Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

16
CULTUURCENTRUM EVERGEM 2015-2016 SCHOOL PROGRAMMA

description

Cultuurcentrum Evergem-Stroming werkt straf en draadloos Hij vertelt met woorden, zij met muziek om samen te verdwijnen in de luchtbel van de fantasie. De Eilandverkaveling, de Bende van de Prins, Amaryllis Temmerman, Zonzo Compagnie, Uitgezonderd.Theater!, 4Hoog, Maya Albert & Tineke Caels, Theater I-Luna, Beumer & Drost, Cie. Sylvie Huysman, Radio Oorwoud, Anna’s Steen. Fijn ze eens op een rijtje te zien, de twaalf gezelschappen dit schooljaar te gast in Evergem die van het jeugdtheater een onvergetelijke beleving maken.

Transcript of Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Page 1: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

CultuurCentrum evergem

2015-2016

Schoolprogramma

Page 2: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Hij vertelt met woorden, zij met muziek om samen te verdwijnen in de luchtbel van de fantasie.

De Eilandverkaveling, de Bende van de Prins, Amaryllis Temmerman, Zonzo Compagnie, Uitgezonderd.Theater!, 4Hoog, Maya Albert & Tineke Caels, Theater I-Luna, Beumer & Drost, Cie. Sylvie Huysman, Radio Oorwoud, Anna’s Steen.

Fijn ze eens op een rijtje te zien, de twaalf gezelschappen dit schooljaar te gast in Evergem die van het jeugdtheater een onvergetelijke beleving maken.Hun onvoorwaardelijke inzet en liefde voor het vak laat de harten van de kinderen sneller slaan.Spelplezier is besmettelijk en brengt ongekende talenten in de kinderen naar boven.

Gun het jonge volkje deze ontdekkingstocht! Toon ze ook vanuit de school de weg naar nieuwe inzichten in de wereld van de grote en de kleine mensen.Muzikanten, cineasten, acteurs, choreografen en dansers hebben elk hun manier gevonden om dit te communiceren.Wij als programmatoren en jullie als leerkrachten zorgen voor de wifi.

Tot ziens in Stroming!.

Els Buelens – Cultuurfunctionaris-directeurHilde Blancke – school- en familieprogramma

Cultuurcentrum Evergem – Stroming werkt straf en draadloos

VOORWOORD

Page 3: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Het was een koude, koude winternacht. Sneeuw dwar-relde uit de lucht, eerst heel fijntjes, maar al gauw vielen er dikke vlokken op de grond. En de sneeuw bleef liggen…

Op zo’n koude winterdag ver-tellen Fleur en Valentijn het verhaal van de sneeuwman.Het verhaal over het fijnste sneeuwavontuur en de liefste sjaal van de wereld. Hij met woorden, zij met muziek want Fleur vindt dat er al genoeg woorden op de wereld zijn.

‘De Sneeuwman’ is een prachtig eenvoudig verhaal, gebaseerd op het prenten-boek van Raymond Briggs.

Muziek en verhaal werken magisch en doen je ver-dwijnen in een luchtbel van fantasie.

Axelle Kennes (spel, livemuziek), Ward Bal (spel), Elke Janssen, Frederik Tilkin (coaching)

Dinsdag 10 november 2015 / duur 50 minuten / max. 150 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar

1

De Eilandverkaveling De Sneeuwman

www.eilandverkaveling.be

poDIUm

Page 4: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

2

De Bende van de Prins Tocht

De Bende van de Prins staat voor theater met een twist. De voorstellingen etaleren spelplezier, hebben een authentieke tekst, onverwachte verhaallijnen en focussen op relevante thema’s.

De tekst van ‘Tocht’ werd oorspronkelijk geschreven in opdracht van 4Hoog Productiehuis. Pepijn Lievens won hier-voor de prijs voor de letterkunde in 2011.

Theseus en Ariadne gaan op zoek naar een moordenaar. Op hun tocht ont-moeten ze een sprekende haas, een verdrietverwerker en drie zeenimfen. Maar ook de verschrikkelijke minotaurus kruist hun pad. Zullen ze vinden wat ze zoeken?

‘Tocht’ is een hilarisch avonturenverhaal geïnspireerd op de mythe van Theseus.

Donderdag 12 november 2015 / duur 60 minuten / max. 250 leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar

Sofie Palmers, Wouter Bruneel (spel), Walter Janssens (regie), Pepijn Lievens (tekst)

www.debendevandeprins.com

Foto

: Els

Dev

ente

r

Page 5: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

In dit derde avontuur van ‘Prinsesje en de Beer’ is onze prinses verliefd . Op een prins… een mooie knappe prins. Ze heeft hem gekust en toen is hij verdwenen. Ze heeft alleen nog zijn laars…

Een écht sprookje over vriendschap, anders zijn, groot worden, niks doen en andere belangrijke dingen in het leven. De voorstelling is een aaneenschake-ling van grappige momenten, vrolijke meezingliedjes, maar ook het besef van verdriet en droevig zijn.

Amaryllis Temmerman (spel), de beer (3D animatie, projectie), Jos Dom (regie)

Maandag 23 en dinsdag 24 november 2015 / duur 50 minuten / max. 200 kleuters vanaf 4 jaar

3

Amaryllis TemmermanPrinsesje en de Beer 3

www.amaryllistemmerman.be

Page 6: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

4

Zonzo Compagnie Slumberland

getuigenissen ook wonderbaarlijke figu-ren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zandgrot verlaat, de slaapprofessional die de slaap tot wetenschap maakt, de vleermuisjongen die liefst ondersteboven slaapt…

‘Slumberland’ is een adembenemende filmisch-muzikale tocht naar de wereld van de slaap vanaf het moment dat alles kantelt en de droom het wint van de realiteit.

Wat is dat donkere niemandsland dat ‘slaap’ heet? Hoe weet je echt helemaal zeker dat de ‘droomwereld’ niet de échte wereld is? Of dat je niet gewoon droomt dat je wakker wordt?

In deze poëtische muziektheater- voorstelling nemen Fulco Ottervanger en An Pierlé je mee door de uren van de nacht. De Gentse cineaste Nathalie Teirlinck interviewde kinderen over hun slaap, hun dromen en nachtmerries. De live gebrachte muziek en de suggestieve filmbeelden tonen naast de

Dinsdag 8 december 2015 / duur 50 minuten / max. 300 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

An Pierlé, Fulco Ottervanger (livemuziek), Nathalie Teirlinck (regie, video)

www.zonzocompagnie.be

Page 7: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

wordt, komt hij een vreemde figuur tegen. Het avontuur waar Jaak reeds lang van droomt, gaat van start…

De voorstelling is een hedendaagse bewerking, een nieuw magisch avon-tuur van de makers van de succesvolle voorstellingen ‘De GVR’, ‘De Heksen’ en ‘De Reuzenperzik’!

In deze gevaarlijk grappige theaterthril-ler spelen de twee actrices 40 verschil-lende rollen. Het verhaal zet je steeds op het verkeerde been en houdt je constant in de spanning. Ook de klankband van Stan Vangheluwe zorgt voor het nodige kippenvel. Zet je alvast op het puntje van je stoel!

Jaak woont met zijn moe-der in een klein vervallen huisje. Hij heeft maar één vriendje: zijn koe. Hij droomt er van om samen met zijn koe de grootste avonturen te beleven. Maar op een dag besluit zijn moeder om de koe te verkopen. Wanneer Jaak naar de markt gestuurd

Waar was wie, wanneer en waarom? Vreemde geluiden, akelige plaatsen, nare figuren.

Wat als je denkt: “Ik heb het helemaal door” en je blijkt het mis te hebben?Wat als je zeker weet dat het ‘maar toneel’ is en het toch vergeet… Dan heb je… ’KRIEP’!

Daisy Thys, Jeroen Maes, Laurenz Hoorelbeke (spel), Tijl Dauwe (regie), Joris Hermy, Sam Verhoeven (muziek)

Jits Van Belle, Tineke Caels (spel), Stan Vangheluwe (spel, muziek, bruitage), Frans Van der Aa (regie)

Dinsdag 19 januari 2016 / duur 60 minuten / max. 300 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

Dinsdag 26 januari 2016 / duur 50 minuten / max. 200 leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar

5

www.jaakendebonenstaak.be

www.4hoog.be

Uitgezonderd.Theater! Jaak en de Bonenstaak

4HoogKRIEP

Foto

: Els

Dev

ente

r

Page 8: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

6

Maya Albert & Tineke Caels Haar

In ‘Haar’ proberen twee leuke personages antwoorden te geven op al deze vragen. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen: “Zoals je eerst was, was je precies goed!”

Een vrolijke, muzikale voorstelling over haar van hem en haar!

Iedereen heeft haar. Het heeft heerlijke voordelen en vervelende nadelen.

Wie laat graag zijn haar knippen? Wie wast graag zijn haar? Wie vindt het heer-lijk als er iemand in je haren friemelt? Heeft iemand al ooit last gehad van beest-jes in zijn haar? Wat dan? Of wat als je haar alle kanten opgroeit? Wat als je geen haar meer hebt? Of wat als je met een vingerknip van kapsel kan veranderen?

Maandag 29 februari en dinsdag 1 maart 2016 / duur 45 minuten / max. 300 kleuters vanaf 3 jaar

Tineke Caels, Maya Albert (spel), Ineke Nijssen (coaching)

www.mayaalbert.be

Page 9: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

7

(Spanje)

gelijke neven niet uitblijven. Opnieuw staat vriendschap centraal, ook over vriendschap wanneer het moeilijk gaat. ‘Wolf, Hond en Kat’ is muziektheater doorspekt met sprookjes, naar het gelijk-namige boek van Sylvia Vanden Heede. De schrijfster was enthousiast toen ze zag hoe Theater I-Luna haar geesteskind op scène had gezet. Op het Gentse Spekkenfestival werd de voorstelling bekroond met de Kinder-juryprijs 2011.

Wolf is ziek.Zijn neef Hond brengt koek en wijn.Maar dààr is Kat weer.Wolf is bang van Kat, want ze is best wel kattig en zelfs een tikkeltje gemeen.Ze verschalkt Wolf en plots mag Hond niet meer binnen bij Wolf.Hond snapt er niets meer van. Gelukkig krijgt hij hulp uit een onverwachte hoek. Na het succesvolle ‘Wolf en Hond’ kon een nieuw avontuur van de twee onmo-

Lore Creve, Maarten Schuermans, Mathias Van Mieghem, Robbert Vervloet (spel), Johnny De Meyer (regie)

Dinsdag 15 maart 2016 / duur 70 minuten / max. 300 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar

Theater I-LunaWolf, hond en kat

www.theater-i-luna.be

Page 10: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

8

In een ingenieus decor geeft de acteur treffend gestalte aan zowel Erik als aan de verschillende dieren die zijn pad kruisen.

“Deze voorstelling kan slechts in super-latieven worden beschreven: geestig, briljant van timing, muzikaal, tragisch, ontroerend, altijd spannend. Toneel van ongeëvenaarde klasse!” (De Groene Amsterdammer)

‘Erik of het klein insectenboek’ gaat over de droom van de tienjarige jongen Erik Pinksterblom. Aan de vooravond van een toets op school over Solms klein insectenboek, ligt Erik te kijken naar het lievelingsschilderij dat boven zijn bed hangt: de Wollewei.Terwijl hij zich voorstelt hoe heerlijk het moet zijn daar te wonen, komt het schilderij tot leven. Erik wordt heel klein en met een reuzensprong komt hij in het gras op het schilderij terecht. Het krioelt er van de insecten, die dezelfde goede en slechte eigenschappen hebben als mensen.

Beumer & DrostErik of het klein insectenboek

www.beumerendrost.nlPeter Drost (spel), Tom Sijtsma (bewerking), Henk van Ulsen (regie), Godfried Bomans (tekst), Fay Lovsky (muziek)

Dinsdag 12 april 2016 / duur 60 minuten / max. 200 leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar

(Nederland)

Page 11: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

verrassen ons met het steeds wisselende lijnenspel van kleurrijke draden. Je kan de draad kwijtraken, je moet soms de knoop doorhakken en de draad terug oppikken…

Het decor en de attributen zijn van wol, zelfs de kostuums zijn (even) van wol, 48 kilometer wol. Annelies Baert breide en haakte meer dan een jaar aan deze wol-lige voorstelling.

Een grappige, beeldende voorstelling voor wollebollen en andere kleine bol-lebozen!

Een schaap. Wol. Een bol wol en twee breinaalden.Een trui, een muts, een sjaal en ineens is alles van wol!De tafel, de stoel, de cactus, zelfs jij!We tollen, rollen, botsen, vallen, duiken en vooral… zacht landen als een wollebol.

Een pluizige, warme soms jeukende draad kan het begin zijn van alles… De twee personages spelen, dansen en bewegen in die wonderlijke wereld. Ze maken acrobatische sprongen en

Céline Verhaeghe (spel), Sylvie Huysman (spel, regie), Annelies Baert (brei-, haakwerk), Billy & Bloomfish (soundscape)

Maandag 18 en dinsdag 19 april 2016 / duur 50 minuten / max. 180 kleuters vanaf 3 jaar

Cie. Sylvie HuysmanWollebol

9

Beumer & DrostErik of het klein insectenboek

www.sylviehuysman.wix.com/sylviehuysman

Foto

: Bet

ty B

ex

Page 12: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

www.radio-oorwoud.be

De beestjes zijn nog lang niet uitgezon-gen en achter de humor en muziek gaat een uitgebreid educatief pakket schuil. Alle leerkrachten die naar de voorstelling komen, kunnen vanaf januari 2016 een gratis cd mét cd-rom bestellen. Ideaal om vooraf de muziek te leren kennen en om naderhand met de diverse lesactiviteiten aan de slag te gaan.

Een niet te missen muzikale trip met topmuzikanten en een vrolijk zingende beestenboel!

Radio Oorwoud, een initiatief van WWF, presenteert nu zijn tweede swingende theaterconcert. Begin 2016 verschijnt eindelijk de opvolger van de beruchte eerste cd die ondertussen meer dan 10.000 keer besteld werd. Je mag je verwachten aan wervelend en knotsgek muziektheater waarbij het publiek mee op muzikale expeditie trekt. Zet je schrap voor een avontuurlijke tocht langsheen nevelwou-den, toendra’s, stadstuinen, struwelen, mangroves, taiga’s, ijskappen, heides en rotswanden…

10

© T

h+op

hane

Rab

alla

nd

Dinsdag 26 april 2016

Hannelore Bedert, Fleur Hendriks, Thomas Vanelslander, Bart Van Lierde (spel, livemuziek)

Radio OorwoudHabitat

Dinsdag 26 april 2016 / duur 60 minuten / max. 300 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

Page 13: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

11

De voorstelling is gebaseerd op verhalen uit ‘Morgen was het feest’ van Toon Tel-legen, stuk voor stuk pareltjes met een filosofische insteek en ongewone verras-sende denkpistes.

Over heel bijzondere vragen die Eek-hoorn aan Olifant stelt: “Waarom heb jij een slurf en ik een pluimstaart? Waarom is het nu licht en ’s nachts altijd donker? Waarom groeien bomen altijd naar om-hoog en niet naar opzij? Waarom stort de hemel nooit in?”

Een sprankelende theatervoorstelling waarin de wereld van taart, beukennoten en eindeloos feesten op een beeldrijke en muzikale wijze tot leven komt. Korte verhaaltjes, met veel humor gebracht door acteurs Eric en Bart en het jonge tekentalent Mattias De Leeuw, gekend van het bejubelde boek ‘De stel-tenloper’ en ‘Brooddoos’. Mattias tekent tijdens de voorstelling het decor op een verrassende manier.

Een hartverwarmende ode aan vriend-schap en verbeelding, een lust voor oog en oor!

www.annassteen.comEric Vanthillo, Mattias De Leeuw (spel), Bart Embrechts (spel, regie), Greet Vissers (eindregie)

Dinsdag 3 mei 2016 / duur 50 minuten / max. 180 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar

Anna’s SteenEn morgen was het feest!

Page 14: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Interactieve rondleiding –Op ontdekking in het theaterEen blik achter de schermen van Stroming. Onder deskundige begeleiding leer je spelenderwijs het cultuurcentrum en de theatercodes kennen. Kijk binnen in de verschillende ruimtes, loop rond op en ach-ter het podium, verpoos in de kleedkamer van de artiesten en zoek waar de techniek verborgen zit. Tot slot word je de ster van het podium. Licht uit, spot aan!

Doorlopend / duur 90 minuten / max. 30 leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

Scholen kunnen enkele data van voorkeur melden. Minimum 1 maand vooraf wordt de definitieve datum – in functie van de zaalbezetting – bevestigd.Je betaalt minimum 25 euro. Vanaf meer dan 25 leerlingen betaal je 1 euro per leerling.

© Evy Menschaert

12

permanent aanBoD

Ga creatief aan de slag met de zeven muzische opdrachten in de inspiratiemap! www.evergem.be/zilver

Inspiratiemap – Zilvervis Franjestaart daagt uit Doorlopend / leerlingen van het derde en het vierde leerjaar

ontdekken ze de boeiende geschiedenis van deze plek. www.mottekasteel.beLocatie: start in sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan 34, Evergem-Ertvelde

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je nog steeds spo-ren van dit kasteel. De Hoge Wal is één van de best bewaarde mottes van Vlaanderen en werd in 2009 gerenoveerd.

Via een interactief parcours met spelele-menten en leuke zoekopdrachten op maat van de leeftijd van de leerlingen, ervaren de kinderen hoe het leven op de motte in de middeleeuwen er aan toe ging en

Interactief parcours – Ontsluier het mysterie van mottekasteel Hoge Wal Ertvelde!

September, oktober, april, mei, juni / duur 75 minuten / gratis / +/- 25 leerlingen / eerste en tweede leerjaar (‘Wat een berg’ met prentenboek) / vijfde en zesde leerjaar (‘het Motte Mysterie’ met audiogids)

© M

iche

lle M

arte

ns

Page 15: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Interactieve rondleiding –Op ontdekking in het theater

Inschrijving> Vanaf donderdag 27 augustus 2015

om 8 uur. > Via e-mail

([email protected]) met het inschrijvingsformulier dat je kan downloaden via www.evergem.be/cultuurcentrum.

> Het uur van ontvangst bepaalt de volgorde.

> We contacteren je binnen de 15 werkdagen.

> Eind september ontvang je een schrif-telijke bevestiging die je voor akkoord terugstuurt.

Toegangsprijzen> Kleuters en leerlingen van het basison-

derwijs: 4 euro, incl. 6 % BTW > Begeleidende leerkrachten: gratis

Betaling> 100 % betaling voor de voorstelling via

overschrijving.> We respecteren een marge van 10% op

het opgegeven aantal leerlingen omdat ze ziek of afwezig kunnen zijn. Na de voorstelling wordt het saldo verrekend en via overschrijving terugbetaald.

Annulatie> Bij annulatie is het volledige bedrag

verschuldigd tenzij een andere groep je plaats inneemt.

Lesmateriaal> De informatiefiche wordt een maand

voor de voorstelling opgestuurd samen met de brief met de betalingsinformatie.

> Het lesmateriaal staat een maand voor de voorstelling online op www.evergem.be/cultuurcentrum.

Voorstelling> Wij verwachten de school 15 minuten

voor aanvang: om 9.45 uur en 13.30 uur. De aanvangsuren zijn 10 uur en 13.45 uur. Laatkomers worden niet meer toegela-ten.

> Bij voldoende interesse en in de mate van het mogelijke plannen we bijko-mende voorstellingen, aansluitend op de voorgestelde datum.

Beperking aantal toeschouwers> Het theatergezelschap bepaalt hoeveel

leerlingen de voorstelling kunnen bijwonen om enerzijds kwaliteit te waarborgen en anderzijds een maximale interactie tussen de spelers en de toe-schouwers te kunnen garanderen. We spelen steeds voor volzette zalen.

Parkeren> Vraag van de buurtbewoners,

handelaars: bussen niet parkeren in de Weststraat. Er is een parking in de nieuwe wijk Muzenhoek. De wijk situeert zich aan de achterkant van het cultuurcentrum. Meer info zie website.

Programma Cultuurcentrum Evergem> Vraag de seizoenbrochure op,

inclusief familieprogramma.

@cultuurcentrum Evergem> Interesse in @cultuurcentrum Evergem,

het e-mail magazine? Surf naar www.evergem.be/cultuurcentrum en schrijf je in.

DynamoOPWEG: gratis met de bus naar het cultuurcentrum en mottekasteel Ertvelde!Cultuurcentrum Evergem en het Mottekasteel zijn Cultuurschakels.www.cultuurkuur.be/dynamo

praKtISche InFormatIe

Inspiratiemap – Zilvervis Franjestaart daagt uit

CULTUURKUUR.BEdaar vinden cultuur en onderwijs elkaar

Page 16: Cultuurcentrum Evergem - Schoolprogramma 2015-2016

Cultuurcentrum EvergemWeststraat 31, 9940 Evergem-Sleidinge

tel. 09 358 51 [email protected]

www.evergem.be/cultuurcentrum Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: s

chep

en M

artin

e Will

ems,

Adm

inis

trat

ief C

entr

um G

emee

nteh

uis,

Fort

une

De

Koke

rlaan

11, 9

940

Ever

gem