CWC Jaarbeeld 2011

28
Ont moet & JAARBEELD CWC 2011 Centrum voor Wetenschap en Cultuur Het podium van de Universiteit Utrecht

description

Universiteit Utrecht, CWC Jaarbeeld 2011

Transcript of CWC Jaarbeeld 2011

Page 1: CWC Jaarbeeld 2011

Ontmoet&jaarbeeld CWC 2011

Centrum voor Wetenschap en Cultuur

Het podium van de Universiteit Utrecht

Page 2: CWC Jaarbeeld 2011

1. Lezing dr. Ignace Hooge, festival deBeschaving // 2. Utrechts Blazers

Ensemble, Concertroute // 3. Tuinspeurtocht in de Oude Hortus // 4. Actualiteitendebat Nacht van Descartes // 5. Cursisten soulkoor, Parnassos

2

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

1 2

3

4 5

Page 3: CWC Jaarbeeld 2011

6. Utrechts studenten Koor en Orkest tijdens Concertroute // 7. Live preparateur tijdens Museumnacht // 8. Utrechtse studenten Cantorij in de kassen van de Oude Hortus tijdens Concertroute

3

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

6

7 8

Page 4: CWC Jaarbeeld 2011

4

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

INL

EID

INg

kijken, luisteren, beleven,leren, ontdekken participeren.’

Zoals Amerikaanse en Engelse universiteiten een Student Union hebben, zo heeft Utrecht Parnassos Cultuurcentrum, waar studenten van alle disciplines naast hun studie cursussen volgen, elkaar ontmoeten en uitgedaagd worden hun talenten te ontwikkelen. Parnassos biedt per jaar meer dan 120 verschillende cursussen aan, van zo’n vijf tot vijftien weken elk. Hiernaast maakt Parnassos theaterproducties en organiseert het cultuurcentrum live-optredens en andere culturele evenementen. Het hele jaar door biedt Parnassos culturele voorzieningen op het gebied van muziek, dans en theater. Ook zijn de studen-ten-orkesten en –gezelschappen hier gevestigd.

In Nederland heeft elke universiteit traditiegetrouw en bij wet bepaald een Studium Generale waar studenten, docenten en geïnteresseerden van buiten de universiteit kennis kunnen maken met verschillende disciplines en in debat kunnen gaan met prominente wetenschappers en denkers over wetenschap en de maatschappelijke waarde van kennis. Iedereen die wil, kan lezingen, symposia en debatten volgen. Studium Generale wil hiermee kritische reflectie en intellectuele uitwisseling stimuleren. Mensen kunnen ook online een debat of lezing volgen, rechtstreeks of op een later moment. Veel activiteiten van Studium Generale vinden in de avonduren plaats en bieden op die manier ook voor studenten met een druk rooster, verbreding tijdens de studie.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft als wettelijke taak het borgen van het academisch erfgoed. Daarnaast richt het zich met tentoonstellingen en activiteiten voor vooral families met kinderen, op het zichtbaar maken van de relevantie van wetenschap. Het museum maakt van de bezoeker een ontdekker en laat zien hoe de wetenschap werkt. Het management en beheer van Sonnen-borgh – museum & sterrenwacht is in opdracht van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht ondergebracht bij het Universiteitsmuseum.

Cultuurdrager zijn in de regio is de klassieke rol van de universiteit. De univer-siteit is daarom een belangrijke partner bij tal van culturele activiteiten in de stad. De verantwoordelijkheid voor die samenwerking met culturele partijen ligt deels bij het Programmabureau Cultuur, vanaf hier aangeduid als Culturele Activiteiten. Dankzij haar reikwijdte en netwerk dat zich binnen en buiten de universiteit bevindt, speelt Culturele Activiteiten een belangrijke organiserende rol in de aanloop naar evenementen waarbij de universiteit, studenten en medewerkers zijn betrokken. In 2011 werd het 75e lustrum van de Universiteit Utrecht gevierd: ‘Kennis voor de toekomst’. Traditi-oneel staat in een lustrum de binding tussen universiteit en samenleving voorop en wordt de rijkdom van cultuur en wetenschap belicht. Die culturele activitei-ten waren er om die reden volop in 2011.

studenten, wetenschappers en mensen van

buiten de universiteit met een interesse voor

wetenschap, debat en cultuur, delen iets. De

wens om zich te ontwikkelen. Nieuwsgierig-

heid. Een behoefte aan samenhang. Bij het

Centrum voor Wetenschap en Cultuur, het

CWC, van de Universiteit Utrecht ontmoeten

zij elkaar en delen ze kennis en inspiratie. Het

aanbod van het CWC is enorm: muziek,

maatschappelijk debat, dans, beeldende

kunst, dialoog tussen universiteit en

samenleving, tentoonstellingen, lezingen

rondom actueel onderzoek, werkstukkenwed-

strijden, cabaret, games... Het aanbod

overstijgt wetenschappelijke disciplines, de

universiteit en de stad Utrecht.

Het CWC bestaat uit verschillende onderde-

len: Parnassos Cultuurcentrum, Culturele

Activiteiten, studium generale en het

Universiteitsmuseum Utrecht. Onderdelen

met elk hun eigen doelgroep en met één

gezamenlijk doel: het delen van kennis en het

bieden van inspiratie zodat deelnemer en

bezoeker weer verrijkt verder gaan.

Page 5: CWC Jaarbeeld 2011

De komende jaren zetten de verschillende onderdelen van het CWC zich gezamenlijk in op drie programmalijnen:

1. Een actieve academische gemeenschap met aandacht voor talenten – We delen Ontplooiing 2. Wetenschap en het betrekken van publiek – We voeden Nieuwsgierigheid3. De universiteit in de Stad van Kennis en Cultuur – We zien Samenhang

Met andere woorden: samen met andere onderdelen van de Universiteit Utrecht en externe organisaties geeft het CWC vorm aan publieke functies van de universiteit op het terrein van maatschappelijk debat en wetenschapscommunicatie, het beheer en de ontsluiting van academisch erfgoed (met uitzondering van de bijzondere collecties van de Universi-teitsbibliotheek Utrecht) en draagt het bij aan een omgeving waar studenten zich naast hun studie verder kunnen ont-plooien, verbreden en verdiepen. Met het bieden van activiteiten die los staan van individuele studie, wetenschap en onderwijs, wil het CWC bijdragen aan de vorming van individuen, aan de binding tussen de leden van de academi-sche gemeenschap en aan de ontdekking en ontwikkeling van (andere) talenten. Dat is precies de omgeving die de Universiteit Utrecht wil bieden aan studenten, medewerkers en de stad Utrecht.

kijken, luisteren, beleven,leren, ontdekken participeren.’

5

‘Een veelzijdig aanbod, je kunt niet stoppen met

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

INL

EID

INg

Page 6: CWC Jaarbeeld 2011

brug universite it en basisonderWijs

Het Universiteitsmuseum ontving in 2011 ruim 52.000 bezoekers. Het museum draagt zorg voor het beheer van het academisch erfgoed en ontwikkelt specifiek kindgerichte tentoonstel-lingen en activiteiten om juist de jeugd enthousiast te maken voor de wetenschap. In samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht organiseerde het museum de MuseumJeugdUniversiteit: kinderen konden colleges volgen in het Universiteitsmuseum. In 2011 zijn er twee uitverkochte reeksen geweest met negen colleges in totaal. Per collegereeks was er plek voor zestig kinderen die vragen konden stellen aan een ‘échte wetenschapper’. Het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht en het museum hebben een belangrijke gemene deler: het knooppunt is gericht op het voeden en stimuleren van talenten bij kinderen en vormt, zo bleek ook in 2011, een belangrijke brug tussen de Universiteit Utrecht en het basisonderwijs.

‘Museum in de Klas’ is een educatiepro-gramma dat het Utrechts Centrum voor de Kunsten heeft geïnitieerd. In het kader van dit programma ontvangt het Universiteitsmuseum de groepen 8 van basisscholen in Utrecht. De leerlingen gaan in het Jeugdlab aan de slag om met behulp van onder andere licht- en meetproeven een dader te ontmaskeren. Om

de schoolgroepen beter te kunnen ontvangen heeft het Universiteitsmuseum in 2011 een nieuwe, flexibel in te zetten educatieruimte in gebruik genomen.

ColleC t ie onl ine

In samenwerking met het Natuurkundig Instituut en het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht organiseerde het museum de profielwerkstukkenwedstrijd. Scholieren van het Voortgezet Onderwijs werden uitgedaagd een werkstuk te schrijven met het thema Algemene Natuurkunde of Sterren-kunde. Een deskundige jury onder leiding van Nobelprijswinnaar prof. dr. Gerard ’t Hooft beoordeelde de zeventien inzendingen en reikte de prijzen uit in het museum. De winnende werkstukken waren daarna nog vier maanden in het museum te zien.

Op het gebied van collecties is in 2011 een omvangrijk project gestart: de digitalisering van de collectie van 375 jaar Universiteit Utrecht. Die collectie is straks virtueel toegankelijk voor het publiek. Meer dan 1000 objecten zijn inmiddels gefotografeerd en gedigitaliseerd. Ze worden geplaatst in de context van historisch onderzoek en verbon-den met hoogleraren van betekenis in de geschiedenis van de Universiteit Utrecht of wetenschapsgeschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van vele jaren Utrechts studentenle-ven maar ook aan een bijzondere verzameling brillen uit de tijd van de 19eeeuwse oogarts F.C. Donders. In 2012 gaat de collectiewebsite live. De site wordt verbonden aan het project Unicum van de Stichting Academisch Erfgoed

6

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

ON

TP

LO

OII

Ng

Ontplooiing1

Ontplooiing is overal maar kent in ieder geval één voorwaarde:

een inspirerende omgeving waarin mensen worden uitgedaagd.

Die omgeving creëer je met elkaar.

Page 7: CWC Jaarbeeld 2011

waarbinnen het volledige academisch erfgoed van de universiteiten die bij de Stichting Academisch Erfgoed zijn aangesloten, samen zichtbaar wordt gemaakt.

andere br il

De interdisciplinaire symposia, lezingen en debatten die Studium Generale organiseert, zijn gratis toegankelijk voor iedereen. In 2011 bezochten 16.000 mensen de bijeenkomsten. Daarnaast keken en luisterden meer dan 90.000 mensen thuis digitaal.Reflectie op wetenschap en de maatschappelijke en menselijke aspecten ervan zijn de gemene deler van de lezingen en debatten op acade-misch niveau. Sprekers lieten zich uitdagen verder te kijken dan hun eigen vakgebied of te reflecteren op wat ze lazen in de media. De lezingen zetten het publiek aan het denken. Door vervolgens vragen te stellen en in debat te gaan, liet het publiek de wetenschapper kijken met een andere bril. Omdat vakspecifieke voorkennis niet wordt verondersteld, komt de dialoog tussen universiteit en samenleving daadwerkelijk op gang. Studium Generale vormt op deze manier communities rondom de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd genieten studenten, docenten en wetenschappers een bredere academische vorming. Naast de lezingen en debatten wordt die academische vorming voortgezet via online debat en dialoog op de website, via Twitter of You Tube en door interactieve blogs en nieuwsbrieven.

symfonie a an kl anken

Ruim 3000 studenten en medewerkers volgden in 2011 een van de meer dan 120 verschillende cursussen die Parnassos aanbiedt: van schilderen tot schrijven, van theater tot fotografie, van zang tot moderne dans. Het enthousiasme en talent van cursisten bleek ook dit jaar weer tijdens de drukbezochte cursuspresentaties aan het einde van het cursusseizoen en tijdens de theaterproducties die op de planken werden gebracht.

Het hele jaar klonk dagelijks een symfonie aan klanken en melodieën door de gangen: meer dan 500 Parnassospashouders maakten gebruik van de repetitiemogelijkheden in het Parnassosgebouw. Ook bood het cultuurcen-trum wekelijks repetitieruimte, expertise, communicatiekanalen en overige faciliteiten aan een groot aantal studentenmuziekgezel-schappen en een theatersportgroep. Verschil-lende van de ruim tien koren en orkesten die hun thuishaven hebben in Parnassos, worden gerekend tot de nationale amateurtop. Bij (inter)nationale concoursen vallen ze regelmatig in de prijzen.

In 2011 viel letterlijk het doek voor Bios Parnassos. Na een jarenlang succesvol bestaan, bleken de digitale ontwikkelingen dit succes in te halen. De filmwerkgroep bestaande uit studenten, heeft zich altijd met veel betrok-kenheid ingezet voor de filmkeuze en begeleiding van de filmavonden.

7

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

ON

TP

LO

OII

Ng

analemma

Theaterproductie over de mens als anonieme prutser

op zoek naar bevestiging

knalfeest

vol aandacht kijken naar de wetenschapper die

spinnendraad namaakt

Page 8: CWC Jaarbeeld 2011

8

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

PA

rN

As

sO

s C

ULT

UU

rC

EN

Tr

UM

20

11

Page 9: CWC Jaarbeeld 2011

9

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

PA

rN

As

sO

s C

ULT

UU

rC

EN

Tr

UM

20

11

deelnemers

bezoekers

online

meest popul aire Cursussen in 2011

3500deelnemers cursussen en workshops

500pashouders

2300bezoekerscursuspresentaties

parnassos CultuurCentrum 2011

Bij Parnassos Cultuurcentrum worden studenten uitgedaagd om naast hun studie

(onvermoede) talenten te ontwikkelen. Parnassos biedt hiertoe volop faciliteiten en

cursussen, theater-, muziek- en dansproducties, cabaret, live muziek en meer.

380deelnemers muziekgezelschappen

720bezoekerstheaterproducties

73.000bezoekers website

939facebookvrienden

673nieuwe facebookvrienden in 2011

Zang basis fotografie basis gitaar modern jazz(dans)

creatiefschrijven

Page 10: CWC Jaarbeeld 2011

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

NIE

UW

sg

IEr

IgH

EID

210

diversite it en talent

Dit jaar ging een langgekoesterde wens van Parnassos in vervulling: een eigen cabaret-podium. Samen met Broek en Buuren Theater & Evenementen zette Parnassos een programma op van goedgebekte talenten. Cabaretliefheb-bers wisten het cultuurcentrum direct te vinden, de eerste voorstelling in oktober was helemaal uitverkocht. Dat succes zette zich in de rest van het seizoen voort.

De diversiteit en het talent van alle muziek-gezelschappen kwamen in mei goed tot hun recht in De Concertroute, een muzikale ontdekkingsreis door het leven van de eeuwige student. De studentenmuziekgezelschappen organiseerden dit grootse evenement samen met Parnassos ter ere van het 375-jarig bestaan van Universiteit Utrecht op bijzondere universitaire locaties, bijvoorbeeld in de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum.

Ook bracht Parnassos in 2011 weer een aantal theaterproducties op de planken, gespeeld door studenten. Een hoogtepunt was Bloody Mary, waarvoor de theaterzaal was omgebouwd tot een nachtclub waarin de acteurs zich bewogen tussen het aan drankjes nippend publiek: origineel en van hoge kwaliteit. Ook de producties ‘Analemma’, ‘55-38-7’ en ‘Jongens en Meiskes’ scoorden hoge ogen bij het publiek.

Bij het festival deBeschaving op 18 juni kwam de beleving van muziek prachtig samen met het mysterie van de wetenschap en de verrassing van het onverwachte. In 2011 werd het jaarlijkse festival voor de eerste keer gehouden in de Botanische Tuinen in De Uithof. Met deBeschaving werd het 75e lustrum van de universiteit afgesloten. Het festival kwam tot stand door Culturele Activiteiten in nauwe samenwerking met de Hogeschool Utrecht, studentenhuisvesting SSH, het Universitair Medisch Centrum en de Vrede van Utrecht. Tijdens het lustrum dat in de maanden ervoor werd gevierd, stond de stad Utrecht bol van de culturele activiteiten: zo’n veertig in totaal. Een hoogtepunt was de opening van het lustrum met de laserstralen Sol Lumen. Vanaf 20 maart vormden een week lang zeven gekleurde laserstralen van ruim drie kilometer lang een verbinding tussen De Uithof en de binnenstad van Utrecht. De laser-stralen symboliseerden de sterke binding op het gebied van kennis en cultuur tussen de Universiteit Utrecht en de stad.

interdisC ipl inaire d ialoog

Studium Generale stimuleert een actieve academische gemeenschap en daagt diegenen uit die willen weten ‘wat Google je niet vertelt’ en ‘wat je zappend niet ziet’. In samenwerking met faculteiten organiseert Studium Generale interdisciplinaire lezingen-series die soms onderdeel vormen van een cursus voor studiepunten. De faculteiten zijn verantwoordelijk voor het aanvullende onderwijsprogramma, het toetsen en de onderwijskundige verantwoording. In 2011

Verrijking begint met nieuwsgierigheid. Willen weten, willen

zien, willen ervaren. Het CWC bracht van alles op het podium.

goed kijken

Kinderen bekijken hun eigen DNA in het Universiteitsmuseum

Nieuwsgierigheid

Page 11: CWC Jaarbeeld 2011

11

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

NIE

UW

sg

IEr

IgH

EID

maakten onder andere de series Duurzaamheid als wereldbeeld, Wetenschapsfilosofie (Tijd), het Xtrack-symposium Beyond the Genome en het Sociale Wetenschappenprogramma Boos, deel uit van een breder onderwijspro-gramma.

In het kader van het lustrum van de universi-teit werden diverse programma’s met het thema ‘kennis voor de toekomst’ ontwikkeld voor een breed publiek. Hoogleraren vertelden wat Newton, Nightingale, Darwin en Freud

betekenen voor de toekomst en vier directeuren van Utrechtse kennisinstituten spraken over besturen in een maatschappij met 16 miljoen mensen. Professor Frans de Waal (primatolo-gie, Emory University, VS) was te gast bij festival deBeschaving.

Om de interdisciplinaire dialoog nog verder te bevorderen, startte Studium Generale een digitale kettingbrief (kettingreactie). Verschil-lende docenten en hoogleraren beantwoordden vragen en reageerden op hun voorgangers in

kennis voor de toekomst

Lezing Prof. Marieke schuurmans over Florence Nightengale -

de eerste verpleegwetenschapper

Culturele zondag

studentenbands doorkruisen de stad in bus 27

Page 12: CWC Jaarbeeld 2011

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

NIE

UW

sg

IEr

IgH

EID

12

een lopend verhaal. Op deze manier konden verschillende perspectieven elkaar aanvullen en bekritiseren, bijvallen en verlichten. Het onderwerp was de rol van neurowetenschap-pen in het denken over ons gedrag - een onderwerp dat aan veel verschillende disciplines raakt. Zijn wij ons brein?

onder zoeken en ontdekken

In 2011 waren er in het Universiteitsmuseum twee tentoonstellingen te zien waar de Utrechtse wetenschap aan bod kwam. Tot en met september was dat Master the Universe. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Nobelprijswinnaar prof. dr. Gerard ’t Hooft en wetenschappers van de Faculteit Bètawetenschappen. In Master the Universe werd het onderzoek waarmee Gerard ’t Hooft de Nobelprijs won, begrijpelijk gemaakt. Door te kiezen voor vier extremen uit de Natuurkunde en de aansprekende vorm van een ruimtereis werd de bezoeker meegenomen in de wereld van de theoretische natuurkunde. In het voorjaar vond Extreme Science plaats, een lezingenreeks voor volwassenen door de wetenschappers die betrokken waren bij Master the Universe.In oktober werd Reset the Future geopend. Deze tentoonstelling over duurzaamheid is gerealiseerd in samenwerking met Utrecht Sustainability Institute met in het bijzonder prof. dr. Klaas van Egmond. In de interactieve tentoonstelling speelt de bezoeker een game en ontdekt hij wat de gevolgen zijn van zijn eigen keuzes voor een duurzame toekomst. Voor families waren de evenementen Vergroen je VADERdag in juni en het Knalfeest in

augustus succesvol. Kinderen gingen samen met hun vader aan de slag om een duurzamere vader mee naar huis te nemen. Voor het Knalfeest stelden ruim honderd kinderen vooraf een vraag aan het museum. De zes leukste vragen werden door het doen van proeven beantwoord tijdens het Knalfeest.

openingslezing

festival debesChaving

Prof. Frans de Waal (primatoloog) over empathie

reset the future

scholieren spelen de game en zien wat de gevolgen van hun

keuzes zijn op hun toekomst

Page 13: CWC Jaarbeeld 2011

13

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

NIE

UW

sg

IEr

IgH

EID

CWC haalt volop het n ieuWs

stand-up Comedy

De Hyena’s openden het nieuwe cabaretpodium.

De zaal was uitverkocht

•HetNRCpubliceerdeeenartikeloverde

lezing De maakbare mens door Carlijn

Bouten in ‘Deze week spreekt’.

•Ookdelezingvandr.JanDirkdeJongover

Straatcultuur onder Marokkaanse jongeren

werd door NrC besproken in ‘Deze week

spreekt’.

•DeAmersfoortseCourantpubliceerdeeen

artikel over de schatten in het depot van het

Universiteitsmuseum dat is gevonden in het

depot.

•DeVolkskrantbesteedtaandachtaande

Huygensklok.

•HetUtrechtsNieuwsbladpubliceerdeeen

artikel over de tentoonstelling Master the

Universe.

•Lasers schijnen over binnenstad Utrecht,

verschijnt op 22 maart in het Utrechts

Nieuwsblad

•NL30van26oktober2011plaatstop

pagina 7-9: ‘Goedkope grappen’ over

Utrechtse broedplaatsen van cabaret en

comedy. grotendeels over Cabaretpodium

Parnassos.

•InhetweekbladOnsUtrechtverscheenop

21 december 2011 het artikel Inzicht in het

hoe en waarom, over de oorsprong en

missie van Studium Generale.

•FilmpjeopYouTubeoverdeCulturele

Zondag.

•RTVUtrechtUStadmaakteinmaart2011

een serie van vier afleveringen over de

cursussen van Parnassos, met soulkoor,

Flamencodansen, Breien en Tekenen.

•RTVUtrechtbrachtinnovember2011de

serie ‘stad naar mijn Hart’. Een serie naar

aanleiding van de wens van Utrecht om in

2018 Culturele Hoofdstad van Europa te

worden. Hierin vertellen dertig Utrechters

over hun speciale plekje in de stad Utrecht.

In deze aflevering is dat dansdocente

Eveline Dorland over Parnassos.

•HetJeugdjournaalhadopzondag19juni

een item over de Vergroen je VADERDAG.

•Op1nov2011verscheeninhetdigitaal

Universiteitsblad DUB een artikel over

bezuinigingen en nieuwe initiatieven bij

Parnassos.

•Inoktober2011gavenMaartenvanBuurenen

joep Dohmen een lezingenreeks met als thema

‘Deugden en Ondeugden’. Prof. van Buuren

sprak met het Humanistisch verbond over zijn

lezing op 3 oktober met als thema Wu Wei.

•OpDejaap.nlschreefop15maarteenstudente

van het vak en de lezingenserie Wetenschaps-

filosofie ‘Tijd’ elke week een column. Lees

haar persoonlijke column over de lezing van

dr. Victor Gijsbers over de filosofie van tijd.

•deBeschaving op Nu.nl, 20 juni 2011.

•Laser beams from three kilometers away are

projected on Dom Tower in Utrecht as part

of 375th anniversary celebrations of the

Utrecht University, staat op 23 maart 2011

op www.WashingtonPost.com.

Page 14: CWC Jaarbeeld 2011

14

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

sT

UD

IUM

gE

NE

rA

LE

20

11

Page 15: CWC Jaarbeeld 2011

studium generale 2011

Studium Generale is het podium waar studenten, docenten en geïnteresseerden van

buiten de universiteit lezingen kunnen volgen en deel kunnen nemen aan debatten.

Studium Generale wil op deze manier kritische reflectie stimuleren.

z a al

Website

meest onl ine teruggekeken lez ingen

en verder . . .

15.761zaalbezoekers

42%van de bezoekers was student

317 stoelen in het academiegebouw

1047

1983broodjes geserveerd tijdens lunchlezingen

twittervolgers

93 lezingen

177.960bezoekers

96.883unieke bezoekers

15.643gemiddeld aantal bezoekers per maand

Tijd in het brein - prof. swaab 1803x 1333x 1330x 1194x 1132x

Tijd en verhaal - prof. van Buuren

De urgentie van duurzaamheid - prof. Cramer en prof. van Egmond

ADHD, verlangen naar een diagnose - Bolt MA

Plato - Prof. Philipse

15

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

sT

UD

IUM

gE

NE

rA

LE

20

11

1

Page 16: CWC Jaarbeeld 2011

16

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

Page 17: CWC Jaarbeeld 2011

17

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

ConCertroute

UsConcert geeft spetterend slotconcert in de Dom

Page 18: CWC Jaarbeeld 2011

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

sA

ME

NH

AN

g

18

Samenhang3

WetensChap en het publ iek

Studium Generale, Culturele Activiteiten en het Universiteitsmuseum slaan een brug tussen wetenschap en een breed publiek. In intensieve samenwerking met anderen hebben deze drie onderdelen van het CWC in 2011 laten zien hoe kennis tot stand komt, wat kennis te bieden heeft voor de toekomst en wat Utrecht als universiteitsstad en als kennisregio daar aan bijdraagt. Door samen te werken binnen en buiten de Universiteit Utrecht en contacten te onderhouden met studenten, onderzoekers en docenten, beleidsadviserende instanties en de pers worden ideeën gevormd en is het programma up-to-date en wetenschappelijk verantwoord. De instellingen leverden bijdragen aan programma’s in de stad en organiseerden zelf evenementen voor een brede doelgroep.

Tijdens gezamenlijke programma’s als de Culturele Zondagen, het Uitfeest en de Museumnacht maken verschillende doelgroe-pen op een toegankelijke manier kennis met wetenschap en universitair onderzoek. Ter ere van het 50-jarig bestaan van De Uithof, dat deel uitmaakte van het lustrumprogramma, organiseerde Culturele Activiteiten in april een Culturele Zondag in De Uithof. Er kwamen duizenden bezoekers op af. Onder-deel van die Culturele Zondag was de Science

Show die samen met het Universiteitsmuseum tot stand kwam: feestelijke proeven en experimenten voor het hele gezin.

Tijdens de Museumnacht, een gezamenlijke activiteit van Utrechtse musea in oktober, stonden in het Universiteitsmuseum wonder-baarlijke wetenschappelijke verschijnselen centraal die verbijsterend, een tikkeltje vreemd of ronduit gek waren. Met een bezoekerswaar-dering van een 7,8 en ruim 2500 bezoekers was het Universiteitsmuseum die nacht niet alleen het hoogst gewaardeerde maar ook een van de drukst bezochte musea.

Het museum zet de historische collectie in om de geschiedenis van de wetenschap te verbinden aan actueel innovatief onderzoek. Hiervoor werd in 2011 het Bleulandkabinet uitgebreid met een interactieve dialoogtafel waar bezoekers de medische wetenschapper van vroeger, het heden en de toekomst ontmoeten. De ontwikkeling van de medische wetenschap wordt hiermee in de tijd en in een context geplaatst.

andere kennis inst ituten

Veel van de Studium Generale lezingen vinden in het Academiegebouw plaats. Het Academie-gebouw is ook regelmatig een centrum voor culturele activiteiten. Zo heeft het Festival Oude Muziek er jaarlijks zijn festivalcentrum, net als in het Pandhof. Er worden ook concerten gegeven die het publiek op een andere manier laten kennis maken met onze universiteit.

Niets staat op zichzelf. Wetenschap, net als kunst, maakt

onderdeel uit van de maatschappij. Wanneer disciplines

en organisaties elkaar ontmoeten, wordt één en één drie.

st ille fanfare

Een ode aan de jarige Uithof

Page 19: CWC Jaarbeeld 2011

19

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

sA

ME

NH

AN

g

De lezingen bij Studium Generale zijn ook online terug te zien. Daardoor is het voor studenten makkelijk om kennis te nemen van allerlei disciplines buiten het eigen vakgebied. Al meer dan 350 interdisciplinaire lezingen zijn terug te zien op de site van Studium Generale die door links naar faculteiten en actualiteitenrubrieken in een context worden geplaatst. Studium Generale adviseert en werkt volop samen met studenten en (studie)verenigingen. Bijvoorbeeld bij de TED-confe-rentie door studenten van het University College en studievereniging Storm. Ook organiseerde Studium Generale in 2011 weer de jaarlijks terugkerende Universitaire Vredesdagen - een initiatief van Nobelprijs-winnaars voor de Vrede - samen met de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) en Oikos. In samenwer-king met Studium Generale organiseerden studenten van AEGEE in 2011 voor het eerst een groot symposium met als onderwerp de Millennium Development Goals.

Samenwerking met andere kennisinstituten leidden tot programma’s als de serie Heden-daags futurisme, een resultaat van de strategische alliantie tussen de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit

Eindhoven, de Uithofdebatten in samenwer-king met de Hogeschool Utrecht en de Grote Media Debatten in samenwerking met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

utreChtse CultuurWereld

Parnassos is onder studenten vooral bekend om haar cursussen. Maar op cultureel vlak is er meer te doen bij Parnassos. Met livemuziek, toneel en cabaret speelt Parnassos een steeds prominentere rol in de stad. Het cultuurcen-trum zoekt contact met lokale en nationale initiatieven en organisaties waarin gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise, netwerk en faciliteiten. Met dit doel organiseerde Parnassos een kennismakingsbijeenkomst voor de diverse studentenmuziekgezelschappen en vertegenwoordigers van de Utrechtse cultuurwereld.

In 2011 startte Parnassos samen met Pollina-tion, een organisatie van jonge Utrechters die bands laat samenwerken, jammen en optreden, een maandelijks terugkerende avond: Pollination@Parnassos LIVE! Het eerste muzikale proeflokaal met vier singer-songwri-ters waaronder Lucky Fonz III was meteen een succes. Daarnaast organiseerde Parnassos ook

dit jaar samen met vereniging U Jazz elke maand een Wessie Sessie met optredens van beginnende jazz- en wereldmuziekbands en jamsessies.

Ook op landelijk niveau zoekt Parnassos de samenwerking op. Met culturele centra van andere universiteiten (LOCO) deelt Parnassos expertise en organiseren ze landelijke activiteiten voor studenten. In 2011 was dit de Studentquiz met voorrondes in de deel-nemende studentensteden en een landelijke finale bij de Technische Universiteit Eindhoven.

De studentenmuziekgezelschappen lieten letterlijk van zich horen. Alle gezelschappen gaven in 2011 regelmatig concerten in de stad en daarbuiten. Naast de eigen concerten, staan de muziekgezelschappen open voor samenwer-king met andere culturele initiatieven en organisaties. Zo gaf het Utrechtsch Studenten Concert op 15 oktober samen met de twee prijswinnaars van het Liszt Concours een éénmalig concert in Vredenburg Leidsche Rijn.

rolmodellen

Lezing Prof. Floris Cohen over Isaac Newton als rolmodel voor

wetenschappers van nu

Page 20: CWC Jaarbeeld 2011

20

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

UN

IvE

rs

ITE

ITs

MU

sE

UM

UT

rE

CH

T 2

01

1

Page 21: CWC Jaarbeeld 2011

21

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

UN

IvE

rs

ITE

ITs

MU

sE

UM

UT

rE

CH

T 2

01

1

universiteitsmuseum utreCht 2011museumbezoek

online

trouWloC atie

en verder . . .

52.484bezoekers 7,8

publiekswaardering museumnacht

80bruidsparen getrouwdin de Oude Hortus

62.370bezoekers

88 .134unieke bezoeken

2.058foto’s op flickr

1

Het Universiteitsmuseum maakt van elke bezoeker, jong of oud, een ontdekker en

laat zien hoe wetenschap werkt. Onderzoekend en ontdekkend leren komt in alle

tentoonstellingen en activiteiten terug.

dagen geopend362

900 kilovinvisschedel opgehangen in het depot

100 meter nylon gemaakt tijdens het Knalfeest

4 x 32labjassen naarde wasserij

Page 22: CWC Jaarbeeld 2011

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

vE

rD

Er

KIj

KE

N

22

lezing en debat

Inspiratie en reflectie op de rol van wetenschap in

de maatschappij

VerderkijkenIn dit verslag komt naar voren hoe het in 2011 weer bruiste van de wetenschapscommunica-tieve, culturele en interdisciplinaire activitei-ten binnen de universiteit. Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur biedt jong en oud de mogelijkheid de blik te verbreden. Het enthousiasme bij de studenten en de belang-stelling van buiten de universiteit stimuleren het CWC op deze weg door te gaan.

2011 was ook een jaar waarin de voorbereidin-gen werden getroffen voor nieuwe activiteiten en waarin al bestaande plannen verder zijn uitgewerkt. Plannen voor de universiteit zelf en plannen voor samenwerking met andere partijen. Centraal bij dit laatste staat de deelname van de universiteit aan de viering van de Vrede van Utrecht in 2013.

In de zomer van 2012 zal het Bidbook van de gemeente en de provincie Utrecht voor de Europese Culturele Hoofdstad worden gepresenteerd. Met dit Bidbook wordt beoogd dit grote internationale evenement naar Utrecht te halen en op die manier de culturele kwaliteit van de stad te versterken. Ook hierbij is de universiteit nauw betrokken.

Er zijn ook volop plannen gericht op de universitaire gemeenschap - studenten en medewerkers. Het CWC zal hen dezelfde service blijven bieden als zij gewend zijn en nieuwe activiteiten ontwikkelen. De lat ligt hoog. Als onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Utrecht tot de top behoren, dan moet dat vanzelfsprekend ook gelden voor de activiteiten van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. In 2011 hebben we weer laten zien wat we kunnen en zagen we zelf met hoeveel enthousiasme mensen deelnemen aan de activiteiten en evenementen die we organiseren. De foto’s spreken boekdelen. Wij kijken graag verder, en stimuleren anderen dat ook te doen.

Page 23: CWC Jaarbeeld 2011

23

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

sA

ME

NW

Er

KIN

gs

PA

rT

NE

rs

- Academische Lerarenopleiding Primair

Onderwijs

- Atlas (Liberal Arts & sciences)

- Centraal Museum

- Centrum voor Onderzoek en Leren (COLU)

- City2Cities

- Culturele Zondagen

- Departement Bestuur- en

Organisatiewetenschappen

- Descartes Centre for the History and

Philosophy of the sciences and the

Humanities

- DUB

- Ecsite: European network of science centres

and museums

- Ethiek Instituut

- Facilitair service Centrum

- Faculteit Bètawetenschappen

- Faculteit Diergeneeskunde

- Faculteit geesteswetenschappen

- Faculteit geneeskunde

- Faculteit geowetenschappen

- Faculteit sociale Wetenschappen

- Festival deBeschaving

- Fischer stichting

- Freudenthal Institute for science and

mathematics education

- gemeente Utrecht

- graduate school of Life sciences

- Hogeschool Utrecht

- Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

- Home Academy

- Hortusfestival

- Huis van de Poëzie

- Igitur

- studie- en Informatiecentrum

Mensenrechten

- jeugd- en muziektheater Het Filiaal

- Katholieke schoenstichting Utrecht

- Kenniscentrum Instituties van de Open

samenleving

- K.F. Heinfonds

- Landelijk Overleg Culturele Organisaties

- Lecturenet

- Lerarenopleidingen primair onderwijs

Utrecht (Marnix Academie en Instituut

Theo Thijssen)

- Lustrumbureau Universiteit Utrecht

- Medische Conservatoren Nederland

- Mondriaan stichting

- MuseumjeugdUniversiteit

- Museumvereniging

- Natuur- en Milieueducatie gemeente

Utrecht

- Nexus Instituut

- NIvEL

- Oikos

- Oktober Kennismaand

- Open Monumentendag

- Open Tuinendag

- Pollination

- Protestants Chrsitelijk Onderwijs Utrecht

- Provincie Utrecht

- raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

- rabobank

- rathenau Instituut

- rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu

- sargasso

- school of governance Utrecht University

- scholennetwerk

- sETUP

- sIB-Utrecht

- sonnenborgh – museum & sterrenwacht

- stichting Academisch Erfgoed

- stichting Cultuurpromotie Utrecht

- stichting Democratie en Media

- stichting Doen

- stichting Literaire Activiteiten Utrecht

- stichting Nederlandse Natuurhistorische

Collecties

- stichting Openbaar Primair Onderwijs

Utrecht

- stichting Oude Muziek

- stichting Utrechtse Musea

- stichting vrienden Oude Hortus en

Universiteitsmuseum

- stichting vrienden Tandheelkundig Erfgoed

- stimuleringsfonds voor de Pers

- study store

- Technische Universiteit Eindhoven

- TEDxUtrechtUniversity

- Trimbos-Instituut

- U jazz

- Universitair Medisch Centrum Utrecht

- Universiteitsbibliotheek

- UsBO

- UsCKI Incognito (Kunstmatige Intelligentie)

- Utrecht sustainability Institute

- Utrechts Centrum voor de Kunsten

- Utrechts Comité 4 mei-herdenking

- Utrechts Uitburo

- vereniging voor science Centra

- verwey-jonker Instituut

- vrede van Utrecht

- Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht

- xtrack

- Zeno Lectures

- ZuidamUithof Drukkerijen

samenWerkingspartners

sCienCe shoW

Kinderen aan de slag met proeven tijdens

Culturele Zondag

Page 24: CWC Jaarbeeld 2011

24

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

CU

LTU

rE

LE

AC

TIv

ITE

ITE

N 2

01

1

SolLumeniseenkunstwerkvanYvetteMattern

Page 25: CWC Jaarbeeld 2011

25

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

//

CU

LTU

rE

LE

AC

TIv

ITE

ITE

N 2

01

1

Culturele aCtiviteiten 2011

Cultuurdrager zijn in de regio is de klassieke rol van de universiteit. Culturele

Activiteiten draagt zorg voor de samenwerking van de Universiteit Utrecht met

tal van culturele organisaties en evenementen in de stad.

fest ival debesChaving

sol lumen

Culturele zondag ‘de u ithof is jarig’

6.000bezoekers

6.000bezoekers

64% jonger dan 30 jaar

51 recordpogingen vouwfiets vouwen.

7 lichtstralen ruim 3 kilometer

5.000bezoekers

ruim 60

programmaonderdelen

25 mensen kregen een gratis lentecoupe door leerlingkappers van het rOC

Page 26: CWC Jaarbeeld 2011

26

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

1. cursisten Moderne dans van Parnassos tijdens Concertroute //2. volop discussie en debat // 3. Master the Universe

in het Universiteitsmuseum // 4. Acrylschilderen bij Parnassos // 5. Theaterproductie Bloody Mary

1 2

3

4

5

Page 27: CWC Jaarbeeld 2011

27

CW

C j

AA

rB

EE

LD

20

11

//

UN

IvE

rs

ITE

IT U

Tr

EC

HT

6. Lezing dr. Martijn van den Heuvel tijdens festival deBeschaving // 7. Universiteitsmuseum: Hoe haal je stroom uit aardappels? // 8. Concert Dekoor in de ‘kapel’ van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad // 9. Actualiteitendebat Nacht van Descartes // 10. Piskijken tijdens Museumnacht

6

7

8

9 10

Page 28: CWC Jaarbeeld 2011

Colofon

uitgave © CWC 2012 // redactie Met andere woorden... Maaike Kuyvenhoven // vormgeving Ben Peters,

De Hondsdagen // drukwerk Zuidam Uithof Drukkerijen // fotografie Wieke Eefting: pag 2-3 foto 4, pag

26-27 foto 9 // Jan Willem Groen: pag 14, pag 22 // Joris Jehle: pag 7 foto1 // Jerez Klaassen: pag 12-13 // Lize

Kraan: pag 2-3 foto 7, pag 7 foto 2, pag 10, pag 20, pag 26-27 foto 1, 7 // Dennis La Pre: pag 13 // Abram

Leonard: pag 26-27 foto 5 // Willem Pekel: pag 23 // Ivar Pel: (back)cover, pag 2-3 foto1, 2, 3, 6, 8, pag 11 foto

2, pag 12 foto 1, pag 16-17, pag 18, 19, 24, Pag 26-27 foto 1,2, 6 // Jiska Ravenhorst: Pag 26-27 foto 3 //

Ronald Rijntjes: Pag 26-27 foto 8 // Marieke Wijntjes: pag 2-3 foto 5, pag 8, pag 11 foto1, pag 26-27 foto 4

openluChtb iosCoop

in de Botanische Tuinen in De Uithof