Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

100
CULTUURGIDS 2012-2013 CULTUUR GIDS 2012 2013

description

Davidsfonds Cultuurgids

Transcript of Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Page 1: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

CU

LTUU

RG

IDS 2

012

-20

13

CULTUURGIDS 2012

2013

Page 2: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 3: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Woord vooraf 3

Samen cultuur beleven is vandaag geen evidentie meer. We raken maar niet uit de economische crisis en dat heeft ook zijn weerslag op het culturele landschap, op de cultuursubsidies, op wat wij

met het Davidsfonds doen. En toch. Net op deze momenten van onzekerheid blijkt hoe nodig het Davidsfonds is. Hoe goed het is om mensen te verenigen rond cultuur, om te blijven investeren in culturele projecten. Precies omdat ze mensen verrijken op mo-menten dat we dreigen te verarmen.

Het Davidsfonds laat het hoofd dan ook niet hangen. Vol goede moed, vol vertrouwen en met heel wat nieuwe projecten stappen we het cultuurseizoen 2012-2013 binnen. Sterker nog: het Davidsfonds nodigt u bij deze uit om dit jaar mee op reis te gaan. Letterlijk, met één van onze tientallen boeiende cultuurreizen, maar ook figuurlijk door ons andere aanbod, waar-uit niet minder maar méér ambitie spreekt dan ooit tevoren. Precies omdat we geloven in de kracht van cultuur.

Kijk bijvoorbeeld naar onze boeken, die u in deze cultuurgids zult ontdekken. Alleen al met de Mercatoratlas kunt u een fantastische wereldreis maken. Het is een prachtig project geworden, groots in zijn omvang en uiteraard in zijn betekenis. Daarnaast presenteren we onder meer het nieuwe overzichtswerk van Edward De Maesschalk over de graven van Vlaanderen en een nieuw boek over de abdij

van Westvleteren. Maar er is ook het – nu al veelbesproken – dieetboek van Bart De Wever en het prachtig geïllustreerde Alice in Wonderland.

Het Davidsfonds is natuurlijk meer dan boe-ken alleen. De cursussen, evenementen en cultuurreizen nemen u allemáál mee op reis door cultuur. Davidsfonds Evenementen pre-senteert in 2012-2013 naast Brussel Exclusief nu ook Antwerpen Exclusief, waarmee u vier culturele vip-belevenissen kunt meemaken in twee toonaangevende steden. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd brengt verdieping bij de nieuwe Dossinkazerne, de Permeke-tentoonstelling in Bozar of het Amerika in volle kiescampagne. En met Davidsfonds Cultuurreizen kunt u zoals steeds Europa en de rest van de wereld van zijn mooiste culturele zijde zien.

Ik hoop dat u alleen al daardoor veel goesting hebt gekregen in cultuur. Goesting om met ons de duizenden activiteiten mee te maken die onze vrijwilligers bij u in de buurt organi-seren. We wensen u alvast een heerlijke cul-tuurtrip, in alle betekenissen van het woord.

Peter Peenenationaal voorzitter Davidsfonds

Beste cultuur­lief hebber,

We wensen u een heerlijke cultuurtrip, in alle betekenissen van het woord

Page 4: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

4 Inhoud

3woord vooraf peter peeneSamen cultuur beleven is geen evidentie meer. We raken maar niet uit de economische crisis en dat heeft gevolgen voor cultuur en wat wij met het Davidsfonds doen. Maar net op deze mo-menten blijkt hoe nodig het is om mensen te verenigen rond cultuur en te blijven investeren in culturele projecten. De nationaal voorzitter licht toe.

6de ambassa deursDuizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Ve-len werken in de schaduw, maar een aantal van hen kent u zeker. Ook dit jaar brachten we een fijn gezelschap Davidsfonds gezichten samen en maakten we een intrige-rend groepsportret. Achter de lens stond topfotograaf Jimmy Kets.

8aanGename KennIsmaKInGBoeken en cd’s, cultuurreizen, cursussen en evenementen. Het Davidsfonds is niet op één leest te schoeien. Daarom stellen we ons graag aan u voor. Vanaf pagina 8 ontdekt u dat het Davidsfonds een divers cultuurnetwerk is waarin uiteenlopende mensen samenwerken: vrijwilligers, do-centen, auteurs, reisbegeleiders en vele andere cultuurliefhebbers.

135 nIet te mIssen voordelenVijf belangrijke voordelen zijn de uwe wanneer u kiest voor de Da-vidsfonds Cultuurkaart – en dus lid wordt van het Davidsfonds. We geven een overzichtje en een korte toelichting op pagina 13, en lijsten exclusieve voordelen bij toonaangevende cultuurpartners op vanaf pagina 14.

De Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013 is een uitgave van het Davidsfonds.Hoofdredactie: Filip SalmonRedactie en eindredactie: Lieselotte De Snijder, Jan Vaes, Eva Vandebroek, Annick Van den EyndeOverzicht Davidsfonds afdelingen: Jan VaesCoverillustratie: Jan Van Der Veken www.fabricagrafica.beFoto’s: Davidsfonds, ShutterstockFoto’s ambassadeurs en toppers: Jimmy Kets, styling Linda Van Waesberge, locatie kasteel d’Ursel in Hingene Vormgeving: Maarten DeckersVerantwoordelijke uitgever: Jeroen Sleurs, Davidsfonds,Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016-310.600, fax 016-310.608,www.davidsfonds.be, [email protected]

Page 5: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Inhoud 5

16beleef het mee!Cultuur beleeft u bij het Davids-fonds samen. De Davidsfonds Cultuurkaart is een must om het maximum te halen uit onze evenementen, cursussen, cul-tuurreizen of boeken, en volop te genieten van onze exclusieve voordelen en aanbiedingen. Op pagina 16 en 17 komt u te weten hoe u lid kunt worden van het Davidsfonds en de Cultuurkaart te pakken krijgt.

18de 10 toppers250. Dat is het aantal boeken waaruit u dit jaar kunt kiezen voor uw Davidsfonds Cultuur-kaart. Geen gemakkelijke keuze. Daarom lichten we 10 boeken voor u uit. 10 toppers die het verschil maken door de auteur, inhoud of vorm. 10 toppers die de harten van onze uitgevers sneller doen slaan. U ontdekt ze vanaf pagina 18.

28boeKen, cd’s, e-booKsVanaf pagina 28 vindt u de boe-ken en cd’s voor 2012-2013, net-jes opgedeeld in zes secties. Aan het begin van elke sectie krijgt u enkele evenementen, cultuur-reizen of cursussen die perfect aansluiten bij het thema in kwes-tie. Vanaf dit jaar bieden we ook een aantal e-books aan.

94bIJ u In de buurtHet Davidsfonds is actief op meer dan 500 plekken in Vlaanderen, waar het grote en kleine cultu-rele initiatieven op touw zet. Ook bij u in de buurt is er zeker een Davidsfonds afdeling te vinden. Werp dus eens een blik op de kaarten vanaf pagina 94 en volg ons op Facebook en Twitter om alles te weten over onze initia-tieven, wedstrijden, kortingen en andere acties.

28 Toerisme & Lifestyle38 Mens & Actualiteit44 Geschiedenis, Kunst, Cd’s

& E-books64 Zingeving & Spiritualiteit68 Romans & Poëzie74 Kinder & Jeugd

Page 6: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 7: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

De ambassaDeursDuizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Velen werken in de schaduw, maar een aantal van hen zijn u zeker bekend. Kijk maar eens op deze foto en spot de bekende Davidsfonds ambassadeurs. Op de volgende pagina’s komt u te weten wat ze voor het Davidsfonds doen en wie of wat het Davidsfonds is.

Met dank aan kasteel d’Ursel in Hingene voor de locatie.

Page 8: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

8 Aangename kennismaking

Aangenamekennismaking

Boeken, cursussen, culturele evenementen en cultuurreizen: het Davidsfonds heeft het allemaal in huis. Ons cultuurnetwerk is dus misschien wel meer dan wat u tot nu toe dacht. Op de volgende pagina’s geven we u graag een overzicht van wat we allemaal doen. En we stellen onze ambassadeurs nader aan u voor.

Page 9: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

© M

ar

c W

au

te

rs

Aangename kennismaking 9

De Nacht van de Geschiedenis, één van de grootste geschiedenisevenementen in Vlaan-deren, die in 2013 al zijn elfde editie zal bele-ven. De grote Zomerzoektocht, die al 26 jaar op ontdekking gaat in een onbekend stukje Vlaanderen (in 2013 het Hageland). Of de Junior Journalist-wedstrijd, die elk jaar maar liefst 35.000 jongeren aan het schrijven zet. Het zijn drie van de bekende Davidsfonds Evenementen die al jaren plaatsvinden en al even lang duizenden mensen samen cultuur laten beleven. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer, meer dan 10.000 om precies te zijn! Grote en kleinere initiatieven die jaarlijks georganiseerd worden door maar liefst 5.000 vrijwilligers via 500 Davidsfonds afdelingen in

heel Vlaanderen (achteraan vindt u trouwens een overzicht daarvan). En geregeld komen er nieuwe evenementen bij, zoals vorig jaar Brussel Exclusief, dat van oktober tot maart vier vip-cultuurbelevenissen aanbiedt in de hoofdstad. Of twee jaar geleden Toast Literair, dat inmiddels uitgegroeid is tot het grootste literaire ontbijt van Vlaanderen en vorig jaar maar liefst 10.000 deelnemers had.

Alle details over de Davidsfonds Evene-menten van het cultuurjaar 2012-2013 vindt u op www.davidsfonds.be/evene-menten.

DaviDsfonDsevenementen

ann Vansteenkiste ➜ Theesommelier en auteur van De stille

kracht van thee. ➜ Gaat voor Davidsfonds Evenementen

op tournee met een lezing en workshop rond theecultuur.

rik Van cauWelaert ➜ Bekend opiniemaker en directeur stra-

tegie voor de magazines van Roularta Media Group.

➜ Vast jurylid in de nationale jury van de Junior Journalist-wedstrijd.

Page 10: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

© c

or

bis

10 Aangename kennismaking

Van Bart De Wever tot Wim Opbrouck. Van Michaël De Cock tot Ed Franck. En van Wi-niefred van Killegem tot cartoonist Lectrr. Maar ook van de geschiedenis van de Bour-gondische vorsten tot die van het kleinste kamertje. Of van de Vlaamse Ardennen tot de mooiste plekjes van Italië. Je kunt geen boei-end thema bedenken of Davidsfonds Uitgeve-rij maakt er wel een boek, cd of e-book rond. Geschiedenis en kunst staan voorop, maar ook toerisme, lifestyle, zingeving en vele ande-re actuele thema’s komen aan bod. Zo staat dit jaar niet alleen het langverwachte dieetboek van Bart De Wever op het programma, maar ook een nieuw standaardwerk over de graven van Vlaanderen. Daarnaast publiceren we

evengoed Lekkel! Een culinaire reis door Azië van Tom Van de Weghe of Rollercoaster, de nieuwe Dirk Bracke. En daarmee zitten we bij dat andere deel van Davidsfonds Uitgeverij: de kinder- en jeugdboeken. Prentenboeken, groeiboeken, peuter- en kleuterboeken, maar ook jongeren- en adolescentenromans. Fictie en non-fictie voor jong en wat ouder dus. In totaal brengt Davidsfonds Uitgeverij jaarlijks zo’n 100 boeken en cd’s uit.

Alle details over Davidsfonds Uitgeverij vindt u op www.davidsfonds.be/uitgeverij.

DaviDsfonDsuitgeveri j

angelo Dorny ➜ Auteur voor Davidsfonds Uitgeverij,

groene jongen, gepassioneerd multi-mediaman.

➜ Publiceerde Angelo’s groentetuin en maakte daarmee in één klap tuinieren weer hip en trendy.

ina VanDeWijer ➜ Jeugdauteur voor Davidsfonds Uitgeverij. ➜ In september 2012 verschijnt van haar

Little Black Spiders, waarvan dan ook een film in de zalen komt.

Page 11: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

© j

ust

in l

an

ca

ste

r,

shu

tt

er

sto

ck

.co

MAangename kennismaking 11

Muziekkenner Fred Brouwers. Militair his-toricus Luc De Vos. Columniste Mia Door-naert. Minister van Staat Mark Eyskens. Componist Piet Swerts. Het zijn maar een paar voorbeelden van de goed 100 auteurs, professoren, journalisten, musici, wetenschap-pers en andere grote namen die elk jaar 150 Davidsfonds Cultuurreizen begeleiden. Uit-zonderlijke reisbegeleiders dus, die werden geselecteerd vanwege hun grondige kennis van de bestemmingen en hun talent om die op een toegankelijke manier over te brengen. Davidsfonds Cultuurreizen pakt uit met een rijk en eigenzinnig programma, vol culturele verrassingen en onbetreden paden. En dat zowel in Europa als in de rest van de wereld.

Deelnemers reizen in kleine groep (maxi-mum 25 deelnemers), met een geïnteresseerd gezelschap en voor een correcte prijs. Zeer veel is inbegrepen: alle excursies, concer-ten, meestal alle toegangsgelden en fooien, kwaliteitsvolle kamers, maaltijden en een uitgebreide reisverzekering. Met Davidsfonds Cultuurreizen kiest u voor een hoogstaand totaalpakket, inclusief reisbegeleiders die écht wel het verschil maken.

Een overzicht van de Davidsfonds Cultuur-reizen vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

DaviDsfonDscultuurreizen

Mia Doornaert ➜ Was journaliste bij De Standaard en is

nu actief als opiniemaker en publiciste. ➜ Begeleidt voor Davidsfonds Cultuurrei-

zen onder meer een cruise in Zuidoost-Azië, van Hongkong tot Singapore.

Piet sWerts ➜ Toonaangevende hedendaagse compo-

nist en docent aan het Lemmensinstituut. ➜ Begeleidt voor Davidsfonds Cultuurreizen

onder meer de muziekreis Ile de France. Impressionisten voor ogen … en oren.

Page 12: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

© D

eb

by

hu

ysM

an

s

12 Aangename kennismaking

Bijleren over intrigerende onderwerpen op een interessante manier. Klinkt u als muziek in de oren? Dan is Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd beslist iets voor u. Jaarlijks zijn er zo’n 150 cursussen (van een viertal lessen) in meer dan 60 steden in heel Vlaanderen. Een keur van docenten uit alle Vlaamse uni-versiteiten, hogescholen en academies geeft de liefde voor hun vak aan u door. De focus ligt op de boeiendste aspecten van geschie-denis. Een paar voorbeelden? Journalist en VS-deskundige Bert Devroey ontleedt voor u de Amerikaanse maatschappij. Brigitte Raskin vertelt u in detail hoe de taalgrens tot stand kwam en welke gevolgen dat allemaal had. En Luc Rombouts neemt u mee op reis door

500 jaar beiaardcultuur. Davidsfonds Univer-siteit Vrije Tijd organiseert daarnaast ook nog operadagen en andere all-in dagcursussen met lezingen, rondleidingen en bezoeken. Bijvoorbeeld rond de prestigieuze expo Per-meke in Bozar of het vernieuwde museum aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

Davidsfonds Universteit Vrije Tijd won in 2009 de Driejaarlijkse Prijs voor Weten-schapspopularisering, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Alle de-tails over de cursusonderwerpen en locaties vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

DaviDsfonDsunivers ite it vri je t i jD

joanna Van Der heyDen ➜ Werkt bij Klara en doet redactioneel werk

rond historische onderwerpen. ➜ Geeft voor Davidsfonds Universiteit

Vrije Tijd de cursus Het dagelijks leven in Europa van 1800 tot 1950.

WiM DistelMans ➜ Professor palliatieve geneeskunde en

pionier voor het recht op euthanasie. ➜ Geeft voor Davidsfonds Universiteit Vrije

Tijd de lezing Waardig sterven met pal-liatieve zorgen en euthanasie.

Page 13: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Voordelen 13

1 MeteenwaarvooruwgeldHet Davidsfonds heeft een unieke lidmaatschapsformule, want voor uw bijdrage krijgt u een directe return, namelijk mooie boeken of cd’s die u zelf uit een ruim aanbod kunt kiezen. Het lidmaatschap en de bijbehorende Davidsfonds Cultuurkaart kosten u dus eigenlijk niets als u ervoor opteert om via een boekenkeuze lid te worden of te blijven. Alle praktische info vindt u vanaf pagina 16.

2 KortingopeveneMenten,cursussenenindavidsfondsboeKhandelMeer dan 10.000 culturele evenementen organiseert het Davidsfonds jaarlijks. Kleine en grote initiatieven die bij u in de buurt plaatsvinden. Dat geldt ook voor de cursussen van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd. Op al die activiteiten krijgt u tot 25% korting met uw Davidsfonds Cultuurkaart. De kaart geeft u bovendien steeds 10% korting op al uw aankopen in onze boek-handel Infodok/Davidsfonds (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven – tel. 016-310.650).

3 extrageschenKvan30of50eurobijdavidsfondscultuurreizenWie als Davidsfonds Cultuurkaarthouder een reis boekt van drie of meer dagen krijgt een boekenbon cadeau. Voor reizen in Europa bedraagt die 30 euro, voor wereldreizen 50 euro. En zo’n bon gaat naar elk lid van het gezin dat zich inschrijft voor een reis.

4 gratistweeMaandelijKscultuurMagazineinuwbusInterviews met spraakmakers uit de culturele wereld. Reportages over culturele evenementen. Cultuurnieuws en spitse columnisten. Verdieping, achtergrond én ontspanning. En natuurlijk wedstrijden en exclusieve aanbiedingen. Dat alles krijgen Cultuurkaarthouders vijf keer per jaar gratis in hun brievenbus met het cultuurmagazine Omtrent.

5 specialeaanbiedingenbijdebestecultuurhuizenvanvlaanderenHet Davidsfonds zit ieder seizoen samen met een uitgekiende selectie van toonaangevende cultuurhuizen en cultuuraanbieders in Vlaanderen. Het resultaat: een knap pakket van extra kortingen en exclusieve voordelen voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders. Waar u met de Davidsfonds Cultuurkaart korting en extra voordelen krijgt, leest u op de volgende twee pagina’s.

Iedereen is van harte welkom op de activiteiten van het Davidsfonds. De vele evenementen, cursussen en reizen die we organiseren, staan open voor deelnemers met én deelnemers zonder een Davidsfonds Cultuurkaart. Maar wie een Davidsfonds Cultuurkaart heeft, krijgt wel een heleboel voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

5 niet te missen voorDelen

van het DaviDsfonDs

Page 14: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

festIval aan ZeeFestival aan Zee is in 2013 toe aan zijn 9de editie. Aan het mooie strand van De Panne geven topartiesten het beste van zichzelf en geniet de hele familie van een overvloed aan animatie. Festival aan Zee is eind april dé aftrap van de festivalzomer. Met uw Davids-fonds Cultuurkaart krijgt u 25 % korting op een dagticket en 30 % op een weekendkaart. Bovendien maakt u via Omtrent kans op een heuse vip-ontvangst én tientallen gratis fes-tivaltickets.

Awww.festivalaanzee.be

vlaamse opera Opera is even straf als het leven zelf. Ontdek hoe straf in de theaters van de Vlaamse Opera, met 20% korting op een mooie selectie voor-stellingen. Wat te denken van Die Zauberflöte, Nabucco en Parsifal? Of de barokopera Agrip-pina van Händel, Berlioz’ La Damnation de Faust en de swingende opera Candide van Bernstein. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u bovendien kans op vrijkaarten en in het voorjaar pakt de Vlaamse Opera uit met een exclusief aanbod rond het nieuwe muziektheaterproject van Jan Fabre. Wat de Vlaamse Opera exact voor u in petto heeft, leest u uiteraard in Omtrent.

Awww.vlaamseopera.be

neKKa-nacht Nekka-Nacht bestaat in 2013 maar liefst 20 jaar en dat moet gevierd worden. Op één podium worden vele centrale gasten uit de 19 voorgaande edities samengebracht: Frank Boeijen, Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Kadril, Yevgueni, Kom-mil Foo, Zjef Vanuytsel, Thé Lau en Stef Bos schotelen u het beste voor uit 20 jaar Nekka. Een unieke greep uit het mooiste van wat het Nederlandstalige lied te bieden heeft. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u op Nekka-Nacht een mooie korting en via Om-trent maakt u kans op felbegeerde vip-tickets.

Awww.nekka-nacht.be

Gallo romeIns museumHet Gallo Romeins Museum, Europees museum van het jaar 2011, brengt op een dynamische en inspirerende manier het verre verleden, van 500.000 jaar geleden tot de vroege middeleeuwen, tot leven. Na het spraakmakende ‘Sagalassos, City of Dreams’ organiseert het museum opnieuw een echte toptentoonstelling. In 2013 zullen alle schijn-werpers gericht zijn op de Etrusken (van 16 maart tot 25 augustus). Lang vóór de Ro-meinen maakten de Etrusken de dienst uit in Midden-Italië. Hun culturele macht was groot en hun kunstwerken waren van een ongekende schoonheid. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u zowel op de vaste col-lectie als op de tentoonstelling korting én maakt u kans op gratis tickets via Omtrent.

Awww.galloromeinsmuseum.be

14 Voordelen

m - museum leuvenM - Museum Leuven staat voor spannende en onverwachte combinaties van oude en heden-daagse kunst. Naast een historische collectie brengt M tijdelijke tentoonstellingen van oude meesters én kunstenaars van vandaag, en dat in een indrukwekkend museumgebouw. Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u € 2 kor-ting op de toegangsprijs van het museum, plus extra aanbiedingen via Omtrent. Bovendien genieten Davidsfonds groepen een exclusieve korting op rondleidingen met gids.

Awww.mleuven.be

bozarbrussel De kracht van BOZAR? Producties van top-niveau en een grensoverschrijdende artistieke programmatie die deze plek een heel eigen stem geven in het culturele epicentrum van Brussel en Europa. 250 concerten per jaar, internationale tentoonstellingen, cinema, theater, dans ... Met uw Davidsfonds Cultuur-kaart geniet u 25% korting op een waaier aan expo’s, krijgt u de kans om exclusieve culturele evenementen mee te maken en maakt u kans op gratis tickets via Omtrent.

Awww.bozar.be

hierKrijgtuKortingenextravoordelenMetuwdavidsfondscultuurKaart

Page 15: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

musIc hall Music Hall staat bekend om zijn indrukwek-kende musicals, concerten en theater. Vanaf 21 december 2012 tot begin januari 2013 staat het gigantische arenaspektakel ‘Peter Pan, The Never Ending Story’ op het programma. Maar liefst 50 acrobaten, 105 crewleden en 140 kostuums brengen het wereldberoemde fantasieverhaal op een grandioze manier op-nieuw tot leven. Met uw Davidsfonds Cul-tuurkaart krijgt u 15% korting op uw ticket én reservatiekosten. Zelfs busvervoer vanuit uw gemeente naar Vorst Nationaal is mogelijk op aanvraag. Alle info over dit exclusieve aanbod krijgt u via Omtrent.

Awww.musichall.be

concertGebouw bruGGe Seizoen 2012-2013 in Concertgebouw Brugge heeft opnieuw een internationaal aanbod muziek en hedendaagse dans voor u in petto. Twee componisten, Franz Schubert en Béla Bartók, staan een seizoen lang in de kijker. Tijdens drie ‘domeinen’ staan er wereldbe-roemde artiesten in het middelpunt van de belangstelling: Iván Fischer, Jonathan Harvey en Mathilde Monnier. De festivals December Dance, Bach Academie Brugge, ISCM-World Music Days, More Music! en SURROUND! zorgen voor een gevarieerd programma. Met familievoorstellingen, rondleidingen en de Sound Factory zijn ook de jonge bezoekers meer dan ooit welkom in het Concertgebouw! Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u geregeld kans op gratis tickets en krijgt u korting op een selectie voorstellingen.

Awww.concertgebouw.be

musea bruGGeEén stad, zestien musea, eindeloos veel moge-lijkheden. De Brugse museumcollectie blinkt uit in verscheidenheid. Fan van de Vlaamse Primitieven? Klassieke schone kunst? Of eer-der een voorliefde voor folklore of poëzie? Laat je leiden door je eigen interesse. Boven-dien pakt Musea Brugge geregeld uit met tij-delijke tentoonstellingen: van absolute toppers tot intieme portretten. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u het kortingstarief op de permanente en tijdelijke tentoonstellingen van Musea Brugge én maakt u geregeld kans op gratis tickets, via Omtrent.

Awww.museabrugge.be

’t arsenaal’t Arsenaal is niet alleen een fantastische theaterplek in Mechelen, onder leiding van regisseur/auteur Michael De Cock, het is ook een gezelschap dat even graag door Vlaan-deren reist. In de Mechelse thuisbasis kunt u terecht voor nieuwe, moderne dramaturgie of klassieke stukken in een hedendaagse vorm – mét topcast. Uw Davidsfonds Cultuurkaart geeft recht op een uitzonderlijke korting op eigen producties én enkele niet te missen avant-premières.

Awww.tarsenaal.be

flaGeyFlagey is een unieke en multidisciplinaire audiovisuele kern in Brussel. Een geluids- en beeldfabriek die uiteenlopende genres op één plaats samenbrengt. Jazz, traditionele en populaire muziek, hedendaagse en klas-sieke muziek gaan er met elkaar én met beeld in dialoog. Flagey wil de afstand tussen de scène en de zaal, tussen de artiesten en het publiek verkleinen en organiseert daarom open repetities, concerten met toelichting en punctuele pedagogische activiteiten. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25% kor-ting op een selectie voorstellingen in Flagey en kunt u intekenen op exclusieve evenementen.

Awww.flagey.be

Kasteel van GaasbeeKNet buiten Brussel, midden in het prach-tige, groene decor van het Pajottenland, ligt het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf dat de excentrieke markiezin Arconati Visconti inrichtte als museum voor haar enorme kunstcollectie. Vandaag heeft het kasteel iets van een te-letijdmachine: je dwaalt er door historise-rende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Geregeld vinden er ook spraakmakende concerten of tentoon-stellingen plaats, zoals in 2011 nog Sleeping Beauties. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het reductietarief op tijdelijke en vaste expo’s en maakt u via Omtrent kans op exclusieve rondleidingen of gratis tickets.

Awww.kasteelvangaasbeek.be

Voordelen 15

Page 16: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

16 Lidmaatschapsformules

Beleefhet mee!

De Davidsfonds Cultuurkaart op de kop tikken en lid worden van het Davidsfonds kan op drie manieren. De interessantste manier is twee boeken of cd’s kiezen uit het aanbod van pagina 18 tot 93. Zo bepaalt u zelf uw bijdrage en krijgt u meteen waar voor uw geld, plus een heleboel andere voordelen (zie pagina 13-15). Maar voor wie het liever alternatiever aanpakt, zijn er nog twee andere formules.

Page 17: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Lidmaatschapsformules 17

De interessantste Manier–viaboeKenencd’s

Blader meteen door naar pagina 18, kies twee of meer boeken of cd’s en bestel ze via het keuzeformulier bij deze gids (1) of het online formulier op www.davidsfonds.be/lidmaatschap (2).

① Bezorg het keuzeformulier aan een Da-vidsfonds bestuurslid in uw buurt en enkele weken later krijgt u van dat be-stuurslid uw boeken en Cultuurkaart. Vindt u geen keuzeformulier bij deze Cultuurgids? Heeft u geen idee of er wel een Davidsfonds bestuurslid in de buurt woont? Meer info vindt u via www.da-vidsfonds.be of 016-310.600.

② Wilt u alles wat sneller? Bestel online en u krijgt uw boeken en kaart binnen acht werkdagen thuis bezorgd. U moet dan wel rekenen op € 4,50 verzendings- en behandelingskosten (€ 9 voor Europese bestemmingen buiten België).

In een aantal – uitzonderlijke – gevallen vol-staat het om maar één boek te bestellen om de Davidsfonds Cultuurkaart te ontvangen. Als dat zo is, staat dit duidelijk aangegeven bij het boek in kwestie.

De alternatieVe Manier –viadeboeKenbon

In plaats van twee of meer boeken te bestellen, kunt u ook voor een Davidsfonds boekenbon kiezen. Eén boekenbon van € 50 geeft u recht op de Davidsfonds Cultuurkaart. De bon be-staat uit twee deelbonnen van € 25, die u apart kunt uitgeven en die geldig zijn tot 31 decem-ber 2013. Opgelet: u kunt er alleen Davidsfonds uitgaven mee kopen en de bon kan maar één keer ingezet worden om lid te worden.

① Duid op het keuzeformulier bij deze gids nr. 249 en vak H aan en bezorg het formu-lier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. U ontvangt van dat bestuurslid binnen enkele weken de boekenbon en uw Davidsfonds Cultuurkaart.

② Als u de boekenbon sneller wilt, kunt u de bon ook via het online formulier op www.davidsfonds.be bestellen. U moet dan wel rekenen op verzendings- en be-handelingskosten (zie manier 1).

Boeken aankopen met de Davidsfonds boe-kenbon kan op twee manieren: ofwel door de bon om te ruilen in onze boekhandel Infodok/Davidsfonds (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven – tel. 016-310.650) of door de boeken te bestellen via het bestelformulier dat bij de bon zit. Alle praktische info over boekbestellingen krijgt u als bijlage bij de boe-kenbon of op www.davidsfonds.be/boekenbon.

De zakelijke Manier–gewooncash

U kunt natuurlijk ook gewoon € 35 betalen. ① Kruis op het keuzeformulier bij deze gids nr. 248 en vak G aan en overhandig het formulier aan een Davidsfonds be-stuurslid in uw buurt. U krijgt van dat bestuurslid dan binnen enkele weken uw Davidsfonds Cultuurkaart (maar geen boeken of boekenbonnen).

② Wilt u de kaart sneller? Dan kunt u de-zelfde keuze maken via het online formu-lier op www.davidsfonds.be/lidmaatschap. U moet dan wel rekenen op verzendings- en behandelingskosten (zie manier 1).

1 2 3

meteen KortInG

Wie boeken uit deze brochure bestelt, geniet

op het totaalbedrag van zijn bestelling ook

nog eens een extra korting:

µ tot € 34,99 krijgt u 5% korting

µ tussen € 35 en € 74,99 krijgt u

10% korting

µ tussen € 75 en € 219,99 krijgt u

15% korting

µ tussen € 220 en € 419,99 krijgt u

20% korting

µ boven de € 420 krijgt u 25% korting

gratisboeK

wie voor € 110 of meer boeken be-stelt, ontvangt niet alleen een korting van minstens 15% op het totaalbe-drag, maar ook een van de nieuwe pareltjes van davidsfonds uitgeverij: ‘Italië in 100 brieven. van plato tot pasolini’ van patrick lateur. het boek schetst een origineel beeld van Italië aan de hand van 100 brieven. van di-dactische brieven van seneca en een sollicitatiebrief van leonardo da vinci, tot politieke brieven van dante en verdi, reisbrieven van cyriel buysse of bartoldy en persoonlijke liefdesbrie-ven van George sand. de brieven in de bundel variëren in thema en stijl en werden stuk voor stuk prachtig vorm-gegeven. een epistolair hebbeding!

vIndt u cultuur belanGrIJK?

Dan wilt u als cultuurliefhebber misschien

wel een gift doen aan het Davidsfonds. Met

uw steun kunnen we ook in de toekomst cul-

tuur blijven brengen in heel Vlaanderen. Voor

giften vanaf € 40 ontvangt u een attest voor

fiscale aftrekbaarheid. uw gift overmaken

doet u via het keuzeformulier bij deze gids of

door overschrijving op het rekeningnummer

be55-431-0069381-93 met vermelding ‘Fonds

voor kunst en cultuur’ of ‘Fonds Vlaamse actie’

(met speciale aandacht voor projecten die de

Vlaamse aanwezigheid in de rand rond brussel

versterken). een gift telt wel niet als betaling

voor uw lidmaatschap en de Davidsfonds cul-

tuurkaart. giften voor Davidsfonds universiteit

Vrije tijd kunnen op het rekeningnummer

be51-735-0229964-62.

Page 18: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

10toppers

18 De 10 toppers

De

Uit de 250 boeken en cd’s waaruit u kunt kiezen voor de Davidsfonds Cultuurkaart 2012-2013 (en dus voor het Davidsfonds lidmaatschap) selecteerden onze uitgevers 10 absolute pareltjes. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, inhoud of vorm. Tegelijk zijn ze een voorproefje van al het lekkers dat volgt vanaf pagina 28. Ontdek snel de 10 boeken die onze harten sneller doen slaan.

Page 19: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ Facsimile-uitgave van de wereldatlas van Mercator

µ buitengewone kijk- en leeservaring van topkwaliteit

µ luxe-editie op ware grootte, met foe-draal, linnen kaft en drie leeslintjes

Met deze facsimile-uitgave wordt de schit-terende wereldatlas van Mercator eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Het is een unieke kans om de gedetailleerde kaarten in dit belangrijke historische werk te bekijken en te bewonderen. Je kunt urenlang grasdui-nen in de atlas en zult elke keer iets nieuws ontdekken en je verwonderen over een ander detail in de ongelooflijk rijke schatkamer van wereldkaarten.

‘De Mercatoratlas is een schatkamer van gra-veerkunst en kennis. Voorheen was de sensa-tie voorbehouden aan museummedewerkers en universitaire onderzoekers, maar nu kan iedereen grasduinen in de Wereldatlas van Mercator. Dat hebben we te danken aan de reproductie van het Davidsfonds. (…) Het is heerlijk grasduinen in de haarscherpe repro-ducties die fotograaf Johan Geleyns van deze parels van graveerkunst maakte.’ (De Morgen)

ADoorblader de volledige atlas via www.davidsfonds.be/mercatoratlas.

de afname van dit boek volstaat voor de davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

gerardiMercatorisFacsimile van de Atlas van de wereld

Met meer dan 100 gegraveerde kaarten en een epiloog over MercatorGebonden, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes – 352 p.47,3 x 32,5 cm€ 140nr.1

ontdeK de bInnenKant van de atlas op p. 46 en 47

subliem

De 10 toppers 19

Page 20: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ compleet overzicht van een tot de ver-beelding sprekende periode

µ grote historische gebeurtenissen plus verrassende anekdotes

µ boordevol illustraties, kaarten, stambo-men en fragmenten

Onder de graven van Vlaanderen ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa. In dit boek kom je alles te weten over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak je kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar ook van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair.

In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt Edward De Maesschalck voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. De vele ver-taalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets. Een waar huzarenstuk.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/gravenvanvlaanderen.

de afname van dit boek volstaat voor de davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

gravenvanvlaanderen(861-1384)Edward De Maesschalck

Met kleurenillustraties, kaarten, stambomen en fragmentenGebonden – ca. 352 p. 25 x 29 cm € 69,95 nr.2

compleet & boeiend

20 De 10 toppers

Page 21: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ zelf groenten kweken is hip en trendy µ Praktische gids met eenvoudig stap-penplan

µ Met handige zaai- en oogstkalender

‘Wie geen tuinierende (groot)vader heeft om bij te rade te gaan, heeft wellicht massa’s vragen: hoe begin je aan een moestuin? Wan-neer moet je tomaten zaaien? Hoe weet je of je radijsjes oogstklaar zijn? In zijn boek legt de jonge groenjournalist, fotograaf en foodie Angelo Dorny je alles haarfijn uit.

Stap voor stap leer je hoe je een moestuin opstart en die het hele jaar door onderhoudt. Een handige zaai- en oogstkalender en een helder overzicht van de maandelijke klusjes die er moeten gebeuren, helpen je al een heel eind op weg. Bij de vijfentwintig groenten die Angelo in je moestuin wil, geeft hij ook een eigen recept.’ (Smaak)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/angelosgroentetuin.

angelo’sgroentetuinZelf tuinieren was nog nooit zo leukAngelo Dorny

Met kleurenfoto’sHardcover – 176 p.19,5 x 25 cm€ 24,95nr.3

hip & trendy

De 10 toppers 21

Page 22: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ Met dit kookboek kun je snoepen zon-der schuldgevoel

µ zoete recepten met pure en natuurlijke zoetstoffen

µ gezonde varianten op je favoriete des-serts en tussendoortjes

Romig bananenijs om van te genieten na een lange werkdag. Een smeuïge moeul leux als hartverwarmend tussendoortje. Een stukje chocoladetaart als ultiem troostmiddel. Zoete gerechten zijn mood food bij uitstek. Iedereen heeft zijn favoriete zoete zonde, maar helaas bevatten die vaak te veel geraf-

fineerde suikers of chemische suikervervan-gers die niet goed zijn voor de gezondheid. Daarom ging Hilde Demurie op zoek naar natuurlijke en pure varianten op je favoriete tussendoortjes en desserts. Ze kiest bewust voor zo weinig mogelijk ingrediënten – vaak hoef je niet extra te zoeten – of ze werkt met natuurlijke zoetmakers zoals honing. Het resultaat: tongstrelende zoete receptjes zonder suiker en met natuurlijke ingrediënten, om zonder schuldgevoel volop van te genieten!

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/natuurlijkzoet.

natuurlijKzoet!100 recepten om gezond(er) te snoepenHilde Demurie

Met kleurenfoto’sSoftcover – 156 p.16,5 x 23 cm€ 22,50nr.4

lekker & puur

22 De 10 toppers

Page 23: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ het openhartige verhaal van de populaire politicus die in korte tijd 50 kilo verloor

µ Met verhalen, anekdotes, persoonlijke foto’s en veel humor

µ bart De Wever schenkt de opbrengst aan een goed doel

Bart De Wever vertelt zijn culinaire levens-verhaal aan Carl Huybrechts, met de grafiek van zijn lichaamsgewicht als leidraad. De jonge Bart was genetisch al voorbestemd om een zwaargewicht te worden, maar vooral het studentenleven en zijn politieke carrière brachten zijn lichaamsgewicht uit balans.

Op het toppunt van zijn culinaire curve zorg-den enkele confronterende reality checks ervoor

dat hij besloot zijn lichaam tot aanvaardbare proporties te herleiden. Enkele toevallige ont-moetingen en een Catalaans dieet zetten hem op weg naar een spectaculaire metamorfose.

Het regime van Bart De Wever brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste en de ge-zondste saus ter wereld: humor. De opbrengst van zijn boek zal Bart De Wever besteden aan een goed doel, een project in het kader van de strijd tegen obesitas.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetregimevanbartde-wever.

hetregiMevanbartdeweverGeestigste dieetboek ter wereldCarl Huybrechts

Met kleurenfoto’sSoftcover – ca. 144 p.16,5 x 24 cm€ 24,95nr.5

geestig

De 10 toppers 23

Page 24: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ unieke blik achter de schermen van de abdij van Westvleteren

µ Foto’s brengen het leven van de broe-ders prachtig in beeld

µ Drie boeken: geschiedenis – spirituali-teit – bouwen aan de toekomst

De abdij van Westvleteren is al eeuwenlang een bijzondere plek van rust en bezinning. Samen vertellen de drie boeken het volledige verhaal van de Sint-Sixtusabdij en de mon-niken die er wonen. Het geheel biedt dan ook een unieke blik op het alledaagse leven van de trappisten, hun rijke verleden en hun plannen voor de toekomst.

In het eerste deel lees je over de geschiedenis van het klooster, vanaf de stichting in 1831 tot

vandaag. Laat je verrassen door onbekende en boeiende verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat het niet veel scheelde of de monniken gingen chocolade maken in plaats van bier?

In het tweede deel ligt de klemtoon op het spirituele leven van de broeders. Wat houdt het in om vandaag monnik te zijn? In het derde deel kom je tot slot te weten hoe het met de abdij zelf gesteld is. In 2008 werd im-mers gestart met grondige verbouwingen. Hoe liep dat architecturale avontuur? Het bouwverhaal wordt aangevuld met interviews van mensen die nauw betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de kloostergemeenschap.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/deabdijvanwestvleteren.

deabdijvanwestvleterenGeschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

Met vele kleurenfoto’s Gebonden, met drie boeken in een foedraal – 508 p.19,5 x 25 cm€ 49,95 nr.6

uniek

24 De 10 toppers

Page 25: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ Vervolg op de bestseller ‘biecht van een kardinaal’

µ kritische vragen over het geloof en de kerk in de 21ste eeuw

µ eerlijk, gedurfd en genuanceerd

Vijf jaar geleden ging Olivier Le Gendre in gesprek met een van de hoogste kerkelijke dignitarissen. Het werd een openhartige biecht over het functioneren van de kerk. Het kritische verhaal zorgde voor heel wat opschudding binnen de katholieke gemeen-schap. Le Gendre en de kardinaal komen nu opnieuw samen. Dit keer neemt hun gesprek een spirituele wending.

Kan men als gelovige nog vertrouwen hebben in de boodschap van de kerk? In hoeverre ko-men de daden van de kerk nog overeen met de basisprincipes van liefdadigheid, mededogen en bescheidenheid die het evangelie verkondigt? Is de organisatie van de kerk wel voldoende aangepast aan de noden van onze moderne wereld? En is er nog hoop voor de toekomst?

Eerlijk, gedurfd en genuanceerd worden al deze vraagstukken besproken. Uit onverwachte hoek krijgen gelovigen en niet-gelovigen een andere kijk op de kerk van vandaag.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/dekardinaalhoopt.

deKardinaalhooptOlivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

Garengenaaid – ca. 200 p.14,5 x 20 cm€ 22,50nr.7

gedurfd

De 10 toppers 25

Page 26: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ klassieker bewerkt door bekroond au-teur ed Franck

µ Met grote illustraties van rébecca Dau-tremer

µ Prachtig cadeauboek voor jong en oud

‘Het klassieke verhaal van Lewis Carroll steelt al jaren de harten van jong en oud. Ed Franck bewerkte het verhaal van Alice voor een he-dendaags publiek zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke tekst. De dromerige, mysterieuze, sprookjesachtige prenten voegen een nieuwe verhaallijn toe aan dit wereldbe-roemde verhaal. Een prachtig cadeauboek voor klein én groot, in een luxueus formaat.’ (De Standaard)

‘Uitgesproken nieuw is deze Alice in Wonder-land door de illustraties van Rébecca Dautre-mer. Met haar enorme figuren in warme en heftige kleuren zet ze een nieuw soort Alice naast de ondertussen iconische figuren van John Tenniel. (…) De illustraties krijgen op hele en dubbele pagina’s alle ruimte van de wereld. Ze zitten vol wonderlijke details, ze zijn sprekend eenvoudig of ze bestaan uit niet meer dan eenvoudige potloodschetsen. (…) Het is een boek dat – in woord en beeld – to-tale overgave vereist en verdient.’ (Cobra.be)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/aliceinwonderland.

aliceinwonderlandLewis Carroll, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

Met prachtige illustratiesGenomineerd voor de Boekenleeuw 2012 Hardcover – 140 p.28,5 x 35 cm€ 29,95nr.8

sfeervol

26 De 10 toppers

Page 27: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

µ over cijfers, getallen, de klok µ Mix van speelse teksten en grappige illustraties

µ leuke luisterliedjes brengen de cijfers tot leven

In dit boek lees je verhalen over cijfers en getallen zoals je ze nog nooit gehoord hebt. Weet jij waarom de zon niet kan kussen en hoe de schaakstukken dansen? Waarom jouw duim droomt van 5 en waarom 9 groter is dan duizend?

Cijfers en getallen zijn er overal en altijd. Met de hulp van dit boek leer je ze door en door kennen. Maak kennis met de zeldzame maar onmisbare 1, de speelse 4 en de beresterke 9.

In Van 12 tot 1 laat Wally De Doncker alle cijfers aan bod komen in grappige en speelse teksten. Samen met de illustraties van Jurgen Walschot en de leuke luisterliedjes van Flo-rejan Verschueren komen de cijfers helemaal tot leven.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/van12tot1.

van12tot1Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

Vanaf 8 jaarMet cd en kleurenillustratiesGebonden – 96 p.19,5 x 25 cm€ 19,95nr.10

speels

eerstelezers

µ Meegroeiboek voor eerste lezers, van aVi 0 tot aVi 5

µ grappig, spannend en boordevol fan-tasie

µ Met kleurrijke groeimeter

Kid Kat is geen gewone kat, hij is geheim agent. Samen met zijn partner Big vangt hij boeven. Maar daarnaast houdt hij, zoals alle andere katten, ook gewoon van vis. Wanneer gemene honden de visvoorraad van het kat-tenland willen stelen, doet Kid Kat er alles aan om hen te stoppen …

De avonturen van geheim agent Kid Kat zijn ideaal voor eerste lezers: boordevol spanning, avontuur en veel fantasie. Kid Kat speelt de hoofdrol in een reeks voor lezers vanaf 9 jaar, maar nu kunnen ook eerste lezers van zijn avonturen genieten. In uitdagende, origi-nele verhalen van makkelijk naar moeilijk en van eenvoudige kijkplaat tot volwaardig leesverhaal, in een boek dat meegroeit met het leesniveau van de kinderen.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/kidkatgroeiboek.

MijneersteKidKatgroeiboeKIk lees het zelf!Dirk Neyens, met illustraties van Eric Bouwens

Vanaf 6 jaarMet kleurenillustratiesVerhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveauGebonden – ca. 128 p.19,5 x 25 cm€ 19,95nr.9

De 10 toppers 27

Page 28: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 29: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

toerisme & Lifestyle

op ZoeK In het haGeland

Een blauwe lucht en een zacht briesje, de warme zon op uw huid en veel tijd om te genieten. De zomer is het ideale seizoen om eropuit te trekken. Naast de vele tips die u in de reisgidsen op de volgende pagina’s vindt, organiseert het Davidsfonds ook jaarlijks de Zomerzoektocht. Dat is een uitstap voor het hele gezin naar een boeiende streek in Vlaanderen. Via een uitgestippeld auto- of fietsparcours leert u de streek op een ontspan-nen manier kennen. En door te antwoorden op zoektochtvragen maakt u kans op een heleboel prijzen. In 2012 trok de zoektocht van juni tot september door het Waasland en in 2013 kunt u op zoek gaan in het Hage-land. Diest en omgeving zetten dan hun beste beentje voor om de duizenden zoektochters te verrassen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/zomerzoektocht.

leKKer en GeZond

Mens sana in corpore sano. De Romeinen wisten het al, maar wij vergeten we het wel eens: een goede gezondheid steunt op een goed eetpatroon. Maar waar moet je op letten? Voedingsconsulente Hilde Demurie vertelt het u in haar boeken, die u in de volgende pagina’s terugvindt. Maar nu trekt ze ook door Vlaanderen met een boeiende uiteenzetting over de relatie tussen voeding en gezondheid, inclusief smakelijke verrassing! Af en toe een kleine zonde moet echter kunnen, en wat smaakt meer dan een pittige pint of een ste-vige whisky? Whiskykenner Bob Minnekeer vertelt u in een rondreizende lezing alles over het Schotse levenswater, en bierkenner John Verbraeken dompelt u onder in de geschiede-nis van de Vlaamse microbrouwerijen. Santé!

A Plaatsen en data vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

ZuIderse ZalIGheId

Het zuiden van Europa blijft een toeristische trekpleister. Niet alleen terrasjesmensen en zonnebaders, maar ook meerwaardezoekers en cultuuromnivoren vinden er hun gading. De boeken op de volgende pagina’s helpen u alvast op weg. Wie in kleine groep wil ken-nismaken met de zuiderse culturen, kan ook deelnemen aan een van de vele Davidsfonds Cultuurreizen. Fred Brouwers neemt u mee op een culinaire reis door Piemonte, en Bru-no Spaepen geeft een muzikale rondleiding door Milaan. Ook de verschillende streken in Spanje, zoals Andalusië en Castilië, geven hun geheimen prijs tijdens een boeiende rond-reis. En als u graag aan het massatoerisme ontsnapt, is er geen beter moment om naar Griekenland te reizen. De zo al erg gastvrije Grieken ontvangen u met open armen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

29

© s

hu

tt

er

sto

ck

Page 30: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

wandelbox. de mooIste verborGen pleKJes In vlaanderen40 onbekende bestemmingen met een verhaalRobert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

n ieuw De toeristische trekpleisters van onze Vlaamse steden zijn goed bekend. Maar elke stad herbergt tal van verborgen en geheime plekjes die de bezoeker verrassen, doen opkijken, inspireren, plezie-ren … Deze gids bevat 40 wandelingen die je meenemen langs bij-zondere, verborgen en onverwachte toplocaties in Mechelen, Oos-tende, Leuven, Oudenaarde, Tongeren en vele andere Vlaamse steden.

Doos met 94 fiches / Met vele foto’s / 24 x 17 cm / € 24,95 / nr.11

wandelbox. In flanders fIelds25 historische bestemmingen met een verhaalRobert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

n ieuw ‘In 25 wandelingen (5-15 km) leidt deze gids je langs alle belangrijke plaatsen uit de “Grote Oorlog”. Met behulp van kaarten, schetsen, foto’s en woorden (her)ontdek je deze oorlog als nooit voorheen. De gids eert de vele honderdduizenden oorlogsslachtoffers door een aantal onder hen extra in de kijker te plaatsen.’ (Erfwoord) Met boeiende achtergrondinformatie en tips voor een hapje of drankje onderweg.

Doos met 54 fiches / Met vele foto’s / 23 x 17 cm / € 19,95 / nr.12

oost west, Kust bestEen verrassende ontdekkingstocht met de tram van De Panne tot Knokke Jan Yperman

n ieuw Jan Yperman stapt op de kusttram en reist van De Panne naar Knokke. Bij elke halte gaat hij op ontdekking. Onderweg stoot hij op pareltjes van erfgoed, sporen van ons maritieme verleden, prachtige natuurgebie-den, boeiende musea en gezellige adresjes. Goed weer of slecht weer: deze gids staat boordevol tips voor een onvergetelijk bezoek aan onze kust.

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.13

het waaslandEen waarachtige ontdekking Wouter Vloebergh, met foto’s van studio Wauters

n ieuw Deze gids maakt een rondreis langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het Land van Waas. Geniet van het groen en de rust, bezoek imposante kastelen, ontdek machtige wind- en watermolens en proef van paling, paardenworst en pralines. Uitgestip-pelde stadswandelingen voeren je langs de hoogtepunten van Sint-Niklaas, Lokeren en Temse.

Met vele foto’s / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / nr.14

de vlaamse ardennen Zien, proeven, belevenMarc Peirs, met foto’s van Marthe Minnaert

n ieuw Als wandel- en fietsparadijs eisen de Vlaamse Ardennen terecht de titel van ‘Vlaan-derens mooiste landschap’ op. Maar ook de steden Oudenaarde, Ronse, Geraardsbergen en Zottegem bieden een rijke culturele erfenis en boeiende historische verhalen. Streekspe-cialiteiten, authentieke folklore, sfeervolle verborgen plekjes: je ontdekt het allemaal in deze weelderige regio.

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / nr.15

cultuurgiDs 2012-201330 toerisme & Lifestyle

Page 31: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

elKe trap telt In 4 weken je conditie verbeterenOkra-Sport

n ieuw Met deze box vol praktische fiches wil Okra-Sport alle 50-plussers aanzetten om meer te fietsen. Zowel beginners als gevor-derden kunnen er meteen mee aan de slag gaan. Na tien weken voel je je gegarandeerd fitter en gezonder! Elke trap telt motiveert iedereen om mee te doen, de conditie zicht-baar te verbeteren en weer plezier te krijgen in het fietsen.

Doos met 92 fiches / 21,5 x 14,5 cm / € 14,50 / nr.16

fIetsen lanGs ambach-telIJKe brouwerIJenJohn Verbraeken, met foto’s van Danny Van Tricht

n ieuw ‘Deze fietsgids brengt je aan de hand van 12 fietsroutes langs evenveel microbrou-werijen in België en Nederland. Onderweg kom je langs gezellige cafés, musea, abdijen, historische gebouwen en andere beziens-waardigheden uit de streek. Een goede gezel om de ambachtelijke brouwerijen te ontdek-ken.’ (Reisboeken.be)

Met kleurenfoto’s / Wire-O – 144 p. / 22,5 x 12,5 cm / € 19,95 / nr.17

antwerpen, door het ooG van de stadsGIdsenKoninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen

n ieuw Niemand kent Antwerpen beter dan de stadsgidsen. Ze leiden jaarlijks meer dan 150.000 toeristen rond in ’t Stad. Elke gids heeft zijn eigen specialiteit. Voor het eerst is al deze kennis gebundeld in een boek. Een massa sappige verhalen, leuke anekdotes en meer dan duizend foto’s van het Antwer-pen van vroeger en nu.

Met kleurenfoto’s / Integraalband – 256 p. / 21 x 28,5 cm / € 29,95 / nr.18

GenIeten aan het waterRupelstreek & VaartlandHans Sterkendries & Liesbet Cornelissens

‘Charmante dorpjes, eindeloze oe-vers, ongerepte natuurgebieden en ontspannende boottochtjes. Deze gids bundelt de mooiste plekjes van de Rupelstreek en Vaartland. Een bron van tips voor een heer-lijk dagje uit.’ (VAB-magazine)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / nr.19

tussen wal en schIpErfgoed op en rond het water in VlaanderenRobert Declerck & Margit Sar-bogardi, met foto’s van Jan Crab

‘In dit boek gaat de aandacht naar een stukje vergeten erfgoed op en rond het water. Allemaal boeien-de plekken die je als toerist kunt bezoeken tijdens een daguitstap.’ (De Standaard)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.20

ZIn In leuvenOntdek de stad 10x andersLore Callens, met foto’s van Johan van Cutsem

‘Lore Callens gidst je op 10 ver-rassende manieren door haar thuisstad. Lange leesverhalen wisselen af met korte, bondige tips en zo kom je alles te weten over dit gezellige Brabantse stad-je.’ (Libelle)

Garengenaaid – 257 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.21

fIetsen In de frontstreeKDe mooiste routes tussen Nieuwpoort en AmiensCarl F.J. Ooghe, met foto’s van Eric de Wallens

‘Een handige gids met de mooi-ste routes tussen Nieuwpoort en Amiens. De auteur volgt 300 km frontlijn. Veel fietsplezier in een mooie streek met een indrukwek-kend verhaal.’ (Kerk en Leven)

Met vele foto’s / Wire-O – 218 p. / 13 x 21 cm / € 19,95 / nr.22

cultuur beleeF je saMen toerisme & Lifestyle 31

Page 32: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

dwalen door het Zwarte woudSlow travelErik Verdonck

n ieuw Het Zwarte Woud is een van de populairste vakantiebestem-mingen. Geen wonder, want de regio nodigt als geen ander uit om te wandelen, te fietsen, te ontspannen en te genieten. Toeristische toppers, onbekende pareltjes, verhalen van de lokale bevolking, re-cepten voor heerlijke streekgerechten: laat je inspireren door het reisverhaal en de foto’s van Erik Verdonck. Bovendien krijg je alle ruimte om je eigen reisherinneringen vast te leggen.

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – ca. 144 p. / 13,5 x 21 cm / € 22,50 / nr.23

leKKer waalsDe smaak van het zuidenErik Verdonck

n ieuw Erik Verdonck maakt een rondreis langs de Waalse terroir en proeft van klassiekers zoals kaas van Maredsous, Rochefortbier of heerlijk wild uit de Ardense bossen. Maar daarnaast ontdekt hij ook minder bekende lekkernijen. Lees het verhaal achter de streek-producten en ontdek hoe ze gemaakt worden. Ga thuis zelf aan de slag met de recepten uit het boek.

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.24

dwalen door walesSlow travelErik Verdonck

Wales moet zeker niet onderdoen voor zijn bekendere Schotse en Engelse buren. ‘Het inspirerende reisverhaal en de prachtige foto’s van Erik Verdonck brengen het geheim-zinnige Wales tot bij je thuis. Volg de auteur op zijn trips door de regio en haal er inspiratie uit voor je eigen reis. Deze reisgids laat je de ziel van het echte Wales ontdekken.’ (Basis)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.25

spanJeZoals je het nog nooit gezien hebt Gert Corremans, met foto’s van Michael Dehaspe

‘Wie verder wil kijken dan de costa’s en de populaire steden en zich wil verdiepen in het echte Spanje, zit goed met dit boek. Gert Corremans maakte een rondreis door Spanje en hield halt bij vijftig fascinerende plekken. Je vindt hier ook het antwoord op vragen als: bestaan de windmolens van Don Quijote echt? En is Benidorm lelijk of moet het we-relderfgoed worden?’ (Het Laatste Nieuws)

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – 224 p. / 19 x 24 cm / € 27,50 / nr.26

pIemonte naar Ieders smaaKEen goed verborgen geheim van cul-tuur & natuur, wijn & gastronomie Gido Van Imschoot, met foto’s van Andrew Verschetze

‘Sommelier Gido Van Imschoot ging in Pie-monte op zoek naar de lekkerste wijnen, de beste restaurants en de mooiste plekjes. Een ideale reisgids voor “La Terra del Gusto”, maar ook gewoon leuk om te lezen en weg te dro-men.’ (Libelle Lekker) ‘Een inspirerend boek boordevol informatie, waarmee je je zowel ter plekke als thuis enorm kunt vermaken.’ (Ciaotutti)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 212 p. / 19,5 x 25 cm / € 32,50 / nr.27

cultuurgiDs 2012-201332 toerisme & Lifestyle

Page 33: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen toerisme & Lifestyle 33

de Kalmthoutse heIdeGroots en grenzeloos Hedwig Lauriks, met foto’s van Marc Slootmaekers

n ieuw Fotograaf Marc Slootmaekers brengt het grensoverschrijdend natuurgebied De Zoom-Kalmthoutse Heide in beeld, met aandacht voor al wat er leeft en groeit. Zijn foto’s tonen de enorme ecologische en cultuurhistorische waarde van de regio. Hedwig Lauriks vult de beelden aan met informatie over fauna en flora, het mysterieuze landgoed Mont Noir, het schilderachtige Stappersven, kasteelpark Ravenhof-Moretusbos, natuurparel Groote Meer …

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden – ca. 144 p. / 25,5 x 28,5 cm / € 39,95 / nr.28

het Kalender-weerspreuKen-boeKMet meer dan 3.000 weerweetjesGerard Verbeek, bewerkt door Bob Joosten

n ieuw Onze voorouders waren volledig afhankelijk van het weer en hielden het dan ook nauwkeurig in de gaten. Hun observaties goten ze in volkse versjes, die gemakkelijk in het geheugen blijven hangen. ‘In dit boek zijn ongeveer 3.300 weer- en kalenderspreuken opge-nomen. Dit boek gebruik je het hele jaar door. Bij elke dag vind je nieuwe spreuken en weetjes over het weer.’ (Reisboeken.be)

Garengenaaid – 272 p. / 15 x 19 cm / € 24,95 / nr.29

het echte ZuId-afrIKaChris Vervliet

‘De reis gaat van Johannesburg naar Kaapstad en belicht zowel klassiekers als de minder bekende kanten. Breng met originele receptjes de keuken van ter plaatse bij je thuis.’ (Het Laatste Nieuws)

Met vele foto’s en recepten / Garengenaaid – 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.30

art cItIesThe Tradition of the New Jooris Van Hulle, met foto’s van Jan & Wim Decreton

Het ideale cadeauboek voor je buitenlandse vrienden. ‘ARTcities vertelt door de lens van fotografen Jan en Wim Decreton hoe in vijf Vlaamse steden oud en nieuw samenvloeien.’ (Kerk en Leven)

Gebonden – 168 p. / 25 x 29 cm / € 34,50 / nr.31

pure powerTwee polen, twee uiterstenDixie Dansercoer

‘Pure Power illustreert met prachtige foto’s de twee uitersten van de aarde. Dansercoer plakt er citaten bij die bij hem opkwamen bij het zien ervan. Inspiratie van een hogere orde.’ (Forward)

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden – 128 p. / 29 x 25 cm / € 34,50 / nr.32

Page 34: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201334 toerisme & Lifestyle

cartoons 2012 Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

n ieuw De beste cartoons uit binnen- en buitenland, die vind je in dit boek. Cartoonisten van over de hele wereld brengen hun eigen kijk op de actualiteit. Hilarisch, actueel, kritisch, herkenbaar. Soms ontroerend, vaak gewaagd, maar altijd verrassend grappig. Deze bundel is ongetwijfeld een blijvend plezier voor jezelf, je familie en je vrienden! ‘Deze rake selectie neemt je mee naar het grandiose rijk van de lach.’ (Zondagsblad)

Gebonden – 96 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / nr.33

natuurlIJK Zoet! 100 recepten om gezond(er) te snoepenHilde Demurie

n ieuw ‘Voedingsconsulente en auteur Hilde Demurie stelde dit boek samen met 100 recepten, waarin ze telkens op zoek gaat naar een natuurlijke, pure en lekkere zoetmaker. Rijstpap, chocomousse, koekjes: voor alle zoete zondes vind je in dit boek een natuurlijk en gezond alternatief.’ (Plus Magazine)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/natuurlijkzoet.

Met kleurenfoto’s / Softcover – 156 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / nr.4

cartoons 2011Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

‘De cartoonisten voeren het publiek langs de sentimentele, absurde, ontroerende, ondeugende, geniepige wegen van de glimlach. En de toeschouwer zal monkelen, het uitproesten, gniffelen of schateren in een internationale taal “humor”.’ (De Eecloonaar)‘Vol spitse vondsten, vaak met een onooglijk detail, een verrassing uitvergroot. Een fijn gepresenteerd, kleurig pareltje.’ (Radio Spes)

Gebonden – 96 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / nr.34

lIJnscherpGeert Hoste kijkt naar 50 jaar cartoonsGeert Hoste

‘Niemand minder dan Geert Hoste dook het archief van maar liefst 6.500 cartoons in om speci-aal voor u de leukste prentjes uit te kiezen van de voorbije 50 jaar.’ (De Huisarts)

Gebonden – 134 p. / 20 x20 cm / € 16,95 / nr.35

12 maanden GroenteHilde Demurie, met foto’s van Marc Wauters

‘Pikante selder met rozijntjes, oosterse komkommer met bloem-kool … Inspiratie genoeg om ie-dere dag groenten op het bord te toveren – snel, eenvoudig en toch anders!’ (Knack Weekend)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 196 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / nr.36

topper

Page 35: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen toerisme & Lifestyle 35

de stIlle Kracht van theeAnn Vansteenkiste

n ieuw Thee is ongetwijfeld de populairste drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5.000 jaar theecultuur! ‘In haar boek schetst Ann Vansteenkiste de geschiedenis van de drank en geeft ze informatie over het ruime aanbod van theesoorten, het productieproces en de rituelen. Organiseer met dit boek zelf je zomerse afternoon tea.’ (Het Belang van Limburg)

Met vele foto’s / Gebonden – 216 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / nr.37

anGelo’s GroentetuInZelf tuinieren was nog nooit zo leukAngelo Dorny

n ieuw ‘De voordelen van koken met groenten uit je eigen (moes)-tuin zijn legio: je weet zeker dat je gezonde en onbespoten groenten eet, het is budgetvriendelijk en bovendien staat het uiterst hip. Stap voor stap leer je hoe je een moestuin opstart en die het hele jaar door onderhoudt. Met een handige zaai- en oogstkalender.’ (Smaak)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/angelosgroentetuin.

Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / nr.3

noG een KoeKJe? Met receptjes uit de oude doosRobert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

‘Dit boek belicht zowat alle lekkernijen uit onze koekjestradities en neemt de lezer mee naar authentieke koekjeswinkels en ambach-telijke fabrikanten. Een onweerstaanbaar ge-schenk!’ (Knack Weekend) Met heerlijke koekjesrecepten!

Met kleurenfoto’s / Gebonden – 148 p. / 21,5 x 21,5 cm / € 24,95 / nr.38

trappIstDe zeven heerlijke bierenJef Van den Steen, met foto’s van Jan Crab

‘Onze trappistenbieren worden in binnen- en buitenland zeer hoog aangeschreven. Maar wie zijn die trappisten? En uit welk vaatje tappen ze? De monniken geven in dit boek hun geheimen prijs!’ (De Zondag)

Met vele foto’s / Gebonden – 224 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / nr.39

ZelfGemaaKtEenvoudige cadeautjes om te geven of te houdenMajke Jongen, met foto’s van Marc Wauters

‘Dit boek verzamelt meer dan 70 cadeau-ideeën om zelf te maken. Koken, breien, naaien, alle soorten technieken komen aan bod. Voortaan wordt de zoektocht naar het geschikte cadeau een stuk makkelijker!’ (Li-belle)

Met kleurenfoto’s / Softcover met flappen – 148 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / nr.40

topper

Page 36: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201336 toerisme & Lifestyle

het reGIme van bart de weverGeestigste dieetboek ter wereldCarl Huybrechts

n ieuw Bart De Wever vertelt zijn culinaire levensverhaal, met de grafiek van zijn lichaams-gewicht als leidraad. Op het toppunt van zijn culinaire curve zorgden enkele confronte-rende reality checks ervoor dat hij besloot zijn lichaam tot aanvaardbare proporties te herlei-den. Dit boek brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste en de gezondste saus ter wereld: humor.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetregimevanbartdewever.

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / nr.5

wat de pot schaftFrisse recepten voor een duurzame keukenFilip Fransen, met foto’s van Marco Mertens

n ieuw Dit boek bewijst dat het mogelijk is om milieubewust én lekker te koken. Ontdek hoe je in weckpotten het goede van de zomer tot in de winter kunt bewaren, ga aan de slag met vergeten groenten en fruit van bij ons en leer hoe je ook met minder vlees lekker en evenwichtig kunt koken. Boordevol lekkere recepten die goed zijn voor onze planeet!

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid - 112 p. / 16,5 x 24 cm / € 22,50 / nr.42

wIld In de KeuKenVerrassend lichte en eenvoudige wildgerechtenDirk Van Steen & Johan Vanbecelaere

‘5 jonge chef-koks uit de 5 Vlaamse provincies zijn creatief aan de slag gegaan met 10 soorten wild. Het resultaat: 50 smaakvolle recepten. Nieuwe recepten die verrassend licht en bo-vendien eenvoudig te bereiden zijn.’ (Markant)

Garengenaaid – 144 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / nr.43

GeZondheId en GeluK In een doosJeWiniefred Van Killegem

n ieuw ‘Het middel om lang, gezond en gelukkig te leven? Het geheim zit in dit doos-je. 90 handige kaarten met plantkundige uit-leg, cultuurhistorische weetjes, geschiedenis en folklore, makkelijke middeltjes en authen-tieke kruidenprenten.’ (Knack Weekend)

Doosje met 90 kaarten / 7,5 x 14,5 cm / € 19,95 / nr.41

topper

Page 37: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen toerisme & Lifestyle 37

de mooIste KruIdentuInen In vlaanderenOntdek ze samen met Winiefred Winiefred Van Killegem & Ivo Drieskens, met foto’s van Jan Crab

n ieuw Kruidenvrouw Winiefred Van Kil-legem brengt een bezoek aan de mooiste kruidentuinen van Vlaanderen. Ze kiest per tuin enkele kruiden uit die er groeien en be-spreekt hoe je ze kunt gebruiken in de keuken en bij de behandeling van allerhande kwaal-tjes. Met tal van tips voor activiteiten en adresjes in de omgeving van elke kruidentuin.

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – ca. 160 p. / 19 x 24,5 cm / € 24,95 / nr.44

paKKet

wInIefred Zet de bloemetJes buItenAan de slag met bloemen-kruidenWiniefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

‘Winiefred schreef een boek over de geheimen van bloemen en bloemenkruiden. Hierin geeft ze heel wat kooktips voor kruiden en kruidenbloemen, die vaak ook een positieve bijwerking hebben.’ (ROB)

Met kleurenfoto’s / Gebonden – 112 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / nr.46

Knollen, bollen en wortels van bIJ onsWiniefred Van Killegem, met recepten van Hans Meus & Bram De Wijngaert, met foto’s van Jan Crab

‘Winiefred gaat op ontdekkings-reis door de groentetuin, op zoek naar vergeten groenten van bij ons. Haar wijsheid wordt aan-gevuld met recepten van Hans Meus en Bram De Wijngaert van De Gempemolen.’ (Smaak)

Met vele foto’s / Gebonden – 144 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / nr.47

water volGens wInIefredWiniefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

‘Een boek over water: van voet-bad tot thee, van soep tot siroop. Winiefred Van Killegem is een kenner op het vlak van kruiden en weet ze ook origineel te ver-werken.’ (Kerk en Leven)

Gebonden – 136 p. / 14 x 18 cm / € 17,50 / nr.48

KleIne KwaaltJes? De oplossing van WiniefredWiniefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

‘Een mens wordt dagelijks ge-plaagd door kleine maar vervelen-de kwaaltjes. Met de natuurlijke, gezonde en eenvoudige middeltjes en wijsheden van Winiefred ben je zo geholpen!’ (De Zondag)

Gebonden – 82 p. / 14 x 18 cm / € 15,95 / nr.49

+

de leKKerste KeuKen-KruIden KweeK Je Zelf

Winiefred Van Killegem, Lode & Christian Claus, met foto’s van Jan Crab

n ieuw Winiefred toont je hoe je eenvoudig zelf verse kruiden kunt kweken in potten en bloembakken. Ze beschrijft de teelt en ver-zorging van tien verschillende kruiden en natuurlijk verklapt ze per kruid ook enkele heerlijke recepten.

Gebonden – ca. 94 p. / 13,5 x 17,5 cm

2 boeken in 1 pakket voor € 26,45 / nr.45

KoKen met stevIaWiniefred Van Killegem, met foto’s van Studio Wauters

‘Winiefred heeft het eerste kookboekje met stevia samengesteld. Een receptenboekje recht op het doel af met korte recepten met zowel verse steviablaadjes als druppels en poeders.’ (De Apotheker)

Gebonden – 64 p. / 13,5 x 17,5 cm

Page 38: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 39: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Mens & Actualiteit

de Kleuren van de vs

Occupy Wall Street. We are the 99%. In 2011 werd meer dan ooit duidelijk dat in Amerika veel breuklijnen lopen. Zowel tussen superrij-ken en modale Amerikanen, als tussen groot-steden en voorsteden. Maar de Amerikaanse samenleving is niet alleen verdeeld op basis van leeftijd, geld en waarden, het is ook een etnisch mozaïek. Amerika verkleurt en ver-spaanst met rasse schreden. In een boeiende cursusreeks van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd laat VRT-radiojournalist Bert De Vroey zien dat Europa op het vlak van diver-siteit veel kan leren van Amerika. Wij zijn misschien guller met steun maar zuiniger met begrip. De cursus staat gepland in oktober en november, de periode van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en is dus de ideale voor- én nabeschouwing bij de verkiezingen!

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

de arabIsche lente

Het Midden-Oosten heeft het westen altijd geïntrigeerd en geïnspireerd. Als bakermat van grote culturen, als voedingsbodem voor de drie grote monotheïstische godsdiensten of als decor voor de kruistochten. Vandaag staat de regio vooral bekend om de ont-vlambare conflictsituatie die de wereld in een wurggreep houdt. Maar hoe zit het nu echt met de Arabische Lente? Al van bij de eerste protesten in Tunesië en Egypte waar-schuwde gewezen radiojournalist en Midden-Oostenkenner Jef Lambrecht als een van de weinigen voor een al te voorbarig optimisme. In een rondreizende presentatie schetst hij het ontstaan, de evolutie en de toekomst van de conflictsituatie(s) in het Midden-Oosten. Bovendien vertelt hij meer over de verborgen agenda’s en de achtergronden van de revolutie. Brandend actueel!

A Plaatsen en data vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

leven met verGeten

We worden met z’n allen steeds ouder. De vergrijzing is dan ook een thema dat elk van ons aanbelangt. Ouder worden gaat gepaard met heel wat veranderingen en het is de kunst om bewust om te gaan met die uitdagingen. In de volgende pagina’s vindt u een aantal boeken over dat thema, zoals Alzheimer, een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker. Zonder in clichés of stereotypen te verval-len beschrijft Magda Borms wat alzheimer aanricht bij haar tante en haar familie. Een confronterend en herkenbaar boek dat leest als een roman. Rond hetzelfde thema orga-niseert Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd een boeiende lezingenreeks. Vooraanstaan-de professoren en experts als Christine Van Broeckhoven en Wim Distelmans geven uitleg over dementie en successierechten, palliatieve zorgen en euthanasie. De lezingen vinden plaats in oktober en november.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

39©

Fra

nk

jr

, sh

ut

te

rst

oc

k.c

oM

Page 40: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201340 Mens & Actualiteit

alZheImerEen ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoekerMagda Borms

n ieuw Een bejaarde tante wordt door haar familie in een speciaal tehuis voor dementen geplaatst. Zonder in clichés te vervallen, toont Magda Borms wat alzheimer met haar tante en haar omgeving aan-richt. Melodramatiek en sentimentele pathetiek doorprikt zij met confronterende realiteitszin en een hoge dosis relativerende humor. Een confronterend en herkenbaar boek dat leest als een roman.

Garengenaaid – ca. 64 p. / 14,5 x 22 cm / € 12,95 / nr.50

het abc van de mantelZorGVan administratieve rompslomp tot zelfzorgBea De Rouck i.s.m. CM Ziekenzorg

‘Verpleegkundige Bea De Rouck geeft antwoord op vragen over mantelzorg. Over de administratieve rompslomp, de juridische en financiële aspecten, de hulpmiddelen en de tegemoetkomingen die er zijn. Een handig naslagwerk voor mantelzorgers.’ (Nursing)

Garengenaaid – 240 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / nr.52

psychose beter beGrIJpenBea De Rouck

n ieuw ‘Wat is psychose? Kan je merken wanneer een psychose op til is? Wat zijn de symptomen van schizofrenie en hoe verloopt de behandeling? Doorleefde getuigenissen en heldere toelichtingen van de auteur scheppen een duidelijk beeld van wat psychose is. Van de mogelijke evoluties en de emotionele gevolgen voor zowel de patiënt als zijn omgeving tot effectieve behandelingen.’ (Maczima)

Garengenaaid – 180 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.51

ZorG aan ZetEthisch omgaan met ouderenChris Gastmans & Linus Vanlaere

‘Ethicus Linus Vanlaere en professor Chris Gastmans bepleiten het ethisch denken en handelen in de zorgsector. Het boek bevat voor-beelden en oriënteert de lezer in concrete situaties.’ (Bodytalk)

Garengenaaid - 180 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.53

Page 41: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Mens & Actualiteit 41

uIt elKaarEen relatiebreuk na vijftigBea De Rouck

n ieuw Een boek voor en over mensen die de vijftig voorbij zijn en plots weer alleen verder moeten. Want hoe anders is het om te schei-den na je vijftigste dan wanneer je jong bent? Hoe verwerk je de breuk met de liefde van je leven? Kun je je nog openstellen voor een nieu-we partner? Troostend, inspirerend en herkenbaar voor wie zich in dezelfde situatie bevindt.

Garengenaaid – ca. 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / nr.54

speech! speech! speech!101 tips voor een sterke toespraakStef Desodt

n ieuw Gaat een toespraak houden bij jou gepaard met klamme handen, blozen of een trillende stem? Weet je niet hoe je de speech krachtig en boeiend maakt? Met dit boek leer je je zenuwen overwin-nen en een geslaagde toespraak houden. Via oefeningen leer je hoe je ontspannen en zonder angst het woord kunt nemen, een boeiende speech kunt schrijven en met zelfvertrouwen je boodschap kunt overbrengen.

Garengenaaid – ca. 156 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / nr.55

365 actIvIteIten voor Jou en Je babyDr. Roni Cohen Leiderman & dr. Wendy Masi

‘Een leuk idee voor elke dag van je baby’s eerste levensjaar. Geef eens een origineel geboortegeschenk. Uren speelplezier voor mama’s, papa’s en baby’s. Stimuleert de ont-wikkeling van je kind.’ (Rekels)

Garengenaaid – 256 p. / 15 x 20 cm / € 17,95 / nr.56

van thuIsKomen tot slapenGaanDoeboek voor ouders van kleuters Mieke Delanghe

‘Met veel humor en een flinke dosis fantasie, schreef Mieke Delanghe een boek met tips om de tijd tussen thuiskomen en slapengaan gezelliger te maken. Een schat aan liedjes, spelletjes, versjes en verhaaltjes.’ (De Bond)

Met kleurenillustraties en cd / Garengenaaid – 120 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / nr.57

mIJn partner heeft al KInderenHoe bouw ik een nieuw gezin?Els Leuris

‘Een nuttig en praktisch boek vol tips, ka-derstukjes en getuigenissen die je helpen om van je nieuw samengesteld gezin een succes te maken.’ (Peuteren.nl)

Garengenaaid – 184 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / nr.58

Page 42: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201342 Mens & Actualiteit

Je lIfestyle vanuIt hart en ZIelMet 50 ideeën en 12 gesprekken om het beste uit jezelf en anderen te halenAnton van der Geld

n ieuw Een praktische en inspirerende gids voor een authentieke levensstijl. Over vrouw zijn en man zijn, leeftijd en aantrekkelijkheid, mode en smaak, werk en privé, gezondheid en wellness, relatie en seks. Met inspirerende gesprekken met o.a. Mark Eyskens, Kathy Pauwels, Herman Van Rompuy, Kathleen Cools en Inge Vervotte. ‘Dit is niet zomaar een boek om te lezen, het is een boek om vanuit te leven.’ (Mark Eyskens, minister van Staat)

Met kleurenfoto’s / Integraalband – 236 p. / 17 x 24 cm / € 17,95 / nr.59

hoofdpIJnOorzaken, symptomen en behandelingenKoen Paemeleire & Claire De Brabandere

‘Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Omdat er zoveel mythes en misverstanden bestaan over hoofdpijn schreef neuroloog Koen Paemeleire er samen met journaliste Claire De Brabandere een heel vlot leesbaar boek over.’ (Maczima)

Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.60

Je leven Is van JouGoed omgaan met jezelf, je relaties en je werkAnton van der Geld

‘Professor Anton van der Geld beschrijft in tien stappen hoe je evenwicht kan brengen in je leven, je werk en je relaties.’ (Goed Gevoel)

Garengenaaid - 356 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / nr.61

KlIKAan de slag met het nieuwe internetCurieus vzw

‘Tegenwoordig kun je vrienden zoeken op Facebook, iets online kopen of een radiopro-gramma van gisteren beluisteren. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Een duidelijke handleiding voor echte beginners.’ (Kerknet)

Met vele schermvoorbeelden / Garengenaaid – 216 p. / 19,5 x 24 cm / € 18,50 / nr.62

mIJn countdownEen ongewone kijk op een buitengewone ruimtevluchtLena Clarke De Winne

‘Lena Clarke De Winne vertelt hoe zij de ruimtereis van haar man heeft beleefd. Een ongewone kijk op de dingen, boordevol anek-dotes, soms tragikomisch, soms nuchter of bikkelhard.’ (Het Laatste Nieuws)

Met kleurenfoto’s uit het persoonlijk archief van Lena Clarke De Winne / Garengenaaid met flappen – 238 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / nr.63

Page 43: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

u krijgt dit boek cadeau als u voor minstens 110 euro bestelt uit deze cultuurgids.

ItalIë In 100 brIevenVan Plato tot Pasolini Patrick Lateur

µ origineel en kleurrijk beeld van italië in 100 brieven µ brieven van de oudheid tot vandaag µ italië volgens filosofen, kunstenaars, schrijvers, religieuzen, politici …

n ieuw ‘Met Italië leeft men als met een geliefde, vandaag in grote ruzie, morgen in aanbidding.’ De filosoof Schopenhauer wist de dua-liteit, maar vooral de onontkoombare aantrekkingskracht van Italië treffend weer te geven. Ook door de ogen van andere bekende histo-rische figuren krijgen we in deze brievenbundel scherpe schetsen en diepgaande beschouwingen van il bel paese aan de Middellandse Zee. Soms verzuchtend, soms hartstochtelijk. Dan weer bitter of betoverend.

Van didactische brieven van de filosoof Seneca en een sollicitatiebrief van Leonardo da Vinci, tot politieke brieven van Dante en Verdi, reis-brieven van Cyriel Buysse of Bartoldy en persoonlijke liefdesbrieven van George Sand. De brieven in deze bundel variëren in thema en stijl, maar telkens speelt Italië een rol.

Italië in 100 brieven is een bundeling van brieven die literatoren en filosofen, componisten en beeldende kunstenaars, politieke en ker-kelijke figuren over Italië schreven van de Grieks-Romeinse Oudheid tot vandaag. Met deze verzameling legt Patrick Lateur een originele mozaïek van Italië.

Garengenaaid met stofwikkel – ca. 256 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / nr.64

gratisboeK

170

lijk te bekijken en de allegorieën van Giotto waren nagenoeg onzichtbaar.3 Ik ga terug, als het weer tenminste opnieuw opheldert. Woensdag gaan we naar Rome. Brieven voor de Poste Restante zullen mij daar vin-den in de volgende twee maanden. Met Pasen hoop ik naar Griekenland te gaan met de familie Gardner.4 Is er enige hoop dat jij ook komt?Ik heb niets geschreven – of nauwelijks iets – sinds ik in het buitenland ben. Vóór mijn vertrek uit Engeland kon ik niets doen van wat we wilden voor de ‘Westminster’, maar ik schreef Theodore Davies met de vraag of hij om het even wat ik later zou kunnen doen wou doorgeven. En hij antwoordde vriendelijk dat hij dat zou doen.5 Ik ben erg te-leurgesteld over de roman.6 Ik heb geprobeerd iets realistisch te bedenken, als je snapt wat ik bedoel: in plaats van gebeurtenissen en fi guren te kopiëren die ik tegenkwam, probeerde ik andere gelijkaardige alledaagse te verbeelden, in de veronderstelling dat dit kunst was. En door de twee benaderingen te mengen heb ik niets geproduceerd. Ik denk dat ik het eens zal proberen met pure en eenvoudige verbeelding: hoewel het effect al evenmin geslaagd zal zijn, zal het misschien iets meer opleveren. Ik denk dat ik de foto-grafi sche gave bezit waarover je sprak, maar zolang ik ervan overtuigd ben dat ik niet beter kan, ben ik niet van plan haar volledig te gebruiken. Ik zou je zo graag horen over je Amerikaanse expeditie, als je tijd hebt om te schrij-ven. Vind je niet dat de gemiddelde Amerikaan in Italië veel leuker is dan de gemiddelde Engelsman?

Jouw toegenegenE.M. Forster

3 Bedoeld worden de vier allegorieën van Franciscus (armoede, zuiverheid, gehoorzaamheid, triomf) door Giotto en zijn leerlingen op het gewelf van het transept in de benedenkerk van de San Francesco.

4 Forster ging vermoedelijk in 1903 mee op een Griekse cruise geleid door Ernest Arthur Gardner die tot 1895 directeur was van de British School of Archaeology in Athene en daarna tot 1929 professor archeologie aan de universiteit van Londen. Hij kende diens neef Arthur uit zijn tijd aan het King’s College.

5 The Westminster Gazette, spreekbuis voor liberale ideeën, was een gewaardeerde avondkrant waar Forster wat werk hoopte te vinden als recensent. Davies’ band met de krant is onduidelijk.

6 De onvoltooide roman Nottingham Lace.

171

VAN:

AAN:

Waarde F.,

P en leeg dus excuseer alstublieft potlood. Duizendmaal dank voor uw brief en bijslui-tingen. De eerste komt als water in de woestijn. U kunt zich niet voorstellen hoe het is als er geen hond is om tegen te praten. Kijk ´s: denk niet dat ik u ook maar iets

verwijt. U heeft nooit enige verwachtingen gewekt en bijgevolg ben ik niet teleurgesteld. Wat ik bewonder (omdat ze zo op mijn eigenschappen lijken, die ik immens bewonder) zijn uw moed en doorzettingsvermogen om vol te houden ondanks de ene teleurstelling na de andere. Er is uiteindelijk niets dat een man eronder kan krijgen die lang genoeg volhoudt. Wat mij betreft, ik zal volhouden zo lang ik mijn pink kan bewegen en in deze vast-beradenheid word ik grotelijks gesterkt door de wetenschap dat u ten behoeve van mij hetzelfde doet, zonder de moed te verliezen door tegenslag. De toestand is nog precies hetzelfde. Precies. Alleen, zoals mijn briefkaart u al zei, sta ik er nu beter voor in zoverre dat ik een nieuw boek af heb dat helemaal van mij is en waar-op niemand enige rechten kan doen gelden. Alles wat nodig is, is daar de vruchten van te plukken en dat kan niet zonder liquide middelen. Ik heb een kopie naar Amerika gestuurd, en zal daar op zijn vroegst over drie maanden iets op horen. En ik heb een aanbod om het in Engeland als feuilleton te publiceren, wat betekent dat ik nog een kopie moet maken (twee maanden werk) van de eerste versie, maar dat zou betekenen contanten bij afl eve-ring van elk hoofdstuk, als ik slechts de kans had in staat te zijn het geheel af te maken. En dan is er nog een derde aanbod dat ik heb gehad, namelijk voor The Weird1, twee jaar geleden geschreven, gestolen door Pirie-Gordon. Mijn agenten hebben een claim op dat boek, dus heb ik hun geschreven en over het aanbod verteld en gezegd dat ik, als zij

1 In The Weird of the Wanderer (1912) reist de held Nicholas Crabbe door de tijd en ontdekt dat hij Odysseus is. Rolfe wordt door het gebruik van neologismen en het aanwenden van de fi guur van Odysseus wel eens gezien als een wegbereider van het modernisme en van James Joyce.

De Engelse schrijver en excentriekeling Frederik William Rolfe (1860-1913) wist zich na zijn bekering tot het katholicisme ook tot priester geroepen en verbleef zelfs een jaar in het Scots College in Rome, maar werd er afgewezen. Zijn Romeinse tijd (1889-90) bracht hem wel in contact met de hertogin Sforza Cesarini, die een tijdlang zijn beschermelinge werd, hem de titel ‘Baron Corvo’ gaf (zijn meest bekende pseudoniem) en van grote invloed was op wat later de schrijver Rolfe zou worden. De ervaringen in en rond haar palazzo in Genzano di Roma bij het Meer van Nemi verwerkte hij in zijn Stories Toto Told Me (1898). Na een tijdlang weer in Engeland te hebben doorgebracht leefde baron Corvo als notoir homoseksueel in Venetië, meestal in ellendige omstandigheden. Hij ligt begraven op San Michele. Zijn bekendste werk is Hadrian the Seventh (1904) over een gefi ngeerde Engelse paus. De Venice Letters, die pas in 1974 werden gepubliceerd en waarin de subcultuur van de gays in Venetië levendig beschreven wordt, zijn gericht tot Charles Masson Fox. Rolfe hoopte dat deze weer naar Venetië zou komen en er zijn weldoener zou worden. Vergeefse moeite. In de brieven komen ook zijn problemen met uitgevers of zijn precaire leefomstandigheden aan bod.

83. OVER UITGEVERS EN HOTELHOUDERS

Venetië, 5 april 1910

aan Fox

Rolfe (Baron Corvo)

VA

N

PLATO

T

O T P A S OL

INI

19-05-12

Page 44: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 45: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Geschiedenis,Kunst, Cd’s& e­books

alles Is GeschIedenIs

Davidsfonds en geschiedenis: het zijn twee handen op één buik. Dankzij de rijke geschie-denis van Vlaanderen liggen de boeiende verhalen hier voor het oprapen. En dat we die graag met u delen, merkt u niet alleen aan de boeken op de volgende pagina’s, maar ook aan de vele evenementen, cultuurreizen en cursussen. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd organiseert bijvoorbeeld een heleboel (dag)-cursussen over historische onderwerpen, zo-wel dicht bij huis als verder weg. In het najaar van 2012 kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan een cursus in de abdij van Averbode en één in Kazerne Dossin in Mechelen. Verschillende Davidsfonds afdelingen organiseren ook een daguitstap naar het Mechelse memoriaal, museum en documentatiecentrum, waarbij u niet alleen de kazerne maar ook andere monumenten in de stad kunt bezoeken.

A Plaatsen en data vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

lanG leve de vaKman

Bakkers, slagers, schilders, schoenmakers, kaasmakers … De lijst van ambachten waar veel over te vertellen valt, is eindeloos. Stof genoeg dus voor een boeiende Nacht van de Geschiedenis. Op één avond in maart bun-delen dan zo’n 200 plaatselijke Davidsfonds afdelingen hun krachten om een historische topactiviteit uit te werken rond één thema. En u raadt het al: dit jaar richten we de schijnwer-pers op de verhalen van de vele vakmannen of vakvrouwen die Vlaanderen rijk is. Het levensverhaal van de chocolatier om de hoek, de historiek van generaties timmermannen, bezoeken aan het atelier van keramisten of beeldhouwers: u krijgt een nieuwe kijk op oude ambachten. Noteer alvast dinsdag 19 maart 2013 in uw agenda en beleef met dui-zenden anderen een van de grootste geschie-denisevenementen in Vlaanderen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/nacht.

muZIKaal IntermeZZo

Bestaat er een betere manier om tot rust te ko-men dan naar muziek te luisteren? De muziek-reizen van Davidsfonds Cultuurreizen zijn één lange aaneenschakeling van zulke rustpunten. Een paar bewijzen? De uitstap naar Thiérache, een dag vol prachtige muziek in de abdij van Saint-Michel. De reis naar Salzburg, een me-lodieuze midweek bij het Mozartfestival. Of de trip naar Wenen, een muzikaal paasfeest aan de Donau. Steevast reizen met een stevig muziekprogramma: een reeks unieke con-certen op prachtige locaties en een schat aan muzikale achtergrondinformatie. Maar ook in eigen land kun je genieten en bijleren over muziek. In samenwerking met de Vlaamse Opera organiseert Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd operadagen in Antwerpen en Gent. Dramaturgen Anne-Mie Lobbestael en Luc Joosten geven tekst en uitleg bij Aggripina van Händel en Die Zauberflöte van Mozart.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be

45

© e

De

r,

shu

tt

er

sto

ck

.co

M

Page 46: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 47: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 47

GerardI mercatorIsFacsimile van de Atlas van de wereld

µ Facsimile-uitgave van de wereldatlas van Mercator µ buitengewone kijk- en leeservaring van topkwaliteit µ luxe-editie op ware grootte, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes

n ieuw In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas ligt een exemplaar van Gerardi Mercatoris – Atlas sive cosmographicae meditationes de fabrica mvndi et fabricati figvra. De atlas werd in 1607 uitgegeven en toont ons de wereld door de ogen van de bekende cartograaf Merca-tor. De meer dan honderd historische kaarten zijn pareltjes van graveerkunst en vallen op door de vele details en de correcte weer-gave van de toen bekende wereld.

Met deze facsimile-uitgave wordt de schitterende wereldatlas van Mer-cator eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Het is een unieke kans om de gedetailleerde kaarten in dit belangrijke historische werk te bekijken en te bewonderen. Je kunt urenlang grasduinen in de atlas en zult elke keer iets nieuws ontdekken en je verwonderen over een ander detail in de ongelooflijk rijke schatkamer van wereldkaarten. Mercator werd 500 jaar geleden geboren in het Waasland. Als car-tograaf en kosmograaf was zijn werk van onschatbare waarde. In de uitleiding bij de atlas leer je meer over de figuur van Mercator, zijn belang en de oorsprong van dit kaartenboek. Het is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis!

‘Voorheen was de sensatie voorbehouden aan museummedewerkers en universitaire onderzoekers, maar nu kan iedereen grasduinen in de Wereldatlas van Mercator. Dat hebben we te danken aan de reproductie van het Davidsfonds.’ (De Morgen)

‘Eindelijk ligt de replica van de unieke wereldatlas uit 1607 in de boekhandel. Het boek is ideaal als geschenk. Mercator was van de streek, maar zijn kaarten zijn internationaal.’ (Het Nieuwsblad)

ADoorblader de volledige atlas via www.davidsfonds.be/mercatoratlas.

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Met meer dan 100 gegraveerde kaarten en een epiloog over Mercator / Gebonden, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes – 352 p. / 47,3 x 32,5 cm / € 140 / nr.1

topper

Page 48: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201348 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

Graven van vlaanderen (861-1384)Edward De Maesschalck

µ Compleet overzicht van een tot de verbeelding sprekende periode µ Grote historische gebeurtenissen plus verrassende anekdotes µ Nieuw meesterwerk van de auteur van Bourgondische vorsten

n ieuw Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noord-zee. Het zou meer dan 500 jaar duren voor het graafschap in Bour-gondische handen terechtkwam. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheer-den en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

Lees over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaan-deren bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar ook van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef vanaf de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die vaak als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en hun vaderland.

Edward De Maesschalck is doctor in de middeleeuwse geschiedenis. In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt hij voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. Een waar huzarenstuk. De vele vertaalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets en geven je het gevoel dat je er zelf bij was. De Maesschalck schreef eerder al het succesvolle boek Bourgondische vorsten (1315-1530).

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/gravenvanvlaanderen.

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Met kleurenillustraties, kaarten en stambomen / Gebonden – ca. 352 p. / 25 x 29 cm / € 69,95 / nr.2

topper

Page 49: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 49

bourGondIsche vorsten (1315 -1530) Edward De Maesschalck

Dit kleurrijke en samenhangende synthesewerk toont de Bourgon-dische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd en heeft oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert niet alleen meer over de politieke en maatschappelijke context, maar ook over de pracht en praal van het hofleven en tal van artistieke exploten. Je maakt kennis met het dagelijkse leven en met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de honderdjarige oorlog, de kruistochten, huwelijken en begrafenissen, tornooien en moordpartijen. 

Schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouw-werken en sieraden brengen de rijkdom van een van de meest hoog-staande periodes uit ons cultureel erfgoed in beeld. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Een pracht van een cadeauboek dat kunst- en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen.

Edward De Maesschalck weet een van de markantste perioden uit ons verleden tot leven te wekken alsof je er zelf bij was. Hij vertelt tal van frappante anekdotes, maar slaagt erin het brede overzicht te behou-den over een periode van meer dan tweehonderd jaar. De eminente rol van het machtige en rijke Vlaanderen krijgt speciale aandacht.

‘Een schitterend geschreven boek over een belangrijke periode in de Europese geschiedenis. Samen met de prachtige illustraties is dit een historisch verhaal in alle betekenissen van het woord.’ (Knack)

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Met vele illustraties en kaarten / Gebonden met stofwikkel – 256 p. / 25 x 31 cm / € 59,95 / nr.65

paKKetGraven van Vlaanderen + Bourgondische vorsten + foedraal

Koop nu de twee meesterwerken van Edward De Maesschalck in één pakket! Meer dan acht eeuwen geschiedenis van onze streken op grandioze manier beschreven, compleet met schitterende illustraties, kaarten en stambomen. U krijgt er een prachtig foedraal bij, ideaal om beide klassiekers in te bewaren.

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

€ 129,95 / nr.66

paKKetGraven van Vlaanderen + foedraal

Heeft u Bourgondische vorsten al in uw boekenkast staan? Maak uw collectie dan compleet met dit pakket. U krijgt het boek Graven van Vlaanderen en het verzamelfoedraal om beide werken in te bewaren.

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

€ 75 / nr.67

à +

Page 50: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201350 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

vlaamse mInIaturen

n ieuw De 15de eeuw was het hoogtepunt van de Vlaamse minia-tuurkunst. De kunst van de verluchting, de schilderkunst in boeken, genoot toen een succes zonder voorgaande in de Zuidelijke Neder-landen. Vooral onder het bewind van bibliofiel Filips de Goede kreeg de miniatuurkunst een belangrijke impuls. Hij deed een beroep op de beste verluchters en in zijn spoor plaatsten ook ridders, geestelij-ken en de stedelijke bourgeoisie bestellingen bij talentrijke verluchters.

Lieven Van Lathem, Willem Vrelant of de Meester van Wavrin, in die tijd even vertrouwde namen als Rogier van der Weyden of Hans Memling dat vandaag nog zijn, waren stuk voor stuk gerenommeerde kunstenaars die onvermoeibaar werkten aan het illustreren van kronieken, ridderromans en zowel profane als religieuze traktaten. Zo ontstonden echte meesterwerken waarvan de artistieke kwaliteit amper haar gelijke vindt.

Voor het eerst brengen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France hun collecties samen en bundelen ze hun krachten om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst in de kijker te zetten.

‘Een onovertroffen hoogtepunt van boekdrukkunst, met aangenaam lettertype in twee kolommen en honderden werkelijk sublieme af-beeldingen, waarvan vele volbladminiaturen! En bovendien teksten van niet minder dan dertig specialisten uit binnen- en buitenland.’ (Histoforum)

‘Vlaanderen heeft nooit een grotere kunstrijkdom gehad dan in de 15de eeuw. Naast de Vlaamse primitieven, de polyfone muziek en de Brabantse retabels kenden toen ook de miniaturen een hoogtepunt. Vlaamse miniaturen toont en bespreekt de mooiste pagina’s uit de westerse handschriften.’ (Gentleman)

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Gebonden – 400 p. / 23 x 28 cm / € 64,95 / nr.68

Page 51: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 51

spIeGel van de mIddeleeuwen In woord en beeldJozef Janssens

‘Al te vaak worden de middeleeuwen afgeschilderd als een duistere tijd van kuisheidsgordels, griezelige kastelen en kortzichtige geleerden. Dit boek schetst een genuanceerder beeld. Wist jij dat uitvindingen zoals de bril, het spinnenwiel en het mechanisch uurwerk middeleeuws zijn? Dat de moderne roman al ontstond aan het eind van de twaalfde eeuw? Wees gerust, dit is geen saai encyclopedisch overzicht, wel een toegankelijk boek vol nieuwe inzichten, verrassende invalshoeken, weetjes en anekdotes. Een prachtig geschenk voor liefhebbers van geschiedenis!’ (Knack Weekend)

‘Spiegel van de middeleeuwen is een spetterend geschiedenisboek, dat je op twee manieren kunt lezen. Er is de hoofdtekst, tjokvol verras-sende invalshoeken en kleurrijke middeleeuwse citaten, die leest als een trein. En er zijn de meer dan tweehonderd schitterende mini-aturen en kunst- en architectuurfoto’s, met elk een eigen anekdote. Een topgeschenk voor al wie van geschiedenis, literatuur en mooie plaatjes houdt.’ (De Standaard)

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Met meer dan 200 afbeeldingen, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd / Gebonden met stofwikkel – 288 p. / 25 x 29 cm / € 59,95 / nr.69

romaanse beeldhouwKunstMiddeleeuwse verbeelding op steenJean-René Gaborit, vertaald door Dimitri De Maesschalck

‘Een indrukwekkend album van weerom de beste kwaliteit, waar de lezer wordt meegenomen in de wereld van de romaanse stijl, zoals die werd verwerkt in de beeldhouwkunst. Het is een kijkboek, maar ook een erudiet leesboek. Een boek om te koesteren voor elke kunstminnaar.’ (Boekenbank)

‘Davidsfonds publiceert een even groot als verzorgd boek over ro-maanse beeldhouwkunst. U ontdekt er de grote rijkdom en Europese dimensie van een kunst die een hoogtepunt bereikte in de zogeheten Renaissance van de 12de eeuw. En daarnaast vele onbekende plekjes met kerken vol fascinerende beelden, van Engeland tot Italië. Inspiratie voor jaren!’ (Het Laatste Nieuws)

‘Dit boek laat de magie van deze wereld in steen herontdekken. Hoe is de romaanse kunst ontstaan? Wat waren de inspiratiebronnen? Waar zit de eenheid in de eindeloze variatie van de romaanse beeldhouwkunst? Geen vraag blijft onbeantwoord. Een must have met indrukwekkende afbeeldingen voor iedere kunstliefhebber.’ (Knack Weekend)

de afname van dIt boeK volstaat voor de davIdsfonds cultuurKaart (en het lIdmaatschap).

Met vele kleurenillustraties / Met klassevol foedraal / Gebonden – 438 p. / 26 x 31 cm / € 99 / nr.70

Page 52: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201352 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

pIeter brueGel onGeZIen!De Antwerpse werken van BruegelManfred Sellink & Maximiliaan Martens

n ieuw Voor velen is Pieter Bruegel onlosmakelijk verbonden met Brussel. Toch was het in Antwerpen dat de meester zijn artistieke opleiding genoot, naam en faam kreeg als tekenaar en beslissende stappen zette in zijn ontwikkeling als schilder. Dit boek zet de Ant-werpse werken van Bruegel in de kijker. De focus ligt op de prentkunst van Bruegel en toont zijn intellectuele rijkdom, creatieve verbeeldings-kracht en visuele vernuft.

Met vele illustraties / Gebonden – ca. 208 p. / 22 x 28 cm / € 34,50 / nr.71

Zomers In hInGeneHet kasteel d’Ursel en zijn bewonersKoen De Vlieger-De Wilde en Joke Bungeneers

n ieuw Het elegante kasteel d’Ursel in Hingene was bijna vier eeuwen lang de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Lees over de bewogen bouwgeschiedenis, de unieke Chi-nese interieurdecoratie, de tuinen die het kasteel omringen en maak kennis met de opeenvolgende bewoners. De vele foto’s, plannen en portretten uit de privéverzameling van de familie d’Ursel maken je ontdekkingstocht door het kasteel compleet.

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden met halve stofwikkel – 288 p. / € 54,95 / nr.72

IndIë door de lens van KonInGIn elIsabeth (1925)Beeldverslag van een bijzondere reisSophie De Smet

Koningin Elisabeth was net als vele andere westerlingen gefascineerd door de Indische cultuur. Een reis naar Indië bepaalde haar wereldbeeld. Met exclusief archiefmateriaal en dagboekfragmenten.

Met vele historische foto’s gemaakt door koningin Elisabeth / Garengenaaid – 216 p. / 24 x 24 cm / € 29,95 / nr.73

coco & coSchone vrouwenClaude Blondeel, met illustraties van Karl Meersman

‘Claude Blondeel, cultuurredacteur bij VRT, ploos brieven, biografieën en dagboeken uit en vatte alle wetenswaardige info samen in 15 beknopte maar razend interessante por-tretten.’ (Talkies)

Met prachtige portretten door meestertekenaar Karl Meersman / Garengenaaid – 152p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.74

hIer rust …Bijzondere graven en begraafplaatsen van Campo Santo tot SchoonselhofStaf Schoeters

‘Staf Schoeters bundelt enkele van ’s lands bekendste begraafplaatsen. Weetjes over mar-kante graven en beroemde figuren die op de kerkhoven rusten, zijn in het boek gebundeld.’ (De Standaard)

Met vele foto’s / Gebonden – 256 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / nr.75

Page 53: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 53

de abdIJ van westvleterenGeschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

n ieuw De abdij van Westvleteren is al eeuwenlang een bijzondere plek van rust en bezinning. Samen vertellen de drie boeken het volledige verhaal van de Sint-Sixtusabdij en de monniken. Het geheel biedt een unieke blik op het leven van de trappisten, hun verleden en hun toekomst-plannen. In het eerste deel lees je over de geschiedenis van het klooster vanaf de stichting in 1831 tot vandaag. In het tweede deel ligt de klemtoon op het spirituele leven van de broeders. In het derde deel kom je alles te weten over de grondige verbouwingen van de abdij.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/deabdijvanwestvleteren.

Met vele foto’s / Drie boeken in een foedraal / Gebonden – 508 p. / 19,5 x 25 cm / € 49,95 / nr.6

van tornos tot toerIsmeOntstaan en evolutieKarel De Meulemeester

‘Reizen behoort tot de favoriete vrijetijds-bestedingen. Maar waar komt die drang tot reizen vandaan? Karel De Meulemeester probeert deze vraag te beantwoorden. Hij beschrijft op een luchtige manier de evolutie van toerisme.’ (Knack Weekend)

Gebonden – 104 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / nr.79

de erfenIs van de oudheId voor de mens van nuRobert Nouwen

‘De geschiedenis herhaalt zichzelf voortdu-rend. Robert Nouwen gaat aan de hand van vijf thema’s – vrijheid, mensenrechten, de-mocratie, globalisering en vrede – na wat we nog kunnen leren uit de wereld van de oude Grieken en Romeinen’. (Archeonet)

Met vele illustraties / Garengenaaid – 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.80

topperde KruIsweG van de stIlteEigen-zinnig

‘In de abdij van Westvleteren hangt De Kruis-weg van de Stilte, een expressionistisch werk van Armand Demeulemeester. Wat roept dit bijzondere kunstwerk op? Niet enkel voor de monniken, maar ook voor gelovigen en agnosten?’ (Kerk en Leven)

Met afbeeldingen van elke statie / Gebonden – 72 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / nr.76

paKKet Koop De abdij van Westvleteren + De kruisweg van de stilte in één pakket en krijg er gratis de cd Triduum Paschale bij, ter waarde van € 22,50. Triduum Paschale bevat paasgezangen die al eeu-wenlang het gebed van de monniken vertolken.

€ 70 i.p.v. € 97,4 / nr.77

byZantIumEen spektakel van kunst en cultuurPeter Van Deun

‘Voor het Nederlandse taalgebied is dit een van de eerste bevattelijke inleidingen over de cultuur van het Byzantijnse rijk. Voor veel lezers zal het boek een interessante kennis-making zijn met deze vaak miskende cultuur.’ (Archeonet)

Met vele illustraties in kleur / Garengenaaid – 248 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.78

Page 54: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201354 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

levend erfGoedBoerderij- en neerhofdieren uit onze strekenSteunpunt Levend Erfgoed

n ieuw Eeuwenlang werd het platteland bevolkt door talloze oude rassen van boer-derij- en neerhofdieren. Veel van die rassen zijn vandaag helaas met uitsterven bedreigd. Toch maken ze wezenlijk deel uit van het socioculturele en agrarische erfgoed van onze streken. Dit boek geeft een uniek overzicht van onze Vlaamse, Waalse en Brusselse erf-goedrassen, van duif tot paard. Aangevuld met verrassende weetjes en praktijkverhalen.

Gebonden – ca. 320 p. / 25 x 29 cm / € 39,95 / nr.81

het vlaamse platteland In de fIftIesEindredactie door Sarah Luyten en Yves Segers, met foto’s van Jos Halsberghe

n ieuw ‘Een schitterend fotoboek dat een portret schetst van het Vlaamse platteland in de jaren ’50. Fotograaf Jos Halsberghe maak-te in de late jaren ’40 en ’50 beelden over het leven op het platteland, van de Westhoek tot in Limburg. Ze tonen het landelijke leven zo-als het toen was. Een uniek kijkboek over ons rurale verleden en erfgoed.’ (Boer en tuinder)

Met vele foto’s / Gebonden – 344 p. / 24 x 24 cm / € 39,95 / nr.82

belGIë, land Zonder GrensHoe moet het verder met ons asiel- en migratiebeleid?Theo Francken & Sarah Smeyers

n ieuw Jong of oud, allochtoon of autoch-toon, Vlaming of Waal, iedereen vindt België vol. Ons land is hierin zelfs de trieste wereld-kampioen. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Waar liggen de grootste uitdagingen? En hoe kunnen we de ommekeer inzetten? Dat zijn de drie centrale vragen die de auteurs, federale volksvertegenwoordigers voor N-VA, in dit boek proberen te beantwoorden.

Garengenaaid – ca. 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / nr.83

strIJdperK vlaanderen2.000 jaar erfgoed van grote con-flictenPatrick De Rynck

‘Vlaanderen is al eeuwenlang het strijdperk van conflicten van uiteenlopende aard. Dit boek gaat bij een aantal conflicten op zoek naar monumenten, gebouwen, enz. die er-mee in verband staan. Het levert boeiende inzichten op!’ (Reisboeken.be)

Met vele foto’s / Garengenaaid – 156 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.84

de oudste ronde van vlaanderenAnton Ervynck, Kris Vandevorst, Evelien Oomen & Marnix Pieters (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed)

‘Dit boek gaat op zoek naar de vele sporen uit een ver of nabij verleden die in onze achtertuin te vinden zijn. Het brengt op een fraaie manier de archeologische rijkdom van Vlaanderen in kaart.’ (De Standaard)

Met vele foto’s / Hardcover –280 p. / Met foto’s / 28,5 x 25,5 cm / € 29,95 / nr.85

vlaamse wIelerKoppen150 jaar drama en heroïekDries Vanysacker

‘Dries Vanysacker ging op zoek naar de wor-tels van Vlaanderen als wielerland. 150 jaar geschiedenis schotelt hij voor aan de hand van 35 kleurrijke portretten. Met als rode draad door alle biografische schetsen: drama en heroïek.’ (Sportmagazine)

Met vele foto’s / Hardcover – 258 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,50 / nr.86

Page 55: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 55

mIJn famIlIenaamWaar komt die vandaan?Dr. Frans Debrabandere

n ieuw Dit boek vertelt waar familienamen vandaan komen en wanneer ze ontstaan zijn. Maar het geeft ook antwoord op vele an-dere vragen. Hoe worden ze gevormd? Welke familienamen kregen vondelingen? En natuurlijk leer je ook meer over je eigen naam. In het uitvoerige register achteraan in het boek vind je de weg naar de verklaring van talloze familienamen.

Gebonden – 258 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.87

de taalGrensOver wat België scheidt en verbindtBrigitte Raskin

n ieuw Hoe kwam de Germaanse-Romaanse cultuur- en taalgrens in Europa tot stand? Hoe evolueerde de taalgrens in eigen land? Welke problemen bracht de tweetaligheid mee in België? In hoe-verre groeide de geografische taalgrens ook uit tot een sociologische scheiding? Dit boek reist met de lezer langs de taalgrens en schetst de ontwikkelingen die tot de huidige grens leidden. Een vlot leesbaar overzicht, geïllustreerd met kaarten en foto’s.

Met vele foto’s en kaarten / Garengenaaid – ca. 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.88

lImburGs etymoloGIsch woordenboeKDe herkomst van de woordenschat van Belgisch en Nederlands LimburgDr. Frans Debrabandere

‘De bekende dialectetymoloog behandelt in dit boek de herkomst van duizenden Limburgse woorden en uitdrukkingen. Een gedegen naslagwerk over de rijke geschiedenis van de woordenschat van Nederlands en Belgisch Limburg.’ (Onze Taal)

Gebonden – 460 p. / 16,5 x 24 cm / € 39,95 / nr.89

tradItIesVolkskunde Vlaanderen vzw, met foto’s van Nick Hannes

‘Nick Hannes reisde door eigen land om tradities en volksgebruiken te fotograferen. Werelds, religieus of familiaal, kleinschalig of universeel, onbekend of Unesco-erkend. Een staalkaart van zeer uiteenlopende rituelen en gebruiken in Vlaanderen.’ (Knack)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / nr.90

de taal- grens

b r i g i t t e r a s k i n

Page 56: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201356 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

roets 2013Historische weekkalender

n ieuw ‘De Roets is Vlaanderens luchtige, unieke en verrassende weekkalender die je historische kennis wat opfrist. Met de Roets kom je te weten waar je zelf vandaan komt, waar je eigen roots liggen. Pas op voor de Roets-verslaving!’ (Vlamingen in de wereld)

Wire-O – 56 p. / 15,5 x 30 cm / € 13,50 / nr.92

de lanGste reIsOp zoek naar het ontstaan van de mensPieter Boussemaere

n ieuw Pieter Boussemaere legt op een heldere manier onze ontstaansgeschiedenis uit. Van eencellige wezens, over mensachtigen tot de moderne mens en zijn toekomst. Van Afrika, tot Europa en de rest van de wereld. Doorspekt met anekdotes en gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke gegevens.

Garengenaaid – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.93

en toch werKt hetPieter Van Dooren

n ieuw ‘Een leerrijk en vermakelijk overzicht van uitvindingen die de wereld hadden moe-ten veranderen, maar waarvan u toch nooit gehoord hebt. Ze werden geen succes door geldgebrek, slechte marketing, overheidsbe-moeienissen of gewoon pech.’ (Dag Allemaal)

Met vele illustraties / Garengenaaid – 188 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / nr.94

paKKet

3 x Roets 2013 / € 35 voor het pakket i.p.v € 40,5 / nr.95

GeschIedenIs van brabantVan hertogdom tot hedenJan van Oudheusden (red.)

‘De geschiedenis van het hertogdom Bra-bant vanaf de Romeinse tijd tot op heden. De voordelen van dit werk liggen voor de hand: accuraat, goed gedocumenteerd en volledig. Dit boek is een kanjer!’ (Het Spoor)

Met meer dan 350 illustraties, waarvan vele in kleur, plus praktische index / Gebonden – 720 p. / 20 x 27 cm / € 59,95 / nr.96

met napoleon naar mosKouDe ongelofelijke overlevingstocht van Joseph AbbeelJoost Welten & Johan De Wilde

‘In 1812 trok Napoleon met zijn leger Rusland binnen. Een waardevol en spannend egodo-cument van overlever Joseph Abbeel over de veldtocht van Napoleon, met alle verschrik-kingen en horror die daarbij horen.’ (Eos)

Met vele illustraties / Garengenaaid – 264 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.97

Page 57: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 57

bIJ de doKterBeroemdheden en hun ziektesJan Dequeker

‘Emeritus professor dokter Jan Dequeker neemt de levens van 34 beroemdheden onder de loep en vertelt u hun medische geschie-denis. Zijn analyses gebeurden op basis van persartikels en boeken.’ (De huisarts)

Garengenaaid – 228 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.98

de fallusVerering, versiering, verminkingJohan Mattelaer

‘Hij wordt vereerd en veracht, verminkt en versierd. Misschien wordt onze houding tegenover de fallus nog het best samengevat in de Latijnse benaming: fascinum. Een pracht van een naslagwerk.’ (De Morgen)

Met vele illustraties / Gebonden – 298 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,95 / nr.99

het KleInste KamertJeDe geschiedenis van de WCDanny Lamarcq

n ieuw Toiletbezoek is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar toch rust er in vele culturen een taboe op en wordt het vaak geridiculiseerd of verdrongen. Reis mee doorheen de geschiedenis van het kleinste kamertje. Over speciale gebruiken, opmerkelijke toiletten tot de manier waarop men zich de billen veegt: Danny Lamarcq analyseert het latrinaire gebeuren door de eeuwen en over alle con-tinenten heen.

Met illustraties / Gebonden – ca. 288 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / nr.100

het hemels mandaatDe geschiedenis van het Chinese KeizerrijkBarend J. Ter Haar

‘Het beste en meest genuanceerde China-boek en de eerste omvat-tende geschiedenis van China in ons taalgebied!’ (Histoforum) ‘Een kritische en overzichtelijke analyse van de vele cruciale ge-beurtenissen en van de diverse culturele aspecten.’ (Ars Toeristica) Gebonden – 604 p. / 17 x 24 cm / € 49,50 / nr.101

de spaanse conquIs-ta en reconquIsta 711-1492Luc Corluy

‘Tijdens de 8ste eeuw veroverden moslims het grootste deel van het Iberische schiereiland. Voor het eerst verscheen een Nederlands-talig historisch naslagwerk over die periode dat probeert legende en werkelijkheid uit elkaar te ha-len.’ (Kerk en Leven)

Garengenaaid – 454 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / nr.102

In flanders fIeldsBeelden - ImagesMarc Demeyer

n ieuw ‘Een schitterend fotoboek dat de sporen die de Eerste We-reldoorlog in het landschap en in de steden van de Westhoek heeft achtergelaten op een unieke manier in beeld brengt. Tekst en beeld maken de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog concreet en laten je kennismaken met een bijzonder indringende streek.’ (Boer en Tuinder)

Drietalig: Nederlands, Frans en Engels / Met vele foto’s / Gebonden – 160 p. / 25 x 29 cm / € 34,50 / nr.103

Page 58: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201358 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

de Grote oorloG voor KleIne KInderenHeldenmoed in beeld Anthony & Nicky Langley

n ieuw Van 1914 tot 1918 werd het dagelijkse leven volledig beheerst door de oorlog. Ook kinderen ontsnapten er niet aan. Zo sloop de Grote Oorlog binnen in de literatuur voor kinderen. School- en leesboeken bevatten oorlogsverhalen, schriften kregen oorlogsil-lustraties, strips, tijdschriften en zelfs kleurboeken toonden de oor-log in woord en vooral in beeld. Een originele en verrassende kijk op de Eerste Wereldoorlog.

Met illustraties en foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / nr.104

de Grote GeopolItIeKe problemen na de twee-de wereldoorloGLuc De Vos & Jean-Michel Sterkendries

‘Verdienstelijke poging om de verhoudin-gen tussen politieke macht en territorium vanaf 1945 in kaart te brengen. Alle denkbare conflicten wereldwijd komen aan bod. De auteurs kijken zeer panoramisch naar het wereldgebeuren.’ (De Leeswolf )

Met handige index / Garengenaaid – 452 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.105

van alle slaGvelden thuIsLiber Amicorum Luc De Vos

n ieuw Voor zijn emeritaatsviering schre-ven vrienden en collega’s hun visie op het leven en het werk van Luc De Vos neer. Met bijdrage van onder meer Dirk Tieleman, Ed-ward De Maesschalck, Pieter De Crem, Wou-ter Beke en vele anderen.

Garengenaaid – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / nr.106

Goud op drIftDe nazi-roof van 198 ton Belgisch goud Walter & Jan Pluym

‘1939. De Nationale Bank van België brengt in allerijl haar goud in veiligheid en probeert zo de nazi’s te snel af te zijn. Maar het plan mislukt. Walter Pluym volgt het goudspoor van dag tot dag.’ (Radio 1)

Garengenaaid – 432 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.107

Page 59: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 59

de Grote oorloG op KleIne schaalRuben Donvil

n ieuw ‘De Getelinie speelde in augustus 1914 een cruciale rol in het vertragen van de opmars van het Duitse leger in ons land. Ru-ben Donvil zet met dit boek een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Hij onderzoekt de invloed van deze ontwikkelingen in Oost-Brabant op het verdere verloop van de oorlog.’ (De Streekkrant)

Met illustraties / Garengenaaid – 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.108

treIn van de hoopEen verzetsdaad van het volk. André Gysel, Brecht Schotte & Chris Vandewalle

n ieuw 4 september 1944. Enkele dagen voor de bevrijding stopt een goederentrein in Diksmuide. In de trein zitten onder meer 300 joodse dwangarbeiders die naar een con-centratiekamp worden gevoerd. De gevan-genen moeten de weg te voet voortzetten, maar al snel verdwijnen ze een voor een in de huizen van de Diksmuidelingen …

Met illustraties / Garengenaaid – ca. 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.109

franKlIn rooseveltWereldleider in oorlog en vredeIngrid Baraître

Dit boek beschrijft het leven van de man die aan de oorsprong lag van het moderne Amerika. Op basis van toespraken, brieven en getuigenissen wordt een getrouw beeld geschetst van de levensloop van Roosevelt.

Garengenaaid – 392 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.110

land van schroot en KnoKenSlachtoffers van ontploffingen in de frontstreek (1918- heden) John Desreumaux

‘Dit boek handelt over de naoorlogse slachtof-fers van ontploffingen in de frontstreek. Het bespreekt waar, wanneer en hoe de ontplof-fingen plaatsvonden en wie de slachtoffers waren.’ (Krant van West-Vlaanderen)

Garengenaaid – 408 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / nr.111

dranG nach westenDe fundamenten van de Duitse Flamenpolitik (1870 – 1914)Bruno Yammine

‘Een interessant en zeer degelijk werk. Het gaat in dit boek over de bedoelingen van de Duit-sers met Vlaanderen, volgens de auteur niet pas in de Eerste Wereldoorlog gevormd, maar al decennialang voorbereid.’ (Artsenkrant)

Garengenaaid – 424 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.112

de vIsIe van de vIJandWOI volgens Duitse fotografenPeter D’haeseleer

‘Een selectie van oorlogsfoto’s, opgenomen aan de andere kant van het front. Represen-tatieve foto’s over alle aspecten van de oorlog. Het originele aan dit boek is dat de oorlog nu eens bekeken wordt vanuit Duits standpunt.’ (Deredactie.be)

Garengenaaid – 248 p. / 24 x 24 cm / € 32,50 / nr.113

land vanschrooten knokenSlachtoffers van ontplof­fingen in de frontstreek1918 ­ heden

john desreumaux

Page 60: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201360 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

mIddeleeuws bruGGeDoor de ogen van Hans Memling (1465-1494)Albert Janssen

n ieuw ‘Hoe leefde de gewone Bruggeling tijdens de middeleeuwen? Het antwoord lees je in dit boek. De auteur bekijkt de periode door de bril van Hans Memling op basis van authentieke archieven. De originele invals-hoek leverde enkele nieuwe inzichten op over hoe het er in het Bourgondische Brugge van eind 15de eeuw aan toeging.’ (Focus-WTV)

Met illustraties / Garengenaaid – 256 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.114

sInt-truIden 1784Criminele histories in een Luikse stadFrank Decat

n ieuw In de 18de eeuw stierven in Sint-Truiden tal van burgers op de brandstapel of werden ze zwaar gefolterd. Frank Decat be-studeerde de archieven van Sint-Truiden, Hasselt en Luik, die bol staan van de span-nende verhalen over zulke processen rond 1780. Lijvige dossiers waarin je de zeden en miserabele leefgewoontes van de kleine cri-minelen tot in het detail leert kennen.

Met illustraties / Garengenaaid – 272 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.115

het Grote belGIsche statIonsboeKHerman Welter & Stan Wagemans

n ieuw In woord en beeld reizen we langs 33 Belgische stations. Een reis door het ver-leden, het heden en de toekomst. Wist je dat Brugge al aan zijn derde station toe is? Oos-tende had een hele tijd twee stations, ‘Stad’ en ‘Kaai’, die op een zucht van elkaar lagen. We stoppen in Gent-Sint-Pieters met zijn middeleeuwse kenmerken en in het mooiste station ter wereld, Antwerpen-Centraal.

Met vele illustraties / Garengenaaid – ca. 304 p. / 22 x 24 cm / € 34,50 / nr.116

beroemde levens, be-ruchte ZelfmoordenEen andere kijk op geschie-denisMarc Gevaert

‘Marc Gevaert verdiepte zich in de zelfmoord door de eeuwen. Het zijn mooie verhalen, die ook goed verteld worden. Behalve zelfmoorden die echt hebben plaatsgevonden, krijgen ook de zelfmoorden in de kunst enige aandacht.’ (Artsenkrant)

Garengenaaid – 236 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / nr.117

o sonGVic Nees, portret van een koorcomponistI.s.m. Koor & Stem

‘Ontdek alles over het leven van Vic Nees en zijn werk als compo-nist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog. Een absolute must voor iedere koorliefhebber en melomaan.’ (Muziekcentrum)

Met cd met belangrijke koorcomposi-ties- en uitvoeringen van Vic Nees / Garengenaaid – 168 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / nr.118

hoe conGolees ZIJn de conGoleZen?De schizofrene CongoleesPeter Verlinden

Vijftig jaar na de onafhankelijk-heid zijn Congo en de Congole-zen nog altijd niet genezen van het Belgische kolonialisme. Peter Verlinden gaat op zoek naar de oorzaken en opent de discussie over de toekomst.

Garengenaaid – 132 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / nr.119

centraal statIon, spoorweGKathedraalAntwerpen op de rails. Toen en nuStan Wagemans

n ieuw ‘Een fantastisch boek over het Centraal Station. Door-heen 26 hoofdstukken trekt de rijke geschiedenis van het spoor, Antwerpen en de ‘Middenstatie’ aan uw ogen voorbij.’ (Gazet van Antwerpen)

Met vele illustraties en foto’s / Ge-bonden – 304 p. / 22 x 24 cm / € 39,95 / nr.120

Page 61: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 61

Joseph haydnSymfonie nr. 92Cecilia Bartoli – Nikolaus Harnoncourt

n ieuw Nadat hij decennialang Haydn uitgevoerd heeft met de beste orkesten en ensembles ter wereld, brengt Harnoncourt met zijn uitstekende Concentus Musicus Wien een nagenoeg ideale vertolking van Haydns Symfonie nr. 92. Hij bouwt de symfonie evenwichtig en transparant op. Ook Cecilia Bartoli krijgen we in topvorm te horen. De cantate Arianna a Naxos en de Scena di Berenice groeien dankzij haar dramatische feeling en verschroeiende temperament uit tot een soort spannende miniatuuropera’s. Met haar fluwelen timbre zingt Bartoli de langzame aria’s onaards mooi.

1 DVD – 83 min. / € 29,95 / nr.121

tomás luIs de vIctorIaOfficium DefunctorumCollegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe

n ieuw Tomás Luis de Victoria is een van de belangrijkste renais-sancecomponisten uit de Spaanse muziekgeschiedenis. Zijn pièce de résistance is het Officium Defunctorum, uitgegeven in Madrid in 1605. In dit requiem – geschreven naar aanleiding van de dood van Maria van Spanje, dochter van Karel V – bereikte de componist een ultieme intense expressiviteit. Philippe Herreweghe heeft een zwak voor componisten die ‘met klanken een totaalwereld bouwen, herkenbaar vanaf de eerste noot, tegelijk diep en breed’.

1 cd / € 25 / nr.122

J.s. bachAch süsser Trost! – Leipzig CantatasHana Blazikova – Damien Guillon – Thomas Hobbs – Peter KooijCollegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe

n ieuw De vier cantates die Philippe Herreweghe selecteerde voor deze opname komen uit Bachs eerste cantatejaargang voor de stad Leipzig. Ze ontstonden tussen juli en september van het jaar 1723 en demonstreren hoe deze Thomascantor streng religieuze teksten over zonde en verlossing steevast wist te voorzien van een origineel en vaak zalvend muzikaal antwoord. Opgenomen in de warme en uiterst transparante akoestiek van de befaamde Jesus-Christus Kirche in Berlijn, is deze nieuwe opname een must voor alle liefhebbers van Bach en het al meer dan 40 jaar wereldbefaamde Collegium Vocale Gent!

1 cd / € 25 / nr.123

Page 62: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201362 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books

adrIaen wIllaertVespro della beata VergineCapilla Flamenca – Dirk Snellings

n ieuw Zoals vele van zijn landgenoten heeft de Vlaming Adriaen Willaert een be-langrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de Italiaanse muzikale taal van de renais-sance. Met deze opname reconstrueert Ca-pilla Flamenca een Venetiaanse Vesperdienst ter ere van de Maagd Maria, meteen ook een muzikale ode aan deze componist, die precies 450 geleden gestorven is.

1 cd / € 25 / nr.124

mIles davIsOut of the Blue

n ieuw Miles Davis wordt door verschil-lende deskundigen beschouwd als een van de meest invloedrijke, vernieuwende en ori-ginele muzikanten van de 20ste eeuw. Deze tiendelige cd-reeks bevat 157 tracks, muziek gecreëerd tussen 1945 en 1957. Doorheen de muziek kun je de persoonlijke groei van deze jazzmuzikant volgen. Een mooie brok Jazz-geschiedenis.

10 cd’s in 1 box / € 45 / nr.125

harry belafonteHarry Belafonte sings Calypso, Blues and Folk Songs

n ieuw Harold Belafonte werd geboren in New York in 1927. Jamaica Farewel maakte hem bekend. Banana Boat Song zorgde voor wereldfaam. Dit betekende de start van de Calypsoboom.

10 cd’s in 1 box / € 45 / nr.126

heInrIch IsaacIch muss dich lassen …Capilla Flamenca – Dirk Snellings

Heinrich Isaac is een mijlpaal in de evolutie van de polyfonie, omdat zijn Vlaamse, Franse, Itali-aanse, Duitse en Latijnse werken een Europese toontaal creëren. Ze onthullen een schat aan mu-zikale creativiteit en ‘technici-teit’ die hedendaagse musici en melomanen kan verwonderen! Alweer een schitterende uitvoe-ring van het topensemble Capilla Flamenca.

1 cd / € 24,95 / nr.128

chrIstoph GraupnerEin Weihnachts Oratorium Mannheimer Hofkapelle – Ex Tompore – Florian Heyerick

Christoph Graupner stond in zijn tijd bekend als een waar-devol musicus, maar vandaag is hij nagenoeg onbekend. Florian Heyerick, musicoloog, dirigent en muzikant, brengt daar 250 jaar na Graupners dood verandering in. Hij selecteerde zes cantates uit zijn omvangrijke oeuvre, die worden uitgevoerd door twee topensembles.

2 cd’s / € 32,50 / nr.127

beIaardCarillonJo Haazen

Een van de grote figuren uit de beiaardwereld is ongetwijfeld Jef Denyn. De Mechelse stadsbeiaar-dier was de grondlegger van een nieuwe beiaardkunst. Zijn zes composities voor beiaard wer-den nu op cd uitgebracht. De uitvoering werd verzorgd door Jo Haazen. Het is een artistiek hoogstaande weergave van de muziek van Jef Denyn, gebracht op een van de mooiste beiaarden.

1 cd / € 14,95 / nr.129

IK ben Getrouwd met een KwaaIe GrIetLief en leed in Brusselse liederen uit de 17de eeuw

Op de eerste cd maak je kennis met een selectie uit de Brusselse liederenschat uit de 17de eeuw. In het boek vind je de originele tekst en een eigentijdse vertaling van de liedjes. Op de tweede cd geven hedendaagse Brusselse muzikanten hun interpretatie op de teksten van toen.

Boek met 2 cd’s – 84 p. / € 29,95 / nr.130

Page 63: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Geschiedenis, Kunst, Cd’s & e­books 63

bIecht van een KardInaalOlivier Le Gendre, ver-taald door Jean-Pierre Goetghebuer

Uitverkochte bestseller nu opnieuw beschikbaar als e-book!

‘Een kardinaal formuleert zijn hypothese over de toe-komst van kerk en geloof. Het werd een lange biecht, waarin hij geen vragen uit de weg wil gaan, niets wil toedekken. Betere lec-tuur kunnen wij in deze donkere kerktijden niet wensen.’ (Tertio)

400 p. / € 18 / nr.131

nu Is de tIJdOver tijdelijkheid en eeuwigheidGerard Bodifee

n ieuw Wetenschapsfi-losoof Bodifee denkt na over het begrip tijd. Hij bespreekt hoe men in het verleden over tijd dacht, van klassieke denkers als Plato tot de relativiteits-theorie van Einstein. Daar-naast filosofeert hij over hoe tijd een manier is om de wereld te beleven. De tijd als een opeenvolging van momenten, als een leven tussen verleden en toekomst, is een ervaring van de onvolkomenheid van het bestaan.

ca. 224 p. / € 15,95 / nr.132

vrolIJK GeZondHoe voeding je lichaam en geest kan sturenHilde Demurie

extra Bij dit e-book zitten ook heerlijke recep-ten van Hilde Demurie!

‘Onze voeding heeft een invloed op onze licha-melijke en geestelijke gezondheid. Voedings-consulente Hilde Demu-rie geeft de lezer heel wat praktische tips om gezond door het leven te gaan!’ (Het Nieuwsblad)

216 p. / € 15,95 / nr.133

alle eendJes …Liedjesgroeiboek voor kleutersAn Debaene & Marjolein Pottie

extra Met liedjes, gi-taarakkoorden, notenbal-ken en suggesties voor bewegingen.

‘Een selectie van de mooi-ste en bekendste kleuter-liedjes.’ (Basis)‘Achteraan in het boek staan alle liedjes met de noten erbij en wat je in-tussen zoal met je armen en benen kunt doen. Su-perplezierig!’ (De Bond)

Met kleurenillustraties / Vanaf 3 jaar / 68 p. / € 15,95 / nr.134

erfenIsLiteraire thrillerSchoemans

n ieuw Wanneer Mem Bats op 96-jarige leeftijd sterft, denkt iedereen aan een natuurlijke dood. Ie-dereen, behalve Anne Brems, de vaste verpleeg-ster van Mem. Ze stort haar hart uit bij de twee journalisten Joosten en Schraepen. Het onderzoek naar de dood verandert al snel in een mysterieuze zaak rond drugsschanda-len en kunstzwendel. Een thriller die je bij de keel grijpt vanaf de eerste pa-gina.

224 p. / € 19,95 / nr.135

e­booksDeze toptitels van Davidsfonds Uitgeverij zijn nu ook beschikbaar als e-book. Als u een e-book bestelt, krijgt u een elektronische code om de titel te downloaden op uw tablet of e-reader. Vergeet bij uw bestelling op het keuzeformulier dus zeker uw e-mailadres niet te vermelden, zodat we u de link naar het e-book kunnen doormailen.

AHou onze website in de gaten voor nieuwe e-books!

Page 64: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 65: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Zingeving & spiritualiteit

KerK, mosKee en synaGoGe

Geen heilig huisje dat af en toe eens flink door elkaar geschud wordt. Ook Davidsfonds Uitgeverij schrikt er niet voor terug om het maatschappelijk debat aan te wakkeren met kritische publicaties. Werpt u maar eens een blik op de boeken op de volgende pagina’s. Hetzelfde geldt voor Davidsfonds Univer-siteit Vrije Tijd, waar u dit najaar de cursus ‘Waarom ging Jezus niet naar een moskee? Gelijkenissen en verschillen tussen wereld-godsdiensten’ kunt volgen. Jan Van Eycken, priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en een van de verantwoordelijken voor de interreligieuze dialoog in de Kerk, legt u uit in welke mate wereldgodsdiensten overeenkomen of verschillen. De cursus loopt in november en december en wordt afgeslo-ten met een facultatief bezoek aan enkele gebedsplekken in Brussel.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

hemelse KlanKen

Stille nacht, heilige nacht. De eerste woorden van het bekende kerstlied vatten Kerstmis perfect samen. Het is een moment om stil te staan bij wat ons heilig is. Een gevoel dat kunstenaars doorheen de tijd op verschillende manieren hebben uitgedrukt. Het leverde niet alleen grote meesterwerken op maar ook pareltjes van eenvoud, zoals onze volkse kerstliederen. Liederen die ons verbinden en ons verwarmen op de koudste dagen. Dat is dan ook de essentie van U Zijt Wellekome, een kerstsamenzang op tweede kerstdag op tientallen plekken in Vlaanderen. Bovendien is het een volledig gratis evenement, waar al-leen een vrije bijdrage wordt gevraagd voor een goed doel. Vorig jaar zamelden 16.000 deelnemers 20.000 euro in voor Welzijnsscha-kels. Dit jaar hopen we hetzelfde te bereiken. Zingt u mee?

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

vIeren In het buItenland

Elke cultuur, elke religie heeft zijn eigen ge-bruiken, zeker wat de verschillende feesten betreft. De twee grote feesten in het chris-telijke jaar – Kerstmis en Pasen – zijn dan ook een ideaal moment om in het buiten-land door te brengen. Zo trekt Davidsfonds Cultuurreizen in de kerstperiode naar Israël voor een bezoek aan Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. Of u kunt Kerstmis en Nieuw-jaar vieren in Krakau, Berlijn en Potsdam. Daarnaast staan er in het voorjaar exclusieve paasreizen op het programma, waardoor u bijvoorbeeld in Sint-Petersburg het orthodoxe Pasen kunt meemaken. Of wat dacht u van Pasen in Israël of op Corfu? Zingeving en spiritualiteit zijn kortom prominent aanwezig in de Davidsfonds Cultuurreizen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

65©

an

Dr

ies

Ve

rV

ae

ke

© s

hu

tt

er

sto

ck

.co

M

Page 66: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201366 Zingeving & spiritualiteit

de KardInaal hoopt Olivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

µ Vervolg op de bestseller ‘biecht van een kardinaal’ µ kritische vragen over het geloof en de kerk in de 21ste eeuw µ eerlijk, gedurfd en genuanceerd

n ieuw Le Gendre gaat opnieuw in gesprek met de kardinaal. Kan men als gelovige nog vertrouwen hebben in de boodschap van de kerk? In hoeverre komen de daden van de kerk nog overeen met de basisprincipes die het evangelie verkondigt? Eerlijk, gedurfd en ge-nuanceerd worden tal van spirituele vraagstukken besproken. Uit onverwachte hoek krijgen gelovigen en niet-gelovigen een andere kijk op de kerk van vandaag.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/dekardinaalhoopt.

Garengenaaid – ca. 200 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.7

Zoveel GodsdIensten voor dIe ene GodStef Desodt

‘Stef Desodt verdiept zich in dit boek in de verschillende religies en religieuze bewegingen. Het boek is een boeiend naslagwerk voor al wie bezig is met zingeving en spirituali-teit.’ (Krant van West-Vlaanderen)

Garengenaaid – 230 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / nr.136

nIemand heeft ooIt God GeZIenMaurice Bellet, vertaald en ingeleid door Peter Schmidt

‘Dit is de vrucht van een leven lang lezen en nadenken over ge-loof. Priester, theoloog en psycho-loog Maurice Bellet biedt een ge-lovig, maar wel hoogst persoonlijk en eerlijk perspectief.’ (Kerknet)

Garengenaaid – 86 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / nr.137

de vele Gedaantes van marIaMeer dan 500 afbeeldingen uit de Lage LandenJo Claes

‘Duizenden kilometers maalde Jo Claes af om in de Lage Landen de meest opmerkelijke Mariabeelden en -afbeeldingen in kaart te brengen in De vele gedaantes van Maria. Je kunt zoeken op naam, attribuut of plaatsnaam. De honderden kleurenillustraties, maken van het naslagwerk een prachtig kijkboek.’ (Kerk en Leven)

Met vele kleurenillustraties / Gebonden – 426 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,50 / nr.138

topper

Page 67: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Zingeving & spiritualiteit 67

nu Is de tIJdOver tijdelijkheid en eeuwigheidGerard Bodifee

n ieuw Wetenschapsfilosoof Bodifee denkt na over het begrip tijd. Hij bespreekt hoe men in het verleden over tijd dacht, van klassieke denkers als Plato tot de relativiteitstheorie van Einstein. Daarnaast filosofeert hij over hoe tijd een manier is om de wereld te beleven. De tijd als een opeenvolging van momenten, als een leven tussen verleden en toekomst, is een ervaring van de onvolkomenheid van het bestaan.

ADit boek is ook verkrijgbaar als e-book, zie p. 63.

Garengenaaid – ca. 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / nr.139

reIZen naar JeZelfOnthaasten, bezinnen, herbronnen, verstillenKarin Swiers, met foto’s van Hans Westerling

n ieuw Veel mensen hebben nood aan een pauze, aan rust, aan tijd voor zichzelf. Ben je op zoek naar een plek waar je op adem kunt komen en kunt genieten van de stilte? Of ben je geïnteresseerd in een unieke workshop met een heilzaam effect op lichaam en geest? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar een ander soort weekendje of uit-stapje? Dit boek zet je op weg!

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – 170 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / nr.140

nocturnesNachtelijke gedachten over de mens, de kosmos en GodGerard Bodifee

‘Velen liggen te piekeren, terwijl anderen inspiratie vinden in de nacht. Gerard Bo-difee groepeert korte, maar diepgravende overpeinzingen over wezenlijke vragen rond vijf thema’s. In stukjes van wisselende lengte wordt telkens een gedachte uitgediept.’ (Tertio)

Gebonden – 146 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / nr.141

elfde GebodMystieke plaatsen en figuren in VlaanderenNicky Langley, met foto’s van Peter Nackaerts

‘Dicht bij huis, hier in Vlaanderen, zijn er een aantal mystieke plekken te ontdekken. Ook bestaan er figuren waar een mystiek verhaal aan vasthangt. Nicky raakte gefasci-neerd door deze verhalen en trok op verder onderzoek.’ (De Morgen)

Met vele foto’s / Garengenaaid – 252 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / nr.142

welKe KerK?Vandaag & morgenJürgen Mettepenningen

Wat is de kerk en waar staat zij voor? Wat moet blijven en wat moet veranderen? Met-tepenningen vertrekt van de realiteit van van-daag. Een boeiend pleidooi voor hervorming, voor al wie betrokken is bij de kerk.

Garengenaaid – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.143

Page 68: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

© stePhan VanFleteren

Page 69: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

romans & poëzie

lIteraIr ontbIJt

Op zondagochtend genieten van een heer-lijk ontbijt, het is voor veel mensen een vast ritueel. Eén keer in het jaar maken we daar bij het Davidsfonds een speciale belevenis van met Toast Literair, het grootste taal- en leesontbijt van Vlaanderen. Die ochtend kun-nen jong en oud zich op meer dan honderd locaties te goed doen aan een heerlijk ontbijt plus een flinke portie literatuur. Denk aan schrijvers en dichters die voorlezen uit eigen werk, literaire wandelingen en zoektochten, voorleessessies en workshops voor kinderen en diverse voordrachten of voorstellingen. Vorig jaar presenteerde Friedl’ Lesage haar gelijknamige boekenprogramma op Radio 1 live en exclusief voor Toast Literair. De kers op de taart voor een evenement waar meer dan 10.000 mensen van smullen. Hou dus zeker zondagochtend 20 januari 2013 vrij voor de derde editie van Toast Literair.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/toastliterair.

leZen In Groep

Stel: u leest een boek. Stel: u vindt het goed. Of net niet. En stel: u wilt dat delen met anderen. Dan is een leesgroep iets voor u! Het hele jaar door komen lezers – zowel literaire veelvraten als occasionele lezers – samen in zo’n 100 Davidsfonds leesgroepen. Groepjes mensen die een aantal keer per jaar samenkomen om een boek te bespreken. Om leeservaringen uit te wisselen en meer over de roman in kwestie of de auteur te weten te komen. Om nieuwe mensen te leren kennen, gelijkgestemde zielen die ook weg zijn van literatuur. Of om deel te nemen aan een literaire wandeling of literaire daguitstap. Kortom, samen literatuur beleven in een gemoedelijke sfeer. Overtuigd? Ontdek dan snel waar de literatuurliefhebbers in uw buurt samenkomen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/leesgroepen.

lIteratuur aan de macht

Er was een tijd dat schrijvers een voortrek-kersrol wilden spelen en literatuur een ka-talysator moest zijn in turbulente tijden. Dat idealisme en die daadkracht typeren de Vlaamse literatuur in de eerste helft van de 20ste eeuw, zo blijkt uit het werk van Maurice Roelants, Filip de Pillecyn, Louis Paul Boon en vele andere schrijvers. In oktober zoomt professor Dirk De Geest voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd in op de functies die literatuur tussen 1900 en 1950 moest vervul-len en de gevolgen die dat had voor schrij-vers, lezers en teksten. Tegelijkertijd kijken andere literatuurcursussen van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd ver over de grenzen en richten ze het vizier op de grootste schrijvers uit Rusland en de literaire klassiekers van Amerika. Beide cursussen vinden plaats in november en december.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

69

Page 70: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201370 romans & poëzie

alIce In wonderlandLewis Carroll, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

n ieuw ‘Ed Franck maakte een eigentijdse Nederlandse bewerking van de klassieker, met respect voor het origineel. Rébecca Dautremer zorgde voor dromerige, sprookjesachtige il-lustraties, die dankzij het grote formaat van het boek nog beter tot hun recht komen. (Knack Weekend) ‘Een prachtig cadeauboek voor klein én groot, in een luxueus formaat.’ (De Standaard)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/aliceinwonderland.

Met prachtige illustraties / Genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 / Hardcover – 140 p. / 28,5 x 35 cm / € 29,95 / nr.8

het GeheIme daGboeK van KleIn duImpJePhilippe Lechermeier, bewerkt door Edward van de Vendel, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

‘Philippe Lechermeier breidt het bekende ver-haal flink uit en geeft de vlakke personages uit het sprookje een eigen stem en psychologische diepgang. Even rijk en gevarieerd zijn de illus-traties van Rébecca Dautremer. (De Standaard)

Voor alle leeftijden / Gebonden – 208 p. / 21 x 19 cm / € 22,50 / nr.144

vandaaG Is de daG!De mooiste verjaardags-wensenMajke Jongen

Dit jaar schenk je woorden voor de verjaardag van je vrienden en familie. Dit boekje bevat tekstjes, spreuken, wijsheden, citaten, ge-dichten of liedjesfragmenten. Al-lemaal met dezelfde boodschap: van harte gefeliciteerd!

Gebonden – 72 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / nr.145

welKom wonderWensen voor het levenJan Willems

Een ideaal cadeau bij geboorte van een (klein)kind! ‘Jan Willems verzamelt wijze woorden over kinderen, van geboorte en (groot)ouderschap over opvoeding tot loslaten en verdriet.’ (Kerknet)

Gebonden – 80 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / nr.146

warme wensen voor de Koudste daGenTrees Demeulemeester & Majke Jongen

‘Dit boek verzamelt tientallen kerst- en nieuwjaarswensen en blikt zo terug op meer dan 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten. Een amusante, uitgebreid geïllus-treerde geschiedenis. Inspiratie voor uw eigen kaartjes!’ (Nest)

Garengenaaid – 240 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / nr.147

wensdoosJeEen originele wenskaart voor elke gelegenheidMajke Jongen

Je wilt je verontschuldigen, ie-mand feliciteren of troosten, je dank of liefde uitspreken. Met dit wensdoosje heb je altijd een pas-sende wenskaart bij de hand. Der-tig mooi vormgegeven kaarten met korte spreuken en wijsheden.

Vouwdoosje met 30 wenskaarten rond 6 thema’s / 10,2 x 15 cm / € 14,95 / nr.148

topper

Page 71: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen romans & poëzie 71

nachten vol anGstaanJaGende schoonheIdGruwelverhalen van Edgar Allen PoeE.A. Poe, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Carll Cneut

n ieuw ‘Nachten vol angstaanjagende schoonheid telt klassieke gru-welverhalen, maar ook een paar van de detectiveverhalen die Poe schreef lang voor het genre uitgevonden werd, en een stuk of wat zogenaamd komische verhalen die eigenlijk vooral sadistisch en bevreemdend zijn. Een bundel om in één keer te lezen – bij voorkeur ’s nachts! Met perfect gepaste illustraties van Carll Cneut.’ (Cobra.be)

Hardcover, 170 p. / 19 x 25,5 cm / € 29,95 / nr.149

verboden lIefdesVerhalen uit Boccaccio’s DecameroneEd Franck, met illustraties van Carll Cneut

‘Ed Franck brengt Boccaccio’s Decamerone weer tot leven in een mees-terlijke bewerking voor een hedendaags publiek. Hij verzamelde de 25 beste verhalen over liefde, begeerte, hoop, geloof en woede. De vertelsels zijn afwisselend wijs, pikant, komisch, ontroerend of maatschappijkri-tisch en stuk voor stuk boeiend. Topillustrator Carll Cneut zorgde voor prachtig idyllische en sprookjesachtige prenten.’ (Knack Weekend)

Met prachtige illustraties / Gebonden – 234 p. / 19 x 25,5 cm / € 24,95 / nr.150

duIZend heuvelsKoen Peeters

n ieuw De twaalfjarige Louis, een doodgewone Belgische jon-gen, is gefascineerd door Rwanda. Als volwassene volgt hij een Rwandese vluchteling op diens zoektocht naar gerechtigheid in Afrika. Een subtiele, hartverscheu-rende en stoutmoedige roman.

Garengenaaid – ca. 288 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / nr.151

de seInGeverAnn De Craemer

n ieuw Over een man die door het wielrennen veel verloor, maar toch veel van zijn fiets bleef hou-den. Een intens boek dat uitgroeit tot een apocriefe geschiedenis van de koers in Vlaanderen.

Gebonden – ca. 208 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / nr.152

maartse KamersY.M. Dangre

n ieuw Voor het eerst in zijn leven is de tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. Een geraffineerd verhaal over ouderdom en schuld.

Garengenaaid – ca. 276 p. / 12,5 x 20 cm / € 17,90 / nr.153

vroeGer was er laterVera Marynissen

n ieuw De auteur kruipt in de huid van een oude man, Paulus. Ze beschrijft de laatste maanden in zijn leven, beginnend bij de dood van zijn vrouw. Vanaf dan wacht hij – op niets wat nog komt.

Gebonden met stofwikkel – ca. 240 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / nr.154

Page 72: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201372 romans & poëzie

erfenIsSchoemans

n ieuw Wanneer Mem Bats op zesennegentig jarige leeftijd sterft, denkt iedereen aan een natuurlijke dood. Iedereen, behalve Anne Brems, de vaste verpleegster van Mem. Ze stort haar hart uit bij de twee jour-nalisten Joosten en Schraepen. Het onderzoek naar de dood verandert al snel in een mysterieuze zaak rond drugsschandalen en kunstzwendel.

ADit boek is ook verkrijgbaar als e-book, zie p. 63.

Garengenaaid – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / nr.155

vuurmoordJorun Thørring

n ieuw Bij de familie Fjeld belt een man aan. Hij beweert hun oudste zoon te zijn die veertig jaar geleden omkwam in een brand. Als er dan opnieuw een dodelijke brand uitbreekt in het centrum, wordt politie-inspecteur Aslak Eira op de zaak gezet. Het onderzoek van veertig jaar geleden wordt opnieuw geopend. Eira gaat op zoek naar getuigen, maar die worden een voor een het zwijgen opgelegd.

Garengenaaid – 360 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / nr.156

amuletSchoemans

‘Een journalist en een persfo-tograaf bijten zich vast in een smerige zaak rond een babylijkje dat is opgegraven door een bag-gerkraan. Een onderhoudende thriller die op een mooie manier de complexe relatie tussen pers en gerecht onder de loep neemt.’ (De Standaard)

Garengenaaid – 308 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / nr.157

de leerlInG-snIJderLuc Vandromme

‘Een pageturner die behalve spannend ook mysterieus is. Het boek handelt over een 17de-eeuwse chirurgijn in Venetië die samen met zijn secretaris hele-maal in de ban raakt van het menselijk lichaam.’ (Krant van West-Vlaanderen)

Garengenaaid – 440 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / nr.158

Johanna de waanZInnIGeJoris Tulkens

‘Nauwgezet beschrijft Tulkens de opgang en val van Johanna Van Castilië. Hij pulkt het simpele etiket van “de gekke vrouw van Filips de Schone” behoedzaam weg. Wie was deze wanhopige vrouw, die alles en iedereen ver-loor?’ (Gentleman)

Garengenaaid – 376 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / nr.159

daGboeK berlIJnHet verhaal van een Duitse verzetsvrouwRuth Andreas-Friedrich

n ieuw Vanaf de oorlogsvoor-bereidingen van nazi-Duitsland in 1938 tot en met de blokkade van Berlijn in 1948 houdt journa-liste Ruth Andreas-Friedrich een dagboek bij. Een klassiek dagboek en een groots document humain.

Garengenaaid – ca. 360 p. / 13,5 x 21,5 cm / € 19,95 / nr.160

Page 73: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen romans & poëzie 73

achter de wolKenMichael De Cock, met foto’s van Stephan Vanfleteren

n ieuw ‘Michael De Cock schreef een coming of age-verhaal over twee geliefden die elkaar uit het oog verloren en elkaar na veertig jaar weer opzoeken. Hoewel het een theaterstuk is, leest het als een novelle. De prachtige foto’s van de meermaals gelauwerde topfotograaf Stephan Vanfleteren geven extra cachet aan deze prachtige uitgave. Mooi om naar te kijken, hartverwarmend om te lezen.’ (Knack Weekend)

Met prachtige setfoto’s / Gebonden – 96 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 17,50 / nr.161

absoluut GeweldIG! Gedichten over vrouwenIna Vandewijer

‘Ina Vandewijer bracht 120 gedichten bij elkaar over en door vrouwen. Als leidraad hanteert Vandewijer tien vrouwelijke archetypen, die elk een naam hebben gekregen van een Griekse mythologische figuur. Elk hoofdstuk is verlucht door een andere illustrator. Dat levert een grote diversiteit aan beelden op; twee voor de prijs van een dus: een poëzie- en ook een beetje een prentenbloemlezing.’ (De Standaard)

Met kleurenillustraties / Garengenaaid met stofwikkel – 192 p. / 19 x 25,5 cm / € 22,50 / nr.162

uIlenspIeGel leeft noG Ernest Claes, met illustraties van Stijn Claes & Mark Diansay

n ieuw In deze verzamelbundel vind je nog meer, nooit eerder gepubliceerd werk van de meester-verteller. De teksten opgenomen in dit boek omspannen het hele leven van Claes. Een waardevolle bijdrage aan de kennis over zijn leven en werk.

Met illustraties / Gebonden – ca. 280 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / nr.163

Zo was het levenOnuitgegeven brieven en verhalenErnest Claes, met illustraties van Stijn Claes

Ontdek nooit eerder gepubliceerde brieven, verhalen en manuscripten die het beeld van Claes vervolledigen. De onuitgegeven manus-cripten omvatten redevoeringen, radio- en tv-bijdragen, maar ook onverwachte beschou-wingen over literaire figuren als Stijn Streuvels of Felix Timmermans.

Met illustraties / Gebonden – 240 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / nr.164

paKKetDrie verzamelbundels van Ernest Claes

Unieke verzamelobjecten voor alle fans!

Parlementaire kroniekenOp serene, heldere en zakelijke wijze brengt Claes verslag uit over het politieke reilen en zeilen in ons land.

Mijn lezers en ikEen openhartig en kleurrijk relaas van Claes’ vele ontmoetingen en briefwisselingen met zijn lezers.

Reisherinneringen Dit boek bundelt de reisherinneringen van Ernest Claes en zijn vrouw, de schrijfster Stephanie Vetter. 

€ 45 i.p.v. € 94,95 / nr.165

+ +

Page 74: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 75: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Kinder & Jeugd

JournalIsten In spe

Jongeren schrijven nog altijd graag. Dat be-wijst de Junior Journalist-wedstrijd elk jaar opnieuw. Vorig schooljaar kropen meer dan 36.000 jongeren in hun pen voor de grootste wedstrijd creatief schrijven voor jongeren in Vlaanderen. Uit de duizenden teksten selec-teerde een jury van bekende journalisten als Stef Wauters, Goedele Wachters en Rik Van Cauwelaert vier winnaars. Tijdens de nationale prijsuitreiking op Festival aan Zee werden de vier laureaten niet alleen gekroond tot de beste Junior Journalisten, ze kregen ook een prachtig prijzenpakket. Dat bestond onder meer uit journalistenstages, boekenstapels tot 700 euro, auteursontmoetingen en vakantieweekends. Wie dit schooljaar kans wil maken op die prijzenpot, kan meedingen door een tekst te schrijven over eten en het culinaire. Deelnemen kan via een van de vele Davidsfonds afdelingen.

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/juniorjournalist.

GrImm on staGe

Roodkapje, Sneeuwwitje en de zeven dwer-gen, Assepoester, Hans en Grietje, Repel-steeltje, De Bremer stadsmuzikanten … Het zijn maar een paar van de verhalen die de gebroeders Grimm verzamelden en wereld-beroemd maakten. In de muziekvoorstel-ling Grimm Gracieus van theatergezelschap Kip van Troje komen de sprookjes op een verrassende manier weer tot leven. Het hele jaar lang reist het gezelschap voor het Da-vidsfonds door Vlaanderen om de poëzie in sages weer te laten schitteren, onbekend werk af te stoffen en bekende verhalen op-nieuw op te poetsen. Verwacht u aan een handvol sprookjes en sagen, een heleboel instrumenten en voorwerpen vol muziek, plus een vleugje literatuurgeschiedenis. Een kippenvelmoment voor jong en oud!

AMeer info vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

JeuGdboeK op Kop

Aan Nederlandstalig schrijftalent geen gebrek. Dat blijkt duidelijk uit de Zoute Zoen, de prijs voor het beste jeugdboek in Vlaanderen en Nederland. Vorig jaar werden zo’n 70 onuit-gegeven verhalen voor kinderen vanaf 12 jaar ingestuurd voor de wedstrijd. Daarmee is de Zoute Zoen de belangrijkste manuscrip-tenprijs in het Nederlandse taalgebied. Wie van jeugdliteratuur houdt en een goed ver-haal heeft neergepend, kan in 2014 opnieuw meedingen naar de prijs. De inzendingen worden anoniem beoordeeld, dus onbekend talent maakt evenveel kans als gevestigde waarden. Een jury van jeugdboekexperts leest alle manuscripten na en stelt een shortlist op van vijf teksten. De tekst van de winnaar wordt niet alleen uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij, maar is ook nog eens 12.500 euro waard. Schrijven is de boodschap!

AMeer info vindt u op www.zoutezoen.be.

75

Page 76: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201376 Kinder & Jeugd

het Grote hoe-boeKSylvie Baussier

n ieuw Jonge kinderen zitten vaak met heel wat vragen waar je als (groot)ouder niet met-een een antwoord op weet. Want hoe leg je uit hoe ons lichaam werkt? Of misschien weet je zelf ook niet helemaal hoe er gaatjes in onze tanden komen? Het grote hoe-boek geeft sim-pele antwoorden op veelgestelde en vaak complexe kindervragen.

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Gebonden – 42 p. / 23 x 23 cm / € 18,50 / nr.166

teddy en luna spelen schooltJeArmelle Boy

‘Een prachtig boek waarbij je van de ene uit-daging naar de andere vliegt.’ (Peuteren.nl)‘Met dit doeboek gaan leren en spelen hand in hand. Vormen, kleuren, cijfers … hebben voortaan geen geheimen meer!’ (Standaard Boekhandel Magazine)

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 12 p. / 30 x 27 cm / € 19,95 / nr.167

later word IK … KapsterHilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Weet je veel over haarverzorging? Maak je anderen graag mooi? Dan ben jij vast geknipt om later kapster te worden! De vele tips en doe-opdrachten in dit boek helpen je op weg!

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / nr.168

later word IK … JufHilde Vandermeeren, met illustraties van Annemie Berebrouckx

Kun je mooi met krijt schrijven op een schoolbord? Heb je geen moeite om iets uit te leggen? Wil je liever toetsen bedenken dan invullen? Dan word jij later vast een prima juf of meester!

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / nr.169

later word IK … KoKHilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Hou je van proeven en lekker eten? Ken je veel verschillende ingrediënten? Wil je graag nieuwe recepten bedenken? Dan word jij later vast een prima kok! In dit boek vind je alles wat je moet weten om je droom waar te maken.

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / nr.170

Page 77: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 77

van hIer … naar daarMijn grote boek over voertuigenPascale Hédelin, met illustraties van Robert Barborini

‘Hoeveel wielen kan een vrachtwagen hebben? Hoe bouw je een boot? Hoe stijgt een vliegtuig op? Dit prentenboek is een speelse en leer-rijke ontdekkingstocht door de wereld van het transport met voelelementen, uitklapbare luikjes en flapjes.’ (Klasse)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Wire-O – 36 p. / 27 x 26 cm / € 22,50 / nr.171

mIJn Grote dIerenboeKPascale Hédelin, met illustraties van Stephanie Herrbach

‘Maak kennis met schattige beestenbaby’s en ontdek hoe ze stilaan groter worden. Mijn grote dierenboek neemt je mee naar de fas-cinerende wereld van de dieren. Een leuke en leerrijke ontdekkingstocht voor nieuwsgierige dierenvrienden.’ (Basis)

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Wire-O – 38 p. / 23 x 25 cm / € 22,50 / nr.172 /

wat Je ZIet, ZIt In Je hoofdDe leukste kindergedichten van nuJan Van Coillie, met illustraties van Kristien Aertssen

‘De allermooiste, allergrappigste en allerbij-zonderste gedichten van de voorbije 10 jaar. Over gevoelens, familie, school, dieren, natuur en gaan slapen.’ (Metro)‘Een fijne bundel om in te grasduinen of uit voor te lezen, zowel thuis als op school.’ (De Bond)

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustrateis / Gebonden – 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.173

later word IK … doKterHilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Weet je veel over het menselijke lichaam? Ben je niet bang van bloed? Hou je ervan om mensen te helpen? In dit boek vind je alles wat je moet weten om later dokter te worden.

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / nr.174

later word IK … voetballer Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Speel je graag voetbal? Vind je het leuk om veel en hard te trainen? Kun je goed luisteren naar de coach? Dan word jij later vast een prima voetballer! Dit boek bereidt je voor op je droomjob.

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / €14,95 / nr.175

later word IK … polItIeman Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

In dit boek vind je alles wat je moet weten om je droom waar te maken. Wat moet je als politieagent allemaal kunnen? Wat heb je nodig als politieagent? Waar zul je werken?

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / nr.176

Page 78: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201378 Kinder & Jeugd

IK val op Jou!Rébecca Dautremer

n ieuw ‘Salomé is al vaak van haar fiets gevallen, maar is nog nooit op iemand gevallen. Word je er ziek van? Bezorgt het je vleugels? En ben je daardoor dan in de wolken? Rébecca Dautremer schreef en illustreerde dit prachtige prentenboek waar zowel groot als klein van zal genieten. De kleurrijke, beweeglijke tekeningen brengen je meteen in een fantasiewereld waar het heerlijk vertoeven is.’ (Knack Weekend)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / € 19,95 / nr.177

op stap met pettson en fIndus! Een wriemelzoekboekSven Nordqvist

n ieuw Opa Pettson en zijn kat Findus wonen op een mooie boer-derij. Volg dit leuke duo van ’s morgens tot ’s avonds in kleurrijke prenten vol details en ontdek welke avonturen ze beleven. Bij elke prent staan zoekopdrachten voor uren kijk-, lees- en zoekplezier. Zo wordt ook de woordenschat van je kleuter spelenderwijs aangevuld.

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Kartonboek – 14 p. / 25,5 x 31 cm / € 12,95 / nr.178

elvIsTaï-Marc Le Thanh, bewerkt door Edward van de Vendel, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

‘Elvis valt op door het grote formaat en de artistieke illustraties van Rébecca Dautre-mer. Het is een sprookje over Elvis Presley, waarin werkelijkheid wordt verweven met fantasie. De grote prenten zijn suggestief en fantasieprikkelend.’ (De Bond)

Voor alle leeftijden / Gebonden – 42 p. / 29 x 36 cm / € 18,50 / nr.179

KImonoAnnelore Parot

‘Een origineel kijk- en zoekboek waarin je kunt kennismaken met enkele kokeshi’s. Er valt nogal wat te ontdekken en te zien in dit boekje. Een geslaagde initiatie in de intrige-rende, verfijnde Japanse cultuur.’ (De Morgen)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x22,5 cm / € 14,95 / nr.180

yumIAnnelore Parot

‘Kokeshi zijn houten Japanse gelukspoppetjes. Het eerste kijk- en zoekboekje is een ken-nismaking met een wereld die draait rond verkleden en vriendinnen. Prachtig gemaakt!’ (Het Belang van Limburg)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x22,5 cm / € 14,95 / nr.181

Page 79: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 79

rudy’s danspaleIsZing en swing meeRudi Genbrugge

n ieuw Hou je van dansen, zingen en lachen? Dan ben je bij Rudy’s danspaleis op de juiste plek! Rudy’s legendarische eenmansorkest wordt versterkt door de onnavolgbare Swingende Sabrina’s. Samen rijgen ze de hits aan elkaar en maken ze er een wervelend dansfestijn van! Met Rudy’s Danspaleis leer je te gekke danspasjes en word jij een ster op de dansvloer!

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenfoto’s / Gebonden – 96 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 / nr.182

van 12 tot 1Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

n ieuw ‘Een boeiende mix van leuke teksten, grappige tekeningen en mooie luisterliedjes. Daarmee kunnen kinderen cijfers, getallen en kloklezen op een speelse manier oefenen. Wally De Doncker geeft de twaalf getallen van één tot twaalf een eigen karakter. (Het Nieuwsblad)

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/van12tot1.

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenillustraties / Gebonden – 96 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.10

foetsIeKarin Jacobs, op muziek gezet en gezon-gen door Jelle Cleymans, met illustraties van Harmen Van Straaten

‘Een boekje vol knotsgekke rijmpjes en originele gedichten waarover je stilletjes kunt blijven nadenken of die je hardop kan voordragen. Actrice Karin Jacobs schreef de gedichtjes, zoon Jelle Cleymans maakte er aanstekelijke liedjes bij.’ (Het Nieuwsblad)

Met cd met liedjes van Jelle Cleymans / Met kleuren-illustraties / Vanaf 10 jaar / Gebonden – 56 p. / 20 x 20 cm / € 18,50 / nr.183

alle eendJes …Liedjesgroeiboek voor kleutersAn Debaene & Marjolein Pottie

‘Een selectie van de mooiste en bekendste kleuterliedjes.’ (Basis)

ADit boek is ook verkrijgbaar als e-book, zie p. 63.

Met cd / Met gitaarakkoorden, notenbalken en sug-gesties voor bewegingen / Met kleurenillustraties / Vanaf 3 jaar / Gebonden – 68 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / nr.184

van a tot ZetWally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en liedjes van Florejan Verschueren

‘Alle letters komen aan het woord en vertellen over hun vorm, klank, plaats en gevoelens. Het alfabet komt tot leven in speelse teksten, tekeningen en luisterliedjes.’ (Klasse)

Met cd / Met kleurenillustraties / Voor alle leeftijden / Gebonden – 126 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.185

topper

Page 80: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201380 Kinder & Jeugd

suIKer? Erika Van Hauwaert, met illustraties van Frow Steeman

n ieuw Zo’n 8% van de bevolking lijdt aan suikerziekte. Jonge kinderen worden vaak ge-confronteerd met een opa, oma, mama of papa die suikerziekte heeft en ze zijn vaak erg nieuws-gierig. Waarom moet opa in zijn vinger prikken? Waarom mag hij niet snoepen? Op een speel-se manier krijgen kinderen een antwoord op hun vragen en kun je als (groot)ouder of leer-kracht met hen praten over de ziekte.

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – ca. 32 p. / 20 x 28 cm / € 14,95 / nr.186

fIndus Gaat verhuIZenSven Nordqvist

n ieuw Sinds kat Findus zijn eigen bed heeft gekregen, doet hij niets liever dan erop sprin-gen. Ook ’s nachts wanneer Pettson slaapt. Daarom besluit Findus te verhuizen, zodat hij zo luid en zo vaak op zijn bed kan springen als hij wil. Schitterende prenten en een verhaal boordevol humor, vriendschap en avontuur. Een feest om naar te kijken en voor te lezen!

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 21 x 29,7 cm / € 14,95 / nr.187

waarom een aap een staart heeftEd Franck, met illustraties van Anne Westerduin

‘Maar liefst 30 boeiende dierenverhalen kre-gen een plekje in dit boek. Stuk voor stuk prachtige, unieke scheppingsverhalen. Elk verhaal kreeg één prachtige illustratie bij aanvang. Een heel erg mooi en gevarieerd geheel. Een aanrader.’ (Pluizuit)

Om voor te lezen vanaf 5 jaar / Om zelf te lezen vanaf 8 jaar / Gebonden – 144 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.188

erGens, tussen chIna en de wereldMieke A.M. Wissels, met illustraties van Geert Vervaeke

‘Ergens in China woont een meisje. Haar mama houdt ontzettend veel van haar. Toch kan ze niet voor haar dochtertje zorgen. Een bijzonder boek over adoptie. Naast het hart-verwarmende prentenverhaal bevat dit boek een informatief luik .’ (Zappybaby)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 50 p. / 21 x 28 cm / € 19,95 / nr.189

GoudloKJe en de drIe berenMarion Billet

‘Kinderen kunnen het sprookje zelf naspe-len. Het boekje bevat immers een kartonnen goudlokje en drie berenpoppetjes. Die kunnen naar hartenlust rondlopen in de vier kleur-rijke uitklapdecors. Een leuk en aantrekkelijk boekje!’ (De Standaard)

Vanaf 3 jaar / Karton, pop-up met vier verschillende decors / 22 x 31 cm / € 17,95 / nr.190

Het bed werd verhuisd. Findus probeerde meteen de springhoogte uit. Het huis was hoog genoeg om goed op bed te kunnen springen. Hij botste niet tegen het dak en de wc-pot had Pettson weggehaald, dus daar kon hij niet in vallen.‘Het is een prima huis geworden, Pettson’, zei Findus. ‘Je bent geweldig, dankjewel!’ ‘Al goed’, mopperde Pettson. ‘En ik kan eindelijk wat langer slapen ’s morgens.’

De rest van de dag bleef Findus in zijn eigen huisje. Hij sprong op bed, ruimde een beetje op, sprong opnieuw op bed, joeg een spin weg, sprong nog wat op bed en toen kwamen de kippen langs, die ook wat wilden springen, maar dat mochten ze niet.

Page 81: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 81

KIJK Je oGen uIt! De mooiste dierenfoto’s uit de natuurJan Paul Schutten

n ieuw ‘De mooiste foto’s van dieren uit de hele wereld zijn in dit boek verzameld. Bij elke foto schreef Jan Paul Schutten een bijzonder weetje. Om urenlang in te bladeren, te kijken en te lezen.’ (Ketnet)

Voor alle leeftijden / Met kleurenfoto’s / Gebonden – 176 p. / 22 x 28 cm / € 19,95 / nr.191

mIJn eerste KIdKatGroeIboeKDirk Neyens, met illustraties van Eric Bouwens

n ieuw De avonturen van geheim agent Kid Kat zijn ideaal voor eerste lezers: boordevol spanning, avontuur en veel fantasie. Een meegroeiboek, met uitdagende, originele verhalen van AVI 0 tot 5.

ADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/kidkatgroeiboek.

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Gebonden – ca. 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.9

topper

fred en de wolKMijn eerste groeiboek, ik lees het zelf!Dirk Nielandt, met illustraties van Tom Schamp

‘Dit is nou echt een groeiboek op maat! De wolk waait waar de wind hem blaast, en Fred volgt hem. Het mooie is dat met de stijgende leesvaardigheid ook de complexiteit van de beleefde avonturen toe-neemt.’ (Leesgoed)

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Genomineerd voor de Boekenpauw 2012 / Gebonden – 148 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.192

mIJn eerste seIZoensGroeIboeKIk lees het zelf!Heidi Walleghem, met illustraties van Doesjka Bramlage

‘De verhalen zijn gegroepeerd volgens toenemend leesniveau en wor-den geleidelijk aan langer en de woordjes moeilijker. De belevenissen van Pim en Nel met hun ouders en huisdieren zijn voor jonge lezers heel herkenbaar.’ (De Bond)

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Gebonden – 194 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / nr.193

Page 82: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201382 Kinder & Jeugd

wIe Is de dader?Speurboek voor jonge detectivesPronto

n ieuw Ideale zoethouder voor op de achterbank van de auto! Als detective word je ingezet bij zes mysterieuze zaken. Door logisch na te denken en puzzels en raadsels op te lossen, kun je telkens een verdachte schrappen. Tot alleen de echte schuldige overblijft!

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Garengenaaid – 124 p. / 19 x 25 cm / € 14,95 / nr.195

Iedereen Is andersOscar Brenifier, bewerkt door Michael De Cock, met illustraties van Jacques Despres

Serieus of speels, uitbundig of stil, sociaal of liever alleen. Aan de hand van heldere tekstjes en prachtige illustraties maak je in dit boek kennis met tien duo’s van tegengestelde karaktertrekken.

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 64 p. / 26 x 26 cm / € 17,50 / nr.196

lIefde en vrIendschapOscar Brenifier & Jacques Despres

‘Kun je enkel verliefd zijn als je volwassen bent? Kan vriendschap zomaar ontstaan en in een wip weer verdwijnen of is vriendschap voor eeuwig? Filosoferen wordt kinderspel met dit verrassend prentenboek.’ (Klasse)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm / € 14,95 / nr.197

Goed of KwaadOscar Brenifier & Jacques Despres

‘Zijn goed en kwaad altijd elkaars tegenover-gestelde of kan iets wat goed is, soms ook kwaad zijn? Aan de hand van twaalf tegen-gestelde ideeën op zoek naar de betekenis van goed en kwaad.’ (Klasse)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm / € 14,95 / nr.198

seKs, hoe voelt dat?Kolet Janssen, met illustraties van Klaas Verplancke

Hoe word je verliefd? Is seks gevaarlijk? Kolet Janssen geeft nieuwsgierige kinderen een degelijke uitleg over de ‘technische’ en de emotionele kant van de kriebels in hun buik. Met speelse illustraties van Klaas Verplancke.

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 160 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 / nr.194

Page 83: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 83

Groeten uIt 2030!Van plastic soep tot allesmakerJan Paul Schutten

n ieuw ‘Hoe zal onze wereld er in, zeg maar, 2030 uitzien? De auteur probeert zich daar een voorstelling van te maken door verder door te denken vanuit de huidige stand van zaken van de wetenschap en de techniek. Dat levert verrassende inzichten op. De prettige schrijfstijl, de sprekende illustraties en de mooie lay-out leveren een spannend en leerrijk boek op.’ (Leesplezier)

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 96 p. / 19 x 24,5 cm / € 17,50 / nr.199

paKKet Knutselboeken van Ellen Cornelis

Max viert de seizoenen‘Max is dol op tekenen, knutselen en spelletjes. In dit boek toont hij waarmee kinderen aan de slag kunnen tijdens een regenachtige herfst-dag, een donkere winterdag of een zonnige lentedag.’ (Knack Weekend)

Max in het museum‘Wil je je kind graag af en toe een portie cultuur aanbieden, dan is dit originele knutselboek een prima insteek. Het loodst je langs enkele opvallende stukken in 13 Belgische musea.’ (Libelle)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 280 p. in totaal / 21 x 21 cm / € 25 i.p.v. € 39,90 / nr.200

Iedereen Is GeKAlles over ons bizarre breinJan Paul Schutten, met fotostrips van Ype & Willem

‘Heb je er al eens over nagedacht hoe je her-senen werken? In dit boek staan antwoorden op de meest uiteenlopende vragen over je brein. Je komt te weten hoe het precies is samengesteld.’ (Metro)

Vanaf 10 jaar / Met fotostrips in kleur / Gebonden – 64 p. / 19,5 x 24 cm / € 17,50 / nr.201

de boom In!Groen doeboek voor ravotters, speurneuzen en knutselaarsEliza Romeijn-Peeters & Hilde De Weerdt

‘Van dit boek krijg je nog veel meer zin om het bos van boven tot onderen te verkennen, elk seizoen opnieuw. Aan de knutsels, recep-ten, spelletjes en tips hebben woudlopers en bosnimfen een vette kluif.’

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 124 p. / 21 x21 cm / € 17,50 / nr.202

alles uIt de KastWat te doen op thuisblijfdagenCelesta Daniëls & Karen van Gullik

‘In dit vrolijke knutselboek vind je heel wat ideeën om met oude spullen die je thuis in allerlei kasten vindt aan de slag te gaan. Ideaal om meerdere thuisblijfdagen mee te vullen!’ (Libelle)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 120 p. / 20 x 20 cm / € 19,95 / nr.203

+

Page 84: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201384 Kinder & Jeugd

KId KatHet raadsel van KaplanMet illustraties van Eric Bouwens

n ieuw Kid Kat is geheim agent en spinnende spion voor de Ge-heime Dienst in dierenland Noensia. Samen met zijn team is hij op missie in Kaplan. Daar loert het gevaar achter elke hoek. Kid Kat wordt achtervolgd door gemene honden, gevangengenomen door een indianenstam en maakt kennis met de vreemdste wezens, zoals vliegende slangen, een eenhoornezel en kleine draken. Superspan-nend avontuur vol actie en humor!

Met de spionnengadgets bij het boek leer je hoe je een echte geheim agent wordt!

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en spionnengadgets / Gebonden – 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / nr.204

KId Kat En het geheim van de ratraceMet illustraties van Eric Bouwens

‘In dierenland Noensia werkt Kid Kat als geheim agent. Een pittig verhaal, een leuke lay-out met een variatie in vorm en kleur van lettertype, frisse illustraties, korte hoofdstukken en spanning alom.’(Leesplezier.net)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 142 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,50 / nr.205

KId KatOperatie tijgerMet illustraties van Eric Bouwens

n ieuw ‘De Elf Tijgers, de Heilige dieren van Noensia zijn ontvoerd! Kan Kid Kat hen terugvinden? Kid Kat is een spannende reeks vol humor. Met de leuke gadgets bij het boek leer je hoe je een echte spion wordt!’ (Yeti)

Vanaf 9 jaar / Met vele illustraties en spionnengadgets / Gebonden – 122 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / nr.206

Page 85: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 85

heInrIch ooooh En de vraatzuchtige vampiersMet illustrateis van Eric Bouwens

n ieuw De G&G Ooooh is helemaal volgeboekt: journalist Ernst S. Aay komt het hotel inspecteren en ook de rijke familie Van Pier komt logeren. Heinrich is in de wolken tot de nieuwe gasten arrive-ren. De Van Piers hebben wel heel bijzondere wensen en hun speci-ale dieet vormt een gevaar voor de andere gasten … Een nieuw avontuur vol fantasie en humor.

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en stickers / Gebonden – ca. 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / nr.207

heInrIch ooooh En de zaak van de Zwarte ZevenMet illustrateis van Eric Bouwens

‘Heinrich Ooooh en zijn tweelingzus Hannelore helpen mee in het hotel van hun ouders. Het is een erg speciaal hotel; hun gasten zijn geesten, spoken en skeletten. De vele kleurrijke tekeningen onder-steunen de sfeer van het verhaal, net als de toegevoegde weetjes over geesten en spoken, of een interessant recept. Humor en spanning zitten mooi verweven in dit erg ‘geestige’ verhaal.’ (Pluizuit)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en deurhanger / Gebonden – 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 15,95 / nr.208

mIJn vader Is beroemd (en IK straKs ooK!)Jacqueline Wilson

Sunset van tien woont in een luxevilla. Haar vader, Danny Kilman, is een beroemde rock-ster en haar moeder ex-fotomodel. Sunset droomt van een ander leven, weg van al die camera’s en fotografen.

Vanaf 9 jaar / Gebonden – 416 p. / 14 x 21,5 cm / € 16,95 / nr.209

rIco, oscar en het bInGoraadselAndreas Steinhöfel, met illustraties van Peter Schössow, vertaald door Ina Vandewijer

‘De hoogbegaafde Oscar en de “diepbegaafde” Rico vormen samen een onvergetelijk duo. De twee vrienden raken verwikkeld in een spannend avontuur met detectiveallures. Meer dan de moeite waard!’ (Leeswelp)

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Gebonden – 234p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.210

nachtravenHet mysterie van de drie vazenHilde Vandermeeren, met illustraties van Juliette de Wit

‘Hilde Vandermeeren brengt met de Nacht-raven een tegelijk spannende en eenvoudig geschreven serie. Een mooie combinatie van avontuur en geheimen, uitermate geschikt om jonge lezers in te wijden in misdaadliteratuur.’ (Serial Thriller)

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Gebonden – 154 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.211

Page 86: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201386 Kinder & Jeugd

dInaTranen van Stroop en theaterDo Van Ranst

n ieuw Dina krijgt de kans om het saaie schoolleven wat opwin-dender te maken. Haar nieuwe leerkracht mevrouw Stroop houdt van theater, dus misschien wil zij wel een theatergroep opstarten. Als mevrouw Stroop toestemt, is Dina in de wolken. Tot de leerkracht ziek wordt op de dag van de aankondiging van het grote toneelproject. En het lijkt erop dat ze niet snel terugkomt.

Vanaf 10 jaar / Garengenaaid – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.212

paKKet Dina, de ietwat theatrale zielsverwant en

het geesteskind van bekroond auteur Do Van Ranst.

Boze buren en bikini’s‘Dit zesde verhaal over Dina leest als een trein en is simpel maar goed geschreven. Vriendschapsperikelen op tienermaat.’ (Pluizer)‘Volg Dina’s zomerse avonturen op en rond de camping.’ (De Zondag)

Verre vrienden en een vlek‘Dina verhuist. Ze moet haar vrienden achterlaten. Een boek als een prettig zittend donsdeken in de winter, of een ligstoel in de tuin op warme zomerdagen.’ (Boekenblogspot)

Vanaf 10 jaar / Garengenaaid – 360 p. samen / 14,5 x 22 cm / € 22,50 i.p.v. € 31,90 / nr.213

+

Page 87: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 87

campInG ZeevosHilde Vandermeeren, met illustraties van Harmen van Straaten

n ieuw ‘Will woont met zijn broertje en zijn moeder op een cam-ping dicht bij de zee. Will’s mama is een op-en-neer-mama, die soms heel erg vrolijk is en dan weer erg verdrietig. Maar mama is nu ver-dwenen. Will weet niet waar ze heen is. Erg boeiend verhaal dat in eenvoudige bewoordingen een sociaal probleem op een erg mooie manier weet te beschrijven. Een aanrader.’ (Pluizuit)

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 96 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.214

het verhaal van tracy beaKerJacqueline Wilson, met illustraties van Jacqueline Wilson

Tracy is 10 jaar. Ze woont in een weeshuis, maar het liefst van al zou ze ooit in een echt huis wonen, met een echte familie. Ze is een ondeu-gende flapuit en vertelt in haar eigen woorden dit knappe, ontroerende en vaak grappige verhaal. De populaire Jacqueline Wilson verrast, vertedert en tovert een lach op je gezicht met dit vrolijke meisjesboek.

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 128 p. / 14 x 21,5 cm / € 13,95 / nr.215

spot en muIs Wally De Doncker, met illustraties van Veerle Derave

n ieuw Spot is een witte hond met vlekjes. Hij woont bij Baasje en Vrouwtje en is bevriend met Muis, een kat zo grijs als een muis. Hun avonturen werden samen met een gloednieuw verhaal gebundeld in een dikke omnibus, voor extra veel leesplezier! Aan de hand van deze verhalen ga je vanzelf nadenken en filosoferen.

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 356 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / nr.216

Page 88: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201388 Kinder & Jeugd

dIep In het woudVerzamelde verhalen van OvidiusMichael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

n ieuw ‘In Diep in het woud plukte Michael De Cock 16 verhalen uit Ovidius’ Metamorfosen. Je kan op de begeleidende cd ook luiste-ren naar het hoorspel. Gerda Dendooven vertolkt treffend de sfeer van de verhalen. Het mooie boek biedt toegang tot een onmisbare cultuurschat.’ (Kerk & Leven)

Vanaf 8 jaar / Met cd met hoorspel / Met vele kleurenillustraties / Genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 / Gebonden – 168 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / nr.217

de lanGe weG naar huIsHet verhaal van OdysseusMichael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

‘Een schitterende en tijdloze mythe, die De Cock in zijn bewerking voor een jong publiek alle eer heeft aangedaan. Gerda Dendooven voorzag deze kleine klassieker van opval-lend sobere tekeningen. Bij het boek zit een luister-cd.’ (De Morgen)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties en cd / Gebonden – 128 p. / 16,5 x 24 cm / € 18,50 / nr.218 /

vlIeGen tot de hemelHet verhaal van de Minotaurus Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

‘Een waardevolle aanwinst voor de boeken-kast!’ (Kerk en leven)‘De Cock slaagt erin om eeuwenoude my-thes in een bevattelijke, erg soepele taal te gieten, vol rake beelden en vlotte dialogen.’ (De Morgen)

Vanaf 8 jaar / Met cd met hoorspel / Met kleuren-illustraties / Bekroond met een Zilveren Griffel / Gebonden – 112 p. / 17 x 24 cm / € 19,95 / nr.219

vlInders en vIsIoenenCaroline Delannoy

‘Anouk is bevriend met Jacob, wiens moeder werd vermoord toen hij zes was. De zaak werd nooit opgehelderd. Plots krijgt Anouk flashbacks. Was ze als jong meisje getuige van de moord? Een spannende detective!’ (Krant van West-Vlaanderen)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.220

Page 89: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 89

moord bIJ KaartlIchtHilde E. Gerard

n ieuw ‘Steve (17) gaat op zoek naar zijn verdwenen stiefzusje. Wanneer hij een bedel van haar armbandje vindt in de handen van een vermoorde man, neemt het verhaal een spannende wending.’ (Gazet van Antwerpen)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / nr.221

paKKet Hilde E. Gerard schrijft succesvolle jeugddetectives.

Koop nu twee spannende thrillers in één pakket.

Moord met een geurtje‘De mysterieuze sfeer en de onverwachte wendingen zorgen dat je het verhaal in één keer uitleest.’ (Pluizer)

Moord op een schilderij‘Het verhaal begint met een moord in een museum. De Da Vinci Code voor jongeren!’ (Het Nieuwsblad)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 348 p. samen / 14,5 x 22 cm / € 24,95 i.p.v. € 33 / nr.222

Kussen In de KantlIJn Gerda Van Erkel

‘Driemaal Gerda Van Erkel in een omnibus met verhalen over jongeren. Drie aangrij-pende verhalen over jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, liefde en geborgenheid.’ (Klasse)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 576 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,95 / nr.223

onder de banyanboomGerda Van Erkel

‘Shanti werd als baby door haar moeder ach-tergelaten bij twee hindoepriesters. We volgen haar lichamelijke en geestelijke groei en de hindoecultuur ontvouwt zich gedetailleerd en beeldrijk.’ (Kerk en Leven)

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Garengenaaid – 200 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.224

Kus uIt IndIaNicole Derycker

‘De Indiase Rani werd als baby geadopteerd. Ze ontdekt dat ze nog twee broers heeft in India en samen met haar adoptieouders gaat ze hen bezoeken. Een ontroerend boek dat de Indiase cultuur en mentaliteit heel levendig omschrijft.’ (ZAP)

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 248 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.225

+

Page 90: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201390 Kinder & Jeugd

duIvelsstrIJdgothic novelWendy Stroobant

n ieuw ’s Nachts gaat Lieven op zoek naar de weerwolf die al ver-schillende slachtoffers heeft gemaakt. Wanneer hij Dorothea tegen-komt, klauwt ze als een bezetene zijn gezicht open. Heeft zij iets met de moorden te maken? Een heerlijk spannend gruwelmysterie. Met personages die tot de verbeelding spreken en je niet loslaten, ook als het boek al lang uit is.

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – ca. 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.226

yumaEen toekomstromanKirstin Vanlierde

n ieuw ‘Ver in de toekomst. Een grote groep mensen leeft onder-gronds in Eden. Volgens hen is het boven de grond niet leefbaar. De dappere Sequoia ontsnapt uit Eden om het tegendeel te bewijzen. Maar bovengronds zien ze Sequioa als een demon uit de onderwereld die hun wereld wil vernietigen. Kan ze voorkomen dat er een verwoes-tende oorlog uitbreekt en de geschiedenis zich herhaalt?’ (Klasse)

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.227

de rInG van de wraaKHedwig Van de Velde

‘Dit historische verhaal speelt in Gallië op het einde van de tweede eeuw na Christus. Een leerrijke en aangename kennismaking met een vroege historische periode.’ (De Leeswelp)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 184 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.228

enGelenmoordWendy Stroobant

‘Een spannend historische getint misdaad-verhaal.’ (Serial Thriller) ‘Vlot verteld verhaal over een ondernemend meisje in een nog niet zolang verleden waar een eerder bekrompen gedachtegoed normaal leek te zijn.’ (Pluizuit)

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder-en Jeugd-jury Vlaanderen 2012-2013 / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.229

het naveltheaterHilde Van Cauteren

‘Een origineel verhaal over een onafscheide-lijke, ontwapenende tweeling. Dwalend door geheime gangetjes ontdekken ze niet alleen kleurrijke personages, maar ook zichzelf. Feilloos weet de auteur spanning en emoties af te wisselen, waardoor je het boek maar moeilijk kunt wegleggen.’ (ID)

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.230

Page 91: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 91

het Jaar van de draaKGerda Van Erkel

n ieuw 1982, China. Huan en haar broertje Tao zijn tegenpolen, al zou ze hem voor geen geld ter wereld willen missen. Maar dan slaat het noodlot toe. Na de dood van Tao is niets meer hetzelfde ... Het verhaal van Huan speelt zich af tegen de achtergrond van het turbu-lente China van de jaren tachtig. Een verrassend en ontroerend portret van een jonge vrouw.

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.231

vIJftIen wIlde ZomersJan De Leeuw

n ieuw ‘Thomas denkt dat hij klaar is voor de Grote Liefde als Orphee onverwachts zijn leven binnenwandelt. Thomas zoekt zich een weg naar haar hart en gooit alles wat hij heeft in de strijd. In dit nieuwe boek van Jan De Leeuw staat de eerste Grote Liefde centraal. Een sfeervol, aangrijpend verhaal over liefde en gemis.’ (Klasse)

Vanaf 15 jaar / Garengenaaid – 170 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.232

lIefste estherHerman Van Campenhout

Op een dag vindt Lotte drie oude brieven, gericht aan haar groot-moeder. Ze wil weten wat die ge-heimzinnige brieven betekenen en gaat op onderzoek. ‘Een aangrij-pend verhaal dat lang in je hoofd blijft nazinderen.’ (Leeswijzer)

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 96 p. / 14,5 x 22cm / € 15,95 / nr.233

sequoIaEen toekomstroman Kirstin Vanlierde

‘Hoe ziet de aarde eruit in de 25ste eeuw? Een confronterend en meeslepend toekomstverhaal over vriendschap en verdraag-zaamheid, moeilijke keuzes en openstaan voor het onbekende.’ (Jongerenplaneet)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 192 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.234

hannIbal Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

n ieuw De tocht van Hannibal, de grote Carthaagse veldheer, spreekt vandaag nog tot de verbeelding. Met een immens leger van meer dan 70.000 mensen en bijna veertig olifanten trok Hannibal dwars door Spanje, Gallië en de Alpen naar Italië. De geschiedenis van Hannibal en Carthago inspireerde tal van historici. Maar nooit werd het verhaal vanuit het standpunt van Hannibal zelf verteld.

Vanaf 14 jaar / Gebonden – ca. 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / nr.235

Page 92: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuurgiDs 2012-201392 Kinder & Jeugd

hotel aphrodIteDirk Bracke

n ieuw ‘Een explosief verhaal over een Pools meisje in de Belgische prostitutie. Meeslepend en onthullend: het verhaal van Jadzia laat je niet los. Dirk Bracke haalt opnieuw alles uit de kast om van Hotel Aphrodite een topper te maken: een controversieel thema, vlot en eerlijk beschreven, aansluitend bij de leefwereld van jongeren vandaag.’ (Jongerenplaneet)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / nr.236

rollercoasterDirk Bracke

n ieuw Kaylee voelt zich lelijk en dom. Tot ze Thierry tegenkomt. Het is liefde op het eerste gezicht en dankzij hem voelt ze zich wat beter in haar vel. Maar dan steken de twijfels opnieuw de kop op … Kaylee heeft borderline. Haar emoties bewegen als een rollercoaster omhoog en dan weer pijlsnel naar beneden. Een meeslepend topver-haal van bestsellerauteur Dirk Bracke.

Vanaf 14 jaar / Garenegenaaid – ca. 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.237

bracKe for GIrls Dirk Bracke

Fan van Dirk Bracke? Drie van zijn topverha-len zijn in één boek gebundeld. Meeslepende, intrigerende romans over en voor meisjes! Deze omnibus bevat de verhalen: Over tijd – Zij en haar – Stille lippen

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 520 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / nr.238

catwalKDirk Bracke

‘Polly wil fotomodel worden en belandt in een totaal andere wereld. Vol glamoureuze fotoshoots, maar ook vol jaloezie en con-currentie. Catwalk leest vlot weg en lijkt bij momenten levensecht.’ (Metro)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.239

pIZZa’s & GIn-tonIcHilde E. Gerard

‘Kirstins vader kiest voor zijn jongere vrien-din en haar moeder vlucht weg in drank en feestjes. Robbert is nieuw op school en wil in alle rust zijn diploma behalen. Een herkenbaar verhaal dat je bij je nekvel grijpt.’ (Maks)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.240

Page 93: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

cultuur beleeF je saMen Kinder & Jeugd 93

enGelenKus Hilde E. Gerard

n ieuw Bob wordt zeventien, maar viert zijn verjaardag in mineur. Zijn inwijding is veel zwaarder dan hij verwachtte. Net nu dreigt er opnieuw gevaar van buitenaf. Hij zal moeten samenwerken met Kobe, zijn natuurlijke vijand, om het dorp en zijn klasgenoten te beschermen. Midden van dat alles worden Bob en Gabriëlla verliefd. Een span-nende jeugdroman met een flinke portie romantiek en … vampiers!

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – ca. 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.241

lIttle blacK spIdersIna Vandewijer

n ieuw April 1978. Katharina is zeventien jaar en 28 weken zwan-ger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is verbo-den en van zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap. Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Verfilmd door Patrice Toye.

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – ca. 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / nr.242

vampIerenbruIdHilde E. Gerard

‘Het verhaal leest vlot, de span-ning wordt aangehouden en op-gedreven en de personages zijn levensecht beschreven, hoewel sommigen niet meer echt levend zijn! Leuk lezend verhaal dat de lezer moeiteloos kan onderhou-den.’ (Pluizuit.be)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / nr.243

reGentIJdKolet Janssen

‘Een adolescentenroman over loslaten, vriendschap, liefde en het nemen van verantwoordelijk-heid. Deze religieus geïnspireerde tienerroman geeft een positieve boodschap mee.’ (Kerk en Leven)

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Winnaar van de Zoute Zoen publieksprijs 2010 / Garengenaaid – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / nr.244

over ZeeMarleen Nelen

‘Een Engels kustdorpje, 19de eeuw. Samen met Ione, de doch-ter van de vuurtorenwachter, zwerft Acker over het strand en springt hij van de klifrotsen. Een indringend verhaal, in een beeld-rijke taal.’ (Kerk en Leven)

Vanaf 14 jaar / Winnaar van de Zoute Zoen juryprijs 2010 / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 2 22 cm / € 15,95 / nr.245

ZIe Je GraaG :-)Brigitte Van Aken, met foto’s van Nicol’ Andrea

‘De moeizame relatie tussen twee jonge mensen, Lise en haar vriend Nishan, wordt heel mooi gespie-geld in de jeugd van oma, met wie Lise een mailcorrespondentie opzet. Zeer herkenbaar en boei-end verhaal.’ (Friesch Dagblad)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 208 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / nr.246

Page 94: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

DentergemMeulebeke

Egem

Ruiselede

KoolskampLichtervelde

Gits

Hooglede

HouthulstReninge

Waregem

Menen KuurneLauwe

Rekkem

Geluwe

Wervik-Komen

Wevelgem Beselare

Boezinge

LangemarkVleteren

Bissegem

GullegemHeule

Moorsele

Moorslede

Passendale

Zonnebeke

Oedelem

Tielt

Desselgem Deerlijk

Vichte Anzegem

OtegemTiegem

Zwevegem

Gistel Jabbeke

Varsenare

St-Michiels & St-Andries

DiksmuidePervijze

Alveringem

De Panne/Adinkerke

Westende-Lombardsijde

Brugge SijseleBrugge-St-Pieters

Bredene-Duinen

Assebroek-St-KatarinaAssebroek-St-Kristo�el

Ver-AssebroekOostkamp

LoppemVeldegem

Aartrijke

RoeselareIngelmunster

Izegem St-Eloois-Winkel

Rumbeke

Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve

DadizeleLedegem

Lendelede

Knokke Westkapelle

Oostende Vuurtoren

Spermalie

Oudenburg

Kortrijk

Marke Bellegem

Aalbeke

St-Denijs

Kachtem-Emelgem

Staden

Oekene

AarseleKanegem

Wakken

Wingene

Zwevezele

PittemArdooie

Avelgem Heestert

Beveren-Waregem

Ooigem

Ingooigem

Nieuwenhove

Sint-Eloois-Vijve

Koksijde

Oostduinkerke-Wulpen

Nieuwpoort

Veurne

Frans-VlaanderenWijtschate-Mesen

De BekeWestouter- Loker

KemmelVlamertinge

Ieper

Poelkapelle

Elverdinge

Poperinge

Lo-Pollinkhove

Bredene-Sas en Dorp

Eernegem

Handzame

Le�nge-Slijpe

MoereZevekote-Zande

Ruddervoorde

TorhoutWijnendale

Beernem/Sint-Joris

BlankenbergeDudzele

Moerkerke - Damme

Steenbrugge

Sint-Kruis

Zeebrugge

IchtegemKoekelare

De Haan

BavikhoveHarelbeke

Stasegem

Hulste

Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plek-ken op de volgende pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds afdelingen de boeken uit deze

Cultuurgids trouwens komen inkijken. De afdelingen die op de kaart in het fuchsia staan, doen dat.

Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

het DaviDsfonDsbi j u in De buurt

west-vlaanderen

94 Bij u in de buurt

Page 95: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Wortegem-Petegem

Brakel-Lierde NinoveAppelterre-Eichem Denderwindeke

Ename

Overbeke-KwatrechtMerelbeke

Machelen

Gent-CentrumDrongen

St-Amandsberg

Melle

Zeveneken

Stekene

WaasmunsterBelsele Tielrode

Steendorp

AssenedeBasseveldeKaprijkeAdegem

EekloZomergem

Bellem LovendegemWaarschoot

BurstKerksken-Heldergem

DenderleeuwOkegem

WelleMoorselMere

VlierzeleOordegem Gijzegem

Aalst-MijlbeekAalst

Buggenhout

Moerzeke

LedeLebbeke

DendermondeOudegem-MespelareKalken

LaarneWichelenSerskamp

Mater-Horebeke

Leupegem-Melden

Lotenhulle-Poeke

Gentbrugge

Zwijnaarde

Sint-Niklaas Kruibeke

Landegem Mariakerke

St-Denijs-Westrem/Afsnee Latem-Deurle

Leiekant-Gent

ZwalmAsper

Gavere Kruishoutem

Destelbergen Lochristi

Oostakker

Heusden Merelbeke-Flora-Melle-Vogelhoek

Belzele-EvergemWondelgem

Evergem-Ertvelde-Sleidinge

De Klinge Kallo-Melsele

Hamme

Bazel-Waas

Maldegem

St-Laureins

Wase Polders

Lembeke

Temse Sinaai

Wetteren Schellebelle

Zele

OosterzeleSchoonaarde

HerdersemHofstade

Wachtebeke/Sint-Kruis-Winkel

Zelzate

Meerbeke

Kemzeke

Huise-OuwegemZingem Haaltert

Outer

De Pinte-ZevergemDeinze

Zulte

Nazareth & Eke

Aalter

Oudenaarde

Kluisbergen

Eine

Ronse

Maarkedal

Zottegem

Steenhuize-Wijnhuize

Aspelare-Nederhasselt

Geraardsbergen

Zandbergen-Grimminge

Lokeren

HaasdonkNieuwkerken-Waas

St-Gillis-Waas

Idegem

oost-vlaanderen

Bij u in de buurt 95

Page 96: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Mechelen MuizenBeerzel

Heist-op-den-Berg Booischot

WillebroekPuurs

Sint-Amands-Mariekerke

NielHemiksem/Schelle

Kontich

Wilrijk

Borsbeek Boechout - VremdeWommelgem

Antwerpen Jan Blom

Berchem

Antwerpen KBC

Borgerhout

Zandvliet-Berendrecht HoevenenKapellen

Stabroek

Putte-GrensEssen Wuustwezel

Brasschaat

SchotenSchilde

Zandhoven

Halle-Kempen

Zoersel

RanstOelegem

Merksem

Berlaar NijlenHerentals

Grobbendonk

NoorderwijkTongerlo

Westerlo

BalenWezel

Mol

Arendonk

Ravels

Oud-Turnhout

KasterleeTielen

Gierle

Vlimmeren

Wijnegem

O.L.Vrouw-Waver

Lille Mortsel

Turnhout

Laakdal

Vorselaar Aartselaar

Bonheiden-Rijmenam

Du�el

Edegem

Geel

Hoogstraten

Lier

ReetBoom

Beerse

Broechem

Dessel

Ekeren

Hove

Kessel

Leest

Lint

Menegem-Deurne

Oevel

Retie

RijkevorselWestmalle & Oostmalle

Rumst

Zwijndrecht Burcht

‘s-Gravenwezel

SchriekGrasheide-Putte-Peulis

Heide, Kalmthout,Kapellenbos

St-Antonius-Zoersel

St-Job-in-’t-Goor

St-Katelijne-Waver

Vosselaar

Waarloos

Zemst

Londerzeel

Diegem

Strombeek-Bever HumbeekWemmel

Grimbergen

Leuven

Heverlee

Hever-Schiplaken

Keerbergen

Herent

Rotselaar Bekkevoort Asse

Zellik

Roosdaal

Opwijk

Dilbeek-Wolsem

Erps-Kwerps Glabbeek

Tervuren Kraainem

Wezembeek-Oppem

Sterrebeek

St-Genesius-Rode

St-Kwintens-LennikHoeilaart

Huldenberg/Neerijse

Landen

VilvoordeNossegem

Steenokkerzeel

DiestMolenstede

Hakendover

Tienen

Hoegaarden

Bierbeek

Korbeek-Lo Vertrijk

TieltSint-Joris-Winge

AverbodeAarschotBetekom

TremeloHaacht

WespelaarKampenhout

Wilsele Sint-Maarten

Wijgmaal

Kessel-Lo – Blauwput– Vlierbeek– Don-Bosco

Linden

Lubbeek

Oud-HeverleeSint-Joris-Weert

BertemZaventemLeefdaal

Overijse

Groot-Bijgaarden

BeerselDrogenbosSint-Stevens-Woluwe

Sint-Pieters-Leeuw

VlezenbeekItterbeekSt-Martens-Lennik

Borchtlombeek

Wambeek DilbeekSint-Martens-Bodegem

LiedekerkeTeralfene

WolvertemMeise

Merchtem

MalderenKapelle-op-den-Bos

Mazenzele

Londerzeel-Heide

Hofstade

Elewijt

Galmaarden

LotHalle

Anderlecht-CentrumBrussel-CentrumBrussel-HarenElseneEtterbeek

• EvereGanshoren• JetteLakenOudergem

AlsembergGooik

Herfelingen

Schaarbeek-HelmetScheutSint-Agatha-BerchemSint-Jans-MolenbeekSint-Joost-ten-Node/ Brussel Leopoldswijk

• Sint-Lambrechts-WoluweSint-Pieters-Woluwe/VogelzangUkkel-Boetendaal Sint-JobUkkel-StalleVorst

antwerpen

vlaaMs-brabantenbrussel

96 Bij u in de buurt

Page 97: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op deze pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds afdelingen de boeken uit deze Cultuurgids

trouwens komen inkijken. De afdelingen die op de kaart in het fuchsia staan, doen dat.

Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

het DaviDsfonDsbi j u in De buurt

Beverst-Schoonbeek

Voerstreek

Brustem

Gingelom

Heers

Kortessem

Stevoort-Wijer

HalenHasselt

Lanaken

ZutendaalMaasmechelen

MaaseikOpoeteren

Peer

HamontAchel

Overpelt

Lommel

Oostham

Zonhoven

Bree Kinrooi

Diepenbeek

Alken

Borgloon

As-Niel

Opglabbeek

Dilsen-Stokkem

Eksel

Bocholt

KwaadmechelenLeopoldsburg

Koersel Paal

Heusden-Zolder

Houthalen-Helchteren

Sint-Truiden

Tongeren

Genk

Kuringen

Tessenderlo

Herk-de-Stad

Kermt

liMburg

Bij u in de buurt 97

Page 98: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

Op de kaarten op de vorige pagina’s zag u het al: er is altijd een Davidsfonds afdeling in uw buurt. Wilt u er meer over weten? Of deelnemen aan een van de activiteiten? Surf dan zeker eens naar onze website: www.da-vidsfonds.be. Daar vindt u alle informatie terug, plus een overzicht van alle activiteiten per afdeling (via de activiteitenkalender rechts bovenaan op de site).

Maar het Davidsfonds doet nog veel meer online. Vanaf dit jaar bieden we bijvoorbeeld ook een aantal e-books aan. U vindt ze terug op p. 63. In de loop van het jaar zullen er daar nog bijkomen. Hou dus zeker onze website in de gaten voor nieuwe e-books.

het DaviDsfonDsis ook online

ga na ar http: / /www.DaviDsfonDs.be

We zijn ook actief op Twitter (@Davidsfonds) en Facebook. Volg ons en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

twitter.com/davidsfondswww.facebook.com/davidsfondsevenementenwww.facebook.com/davidsfondsuitgeverijwww.facebook.com/davidsfondscursussenwww.facebook.com/Boekhandel-Infodok-Davidsfonds

98 Davidsfonds online

Page 99: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013
Page 100: Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013

CU

LTUU

RG

IDS 2

012

-20

13

www.davidsfonds.bewww.DavIDSfonDS.be

Het Davidsfonds is het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen. Het organiseert jaarlijks meer dan 10.000 culturele activiteiten, presenteert meer dan 100 toonaangevende cursussen, zet tiental-len unieke cultuurreizen op en geeft een waaier aan meeslepende boeken uit. Het Davidsfonds telt maar liefst 50.000 cultuurliefhebbers met een Davidsfonds Cultuurkaart en kan rekenen op 5.000 vrijwilligers. Samen beleven ze elk jaar cultuur op zo’n 500 plekken in heel Vlaanderen.

‘Werken aan cultuurparticipatie betekent cultuur zichtbaar, begrijpbaar en genietbaar maken. Als culturele vuurtoren in het verenigingsle-ven slaagt het Davidsfonds daar wonderwel in. Het Davidsfonds zet ook duidelijk in op verjonging en vernieuwing – denk aan de Junior Journalist-wedstrijd en Toast Literair – en zet daarbij de dynamiek en creativiteit van haar bestaande basis ten volle in.’Bart Temmerman, algemeen directeur Cultuurnet

‘Het Davidsfonds is een fantastische gangmaker voor cultuur, altijd geweest. Met Toast Literair, met toonaangevende cursussen, met dui-zenden vrijwilligers en met aanstekelijke microben voor verhalen, geschiedenis en de kunsten. Nu ook in directe samenwerking met de cultuurhuizen die Vlaanderen rijk is. Daarmee wordt het Davidsfonds nog meer een cultuurnetwerk en speelt het perfect in op de golf aan samenwerkingsverbanden in het Vlaamse cultuurlandschap.’Joke Schauvliege, vlaams minister van Leefmilieu, natuur en Cultuur

‘De werking, de draagkracht en de vele initiatieven van het Davidsfonds dragen op onmiskenbare wijze bij aan de verrijking van ons maatschap-pelijk weefsel en onderstrepen zo hoe gezond en belangrijk dat weefsel is. Om nog eens een citaat van Remco Campert van stal te halen: het is niet en nooit genoeg. De dichter had het uiteraard over de liefde, maar we kunnen dit probleemloos kapen voor dat andere noodzakelijke levensbestanddeel. Kan er ooit genoeg aandacht zijn voor cultuur? Zo, nu hebt u een extra excuus om u in deze Cultuurgids te verdiepen.’Roel Daenen, coördinator erfgoeddag