Dark&Light Journaal december 2011

4
journaal magazine van stichting Dark & Light. Jaargang 29 “Veel patiënten hopen op genezing, on- geacht hun oogaandoening. Als we daar niet in slagen, gaan ze teleurgesteld naar huis. Zeker wanneer ze zichzelf verge- lijken met anderen die wél goed gehol- pen zijn”, aldus coördinator Ann Njeri. “Sommige patiënten hebben dagenlang gereisd om hier te komen; zij zijn vol verwachting!” De volgende dag starten we met opereren. Er staan al 100 mensen op de wachtlijst voor een staaroperatie. In totaal zijn 640 patiënten geholpen tijdens het tiendaagse kamp. Helaas konden we niet iedereen opereren omdat we de operatiezaal maar zes van de tien dagen mochten gebruiken. Dat was een teleurstelling. De resterende groep patiënten heeft een doorverwijzing gekregen voor de volgende keer dat we hier zijn. “Eén bezoek is in ieder geval niet voldoende om de hele bevol- king te bedienen. We moeten minstens drie of vier keer terugkomen”, zegt Ann. Naast de oogoperaties hebben we 1.280 mensen voorlichting gegeven over het herkennen en behandelen van oogproblemen en 21 mensen kregen een bril aangemeten. De meest voorkomende oogaandoeningen hier zijn staar en trachoom. “Als we een tweede of derde keer terugkomen, zien we hetzelfde beeld. Ten eerste omdat we dan meer bekendheid hebben en bovendien omdat argwanende patiënten hun schroom overwinnen en zich tóch laten behande- len.”, aldus Ann. “We winnen aan populariteit en krijgen het vertrouwen nu men concrete resultaten ziet. Het mooiste van ons werk is dat iemand door een begeleider wordt binnengebracht en na de operatie zelfstandig naar buiten kan lopen omdat hij of zij weer kan zien!”. Santino Malang Oogarts, opgeleid met steun van Dark & Light Giro 131 | Veenendaal Dark & Light heet vanaf 1 januari maak zichtbaar verschil dec. 2011 3 Oogzorg in Zuid-Soedan Mobiele team maakt verwachtingen waar Staarpatiënten wachten geduldig tot het verband eraf mag. 2011 T R O U W T O P - 5 0 Beste Goede Doel i n t e r n a t . s a m e n w e r k i n g Na een zware reis over onverharde wegen arriveert ons team met oogzorgspecialisten bij het regioziekenhuis in de staat Yirol. We merken dat de verwachtingen bij de lokale bevolking hooggespannen zijn, omdat het mobiele team hier voor het eerst komt. Een peuter begeleidt opa naar de kliniek.

description

Dark&Light Journaal december 2011

Transcript of Dark&Light Journaal december 2011

Page 1: Dark&Light Journaal december 2011

journaalmagazine van stichting Dark & Light. Jaargang 29

“Veel patiënten hopen op genezing, on­geacht hun oogaandoening. Als we daar niet in slagen, gaan ze teleurgesteld naar huis. Zeker wanneer ze zichzelf verge­lijken met anderen die wél goed gehol­pen zijn”, aldus coördinator Ann Njeri.

“Sommige patiënten hebben dagenlang gereisd om hier te komen; zij zijn vol verwachting!”

De volgende dag starten we met opereren. Er staan al 100 mensen op de wachtlijst voor een staaroperatie. In totaal zijn 640 patiënten geholpen tijdens het tiendaagse kamp. Helaas konden we niet iedereen opereren omdat we de operatiezaal maar zes van de tien dagen mochten gebruiken. Dat was een teleurstelling. De resterende groep patiënten heeft een doorverwijzing gekregen voor de volgende keer dat we hier zijn. “Eén bezoek is in ieder geval niet voldoende om de hele bevol­king te bedienen. We moeten minstens drie of vier keer terugkomen”, zegt Ann.

Naast de oogoperaties hebben we 1.280 mensen voorlichting gegeven over het herkennen en behandelen van oogproblemen en 21 mensen kregen een bril aangemeten. De meest voorkomende oogaandoeningen hier zijn staar en trachoom. “Als we een tweede of derde keer terugkomen, zien we hetzelfde beeld. Ten eerste omdat we dan meer bekendheid hebben en bovendien omdat argwanende patiënten hun schroom overwinnen en zich tóch laten behande­len.”, aldus Ann. “We winnen aan populariteit en krijgen het vertrouwen nu men concrete resultaten ziet. Het mooiste van ons werk is dat iemand door een begeleider wordt binnengebracht en na de operatie zelfstandig naar buiten kan lopen omdat hij of zij weer kan zien!”.

Santino MalangOogarts, opgeleid met steun van Dark & Light

Giro 131 | Veenendaal

Dark & Light

heet vanaf 1 januari

maak zichtbaar verschil

dec.2011

3

Oogzorg in Zuid-Soedan

Mobiele team maakt verwachtingen waar

Staarpatiënten wachten geduldig tot het verband eraf mag.

2010

TR

OUW TOP-50

medisch

BesteGoede Doel 2011

TR

OUW TOP-50

BesteGoede Doel

internat. samenwerkin

g

Na een zware reis over onverharde wegen arriveert ons team met oogzorgspecialisten bij het regioziekenhuis in de staat Yirol. We merken dat de verwachtingen bij de lokale bevolking hooggespannen zijn, omdat het mobiele team hier voor het eerst komt.

Een peuter begeleidtopa naar de kliniek.

Page 2: Dark&Light Journaal december 2011

Kort nieuws

Bezuinigen op projectenVia de media hebt u kunnen vernemen dat de Nederlandse overheid het budget voor ontwikkelingshulp aanzienlijk heeft verlaagd. Concreet betekent dit dat er jaarlijks € 400.000 minder subsidie wordt verstrekt aan Dark & Light. Het is helaas niet gelukt om andere middelen te vin­den om deze korting te compenseren. Daarom zullen de budgetten voor 2012 over de hele linie, dus ook voor de hulp­projecten, worden verlaagd.

Overstappen naar DVZ?Denkt u erover om van zorgverzeke­ring te veranderen? Denk dan eens aan DVZ, dé zorgverzekeraar van christelijk Nederland. DVZ geeft een speciale korting aan donateurs en doneert bovendien € 50 aan Dark & Light bij iedere nieuwe verzekering. Meer weten? www.darkandlight.org/dvz.

Dark & Light is één van de initiatiefne­mers van de campagne ‘End Exclu­sion’. Deze campagne heeft als doel

om Nederlandse jongeren bewust te maken van de uitsluiting en discrimi­natie van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden. Daar moet een eind aan komen! Bezoek www.endexclusion.nl vind ons leuk op Facebook of volg ons op Twitter.

2

1

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

PV

C

C

R

A

AZ

Z

D

Wat leest u in de vetgedrukte kolom? Stuur uw antwoord naar Stichting Dark & Light: [email protected] of Postbus 672, 3900 AR Veenendaal.Onder de goede inzenders wordt één ballonvaart verloot!

1. Vergrootglas / 2. Niet bijziend / 3. Dit verschrom­pelt bij trachoompatiënten / 4. Veelvoorkomende blindmakende infectieziekte / 5. Staar / 6. Breking van licht / 7. Oogaandoening met verhoogde druk in de oogbol / 8. Hoornvlies / 9. Sterk beperkt gezichtsveld / 10. Land in Azië / 11. Gedeelte van het oog / 12. Onbetaalde kracht / 13. Achternaam oprichter Stichting Dark & Light / 14. Oogaandoening met vertroebelde ooglens / 15. Blindenschrift / 16. Nieuwste land ter wereld

Puzzel mee en win een ballonvaart!

Opnieuw Beste goede doel

Voor de tweede keer op rij heeft dagblad Trouw Dark & Light uitgeroepen tot “Het beste goede doel van Nederland”. Vorig jaar in de categorie medisch en dit jaar in de categorie internationale samenwerking. Een bijzondere prestatie, aangezien de selectiecriteria zijn aangescherpt. Dark & Light is uiteraard erg blij met deze erkenning. Het bevestigt dat bestrijding van blindheid en inclusie van mensen met een handicap effec­tief bijdraagt aan de bestrijding van armoede in ontwikkelingslanden. Trouw wil graag meer inzicht geven in de werkwijze van Dark & Light. Daarom heeft Trouw een project in Zuid­Soedan geadopteerd. Het komende jaar volgt de redactie de ontwikkelingen en brengt verslag uit. U kunt dit project steunen door een voordelig abonnement af te sluiten. Trouw doneert namelijk voor elke nieuwe abonnee. Meer weten? Kijk op www.trouw.nl/darkandlight of bel met Trouw via 088 – 056 1588.

Tip bij dit Journaal vindt

u meer informatie over de lezersactie

van Trouw.

2010

TROUW TOP-50

medisch

BesteGoede Doel

2011

TROUW TOP-50

BesteGoede Doelinternat. samenwerkin

g2010

TROUW TOP-50

medisch

BesteGoede Doel

2011

TROUW TOP-50

BesteGoede Doelinternat. samenwerkin

g

Page 3: Dark&Light Journaal december 2011

journaal 2011 | 3

Veel mensen vragen mij waarom ik me inzet voor Dark & Light. Deze liefde is ontstaan door mijn persoonlijke con-tacten met Dr. Martien Cozijnsen. Deze oogarts heb ik leren kennen tijdens mijn beroep als voorlichter en fondsenwerver bij Bartimeus te Zeist.

Voor deze stichting heb ik 34 jaar met veel plezier gewerkt. Dr. Cozijnsen, de oprichter van Dark & Light zei tegen mij: “Wim, als je met pensioen gaat en je wilt nog wat doen, doe dan wat voor Dark & Light”. Die woorden zijn altijd bij mij blijven hangen en daar ik geen man ben om stil achter de geraniums te gaan zitten, heb ik aan deze woorden gehoor gegeven.

Samen met mijn vrouw organiseren wij concerten. We houden beide veel van mu­

ziek en muziek maakt veel in mensen los. Ik verstuur brieven naar koren en orkesten en nodig hun uit om een mee te werken aan een benefietconcert. Hoofdzakelijk richt ik mij op de oostelijke provincies. Ik zoek naar goedkope locaties om de kosten laag te houden. Daarvoor benader ik kerkbesturen en beheerders van kerkza­len. Vaak lukt het mij om deze gratis te gebruiken. Mijn vrouw en ik zorgen voor de programma’s en de aanplakbiljetten en de organisatie er omheen. En de koren en andere muzikanten voor de inhoud van de muziek. Het zijn altijd hele boeiende avon­den die ik meestal inleid en afsluit. Dit jaar waren we in Zalk, Ruurlo en Laren. Met een collecte of verloting halen we geld voor Dark & Light op. Ook volgend jaar hoop ik weer concerten te organiseren.

Wim Lammers

December wordt wel de donkere maand genoemd. En zeker in de periode voor Kerst spreekt men vaak over de donkere dagen voor Kerst. Soms sluit het weer zich daar bij aan. Als de depressies hun storm en regen op ons los laten, moet je soms de hele dag de lampen aan laten staan. Dan is het overdag dus donker en vanaf een uur of vier begint het alweer te schemeren. Maar dan gloort er uit onverwachtse hoek licht aan de horizon. Naarmate de avond valt, wordt het buiten toch weer licht. Wonderlijk. Weliswaar een verschijnsel dat niet overal in dezelfde extreme mate is te zien, maar er zijn wijken waar je ’s avonds in december buiten de krant of de kerstkaart kunt lezen. Want het gaat dan inderdaad om woonwijken waar men er een soort sport van maakt om de ander af te troeven met nog meer kerstverlichting aan de gevel en in de bomen. Men wil de ander dus als het ware te licht af zijn. In allerlei kleuren twinkelen de lampjes, de arrensleeën, de kerstmannen, de sterren, de kerstmutsen en de kerstbomen in de straten.

Toegegeven, ook ik vind het een gezellig gezicht. Al zou ik in zo een verlichte woonwijk niet de blits maken denk ik. Bij ons hangt ieder jaar alleen de kerstster voor het raam. En daarmee val ik zowaar niet eens overdreven uit de toon in onze buurt. Hier is het ’s avonds nog echt donker. En dat heeft wat mij betreft toch ook zijn charme. Heel graag kijk ik bij helder weer vol ontzag naar al die twinkelende lichtjes aan de donkere nachtelijke hemel.

Met Kerst staan we stil bij de geboorte van Jezus. De Zoon van God, die ook wel het Licht voor de wereld wordt genoemd. Goddelijk Licht waar alle duis­ternis voor moet wijken. Hij liet de blinden weer zien en genas de kreupelen en verlamden. Laten we daar een voorbeeld aan nemen en zelf ook een beetje licht voor de wereld worden. Light for the World! En dan is het toch wel goed, om de ander te licht af te willen zijn.

Reinier van den Berg, ambassadeur

column

Donkere maand

Wim Lammers organiseert benefietconcerten

“Muziek maakt veel in mensen los”

Wim Lammers in actie

Page 4: Dark&Light Journaal december 2011

Kan ik oude acceptgirokaarten na 1 januari nog gebruiken?Ja, dat is geen probleem. Het giro nummer blijft gelijk en de bank verwerkt ook acceptgirokaart waar “Dark & Light Blind Care” als begunstigde op staat. Op uw dagafschrift zult u zien dat de gift is ontvangen door LIGHT FOR THE WORLD.

Moet ik iets veranderen bij tele bankieren?U kunt gewoon blijven doneren op giro 131. Mogelijk moet u in uw adressenlijst de naam “Dark & Light” veranderen in “LIGHT FOR THE WORLD”. Als u toch de naam “Dark & Light” gebruikt, krijgt u misschien een melding, maar de gift wordt gewoon door de bank verwerkt.

Wat gebeurt er met de automatische incasso?Hebt u Dark & Light gemachtigd voor een automatische incasso? Die wordt voortaan geïncasseerd door LIGHT FOR THE WORLD. U hoeft geen actie te ondernemen.

Wat gebeurt er met mijn notariële schenking?Als u een akte hebt opgesteld om te schenken aan Dark & Light, dan hoeft de akte niet te worden aangepast. LIGHT FOR THE WORLD is slechts de nieuwe naam van Stichting Dark & Light, de notariële verbintenis tussen u en de stichting verandert niet.

Moet ik mijn testament veranderen?Heeft u Dark & Light als begunstigde in uw testament opgenomen? Dan is het niet nodig om uw testament aan te passen. Een eventuele toekomstige uitkering aan Dark & Light zal automatisch ten goede komen aan LIGHT FOR THE WORLD.

Is Dark & Light haar zelfstandigheid kwijt?Nee, zeker niet! Dark & Light krijgt alleen een nieuwe naam en behoudt haar eigen bestuur, visie, missie en identiteit. De samenwerking met organisaties in België, Oostenrijk en Tsjechië verbetert de efficiëntie en versterkt de positie van de stichting bij de aanvraag van inter nationale fondsen.

Andere vragen?Mocht u andere vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met Bart Lont: 0318­586355 of [email protected].

Vanaf 1 januari gaat Dark & Light verder onder de naam LIGHT FOR THE WORLD. Wat zijn de praktische gevolgen voor u als donateur? Hieronder vindt u het antwoord op enkele belangrijke vragen.

heet vanaf

1 januari

Wat gaat er veranderen? ColofonStichting Dark & Light ondersteunt lokale organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor betere oogzorg en acceptatie en integratie van mensen met een handicap. De stichting is in 1982 opgericht door oogarts Dr. Martien Cozijnsen en is actief in twaalf landen in Afrika en Azië.

Dark & Light JournaalHet Dark & Light Journaal verschijnt drie keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan donateurs en belangstellenden.

Samenstelling, redactie en fotografie:Dark & Light, Veenendaal

Vormgeving:V1 ­ Visuele Communicatie, Ermelo

Post op maatU kunt zélf bepalen hoe vaak u post wenst te ontvangen. Geef uw voorkeuren op via www.darkandlight.org/voorkeuren of neem telefonisch contact met ons op.

Uw gegevensUw adresgegevens worden gebruikt om u op de hoogte te houden van de projecten en activiteiten van Dark & Light en worden niet aan derden verstrekt.

Stichting Dark & LightVendelier 13, 3905 PB VeenendaalPostbus 672, 3900 AR VeenendaalTelefoon: (0318) 586 358Fax: (0318) 586 359E­mail: [email protected]: www.darkandlight.org @darkandlightbcGiro: 131KvK­nummer: 41180500

AmbassadeursReinier van den BergLobke Berkhout en Lisa WesterhofRonald Boef

Comité van aanbevelingProf. dr. J. StilmaProf. dr. A. de ReuverDhr. F. BrinkJhr. Dr. P.A.C. Beelaerts van BloklandMr. O.W.A. Baron van VerschuerDhr. G.J. SchutteDrs. A.A. Anbeek van der MeijdenDr. Mr. Th.G.J.M. van de Burgt

lid van LIGHT FOR THE WORLD

Giro 131 | Veenendaal

i