CopyROOD Augustus 2012

16
Ledenblad van de JS-afdeling Groningen COPY ROOD Augustus 2012

description

De CopyROOD van augustus 2012

Transcript of CopyROOD Augustus 2012

Page 1: CopyROOD Augustus 2012

Ledenblad van de JS-afdeling Groningen

COPYROOD

Augustus 2012

Page 2: CopyROOD Augustus 2012

2 ONZE GEGEVENS

Adres secretariaat: Haddingestraat 10 9711 KD Groningen

Telefoon: 050-3183364 Website: www.jsgroningen.nl E-mail: [email protected] Kopij: [email protected]

BESTUUR

Voorzitter:

Erwin Krol 06-30985393 [email protected]

Secretaris:

Elmar Smid 06-22805721 [email protected]

Penningmeester:

Simone Kobes 06-20689169 [email protected]

Algemeen Bestuursleden:

Lester von Meijenfeldt 06-44914013 [email protected]

Annette de Vries 06-57766568 [email protected]

Vorig jaar schreef ik een stukje een komkommertijd. De periode waarin een massale hoeveelheid komkommers de markt bestormt, zodat de prijs daalt tot onder de 50 cent per groene jongen. En politiek gezien de periode waarin alle politici van hun riante inkomen op vakantie naar de Costa Brava en andere warme oorden gaan en zich twee maanden stil houden, met als gevolg dat het journaille nauwelijks wat te melden heeft en op zoek gaat naar non-items, zoals de traditionele koe-in-sloot-verhaaltjes.

Dat zal dit jaar allemaal anders zijn. De komkommers zijn niet rijp te krijgen, gelet op het herfstige weer, en de politi-ci korten dit jaar hun vakantie in, omdat het risico bestaat dat ze anders een jarenlange vakantie tegemoet gaan. En iedereen weet dat vakantie slechts zijn charme kent bij de gratie van het daarna weer aan het werk gaan.

Deze zomer belooft dus een hete campagnezomer voor de PvdA en de JS te worden. Nederland mag namelijk weer naar de stembus op 12 september en zoals bij elke verkie-zingen clichématig benadrukt wordt: ook deze keer staat

2

campagnezomer!

Page 3: CopyROOD Augustus 2012

de toekomst van Nederland weer op het spel! Dus ook die van jongeren en studenten! Wat staat er voor ons op het spel?

Blijft het onderwijs toegankelijk en van goede kwaliteit of wordt het een rechtse hobby? Wor-den studenten melkkoeien die met het uitdelen van langstudeerboetes behandeld worden alsof ze criminelen zijn? Krijgen MBO’ers nu eindelijk een keer ook recht op een OV-jaarkaart? Blijven scholieren 1040 uren opgehokt zonder dat ze goed onderwijs krijgen?

En na het volgen van onderwijs: hoe komt een jongere aan het werk? Hoe blijven starterwonin-gen betaalbaar?

Voor al deze vragen is het belangrijk of op 12 september Rutte-I een tweede poging mag wa-gen of dat de eerste mislukte poging hard af-gestraft wordt en Samsom-I Nederland op een sociale manier door de crisis kan loodsen.

Tot aan 12 september zal de JS samen met de PvdA de straten rood kleuren en aan andere campagneactiviteiten deelnemen en/of organi-seren. Bijna elke zaterdag in augustus en sep-tember wordt er gecanvast (campagnejargon voor deurtje bellen) in verschillende Groningse wijken. Daarnaast gaat de JS samen met onze nummer 4 Tanja Jadnanansing ijsjes uitdelen aan jongeren! Ook organiseren wij samen met de andere politieke partijen een verkiezingsde-batten met kandidaat-Kamerleden, ook speciaal gericht op jongeren!

Dus ga je deze vakantie niet weg of heb je nog tijd over om ook jouw steentje bij te dragen aan een goede verkiezingsuitslag voor de PvdA, meld je dan vooral aan via [email protected].

In ieder geval een hele goede vakantie toege-wenst en hopelijk tot ziens bij één van onze (campagne)activiteiten!

3

Erwin Krol

campagnezomer!

Page 4: CopyROOD Augustus 2012

4

Vaak gaan de Europese verkiezingen over na-tionale thema’s, maar bij deze Tweede Kamer-verkiezingen is het eens andersom: de Europese Unie is een verkiezingsthema bij de nationale verkiezingen. Campagnestrateeg Pieter Paul Slikker hoopte een aantal maanden geleden nog dat Europa niet op de agenda zou komen te staan, want daar zou de PvdA zich niet duide-lijk op kunnen profileren. Slikker lijkt hier een behoorlijke inschattingsfout te hebben gemaakt, want vanwege de Eurocrisis kunnen we niet om het thema heen en Europa is nu juist het punt waarop we ons het meest onderscheiden van die andere grote partij op links.

Met dit artikel wil ik het juist wel over Europa te hebben, maar dan vooral welke kant dat Eu-ropa dan op moet gaan. De discussie zoals ‘ie nu gevoerd wordt -hoe redden we de Euro en krijgen we onze centen wel terug van de Grie-ken?- is te oppervlakkig en gaat geheel niet in op de onderliggende problemen van de EU. Het on-

derliggende probleem is volgens mij dat de EU te weinig een politieke organisatie is. Daarmee bedoel ik dat het de EU in ieder geval voor een deel aan democratische legitimiteit ontbreekt. De EU, en dan voornamelijk de Europese Com-missie, wordt vaak gezien als een onafhankelijk en technocratisch fenomeen waar burgers niet perse inspraak in hoeven te hebben. De gedach-te daarachter is dat, zolang de EU levert aan de Europese burgers wat goed voor hen is, het niet uit maakt of het Links is die de ‘stoeptegels’ aan-legt, of Rechts. Maar de zaak wordt anders wan-neer er bepaald moet worden waar deze stoep moet komen te liggen en, belangrijker, wie er voor gaat betalen (arm of rijk). Dat zijn namelijk wel politieke keuzes!

Een lang verhaal om te zeggen dat Europa de-mocratischer moet en dat burgers meer recht moeten krijgen op inspraak in het beleid dat in Brussel gemaakt wordt. En toegegeven aan Slik-ker, het verhaal van de PvdA over Europa, sinds

Elmar Smid

pleidooi voor politiek in Europa

Page 5: CopyROOD Augustus 2012

55

het referendum over de Europese Grondwet, was behoorlijk vaag.

Echter, in ons huidige verkiezingsprogramma durven we wel een duidelijk verhaal over de EU te presenteren. De PvdA wil Europa-breed investeren in werkgelegenheid, infrastructuur en innovatie om de Europese economie weer op gang te helpen, de PvdA wil het Europees Parle-ment en de parlementen van de lidstaten meer macht geven om te kunnen controleren, maar belangrijker nog, de Europese Commissie moet de uitslag van de Europese verkiezingen gaan weerspiegelen. Op die manier hebben burgers invloed op de kleur van een van de belangrijkste Europese organen.

Het huidige verkiezingsprogramma van de PvdA geeft aan dat de partij inziet dat technocratische besluiten van bovenaf, die al te vaak gepaard gingen met deregulering en privatisering, niet gedragen en geaccepteerd worden als gewone burgers hier niet over mee mogen beslissen. Het

geeft, wat mij betreft aan, dat de PvdA op de goe-de weg is om, via de politieke weg, een socialer Europa te creëren waar terrein wordt veroverd op de lobbyisten van grote bedrijven, ten gunste van ons allemaal.

Mocht je nu na de verkiezingen nog steeds geïn-teresseerd zijn in de EU, dan komt dat goed uit. Op 21 september komt PvdA Europarlementari-er Thijs Berman namelijk met ons discussiëren over het democratisch tekort van de EU.

55

Page 6: CopyROOD Augustus 2012

66 Interview met Diederik Samsom

Simone KobesJe bent vandaag in de Ooster-parkwijk geweest om te gaan buurten bij de bewoners van deze wijk. Wat was je eerste indruk van de stad Groningen?

Van de Oosterparkwijk, wat natuurlijk niet heel Groningen is, is mijn indruk dat het een onge-looflijk sociale wijk is. In tegenstelling tot het beeld wat in de rest van Nederland is ontstaan, na de rellen van zo’n tien jaar geleden, is het een hele sociale wijk. De deuren staan iedere dag tegen elkaar open, iedereen wandelt rustig bij elkaar naar binnen en mensen zitten in de voor-tuin in plaats van in de achtertuin. Het is van oorsprong een wijk met veel PvdA-stemmers, maar dit zijn er momenteel nog maar een aantal, omdat mensen ontevreden zijn over de politiek in zijn algemeenheid en over de Partij van de Arbeid.

Vroeger ben jij ook lid geworden van de PvdA. Wat was voor jou toentertijd een reden om lid te worden en wat zou voor mensen nu een reden moeten zijn om lid te worden?

Ik denk dat het dezelfde reden is. Ik ben lid ge-worden van de PvdA omdat ik uit een Green-peace bootje stapte en in de politiek wilde. Toen

ik bij Greenpeace zat was ik geen lid van een po-litieke partij, dat kan ook eigenlijk niet. Daarna heb ik rondgekeken, natuurlijk naar Groen-Links, want Greenpeace en GroenLinks horen een beetje bij elkaar. Maar uiteindelijk dacht ik: als je dit land wilt veranderen moet je je niet op een deelonderwerp richten, dan moet je al-les tegelijkertijd goed bekijken. Als je duurzame energie wilt, dan zal de energierekening, in ieder geval tijdelijk, een beetje duurder worden. En de Partij van de Arbeid is de enige partij die dit kan combineren met sociaal beleid waardoor het voor mensen met een laag inkomen te betalen is. Wanneer je lid wordt van de PvdA of JS kun je actief bijdragen hieraan. Stemmen op de PvdA op 12 september is genoeg, maar het zou mooi zijn als je lid wordt en actief bij kunt dragen.

Groningen is een studentenstad. Je hebt zelf in Delft gestudeerd, hoe was je studententijd?

Ongelooflijk leuk. Ik kon nog iets langer stude-ren dan jullie tegenwoordig. Ik heb een techni-sche studie gedaan en heb zelf iets meer dan zes jaar gestudeerd, doordat ik actief was in de stu-dentenvakbond en ik al ging werken bij Green-peace voordat ik was afgestudeerd.

Nu zijn veel studenten bang dat ze straks geen besturen meer kunnen

Page 7: CopyROOD Augustus 2012

77

doen door alle maatregelen in het hoger onderwijs. Wat maakt de PvdA dé onderwijspartij?

Wij schaffen de langstudeerdersboete af, maar bovenal willen wij extra investeren in het hele onderwijs. In tegenstelling tot de regering en in tegenstelling tot het Lente-akkoord -waar ook D66 en GroenLinks aan meedoen, van nature onderwijspartijen- waarin 600 miljoen bezui-nigd, willen wij juist investeren in het onderwijs. Daarnaast kijken we niet alleen naar de uni-versiteiten en de hbo’s, maar ook naar de roc’s, want daar spelen zich momenteel de grootste drama’s af. Die roc’s moeten beter.

Nu zijn veel studenten bang om te gaan lenen. Hoe sociaal is het soci-aal leenstelsel van de PvdA?

Het is zo sociaal dat wanneer je niets verdiend na je studie, je ook niets hoeft te betalen. Ook wanneer je weinig verdient, hoef je niets te be-talen. Maar wanneer je door je studie in staat wordt gesteld iets extra’s van je leven te maken

en daarbij ook een hoger salaris verdient, dan vinden we het eerlijk dat je een deel daarvan terugbetaald: je hebt immers op kosten van ons allemaal die kans mogen grijpen. Studenten hebben dus niets te vrezen. Als het zou kun-nen leiden tot leenangst en stoppen met studie, dan willen we daar serieus naar kijken, omdat we vinden dat iedereen moet kunnen studeren. Als blijkt dat dit niet zo is, gaan we daar wat aan doen.

Heb je tot slot nog een paar goede studietips voor ons?

Hard blijven werken, (lachend) harder dan ik, en blijf er vooral dingen naast doen. Word lid van de Jonge Socialisten of van de Jonge De-mocraten of van een andere club als je politieke mening ergens anders ligt, maar bemoei je met de wereld en met de maatschappij. Dat is heel belangrijk, misschien net zo belangrijk als je studie. Wanneer je die twee kunt combineren, maak je er een mooie studententijd van!

7

Page 8: CopyROOD Augustus 2012

8

Zaterdag 14 juli werd er zowel in het NRC Handelsblad als in de Volkskrant gepleit voor een fusie tussen alle linkse partijen om één Progressieve Volksbeweging te vormen. Het fusievoorstel is niet nieuw. De afgelopen jaren zijn er met enige regelmaat fusievoor-stellen, lijstverbindingen en gemeenschappe-lijke programma’s voorgesteld. De program-maverschillen op links zouden ‘afwijkende nuances en accentuering’ zijn. Met een grote linkse beweging zou je sterker kunnen staan en meer bereiken, aldus luidt de gedachte. De aannemelijkheid van deze stelling wens ik niet in dit artikel aan te vechten of te verdedi-gen. Wel wil ik in dit artikel enkele pogingen tot Linkse Samenwerking bekijken die in de recente parlementaire geschiedenis hebben plaatsgevonden.

De Eerste Doorbraak-gedachte ontstaat ge-durende de Tweede Wereldoorlog. In Sint-Michelsgestel, een interneringskamp voor bestuurders, ontstond het idee om tot een progressieve partij te komen, die opstond voor mensen van alle gezindten. Niet de le-vensbeschouwelijke tegenstellingen, maar die tussen progressief en conservatief moesten de politiek bepalen. Eerst kreeg deze zogenaam-

de ‘Geest van Gestel’ vorm in de Nederlandse Volksunie (NVB). Vanuit de NVB werd ge-werkt aan de progressieve partij: de Partij van de Arbeid. Ondanks de geslaagde fusie mis-lukte de doorbraak. Het verkiezingsresultaat bleef achter bij wat de drie partijen samen in 1937 aan zetels hadden. Het lukt de PvdA niet om katholieke en protestantse kiezers aan zich te binden. Twee jaar na de oprichting van de PvdA stapten de liberalen uit de partij, om wat uiteindelijke de VVD werd te vormen.

Tegen het einde van de jaren zestig komt de Tweede Doorbraak. Deze kreeg niet alleen vorm in de Nieuw Links-beweging binnen de PvdA, maar ook bij nieuwe partijen zoals D’66 en PPR. Op instigatie van Nieuw Links besloot de PvdA in 1969 om voortaan tijdens de verkiezingen duidelijk te maken met welke coalitiepartners en op basis van welk rege-ringsprogramma zij wenste te regeren. De sa-menwerking had in de jaren ’70 verschillende vormen en samenstellingen: het Progressief Akkoord, het schaduwkabinet-Den Uyl, en het programma Keerpunt ’72 (een ononder-handelbaar regeerakkoord). In 1973 trad het kabinet-Den Uyl aan, welke in 1977 sneuveld. De PvdA behaalde bij de verkiezingen van

Eén progressieve

volksbeweging Lester von Meijenfeldt

8

Page 9: CopyROOD Augustus 2012

9

1977 53 zetels in Kamer. De doorbraak leek gelukt te zijn.

De afgelopen jaren wordt de roep om Linkse Samenwerking weer sterk gehoord. En zij kreeg ook op verschillend wijze vorm. Zo kwam in 2005 het platform ‘Een ander Ne-derland’; in 2010 presenteerde de PvdA, SP, D66 en GroenLinks een alternatief bezuini-gingsplan; op decentraal niveau in rechtse gemeenten voeren ze soms onder één lijst; en er zijn zelfs serieuze fusieoverwegingen ge-weest. De PvdA, SP en GroenLinks zijn voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aangegaan, om de kans op een restzetel te vergroten.

Zo zien we dat het idee van één progressieve volkspartij niet nieuw is. Binnen de JS wordt al lang gepleit voor een actievere Linkse Sa-menwerking. Zo is onlangs bij het voorjaars-congres nog een motie aangenomen die de nieuwe PvdA-Tweede Kamerfractie oproept om eerst een ‘Links-kabinet’ te onderzoeken.

Het blijft opmerkelijk dat partijen die de straat op gaan met de leus ‘samen werkt be-ter’ – of van vergelijkbare strekking – zelf de grootst mogelijke moeite blijken te heb-ben om effectief samen te werken met hun ‘politieke-vrienden’. Laten we hopen dat de onlangs aangegane lijstverbinding een voor-bode is voor een sterk links, progressief ver-bond die ons Linksom uit de crisis kan halen.

9

Page 10: CopyROOD Augustus 2012

10

Zevenhonderd miljoen euro wordt er bezuinigd op wetenschappelijk onderwijs, HBO-studenten met een propedeuse mogen niet meer doorstro-men naar het Wetenschappelijk Onderwijs en op het passend onderwijs wordt circa tweehon-derd miljoen euro bezuinigd. Het zijn enkele voorbeelden van de bezuinigingen binnen de Nederlandse kenniseconomie zoals het kabinet Rutte die heeft voorgesteld. Voor een groeiend aantal politieke groeperingen en studentenor-ganisaties is de maat vol. Zij hebben het geloof opgezegd in het zogenaamde ‘snoeien om te groeien’. Op 21 mei vond in de rechtbank het proces over de langstudeerboete plaats die door drie studentenorganisaties werd aangespannen tegen de Staat.

Ook de Jonge Socialisten (JS), de jeugdorgani-satie van de PvdA, zijn het snoeien op het bud-get voor het onderwijs beu. Landelijk stonden de verschillende JS-afdelingen stil bij de zitting. De Groningse afdeling vroeg op een meer ludieke wijze de aandacht. Rond kwart over twaalf ’s middags hees zij een spandoek omhoog op de Martinitoren. Voorzitter Erwin Krol stond de media te woord. ‘’Het spandoek geeft de tekst ‘Snoei bomen, niet onderwijs’ weer. Hiermee willen wij bereiken dat de maatregelen die het

onderwijs belemmeren worden teruggedraaid en dat er nu eens geïnvesteerd gaat worden in de kenniseconomie en het onderwijs’’. De JS roept via haar website iedere scholier, student en ouder op om de kwaliteit en de toegankelijk-heid van het onderwijs hoog te houden, teneinde iedereen een kans te bieden het maximale uit zichzelf te halen.

De actie werd gadegeslagen door een groot aan-tal omstanders en vertegenwoordigers van de lo-kale media. Na een klein uur arriveerden ook en-kele agenten, die minder enthousiast waren over de actie. Uiteindelijk was de actie van de korte duur, nadat het spandoek was binnengehaald en de verantwoordelijken werden vastgehouden. De boodschap is echter overgebracht en de ver-antwoordelijkheid ligt nu bij de beleidsmakers en de kiezers. ‘’Met de verkiezingen voor de deur hoop ik dat studenten op de PvdA of andere par-tijen zullen stemmen die bereid zijn dergelijke maatregelen terug te draaien,’’ verklaart Krol.

Na een uitgebreide ondervraging kwamen de ‘spandoekhangers’ vrij. De JS werd aansprake-lijk gesteld voor eventuele beschadigingen aan de Martinitoren. Voorlopig zal het bij de JS dus toch ook aankomen op bezuinigingen.

Snoei bomen,niet onderwijs

Erik Parigger

Page 11: CopyROOD Augustus 2012

1111

Page 12: CopyROOD Augustus 2012

12

De verkiezingen zijn het ultieme meetpunt van populariteit in de politiek. Alle peilingen zijn als de eerste pannenkoeken: voor de kinderen. De ver-kiezingen zijn het echte werk. Hier gaat het om de verdeling van de macht voor de komende vier jaar. Waar moeten we aan denken willen we de beste zijn en de verkiezingen winnen?

Tien winnaarspunten:

1Winnaars durven over lijken te gaan: Dirty campaining behoort dus tot de opties. Mits het met volle overgave

gebeurd. Obama draait zijn hand niet om voor een paar dirty campaign spotjes en ook Rijk-man Groenink kon er wat van: ‘Wil je de top bereiken dan moet je wel tegen de lijken langs de weg kunnen.’ Dhr. Groenink heeft toch een behoorlijke status hoog te houden in het berei-ken van de top en het maken van lijken.

2 Winnaars maken geen excuses wanneer de tegenpartij het spel speelt: Stoppen dus met het

spelen van het slachtoffer.

3 Winnaars staan niet alleen: Had Lance Armstrong zeven keer de Tour ge-wonnen zonder een bijzonder toegewijde

ploeg? Was FC Barcelona zo succesvol geweest

zonder de achterliggende Cruijff filosofie en het opleidingsinstituut? Waarschijnlijk niet, de organisatie moet dus staan als een huis. Dat betekent voor de PvdA een perfect lopend vrijwilligersarsenaal waar elke schakel essenti-eel is en elke persoon vervangbaar is. Het kan immers nooit zo zijn dat door individueel falen of excelleren het succes bepaald wordt.

4 Winnaars pieken op het juiste moment: De verkiezingen zijn op 12 september, alles moet eraan gedaan wor-

den om op 12 september in het hoofd van de kiezer te zitten. 4 maanden campagne is leuk, maar uiteindelijk telt welk hokje rood gekleurd wordt in het stemlokaal.

5 Er zijn twee uitkomsten na de 12e september: winnen of ver-liezen. Ik prefereer het eerste

Winnaarspunten voor de

campagneHuub Kappert

Page 13: CopyROOD Augustus 2012

13

6 Timing is everything: Joop Atsma had als kamerlid een feilloos gevoel om in de vakantiemaan-den zijn proefballonnetjes op te laten, heel Nederland

sprak erover. Joop had goed in de gaten dat de relevantie van nieuws relatief is. Is er niets te melden dan is het verho-gen van de snelheid voor auto’s met caravan ineens superbe-langrijk. Grote bedrijven zoals ING en Shell proberen hun winstwaarschuwingen altijd gelijk te laten vallen met een groot drama zoals het overlijden van een monarch zodat de aandacht daar naar uitgaat en niet naar het negatieve nieuws van het bedrijf.

7 Fairplay is sneu: Voor de bühne moet je natuur-lijk voor fairplay staan, maar wanneer de camera niet draait is het bijzonder nuttig om de zielige nul inzen-

dingen voor een prijsvraag te verhogen tot vijf zelfbedachte. Niemand die het verschil merkt.

8 De leider leidt: Samsom is de leider, hij moet mensen op hem laten stemmen zonder dat het alleen om hem gaat.

9 Mobiliseer medestanders: Kwantiteit telt tijdens de verkiezingen, bepalende mensen (opiniema-kers) trekken anderen die zich er minder in verdiepen

met zich mee. Bepaal de strategie en zorg dat lijst 2 zo rood mogelijk wordt.

10 Gebruik de omgeving om samen te winnen: Media zijn de vrienden die onze bood-schap de wereld in kunnen gooien. De media

hebben dan af en toe wel een primeurtje nodig om zichzelf op de kaart te kunnen zetten. Gebruik de media goed en de boodschap zal wijdverspreid worden uitgedragen.

Bedenk vooral waarom je eigenlijk per se wilt win-nen. Debatjes zijn leuk om te winnen, maar op 12 september moet men ook nog weten waarom de PvdA het beste voor Nederland is.

1313

Page 14: CopyROOD Augustus 2012

14

RebusLos deze rebus op en stuur de oplossing naar [email protected] en maak kans op

FAN-TAS-TI-SCH PRRRRRRIJZEN

M + - S + K R +

- V +

- SB +

- NT - M

P = H H + +

&M = ST

A = E A = AA M = H

Page 15: CopyROOD Augustus 2012

15

R = M N = M V +

SL = H

B = T

. . .

Page 16: CopyROOD Augustus 2012

COPYROOD

JOVD Hockeytournooi

Langstudeerpolitie

Canvassen met Diederik Samsom

Jaarafsluitingsbarbecue

Wijnproeverij Kandidaat-voorzittersdebat