Crowdfunding for Impact Nederland 2011-2016

3
CROWDFUNDING voor IMPACT in NEDERLAND Crowdfunding is laagdrempelig: ' inclusive'. Financieel het kan al vanaf een paar euro (tot tienduizende euro's) en het is toegankelijk 'online' voor iedereen met ideal of paypal. De markt is niet liquide, verkopen is lastig, maar daarmee ook minder manisch dan de indruk die beursindices en bedrijfskoersen wekken. Investeerders lopen risico dat afhankelijk is van hun beoogd rendement, de risico beoordeling door het crowdfunding- platform (selectie en op basis van het bedrijfsplan) en uiteraard de onderneming. Doorslaggevend voor investeerders zijn: de (relatie met de) iniatiefnemer(s), het initiatief zelf en dan pas de tegenprestatie. Rendement wordt behaald door participatie (aandelen), rente op leningen, rewards: exposure of diensten & goederen (voor- financiering) en sec 'impact' bij donaties + katalysator als startkapitaal verschaffer. Crowdfunding floreert in Nederland: in 2016 werd 42miljoen euro meer geïnvesteerd +35%. Met 2,5miljoen euro in 2011 (mn voor creatieve projecten) en 170miljoen euro (mn voor ondernemers) in 2016 is het ver- 68-voudigd & exponentieel is gegroeid. Toelichting visual zie volgende pagina. Alcanne J Houtzaager MA,. Public Speaker, Blogger & Vlogger on Inclusive² Impact Investing p.1

Transcript of Crowdfunding for Impact Nederland 2011-2016

CROWDFUNDING voor IMPACT in NEDERLANDCrowdfunding is laagdrempelig: 'inclusive'.Financieel het kan al vanaf een paar euro (tottienduizende euro's) en het is toegankelijk 'online' voor iedereen met ideal of paypal. De markt is niet liquide, verkopen is lastig,maar daarmee ook minder manisch dan de indruk die beursindices en bedrijfskoersen wekken. Investeerders lopen risico dat afhankelijk is van hun beoogd rendement, derisico beoordeling door het crowdfunding-platform (selectie en op basis van het bedrijfsplan) en uiteraard de onderneming.

Doorslaggevend voor investeerders zijn: de (relatie met de) iniatiefnemer(s), het initiatief zelf en dan pas de tegenprestatie.

Rendement wordt behaald door participatie (aandelen), rente op leningen, rewards: exposure of diensten & goederen (voor-financiering) en sec 'impact' bij donaties + katalysator als startkapitaal verschaffer.

Crowdfunding floreert in Nederland: in 2016 werd 42miljoen euro meer geïnvesteerd+35%. Met 2,5miljoen euro in 2011 (mn voor creatieve projecten) en 170miljoen euro(mn voor ondernemers) in 2016 is het ver-68-voudigd & exponentieel is gegroeid.Toelichting visual zie volgende pagina.

Alcanne J Houtzaager MA,. Public Speaker, Blogger & Vlogger on Inclusive² Impact Investing p.1

Groen is Crowdfunding in Nederland cumulatief met een schatting (stippellijn) voor 2016 op basis van 86m in Q1 & Q2. Blauw is crowdfunding voor Creatieve & Maatschappelijke projecten. Geel GEEL is Crowdfunding voor Impact dwz M&C en in 2012 inclusief 7miljoen Euro voor de Windcentrale, in 2015 inclusief 10,6m Euro voor het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen en 11.5m Euro voor duurzame energie (retrospectief Douw&Koren onderzoek voor de RVO) Meer in Crowdfunding-voor-duurzame-energie en in 2016 inclusief hernieuwbare energie projecten minimaal 10,5mE. Delichte daling in 2016 komt door de uitzonderlijke groei in 2015 toen ruim 10miljoen werd opgehaald in Zeeland voor een ziekenhuis in Zeeland en duurzame energie investeringen lopen slechts tot tot 1 november 2016.

Douw&Koren is sinds 2011 in Nederland hof-leverancier van data (nu 2x per jaar) over de ontwikkeling van de Nederlandse crowdfundingmarkt, trends en opmerkelijke fundraising acties (jaarlijkse top 10). De nieuwste cijfers staanop Douw&Koren.nl/crowdfunding-in-Nederland-in-2016.

Meegroeiend met de markt zoekt het labels om de sectoren en trends te onderscheiden. Vanaf 2014 gebruikt het Maatschappelijke & Creatieve projecten waar het daarvoor: Goede Doelen, Internationale Samenwerking en Buurt gebruikte. 'Maatschappelijke' & 'Creatieve' projecten klinken als impact, maar de categorie 'ondernemingen' kan ook positieve impact hebben. Zo werd in 2015 10,6miljoen Euro opgehaald voor het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Vlissingen, Zeeland. Voor de RVO onderzocht Douw&Koren retrospectief hoeveel Nederlandse crowdfunding naar duurzame energie projecten gaat. In 2015 was dat 11,5miljoen Euro of (bijna) 10%. … Douw & Koren verwacht een exponentiële groei van crowdfunding voor duurzame energie begin november 2016 publiceerde het data Crowdfunding-voor-duurzame-energie-groeit-opnieuw waarin 10,5miljoen Euro voor 2016 werd vermeld.

Wereldwijd verwacht Massolutions dat crowdfunding in 2016 venture capital investeringen heeft inhaalt. Het is al groterdan angel investing: wat grotere bedragen door investeerders. De cijfers over 2016 zijn nog niet bekend.

CF Internationaal: Social investment kampioen VK: 3,2miljard UK£, de VS 36miljard US$ en China 102miljard US$. Uit Douw&Koren in Overheden aan de Slag met crowdfunding (2016).

Van knuffelmarkt naar lastige puber benadering?tIn 2016, een jaar waarin regelgeving voor risico beperking en consumentebscherming de markt ingrijpend veranderen, zagen D&K de toon van de berichtgeving over crowdfunding veranderen van enthousiast naar kritischer en soms ronduit negatief: wat was het grootste faillissement? etc. Blogger: D&K zijn millennial optimisten. Ze vervolgen: De fundamentele vraag in de opkomst van crowdfunding is dan ook niet of de risico’s kunnen worden weggenomen

Alcanne J Houtzaager MA,. Public Speaker, Blogger & Vlogger on Inclusive² Impact Investing p.2

(de waarde van crowdfunding is nu juist dathet zaken kan realiseren die nog niet bestaan;daarbij hoort risico), maar of we het aan-durven om via crowdfunding verder teverkennen hoe we een economie makenwaarin mensen zelf zo’n bepalende rol kunnenvervullen. Ook dit jaar zagen we het weer in deprojecten die werden gefinancierd viacrowdfunding: het is een manier voor mensenom actief mee te bouwen aan zaken waaroverze normaal enkel praten.

We zagen in grote getale ondernemingenen projecten crowdfunden die eenbijdrage willen leveren aan de opwekkingvan duurzame energie, verbetering van dezorg, de omgang met vluchtelingen,etcetera.

D&K noteert voor 2016 ruim 24miljoencrowdfunding voor 1853 maatschappelijkeen 952 creatieve projecten, ruim de helftvan de gerealiseerde financieringen. 59 hernieuwbare energie projecten haalden10,6miljoen Euro op (tot 1nov2016).

In de D&K gamechanging top 10 staanallemaal crowdfunding voor impact investmentsen een inclusive 2sterren restaurant. Meer en rapport op: Douw&Koren.

Alcanne J Houtzaager MA,. Public Speaker, Blogger & Vlogger on Inclusive² Impact Investing p.3