STEFAAN |

BUYTAERT E | CALF ACHIEL | CALLENS BIE | CAMMAER RIK | CARTUYVELS JOSY | CASAER MARIA-JOZEFA | CERTYN PIET | CERTYN-DE KIMPE PAUL | CEUPPENS HERMAN | CEUPPENS MARIE

ROSE | CEUPPENS WALTER | CEURSTEMONT JOS (U WILMAYR) | CHRISPEELS PIET | CHRISTIAENS LILY ANNE | CHRISTIAENS LINDA | CHRISTIAENS MARTINE | CLAES MARC | CLAES RENé |

CLAESEN BRUNO | CLAESSENS LUC | CLAEYS ROGER | CLE MIA | CLEEREN SIMON | CLEREN ANNETTE | CLEREN LUTGARDE | CLERIx IVO | CLEYMANS BERT | CLEYMANS DOLF | CLEYMANS

JOZEF | CLOET HERMAN | COFFERNILS HUBERT | COLE AMEDEE | CONIx GREET | COOLS BERNARD | COOLS DIRK | COOLS GEERTJE | COOLS JOS (-VAN GESTEL) | COOLS ROGER | COOPMAN

ANDRE | COOREVITS JOOST | COOREVITS STEEF | CORENS MARIA | COTTYN JOHAN | COUSSEMENT ANNE | CREEMERS JOS | CRIKEMANS FONS | CRISPYN CHRIS | CROLS HILDE | CROLS

MONIK | CROONENBORGHS FRIEDA | CUYT HILDE | DAMEN GERT | DANAU DENISE | DANEN JOHAN | DANIELS HUGO | DAPONTE DIANA | DE BACKER LEA | DE BACKER MARCEL | DE

BACKER RENé | DE BAETS KOEN | DE BAETS LEA | DE BLEECKER KRISTOF | DE BLENDE GEERT | DE BOCK LUC | DE BOE WARD | DE BOECK BEN | DE BOECK MARK | DE BOECK PAUL | DE

BRUYNE HENDRIK | DE CASTRO HILDE | DE CEUKELAIRE GREET | DE CEUKELAIRE LEEN | DE CEUKELAIRE WIM | DE CLERCQ FRANK | DE CLERCQ FREDERIK | DE CLEYN HAN | DE CLEYN

JOANNA | DE CONINCK SIDON | DE CORTE CONNY | DE COSTER MARC | DE CRAEN GRIET | DE CUYPER MARJAN | DE CUYPER NELE | DE FRAINE BIEKE | DE GREEF EDDY | DE GREEF LIES | DE

GRUYTER ANNA | DE JANS LIEKE | DE JONCKHEERE FIEN | DE JONGH CINDY | DE KEMPENEER NORA | DE KESEL PALMEER | DE KEYSER BLANCHE | DE KEYSER HUGO | DE KIMPE ANTOINE |

DE KIMPE MARIE-THERESE | DE KOSTER JAN | DE MEESTER PAUL | DE MEYER JAN | DE MEYER MIPPE | DE MOL TINA | DE PAEPE ANDRé | DE PAUW IDA | DE PRETER PIET | DE PUE MARIJKE |

DE QUEKER CHRIS | DE RIDDER ELKE | DE RIDDER ERIK | DE RIDDER GREET | DE RIDDER JEF (JOSEPHUS) | DE ROECK JAN | DE ROO HENDRIK | DE RUYSSER MARIA | DE SCHUTTER

LUTGARDE | DE SCHUTTER MARIA | DE SMAELE KLAAR | DE SMET ERIK | DE SMET JERRY | DE SMET KAAT | DE SMET MARC | DE SWAEF MAAI | DE TURCK-SPRUYT BERT | DE VIS PIETER | DE

VOS BENEDIKTE | DE VREE MIEKE | DE VRIENDT VEERLE | DE WEERD GIOVANNI | DE WINTER ARMAND | DE WINTER ELKE | DE WINTER KATELIJNE | DE WINTER LIEF | DE WINTER MARGRIET |

DE WINTER STEVEN | DEBLOCK EMILIE | DEBONNE TOON | DEBUSSCHER CHRIS | DEBUSSCHERE YVETTE | DECABOOTER HEIN | DECANCQ KATRIEN | DECAVEL LUC | DECOENE WALTER |

DEELKENS POLDINE | D’EER LIEVE | DEFOUR ANN | DEHANTSCHUTTER NELE | DEHOPERé CHRISTIANE | DELAERE BART | DELANGHE LODE | DELBAEN ALFONS | DELCROIx LUDO | DELIE

KARIEN | DEMERRE WOUTER | DEMESMAEKER SUZANNE | DEMEULEMEESTER ANN | DEMEULENAERE ANDY | DEMEY RIA | DEMUYNCK KOEN | DEN TANDT HERMIEN | DENISSEN FRANK |

DENS LYDIA | DENS MARTHA | DEPREZ STIJN | DEPUTTER JOHAN | DERDEN JACQUES | DEREYMAEKER ELLEN | DESAEGER JORIS | DESCAMPS JOS | DESCHAMPS PETER | DESMEDT PIETER |

DESOETE CARLOS | DESTRYCKER MAGDA | DETIENNE PETRA | DEVENTER WOUTER | DEVLIEGHERE ROB | DEVOS ILSE | DEVOS KRISTOF | DEWEERDT MARK | D’HAESE ERIC | DICKENS

LISETTE | DIDDEN MIA | DIELEN ILSE | DIERCKx CHRISTINE | DIERCKx MAY | DISTER - VERDONCK | DOMEN LIEVE | DONNEZ PAT | DOOMST MICHEL | DRIESEN HARIE | DUFOUR JEF |

DUJARDIN LUK | DUMOULIN JOZEF | DUPORTAIL VEERLE | DUSAR MARK | DUYSTERS NET | ENGELBEEN GREET | ERAUW LUC | EULAERS MARGARETHA | EYNHOUTS SUZANNA | EYSKENS

LOUIS | FABRé DIRK | FABRé LUK | FABRé RITA | FERNY PAUL | FIERS RITA | FLORQUIN ALAIN | FORCEVILLE FRANS | FREDERICKx KAROLIEN | FREDERICKx RONNY | FRENKEN MARLEEN |

FRISSAER ANDRé | GAEREMIJN TANJA | GAEREMYN JURGEN | GASTMANS CLAIRE | GEBRUERS ANN | GEENS KATRIEN | GEERAERT JOHAN | GEERAERTS KATLEEN | GEERAERTS MONIKA |

GEERINCK MIN | GEEROMS LIEVE | GEERTS WOUTER | GEIRNAERT ETIENNE | GELENS THERESE | GEROUSSE LIES | GETH REINTJE | GEURTS HENDRIK | GHEKIERE DIRK | GHIELENS CHRIS |

GHYOOT HERMAN | GIELEN LUDOVICA (MARIA) | GIELEN PETER | GIELIS ANNE MARIE | GILLEBERT FREDERIC | GLORIEUx MIEKE | GOBBIN MATHIAS | GODDEAU KRISTI | GOETHALS JOHAN

| GOOS KAREL | GOOSSENS ANDRé | GOOSSENS WILFRIED | GORISSEN MARIA | GOUWELOOSE MERIJN | GOVAERTS GUIDO | GRAMMET ANDRé | GRANT JAN | GRAULS YO | GYBELS

KAROLINE | GYS JEANNE (JOHANNA) | GYS MIA | GYSEL RIET | HAUCHECORNE -BEECKMANS ANDRE E | HAUMAN HARRY | HELSEN ANDRé | HELSEN GUIDO | HELSEN JEF | HENDRICKx

LENA | HENDRICKx LUC | HERIJGERS LIEVE | HERMANS AN | HERMANS HUGO | HERMANS LUDO | HERMANS WALTER | HERTOGS INGRID | HERWEYERS FRANS | HEYLEN AGNES (JESKE) |

HEYLEN ANNE | HEYLEN LUT | HIEMELEERS MAURITS & MAGDA | HILLEN RIA | HINNEKENS MARJAN | HIROUx CARINE | HOEBEECK SISKA | HOEBEN EVY | HOEFNAGELS MIEKE | HOET LIEVE

| HOET ROOSJE | HOFKENS ROGER | HOOFTMAN GERT | HOOGSTYN GüNTHER | HOORELBEKE PATRICK | HOOYBERGHS LIEVE | HOREMANS LUDO | HOREMANS MATHIAS | HOREMANS

MICHIEL | HOUTHOOFD BRUNO | HOUTHUYS KRIS | HUBRECHTS ANNEMIE | HUYBRECHTS FONS | HUYSMANS DIRK | HUYSMANS INGE | HUYSMANS MARCEL | JACQUEMIN JOHAN |

JANSSENS GUY | JANSSENS ILSE | JANSSENS KURT PLUTO | JASPERS JENNY | JESPERS BART | JESPERS JO | JEURISSEN DANY | JEURISSEN GRETA | JEURISSEN SUZY | JOACHIMS JAN

(JEAN-MARIE) | JOACHUM-MATTHEUS PIET | JORISSEN MAGRIT | KAYAERT ANNEMIE | KEMPENAERS CHRISJE | KEMPENAERS MAY | KENENS SIMON | KEPPENS FRANS | KERCKHOFS

GERMAINE | KERSEMANS LOES | KERSTENS MARGARITA | KETELEER LANDER | KETELS MARIE-LOUISE | KEYMEULEN JAN | KNOCKAERT SVEN | KONINGS ILSE | KOYEN ELVIRA | KOYEN LUC |

KOZAREFF BORIS | KOZAREFF KARL | KUIJPERS TINE | KUIJPERS WILLY | KUPPENS CLEMENT | KUSSE JOS | LAARMANS GEERT | LACANTE ERIC | LAENENS ANNELIES | LAES NELE |

LAMBRECHT BJORN | LAMBRECHT ELKE | LAMBRECHT GODELIEVE | LAMBRECHT JAN | LAMBRECHT KRIS | LAMBRECHT LARS | LAMBRECHTS PAULA | LAMMERTYN MAGDA | LAMOTE

GREET | LAMOTE LUK | LANDUYT HERMAN | LANDUYT LUDO | LANGERAERT ELEKE | LANGERAERT FRANK | LANGERAERT HILDE | LANGERAERT PETER | LAURENT HUGO | LAURENT WILLY |

LAUWERS WALTER | LAVAERT IDA | LAVENS FRANK | LE COMTE HENK | LECOMPTE KURT | LEEMANS CHRISTINE | LEEMANS FRIEDA | LEEMANS SOFIE | LEEN SARA | LEFEVERE JANNA |

LEFEVERE-MARGODT WILLY | LéGER JONAS | LEMAN PAUL | LEMIERE JOSEE | LEMMENS RIK | LENAERTS ELS | LENAERTS MIA | LEPPENS JESSICA | LEROY WILHELMINA | LETTANY EUGEEN |

LIEVENS CHRISTINA | LIEVENS ETIENNE | LIEVENS INE | LIEVENS STEFAAN | LIMPENS JOZEF | LIPS MARC | LOENDERS MIET | LOWIE JOSIANE | LUST RUBEN | LUWEL MARIJKE | LUYTEN - VAN

MINNEBRUGGEN | M. GIBSON EDNA | MAERTENS JAN | MAES GUIDO | MAES TOM | MAES WILFRIED | MALFET HUGO | MANZONE JEAN-PIERRE | MARGOT JAN | MARIEN IGNAAS | MARIEN

LEON | MARIEN SEBASTIAAN | MARIEN STEFAAN | MARIT INGRID | MARSTBOOM EDDY | MATHIJS THEO | MATHYSSEN MARC | MATTENS JAN | MATTHYS JACQUELINE | MEBIS ANNICK |

MEERMANS KATRIEN | MEEUWISSEN HENRI | MEEUWISSEN PETER | MEEUWS-MICHIELS VIK | MELKEBEKE TILLY | MELS AGNES | MERCKAERT LUC | MEUKENS RAF | MEUL FRANS | MEURIS

MARC | MEURISSE-PORTAEL BART | MEYFROOTS MICH | MEYVIS MARLEEN | MEYVIS WILFRIED | MICHIELSEN JURGEN | MISSIAEN GEORGES | MOERMANS LYCOPS | MOLEMANS KRIS

(CHRISTINA) | MOLLET MARLEEN | MOMMAERTS-DESCHUYTER JOHAN | MONSECOUR FRANK | MOORS WENDY | MORLION MIEKE | MORRIS JOHAN | MORRIS LIEVE | MORRIS MARC |

MOULIN CHARLèNE | MUS KATRIEN | MUYLAERT MIEKE | MUYLLAERT SARA | MYLEMANS JAN | NAULAERS - KEMLAND | NEDERHAND IRèNE | NEYENS HANNELORE | NEYENS SOFIE |

NEYRINCK ILSE | NIEUWBORG MARC | NIJSSEN JANNIE | NUYTS DIRK | NUYTS LUC | NYS FRANS | NYSMANS ERIC | OOMS EDUARD | OOMS SANDER | OOSTERLINCK JET | OOSTERLINCK

LIEVE | OOSTERLINCK ROGER | OOSTERLINCK TOM | OPDENACKER SIMONNE | PACQUéE MAI | PAEPS FLOR | PAEPS HANNEKE | PANIS LIESBETH | PAUWELS WOUTER | PEERAER MIE |

PEETERS ALBERT | PEETERS ANNELIES | PEETERS BRUNO | PEETERS CHANTAL | PEETERS GIL | PEETERS GUIDO | PEETERS INGRID | PEETERS JAAK | PEETERS JOANNES | PEETERS JOZEF |

PEETERS KRIS | PEETERS MICHEL | PEETERS PIET | PEIRELINCK FRANS | PERPET PAT | PESSEMIER JEANNINE | PIETERCIL EMIEL | PIHAY GRETA | PINNOY JOZEF | PISMAN PATRICK | PLAS

WILHELMINA | PLATEL HILDA | PLESSERS POLA | POELMANS GREET | POLLENTIER TOM | POLLERS RENé | PORTAEL KRISTEL | PRAET GILBERT | PRICE WILLY | PROOST LOUIS | PSZENICZKO

JAN | PUT HENRI | PYL FRANCOIS | QUINTELIER JOHAN | QUINTELIER-DE WILDE | QUIRYNEN KATHLEEN | RAATS JONAS | RAES JOKE | RAMAKERS HUBERTUS | RAMBOER CHRISTA |

RENCKENS GEERT | REYKAERT KAAT | REYNAERT-VERJANS RUDI | REYNIERS JENNY | REYNVOET DANIEL | ROBBERECHT FREDDY | ROBBERECHTS DIRK | ROBBERECHTS PATRICK | ROESEMS

TRUUS | ROOSEN ERWIN | ROTTIERS KOERT | ROUAN CECILIA | RUTTEN OKTAAF | SALMON LIEVE | SALMON PAUL | SARENS GRIET | SAS HILDA | SAVELS LEO | SCHAEKEN LUT | SCHAER-

LAECKEN HILDE | SCHAUWERS STIJN | SCHEEPERS MICHEL | SCHEERS JOKE | SCHEIRE ANNEMIE | SCHELDEMAN DIRK | SCHELDEMAN PATRICK | SCHEPERS HUBERT | SCHEPERS JOZEPHINA

| SCHEPERS LEONTINE | SCHEURWEGHS KRISJE | SCHEURWEGHS STAF (GUSTAAF) | SCHIEMSKY MARIE LOUISE | SCHOLLAERT BERT | SCHOOLMEESTERS JOKE | SCHOONACKER KENNY |

SCHOUKENS MICHAEL | SCHOUWAERTS GERDA | SEGHERS JULIA | SELDERSLAGHS WIM | SELDERSLAGHS-DANEELS RAFAEL | SELS JO | SERGEANT HILDE | SERGEANT HUBERT | SERGEANT

KATRIEN | SERMEUS PIETER | SEYMUS HILDE | SLEGERS FILIP | SLEGERS FRIE | SLOOTMAEKERS IVO | SLOSSE BART | SMALLE WINNY | SMEUNINx JAN | SMITS IVAN | SMOUT KRIS |

SNACKAERT ELS | SOMERS KOEN | SPAEY RITA | SPANHOVE PIET | SPEECKAERT GRIET | STAES KAREL | STALPAERT GEERT | STAPPAERTS LUCE | STAS MARLIES | STEENKISTE REGINALD |

STROBBE BRECHT | STROEYKENS MAURITS | SWERTS DIRK | SWERTS JEAN | SWIMBERGHE-REMY GILBERT | SWINNEN MONIQUE | SYMONS | SYMONS TIM | TAERWE SVEN | TANGHE

ROBERT | TEMMERMAN ANNEMARIE | TEMMERMAN-FASSEUR ETIENNE EN A | THEUNS HANS | THIELEMANS ANN | THIJSEN SIMONNE | THYS ROEL | THYSSEN FRANS | TIEBOUT ELKE |

TIEBOUT JORIS | TILBORGHS REGINALD (REGGIE) | TIMMERMANS RIK | TIMMERS MIET | TOELEN-MUYLAERT JAN & MARI | TOMASETIG BIANCA | TORDEUR BRUNO | TORFS WILLY | TORNEY

GEERT (CLAESSENS) | TORNEY HENDRIK | TORNEY RAF | TOYE STIJN | TRUYTS NICK | TUSSCHANS ELS | ULBURGHS LUTGARD | VAES DIRK | VALCKE ROBERT | VAN ACHTE JOHAN | VAN

AERSCHOT LISETTE | VAN BAUWEL PAUL | VAN BEEK ERIKA | VAN BELLE JEF | VAN BELLEGHEM MARIJKE | VAN BESIEN WOUTER | VAN BESIEN ZEGER | VAN BRAEKEN MARC | VAN BRITSOM

ALDEGONDE | VAN BUYTEN PAUL | VAN CAUTEREN TREES | VAN DAMME STAN | VAN DE GEUCHTE MERIJN | VAN DE KERCKHOVE NELLY | VAN DE KEYBUS MAY | VAN DE LOOVERBOSCH

MARC | VAN DE POEL PAUL | VAN DE PUTTE LUC | VAN DE VELDE INGE | VAN DE VELDE ROSEMIE | VAN DE VLIET JEANNE-MARIE | VAN DE WALLE MARTIJN | VAN DE WEYER MIEL | VAN DE

WEYNGAERT ROGER | VAN DEN AUDENAERDE CIL | VAN DEN AUDENAERDE ELS | VAN DEN AUDENAERDE JAN | VAN DEN AUDENAERDE KOEN | VAN DEN AUDENAERDE LUC | VAN DEN

AUDENAERDE MIEK | VAN DEN AUDENAERDE PAUL | VAN DEN AUDENAERDE STEF | VAN DEN AUDENAERDE THERESE | VAN DEN BERG ELS | VAN DEN BERGH ? | VAN DEN BOGAERT CIS

(FRANCISCU | VAN DEN BOOM COR | VAN DEN BOSCH LUC | VAN DEN BOSSCHE BERT | VAN DEN BOSSCHE PATRIS | VAN DEN BRANDE FRIEDA | VAN DEN BRANDE GUIDO | VAN DEN

BROECK LUDO | VAN DEN BROECK TOM | VAN DEN BRUELE JOHAN | VAN DEN EYNDE KAREL | VAN DEN KERKHOF JAN | VAN DEN PLAS RENILDIS | VAN DER AUWERA JOKE | VAN DER SYPT

ELS | VAN DER VELDEN MARCEL | VAN DIESSEN MATHEUS (TJEU) | VAN DOREN ELS | VAN DOREN JORIS | VAN DUFFEL TOON | VAN ECHELPOEL JOHN | VAN GANSBERGHE HONORé | VAN

GOTHA KATRIEN | VAN HACHT JAN | VAN HAEVERMAET DIRK | VAN HECKE ANNELIES | VAN HIEL THEO | VAN HILEGHEM BRUNO | VAN HOOF GUUSJE | VAN HOOF JACOBUS | VAN HOOF

KOR | VAN HOOF MARC | VAN HUFFELEN ROGER | VAN KERKHOVE IVO | VAN KIEL FRANçOIS (FRANS) | VAN LAER GREET | VAN LANGENHOVE LUT | VAN LEEMPUT THERESIA | VAN LENT

LUDO | VAN LIERDE GUIDO | VAN LINDEN LEEN | VAN LOOVEREN REMY | VAN LOOVEREN VEERLE | VAN MEENSEL JOZEF (JEF) | VAN MEERBEECK DET | VAN MENxEL NICO | VAN MOL

JENNEKE | VAN NIMMEN JEF | VAN NOTEN GERDA | VAN NOTEN JAN EN VAN PASSEN AN | VAN NOTEN MAGT (MAGDA) | VAN NOTEN RITA | VAN NUFFEL- VERNIERS KOEN | VAN OLMEN

MIRA | VAN OPSTAL BART | VAN PASSEN AN | VAN ROELEN GERDA | VAN ROOSBROECK ILSE | VAN SCHOOR MARLEEN | VAN SCHOOTE LIESBETH | VAN STAEYEN EMIEL | VAN THORRE ? | VAN

VAERENBERGH LEEN | VAN WAES KHRISTIN | VANACKERE THEO | VANAELST DRE | VANDECASTEELE RONNY | VANDECASTEELE VEERLE | VANDEKERKHOVE RUTH | VANDEN BEMPT PAUL

(POL) | VANDENBUSSCHE ? | VANDENBUSSCHE AN | VANDENDRIESSCHE BART | VANDEPUTTE RITA | VANDERBORGHT FRANS | VANDERBORGHT JORIS | VANDERHULST LEEN | VANDER-

HULST NELE | VANDERHULST-SEGHERS DAAN | VANDERLINDEN HEIDI | VANDERSPIKKEN ROLANDE | VANDERVEKEN FRIEDA | VANDERVOORT BENJAMIN | VANDERWEGEN EDUARDUS |

VANDESOMPELE HANNE | VANDEWALLE FRANS | VANFRAECHEM GUIDO | VANGEEL HILDA | VANGENECHTEN HELENA | VANGRONSVELD JOHAN | VANGROOTLOON WIM | VANHAEVRE

HILDE | VANHEE JAN | VANHERCKE YVONNA | VANHERP REINHILDE | VANHESE PIETER | VANHOUTTE HERWIG | VANHOUTTEGHEM TOON | VANHOVE JACQUELINE | VANHOVE RENé |

VANKEERBERGHEN FELIx | VANLOOK FRANS | VANOPPEN - MULLENS PAULINE | VANPOUCKE BERNADETTE | VANRAES HILDE | VANROOSE MAARTEN | VANSINA ALFRED | VANSINTJAN

LIEVE | VANSINTJAN MIA | VERACHTERT CHRISTEL | VERBIEST SUZANNE | VERBORGH TREES | VERBRUGGEN HERMAN | VERCAMME CHARLES | VERCAMMEN STIJN | VERDEYEN AN |

VERDOODT HILDE | VERDUYCKT PETER | VEREECKE BEGHIN | VEREECKE EVA | VEREECKE GUIDO | VEREECKE KRIS | VERGOTE REBECCA | VERHAEGEN MARLEEN | VERHALLE ANN |

VERHASSELT ELS | VERHEECKE HUGO | VERHERSTRAETEN SERVAIS | VERHEYEN HENRIETTE | VERHEYEN JOS | VERHEYEN LIEVE | VERHEYEN-MEWISSEN POL & MAGGY | VERHOEVEN SOFIE |

VERHOOGEN JOS | VERHOOGEN WANNES | VERHULST MANU | VERMAANEN EDDY | VERMEIR FRED | VERMEIR ROBERT | VERMEIREN WALTER | VERNIERS MARTINE | VERNIMMEN PAUL |

VERPLANCKE THALIA | VERREET ANDRIES | VERSCHINGEL ANN | VERSCHUEREN ANNIE | VERSCHUEREN LUK | VERSCHUEREN WALTER | VERSLYPPE ADELIN | VERSTRAETE DRIES |

VERSTRAETE LUC | VERSTRAETEN LILIANE | VERTONGEN MARCEL | VERVOORT ALExANDER | VERVOORT IDA | VERWIMP GEERTRUI | VEULEMANS DIRK | VISSERS PIETER | VLEUGELS | VOET

KATRIEN | VOS KATLEEN | VOSSEN ELS | WALRAEVENS DENIES | WATERSCHOOT FONS | WAUTERS CHRIS | WELKENHUYSEN ROGER | WELLENS ANDRE | WELLENS JANIN | WERBROUCK

HILDE | WEYENBERG ILDE | WILLEKENS JULIENNE | WILLEMS JAN | WILMSSEN WENDY | WOLTERS JOS | WOUTERS ALFONS | WOUTERS AN | WOUTERS ELLEN | WOUTERS JAN | WOUTERS

KRISTOF | WOUTERS MATHIJS | WOUTERS PIETER | WOUTERS RENO | WOUTERS STEVEN | WUYTS ANN | WUYTS CHRISTINA | WUYTS FRIEDA | WUYTS LIEVE | WUYTS YVES | WYNANTS BART

ALLEMAAL VRIENDEN VAN DE CHIRO. DIKKE VRIENDEN. MAAR DE ENE AL WAT DIKKER DAN DE ANDERE. VOOR 2011 BETAALDEN AL 197 VRIENDEN HUN AANSLUITING BIJ HET NETWERK DOOR € 10 TE STORTEN. BESTE LEZER: ALS JE NOG NIET STORTTE, BRENG DAT DAN VANDAAG NOG IN ORDE AJB. HOE? DAT LEES JE OP BLZ. 11

Biesmjo
Notitie
Deze balk mag weg
Biesmjo
Notitie
Lijst met nieuwe namen staat in mapje publicaties - buitenband - 12 januari
Biesmjo
Notitie
dit moet 1012 zijn