Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

124
PROEF HET PURE MEDITERRANE LEVEN

description

http://business.croatia.hr/Documents/3047/Cultureel-Toeristische-Evenementenkalender-2014.pdf

Transcript of Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

Page 1: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

PROEF HET PURE MEDITERRANE LEVEN

Page 2: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

INHOUD

ISTRIË 5. - 15.

KVARNER 16. - 28.

LIKA - KARLOVAC 29. - 34.

DALMATIË - REGIO ZADAR 35. - 45.

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK 46. - 52.

DALMATIË - REGIO SPLIT 53. - 63.

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK 64. - 72.

MIDDEN-KROATIË 73. - 94.

SLAVONIË 95. - 112.

ZAGREB 113. - 121.

INFORMATIE 122. - 123.

BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIË 4.

Page 3: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

Geachte gasten, welkom in Kroatië!

Wij zijn blij dat u besloten heeft ons land te bezoeken en zo een deel van ons rijke culturele erfgoed te leren kennen.

Gedurende het hele jaar is er een overvloedig aanbod aan cultureel-toeristische evenementen en festivals in Kroatië. Sommige daarvan komen voort uit lange tradi-ties en de unieke eigenschappen van de verschillende streken andere zijn ontstaan uit de wens om oude gewoontes en feestdagen nieuw leven in te blazen, en weer andere vinden hun basis in moderne culturele evenementen. Meestal worden er bij dergelijke evenementen ook creatieve workshops gehouden waaraan u kunt deel-nemen. U kunt daar niet alleen een bijzondere ervaring opdoen, maar ook andere mensen leren kennen en gewoon plezier maken. Dat Kroatië al lang deel uitmaakt van Europa is te zien aan de vele bekende bui-tenlandse artiesten die hier regelmatig optreden en op bezoek komen.

Wij hopen dat de vrolijke en opwindende sfeer van de verschillende evenementen uw verblijf in Kroatië zal verrijken en dat de gastvrijheid van de Kroaten ervoor zal zorgen dat u zich thuis voelt en lekker kan ontspannen.

Welkom in Kroatië!

Het Kroatisch Verkeersbureau

Page 4: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

4 www.croatia.hr BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIË

RABSKA FJERA (STADSFEEST VAN RAB)Rab, 25 - 27/7

Op de naamdagen van de drie heiligen St. Jacob, St. Anne en St. Christofoor keert Rab terug naar zijn verleden, tot diep in de middeleeuwen. Er worden ridderspelen gehouden onder de naam Het toernooi van de kruisboogschieters van Rab, waarbij de ridders strijden om de overwinning en de winnaar gelau-werd wordt door de vorst van Rab. Mu-sici en vendelzwaaiers dragen bij aan de sfeer, en alle deelnemers, gekleed in middeleeuwse kostuums, kunnen mee-doen aan de grote parade door de stra-ten van het stadje. Met de Rabska fjera brengen de inwoners van Rab de oude glorie van hun stadje opnieuw tot leven.

www.tzg-rab.hr

Fotografie: Goran Novotny

DE ALKAVAN SINJSinj3/8

Het traditionele ridderspel Sinjska alka is een levend monument, dat al in 1715 werd gehouden om de overwinning van de bevolking van het gebied rondom de river de Cetina op het Turkse leger te gedenken. De bevolking van Sinj eerde toentertijd de heldendaden met een spel, waarin de ridders die zelf ook aan de strijd hadden deelgenomen met elkaar wedijverden. Later namen aan de “Alka” hun nakomelingen deel, de erfgenamen van de heldendaden, en die traditie loopt door tot op de dag van vandaag. Op au-thentieke locaties, zoals de vesting Grad, het fort Kamičak, het Alka-kasteel en de Alka-renbaan wordt door de huidige be-volking een driehonderd jaar oude traditie in stand gehouden, die symbool staat voor heldendom en vrijheidsdrang. De driedaagse manifestatie culmineert in de bekende strijd van de ridders om de alka (de ring). De ridders nemen het natuurlijk niet letterlijk tegen elkaar op, maar doen mee in een competitie ringsteken vanaf een paard in galop. Wie de meeste punten verzamelt is de winnaar en krijgt alle eer van zijn heldhaftige voorvaders. Als her-innering aan een van de meest bekende momenten in de Kroatische geschiedenis, neemt de Alka van Sinj in het culturele aanbod een speciale plaats in.

www.alka.hr

Fotografie: Ante Gašpar

Page 5: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË

Page 6: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

6 www.croatia.hr ISTRIË

KLEINEVISSERSACADEMIE “SARDELA”Fažana, 26/4 - 31/8

Voor een inschrijving aan de Sardine-academie (Akademija sardela) in Fažana hoef je geen toelatingsexamen af te leggen. Je moet alleen lekkere trek hebben en openstaan voor nieuwe culinaire belevingen. Als je door de Sardinestraat (Cesta sardela) loopt, en de restaurants en eetcafés van Fažana bezoekt, maak je kennis met meer dan honderd verschillende bereidingswijzen van sardine. In mei kun je ook meedoen aan de Škola soljenja sardele (cursus sardine zouten) en alles leren over het inblikken van vis en het gebruik van olie en kruiden om vis te bewaren. Met al die kennis op zak zul je op iedere Sr-delijada (sardinefeest) langs de Adriati-sche kust een geliefde gast zijn.

www.istria-fazana.com

Archief: VVV provincie Istrië

Iedere laatste zondag van de maand mei worden de Wereld Wijndagen ge-houden. Sinds 1999 doen de wijnbou-wers van Istrië mee. Als je die dag bij een van de Istrische wijnkelders langs-gaat, vind je er niet alleen een goed glas wijn en een aardige gastheer, maar misschien zelfs een verborgen fles, die je mee kunt nemen voor speci-ale gelegenheden...

www.istra.comwww.istria-gourmet.com

WINE DAY - DAG VAN DE OPEN WIJNKELDERSIN ISTRIE

Poreč, 25/5

Fotografie: Goran Šeblić

Page 7: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË www.croatia.hr 7

PULA SUPERIORUMPula12 - 14/6

Pula is met recht trots op haar be-roemde Romeinse verleden. De goed bewaard gebleven imposante antieke bouwwerken brengen gasten uit alle delen van de wereld in verrukking. Maar een bezoek aan Pula is extra de moeite waard in de periode dat er op straat, voor onze ogen, toneelstukken worden opgevoerd over het verre, verre verle-den. De straten van Pula veranderen dan voor een paar dagen in een podium van schilderachtig Romeins theater, het centrum van antieke tragedie en kome-die. De Arena herbeleeft haar hoogtij-dagen, toen er daar, tussen haar stenen muren, moedige gladiatoren elkaar be-streden. Mooie dames dragen antieke kapsels en jurken, op iedere hoek is er een historisch spektakel van geluid en licht dat je ademloos achterlaat, en de gigantische Romeinse feestmalen en de Istrische traditionele specialiteiten zorgen goed voor de inwendige mens. In juni leiden alle wegen naar Pula.

www.istria-pula.com

Archief: VVV provincie Istrië

CASANOVAFESTVrsar26 - 28/6

De Venetiaanse verleider Giacomo Casanova bracht tweemaal, in 1743 en 1744 een bezoek aan Vrsar. Dat plaatsje stond blijkbaar ook toen al bekend om zijn heerlijke eten, wijnen en mooie vrouwen: ‘Een goede vrouw dient ons voor de lunch een heerlijke in de olie gebakken vis gebakken op en biedt ons een refoško aan, een verruk-kelijk Istrische wijntje...’ Casanovafest is het festival van liefde en erotiek, dat de historische band viert, die er bestaat tussen de beroemde verleider en Vrsar. Via diverse artistieke evenementen, zo-als literaire avonden, tentoonstellingen, lezingen, projecties van erotische films en concerten wordt een beeld gegeven van het tijdloze thema van de liefde, die Casanova ook zelf intensief heeft be-leefd en uiterst kleurrijk heeft beschre-ven in zijn memoires.

www.casanovafest.com

Archief: VVV van Istrië

Page 8: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

8 www.croatia.hr ISTRIË

LABIN ARTREPUBLIKALabin1/7 - 31/8

Van juli tot augustus verandert Labin in een echte kleine kunstenaarsrepubliek. Het Kleine Theater, de kerk, het oude plein, de straatjes en de steegjes wor-den gebruikt als podium waar allerlei toneelgroepen en muzikanten optre-den. Het geluid van klape (zanggroep-jes), klassieke muziek, folkloremuziek en jazzbands klinkt dan door de straat-jes van Labin. Tijdens het Festival van het visuele theater (Festival vizualnog kazališta) in augustus worden de mu-zikanten afgewisseld door acteurs. Mis de unieke sfeer van dit stadje niet. Hier krijgt theater een geheel nieuwe visuele identiteit!

www.istria-rabac.com

Archief: VVV provincie Istrië

Istra Inspirit brengt de mystieke geschi-edenis van Istrië tot leven met negen verschillende ervaringen op authentie-ke locaties over het gehele schiereiland en het neemt de bezoekers mee op een reis door de tijd. Istrische kastelen, Romeinse villa’s, oude stadscentra en musea, een Romeins feest, een midde-leeuwse terechtstelling, een barokbal en een verblijf in een donkere kolenmijn zijn slechts een fractie van datgene wat de emoties van het volk en van de cultuur die vanaf de prehistorie in deze gebieden rondzingen, zullen doen herleven. De tijdloze magie van Istrië wordt nog verder geperfectioneerd met entertainment, dans, avonden gewijd aan verschillende historische perioden en allerlei verassingen met topacteurs tegen een prachtig decor. Doe mee en laat de geesten van de Istrische geschi-edenis herleven!

www.istrainspirit.hr

ISTRA INSPIRITIstra1/7 - 31/8

Archief:Istra Inspirit

Page 9: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË www.croatia.hr 9

AVONDEN VAN DE VISSERSTRADITIESRovinj5/7

61. FILMFESTIVALPula

Pula, 12 - 18/7 Kaštel,19 - 26/7 Arena

Met twee thematische evenementen gedenken de inwoners van Rovinj de tradities van vorige generaties. Het leven in dit havenstadje was vroeger namelijk ondenkbaar zonder de batana, een boot die wereldfaam veroverde. Voor zonsopgang kozen de vissers met de batana het ruime sop en ‘s avonds keerden ze terug met de vangst waar-mee ze hun families voedden. Op de Avonden van de visserstradities wor-den niet alleen oude tradities herdacht, je kunt er ook zien hoe de batana ge-bouwd wordt en bij het spektakel van de tewaterlating is meestal de hele stad aanwezig. Beleef zelf hoe de tra-dities van de mensen uit dit prachtige Istrische stadje nieuw leven wordt in-geblazen.

www.istria-rovinj.com

Fotografie: Dalibor Talajić

Omdat de films vertoond worden in de historische ruimtes van het Kasteel (Kaštel) en de antieke Arena, wordt het Filmfestival (Festival igranog filma) in Pula gerekend tot de meest aantrekke-lijke openlucht filmfestivals ter wereld. Weinig festivals ter wereld kunnen zich beroemen op een filmvertoning in een sfeer die zo vol is van eeuwenoude geschiedenis als dit festival. Het staat in een jarenlange traditie en ook dit jaar biedt het de liefhebbers van “de zevende kunst” een zeer gevarieerd programma met nieuwe internationale films en films van eigen bodem in enke-le programma’s. Noemenswaardig zijn de films die, als inleiding op het Festi-val, in het Kasteel worden vertoond uit het internationale en nationale aanbod, waaronder ook de nieuwste Kroatische films die in de Arena zullen draaien. Natuurlijk zal Pula ook dit jaar weer een reeks attractieve filmhits vertonen.

www.pulafilmfestival.hr

Archief: VVV provincie Istrië

Page 10: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

10 www.croatia.hr ISTRIË

FESTIVAL VAN DANS EN NON-VERBAAL THEATERSvetvinčenat, 18 - 22/7

Het festival van dans en non-verbaal theater is een unieke en favoriete verzamelplaats voor danskenners en liefhebbers van de danskunst die er komen voor het internationale pro-gramma van het festival, samenge-steld uit moderne dans, fysiek theater, mime, circuskunst, straattheater, maar ook educatieve lezingen en workshops.Het hoofdprogramma van het festival bevat dansuitvoeringen en non-verbale voorstellingen, site specific art en uit-voeringen en opzetten van installaties. Het begeleidende programma brengt verschillende vormen van educatie en presentaties. Het programma wordt gehouden op het grote podium in Grimani-kasteel, op podia in het Cul-tuurcentrum, op het plein en op andere specifieke locaties in dit romantische renaissancestadje in Midden-Istrië.

www.svetvincenatfestival.com

Archief: VVV provincie Istrië

VEGETACROATIA OPENUmag17 - 27/7

ATP Vegeta Croatia Open Umag is de belangrijkste sportmanifestatie in Kro-atië met een traditie van al 24 jaar. Het is ook een van de POPULAIRSTE mani-festaties in de zomer. Toppers als Ivan Ljubičić, Nikolaj Davidenko en Juan Carlos Ferrero bezorgden dit toernooi een hoge status. De ideale mix van top-sport, culinaire hoogstandjes en amu-sement van de bovenste plank dragen de lifestyle van Istrië perfect uit. Ook dit jaar is er in Umag weer toptennis te bewonderen. In het voetspoor van de strijd tussen de tennisgiganten worden een gourmetfestival, concerten en al-lerlei party’s gehouden met vele arties-ten uit binnen - en buitenland.

www.tenistra.com

Archief: VVV provincie Istrië

Page 11: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË www.croatia.hr 11

MOTOVUNFILMFESTIVALMotovun25 - 30/7

LEGENDFESTPićan1 - 3/8

De laatste jaren geldt de regel: iedere zichzelf respecterende filmliefhebber moet eind juli naar Motovun, want dan transformeert dit Istrische stadje zich in het Kroatische Film-mekka. Het pit-toreske stadje op de top van een steile berg vormt een idyllische omgeving voor het festival, dat voorbijgaat aan het steeds sterker benadrukte com-merciële karakter van de cinematogra-fie en zorg draagt voor onafhankelijke filmproductie, d.w.z. een cinematogra-fie die het niveau van vernieuwing van artistieke uitingen verhoogt. In Motovun kunt u in de zomer een zorgvuldig ge-selecteerde keuze aan films bekijken uit de huidige mondiale productie; alle genres zijn aanwezig. De vijfdaagse marathon met voorstellingen geduren-de de hele dag zullen zelfs de grootste filmliefhebbers tevreden stellen. En bo-vendien biedt het Motovun film festival ook topamusement wanneer uw blik niet is gericht op het filmdoek.

www.motovunfilmfestival.com

Archief: VVV provincie Istrië

De middeleeuwse straten van het stadje Pićan ademen een atmosfeer die doet denken aan een sprookje, waarvan noch de auteur noch het tijdstip waarop het is ontstaan bekend is. Istrië zit vol van dat soort verhalen, legendes en mythes, die zich afspelen in de schilderachtige bos-sen en bergen daar. Legendfest is een kans om al die verhalen te verzamelen en op één plaats te vertellen. In Pićan komen op het Legendfest vele toneel-groepen en andere verenigingen bijeen die met hun voorstellingen de wereld van de literaire en volksverhalen van Is-trië onthullen. Tijdens het Festival wordt het hele stadje versierd met traditionele Istrische stoffen, en door de straten trekken reuzen, piraten, heksen, feeën en andere sprookjeshelden.

www.legendfest.hrwww.istra.com

Archief: VVV provincie Istrië

Page 12: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

12 www.croatia.hr ISTRIË

NACHT VAN ST. LAURENSRovinj9/8

In de nacht van 10 augustus wordt de hemel opgelicht door vele kometen. Die dag is tegelijkertijd de dag van St. Laurens en daarom is het volk ge-woon de hemellichten de ‘tranen van St. Laurens’ te noemen. In Rovinj kan je extra genieten van de ‘vallende ster-ren’, omdat daar de verlichting langs de boulevard wordt gedoofd om deze prachtige hemelse lichtshow nog be-ter tot zijn recht te laten komen. Ook de horeca in het havenstadje dooft de lichten, waardoor er in de cafés en res-taurants een romantische sfeer wordt gecreëerd die ieders hart verwarmt en zorgt voor heerlijke ontspanning.

www.istria-rovinj.com

Fotografie: Dalibor Talajić

Dimensions is een Underground festival voor elektronische muziek dat wordt gehouden in fort Punta Christo, een van de indrukwekkendste festivallocaties. Met perfecte soundsystems is Dimen-sions de ideale plek om te genieten van het beste wat techno, house, dubstep, drum & bass en andere elektronische klanken te bieden hebben.

www.dimensionsfestival.com

Het Outlook festival is een feest gewijd aan de soundsystemcultuur, waar mu-ziek wordt verkend in de vriendelijke en warme omhelzing van het inspirerende schiereiland Istrië. Vanaf het festival is er direct uitzicht op zee, er zijn meer dan 400 verschillende evenementen in en om het 150-jaar oude fort Punta Christo, langs een kilometer lang strand en op de vele kleine bootparties.

www.outlookfestival.com

DIMENSIONS FESTIVAL 27 - 31/8OUTLOOK FESTIVAL3 - 7/9Pula

Arhiva: TZ Pula

Page 13: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË www.croatia.hr 13

DAGEN VANDE TRUFFEL VAN ISTRIË6/9 - 30/11

Geen enkele liefhebber van eten op deze wereld mag een echte liefhebber heten als hij in zijn leven niet een keer truffels heeft willen proberen, het culi-naire kroonjuweel van Istrië. De truffel, een paddenstoel die onder de grond groeit, is het handelsmerk van Istrië en de bewoners van Istrië drukken hun dankbaarheid aan de truffel uit door de truffelrecepten goed te bewaren op hun schiereiland. Een gelegenheid waarop u toch kennis kunt maken met de volle rijkdom van de truffel, in alle moge-lijke smakelijke combinaties, bieden de Truffeldagen. De opening van de Truf-feldagen wordt gemarkeerd door het evenement Subotina, wat u terugvoert naar de tijd en de sfeer van toen de oude bevolking van Buzet hier nog leefde en werkte. Tijdens het evenement raken de straten vervuld van de geur en de gelui-den van traditie en de mensen van Buzet kleden zich in hun oorspronkelijke kle-derdracht, boeren kleding en stadkledij uit de 19de eeuw. Kortgezegd, het hele oude stadscentrum wordt een museum voor oude gebruiken en traditionele am-bachten, spelen, muzikanten en eten uit de oude tijd.

www.istria-buzet.comwww.istria-gourmet.comwww.istra.com

Fotografie: Igor Zirojević

DOLFIJN VAN POREČ (POREČKI DELFIN)Poreč, 6 - 7/9

Iedereen die van sportwedstrijden in de natuur houdt zou dit evenement meer moeten waarderen dan welke zwem-wedstrijd in een zwembad dan ook. In Poreč wordt er in de zee gezwommen en de deelnemers trotseren de water-temperatuur, de stroming en de golven om te zien wie er van hen sneller is dan een dolfijn. Porečki delfin is het middel-punt van een zwemfestival op zee en brengt zwemliefhebbers bijeen die zich met elkaar meten in een aantal disci-plines; de marathon De inwoners van Poreč vieren op deze manier hun band met de zee, hun bron van leven, en u kunt het meevieren.

www.poreckidelfin.com

Archief: VVV provincie Istrië

Page 14: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

14 www.croatia.hr ISTRIË

GIOSTRAPoreč12 - 14/9

Het historische festival Giostra voert zijn gasten terug naar het verre verle-den van het stadje Poreč. Of eigenlijk naar het jaar 1672, toen, volgens de archieven van het Streekmuseum van Poreč en het Staatsarchief in Pazin, in de straten van Poreč het volksfeest Fie-ra franca triduana werd gehouden. De toenmalige deelnemers wedijverden in handboogschieten, diverse dansen en volksspelen en de hoofdattractie was de paardenrace. Tover je bezoek aan Poreč om in een reis door de tijd.

www.giostra.info

Archief: VVV provincie Istrië

De Istria Bike Days vormen een kant-en-klaar pakket van zorgvuldig uitgekozen herfstfietstochten door Noordwest-Istrië, oftewel Umag, Novi-grad, Brtonigla en Buje. Het programma omvat een breed scala aan activiteiten, talrijke fietsevenementen en speciaal samengestelde pakketten en aanbie-dingen waarmee Istria Bike Days zon-der twijfel de titel “opwindend fietseve-nement” verdient.

www.coloursofistria.com

ISTRIA BIKE DAYSUmag, Novigrad, Buje,Brtonigla21/9 - 5/10

Archief: Istria Bike Days

Page 15: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ISTRIË www.croatia.hr 15

OL ISTRIË MTB TOUR “PARENZANACUBE”Istria, 26 - 28/9

Parenzana was eens een smal spoor dat van Poreč dwars door Istrië naar Triëst liep waarbij het 33 Istrische plaatsen verbond. Nu wordt er over de route van het toenmalige spoor een wielerwedstrijd gehouden die vanwegede prachtige omgeving, op de Inter-nationale Wielerkalender een plaatsje in de eerste categorie heeft gekregen. De verwachting is dat de beste rijders ter wereld er hun opwachting zullen maken. De Parenzana is echt een to-pevenement op sportgebied dat geen sportliefhebber mag missen.

www.parenzana.comwww.istria-bike.com

Archief: VVV provincie Istrië

De dagen van de tong15/10 - 30/11/2014De dagen van de Adriatische inktvis1/12/2014 - 6/1/2015De dagen van het schelpdier1/2 - 15/3/2015

Een combinatie van visserijtraditie, rijkdom van de zee en ontwikkeling van toerisme heeft ervoor gezorgd dat de Noordwest-Istrische keuken een bloei-tijd doormaakt. Er is hier een reeks to-prestaurants waar u onvergetelijke ee-tervaringen aangeboden krijgt, met als basis verse vis en zeevruchten, verrijkt met topwijnen van Istrische bodem en extra vergine olijfolie.

www.coloursofistria.com

ADRIATISCHEWINTERRAPSODIEËN

Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje, 15/10/2014. - 15/3/2015

Archief: VVV provincie Istrië

Page 16: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER

Page 17: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 17

CARNAVALVAN RIJEKARijeka17/1 - 5/3

Vanwege een oude traditie, waarbij met zogenaamde grde maske (afschrik-wekkende maskers) en uitbundige vrolijkheid de kwade krachten werden verjaagd, werd Rijeka de carnavals-hoofdstad van Kroatië. Tijdens het carnaval worden de stadspoorten ge-sloten voor iedere vorm van ernst, maar staan wijd open voor bonte, zorgeloze vrolijkheid. Zo zal ook dit jaar, nadat de overdracht van de stadssleutels is ver-richt, de carnavalsgekte de hele stad doortrekken. Een onoverzienbare hoe-veelheid maskers, waaronder iedereen voor het moment zijn verdriet en zorgen zal vergeten, zal dagenlang een opge-togen stemming verspreiden door de straten van de stad. Het toppunt van het carnaval is de afsluiting met de grote, wereldberoemde internationale carna-valsoptocht (Međunarodna karnevalska povorka) door de stad.

www.rijecki-karneval.hr

Fotografie: St. Valter

Op het Feest van de Keuken van Lošinj wordt promotie gemaakt voor het gas-tronomisch aanbod van dit eiland als een oorspronkelijke en autochtone eilandkeuken met presentaties van de traditionele kapiteinsgerechten onder de naam Met de zeilen van Lošinj de wereld rond. Samen met de Geurige Gerechten vormen ze een vast onder-deel op de menukaart van de plaatse-lijke restaurants. Er doen maar liefst 20 horeca-gelegenheden op het eiland mee. Ze bieden tijdens het festival twee eigen specialiteiten aan naar genoemd thema. Daarnaast zijn er extra trek-kers als een seminar over de Geurige Keuken, een gastrowandeling, wijnpre-sentaties, cursussen enz… De eind-manifestatie zal de meeste aandacht trekken. Op het stadsplein van Mali Lošinj zullen dan alle specialiteiten worden gepresenteerd. Die kunnen dan ook worden geproefd. Ook is er een uitverkiezing van het beste gerecht en de avond wordt omkranst door amuse-ment.

www.tz-malilosinj.hr

LOSINJ GASTROFEEST Mali Lošinj25/4 - 9/5

Fotografie: Dalibor Cvitković

Page 18: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

18 www.croatia.hr KVARNER

INTERNATIONAAL FESTIVAL VAN KAMERTONEELRijeka, 2 - 11/5

Dit festival in Rijeka is een van de meest geliefde verzamelplekken van Europese toneelmakers die houden van een on-conventionele toneelopzet. Het staat internationaal bekend als provocatief en experimenteel. De onafhankelijke theaterproductie is al een reeks jaren op stoom en dat heeft ook het publiek inmiddels door. Juist van de kleinere theatergezelschappen komen vandaag de dag enkele van de meest indruk-wekkende toneelvoorstellingen. Be-halve uit alle buurlanden hebben er tot nu toe in Rijeka ook toneelgezelschap-pen uit Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Duitsland en andere Europese landen opgetreden. Onder de beroemde namen die hier hebben opgetreden zijn in ieder geval de primadonna van het Italiaanse theater, Emma Dante, en de winnares van de Europese Prijs voor Theatervernieuwing, Alvis Hermanis. Wij geloven dat het festival ook dit jaar weer aangenaam zal verrassen met zijn gasten en diverse voorstellingen.

www.theatrefestival-rijeka.hr

Fotografie: Petar Fabijan

Het festival Moram u more (“Ik moet naar zee”) is gewijd aan de zee en het leven van de eilandbewoners die er altijd van geleefd hebben. Er wordt van alles over dit thema georganiseerd: tentoonstellingen, presentaties aan de havenpromenade (over de oude vis-serswijzen, het boeten van netten, zeemansknopen, zeilen...), allerlei promotieve activiteiten (duiken, surfen, waterskien, vissen met hengel...), er zijn zwemwedstrijden, allerlei concer-ten en muziek vanaf de schepen in de stadshaven. Op de laatste festivaldag worden de winnaars van de fotowed-strijd uitgeroepen. Daaraan nemen meer dan 50 fotografen deel met meer dan 250 foto’s van de zee, de zeebo-dem, stranden, kusten, vissers, water-sporten enz...

www.tz-malilosinj.hr

MORAM U MOREMali Lošinj1 - 21/6

Fotografie: Marko Todorov

Page 19: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 19

KASTAV CULTUURZOMERKastav6/6 - 31/8

Op een heuvel boven Rijeka ligt het plaatsje Kastav, een stad van cultuur en onderwijs. Kastav speelt met haar rijke en kwalitatieve cultuurprogramma in op die traditie. Bezoekers kunnen er een breed scala aan toneel, muziek en beeldende kunst vinden. Er zijn talloze voorstellingen, concerten van binnen- en buitenlandse artiesten en diverse exposities die zorgen voor de romanti-sche sfeer van het stadje waarmee de Cultuurzomer van Kastav haar bezoe-kers verleidt.

www.kkl.hr

Fotografie: Darko Trbović

CULTUURZOMERMalinska7/6 - 12/9

Malinska op Krk biedt zijn gasten een indrukwekkend cultureel programma, waardoor de zomervakantie nog in-teressanter wordt. In juni, juli, augus-tus en september klinken de klanken van klassieke instrumenten op uit het klooster Sv. Marija Magdalena. Sommi-ge van de meest getalenteerde musici kiezen Malinska uit als de plaats om hun talent te demonstreren. In galerie “Sv. Nikola” kunt u genieten van de beeldende kunst van erkende artiesten als Alma Orlić, Bogomil Karlavaris of Ambroz Oroši. Als u op vakantie bent in Malinska, vergeet dan niet ook wat van de cultuur op te snuiven.

www.tz-malinska.hr

Fotografie: Sanjin Ilić

Page 20: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

20 www.croatia.hr KVARNER

ZOMER OP DE STADSWAL GRADINARijeka, 21/6 - 15/9

Gedurende de drie zomermaanden kun-nen bezoekers aan Rijeka deelnemen aan een gevarieerd cultureel program-ma, dat zich afspeelt in het kasteel van Trsat, gebouwd als verdedigingswerk tegen de Turken op de plaats waar ooit een oude Romeinse wachttoren stond. Binnen de muren van dit historische gebouw is er een programma boorde-vol cultuur en amusement, waarin vele bekende zangers en acteurs optreden. Vind een aangename plek in de luwte van de zomerhitte tussen de stadsmu-ren en geniet van de voorstellingen en concerten.

www.ljetonagradini.comwww.bascinskiglasi.hr

Fotografie: St. Valter

FIUMANKARijeka12 - 15/6

Een blik op de Golf van Rijeka met haar veelheid aan witte zeilen laat niemand onverschillig. Zeilers uit alle delen van de wereld verzamelen zich eenmaal per jaar op de zeilregatta Velika Fiumanka, die wordt gehouden op de route Rijeka-Omišalj en terug. Zelfs de meest kun-dige zeilers moeten hier tot het uiterste gaan. Dit jaar zal er tijdens de grote regatta ook een regatta voor de media worden gehouden onder de naam Press Fiumanka. Een evenement dat je als liefhebber van sportieve spanning niet mag missen.

www.fiumanka.eu

Fotografie: Foto Flash

Page 21: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 21

ZOMERNACHTEN VAN RIJEKARijeka25/6 - 25/7

Gedurende de zomermaanden verande-ren de pleinen, straten en terrassen van Rijeka in toneelpodia. Op de populaire locaties, maar ook op plekken waar de inwoners van Rijeka zelf nooit theater of andere optredens zouden verwachten, nemen gedurende enkele weken kun-stenaars het heft in handen met aller-lei muzikale en theateroptredens. Het festivalprogramma omvat een breed scala aan optredens, van de uitvoering van klassieke drama’s en klassieke concerten tot de première van nieuwe drama’s, straattheater en concerten van bekende popsterren. Vast onder-deel van het festival is de zoektocht naar de verhouding tussen industriële architectuur en theater. Daarom zullen enkele voorstellingen zich afspelen in voormalige industriële complexen.

www.rijeckeljetnenoci.com

Fotografie: Dražen Šokčević

ZOMER OP DE LUJZIJANA EN KAROLINAČabar, Ravna Gora, Lokve, Fužine, Delnice-Crni lug, Brod na Kupi, 1/7 - 27/9

Door het gebergte Gorski Kotar liepen ooit belangrijke internationale handels-wegen. Begin 18e eeuw werd de Karo-linska Cesta aangelegd, een belangrijke verkeersweg die Karlovac verbond met Bakar. Omdat echter het gebied waar het doorheen liep erg onherbergzaam was, werd er begin 19e eeuw een nieuwe verkeersweg aangelegd, de Lujzijana (Louisiana) vernoemd naar Napoleons echtgenote Marie-Louise. De Lujzijana was in die tijd een van de modernste verkeerswegen van Europa en leverde een aanzienlijke bijdrage aan de welvaart van de bewoners van het berggebied. Tegenwoordig hebben deze twee doorgangswegen niet meer het belang dat ze vroeger hadden, maar de herinnering aan hun gouden tijd wordt met deze zomermanifestatie in ere gehouden. Over de Lujzijana en de Karolina van die dagen trekken nu karavanen van reizigers gekleed in de kostuums van die tijd, uit iedere bocht klinkt er muziek en er zijn overal tradi-tionele gerechten en gebak te krijgen. Doe mee aan de optocht van edelen, vorsten en hun weelderige koetsen.

www.lujzijana.com

Fotografie: Ninoslav Pleše

Page 22: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

22 www.croatia.hr KVARNER

INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVALNovi Vinodolski4 - 5/7

Gedurende de zomermaanden trekken er door sommige steden in Kvarner gemaskerde optochten. Novi Vinodolski doet hier ook aan mee en draagt in de maand juli het bestuur tijdelijk over aan de gemaskerden van het Zomercarna-val. In die dagen is er geen plaats voor ernstige gezichten en droevige blikken. Een glimlach trekt door alle straten van de stad. Laat je zorgen los, verberg je achter een masker en zie hoe mooi het leven is.

www.tz-novi-vinodolski.hr

Fotografie: Ivan Balažević

ZOMERAVONDEN VAN VINODOLBribir, Grižane, Tribalj en Drivenik, juli-augustus

Zomergasten van de Vinodolska rivi-èra kunnen zich voorbereiden op een vakantie die niet alleen zon en andere Adriatische weldaden biedt, maar ook zorgt voor een muzikale ervaring. ‘s Zo-mers worden er namelijk op historische locaties in de omgeving van Novi Vino-dolski, zoals de Frankopaner vestingen Bribir en Drivenik, concerten gehouden die in hun diversiteit grensverleggend zijn. De Zomeravonden van Vinodol bie-den klassieke concerten van de hoog-ste kwaliteit, in een passende sfeer van maneschijn over de oude gebouwen. Sommige avonden zijn gereserveerd voor Kroatische etnomuziek, die iets van de wortels van de Kroatische cul-tuur laat zien. Maar er kunnen in plaats van musici ook plotseling acteurs voor uw neus staan; vanaf dit jaar worden er namelijk ook toneelstukken opgevoerd. Daarmee wordt uw culturele vakantie helemaal compleet.

www.tz-vinodol.hr

Fotografie: Dino Lovrić

Page 23: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 23

LIBURNIAJAZZ FESTIVALOpatija4 - 6/7

Als je een gepassioneerde jazzliefheb-ber bent, moet je in de zomer in Opatija zijn. Als je jazz ziet als een complexe en ontoegankelijke muziekvorm, die alleen bedoeld is voor musici en niet voor breed publiek, is het Liburnia jazz festival zelfs meer voor u dan voor de jazzfanaten. Het idee is namelijk om jazz bekender en geliefder te maken bij het grote publiek. U kunt op het festival genieten van optredens van de meest getalenteerde jazzvirtuozen, maar ook actief deelnemen aan jazzworkshops die u laten zien dat jazz een muziekstijl is die open staat voor allerlei muzikale voorkeuren. Kom naar Opatija en maak deel uit van de internationale jazzge-meenschap.

www.liburniajazz.hr

Fotografie: David Kurti – Foto Luigi

Als je op zoek bent naar nieuwe erva-ringen en belevenissen die de grenzen tussen muziek en avontuur doen verva-gen, dan is het muziekfestival Hartera de juiste plaats voor jou. En dat is pre-cies wat je hier vindt, dwalend door de gangen en hallen van de oude papier-fabriek van Rijeka, waaraan het festival tijn naam te danken heeft - dansmuziek geïntegreerd in de mystieke omgeving van de industriële architectuur, getooid met het werk van moderne kunste-naars. En overal om je heen lachende, vrolijke gezichten van dansende men-sen. Hartera is op de goede weg om haar plaats tussen de Europese festi-vals in te nemen en verwelkomt allen die goed vermaak zoeken.

www.hartera.com

HARTERA 10Rijeka18 - 19/7

Fotografie: Darko Vaupotić

Page 24: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

24 www.croatia.hr KVARNER

MUZIEKAVONDEN VAN OSOROsor18/7 - 25/8

OPATIJA KAISERSTADTOpatija18 - 19/7

Alsof het de meest natuurlijke zaak van de wereld is kun je, lopend door de straatjes van de pittoreske stadjes van de eilanden Lošinj en Cres, muziek horen die vanachter de gesloten luiken opklinkt. Het stadje Osor, waar zich tus-sen de huisjes ook een antiek theater bevindt, ademt een speciale artistieke sfeer. Als je even halt houdt bij de re-naissancekerk Maria Hemelvaart, kun je muziek horen die speciaal voor die plaats en dat moment lijkt te zijn ge-componeerd. Maar die muziek klinkt niet alleen in uw fantasie, in de kerk wordt ook echt een concert gehouden. Het is er één in een hele serie zomer-concerten van topinstrumentalisten, die deelnemen aan de Muziekavonden in Osor.

www.osorskeveceri.hr

Fotografie: OGV

De grandioze architectuur en prachtige parken van de Parel van het Middel-landse Zeegebied voeren u naar een andere wereld, een sprookjeswereld waarin prinsen op witte paarden nog altijd op hun knieën gaan voor hun prinsessen. De reden van dit onwerke-lijke sprookjesgevoel ligt in het feit dat Opatija erfgoed is van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en aan het hof het meest geliefde vakantieoord was. Er kwamen koningen, tsaren, prinsen, graven en baronessen, maar ook vaak kunstenaars op zoek naar inspiratie. Je kunt ze allemaal ontmoeten in de maand juli op de straten van Opatija. Om de oude atmosfeer weer tot leven te brengen, verkleden de bewoners van Opatija zich elk jaar in juli in hun hof-kostuums en nemen ze deel aan een manifestatie die de hele stad enkele eeuwen terugplaatst in de tijd.

www.opatija-tourism.hr

Fotografie: David Kurti - Foto Luigi

Page 25: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 25

Een beurs gedragen door traditie, eten en drinken, cultuur en entertainment... Al bijna vijf eeuwen wordt dit evene-ment gehouden, waarbij er in de stad Krk drie dagen lang een unieke ont-moeting plaatsvindt tussen de rijke geschiedenis en het heden van Krk. Geniet van evenementen op de natuur-lijke podia van deze oude stad, dompel je onder in de mystiek van de Mid-deleeuwen op het plein van de Fran-kopans, hertogen van Krk, probeer de lokale culinaire specialiteiten en ga in ieder geval naar die evenementen die u alleen in de stad Krk kunt zien, zoals de zeeslag in houten vaten en de competi-tie “met de hand ham snijden”.

www.tz-krk.hr

HET ROOSJEVAN VINODOLBribir 9/8,Novi Vinodolski 14 - 16/8

BEURS VAN KRK - LOVREČEVAKrk8 - 10/8

Fotografie: Josip Grđan

Een van de verhalen die de inwoners van Novi Vinodolski elkaar tot op de dag van vandaag vertellen speelt zich af tijdens de druivenoogst. Daar waren vanouds veel jongens uit de streek aan-wezig, die erop letten welk meisje het ijverigst was. Na de oogst kozen zij het mooiste en ijverigste meisje en kroon-den haar met een wijnrank. Het hele oogstfeest draaide vervolgens om haar. De bewoners van Vinodolski hebben besloten die traditie nieuw leven in te blazen en op een moderne manier het verleden te gedenken. Dit keer staat de gast in het middelpunt, die kan genie-ten van autochtone delicatessen, eco-logische producten, allerlei volksspelen en folkloremuziek.

www.tz-novi-vinodolski.hr

Fotografie: Ivan Balažević

Page 26: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

26 www.croatia.hr KVARNER

BEDEVAART OP MARIA HEMELVAARTRijeka, Trsat, 15/8

LIBURNIAFILMFESTIVALIčići27 - 30/8

Op een ochtend, lang geleden, in 1291, zagen houthakkers uit Trsat een huisje in het bos, dat ze daar niet eerder hadden gezien. Verbaasd, maar ook een beetje bang berichtten ze pastoor Jurjević daarover. Die bracht ze tot rust en zei dat hij wist waar het om ging. Het was het huisje van Nazareth van de Heilige Maagd Maria, dat de engelen uit angst voor de Turkse veroveraars naar Trsat hadden overgebracht. Het bleef daar drie jaar en zeven maanden staan. Na die tijd ging het huisje verder naar Lorreto, wat ook de oorspronkelijke eindbestemming was. Om de bewoners van Trsat te troosten, liet vorst Martin Frankopan op de plek waar het huisje stond een franciscanenklooster bou-wen. Tegenwoordig staat er in Trsat een Mariaheiligdom dat bekend is van-wege de vele gebedsverhoringen en het grote aantal bedevaartgangers dat het bezoekt, vooral op 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart.

www.trsat-svetiste.com

Archief: VVV provincie Primorje-Gorje

Ga er eens lekker voor zitten, onder de heldere sterrenhemel van Ičići, en geniet van de nieuwste Kroatische documentaires. Het Liburnia Filmfes-tival heeft premières, maar ook alle documentaires die het afgelopen jaar in binnen- en buitenland prijzen hebben gewonnen. Met een dergelijke keuze garandeert het filmfestival dat alleen de allerbeste documentaires worden vertoond. Na de filmvertoning is er ge-legenheid uw indrukken te delen met de andere gasten en te genieten van optredens van topartiesten.

www.liburniafilmfestival.com

Fotografie: Dino

Page 27: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

KVARNER www.croatia.hr 27

DAGEN VAN DE OLIJFPunatoktober - november

Het is moeilijk je de Adriatische Zee voor te stellen zonder de geur van olij-ven en de smaak van olijfolie. Olijven worden in de Adriatische keuken zeer gewaardeerd en het is daarom ook niet vreemd dat in Punat op het eiland Krk de Dagen van de Olijf worden gehou-den. Tijdens dit evenement worden alle kwaliteiten van deze geneeskrachtige vrucht gepresenteerd. Het is een unieke kans mee te doen aan de olijvenoogst en je een deel te voelen van het alle-daagse leven op het eiland. Terwijl je plukt worden er tussendoortjes bereid en muziek gemaakt maar je hoeft niet bang te zijn dat je tekort komt; ‘s avonds volgt er een weelderige dis. De beste koks uit het hele land komen daar om maaltijden met olijven te bereiden, die ook u kunt proeven.

www.tzpunat.hr

Fotografie: Ernest Bonifačić

DAGEN VAN DEEILANDWIJNENKRKVrbnik, 29 - 30/8

Onder de wijnen die wij met trots in de wereld presenteren horen zeker de wij-nen uit Vrbnik. De wijnbouwers uit dit plaatsje op het eiland Krk zijn vereerd en nemen de handschoen graag op. Ieder jaar in augustus komen produ-cemten en wijnliefhebbers bijeen op de Wijndagen van Vrbnik. De hele dag door worden er presentaties en wijnproeve-rijen gehouden en je kunt uit de eerste hand kwalitatieve wijnen kopen en au-tochtone producten van het eiland Krk proeven. Een feest voor de smaakpa-pillen! Daarnaast hebben we lezingen van deskundigen en een expositie met gereedschappen die in de wijnbouw worden gebruikt.

www.vrbnik.hr

Archief: VVV Vrbnik

Page 28: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

28 www.croatia.hr KVARNER

MARUNADA 2014Lovran 11 - 12/10Dobreć 18 - 19/10Liganj 24 - 26/10

De maruni van Lovran behoren tot de meest kwalitatieve kastanjes ter we-reld. De soort is endemisch in Kvarner. Hij ontstond door de kruising van kas-tanjes uit het Verre Oosten, die meege-nomen waren door de plaatselijke zee-vaarders, en de aanwezige autochtone soorten. De bewoners van Lovran zijn uiterst trots op hun kastanjes en heb-ben er drie weekenden in oktober aan gewijd. Het eerste weekend van de Marunada vindt plaats in Lovran, de andere twee in de omliggende dorpen Liganj en Dobreć. Op het feest worden allerlei producten gemaakt van kastan-jes aangeboden, zoals de traditionele gebakken kastanje, diverse andere kastanjegerechten en allerlei soorten zoetigheden. Maar niet alle delicates-sen zijn gemaakt van kastanjes: de bezoekers kunnen ook genieten van kruidenbitters en rakija op basis van honing en jonge wijn uit de streek.

www.tz-lovran.hr

Fotografie: Ana Slamek

Een origineel en aantrekkelijk oude-jaarsevenement in het centrum van Fužine dat al begint om twaalf uur ‘s middags. Met glühwein, worst, plaatse-lijke orkestjes en een groot vuurwerk. Onvergetelijk voor alle gasten! De inter-nationale media kunnen niet om deze nieuwjaarsviering heen. Er worden zo’n10.000 gasten verwacht.

www.tz-fuzine.hr

OUD EN NIEUW IN DE OPENLUCHTFužine31/12

Fotografie: Marinko Jakovljević

Page 29: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

L IKA - KARLOVAC

Page 30: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

30 www.croatia.hr LIKA - KARLOVAC

DAG VAN DE ADELDubovac15/5 - 2/6

Nadat op 13 juni de Dag van de stad Novalja gevierd wordt, beginnen haar inwoners aan een lange, warme zomer verrijkt door verschillende culturele, kunstzinnige en vermakelijke evene-menten. De culturele zomer van Novalja is onder andere samengesteld door: het Novaljski trijatar-evenement dat dit jaar een reeks van drama-voorstellingen laat zien, concerten van klassieke mu-ziek vertolkt door Kroatische musici en gastvertolkers uit het buitenland, vele tentoonstellingen van beeldende kunst, een tentoonstelling over schapen en kaas afkomstig van het eiland Pag, als-ook etno-avonden met o.a. het Festival pisme nakanat van het eiland Pag. Met deze evenementen duurt de zomer in Novalja nog langer!

www.tz-novalja.hr

CULTURELE ZOMER VAN NOVALJANovaljajuni - september

Fotografie: Eugen Rebernišak

Twee weken per jaar verandert Dubo-vac in een middeleeuws stadje. Het viert dan de lange, bonte geschiedenis van de stad, met zijn rumoerige han-delswezen. Al lang voordat Karlovac bestond organiseerden de bewoners van deze streek de grote markt (ve-liki sajam). Als je over die markt loopt maak je kennis met de middeleeuwse tradities, ambachten, spelen, gerech-ten en wapens. Verklede acteurs en muzikanten vermaken je, en hande-laren en ambachtslieden lokken je als middeleeuwse narren naar hun kraam, terwijl ridders in harnas en soldaten in oude gevechtsformaties moedig strij-den om je aandacht. Wie weet heb je geluk en galoppeer je op een schimmel naar de hoge toren om daar je prinses te bevrijden!

www.karlovac-touristinfo.hr

Fotografie: Igor Čepurkovski

Page 31: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

LIKA - KARLOVAC www.croatia.hr 31

HETSPROOKJESFESTIVAL VAN OGULINOgulin, 6 - 8/6

Alleen al het noemen van de naam Ivana Brlić Mažuranić doet het hart van kinderen sneller kloppen. Haar naam is verbonden met talloze avontuurlijke fi-guren uit Kroatische sprookjes. Stribors woud, de ongehoorzame Tintilinić en de nieuwsgierige Potjeh op zoek naar de waarheid etc. Ivana Brlić Mažuranić is Kroatisch populairste en meest vertaal-de schrijfster. Haar verhalen brengen kinderen in verrukking en doen volwas-senen zich verbazen over haar onuit-puttelijke fantasie. De bewoners van Ogulin eren hun beroemde stadsgenote met het Festival dat de stad omtovert in een sprookjeswereld. Er komen allerlei toneelgroepen naar Ogulin en schrijvers en muzikanten, er worden voorstellin-gen gehouden, tekenfilms vertoond en workshops voor kinderen gehouden om de creativiteit te stimuleren en vleugels te geven aan de fantasie. Vergeet de realiteit voor een paar dagen en ga een weg waar u vergezeld zult worden door feeën, kabouters, elven en heksen.

www.ogfb.hr

Fotografie: Ankica Puškarić

Karlobag werd vroeger “de plaats van het goede leven” (Vegium) genoemd. Iedere zomer wordt er een reeks eve-nementen georganiseerd voor de be-woners en voor iedereen die zich er thuisvoelt. Er is voor elk wat wils, con-certen klassieke muziek, vissersfees-ten, toneelopvoeringen en zo veel meer een hele week door. Er strijkt ook dit jaar een Internationale kunstenaarsko-lonie neer, en als deel daarvan een Kin-der kunstenaarskolonie. We verheugen ons er nu al op!

www.tz-karlobag.hr

ZOMER VANKARLOBAGKarlobag1/7 - 1/9

Archief: VVV Karlobag

Page 32: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

32 www.croatia.hr LIKA - KARLOVAC

EKO-ETNO GACKAOtočac26/7

Op de eco-etno manifestatie in Gacka worden de autochtone streekproduc-ten uit Gacka, LIka en andere delen van Kroatie gepresenteerd. Er is een expositie- en verkoopbeurs en daar-naast zijn er wedstrijden koken in de jagersketel, spelletjes met de kinderen, optredens van cultuurverenigingen en van artiesten. Er is ieder jaar een inter-nationaal vrijwilligerskamp dat educa-tieve workshops en spelletjes voor de kinderen organiseert. De manifestatie wordt buitengewoon goed bezocht en krijgt langzamerhand een internatio-naal karakter.

www.tz-otocac.hr

Archief: VVV Otočac

De glorierijke geschiedenis van Senj, stad aan de Adriatische kust en aan de voet van het Velebit gebergte, is getekend door de dappere uskoci-ridders. De meest glorieuze tijden van de geschiedenis van Senj worden op de Dagen van Uskoci (Uskočki dani), een driedaags evenement van herleefde geschiedenis, herdacht. Op deze da-gen worden in Senj ridderstoernooien en defilés gehouden en de hele stad is dag en nacht onder belegering. Na al dit spannends kunnen de bezoekers vertier zoeken in riddertenten waar middeleeuwse specialiteiten opgedient worden of ze kunnen zich overgeven aan voordrachten van middeleeuwse hofnarren, entertainers en renaissance muzikanten.

www.tz-senj.hr

DAGEN VANUSKOCISenj4 - 5/7

Fotografie: Dino Lovrić

Page 33: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

LIKA - KARLOVAC www.croatia.hr 33

INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVAL VAN SENJSenj, 4 - 9/8

De bewoners van Senj leven zo’n beetje voor hun carnaval. Maanden van tevo-ren beginnen de voorbereidingen voor de grote optocht door het centrum van het stadje. En als het eenmaal begint, duurt deze carnavalsvreugde ononderbroken de hele week door met: wedstrijden in carnavalspelen tussen-verschillende carnavalsgroepen, car-naval moto-alka (rijdend op een motor een ring steken), dansvoorstellingen, straattheater, straatschilderingen, enz. Het enige dat van belang is, is dat het een zo bont en vrolijk mogelijke stoet wordt. De dagen voor het carnaval of “het bal”, zoals de mensen het hier noemen, wachten de bewoners van Senj gespannen op het moment van de opening, wanneer die spanning zich zal ontladen als vuurwerk in de lucht.

www.tz-senj.hr

Fotografie: Dino Lovrić

Op dit evenement, met een traditie van meer dan 30 jaar, wordt een aantal feesten en spellen gehouden langs en op het water van de prachtige rivier de Korana. Teams uit Slunj, omliggende steden en het naburige Bosnië en Her-zegovina strijden tegen elkaar in een aantal interessante competities en de organisatoren zorgen ook voor boeien-de spelen waaraan de bezoekers van dit wijd en zijd bekende evenement kunnen deelnemen.

www.slunj.hr

KORANSKI SUSRETISlunj2 - 3/8

Fotografie: Vlado Butina

Page 34: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

34 www.croatia.hr LIKA - KARLOVAC

HERFST IN LIKAGospić4 - 5/10

De schoonheid van het gebergte van Lika doet ons vergeten waar we van-daan komen en waar we naartoe gin-gen. De sprookjesachtige sfeer doet je terugkeren naar andere tijden. Die belevenis biedt ons ook de manifesta-tie Herfst in Lika, die gehouden wordt in Gospić. De centrale gebeurtenis is de expositie waar bezoekers zich een beeld kunnen vormen van het potenti-eel van de kleine bedrijven en onderne-mers van Lika. De expositie laat ook de traditionele kenmerken van de streek zien, zoals de voedingswaren, de ge-bruiksvoorwerpen en de decoraties die de bewoners van Lika sinds men-senheugenis maken. Muziekverenigin-gen maken de expositie compleet met muziek die de oorspronkelijke sfeer van Lika oproept.

www.lsz-lira.hrwww.licko-senjska.hr

Fotografie: Mario Romulić

Gedurende tien zomerdagen wordt er, ter ere van het bier, op de rechteroe-ver van de prachtige rivier de Korana een complete kleine stad tot leven gebracht op basis van entertainment, eten en drinken. Het is het bekendste volksfeest in Karlovac, waarop de vijfde rivier van de stad stroomt, de rivier van bier. En terwijl de volwassenen proo-sten en genieten van de geneugten van het “vloeibare brood”, doen de kinde-ren zich tegoed aan de grote Karlovac-krakelingen. Het feest gaat de hele dag door, het culinaire aanbod is overweldi-gend en er treden zangers en bandjes op die Kroatische amusementsmuziek, rock, pop en andere soorten muziek ten gehore brengen. Verder zijn er fanfare-orkesten, kinderkoren, folk-ensembles, majorettes en nog veel meer. Op de “Bierdagen” komt er voor iedereen wel een favoriet liedje, dansje, spel of ander entertainment voorbij.

www.karlovac-touristinfo.hr

DANI PIVAKarlovaceind augustus

Fotografie: Filip Trezner, Fin Vučković

Page 35: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR

Page 36: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

36 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ZADAR

BLOEMENFESTIVAL PROVINCIE ZADARSv. Filip i Jakov25 - 27/4

In het verre 1516 verscheen de Heilige Maagd Maria aan een schapenhoedster op het eilandje Zečevo, in het hart van het bisdom van Nin. De vele getuige-nissen van deze verschijning hebben bisschop Juraj Divinić bewogen om de datum van haar verschijning, 5 mei, tot feestdag ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zečevo uit te roepen. Deze feest-dag wordt tot op heden in de omgeving van Nin gevierd. Gelovigen komen uit alle windstreken en houden een bede-vaart voor de Gezegende Maagd Maria, vanwege de wonderen die in de afgelo-pen 500 jaar plaats hebben gevonden en bevestigd zijn. Op 5 augustus wordt het beeld van de Heilige Maagd op een boot naar de verschijningsplaats ver-voerd. Laat de spirituele ervaring van deze bedevaart ook een deel van uw leven worden!

www.nin.hr

TRADITIONELE BEDE-VAART NAAR HET ONZE LIEVE VROUWE-EILAND Nin5/5 en 5/8

Fotografie: Marija Dejanović

Al veertien jaar lang staat de maand april in het plaatsje Sv. Filip i Jakov in het teken van bloemen. Je kunt er drie dagen lang opgaan in de bedwelmende geuren van bloemen en versteld staan van weelderige kleurencollages. Adem diep in en laat je vervoeren door de uitgesproken schoonheid van de natuur die door mensenhanden is geordend. Op het Bloemenfestival van de regio Zadar kan je meedoen aan ecowork-shops, presentaties en bloemschik-wedstrijden, er is verder ruimte voor het inwinnen van adviezen en moge-lijkheid tot het bezoeken van tentoon-stellingen, lezingen of modeshows. De bloem is altijd al het mooiste geschenk geweest en zal dat ook altijd blijven.

www.sv-filipjakov.hr

Archief: VVV Sv.Filip i Jakov

Page 37: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR www.croatia.hr 37

Het dappere Indiaanse opperhoofd Win-netou reed te paard door ons nationale park Paklenica (evenals langs de Krka-rivier en de Plitvice-meren), maar wel alleen in de film. Het natuurschoon van deze parken is gebruikt voor de pro-ductie van de film die meer dan veertig jaar geleden opgenomen is, naar de be-roemde boeken van Karl May. Nu kun je, dankzij die gebeurtenis, de locaties bezoeken waar de film opgenomen is, genieten van het natuurschoon van ons mooie land, paardrijden en handboog-schieten en ‘s avonds bij het kamp-vuur zitten, verschillende specialiteiten proeven en genieten van country-mu-ziek. En dit alles in de voetsporen van Winnetou!

www.rivijera-paklenica.hr

IN DE VOETSPOREN VAN WINNETOUStarigrad - Paklenica2 - 7/6

Fotografie: Damir Kovačić

Een tafel die 600 meter lang is? Het klinkt onwerkelijk maar in Biograd na Moru bestaat zo’n tafel. Hij wordt tradi-tioneel gedekt met een onvoorstelbaar grote keuze: eten en drinken tot waar het oog reikt, vooral authentieke pro-ducten die, voor de bezoekers, volgens de originele recepten door horecaon-dernemers uit de provincie Zadar be-reid zijn. Er zijn hier souvenirs te vinden uit heel Kroatië, maar ook uit aangren-zende landen als Slovenië, Hongarije en Italië. In totaal wel 232 exposanten samen aan dezelfde tafel! Een niet te missen tafereel!

www.biogradnamoru.hr

FESTIVAL VAN AUTHENTIEKE GERECHTEN, DRANKEN,SOUVENIERS EN FOLKLORE Biograd n/m30/5 - 1/6

Archief: VVV Biograd n/m

Page 38: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

38 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ZADAR

THEATERZOMER VAN ZADARZadar30/6 - 4/8

In de ambiance van oude Zadarse bouwwerken die bezoekers van de Adriatische kust al eeuwenlang in ver-rukking brengen, vindt een programma plaats dat uw vakantie tijdens de zo-mermaanden een speciaal cultureel karakter zal geven. Het programma is gewijd aan theater in het algemeen, wat betekent dat u bijvoorbeeld de ene avond van een toneelvoorstelling kunt genieten en de volgende dag van een danschoreografie. Maar de Theaterzo-mer van Zadar staat net zo goed open voor muziek, waardoor u er zeker van kunt zijn dat er topmuzikanten uit bin-nen- en buitenland hun opwachting zullen maken.

www.hnk-zadar.hr

Fotografie: Nenad Marčev

CULTUURZOMER VAN HET EILAND UGLJANPreko, Ugljan, Kali, Kukljica 1/7 - 31/8

Als u beslist uw vakantie door te brengen op het eiland Ugljan, is er één ding ze-ker: het wordt niet saai. In alle plaatsen worden evenementen georganiseerd, waardoor u iedere dag een ander plaatsje kunt bezoeken. Zo kunt u in Brižićev dvor poëzieavonden bezoeken en worden er in Ugljan een zeilregatta, de nacht van de visserslampen (Čeprdljenska noć ri-barskih ferala), een bootjesdefilé en een antiekbeurs gehouden. Alle mogelijke vis-specialiteiten van de streek kunnen ge-proefd worden tijdens de Vissersnachten van Kali (Kualjske ribarske noći). In Kuklji-ca wordt het Feest van onze lieve Vrouwe van de Sneeuw gehouden, waaraan wel honderd scheepjes in een traditionele processie deelnemen, en de lovende commentaren op het feest Priješka legri-ca in Preko kunnen al op de veerboot uit Zadar gehoord worden. De evenementen die op het eiland Ugljan worden georgani-seerd zijn niet echt voor de avontuurlijke vakantiegangers onder ons, maar vormen wel een paradijs voor hen die nieuwsgie-rig zijn naar de cultuur van het eiland dat hun gastvrijheid verleent.

www.preko.hrwww.ugljan.hrwww.kali.hrwww.kukljica.hr

Fotografie: Ante Brižić

Page 39: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR www.croatia.hr 39

DE MUZIEKAVONDENIN ST. DONATUSZadar5/7 - 15/8

De kerk van St. Donatus is het be-kendste monument van Zadar. Haar grootsheid en imposante akoestiek zijn de redenen dat er juist hier een klas-siek muziekfestival wordt gehouden. In het kader van de Muzikale avonden in de kerk van St. Donatus zullen er concerten worden gehouden met mu-ziek uit de middeleeuwen, renaissance en vroege barok. Op die manier geeft het festival zijn gasten gevoel voor de waarde die deze muziek heeft. Con-certen in een dergelijke sacrale sfeer bieden de luisteraars bovendien ook een spirituele ervaring. De melodieën dringen diep door in geest en hun har-monie zorgt voor contact met een an-dere wereld. Sluit je ogen, adem diep in en geef je over aan de muziek en haar krachtige,ontspannende werking.

www.donat-festival.com

Fotografie: Vladimir Ivanov

DE DAGEN VAN DE RIDDERS VAN VRANAVrana, 17 - 20/7

Het evenement de Dagen van de ridders van Vrana is een historisch spektakel die het rijke en woelige verleden van het achterland van de gemeente Pakoštane nieuw leven inblaast. Middeleeuwse kampementen, riddertoernooien, oude ambachten, de middeleeuwse keuken, voorstellingen, ridders, ruiters, valke-niers, bedelaars, jongleurs... ze zorgen er allemaal voor dat de toeristen prach-tige beelden vanuit een verleden voor-geschoteld krijgen.

www.pakostane.hr

Fotografie: Jakov Đinđić

Page 40: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

40 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ZADAR

KOOKWEDSTRIJD “NINSKA ŠOKOLIJADA”Nin, 20/7

De traditie van het bereiden van šokol (een gerecht met droog vlees) in de ge-bieden rondom Nin dateert nog uit de 17e eeuw. Ook vandaag de dag bewaart ieder gezin nog zorgvuldig zijn geheime recept voor de bereiding van die heer-lijke gerechten met varkensvlees. De gerechten verschillen van huis tot huis en juist die traditie vormt de aanlei-ding voor het jaarlijkse evenement in Nin, waarbij de kookwedstrijd centraal staat. De voorbereidingen beginnen al in januari met de bewerking van het vlees. Op de wedstrijd zelf hangt een vrolijke sfeer, die doet denken aan een heuse sportwedstrijd en die culmineert in het uitroepen van de winnaar en het proeven van de bereide gerechten. Omdat het recept strikt geheim is, is deze Šokolijada de enige kans voor de buitenwereld om dit unieke traditionele gerecht te proeven.

www.nin.hr

Fotografie: Marija Dejanović

HET ZOMERCARNAVAL VAN PAGPag25 - 26/7

Het is de moeite van het vermelden waard dat het zomercarnaval op het eiland Pag het oudste carnaval van het Adriatisch gebied is. Alleen die traditie al vormt een garantie dat de bezoekers hier iets onalledaags zullen beleven. Het carnaval duurt drie dagen. Op de eerste dag vindt de feestelijke optocht plaats en op de laatste dag, worden er grote prijzen uitgereikt voor de mooi-ste maskers. De sfeer blijft de hele tijd goed door optredens van kinderkoren en muziekverenigingen en de liefheb-bers kunnen meedoen aan de traditi-onele reidans, de Paško kolo, begeleid door het koperblaasorkest van de stad. Het einde van het carnaval is meteen ook het meest interessante deel er-van: de verbranding van mesopust (carnavalspop) Marko op het stads-plein, waarmee, zo gelooft het volk, het kwaad voor het hele volgende jaar wordt weggejaagd.

www.tzgpag.hr

Fotografie: Josip Fabijanić

Page 41: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR www.croatia.hr 41

HOE LEEFDEN EN WERKTEN ONZE VOOROUDERSSv. Filip i Jakov, 26/7

De culturele verenigingen van Sveti Filip i Jakov laten de bezoekers iets zien van het leven en de gebruiken van de mensen uit de omgeving. Er wordt voor een prachtige ervaring gezorgd als verschillende verenigingen een kijkje geven in hoe de mensen hier vroeger leefden. De volgende culturele vereni-gingen doen mee: Sv. Roko uit Sv. Filip i Jakov, Sv. Ivan Glavosijek uit Raštani Donji en Maslina uit Turanj. De jongste verenigingsleden zullen het talent van de jongere generatie laten zien. Naast oude gewoontes en ambachten wordt het evenement ook nog eens verrijkt met eten en delicatessen zoals die vroeger bereid werden.

www.sv-filipjakov.hr

Fotografie: Klara Eškinja Glavan

CULTUURZOMERVAN PAG (PAGART FESTIVAL)Pag, 1 - 14/8

Het renaissancestadje Pag is in au-gustus gastheer van het Festival van de Klassieke Muziek (Festival ozbiljne glazbe) onder leiding van de wereld-beroemde Kroatische pianist Lovro Pogorelić. Hij streeft naar een kwali-tatief hoogstaand festival om het leven van de inwoners van Pag en hun gasten te verrijken. Pogorelić haalde daarom al vele topmusici naar het festival op Pag en zal dat dit jaar weer doen. De komst van het Julliard Quartet uit de Verenig-de Staten is al aangekondigd, evenals de komst van celliste Kajana Pačko, het Moskous Brahms Trio en het ensemble Capella Istropolitana.

www.lovropogorelich.net

Fotografie: Josip Fabijanić

Page 42: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

42 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ZADAR

TRADITIES VAN SALI (SALJSKE UŽANCE)Sali, Dugi otok7 - 10/8

Als de schepen van Sali de haven van Zadar binnenvaren en er van het dek vrolijke muziek van Tovareća mužika (boerengezelschap “Ezelsorkest”) klinkt, is dat het teken dat het Feest van Sali is begonnen, een feest dat bekend is langs de gehele Adriatische kust. In vrolijke sfeer wordt iedereen in de straten van Zadar opgeroepen mee te doen met drie dagen feest en ontspan-ning. De volgende avond al wekken de geuren van de Vissersnacht een on-weerstaanbare eetlust op. Er zijn zoveel visspecialiteiten dat je niet weet waar je moet beginnen. De milde atmosfeer van de Dalmatische nachten wordt op-geluisterd door muziek van traditionele zangkoortjes. Sportliefhebbers kunnen onalledaagse sporten uitproberen, die op de derde dag van het Feest aan de beurt komen. Het evenement eindigt met de populaire Nacht van Sali met optredens van bekende artiesten. Als toegift zal op zondag de traditionele Ezelsrace plaatsvinden, een spectacu-laire race met ezels, die gegarandeerd onvergetelijk amusement biedt.

www.dugiotok.hr

Fotografie: German Grbin

De samensmelting van de berg Velebit met de Adriatische zee is een garantie voor een onvergetelijke ervaring tijdens dit festival waar muziek en film net als berg en zee bij elkaar komen. Het Starigrad Paklenica Filmfestival (SPFF) is een internationaal festival met mu-ziekdocumentaires dat zich afspeelt op unieke locaties: in de kloven van Velika en Mala Paklenica, de mooiste biosco-pen ter wereld. Het festival omvat naast filmvertoningen ook concerten, ontmo-etingen met gerenommeerde kunste-naars die zich bezighouden met muziek en film en vele andere evenementen.

www.spff.hr

FILMFESTIVAL STARIGRAD PAKLENICA

Starigrad-Paklenica2. - 7.8.

Fotografie: SPFF

Page 43: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR www.croatia.hr 43

BEDEVAART OP MARIA HEMELVAARTStarigrad-Paklenica15/8

De grootse ambiance van het Velebit-gebergte en het onmiddellijke contact met de natuur vormen voor gelovigen op deze bedevaart een spirituele erva-ring die later maar moeilijk na te vertel-len is. Op de dag van Maria Hemelvaart, 15 augustus, trekken gelovigen op be-devaart naar het kerkje van de Moeder Gods (crkvica Majke Božje), een heilig-dom voor de bevolking aan de voet van de Velebit en voor bergbeklimmers. Het kerkje ligt op veilige afstand van de be-schaving op de grootste hoogvlakte van Velebit, Veliki Rujan. Bij terugkeer van de bedevaart wacht de pelgrims in Sta-rigrad een feest op de promenade. Na de spirituele beleving is dit een ideale gelegenheid om ook aan het lichaam te denken met het voedsel van de streek, en te dansen tot de ochtendstond.

www.rivijera-paklenica.hr

Archief: VVV Starigrad

NACHT VAN DE VOLLE MAANZadar10/8

Tijdens de Nacht van de volle maan wordt op de boulevard van Zadar het vreedzaam samenleven van eilandbe-woners en bewoners van het vaste land gevierd. Bewoners van deze streek zijn trots op het harmonisch samenleven van de twee culturen. Ze leven al eeu-wenlang tot wederzijdse tevredenheid in symbiose, profiterend van elkaars handel. Met dit feest worden alle be-zoekers opgeroepen te voelen hoe dit leven eens was. Op de boulevard gaan de lichten uit, lampionnen en kaarsjes worden ontstoken en de mensen ont-moeten elkaar bij volle maan. Er wordt gepraat en genoten van de onweer-staanbare lokale specialiteiten en kwa-liteitswijnen. Het prachtige schaduw-spel dat hierbij ontstaat, zorgt voor een sfeer die niet snel zal worden vergeten.

www.tzzadar.hr

Archief: VVV Zadar

Page 44: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

44 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ZADAR

In het voormalige klooster, dat nog door de middeleeuwse koning Krešimir IV aan de benedictijnen is geschonken, komen kenners uit het hele land bij-een die het Glagoljica-schrift aan de toeristen presenteren. Naast het ge-zang, dat verbonden is aan de liturgie in het glagoljica-schrift zijn er diverse presentaties, een ronde tafel gesprek, workshops, exposities, kraampjes met originele souvenirs, presentaties, toneelopvoeringen en concerten. De deelnemers lopen uiteen van kleine kinderen tot academici.

www.sv-filipjakov.hr

FESTIVAL VAN HETOUDE KROATISCHEGLAGOLJICA-SCHRIFT VOORGROOT EN KLEINSv.Filip i Jakov - Turanj iBiograd, 11 - 15/9

Fotografie: Klara Eškinja Glavan

Film Forum Zadar, het internationale filmfestival met de focus op Europese co-producties, werd voor het eerst ge-houden in 2010 in Zadar. De stad werd al bezocht door talloze internationale sterren als soul diva Natalie Cole, Seal, Lenny Kravitz, Jose Carreras, Paco de Lucia en anderen. Maar nu staat het definitief op de wereldkaart van de cul-tuur met haar Film Forum Zadar. Het werd trouwens ook eens tijd dat “de stad met de mooiste zonsondergang ter wereld” (Alfred Hitchcock) in de filmwereld beroemd werd! De oprichter en artistiek directeur is regisseur en producent Sergej Stanojkovski. Hij stel een programma van topfilms samen die worden vertoond, brengt de filmwereld bijeen en poogt de potentie van Zadar en omgeving in te zetten voor een ver-sterking van de film- en creatieve in-dustrie. Het publiek stroomt in groten getale toe om de films in de openlucht te bekijken in hartje centrum Zadar.

www.filmforumzadar.com

FILM FORUMFESTIVAL Zadar23 - 29/8

Archief: VVV Zadar

Page 45: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO ZADAR www.croatia.hr 45

ZADAR MOREZadaroktober

Hoe is het om te leven aan zee, met de cycli van eb en vloed en afhankelijk te zijn van de windrichting? Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar de mensen die aan zee wonen, willen niet anders. De zee is hun leven, hun groot-ste liefde en hun beste vriend. Dit alles wil deze manifestatie laten zien. Hier wordt de traditie van het leven aan zee gevierd met maquettes van schepen, met poëzie en muziek op de dichters- en kooravonden. Ze wordt ook gevierd in geur en smaak met de bereiding van visspecialiteiten op het centrale plein en met oude ambachten en vergeten vaardigheden als kalfaten, het knopen van vissersnetten, touwslaan en het leggen van knopen. Natuurlijk wordt er ook gestreden om de dominantie op zee met de regatta Zadarska koka, waaraan iedereen die moedig genoeg is mag meedoen.

www.zadar.hr

Fotografie: Adam Vidas

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOWBiograd23 - 26/10

De Nautische Herfstbeurs van Biograd is de aangewezen plaats om alle moge-lijke informatie te verzamelen die te ma-ken heeft met de recreatieve zeevaart. Je kunt er contracten sluiten, maar je kan je ook gewoon goed vermaken. Het rooster van de Beurs is zo opgesteld dat er tijd voor werk is, maar ook voor ple-zier. Overdag biedt de Beurs seminars voor experts en bijeenkomsten van al-lerlei zeevaartclubs. Maar als al het se-rieuze werk gedaan is, beginnen overal in de stad de concerten en andere eve-nementen, waardoor iedere bezoeker na een dag vol serieuze zaken volledig tot ontspanning kan komen.

www.marinakornati.com

Archief: VVV Biograd n/m

Page 46: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO Š IBENIK

Page 47: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 47DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr 47

INTERNATIONAAL KINDERFESTIVALŠibenik21/6 - 5/7

In juni en juli wordt Šibenik een kinder-stad, waar kinderlijke fantasie en creati-viteit het voor het zeggen hebben. Ook dit jaar is de stad weer de gastheer van de ”kinderwereld” en dat voor de drieënvijf-tigste keer op rij; de straten zijn voor de kinderen en de bezoekers zullen worden herinnerd aan de waarde van kinderspel, vrolijkheid en goedheid. Naast alle oude tradities waar Šibenik om bekend staat, is ook het Internationale Kinderfestival een unieke culturele manifestatie van wereldformaat, waarbij de stadspleinen aan de creativiteit van kinderen worden overgelaten en in het teken staan van alle soorten van kinderkunst. Het Festival rust op drie peilers: shows van binnen- en buitenlandse kindergroepen, allerlei workshops waarin kinderen hun creativi-teit kunnen uiten en ten slotte een edu-catief deel met debatten over vraagstuk-ken als de esthetische opvoeding van kinderen. Šibenik zou gedurende deze twee weken een niet te missen reisdoel moeten zijn voor iedereen die zijn kinder-lijke kant nog niet vergeten is, en mis-schien nog wel meer voor diegenen die hun speelse kindertijd wel vergeten zijn.

www.mdf-sibenik.com

Fotografie: Ante Baranić

Als je de Adriatische Zee op zijn mooist wilt meemaken dan heb je een bootje (barka) nodig. Boten zijn hier heel be-langrijk omdat men alleen met een boot de vele verborgen baaien en kustge-bieden kan ontdekken, die men niet te voet of met een ander vervoersmid-del kan bereiken. Alles betreffende de scheepsbouw en de zeevaart kunt u hier sinds kort op één plaats vinden: de Šibenik Boat Show, die steeds meer bootliefhebbers trekt en een nieuwe impuls aan ons zeevaarttoerisme geeft.

www.adriaticboatshow.com

ADRIATIC BOAT SHOWŠibenikmei

Fotografie: Ante Baranić

Page 48: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

48 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR48 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK

Vodice is beroemd om haar bruisende nachtleven. Vakantiegangers die uit-bundig vermaak en vertier zoeken kiezen steeds vaker Vodice als hun bestemming. Maar Vodice biedt ook in-teressante programma’s voor de meer serieuze vakantiegast. Zo’n programma is het Vodice Jazzfestival waar bekende Kroatische en internationale musici optreden. Het programma van het fes-tival biedt verschillende muziekstijlen, van klassieke swing en dixieland tot modernere fusion en free jazz. De ver-scheidenheid aan stijlen en optredens van gevestigde muzikanten zijn de re-den dat het Vodice Jazz Festival steeds meer jazzliefhebbers trekt.

www.vodice.hr

JAZZ & BLUESFESTIVALVodice29 - 30/7

Fotografie: Šime Strikoman

Garden Festival staat voor een ide-ale en harmonische samenstelling van ongecompliceerd plezier, met overdag zon en vreugde in het warme Adriati-sche zee en ‘ s avonds onder de sterren dansen. Het internationale DJ line-up, geweldige lokale gastronomie, veel dans, zon, maar ook schaduw, zetten het Garden Festival hoog op uw lijst van vermaak en hoog plezier! Op dezelfde locatie worden, naast het Garden Fes-tival, nog 4 andere festivals georgani-seerd die u niet mag missen.

www.thegardenfestival.eu www.watchthegardengrow.eu

GARDEN FESTIVALTisno2 - 9/7

Fotografie: Fiktiv.hr

Page 49: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 49DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr 49

In het midden van het toeristische seizoen, wanneer alle hotels en stran-den gevuld zijn, laten de inwoners van Primošten hun gasten de gebrui-ken en het leven van vroeger zien. Primoštenske užance, een beroemd feest, is een traditioneel volksfeest waar oud etno-erfgoed van Primošten in ere wordt gehouden. Zo kunnen de bezoekers genieten van de voorstelling van een Primoštense huwelijksinzege-ning, jeu-de-boule wedstrijden, ezelra-ces, zeilwedstrijden en van lekkernijen die een vissersavond zo leuk maken: vis en topwijnen. Je hebt geluk wan-neer je juist rond deze tijd in de omge-ving van Primošten bent.

www.tz-primosten.hr

VOLKSFEEST VANPRIMOŠTENPrimoštenbegin augustus

Fotografie: Josip Matošin

Terraneo is niet zomaar een zomer festival! Denk aan alles wat u ooit van een ideale zomer vakantie had gewenst - de zon, zee, recreatie, nachtleven en uitgaan - voeg daar een aantal grote bands aan toe die u altijd al onder de sterrenhemel had willen zien spelen (zoals The National, The Thermals, Ja-nelle Monae, The Fall, Crystal Castels), vele interessante activiteiten en cursus-sen, lezingen van grote milieu experts, aanlokkelijke toeristische uitstapjes en een mooie ecologische omgeving - en u hebt een volledig nieuw en verfrissend recept voor een onvergetelijke 5-daag-se vakantie in het hart van Dalmatie, Terraneo genaamd.

http://www.terraneofestival.com/

TERRANEOŠibenikbegin augustus

Archief: Terraneo

Page 50: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

50 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR50 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK

Het Vodice Feest is als de slagroom op de taart. Terwijl je je al uitstekend vermaakt besef je dat het echte feest pas begint. Met andere woorden, het is moeilijk om het nachtleven van Vodice tijdens de zomermaanden te overtref-fen, maar het Vodice Feest slaagt hier-in. De vierde nacht van augustus is de gekste nacht van de zomer. De muziek weerklinkt op alle pleinen en in de ha-ven, uit alle cafés komt muziek, terwijl de zomernacht door vuurwerk verlicht wordt. Niet veel evenementen kunnen dit evenaren.

www.vodice.hr

VODICE FEESTVodice4/8

Fotografie: Šime Strikoman

TRADITIONELE EZELSRACETribunj1/8

Iedere plaats heeft z’n eigen feest. En ieder feest heeft z’n eigen sfeer. Voor Tribunj en z’n gasten is dat de ezels-race, een bron van uitbundige vrolijk-heid en plezier. De race, die begin au-gustus plaatsvindt, trekt veel publiek. Het lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk: wie het eerst op zijn ezel over de streep komt, wint. Maar het is al een hele opgave om de ezel überhaupt in beweging te krijgen en de weg naar de finish is altijd een hilarische komedie voor alle bezoekers.

www.adriatica.biz

Fotografie: Šime Strikoman

Page 51: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 51DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr 51

AVONDEN VAN DE DAL-MATISCHE CHANSONS

Šibenik22 - 23/8

Nergens anders op de wereld kun je muziek horen die ook maar een beetje lijkt op de Dalmatische liederen. Dat is één van de redenen waarom ze zo worden gewaardeerd, niet alleen door musici, maar ook door andere muzie-kliefhebbers. De Dalmatische melo-dieën zijn kenmerkend voor het Adri-atische gebied. Ze doen denken aan golven die op de rotsen slaan, de zon die op de huid brandt en krekels die onvermoeibaar hun symfonie tsjirpen. Het Dalmatische lied symboliseert het leven, geschiedenis en traditie. De mu-ziek van de zangkoren is het lied van hun alledaagse leven. Maar de Dalma-tiërs deinzen er ook niet voor terug hun liederen om te bouwen tot moderne popsongs. Hoe ze dat doen kun je ho-ren op de Avonden van de Dalmatische chanson, die in Šibenik zijn ontstaan ter ere van het 700-jarig bestaan van het bisdom Šibenik en het verkrijgen van stadsrechten.

www.sansona-sibenik.com

Fotografie: Jozica Krnić

INTERNATIONALE BRADERIE IN HET MIDDELEEUWSEŠIBENIK

Šibenikbegin september

Opnieuw knallen de beroemde kanon-nen op de boulevard van Šibenik, op-nieuw zal er rook opstijgen, maar dit keer niet om de stad te verdedigen tegen een vijand op zee, maar als on-derdeel van het evenement Braderie in het middeleeuwse Šibenik, waarin het cultuurhistorische erfgoed van de stad op de straten en de pleinen van het oude centrum wordt getoond in haar volle middeleeuwse glorie. Met het pro-gramma toont de beurs het leven, werk en de culinaire hoogtepunten uit de tijd dat Šibenik de grootste Kroatische stad was. Speciale aandacht gaat uit naar oude ambachten en andere kenmerken van de traditionele cultuur. Er vinden toneelopvoeringen plaats op basis van verhalen over het middeleeuwse Šibenik; traditionele zangkoortjes en dansgroepen begeleiden in traditionele kostuums de wandelaars. Jongleurs, clowns, fanfares, boogschutters en rid-ders verhogen de feestvreugde op deze middeleeuwse straatbeurs.

www.sibenik.hr

Fotografie: Ante Baranić

Page 52: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

52 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR52 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK

Het Latijnzeil - een zeil dat in de om-geving van Murter eeuwenlang gebruikt werd - is nog steeds het symbool van Murter. Ter ere van ‘idro’ (het zeil) wordt op de Dag van St. Mihovil, be-schermheilige van Murter, een regatta van verschillende traditionele boten zoals de Leut, Gajet en Kaić georgani-seerd. Deze regatta leidt via de oude vaarroutes waarlangs de inwoners van Murter dagelijks voeren naar hun land-bouwgronden op de Kornati-eilanden. De aanblik van de volle ‘idra’ (zeilen) op de open zee verblijdt elke bezoeker, en de regatta zelf kent, natuurlijk, vele evenementen zoals: de zeevaartwork-shops, lezingen, tentoonstellingen en een traditionele lunch van gebakken sardientjes.

www.latinskoidro.hr

REGATTALATINSKO IDROMurtereind september

Fotografie: Boris Kragić

Op het Big Game Fishing komen ‘grote jongens’ grote vissen vangen. Dit is geen spel meer maar een serieuze zaak, en het aanschouwen van dit spel is onvergetelijk. De beste vissers van de hele wereld komen naar Jezera om te sportvissen op grote vissen. Het vis-sen duurt een hele week en alles staat in het teken van de vissport. Natuurlijk wordt alles wat gevangen wordt, ook ter plekke bereid.

www.tzjezera.hr

BIG GAME FISHINGJezera21 - 27/9

Fotografie: Mladen Šćerbe

Page 53: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË - REGIO SPLIT

Page 54: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

54 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR54 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT

PROCESSIE “HET KRUIS VOLGEN”Jelsa17/4

Als u Pasen wilt vieren op het eiland Hvar, kunt u deelnemen aan een paas-viering zoals die al vijf eeuwen wordt gehouden. De processie op Witte Don-derdag en Goede Vrijdag met de naam Het kruis volgen, waar de inwoners van het eiland elk jaar op afkomen, wordt al 500 jaar gehouden en vervult iedereen die eraan meedoet met een onbeschrij-felijke spirituele ervaring. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat de proces-sie behalve de traditionele deelnemers, de bewoners van Jelsa, Pitva, Krisnik, Svirče, Vrbanj en Vrboska, ook gelovi-gen van heinde en verre aantrekt. De processie begint in alle zes de plaatsjes op het eiland tegelijkertijd en gaat in dezelfde richting, zodat de processies elkaar nooit tegen komen. Op geen en-kel moment zie je dat je eigenlijk deel uitmaakt van een veel groter geheel, maar in je hart voel je dat onmisken-baar.

www.tzjelsa.hr

Fotografie: Paulo Bunčuga

BISER MORA - INTERNATIONAAL CULINAIR FESTIVALSupetar, 9 - 13/4

De bond van koks uit mediterrane en Europese regio’s organiseert ook dit jaar het iinternationale culinaire fes-tival Parel van de Zee. Er wordt aan deelgenomen door een groot aantal professionele koks, amateurkoks, jour-nalisten, medewerkers in het toerisme en eigenaars en vertegenwoordigers van hotels, restaurants uit meer dan twintig landen. Het festival vormt een aankondiging van het toeristische sei-zoen. Ieder jaar worden er workshops, presentaties, gastro-exposities en wed-strijden gehouden. Deelnemers geven ook een culinaire presentatie van hun land en aan alle evenementen neemt een groeiend aantal mensen deel, zo-wel toeristen als plaatselijke bevolking.

www.dalmatinskikuhar.hr

Fotografie: Šime Strikoman

Page 55: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 55DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr 55

DAGEN VAN HET THEATER OP HVARHvar7 - 10/5

De Kroatische literatuur heeft mede onderdak gevonden op het eiland Hvar. In het gelijknamige stadje Hvar worden namelijk jaarlijks de Dagen van het Kroatische Theater gehouden, die uit-sluitend aan het geschreven woord zijn gewijd. In enkele dagen laat Hvar op de planken zien wat het leven betekent. Tal van toneelstukken worden gespeeld in het oude stadstheater, maar ook op andere locaties in de stad. Ze hebben gemeen dat het in alle gevallen om be-werkingen van Kroatische literaire tek-sten gaat. De Dagen van het Kroatisch Theater op Hvar zijn niet alleen van ar-tistiek, maar ook van wetenschappelijk belang, want de centrale gebeurtenis van het evenement is het wetenschap-pelijk congres waar literaire thema’s worden besproken. De bevindingen van het congres worden later in een speciale bundel gepresenteerd. Aan de debatten nemen deskundigen uit de hele wereld deel. De zon en het milde klimaat vormen nog een extra stimu-lans om meer te leren over de literatuur van dit volk dat genoeg heeft om over te schrijven.

www.tzhvar.hr

Fotografie: Ivan Lepen - Lupino

Sudamja - zaštitnik Grada Sv. Duje se već drugi niz godina svetkuje i obilježava ujedno kao Dan Grada (7.5.). In 12 dagen heeft Split een hele reeks manifestaties op 5 verschillende po-dia. In 20 dagen organiseert Split op 5 podia een hele reeks manifestaties, uiteenlopend van sport tot cultuur. Een daarvan is Laat onze promenade in bloemen zwemmen, dat al voor de 12e keer wordt gehouden. Meer dan 2200 kinderen begroeten in een optocht hun stad en de beschermheilige. Alle kinde-ren krijgen van het Toeristenbureau van Split een plantje, waarmee de stad zal worden opgesierd. Ze leren daarbij over het belang van een mooie natuurlijke omgeving. Het steeds groeiende aantal deelnemertjes laat zien dat scholen zich graag aansluiten bij deze manifestatie.

www.visitsplit.com

HET FEEST VAN HEILI-GE DOMNIUS (DUJAM)Split25/4 - 15/5

Archief: VVV Split

Page 56: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

56 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR56 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT

Visserskoortjes, popconcerten, folk-avondjes, toneelopvoeringen, klassieke muziek en nog veel meer is er te be-leven in de betoverende sfeer van het zomerse Makarska. Vooral geliefd zijn de vele vissersavonden, het zomercar-naval, de wedstrijd „dik tegen dun“ en het festival van visserskoortjes, bege-leid door mandoline en gitaar. Op het Zomerfestival van Makarska is er voor elk wat wils. Het festival poogt de sym-bolen van de plaatselijke tradities te behouden en te presenteren.

www.makarska-info.hr

HET ZOMERFESTIVAL VAN MAKARSKAMakarska15/6 - 18/9

Fotografía: Željko Fistanić

ZOMERVOORSTELLINGEN OP HVAR

Hvar20/4 - 15/10

De stad Hvar is trots op haar artistieke erfgoed. De schilderachtige sfeer van dit eilandstadje, met een duizenden jaren oude geschiedenis en een rijke cultuur, zorgen voor een speciale char-me die voor vele kunstenaars onweer-staanbaar is. Dit is de reden dat Hvar in de zomermaanden vele toneelgroe-pen, muzikanten en folkloregroepen uit binnen- en buitenland ontvangt Het gevarieerde culturele programma Zo-mervoorstellingen op Hvar verrijkt de vele gasten van het zonne-eiland met cultuur onder een strakblauwe hemel.

www.tzhvar.hr

Fotografie: Marin Kukić

Page 57: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 57DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr 57

Het internationaal straatartiesten-festival duurt 15 dagen en wordt al 7 jaar in Split gehouden. Kunstenaars, straatartiesten, performers van infor-mele kunstuitingen uit 16 verschillende landen vermaken de gasten en de in-woners van de stad op 6 locaties in de stad Split. De stadspleinen en de kleine straatjes komen tot leven met geluiden van vreemde instrumenten, acrobatiek waar kunsten worden vertoond waar bijna bovennatuurlijke krachten voor nodig zijn en entertainers die de voor-bijgangers over de grond doen rollen van het lachen.

www.visitsplit.com

STRAATARTIESTEN-FESTIVALSplit16 - 28/6

Archief: VVV Split

Nostalgija is een manifestatie waarbij traditionele klederdrachten en ambach-ten worden gepresenteerd. Dit twee-daagse evenement wordt voor de derde keer gehouden. Op de eerste avond worden de traditionele klederdrachten getoond. De bijzondere stukken zijn in eigendom van instituten en culturele verenigingen, maar ook wel van prive-personen. Op de tweede avond is er een show met unieke modecreaties, die de traditie met de wereld van de haute couture verbindt. Hieraan doen bekende modeontwerpers mee en mannequins komen het podium op onder geklap en gezang van de visserskoortjes. Tegelijk vindt er een beurs plaats waar je kennis kunt maken met traditionele ambachten, handgemaakte producten, traditionele Dalmatische gerechten, wijn, olijfolie enz. Het project is in het leven geroepen om het toeristische seizoen te verlen-gen, de traditionele klederdrachten en wijze van leven te promoveren (vooral die van Kaštel, Zagora, Trogir en Solin), en ook de mensen in het zonnetje te zet-ten die deze traditionele kledingstukken vervaardigen en hen die moderne kle-ding met traditionele motieven maken, want dat is nu een absolute hit!

www.kastela-info.hr

SHOW VAN KLEDERDRACHT EN AMBACHT “NOSTALGIJA” EN DE ECO-ETNO BEURS

Kaštela, 27 - 29/6

Fotografie: Mirjana Jurić

Page 58: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

58 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR58 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT

CULTUURZOMER VAN OMIŠOmiš1/7 - 28/8

Omiš barst in de zomer van de cultu-rele evenementen. Van serieuzere pro-gramma’s, zoals concerten en recitals in de kerken van Omiš en het francis-canenklooster, toneelopvoeringen op de stadspleinen en verschillende expo-sities en literaire avonden tot aan volks-feesten en amusementsprogramma’s zoals de Piratenavonden (Gusarske večeri), Idiote sprongen (Ludi skokovi), een zwemmarathon, carnaval en de In-ternationale Dag van de Arbeid - Omiš biedt werkelijk een breed scala aan interessante evenementen. Maar het bekendst en meest geliefd is misschien toch het Festival van de Dalmatische Klapa’s (zanggroepen), dat langs de hele Dalmatische kust een geweldige reputatie heeft. Het winnen van het festival is voor veel artiesten een op-stap naar een topcarrière in binnen- en buitenland. Als u de crème de la crème van de klapa-muziek wilt zien en horen, is het festival van Omiš de juiste plaats voor u.

www.tz-omis.hr

Fotografie: Vlado Zemunik

Een flesje etherische olie en een zakje geurige lavendel vormen al decen-nialang het bekende souvenir van het eiland Hvar. Zo word je door die heer-lijke geuren blijvend herinnerd aan het prachtige, zonovergoten landschap van Hvar. Het verhaal van de lavendel van Hvar begon in Vele Grablje, een prachtig dorpje dichtbij het stadje Hvar. De oude bouwstijl is in het dorp goed bewaard gebleven en draagt bij aan de bijzonde-re sfeer. In het dorp wordt al jarenlang in juni het Lavendelfestival gehouden. Het is een feest voor de ziel, je loopt door de levende traditie, door de tijd, kleuren en geuren... Je kunt op de ma-nifestatie allerlei lavendelproducten uit-proberen, een presentatie bijwonen van het traditioneel destilleren van lavendel en genieten van de streekgerechten, exposities, workshops, concerten en nog veel meer. Wij zorgen ervoor dat uw bezoek aan het Lavendelfestival een onvergetelijke gebeurtenis wordt.

www.pjover.com

LAVENDELFESTIVALHvar28 - 29/6

Fotografie: Nela Zaninović

Page 59: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 59DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr 59

ZOMERFESTIVAL KAŠTELANKaštela 1/7 - 31/8

De Cultuurzomer van Kaštelan is er voor alle smaken en voorkeuren. Voor de liefhebbers van klassieke muziek zijn er de hele zomer door concerten in het slot Vitturi en exposities; wie van de traditionele Dalmatische cultuur houdt, kan terecht in het oude stadscentrum en bij de volksfeesten en op de Avon-den van het Dalmatische Lied kun je luisteren naar de traditionele vissers-koortjes. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, zullen de grootste Kroati-sche sterren in juli en augustus komen optreden. Voor elk wat wils!

www.kastela-info.hr

Fotografie: Mirjana Jurić

Stari Grad heette in de oud-Griekse tijd Faros. Samen met het Starogradsko Polje, dat nog door de oude Grieken werd geparceliseerd, staat het op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Van 1 september tot en met 31 augustus wordt er een Zomerfestival gehouden met o.a. muziek van de 140 jaar ge-leden opgerichte cultuurclub Faroske-kantadure, toneelgroep Pikolo teatar, cultuurclub Petar Hektorović, Festival Mali grad Faros, de zwemwedstrijd Fa-ros maraton, het bijwonen van het St. Rochusfeest op 16 augustus en verder optredens van vele andere toneelgroe-pen, muziek- en folklore-ensembles. De opvoeringen vinden plaats op au-thentieke locaties, zoals oude stads-pleintjes, in hofjes en steegjes, bij de Petar Hektorović-vijver en in de tuin van het Binakini-paleis.

www.stari-grad.hrwww.stari-grad-faros.hr

ZOMERFESTIVAL IN STARIGRAD Stari Grad1/7 - 31/8

Fotografía: Pawel Jaroszewski

Page 60: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

60 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR60 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT

CULTUURZOMER VAN TROGIRTrogir1/7 - 1/9

De hele zomer door barsten de straten van Trogir van de culturele activiteiten. Alle bezoekers van Trogir kunnen iets vinden wat ze bevalt. Zo zijn er voor de liefhebbers van wat serieuzere kunst klassieke concerten, uitvoeringen van kamerorkesten, tentoonstellingen en toneeluitvoeringen op diverse locaties in het oude stadscentrum. Maar er is ook voor de liefhebbers van entertain-ment genoeg te doen gedurende de hele zomer met optredens van bin-nen- en buitenlandse sterren. Een echt volksfeest zet de puntjes op de i. Denk aan de Vissersnachten, waar visspecia-liteiten op de straten worden bereid, en het feest van de Dag van Trogir.

www.tztrogir.hrwww.trogir.hr

Fotografie: Nina Mišić

Het Split popmuziekfestival, ook wel het Split Festival genoemd, is een van de meest populaire lichte-muziekfesti-vals in Kroatië en wordt al 53 jaar elke zomer in Split gehouden. Het plein Pro-kurative waar het festival al vanaf het begin van de zestiger jaren gehouden wordt, krijgt begin juli een speciale glans en wordt voor even het centrum van de muziekwereld. Het eerste Split Festival werd in 1960 gehouden en vanaf toen tot aan nu zijn er meer dan 800 composities van de belangrijkste binnenlandse componisten uitgevoerd.

www.visitsplit.com

SPLIT FESTIVAL Split4 - 6/7

Archief: VVV Split

Page 61: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 61DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr 61

FESTIVAL DALMATISCHE A-CAPELLAOmiš, 6 - 26/7

Klapa-liederen hebben de laatste jaren een ware renaissance beleefd. Dankzij de vele festivals voor traditionele Dal-matische muziek is haar populariteit tot ver buiten Dalmatische proporties gegroeid. Een van de manifestaties die daaraan hebben bijgedragen is het Festival van de Dalmatische Zang-groepen (Festival dalmatinskih klapa) in Omiš, dat al dertig jaar lang haar liefde betuigt voor het traditionele geluid van de eilanden en de kust. Omiš verza-melt ieder jaar de beste zanggroepen, niet alleen om de Dalmatische zang te koesteren en te promoveren, maar ook om het te moderniseren. Deze muziek-stijl trekt namelijk steeds meer jonge getalenteerde muzikanten aan, die er hun verfrissende, jeugdige energie in leggen.

www.fdk.hr

Fotografie: Vlado Zemunik

HET ZOMERFESTIVAL VAN VISVis 7/7 - 8/9

Tijdens het zomerfestival van Vis staat zowel het eiland als in het gelijknamige stadje volledig in het teken van de cul-tuur. Dit hele zuidelijke eiland bruist daarom de hele zomer van het leven. Natuurlijk houdt de cultuur hier niet op. Het culturele leven wordt gedragen door verenigingen en individuen die in deze kleine plaatsjes de motor van cultuur-ontwikkeling zijn. Het sfeervolle oude stadje Vis biedt een reeks ruimten die in de zomer worden gebruikt voor opvoe-ringen. De schijnwerpers springen bijna spontaan aan als er beroemde ensem-bles gaan optreden op prachtlocaties als Batarija, Klapavica, Riva en andere pleinen en paleizen... Voeg daaraan toe de kunstkolonies, recitals, parades en ander vermaak en het is duidelijk dat dit zomerfestival, zich jaarlijks overtreft en hartelijk omarmd wordt door zowel de plaatselijke bewoners als de gasten.

www.tz-vis.hr

Fotografie: Fjodor Matoković

Page 62: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

62 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR62 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT

MARIA HEMELVAARTSinj15/8

Honderdduizenden gelovigen verzame-len zich ieder jaar op 15 augustus, de gedenkdag Maria Hemelvaart, in Sinj waar het grootste Mariaheiligdom staat, het heiligdom van de Heilige Maagd van Sinj. Dit heiligdom is het centrum ge-worden voor alle gelovigen in Dalmatië, die vanuit hun woonplaats urenlang lo-pen naar Sinj, de stad die geschiedenis schreef in haar verdediging tegen de Turken. Ook u kunt meedoen aan de nachtwake, de ochtendmis en de mas-sale processie door de straten van Sinj. Luister samen naar de Heilige Mis en neem de spirituele rijkdom mee die hier al drie eeuwen in ere wordt gehouden.

www.gospa-sinjska.hr

Fotografie: Branko Čović

ZOMER VAN SPLITSplit14/7 - 14/8

Split verandert ‘s zomers in een stad van theaterkunst. Traditioneel concen-treert de Zomer van Split zich zich op opera. Een selectief gezelschap van operagroepen uit de hele wereld voert de prominentste opera’s op. Beroemde vocalisten vinden extra inspiratie in de antieke ambiance van het oude stads-centrum, waar de straten van het paleis van Diocletianus de perfecte akoesti-sche setting verzorgen. Naast opera valt er op de Zomer van Split ook veel te genieten op het gebied van toneel-voorstellingen, ballet en exposities. De laatste jaren doen de organisatoren ook steeds meer aan promotie van moderne kunstvormen als jazzconcerten, film-vertoningen, straattheater en perfor-mances. De ideale keuze voor iedereen die net zoveel geniet van de zee als van topkunst.

www.splitsko-ljeto.hr

Fotografie: Matko Biljko

Page 63: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 63DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr 63

DIOCLETIANUSDAGENSplit16 - 19/8

Het paleis van de Romeinse keizer Dio-cletianus is een majesteitelijke rest uit het verleden van Split. Met deze mani-festatie wil de stad nogmaals 1700 jaar terugkeren, naar haar antieke verleden. Door de straten van de toenmalige paleisstad paraderen voorbijgangers in toga en tuniek, over de havenpro-menade gaat een reeks oude koetsen, waarmee keizer Diocletianus en zijn gevolg zich naar Peristal lieten rijden, waar de keizer, net als toen, de burgers toespreekt. Door de steegjes verspreidt zich de geur van de oude mediterrane keuken, alsof we nog niet de 21ste eeuw zijn binnengestapt. Tegelijk zijn er bij kleurige kraampjes delicatessen, handwerk en producten uit heden en verleden te krijgen...

www.visitsplit.com

Fotografie: Ante Verzotti

Het idee achter dit evenement dat in Split plaatsvindt, is het voorstellen van het culturele, geschiedkundige en cu-linaire erfgoed van andere steden in Kroatië en Europa. Er is een hele reeks aan activiteiten zoals klapa-koortjes, optredens van volksmuziekensembles, tambura-orkesten, een souvenirten-toonstelling, wijnpresentaties en het bereiden van culinaire specialiteiten die typisch zijn voor bepaalde steden.

www.visitsplit.com

DE HELE WERELDIN SPLITSplit19 - 23/8

Archief: VVV Split

Page 64: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMATIË -REGIO DUBROVNIK

Page 65: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 65DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr 65

FEEST VAN ST. BLASIUS (SV. VLAHO)Dubrovnik, 2 - 3/2

De heilige Blasius (Vlaho) is schutspa-troon van de stad Dubrovnik. Ter ere van heilige Blasius en op de Dag van Dubrovnik worden vele culturele, amu-sement-, muziek- en sportevenemen-ten georganiseerd. De stad is voor deze gelegenheid feestelijk verlicht en ver-sierd en inwoners van de omliggende dorpen bezoeken Dubrovnik, gekleed in de rijke lokale volksklederdracht. Op zijn feestdag organiseren de bewoners van Dubrovnik al meer dan duizend jaar een groot feest door alle straten van de stad. De poorten van Dubrovnik gaan wijd open en iedereen wordt uitgeno-digd om mee te doen. De nacht ervoor komt men al bijeen op de dag van Gos-pa Kandelora (Maria-Lichtmis), als er onder gebed witte duiven worden los-gelaten. In de ochtend volgt dan de Hei-lige Mis in de St.Blasius kerk, waarna er een processie door de straten trekt. De vele concerten en culinaire speciali-teiten zijn nog een extra reden waarom het Feest van Dubrovnik niet zou mogen worden overgeslagen. Kom en proef de vrolijke sfeer die zich verspreidt binnen de stadsmuren van Dubrovnik!

www.dubrovnik.hr

Fotografie: Grga Jelavić

FOLKLORE-OPTREDENS “MANESCHIJN OP DE NERETVA”

Metković, mei

Als de maneschijn de delta van de rivier de Neretva belicht, ontwikkelt er zich onder de heldere hemel een spel van licht en schaduw dat geen vergelijking kent, zelfs niet met het meest verba-zingwekkende toneeldecor. Het is alsof de natuur met onze gevoelens speelt en laat zien hoe weinig er nodig is voor een perfecte harmonie. De inwoners van de streek weten dat zelf het best. Zij heb-ben die natuurlijke verlichting genomen als uitgangspunt van het Festival, die de schoonheid van de natuur nog mooier laat uitkomen door de schoonheid van de muziek. In Metković verzamelen zich namelijk folkloregroepen uit binnen- en buitenland die met zang en dans een ode brengen aan de maan boven de geliefde Neretva.

www.metkovic.hr

Fotografie: Ivica Puljan

Page 66: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

66 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR66 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

Dit Zomerfestival omvat meer dan 50 avonden met cultuur en amusement. Een greep daaruit: op dinsdagen zijn er optredens van folkloregroep Kum-panija, die oude liedjes uit Vela Luka en ridderspelen opvoeren, op woens-dagen zijn er in Atrij Centar optredens van de zgn. ‘klape’ (visserskoortjes) en klassieke muziek, op donderdagen zijn er vissersavonden in het centrum en in het weekend zijn er exposities van gerenommeerde kunstenaars, toneel-avonden en concerten van bekende Kroatische popartiesten.

www.tzvelaluka.hr

Het festival Muziek en Woord loopt sinds 2007 en wordt georganiseerd door de stichting “Konavle - Art”. Het festival biedt muziek, toneel, dans en meer op sfeervolle podia in allerlei plaatsjes in de omgeving van het Zuid-Dalmatische plaatsje Cavtat. Met al deze artistieke opvoeringen brengen ze inmiddels bijna vergeten locaties weer tot leven. Alle opvoeringen zijn gratis voor het publiek.

www.konavle-art.hr

LUŠKO LITOVela Lukajuni - augustus

FESTIVAL „MUZIEK EN WOORD” - KONAVLE2012.Konavle, juni

Archief: VVV Konavle Fotografie: Mak Đodan

Page 67: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 67DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr 67

TRADITIONELERIDDERDANSENKorčulajuni - oktober

Het riddergenootschap van Korčula geeft regelmatig demonstraties van de zwaarddansen: Moreška, Kumpanija en Moštra - met een vier euwen oude tra-ditie. Sommige dansen zijn strijddan-sen, waarmee de intentie wordt uitge-drukt om het eiland te verdedigen. De bekendste dans is Moreška, in zeven dynamische bedrijven wordt de strijd verbeeld tussen goed en kwaad, tus-sen de legers van de witte en de rode koning om het meisje, dat de verloofde van de witte koning is.

www.kulturakorcula.hrwww.visitkorcula.eu

Fotografie: Sergio Gobbo

ANA IN DE STADDubrovnik 21 - 23/6

Op het weekendfestival Anna in de stad wordt Ana Rucner gepresenteerd, een jonge celliste van topkwaliteit met een herkenbare stijl. Zij speelt de dubbelrol van uitvoerster van zowel klassieke muziek als cross over. Het idée van dit festival is om al aan het begin van het zomerse muziekseizoen iets voor alle smaken te organiseren. De lief-hebber van klassieke muziek zal kun-nen genieten van kamermuziek in het Rectorenpaleis met Ana en gastmusici; anderen kunnen haar bewonderen in een van haar spectaculaire optredens met moderne muziek, die vaak grote aandacht trekken.

www.anaugradu.com

Fotografie: Željko Tutnjević

Page 68: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

68 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR68 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

ZOMER IN STONSton23/6 - 14/9

Ston heeft het oudste bisdom van Kroa-tie. Ieder bezoek aan dit stadje betekent een direct contact met oeroude tijden en gebeurtenissen. Het Zuid-Dalmati-sche plaatsje ligt op het schitterende schiereiland Pelješac, waarop vreemde machten het vaak toegelegd hadden. Daarom werd er een 5,5 km lange verdedigingswal gebouwd, vooral ter bescherming van de zoutwinnerij. De verdedigingswal geeft uitdrukking aan de eeuwenlange strijd voor het behoud van de eigen cultuur. Wat die cultuur betekende, kun je zien op de Zomer van Ston. Gedurende de zomer worden er concerten en modeshows gehouden en treden er frequent visserskoortjes op. Vanwege de traditionele oesterkweek en de zoutwinning is het een buiten-kansje de plaatselijke restaurants en wijnkelders te bezoeken. Daar kun je ook smullen van de andere exotische gerechten van de Kroatische Adria.

www.ston.hr

Archief: VVV Ston

Het prachtige Konavle leunt tegen het magische Dubrovnik aan. Hier kun je de geest van de vervlogen tijden en de tradities van onze voorvaderen nog voelen kloppen. In Cavtat ben je zeker van een volmaakte vakantie, want je kunt er vinden wat je wilt: genieten van de stilte van een verborgen baai en van lange wandelingen langs de zee. Of je kiest juist voor een actieve vakantie vol sport, recreatie, dagtrips, cultuur en vermaak. Op het Zomerfestival van Cavtat is er voor elk wat wils: concerten met klassieke muziek, jazz en Dalma-tische visserskoortjes en optredens van dans- en folklore-ensembles. In de laatste week van juli wordt het Zomer-carnaval van Cavtat gehouden, waarbij straatartiesten, performers en jongleurs de straten overspoelen. De afsluiting van het festival komt altijd toe aan de visserskoortjes, die in september uit de regio en het hele land samenkomen. Alle opvoeringen worden gehouden op de zomerpodia van Cavtat en zijn gratis voor de bezoekers.

visit.cavtat-konavle.com

ZOMERFESTIVAL VAN CAVTATCavtat28.6. - 7.9.

Archief: VVV Konavle

Page 69: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 69DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr 69

Lastovo is een nog altijd onontdekte pa-rel in de Adria. Het eiland is het jongstebeschermde natuurlandschap in Kroa-tië. In de zomermaanden kun je er niet alleen genieten van de prachtige natuuren de heerlijke eilandkeuken, maar ook van een overvloed aan cultuur en amusement. Tijdens de Cultuurzomer van Lastovo kun je allerlei exposities, concerten klassieke muziek en vissers-avonden bezoeken, maar ook naar de Nachten van Lastovo gaan.

www.lastovo.hrwww.lmi.hr

Beleef de mediterraan zoals die eens was in een klein toeristisch plaatsje in de omgeving van Dubrovnik en de Ela-fitische eilanden, in pittoreske, vredige plaatsjes met een aangename sfeer, prachtige stranden, een heldere zee en gastvrije bewoners. Al jarenlang wordt er op de Elafitische eilanden, in Zaton en Orašac een progamma georgani-seerd met muziek en amusement, met de mediterrane folklore en gewoonten die sinds mensenheugenis worden on-derhouden. Naast de traditionele volks-feesten kun je hier dit jaar dertig speci-ale evenementen bijwonen: optredens van Dalmatische visserskoortjes, fol-kloregroepen en Kroatische popsterren, maar ook concerten met klassieke mu-ziek. De locaties waar de evenementen zullen plaatsvinden zijn Koločep, Lo-pud, Šipan, Zaton en Orašac.

www.tzdubrovnik.hr

DE CULTUURZOMER VAN LASTOVO Lastovojuli - augustus

ZOMER OP DE ELAFIETEN, IN ZATON EN ORAŠAC Elafiti, Zaton i Orašacjuli - augustus

Fotografie: Andrija CarliArchief: VVV Dubrovnik

Page 70: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

70 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR70 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

DE ZOMERSPELEN VAN DUBROVNIKDubrovnik 10/7 - 25/8

De Zomerspelen van Dubrovnik voren het oudste en meest gereputeerde festival in Kroatië. Al vanaf 1956 bouwt het festival aan aantrekkingskracht en doordat het lid is van de prestigieuze Europese Festival-vereniging, vormt het ook een onderdeel van de Kroatische integratie in Europa. Stel je voor dat je kan genieten van de mooiste klassieke muziek en het beste toneel, opgevoerd tussen oude stadsmu-ren. Dat is precies wat Dubrovnik biedt. Tijdens de Zomerspelen van Dubrovnik wordt er op de straten en pleinen van deze trotse renaissance-barokstad klas-siek drama en ballet uitgevoerd. Alleen de beste kunst verbleekt niet bij schoon-heid van de stad zelf, de stad zelf, die is gebouwd uit steen en licht. Hierin vinden ‘s zomers talloze acteurs, dansers en musici hun inspiratie en zij inspireren op hun beurt weer het publiek. Jaar in jaar uit komt de mondiale crème de la crème naar de Zomerspelen van Dubrovnik: componisten, solisten en orkesten. De uitvoeringen in de oude gebouwen met hun geweldige akoestiek, zoals het Atri-um van het Regeringspaleis (Atrij Kneževa dvora), geven extra allure aan deze spe-len. De prachtige straatjes, pleinen, par-ken, paleizen, eilandjes en kastelen van Dubrovnik zullen een podium vormen voor de grootste kunstenaars ter wereld.

www.dubrovnik-festival.hr

Fotografie: Damil Kalogjera

BOOTMARATONMetković10/8

De traditionele boot van de rivier de Ne-retva is een vaartuig dat een sleutelrol speelt in de economische geschiedenis van de mensen uit deze streek. Eeu-wenlang was de boot het belangrijkste vervoersmiddel en daarom wordt er nog steeds elk jaar een amateurcompetitie gehouden met deze traditionele boten. De deelnemers racen met de boten over de rivier de Neretva vanaf Metković, waar de race begint bij de stadsbrug, helemaal tot aan het 22,5 kilometer verderop liggende eindpunt in Ploče. Aan de race doen veer-tig teams en een stuk of zevenhonderd roeiers mee, die alles geven wat ze in zich hebben. Maar bij deze race draait het niet allemaal om de winst, hoewel het een prestige-aangelegenheid is. Het draait om moed en om het onderhouden van een traditie, een herinnering aan het leven en werk van onze voorouders.Eerdere vaarcompetities:Cup van Onze Lieve Vrouwe van de Kar-mel (Kup Gospe Karmelske) 15/07, Krva-vacSchippersduel Cup van Prins Domagoj (Lađarski dvoboj kup Kneza Domagoja) 04/08, VidHet gevecht om de startpositie 07/08, Opuzen

www.metkovic.hrwww.maraton-ladja.hr

Fotografie: Ivica Puljan

Page 71: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 71DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr 71

STON WALL MARATHONSton14/9

Een van de zwaarste en meest on-gewone marathons ter wereld wordt jaarlijks gehouden in het historische stadje Ston in september. De route is zwaar, maar goed uitgedacht. Vanaf de start over de wallen van Ston, dat is nog makkelijk, maar dan de steile, hoge verdedigingswallen links. Na deze ommuringen en het stadje Ston komt er weer een gemakkelijker, vlak stuk langs de zee. Enigszins op adem geko-men ga je dan de bergtop over, die leidt naar een volledig nieuwe wereld van ongerepte natuur en majesteitelijke uit-zichten. Deze route zal geen persoonlijk record opleveren, je zult er niet eens bij in de buurt komen. Je zult geen publiek tegenkomen, lawaai horen of reclames zien. Wat je wel ziet is ongerepte natuur en tastbare geschiedenis, overal om je heen. Het wordt een buitengewoon zware, maar onvergetelijke belevenis.

www.ston.hr

Fotografie: VVV Ston

EPIDAURUSFESTIVALCavtatseptember

Epidaurus Festival is een internationaal festival met muziek en kunst, dat is op-gestart en wordt geleid door de jonge pianiste Ivana Marija Vidović, die uit de streek afkomstig is. Het festival heeft van alles in petto: concerten klassieke muziek, jazz, cursussen voor jonge kunstenaars, exposities, toneelopvoe-ringen, lezingen. Naast optredens van internationaal gevestigde namen uit binnen- en buitenland geeft het fes-tival jonge kunstenaars de kans om zelfstandig op te treden. Ook kunnen zij deelnemen aan masterclasses on-der de naam “ScuolaEpidaurus”, die gerenommeerde artiesten voor hen houden. Het Epidaurus festival is een reden te meer om Cavtat in september te bezoeken.

www.epidaurusfestival.com

Archief: Epidaurus Festival

Page 72: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

72 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR72 www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

BAROK FESTIVAL VAN KORČULAKorčula6 - 13/9

Naast toonaangevende barokensem-bles zoals het European Union Baroque Orchestra, La Venexiana of His Majestys Sagbutts and Cornetts zullen ook Kroa-tische ensembles en solisten optreden zoals het Kroatisch barokensemble, An-tiphonus, Akademisch koor Ivan Goran Kovačić, Laura Vadjon en Krešimir Has. De ensembles zullen Franse, Engelse, Italiaanse en Duitse meesterwerken uitvoeren, maar ook muziek van Kro-atisch barokmeesters zoals Skjavetić, Lukačić, Jelić, Usper, Cecchini, etc. Ook deze festivaleditie zal de mis-sie van het Festival blijven promoten: door een uitmuntende interpretatie van barokmuziek de schoonheid van het Kroatische culturele erfgoed presente-ren en zo meehelpen de stad Korčula te profileren als een unieke en elitaire toeristische bestemming.

www.korkyrabaroque.comwww.facebook.com/korkyra.baroque

Fotografie: Boris Berc

Dubrovnik zal binnenkort swingen op de geluiden van jazzmuziek in het hartje van het oude stadscentrum. Jazz en Broadway-melodieën, Kroatische wijnen en Kroatische schilders zullen de herfstdagen in Dubrovnik een bij-zondere atmosfeer verlenen met kwa-litatief hoogstaande muziek, inheemse wijnen en unieke kunstwerken.

www.dubrovnikwinejazz.com

WINE & JAZZ FESTIVALDubrovnik 25 - 28/9

Fotografie: Željko Tutnjević

Page 73: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

MIDDEN-KROATIË

Page 74: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

74 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR74 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

VINCEKOVODe wijnroutevan Međimurje15/1

DE INTERNATIONALE DRUMWEEKBjelovar16 - 18/1

Ook de streek Međimurje heeft zijn gewoontes en ceremonieën die be-trekking hebben op de wijncultuur. Sommige daarvan gaan terug tot voor-christelijke tijden, zoals Vincekovo dat plaatsvindt in de periode dat het nieuwe wijnjaar in Međimurje begint, eind janu-ari. Traditioneel wordt Vincekovo door het volk gevierd omdat het geloofde dat het feest een goede vruchtbaarheid van de wijnranken in het komende jaar bewerkstelligde. Nu is de manifestatie Vincekovo er vooral voor de talrijke bezoekers, liefhebbers van wijn en na-tuur. De met sneeuw bedekte heuvels van Međimurje scheppen een idyllische sfeer voor een lange wandeling waar u van alle kanten uigelezen wijnen en traditionele gerechten van de streek worden aangeboden om te proeven, dit alles omgeven door altijd vrolijke en luidruchtige muzikanten.

www.strigova.infohttp://visitmedimurje.com

Ritme is de basis van alle muziek. Slag-instrumenten geven de solist ritmisch houvast, maar soms treden ze ook zelfstandig op. Slagwerkensembles zijn uiterst aantrekkelijk en dynamisch en daarom hoeft het niet te verbazen dat er steeds meer slagwerkshows komen die ook steeds beter worden bezocht. Een daarvan is de Internationale Drum-week in Bjelovar, waar de bekendste slagwerkers uit binnen- en buitenland optreden. Met hulp van de beste ritme-kunstenaars wordt ook u tot het hart van de muziek, het ritme, toegelaten.

www.tzbbz.hrwww.lisinski-bj.hr

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora Fotografie: Rudi Grula

Page 75: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 75MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 75

BOERENOPSTAND - DE SLAG BIJ STUBICADonja Stubica 8/2

SAMOBORSCARNAVAL “FAŠNIK”Samobor21/2 - 4/3

De manifestatie volgt de gebeurtenis-sen rond de boerenopstand die Matija Gubec in 1537 organiseerde. De laatste slag wordt nagespeeld met het leger van de feodalen met kanonnen, gewe-ren en boogschutters en daartegenover het legendarische leger van horigen. Er doen 150 verenigingsleden en nog eens 100 figuranten aan mee. Alles zit erin: een prachtige enscenering van de ge-vechten, de mislukte onderhandelingen en de tragische finale waarin de boeren verslagen worden, de boerenleider Ma-tija Gubec gepakt wordt en weggevoerd naar Zagreb. Er worden interessante workshops gehouden waaraan zowel ouders als kinderen kunnen meedoen, die dan verkleed als opstandeling of juist als feodaal deel kunnen uitmaken van het evenement.

www.tzdonjastubica.hrwww.druzba-vitezova.hr

Fotografie: Sven Šams

De gebeurtenis waar Samobor het hele jaar op wacht is de zogenaamde fašnik, het weelderige carnaval waarmee de bewoners van Samobor de kwade krachten van het vorige jaar wegjagen, afscheid nemen van de winter en hun hart openen voor de komende lente. Samobor is sinds 1885 het belangrijkste carnavalscentrum in dit deel van Kroa-tië. Gedurende die 10 dagen heerst er op de straat een zorgeloze vrolijkheid en de duizenden deelnemers verbergen een lach onder hun maskers, terwijl met vrolijke liedjes en dans het begin van nieuw leven wordt aangekondigd. Maar zo makkelijk gaat dat nu ook weer niet. De onzekerheid duurt tot het einde van het festival, als de veroordeling van Fašnik plaatsvindt, op het centrale plein, en hij als schuldige wordt aangewezen voor alles wat vorig jaar fout ging. Op hem richt zich alle woede en verdriet van het publiek. De pop wordt spectaculair in brand gestoken op carnavalsdinsdag, waarmee volgens het oude bijgeloof alle negatieve invloeden van het vorige jaar worden uitgebannen. Nadat Fašnik is gestraft, begint de algemene vrolijkheid, die het hele jaar moet duren.

www.fasnik.comwww.tz-samobor.hr

Fotografie: Goran Ternjej

Page 76: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

76 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR76 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

DAG VAN HET CENTRUM VAN DE WERELD

Ludbreg1/4

Als je de kaart van de wereld op tafel openvouwd, welke stad is dan het cen-trum van de wereld? Nee, het is geen 1-aprilgrap! In Ludbreg in de streek Po-dravina geloven ze al sinds lang vervlo-gen tijden dat juist vanuit dit Kroatische stadje de concentrische cirkels om de wereld worden getrokken waarop daar-na alle grote steden van de wereld zijn gebouwd. Ook geloven ze dat precies aan de andere kant van de wereld zich de tegenpool van Ludbreg bevindt – een eilandje in de zuidelijke Stille Oceaan met de naam Antipodes, een overblijf-sel van het oude Antipodravina. Als deel van deze folklore plaatsen de bewoners van Ludbreg ieder jaar een tegeltje op het centrale plein met daarop de naam van een wereldstad. Dat gebeurt ieder jaar als de verjaardag van Ludbreg, de Dag van de stad, wordt gevierd. De verjaardagstaart wordt aan alle bezoe-kers uitgedeeld en de streekwijn wordt direct uit de stadsfontein geschonken. Iedereen die zich kosmopoliet noemt, kan niet om een bezoek aan het cen-trum van de wereld heen.

www.ludbreg.hr

Fotografie: Darko Gorenak

HENGELAARS OVER HUN STADKoprivnica12 - 13/4

Zoetwatervis is een puur culinair genot. Daarnaast hangen er altijd romantische verhalen rondom de visvangst op de ri-vier. Het is heerlijk om aan de oever te zitten en te wachten op het moment dat er gebeten wordt. Veel mensen uit de streek rond Koprivnica en Križevac hou-den van deze vorm van ontspanning. Daarom zijn de gerechten die bereid worden van hun vangst extra lekker. Je krijgt de kans het lekkerste van het lekkerste te proeven op de manifestatie Vissers over hun stad. Er wordt namelijk zo’n 600 liter fiš-paprikaš (soort vispot) gemaakt in enorme ketels. Alle koks proberen de beste fiš-paprikaš te be-reiden en het resultaat van hun kunsten kan door u worden geproefd. Maar eet niet alleen wat anderen hebben gevan-gen, pak ook zelf een hengel en vang in een speciaal bassin uw eigen diner.

www.koprivnicatourism.com

Fotografie: Mario Borštnar

Page 77: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 77MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 77

HET FEEST VAN DE IRISDonja Stubica17/5

De iris bracht al in de antieke tijd door haar schoonheid de mensen in verruk-king. De mythes waarin ze voorkomt werden al door de oude Grieken verteld, maar ook in Kroatië komt ze veel voor in sprookjes en volksverhalen. In Kroa-tië is de iris zelfs de nationale plant en het Feest van de Iris geeft aan hoeveel de Kroaten geven om de rijkdom van de natuur. Bewonder de verschillende soorten van deze plant, bewonder al haar verschillende kleuren en natuurlijk haar betoverende geur. Deze manifesta-tie, een trekpleister voor alle bloemen-liefhebbers, wordt verder opgeluisterd door klassieke concerten, romantische bloemendansen, traditionele gerechten en natuurlijke vruchtensappen.

www.tzdonjastubica.hr

Fotografie: Nikola Sinković

URBANOVO -DE WIJNDAGEN IN DE OUDE ZRINSKI PROVINCIE

De wijnroute van Međimurje16 - 30/5

Urbanovo is een traditioneel interna-tionaal evenement ter promotie van wijnconsumptie. Doorvoor worden erkende topwijnen en traditionele cu-linaire specialiteiten uit de omgeving van Međimurje ingezet. De activiteiten spelen zich af langs de overbekende wijnroutes van Međimurje en in de wijnproeverijen die daaraan liggen. Gedurende de tien dagen dat het eve-nement duurt, kunt u genieten van een beurs, het Pušipelfestival, de Wijnspe-len, de Open-wijnkelderdagen etc.

www.strigova.infohttp://visitmedimurje.com

Fotografie: Denis Perčić

Page 78: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

78 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR78 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

Loreko - een beurs voor jacht, visserij, ecologie en plattelandstoerisme heeft een hele reeks aantrekkelijke evene-menten rond deze thema’s opgebouwd. Er wordt van alles tentoongesteld, van paarden en levend wild tot paardequi-page. De beurs wordt sinds 2009 ge-houden in de beursruimte van Gudovac en er nemen betrokkenen aan deel uit de toeristische sector (zoals reisbu-reaus) deel uit binnen- en buitenland.

www.bj-sajam.hrwww.tzbbz.hr

LOREKOBeursruimte Gudovac24 - 25/5

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

INTERNATIONAAL RIDDERTOERNOOI ST. HELENA

Sveti Ivan Zelina, 17 - 18/5

Moedige ridders strijden om uw aan-dacht. Maar hun strijd is slechts een deel van de ridderspelen en niemand hoeft bang te zijn gewond te raken. Toch slagen ze er ook zo in de middel-eeuwse sfeer van riddertoernooien op te roepen. De vonken van de zwaard-slagen vliegen in het rond en de dames volgen iedere slag zedig, maar met ingehouden adem. In de ridderkampen kunt u hun hele arsenaal aan middel-eeuwse wapens, bonte schilden en harnassen bewonderen. De honger wordt gestild met hete pap, gemaakt van vergeten graansoorten of gans met honing, bereid naar middeleeuws recept. Voor uw ogen speelt zich de be-legering van een stad af, de rotsstenen vliegen uit de katapulten en dan volgt er opnieuw een aanval, waarin gepoogd wordt de stadspoort te slechten. In het riddertoernooi St. Helena (viteški turniri Sveta Helena) hoeft u niet alleen toe-schouwer te zijn, u kunt ook meedoen en gaan boogschieten, paardrijden of rondrijden in een koets.

www.turnir-svetahelena.comwww.vitezovi-zelingradski.hr www.tz-zelina.hr

Fotografie: Branko Houška

Page 79: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 79MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 79

CULTUURDAGEN VAN LOVRAKVeliki Grđevac30/5 - 7/6

Met de verhalen van de geliefde Kroa-tische kinderschrijver Mato Lovrak zijn hele generaties kleintjes opgegroeid. Daarom verdient deze schrijver zijn eigen evenement. Een dergelijk ge-schenk gunnen de bewoners van Veliki Grđevac hem en daarom hebben zij in hun stadje een cultureel programma samengesteld. Het evenement is na-tuurlijk vooral op kinderen gericht en daarom wordt Veliki Grđevac een paar dagen een heuse kinderstad, die wordt ingericht naar de tekeningen uit de boeken van de schrijver. In het centrum Kukavica worden sportwedstrijden voor basisschoolkinderen gehouden en prij-zen uitgedeeld in het kader van de actie Ik houd van mijn land (Volim Hrvatsku); er zijn creatieve workshops voor het maken van traditionele souvenirs en voorwerpen die in Lovraks verhalen voorkomen. Kom met de kleintjes en laat ze kennis maken met de verhalen van deze geliefde kinderboekenschrij-ver.

www.turizam-bilogorabjelovar.com.hrwww.tzbbz.hr

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

DAG VAN HET EUROPESE OOIEVAARSDORPČigoć, juni

Misschien is het moeilijk te geloven, maar het gehucht Čigoć telt meer ge-vleugelde inwoners dan mensen. Er wonen namelijk slechts ongeveer 120 mensen en wel tweehonderd ooievaars, die beschouwd worden als mede-inwo-ners. Vanwege dit harmonische sa-menleven is Čigoć uitgeroepen tot het Eerste Europese Ooievaarsdorp. Ter ere daarvan wordt er een evenement ge-organiseerd, waar bezoekers met een rondvaartboot of paardenkoets worden rondgeleid. Er is ook een fietstocht uitgezet en je kunt het unieke moe-rasgebied Lonjsko polje bekijken. Voor diegenen die niet zoveel activiteit wil-len, zijn er ook concerten en is er een uitgelezen menu met streekgerechten. Leef mee met het dorp dat de ooievaars hebben uitverkoren als hun thuis.

www.pp-lonjsko-polje.hr

Fotografie: Edvard Bogović

Page 80: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

80 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR80 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

Dit evenement duurt zeven dagen en het eerste deel van de week is gevuld met verschillende lezingen van wijn-kenners, deskundige beoordeling van wijnen en rondetafelgesprekken gewijd aan druiventeelt, wijnmaken en het be-waren van wijn. De laatste drie dagen van het evenement (vrijdag, zaterdag en zondag) verandert het centrale plein van de stad van stadcentrum in een beurscentrum, waar bezoekers onder-meer kunnen genieten van een rijk aan-bod aan eten en drinken en een beurs voor oude ambachten. Folkloristische groepen uit alle hoeken van Kroatië, aero-picknick, live tamburica-muziek, karpers van het spit, gratis concerten van bekende Kroatische musici... al die dingen garanderen een waar feest in het centrum van de stad.

www.tz-daruvar.hr

VINODAR -WIJNTENTOONSTELLING EN OUDE AMBACHT BEURS, Daruvar, 1 - 8/6

Fotografie: Ksenija Škorić

In dit oude kerkdorp wordt een gastro-etno & muziekmanifestatie gehouden, die het oorspronkelijke, bijna al verge-ten dorpsleven in al haar schoonheid laat zien. Het vindt plaats op een paar geimproviseerde oude boerenhofjes, in een mooie natuurlijke omgeving. Hier wordt speciale aandacht geschonken aan het kaj-dialect van de streek, maar je kunt ook zelf met een wasbord kle-ding te wassen, hout hakken, klavervel-den maaien, de tuin verzorgen en het vee voeren. Je kunt leren werken met oude gereedschappen (aan een weef-getouw werken, een zeis scherpen, geplukte veren gebruiksklaar maken), traditionele gerechten en drankjes be-reiden (raki bereiden, witte kool plat-stampen, druiven persen, brood bak-ken, varkensvlees grillen...). Daarnaast kun je ook bij allerlei gelegenheden zingen en dansen. Deze voor de regio unieke manifestatie wordt afgesloten met het kaj-muziekfestival.

www.svetanedelja.hr

ONS GELIEFDE KAJSveta Nedeljameer Orešje1/6

Fotografija: Edi Kirschenheuter

Page 81: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 81MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 81

RIDDERTOERNOOI -DE MIDDELEEUWEN IN KROATISCH ZAGORJE

Gornja Stubica, 13 - 15/6

Meedoen aan een riddertoernooi was in de middeleeuwen een bijzondere erezaak. Alleen de dapperste en be-kwaamste ridders konden hun rivalen uitdagen, en alleen de meest heldhaf-tige onder hen konden als winnaars het toernooi verlaten. Natuurlijk, die tijden zijn al lang vervlogen, maar het lijkt alsof dit riddertoernooi de ridder-lijke eer uit haar eeuwenlange slaap gewekt heeft. De uitkomst van huidige ridderwedstrijden is misschien minder onzeker dan vroeger, maar het toernooi blijft even spannend. Bezoek het Mu-seum van de Boerenopstand in Gornja Stubica en vergroot je kennis over de heroïsche middeleeuwen.

www.viteski-turnir.comwww.mhz.hr

Fotografie: Miljenko Hegedić

ZOMER IN MARIJABISTRICAMarija Bistrica7/6 - 3/8

Deze al twintig jaar ononderbroken traditie staat in direct verband met de feestdag van Maria van Bistrica, wan-neer er concerten worden gehouden door culturele en kerkelijke muziekver-enigingen uit Bistrica, er houtbewerkers aanwezig zijn en er allerlei optredens worden gehouden en tentoonstellingen worden geopend. Op hetzelfde moment worden ook de beursdagen gehouden en zijn er evenementen zoals de pre-sentatie van oude gebruiken “Sporen van oude gebruiken” (Tragom starih običaja), de feestavond “De nacht van Bistrica” (Bistrička noć) en de wijd en zijd bekende nachtelijke processie met kaarsen. Gedurende de Zomer zijn er samenkomsten van culturele verenigingen, samenkomsten van bergwandelaars en wordt er van alles georganiseerd: een wandeling langs de bergwandelroute, competities tussen allerlei sportverenigingen, een fiets-tocht, brandoefeningen, workshops en theatervoorstellingen voor kinderen en feestavonden.

www.info-marija-bistrica.hr

Archief: VVV Marija Bistrica

Page 82: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

82 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR82 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

GROTE DAG VAN KRIŽEVCIKriževci 13 - 15/6

Lang geleden, in 1242, verborg koning Bela IV zich met zijn leger voor de Tar-taarse veroveraars binnen de stads-muren van Kalnik, een stad gelegen op de hellingen van de berg Kalnik. De boeren in de omgeving voelden mee met de moedige soldaten, die onder zware druk van de Tartaren stonden en zij voedden ze met pruimen. De frisse vruchten gaven de koninklijke soldaten zoveel kracht dat zij de voort-durende druk konden weerstaan en de Tartaarse aanval uiteindelijk afslaan. Daarom verleende Bela IV alle boeren die hem geholpen hadden een adellijke titel. Dat besluit maakte de burgerij van het nabijgelegen Križevci woedend en die woede duurde jarenlang, tot er een bruiloft plaatsvond tussen een van de pruimenboeren en een inwoonster van Križevci. Hun bruiloft was het beslis-sende moment: de vrede werd geslo-ten. De bewoners van Križevci voeren ook vandaag nog een toneeluitvoering op van die gebeurtenissen. Met het overhandigen van de sleutels van de stad aan de dorpsrechter begint een drie dagen durend feest.

www.tz-krizevci.hrwww.spravisce.com

Fotografie: Dalibor Brlek

TEREZIJANABjelovar13 - 15/6

Terezijana, het grootste evenement in Bjelovar is een meerdaags internationaal festival op het gebied van entertainment, cultuur en toerisme. Het evenement profileert zich als retrofestival door de muziek en andere podiumkunsten die er worden opgevoerd. Het oorspronkelijke idee om dit evenement te houden, onge-veer twee decennia geleden, had, zoals je aan de naam kan zien, te maken met keizerin Maria Theresia die in 1756 de stad Bjelovar stichtte. Als keizerin is ze nooit in Bjelovar geweest en er werd be-sloten dat dit historische onrecht recht-gezet moest worden en dat ze vanaf nu elk jaar in haar koets en onder begelei-ding van historische cavalerietroepen, de “Grenssoldaten-Huzaren van Bjelovar 1756”, de stad zou bezoeken tijdens de Terezijana. Er is een interessant aanbod op het gebied van horeca, vele straatar-tiesten, voorstellingen met traditionele ambachten en kunsten en drie podia waar gratis concerten met wereld- en retromuziek worden gehouden, in totaal drie dagen vol interessante gebeurtenis-sen. Kortom, Terezijana is een evene-ment dat het waard is om bezocht te worden.

www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr www.tzbbz.hr

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Page 83: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 83MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 83

PICOKIJADAĐurđevac27 - 29/6

Na een mislukte poging van de Turk-se vorst (Ulam-beg) om het fort van Đurđevac in een keer in te nemen, begon hij een uitputtende belegering, om de bewoners uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Toen er bin-nen de stadsmuren niets meer te eten was behalve een enkele haan, kwamen de bewoners met een wanhoopsplan. Ze stopten deze laatste hap eten in een kanon en schoten hem af naar het Turkse leger. De Ulam-beg trapte er in en geloofde dat Đurđevac meer dan ge-noeg te eten had, als ze zo verkwistend omsprongen met hun eten. Hij trok zijn leger terug en vervloekte de inwoners van de stad die hij ‘haantjes’ noemde. In een unieke toneelopvoering in de open lucht wordt deze beroemde le-gende eind juni nagespeeld. Het speelt zich op de historische locatie af, waar de legende zich ook afspeelt. Er doen honderden amateurtoneelspelers mee, en verder een equipe ruiters en profes-sionele acteurs. Dit evenement heeft de status van niet-materieel cultureel erfgoed van Kroatië verworven.

www.picokijada.com

Fotografie: Siniša Milašinović

DE MOTIEVEN VAN PODRAVINAKoprivnica27 - 29/6

De naïeve schilderkunst is een oor-spronkelijke Kroatische stijl, die zich bezig houdt met motieven uit het dorps-leven en al zijn schoonheid. Dat is het leven in de dorpen van Podravina met zijn wijdse velden, bossen en akkers. Vanwege dit alles verandert Koprivnica in het eerste weekend van juli in een enorm grote expositieruimte, die geheel aan de naïeve kunst gewijd is. Honderd bekende schilders zullen in de open-lucht schilderijen maken en zo wat van de schoonheid en het artistieke bereik laten zien waar deze schilderstroming bekend staat.

www.koprivnicatourism.com

Fotografie: Marijan Sušenj

Page 84: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

84 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR84 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

INTERNATIONALEBOOTTOCHT MET BOTENUIT HET MURAGEBIED

Sv. Martin na Muri5 - 6/7

Begin juli vertrekken er ongeveer vijftig traditionele houten boten vanuit Bad Rad4ersburg in Oostenrijk. Ze varen vervolgens door door Slovenië richting Sv. Martin na Muri. Deze driedaagse ecologische en toeristische manifesta-tie is een ware attractie voor iedereen die wel een beetje van adrenaline, be-schermde natuur en traditionele cultuur houdt. Door een veelheid aan entertain-mentprogramma’s kunt u de Mura op een unieke manier beleven als vormer en schepper van een weelderige flora en fauna met bedreigde en zelfs uitge-storven soorten.

www.svetimartin.hrhttp://visitmedimurje.com

Fotografie: Rudi Grula

BEVELEN ONDER DE LINDEČazma/Miklouš13/7

In juli vieren de inwoners van het plaats-je Miklouš en omgeving hun culturele tradities en oude gewoontes. Ze halen hun zorgvuldig bewaarde oude voor-werpen en klederdracht tevoorschijn, versieren de huizen en straten met traditionele versieringen en ontvangen hun gasten in een vrolijke stemming. De mannen tonen hun handigheid in de omgang met oude gereedschappen en de vrouwen bieden stroedels en ander gebak aan. Een feestelijke optocht voert iedereen naar de eeuwenoude linde, waaronder de dorpsoudste grappige bevelen uitdeelt. Die bevelen vormen vaak een commentaar op actuele ge-beurtenissen, maar op een traditionele manier, om te laten zien hoe de mensen vroeger met hun problemen omgingen. Het bevel eindigt altijd met de oproep aan de jongeren om vrolijk te zijn en met zang en dans donkere gedachten te verjagen. De vrolijke stemming werkt aanstekelijk en doortrekt alle aanwezi-gen op die feestelijke dag.

www.tz-cazma.hrwww.cazma.hrwww.tzbbz.hr

Fotografie: Davor Kirin, Franjo Jagatić

Page 85: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 85MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 85

PORCIJUNKULOVOČakovec30/7 - 3/8

Het stadje Čakovec is de adellijke fa-milie Zrinski dankbaar, omdat hun be-wind in deze streken een aanzienlijke economische en culturele bloei inhield. Daarom wordt in Čakovec een cultureel zomerprogramma gehouden ter ere van de familie Zrinski. Behalve concerten, toneelvoorstellingen en exposities die in de zomer kunnen worden bezocht, is misschien wel de grootste publieks-trekker de wisseling van de wacht van de Zrinski garde, die zich iedere zaterdag afspeelt voor de “adelaar”, een standbeeld van Nikola Zrinski. De cultuurzomer eindigt op de feestdag van de Maagd van de Engelen, ofwel Porcijunkula, de belangrijkste kermis van de streek, wanneer het volk sa-menkomt voor concerten, presentaties van oude ambachten, kunstenaarsko-lonies, wedstrijden boogschieten en paardenrennen.

www.tourism-cakovec.hrhttp://visitmedimurje.com

Fotografie: Rudi Grula

ZOMER BIJ DEPREHISTORISCHEMENS VAN KRAPINAKrapina, augustus(elke zondag)

Een van de meest indrukwekkende symbolen van het stadje Krapina is de prehistorische mens die hier is gevon-den. Het is de trots van het stadje om-dat het een bewijs vormt van de oude en rijke geschiedenis van de streek. Een bezoek aan Krapina is daarom te-gelijk een bezoek aan een beroemde archeologische vindplaats, de wieg vande mensheid in deze regio. In augustusvindt op de straten van Krapina een gevarieerd programma plaats onder denaam Zomer bij de prehistorische mensvan Krapina. Op de vijf zondagen in augustus worden op de vindplaats Hušnjakovo thematische programma’s georganiseerd: Purgerska nedelja (Burgerzondag), Nedelja krapinskog pračovjeka (Zondag van de prehisto-rische Krapina-mens) en Etno nedelja (Etnozondag).

www.tzg-krapina.hr

Fotografie: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

Page 86: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

86 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR86 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

ŠPANCIRFESTVaraždin23/8 - 1/9

Ieder jaar komen er meer gasten naar Varaždin om daar met de bewoners op een “traditionele” manier hun vrije tijd te besteden: nonchalant slenteren door de straten van de stad, wat de bewo-ners van Varaždin španciranje noemen. Gedurende tien dagen verandert het stadje in een bont straatfeest, een stad vol lach en vrolijkheid. Op straat wemelt het van de musici, performers, acteurs en andere entertainers. Verder staat de hele stad in het teken van Kroatische tradities. Er zijn kramen vol producten van traditionele ambachten, toegepaste kunst, voedsel en drank gemaakt naar traditionele recepten en allerlei sou-venirs. Tijdens het Špancirfest kun je in Varaždin makkelijk verdwalen. Je aandacht wordt in deze zee van creati-viteit en fantasie steeds weer door iets anders getrokken en de tijd verstrijkt zonder dat je het door hebt. Je kunt de hele dag slenteren en er ineens achter komen dat het al avond is en dat je al-weer naar bed moet.

www.spancirfest.com

Fotografie: Siniša Sović

WAT ATEN ONZE VOOROUDERS (KAJSU JELI NAŠI STARI)

Vrbovec, 23 - 25/8

Het binnenland van Kroatië staat be-kend om zijn keuken. Ieder stadje heeft zijn eigen traditionele recepten en speciale bereidingswijzen. Het stadje Vrbovec presenteert eind augustus zijn traditionele culinaire aanbod in het ka-der van het evenement Wat aten onze voorouders. De hele stad ruikt die dag naar traditionele gerechten die met lief-de zijn bereid en die de bezoeker voor altijd zullen bijblijven. De bewoners van Vrbovec wedijveren onderling in het bereiden van de beste traditionele maaltijd. Een en ander wordt natuurlijk opgeluisterd met sportwedstrijden en een muzikaal programma.

www.vrbovec.hr

Fotografie: Dražen Breitenfeld

Page 87: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 87MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 87

KELTISCHE NACHTSisakseptember

Als de septembermaan aan zijn nieuwe cyclus begint en de nacht over Sisak valt, zou een toevallige bezoeker kun-nen denken dat hij in een gat in de tijd is gevallen, vele eeuwen terug. Het verre verleden waarin vlotten over de rivier Kupa voeren en ridders en feeën door de straatjes van Sisak trokken. Wees niet bang, het is slechts een voorstelling. De rivier vormt het podium voor een één uur durende voorstelling, waarin Sisak zijn verleden weer tot leven brengt. Over de Kupa vaart een vloot van vijf vlotten, twintig bootjes en driehonderd drijvende fakkels. Vanaf de vaartuigen worden beelden uit het leven van de Kelten en de Romeinen getoond. Alle vaartuigen zijn versierd met fakkels en andere decoraties en de kijker wordt door de voorstelling geleid door een stem uit een speaker die staat opgesteld op de oever van de Kupa, waar ooit de Kelten leefden.

www.sisakturist.com

Fotografie: Igor Palotay

RENAISSANCEFESTIVAL

Koprivnica28 - 31/8

Aan de stadsmuren van het oude stadje Koprivnica speelt zich in september een waar historisch spektakel af. Rid-ders slijpen hun zwaarden in hun ten-ten en strijden om de hand van een maagd, jagersvalken doorkruisen het luchtruim en voeren de bevelen van de valkenier uit, handelaars en ambachts-lieden prijzen uit volle borst hun waar aan die bestaat uit allerlei handwerk en voorwerpen die typisch zijn voor het verre verleden. Door de straten trekken de onweerstaanbare geuren van de renaissancekeuken, exotische specerijen die eens werden genuttigd. De enige regel die geldt op dit Renais-sancefestival, is dat niets mag verraden dat we ons eigenlijk in de 21ste eeuw bevinden.

www.koprivnicatourism.hr

Fotografie: Ivan Brkić

Page 88: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

88 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR88 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

HERFST VAN VOLODERPopovačaseptember

Als de eerste druiventrossen worden geoogst in de wijngaarden, begint de Herfst van Voloder. Al 41 jaar lang viert men hier het begin van de druivenoogst op dezelfde manier. Ook dit jaar is er een wijnbeurs, waar folkloregroepen uit heel Kroatië optreden. Er wordt een expositie ingericht met foto’s, gereed-schappen voor wijnbouw en fruitteelt, klederdracht en allerlei handgemaakte producten. In het avondprogramma is ook gedacht aan de jeugd. Er zullen populaire sterren optreden en een groot vuurwerk markeert het einde van het evenement. Wij bevelen alle ware wijn-liefhebbers een bezoek aan Voloder van harte aan. Kom in september en doe mee aan de viering van de geneugten van de wijn.

www.popovaca.hr

Fotografie: Zdenko Cvetko

Dit wijnfeest in de herfst wordt al voorde 20ste keer gehouden en geldt als het belangrijkste evenement in Jaska en omgeving. In september worden de wijnen en wijnbouwers van de streek in het zonnetje gezet en wordt de nieuwe oogst ingeluid. Overdag is er een programma boordevol kunst en cultuur, kan er wijn worden geproefd en gekocht en is er te eten en te drinken. ‘s Avonds is er in de grote tent amu-sement dat je niet mag missen! Verder zijn er exposities rond het thema ‘wijn’, sportevenemente, een wijnwandeltochten nog veel meer. De Wijndagen van Jastrebarsko is ook het evenement waar zich traditioneel de kandidaten voor de titel ‘Wijnkoningin van de regio Zagreb’ presenteren.

www.jastrebarsko.hrwww.tzgj.hr

DE WIJNDAGEN VAN JASTREBARSKO Jastrebarskoseptember

Archief: VVV Jastrebarsko

Page 89: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 89MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 89

WEEK VAN DEKAJKAVISCHECULTUURKrapina, 7 - 13/9

Gedurende deze zeven dagen kunnen bezoekers van Krapina zelf nagaan hoe levend en actueel de cultuur van het kajkavische dialect vandaag de dag nog is. Je kunt een exposities bezoeken met de naam Kaj u riječi,slici, pjesmi i plesu (Kajkavisch in woord, beeld, zang en dans)en Kaj najmlajši je najslajši (Het jongst Kajkavisch is het best). De exposities laten zien dat de kajkavische cultuur een wezenlijk onderdeel is van de geschreven cultuur van Kroatië, van beeldende poëzie en talloze verhalen. Krapina zal die dagen ook gastheer zijn van de beurs Gde se još to kupiti more (Waar je dat nog kan kopen), en de sfeer zal worden opgeluisterd door een concert met twintig nieuwe kajkavische liederen. Dit is slechts een klein deel van het programma dat zal worden ge-houden op het plein Trg Ljudevita Gaja, in de stadsgalerie van Krapina, in het evolutiemuseum Hušnjakovo en in de festivalzalen. Maar alleen al een wan-deling door de stad dompelt je onder in de bekende gastvrijheid van Zagorje.

www.tzg-krapina.hr

Fotografie: Željko Frankol

De derde Kroaat die tot heilige werd uit-geroepen komt uit Križevci. Hij heette Marko Krizin, werd priester, studeerde theologie in Wenen en Graz en ver-bleef in Rome. Tijdens de Dertigjarige oorlog (1618-1648) was hij in Košice, waar hij met Melchior Grodziecki en Istvan Pongraczo werd gemarteld en zo de dood vond. In 1904 kreeg hij de titel Gezegende en in 1995 werd hij in Košice gecannoniseerd. Er is een mooi spiritueel programma opgesteld voor de Dagen van de Heilige Marko van Križevci, beschermheilige van deze stad, van de regio Koprivnica-Križevci en van het bisdom.

www.svanakrizevci.info

DAGEN VAN DE HEILIGE MARKO VAN KRIŽEVCIKriževci, 7/9

Archief: VVV Križevci

Page 90: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

90 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR90 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

INTERNATIONAAL KANTFESTIVALLepoglava 18 - 22/9

Men neemt aan dat de Paulinisten, de witte broeders, enkele eeuwen geleden het kant naar de Kroatische gebieden brachten. De inwoners van de dorpen herkenden de kwaliteit en schoonheid van deze stof meteen en begonnen met kant te werken. Daarmee startten ze een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze zijn trots op hun vaardigheden met kant en op het feit dat het door UNESCO op de lijst van immaterieel wereldcultuurerfgoed is gezet, en willen dat tonen op het Inter-nationaal Kantfestival, dat in september wordt gehouden. Op dit festival wordt de etnografische waarde van kant belicht. Hoewel de bezoekers kant uit heel Eu-ropa kunnen bewonderen, bijvoorbeeld uit Hongarije, Slovenië, België, Estland en Spanje, blijken de oorspronkelijk Kroatische producten, zoals het kant uit Lepoglava en van Pag, Sv. Marija en Hvar, extra in de smaak te vallen.

www.cipkarski-festival.comwww.ekomuzej-lepoglava.hr

Fotografie: Božidar Breški

BAROKAVONDENVAN VARAŽDINVaraždin20/9 - 2/10

De concerten in het kader van de Baro-kavonden van Varaždin nemen ons mee naar een verleden van enkele eeuwen terug, toen deze muziek een zeer es-thetische kunstvorm was. De vele con-certen van gerenommeerde binnen- en buitenlandse ensembles brengen een moderne interpretatie van barokmuziek ten gehore en geven een romantische sfeer aan deze barokstad. De avonden hebben ook een belangwekkend karak-ter vanuit musicologisch perspectief; er wordt vaak een recent ontdekt werk gespeeld of een stuk dat niet eerder is uitgevoerd, waarvan de ware glans nu pas ontdekt wordt. De Barokavonden hebben door de moderne interpretatie van reeds bekende werken een solide reputatie opgebouwd in de wereld van de barokmuziek. Wanneer de snaren van de viool en de cello worden beroerd door de strijkstok, wordt de fantasie elke keer weer geprikkeld en begint er een lange muzikale reis.

www.vbv.hr

Fotografie: Helena Huet

Page 91: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 91MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 91

DAGEN VANJELAČIĆZaprešić4 - 19/10

Josip Jelačić was een Kroatische ban (onderkoning) wiens naam symbool staat voor het Kroatische verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid van de imperialistische veroveraars. Na een turbulent leven, gewijd aan de landsbelangen, werd hij na zijn dood in 1859 opgebaard in de kapel Sv. Josip in Zaprešić. Daarom viert Zaprešić op de Dag van de Stad het leven en werk van deze gigant. Als onderdeel van de manifestatie gedenkt men in mei zijn sterfdag en in oktober zijn geboorte-dag. Er worden dan een reeks culturele en sportieve evenementen gehouden, naast ander amusement en de tradi-tionele ondernemersbeurs. Bezoekers kunnen ook het Nieuwe Hof van Jelačić (Novi dvori Jelačićevi) bezoeken, een goed voorbeeld van de manier waarop cultureel erfgoed kan worden gerestau-reerd.

www.zapresic.hr

Fotografie: Dražen Breitenfeld

KASTANJEFEEST “KESTENIJADA”Hrvatska Kostajnicaoktober

Er is geen kastanjegerecht dat ont-breekt op het kastanjefeest kostajnička kestenijada. Maar behalve dat je er van alles kunt proeven, zoals gebakken en gekookte kastanjes of toetjes van kas-tanjepuree, kun je ook meedoen aan het kastanjerapen. Hier kun je samen met anderen door kastanjebossen lo-pen onder gezang; alles wat bijdraagt aan een goede stemming is aanwezig.

www.hrvatska-kostajnica.hr

Fotografie: Antun Pavičić

Page 92: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

92 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR92 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

ASSITEJČakovec14 - 18/10

Eens per jaar is het stadje Čakovec de gastheer van toneelspelers die hun leven hebben gewijd aan het meest dankbare, maar ook meest veeleisende publiek: kinderen. Kinderen vergeten alles wat hun hoofdjes vermoeit voor een uur of twee wanneer de beste ‘kin-deracteurs’ een voorstelling uitvoeren. In de vijf dagen die alleen voor hen be-doeld zijn, heerst in Čakovec een uiterst vrolijke sfeer vol speelsheid en gelach, die ook aanstekelijk werkt op de vol-wassenen. Neem de kinderen mee uit en geniet van toptheater samen met de vele kinderen van Međimurje.

www.assitej.hrwww.czk-cakovec.hr

Fotografie: Mario Jakšić

De gebruiken en tradities rond Sint Maarten die zijn vastgelegd in de zoge-naamde “statuten van Križevac” en de “regelementen van Koprivnica” kennen een lange geschiedenis. De grote “Špe-lancija van Martin” is een vergadering van een dertigtal “Sint Maarten-bi-sschoppen” uit heel Kroatië. Ze kiezen uit hun midden de Grote meester van de Sint Maartenceremonie, een primus inter pares, waaraan ze het zegel en de bisschopsmijter toevertrouwen. In een uniek ritueel dopen ze uiteindelijk de most tot wijn en geven aan de ei-genaar een “doopattestatie” als bewijs dat de “heidense” most veranderd is in goede wijn die met plezier gedronken zal worden. Buiten het programma om kunnen de bezoekers genieten van een goed glas wijn die hun op de proeve-rij zal worden aangeboden door gere-nommeerde wijnmakers uit Kroatië en uit het buitenland evenals door de leden van de wijnmakersvereniging.

www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr

DE GROTE SINT MAARTEN-KLUCHT Koprivnica24.10.

Archief: TZ KKŽ

Page 93: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 93MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr 93

ST. MAARTENSWIJNFEEST REGIO ZAGREBDugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko Vrbovec, 11/11

In november verandert op St. Maarten de most in wijn. De populaire Martinje is de feestdag van de wijn. Het is een gewoonte die diep geworteld is in de tradities van het noordwestelijke deel van Kroatië en die ook vandaag de dag nog op speciale wijze wordt gevierd. In de regio Zagreb viert men Martinje in veel van de dorpen en steden. Onder hen onderscheiden zich vooral Dugo Selo, waarvan St. Maarten de schuts-patroon is, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica en Jastrebarsko.

www.tz-samobor.hrwww.tzvg.hrwww.tzds.hrwww.tz-zelina.hrwww.tzgj.hrwww.tz-vrbovec.hr

Fotografie: Nada Kozić

Deze beurs voor ambachten en be-drijven begon in 1996. Toen presen-teerden 30 producenten uit de regio Križevci voor het eerst hun producten. Door gezamenlijke inspanningen is de beurs sinds die tijd blijven doorgroeien, waardoor het nu de grootste econo-mische manifestatie in de regio is. In 2008 mocht de beurs zich ook officieel Regionaal noemen en kwam het op de kalander terecht van de belangrijkste beurzen van het land. Omdat de beurs in de wijnmaand wordt gehouden, wordt er ook de most gedoopt, vol-gens het Statuut van Križevci. De beurs vormt een geslaagde mix van economie en toerisme. Deel van het programma zijn een modeshow, een presentatie van de nieuwste kapsels, sportwed-strijden, educatieve workshops en een pretpark voor kinderen, een proeverij van eten en drinken van de streek etc.

www.kpc.hr

AMBACHTEN- ENBEDRIJVENBEURS VAN DE REGIOKOPRIVNICA-KRIŽEVCI Križevci, 7 - 9/11

Archief: VVV Križevci

Page 94: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

94 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR94 www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË

MIJNWERKERSDAGEN VAN IVANECIvanec4/12

De Mijnwerkersdagen van Ivanec wijzen met hun programma op het belang van het bewaren van het culturele erfgoed van Ivanec en de educatie van jongere generaties daarin. De tentoonstelling waar oude mijnwerkersvoorwerpen worden getoond biedt daarvoor een mooie kans. Zo kan iedereen zich er-van overtuigen dat onze voorouders een zwaar leven hadden. De tentoonstel-ling wordt aangevuld met werken van kinderen over het thema mijnwerkers en met mijnwerkersbeelden. Toch is het aantrekkelijkste deel van het eve-nement de optocht van de historische legereenheid het Mijnwerkersbataljon van Ivanec, dat de gasten onthaalt en ervoor zorgt dat iedereen plezier heeft.

www.ivanec-turizam.hrwww.ivanecki-vitezovi.hr

KERSTVERHAAL IN ČAZMAGrabovnica6/12/2014 - 8/1/2015

Alle kerstverhalen zijn romantisch en leerzaam, vooral als je gast bent van de familie Salaj in Grabovnica. De familie Salaj bereidt namelijk in de kersttijd een speciale lekkernij voor alle liefheb-bers van de echte kerstsfeer! In die tijd is hun erf verlicht met honderdduizen-den veelkleurige lichtjes, die met elkaar een fantastische kleurenspel vormen voor iedere bezoeker. De kerststal, de kribbe en de kerstverlichting over het hele erf bieden u ‘s nachts het onver-getelijke gevoel in een sprookjeswereld te zijn beland, de wereld van een echt Kroatisch kerstverhaal.

www.tzbbz.hrwww.tz-cazma.hr

Archief: VVV provincie Bjelovar-BilogoraFotografie: D. Gorenak, B. Jagetić Daraboš, B. Težak

Page 95: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

SLAVONIË

Page 96: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

96 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR96 www.croatia.hr SLAVONIË

VINCELOVO IN KUTJEVOKutjevo18/1

ŠOKAČKO SIJELOŽupanja22/2 - 4/3

Vincelovo in Kutjevo is een traditio-neel volksfeest ter ere van St. Vinko, beschermheilige van de wijnbouwers van deze streek. Hiermee wordt het begin van het snoeien van de wijnran-ken gevierd. De manifestatie wordt in aanwezigheid van enkele duizenden bezoekers gehouden op het enige plein van het land, dat naar een wijnsoort is genoemd, plein Graševina. Het begint allemaal met het ontsteken van het Vincelovo vuur, waaromheen traditio-neel gerechten worden gebakken. In de wijnkelders is een keur aan de beste wijnen uit de streek uitgestald. Naast de wijnen en het eten is er ook ruimte voor ambachtelijk werk, zoals hand-werk en producten van de goudsmid en er zijn zeevruchten, gebracht door de ambachtslieden uit de zeestreken. Dit wordt amusement van de bovenste plank, met folklore, blaas-, mandoline-muziek, gezang en dans tot diep in de nacht, dit alles bestrooid met de onver-getelijke humor van de presentator.

www.tz-kutjevo.hr

Alle inspanningen van het stadje Županja om het onschatbare culturele erfgoed van de Šokci (inheemse be-volking) te behouden, staan centraal tijdens dit evenement, gebaseerd op de rijkdom en weelde van de Slavonische traditie. Op straat vindt je prachtig ge-decoreerde koetsen, alsof ze zo uit het museum zijn gestolen. Trotse koetsiers, gekleed in de mooiste Slavonische kle-derdracht, mennen de paarden. De speciale optocht, die altijd een attractie is voor de gasten, waar ze ook vandaan komen, houdt zich nauwkeurig aan de passende tradities en gewoonten. Er is rakija (brandewijn) en Slavoons varkensvlees. Folkloregroepen uit bin-nen- en buitenland vullen het bonte programma aan tot een geheel dat nie-mand wil missen.

www.tz-zupanja.hr

Archief: VVV provincie Požeško-slavonska Fotografie: Franjo Andrašević

Page 97: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 97SLAVONIË www.croatia.hr 97

FESTIVAL VAN DEDOCUMENTAIREROCKFILM “DORF”

Vinkovci, 6 - 9/3

Net zoals muzikale documentaires beeld en geluid op een ideale manier verbin-den, verbindt DORF de liefhebbers van film en van muziek. In de inspirerende setting van het stadje Vinkovci vindt het onconventionele Festival van de docu-mentaire rockfilm plaats. Er zijn films uit binnen- en buitenland en een bonte verzameling van genres en innovatieve films over muzikale idolen, die niet al-leen de kenners, maar ook gewone lief-hebbers in verrukking zullen brengen. Er zijn ook dit jaar weer tal van work-shops, exposities, boekpromoties en natuurlijk concerten.

www.dorf-vk.com

Archief: VVV provincie Vukovar-Srijem

IN DE SPROOKJESWERELD VAN IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

Slavonski Brod, 13 - 18/4

Ivana Brlić Mažuranić, Kroatisch schrijf-ster van de prachtigste kindersprook-jes, woonde een deel van haar leven in Slavonski Brod. Daarom viert men hier ieder jaar haar geboortedag in een feest van speelse fantasie. Een week lang, zolang als het evenement duurt, is de hele stad het brandpunt van de kinderwereld en workshops op het ge-bied van literatuur, beeldende kunst en fotografie. Dit kinderevenement begint met een voorstelling op het Plein van Ivana (Ivanin trg), voor het huis waar de schrijfster woonde. Het eindigt met het teruggeven van de sleutels van de stad aan de burgemeester en een toneelopvoering in basisschool Ivana Brlić Mažuranić, de school die door het hele land bekend is als de bonte school, want zowel op de binnenmuren als de buitenmuren zijn er personages uit Ivana’s sprookjes geschilderd.

www.slavonski-brod.hrwww.usvijetubajki.org

Fotografie: Josip Perčević

Page 98: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

98 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR98 www.croatia.hr SLAVONIË

KROATISCH FESTIVAL VAN DE EENMINUUTSFILMPožega, mei

Een speciale uitdaging voor filmma-kers is het formaat eenminuutsfilm. Een dergelijk formaat vereist een aan-zienlijke inspanning in het uitdenken en de uitvoering van een idee. In niet meer dan een minuut moet een film alle elementen hebben die een verhaal kenmerken: een plot, een climax en een ontknoping. Ook amateurs die niet de middelen hebben een grotere film te maken, maar misschien wel het talent daarvoor, voelen zich vaak aangetrok-ken tot de eenminuutsfilm. Een verza-meling films van alle soorten genres, thematieken en boodschappen, die slechts gemeen hebben dat ze een mi-nuut duren, kunt u bekijken in Požega op het Festival van de eenminuutsfilm, een festival dat de laatste jaren buiten-gewone waardering in de rest van de wereld heeft verkregen.

www.crominute.hr

Fotografie: D. Mirković

Op de twee avonden van het Festival van de Geestelijke Muziek, Bonofest, in Vukovar, worden niet alleen beken-de namen uit de wereld van de muziek voorgesteld, maar ook werken van minder bekende jongere componisten. Doel is de schoonheid van de geeste-lijke muziek te presenteren, maar ook librettisten en componisten te stimu-leren nieuwe spirituele composities te schrijven, waarin de boodschap van de schoonheid van het geloof en de menselijke behoefte daaraan wordt overgedragen. Symbolisch is dat deze spiritueel-muzikale vernieuwing plaat-svindt in Vukovar, dat nadat het zware oorlogsschade leed, door een spiritueel vernieuwingsproces moest gaan.

www.filipjakov-vu.com

FESTIVAL VAN DE GEESTELIJKE MUZIEK BONOFESTVukovar, mei

Fotografie: Design Studio D

Page 99: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 99SLAVONIË www.croatia.hr 99

Papuk- het eerste geopark in Kroatië viert samen met de andere Europese geoparken de Europese week van de geoparken. Deze manifestatie wordt elk jaar eind mei en begin juni gehouden. Doel is het publiek bewust te maken van het belang van de bescherming en promotie van het geologische erfgoed en daarnaast het publiek te informe-ren over geotoeristische en educatieve mogelijkheden in de geoparken. Er is van alles te doen. Er zijn publieke dis-cussies, workshops voor basisschool-kinderen, rondleidingen, fietstochten enz. Bezoek Papuk tijdens de Europese week van de Geoparken!

www.pp-papuk.hrwww.papukgeopark.com

EUROPESE WEEK VAN DE GEOPARKENPapuk, mei - juni

Fotografie: JU PP Papuk

FOLKLORE OPTOCHT “LATEN WE ONZE TRADITIES BEHOUDEN” DE LANGSTE TAFELVelika, 23 - 25/5

Het laatste weekend van mei wordt er Ieder jaar sinds 1990 in Velika een fol-klore festival gehouden dat een interna-tionaal tintje heeft. Er nemen culturele verenigingen en folkloreroepen deel uit Kroatië, Bosnië, Servië, Hongarije en Roemenië aan deel. Deze deelnemers verblijven enkele dagen bij de inwo-ners van Velika, een prachtige blijk van vriendschap en gastvrijheid. Eerst trekt een optocht van de deelnemers door de plaats, daarna volgen de podium-optredens. Deel van het festival is De langste tafel, een manifestatie waar op een tafel van een kilometer lang tra-ditionele gerechten uit heel Kroatië en uit de buurlanden worden aangeboden. Natuurlijk ontbreken de traditionele drankjes daarbij niet.

www.tz-velika.com

Archief: VVV Velika

Page 100: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

100 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR100 www.croatia.hr SLAVONIË

LENTE VAN ORAHOVACOrahovica26/5 - 1/6

Op het meerdaagse evenement Lente van Orahovac opent het stadje Oraho-vac zijn deuren voor bezoekers uit de hele wereld. Deze gelegenheid mar-keert het begin van het toeristische seizoen in Orahovac. Het programma is divers, er is voor elk wat wils. Sport-liefhebbers kunnen zich verheugen op een zaalvoetbaltoernooi en een kegel-toernooi. Cultuurliefhebbers kunnen hun plekje vinden bij een van de to-neelvoorstellingen. Publiek dat voor de muziek komt kan terecht bij optredens van folkloregroepen en concerten van Kroatische pop- en rocksterren.

www.tzgorahovica.hr

Fotografie: Josip Nemec

ZOMER VANPAKRACPakracjuni - juli

Pakrac viert zijn middeleeuwse erfgoed met de multimediale manifestatie Zo-mer in Pakrac. Behalve toneelvoorstel-lingen en allerlei soorten concerten zijn er sportevenementen, zoals fiets-tochten, zaalvoetbalwedstrijden, een mountainbikemarathon door de bergen of een seminar in de vechtsporten. Het staat allemaal in het teken van de mid-deleeuwen, toen in Pakrac de tempe-liers en de Johannieten verbleven. De stad heeft ook een belangrijke econo-mische rol vervuld, omdat het als eer-ste en enige in het Kroatië van die tijd munten mocht slaan.

www.pakrac.hrwww.tz-pakrac.hr

Archief: VVV Pakrac

Page 101: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 101SLAVONIË www.croatia.hr 101

REIDANS VAN SLAVONSKI BROD (BRODSKO KOLO)Slavonski Brod, 1 - 15/6

Slavonski Brod staat bekend om zijn tradities, waaronder de bekendste ze-ker de Brodsko kolo is. Vroeger werd tijdens de Dag van de heilige Stipan Brođan op het centrale plein de grote Brodsko kolo gedanst, een reidans die niet zelden werd gevormd door hon-derden met elkaar verbonden handen van prachtig geklede jongens en meis-jes. Ook vandaag de dag leeft de stad voor deze kolo, maar het programma dat naar aanleiding van deze traditie is opgesteld, is een beetje anders. Bezoe-kers kunnen diverse etnografische en kunsttentoonstellingen, kindershows, een taart- en gebakbeurs, een koetsen-schouw bezoeken en/of de paardenren-nen bekijken. Door de hele stad klinkt muziek van de diverse podia waar ko-ren en folkloregroepen optreden. Een echte publiekstrekker is de verkiezing van de Miss Kroatië in Klederdracht. Bied een ander je hand, houd stevig vast en laat niet toe dat de Brodsko kolo wordt doorbroken.

www.brodsko-kolo.comwww.fa-broda.hr

Fotografie: Darko Janković

MEEZINGER VANBARANJA (BARANJSKI BEĆARAC)

Draž, 5 - 6/6

De mensen uit de streek Baranja staan erom bekend dat elke bijeenkomst bij hen een feest is. Geen enkel feest in Baranja is saai. Een bewijs daarvoor is de Baranjski bećarac in het plaatsje Draž. Naast optredens van talrijke folkloregroepen, de gezamenlijke uit-voering van een volksdans en een overvloedige dis vol voedsel en drank, worden in Draž ook Miss- en Misterver-kiezingen gehouden en kun je mode-shows bijwonen of exposities bezoeken met handgemaakte producten, antiek meubilair, oude gereedschappen en raadselachtige voorwerpen van groot-moeders zolder. Een pure voltreffer als je je interesseert voor de tradities van de streek Baranja. Maar ook een groot feest natuurlijk!

www.draz.hrwww.tz-draz.hr

Fotografie: Antonio Sobol

Page 102: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

102 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR102 www.croatia.hr SLAVONIË

FESTIVAL “ĐAKOVAČKI VEZOVI” (BORDUURWERK VAN ĐAKOVO)

Đakovo, 7/6 - 6/7

Đakovo viert ‘s zomers een lange en rijke traditie. Tijdens de unieke juli-manifestatie worden in Đakovo drie verschillende soorten culturele traditie van Slavonië gepresenteerd. Ten eerste folklore, waar bezoekers kunnen genie-ten van vele muzikale programma’s. Ten tweede gastronomie, waar de hoogtepunten worden gevormd door de beroemde fiš-paprikaš (een soort vispot) en de heerlijke Slavonische vleesgerechten čobanac (vleespot) en đakovački kulen (pittige worst). En ten derde de paardenfoktraditie, die in alle pracht wordt gepresenteerd op de paardenrenbaan van Đakovo. Ook dit jaar zullen de liefhebbers van de cultuur en historie van Slavonië en Baranja met duizenden tegelijkertijd kunnen genie-ten van de klederdracht, muziek, dans en tradities waar men in deze streek bijzonder trots op is. En iedereen kan meedoen aan de bonte en feestelijke optocht.

www.tzdjakovo.eu

Fotografie: Željko Brzica

De traditie van ljelje, dat in Gorjani op Pinksteren gehouden wordt, dateert al van het begin van de vorige eeuw. Een gezelschap van dorpsmeisjes verkleed in kostuums van koningen en koningin-nen gaan naar de de heilige mis, waar-na ze voor de kerk de kolo-dans onder begeleiding van tambura-spelers op-voeren. Van de kerk gaan ze in optocht door het dorp en bezoeken de huizen waar ze uitgenodigd worden. De Ljelje verspreiden een goed humeur, gelach en gezang door het dorp. Gewoonlijk worden ze begeleid door een muzikant, een doedelzakspeler, en twee man-nelijke “bedelaars”. Als we de heden-daagse ljelje vergelijken met die uit het begin van de 20ste eeuw, is er geen noemenswaardig verschil te bemerken.

www.tzosbarzup.hr

DE JAARLIJKSELENTEPROCESSIE “KRALJICE” (LJELJE)Gorjani, 8/6

Archief: VVV provincie Osijek-Baranja

Page 103: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 103SLAVONIË www.croatia.hr 103

DE LIEDEREN VAN PODRAVINA EN DRAVA-GEBIEDPitomača, 13 - 14/6

De streek van rond de rivier Drava vindt zijn afspiegeling in de muziek van de streek, uiteenlopend van de brede melodieuze waaier van de elegieen van het vlakke land tot de rusticale speelsheid van de volksdansen en het gelegenheidsgezang. Het jaarlijkse muziekfestival Liederen van Podravina en Podravlje is gewijd aan de moderne liedcultuur, ingebed in de zangtradities van langs de rivier Drava. Er treden be-kende muzici op uit de wereld van de traditionele muziek. De eerste avond, vrijdag, is gewijd aan liederen uit Po-dravina, zaterdag is Podravlje aan de beurt, waarbij ook vele mandolineor-kestjes en solisten optreden.

www.pitomacafestival.hr

Fotografie: Marijan Begović

CULTUURZOMER VAN SLATINASlatina20/6 - 1/9

De zomergasten van het stadje Slatina zullen versteld staan van de diversiteit van de culturele evenementen, die Sla-tina gedurende de zomer veranderen in een ware schatkist van cultuur. Op de straten en in de parken spelen zich programma’s af, die de stad een nieuw uiterlijk verschaffen en iedereen die het bijwoont zal een nieuw gevoel krijgen voor de verhouding tussen kunst en cultuur. Het geheim van dit succes is diversiteit. Slatina biedt voor elk wat wils: er zijn toneelvoorstellingen, con-certen, filmvertoningen, exposities, demonstraties van oude ambachten en culinaire specialiteiten. De onlangs gepubliceerde cultuurtoeristische gids maakt je wegwijs in al deze activiteiten.

www.tz-slatina.hr

Fotografie: Robert Turkalj

Page 104: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

104 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR104 www.croatia.hr SLAVONIË

CULTUURZOMER VAN OSIJEKOsijek29/6 - 21/7

Het Fort van Osijek, dat eens het toneel vormde van roerige historische gebeur-tenissen, verandert deze zomer in een podium met een kwalitatief hoogstaand artistiek programma. De manifestatie Cultuurzomer van Osijek speelt zich af op de straten en de pleinen. Zo zal de barokke stad opgeluisterd worden door talloze toneelvoorstellingen, perfor-mances, tentoonstellingen, concerten en film- en literatuuravonden. Natuur-lijk wordt er een speciaal accent gelegd op het voorstellen van kunstenaars uit Osijek zelf. Maar er zijn ook optredens aangekondigd van gasten uit binnen- en buitenland.

http://ljetokulture.osijek.hr/

Fotografie: Marin Franov

ZOMER VANVALPOVOValpovo26 - 29/6

In de zomer barst heel Slavonië van het plezier en van de feesten. In de laatste week van juni doet ook Valpovo hier volop aan mee. Zo zal er door de straten een schouw van folkloristische paar-denkoetsen worden gehouden en zullen er zangkoren en amateur-zangers op-treden. Maar een feest is geen feest in Slavonië als er geen overvloedig banket is met traditionele gerechten en drank-jes. Dit alles garandeert een euforische stemming bij alle bezoekers die met een open hart naar Valpovo komen om er te genieten van de rijke tradities van dit bijzondere stadje.

www.valpovo.hr

Fotografie: Predrag Matijanić

Page 105: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 105SLAVONIË www.croatia.hr 105

OOGST EN DORSEN IN HET VERLEDENŽupanja5/7

De oogst en alles wat daarmee samen-hangt greep altijd al diep in in het cul-turele leven van Slavonië. Zo diep, dat het zelfs een symbool is geworden voor het werkende leven van de mensen van deze streek. Daarom is het altijd mooi evenementen bij te wonen die niet alleen het zware leven benadruk-ken, maar ook de schoonheid van de oogsttradities. Zo kunnen bezoekers van Županja in juli de klederdracht be-wonderen die voor dat werk bedoeld is en het voedsel en de drank proeven die bij die tijd van het jaar horen. Naast een presentatie van de oogsttradities, worden er tijdens het evenement aller-lei soorten handwerk tentoongesteld, afkomstig uit verschillende regio’s. Bezoekers kunnen zich ook laten rond-rijden met paard en wagen. Bezoek Županja en laat je inspireren door de geest van deze hardwerkende mensen.

www.tz-zupanja.hr

Fotografie: Zvonimir Tanocki

De Fiš, een pikante vissoep, is één van de gastronomische symbolen van Slavonië. Het is één van die gerechten je tijdens een bezoek aan Slavonië ge-woon moet hebben geproefd. Indien je juist begin juli in Slavonski Brod bent, kun je de geuren langs de ooevers van de rivier de Sava opsnuiven. Deze onweerstaanbare geuren leiden naar de plaats waar de grootste meesters in het maken van de Fiš bij elkaar ko-men om ter plekke te bewijzen wiens Fiš-recept beter is. Op de Fišijada van Slavonski Brod verzamelen zich tot wel 150 deelnemers, maar de bezoekers genieten eigenlijk nog het meest van deze vriendelijke culinaire wedstrijd. De sfeer wordt verder vervolmaakt door de wijn uit Slavonië en vrolijke tambura-muziek.

www.tzgsb.hr

FEEST VANDE VISSlavonski Brod4/7

Fotografie: Danko Dorić

Page 106: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

106 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR106 www.croatia.hr SLAVONIË

ROKOVOVirovitica5 - 16/8

De heilige Rochus (Sveti Rok) is schuts-patroon van de stad Virovitica. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat dit stadje op zijn naamdag, 16 augustus, de Dag van de Stad viert en die dag als het middelpunt van een meerdaagse manifestatie viert, die ze Rokovo noe-men. De bewoners van Virovitica zeg-gen dat Rokovo van jaar tot jaar groeit. Eens was het evenement niet meer dan een bescheiden beurs, vandaag de dag is het programma uitgegroeid in een waar marathonfeest. Hier heerst die dagen puur plezier en het culturele pro-gramma en de sportwedstrijden recht-vaardigen die atmosfeer volkomen. Rokovo verenigt op een aanstekelijke manier oud en nieuw. Maak kennis met de rijkdom van de tradities van Virovitica, maar vergeet ook de lol niet en vermaak je bij de optredens van de popsterren.

www.rokovo.com

Fotografie: Dario Vranek

HET DORP MILHOLJACDonji Miholjac12 - 14/7

Donji Miholjac is gedurende vier da-gen de thuishaven van de traditionele Schouw van de Slavonische Folklore. Op de straten van dit stadje verzamelen zich culturele verenigingen uit Slavonië en andere delen van het land. Het is een zeldzame kans om zoveel verschil-lende folkloregroepen bijeen te zien. De optocht en de optredens van deze ver-enigingen lokken u met hun vrolijkheid, plezier, zang en dans en exposities van schilderijen en etno-tentoonstellingen. En dat alles om wat te laten zien van het eenvoudige en mooie leven zoals dat eens was. En natuurlijk ontbreken ook de bekende culinaire lekkernijen niet waar Slavonië bekend om staat.

www.tz-donjimiholjac.hr

Fotografie: Melia Vidaković

Page 107: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 107SLAVONIË www.croatia.hr 107

BEDEVAART OPDE DAG VAN MARIA HEMELVAARTAljmaš, 14 - 15/8

Duizenden en duizenden gelovigen gaan op 15 augustus, de feestdag van Maria Hemelvaart, op bedevaart naar Aljmaš, het bekendste Mariaheilig-dom in de provincie Osijek-Baranja. De laatste jaren beleeft het de mooiste momenten in de vier eeuwen lange ge-schiedenis. De nieuwe kerk van Maria-Visitatie (crkva Pohođenja Marijina), met het beeld van de Moeder Gods, die is gebouwd op de plaats waar eens de oude kerk stond, is, zo zeggen vele ge-lovigen, nog mooier dan de oude. Loop de onbeschrijfelijke spirituele ervaring niet mis die dit heiligdom biedt.

www.svetiste-aljmas.hr

Fotografie: Antonio Sobol

Deze muziek & cultuurmanifestatie wordt in de open lucht gehouden, op straat en in stadsruimten, waar je van een overvloed aan culturele evenemen-ten kunt ondergaan, zoals exposities en concerten met klassieke muziek, rock, pop en folkmuziek. Ook de grootste Kroatische popsterren komen er langs. De manifestatie wordt alweer voor de 17e keer gehouden.

www.ngljeto.com

DE MUZIEKZOMERVAN NOVA GRADIŠKA Nova Gradiška16 - 17/8

Fotografie: Željka Idžotić

Page 108: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

108 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR108 www.croatia.hr SLAVONIË

VUKOVARFILMFESTIVALVukovar18 - 24/8

LAND ZONDER GRENZENOsijek28/8 - 1/9

Er komt opnieuw een rivier van films aanstromen! De Donau verbindt op een symbolische manier alle landen waar-door zij stroomt en waarop zij invloed heeft. Het Vukovar filmfestival vertoont werken van een van de meest vitale filmculturen ter wereld, die van de lan-den aan de Donau. De films worden ver-toond aan de oever van de Donau, of in de tuin van het huis van Nobelprijswin-naar Ružička. De aangename sfeer, de traditionele culinaire lekkernijen en de gastvrijheid van de gastheren nodigen uit tot vriendschap. Ze laten zien dat Vukovar en de Donau ‘iets’ hebben wat niet kan worden uitgedrukt in woorden. Het kan alleen worden beleefd.

www.vukovarfilmfestival.com

Land zonder grenzen is een internati-onaal. cultureel en pedagogisch pro-ject. Het stelt zich ten doel creativiteit bij kinderen en jongeren, ook met een invaliditeit, te stimuleren. Gedurende dit zes dagen durende project leren binnen- en buitenlandse kunstenaars de kinderen allerlei artistieke vaardig-heden. Het afsluitende evenement ver-enigt alle elementen van het overvolle programma. Dan laten de kinderen zien wat ze hebben geleerd en gemaakt tij-dens dit festival. Dit festival van de we-reld van de kinderfantasie wordt ieder jaar gehouden onder een andere naam.

www.breza.hr

Archief: Vukovar filmfestival Archief: Osijek-online

Page 109: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 109SLAVONIË www.croatia.hr 109

OLYMPIADE VANOUDE SPORTENBrođanci30/8

Met welke sporten maten onze voor-ouders hun krachten? Dat staat niet in de geschiedenisboeken. Daarvoor moet je luisteren naar de verhalen van opa en oma. Of je bezoekt de Olympiade van Oude Sporten. De bewoners van Brođanci houden namelijk wedstrijden in allerlei sporten, die de herders be-oefenden als ze op hun kudde moesten passen, of landbouwers in hun pauzes, of kinderen in hun spel. Het zijn sporten waarmee de jongens hun liefje pro-beerden te imponeren en de jongens uit het buurdorp probeerden af te troeven. Touwtrekken, steengooien vanuit de schouder, hoefijzerwerpen en zaklopen mogen vandaag de dag dan geen seri-eus karakter meer hebben, ze garande-ren nog altijd een overvloed aan lol bij zowel deelnemers als toeschouwers.

www.opcina-bizovac.hr

Fotografie: Marin Janković

HERFST IN BARANJABeli Manastirseptember

Baranja is in de herfst getooid in bonte herfstkleuren. Waar je ook naar toe gaat, rode, gele en bruine nuances beheersen het beeld. Dit is ook de tijd dat er zich uit de schoorstenen van de huizen in Baranja een verrukkelijk be-dwelmende lucht verspreidt die uit de keuken komt. Er wordt ambachtelijke rakija (brandewijn) gestookt en de win-tervoorraad wordt gebakken, gekookt en geconserveerd. Maar de volle weel-de van de traditionele gerechten van Baranja kun je slechts op een plaats vinden - in Beli Manastir. Bekijk de kramen waar oude ambachten worden gepresenteerd en kies de ketel waaruit je wilt proeven. De aangename sfeer wordt vervolmaakt door tal van folklo-regroepen die authentieke muziek van de streek ten gehore brengen.

www.tzbaranje.hr

Fotografie: Ivica Bela

Page 110: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

110 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR110 www.croatia.hr SLAVONIË

OP BEZOEK BIJ DE OUDE TIJDEN Otrovanecseptember

Deze manifestatie kan worden be-schreven als een bezoek aan een landgoed, waarbij kennis kan worden gemaakt met heel veel etno-details van de streek Podravina. Je kunt er zien hoe onze overgrootvaders en -moeders leefden via demonstraties van oude ambachten, zoals het maken van houten schalen, weven, smeden en tonnen maken. het bereiden van raki, het koken met pompoenolie, het laten zien van oude gewoonten, folklore en klederdrachten en de traditionele kunst van het schilderen met olieverf op glas. Dit deel van de streek Podravina onder-scheidt zich verder door zijn volksmu-ziek met cimbaal en viool en ook dat kan hier gehoord worden. In de oude tijden graasden op de landgoederen de Gouden Aar-paarden en die vormen ook op deze manifestatie een niet te mis-sen deel van het verhaal. Je kunt deze paarden zelf berijden of op een ritje met de koets meegaan.

www.pitomaca.hr

Fotografie: Josip Mikolčić

MUZIEKFESTIVAL SLAVONIËPožega, 4 - 7/9

Als u de ware Slavonische muziek wilt leren kennen, is dit festival het einddoelvan uw zoektocht. Het Muziekfestival van Slavonië is namelijk een festival datal zijn aandacht besteedt aan de muziek van de onafzienbare vlaktes, het geluid van tambura’s (soort tokkelinstrumen-ten) en liederen over geliefden,familie en vaderland. Met het festivalpro-gramma maak je een onvergetelijke reis door de lange muzikale traditie vanSlavonië. Maar je komt ook in contact met de moderne muziek, die niet weg is te denken uit de hitlijsten op de radio.Het Muziekfestival van Slavonië combi-neert traditie en populaire muziek op-een succesvolle manier en garandeert zo dat iedereen aan zijn trekken komt.

www.pozeskifestival.hr

Fotografie: Foto Knajs

Page 111: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 111SLAVONIË www.croatia.hr 111

HERFST IN VINKOVCIVinkovci19 - 21/9

De bewoners van Vinkovci zeggen vaak: Wie eens de sfeer heeft geproefd van de Herfst van Vinkovci zal zeker weer terugkeren! En zo is het. Je kunt je moeilijk ontworstelen aan de sfeer van dit tiendaagse festival in Vinkovci. De hele stad viert feest met haar be-zoekers en is ondergedompeld in zang en dans. De Herfst in Vinkovci is een presentatie van folklore, die niet al-leen de Slavonische tradities koestert, maar ook de gewoontes en gebruiken van de andere delen van Kroatië. Zo wordt het gevierd dat de natuur ons in dit seizoen beloont voor het werk van een heel jaar. Hoe doordringender de lach en hoe luider het lied, des te groter is de dankbaarheid voor een geslaagde oogst. U kunt meedoen en de sfeer van het verleden in het heden beleven.

www.vk-jeseni.hr

Fotografie: Darko Puharić

DRUIVENPLUKIN ILOKIlok6 - 7/9

In het meest oostelijke deel van de Re-publiek Kroatië, het stadje Ilok, wordt vanaf 1962 traditioneel de Druiven-pluk van Ilok gehouden, voortkomend uit het oude provinciale gebruik dat de boeren zich aan het begin van de oogst verzamelen om de wijngaard te bewaken (pudarina), het werk en de viering van een goed jaar en een goede oogst voor te bereiden en natuurlijk de onvermijdelijke samenkomsten in de wijngaarden te houden. Je kan naar het evenement reizen met een speciaal ex-cursieprogramma “Traminac express” en genieten van culturele evenementen en entertainment, zowel overdag als ‘s avonds. Er zijn allerlei activiteiten, van oude gebruiken in de wijngaard, work-shops met deskundigen, entertainment en promotie, tentoonstellingen en spor-tevenementen, tot folkloristische mu-ziek en concertpodia; dit alles natuurlijk met bijbehorend eet- en wijnaanbod. De activiteiten spelen zich voor het grootste deel af in de oude stadskern en het kasteel.

www.turizamilok.hr

Fotografie: Sergio Gobbo

Page 112: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

112 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR112 www.croatia.hr SLAVONIË

KEIZERIN MARIJA THERESIA EN BARON FRANJO TRENK OP HET SINT MAARTEN-FEEST IN KUTJEVOKutjevo, 8 - 9/11

De bewoners van het stadje Kutjevo la-ten geen kans onbenut om te feesten met hun gasten. In dat licht dient ook de herdenking van het bezoek van kei-zerin Maria Theresia in 1741 te worden gezien. De eer die zij daarmee aan het stadje gaf zijn de bewoners nog niet vergeten en ze herdenken dat met een grote voorstelling die ons drie eeuwen in de tijd mee terug neemt. Er gaat een feestelijke optocht van historische ba-taljons door het stadje, begeleid door een blaasorkest en met deelname van allerlei culturele verenigingen. Voor het kasteel wordt een toneelspel opgevoerd dat een nog betere kijk geeft op hoe het er in die tijd toeging.

www.tz-kutjevo.hr

Fotografie: Zlatko Burivoda

De wijnmarathon is een eersteklas spektakel, waarschijnlijk het beste wijnevenement in heel het binnenland van Kroatië. Het evenement omvat een programma dat de hele dag duurt met een culinair aanbod, beurzen, tentoon-stellingen, optredens van folkloregro-epen, competitie tussen wijnkelders en hun wijnen die door de bezoekers van de marathon worden beoordeeld. Aan het eind van de avond worden er concerten gehouden in de zogenaamde “wijn-tunnels”, een van meest attrac-tieve voorbeelden van cultureel erfgoed in Baranje.

www.tzbaranje.hr

WIJNMARATHONZmajevac 4/10

Fotografie: Ivica Getta

Page 113: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

ZAGREB

Page 114: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

114 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR114 www.croatia.hr ZAGREB

AUDI FIS WORLD SKI CUP “VIP SNOW QUEENTROPHY” 2014

Zagreb, 4 en 6/1

In Zagreb en op de bergtop Sljeme wor-den de beste slalomskiërs en skiesters uit in totaal vier continenten verwacht. En met die sporters komen meerdere honderden teamleden en officials mee. Naast het sportieve spektakel dat zich af zal spelen op de Sljeme, zal ook de stad Zagreb zelf in ski-atmosfeer wor-den ondergedompeld. Op het plein Trg bana Josipa Jelačića wordt de dagen voordat de competitie begint de open-bare loting gehouden met daarbij een entertainmentprogramma en concer-ten. Op de Sljeme wordt na de dage-lijkse vrouwenslalom de al traditionele competitie van de grootste legendes uit de skisport gehouden, de zogenaamde “dm Zagreb Ski Legends”.

www.vipsnowqueentrophy.com

Fotografie: Studio Hrg

Het kravattenregiment is een Kroatische cavallerie-eenheid, die in de 17e eeuw grote reputatie verwierf. Dat was niet al-leen door hun heldhaftige optreden, maar ook vanwege de kleurige sjaaltjes, die de soldaten rond hun nek droegen. Die sjaal-tjes werden genoemd naar de nationaliteit van deze soldaten (Kroaten). Het sjaaltje werd al snel een internationaal mode-artikel, waarbij de naam bleef verwijzen naar de Kroaten (in Duitsland Krobatten, in Frankrijk Cravates). In 1664 werd binnen het Franse koninklijke leger de Kroatische divisie Royal Cravattes opgericht, waar-mee de status van de ‘kravatta’ (in veel landen het woord voor stropdas) officieel werd bekrachtigd. Veel meer interessante verhalen kun je vernemen als je 20 minu-ten voor twaalven in de bovenstad bent. Ie-dere wisseling van de wacht begint name-lijk met een bijzondere ceremonie waarin de wacht wordt voorbereid en de wapens geinspecteerd. Aan de ceremonie neemt een divisie van 12 soldaten en cavalliers deel. Zij zetten zich vervolgens neer op verschillende posities: het St. Marcusplein (zijingang van de kerk), het Jelačić-plein en bij het beeld van de Heer op Captol. Zij worden vergezeld van trompetters, trom-melaars, vaandeldragers en de bevelheb-ber. Het programma geeft de toerist inzicht in de vergeten tradities van het glorieuze verleden van deze soldaten.

www.zagreb-touristinfo.hr

WISSELING VAN DE WACHT VAN HETKRAVATTENREGIMENT

Zagreb, april - september

Fotografie: Vladimir Superina

Page 115: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 115ZAGREB www.croatia.hr 115

REIS DOOR DE TIJD IN ZAGREBZagreb12/4 - 28/9

Zodra het aprilzonnetje door de laatste winterwolken breekt, begint er op de straten van Zagreb een reeks festivals, waarin je tot aan de herfst kennis kan maken met het verleden van de stad. In de straatjes van de bovenstad ont-moet je personages waardoor Zagreb beroemd is geworden - zangers van oude stadsliedjes, bohémiens, markt-vrouwtjes uit de omgeving en vanaf het Zrinjevac-paviljoen klinken opnieuw de wals en de tango. Net zoals in oude films en foto’s uit de goede oude tijd!

www.zagreb-touristinfo.hrfacebook.com/zagrebackivremeplov

Archief: VVV Zagreb

FESTIVAL VANST. MARCUSZagreb25/4 - 11/5

De bovenstad van Zagreb vormt het politieke en administratieve centrum van het land. Er zijn daar, net als in het stadscentrum beneden, veel eeuwen-oude locaties, die de hartslag van het culturele leven vormen. Talloos zijn de ruimten die bestemd zijn voor de hoge kunsten, vooral voor de muziek. Daar-om hebben de organisatoren van het Festival van St. Marcus (Sveti Marko) besloten niet alleen al die concertruim-ten, maar ook de kerken te gebruiken om Zagreb en zijn gasten enkele dagen gevuld met virtuoze muziek te bieden. Zo zijn er ook voor dit jaar optredens aangekondigd van binnen- en buiten-landse solisten en ensembles, wiens uitvoeringen u ademloos zullen laten toehoren.

www.festivalsvmarka.hr

Fotografie: Luka Gusić

Page 116: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

116 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR116 www.croatia.hr ZAGREB

In een van de meest romantische de-len van de Bovenstad van Zagreb, de Strossmayerpromenade (Strossmay-erovo šetalište), wordt een evenement gehouden in het kader waarvan de be-zoekers elke dag gratis concerten van etno, jazz, soul, rock en andere muziek-stijlen krijgen aangeboden en van harte welkom zijn in een comfortabele ruimte waarin zich een kunstenaarskolonie en andere bezienswaardigheden bevin-den. Verder worden er in het kader van de Zomer op de Stross ook een aantal inmiddels traditionele activiteiten geor-ganiseerd, zoals de viering van de half-jaarwisseling met vuurwerk, de Verkie-zing van de mooiste bastaardhond en een modeshow door leerlingen van de Zagrebse school voor textiel en design.

www.ljetonastrosu.com

ZOMER OPDE STROSSZagreb23/5 - 15/9

Fotografie: Proglas

DE GEHEIMENVAN GRIČZagreb, mei - september(vrijdag - zaterdag)

Het toeristisch aanbod in de stad Za-greb is verrijkt met een interessante nachtelijke tour door de Bovenstad Grič. De rondgang door de Bovenstad, die laat in de avond gehouden wordt, is bedoeld voor zowel bezoekers als inwoners van de stad Zagreb die de historische en mysterieuze kant van de hoofdstad van Kroatië willen leren kennen. De bezoekers doen actief mee aan verschillende toneelstukjes waarin gebeurtenissen uit het de geschiede-nis van Zagreb worden nagespeeld. Sommige daarvan zullen de bezoekers kippenvel bezorgen en andere zullen de harten doen smelten. De tour is gebaseerd op historische gebeurtenis-sen, op gedeeltes uit romans van Marija Jurić Zagroka en op bekende stadsle-gendes. Het late tijdstip, de gekostu-meerde gidsen en de acteurs die op een beeldende en interactieve manier gebeurtenissen uit het verleden van Za-greb toegankelijk maken, zorgen ervoor dat dit een heel speciale rondgang is.

www.tajnegrica.hrwww.zagreb-touristinfo.hr

Fotografie: Nina Đurđević

Page 117: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 117ZAGREB www.croatia.hr 117

FLORAARTZagreb28/5 - 1/6

Langs de zuidoever van de rivier de Sava strekt zich een deel van Zagreb uit dat Novi (Nieuw) Zagreb wordt ge-noemd. Hele delen van Novi Zagreb worden verrijkt met zogenoemde “groene oases”. Een van die oases is Bundek, een meer omgeven door wandelpaden en een speeltuin voor de kinderen. Vanwege haar schoonheid is Bundek de perfecte locatie voor de internationale bloemententoonstelling FloraArt, waar een bonte verzameling aan kleuren en bedwelmende geuren is te vinden en een grote keuze aan sier-bloemen te zien is.

www.floraart.netwww.zrinjevac.hr

Archief: Floraart

Het Zagreb Tourfilm Festival is een internationaal festival met toeristische films die verschillende soorten toeri-stische attracties laten zien rondom verschillende thema’s, zoals promotie van toeristische bestemmingen, avon-tuurlijk toerisme, extreme sporten, maritiem toerisme, hotels en resorts, mensen, culturen en tradities, religieus en agrarisch toerisme, en vele andere specifieke toeristische attracties. Het is een plek waar liefhebbers van reizen zich kunnen verzamelen om samen te genieten van het programma waarin de beste films ter wereld in verschillende categorieën worden getoond. Naast het filmprogramma is er ook een alternatief programma voor de gasten van het fe-stival. Zo zijn er tijdens het festival een rondetafelbijeenkomst, verschillende workshops, reclame voor reisboeken, wedstrijden voor de bezoekers, speci-ale tentoonstellingen en verschillende andere verassingen die het culturele aanbod in Zagreb verrijken.

http://zagreb-tourfilm.com/

ZAGREB TOURFILM FESTIVALZagreb5 - 7/6

Fotografie: Zagreb Tourfilm Festival

Page 118: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

118 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR118 www.croatia.hr ZAGREB

GRIC AVONDENZagreb21/6 - 15/7

Van klassieke muziek en jazz tot fol-klore; liefhebbers van de serieuzere muziekgenres komen in de zomer in Zagreb volop aan hun trekken. Wande-lend door de straten van de bovenstad en de benedenstad word je op iedere hoek verrast door romantische klanken. De Zomeravonden van Zagreb bestaan al 25 jaar en in die tijd hebben er tal van bekende artiesten opgetreden en zijn er vele jonge enthousiaste talenten geïntroduceerd die met hun frisse in-valhoek bijdragen aan de actualiteit van het programma.

www.kdz.hr

Fotografie: Daniel Ille

CEST IS D’BESTZagreb5 - 12/6

Er is geen meter stadscentrum te vin-den die niet gebruikt kan worden door straatartiesten. Deze vrolijke, prachtige mensen grijpen iedere gelegenheid om de voorbijgangers op te vrolijken. Sta even stil en lach je de tranen in de ogen om die maffe clown. Beloon hem met een v hij wijdt zijn leven aan het ver-spreiden van vrolijkheid. Of sluit je ogen en geniet van de muziek van straatmu-zikanten. Of sta versteld van de buig-zaamheid van het menselijke lichaam waarmee de acrobaat je overrompelt. Laat de jongleurs en vuurspuwers je met hun spektakels hypnotiseren of laat mimespelers en goochelaars de grenzen van je fantasie verplaatsen en wees niet karig met een oprecht ap-plaus, en werp een muntje in de hoed. Al die straatartiesten zijn bij elkaar op Cest is d’best, het festival dat het cen-trum van Zagreb tien dagen lang om-tovert in een vrolijke wereld van circus en straattheater. Nooit is de stad bonter en nooit hangt er een vrolijker sfeer dan wanneer de clowns en hun metgezellen uit alle delen van de wereld het bewind voeren over de straten.

www.cestisdbest.com

Fotografie: Proglas

Page 119: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 119ZAGREB www.croatia.hr 119

De negende editie van het INmusic fes-tival zal worden gehouden van 23 tot 25 juni 2014 op de inmiddels bekend locatie, het eiland Otok mladosti in Ja-run, Zagreb. Op het INmusic festival zijn er elk jaar vele populaire artiesten en grote namen uit de muziekwereld aan-wezig. Enkele artiesten die de afgelo-pen jaren hebben opgetreden zijn Arc-tic Monkeys, New Order, Mando Diao, Franz Ferdinand, Nick Cave, Moby, Lily Allen, Iggy & The Stooges, Kraftwerk, Billy Idol, Massive Attack, Morcheeba, Arcade Fire, Jamiroquai... In 2013 ont-ving het INmusic festival belangrijke erkenning van de Amerikaanse Huf-fington Post die het festival schaarde onder de 10 festivals ter wereld die je echt bezocht moet hebben en dezelfde erkenning kreeg het festival ook van toeristenwebsites zoals Global Gras-shopper en Travel Freak. De afgelopen jaren plaatste bovendien de CNN het INmusic festival twee jaar achter elkaar tussen de 50 beste festivals ter wereld en ook van de Britse BCC kwam een uitstekende recensie van het festival.

www.inmusicfestival.com

INMUSIC FESTIVALZagreb23- 25/6

Fotografie: Vanja Bertalan

FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVALZagreb 27/6 - 5/7

Fantastic Zagreb is een festival voor de fantasty film, met genres als SF, horror, thriller, suspense, animaties, experi-mentele films en bizarre drama’s. Ook is hier het eerste openlucht festival, dat het publiek al in de nulde versie van het festival stormachtig begroette! De locatie is volmaakt, het zomerpodium van Tuškanac. Door een reeks van film-vertoningen in de open lucht en andere evenementen wordt Zagreb een nu nog interessantere cultuurstad in de zomer.

www.fantastic-zagreb.com

Fotografie: Nina Đurđević

Page 120: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

120 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR120 www.croatia.hr ZAGREB

I.A.A.F. - WORLDCHAL-LENGE ZAGREB- HANŽEKOVIĆEVMEMORIJALZagreb, 2/9

Dit is de oudste internationale sport-wedstrijd van Kroatie. Het is een atle-tiekwedstrijd waar de beste Kroatische atleten, zoals Blanka Vlašić en Sandra Perković zich meten met de besten ter wereld. De wedstrijd draagt de naam van de vooroorlogse atleet Boris Hanžeković uit Zagreb. In de zes de-cennia van atletenwedijver vergastte Zagreb al honderden Olympische, we-reld- en Europese kampioenen en vele wereldrecordhouders.

www.zagreb-meeting.com

Fotografie: Renato Branđolica

INTERNATIONALE FOLKLORESHOWZagreb16 - 20/7

De 48ste internationale folkloreshow zal gewijd zijn aan de folklore en an-dere tradities van de Noord-Kroatische streek Međimurje. Op een klein op-pervlak vinden we daar vele soorten traditionele cultuur en bijzonder folklo-ristisch muziek- en danserfgoed. Naast optredens van vele folkloregezelschap-pen uit Međimurje die de artistieke ui-tingen van de streek uitdragen, zijn er ook een aantal speciaal geselecteerde ensembles uit andere delen van Kroatië en ook uit verafgelegen andere landen. Op de podia van Gradec en op het plein Trg bana Jelačića wordt de traditie van de karakteristieke kerkzang gepre-senteerd alsook de hedendaagse wer-ken op het gebied van wereldmuziek. Rondom de folkloreshow op de podia is er een programma georganiseerd met dans- en muziekworkshops, speci-ale tentoonstellingen en een beurs voor traditionele ambachten en souvenirs.

www.msf.hr

Fotografie: Davor Šiftar

Page 121: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 121ZAGREB www.croatia.hr 121

ZAGREBFILMFESTIVALZagreb19 - 26/10

Het Zagreb Filmfestival is de plaats waar alle filmliefhebbers zich verzamelen die openstaan voor nieuwe perspectieven op de moderne filmkunst. Tijdens het festivalprogramma kun je films zien die misschien niet het meest commercieel zijn, maar artistiek des te interessanter. De films die op het Zagreb Filmfestival worden getoond, komen later vaak te-rug op andere filmfestivals en worden op die manier populair bij het serieuze-re filmpubliek. Deze films gaan meestal niet om in de reguliere distributiekana-len. Daarom is dit festival vaak de enige kans om deze films überhaupt een keer te kunnen zien. Rondom de filmvoor-stellingen zijn er uitstekende concerten, zodat je niet alleen een bijzondere film-ervaring opdoet, maar ook kan genieten van topamusement.

www.zagrebfilmfestival.com

Archief: Zagreb Filmfestival

ADVENT VANZAGREBZagreb, 29/11/2014 -6/1/2015

Advent in het hart van Zagreb omvat een hele reeks manifestaties op de pleinen van Zagreb in de weken voor kerst. Met hun rijke muzikale en arti-siteke programma’s dragen ze bij aan de sfeer van advent en kerst in de stad. Geinteresseerde burgers, toeval-lige voorbijgangers en gasten kunnen tijdens de advent genieten van geva-rieerde programma’s met kinderko-ren, toneelensembles, dansgroepen en muziek in alle mogelijke stijlen en kraampjes waar je allerlei passende kerstcadeaus kunt kopen.

www.kdz.hr www.adventzagreb.com

Fotografie: Unex grupa d.o.o.

Page 122: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

122 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR122 www.croatia.hr INFORMATIE

FILIALEN VAN HET KROATISCH VERKEERSBUREAU IN HET BUITENLAND

Kroatische Zentrale für Tourismus Liechtensteinstrasse 22 a, 1/1/7, A-1090 WienTel: +43 1 5853884 Fax: +43 1 585388420 E-mail: [email protected] Web: at.croatia.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus Stephanstrasse 13, 60313 Frankfurt/M, DeutschlandTel: +49 69 2385350Fax: +49 69 23853520 E-mail: [email protected] Web: de.croatia.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus Rumfordstrasse 7, 80469 München, DeutschlandTel: +49 89 223344Fax: +49 89 223377E-mail: [email protected] Web: de.croatia.hr

Ente Nazionale Croato per il Turismo Piazzetta Pattari 1/3,20122 Milano, ItaliaTel: +39 02 86454497 Fax: +39 02 86454574E-mail: [email protected] Web: it.croatia.hr

Chorvatské turistické sdruženi Krakovská 25, 110 00 Praha 1, Česká republikaTel: +420 2 22211812,Fax: +420 2 22210793E-mail: [email protected] Web: cz.croatia.hr

Chorvátske turistické združenie Trenčianska 5, 821 09 Bratislava, Slovenská republikaTel: +421 2 55562054,Fax: +421 2 55422619E-mail: [email protected] Web: sk.croatia.hr

Horvát Idegenforgalmi Közösség Akademia u. 1,1054 Budapest, MagyarországTel.: +36 1 2675588,Fax: +36 1 2675588E-mail: [email protected] Web: hu.croatia.hr

Office National Croate de Tourisme 48, avenue Victor Hugo,75116 Paris, FranceTel: +33 1 45009955Fax: +33 1 45009956E-mail: [email protected] Web: fr.croatia.hr

Croatian National Tourist OfficeSuite 4C, Elsinore House, 77 Fulham Palace Road, London W6 8JA, United Kingdom Tel: +44 208 5637979Fax: +44 208 5632616E-mail: [email protected] Web: gb.croatia.hr

Croatian National Tourist OfficePO BOX 2651, New York, NY 10118, E-mail: [email protected] Tel: +1 (212) 2798672Web: us.croatia.hr

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji ul. Nowogrodska 50, 00-695 Warszawa, Polska, Tel: +48 22 8285193,Fax: +48 22 8285190E-mail: [email protected] Web: pl.croatia.hr

Kroatiska Turistbyrån Jungfrugatan 24 114 44 Stockholm, SverigeTel:+ 46 8 53482080Fax:+ 46 8 202460E-mail: [email protected] Web: se.croatia.hr

Kroatisch Nationaal Bureau Voor Toerisme Nijenburg 2F, 1081 GG Amsterdam, NetherlandsTel: +31 20 6616422 Fax: +31 20 6616427E-mail: [email protected] Web: nl.croatia.hr

Office National Croate du Tourisme A Oud Korenhuisplein, 38, Place de la Vieille Halle aux Bles1000 Bruxelles, BelgiqueTel: +32 2 5501888 Fax: +32 2 5501883 E-mail: [email protected] Web: be.croatia.hr

Хорватское туpиcтичeckoe cooбщecтвoKrasnopresnenskaya nab. 12, office 1502,123610 Moscow, RussiaTel: +7 495 258 15 07Fax: +7 495 258 15 07E-mail: [email protected] ; [email protected] Web:ru.croatia.hr

Hrvaška turistična skupnost Gosposvetska 2, 1000 Ljubljana, SlovenijaTel: +386 1 230 7400Fax: +386 1 230 7404 E-mail: [email protected] Web: si.croatia.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus Seestrasse 160, 8002 Zürich, Switzerland Tel: +41 43 3362030Fax: +41 43 3362039E-mail: [email protected] Web: ch.croatia.hr

Oficina Nacional de Turismo de CroaciaCalle Claudio Coello 22, esc. B 1˚C, 28001 Madrid, EspañaTel: + 3491 7815514Fax: + 3491 4318443E-mail: [email protected] Web: www.visitacroacia.es

Japan クロアチア政府観光局 Ark Mori Building 12F 1-12-32 Akasaka, Minato-ku Tokyo 107-6012 〒107-6012  東京都港区赤坂1-12-32アーク森ビル12FTel: +81 3 43608384Fax: +81 3 43608201E-mail: [email protected] Web: visitcroatia.jp

Page 123: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

INFORMATIE www.croatia.hr 123

UITGEVER: Kroatisch Nationaal Bureau voor ToerismeREDACTEUREN: Milo Sršen, Mihaela KadijaCONCEPT EN TEKST: K&K Promotion, Kroatisch Nationaal Bureau voor ToerismeVERTALING: Abis, Lutz Taalbeheersing, Kroatisch Nationaal Bureau voor ToerismeCORRECTIE: Lutz TaalbeheersingPROEFLEZEN: Lutz TaalbeheersingFOTO’S: Wij danken alle culturele en toeristische instituten alsmede het Kroatisch nationaal Bureau voor Toerisme voor de samenwerking en het afstaan van fotoma-teriaal.DESIGN EN GRAFISCH ONTWERP: K&K PromotionDRUK: KerschoffsetJAAR: 2014

De uitgever kan niet met absolute zekerheid instaan voor de hier gepubliceerde informatie en draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele fouten of veranderin-gen van de gegevens.

Deze publicatie wordt gratis gedistribueerd.

Page 124: Cultureel toeristische evenementenkalender 2014

Kroatisch Nationaal Bureau voor ToerismeIblerov trg 10/IV, 10000 ZagrebKroatiëTelefoon: +385 1 4699 333Fax: +385 1 4557 827E-mail: [email protected]

www.facebook.com/croatia.hrwww.youtube.com/croatiaissuu.com/croatia.hr

GRAT

IS