De Archeologische Courant November 2008

2
De Archeologische Courant De tweemaandelijkse nieuwsbrief van ARC met bruikbare tips en interessante informatie op het gebied van de Nederlandse archeologie Vestiging Groningen Postbus 41018 9701 CA Groningen T (050) 3687100 F (050) 3687199 Vestiging Geldermalsen Postbus 66 4190 CB Geldermalsen T (0345) 620100 F (0345) 620109 info@arcbv www.arcbv.nl November 2008 Nummer 2 STENEN KISTGRAF GEVONDEN IN TIEL Bij de archeologische begeleiding van het plaatsen van afvalcontainers in het centrum van Tiel stuitte het team van ARC op een zeer bijzondere vondst. Ze troffen een gaaf stenen kistgraf aan, waarschijnlijk uit de 14e eeuw. In de buurt van het graf werden ook resten van een muur gevonden, waarschijnlijk van de voormalige St. Walburgkerk. Lees hier meer over de vondst DE HIELBIJL UIT TWELLO Bij een grootschalige opgraving van ARC in Twello zijn vele interessante vondsten gedaan. Zo werd er ook een bijzondere vondst met de metaaldetector gedaan; een fragment van een hielbijl. De vondst is zo bijzonder omdat het fragment zeer goed geconserveerd is. De hielbijl komt uit de middenbronstijd. Lees hier meer over de hielbijl TIPS VOOR GEMEENTELIJK BELEID Een archeologische opgraving spreekt bij jong en oud tot de verbeelding. Het is een stukje tastbare historie van uw gemeente. Een mooie kans voor de culturele educatie van de inwoners. ARC kan u hierbij helpen door bijvoorbeeld een interessant lespakket samen te stellen voor de (basis)scholen in uw gemeente, of tijdens een opgraving in de buurt een leerzame rondleiding aan de schoolkinderen geven. Lees hier meer over de mogelijkheden. Heeft u ideeën, tips of vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem gerust contact met ons op via [email protected] REUVENSDAGEN 2008 Dit jaar werden de Reuvensdagen op 13 en 14 november gehouden in de evenementenhal in Rijswijk. Zoals ieder jaar was ook ARC weer aanwezig op deze archeologiebeurs. Dit jaar zelfs met een gloednieuwe beursstand, compleet met vondstmateriaal uit twee locaties. Lees hier over de Reuvensdagen Pagina 1

Transcript of De Archeologische Courant November 2008

Page 1: De Archeologische Courant   November 2008

De Archeologische Courant De tweemaandelijkse nieuwsbrief van ARC met bruikbare tips en interessante informatie op het gebied van de Nederlandse archeologie

Vestiging Groningen

Postbus 410189701 CA GroningenT (050) 3687100F (050) 3687199

Vestiging Geldermalsen

Postbus 664190 CB GeldermalsenT (0345) 620100F (0345) 620109

[email protected]

November 2008Nummer 2

STENEN KISTGRAF GEVONDEN IN TIEL

Bij de archeologische begeleiding van het plaatsen van afvalcontainers in het centrum van Tiel stuitte het team van ARC op een zeer bijzondere vondst. Ze troffen een gaaf stenen kistgraf aan, waarschijnlijk uit de 14e eeuw. In de buurt van het graf werden ook resten van een muur gevonden, waarschijnlijk van de voormalige St. Walburgkerk.

Lees hier meer over de vondst

DE HIELBIJL UIT TWELLO

Bij een grootschalige opgraving van ARC in Twello zijn vele interessante vondsten gedaan. Zo werd er ook een bijzondere vondst met de metaaldetector gedaan; een fragment van een hielbijl. De vondst is zo bijzonder omdat het fragment zeer goed geconserveerd is. De hielbijl komt uit de middenbronstijd.

Lees hier meer over de hielbijl

TIPS VOOR GEMEENTELIJK BELEID

Een archeologische opgraving spreekt bij jong en oud tot de verbeelding. Het is een stukje tastbare historie van uw gemeente. Een mooie kans voor de culturele educatie van de inwoners.

ARC kan u hierbij helpen door bijvoorbeeld een interessant lespakket samen te stellen voor de (basis)scholen in uw gemeente, of tijdens een opgraving in de buurt een leerzame rondleiding aan de schoolkinderen geven.

Lees hier meer over de mogelijkheden.

Heeft u ideeën, tips of vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem gerust contact met ons op via [email protected]

REUVENSDAGEN 2008

Dit jaar werden de Reuvensdagen op 13 en 14 november gehouden in de evenementenhal in Rijswijk.

Zoals ieder jaar was ook ARC weer aanwezig op deze archeologiebeurs. Dit jaar zelfs met een gloednieuwe beursstand, compleet met vondstmateriaal uit twee locaties.

Lees hier over de Reuvensdagen

Pagina 1

Page 2: De Archeologische Courant   November 2008

De Archeologische Courant

Deze nieuwsbrief is een gratis service van Archaeological Research and Consultancy B.V. Het archeologische onderzoeksbureau ARC is actief in geheel Nederland en voert archeologisch onderzoek uit van A tot Z. De bedoeling van deze

nieuwsbrief is om interessante en bruikbare informatie te verstrekken over archeologisch beleid en onze relaties op de hoogte te houden van de huidige ontwikkelingen en projecten binnen ARC. Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen? Stuur dan een email met als onderwerp

“opzeggen nieuwsbrief” naar [email protected].

FOTO VAN DE MAAND

Een crematiegraf wordt gedocumenteerd bij een opgraving in Huissen

[email protected]

ARC GEEFT LEZING IN VEGHEL

Het gebied waar de A 50 de rivier de Aa oversteekt in de gemeente Veghel en Bernheze is object geweest van intensief archeologisch onderzoek. Peter Stokkel, projectleider bij ARC heeft hier een lezing over gegeven.

Lees hier meer over het project

ARCHEOLOGIE IN HET BOUWPROCES

De archeologie begeeft zich wat betreft planning in een typische projectenmarkt: het is voortdurend hollen en stilstaan. Natuurlijk proberen wij de levertijd van een archeologisch rapport altijd zo beperkt mogelijk te houden. Daar kunt u ons uiteraard bij helpen.

Wilt u een aanvraag indienen voor een bouwvergunning of de wijziging van een bestemmingsplan en heeft u archeologisch onderzoek nodig? Zorg dan dat u het archeologische onderzoek op tijd heeft aangevraagd. Zo maakt u de kans op vertragingen in uw bouwplannen minimaal.

Lees hier meer over de mogelijkheden

ARC BREIDT UIT IN BEIDE VESTIGINGEN

ARC is een voortdurend groeiende organisatie. Zowel in Groningen als in Geldermalsen worden regelmatig nieuwe collega’s aangetrokken. Zo halen we steeds meer kennis en vaardigheden in huis. Onlangs zijn er wederom drie nieuwe collega's gestart:In Groningen zijn aardewerkspecialiste Sandra Beckerman en vuursteenspecialist Jeroen Mendelts bij het team gekomen. Fysisch geograaf Koen Hebinck is onlangs in Geldermalsen van start gegaan.

Bekijk hier al onze medewerkers

Pagina 2