Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

of 18 /18
PLAN MEDIA BATTLE

Embed Size (px)

description

Onderzoek en aanbevelingen voor horecabedrijf Fellini, naar aanleiding van crossmediaal concepting opdracht.

Transcript of Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Page 1: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

PMS 3965 COATEDPMS 3965 UNCOATEDCMYK | C 20 | M 5 | Y 100 | K 0

PLAN MEDIA BATTLE

Page 2: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

ACHTERGRONDFelliniFred en Douwe, een citylounge, gevestigd aan de Bolwerkstraat in Enschede, is in december 2010 failliet verklaard. Het bedrijf is onder de naam �Fellini� overgenomen door Peter Rusele, voormalig eigenaar van De Kater en Grand Café in Enschede. Fellini gaat in maart 2011 open. De naam Fellini ligt, volgens Ruseler, prettig in het gehoor. Ook moet de naam van de bekende Italiaanse regisseur een link leggen naar Cineast, de bioscoop die in hetzelfde pand zit.Tubantia, 2011

De zoon van Peter Ruseler, nu nog bedrijfsleider bij restaurant Villa van Heek, gaat samen met de bedrijfsleider van Fred en Douwe, Lam Treurniet, het bedrijf leiden.

Het doel van Peter Ruseler met Fellini, is een Italiaanse, gemoedelijke familiesfeer met een goede prijs/ kwaliteit verhouding creëren.

EnschedeOp 1 januari 2010 telt de stad Enschede 157.076 inwoners. In Enschede wonen meer mannen dan vrouwen. Bijna 30% van de bevolking is in het buitenland geboren of heeft tenminste één in het buitenland geboren ouder. In 2009 vestigden zich meer mensen in Enschede, dan dat er vertrokken, dus de bevolking is gegroeid. De prognose is dat Enschede in 2030 ruim 162.000 inwoners telt. Doordat Enschede een studentenstad is, zijn de meeste inwoners van Enschede tussen de 20 en 24 jaar. Dit zijn er namelijk 13.923. Mannen zijn in Enschede net in de meerderheid, met 50.8%. Er wonen ongeveer 12.100 inwoners in Enschede tussen 25 en 29 jaar. Ongeveer 10.400 mensen zijn tussen de 30 en 34 jaar. Ongeveer 11.400 mensen zijn tussen de 35 en 39 jaar. De laatste groep tussen 40 en 44 jaar heeft een grootte van ongeveer 11.600 inwoners. Dit houdt in dat er ongeveer 45.500 mensen (29% van de totale bevolking van Enschede) in de leeftijdscategorie vallen waar in dit onderzoek voor is gekozen. Gemeente Enschede,2010

TrendsIn Nederland is in 2010 de internetpenetratie 89%. Alleen in Zweden is de penetratie hoger. De gemiddelde internet penetratie in Europa is 68%. Hier ligt Nederland dus ver boven. Thaesis, 2010

Er zijn volgens strategisch adviesbureau Thaesis in het volgende decennium vijf megatrends in de retail te zien;

- Mobiele generatie

- Consumenten maken merken (social media marketing)

- Internet maakt alles transparant

- Information overload

- Toetredingsdrempels verdwijnen

Voor Fellini is vooral de trend van internet en social media zeer interessant. Dit houdt ook in een nieuwe manier van het bereiken van klanten. Hieronder het gebruik van sociale media per leeftijdsklasse uit een presentatie van Thaesis.

Page 3: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Bron: Thaesis

Volgens Rob van den Borne, horeca adviseur en –makelaar en eigenaar van Social Media Buro (een jong bureau dat advies geeft over inzet van sociale media aan bedrijven), draagt sociale media bij aan het rendement van de horecaonderneming. Hij ziet sociale media als krachtige marketingkanalen. Ook kom je, hoe meer je op internet genoemd wordt, hoger in de ranklijst in Google, tegenwoordig de eerste zoekmachine waar consumenten zoeken. Daarnaast zijn sociale media handig middelen om bij te houden wat er over de horecaonderneming wordt gezegd. Vooral Twitter vindt hij hier geschikt voor. Echter, als een onderneming Twitter gaat gebruiken, moet hierbij wel opgelet dat er niet alleen push communicatie (het verzenden van boodschappen naar de consument) maar vooral pull communicatie (het interacteren met de consument) moet plaatsvinden. Hier gaan volgens Van den Borne veel ondernemingen mee de mist in. In plaats van op Twitter de boodschap “Kom volgende week naar band X kijken”, kan beter een linkje naar een Youtubefilmpje van de band worden gezet. Als de muziek bevalt, komen klanten vanzelf kijken, aldus Van den Borne.Angeenbrug, J., Horeca entree, 2010

Page 4: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

DOELSTELLING Omdat Fellini binnenkort opengaat, willen ze graag nieuwe klanten werven en huidige klanten van het voormalige bedrijf behouden. Fellini zal ook in Twente op de kaart moeten worden gezet. Fellini heeft een aantal doelstellingen waar een advies over wordt gegeven en een concept voor zal worden gemaakt:

- Interactiviteit op het internet over Fellini bevorderen tussen nu en een jaar na opening, die in maart zal plaatsvinden.

- Een unieke horecagelegenheid in Enschede creëren.

Vraagstelling:Hoe kan Fellini via nieuwe media klanten binden en zich op een unieke manier onderscheiden van andere horecagelegenheden?

Doelgroep: De doelgroep waar wij ons op richten zijn werkende mannen/ vrouwen van 25-45 jaar, met een gezin die iets meer verdienen dan de gemiddelde Nederlander. In 2008 was het gemiddelde inkomen in Nederland jaarlijks €33.000 nettoCBS, 2008. Het gemiddelde inkomen in Enschede in 2008 was €29.000. Dit ligt onder het landelijk niveau. Het hoogste gemiddelde inkomen in Enschede was in 2008 €38.100 in de buurt ’t StokhorstGemeente Enschede, 2010.Het gaat hierbij om (zakelijke) lunchers of eters (die s’ avonds met hun gezin of zakenpartner) een hapje komen eten bij Fellini.

Deze doelgroep is, volgens de beschrijving van One Identity, het reclamebureau van Fellini, een lifestyle doelgroep en gevoelig voor stijl en stijlvol genieten. Het zijn ondernemende en actieve mensen, hebben een breed sociaal leven en ze beogen een succesvol leven. Ze hebben een druk zakelijk leven, maar willen er daarnaast ook van genieten. Ze nemen de tijd om te lachen, te eten, lief te hebben en te drinken. Ze kiezen voor kwaliteit in plaats van prijs en betalen graag meer voor een goede ambiance en kwalitatief goede producten. Vanuit het Mentality model, een waarden en leefstijl onderzoek van Motivaction, een strategisch onderzoeksbureau, lijkt de groep �Kosmopolieten� hier het meeste op. Deze groep mensen heeft een hoger inkomen en zijn zowel mannen als vrouwen. Kosmopolieten zijn netwerkers en zijn op zoek naar gelijk gestemden. Ze zijn materialistisch en technologisch- minded. Qua leefstijl zijn ze impulsief en avontuurlijk en statusgevoelig. Ze houden van kunst en cultuur en zijn geïnteresseerd in politiek en de maatschappij. Kosmopolieten zijn volgens het Mentality model ambitieus.

Page 5: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Concurrentie: Horeca; 917 in Overijssel, 58 in Enschede

Naam Facebook Hyves Twitter Linked InCafé de Geus x x x x

San Remo x x 11 tweets, 106 followers push

x

Molly Malone x x 6 tweets, 1 follower

x

De Kater x x x x

Sam Sam x x 901 tweets, 611 followers

x

Eetcafé Atrium x x x x

Kostershoes x x x X

Lacuisine Enschede

x x x x

Pinoccio Enschede

x x x x

Rhodos Enschede x x x x

Paddy’s x 2519 leden x X

Café Rocks 6 mensen vinden dit leuk

x x x

Café Sprakel x x x x

Eetcafé De Fusting

x x x x

Eetcafé Central Park

Ja x 313 tweets, 239 followers, push

x

Ons Eten & Drinken

x x x x

ATC Eetcafe de Huifkar

x x x x

Eet & Bierencafe de Beiaard

x x x x

Eetcafe Heer Bommel

x x 55 tweets, 35 followers, push

x

!Bites lunch- dinner & more

x x x x

Bistro ’t Anker x 296 vrienden, laatste bericht 25 oktober 2010

x x

Page 6: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

CONCEPTInleiding

Voor Peter Rusele zijn de lunch en het diner belangrijk. Fellini investeert nu in de keuken, wat voorheen bij Fred en Douwe niet gebeurde. Toen werden gerechten in Deventer bereid, overgebracht naar Enschede en hier opgewarmd. De doelgroep die Fellini zelf wilt aanspreken, is mensen van 0-65 jaar. Omdat dit een hele brede doelgroep is, is er gekozen voor de doelgroep van 25-45 jaar, werkend en een gezin. Zakenmensen die voor zakenlunch komen kunnen bijvoorbeeld geïnspireerd raken om met het gezin ook bij Fellini te gaan eten. Dit kan ook omgekeerd voorkomen: Gezinnen die bij Fellini komen, worden geïnspireerd om met zakenpartners bij Fellini te gaan lunchen.

Fellini gaat in maart 2011 open. Om dit op de kaart te zetten, klanten te genereren en interactiviteit over Fellini te bevorderen, zijn er drie concepten bedacht. Een sociale media campagne, waarmee Fellini interactie voert met de klant en klanten naar Fellini kan lokken door speciale aanbiedingen. Doordat er sociale media gebruikt wordt, kan er veel worden gelinkt naar de pagina’s van Fellini. Hierdoor komt Fellini hoog in Google te staan. Een tweede concept is de inrichting van Fellini met tablets en flatscreens. Door op flatscreens een Twitterwall te laten zien, kan dit het gebruik van Twitter bevorderen. Er worden berichten met #Fellini getoond. Door aanbiedingen op het scherm te plaatsen, kunnen ze snel aan het moment van de dag worden aangepast. Daarnaast kan het gebruik van wifi hierop ook gepromoot worden. Een derde concept is het interactieve menu op de website. Door middel van tablets die in Fellini liggen (of natuurlijk smartphones etc.) kunnen klanten digitaal hun menu samenstellen. Voordelen hiervan zijn: het is makkelijk up-to-datete houden, extra informatie over het gerecht of bepaalde ingredienten van het gerecht geven, visualisatie van het gerecht, promotie van wifi, het is een originele manier om de menukaart te tonen, de gebruiker krijgt inzicht in het meest populaire of lekkerste gerecht (= user generated content).

Page 7: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Sociale media campagne;

Het doel van het gebruik van sociale media is het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten. Hierbij is vooral pull communicatie (interactie) belangrijk in plaats van push communicatie (alleen spuien van informatie). Door gebruik van social media kan Fellini ook hoger in Google terecht komen, doordat er veel gelinkt wordt naar de pagina’s.

Twitter: Mensen kunnen Fellini op Twitter volgen en tweets over Fellini achterlaten of twitteren terwijl ze aan het eten zijn, bijvoorbeeld via de i-pad. Wat voor Fellini hierbij vooral belangrijk is, is interactie voeren met (niet)volgers en klanten belonen door berichten op twitter als; als je nu overstapt naar Fellini, krijg je een gratis koffie. Onder de retweeters van dit bericht worden gratis koffie verloot. Stuur na het lezen van dit bericht een DM naar Fellini voor 30% korting op maaltijd. Stel je eigen pizza samen via twitter. De beste pizza wordt de volgende week de weekpizza.

Suggestieve tweets/ facebook likes; je houdt van Italiaans eten, Fellini stuurt een bericht; deze week….. aanbieding tweets; je tweet dat je Italiaans gaat eten, dan twittert Fellini; kom bij ons eten. Hier moeten filters voor worden gemaakt, zodat ze niet al deze tweets op hoeven te zoeken.

Speciale Twitter & Facebook-acties

Interactie met de social media gebruikers is erg belangrijk en de gebruikers moeten zien dat hun gedrag wordt gewaardeerd. Wij willen daar op in spelen met speciale acties voor twitteraars.

Door online dat vertrouwen te kweken bij (potentiële) gasten, bind je je gasten aan jou. Vaak verlies je het contact met de gast als hij in jouw zaak of op jouw website is geweest, heb je geen gegevens. Door met sociale media te werken houd je dat juist vast.

Fellini Friday Retweet actie

Op vrijdag tussen 16u en 20u worden tussen alle Retweeters een hoofdgerecht verloot. Elke vrijdag wordt via Twitter het startsein gegeven voor de actie. De volgers worden naar de website verwezen waarbij ze middels te klikken op de ‘Tweet button’ kunnen meedingen naar de prijs. Elke keer als iemand op deze knop drukt, wordt het bericht over al hun volgers verspreid en zo worden die ook van de actie op de hoogte gesteld. Tussen alle deelnemers wordt na de gestelde tijd een prijs verloot. De winnaar wordt bekend gemaakt via Twitter en op de site.

Wat? Fellini Friday Retweet actie

Wie? Alle Twitter gebruikers

Waar? Op Twitter en de website

Wanneer? Wekelijks op vrijdag tussen 16u en 20u

Voordelen: Snel veel volgers creëren (APR Xando had na 10 weken >2000 volgers) Gebruikers worden naar de website gelokt Naamsbekendheid kan snel veel groter worden

Your Fellini actie

Fellini wil graag luisteren naar de klant en wil daarom elke 2 weken een speciaal gerecht op het menu zetten die gekozen is door de Social Media gebruikers.

Voor een looptijd van 2 weken wordt er aangekondigd dat er een gerecht voor de lunch, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, e. d. kan worden gekozen. In die twee weken kan elke gebruiker hun suggestie indienen en na 2 weken wordt hieruit een keuze gemaakt. Deze wordt bekend gemaakt op Twitter, Facebook, op de site en in het restaurant

Page 8: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

zelf. Voor de laatste kan gebruik worden gemaakt van de schoolborden en de menukaarten. Meteen ook goed om nieuwe gebruikers te trekken vanuit de offline omgeving.

Wat? Your Fellini actie Wie? Alle Twitter en Facebook gebruikers Waar? Twitter en Facebook en het restaurant zelf Wanneer? Tweewekelijks. Looptijd gerecht en insturen suggesties wisselt elke twee weken af. Voordelen: Interactie met de klant

Openstaan voor suggesties van buitenaf

Fellini Folow Coffee actie

Om het volgen van de online activiteiten van Fellini te bevorderen willen we elke 100e volger een gratis kop koffie aanbieden.

Wat? Fellini Follow Coffe actie Wie? Alle Twitter volgers en Facebookvrienden Waar? Twitter en Facebook & Restaurant Wanneer? Variabel, afhangend van de toename van volgers en vrienden

Schema voor plaatsen content

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondagDaghap x x x x xEvenement x x x xFellini Friday actie xYour Fellini actie x xFelinni Follow Coffee actie xReageren op vragen x x x x x x x x

Migratie Hyves gebruikers

Koppelen van accounts aan Twitter & Facebook

Offline promotie social media

Op elke giveaway, poster & flyer de ‘Fellini Follow Bar’ Originele giveaway met de te volgen adressen erop Narrowcasting promotie op de flatscreens in het restaurant Promotie op de menukaart Promotie op de borden met de twittergerechten e.d.

Page 9: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Inrichting met schermen en tablets

Er hangen een aantal schermen in Fellini. Deze kunnen worden gebruikt voor narrowcasting, met daarop twitterfountains, promoten van wifi en aanbiedingen. Dit medium heeft twee voordelen ten opzichte van drukwerk; het duurt minder lang voordat je de reclame kunt tonen. Als er drukwerk wordt gebruikt, moet men wachten op een drukker. Een tweede voordeel is dat gebruik van narrowcasting minder statisch dan drukwerk reclame. Op deze manier kan Fellini ook beter inspelen op het moment van de dag. Tijdens de lunch worden bijvoorbeeld lunch specials getoond en tijdens de borrel de suggesties voor het diner. Zo wordt de klant verleid om langer te blijven.

Er worden schermen geplaatst aan de achterkant van de ramen aan de straat kant. Deze schermen wijzen naar buiten waardoor de voetgangers die voorbij lopen kunnen zien en lezen wat er op de schermen staan. Deze schermen worden dubbel geplaatst, zodat ook klanten in Fellini kunnen zien wat er op de schermen staat. Deze flatscreens moeten nog worden aangeschaft. Ook rond de bar kunnen flatscreens worden aangeschaft.

Zoals eerder gezegd, gaat het gebruik van wifi ook gepromoot worden. Om hiervan gebruik te kunnen maken, kunnen klanten een tablet lenen. Dit stimuleert ook bijvoorbeeld het Twitter gebruik en participatie in evenementen van Fellini. Er moet hierbij wel gelet worden op de veiligheid; het tegengaan van diefstal en schade. Een oplossing hiervoor kan zijn is het betalen van een borg door middel van een rijbewijs of id kaart inleveren, een geldsom betalen voor het lenen van de tablet enzovoorts.

Page 10: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

- Interactief menu

Klanten kunnen via i-pad in het restaurant bestellen, met dynamische menu’s. Het menu komt helemaal in beeld (soort AR). Deze wordt als een website gebouwd, bijvoorbeeld in html. Hierbij moet rekening worden gehouden met het bouwen van mobiele formaten waarop de website zichtbaar moet kunnen zijn. Mensen kunnen echter nog wel kiezen tussen een traditionele menukaart of de digitale en dynamische variant.

Je kunt het eventueel ook gelijk bestellen. Dit wordt naar de keuken doorgegeven. Hieronder een stappenplan van het dynamische menu:

I-Menu stappen:

Stap 1: Start, start knop om menu doorlopen te starten

Stap 2: Voorgerecht, diverse keuzes waaronder ‘geen’

Stap 3: Hoofdgerecht, diverse keuzes waaronder ‘geen’

Stap 4: Nagerecht, diverse keuzes waaronder ‘geen’

Stap 5: Overzicht, een optie om eventuele wijzigingen door te voeren in de gemaakte keuzes

Stap 6:Bevestigen menu (geen bestelling, mogelijkheid in de toekomst), signaal naar website waar in een staafdiagram een overzicht is te zien van menu en de populariteit van elk menu

Na iedere week wordt er een automatische twitter bericht verstuurd, die een link geeft naar de pagina waar een staafdiagram of ander overzicht is te zien. Zo kunnen toekomstige klanten zien wat een echte ‘aanrader’ is. Bovendien is dit automatische gegenereerde content voor Twitter van Fellini. Om te zorgen dat alleen de keuze van de ‘echte’ gasten van Fellini opgenomen worden in het menu-keuze-overzicht maken we gebruik van een GPS tracker, pas als de bezoeker van het I-Menu herkend wordt als klant, wordt de informatie over de gemaakte keuzes doorgestuurd naar de database. Een aantal voordelen van de dynamische menukaart op een rijtje: het is makkelijk up-to-datete houden, extra informatie over het gerecht of bepaalde ingredienten van het gerecht geven, visualisatie van het gerecht, promotie van wifi, het is een originele manier om de menukaart te tonen, de gebruiker krijgt inzicht in het meest populaire of lekkerste gerecht (= user generated content).

Page 11: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Bronnen

Angeenbrug, J., (2010), “Horeca entree”

CBS (2008)

Gemeente Enschede (2008), “Inkomens in Enschede” www.gemeenteenschede.nl

Gemeente Enschede (2010), “Bevolking in Enschede in 2010”, www.gemeenteenschede.nl

Page 12: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

BUSINESSMODEL FELLINIKlantsegment De doelgroep van Fellini zelf is van 0-65 jaar. Omdat dit een te brede doelgroep voor dit onderzoek is, is er gekozen voor de doelgroep van 25-45 jaar, werkend, verdienen iets meer dan gemiddeld en de nadruk ligt op gezinnen/ familie.

In 2008 was het gemiddelde inkomen in Nederland jaarlijks €33.000 nettoCBS, 2008. Het gemiddelde inkomen in Enschede in 2008 was €29.000. Dit ligt onder het landelijk niveau. Het hoogste gemiddelde inkomen in Enschede was in 2008 €38.100 in de buurt ’t StokhorstGemeente Enschede, 2010.Het gaat hierbij om (zakelijke) lunchers of eters (die s’ avonds met hun gezin of zakenpartner) een hapje komen eten bij Fellini.

Deze doelgroep is, volgens de beschrijving van One Identity, het reclamebureau van Fellini, een lifestyle doelgroep en gevoelig voor stijl en stijlvol genieten. Het zijn ondernemende en actieve mensen, hebben een breed sociaal leven en ze beogen een succesvol leven. Ze hebben een druk zakelijk leven, maar willen er daarnaast ook van genieten. Ze nemen de tijd om te lachen, te eten, lief te hebben en te drinken. Ze kiezen voor kwaliteit in plaats van prijs en betalen graag meer voor een goede ambiance en kwalitatief goede producten. Vanuit het Mentality model, een waarden en leefstijl onderzoek van Motivaction, een strategisch onderzoeksbureau, lijkt de groep �Kosmopolieten� hier het meeste op. Deze groep mensen heeft een hoger inkomen en zijn zowel mannen als vrouwen. Kosmopolieten zijn netwerkers en zijn op zoek naar gelijk gestemden. Ze zijn materialistisch en technologisch- minded. Qua leefstijl zijn ze impulsief en avontuurlijk en statusgevoelig. Ze houden van kunst en cultuur en zijn geïnteresseerd in politiek en de maatschappij. Kosmopolieten zijn volgens het Mentality model ambitieus.

Waarde propositie De meerwaarde die Fellini aan haar klanten kan bieden is het echte family gevoel dat er heerst. Er heerst een Italiaanse, gemoedelijke familiesfeer met een goede prijs/ kwaliteit verhouding creëren. Het sociale media gebruik in de horeca branche in Enschede, is minimaal. De meeste gelegenheden maken geen gebruik van social media. Doordat Fellini dit wel doet, krijgt ze meer inzicht in haar klant. Hierdoor kan ze dus beter in de behoeften van haar klant inspelen, dan andere horecagelegenheden in Enschede. Ook de dynamische menukaart die Fellini heeft, biedt voor de klant een meerwaarde. De klant kan zelf makkelijk het menu samenstellen dan bij een gedrukte menukaart.

Page 13: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Kanalen De media die Fellini onder andere gebruikt naar haar klant, zijn social media. Om duidelijk te maken dat Fellini met sociale media actief is, kunnen er wel offline media nodig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de flatscreens die in Fellini zelf hangen.

Klant relatieDoor middel van sociale media onderhoudt Fellini contact met haar klanten. Er worden ook verschillende acties d.m.v. sociale media verspreid,

- Your Fellini: klanten sturen suggesties d.m.v. sociale media en de lekkerste/ origineelste etc. wordt de week erna op de menukaart gezet. Deze actie is tweewekelijks.

- Fellini Friday Retweet actie: Fellini kondigt aan dat klanten tussen 16.00 en 19.00 via de website op de Twitterbutton kunnen klikken en meedingen naar een prijs. Als de klant op de Twitterbutton klikt, wordt de actie naar alle volgers geretweet.

- Fellini Follow Coffee actie: elke 100e, 200e etc. volger krijgt om de activiteit te bevorderern een kop koffie aangeboden.

Doormiddel van bovenstaande acties wordt de interactiviteit met de klant bevorderd, de betrokkenheid van de klant vergroot en de verantwoordelijkheid van de klant vergroot. De klant krijgt ook inspraak in het menu op deze manier.

Verdien model Fellini gaat geld verdienen doordat er veel “internet rumour” over de lounge zal ontstaan. Social media gebruikers worden gestimuleerd om berichten te retweeten, ze worden verantwoordelijk gemaakt, ze krijgen inspraak in het menu en worden op deze manier betrokken. Fellini gaat gebruikmaken van pull communicatie (interactie met klanten) en niet van push communicatie (alleen maar informatie spuien). Op deze manier krijgt Fellini bekendheid en wordt de “Family” ambiance van Fellini spoedig bekend in heel Enschede. Daardoor krijgt Fellini veel klandizie en gaan ze geld verdienen.

Key Resources/ middelen Om dit business model uit te voeren is er iemand nodig die het sociale netwerk voor Fellini gaat opzetten en vormgeven. Hierna is er iemand nodig om de activiteit op de netwerken te onderhouden. Wat hiervoor nodig kan zijn, is een korte eendaagse cursus van een social media expert voor tips, trucs en adviezen over de inzet van de sociale media. Hiervoor is een budget nodig. Verder zijn er extra schermen nodig (er hangen al een aantal in Fellini zelf) om wifi te promoten, social media te laten zien en aanbiedingen te tonen. Ook moet de website met een dynamisch menu worden gebouwd. Als laatste zijn er tablets nodig om de dynamische menu’s te tonen en hiermee het menu samen te stellen.

Key activiteiten Om meer bekendheid te krijgen in Enschede en Fellini in Twente op de kaart te zetten, moet Fellini een aantal activiteiten ondernemen. Ze moet haar sociale netwerken gaan opzetten en effectief onderhouden en extra flatscreens en tablets aanschaffen.

Kostenstructuur Fellini maakt om op te starten met dit concept een aantal kosten. Investeringen De grootste kosten zijn die om de flatscreens en tablets aan te schaffen. Dit kunnen er naarmate de tijd verstrijkt meer worden.

Product Aantal Prijs TotaalLCD Schermen 10 330 3300Tablets met wifi 10 500 5000Totaal 8300

Page 14: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Ook zal Fellini een monteur moeten betalen om de flatscreens op te hangen. Daarnaast moet het reclamebedrijf dat al voor hen werkt One Identity de dynamische menu’s maken. Hier moet een offerte voor worden aangevraagd.

Vaste kosten Fellini zal extra energiekosten moeten betalen voor de flatscreens die worden opgehangen. Dit zal uitkomen op ongeveer 15 euro per jaar per scherm. Dit is in totaal een bedrag van ongeveer 150 euro per maand.

Variabele kosten:Er moet budget beschikbaar komen voor het onderhoud van de sociale media. Het liefst kijkt iemand elke dag op de sociale netwerken. Fellini moet inspringen op de interactie die er plaatsvindt.

In totaal zal Fellini in het eerste jaar rond de €10.000 kwijt zijn aan dit concept. Dit komt vooral door aanschaf van de tablets en flatscreens.

Partnernetwerk Fellini heeft haar reclamebureau nodig om de dynamische menukaart op de website te maken. Verder heeft ze een socialmedia expert nodig, die een cursus zou kunnen geven om de sociale media effectief te blijven inzetten. Daarnaast zijn er monteurs nodig om de schermen, en eventueel de tablets te bevestigen in Fellini.

Page 15: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

BIJLAGEN Bijlage 1: Tips voor sociale media strategie, Frankwatching

1. Breng consistentie in je nieuwe touchpointsHeel vaak vinden we rommelige (lokale) initiatieven die duidelijk niet centraal aangestuurd worden. Dit zorgt voor gebrek aan consistentie in doelstellingen en merkimago. Beschouw je social media profielen als nieuwe touchpoints! We weten allemaal hoe belangrijk het is om in alle touchpoints dezelfde ervaring te bieden aan klanten. Zorg er dus voor dat je merk ook binnen social media consistent wordt neergezet, over verschillende landen, tools en kanalen heen. Synchroniseer je efforts, uiteraard met een lokale vertaalslag.

2. Enjoying the silence?Veel bedrijven hebben een eigen profielpagina, maar zijn totaal inactief. Vaak dateren de recentste berichten van maanden of soms zelfs jaren geleden. Dit soort spookpagina’s geven een absoluut foute indruk. Of willen we niet allemaal een dynamisch imago? Soms zijn er duizenden mensen geconnecteerd die wachten op Godot. Toon dat je leeft en activeer je potentieel. Go en engage!

3. Wees geen talking head, ga voor dialoog

Naast de slapende bedrijfsprofielen heb je een tweede categorie: de broadcasters. Zij gebruiken sociale media als een nieuwe manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken, en posten op alle mogelijke kanalen hun boodschap. Maar ach, social media zijn geen eenrichtingsverkeer (let op het woord ‘social’): het gaat om conversatie en dialoog. We connecteren niet met logo’s, we connecteren met mensen!

4. Vertel verhalen waarmee mensen zich kunnen identificerenTe vaak worden enkel saaie persbericht- achtige berichten gedeeld. Mensen raken feiten en cijfertjes echter al snel beu. Denk er even over na: we identificeren onszelf op basis van emoties en verhalen, niet op basis van cijfers en statistieken. Breng daarom wat meer fun: zet je bedrijfscultuur in de verf, stel je werknemers voor, toon je eigen werkplek op foto of video en deel grappige anekdotes. Dump je saaie imago, storytelling is o zo krachtig!

Page 16: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

5. Als het niet deelbaar is, bestaat het niet

Af en toe vonden we dan toch enkele leuke bedrijfsanekdotes, leuke foto’s van achter de schermen, zelfs grappige filmpjes over teambuilding. Maar jammer genoeg is 99 procent van het materiaal gewoon statische inhoud op de bedrijfswebsite en niet deelbaar! Alles wat je doet, moet deelbaar zijn. Als je video’s maakt, denk dan aan YouTube, Vimeo enzovoorts. Voor foto’s kun je gebruik maken van Flickr. Als je presentaties deelt, is SlideShare een handige tool. Ieder bedrijf heeft leuk en boeiend materiaal beschikbaar, we moeten het gewoon makkelijker deelbaar maken, zodat nog veel meer mensen kunnen meegenieten.

6. Is tekst echt het enige wat je in huis hebt?Bedrijven die dan toch hun visie, bedrijfsgeschiedenis of interne cultuur delen, stellen het doorgaans erg saai voor. Wat een gemiste kans! Durf een stapje verder te gaan. Mensen nemen niet langer de tijd om lange teksten te lezen. Daarom: bouw een leuk verhaal door veel meer foto’ en filmpjes in je online conversaties te gebruiken. Wat zou je zelf het leukst vinden?

7. Denk na over een digitale ‘channeling’ strategieVeel bedrijven posten via automatische systemen hun boodschap tegelijk op alle social media profielen. Maar elk kanaal heeft specifieke kwaliteiten waar je gebruik van kan maken. Gebruik ze niet gewoon om inhoud te verspreiden, maar denk na over een goede strategie waarbij je gebruik maakt van de intrinsieke krachten van ieder platform. Het doelpubliek is bovendien vaak verschillend. Consumenten die fan worden op Facebook hebben misschien wel andere verwachtingen dan mensen die via Twitter met jou in contact staan. Speel in op de verschillende verwachtingen en doe het op een slimme manier!

8. Lonely at the top. Laat de wereld weten waar je bentHet is pijnlijk om te zien dat veel grote bedrijven, met vaak meer dan duizenden werknemers, maar een handvol ‘vrienden’ hebben op social media. Vergeet niet dat we allemaal een beetje lui zijn: verwacht niet dat mensen je zullen komen zoeken! Daarom: probeer zo vaak mogelijk links naar je social media kanalen te vermelden. Op je website, in je nieuwsbrief en in alle offline communicatie en vraag actief om te connecteren!

9. Activeer het interne goud, je medewerkers

Veel bedrijven blokkeren sociale netwerksites intern. Dat betekent dat hun medewerkers letterlijk de mond gesnoerd wordt. Zo kunnen ze jou nooit helpen om conversaties op te bouwen!

· Stap 1: leer los te laten, laat die ‘access denied’-mentaliteit varen. Denk aan de opportuniteiten in plaats van aan de mogelijke nadelen.

· Stap 2: informeer je medewerkers van je sociale initiatieven, zodat ze zich kunnen connecteren en kunnen helpen om het nieuws te verspreiden.

Dit zijn alvast de eerste stappen. Misschien kan jij er nog wel andere aan toevoegen? Voeg je aanvullingen of reacties hieronder toe of deel je opinie via Twitter.

Page 17: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

Bijlage 2: VierfasenmodelVierfasenmodel ROI Social Media

Het Vierfasenmodel geeft aan welke fasen je kunt onderscheiden in de intensiteit van contact. Dit model is goed hanteerbaar om de ROI van Social Media vast te stellen.

Exposure-Engagement-Influence-Action Social Media Model (Bron: Don Bartholomew)

Exposure: Wat is je (potentiële) bereik?

Engagement: Hoeveel mensen zetten dit bereik om in acties? (kwantitatieve factor)

Influence: Welke invloed hebben deze acties voor je merk of organisatie? Zijn ze overwegend positief, neutraal of negatief (kwalitatieve factor)

Action: Welke actie wordt uiteindelijk ondernomen? Wat krijg je uiteindelijk terug? Bij deze stap komt vaak het ROI-vraagstuk aan de orde

http://www.socialmediamodellen.nl/meetmodellen/vierfasenmodel/

Page 18: Crossmediaal Concepting Horecabedrijf

PMS 3965 COATEDPMS 3965 UNCOATEDCMYK | C 20 | M 5 | Y 100 | K 0

Julia Meijvogel

Ashler Stanley

Rogier Olijslager

Rob van der Voort