CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

16
Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein www.crop.nl Deze nieuwsbrief is een uitgave van CROP registeraccountants en CROP belastingadviseurs Jaargang 14 2009 tips Eindejaarstips

description

Tips voor alle belastingplichtigen Tips voor de ondernemer Tips voor de werknemer en werkgever Het wettelijk recht op waardeoverdracht, houd rekening met bijbetaling aan de verzekeraar! Tips voor de BV Tips voor de DGA Omzetbelastingtips

Transcript of CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Page 1: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein www.crop.nl

Deze nieuwsbrief is een uitgave

van CROP registeraccountants

en CROP belastingadviseurs Jaargang 14 2009tips

Eindejaarstips

Page 2: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

2 Eindejaarstips 2009

VoorwoordVoorwoordInhoud

Nog even en 2009 is geschiedenis.Voer voor historici.Politiek en economisch een jaar van grote veranderingen.

Politiek was het aantreden van Barack Obama een absolute ommekeer. Binnen een jaar is hij Nobelprijswinnaar.Natuurlijk oogstte dat veel kritiek van zijn tegenstanders, waar was het bewijs... Zijn grootste verdienste tot heden is wel de verandering in denken die hij teweegbrengt en de rol die de VS onder zijn leiding op het wereldtoneel wil vervullen.Het kan niet anders of dat gaat op veel terreinen positieve gevolgen krijgen.

Over de economie is inmiddels het meeste wel gezegd en geschreven. Ook hier waait op veel plaatsen een andere wind en ontstaat een nieuw evenwicht. Als alle stof is neergedaald ontstaat weer ruimte voor innovatie en groei.

Op het moment van schrijven is nog onbekend wie de Europese president gaat worden. Balkenende, Van Rompuy of Junckers. Het zal in ieder geval een bruggenbouwer moeten zijn. In het belang van een stabiel Europa.

Ik hoop dat u met mij van mening bent dat na een turbulente periode we de toekomst weer met toenemend vertrouwen tegemoet mogen zien.

Vergeet u daarbij niet onze eindejaarstips, we lichten ze graag toe.

Met vriendelijke groet,

Voorwoord

Colofon

Tips voor alle belastingplichtigen

Tips voor de ondernemer

Tips voor de werknemer en werkgever

Het wettelijk recht op waardeoverdracht,

houd rekening met bijbetaling aan de

verzekeraar!

Tips voor de BV

Tips voor de DGA

Omzetbelastingtips

2

2

3

7

9

10

12

12

15

Colofon

CROP registeraccountants en CROP belastingadviseurs streven steeds naar betrouwbaarheid van de gepubliceerde informatie. Niettemin kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventueel in deze uitgave voorkomende onjuistheden.

Voorzitter dagelijks bestuur CROP registeraccountants en CROP belastingadviseurs

Dries Snetselaar

Eindejaarstips is een uitgave van CROP registeraccountants en CROP belastingadviseurs

Realisatie De Kleuver bedrijfscommunicatie b.v. Veenendaal, www.dekleuver.nl

Geachte ondernemer,

Page 3: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

VoorwoordVoorwoord

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 3

Tips voor alle belastingplichtigenRenteaftrek over meegefinancierde kosten voor doorstromers Taxatiekosten voor de hypotheekaanvraag, afsluitprovi-sie en notariskosten die u in 2009 heeft betaald voor de verwerving van uw eigen woning, zijn aftrekbaar. U heeft de mogelijkheid deze kosten (behalve soms de afsluit- provisie) zelf te betalen of anders mee te financieren. Sinds de invoering van de bijleenregeling is de rente over deze meegefinancierde kosten wel aftrekbaar voor starters op de woningmarkt, maar niet voor de zogenoemde door-stromers. Doorstromers zijn mensen die naar de tweede of volgende eigen woning zijn verhuisd en te maken krijgen met de bijleenregeling. Het verschil in fiscale behandeling tussen starters en doorstromers met meegefinancierde kosten wordt met ingang van 1 januari 2010 opgeheven.

Let op!Verhuist u naar uw tweede of volgende eigen woning, dan kunt u vanaf 2010 ook de rente over de meegefinancierde kosten aftrekken.

Behoud renteaftrek na tijdelijke verhuur van onverkochte woning Als u naar een andere koopwoning verhuist maar u heeft uw oude huis nog niet verkocht, dan heeft u tot nu toe twee mogelijkheden:

• Dewoningtijdensdeverkoopperiodeleeglatenstaan zodat de (hypotheek)rente aftrekbaar is gedurende de rest van het kalenderjaar waarin de woning wordt verlaten. Plus daarna nog maximaal twee kalenderjaren, mits u aannemelijk maakt dat de woning voor de verkoop bestemd is. • Dewoningverhuren,waardoorde(hypotheek) renteaftrek vervalt. De woning en de schuld verhuizen op dat moment van box 1 naar box 3 en de bijleen- regeling is van toepassing.

Nadeel van de tweede optie is dat na de verhuurperi-ode de woning leeg kan komen te staan, zonder dat u de (hypotheek)-rente kunt aftrekken. In het Belastingplan 2010 is voor deze situatie een versoepeling voorgesteld: na afloop van de verhuurperiode van de achtergelaten onverkochte woning kunt u de (hypotheek)rente aftrek-ken voor de resterende periode waarin dit is toegestaan. Kortom, de woning keert terug naar box 1. De maatregel geldt in principe alleen wanneer u op of na 1 januari 2010 gaat verhuren.

TipDe mogelijkheid bestaat om de woning in afwachting van verkoop tijdelijk te verhuren op basis van de Leegstands-wet. De gemeente kan daarvoor toestemming geven. Deze verhuur is wel aan voorwaarden verbonden (zie www.vng.nl). Bovendien moet de bank veelal toestem-ming verlenen voor de tijdelijke verhuur.

Eigenwoningforfait in verhuisjaren Gaat u verhuizen in 2010? Voor de berekening van het eigenwoningforfait is een vereenvoudiging voorgesteld. Voorheen werd de feitelijke verhuisdatum als uitgangspunt genomen, maar vanaf 1 januari aanstaande wordt dat de datum van wijziging van het woonadres in de gemeen-telijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). U bent verplicht uw adreswijziging binnen vijf dagen na de verhuizing door te geven aan de gemeente.

Page 4: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

4

Waarde woning Drempelbedrag

meer dan maar niet van de maar meer dan waarde minimaal

e0 e200.000 5% e0

e200.000 e500.000 4% e10.000

e500.000 e1.000.000 3% e20.000

e1.000.000 En hoger 2% e30.000

Redelijke termijn in 2010

Expiratie lijfrente Kalenderjaar van kapitaal bij leven expiratie + één kalenderjaar

Expiratie lijfrente Kalenderjaar van bij overlijden expiratie + twee kalenderjaren

Eindejaarstips 2009

Controleer op lagere WOZ-waarde in 2010 Elke gemeente geeft normaliter binnen acht weken na 1 januari 2010 de WOZ-beschikking 2010 naar de waardepeildatum 1 januari 2009 af. De WOZ-beschikking wordt meestal opgenomen in de aanslag onroerende zaakbelasting en gebruikt bij de bepaling van het eigen- woningforfait, de aanslag onroerende zaakbelasting en waterschapslasten. Als u het niet eens bent met de vast- gestelde WOZ-waarde, kunt u tegen de beschikking in bezwaar gaan. De gemeente moet uw bezwaarschrift binnen zes weken na dagtekening van de beschikking hebben ontvangen. In een procedure worden op grond van een wettelijke bepaling geringe waardeverschillen (drempelbedragen) niet gecorrigeerd. Voor 2009 en 2010 gelden de volgende drempelbedragen:

Let op!Door de economische crisis dalen de verkoopprijzen van woningen. Deze dalingen zullen ook tot uitdrukking moe-ten komen in de WOZ-waarde op de peildatum 1 januari 2009. Controleer dus uw WOZ-beschikking 2010.

Betaal uw lijfrentepremie tijdig Alleen bij een pensioentekort kunt u een lijfrentepremie op basis van de jaar- en/of reserveringsruimte aftrekken. Lijfrentepremies zijn altijd aftrekbaar als ze zijn betaald of verrekend in het kalenderjaar óf in de eerste drie maanden van het volgende kalenderjaar (terugwenteling). Het kabinet stelt voor de terugwentelingstermijn van drie maanden met ingang van 1 januari 2011 te laten vervallen. Daar staat tegenover dat de terugwentelings- termijn van zes maanden voor lijfrentepremies bij staking van uw onderneming en/of omzetting van de fiscale oudedagsreserve gehandhaafd blijft.

Let op!Om de lijfrentepremie in 2010 te mogen aftrekken, moet deze vóór 1 januari 2011 zijn betaald.

Stel uw lijfrente-uitkeringen op tijd vastDe periode om de lijfrente-uitkeringen te laten vaststellen is bij leven zes maanden en bij overlijden twaalf maanden na de expiratiedatum van uw lijfrentekapitaal. De beide termijnen worden per 2010 wettelijk vastgesteld en als volgt verruimd:

Neem vanaf 2010 vordering en schulden bij erfbelasting op in box 3Heeft u op of na 1 januari 2010 vorderingen of schulden die voortkomen uit de − naar verwachting vanaf 2010 geldende − erfbelasting? Bij wijze van uitzondering is in het Belastingplan 2010 voorgesteld om deze vorderingen en schulden (inclusief heffings- en invorderingsrente) mee te laten tellen voor het box-3-vermogen. Ook als het gaat om een buitenlandse erfbelasting. De totale schulden (dus inclusief de erfbelastingschuld) komen in box 3 pas in aftrek voor zover ze het drempelbedrag overschrijden. Op grond van overgangsrecht moeten op 1 januari 2010 nog openstaande successierechtvorderingen en -schulden worden toegerekend aan het inkomen uit sparen en beleggen in box 3. Een uitzondering geldt voor de successierecht- en erfbelastingschulden die voortvloeien uit de bedrijfsopvolgingsregeling.

Verplichting tot doen van periodieke giften niet meer in box 3 Periodieke giften zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen, onder de persoonsgebonden aftrek, mits u voldoet aan de voorwaarden (zie tip 12). Op basis van een uitspraak van de Hoge Raad is het vanaf 27 februari 2009 mogelijk om uw verplichting tot het doen van periodieke giften aan te merken als een schuld in box 3. Hier heeft het kabinet een stokje voor gestoken: verplichtingen tot het doen van periodieke giften behoren met terug- werkende kracht tot en met 30 december 2009 niet meer tot de schulden in box 3. Hetzelfde geldt voor alimentatie-verplichtingen.

Page 5: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 5

Soort woning in box 3 Waardering

Verhuurde woning die onder Volgens een tabel die uitgaat huurbescherming valt van WOZ-waarde en jaarlijkse huursom

Vakantiewoning (valt per 100% van WOZ-waarde definitie niet onder onder huurbescherming)

Woning waarvoor jaarlijkse WOZ-waarde na aftrek van erfpachtcanon is de gekapitaliseerde waarde verschuldigd van toekomstige jaarlijkse erfpachtcanons

Nieuwe waardering (tweede of overige) woningHeeft u − naast uw duurzaam bewoonde woning − nog een andere woning die u gedurende een periode van minimaal 30% van het jaar zelf kunt gebruiken, dan is sprake van een tweede woning die in box 3 valt. In 2009 worden tweede woningen gewaardeerd op de WOZ-waarde en de overige woningen op de waarde in het economische verkeer (objectieve vrije marktprijs). Het kabinet stelt voor alle woningen die in box 3 vallen met ingang van 1 januari 2010 te waarderen op de WOZ-waarde. U mag echter niet voor alle woningen uitgaan van 100% van de WOZ-waarde. De waardering is afhankelijk van het soort woning.

Vrijstelling voor contant en elektronisch geld vanaf 2010Het kabinet stelt voor met ingang van 1 januari 2010 in box 3 een vrijstelling op te nemen voor een totaalbedrag van € 500 per belastingplichtige voor contant en elektro-nisch geld. Voor fiscale partners verdubbelt het vrijgestelde bedrag.

Vraag dieetverklaring aan Chronisch zieken en gehandicapten kunnen hun uitgaven voor specifieke zorgkosten als persoonsgebonden aftrek in mindering brengen op hun belastbaar inkomen in box 1, respectievelijk box 3 en box 2. Binnen de regeling voor specifieke zorgkosten komen dieetkosten voor aftrek in aanmerking. De voorwaarde voor het afgeven van een dieetverklaring door een arts komt per 1 januari 2010 te vervallen. De dieetkostenaftrek wordt dan ook verleend als de dieetverklaring is afgegeven door een diëtist.

Gebruik aftrek voor periodieke en overige giftenGiften aan kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instellingen komen voor aftrek in aanmerking. Vanaf 2008 is aftrek alleen mogelijk als de instelling voorkomt op de ANBI-lijst van de Belastingdienst. Wanneer u toch al regelmatig schenkt aan een goed doel, kunt u ook kiezen voor een periodieke gift. Voor zo’n gift geldt namelijk geen aftrekdrempel als u notarieel vastlegt dat u minimaal vijf jaar lang, maar uiterlijk tot het tijdstip van uw overlijden, gelijkmatig een vast bedrag aan de instelling van uw keuze schenkt.

Spaar uw overige giften opKomen uw overige giften (dus de niet-periodieke giften) niet boven de drempel uit, spaar deze dan op en schenk bijvoorbeeld eens in de twee jaar. Het aftrekbare bedrag moet zowel € 60 als 1% van uw (bij partners: gezamen-lijke) verzamelinkomen vóór toepassing van de persoons- gebonden aftrek te boven gaan en is gemaximeerd op 10% van dat (gezamenlijke) verzamelinkomen.

Let op!Houd wel het plafond in de gaten.

In 2010 geen doorwerkbonus voor levens- loopverlof voorafgaand aan pensioenWanneer u als werknemer uw levenslooptegoed in 2009 opneemt om eerder met pensioen te gaan en uw dienst- betrekking blijft in stand, dan geniet u inkomsten uit tegen-woordige arbeid en kunt u aanspraak maken op de door-werkbonus. U moet dan wel op 1 januari 2009 eenenzestig jaar of ouder zijn. Het kabinet vindt het toekennen van de doorwerkbonus aan werknemers die feitelijk met vervroegd pensioen gaan, in strijd met het doel van de doorwerkbonus om juist langer door te werken. Bent u op 1 januari van het kalenderjaar minimaal eenenzestig jaar en wilt u de levensloopregeling gebruiken om vervroegd met pensioen te gaan? Weet dan dat u vanaf 1 januari 2010 geen recht meer heeft op de doorwerkbonus.

Let op!Gebruikt u (als eenenzestigjarige en ouder) in 2010 het levensloopverlof voor deeltijdverlof (of voor een kortere periode van levensloopverlof) dan behoudt u wel uw recht op de doorwerkbonus.

Page 6: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

6 Eindejaarstips 2009

Schenk belastingvrij aan kinderenIn 2009 mag u uw kind tot een bedrag van € 4.556 belas-tingvrij schenken. Is uw kind (of diens partner) ouder dan achttien maar jonger dan vijfendertig jaar, dan mag u hem of haar in plaats daarvan ook eenmalig tot € 22.760 belastingvrij schenken. U moet bij gebruik van deze een- malige vrijstelling altijd aangifte doen. Volgens goedkeurend beleid is de eenmalige vrijstelling ook van toepassing als uw kind de vijfendertigjarige leeftijd al is gepasseerd, maar diens partner nog niet.

In het wetsvoorstel Wijziging van de Successiewet 1956 is voorgesteld de tariefschijven, de vrijstellingen en de tarieven voor de schenkbelasting met ingang van 1 januari 2010 te wijzigen. Als de voorgestelde maatregel wordt aangenomen, dan is zoals uit de volgende voorbeelden blijkt niet in alle gevallen sprake van een belastingverla-ging in 2010 (zie www.minfin.nl/schenkenenerven). U zult dus een afweging moeten maken in welk kalenderjaar u gaat schenken.

Voorbeeld 1De ouders schenken aan een kind bijvoorbeeld € 45.000 in contanten. Het verschuldigde schenkingsrecht over 2009 is berekend op€ 2.553, terwijl de verschuldigde schenk-belasting over 2010 is berekend € 4.000. Er is rekening gehouden met de vrijstelling voor het desbetreffende jaar. In dit geval kunt u beter schenken in 2009 dan in 2010.

Voorbeeld 2De ouders schenken aan een kind bijvoorbeeld € 135.000. Het verschuldigde schenkingsrecht over 2009 is berekend op € 14.332, terwijl de verschuldigde schenkbelasting over 2010 is berekend op € 14.200. Er is rekening gehou-den met de vrijstelling voor het desbetreffende jaar. In dit geval kunt u beter schenken in 2010 dan in 2009. Vraag om bedrijfsopvolgingsregelingDe bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet is in het leven geroepen om de continuïteit van de onderneming niet in gevaar te brengen, omdat u anders over geërfd onder- nemingsvermogen successierecht zou moeten betalen. In de nieuwe schenk- en erfbelasting die naar verwachting 1 januari 2010 ingaat, wordt het vrijstellingspercentage verhoogd van 75% naar 100% (in eerste instantie was 90% voorgesteld). Op basis van de bedrijfsopvolgings- regeling wordt de waarde van het ondernemingsvermogen voor de verkrijger in twee porties verdeeld:

• Waardevandeobjectieveondernemingtotmaximaal € 1 miljoen: 100% voorwaardelijke vrijstelling.• Meerderevandiewaardebovende€ 1 miljoen: 83% voorwaardelijke vrijstelling.

Een andere wijziging is dat de bedrijfsopvolgingsregeling alleen kan worden toegepast als de overledene de onder- neming al minimaal één jaar voorafgaand aan het over- lijden in bezit had.

Doet u geen beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling, dan bent u gewoon successierecht/erfbelasting verschuldigd over de verkrijging. In de IB-sfeer wordt de vererving gezien als een staking waarover inkomstenbelasting is verschuldigd. De verkrijgers kunnen deze nominale inkomstenbelastingschuld in mindering brengen op de nalatenschap. Lever uw T-biljet tijdig inHeeft uw werkgever in 2004 teveel loonheffing ingehou-den en heeft u dus nog recht op een teruggaaf inkomsten-belasting? De sluitingsdatum voor het indienen van een T-biljet over het kalenderjaar 2004 is 31 december 2009. Belastingteruggaven van € 14 en minder worden niet uitbetaald.

Let op!U kunt binnen vijf jaar na afloop van het kalenderjaar een verzoek tot teruggaaf van inkomstenbelasting indienen bij de Belastingdienst.

Verzoek tot middelingU kunt de Belastingdienst verzoeken de geheven inkom-stenbelasting/premie volksverzekeringen over uw inkomen uit werk en woning in box 1 van drie opeenvolgende ka-lenderjaren te middelen. U mag zelf het middelingstijdvak kiezen, maar het is alleen interessant bij sterk wisselende inkomens. Kalenderjaren kunnen maar één keer in een middelingstijdvak worden betrokken. Hierdoor kunt u uw effectieve belastingdruk verlagen. Het middelingsverzoek moet u binnen zesendertig maanden indienen nadat alle drie de aanslagen onherroepelijk vaststaan.

Let op!Alleen de belastingteruggaaf die het drempelbedrag van € 545 te boven gaat, wordt door de Belastingdienst uitbetaald. Kortom, de eerste € 545 krijgt u niet terug.

Page 7: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 7

Vraag om een voorlopige achterwaartse verliesverrekeningTer verbetering van de liquiditeitspositie van onder- nemingen zijn de voorwaarden voor de voorlopige achterwaartse verrekening van ondernemingsverliezen over 2008 versoepeld. In de eerste plaats kan een verlies voorlopig worden teruggewenteld voordat uw aangifte over 2008 is ingediend. U moet dan bijvoorbeeld aan de hand van een voorlopige jaarrekening aannemelijk maken dat een verlies is geleden. Ten tweede hoeft voor het jaar waarnaar het verlies wordt teruggewenteld nog geen definitieve aanslag te zijn opgelegd; een voorlopige aan-slag is al voldoende. Bij IB-ondernemers met een gebroken boekjaar gaat het om het boekjaar 2007-2008 dat wordt verantwoord in de aangifte inkomstenbelasting 2008. Voor een BV zal dat het boekjaar 2008-2009 zijn in de aangifte vennootschapsbelasting 2008. De ver- soepeling vervalt met ingang van 1 juli 2010. Informeer bij uw CROP-adviseur naar de voorwaarden.

Let op!De tijdelijke beleidsmaatregel geldt alleen voor ondernemingsverliezen.

Schrijf versneld afOndernemingen kunnen in de aangifte er voor kiezen investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen die in het kalenderjaar 2009 plaatsvinden, in twee jaar afschrijven. Kortom, in 2009 en 2010 kan elk jaar maximaal 50% wor-den afgeschreven. De willekeurige afschrijving 2009 is van toepassing op bestel- en vrachtauto’s, computers, machines en installaties en zeer zuinige personenauto’s (informeer bij uw adviseur naar de uitzonderingen). In het Belastingplan 2010 is voorgesteld de willekeurige afschrijving met één jaar te verlengen. Investeert u in 2010 in bedrijfsmiddelen die aan de voorwaarden voldoen, dan kunt u deze in 2010 en 2011 voor maximaal 50% per jaar afschrijven.

Pas zelfstandigenaftrek toePas MKB-winstvrijstelling toeDe belastingdruk op winst uit onderneming wordt in 2010 ten opzichte van 2009 verminderd door de verhoging van deMKB-winstvrijstellingenhetloskoppelenvanhet urencriterium.

Verhoging MKB-winstvrijstellingHetkabinetheeftvoorgestelddeMKB-winstvrijstellingper2010 te verhogen van 10,5% naar 12%.

MKB-winstvrijstelling in 2010 ook voor hybride en deeltijdondernemersDeMKB-winstvrijstellinggeldtalleenvoorondernemersdie in 2009 minimaal 1.225 uren besteden aan werk-zaamheden in hun onderneming(en) en van de in totaal beschikbare arbeidstijd meer dan 50% werken in hun onderneming(en).Andersgezegd,deMKB-winst- vrijstelling kan worden toegepast op voorwaarde dat aan het urencriterium wordt voldaan.

HetkabinetsteltvoorheturencriteriumvoordeMKB-winstvrijstelling te laten vervallen. Hybride en deeltijd-ondernemers kunnen met ingang van 1 januari 2010 de MKB-winstvrijstellingtoepassen,ongeachthetaantalurendat aan de onderneming is besteed. Hybride ondernemers zijn mensen die naast hun baan een onderneming hebben. Deeltijdondernemers zijn mensen die in deeltijd (zonder baan ernaast) ondernemen. Door het afschaffen van het urencriterium voor hybride en deeltijdondernemers wordt de belastingdruk op hun winst uit onderneming verlaagd.

Tips voor de ondernemer

Page 8: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

8

U investeert bijvoorbeeld

€ 54.000

€ 100.000

€ 180.000

€298.940

vanaf

€ -

€ 2.200

€ 54.000

€100.000

€100.000

tot en met

€ 2.200

€ 54.000

€100.000

€180.000

€298.940

KIA

€ -

€ 15.120

€ 15.120

€ 15.120

€ 15.120

percentage

7,60%

7,60%

bedrag

€ 6.080

€ 15.119

Per saldo KIA

€ -

€ 15.120

€ 15.120

€ 9.040

€ 1

Percentage

0

28%

28%

28%

28%

Eindejaarstips 2009

Investesteringsbedrag Verminderde KIA

Schuif uw investeringen doorHet percentage van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (verder: KIA) daalt naarmate uw investeringsbedrag in bedrijfsmiddelen toeneemt. Bovendien is het investerings- bedrag aan een maximum gebonden. Twee redenen waarom het voor u soms gunstiger is om de investeringen in bedrijfsmiddelen te verdelen over meerdere kalender-jaren.

In het Belastingplan 2010 is voorgesteld met ingang van 1 januari 2010 het maximale investeringsbedrag te verhogen van € 240.000 naar € 300.000 en het maximale percentage van 25% naar 28%.

Verder is de volgende nieuwe berekeningsmethode voorgesteld:

De investeringsaftrek wordt verruimd. Tot en met 2009 geldt deze alleen voor personenauto’s die zijn bestemd voor het beroepsvervoer. Het kabinet stelt voor ook zeer zuinige personenauto’s en elektrische auto’s per 1 januari 2010 onder de KIA te laten vallen. Onder een zeer zuinige personenauto wordt verstaan een auto met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gr/km voor diesel of een CO2-uitstoot van maximaal 110 gr/km voor niet diesel.

Let op!De KIA geldt voor degenen die hun onderneming in de vorm van een eenmanszaak, VOF, CV of BV uitoefenen.

Verbeter uw debiteurenbeheerOm uw klanten te stimuleren tijdig te betalen, kunt u kortinggevenbijeerderebetaling.Maarstorthetkortings- bedrag pas als het hele factuurbedrag vervroegd is betaald. Wijk niet af van de gekozen betalingstermijn, ook niet als het om een goede klant gaat. Is de betalingstermijn verlopen, wacht dan niet te lang met een herinnering of aanmaning. U voorkomt hiermee onduidelijkheden.

Verlaag uw belastingdruk via ondernemingsurenWanneer u in aanmerking wilt komen voor de onder- nemersaftrekendeMKB-winstvrijstellingmoetuin2009minimaal 1.225 uren voor uw onderneming(en) werken. Bovendien moet u van de in totaal beschikbare arbeidstijd meer dan 50% besteden aan uw onderneming(en). Dit urencriterium geldt onverkort voor deeltijdondernemers en in geval van (langdurige) ziekte of overlijden van gezinsle-den. Voor zwangere onderneemsters wordt niet het aantal uren verlaagd, maar gaat men uit van de fictie dat de onderneemster heeft doorgewerkt tijdens haar zwanger-schaps- en bevallingsverlof. Startende ondernemers hoeven niet te voldoen aan de 50%-eis, maar wel aan de eis van 1.225 uren. Houd dus al gedurende het lopende jaar met behulp van een urenadministratie of een agenda bij hoeveel uren u heeft gewerkt en wat u toen heeft gedaan. U moet immers kunnen bewijzen dat u het vereiste aantal uren heeft gewerkt.

Page 9: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

9Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein

Tips voor de werkgever en werknemer

Stort uw ontslagvergoeding in stamrecht-spaarrekening of stamrechtbeleggings-rechtHeeft u van uw ex-werkgever een ontslagvergoeding voor gederfd of te derven loon ontvangen, dan kunt u dit bedrag (bij toekenning daarvan) zonder inhouding van loonheffing in de vorm van een stamrecht onderbrengen bij een verzekeraar of een eigen BV. Daar komt een mogelijkheid bij, zo is voorgesteld in het Belastingplan 2010: de ontslagvergoeding mag met ingang van 1 januari 2010 ook belastingvrij worden overgemaakt naar een stamrechtspaarrekening of stamrechtbeleggingsrecht, mits aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Het tegoed op de stamrechtspaarrekening of de waarde van de stamrechtbeleggingsrechten kunt u aanwenden voor de verkrijging van periodieke uitkeringen. Deze uitkeringen worden aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking en de aanbieder van de spaarrekening of het beleggings-recht is inhoudingsplichtig voor de loonbelasting. Verhoog opleidingsniveau van uw werknemersHet kabinet stelt voor de bestaande afdrachtvermindering onderwijs met ingang van 1 januari 2010 uit te breiden. De afdrachtvermindering onderwijs kunt u toepassen als uw werknemers in 2010 starten met een opleiding die relevant is voor hun huidige of toekomstige functie en het om een opleiding gaat waarmee zij een hoger opleidings-niveau behalen. Het gaat om een tijdelijke maatregel die alleen voor het jaar 2010 geldt. Per 1 januari 2011 wordt teruggekeerd naar de huidige afdrachtvermindering onderwijs.

Geen inhoudings- en verzekeringsplicht meer voor kleine banenIn het Belastingplan 2010 is voorgesteld om vanaf 2011 de werkgeverslasten voor kleine banen te verminderen. Van een kleine baan is sprake als de werknemer jonger is dan drieëntwintig jaar en het loon lager dan een voor die leeftijd bepaalde loongrens.

Vooruitlopend op deze lastenvermindering is voorgesteld om kleine banen voor jongeren per 1 januari 2010 vrij te stellen van de premieheffing werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Als de voorgestelde maatregelen worden aangenomen, vallen werknemers met een kleine baan niet onder de loonheffing en hebben zij geen recht op een uitkering op grond van de WW, WIA, WAO en ZW. De werknemer moet zijn inkomsten uit de kleine baan opgeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Page 10: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

10 Eindejaarstips 2009

Hoeveel is het oude pensioen waard?De overdrachtswaarde van het oude pensioen wordt berekend aan de hand van rekenregels die door de over-heid zijn vastgelegd. Ze gelden dus voor iedere pensioen-uitvoerder. Een belangrijk element in deze rekenregels is de marktrente. Deze marktrente wordt jaarlijks aan het begin van het jaar vastgesteld. Hoe hoger de marktrente, hoe lager de waarde.

VoorbeeldEen werknemer heeft een ouderdomspensioen opgebouwd van € 4.000. De waarde van dit ouder-domspensioen is nu € 20.000.

Wat levert overdracht op?De verzekeraar vraagt informatie op bij de oude pensioen-uitvoerder van de werknemer en informeert de werk- nemer, vaak rechtstreeks, dus buiten u om, hoeveel pensioen de werknemer hiervoor in de nieuwe pensioen-regeling krijgt.

VoorbeeldStel dat de nieuwe werkgever exact dezelfde pensioen- regeling heeft als de oude werkgever, dan krijgt de werk- nemer, na waardeoverdracht, €4.000 ouderdomspensioen extra in de nieuwe pensioenregeling.

Hoeveel pensioen de werknemer in de nieuwe pensioen- regeling krijgt, hangt uiteraard af van de aard van de pensioenregeling. Geen enkele pensioenregeling is immers hetzelfde.

Gaat de werknemer akkoord met het voorstel van de verzekeraar, dan wordt de overgang daadwerkelijk in gang gezet. De verzekeraar ontvangt de overdrachtswaarde van de oude uitvoerder. De werknemer ontvangt uiteindelijk een opgave van de extra pensioenaanspraken.

Sinds de invoering van de Pensioenwet zijn ook

de regels voor waardeoverdracht aangepast. Dit

kan in sommige gevallen betekenen dat het u

meer geld kost als een nieuwe werknemer in

dienst treedt en besluit om de oude pensioenen

mee te nemen. Met name als het pensioen is

verzekerd bij een levensverzekeraar. Hoe zit dat?

Wat is waardeoverdracht?Als een werknemer van werkgever verandert dan stopt de pensioenopbouw bij de oude werkgever. De werknemer gaat deelnemen aan de pensioenregeling van de nieuwe werkgever. Waardeoverdracht is het overhevelen van de oude pensioenaanspraken naar uw nieuwe pensioenrege-ling.

Het wettelijk recht op waardeoverdracht is vastgelegd in de Pensioenwet. Het is uiteraard geen verplichting voor de werknemer. Een werkgever en de verzekeraar moe-ten altijd meewerken als de werknemer het pensioen wil overdragen en de werknemer tijdig het verzoek heeft ingediend. Tijdig wil zeggen als de nieuwe werknemer bin-nen 6 maanden nadat de deelneming aan de nieuwe pen-sioenregeling is gestart, bij de nieuwe pensioenuitvoerder eenverzoektotwaardeoverdrachtheeftgedaan.Metditverzoek vraagt de werknemer informatie op om te kunnen beoordelen in hoeverre waardeoverdracht zinvol is.

Waarom waardeoverdracht?Er kunnen verschillende redenen zijn om het pensioen over te dragen. Een reden kan zijn om de oude pensioenaan-spraken op peil te houden in de nieuwe pensioenregeling omdat in de nieuwe pensioenregeling bijvoorbeeld er voor gezorgd wordt dat opgebouwde pensioenen inflatiebe-stendig worden gehouden. Een andere reden kan zijn dat de werknemer het prettig vindt om de pensioenen ‘onder één dak’ te hebben.

Het wettelijk recht op waardeoverdracht, houd rekening met bijbetaling aan de verzekeraar!

Page 11: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 11

Wat kost het u?Zoals eerder gesteld is het afhankelijk van hoe de nieuwe pensioenregeling er uitziet, hoe hoog het pensioen zal zijn dat de werknemer in de nieuwe pensioenregeling krijgt.

Zuivere beschikbare premieregelingenIn sommige regelingen, zoals beschikbare premie- regelingen waarbij het uiteindelijke pensioen uitsluitend afhankelijk is van het pensioenkapitaal dat uiteindelijk wordt bereikt op basis van de hoogte van de premie, die wordt ingelegd en het rendement dat daarover wordt gemaakt, wordt de overdrachtswaarde beschouwd als een extra storting in de pensioenpolis van de werknemer. Dat kost de werkgever in dat geval niets.

Middelloon- en eindloonregelingenWaardeoverdracht van pensioen naar pensioenregelingen, waarbij het te bereiken pensioen direct wordt afgeleid van het gemiddelde loon of het laatst verdiende loon, kan u wel opzadelen met een extra te betalen premie. De hoogte van die extra premie wordt bepaald aan de hand van de verzekeringsvoorwaarden die u met de verzekeraar bent overeengekomen.

Voorbeeld (vervolg)Stel dat de werknemer besluit om de €4.000 over te dragen. De oude uitvoerder betaalt daarvoor de verzeke- raar €20.000. De kosten van inkoop van de €4.000 bedragen echter € 28.000, hierdoor is er een verschil van €8.000 met de overdrachtswaarde. Dit zal door de nieuwe werkgever moeten worden bijbetaald!

Hoe hoog de daadwerkelijk bij te betalen premie is, is afhankelijk van onder meer het tarief dat door de verzeke-raar wordt gehanteerd. Onderdeel daarvan is de con-tractsrente, over het algemeen 3%. Het pensioen wordt daarentegen overgedragen tegen de marktrente. Hoe hoger het verschil tussen de marktrente en de contracts-rente, hoe hoger de bijbetalingsverplichting.

Is waardeoverdracht altijd gunstig?Of waardeoverdracht voor de werknemer gunstig is, hangt af van een aantal factoren die onder meer te maken hebben met de wijze waarop wordt omgegaan met het opgebouwde pensioen. In de oude pensioenregeling zijn

Het wettelijk recht op waardeoverdracht, houd rekening met bijbetaling aan de verzekeraar!

dat zogenaamde ‘slapersrechten’, die vaak, maar niet altijd, koopkrachtbestendig blijven. En hoe ziet de nieuwe pensioenregeling er op dat punt uit? Gunstig of niet, in sommige gevallen kost het de nieuwe werkgever veel geld.

Enkele adviestips1. Zorg ervoor dat u met een nieuwe werknemer afspreekt dat deze u altijd informeert als de werknemer informatie opvraagt of ontvangt van de uitvoerder van de pensioen- regeling. U kunt de uitoefening van zijn recht niet verbieden, u kunt hem wel adviseren in hoeverre waarde- overdracht in het specifieke geval gunstig is. Tevens kunt u op dat moment controleren of de opgave van uw pensioenuitvoerder correct is.2. Laat voorrekenen wat het u kost als de werknemer besluit om het pensioen over te dragen. U kunt dat zelfs al doen voordat u met de werknemer een arbeidsover- eenkomst heeft getekend. 3. Onderzoek in hoeverre uw pensioenregeling het risico van bijbetaling bevat. Zowel het pensioenreglement als de uitvoeringsovereenkomst die u met de verzekeraar heeft gesloten kunnen daar informatie over verstrekken. 4. Op dit moment werken veel pensioenuitvoerders even niet mee aan waardeoverdrachten vanwege hun slechte financiële positie. Ze zijn dus niet afgewezen, doch slechts opgeschort. Als het weer beter gaat, dan worden de aangevraagde overdrachten weer doorgevoerd. Inventariseer hoeveel waardeoverdrachten er op dit moment bij uw pensioenuitvoerder zijn ingediend. Dit geldt ook voor waarde-overdrachten die nog ‘hangen’ van werknemers die inmiddels weer uit dienst zijn getreden.5. Bent u een (middel-)grote onderneming dan bent u tevens verplicht om de bijbetalingsverplichting als voor- ziening in de jaarrekening op te nemen. Een inven- tarisatie en berekening is dan altijd noodzakelijk.6. Vanaf 2011 wordt er landelijk een Nationaal Pensioen- register ingevoerd zodat iedereen altijd inzicht heeft in zijn pensioenaanspraken, waar dan ook opgebouwd. Wijs werknemers daar op.

Uw CROP-adviseur vertelt u hierover graag meer als u vragen heeft.

Page 12: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

12 Eindejaarstips 2009

Tips voor de DGA

Tips voor de BV

Verlaag uw gebruikelijk loon bij omzetdalingenVerricht u als werknemer arbeid voor een BV waarin u een aanmerkelijk belang (minimaal 5% van het geplaatst aan- delenkapitaal) heeft of waaraan u vermogensbestand- delen ter beschikking stelt, dan moet u in principe een loon van € 40.000 (in 2009) genieten. Door de economische crisis is uw bedrijfsresultaat mogelijk verslechterd. Daarom keurt de staatssecretaris van Financiën goed dat bij omzet-dalingen het gebruikelijk loon in 2009 en 2010 evenredig mag worden verlaagd volgens een vaste formule. U mag het gebruikelijk loon alleen verlagen als:1. Uw rekening-courantschuld of het dividend niet toeneemt als gevolg van het lagere gebruikelijk loon.2. U feitelijk meer loon heeft genoten dan het berekende loon uit de formule (dan geldt dat hogere loon).3. De omzetten in de jaren 2008, 2009 en 2010 niet zijn beïnvloed door bijvoorbeeld fusie, splitsing, oprichting, staking en bijzondere resultaten.

Geen gebruikelijk loon bij laag dga-loon in 2010Het kabinet heeft voorgesteld dat u de gebruikelijkloon- regeling per 1 januari 2010 niet meer hoeft toe te passen als uw gebruikelijk loon lager is dan € 5.000 per kalen-derjaar. Dit grensbedrag geldt ook als u werkt voor een concern waarbij u bij één BV uw loon opneemt voor uw totaal in het concern verrichte werkzaamheden. Normali-ter moet u het gebruikelijk loon per vennootschap toetsen, behalve als de zogenoemde doorbetaaldloonregeling van toepassing is. Onder bepaalde voorwaarden mag uw hoofdwerkgever dan loonbelasting inhouden op het totale loon. Over lonen lager dan € 5.000 bent u uiteraard wel loonheffing verschuldigd. De voorgestelde maatregel – mits aangenomen – kunt u als dga gebruiken als u heel weinig arbeid verricht voor een passieve (beleggings-)BV en als u aanmerkelijk belanghouder met een klein aandelenpakket bent die maar heel weinig voor een actieve BV werkt.

Gebruik innovatieboxDe octrooibox wordt verruimd tot innovatiebox, zo is voorgesteld in het Belastingplan 2010. De overheid stimuleert dit via de aangifte vennootschapsbelasting middels een verlaagd belastingtarief op de innovatiewinst. U hebt er dan voor gekozen de voortbrengingskosten van de immateriële vaste activa te activeren en onder te brengen in de innovatiebox. Vanaf 2010 wordt het tarief verlaagd van 10% naar 5% en zal alleen gelden voor winsten, waardoor verliezen niet in de innovatiebox vallen. Bovendien worden de drempel- en maximumbedragen afgeschaft.

De innovatiebox geldt, net als de octrooibox, voor:• Immateriëlevasteactivawaarvoordoordeoverheid octrooi is verleend.• ImmateriëlevasteactivawaarvoordoorSenterNovem een S&O-verklaring is afgegeven (voor deze activa is geen octrooi aangevraagd of de activa kwamen niet voor octrooi in aanmerking).Hierdoor kunt u vanaf 2010 de innovatiebox ook toepassen op computerprogrammatuur en bedrijfs- geheimen.

OctrooiverliezenIn de vennootschapsbelasting kunt u met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2009 verliezen op de exploi-

tatie van octrooien of S&O-activa volledig in plaats van gedeeltelijk (10/normale tarief) verrekenen met de belast-bare winst van het voorgaande jaar of de negen volgende jaren. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Informeer hiernaar bij uw CROP-adviseur. Laat verliezen niet verdampenIn de vennootschapsbelasting kunt u een negatief be-lastbaar bedrag over 2009 verrekenen met een positief belastbaar bedrag over respectievelijk 2008 en 2010 tot en met 2018.

In het Belastingplan 2010 is voorgesteld de mogelijkheid tot verliesverrekening voor de belastingjaren 2009 en 2010 te verruimen. De huidige achterwaartse verliesver-rekening van één jaar wordt verlengd met twee extra jaren onder gelijktijdige inkorting van de huidige voorwaartse verliesverrekening van negen tot zes jaar. U kunt bijvoor-beeld in de aangifte vennootschapsbelasting 2009 er voor kiezen het negatieve belastbaar bedrag te verrekenen met het positieve belastbaar bedrag over 2006, 2007, 2008 en 2010totenmet2015.Metdejaren2006en2007kanper jaar niet meer dan € 10 miljoen van het verlies van 2009 worden verrekend.

Page 13: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 13

Tips voor de BV

PR

IVE

BV

?

Voorbeeld 1 winstsituatie

resultaat uit tbs vermogensbestanddeel e 100

af: tbs-vrijstelling 12% e 12

belastbaar resultaat e 88

Voorbeeld 2 verliessituatie

resultaat uit tbs vermogensbestanddeel e -100

af: tbs-vrijstelling 12% e -12

belastbaar resultaat e -88

Tbs-pand blijft in privé of in 2010 naar BV?De terbeschikkingstellingsregeling (verder: tbs-regeling) is aan de orde wanneer u uw pand aan de BV verhuurt waarin u een aanmerkelijk belang heeft. Besluit u ver-volgens dit pand over te dragen aan de BV, dan bent u inkomstenbelasting over de gerealiseerde boekwinst en overdrachtsbelasting verschuldigd. Het tbs-pand behoort immers niet meer tot uw werkzaamheidsvermogen.

Het kabinet stelt voor de gevolgen van de tbs-regeling eenmalig te verzachten. Alleen gedurende het jaar 2010 kan op gezamenlijk verzoek van de BV en de dga het tbs-pand tegen uitreiking van aandelen worden ingebracht in de BV zonder heffing van inkomsten- en overdrachtsbe-lasting. Hierbij wordt niet de voorwaarde gesteld dat het pand al vóór 2001 ter beschikking is gesteld. Voorwaarde in de IB-sfeer is dat u als aandeelhouder na de inbreng van het pand (in)direct minimaal 90% van de aandelen in bezit moet hebben. U bent verplicht het juridische en economische eigendom in te brengen. Voor de overdrachts-belasting geldt als voorwaarde dat u als dga de aandelen minimaal drie jaar na de inbreng in bezit houdt. Voor de eigendomsoverdracht moet de notaris wel een beroep doen op de inbrengvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. De verkrijgingsprijs van de uitgereikte aandelen wordt gesteld op de boekwaarde van het pand, omdat de boekwaarde van het pand wordt doorgeschoven naar de BV.

De voorgestelde maatregel geldt maar voor één jaar, omdat men na 2001 direct kan kiezen het pand onder te brengen in de BV waardoor de tbs-regeling niet van toepassing is. Daarnaast is voorgesteld de herinvesteringsreserve en de kostenegalisatiereserve voor het tbs-pand in te voeren. Tot slot is in het wetsvoorstel Wijziging van de Successiewet 1956 voorgesteld de bedrijfsopvolgingsregeling uit te breiden tot tbs-panden.

Raadpleeg uw adviseur welke van de volgende twee scenario’s voor u gunstiger is:1. Geruisloze doorschuiving pand in BV tegen uitreiking van aandelen in 2010. 2. Pand blijft behoren tot uw werkzaamheidsvermogen in box 1.De toekomstige boekwinst op het pand is in de IB-sfeer hoger belast dan in de Vpb-sfeer. Betrek in uw afweging ook de mogelijke gevolgen in de omzetbelasting.

Pas terbeschikkingstellingsvrijstelling vanaf 2010 toeIn de huidige Wet IB 2001 bestaat verschil in behandeling tussen een resultaatgenieter die een vermogensbestand-deel ter beschikking stelt en een IB-ondernemer of een BV die een vermogensbestanddeel ter beschikking stellen. Vanaf 2007 zijn voor de BV de Vpb-tarieven verlaagd en is voor de IB-ondernemer die voldoet aan het urencriterium de mkb-winstvrijstelling ingevoerd. Daar staat tegenover dat het effectieve belastingtarief van de tbs-regeling niet aangepast is. Daarom stelt het kabinet voor met ingang van 1 januari 2010 een terbeschikkingstellingsvrijstelling in te voeren voor de resultaatgenieter die een vermogens-bestanddeel ter beschikking stelt aan de eigen BV of aan de onderneming van een verbonden persoon. De tbs-vrijstelling werkt in een winst- respectievelijk verliessituatie als volgt uit:

Betalingsuitstel voor belastingschuld van resultaatgenieterIn de situatie dat u een pand verhuurt aan de eigen BV en vervolgens alle aandelen in die BV verkoopt, dan eindigt de terbeschikkingstelling hoewel de huurovereenkomst in stand blijft. U moet verplicht in box 1 afrekenen over de meerwaarde (fictieve verkoopprijs minus boekwaarde) van het verhuurde pand, terwijl er geen geldmiddelen zijn vrijgekomen waaruit u de verschuldigde inkomstenbelas-ting zou kunnen betalen. U verkoopt immers de aandelen en niet het pand. Daarom kunt u rentedragend uitstel van betaling voor maximaal tien jaar krijgen voor de verschul-digde inkomstenbelasting. Als voorwaarde wordt gesteld dat u over onvoldoende geldmiddelen beschikt om de inkomstenbelasting te voldoen; de zogenoemde vermo-genstoets. Het kabinet stelt voor deze vermogenstoets met ingang van 1 januari 2010 te laten vervallen.

Daarnaast wordt vanaf 2010 uitstel van betaling verleend voor de inkomstenbelasting die verschuldigd is bij de daadwerkelijke verkoop van het verhuurde pand aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die de overdrachts-prijs schuldig is gebleven of het pand geschonken heeft gekregen.

Page 14: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

14 Eindejaarstips 2009

Betalingsuitstel voor belastingschuld bij overdracht aanmerkelijk belangHet schenken (overdragen om niet) of verkopen van aanmerkelijk belangaandelen tijdens leven ziet de wet-gever als een vervreemding van aandelen waarover de schenker inkomstenbelasting uit box 2 is verschuldigd. Alleen bij bedrijfsopvolging binnen de familiekring kunt u voor de verschuldigde inkomstenbelasting uitstel van betaling voor maximaal tien jaar krijgen.

Het kabinet stelt voor dat u met ingang van 1 januari 2010 ook uitstel van betaling krijgt bij bedrijfsopvolging buitendefamiliekring.Maarletop:per1januari2010vervalt de uitstel van betalingsregeling bij schenking van aanmerkelijk belangaandelen. Daarvoor in de plaats komt vanaf die datum de geruisloze doorschuifregeling, zodat u zonder heffing van inkomstenbelasting uw aanmerkelijk belangaandelen kunt doorschuiven naar de verkrijgers (zie tip 40). De uitstel van betalingsregeling geldt dus alleen bij verkoop van aanmerkelijk belangaandelen waarbij de koopsom wordt schuldig gebleven. Doorschuifregeling bij schenking van aanmerkelijk belang in 2010Het schenken (overdragen om niet) van aanmerkelijk belangaandelen tijdens leven in 2009 ziet de wetgever als een vervreemding van aandelen waarover u als schenker inkomstenbelasting uit box 2 bent verschuldigd. Voor de schenking van aanmerkelijk belangaandelen is er geen doorschuifregeling, maar alleen bij schenking aan familie-leden een uitstel van betalingsregeling (zie tip 39).

Het kabinet stelt voor met ingang van 1 januari 2010 een doorschuifregeling in te voeren waardoor de schenking tijdens leven niet als een vervreemding wordt aangemerkt voor zover de BV een materiële onderneming drijft. Anders gezegd, als schenker kunt u alleen de inkomstenbelasting-schuld die verband houdt met het ondernemingsvermogen van de BV doorschuiven. Het deel van de overdrachtsprijs van de aanmerkelijk belangaandelen dat toerekenbaar is aan het beleggings-vermogen van de BV kan niet worden doorgeschoven; daarover bent u dus wel inkomstenbelas-ting verschuldigd. Voor de doorschuifregeling bij schenking van aandelen geldt de voorwaarde dat de ver-

krijger al gedurende zesendertig maanden die onmiddellijk voorafgaan aan het tijdstip van de vervreem-ding als bestuurder in dienstbetrekking moet zijn van de vennootschap waarin hij een aanmerkelijk belang krijgt.

Doorschuifregeling bij vererving van aanmerkelijk belang in 2009 en 2010Als het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2010 wordt aangenomen, kunt u met ingang van 1 januari 2010 alleen nog het deel van de overdrachtsprijs van de aanmerkelijk belangaandelen doorschuiven dat toereken-baar is aan het (materiële) ondernemingsvermogen van de BV. Ondernemingsvermogen is het verschil tussen de bezittingen en de daarvoor aangegane schulden. Nadat is vastgesteld dat de BV een onderneming drijft, moet u aan de hand van de regels voor de vermogensetikettering vaststellen met welk vermogen de BV de onderneming drijft. De bedoeling van de wetgever is de vererving van een aanmerkelijk belang dat direct of indirect (via een houdster) een onderneming drijft fiscaal gelijk te behandelen. Bij een houdstermaatschappij met een werk-maatschappij moet u op basis van een geconsolideerde balans beoordelen of de houdstermaatschappij een onder-neming drijft en met welk vermogen zij dat doet.

U bent wel inkomstenbelasting verschuldigd over het deel van de overdrachtsprijs dat toerekenbaar is aan het beleggingsvermogen van de BV. Overigens is voorgesteld om het beleggingsvermogen tot maximaal 5% van de waarde van het ondernemingsvermogen van de BV nog aan te merken als ondernemingsvermogen. Om inkom-stenbelastingheffing te voorkomen, kunnen aanmerkelijk belanghouders er voor kiezen om het beleggingsvermogen in de BV al eerder als dividend uit te laten keren. Let op!U kunt de doorschuifregeling niet toepassen op aandelen in een beleggings-BV, omdat die geen onderneming drijft.

Page 15: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Leusden Nieuwegein 15

OmzetbelastingtipsLet op wijziging Europese btw-regelsVoor verleners en afnemers van diensten veranderen vanaf 1 januari 2010 de regels voor de heffing van de omzet- belasting. De nieuwe regels kunt u vinden op de web-site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl/eubtw2010).

De huidige opgaaf Intracommunautaire Levering (ICL) wordt vervangen door de opgaaf Intracommunautaire Prestaties (verder: ICP). Leveranciers van goederen moeten maandelijks opgaaf ICP doen als hun omzet per kwartaal hoger is dan € 100.000. Ondernemers die dit betreft moeten er zelf aan denken om de opgaaf ICP op te sturen, omdat de Belastingdienst deze opgaaf niet meer voor u klaar zet. Ondernemers vragen voortaan bij de Nederlandse Belastingdienst elektronisch de omzet- belasting terug uit EU-landen. Tot slot zijn er nieuwe minimumbedragen voor het terugvragen van omzet- belasting. Laat uw woning van binnen schoonmakenIn het Belastingplan 2010 is voorgesteld de btw op schoonmaakwerkzaamheden in huis per 1 januari 2010 te verlagen van 19% naar 6%. Schoonmaakwerkzaamheden aan de buitenkant van uw woning, zoals gevelreiniging en glazenwassen, blijven belast tegen 19%. Het hoge btw-tarief geldt ook voor specifieke werkzaamheden binnen woningen, zoals schoorsteenvegen en CV-reiniging.

Pas kleine ondernemersregeling toeU heeft als ondernemer-natuurlijk persoon onder voor- waarden recht op de kleine ondernemersregeling (KO- regeling) als u in het kalenderjaar na aftrek van de voor- belasting niet meer dan € 1.883 aan omzetbelasting moet betalen. Bent u € 1.345 of minder verschuldigd, dan krijgt u het volledige bedrag van de Belastingdienst terug. Ligt de verschuldigde btw na aftrek van voorbelasting tussen de € 1.345 en € 1.883 dan geldt een gedeeltelijke vermindering.

Heeft u meer dan één onderneming dan kunt u hier maar één keer van gebruik maken. Deze regeling geldt ook voor de maatschap, VOF en CV. Voor de toepassing van de KO-regeling moet u wel een boekhouding voeren. Bent u per jaar maximaal € 1.345 aan omzetbelasting verschul-digd, dan kunt u gebruikmaken van de ontheffing van de administratieve- en factureringsverplichtingen. Rechtsper-sonen, zoals een BV (behalve een BV in oprichting) en een stichting, mogen de KO-regeling niet toepassen. Doe vóór 1 april 2010 suppletieaangifte omzetbelastingKijk bij de jaarafsluiting of het saldo van de verschuldigde of te vorderen omzetbelasting op de balans per 31 december 2009 overeenkomt met de omzetbelasting die in de periodieke aangiften is aangegeven. Verschillen kunt u vrijwillig en zonder heffingsrente en boete verbeteren door vóór 1 april 2010 een suppletieaangifte in te dienen. Op de website van de Belastingdienst kunt u een standaard suppletieformulier vinden. Dit formulier kunt u na invulling ook digitaal indienen. Uiteraard blijft het mogelijk suppletie per brief te doen. Vraag btw van oninbare vordering terugWanneer u te maken heeft met dubieuze debiteuren die u niet (meer) betalen, dan kunt u in de laatste aangifte over het kalenderjaar, of direct na het vaststellen van de jaar-rekening bij de Belastingdienst, een verzoek tot teruggaaf van de al betaalde omzetbelasting indienen.

Page 16: CROP Nieuwsbrief eindejaarstips 2009

AmersfoortUraniumweg 23 3812 RJ AmersfoortPostbus 468 3800 AL AmersfoortT (033) 463 57 27 [email protected] (033) 463 54 80

ArnhemMr. E.N. van Kleffensstraat 4 6842 CV ArnhemPostbus 1210 6801 BE ArnhemT (026) 351 02 28 [email protected] (026) 351 67 46

EdeRubensstraat 169 6717 VE EdeT (0318) 648 148 [email protected] (0318) 648 141

HoofddorpOpaallaan 1208 2132 LN HoofddorpPostbus 245 2130 AE HoofddorpT (023) 562 62 48 [email protected] (023) 562 63 08

LeusdenStorkstraat 24 3833 LB LeusdenPostbus 102 3830 AC LeusdenT (033) 495 25 00 [email protected] (033) 495 26 26

NieuwegeinMarconibaan 59 B 3439 MR NieuwegeinPostbus 584 3430 AN NieuwegeinT (030) 604 00 35 [email protected] (030) 604 66 05

[email protected] www.crop.nl

Eindejaarstips 2009