Dbv 20131113

20

Click here to load reader

description

 

Transcript of Dbv 20131113

Page 1: Dbv 20131113

ACTUALITEIT ONROEREND GOED AUTO’S SPORT KERKELIJK NIEUWS VACATURES

B E V E L A N D S EMIDWEEKEDITIE13 NOVEMBER 2013WEEK 46

U i t g e v e r i j d e b o d e b v I P o s t b u s 2 2 , 4 8 8 0 A A Z u n d e r t I T e l . 0 7 6 5 9 9 8 1 1 1 I w w w . i n t e r n e t b o d e . n l

O P L A G E : 3 5 . 0 0 0T O T A L E O P L A G E Z E E L A N D

E N W E S T - B R A B A N T : 4 8 0 . 0 0 0

THUIS IN DE REGIO

Vanafpagina 8

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuwswww. internetbode.nl

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE

NIEUWS KIJK OP WWW.

INTERNETBODE.NL

GOES - SportZeeland en Stichting Maat-schappelijk Werk Oosterschelderegio (SMWO) mogen fuseren van Gedeputeer-de Staten. De toestemming van het provin-ciebestuur was nodig volgens de de statu-ten van SportZeeland. De organisatie wil fuseren met SMWO, omdat ze fors moet bezuinigen. Volgens GS brengt het sa-mengaan veel voordelen mee. Zo verhuist SportZeeland naar het kantoor van SMWO in Goes, maken de twee voortaan gebruik van dezelfde ondersteunende diensten en krijgen ze één gezamenlijk bestuur. Beide organisaties blijven wel actief onder hun eigen naam. De fusie moet op 1 januari een feit zijn.

Toestemming vanprovincie voor fusie

HEINKENSZAND - Ouderen Politiek Ac-tief in Zeeland, ofwel de Opaz-partij, doet maart volgend jaar in ieder geval mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Borsele, Middelburg, Terneuzen, Veere en Vlissin-gen. In de laatste gemeente is Dave W. Siebrecht lijsttrekker, die eerder actief was als secretaris en penningmeester voor 50 Plus, maar zijn functies voor die partij heeft neergelegd. Hij is nu regiocoördinator voor de Opa-beweging. Opaz ziet het als een gemis dat 50 Plus niet mee doet aan de ge-meenteraadsverkiezingen, maar staat nog wel achter de uitgangspunten van de partij in de Tweede Kamer. Meer informatie is te vinden op www.opaz-partij.nl.

Opaz-partij doet mee aan verkiezingen

NIEUWDORP - In het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is vrijdag een avond over Zeeuwse Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De documentaire ‘Met Pesach eten we matzes’ wordt ver-toond in de filmzaal. Daarin volgt maakster Rebecca van Wittene een aantal Joodse gezinnen in het vooroorlogse Middelburg, Vlissingen en Zierikzee tot het moment van hun deportatie naar Amsterdam op 24 maart 1942. De avond in het Bevrijdings-museum Zeeland begint om 19.30 uur. Ze drukt belangstellenden op het hart zich aan te melden vanwege de beperkte ruim-te. Aanmelden kan via het e-mailadres [email protected] of 0113-671475.

Docu over Joodse gezinnen in museum

GOES - Racoon maakt dit jaar het the-manummer voor de actie 3FM Serious Request. Het liedje heet ‘Shoes of light-ning’. Zanger Bart van der Weide maakte dat vorige week dinsdag bekend op 3FM. De Goese band stapt in de voetsporen van Laura Jansen en Tom Chaplin van Keane, Ilse de Lange, Bløf, Rigby en Novastar, ar-tiesten die eerder het themanummer voor de actie schreven. 3FM Serious Request vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. De ra-diozender zet zich dit jaar in om de kinder-sterfte door diarree in ontwikkelingslan-den terug te dringen. Alle opbrengsten van ‘Shoes of lightning’ gaan naar het goede doel. Meer: http://seriousrequest.3fm.nl.

Themanummer actie 3FM van Racoon

GOES - Delta heeft een winstwaarschu-wing afgegeven aan zijn aandeelhouders, de provincie en gemeenten. Redenen zijn de lage energieprijzen en het uitvallen van de kerncentrale in Borssele. Effect van dat laatste voor Delta is 34,5 miljoen euro. Door deze problemen valt het dividend lager uit dan waarmee de aandeelhouders rekening hebben gehouden bij het maken van hun begrotingen voor 2014. Financieel directeur en tijdelijk CEO Frank Verhagen zegt er met de Raad van Commissaris-sen alles aan te doen om alsnog twintig miljoen euro uit te keren. De laatste jaren bedroeg de minimale winstuitkering altijd 40 miljoen euro.

Delta waarschuwt: helft minder dividend

DOOR BRITTA JANSSEN

Alle gemeenten moeten er rekening mee houden dat zij minder geld krijgen vanuit Den Haag. Dat betekent bezuinigen, ook voor Noord-Beveland.De decentralisatie zorgt voor onzekerheid, omdat de gemeenten nog niet precies weten hoeveel budget zij krijgen voor nieuwe taken als jeugdzorg en wat die uitvoering hen gaat kosten. “Ik ben geen profeet, maar financieel gezien voldoen we op dit moment aan alle nor-men.” Zo is het weerstandsvermogen, het bud-get waarmee een gemeente onverwach-te tegenvallers kan opvangen, volgens de richtlijnen ‘ruim voldoende’. “Voor tegenvallers in de toekomst reser-veren we uit voorzorg al vijftien euro per inwoner.”

InflatiecorrectieIn de begroting zocht Noord-Beveland naar een balans tussen het alleen han-teren van inflatiecorrectie en voldoende middelen hebben om te kunnen blijven in-vesteren. “Dat is gelukt. We spreken wel van belastingverhogingen, maar in prin-cipe passen we alleen inflatiecorrectie toe en zorgen voor kostendekkendheid.” De gemeentelijke belastingen stijgen voor burgers met een koophuis met vier procent en voor huurders met bijna 5,5 procent. In 2013 betaalde een standaard gezinshuishouden in Noord-Beveland in totaal 606 euro voor de onroerende zaakbelasting (OZB), rioolrechten afval-stoffenheffing. Daarmee was Noord-Beveland de op drie na goedkoopste in Zeeland. Alleen de inwoners van Goes, Veere en Middelburg betaalden minder.De forensen- en toeristenbelasting stij-

gen met twee procent. De toeristenbe-lasting is een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. ‘Schommelingen in de recreatiesector hebben flinke financiële consequenties’, staat in de begroting.

DividendDaags voor de raadsvergadering maakte Delta bekend de dividenduitkering voor haar aandeelhouders - onder wie alle Zeeuwse gemeenten - zo goed als te hal-veren vanwege financiële tegenwind. In haar begroting ging Noord-Beveland uit van 352.000 euro aan inkomsten. Dat is nu gecorrigeerd naar 176.000 euro. “We hadden er al op geanticipeerd dat de uit-kering minder zou kunnen zijn, maar het kost ons toch 175.000 euro.” Noord-Beve-land kan die 175.000 euro wel ophoesten. “Maar anders hadden we dit geld voor iets anders kunnen gebruiken.”

Noord-Beveland klaar voor toekomstGemeente presenteert s lui tende begrot ing

WISSENKERKE - De gemeenteraad van Noord-Beveland heeft donderdag een sluitende begroting vastgesteld voor 2014. Ook de meerjarenraming laat tot en met 2017 geen gaten zien. Dat stemt wethouder financiën Piet de Putter tevreden. “Maar ik maak wel een voorbehoud op de toekomst wat betreft de bezuinigingen van het Rijk en de ontwikkelingen in het sociale domein.”

GOES HOUDT VAST AAN AMBITIES IN

ACTUALISATIE GVVP

‘s-HEERENHOEK - Waterschap Schel-destromen organiseert volgende week woensdag een informatiebijeenkomst over het voorontwerp peilbesluit Zak van Zuid-Beveland. Ze wil belanghebbenden infor-meren over de voorgenomen waterpeilen en de procedure naar een nieuw peilbe-sluit. Daarnaast leggen medewerkers de maatregelen uit om het watersysteem op orde te brengen. Uitgangspunt is het voor-komen van een overschot of tekort aan wa-ter onder alle omstandigheden. Daarnaast staat een goede waterkwaliteit centraal. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in De Jeugdhoeve in ‘s-Heerenhoek. Meer: www.scheldestromen.nl.

Informatieavond over nieuw peilbesluit

GOES - Speelgoeddokter Wim Noteboom komt nog één keer naar het Historisch Mu-seum de Bevelanden in Goes. Hij doet dat in het kader van de tentoonstelling ‘Hoe speelgoed uit Goes verdween: Visser 176 jaar familiebedrijf’, die nog tot en met 6 januari volgend jaar is te zien. Noteboom houdt zaterdag spreekuur tussen 12.00 uur en 15.30 uur. ‘Hij kan kapot speelgoed weer gezond maken’, belooft het museum. De speelgoeddokter zit in het museumcafé aan de Singelstraat in Goes. Kleine repa-raties voert hij meteen uit. Als er meer no-dig is, kan een afspraak worden gemaakt. Meer informatie: www.historischmuseum-debevelanden.nl.

Speelgoeddokter nog één keer in HMDB

GOES - Op verschillende locaties in Goes vinden van volgende week maandag tot en met vrijdag de Beroepen Oriëntatiedagen Techniek plaats. Het is de 9e editie van het evenement voor 2e-jaars vmbo-leerlingen uit de Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Walcheren. De organisatie verwacht dat zo’n 1200 leerlingen zich op verschil-lende locaties zullen oriënteren op beroe-pen en functies in negen verschillende technische richtingen. Dit jaar is er extra veel aandacht voor vrouwen in technische beroepen. Maandag openen gedeputeerde Ben de Reu en Tweede Kamerlid Albert de Vries de dagen, die zijn georganiseerd door Technocentrum Zeeland.

1200 studenten maken kennis met techniek

GOES - Het zijn meestal de langste dagen van het jaar voor gemeenteraadsleden: de vergaderingen over de begroting. Donderdag stond hij op de agenda in Borsele, Goes en Noord-Beveland. Om alle Goese raadsleden halverwege even in beweging te krijgen had de CDA-fractie een workshop bodyclapping geregeld. Na een paar actieve minuten namen alle raadsleden en bezoekers weer plaats voor de rest van de vergadering. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Het juiste adres voor: Kunststof Kozijnen Buiten Zonwering Terrasoverkapping Velux Dakramen Insectenwering Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

100 m2 showroom

Geen aanbetaling

alles voor uw computer

PC Complete

Vinningestraat 11, Hoedekenskerke

Last van een trage PC?

Bel 0113-639180

www.pccomplete.nl

autoruitschade?0113-251700 .com

Page 2: Dbv 20131113

bel 0113-639760 of mail [email protected]

Kenniscentrum Dierplagenwww.kad.nlKAD - Gecertificeerd

J&B KASTENOnderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, Velux

tuinkamers...

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

Sterk in Maatwerk

Dealer van

Showroom op

afspraak geopend!

Biologische & Brocante winkel

Het Gouden EiVoor een breed assortiment aan heerlijke biologische producten: Groente & Fruit Kaas & Zuivel Verschillende deeg- en

droogwaren als: bakproducten, broodbeleg, pasta’s, rijst, kruiden, koffie, thee e.d.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de leukste cadeaupakketten

en cadeau artikelen!

Openingstijden: Do 13.00-17.30Vr 9.00-17.30 Za 9.00-13.00

Het Gouden EiNoord Kraaijertsedijk 2

4458 NJ ‘s-Heer Arendskerke

De Fruitschuur GROENTE EN FRUIT

Witlof 500 gram 0.39Mooie Prei per kilo 0.79Trostomaten per kilo 0.89Winterpeen 2 kilo 0.99Nieuw Zeelandse Kiwi 10 stuks 1.99Pers Sinaasappelen 15 stuks 2.50VELE SOORTEN BLOEMBOLLEN

AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLEWWW.DE-FRUITSCHUUR.NL ■ TEL: 0113-341746

TE KOOP GEVRAAGD:MOTOREN, BROMMERS

en SCOOTERSOLDTIMERS EN YOUNGTIMERS

06-22332058

• Volledig woonprogramma op de begane grond• Prachtige, rustige en groene woonwijk in Kloetinge, kavel: 395 m2

• Standaard 4 slaapkamers• Inclusief tegelwerk, complete keuken en badkamer!• Bouw gestart, oplevering voorjaar 2014• Koopsom compleet v.a. € 367.500,- v.o.n. NOG 1 TE KOOP!

VRIJSTAAND EN COMFORTABEL WONEN IN RUSTIG RIETHOEK

LEVENSLOOPBESTENDIG WONEN: GOED GEREGELD!check:j vande l inde.n l

OF Bel: 0 1 1 3 - 2 5 0 5 5 5

Actie: Op vertoon van deze advertentie gratis diamantje voor elke nieuwe klant. (tot jan. )Breda Haagdijk 168 - Tel 076-5207350 Roosendaal Dunantstraat 23 - Tel 0165-396969www.tnsdirectgeld.nl Tevens contante inkoop GOUD - ZILVER - DIAMANT

Heerlijke herfstsmaken

bij keurslagerij Cees Mol

Oostwal 36, 4461 TJ Goestel.: 0113-211667fax: 0113-232006

www.mol.keurslager.nl

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Keurslagerij CEES MOL

LEKKER BELEG

Gebraden rosbief + Gebraden fricandeau 200 gram 2.95

Herfstpakket: Hachee pakket

500 gram rundvlees, uien en kruiden

4 Saucijzen4 Gepaneerde schnitzels2 x 500 gram Rundgehakt

normaal 27,90 nu voor 17.90

Herfst stamppotje metprocureurlapjeMacaroni Bolognese

500 gram 5.50

500 gram 4.50

Molletjes kipsalade 100 gram 1.25

MET GOUD BEKROOND

MEAT EN MEALS

LEKKER VOORDELIG

SPARERIBEXPRESS.NL

Page 3: Dbv 20131113

ACTUALITEIT

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op die twee punten is de verkeersafwik-keling in 2040 ‘matig’, blijkt uit de actua-lisatie van het gemeentelijke verkeer- en vervoersplan (GVVP). Andere huidige en toekomstige knelpunten als de Anthony Fokkerstraat, het Tiendenplein en de spoorwegovergang bij de Van Hertumweg zijn over ruim twee decennia - de meeste veel eerder - zo goed als verdwenen. In het GVVP heeft de gemeente 2040 als horizon genomen, omdat de structuurvisie dat jaartal als uitgangspunt heeft. Hoewel een GVVP normaal een looptijd heeft van tien jaar en het huidige stamt uit 2005 heeft de gemeente geen nieuw plan geschreven, maar een actualisatie. Belangrijkste reden is dat meerdere maat-regelen uit het oude plan nog niet zijn gerealiseerd vanwege de economische crisis. “We willen ons niet meer vastleg-gen op tien jaar. Onze ambities zijn echter ongewijzigd”, zegt wethouder Loes Meeu-wisse. “Het tempo waarin we alle realise-ren is wel wat lager.”Om bijna alle knelpunten te laten verdwij-nen, moet er nog wel veel gebeuren in Goes. Zo gaat de gemeente in het plan uit van een extra afslag op de A58, die een einde moet maken aan de files van en naar bedrijventerrein De Poel. Bovendien is de

afslag noodzakelijk voor het ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg. De lande-lijke overheid heeft echter nog niet gezegd dat ze financieel wil bijdragen aan het pro-ject. Als ze dat doet en de afslag er komt, moet er ook een zuidelijke verbindingsweg worden aangelegd.

Verder houdt Goes rekening met de komst van een ongelijkvloerse spoorwegover-gang op de Van Hertumweg en wil de gemeente bij het Tiendenplein iets aan de rotonde doen, zeker als de Goese Poort eenmaal tot ontwikkeling komt. Een zoge-naamde 5-taks turbo-ovonde is volgens de makers van het GVVP de oplossing om het toenemende verkeer daar in goede banen te leiden.

VoetgangersBuiten de bebouwde kom rekent Goes op een opwaardering van de Deltaweg, die de provincie beheert. De maximumsnelheid moet daar weer 100 kilometer worden. Dat vraagt om aanpassingen. ‘Te denken is aan twee keer twee rijstroken’, schrijven de makers van het GVVP. Ook zouden de kruisingen, bijvoorbeeld met de Langeweg en de N664’s-Heer Hendrikskinderendijk,

en de ontsluiting van Wolphaartsdijk ver-anderen. Dat laatste wil de gemeente in overleg doen met de dorpsbewoners. In totaal zijn er 59 grote en kleine projecten tot en met 2040 opgenomen in het GVVP. Voor sommige is al geld beschikbaar, voor andere nog niet.

Nieuw in de actualisatie is de aandacht voor voetgangers van en naar de binnen-stad. Voorheen werd daar geen rekening mee gehouden. ‘Deze groep verkeersdeel-nemers wordt steeds belangrijker en kent vanwege de vergrijzing zwaardere inrich-tingseisen die zijn gericht op zelfstandig-

heid’, schrijven de makers van het plan. Ook wil Goes kijken of ze iets kan doen aan de verkeersveiligheid van wegen op bedrijventerreinen. “Niet door middel van drempels en versmallingen, maar er moe-ten wel duidelijke structuren komen”, zegt Meeuwisse.

PAGINA 3

‘Tempo wat lager’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ww

w.i

nte

rnet

bo

de.

nl

U kunt uw advertentie opgeven via de button

“Advertentie aanleveren”

Redactie kunt uaanleveren via de button“Redactie aanleveren”

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.

Gemeente Goes houdt in verkeersplan vast aan ambitiesActual isat ie van GVVP borduurt voort op oude keuzes

Om Goes beter bereikbaar te maken blijft de gemeente pleiten voor een extra afslag op de A58. ARCHIEFFOTO GEMEENTE GOES

GOES – Als alle plannen van de gemeente Goes op het gebied van verkeer en vervoer werkelijkheid worden, houdt ze op termijn in het wegennet maar twee zorgenkindjes over: de Ringbrug en de spoorwegovergang bij de Buys Ballostraat en de Patijnweg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Directeur Perry Kentin van het organise-rende bureau LMG wist dinsdagavond kort na de opening door commissaris van de ko-ning Han Polman dat het drie drukke dagen zouden worden. “Het stroomde meteen vol. Voorheen was het op de openingsavond wat rustiger.” Ook woensdag was het druk. “Al na een halfuur stond de parkeerplaats vol.” Hoewel er ook op de stoepen op het Da Vinciplein mocht worden geparkeerd, werd in overleg met de gemeente Goes een tweede parkeerplaats, vlak bij op be-drijventerrein de Poel, geopend. De laatste dag was van hetzelfde laken een pak. “Tus-sen half vijf en zeven uur werd het echter opeens stil. We dachten eventjes dat het afgelopen was, maar ‘s avonds stroomde het alsnog vol. Door dat dipje op donder-dag hebben we de 25.000 bezoekers vol-gens mij net niet gehaald.” Niet erg, want Kentin is meer dan tevreden over de beurs. Er waren dit jaar meer deelnemers dan op voorgaande edities. Ook kreeg hij veel enthousiaste reacties van bezoekers op (nieuwe) onderdelen als het Contacta Col-lege en de workshop over de Google Glass. Daarnaast kwamen de prominenten goed voorbereid naar Goes. “Erben Wennemars heeft me erg verrast. Hij had een leuk en boeiend verhaal”, zegt Kentin, die verder zeer te spreken was over ‘de indrukwek-kende’ André Kuipers en voormalig minis-ter van Defensie Jack de Vries. “Hij was er al twee uur van tevoren, dronk koffie met ons, maakte een rondje over de beursvloer

en is in gesprek gegaan met verschillende ondernemers. Hij was oprecht geïnteres-seerd. Dat maak je wel eens anders mee.” Kentin zegt nu alweer bezig te zijn met de volgende editie van Contacta. “Dit jaar ging het vanaf het begin goed. Tijdens voorgaande edities waren er op de ope-ningsavond nog wel eens wat losse eind-jes. Dit jaar nauwelijks. Toch hebben we nog steeds veel te verbeteren. Daar gaan we de komende tijd aan werken.”

Kredietunie ZeelandTijdens de Contacta zagen verschillende nieuwe initiatieven het licht. Een van de opvallendste was de lancering van de Kredietunie Zeeland door gedeputeerden Kees van Beveren en Ben de Reu. Het is een initiatief van Albert Besuyen en Edwin Advocaat van Zwaartekracht en voormalig Tweede Kamerlid Ad Koppejan. Bij de Kre-dietunie Zeeland moeten MKB-bedrijven makkelijker dan bij banken een lening van tussen de 50.000 euro en 250.000 euro kunnen krijgen. De initiatiefnemers hebben inmiddels 1,2 miljoen euro bij elkaar voor het startkapitaal. Als dat twee miljoen euro bedraagt, legt de provincie er nog eens 500.000 euro bij. “Het is een innovatieve vorm van financiering die ondernemers een duwtje in de rug geeft”, aldus De Reu in een bericht over de lancering. “Het is een prima aanvulling op de bestaande instru-menten voor ondernemers.” Op woensdag 27 november is er een informatiebijeen-komst voor geïnteresseerden. Meer infor-matie: www.kredietuniezeeland.nl.

Contacta boekt opnieuw een record: 23.671 bezoekersEvenement in Zeelandhal len bl i j f t maar groeien

Ook bij de stand van de Bevelandse gemeenten was het drie dagen lang een drukte van jewelste. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

GOES - De Contacta blijft groeien. Er waren dit jaar meer deelnemers dan ooit, meer activiteiten en de netwerk-beurs in de Zeelandhallen boekte bovendien (weer) een bezoekersrecord. Dinsdag, woensdag en donderdag kwa-men 23.671 mensen af op het evenement in de Zeelandhallen in Goes.

Page 4: Dbv 20131113

> Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w

www.huidlaser.nl

www.dermateam.nl

> Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 •

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken

Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging:

Verder alle laserbehandelingen tegen overbehar-ing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffen-heden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien...zonder plastische chirurgie

SCHOON GENOEGVAN VUIL TAPIJT?Chem-Dry Droger, schoner, gezonder

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en

prijsopgave.

Bergen op Zoom 0164-245005

Goes 0113-229020

Middelburg 0118-639623

Roosendaal 0165-529955

Dé tapijt- en [email protected]

0800 - 4477999 (gratis) Roosendaal Goes

Check alle aanbiedingen op halfords.nl

micro scope verlichtingsset Complete verlichtingsset, eenvoudige montage, universeel.

24.99

12.50

Bel Hoveniersbedrijf

‘De Tuùnman’ voor:

Bomen rooienBomen snoeienStobben frezen

Hout verhakselen

August Lokerse,

mob. 06 - 46 40 36 47

Ko Verhage,

mob. 06 - 28 74 99 85

Offerte?www.detuunman.nl

Kalkaanslag?

vanveldhuisentechniek.nl

Kon. Julianastraat 10, YersekeTel. 06 - 52 63 07 19

Niet met onze water-ontharders!

- Geen stroom nodig- Laagste zoutverbruik

Vanaf € 1495,- incl. btw en montage

© 2013 Specsavers Optical Group. specsaversnederland. www.specsavers.nl

WAS NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN!

Specsavers Goes Ganzepoortstraat 7 0113 229 303

NOG RECHT OP EEN GRATIS BRIL IN 2013?

Tip! Door onze speciale contracten met zorgverzekeraars kan uw zorgpas u bij Specsavers een topdeal opleveren. In veel gevallen komt u zelfs in aanmerking voor een gratis bril of contactlenzen.

Kom snel langs of check het online op: zorgverzekeraarvoordeel.specsavers.nl

Kantoor Voordeel.com1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

STALENDRAAIDEURKASTEN

NIEUW IN VERPAKKING

Met 4 legbordenLet op: afhaalprijzen!

(... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden)

Alle prijzen exclusief BTW.voorvan 125.-

95.-95.-Uitsluitend verkoop à

contant. Pinnen mogelijk.

50t/m80%van de catalogusprijzen

KORTING VAN

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

80b x 38d x 178h

VLIEG NAAR DE MAAN

(0113) 57 38 81www.ongediertespecialist.nl

vliegen

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Page 5: Dbv 20131113

ACTUALITEIT

PAGINA 5

ColofonKantoor regio ZeelandDamplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661

HoofdkantoorBredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA ZundertTel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Bevelandse Bode

Bevelandse Bode

Redactie Britta Janssen, Eugène de KokCorrespondenten Allegonda Jopse, Annemarie SchrijverAcquisitie Bert PaauweDruk Drukkerij VorsselmansSluittijdenAdvertenties maandag 12.00 uurVerenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uurWeekendverslagen maandag 10.00 uurAanleveren via www.internetbode.nlBezorgklachten 076 599 8111

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

W E E K B L A D

Puzzel week 46De oplossing van deze puzzel is in week 47 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

DOOR EUGÈNE DE KOK

Klanten van Delta Digitale Televisie kun-nen het Portaal van Zeeland sinds vorige week dinsdag vinden op kanaal twaalf. Of zij er iets mee kunnen doen is een tweede. Dat hangt af van hun televisie. Mensen met een smart-televisie en digitale tele-visie van Delta kunnen meteen instappen. Voor abonnees met een oude(re) tv heeft het bedrijf in samenwerking met Humax een decoder met module ontwikkeld waar-mee interactieve televisie mogelijk is. Het kastje kost 199 euro en is te koop bij elek-tronicawinkels. Voor het Portaal van Zeeland maakt Delta gebruik van Hybrid Broadcast Broadband (HBB). “Die mogelijkheid zit niet op alle televisies”, zegt productmanager Joost

Jiskoot van Delta. “Hier staat het nog in de kinderschoenen, maar er komt de komende jaren steeds meer beschikbaar in HBB. in Duitsland is het al een algemeen geaccep-teerde standaard.” Op het Portaal van Zeeland hebben Zeeu-wen de beschikking over apps als Uitzen-ding gemist, NOS, Nu, Buienradar, maar kunnen ze ook nieuwsflitsen van Omroep Zeeland zien en het weer checken. Boven-dien staat er een app op waarop foto’s zijn te zien die naar de website van Zeeland-Net zijn geüpload. “We maken gebruik van de kracht van de website”, zegt Willem-Jan Krab van Delta. “Mensen kunnen iets op internet zetten en dat later laten zien aan familie en ken-nissen op televisie. Dit portaal is iets van Zeeuwen en voor Zeeuwen.”

Volgens Krab moet dat de meerwaarde zijn van het portaal. Naast landelijke apps als RTL XL en Kijk van SBS moeten er telkens Zeeuwse toepassingen worden toege-voegd. Krab denkt dan onder meer aan het doorgeven van kerkdiensten (waarvoor in drie kerken een proef loopt), ‘evenemen-ten-tv’, beeldbellen en zorg op afstand waarmee Delta onder de noemer Zeeuwse Huiskamer al experimenteert. “We wil-len relevante diensten aanbieden.” Delta hoopt dat volgend jaar zo’n 10.000 men-sen gebruik maken van het Portaal van Zeeland. “Maar dat hangt ook af van ont-wikkelingen op het gebied van smart-tv’s en of Zeeuwen hun oude televisie willen vervangen”, aldus Krab. “Het zal in ieder geval een geleidelijk proces zijn.” Meer informatie, zie www.delta.nl.

Ook interactieve televisie van DeltaDienst wordt s tap voor s tap ui tgebouwd

GOES - Delta is vorige week dinsdag begonnen met interactieve televisie. Het zogenaamde Portaal van Zeeland staat nog in de kinderschoenen, maar wordt stap voor stap uitgebouwd.

Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein. Met de naderende komst van Sinterklaas en zijn Pieten - wel of niet zwartgekleurd en met of zonder gouden oorbel-len - zijn kinderliedjes met dergelijke hoopvolle boodschappen deze dagen welhaast onvermijdelijk. Op zich bezingen ze natuurlijk een heel nobel streven: eerlijk alles de-len. Met dat motto proberen de meeste ouders hun kroost ook op te voeden. Kleine kinderen weten in al hun onbevangenheid echter nog niet wat u en ik natuurlijk allang weten: het is helemaal niet eerlijk verdeeld in de wereld. De één blinkt uit in sport terwijl de ander net zo houterig is als Pinokkio. De één heeft alle looks die nodig zijn om het tot een succesvol fotomodel te schoppen, terwijl de ander maar amper in de spiegel durft te kijken. Kinderspel overigens bij de echte misère op deze aardbol, waar op som-mige plekken voedsel wordt weggegooid terwijl op andere plaatsen mensen sterven van de honger. Eerlijk zullen we alles delen? Ik een beetje meer dan jij, zul je bedoelen. Het traditionele huwelijk leek er in ieder geval nog een beetje op. Samen alles delen, in voor- en tegenspoed, dat soort werk. De huwelijksbelofte wordt niet voor niets uit-gesproken en belofte maakt nu eenmaal schuld. Schulden zijn er echter ook vaak als een huwelijk misloopt en dat heeft niet zelden te maken met het feit dat er in gemeen-schap van goederen is getrouwd. Heeft de ene partner - ook buiten medeweten van de ander om - schulden gemaakt, dan zit de ander er automatisch ook mee opgescheept. Da’s niet meer van deze tijd, vindt een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD, die daarom het huwelijk wil ‘moderniseren’ door de voorwaarden van trouwen in gemeen-schap van goederen te wijzigen. Er wordt dan ook gewerkt een initiatiefwetsvoorstel dat moet zorgen dat voorhuwelijkse eigendommen en schulden, net als erfenissen en giften, niet meer standaard worden opgenomen in de gemeenschap van goederen. De geliefden dienen straks zogezegd even van de befaamde roze wolk af te stappen om zakelijk een en ander vast te leggen. In de wetenschap dat ongeveer een derde van alle huwelijken strandt misschien niet eens zo’n slecht idee, al is het principe van alles eerlijk delen dat ook niet. Vooral genieten dus maar van alle suikergoed en marsepein.

Marsepein

ColumnAddo Sprangers

DOOR EUGÈNE DE KOK

Jan Schuurman Hess was donderdag met mede-initiatiefnemers van ‘Onderwijsver-nieuwing in een nieuw verbond’ in Den Haag. Nadat er in aanloop naar donder-dag veel publiciteit was geweest over hun plan om kleine scholen op het platteland open te houden, was de inwoner van Kats met een goed gevoel naar de residentie afgereisd. Staatssecretaris Sander Dek-ker toonde zich echter weinig enthousi-ast. “Hij wees ons op het raadsbesluit in Noord-Beveland om de school te sluiten”, zegt Schuurman Hess. “Hij zei bovendien dat dat met een ruime meerderheid was aangenomen. Dit plan gaat echter verder dan het schooltje in Kats. Het gaat over

alle kleine scholen op het platteland.” De formele reactie van de bewindspersoon was een domper voor de makers. Eenmaal terug in Kats en wat nachtjes slaap verder koestert Schuurman Hess weer hoop. “We hebben onze knopen geteld, van onder tot boven en boven tot onder, en besloten door te gaan. Dit is echt de moeite waard.”

FinancieringDekker heeft toegezegd een brief te schrijven waarin hij bepaalde punten op een rijtje zet die sowieso moeten worden verbeterd, voordat hij nogmaals naar het plan wil kijken. Schuurman Hess vermoedt dat het vooral gaat om de financiering. “Ik denk dat we onze stelling dat een dorpsge-meenschap een school goedkoper kan run-

nen dan een bestuur beter moeten onder-bouwen. Wij zijn daar zelf al 100 procent zeker van.” Het bewijs is volgens hem Hoog Keppel in Gelderland waar het dorp nauw betrokken is bij het schooltje en de exploitatie zo’n 15.000 euro goedkoper is dan voorheen. Het schooltje in Hoog Keppel wil met de dorpsscholen in Kats, Gaastmeer in Fries-land en Weebosch in Noord-Brabant een coöperatie vormen om ze zo in stand te houden. Als maximaal zeven scholen deel-nemen aan zo’n coöperatie kan het onder-wijs goedkoper worden georganiseerd. De overhead en alle bureaucratie zou immers verdwijnen, is de argumentatie. Bovendien zouden de inwoners zich veel meer betrok-ken voelen bij de school. Volgens Schuur-man Hess werkt de schaalvergroting in het onderwijs eerder kostenverhogend dan -verlagend en zorgt het bovendien voor vervreemding bij kinderen en hun ouders. Het vormen van een coöperatie is niet het enige aspect uit het plan. De initiatiefne-mers werken ook samen met de gemeente Amsterdam. De dorpsscholen zouden na-melijk uitermate geschikt zijn voor kinde-ren en hun ouders uit de Randstad, die ‘om de een of andere reden een tijdje behoefte hebben aan rust’. Schuurman Hess heeft verder gesprekken gevoerd met de Isaac Beeckman Academie in Kapelle. Hij denkt namelijk meer leerlingen naar Kats te krij-gen als op het schooltje een doorlopende leerlijn, in samenwerking met de Isaac Beeckman Academie, wordt aangeboden. “Dat maakt het onderwijs in Kats uniek.”

Schuurman Hess geeft nog niet opStaatssecretar is niet posi t ief over plan voor behoud kleine scholen

Jan Schuurman Hess geeft zijn plan voor behoud van kleine scholen op het platteland niet op. Hij is ervan overtuigd dat het schooltje in Kats levensvatbaar is. FOTO MORGUEFILE

KATS - Zwaar teleurgesteld was Jan Schuurman Hess donderdag over de reactie van staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op zijn plan om kleine scholen te behouden. Na een nachtje slapen heeft hij echter alsnog goede hoop dat het kan worden gerealiseerd.

WWW.DBKEUKENS.NL

SINT ANNALAND GOES

€ 2190KIJK SNEL OP WWW.DBKEUKENS.NL

Page 6: Dbv 20131113

PAGINA 6

GOES - De heer en mevrouw Minnaard hebben bij Keurslager Cees Mol een weekendje München gewonnen. Het echtpaar is dolblij met de prijs die ze ontving, omdat ze in de afgelopen weken profiteerde van het typisch Duitse Oktoberfest bij Keurslager Cees Mol.

Geïnspireerd door de populaire Duitse Oktoberfeesten organiseerde Keurslager Cees Mol een actie in stijl. Er waren diverse producten in het Duitse thema verkrijgbaar zoals: schnitzels, bratwursten, kartoffelsalat en eigengemaakte specialiteiten. Bij aankoop van een van de Duitse lekkernijen maakten de klanten kans op het weekend. De actie was een groot succes, want vele klanten hebben zich de Oktoberfeest-specialiteiten laten smaken en kregen een gratis bierpul.

‘Sauerkrauteintopf hausgemacht’In het speciale assortiment zaten verse vleesproducten, maaltijden, salades, vleeswaren en belegde broodjes met spraakmakende namen. Zoals de ‘Sauerkrauteintopf hausge-macht’: eigengemaakte zuurkoolstamppot, ‘Zwiebel Hähnchen’: mals kipdijvlees met rode ui en crème fraîche, omwikkeld met Osnabrücker Friendesschinken, ‘Sauerkraut Roulade’: gevuld varkensfiletrolletje met frisse crème fraîche en zuurkool, omwikkeld met Osnabrücker Schinken en ‘Pfefferkochsalami’: grove Duitse worstspecialiteit met grove stukjes peper. “Gezien de enthousiaste reacties van onze klanten is de kans groot dat we dit thema nog eens laten terugkeren”, aldus een glunderende Keurslager Cees.

Klant Keurslager Cees Mol wint weekend München

Echtpaar Minnaard val t in de pr i jzenKORT BEDRIJVIG

Keurslager Cees en echtpaar Minnaard.

Programma zaterdag 16 november08.45 Kapelle E3-Kloetinge E6 08.45 Kapelle E4-SSV’65 E308.45 Kapelle F3-Apollo’69 F208.45 Kapelle MP2-Luctor’88 MP308.45 Kapelle MP3-Kapelle MP409.55 Kapelle MC1-WHS MC1 10.00 Kapelle D2-SSV’65 D2 10.00 Kapelle D4-Wemeldinge D2G 11.15 Kapelle C1-VCK C1 11.15 Kapelle C3-Kloetinge C4 12.45 Kapelle B1-Tern.Boys B1 12.45 Kapelle A1-Rood Wit W A1 14.30 Kapelle 4-GPC Vlissingen 4 15.00 Kapelle 1-Kruiningen 1 08.45 Kapelle MP3-Kapelle MP4

09.15 MZC’11 F1-Kapelle F109.15 Bruse Boys F3-Kapelle F409.30 Yerseke E3-Kapelle E510.00 WIK’57 D1G-Kapelle D310.00 Hansweertse B. F1G-Kapelle F210.00 Colijnspl. Boys MP1-Kapelle MP110.30 Wolfaartsdijk B1-Kapelle B210.30 Klundert D1-Kapelle D110.30 RCS E2-Kapelle E110.45 Terneuzen E2-Kapelle E211.00 Krabbendijke C1-Kapelle C211.30 Ouwerkerk MB1-Kapelle MB112.30 IJzendijke VR2-Kapelle VR113.30 Duiveland 2-Kapelle 214.00 Heer Arendskerke 3-Kapelle 314.30 Tern.Boys 4-Kapelle 5

VV Kapelle

GOES - Na de nederlaag van SSV’65 zaterdag 9 november tegen koploper Dinteloord (3-0) kan SSV ‘65 zaterdag 16 november opnieuw aan de bak, nu tegen Serooskerke, die verrassend met 2-5 de boot in gingen thuis tegen Tholense Boys.Programma zaterdag 16 november14.30 SSV’65 1-Serooskerke 112.45 SSV’65 2-Kozakken Boys 214.30 SSV’65 3-Bruse Boys 312.45 Borssele 2-SSV’65 414.30 SSV’65 5-Hoedekenskerke 3

11.45 FC Axel A1-SSV’65 A111.15 SSV’65 C1-MOC’17 C212.30 Heinkenszand C2-SSV’65 C210.00 Domburg D1-SSV’65 D110.00 Kapelle D2-SSV’65 D209.15 DFS E1-SSV’65 E109.30 Yerseke E2-- SSV’65 E208.45 Kapelle E4-SSV’65 E309.30 Wolfaartsdijk F1-SSV’65 F108.45 SSV’65 F2-Luctor’88 F214.30 Jong Ambon VR1-SSV’65 VR111.30 ST Bruse Boys-SKNWK MB1 SSV’65 MB1

SSV ‘65 tegen Serooskerke

Programma zaterdag 16 november14.30 Bevelanders 1-’s Heer Arendskerke 114.30 Bevelanders 3-WIK´57 211.15 Bevelanders MC1-WIK´57 MC111.15 Bevelanders A1-Luctor´88 A110.00 Bevelanders MP2-Arnemuiden MP210.00 Bevelanders MP1G-Renesse F2

14.45 Nieuwdorp 2-Bevelanders 212.45 Kloetinge B4-Bevelanders B111.15 MZC´11 D3-Bevelanders D311.15 WIK´57 C1-Bevelanders C110.30 Nieuwland MD1-Bevelanders MD109.15 MZC´11 F2-Bevelanders F1G09.00 MZC´11 E3-Bevelanders E1

VV Bevelanders

KWADENDAMME - Zondag 17 novem-ber wordt de viering in de H. Boinifa-ciuskerk van Kwadendamme muzi-kaal opgeluisterd door zangkoor Kir Royal uit St. Annaland. Twee jaar geleden was deze 40-koppige zanggroep ook te gast en mochten we veel enthousiasme beleven. Als snel was dui-

delijk dat er van beide kanten belangstel-ling was, dit muzikale optreden nog eens te herhalen. Het koor brengt een populair muzikaal genre ten gehore. Dirigent is Pierre van Broekhoven. De viering begint om 10.45 uur en na afloop gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een kopje koffie/thee. Van harte welkom!

Gastkoor in Bonifaciuskerk

Het mobiele onderzoekscentrum staat dan op het Molenplein in Goes. Tot ongeveer eind januari worden meer dan 6.000 vrou-wen uit de gemeente per brief uitgenodigd om hier borstfoto’s te laten maken.

BevolkingsonderzoekAlle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schrif-telijke uitnodiging van Bevolkingsonder-zoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat

uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingson-derzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk.

Het bevolkingsonderzoek is een moment-opname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.

Meer informatie over het bevolkingsonder-zoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl

Bevolkingsonderzoek borstkankerIn Goes

GOES - Vanaf deze week kunnen vrouwen uit Goes in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar meedoen aan het twee-jaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker.

Wanneer de agenten en toezichthouders in woonwijken inbraakgevoelige situaties tegenkomen laten zij een ‘voetje’ achter. Dit is een flyer met inbraakpreventietips. Goesenaren vinden zo’n voetje in de bus als zij bijvoorbeeld een raam of deur open hebben laten staan of kostbare bezittingen duidelijk in het zicht liggen. Op het voetje

staat de tekst: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn. Als u uw huis verlaat of even niet kunt opletten: ramen en deuren sluiten!’ Met name de wijken met relatief hoge inbraakcijfers krijgen speciale aandacht, meldt de gemeente Goes in een persbericht. ‘Het doel is inwo-ners bewust maken van hoe makkelijk het

soms is om in te breken.’ De voetjesactie maakt deel uit van de actiemaand Veilig wonen van de gemeente Goes. Ze werkt hierbij samen met brandweer en politie.

Meer informatieMeer informatie is te vinden op www.goes.nl/veiligwonen

Voetjesactie in GoesOm inwoners te wijzen op inbraakgevoel igheid

GOES - In de strijd tegen woninginbraken houden de gemeentelijke toezichthouders en politie tot en met 18 no-vember een ‘voetjesacties’ in Goes.

Bloemetjes voor mantelzorgers

GOES - Wethouder Jan de Pooter van de gemeente Goes heeft zaterdagochtend een bloemetje uitgereikt aan Hans Lukasse (rechts) uit Wilhelminadorp. Hij kreeg het boeketje in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Lukasse zorgt, ondanks zijn drukke baan, al achttien jaar voor zijn vrouw, die het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft. Zijn vrouw wilde hem bedanken met een bloemetje. De Pooter reikte zaterdag nog aan twaalf mantelzorgers een bloemetje uit. Hij werd daarbij vergezeld door de vier mantelzorgcoaches van SMWO. De an-dere bloemetjes worden de komende weken bezorgd. Er zijn in totaal 206 mantelzorgers aangemeld voor een boeket. FOTO COBY WEIJERS

DOOR EUGÈNE DE KOK

Nieuw is de zogenaamde ‘Nightrun’ op vrijdag 10 oktober volgend jaar. De hard-loopwedstrijd in het donker vindt plaats in de omgeving van Sportpunt Zeeland en de Hollandsche Hoeve in Goes. Deelne-mers kunnen kiezen uit de afstanden vijf of tien kilometer. “Onderweg komen ze op bepaalde punten bijzondere acts tegen, mensen die iets met doen met licht of muziek”, zegt Sabine Maas van Stichting Jayden. Het is de eerste keer dat de stich-

ting de hardloopwedstrijd in het donker organiseert. De Beach Challenge is toe aan zijn tweede editie. De toertocht voor mountainbikers vindt zondag 23 februari plaats. Start- en finishplaats is het Roompot Beach Resort in Kamperland. Fietsers kunnen kiezen uit de afstanden 35 en 65 kilometer. Deelne-mers aan de langste tocht gaan sowieso over de Stormvloedkering en ronden daar-na de Kop van Schouwen om vervolgens terug te keren naar Kamperland. Naast Stichting Jayden wordt met de toertocht

ook Stichting Pim ondersteund. Inschrijven voor de Beach Challenge kan via www.ik-doegraagmee.nl. De Stelvio Challenge heeft dit jaar Stich-ting Jayden uitgeroepen tot één van de goede doelen. Het is een meerdaagse uitdaging in Italië voor wielrenners, hard-lopers en wandelaars. Deelnemers beklim-men per fiets of te voet vanuit standplaats Bormio in drie dagen de Passo dello Stel-vio, de Gavia en/of de Mortirolo. Elke dag kunnen ze hun eigen programma kiezen. Om mee te doen, betalen ze een vast be-drag. De Stelvio Challenge duurt van dins-dag 24 juni tot en met zaterdag 28 juni. In-schrijven kan op www.stelviochallenge.nl. Een vertrouwd onderdeel op de agenda van Stichting Jayden is de spinningmara-thon Biking for Bikkel. “Het wordt de vijfde keer, dus we willen wel iets speciaals doen”, zegt Maas. Zoals elk jaar vindt de marathon, waarmee dit jaar 24.000 euro werd opgehaald, plaats op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Locatie is de Grote Markt in Goes. Meer informatie is al te vinden op www.stichtingjayden.nl. Ook de Grand Tour Johnny Hoogerland gaat opnieuw door. In september zamel-den toerfietsers ruim 6800 euro voor on-derzoek naar neuroblastoom kinderkanker. De komende maanden wordt nog meer duidelijk over alle activiteiten van Stich-ting Jayden voor volgend jaar.

Weer druk jaar voor Stichting Jayden

De spinningmarathon Biking for Bikkel is in 2014 toe aan zijn 5e editie. Aan de 4e editie deden onder meer wethouder Jo-Annes de Bat, burgemeester René Verhulst en Racoon-gitarist Dennis Huige mee. ARCHIEFFOTO

GOES - Stichting Jayden heeft nu alweer een volle agenda voor volgend jaar. Ze wil ook in 2014 met tal van eve-nementen geld inzamelen voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker.

Page 7: Dbv 20131113

Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f.

Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

WIJ STOFFEREN O.A.:

Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder.Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl

Praktijk RiedijkJulianastraat 144388 JD Oost-SouburgVoor het maken van afspraken bel 0118-210122 of 06-13665319

Praktijk Riedijkvoor natuurgerichte therapieën

Doordat wij aangesloten zijn bij de BATC krijgt u (meestal een gedeelte

van) het consult en de therapie vergoed.

In onze tegenwoordige tijd is deze uiting een veelvoorkomende klacht waar-mee onze clienten zich tot onze praktijk wenden. Moeheid is een symptoom waar veel mensen overheen leven en doorgaan. De oorzaak van deze aandoe-ning kan zeer divers zijn en moet breed onderzocht worden.

Onze praktijk is in nauwe samenwerking met RP-Vitamino uit Kamperland in staat om de oorzaak(en) op te sporen en te behandelen. Wij doen dit door middel van ontlasting, bloed of speekselonderzoek.

www.praktijkriedijk.nl

MOE, MOE, MOE ?

0.79v van 1.49

0.89v van 1.99

47%goedkoper

55%goedkoper

0.99 0.591.65

1.19

1.19

1.09

0.99

1.69

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

www.aldi.nlHOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

Vanaf woensdag 13-11-2013*

Vers & voordelig!

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 13-11-2013 t/m dinsdag 19-11-2013.

Biologische chinese koolPer stuk

Handsinaas-appelen2 kg

VOORDEEL VOOR DE SINT!

Roomboter gevuld speculaas250 g

Kruidnoten750 g

Chocolade kruidnoten450 g

Speculaasrondo’s280 g

Ambachtelijke pepernoten250 g

Chocolade munten100 g

* Bron: Consumentenbond december 2012

Chocoladeletter135 g

Roomboter amandelstaaf250 gwww.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Page 8: Dbv 20131113

PAGINA 8

De Goese markt is iedere dinsdag en zaterdag te vinden op de Grote Markt.

GOES - Wilt u kans maken op een splinternieuwe Peugeot 107 van ruim 11.000 euro? Doe dan boodschappen op de Goese markt. Tot en met 3 de-cember krijgt u bij iedere aankoop vanaf vijf euro een gratis lot van de marktkooplui. Stop dit met uw adres-gegevens in de bus bij de auto en wie weet bent u de winnaar!

DOOR BRITTA JANSSEN

De auto is net als de markt iedere dinsdag en zaterdag van de actieperiode op de Grote Markt in Goes te vinden. Uit alle loten in de bus trekt de Goese wet-houder Loes Meeuwisse dinsdag 3 decem-ber om 15.00 uur de winnaar op de markt. De uitreiking van de prijs vindt later plaats bij Automotions Groep aan de Pearyweg in

Goes. Deze Peugeot-dealer steunt de actie van de marktondernemers.

KnallenDe loterij is zaterdag begonnen. Toen was de te winnen auto voor het eerst te zien op de markt. “Met deze verloting hopen we op tam tam om de markt onder de aandacht te brengen”, vertelt Ronald de Winter. Hij is marktkoopman en penningmeester van de reclamecommissie. Alle markton-dernemers dragen marktgeld af aan de gemeente en daaronder valt het ook het reclamegeld. Dat beheert de reclamecom-missie, waarin ook Marian van der Gaag zitting neemt. “Wij bedenken wat er met het geld gebeurt en we willen het op de markt laten knallen door een nieuwe auto weg te geven”, vertelt De Winter.

De marktondernemers betalen zelfs de kansspelbelasting van 29 procent van de waarde van de auto voor de nieuwe ei-genaar. “De winnaar hoeft de prijs alleen maar in ontvangst te nemen.”

SamenwerkingDe prijsuitreiking vindt plaats bij Automo-tions in Goes. “We hebben een leuke samenwerking met hen. Ze dachten met ons mee over de invulling van de verloting en werken mee aan de marketing, zoals bij de flyers en slingers. We laten 20.000 loten drukken en hopelijk hebben we er nog meer nodig.” Het autobedrijf draagt haar steentje bij aan de actie, omdat ze het een mooi idee vindt, vertelt Aart de Landmeter van Auto-motions. “We hebben graag wat inspan-ning over voor reuring op de markt.”

Win een gloednieuwe auto op de Goese marktMarktondernemers ver loten Peugeot 107 onder klanten

BEDRIJVIG NIEUWS

Net als ‘De boogschutter van Hi-rado’ en zijn eerdere boek ‘Het ver-raad van Waterdunen’ heeft het vol-gende boek van Rob Ruggenberg een duidelijke link met Zeeland. In ‘Schadelijk eiland’, een werktitel, schrijft hij over een stuk van de reis van Jacob Roggeveen. Het speelt zich af in de Stille Zuidzee in 1722. “Ik heb iets met de VOC-tijd en de zee”, zegt Ruggenberg. “Dan kom je al snel uit in Zeeland.”

Jacob Roggeveen

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij vond de namen van Reyer Willeboorts en zijn vader Pieter Willeboorts, een koop-man uit Veere, in dagrapporten van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) over de tijd in Japan. Vader en zoon heb-ben echt bestaan, maar veel is niet over hen bekend. “Ik kwam Reyers naam één keer tegen, in een dagrapport uit 1637 over het eiland Hirado. Daarna zag ik hem ner-gens meer”, vertelt schrijver Rob Ruggen-berg. De VOC bouwde in de 17e eeuw een enorm handelshuis op Hirado. “Er werden bijna alleen maar volwassen Nederlanders naar dat eiland gestuurd. Ik ben jeugd-boekenschrijver en was op zoek naar een jongen. Reyer was veertien jaar toen hij op Hirado zat.” De auteur herinnert zich zijn vondst als ‘een luisterrijk moment’. “Toen ik Reyers naam en leeftijd zag, wist ik dat ik een verhaal had.” De in Best woonachtige Ruggenberg speelde al lang met het idee een verhaal te schrijven over de aanwezigheid van de VOC in Japan. Het eiland Desjima, van 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost in het oosten, leek daarvoor de aangewezen locatie. “Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat daar 500 boeken over zijn geschreven. Dat eilandje was een soort gevangenis. De Nederlanders zaten daar, maar kwamen verder nergens. De boeken die over die periode zijn geschre-ven, vallen dan ook van saaiheid uit elkaar. Ik zag er geen heil in, maar stuitte opeens

op Hirado. Daar was alles anders. Het was geen gevangenis, de Nederlanders kon-den en gingen overal naartoe. Bovendien werd er in die periode veel gevochten in Japan. Er heerste een burgeroorlog.” De shogun, de toenmalige heerser, wilde alle christenen het land uitzetten of vermoor-den. De Portugezen, die voor de Nederlan-ders op Hirado zaten, waren dan ook zijn voornaamste doelwit. De Nederlanders speelden volgens Ruggenberg geen fraaie rol in die strijd. Zo werd met behulp van Nederlandse VOC-schepen een kasteel gebombardeerd waarin opstandige boe-ren en Portugezen zich hadden verschanst. “40.000 mensen werden afgeslacht”, zegt Ruggenberg. “Het is een stuk geschiede-nis waarop Nederland niet erg trots is en dat diep weg is gestopt in de archieven. We deden alles om de handel in stand te houden en de shogun tevreden te houden.”

YumiDe 14-jarige Reyer moet zich staande hou-den op het onrustige Hirado. Hoewel hij zich goed weet te redden, denkt hij vaak terug aan zijn geboorteplaats Veere: aan de groene weilanden en de salamanders die hij daar ving, aan de zomerse zwem-tochten naar de zeehondeneilandjes in het Veerse gat en aan de Schotten, die boos voor hun deur hadden gestaan. Hij ontmoet op Hirado het meisje Sakura, dochter van een lokale samoerai. Zij moet trouwen met Reyers baas, een man die ze verafschuwt.

De Zeeuwse jongen probeert haar op een gegeven moment te redden, met hulp van een yumi, een lange boog waarmee een Chinese piratenzoon hem heeft leren schieten. ‘Ze was totaal anders dan de meisjes in Veere die Reyer kende. Zoals ze op haar knieën zat, een kommetje inschonk of vasthield, de manier waarop ze boog. Zo mooi, zo sierlijk. Als ze tegen hem glim-lachte smolt hij’. Ruggenberg is de komende weken drie keer in Zeeland. Volgende week woensdag om 15.00 uur is hij in de Boekenmolen in Meliskerke, de dag erna om 14.00 uur in de Kloveniersdoelen in Middelburg en op (koop)zondag (24 november) om 15.00 uur in het Paard van Troje in Goes. Voor tijden, zie de websites van de verschillende boek-winkels. Meer informatie over het boek ‘De boogschutter van Hirado’ is te vinden op www.hirado.nl.

Veerse jongen is ‘boogschutter Hirado’Reyer Wil leboorts hoofdpersoon nieuw jeugdboek Rob Ruggenberg

Schrijver Rob Ruggenberg tijdens zijn onderzoek voor zijn boek in Japan. Hij wordt geflankeerd door meisjes van de Yukokan Highschool in Hirado. Zij hebben allemaal een yumi, de boog waarmee Reyer Willeboorts leert schieten. FOTO WWW.HIRADO.NL

VEERE - Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg heeft een band met Zeeland, maar dat Reyer Willeboorts, hoofd-persoon in zijn nieuwste historische jeugdroman ‘De boogschutter van Hirado’ uit Veere komt, is toeval. “Zijn leeftijd pakte me.”

GOES - Nog eenmaal zal speelgoed-dokter Wim Noteboom in het Histo-risch Museum de Bevelanden aan-wezig zijn.

6 januari 2014 is de laatste dag van deze van onze speelgoedexpositie ‘Hoe speel-goed uit Goes verdween; Visser 176 jr familiebedrijf’. We hebben hem bereid ge-vonden om op zaterdag 16 november we-derom spreekuur te houden van 12.00 tot 15.30 uur. Al het kapotte speelgoed is door hem weer gezond te maken. De speel-goeddokter is te raadplegen in het muse-umcafé, Singelstraat 13 te Goes. Heeft u, uw kinderen en/of kleinkinderen nog kapot speelgoed waar zij toch geen afscheid van kunnen nemen kom dan op 16 november naar het museum. Mogelijk ter gelegen-heid van Sinterklaas. Wim Noteboom zal van vrijwel alle speelgoed kunnen beoor-delen of reparatie nog mogelijk is. Kleine reparaties kunnen ter plaatse worden uit-gevoerd, maar indien dit niet mogelijk is

kan hij hiervoor een afspraak met u maken of u naar een deskundige doorverwijzen.

SpeelhoekVoor kinderen is er bij de expositie op de eerste verdieping een speciale speelhoek ingericht waar zij naar hartenlust kunnen spelen. Ook zijn er voor kinderen diverse speurtochten beschikbaar.

Speelgoeddokter in Goes museum

GOES - Het Zeeuws Orkest, voortge-komen uit de Vereniging voor Instru-mentale muziek, bestaat 125 jaar en viert dit feest met een prachtig pro-gramma en een soliste van formaat: de violiste Emmy Verhey.

Emmy Verhey is een van de grote Neder-landse violisten van onze tijd. Ze trad op over de hele wereld en is nog steeds een

veel gevraagde soliste. Zij heeft meer dan vijftig plaat- en CD-opnames op haar naam staan. Zij speelt in de najaarsserie van Het Zeeuws Orkest het prachtige vioolconcert van Bruch. Het orkest opent het concert met de Egmont ouverture van Beethoven, gevolgd door het vioolconcert van Bruch. Na de pauze speelt het orkest de 4e symfonie van Tsjaikovsky. Een magistrale symfonie, één van de populairste van de zes symfonieën die Tsjaikovsky schreef. Het orkest staat o.l.v. chef-dirigent Joan Berkhemer. Het concert vindt plaats op: do. 14 nov. 20.00 uur Goes, theater de Mythe. Tevens vr. 15 nov. 20.00 uur Mid-delburg, Zeeuwse Concertzaal en zo. 17 nov. 15.30 uur Middelburg, Zeeuwse Con-certzaal. Kaarten: HZO tel. 0118 628204 en ’s avonds aan de zaal.

125 jaar Het Zeeuws Orkest

HEINKENSZAND - De fanfare van mu-ziekvereniging Euterpe neemt u op zaterdag 16 en zondag 17 november mee op een sprookjesachtige reis. U wordt door een verteller meegevoerd naar een fantastische, magische mu-zikale wereld waar veel te beleven is voor iedereen.

Naast de leden van de fanfare en tovenaar Bart van Neyghem maakt u kennis met de danseressen van balletgroep Dance-point en de kinderkoren uit Heinkenszand, Kwadendamme en Ovezande. Verder zorgt

zandtekenares Gerrie Hondius voor prach-tige tekeningen bij de muziek van een aan-tal stukken. Nieuwsgierig geworden? Ga dan mee naar deze sprookjesachtige omgeving en ontmoet alle bekende sprookjesfiguren in levende lijve. Het avontuur begint op zater-dag om 19.30u en op zondag om 15.00u in ‘de Stenge’ in Heinkenszand. Kaartjes zijn vanaf nu telefonisch te reserveren via tel. 0113-213799 of te koop aan de zaal. Het concert is mogelijk gemaakt door een fi-nanciële bijdrage van het VSB-fonds en de Culturele Raad van de gemeente Borsele.

Sprookjesachtigthemaconcert Euterpe

De ondernemers van de Goese Markt verloten een auto. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

www.vanderendtautoschade.nl

Page 9: Dbv 20131113

PAGINA 9

Het gaat dan om extra klusjes in het huis of een bloemetje voor de mantelzorger. De voorwaarden om de jaarlijkse tegemoetko-ming van 52 euro per persoon of 104 euro per koppel te ontvangen, zijn dat het inko-men niet hoger mag zijn dan 110 procent

van de bijstandsnorm en het vermogen niet hoger dan de vermogensgrens in de bijstand. Kijk voor deze normen op www.goes.nl/bijstand. Voldoet u aan de voorwaarden? Haal dan een aanvraagformulier af in het stads-

kantoor of bel met de gemeente Goes: 14 0113. De tegemoetkoming moet uiterlijk 31 december zijn aangevraagd. Als u deze bijdrage in 2012 heeft ontvangen, hoeft u niets te doen. U krijgt het bedrag automa-tisch op uw rekening gestort.

Tegemoetkoming verborgen kostenAanvragen moeten voor eind van di t jaar binnen z i jn

GOES - De gemeente Goes heeft sinds vorig jaar de regeling ‘tegemoetkoming verborgen kosten ouderen’, die is bedoeld voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en te maken hebben met zogeheten verborgen kosten.

GOES - De buitenexpositie Down’s Upside komt naar Goes.

De tentoonstelling is een initiatief van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en toont enorme afbeeldingen van kinderen met het syndroom van Down. De foto’s zijn gemaakt door Eva Snoijink. Ze moeten de eenvoud en schoonheid van de kinderen laten zien. De expositie reist door het hele land. Vorige week donderdag heeft oud-doelman Hans van Breukelen de editie in Eindhoven geopend. Wanneer ze in Goes zijn te zien, is nog niet bekend. De gemeente moet bovendien nog een geschikte locatie vinden, omdat de afbeeldingen metersbreed en -hoog zijn en ze bij voorkeur op een rij moeten staan.

Down’s Upside naar Goes

AgendaGoes

Datum Activiteit

14 november Wethoudersspreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur en Organisatie > Spreekuur 18.30 – 19.30 uur Stadskantoor14 november Raadscommissie, Hamerraad zie

voor agenda www.goes.nl > Bestuur en Organisatie >

Vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor

Voor evenementen zie www.goesmarketing.nl

Inzamelen kleding

Voor het inzamelen van kleding in de gemeente Goes 2014 is toestemming verleend aan:

Bekendmakingen GoesInformatiepagina woensdag 13 november 2013

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes

StadskantoorM.A. de Ruijterlaan 24461 GE Goes

PostadresPostbus 21184460 MC GoesT 14 0113E [email protected] I www.goes.nl

Openingstijden afdeling Publiekszakenma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uurza 10.00 - 12.00 uur

Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten.

Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorgma t/m vr 09.00 - 12.30 uur

Calamiteitentel. (0113) 249 770In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

www.goes.nl

1e kwartaal 2014 Stichting Salvatoriaanse Hulpactie2e kwartaal 2014 Orange Babies3e kwartaal 2014 Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost - europa4e kwartaal 2014 Stichting Actie Calcuta

Programmabegroting RUD

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat op 7 oktober 2013 het dagelijks bestuur van de Regionale Uitvoeringdienst Zeeland de ontwerp programmabegroting heeft vastgesteld.

De ontwerp programmabegroting ligt voor iedereen vanaf woensdag 13 november 2013 ter inzage. Zienswijzen kunnen worden ingediend tot 1 december 2013.Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer 24 99 42, kunt u de ontwerpbegroting inzien.Indien gewenst kan een exemplaar van de ontwerp programmabegroting tegen kostprijs worden verstrekt.

Ontwerpbeschikkingen omgevingsvergunningen bouw 2x een twee-onder-één-kap-woning aan het Pykeswegje en de Fluitweg te Goes Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 2.12 en paragraaf 3.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bekend dat de ontwerpbeschikkingen ‘omgevingsver-gunning bouw twee-onder-één-kap-woningen Pykeswegje en Fluitweg te Goes’ met ingang van 14 november 2013 zes weken ter inzage liggen in het stadskantoor. De ontwerpbeschikkingen en bijbehorende stukken zijn digitaal te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0664.OVGZ02-ON99 en tevens beschikbaar via www.goes.nl/bestem-mingsplannen.

De ontwerpbeschikking heeft betrekking op het bouwen van 2x een twee-onder-één-kap-woning aan het Pykeswegje en de Fluitweg te Goes

Gedurende de genoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent de ontwerpbeschikking kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig vooraf een afspraak te maken met M. Jonker via 0113- 249 682.

datum zaaknummer locatie omschrijvingontvangst

05-11-2013 OMG-2013-0477 Zwembadweg 3 het brandveilig gebruik van Sportpunt Zeeland

Meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheerBurgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende meldingen op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer hebben ontvangen:

datum zaaknummer locatie omschrijvingontvangst4-11-2013 MM-2013-0101 Kamperfoeliestraat 121 het oprichten van de inrichting, snackbar Oost24-10-2013 MM-2013-0100 Jacob Valckestraat 17 het in werking hebben van een inrichting voor het aanmeten en leveren van hoortoestellen, gehoor- bescherming en aanverwante artikelen.

De publicatie van ontvangen aanvragen en meldingen heeft een informatief karakter.Tegen een melding kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningenBurgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingspro-cedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

datum zaaknummer locatie omschrijvingverzending7-11-2013 OMG-2013-0393 Albert Plesmanweg 2 het vernieuwen van de gevelbekleding,

reclame, ramen en kozijnen werkplaats8-11-2013 OMG-2013-0361 Simon Vestdijklaan 3 het plaatsen van een dakkapel op de

voorkant van de woning

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzen-ding (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belangheb-bende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant,

indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is

Door burgemeester en wethouders verleende vergunningen en ontheffingen

verleend:

datum zaaknummer locatie omschrijvingverzending06-11-2013 OOW-2013-517 Couwervestraat thv nr. 17 het plaatsen van een keetwagen van te Goes 5 t/m 23 november 2013

Door de burgemeester verleende vergunningen en ontheffingen

datum zaaknummer locatie omschrijvingverzending8-11-2013 EVG-2013-516 Grote Markt te Goes de kinderanimatie “Welterusten

Sinterklaas”op de Grote Markt te Goes op 28-11-2013

5-11-2013 EVG-2013-446 binnenstad van Goes een evenementenvergunning voor de intocht van Sinterklaas op

23 november 20136-11-2013 EVG-2013-447 Torenring 46 te een evenementenvergunning voor de ‘s-Heer Arendskerke intocht en viering van Sinterklaas op 30 november 2013

van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemees-ter/burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken

Inzage van aangevraagde en verleende vergunningen en ontheffingenNa een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Omgevingsvergunningen

Aanvragen omgevingsvergunningBurgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergun-ning hebben ontvangen:

datum zaaknummer locatie omschrijvingontvangst04-11-2013 OMG-2013-0474 Heernisseweg 80 het uitbreiden van de woning, voorgevel optrekken08-11-2013 OMG-2013-0484 Hemstraat 28 het plaatsen van een unit09-11-2013 OMG-2013-0485 Hoekweide 2 het legaliseren van een erfafscheiding04-11-2013 OMG-2013-0472 Kapelseweg 69 het bouwen van een paardenstal06-11-2013 OMG-2013-0482 Kreukelmarkt 14 het plaatsen van een lichtbak en zonnescherm07-11-2013 OMG-2013-0483 Livingstoneweg 42 het plaatsen van baniermasten/ vlaggen07-11-2013 OMG-2013-0481 v.d. Spiegelstraat 92 het intern verbouwen en wijzigen van

het pand08-11-2013 OMG-2013-0486 Westwal 6 en Ravelijn het herinrichten van de buitenruimte, de Grenadier 4 plaatsen erfafscheiding

Page 10: Dbv 20131113

W W W . B O R S E L E . N L

1 3 N O V E M B E R 2 0 1 3 W E E K 4 6

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: [email protected] GEMEENTERAAD

GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften.Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande)Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraakDinsdag 08.30-12.30 uurWoensdag 08.30-16.00 uurDonderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uurVrijdag 08.30-12.30 uurOpeningstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uurE-mail: [email protected]: www.borsele.nlTwitter: @gemeenteborsele

OPRUIMPLICHT HONDENPOEP BORSELEPer 1 december 2013 wordt de hondenpoep-bepaling in de Algemene plaatselijke verorde-ning (APV) van de gemeente Borsele aangepast. De wijziging houdt in dat met ingang van 1 december 2013 er een complete opruimplicht geldt voor hondenpoep binnen de bebouwde kom. Hondenbezitters zijn vanaf dat moment verplicht de hondenpoep van hun viervoeter op te ruimen. Hiertoe dient de eigenaar altijd in het bezit te zijn van een geschikt opruimmiddel zoals een hondenpoepzakje.

Wat doet de gemeenteOm deze verplichting te faciliteren plaatst de gemeente na de jaarwisseling extra afvalbakken in de openbare ruimte.Het plaatsen van die afvalbakken wordt gefaseerd per dorp uitgevoerd. De huidige afvalbakken kunnen nu al voor dit doeleinde worden gebruikt.

Ook heeft de gemeente sinds deze zomer een buitengewoon opsporingsambtenaar indienst. Deze zal het komend jaar toezien ophet naleven van de regelgeving en het bij-hebben van opruimmiddelen.

In week 46 worden hondenbezitters door burgemeester en wethouders schriftelijk geïnformeerd over de aangepaste regeling. Met de brief ontvangen de hondenbezitters de eerste 22 hondenpoepzakjes gratis.

Meer informatie over de Algemene plaatselijke verordening vindt u terug op www.borsele.nl/regelgeving

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevings-vergunning hebben ontvangen:

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.

Aanvraag regulier geweigerd

Aanvragen reguliere procedureDe publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend

Verleende omgevingsvergunning regulier

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID

Lewedorp Zwartebessenstraat 29 oktober 2013 het bouwen van een huis (kavel 28A)Nieuwdorp Finlandweg 10 1 november 2013 het verlengen van de WesthofkadeOvezande Noldijk 6 30 oktober 2013 het bouwen van een bedrijfsloodsNisse en ‘s-Heer Koedijk en Bosseweg 30 oktober 2013 het aanleggen vanAbstkerke natuurvriendelijke oevers

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.

Verlengen beslistermijn Op grond van artikel 3.9 lid 2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben wij besloten de termijn voor het nemen van een besluit naar aanleiding van de onderstaande aanvragen, teverlengen met zes weken:

Heinkenszand Geertruidahof 23 4 november 2013 het plaatsen van een tuinhuisje's-Gravenpolder Korenhalmdijk 17 4 november 2013 het verbouwen van de loodsen

's-Heerenhoek Werrilaan 6 20 september 2013 het uitbreiden van de woning's-Heerenhoek s-Heerenhoeksedijk (ong) 27 september 2013 het bouwen van een woning met schuur

Oudelande Burgemeester van 29 oktober 2013 het vervangen van de kozijnen en Lierestraat 22 de deur aan de voorzijde van de woning

Stel je vragen over de woningmarkt op de informatiemarkt ‘Jong en Wonen’. Omdat er veel onduidelijkheid is over de woningmarkt, wonen, huren en alles wat daarbij komt kijken, organiseren jongeren deze informatiemarkt. Onderwerpen als startersleningen, toeslagen, hypotheken, energie en verzekeringen komen tijdens deze informatiemarkt aan bod. Diverse bedrijven en instanties zijn aanwezig met stands waar bezoekers informatie kunnen krijgen. Andersom kunnen de organisaties een beeld krijgen van jongeren door met hen in gesprek te gaan. Voor jongeren en starters op de woningmarkt. Toegang is gratis.

14 november 201320.00 uur Raadsbijeenkomst. Presentatie directie Bibliotheek

inclusief bijpraatsessie wethouders

GEMEENTERAAD

IRIS KROES met harp en strijkkwartet (uit Noordpool Orkest) + trio Reinout Douma met ‘THUS’Op 4 januari a.s om 20.00 uur komt Iris Kroes naar de Klomp in Ovezande. Deze jonge zangeres uit Friesland won in 2012 The Voice of Holland met haar unieke combinatie van zang en harp. Zij gaat tijdens haar theatershow met klassieke snaarinstrumenten verassende popmuziek

eigen songs van haar goed verkochte debuutalbum FIRST. Naast harp en een strijkkwartet komt Iris met een band o.l.v. Reinout Douma (componist & pianist Jochem Myjer, Vrouw Holland, Bert Visscher, Noordpool Orkest). In de Klomp zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wil u er zeker van zijn, dat u dit bijzondere optreden bij kunt wonen, reserveer dan nu vast uw kaarten via www.cultureleraadborsele.nl

Andere voorstellingen dit seizoen zijn nog15 februari 2014: Kleintje Kaf met “Olaf en de verdwenen prinses” in de Stenge te Heinkenszand28 maart 2014: Comedy Kitchen met “Fresh Meat” in de Klomp te Ovezande

Fotowedstrijd “Beleef Borsele”De gemeente Borsele en de Culturele Raad Borsele organiseren in 2013 voor de vierde keer een fotowedstrijd met dit jaar als thema “Beleef Borsele”. De gemeente Borsele is divers. Vijftien dorpen met allemaal een eigen karakter en in totaal 22.500 bewoners. Monumentale boerderijen, prachtige bloemdijken, het water van de Westerschelde en de zware industrie in het Sloegebied. We noemen onze gemeente niet voor niets een gemeente van contrasten. In deze gemeente worden ook allerlei evenementen georganiseerd. Trekt u er een dagje op uit? Neem dan uw camera mee en stuur een foto van uw belevenissen in voor de wedstrijd.

Er staat natuurlijk wel iets tegenover. Iedere maand belonen wij de mooiste foto met een maandprijs. Deze bestaat uit een waardebon van € 25,- . Aan het einde van het jaar zijn er tien maandwinnaars. Zij dingen automatisch mee naar de jaarprijs: een kadobon ter waarde van € 500,-. Te besteden bij fotohandel Moison te Heinkenszand. Daarnaast zal er voor de winnaar van de publieksprijs nog een waardebon van€ 100,- te besteden bij deze fotohandel worden uitgereikt.

CULTUREEL IN BORSELE

BorseleCultu

rele

Page 11: Dbv 20131113

PAGINA 11

HEINKENSZAND - Ad Schenk is lijst-trekker voor het CDA bij de gemeente-raadsverkiezingen volgend jaar maart in de gemeente Borsele.

Dat is besloten op de algemene leden-vergadering. Het CDA Borsele kiest met Schenk naar eigen zeggen voor ‘kwaliteit en stabiliteit’. Schenk is in deze raads-periode Marga Vermue opgevolgd als

wethouder. Zij werd burgemeester in de gemeente Cranendonck. Tijdens de ver-gadering van het CDA is ook een aanzet gegeven voor het verkiezingsprogramma. ‘CDA Borsele wil zich blijven profileren als een betrouwbare lokale partij met herken-bare uitgangspunten’, is het belangrijkste doel. In een algemene ledenvergadering op 2 december worden het programma en de rest van de kandidatenlijst vastgesteld.

Ad Schenk lijsttrekker CDA

Aansluitend vervolgt Sinterklaas via de winkelstraat van Heinkenszand zijn weg richting de Stenge. Dit keer niet op zijn schimmel, maar in een heuse oldtimer. Die wordt bestuurd door de enige echte Rock & Roll Piet. Muziekvereniging Euterpe zorgt voor de vrolijke noot. Het Sinter-klaasfeest begint om ongeveer 15.00 uur in de Stenge. Daar wordt weer gedanst,

gezongen en voorgelezen. En... alle kinde-ren mogen Sinterklaas een handje geven!

OproepDe Sint heeft een belangrijke oproep aan alle kinderen van groep 1 tot en met 5. Hij zou het namelijk erg leuk vinden als de kin-deren een aardigheidje voor hem maken. Hiermee kun je een prijs winnen. In het

kader van de feestelijkheden wordt er ook een etalagewedstrijd georganiseerd door de winkeliers. Onder de winnaars worden maar liefst 10 waardebonnen verloot. De prijs voor de leukste Sint-attentie, en de waardebonnen, worden hoogstpersoon-lijk door Sinterklaas uitgereikt op vrijdag 22 november tijdens de bekende en altijd oergezellige Winterfair in Heinkenszand.

Sint komt naar HeinkenszandWeer grootse intocht om goedhei l igman en pieten te verwelkomen

HEINKENSZAND - Zaterdag 16 november hoopt burgemeester Jaap Gelok rond 14.00 uur Sinterklaas en zijn Zwar-te Pieten te verwelkomen bij woonzorgcentrum Dijkstede in Heinkenszand.

GOES - Het dynamische popkoor Sea-side Rendez-Vous uit Goes is op zater-dag 9 november winnaar geworden van de 2e klasse popkoren tijdens het TOPfestival van BALK in Rotterdam.

Een trapje hoger dan de regionale festi-vals is het tweejaarlijkse landelijke BALK TOPFestival voor koren dat op zaterdag 9

november plaatsvond in de Doelen in Rot-terdam. De belangrijkste doelstelling van het festival is het bieden van een landelijk podium voor Nederlandse licht vocale ko-ren en zanggroepen.In totaal deden 90 koren uit Nederland en België mee aan dit festival. Dit festival heeft zes competities in vier categorieën. Alle koren traden op voor een jury. Aan het

eind van de dag werden de winnaars in een afgeladen volle grote zaal van de Doe-len bekend gemaakt. De winnaars brach-ten ’s avonds nog een nummer ten gehore voor het publiek tijdens een avondvullend programma.In de 2e klasse popkoren streden tien pop-koren om de eerste prijs. Popkoor Seaside Rendez-Vous uit Goes kwam als winnaar uit de bus. Een prestatie waar de dirigent, de koor- en bandleden enorm trots op zijn.Seaside is in 2002 opgericht als een van de eerste Zeeuwse popkoren. Het koor is uitgegroeid tot een popkoor van formaat. Dirigent Frank de Vreeze heeft de koor- en bandleden tot een eenheid ge-vormd en dat is te horen aan de kwaliteit van de optredens.De inspanningen van de afgelopen jaren werden op tijdens het TOPfestival van BALK in de Doelen in Rotterdam beloond met een 1e prijs en een optreden in de grote concertzaal van De Doelen.

Popkoor Seaside Rendez-VousWinnaar tweede klasse popkoren Balk Topfest ival

Seaside Rendez-Vous.

- Stichting Molen De Vijf Gebroeders zoekt Vrijwilliger(s)Door de voorgenomen uitbreiding van onze activiteiten en de toenemende vraag naar onze molenproducten zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u ons helpen met eenvoudig onder-houdswerk aan de molen en de opstallen of bij het inpakken van de molenproduc-ten?Leest u dan de uitgebreide vacature op de website www.vrijwilligershuis.nl en meld u aan!

- Humanitas Zeeland zoekt een bestuurslid communicatieTer versterking van ons huidige bestuur is Humanitas Zeeland op zoek naar een communicatieve vrijwilliger. Tot uw taken-pakket behoren o.a. advies geven over de communicatiestrategie, onderhoud plegen aan de website en social media, het ver-zorgen van de nieuwsbrieven en nog veel meer.

- Zorgvrager (22 jaar) zoekt maatje Voor de begeleiding van een zorgvrager uit Heinkenszand naar de voetbaltraining in Goes zoeken wij een maatje. De voetbal-training is op woensdagavond van 20.00 - 21.00 uur. Er wordt een onkostenvergoe-ding geboden.

- Borselse Sprinter zoekt bestuurslid (M/V)Wegens vertrek van een van de bestuurs-leden is het team van de Borselse Sprinter op zoek naar een nieuw bestuurslid. Bent u enthousiast, werkt u graag samen en lijkt het u een uitdaging om mee te werken aan het project de Borselse Sprinter. Reageert u dan op deze vacature.

Meer informatieZie www.vrijwilligershuis.nl voor het tota-le vacatureaanbod en de uitgebreide vaca-tureomschrijvingen. Voor uw aanmelding of overige informatie kunt u contact op-nemen met het VrijwilligersHuis, T. (0113) 311 999, E-mail: [email protected]

Vacatures VrijwilligerswerkVri jwil l igersHuis

HEINKENSZAND - De vacaturebank van het Vrijwilligershuis biedt een overzicht van het aanbod aan vrijwilligersfuncties. Recent zijn hier de vol-gende vacatures geplaatst.

‘De natuur is een van de populairste foto-onderwerpen. Bloemen, insecten, landschappen, mossen, bomen, of pad-denstoelen bieden een eindeloze variatie aan vormen, kleuren en composities’, zegt Andjenie Hanoeman woordvoerster van de Bibliotheek Oosterschelde. ‘En zeker hier langs de waterkant in Zeeland vind

je allerlei moois in vele maten en kleuren. ‘Woont u in Zeeland en heeft u een foto die past binnen het thema, doe dan mee!U kunt uw foto insturen via ons Facebook-account: www.facebook.nl/bibliotheekooster-schelde, van donderdag 1 november tot en met zaterdag 30 november. De foto met de

meeste likes wordt uitgeroepen tot win-naar. De prijs is een afdruk op canvas van de winnende foto.Maandag 4 december is de prijsuitreiking in een van de bibliotheekvestigingen van Bibliotheek Oosterschelde. Meer informa-tie en spelregels: www.bibliotheekoosterschelde.nl.

Wat zie jij in de Zeeuwse wei?Bibl iotheek Oosterschelde organiseert fotowedstr i jd :

HEINKENSZAND - In het kader van de actie Nederland Leest schrijft Bibliotheek Oosterschelde een fotowedstrijd uit onder het thema ‘Wat zie jij in de Zeeuwse wei?’, naar aanleiding van het boek Erik of het klein insectenboek.

Uitslagen Ovezande Wip 1: 1e hoofdvogel en 4e zij-vogel R. v.d. Straate (’s-Heer Arendskerke), 2e hoofdvogel P. Rentmeester (Ovezande), 1e zijvogel Sj. Raas (Kwadendamme), 2e zijvogel H. Franse (Kwadendamme), 3e zij-vogel 4e kal R. Verstraate (’s-Heer Arends-kerke), 3e hoofdvogel Sj. Raas (Kwa-dendamme), 1e en 3e zijvogel Sj. Raas (Kwadendamme), 1e kal J. Raas (Kwaden-damme), 2e kal W. Fijaars (Roosendaal), 3e

kal B. Vermeulen (´s Heerenhoek). Wip 2: 1e hoofdvogel en 3e kal P.Rentmeester (Ovezande), 2e hoofdvogel en 4e kal R.v.d.Straate (’s-Heer Arends-kerke), 1e zijvogel en 1e kal J.Raas (Kwa-dendamme), 2e zijvogel en 2e kal P.Verbart (Ovezande), 3e zijvogel H.Franse (Kwaden-damme), 4e zijvogel J.Vermeule (Ovezan-de), 3e kal P.Rentmeester (Ovezande), Vlie-gende vogel J.Buijsrogge (Goes), R.de Puijt (Lewedorp).

Handboogschietingen

W W W . B O R S E L E . N LV E R V O L G P A G I N A

MELDING ARTIKEL 8.40WET MILIEUBEHEERBurgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende meldingen zijn ontvangen:op grond van het “Activiteitenbesluit milieu-beheer” voor:- Daniëlsweg 6 Heinkenszand. Betreft het

oprichten van de inrichting voor het testen van industriële afsluiters;

Met het doen van vrijwilligerswerk levert de burger actief een bijdrage aan de samenleving. Daarbij gaat het niet alleen om vrijwillige inzet in de zorg, maar op alle terreinen van de samenleving. U kunt dan denken aan vrijwilligers in de sport of bij activiteiten in een dorp. Ook zijn er vrijwilligers die helpen bij het bezorgen van warme maaltijden. Anderen helpen weer bij de dagtochten van de Borselse Sprinter. Vrijwilligerswerk is heel breed waardoor iedereen wel wat kan doen, er is altijd passend vrijwilligerswerk voor u te vinden.Door de WMO heeft de gemeente de plicht ommantelzorgers en vrijwilligers te onder-steunen. Bijvoorbeeld om overbelasting van

mantelzorgers te voorkomen. Ook kan informatie en advies gegeven worden aan vrijwilligers en mantelzorgers. In de gemeente Borsele wordt deze onder-steuning geboden vanuit het VrijwilligersHuis, aan de Poelvoordestraat 1 te ’s Gravenpolder, telefoon 0113-311999. U kunt daar terecht voor uw praktische vragen.

Wanneer u meer wilt weten over het beleid rondom de ondersteuning van vrijwilligers enmantelzorger of de Wmo-raad in het algemeen, kunt u contact opnemen met Olga Idema, afdeling Samenleving, telefoon: 0113.238322 of via de mail: [email protected].

EVENEMENTENKALENDEROmschrijving Locatie Datum“expositie “Vorm en Kleur” Maria Hillen Kunstuus Heinkenszand t/m zaterdag 23 november(beelden in steen) en Tanja de Vet (schilderijen) Spectra avond De Klomp Ovezande vrijdag 15 november 2013Geveltjes fair in de Geveltjes Marktstraat 16, zaterdag 16 november 201311.00 uur tot 17.00 uur ‘s-Heerenhoek Intocht Sinterklaas Heinkenszand Heinkenszand zaterdag 16 november 2013Blijspel Lucy’s baby, Dorpshuis Nisse zaterdag 16 november 2013Toneelvereniging Kunstvrienden en vrijdag 22 november 2013Aanvang: 20.00 uur. Reserveren kaarten 06-24325547 of0113-612926 Intocht Sinterklaas Lewedorp Lewedorp zaterdag 23 november 201314.00 uur Intocht Sinterklaas Ovezande Ovezande zaterdag 23 november 201314.30 uur “Winterfair Heinkenszand Zwake 7, Heinkenszand vrijdag 22 t/m zondag 24“terug naar de tijd van toen” novemberwww.winkelcentrumheinkenszand.nl

Gewijzigde dienstverleningIn het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de af-delingen Burgerzaken, Samenleving, Buiten-dienst en Woonomgeving, gedurende deverbouw van het gemeentehuis in Heinkens-zand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ove-zande. Ook de dienstverlening van het Archief is beperkt. Om toegang te krijgen tot het Archief dient een afspraak te worden gemaakt. Dat kan via 0113-238471.Gedurende de verbouwing van het gemeentehuis is het niet mogelijk Zorgloket InZet te bezoeken. Zorgloket InZet is enkel bereikbaar via telefoonnummer 0113-238318 of [email protected]. Bezoekers van het gemeentehuis in Heinkenszand kunnen het gebouw aan de achterkant via de parkeerplaats betreden. De parkeerplaats voor personeel is tevens te gebruiken voor bezoekers. Wij vragen uw begrip voor deze gewijzigde dienstverlening.

BURGERZAKEN INOVEZANDE

- Gerbernesseweg 21A Nisse. Betreft het opslaan van propaan in een bovengrondse tank van 1300 liter.

De meldingen liggen van 7 november 2013 tot en met 20 november 2013 ter inzage gedurende de openingsuren van het gemeentehuis. Voor inlichtingen over deze meldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, tel. nr. (0113) 238383. Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt.

PRESTATIEVELD 4 IN DE WMO: HET ONDERSTEUNEN VANMANTELZORGERS ENVRIJWILLIGERS

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) houdt zich o.a. bezig met zaken die speciaal mantelzorgers en vrijwilligers aangaan.De WMO-raad geeft hierover het College van Burgemeester en Wethouders, gevraagd en ongevraagd, advies over het te voeren beleid.

De WMO wordt momenteel gewijzigd. Door de nieuwe wet WMO wordt de verantwoordelijkheid voor het regelen van zorg en ondersteuning meer bij de burger zelf gelegd. Dat betekent o.a. dat hij of zij –om in aanmerking te komen voor hulp, zorg en/of hulpmiddelen- eerst in de eigen omgeving moet nagaan of er mensen zijn, die ondersteuning kunnen bieden. Denk dan bijvoorbeeld aan een familielid die zorgt voor de boodschappen, het huis schoonmaakt, of een goede buur die zorgt voor vervoer naar het ziekenhuis.

Page 12: Dbv 20131113

DOOR JENINE HOOGLANDER

Vmbo-leerlingen zorg en welzijn van het Zwin College uit Oostburg begeleidden de ouderen tijdens de middag. Het project Huis van Herinnering is gericht op het ver-zamelen van kennis door middel van ver-halen van ouderen over het Zeeuwse ver-leden. Alle zorgcentra van zorgorganisatie SVRZ en diverse opleidingen voor zorg en welzijn in Zeeland doen in het eerste half-jaar van 2014 mee aan het project. Als de verhalen nieuwe kennis opleveren worden deze gefi lmd en toegankelijk gemaakt voor het publiek via de mediatheek van het Zeeuws Museum en sociale media. “De persoonlijke verhalen achter voorwerpen zijn voor ons als Zeeuws Museum heel waardevol. Ze brengen de geschiedenis tot leven en geven nieuwe betekenis aan objecten die te zien zijn”, legt projectco-ordinator Marleen Rozenbrand uit. “Na onderzoeken, plannen en enkele try-outs gaat het project defi nitief van start. Vanaf januari gaan we een halfjaar lang alle zorgcentra van SVRZ bezoeken met streek-gebonden objecten. Zo nemen we bijvoor-

beeld objecten mee die zijn gemaakt van vlas mee naar Zeeuws-Vlaanderen dat daar wordt verbouwd en vanaf de 14e eeuw een belangrijk handelsgewas was voor Zeeland. In Reimerswaal staat kle-ding die is gekleurd met meekrap centraal, maar we nemen ook fi lmpjes, mutsen en andere objecten mee op zoek naar verge-ten verhalen.” Na het bezoek van de museummedewer-kers aan de zorgcentra worden de ouderen uitgenodigd voor een bezoek aan het mu-seum op het Abdijplein. Ook de mantelzor-gers worden uitgenodigd. “We merkten tijdens de try-outs dat verzorgers ook vaak de verhalen van hun cliënten niet kennen, omdat daar vaak te weinig tijd voor is. Op deze manier leren zij hun cliënten beter kennen. Dat brengt hen dichter bij elkaar. Het dichter bij elkaar brengen van mensen is ook de reden dat we jongeren betrekken door middel van soort maatschappelijke ministages.” Zij krijgen eerst een voorbereidende les van een museummedewerker over het project en begeleiden daarna de ouderen in het museum. “Zo krijg je prachtige ge-

sprekken tussen generaties en breng je ze dichter bij elkaar.” Rozenbrand lacht. Ze is trots op de maatschappelijke bijdrage van het project dat ook nog eens bijdraagt aan de strijd tegen eenzaamheid. “De jongeren die de ouderen begeleiden, komen zo veel mogelijk uit hun eigen omgeving. We wil-len het streekgebonden houden.”

Bloedkoralen Een mooi voorbeeld van de verhalen die naar boven komen als ouderen ‘trugkieke’ zijn die over de Zeeuwse bloedkoralen.

“Deze bloedkoralen worden in veel Zeeuw-se families gegeven bij de geboorte van een kind in de vorm van een armbandje”, zegt medewerker educatie Dorine Zelders van het Zeeuws Museum. “Veel mensen denken dat dit voor de sier was, maar uit de verhalen blijkt dat ze wel degelijk een functie hadden. Als de bloedkoralen witte uitslag vertoonden, wees dat op bloedar-moede bij het kindje. Veel ouderen hebben nog steeds bloedkoralen aan hun ketting, die ze als baby kregen.”

Projectcoördinator Huis van Herinnering bij SVRZ Anja van Bergen is enthousiast over de try-outs. “De bewoners hebben enorm genoten van het uitstapje. Ze raakten er onderweg naar huis niet over uitgepraat en wilden graag nog een keer mee.”

Huis van Herinnering is gefi nancierd met steun van onder andere Fonds Sluyterman van Loo, Dela Fonds en Sociaal Maat-schappelijk Fonds Rabobank Walcheren/Noord-Beveland. Voor meer informatie www.zeeuwsmuseum.nl.

WINTERGenieten van de

GOEDVOORBEREIDMET DEWINTERBEURTVAN JE AUTOVastgevroren deuren en een kapotte kachel. Het zijn scenario’s waar je in de winter liever niet voor wilt komen te staan. Wees daarom goed voorbereid en zorg dat je auto klaar is voor de winter. Met deze checklist helpen we u alvast op weg

- Stuur je auto voor een beurt naar de garage. Dan weet je zeker dat je kachel of je accu je niet in de steek laat als je op een koude ochtend vertrekt.

- Winterbanden zijn sterk aan te raden. Ze zijn niet alleen veilig bij sneeuw en ijs, maar ook bij regen en lage temperaturen.

- Denk ook aan sneeuwkettingen. Onmisbaar als je op wintersport in de bergen gaat. Oefen thuis alvast een keer, zodat je weet hoe je ze moet opleggen.

- IJskrabber, winterdeken of ruitontdooier zijn onmisbare hulpmiddelen bij ruitvorst.

- Smeer de rubbers van de deuren in met talkpoeder of siliconenspray om te voorkomen dat je deuren dicht vriezen. Zorg er ook altijd voor dat je een slotenspray bij je hebt (niet in de auto!), zodat je de deuren alsnog kan ontdooien.

- Vervang je ruitenvloeistof voor antivriesvloeistof. Ga je op wintersport, kies dan voor extra sterke antivries, tot wel -20 of -30 graden. Controleer ook of je rubbers nog goed zijn. Niets is zo vervelend als strepen pekel op je ruit.

- Is je verlichting in orde? Zo niet, dan is dit het moment om je lampen te vervangen. Inderdaad, alle twee de lampen. Want als de ene kant het niet meer doet, zal de andere snel volgen.

- Was je auto regelmatig. Pekel en zout kunnen de lak van de auto aantasten. Bij de wasstraat heb je gelukkig speciale programma’s die de onderkant van de auto mee pakken.

- Klaar om op pad te gaan? Vergeet niet om warme dekens, een startkabel, zaklamp, veiligheidshesjes, een verbanddoos en een kleine sneeuwschep mee te nemen. Het is niet te hopen dat je het nodig hebt, maar een goede voorbereiding is het begin.

Huis van Herinnering is zoektocht naar vergeten verhalenGroot project van Zeeuws Museum en SVRZ

Jongeren begeleiden ouderen tijden hun ronde door het Zeeuws Museum in het kader van het project Huis van Herinnering. FOTO MIEKE WIJNEN FOTOGRAFIE

MIDDELBURG - Bewoners van SVRZ-zorgcentrum Simnia uit Domburg hebben deze week het Zeeuws Museum in Middelburg bezocht in het ka-der van het project Huis van Herinnering.

‘Op zoek naar vergeten verhalen’

Deze actie loopt tot 30/11/2013. Neem voor meer informatie contact met ons op: [email protected] of 0113-572120

Nefi t Easy cadeau!

2+5 jaar garantie*

de beste service

NEFIT CV-ACTIEt/m 30 november

Nefi t Easy is de slimste thermostaat van Nederland. Zelfl erend en op afstand te

bedienen via uw smartphone.

HRC25/CW4 VANAF HRC30/CW5 VANAF

NEFIT EASYTHERMOSTAAT

CADEAU

VAN DE VELDE GEEFT U DE

BIJ AANSCHAF VAN EEN TRENDLINE

KETEL!

Page 13: Dbv 20131113

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113-202049

tevens service en reparatie aan alle merken!

DE SCHANS TUINSCHERMENbetonsysteem | tel. 0164 686418www.deschanstuinschermen.nl

HELP

www.devakman.info ofwww.keurmerkbedrijf.nl

Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame,

inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden.

Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

VAKMANNNENGEZOCHT

✔ Colijnsplaat Poortvliet Assurantiën, Voorstraat 62, 0113-695748

✔ Goes H.P. Assurantiën en Financieringen BV, Voorstad 18, 0113-216777, www.hpassurantien.nl

✔ Heinkenszand Meulpolder Assurantiën Heinkenszand BV, Dorpsstraat 2, 0113-561595, www.meulpolder.com

✔ Krabbendijke Reimerswaal Verzekeringen & Hypotheken, Dorpsstraat 48, 0113-503013, www.reimerswaalverzekeringen.nl

Nationale Bioscoopbon cadeaubij Zilvervloot Sparen

€ 50 cadeaubij onze Plus Betaalrekening

Tot 0,20% kortingop uw Budget Hypotheek

Open een Zilvervlootspaarrekening voor uw kind of kleinkind en ontvang: • een extra premie van 1% per

spaarjaar, tot maximaal 10% • een Nationale Bioscoopbon cadeau

Open voor 31 december 2013 een Plus Betaalrekening en ontvang € 50 cadeau. Samen gemakkelijk geregeld met de Overstapservice.

Als u bij uw Budget Hypotheek ook een betaalrekening opent, krijgt u 0,10% korting op uw rente. Passeert uw hypotheek binnen drie maanden? Dan krijgt u nog eens 0,10% korting.

Uw complete bank bij u in de buurt

Persoonlijke bank met mooie actiesWij zijn geen dure bank met marmeren vloeren. Maar een nuchtere bank in de buurt, waar u persoonlijk financieel advies krijgt van iemand die u kent. Bij ons vindt u alles onder één dak, wel zo handig. En waar andere banken hun kantoren sluiten in dorpen en kleine steden, blijven wij juist actief in de regio. Maar we maken uw keuze voor RegioBank graag nóg eenvoudiger. Daarom hebben we nu een aantal mooie acties waar u direct van kunt profiteren.

Profiteer nu van onze acties! Knip uw bon uit en kom langs.

Meer weten? Vraag ons naar de voorwaarden.

slimmer en sneller softwaregebruik

in Bergen op Zoom en Goestel. 0164 230 209e-mail: [email protected]

slimmer en sneller softwaregebruik

Een meerdaags l ifestyle event met vele workshops, demonstraties en proeverijen. Locatie: Goes, Grote of Maria Magdalenakerk.

Entree: € 5,00. Voor meer informatie over het programma en arrangementen w w w . s c a l d i s f a i r . n l

A w a y o f L i f eScaldis Fair

zaterdag

23NOVEMBER

11.0

0 -

17.0

0 uu

r

vrijdag

22NOVEMBER

14.0

0 -

21.3

0 uu

r

19.0

0 -

22.0

0 uu

r

woensdag

20NOVEMBER

14.0

0 -

21.3

0 uu

r

donderdag

21NOVEMBER

aantrekkelijk

vriendinnenarrangement

Kom genieten tijdens Scaldis Fair!

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Boomkwekers + fruittelers OPGELET!

machinaal kluiten of ondersnijden

fruit-, laan-, kerstbomen

kluit 30-120 cm

Hans van Meer 06-10802316

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Page 14: Dbv 20131113

Tekst: Bart van den Acker

Wisselen!Op het moment dat ik dit schrijf, is het

prachtig najaarsweer. Het is 17 graden,

het zonnetje schijnt, nauwelijks wind…

misschien is dit mooie najaar wel een

goedmakertje van de weergoden voor

het rampzalige voorjaar. We moeten

ook realistisch zijn, het kan zo maar

ineens omslaan. We zitten alweer in

wintertijd, ik wil niemand ontmoedi-

gen, maar voor je het weet hebben we

nachtvorst. Waar gaat dit weerpraatje

heen? Natuurlijk: winterbanden! Nou

ben ik misschien wat erg gedreven op

dit gebied, maar bij mijn eigen auto zit-

ten ze er al een week of wat onder. Dat

heeft ook een praktische reden, want

soms rijd ik in enkele opeenvolgende

weken met testauto’s. Ik wilde voorko-

men dat ik midden in de drukte van de

bandenwissels terecht ging komen en

dan zul je altijd zien dat het niet lukt of

past. Ik ben dus een groot pleitbezor-

ger voor het gebruik van winterbanden.

Geworden, moet ik wel zeggen. Als je

er eenmaal mee hebt gereden onder

echt slechte omstandigheden, met

veel sneeuw en ijs, wil je echt nooit

meer anders. Niettemin moet ik onder-

strepen dat winterbanden ook een flin-

ke bijdrage leveren aan de veiligheid in

zo’n typische Hollandse kwakkelwin-

ter. Niks sneeuwmannen maken, maar

van dat druilerige, grijze winterweer,

net boven of net onder het vriespunt,

natte sneeuw of van die zeurderige

regen, u kent het wel. Dan kan het on-

verwacht op sommige punten ineens

glad zijn: daar heb je op goede winter-

banden geen last van. ‘Ja maar’, hoor

ik dan vaak zeggen, ‘vroeger reden we

toch ook niet op winterbanden?’. Dat

klopt. Er is in de afgelopen jaren op

bandengebied nogal wat gebeurd, al

zijn ze nog steeds zwart en rond. Juist

met de opkomst van winterbanden,

zijn ook de ‘gewone’ banden veel na-

drukkelijker ‘zomerbanden’ geworden.

De normale banden van tien jaar ge-

leden waren veel meer ‘all round’ en

dus per definitie nergens echt goed

in. Het verschil in eigenschappen tus-

sen winter- en zomerbanden is nu veel

groter dan tussen winterbanden en

‘all wheather’-banden van een aantal

jaren geleden. Ik was trouwens aan-

genaam verrast dat mijn setje winter-

banden er na vier winterse seizoenen

nog heel goed uitziet. Ik weet het, een

winterband is in principe ‘op’ als er

nog vier millimeter profiel op zit, maar

daar zit ik nog royaal boven. Dit be-

wijst maar weer eens dat het argument

‘te duur’ dat nog wel eens tegen win-

terbanden wordt aangevoerd feitelijk

niet op gaat. Na vier seizoenen gaat

het dus nog steeds goed en zo lang

de winterbanden onder de auto zitten,

slijten de zomerbanden natuurlijk ook

niet. Ik bewijs voor mezelf ook weer dat

het lonend is om kwaliteit te kopen.

Destijds, toen ik ze voor het eerst aan-

schafte, heb ik bewust gekeken naar

de banden die toen het beste uit aller-

hande beoordelingen kwamen. U mag

het merk best weten, ik heb daar geen

aandelen, het zijn GoodYears. Bijko-

mend aspect is dat mijn auto op de

winterbanden wel iets anders klinkt,

vergeleken met de zomerbanden, maar

ze maken beslist niet méér geluid. De

boodschap die ik wil afgeven, is dus

tweeledig. Als u al winterbanden heeft,

bijvoorbeeld in opslag bij uw garagist,

dan wordt het de hoogste tijd om een

afspraak te maken voor de wissel. Het

is trouwens geen gek idee dat te com-

bineren met een wintercontrolebeurt.

Zit u er al jaren over te twijfelen om

winterbanden aan te schaffen, dan kan

ik alleen zeggen: doe het nou, als u ze

eenmaal hebt, wilt u niet anders meer.

Laat die winter dan maar komen!

Bart van den Acker

Sinds 2011 is dagrijverlichting toe-

gestaan. In totaal rijden er nu zo’n

750.000 auto’s in ons land mee rond.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat

veel automobilisten hier onjuist mee

omgaan. Andere automobilisten blij-

ken zich hierover vaak te bekla-

gen en stellen dat dag-

rijverlichting ‘dus’

onveilig is. Dat

is iets te

kort door

de bocht.

D a g r i j -

v e r l i c h -

ting, in

de regel

bestaande

uit energie-

zuinige LED’s,

zit alleen aan de

voorkant van de auto.

Dit is bedoeld om auto’s bij tege-

moetkomend verkeer onder alle om-

standigheden duidelijker zichtbaar

te maken. Zoals de naam al aangeeft,

is dit juist bedoeld voor overdag, als

het zicht verder goed is. In de prak-

tijk betekent dit dat in het donker,

bij slechte weersomstandigheden of

in een tunnel de normale verlichting

dient te worden gevoerd. Daar gaat

het vaak fout. Veel automobilisten re-

aliseren zich niet dat ze onder de ge-

noemde omstandigheden met alleen

dagrijverlichting onvoldoende zicht-

baar zijn. Dat geldt vooral van achte-

ren, want bij vrijwel alle auto’s

branden de achterlich-

ten niet als alleen

da dagrijver-

lichting is

ingescha-

keld. Juist

met het

oog op de

komende

maanden,

waarin het

zicht door

regen, sneeuw

en vroeg inval-

lende duisternis vaker

nodig is met dimlicht aan te rij-

den, is het goed dat hierop nogmaals

wordt gewezen. Auto’s voorzien van

automatisch inschakelende verlich-

ting ondervangen deze problematiek

grotendeels, maar ook die is in de

praktijk vaak ‘te laat’. Uiteraard is in

alle gevallen de bestuurder zelf ver-

antwoordelijk.

Opgewaardeerd: Opel Insignia

Komt er aan: Dacia Logan MCV

Citroën C3/DS3 e-HDi: 14%!

Dagrijverlichting onveilig?

Heel goed: Citroën heeft kans gezien

de CO2-uitstoot van de populaire e-HDi

90 dieselmotor nog een haartje te ver-

lagen. Die gaat officieel van 88 naar 85

g/km, waardoor deze motor in de C3 en

DS3 ervoor zorgt dat die twee types

ook in 2014 in aanmerking ko-

men voor 14% bijtel-

ling. Opvallend

bijzonder is dat deze wijzigingen alleen

voor de Nederlandse markt gelden, in

verband met de bijzonder fiscale om-

standigheden in ons land. De prijzen

blijven ongewijzigd.

Conti wint winterbandentest

Medio november start de verkoop van

de nieuwe Dacia Logan MCV. De pu-

bliekspremière vindt plaats op zaterdag

16 november op vliegveld Valkenburg

(vlakbij Leiden), tijdens de Dacia Dag

2013. Iedereen die het merk Dacia een

warm hart toedraagt is hier welkom, er

worden duizenden Dacia-rijders uit het

hele land verwacht. De nieuwe Logan

MCV is hier uiteraard de ster van de

show. Opnieuw belooft deze stationcar

de allerbeste verhouding tussen prijs

en ruimte te leveren. De minimale baga-

geruimte bedraagt al 573 liter, met ‘al-

les plat’ wordt dat 1.518 liter en je kunt

zelfs voorwerpen tot een lengte van 270

cm vervoeren. Dat is knap, zeker als je

weet dat de Logan MCV leverbaar wordt

vanaf € 11.990. Er komen twee motor-

varianten, benzine en diesel, beide 66

kW/90 pk sterk. Voor wie niet kan

wachten: vanaf dit weekend is

de Logan MCV al te bestel-

len, levering start na

15 november. De grote zakelijke middenklasser van

Opel, de Insignia, is aanmerkelijk opge-

waardeerd. Het echte nieuws zit, zoals

vaak, onderhuids. Er zijn twee nieuwe,

zuinige turbodiesels beschikbaar. Bei-

de meten 2,0 liter en leveren respectie-

velijk 88 kW/120 pk en 103 kW/140 pk.

Opmerkelijk is dat beide komen tot een

officieel verbruikscijfer van 3,7 l/100

km, ofwel een CO2–uitstoot van 99 g/

km. Daarmee komen ze alle twee ook in

2014 in de categorie met 20% bijtelling,

wat voor een zakenauto natuurlijk een

sterk argument is. Dat laatste aspect

geldt ook voor de nieuwe basis-benzi-

neversie. Die is voorzien van de 1,4 liter

turbomotor, goed voor 103 kW/140 pk.

Die komt tot een CO2–uitstoot van 123

g/km. de top van de lijn benzinemoto-

ren is eveneens nieuw, met een 1,6 en

een 2,0 liter turbomotor. Die leveren

met 125 kW/170 pk en 184 kW/250 pk

uiteraard aanzienlijke prestaties bij

een relatief laag verbruik. De 2,0 liter

turbo heeft standaard vierwielaandrij-

ving, in plaats van de handgeschakelde

zesbak zijn beide varianten als optie

ook te voorzien van een nieuw ontwik-

kelde zestraps automaat. De lage ver-

bruikscijfers van de Insignia zijn mede

het gevolg van het aerodynamisch zeer

geslaagde uiterlijk. De vierdeurs sedan

scoort op dit vlak met een Cw-waarde

van 0,25 nog steeds uitzonderlijk goed.

dat is natuurlijk een heel academisch

gegeven, maar het klopt ook met het ge-

voel. Na vijf jaar is de vormgeving van

de Insignia nog steeds modern en hij

oogt ook gewoon heel gestroomlijnd. Bij

deze facelift zijn dus alleen wat details

gewijzigd. Dat geldt bijvoorbeeld voor

de vernieuwde grille, die lijkt op die van

de eerder vernieuwde Astra en nieuwe

achterlichten. Bij de genoemde nieuwe

diesels is de grille voorzien van automa-

tisch bewegende lamellen, die gesloten

worden zodra dit met het oog op de koe-

ling kan. De prijzen van de vernieuwde

Opel Insignia zijn ook al bekend, de lijst

begint bij € 27.995.

Volkswagen Golf RDe R van…

Dit is de overtreffende trap van de huidige Volkswagen Golf. De R is, net als

in de vorige Golf-generatie de sportieve topversie. De nieuwe R is de krachtig-

ste Golf aller tijden. Het goede nieuws daarbij is dat de prestaties nog hoger

zijn dan bij de vorige, tegelijk is de uitrusting nog ruimer, maar de prijs ligt

€ 1.000 lager dan voorheen. Bijzonder. Deze nieuwe versie heeft de 2,0 liter

TSI-turbobenzinemotor, goed voor 221 kW/300 pk (ofwel: 150 pk per liter!).

standaard heeft hij 4Motion vierwielaandrijving om al dat geweld op de weg te

krijgen. Dat lukt. Met de als optie leverbare zestraps DSG-transmissie kan de

nieuwe Golf R als eerste Golf ooit binnen vijf seconden naar 100 km/u sprin-

ten, in 4,9, namelijk. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u. De uitgebreide

standaarduitrusting van de Golf R omvat onder meer bi-Xenonkoplampen, 18

inch lichtmetalen wielen, verlaagd onderstel, Climatronic en met alcantara be-

klede sportstoelen. Opmerkelijk is dat de nieuwe R mede door een stop-/start-

systeem en regeneratie van remenergie zoveel zuiniger is dan zijn voorganger,

dat hij door de lagere BPM goedkoper uitvalt. De prijzen beginnen bij € 46.990.

De Golf R is er ook als vijfdeurs.

Heeft u al een afspraak gemaakt om uw

winterbanden te laten monteren? Of

bent u er intussen –terecht- van over-

tuigd, dat winterbanden een aanzien-

lijke bijdrage aan de veiligheid, als de

wegen nat en glad zijn? In dat laatste

geval is het zinvol niet te lang te wach-

ten met die banden te bestellen. Denk

dan eens aan de ‘ContiWinterContact TS

850’, een nieuw type winterband, dat

zojuist de eerste winterbandentest van

dit seizoen met glans heeft gewonnen.

Deze Conti nam het in een extreme test

in Lapland en Frankrijk op tegen een

groot aantal banden van concurrerende

merken. Juist in de maten die gangbaar

zijn voor compacte auto’s en midden-

klassers ging de Conti met de hoogste

eer strijken.

Page 15: Dbv 20131113

AUTO’S

WIN EEN PEUGEOT 107 T.W.V. € 11.130,-

Van 9 november tot 3 december ontvangt u tijdens de dinsdag- en zaterdagmarkt op de Grote Markt in Goes bij elke aankoop vanaf € 5,- bij iedere kraam, een lot. Daarmee maakt u kans op een Peugeot 107 t.w.v. € 11.130,-. Op dinsdag 3 december wordt het winnende lot getrokken.

Betreffende Peugeot 107 is uitgevoerd met o.a. airco, radio-cd en metallic lak. Aangeboden i.s.m. PTA Peugeot Goes en Autoschadeteam Baarends

UITNODIGING

OPEN DAGENdo. 14 - vr. 15 - za. 16 november

van 09u tot 17u

IXO Team 26JS 50 Valencia JS 50 Red Line Flex L3

U bent welkom bij uw Ligier dealer:

Bij aankoop van een nieuwe Ligier brommobiel krijgt u GRATIS een veiligheidspakket twv 125€ en een set winterbanden* (

bij uw dealer - velgen niet inbegrepen)

JS 50 RC Coupe

JS 50 Club

MET AM-RIJBEWIJS

Rapenburgweg 1 - Meliskerke0118-561748 / 06-13591348

Meer info en foto’s:www.garagefrancke.nl

Meliskerke - Tel. 0118-561748

Wij doen alles voor uw auto

De winter komt eraan! Mijn skibril kan op en mijn zomerbanden kunnen eraf.

Bosch Car Service GoesDirk Dronkersweg 15a | 4462 GA GoesTel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Bosch Car Service de MuynckQuistenburg 8 | 4454 PZ BorsseleTel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Bosch Car Service Hoogesteger KapelleDijkwelsestraat 59 | 4421 AG KapelleTel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

Garage van HalstRuiterplaatweg 2b | 4493 PG KamperlandTel. 0113-371234 | www.vanhalst.nl

WINTERCHECK

€ 19,95!+

Mijn grip. Mijn Service.Wintercheck. Nu met gratis smartphone-handschoenen.

“Ik zie de temperatuur alweer omlaag gaan. Nat wegdek, straks misschien opvriezing… Juist dan wil ik dat mijn Mercedes optimaal blijft presteren. Daarom plan ik altijd een Wintercheck. Dan controle-ren ze de remmen, verlichting, accu, mijn ruitenwissers... achttien pun-ten in totaal. Een veilig idee. Zo houdt mijn auto grip op de winter en ik op mijn smartphone! Want dit jaar krijg ik er ook nog gratis smartpho-ne-handschoenen bij. Kan ik ook ver onder nul blijven bellen.”

Ook een Wintercheck voor slechts 19,95 met gratis smart-phonehandschoenen? Bel nu voor een afspraak of plan meteen online in via www.mbvanoeveren.nl/winter.

Bredaseweg 225-22, Roosendaal. Tel. 0165-557400

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun

belangen behartigt.

Wij helpen bij:· Lotgenotencontact

· Voorlichting· Belangenbehartiging

· Juridische zaken

Postbus 2641940 AG BeverwijkTel: 0628 924 494

Fax: 020 - 453 55 [email protected]

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

”Die ene druppel. Die doet er toe.”- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

gratis plaatsing

www.inter-net

bode.nl voor het (gratis)

aanleveren van al

uw nieuws

Page 16: Dbv 20131113

PAGINA 16

Collecte MS: Vanaf 18 november kan de collectant van het Nationaal MS Fonds aan de deur komen voor de collecte. Het geld dat wordt opgehaald tijdens de collecteweek zal besteed worden aan onderzoek en begeleiding en training. Heeft u de collectant gemist: een donatie is welkom op giro 5057 of stuur een sms naar 4333 met de woorden STOP MS en doneer eenmalig 2 euro. Kijk voor meer informatie op www.nationaalmsfonds.nlSchildklier en schildklierziekten: Op 20 november wordt er in het ADRZ ziekenhuis te Goes een informatie-avond gehouden door de Schildklier Organisatie Nederland afd. Zeeland. Dr. P.Leurs,endocrinoloog in bovengenoemd ziekenhuis geeft uitleg over de schildklier en schildklierziekten. De avond begint om 20.00u, zaal open om 19.30u. Aan-melden bij het Patienten Service Bureau aldaar via telefoonnummer 0113 234881 van maandag t/m vrijdag tussen 9-12 uur en 13-16 uur. De toegang is gratis.

GOESConcert: In het kader van de honderdste geboortedag van Benjamin Britten (22 novem-ber 1913) verzorgt het Middelburgs Kamerkoor in samenwerking met TY Zeeuws kamer-orkest een concert op zaterdag 16 november in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes, 20.00 uur. Uitgevoerd worden de Simple Symphonie, op. 4 van Benjamin Britten, de Messe nr. 2 in G-dur van Franz Schubert en als hoogtepunt The Company of Heaven, een in deze regio hoogstzelden uitgevoerde cantate van Benjamin Britten. Kaartverkoop: VVV-kantoor Goes. Info: www.middelburgskamerkoor.nl of www.tykamerorkest.nl.Open Atelier: Het Open Atelier in Goes zoekt nieuwe mensen. De mensen achter het atelier doekt mensen die zich willen ontwikkelen in de schilderkunst in het Open Atelier. ‘Door samen te schilderen en elkaars werk te bekijken kunnen we tot een artistieke uitwisseling te komen. Belangstellenden kunnen contact opnemen Henny van Zunderen op het telefoonnummer 0113-250327 of [email protected]. U kunt ook binnenstap-pen op dinsdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.30 uur tijdens het schilderen in Inloophuis Oase aan de Rooseveltlaan 87 in Goes. Voorlichtingsbijeenkomst: De gezamenlijke ouderenbonden in Goes houden op maan-dag 18 november een voorlichtingsbijeenkomst. Deze wordt verzorgd door de gemeen-telijke beleidsmedewerker op het gebied van o.a. de WMO. Onderwerp van gesprek zijn de veranderde regels voor voorziening per 1 januari 2014 en een doorkijkje naar het jaar 2015, waarbij er nog veel meer regelingen op de schop genomen worden. Aanvang 14.00-16.00 uur in de zaal van De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes. Toegang gratis.Gesprekskring: Elly Mes uit Burgh Haamstede houdt op maandagmiddag 18 november voor de Gesprekskring In “t Kerkje op de Westwal Goes” een inleiding over “De Schep-ping Verbeeld” met discussie erna. Aanvang 14.00-16.00 uur in de Doopsgezinde kerk Westwal 41 Goes-centrum. Meer informatie: Jeroen Jebbink tel. 0113- 213068 en Ria Mik-Hollestelle tel. 0113-223732. Zie ook: www.dggoes.doopsgezind.nlKreatieve najaarsbeurs: Op zaterdag 16 november willen we weer een hobbybeurs organiseren in buurthuis de Pit, Appelstraat 2A in Goes-Zuid van 9.30-14.30 uur. Om aan deze hobbybeurs deel te nemen kunt u een of meerdere tafels huren, in verschillende afmetingen. U kunt nog een of meerdere tafels huren door u aan te melden via de mail: [email protected] of tel. 0113-230590. Er is een beperkt aantal tafels en vol is vol. Wilt u niet meedoen aan de hobbybeurs, kom dan toch even gezellig rondneuzen.

KAPELLELezing vreemde vruchten: Dinsdagavond 19 november wordt in het Fruitteeltmuseum het verhaal verteld van de vreemde vruchten. Tijdens de lezing door Winant Halfwerk, tevens auteur van ‘Vreemde vruchten’ wordt aandacht besteed aan de duizenden jaren geschiedenis van deze vreemde vruchten. Hoe ze precies smaken, verwerkt in diverse gerechten, kunt u proeven voorafgaande aan de lezing. Vanaf 19.30 tot 21.30u. Er wordt een bijdrage gevraagd. Info: www.fruitteeltmuseum.nlMessiah G.F. Händel: Op zaterdag 16 november hoopt Christelijke Oratoriumvereniging Te Deum Laudamus Händels Messiah uit te voeren. Behalve het koor werken hieraan 4 solisten mee en het begeleidingsorkest Continuo Rotterdam, al diverse malen onze be-geleider bij concerten. Het geheel staat onder leiding van Paul Heijboer. aanvang 19.30u. Voor kaarten: [email protected] of in boekhandel de Bron, Ooststraat 8 Kapelle.Cedermarkt: Op woensdag 20 november van 10.00 tot 16.00 uur, zal in Zorgcentrum Ce-derhof, Cederlaan te Kapelle, de jaarlijkse Cedermarkt worden gehouden. De opbrengst van de Cedermarkt is bestemd voor de bewoners van Cederhof.

ELLEWOUTSDIJKOecumenische bijeenkomst: Op zondag 17 november is er een ‘oecumenische bieeênkomst’ in ’t Kerkje van Ellesdiek (Ellewoutsdijk). Op deze derde zondag van de maand november wordt in ’t Kerkje een bijeenkomst gehouden in een Zeeuwse streek-taal. De overdenking wordt dit keer verzorgd door Marinus Bierens. Thema: “Martelaers van den Twintigsten Eêuw”. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis. De bijeenkomst is later te beluisteren via www.ellesdiek.nl onder het kopje Oecumene.Open middag: Op zaterdag 16 november zet ’t Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland de deuren open voor bezichtiging van de tentoonstelling ‘Minimensch’. Het gaat om fotografisch werk van Sjors van der Wulp uit Halsteren. De fotograaf is zelf aan-wezig voor tekst en uitleg. De open middag is van 13.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

‘S GRAVENPOLDERDansavond OVA: Zaterdag 16 november houdt OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3 te ‘s Graven-polder. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur.

BAARLANDPodium maand: Zondag 17 november van 15.00-17.00 uur muziek uit Latijns-Amerika. Reserveren wordt aangeraden. In de vitrines en aan de wanden van de galerie werk van beeldende kunstenaars voor verkoop ten behoeve van War Child, Syrië. G achttien 88, Oude Polderdijk 2, Baarland. Tel: 0113 639209.

KORTE BERICHTEN

KORTGENE - Ook dit jaar organiseren de molenaars van molen “de Koren-bloem” in Kortgene een marathon.

Zij gaan draaien met de molen op vrijdag 15 november om 18.00 uur om een dag la-ter om circa 21.00 uur te stoppen. Dit jaar

willen de molenaars hiermee de aandacht nog eens vestigen op hun prachtige molen en op twee door hen gemaakte nieuwe mixen voor koekjes en appeltaart. Bewoners van Kortgene en alle vrienden van de molen roepen zij op om hen te ko-men aanmoedigen.

Kortgeense Herfst Molen MarathonOndernemers op voorpagina Bode

Succesvol ver lopen Contacta voor ui tgeveri j

GOES - Uitgeverij De Bode was één van de 350 deelnemers aan de Contacta vorige week. Ook voor het bedrijf met kantoren in Middel-burg, Bergen op Zoom en Zundert verliep de netwerkbeurs voor Zuidwest-Nederland en Vlaanderen zeer succesvol. De acquisiteurs Bert Paauwe en Lennert Steketee legden veel contacten met ondernemers en bezoekers en wisten veel voorbijgangers te strikken voor de actie ‘Topondernemer in beeld’. Alle foto’s zijn geplaatst op de Facebook-pagina’s van de Bevelandse Bode, Middelburgse en Veerse Bode en de Vlissingse Bode. De ondernemer met het grootste bereik wint een gratis paginagrote advertentie in een editie naar keuze. De actie loopt tot en met vrijdag. Volgende week wordt de winnaar gepubliceerd in de Zeeuwse uitgaven van weekblad de Bode. Op de foto zijn Lennert Steketee (links) en Bert Paauwe (tweede van rechts) in gesprek met ondernemers. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

GOES - Omdat Louis Couperus hon-derd vijftig jaar geleden geboren is, zijn er dit hele jaar activiteiten ge-weest. Op woensdag 27 november zal Boekhandel De Koperen Tuin het decor zijn van het landelijke project ‘Eline door Nederland’, dat is geïniti-eerd door uitgeverij Webooks.

‘Eline Vere’ is een van de bekendste ro-mans van Couperus en de grootse natu-ralistische roman van Nederland. De be-

doeling van het project is dat mensen een bladzijde van dit boek voorlezen en zich la-ten filmen. Die filmpjes worden op Youtube geplaatst. Op de verjaardag van Eline, 20 januari, moet het hele boek te bekijken en te beluisteren zijn. Prominente en niet pro-minente Nederlanders zijn op de playlist al terug te vinden waaronder Yvonne Keuls, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, Hans van Willigenburg en Pieter Steinz. Op woensdag 27 november tussen 15.00 en 17.00 uur kan iedereen een bladzijde

komen voorlezen voor de Webooks-came-ra. In Goes hebben oa docenten van het Ostrea-lyceum toegezegd voor de camera te willen verschijnen. Ook Manda Hed-dema, een groot Couperus liefhebber, zal de aan haar toegewezen bladzijde voorle-zen. Het is mogelijk een pagina op te halen bij Boekhandel De Koperen Tuin zodat de lezer zich kan voorbereiden op de tekst. Maar ook op de middag zelf kunt u een pagina krijgen. Het is wenselijk ( maar niet verplicht) u op te geven voor deze middag.

Voorlezen uit Eline Vere

GOES - In de Westerkerk in Goes verzorgt Delta Brass Zee-land zaterdag om 12.00 uur een ‘inloopconcert’.

Onder leiding van haar dirigent Arie Stolk zal de provinciale brass-band een concert met een afwisselend programma verzorgen. Er staan oa. werken van bekende blaasmuziekcomponisten als Philip Sparke en Martin Ellerby op het programma. Verder wordt er mu-ziek uit het lichtere repertoire gespeeld en worden bij de brass-bandmuziek behorende Engelse hymntunes ten gehore gebracht.

Delta Brass Zeeland komt uit in de landelijke 1e divisie. De band won in juni jl. in die klasse de titel bij de Open Franse Brassband Kampioenschappen en behaalde in juli jl. een eerste prijs op het Wereld Muziekconcours in Kerkrade. Provinciale brassband Delta Brass Zeeland is in 2001 opgericht om muzikanten uit Zeeland en aangrenzende regio’s de moge-lijkheid te bieden op zo hoog mogelijk niveau samen te spelen. Daarnaast stelt de band zich ten doel om de brassbandmuziek in Zeeland en omstreken te promoten.

Show Delta Brass Zeeland in de Westerkerk in Goes

Evides Waterbedrijf verlegt de drinkwaterleiding onder de N254, Bernhardweg West. De Provincie Zeeland is van plan om vanaf 2014 de Sloeweg te verdubbelen. Hiervoor is het nood-zakelijk om de drinkwaterleiding te verleggen. De werkzaamheden voeren wij uit van november 2013 tot en met februari 2014. Hierbij ontstaat helaas ook enige verkeershinder.

Van 20 november t/m 13 december 2013 is de N254 afgesloten in zuidelijke richting van Nieuwdorp richting knooppunt Borssele. Er geldt een omleidingsroute die met borden wordt aangegeven.

Werkzaamheden aan drinkwaterleiding bij N254

Page 17: Dbv 20131113

GOES - Het Zeeuws / West-Brabants Koor Lichte Muziek A58 concentreert zich de komende weken op een drietal concerten, waaronder een heuse ko-renbattle. Naast het geliefde, bekende repertoire zal het koor een tipje van de sluier oplichten van hun nieuwe musicalproject ‘Best of Broadway’ dat medio volgend jaar op de planken gebracht zal worden.

Op zondag 17 november verzorgen A58 en Harmonie Oranje Wouw in het kader van de concertreeks ‘Verrassende Ont-moetingen’ een matinee genaamd ‘East Coast ‘ in de St.Jan in Roosendaal. Solist op hobo: Sander Teepen. Aanvang 15.30u.Woensdagavond 20 november geeft het koor een avondvul-lend concert in dorpshuis’ Luctor et Emergo’ te Rilland, met in de pauze een leuke loterij. Aanvang 20.00u.En op zaterdagavond 14 december vindt voor het goede doel ‘Stichting Hoogvliegers’ en georganiseerd door Kiwani’s Goesdebevelanden een regelrechte korenslag plaats in de Grote Kerk te Goes tussen de koren A58, Seaside Rendez-vous, Sea Sound Singers en You Name It! Aanvang 20.00u.Kaarten en info verkrijgbaar via de website van het koor (www.koorA58.nl) en aan de zaal.

Koor A58 in concert

Star Trek First ContactTo boldly go where no one’s gone before?

Dan durf jij je vast wel te verdiepen

in het dagelijks leven van Carla (45, kanker)?!

DOOR BRITTA JANSSEN ‘Bij de bijeenkomst gaan we in op de maatregelen om het watersysteem op orde te brengen’, kondigt het schap aan in een persbericht. ‘Belanghebbenden uit de streek werken samen met ons aan een maatregelenpakket om knelpunten in het watersysteem te verhelpen. Het uitgangspunt in dit watergebiedsplan is zo veel mogelijk voorkomen dat er een wateroverschot of -tekort ontstaat, zowel onder normale als extreme om-standigheden, en zorgen voor een goede waterkwaliteit. Maatregelen zijn onder meer het verhelpen van stremmingen in waterlopen, het aanpassen van ge-malen en het herinrichten van oevers in het gebied.’ Het gaat om het gebied ten

zuiden van Nieuwdorp, Heinkenszand, ’s-Heerenhoek, Kwadendamme en Hoede-kenskerke. ‘Een deel van deze maatrege-len is al uitgevoerd of wordt binnenkort uitgevoerd.’ BodemtypeHet waterschap herziet een peilbesluit iedere twaalf jaar om het te kunnen aanpassen aan veranderende omstan-digheden. Een optimaal waterpeil hangt volgens het schap bijvoorbeeld samen met de hoeveelheid neerslag die in een gebied valt. ‘We willen dit deelgebied in 2020 op orde te hebben. Daarmee vol-doen we aan de (inter-)nationale eisen. ‘Tijdens de bijeenkomst praten we over de voorstellen voor peilwijzigingen. De gewijzigde waterpeilen zijn gebaseerd

op ervaringen in de streek, bodemtype en grondgebruik.’ Scheldestromen zegt reacties uit de informatiebijeenkomst mee te nemen in de besluitvorming. ‘De planning is om dit ontwerp in januari en februari 2014 ter inzage te leggen.’ Belanghebbenden kunnen in deze fase zienswijzen indienen bij het waterschap. ‘Na behandeling van de zienswijzen wordt het definitieve peilbesluit in april 2014 vastgesteld. De nieuwe waterpei-len in het gebied worden pas ingesteld nadat de maatregelen die van belang zijn voor het peilbeheer zijn uitgevoerd.’ Meer informatieHet watergebiedsplan en het vooront-werp peilbesluit zijn terug te vinden op: www.scheldestromen.nl/pwo

Bijeenkomst over waterpeil Zak van Zuid-Beveland’s-HEERENHOEK – In dorpshuis De Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek vindt woensdag 20 november om 19.30 uur een bijeenkomst plaats over nieuwe waterpeilen voor de Zak van Zuid-Beveland. Waterschap Scheldestro-men informeert belanghebbenden over de voorgenomen waterpeilen. Burgers merken niet zoveel van een andere hoogte van het oppervlaktewater, maar agrariërs des te meer. Scheldestromen probeert het peil zo passend mogelijk te maken voor boeren, door te kijken naar de specifieke omstandigheden in een gebied.

GOES - Ja u leest het goed, een vrouw van in de 60 krijgt een baby! Die vrouw ben ik! Lucy Kronkie! De overgang is al achter de rug en toch verwacht ik op korte termijn een baby!

Ik ben een van de vele eenzame oude-ren... ‘s avonds zit ik in m’n eentje te kniezen in mijn overvolle huisje. U kent het misschien wel, je voete worre koud en je botte doene zeer... en dan denk je ach ach ach! Maar een mens moet nooit wanhopen! Want nu krijg ik een baby!Een echte levende baby! Dus strakkies ben ik niet meer alleen! Hoe dat kan?

En wie al die rare snuiters zijn die ineens komen binnenvallen? Dat is lastig uit te leggen... U kunt het komen zien bij to-neelvereniging Kunstvrienden op:9 november: De Spinne, Goes (bal na)16 november: Dorpshuis, Nisse22 november: De Zandlôôper, Lewedorp23 november: De Vroone, KapelleAanvang 20.00 uur. Kaarten o.a. aan de zaal verkrijgbaar of via 0113-612926.

InhoudLucy Kronkie is een verzamelaarster eer-ste klas en houdt van verhandelen. Als je het nergens meer kunt vinden, dan is Lucy je laatste redmiddel. Ze is in de veronder-

stelling dat ze de laatste Kronkie op de wereld is en maakt zich zorgen over aan wie ze haar “schatten” na kan laten. Op zekere dag komt er een man binnenval-len die beweert ook een Kronkie te zijn. De dolgelukkige Lucy neemt hem in huis. Lucy’s geluk kan al helemaal niet meer op als er zich nog meer familieleden aandie-nen en er een nieuw wondertje op komst is. Haar buurvrouw Rosie is minder ge-lukkig met de situatie. Wat schuilt er ach-ter deze verloren gewaande familieleden en wat is dat toch met het verloren en hervonden kerstcadeau? U komt er al-lemaal achter tijdens dit avondvullende amusante en soms hilarische blijspel.

Vrouw van in de 60 krijgt babyToneelvereniging Kunstvr ienden

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

inclusief: btw 21%, 2200 km vrij, winterbanden, geen toeslag extra bestuurders

exclusief: brandstof, sneeuwkettingen (bij te huren), reis- en creditbrief

Scottweg 1-12 GOES0113 - 215415

www.autoVLIETMAN.nl* Vraag naar de voorwaarden

Te huur vanaf

€ 25,- per dag*

Waarom kopen?

[email protected] - www.tuincentrum-nieuwenhuijse.nl

Grintweg 79 - 4401 ND Yerseketel. 0113 - 57 20 75

MAAK UW TUIN

WINTERKLAARPak nu uw voordeel tijdens de Tuinklusdagen!

DONDERDAG 14, VRIJDAG 15 EN

ZATERDAG 16 NOVEMBER 2013

20% KORTINGOP ONS GEHELEASSORTIMENT

(Alleen op in voorraad zijnde artikelen, zie verder actievoorwaarden in de winkel)

TUINPLANTEN, KAMERPLANTEN, MEST-

STOFFEN, BBQ’S, TUINGEREEDSCHAP,

POTTERIE, BLOEMBOLLEN,

VIJVERMATERIAAL ENZ.

Uw tuin winterklaar laten maken?

Onze hoveniers zijn u graag van dienst!

Het bestuur van de Stichting Dorpshuis Nisse is voor het beheer en de exploitatie van 4’t Durpsuus op zoek naar een

Beheerder m/vOnze doelstelling is het optimaliseren van het multifunctionele gebruik van het dorpshuis voor inwoners van Nisse en gebruikers. Gedacht moet worden aan het continueren van het huidige gebruik en doch wenselijk uitbreiding hiervan. Nieuwe activiteiten worden ook warm ondersteund.

De functie omvat het beheer van het dorpshuis, waarbij de exploitatie voor eigen rekening is.

De taken zijn o.a.:-Beheer verhuur zalen-Schoonmaakwerkzaanheden-Verzorgen van drankjes tijdens verhuur-Alle voorkomende werkzaamheden voortvloeiend uit de functie

Wij verwachten:-Flexibele inzet, creativiteit, gastvrije opstelling, organisatietalent en enthousiasme-Goede contactuele eigenschappen-Groot verantwoordelijkheidsgevoel-Goede contacten onderhouden met huidige gebruikers-Openstaan voor vernieuwingen

Vereisten:-Verklaring Sociale Hygiëne-Inschrijving Kamer van Koophandel als zelfstandige onderneming-Bedrijfshulpverlening (BHV)-Vestigingspapieren Horeca-Aantoonbare ervaring in horecabranche

Uw schriftelijke sollicitatie kunt u tot 1 december a.s. richten aan de penningmeester van de Stichting Dorpshuis Nisse, Diaconielaan 13A, 4443 AN Nisse.Mailen mag ook: [email protected]

Voor meer informatie over de functie kunt u contact opnemen met de voorzitter Wim de Smit, op het nummer 06 23759875

Grote sliptong (Tong 1) per kilo 14.25

Zalmsalade UIT EIGEN KEUKEN, 150 gram 2.85

Kibbeling gezinszak 6.95

Garnalenkrokettenmet Hollandse garnalen

4 HALEN, 3 BETALEN

Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V.Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Onze weekaanbiedingen van 12-11-13 t/m 16-11-13

Mystery Tour 2013Zaterdag 30 novemberToneel, theater en cabaret in het centrum van Goes

Entreekaarten € 10,= p.p.

vragen of reserveren op [email protected]

Page 18: Dbv 20131113

PAGINA 18

KAPELLEVrije Evangelische GemeenteNoordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen ex-tra diensten. www.vegwemeldinge.nlChristelijke Gereformeerde KerkBiezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 17 november: 10.00u Ds. A.G.M. Weststrate (voorbereiidng HA); 16.00u Ds. A.G.M. Weststrate (welkomdienst)Ger. Gem. Kapelle-BiezelingePetrakerk, Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 17 november: 10.00u leesdienst; 18.00u Ds. A.A. BruggeProt. Gem. Kapelle-Biezelinge-Evers-dijkMozeskerk, Noordstraat 4, Biezelinge. Zon-dag 17 november: 10.00u ds. B. de Jong, belijdenisHervormde Gemeente KapelleKerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. DeventerProt. Gem. Hansweert & SchoreDijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore.Protestantse Gem. WemeldingeKerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 17 novem-ber: 10.00u Ds. J.C. van de Putte (Jeugdkerk)

BORSELEGereformeerde gemeente BorsseleOostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u.Protestantse Gemeente BorsselePredikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u.Ger. gem. ‘s-GravenpolderLangeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00uGer. gem. Hoedekenskerke‘s-Gravenpoldersestraat 4, HoedekenskerkeGer. gem. NieuwdorpHavenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u.Gereformeerde gemeente NisseZuidweg 15, Nisse. Diensten elke zondag om 9.30u en ‘s middags wisselende tijden.Herv. Gem. OudelandeScriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nlOud Ger. Gem. ‘s-GravenpolderProvincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Dien-

sten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00uProt. Gem. `s Gravenpolder/BaarlandZondag 17 november: Baarland 10.00u ds. F. van Vliet; ‘s-Gravenpolder 10.00u dhr. B. Kriekaard, `s-Gravenpolder.Prot. Gem. “de Ark” HoedekenskerkeVerder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Samenwerkende Protestantse Ge-meenten ’s-Heer Abtskerke en NisseDienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 17 november: 10.00u ds. E.Rietveld in ‘s-Heer AbtskerkeProt. Gem. HeinkenszandBarbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkens-zand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkens-zand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 17 november: 10.00u Barbesteinkerk mw M. MeulensteenProtestantse Gemeente LewedorpZandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse.Prot. Kerkgemeenschap NieuwdorpZondag 17 november: 10.00u gezamenlijke dankdagdienst met Lewedorp. Voorganger Ds D Westerneng, ‘s Gravenpolder. Muzi-kale medewerking zal verleend worden door “de Vlissingers”.RK Kerk ‘s-Heerenhoek(‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: De-ken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u.RK Kerk H. Blasius Heinkenszand(‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkens-zand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u.RK Kerk Kwadendamme(‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baar-land - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abts-kerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u.RK Kerk LewedorpParochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Le-westraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30uRK Kerk Ovezande & Driewegen - El-lewoutsdijkParochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste

za. van de maand 19.00u.Prot. Gem. Driewegen - Ellewoutsdijk - OvezandeVan Tilburghstraat 27 te Driewegen, elke zondag 10.00u. Interim-predikant: ds. Arie van der Maas, 06-13423121, e-mail: [email protected] Info: Andien Goense (scriba), 06-49914124, e-mail: [email protected]. Zondag 17 november: ds. C. Brakema.

GOESChristelijke Gereformeerde KerkMaranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Zon-dag 17 november: 10.00u ds. J.G. Schenau; 17.00u ds. P.J. TrimpDoopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige ProtestantenDoopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. (10.00u) geen dienst op 17 november.Evangelische Gemeente Rafaël GoesSamenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang dien-sten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. VerhageFamily Time MinistriesSamenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. [email protected], tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nlGemeente van Jehovah GetuigenKoninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Ver-gadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u.Gereformeerde GemeenteLouise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u.Ger. Gem. in NederlandKoningskerk, Nassaulaan 153, GoesGereformeerde Kerk VrijgemaaktOntmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (te-genover ziekenhuis). Zondag 17 november: 9.30u ds. P.J. Trimp; 16.30u ds. J.G. SchenauLeger des HeilsRav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst.Oud Ger. Gem.Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan

90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u.Rooms-katholieke kerkH. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en ie-dere zondag om 10.45u.Protestantse gemeente GoesGrote of Maria Magdalenakerk, Singels-traat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 17 november: Grote Kerk 10.00u Mevr ds W.C. de Vroe te Vlijmen; Ooster-kerk 9.30u Kerkgroep; de Hoogte 10.00u Ds R. Kamermans; Bethelkerk 18.30u Ds R. KamermansVergadering van GelovigenZondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samen-komsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke.Vrije Evangelische GemeenteKerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zon-dag v/d maand zingen in de Bethelkerk aan-vang 18.30u.Hervormde GemeenteKerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Diensten 10.00u en 17.00u. Zondag 17 november: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes.Vliedberggemeente Geref.Kerk Goes e.o.Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur.Messiaanse gemeenschap Stichting Yeshiva GoesBijeenkomst elke shabbat van 11.00 tot 13.00u in de Bonte Koe, Beestenmarkt 4, Goes, [email protected], 06-44518941.Admiraal de Ruyterziekenhuis GoesZondag 17 november: 10.00u Ds. M. Die-penbroekPKN Gem. ‘s Heer ArendskerkeTorenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. WisseProt. Gem. ‘s Heer H’kinderenPlein 1, tel. 233098. Zondag 17 november: 10.00u Hr. R.W. Baas, ZonnemaireHerv. Gemeente KattendijkeKerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke.Prot. Gemeente KloetingeGeerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge.

Predikant: ds. J.H. de Koe. Zondag 17 no-vember 10.00u Eredienst, voorganger ds. J.R. Wolthaus uit Leiden.Prot. Gem. WilhelminadorpBrugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 17 november: 10.00u de heer D.P. van Benne-kom mmv jeugdkoor “Elsafan”.Geref. Gem. WolphaartsdijkVilla Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u.Prot. Gem. WolphaartsdijkNicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolp-haartsdijk. Zondag 17 november: 10.00u Ds. C.A. van EckBaha’i-gemeenschap GoesBijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 06-30534547Huis van EliaIedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informa-tie: C. Harthoorn 0113-622409 of [email protected] ArrahmaanA. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari

NRD-BEVELANDGereformeerde GemeenteTorendijk 76, 4484 AV KortgeneProt. Gem. De Ontmoeting te Noord-Beveland i.w.Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. De Katse Kerk, Kerkstraat 9, Kats. Opstan-dingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke. Predikanten: Ds. R. den Hertog en mw. Ds. K. van den Broeke. Zondag 17 november, 9e van de herfst: Wissenkerke 9.30u Ds. K.W. Kakes, ’s Heer Abtskerke; Kats 11.00u Ds. J. Visbeek; Kortgene dienst in Kats.Prot. Gemeente KamperlandDe Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30uGereformeerde GemeenteVeerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden.

Prot. Gem. te ColijnsplaatHavelaarstraat 30, Colijnsplaat. Zondag 17 november: 10.00u ds. Spaans in Cleijen-borch. Woensdag 20 november: 19.00u Dankdag in de Ontmoeting.

KERKELIJK NIEUWS

Wonen en leven, samengevat in een meer-daags sfeerevent, dat is Scaldis Fair. Be-zoekers kunnen alvast inspiratie opdoen voor de feestdagen, en uiteraard zijn er genoeg mogelijkheden om te slagen voor leuke (december)cadeaus. Kunst, mode, sieraden, interieur, exterieur, beauty & wellness en smakelijke gerechten zijn een aantal van de ingrediënten van deze fair.

VriendinnenarrangementHet populaire vriendinnenarrangement wordt ook tijdens Scaldis Fair 2013 weer aangeboden. Gezellig samen met je vriendin, moeder, dochter of zus genieten tijdens Scaldis Fair tegen een speciale prijs inclusief 2 glaasjes prosecco op het horecaterras. Het vriendinnenarrangement is te boeken per

e-mail ([email protected]), meer informa-tie is terug te vinden op de website www.scaldisfair.nl

InformatieVoor bezoekers is het mogelijk om Scal-dis Fair VIP te worden. Scaldis Fair VIP’s profiteren dan van diverse acties, aanbie-dingen en zijn als eerste op de hoogte van het laatste nieuws. Aanmelden als VIP kan kosteloos via de Scaldis Fair website.

Data en tijden:Woensdag 20 november: 19:00 - 22.00 uur (genodigden)Donderdag 21 november: 14.00 - 21.30 uurVrijdag 22 november: 14.00 - 21.30 uurZaterdag 23 november: 11.00 - 17.00 uur

Meer informatieVoor het programma kunt u ook terecht op onze website. Doorlopend zijn er tijdens Scaldis Fair diverse workshops waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Ook dit jaar ligt de organisatie weer in handen van organisatie- adviesbureau Janse & Janse uit Goes. Een evenement wat u niet mag missen!

Kom genieten en laat u verrassentijdens Scaldis Fair 2013

Woensdag 20 tot en met zaterdag 23 november

Scaldis Fair is sfeervol shoppen.

GOES - Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 november kunt u weer komen genieten in de Grote of Maria Mag-dalenakerk in Goes. Scaldis Fair 2013 gaat woensdagavond 20 november van start met een preview avond voor genodigden. Tijdens deze avond zal Balletstudio Free een spectaculaire openingsact verzorgen. De overige dagen is de fair open voor bezoek, de entreeprijs bedraagt vijf euro.

OVEZANDE - Gamblers Falacy, Be-hind The Mirror en Keaton presente-ren zich als nieuwe Zeeuwse bands in poppodium De Klomp in Ovezande. Ze doen dat op vrijdag 15 november tijdens de 2de voorronde van Spectra.

De nieuwkomers gaan voor een plek in de finale die volgend jaar voor het eerst tijdens het Klomppop festival op de rol staat. Vrijdag krijgen ze gezelschap van de bands Taymir en Join The Cavalry die het punt van doorbreken al hebben bereikt. Spectra begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De meeste bandervaring bij de nieuwkomers zit bij Gamblers Fallacy. Drie bandleden maakten vorig seizoen indruk met de band Remote World en zanger Tom Oldenmenger won 2 jaar geleden Spectra met zijn metalband Bloodshift. Hij heeft het grunten nu ingewisseld voor zang. Van de andere twee nieuwe bands wist Keaton

bij het debuut al de voorronde van het Wal-cherse podiumproject Podium-Z te winnen. Alle drie de deelnemende acts bestaan in de huidige bezetting nog maar enkele maanden. Voor drummer Harrie Roelse van het als ‘Haagse band’ te boek staande Taymir is het een weerzien met het podium in Ovezande. Enkele jaren geleden was hij met de band Zaniac nog deelnemer en finalist van het podiumproject van de Jongerenraad Borsele en De Klomp. Met Taymir schopte hij het dit jaar vanuit het niets al tot Serious Talent en had onlangs met de single ‘Aaaah’ een 3FM megahit te pakken. Een clubtoer als support van DI-RECT begint eind deze maand, Noorder-slag volgt in januari. Voor Join The Cavalry vormde een EP eind vorig jaar en de single ‘Rosie’ de opmaat naar landelijke bekend-heid. De band rond zangeres Astrid Kunst werkt aan een album dat begin volgend jaar verschijnt.

Tweede voorronde Spectra

HEINKENSZAND - Op zondag 24 no-vember organiseert de slagwerk-groep van muziekvereniging Euterpe voor de 7de keer een slagwerkfesti-val.

Na het geslaagde optreden van het Ma-rimba Quartet van vorig jaar is dit jaar de slagwerkgroep van Vlijt en Volharding uit Oost-Souburg is te gast. Verder treden Ri-nus Zuidweg (bugel en trompet) en René Verhage (contrabas) ieder op als solist bij een stuk van de slagwerkgroep. Bij deze

nummers hoort u naast ongestemde slag-werkinstrumenten ook de xylofoon, vibra-foon en marimba. Verder treedt naast de slagwerkgroep ook ‘Aan de slag’, de jeugdslagwerkgroep van Euterpe op. Alle groepen staan o.l.v. Bart van der Vaart. Naast een gezamenlijk stuk speelt ieder groep enkele nummers apart wat zorgt voor een afwisselende muzikale middag. Het festival wordt gepresenteerd door Hans Willemstein. Het festival begint om 14.00 uur in de Stenge in Heinkenszand.

Slagwerkfestival Euterpe

Page 19: Dbv 20131113

LIEF EN LEED

PAGINA 19

Familieberichten

De Zeeuwse uitvaartverzorgingHenk in den Bosch

24 uur per dag bereikbaar op 0113-251303 of 06-53711948

Persoonlijke aandacht en betaalbare kwaliteit

€ 3750,-

www.zeeuwseuitvaartverzorging.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN Z I JN GELD WAARD!Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd.

U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren.Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

Openingstijden:

Gebr. Timmermans b.v.Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat

4751 XK Oud GastelTel.: 0165 - 31 77 [email protected] www.krt.nl of mobiel .krt.nl

46 vanaf tot

plastic koper kabel € 1,50 €plastic aluminium kabel € 0,65 p/kgloodkabel koper € 0,85 € 1,05 p/kgloodkabel aluminium € 0,50 p/kg

€ 4,50 p/kg€ 4.00 p/kg

gemengd rood € 3,00 € 3,50 p/kggeel koper €aluminium € 0,75 p/kgroest vrij staal € 0,75 p/kg

€ 0,90 p/kg€ 0,70 p/kg

electro motoren € 0,30 p/kg€ 0,17 p/kg

accu’s €wasmachines, drogers per kg € 0,13 p/kgauto katalysator per stuk €

LENENHURENKOPEN

Aa

nb

ied

ing

en

ge

lde

n v

an

1 n

ove

mb

er

t/m

31

de

cem

be

r 2

01

3 e

n z

ola

ng

de

vo

orr

aa

d s

tre

kt.

Nie

t g

eld

ig i

n c

om

bin

ati

e m

et

an

de

re a

ctie

s.

We

lzo

rg k

an

nie

t ve

ran

two

ord

eli

jk w

ord

en

ge

ste

ld v

oo

r o

nju

iste

pri

jze

n,

dru

k-

of

zetf

ou

ten

. A

fbe

eld

ing

en

ku

nn

en

afw

ijk

en

.

Aangenaam wonen

Verwarmingselement Sta-op-stoel Kussensteun Klok

voor € 89 voor € 1.749 voor € 39.95 € 99.95

SELECTIE

BADKAMER

PRODUCTEN

20%KORTING

NIEUW

Introductieprijsvan € 52.95van € 1.899van € 111

Wij ruimen op! Kom in november en december langs voor aangename kortingen tot wel 50%.

Kolveniershof 50, tel: 0113 – 753 193

16 november 1973 16 november 2013 Lieve (o)pa en (o)ma VAT,

Van harte gefeliciteerd met het 40- JARIG bestaan van:

woninginrichtingVAT

Liefs van jullie kinderen en kleinkinderen

Degenen die hen met dit heugelijk feit willen komen feliciteren kunnen dit doen op

d.v zaterdag 16 november tussen 10 uur en 15 uur in de winkel aan de Hoofdstraat 6 te Biezelinge

Page 20: Dbv 20131113

ROLLUIKEN

Maatwerk!G E V E L T E C H N I E K

www.kaangeve l te chn i ek .n l

WIE HIER KOMT WONEN IS ALTI JD OP VAKANTIE

WEIDS U ITZ ICHTWATERR I J K WON EN

In Campervelden kunt u kiezen tussen permanent of deeltijd wonen. Of u nu kiest voor zelf bouwen of voor een complete woning:

Campervelden is een unieke plek om te kunnen wonen, werken en recreëren. In samenwerking met Rianthuis hebben wij een aan-

tal woningtypen geselecteerd die uitstekend op één van de kavels past.

Bouwprijs € 219.000 Bouwprijs € 229.500 Bouwprijs € 184.000 Bouwprijs € 198.500 Bouwprijs € 240.000

Knotwilgendreef 7

Bepaal zelf de grootte van uw kavel en realiseer uw eigen droomhuis

Oppervlakte 605 m2

Kavelprijs € 167.800,- v.o.n.

Peppeldreef 6

Complete ééngezinswoning

Perceeloppervlakte 130 m2

Prijs € 177.900,- v.o.n.

Schietwilgendreef 11

Bepaal zelf de grootte van uw kavel en realiseer uw eigen droomhuis

Oppervlakte 579 m2

Kavelprijs € 142.400,- v.o.n.

Bouwnummer 1

Appartement 1e verdieping

Woonppervlakte 90 m2

Prijs € 240.000,- v.o.n.

Sierperendreef 18

Bepaal zelf de grootte van uw kavel en realiseer uw eigen droomhuis

Oppervlakte 435 m2

Kavelprijs € 102.225,- v.o.n.

Bouwnummer 14

Penthouse

Woonppervlakte 156 m2

Prijs € 450 .000,- v.o.n.

BoooBB ooogggerddddddrrreeeefffee

DDDiiijjjkkdreeeeeeeffffeeeee

LLLaLLnnngggggeddwwweiiillll

SSScSShhhietwilgendreeffee

14 7

13 6

12 5

11 4

10 3

9 2

8 1

15

16

17

18

19

8 7 6 5 4 3 2 1

Appartement

Sier

per

end

reef

Kn

otw

ilgen

dre

ef

Peppeldreef

VERKOOP EN INFORMATIE:

T +31 (0) 113 37 24 74 T +31 (0) 113 27 19 77 T +31 (0) 113 61 55 00 T +31 (0) 113 27 30 55

W W W.CAM PERVELDEN . N L

lmpresant modern ll Kordant jaren 30 Eigen ontwerp Privant Modern Romant Eigentijds Excellant Klassiek

Alle peuters welkom!

UITNODIGINGOPEN DAG OMNISSCHOOL

´t Opstapjewoensdag 20 november12.15 - 14.00 uur

Kom gezellig spelen. Met vriendjes, vriendinnetjes, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s! Kijk voor het programma op

omnisscholen.nl

pannenkoeken

goocheltrucs

poppenkast

sportclinic

schminken

EN NOG VEEL MEER ...

KOMT U KIJKEN OP 16, 23 OF 30 NOVEMBER?

VILLAKERVEL.NL

T 0113 57 31 00www.neeskens.com

T 0113 21 94 45www.steendijk.nl

NOG MAAR

1 NIEUW

APPARTEMENT

MAAR LIEFST 143 M2

VRAAGPRIJS

€ 320.000 VON

OPEN HUIS VAN 11 TOT 12 UUR