Datacenter

of 8/8
Project hardware: Data center 1. ALGEMEEN Een datacenter is een locatie waar een grote hoeveelheid servers geplaatst is die diverse webdiensten verzorgen. Meestal worden datacentra gebruikt om sites op de hosten. De datacentra kenmerken zich door enorme rekken met daarin machines. Het is erg belangrijk dat deze ruimtes goed gekoeld worden met airconditioning om de servers optimaal te laten werken. 2. VEREISTEN VAN DATA CENTER 2.1 Locatie Een datacenter kan een ruimte van een gebouw, een of meer verdiepingen, of een hele gebouw inpakken. Het meeste deel van de apparatuur is vaak in de vorm van 19 inch rack kasten, die meestal worden geplaatst in enkele rijen met voldoende ruimte tussen. Servers verschillen sterk in grootte van 1U servers tot soms silo’s die soms vele tegels op de grond innemen. Hierdoor kunnen mensen toegang krijgen tot de voor- en achterzijde van elke kast. Sommige apparaten zoals mainframe computers en opslagapparaten worden vaak zo groot als de rekken zelf en worden dan gewoon naast de kast geplaatst. Een rack unit is 1.75 inch (44,99mm) in hoogte. 2.2 koeling De airconditioning wordt gebruikt om de kamer koel te houden. De temperatuur binnen de kamers moet altijd schommelen tussen de 19°C – 22°C. Het primaire doel van de airconditioning is om de apparatuur koel te houden zodat deze volgens hoge prestaties kunnen werken.
 • date post

  19-Oct-2014
 • Category

  Business

 • view

  807
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Datacenter

Project hardware: Data center

1. AlgemeenEen datacenter is een locatie waar een grote hoeveelheid servers geplaatst is die diverse webdiensten verzorgen. Meestal worden datacentra gebruikt om sites op de hosten.

De datacentra kenmerken zich door enorme rekken met daarin machines. Het is erg belangrijk dat deze ruimtes goed gekoeld worden met airconditioning om de servers optimaal te laten werken.

2. Vereisten van data center2.1 Locatie

Een datacenter kan een ruimte van een gebouw, een of meer verdiepingen, of een hele gebouw inpakken. Het meeste deel van de apparatuur is vaak in de vorm van 19 inch rack kasten, die meestal worden geplaatst in enkele rijen met voldoende ruimte tussen.

Servers verschillen sterk in grootte van 1U servers tot soms silos die soms vele tegels op de grond innemen. Hierdoor kunnen mensen toegang krijgen tot de voor- en achterzijde van elke kast. Sommige apparaten zoals mainframe computers en opslagapparaten worden vaak zo groot als de rekken zelf en worden dan gewoon naast de kast geplaatst. Een rack unit is 1.75 inch (44,99mm) in hoogte.

2.2 koeling

De airconditioning wordt gebruikt om de kamer koel te houden. De temperatuur binnen de kamers moet altijd schommelen tussen de 19C 22C. Het primaire doel van de airconditioning is om de apparatuur koel te houden zodat deze volgens hoge prestaties kunnen werken. Dit is een cruciaalpunt, aangezien elektronische apparaten in een afgesloten ruimte heel veel warmte afzetten gaan deze hierdoor minder goed functioneren. De airconditioning kan ook helpen om de vochtigheid in de ruimte stabiel te houden. De vochtigheidsnorm schommelt tussen 35% - 65% . Als het te vochtig wordt in de ruimte gaat het er condenseren. Door de hitte en het condenseren gaan we statische elektriciteit maken en door dit kunnen we de onderdelen beschadigen. Ook worden er dubbele plafonds en gronden gelegd zodat de lucht makkelijk kan circuleren binnen de ruimtes.

2.3 Beveiliging

De toegang tot een datacenter wordt door middel van een individueel programmeerbare Proximity Access Card (PAC) geregeld. Ieder gebruik van PAC wordt centraal opgeslagen met een tijd- en datumstempel. De PAC kan niet door iemand anders worden gebruikt, want wanneer PAC over de reader wordt gehaald om toegang te verkrijgen, wordt een digitale foto van u op het beveiligingssysteem getoond. Deze worden dan vergeleken met het beeld van de CCTV camera ter plaatse. Alleen wanneer beide beelden overeenkomen, wordt er toegang verleend. De CCTV cameras staan 24 x 7 x 365 aan en worden nauwlettend bekeken door een surveillancedienst. De back-up tapes die iedere dag gemaakt worden van het systeem worden veilig opgeborgen in brandkasten voor de veiligheid. De back-ups worden gemaakt door een mindtime back-up.De uitleg vind u op dit onderstaande schema.

2.3.1 Mindtime back up

2.3 Brandbeveiliging

De muren worden met een vuur vertragende verf gespoten om zo als er vuur zou uitbreken dit proces af te remmen. Witte tegels worden gelegd op de dubbele vloer om statische elektriciteit tegen te gaan zodat er geen apparaten kunnen beschadigd worden. Er wordt gebruik gemaakt van Very Early Smoke Detection Alarm (VESDA) in het datacenter. Dit zijn bijzondere gevoelige rookdetectoren die zijn verbonden met het Building Management System (BMS). Dit BMS wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het personeel in het datacenter. Hierdoor worden mogelijke branden uitzonderlijk vroeg gedetecteerd. Daarnaast heeft het datacenter een bijzonder geavanceerd watermist-systeem dat branden blust zonder de apparatuur te beschadigen.

2.3 Stroomvoorziening

Elk 19" rack in het datacenter kan beschikken over minimaal 2 stroomaansluitingen waar op elk 16 ampre staat. Deze worden niet in de rack zelf geplaatst maat worden onder de tegels in de dubbele bodem geplaatst. Hierdoor kunnen ze makkelijker meerdere of minder stroomaansluitingen aanbrengen.

UPS staat voor Uninterruptable Power Supply. Binnen het DataCenter zelf staan twee centrale UPS, die ervoor zorgen dat de stroom "zuiver" is. Dat wil zeggen dat spanningspieken er uitgefilterd worden. Daarnaast zorgt een UPS ervoor dat korte stroomonderbrekingen opgevangen worden, zodat het dieselmotor kan opstarten om de stroomvoorziening over te nemen.

Per rack wordt het stroomverbruik gemeten. Het stroomverbruik wordt gemeten in Ampres en kan door de klant in real-time online bekeken worden via een webinterface die in contact staat met het DataCenter. Hier doen ze ook wekelijkse en of maandelijkse testen mee, om te kijken of alles nog naar behoren werkt.

3. Voorbeelden

4. Bronnenhttp://www.goolge.be

http://www.bithost.nl

http://www.jeroen.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Data_center

http://www.emersonnetworkpower.co.in

5. SlotBedankt voor uw aandacht. Zijn er nog vragen?