Dak & Geveltechniek 02 2013

8
BOUWEN AAN VLAANDEREN | 83 BLIK OP TOEKOMSTIG ENERGIE-EFFICIËNT DESIGN OP EILAND MAN Voor een klant op het Britse eiland Man zorgt EEE Windows and Doors voor een perfect uitzicht. Tegelijk biedt het een blik op wat er mogelijk is op het gebied van energie-efficiënt design. De Engelse ontwerper en fabrikant maakte voor een huis aan het strand ra- men en schuifdeuren op maat. Op basis van een combinatie van Accoya-ma- teriaal, drievoudige beglazing en beslag van Roto realiseerde SEEE schuifdeu- ren met zowel een volledig panorama als indrukwekkende isolatiewaarden. SEEE hecht veel waarde aan constante ontwerpverbeteringen om maximale efficiëntie te bereiken met beglazingen en kozijnen, indien mogelijk met ge- bruik van natuurlijke materialen. "Als we milieuvriendelijke materialen kun- nen gebruiken, dan zullen we dit zeker niet laten," aldus de financieel direc- teur van SEEE, Cheryl Guest. "Bij dit project is iedere thermische scheiding van kurk gemaakt. Alle houten delen hebben een scheiding van 30 mm langs de beglazingslijn." Om de best mogelijke thermische prestaties te bekomen wordt de kurkscheiding ook toegepast in de gelijkliggende drempel." De over de gehele hoogte schuivende deuren bevatten drievoudige beglazing met een Ug-waarde van 0,7 W/m2K. De toepassing van Infinity-beglazing tot de wanden met een Ug van 0,6 garandeert de best mogelijke uitzichten op de zee. SEEE heeft hier een algemene Ug van 0,75 W/m2K bereikt. "We heb- ben hier extra afdichtingen voor de deuren gebruikt," licht Guest toe. "Roto heeft al de standaard afdichtingen toegepast op eenheden die zijn getest conform klasse 4 van EN 12207 voor luchtdoorlaatbaarheid, maar wij hebben de weersbestendigheid verder verbeterd." De keuze wiel niet zomaar op beslag van Roto. "Het beste van Patio Life is dat er geen 'tilelement’ is. De gebruiker beschikt over alle schuifgemak, maar hoeft de schuifdeur niet op te tillen. Het afdichtingsysteem maakt dit beslag ook perfect voor energie-efficiënte deuren," zegt ze. De waardering is weder- zijds. "We zijn altijd onder indruk geweest van SEEE," aldus account manager, Tony Hill (Roto). "Bij dit project heeft het bedrijf zelf de onderdorpels geconfi- gureerd en alles werkt perfect." “SEEE slaagt er altijd in beslag van Roto te integreren in zijn eigen ontwer- pen. SEEE heeft een uniek aanbod energie-efficiënte deuren geproduceerd. Ik ben nu heel benieuwd naar het volgende project met SEEE, in Manchester." Daar gaat het om de levering van ramen en deuren voor een door de natio- nale loterij gefinancierd gemeenschapscentrum. Hierbij bedraagt de eis voor luchtdoorlaatbaarheid, in overeenstemming met DIN EN 13829, 1 tot 1.3 m 3 h-1 m 2 bij 50 Pa. Met andere woorden: een benadering van de standaard van passief bouwen.

description

vakkatern over projecten, technieken en materialen

Transcript of Dak & Geveltechniek 02 2013

Page 1: Dak & Geveltechniek 02 2013

BoUWEN AAN VLAANdErEN | 83

BLiK oP ToEKoMsTiG ENErGiE-EfficiËNT dEsiGN oP EiLANd MANVoor een klant op het Britse eiland Man zorgt EEE Windows and doors voor een perfect uitzicht. Tegelijk biedt het een blik op wat er mogelijk is op het gebied van energie-efficiënt design.

de Engelse ontwerper en fabrikant maakte voor een huis aan het strand ra-men en schuifdeuren op maat. op basis van een combinatie van Accoya-ma-teriaal, drievoudige beglazing en beslag van roto realiseerde sEEE schuifdeu-ren met zowel een volledig panorama als indrukwekkende isolatiewaarden.

sEEE hecht veel waarde aan constante ontwerpverbeteringen om maximale efficiëntie te bereiken met beglazingen en kozijnen, indien mogelijk met ge-bruik van natuurlijke materialen. "Als we milieuvriendelijke materialen kun-

nen gebruiken, dan zullen we dit zeker niet laten," aldus de financieel direc-teur van sEEE, cheryl Guest. "Bij dit project is iedere thermische scheiding van kurk gemaakt. Alle houten delen hebben een scheiding van 30 mm langs de beglazingslijn." om de best mogelijke thermische prestaties te bekomen wordt de kurkscheiding ook toegepast in de gelijkliggende drempel."

de over de gehele hoogte schuivende deuren bevatten drievoudige beglazing met een Ug-waarde van 0,7 W/m2K. de toepassing van infinity-beglazing tot de wanden met een Ug van 0,6 garandeert de best mogelijke uitzichten op de zee. sEEE heeft hier een algemene Ug van 0,75 W/m2K bereikt. "We heb-ben hier extra afdichtingen voor de deuren gebruikt," licht Guest toe. "roto heeft al de standaard afdichtingen toegepast op eenheden die zijn getest conform klasse 4 van EN 12207 voor luchtdoorlaatbaarheid, maar wij hebben de weersbestendigheid verder verbeterd."

de keuze wiel niet zomaar op beslag van roto. "het beste van Patio Life is dat er geen 'tilelement’ is. de gebruiker beschikt over alle schuifgemak, maar hoeft de schuifdeur niet op te tillen. het afdichtingsysteem maakt dit beslag ook perfect voor energie-efficiënte deuren," zegt ze. de waardering is weder-zijds. "We zijn altijd onder indruk geweest van sEEE," aldus account manager, Tony hill (roto). "Bij dit project heeft het bedrijf zelf de onderdorpels geconfi-gureerd en alles werkt perfect."

“sEEE slaagt er altijd in beslag van roto te integreren in zijn eigen ontwer-pen. sEEE heeft een uniek aanbod energie-efficiënte deuren geproduceerd. ik ben nu heel benieuwd naar het volgende project met sEEE, in Manchester." daar gaat het om de levering van ramen en deuren voor een door de natio-nale loterij gefinancierd gemeenschapscentrum. hierbij bedraagt de eis voor luchtdoorlaatbaarheid, in overeenstemming met diN EN 13829, 1 tot 1.3 m3 h-1 m2 bij 50 Pa. Met andere woorden: een benadering van de standaard van passief bouwen. ❚

Page 2: Dak & Geveltechniek 02 2013

Fac is een zelfstandige organisatie die als sectorcentrum en als contact- & voor-lichtingscentrum streeft naar de versterking van de positie van de aluminium-constructeurs, van hun diensten en van hun producten.

Wij doen dit door ondermeer: • belangenbehartiging bij nationale en internationale organisaties • scholing, onderzoek, opleiding en kennisoverdracht bij leden en professionele partners • stimulatie van productie-innovatie • voorlichting en promotie van aluminium schrijnwerk • kwaliteitscontrole

We vertegenwoordigen producenten van aluminium gevelelementen die onder andere deuren, ramen, gordijngevels en veranda’s maken.

Als belangenvereniging brengen we aluminium gevelelementen onder de aandacht van architecten en van professionele en particuliere klanten van Fac-leden.

Maatschappelijke zetelFAC | Rozenlaan 36, B-8460 Oudenburg | Tel +32(0)59 51 69 59 | Fax +32(0)59 32 66 68 | [email protected]

Technische en administratieve ondersteuning Clusta Technologiepark 935 | B-9052 Zwijnaarde | Tel +32(0)9 280 93 41 | Fax +32(0)9 280 93 49 | [email protected]

Wens je meer informatie? Surf dan naar www.fac-belgium.eu

Een sterke vereniging voor aluminiumconstructeurs

FAC activiteiten:

Basiscursus Geveltechniek

• Module Bouwfysica 21 & 28/2 – 7, 14 & 21/3

• Module Constructie & Statica 16, 23 & 30/5 – 6/6

• Module Materiaal 12, 19 & 26/9 – 3/10

Thema avond 19/4

Bedrijfsbezoek 26/4Limeparts nv – Genk

Project The FACtory

Uitgave:‘FAC HIGHLIGHTS’

Medewerking aan tijdschrift:‘Bouwen aan Vlaanderen’

Page 3: Dak & Geveltechniek 02 2013

BoUWEN AAN VLAANdErEN | 85

Tekst | Koen Mortelmans

is er leven na De slooP?Met 'duurzaam bouwen' koos de federatie Aluminium constructeurs (fAc) een tegenwoordig nogal vanzelfsprekende titel voor haar recentste thema-avond. Maar de uitgenodigde sprekers kwamen wel origineel uit de hoek, elk vanuit hun eigen specialisatie.

roos servaes, medewerkster beleidsinnovatie bij ovam (Mechelen) deed het Vlaams Materialenprogramma uit de doeken. "het is de ambitie om in duurzaam materialenbeheer voor de bouw tegen 2020 de Europese koplo-per te zijn. We moeten de materialenkringlopen sluiten via doordacht design en logistiek, alternatieven voor schaarse materialen, selectieve inzameling en 'urban mining." in de bouwsector is er het probleem dat verschillende buitenlandse 'duurzaamheids'criteria onvoldoende gerelateerd zijn aan de praktische situatie in de Belgische bouw en/of niet voldoende helder noch coherent zijn. daarom ontwikkelt de ovam vandaag in overleg met de Belgi-sche bouwsector een bouwmaterialenmethodiek, gebaseerd op een volledige levenscyclusanalyse, van ontginning over gebruik, onderhoud en sloop van een gebouw en verwijdering van de bouwmaterialen."

tWEEDE lEvEN iS ENErGiEzuiNiGErAndré smit en roger cremer, respectievelijk product manager en sales coör-dinator bij Alcoa (harderwijk) behandelden de recyclage van aluminium. Een essentieel aspect is het sorteren volgens legering. dat betekent ruwweg dat het aluminiumafval voor de bouwsector best ook uit gebouwen afkomstig is.

Meer gebruik van recyclagemateriaal kan het duurzaamheidsplaatje van alu-minium sterk verbeteren. Wereldwijd is aluminium één van de meest voorko-mende elementen in de aardkorst. de ontginning van aluminiumertsen is vrij energie-intensief, maar recyclage van het metaal is dat veel minder. omdat de vraag naar aluminium heel groot is, blijft ontginning nog erg noodzakelijk.

GlASAFvAl?Glas is nooit afval, want 100% recycleerbaar, was de kernboodschap van Emi-lie Butaye, milieu- en energieadviseur bij het Verbond van de Glasindustrie. "Wat betreft flessenglas is België de Europese koploper in recyclage. Maar ook voor vlakglas staan we al ver, met een grondige sortering aan de bron, bij producenten, snijders en verwerkers." Toch kan het nog beter, met name bij renovatie- en sloopwerken. het komt er dan op aan allerlei types glas (ge-laagd, gecoated,…) en verontreinigen van elkaar te scheiden. Butaye acht het mogelijk een recyclagepercentage van 30% te bereiken, voor glaswol zelfs 90%. het gebruik van recyclagemateriaal in de glasovens leidt tot een ge-voelig lager energieverbruik en vermindert de uitstoot van co2, sox en Nox. "in 2011 verwerkte de Belgische glasindustrie 650.000 ton glasscherven. ❚

Roos Servaes (Ovam). Emilie Butaye (Verbond van de Glasindustrie). André Smit (Alcoa). Roger Creemer (Alcoa).

De FAC-thema-avond vond deze keer plaats bij Bank van Breda, in het historische kader van het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid.

Page 4: Dak & Geveltechniek 02 2013

86 | BoUWEN AAN VLAANdErEN

bouw project partner

Riolering& Afvoer

Dak, Gevel& Isolatie

Folies

bouw project partner

Riolering& Afvoer

Dak, Gevel& Isolatie

Folies

bouw project partner

Riolering& Afvoer

Dak, Gevel& Isolatie

Folies

Wij staan klaar om samen te werken.

GROTE ROOFINGACTIE

Supergamma en/of

Villatop Duo Xtra

Bij aankoop van 1 volle pallet =

25 rollen uit ons roofi nggammaonderling combineren mag:

SuperGum+, SuperPrime, SuperUno en/of Villatop Duo Xtra

GRATIS Asfaltbrander set

incl. 5m slang (zolang de voorraad strekt)

Meer info? Contacteer de afdeling Dak, Gevel & Isolatie op 09/355 74 54 of via [email protected]

www.deschacht.eu

dikke isolatiepaketten voor nieuwe vestigingen fabioladorp

Termische isolatie voor drakenhof en Tirolerhof

de vzw dorp Nr. 2 Koningin fabiola, kortweg fabioladorp, is een pluralistisch netwerk van organisaties dat aange-paste ondersteuning en tewerkstelling biedt aan mensen met een handicap. om het aanbod verder uit te bouwen, komen er in het Antwerpse twee nieuwe complexen met vijftig individuele wooneenheden voor autistische volwas-senen: drakenhof in deurne en, een boogscheut verder, Tirolerhof in Borsbeek. Aannemer Van der Kinderen (Ba-zel) zal bij de realisatie van deze complexen en zal daarbij onder meer gebruik maken van de Ursa-isolatie van de-schacht (oostakker).

BElANG vAN GoEDE iSolAtiEBouwen voor mensen met autisme is geen sinecure. het is immers absoluut noodzakelijk dat ze onder uiterst gecontroleerde omstandigheden kunnen leven en functioneren. het drakenhof en het Tirolerhof worden dan ook vol-ledig afgestemd op de specifieke noden en behoeften van hun toekomstige bewoners. de kwaliteit van de isolatie speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Mensen met autisme zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor auditieve prikkels van buitenaf, wat maakt dat een goede akoestische isolatie cruciaal is voor hun levenskwaliteit en welzijn.

Bouwbedrijf Van der Kinderen, de aannemer die de nieuwe gebouwen zal construeren, opteerde in het licht van deze strenge eis voor thermische iso-latie van Ursa. Ursa is met warmte- en geluidsisolatieproducten als glaswol, geëxtrudeerd polystyreen en folies een belangrijke speler op de Europese isolatiemarkt. deschacht zal de 5.000 m² Ursa-isolatie leveren. deschacht

Page 5: Dak & Geveltechniek 02 2013

BoUWEN AAN VLAANdErEN | 87

werkte al eerder samen met Van der Kinderen, zij het voor kleinere projecten. “hoewel we in het verleden al een beroep deden op deschacht, is het in dit geval door bouwbedrijf Maes uit Melsele dat we opnieuw bij deze leverancier zijn terechtgekomen,” preciseert werfleider Tim Van de Velde. “de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding wist ons meteen te charmeren.”

GEvEl- EN AKoEStiSCHE iSolAtiEdrakenhof en Tirolerhof zullen opvallen door hun unieke uitstraling. de niet-alledaagse architectuur van Llox resulteert in een bijzondere vormgeving, zowel binnenin als aan de buitenzijde. Llox wil ruimte, licht en openheid creëren om het typische rusthuis- of ziekenhuisgevoel tegen te gaan. de ge-vels worden volledig geïsoleerd met thermische isolatie in glaswol (Ursatec facade). Aangezien de muuropbouw uit houten regelwerk bestaat, vormen deze zachte isolatieplaten door hun flexibele plaatsingsmogelijkheden een zeer geschikte oplossing. Van der Kinderen rust de wanden tussen de woon-eenheden uit met een akoestische isolatie van minerale wol (Ursa Walltec), een akoestische scheiding die het van in de kelder tot in het dak zal optrek-ken. “onze ervaringen met de Ursa-producten zijn over het algemeen positief,” aldus Van de Velde. “Af en toe wijken ze weleens af volgens dikte en afwer-king, maar in dat geval zorgt deschacht meteen voor een vlotte rechtzetting. deschacht is meer dan enkel een leverancier en denkt via zijn studiedienst ook met ons mee.” ook zaakvoerder Kris claessens stelt de medewerking van deschacht op prijs: “Toen we in het voorjaar een levering van isolatiemateri-alen verwachtten, geraakte de grote vrachtwagen van Ursa niet op de werf door de grote hoeveelheden sneeuw. deschacht heeft alle materialen meteen laten leveren in zijn eigen magazijn, laadde alles over op kleinere vrachtwa-gens en zorgde uiteindelijk voor een perfecte levering. Een mooie geste die onze goede samenwerking in de verf zet!” ❚ In zorgcomplexen weegt de kwaliteit van de isolatie zwaar door. Aannemer Van Der Kinderen

opteerde daarom voor thermische isolatie van Ursa, geleverd door Deschacht.

De gevels worden volledig geïsoleerd met thermische isolatie in glaswol (Ursatec Facade).

Page 6: Dak & Geveltechniek 02 2013

HO

ME

OF

OXY

GEN

Het ideale huwelijk, geïllustreerd door het boeiende samenspel

van houten lamellen in een aluminium schuifpaneel. De lamellen

worden onzichtbaar bevestigd binnen het DucoSlide LuxFrame

kader. De panelen kunnen zowel helemaal voor het raam als

volledig uit het zicht geschoven worden.

[email protected] - Bedrijvenlaan 2 - 8630 Veurne - Belgium - tel 058 33 00 66 - fax 058 33 00 67

DucoSlide WoodHout en aluminium in een boeiend samenspel

We inspire at www.duco.eu

01092009_DUCO_BAV.indd 13 25/03/13 14:40

Page 7: Dak & Geveltechniek 02 2013

BoUWEN AAN VLAANdErEN | 89

HO

ME

OF

OXY

GEN

Het ideale huwelijk, geïllustreerd door het boeiende samenspel

van houten lamellen in een aluminium schuifpaneel. De lamellen

worden onzichtbaar bevestigd binnen het DucoSlide LuxFrame

kader. De panelen kunnen zowel helemaal voor het raam als

volledig uit het zicht geschoven worden.

[email protected] - Bedrijvenlaan 2 - 8630 Veurne - Belgium - tel 058 33 00 66 - fax 058 33 00 67

DucoSlide WoodHout en aluminium in een boeiend samenspel

We inspire at www.duco.eu

01092009_DUCO_BAV.indd 13 25/03/13 14:40

zoNWEriNG MET sPEELs EffEcTMet zijn architecturale zonwering leverde duco (Veurne) een belangrijke bijdrage aan het bedrijfsgebouw van XL Boom in Wijnegem. de verschillende maatvoeringen van de verticaal voor de gevel geplaatste ducosun Ellips wekt er de visuele indruk van een streepjescode.

XL Boom ontwikkelt, maakt en verdeelt eigentijdse woonaccessoires. Voor zijn nieuwe gebouw zocht het een opvallend ontwerp. samen met BofA-architects (sint-Genesius-rode) koos XL Boom een tijdloos zwart volume, dat dank zij het spel van licht en lucht een open karakter krijgt. de architecturale zonwering van duco is er zowel functioneel als esthetisch. de ellipsvormige lamellen zijn in verschillende maatvoeringen (150-200-300 mm) verticaal voor de gevel ge-monteerd. de verschillen in breedte zorgen voor een speels effect en vestigen de aandacht op de gevel.

NAtuurlijKE liCHtiNvAlin hedendaagse architectuur worden steeds vaker volledige gevels in glas opgetrokken. dat is ook zo bij XL Boom, waar de natuurlijke lichtinval en de goede isolatie voor de duurzame toets zorgen. dat kan er echter ook toe lei-den dat de binnentemperatuur op warme zomermaanden hoog kan oplopen. door het aanbrengen van buitenzonwering krijgen de zonnestralen de kans niet om de binnenruimte rechtstreeks op te warmen. duco kan zo op een natuurlijke en energiezuinige manier de opwarming van het gebouw tegen-houden en de koellast tot 30% verlagen. ❚

Page 8: Dak & Geveltechniek 02 2013

www.belgaclima.beBELGIAN QUALITY BRAND

0800 90 90 3gratis advieslij n • ligne conseil gratuite

LUCHTDICHTSYSTEMEN VOOR DAK, GEVEL & RAAMfolies, kleefbanden, lij men & toebehorenvoor kwaliteitsvol luchtdicht bouwen.

MEER LEREN OVER LUCHTDICHT BOUWEN?Volg een opleidingen word erkend installateur.

Onze professionele opleidingen zij n:• GRATIS• Praktij kgericht• Op maat van uw specifi ek vakgebied.

Inschrij ven op www.belgaclimacademy.beof bel gratis op 0800 90 90 3.

Download onze smartphone applicatie op www.belgaclima.be

PIRA

NA

CO

NC

EPTS.C

OM

AdvDakGevelBelgaclima1_4StaandDRUK.indd 1 20/02/12 18:05

Zuidlaan 153 - 9230 Wetteren

Tel.: 09/365 30 30 - Fax: 09/365 30 35

www.dewitte-aluconstructies.be

Winnaar Schrijnwerk AWARD 2012

Hegge NVBosstraat 131 B-3930 Hamont-Achel Tel: +32 (0)11 440 420 Fax: +32 (0)11 440 429 msw@ hegge.be

w w w. h e g g e . b e

STERK IN METAALSCHRIJNWERK

Hegge-adv-94x137mm.indd 1 28/11/12 08:54