Crowdfunding Wayv

of 14 /14
HOW TO CROWDFUND SUCCESSFULLY

Embed Size (px)

description

Learn how to crowdfunding succesfully. Wayv Crowdfunding.

Transcript of Crowdfunding Wayv

 • H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

 • Wij houden van ondernemen. Wij geloven dat ondernemende mensen onze wereld kleurrijker maken.

  Daarom doen we wat we doen en met veel plezier! Initiatieven starten die bijdragen aan een ondernemende en kleurrijke wereld.

  Wayv CrowdfundingGuidelines to successful crowdfunding

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Wat geloven wij bij de WayvDe Wayv heeft een duidelijke passie en overtuiging: Wij houden van ondernemen. Wij geloven dat ondernemende mensen die het verschil durven maken, onze wereld kleur geven. Daarom starten wij initiatieven zoals Wayv crowdfunding. Om bij te dragen aan een ondernemende en kleurrijke wereld. Wayv crowdfunding helpt bij het realiseren van dromen, ideen of het starten van een eigen bedrijf. Hoe? Door samen anders te kijken naar financiering, klanten en business partners. Start differently.

  Onze definitie van crowdfunding:Crowdfunding is het verzamelen van een grote groep mensen die geld, tijd of kennis doneren aan een specifiek project in ruil voor verschillende beloningen (donatie/reward model). Onze visie op crowdfunding

  Crowdfunding als accelerator, dat is crowdfunding volgens de WayvWaarom is het zo moeilijk om nieuwe ideen te lanceren? Nieuwe ideen moeten zich per defini-tie nog bewijzen. Zolang dat bewijs er nog niet is, moet je voldoen aan allerlei onmogelijke voorwaarden. Een bank die enorme zekerheden of hoge rentes vraagt, een leverancier die een minimale afzet vereist en ga zo maar door. Kortom, nieuwe ideen worden vaak gewantrouwd. Crowdfunding kan je helpen je idee succesvol te lanceren. Crowdfunding begint juist bij fans die je vertrouwen en bouwt daar verder op door. Het resultaat: een succesvolle Wayv campagne opent deuren die voorheen gesloten waren, ook van banken en andere marktpartijen.

  Wayv Crowdfunding gaat verder dan financieringCrowdfunding is een geweldige financieringstool om nieuwe projecten te lanceren. Maar Wayv crowdfunding gaat veel verder. Wayv crowdfunding is een unieke manier om (nieuwe) fans en klanten aan je te binden en samen nieuwe ideen te lanceren. Wayv crowdfunding is niet alleen een financieringstool, maar juist ook een marketing- en distributietool. Het resultaat: een succesvolle Wayv campagne biedt niet alleen de mogelijkheid om je idee te lanceren, maar ook succesvol te realiseren, samen met je fans en toekomstige klanten.

  Crowdfunding is boomingTe mooi om waar te zijn? Uit onderzoek blijkt dat crowdfunding bezig is aan een ongekend sterke opmars. Volgens Douw en Koren zal de explosieve groei van crowdfunding in Nederland in 2013 verder doorzetten (bron: Douw en Koren Crowdfunding in Nederland 2012). Volgens onderzoek van Trendwatching.com is 2013 het jaar van de presumers: Consumenten die steeds nauwer betrokken raken bij het ontstaan van nieuwe producten en merken, of het nu gaat om de financiering, de lancering of de ontwikkeling ervan. En laat Wayv crowdfunding juist daar om draaien! Dus heb je een geweldig idee en ben je geinteresseerd in crowdfunding, lees dan snel verder over de geheimen van succesvol crowdfunden!

  ALGEMEENW A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Je hebt een geweldig idee en passie voor wat je doet. En daarachter schuilt een hele wereld aan verhalen. Wayv crowdfunding biedt je een platform om deze verhalen te vertellen, te delen en support te vragen om je idee te realiseren! Maar let op: je verhaal vertellen is n ding. Het eerste geheim van crowdfunding is successful storytelling.

  Stel je backers in staat om hun eigen verhaal te maken.Jij bent natuurlijk helemaal vol van je project. En dat is mooi! Je weet van alle (technische) eigenschappen, ins- en outs, achtergronden etc. Maar het uiteindelijke doel is dat je anderen inspireert je te backen en je verhaal door te vertellen. Zorg daarom voor een eenvoudig door te vertellen verhaal waar personen warm van worden. Dat laatste is voor elk persoon weer anders. De n is een echte fan van jou, de ander wordt genspireerd door jouw ondernemers-droom, door de reden waarom je het project bent gestart of omdat hij je product of beloning zo gaaf vindt en ga zo maar door. Iedereen heeft dus zijn eigen verhaal om jouw te steunen. Jij kan hen daarin voeden!

  DRIE GEHEIMEN VAN SUCCESVOL CROWDFUNDEN

  1: STORYTELLING

  STORYTELLING CROWD BUILDING

  REWARD

  DEEL JE VERHAAL

  GEEF HET BESTE VAN JEZELF

  REWARD

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Building a crowdHet tweede geheim van crowdfunding is het verzamelen van de juiste mensen op de juiste tijd.

  Crowdfunding heeft iets weg van product innovatie. In elke fase van je project heb je verschil-lende mensen nodig om je project op gang te krijgen, te verspreiden onder een groot publiek en uiteindelijk om de finish te bereiken. Maar let op crowd building is een zaak van de lange adem en het is belangrijk om dat op een positieve manier te doen!

  Prepare your story well, respond even better!Hoe goed je verhaal ook is, het is nooit af. Storytelling is communiceren en reageren. Daarmee bouw je aan vertrouwen. Vertrouwen is nodig voor volgers om je financieel te steunen en je verhaal door te vertellen. Voorkom dat backers vanaf het begin overladen worden met informatie. Hou het spannend, bouw je verhaal op tijdens je campagne. Neem je fans mee naar de finale, blijf ze letterlijk belonen onderweg en vier je successen samen.

  bron: linkedin (Vakantiepark Slagharen)

  2: CROWD BUILDING

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Whos in your crowdDe early backers, vrienden en familie die in je geloven en jou het allerbeste gunnen. Zij zorgen voor een begin van vertrouwen en een vliegende start van je project. Zorg dus dat je ze op dag n binnenboord hebt en de eerst donaties zijn gestort.

  De early adopters, mensen die overal als eerste bij zijn. Omdat zij dingen zien, die anderen nog niet kunnen zien. Je hoeft deze mensen niet te kennen, de kunst is om vindbaar te zijn.

  De wannahaves, mensen die graag zouden willen dat ze ergens als eerste bij zijn. Zij zijn vaak bereid om je te steunen omdat ze gek zijn op nieuwe of exclusieve producten of omdat ze bijzonder beloond worden. De wannabes, de mensen die inspiratie putten uit jouw dromen, de ondernemers in de dop. Inspireer deze mensen, vertel waarom je graag doet wat je doet en hoe zij daaraan kunnen bijdragen.

  De groep van likers, mensen die actief zijn op social media en een groot netwerk hebben. Zij kunnen je verhaal op grote schaal verspreiden als je ze regelmatig voedt met nieuwe of grappige content (nieuwsbrieven, videos en plaatjes, updates).

  De koopjesjagers, mensen die gevoelig zijn voor voordeeltjes en kortingen. Vertel op welke manier er voordelen zijn te behalen als ze je tijdens je campagne steunen.

  De resellers of collectors, oftewel de grote afnemers van je product. Van vriendengroepen en bedrijfsverenigingen tot groothandels en winkelketens. Zij zijn bereid om grotere donaties te doen in ruil voor mooie packagedeals.

  Het derde geheim van crowdfunding is het belonen van je crowd. Beloningen zijn een goede manier om te laten zien wat je zoal in huis hebt.Begin gewoon te kijken naar wat je allemaal in je etalage hebt staan. Dat kunnen je producten zijn of de diensten die je gaat aanbieden. Wat je in huis hebt, kan ook je gevoel voor humor zijn. Creer fun merchandise voor je campagne, zoals bedrukte t-shirts, buttons of andere geschenkjes. Wees creatief. Bedenk waar je project of je product voor staat en geef dat in de vorm van een beloning terug. En wees vooral niet scheutig met het persoonlijk bedanken van iedereen die je project steunt (via videos of vermelding van backers op je website).

  3: REWARDS

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Wat zijn mensen bereid te geven en wat willen ze daarvoor terugJe kan veel leren door te kijken naar het geef gedrag bij andere campagnes.(zie grafiek afkomstig van Crowdcube.com)

  De kunst is om verschillende donaties te vragen en je beloningen daarop af te stemmen. Kleine donaties zijn net zo belangrijk als grote of misschien wel belangrijker, omdat voor grote donaties meer bewijs of vertrouwen nodig is. Beloningen kunnen variren van informatief (zoals nieuwsbrieven), fun (grappig t-shirt of gadgets), bijzonder (op maat gemaakt product), tot voordelen (kortingen) en packagedeals (bij bulk afname). Elke beloning is een trigger voor een specifieke doelgroep. Speel daar dus mee tijdens je campagne.

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Je bent nog 5 stappen verwijderd van je Wayv crowdfund projectLog in op onze website www.wayvcrowdfunding.com en ga naar Create a Project. Doorloop de vijf stappen en je project is klaar om live te gaan! Hier vind je een praktische handleiding met tips en inspiratie voor het doorlopen van de belangrijkste stappen.

  Tip: Wij zijn een grote fan van Kickstarter. In dit stappenplan verwijzen wij regelmatig naar voorbeelden van succesvolle Kickstarter projecten. Kijk voor meer voorbeelden en inspiratie op www.kickstarter.com

  Project title & tagline Geef een pakkende beschrijving van je project. Laat bijvoorbeeld weten wat je product doet en/of waar het voor staat. Neem hierin de naam van je onderneming of product in op.

  voorbeelden: Pebble: E-Paper Watch for iPhone and Android Ministry of Supply: The Future of Dress Shirts Home Aquaponics Kit: Self-Cleaning Fish Tank

  Goals Amount of money to be raisedDit is het bedrag dat nodig is om jouw idee te realiseren, inclusief kosten bijvoorbeeld in verband met rewards, succesfee en belasting.

  Toets of het bedrag dat je nodig hebt realistisch is om via crowdfunding op te halen. Maak hiervoor eerst een inschatting van hoe groot je bestaande netwerk is en hoeveel zij zouden kunnen doneren.

  Om succesvol te crowdfunden kan je project nooit minder ophalen dan nodig is om je idee te realiseren. Meer is mogelijk, afhankelijk van je idee.

  STAPENLAN AANMAKENCROWDFUND PROJECT

  STAP 1: PROJECT BASICS

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Als je denkt dat crowdfunding onvoldoende is om je idee te realiseren, kijk dan wat andere partijen bereid zijn aan aanvullende financiering te verstrekken. Let op: Plaatsing van je project is alleen mogelijk als deze aanvullende financiering daadwerkelijk is toegezegd, bijvoorbeeld onder de voorwaarde dat je crowdfund campagne slaagt. Wees hier transparant over naar je volgers.

  Choose project daysJe kan zelf kiezen hoe lang je project loopt: van minimaal 7 tot maximaal 90 dagen.

  Onderzoek wijst uit dat naarmate de looptijd langer is, de kans van slagen drastisch afneemt. Uit statistieken van Kickstarter blijkt dat de slagingskans van projecten ongeveer 44% is bij een gemiddelde duur van 30 dagen. Bij een gemiddelde duur van 90 dagen is dat nog maar 25% (zie grafiek).

  Donaties vinden met name plaats vlak na de start en naarmate de deadline nadert (zie onderstaande grafiek van Kickstarter).

  Bij de start zal er veel enthousiasme zijn bij fans die waarschijnlijk al een tijdje warmlopen.

  Afwachtende fans zijn geneigd pas naar het einde toe te doneren, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om alsnog de boot te missen. Hoe langer de looptijd, hoe moelijker het is om je fans te enthousiasmeren of in te spelen op het gevoel van urgentie. In de voorbereiding van je project, zal je hiervoor dus al maatregelen moeten treffen. Denk bijvoorbeeld aan updates van videos en ander beeldmateriaal, grappige of interessante nieuwtjes rond je project en het aanbieden van nieuwe gelimiteerde beloningen.

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Project summaryVaak een korte en krachtige oproep voor steun aan het project. Statement waar het project voor staat of wat het product doet.

  voorbeelden:- Transform your iPod Nano into the worlds coolest multi-touch watches with TikTok + LunaTik by Scott Wilson and MINIMAL (design project)- You love it when clothing tells your story and yours alone. Thats what we do at Tallulah - One dress. One time. Always. (fashion project)- Ive created a huge map of Post-Apocalyptic Seattle, and now I want to share it with the world (art project)

  Project information- Stel jezelf of je team voor- Geef een beschrijving van je idee, vertel wat er zo gaaf is aan je idee en hoe je er op bent gekomen- Vertel wat anderen van je idee vinden (prijzen, nominaties, aanbevelingen, media aandacht)- Leg uit in welke fase het idee is en waarom je hulp nodig hebt - Leg uit hoe kunnen backers je kunnen helpen (geld, kennis, tijd)- Vertel hoe en wanneer backers worden beloond en welke voordelen er zijn om nu te steunen- Ga in op mogelijke uitdagingen en bedreigingen voor realisatie van je idee nadat je project succesvol is gefund.

  Je project maakt een veel grotere kans van slagen als je gebruik maakt van videos en images. Een video is een uitgelezen kans om vertrouwen te winnen en je idee op een leuke, vlotte manier te presenteren.

  Aandachtspunten:- Hou de video kort en krachtig: 60 seconden is de max- De video hoeft niet professioneel te zijn, maar mag niets storends bevatten- Wees jezelf, repeteer en film een aantal proefversies- Laat zien waar je idee om draait, laat mensen beleven wat jou idee voor hen kan betekenen, vertel wat zo bijzonder is aan je idee

  STAP 2: PROJECT PITCH

  STAP 3 + 4: PROJECT IMAGES EN VIDEO

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • - Leg uit hoeveel financiering je nodig hebt om je idee te realiseren en waarvoor je het geld gebruikt. Vertel hoe en wanneer backers beloond worden en welke voordelen er zijn om je nu te steunen

  Videos en ander beeldmateriaal leveren mooie content op om te delen op social media. Door regelmatig updates te verzorgen, kun je meer bezoekers trekken naar je project pagina en langer vasthouden.

  Vul het bedrag in van de donatie en een omschrijving van de beloning die daarmee samen-hangt. Je kunt op dit moment tot 8 beloningen aanmaken bij een project.

  Koppel kleine donaties aan:- Verspreiding van je project: Bijvoorbeeld ontvangst van nieuwsbrief of toegang tot campagne events.- Dankbetuiging: Bijvoorbeeld vermelding naam donateurs op website of koppel naam aan product. - Merchandise: Bijvoorbeeld producten die helpen jouw boodschap te verspreiden (bedrukte t-shirts, buttons en andere kleine geschenken)

  Koppel donaties aan je product of dienst:- Presale: voorverkoop van losse producten of diensten- Discount: vertel welke voordelen er zijn als je het product nu afneemt.- Limited edition: exclusieve of op maat gemaakte beloning

  Koppel grote donaties aan - Package deals: Bijvoorbeeld 3 voor de prijs van 2 , set van verschillende beloningen (varianten A, B, C), cadeaupakketten, workshops voor voor een bedrijfsvereniging of vriendenclub.- Resale: Bulkafname voor distributeurs en andere bedrijven of verenigingen.

  Tip: donateurs kunnen ook doneren zonder dat daar een beloning tegenover staat. Benoem die mogelijkheid nadrukkelijk.

  Tip 2: Wees vooral niet scheutig met het persoonlijk bedanken van iedereen die je project steunt (via video update, social media en/of eigen website).

  STAP 5: PROJECT REWARDS

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Je kunt het project op ieder moment opslaan door save as draft en daarna stoppen of verder gaan met het aanmaken. Vanuit je account kun je op ieder moment je draft project aanpassen.

  Elk project wordt voor plaatsing eerst nog gereviewd door ons Wayv team. Klik hier voor op submit for review. Als het project voldoet aan onze toelatingseisen, kun je starten met je campagne.

  BasisEen belangrijke peiler voor het succes van je crowdfunding campagne is een juiste communica-tie en promotie van je project. Niet alleen zorgt een authentieke, eerlijke communicatie voor vertrouwen, het is ook de basis onder het duidelijk weergeven van je passie voor dat wat je doet. De combinatie van vertrouwen en passie zorgt ervoor dat je campagne van een aanstekelijk niveau kan zijn, en dat is precies waar het bij crowdfunding om gaat.

  Je verhaal zal zich moeten gaan verspreiden over verschillende netwerkcirkels om jou en je team heen.Cirkel 1: Familie, vrienden, collegas, eerste fansCirkel 2: Vrienden van vriendenCirkel 3: Mensen buiten je netwerk

  Binnen deze cirkels ga je op zoek naar mensen die je willen steunen of zelfs bereid zijn om je ambassadeur te worden. Een ambassadeur is iemand met passie voor jouw idee, iemand die je steunt en jouw verhaal verspreid. Des te meer mensen er immers met enthousiasme gaan spreken over je project, hoe verder je jouw project weet te verspreiden binnen deze cirkels. Met als gevolg een steeds grotere kans dat je project zal slagen.

  Campagne opbouwBij crowdfunding draait veel om het zogenoemde virale effect. In het volgende filmpje komt dit mooi naar voren! (Filmpje: Derek Sivers - How to start a movement)

  TOT SLOT

  COMMUNICATIE STRATEGIE

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • Stap 1 Wees flexibel en toon lef!Crowdfunding is een bewegelijk geheel en elk project is anders. Je zult stapsgewijs moeten ontdekken waar jouw fans op reageren! Natuurlijk moet je hier van tevoren goed over nadenken. Maak een goed plan maar wees bereid daar vanaf te wijken als de situatie anders blijkt. Breng jezelf duidelijk naar voren als de eigenaar van het project en vertel eerlijk je verhaal. Durf op te staan en je te onderscheiden.

  Stap 2 Je eerste volgers!Zorg dat je voordat je start met je campagne zon 10 50 mensen in je netwerk hebt gevonden die het gaaf vinden wat je doet, weten waarom je het doet en je vertrouwen en je absoluut willen steunen! Het is erg belangrijk dat deze eerste volgers je steunen zodra je campagne live gaat. Dit verhoogt je geloofwaardigheid en is een voorbeeld voor andere volgers.

  Stap 3 DialoogGa publiekelijk de dialoog aan met je eerste fans, en in later stadium met al je fans. Wees hier heel vastberaden en consistent in. Bedank je fans voor hun steun. Beantwoord vragen, en ga in later stadium zelfs vragen stellen aan je fans. Op deze manier creer je betrokkenheid, enthousiasme en geloofwaardigheid. Facebook en Twitter lenen zich hier uitstekend voor.

  Stap 4 NetwerkBenut je sociale netwerk. Kondig je project aan via je mailinglist. Vermeld je project op je website en communiceer via Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, enzovoorts. Vertel eerlijk je verhaal en neem je netwerk mee in wat je doet en hoe de ontwikkelingen zijn. Op deze manier word je netwerk op een authentieke manier onderdeel van jouw avontuur en kun je ze gerust vragen om hun steun. Wees jezelf.

  Stap 5 Creer content!Rol je verhaal uit, neem je volgers mee! Zorg voor interessante en afwisselende content. Blog over je avonturen en plaats updates op je projectpagina. Blijf communiceren en breng het enthousiasme tot leven op je sociale media door middel van filmpjes, fotos, updates en blogs. Vier successen en toon doorzettingsvermogen op momenten van minder aandacht. Blijf creren en communiceren!

  Stap 6 MomentumNu je steun hebt ontvangen, je netwerk zich heeft uitgerold, en mensen over je praten, heb je genoeg bewijs voor media, bloggers en andere influencers met gelijke interesses. Dit kan je helpen om mensen buiten je netwerk naar je project te krijgen. Tijd om momentum te creren!

  Stap 7 EindsprintTegen het einde heb je een gezamenlijk belang met al je fans ontwikkeld. Namelijk het slagen van jouw project! Benut dit en roep iedereen op om in de laatste dagen nogmaals de nadruk te leggen op de urgentie van het slagen. En wees dankbaar voor de steun!

  ViraliteitEen viraal effect is nooit te voorspellen. Maar in iedere virale campagne komen een aantal zaken sterk naar voren.

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M

 • 1. Aansprekend filmpjeIn een filmpje kun je op authentieke manier je verhaal kwijt. Beelden, woorden en geluid geven een gevoel aan de kijker, en een filmpje is leuk om te delen. Een goed filmpje roept vertrouwen en enthousiasme op. De basis onder een viraal effect.

  2. Cirkel 3 van het netwerkEen virale campagne kenmerkt zich door het gegeven dat het de projecteigenaar lukt om mensen buiten zijn bestaande netwerk te enthousiasmeren om het project te steunen.

  3. AmbassadeursEen succesvol project heeft ambassadeurs nodig. Er is geen betere reclame dan mond-op-mond reclame. Wanneer anderen jouw project aanraden, delen, verkopen en aanprijzen, dan ben je op een hele goede weg.

  4. Kwaliteit en vertrouwenZorg voor algemene kwaliteit. Van je filmpje tot aan je project omschrijving. Van de content die je creert op social media tot aan de interviews die je in later stadium kan geven. Goede kwaliteit is het delen waard en schept vertrouwen.

  Gefeliciteerd, je Wayv project is klaar om live te gaan!

  W A Y V C R O W D F U N D I N G H O W T O C R O W D F U N D S U C C E S S F U L L Y

  M A A K J E P R O J E C T A A N W W W . W A Y V C R O W D F U N D I N G . C O M