Copy & Concept 7 2009

34
Copy & Concept Brenda Dekkers http://copyconcept.ning.com

description

 

Transcript of Copy & Concept 7 2009

Page 1: Copy & Concept 7 2009

Copy & Concept

Brenda Dekkershttp://copyconcept.ning.com

Page 2: Copy & Concept 7 2009

Spelding van de week: hun of henGebruik hen in de volgende gevallen: Na een voorzetsel. Bijvoorbeeld: 'Ik geef

het boek aan hen'; 'Ik deed het voor hen'; 'Zijn houding jegens hen'; 'Hoe gaat het met hen?'; 'Hij blijft altijd bij hen.'

Als lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: 'Ik bekijk hen'; 'Hij ontslaat hen'; 'Zij mijdt hen.'

Page 3: Copy & Concept 7 2009

Spelding van de week: hun of henGebruik hun in de volgende gevallen: Om bezit uit te drukken: 'Hun auto is stuk.' Als hun vervangbaar is door een

voorzetsel(groep) (aan, voor, bij, volgens, met betrekking tot, ten aanzien van enz.) + hen. Het is dan een indirect object (een meewerkend, belanghebbend of ondervindend voorwerp).

Page 4: Copy & Concept 7 2009

Spelding van de week: hun of hen Ik geef hun het boek (hun is vervangbaar

door aan hen) Hij schonk hun een borrel in (hun is

vervangbaar door voor hen) De Noordkaap is hun te ver (hun is

vervangbaar door voor hen) De tranen stonden/sprongen hun in de

ogen (hun is vervangbaar door bij hen)

Page 5: Copy & Concept 7 2009

Spelding van de week: hun of hen

Kom je er niet uit met deze vuistregels, gebruik dan ze: in niet al te formele teksten is dit vaak prima bruikbaar als alternatief voor hen én hun: 'Ik geef ze (hun) het boek', 'Laat ze (hen) maar praten.'

Page 6: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom Je hebt een nieuw bedrijf, nieuw product,

nieuwe vestiging of iets anders nieuws. Je wilt je naamsbekendheid vergroten. Je wilt inhoudelijke informatie geven. Je hebt een speciale aanbieding of actie. Je wilt een nieuwe doelgroep bereiken. Je wilt uitleggen waarom je beter bent dan

een concurrent. Je wilt laten weten dat je meetelt, door op

radio aanwezig te zijn.

Page 7: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom Je gebruikt een radiocommercial als

ondersteuning van andere reclame-uitingen.

Je wilt meer handel en meer verkoop. Je wilt simpelweg de aandacht vestigen

op wat-dan-ook.

Page 8: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom

Snel klaar

Als het moet zelfs binnen een dag. Maar liever iets langer. Een periode van twee weken is een goede richtlijn. Een eenvoudige commercial kan sneller, een complexe spot vraagt meer tijd.Trouwens: vaak vraagt het goedkeurings-traject meer tijd dan het productieproces. Als de lijnen kort zijn, en er snel wordt beslist, kan er ook snel resultaat worden geboekt.

Page 9: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom

Effectief en goedkoop

Het is een onderschatte uitingsvorm. Onterecht, want radioreclame is effectief en goedkoop. Duizend keer op radio kost evenveel als vijftig keer op tv. Als je de kosten tegen de resultaten afzet, kun je vaak beter een radiocommercial uitzenden dan een tv-commercial.

Page 10: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waaromGericht specifieke doelgroepen bereiken

Elke radiozender heeft zijn eigen, herkenbare groep luisteraars. Veel duidelijker dan bij televisie. Zakenman, stratenmaker, huisvrouw of scholier... ieder heeft zijn eigen favoriete radiostation. En er wordt niet of nauwelijks gezapt.

Page 11: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom

Radio wordt anders beleefd dan televisie

Radio zet je aan terwijl je andere dingen aan het doen bent. Er wordt niet of nauwelijks gezapt, ook niet tijdens de reclame. De reclame-blokken op radio duren namelijk maar kort, je gaat dus door met wat je aan het doen bent en neemt die commercials voor lief.

Page 12: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - waarom

Radiocommercials worden daardoor niet ervaren als 'plaspauze' of 'moment om kaas in blokjes te snijden'. Radiocommercials hoor je en beluister je gewoon. En als ze qua stijl en aanbod passen bij het karakter van de zender, vind je ze meestal nog leuk en interessant ook.

Page 13: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - lengte

De meeste radiocommercials hebben een lengte tussen de 15 en 30 seconden. Tag-ons zijn meestal 10 seconden.

De lengte van een commercial moet een veelvoud zijn van 5 seconden. Als een spot 12 seconden duurt, betaal je het uitzendtarief voor 15 seconden.

Lengte wordt meestal vooraf bepaald door het mediabureau.

Page 14: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - tekst

Houd je aan de lengte. Een richtlijn is: twee woorden per seconde. Drie woorden per seconde is maximaal. Sneller halen de meeste sprekers niet, maar luisteraars ook niet.

Geef de luisteraar de tijd om de woorden tot zich te nemen. Als er te snel gesproken wordt, haakt de luisteraar af. Hij hoort nog wel, maar hij luistert niet meer.

Page 15: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - tekstLet er op dat cijfers en getallen ook als woorden uitgesproken moeten worden. '179' ziet er kort uit, maar uitgesproken bestaat het uit vier woorden. Volgens de richtlijn van twee woorden per seconde, duurt het dus 2 seconden om '179' uit te spreken.

Neem je tijd. Bekijk een zin als een gebouw en vraag je af waar dat gebouw beter tot zijn recht komt - in een open vlakte of in hartje New York.

Page 16: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - tekst

Er zijn altijd veel manieren om hetzelfde te vertellen. En bij reclame is de vorm zeker zo belangrijk als de inhoud. Zoek dus naar een unieke en aansprekende vertaling van de boodschap.

Schrijf (en denk) in gesproken woord.Wat er op papier mooi en vlot uitziet, kan heel houterig klinken als het wordt uitgesproken.

Page 17: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - tekst

Beschrijf ook de toon die de voice over moet aanslaan en benoem de sound effects.

En denk na over de uitspraak van de bedrijfsnaam, de url en het telefoonnummer. Die zijn vaak niet zo logisch als het lijkt.

Page 18: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemDe spreekstem is vaak het belangrijkste onderdeel van de radiocommercial. Misschien wel belangrijker dan de tekst. Een goede voice-over kan iets moois maken van een slechte tekst. Terwijl een slechte voice-over een uitstekende tekst om zeep kan helpen.

De geluidsstudio of het stemmenbureau kan je helpen bij het vinden van de juiste stem. Een beetje stem heeft een demo die je kunt beluisteren.

Page 19: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemMan of vrouw?

Wat is beter? Een mannen- of een vrouwenstem? Soms maakt het niet zoveel uit. Soms wel.

Een man is een expert die de (technische) feiten kent. Een vrouw heeft eerder de rol van vriendin of moeder. Een man voor zakelijkheid en verstand, een vrouw voor gevoel en emotie.

Page 20: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemAls het gaat over het unieke scheergevoel van zes mesjes, dan geloof je alleen een man. Hij scheert zich ook. Maar je kunt ook een vrouw laten zeggen dat haar man nog nooit zo glad is geweest. En door wie laat de mannelijke luisteraar zich nou het best overtuigen? Door de man die de pure feiten neerlegt, of door de vrouw die haar (emotionele) beleving uit?

Een vast recept bestaat niet. De juiste keuze verschilt per opdracht.

Page 21: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemLaag of hoog?

De meeste mensen waarderen een lage stem beter dan een hoge stem. Laag staat voor groot, machtig, kalm, zeker. En hij kan intimiteit creëren. Maar laag is meestal ook traag.

Kinderen zijn gevoeliger voor een hoog stemgeluid. Hoger staat voor vrolijk, blij en enthousiast. En met een hogere stem, kun je sneller spreken.

Page 22: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemABN of dialect?

De meeste commercials worden ingesproken in het Nederlands.

Toch zijn er genoeg voorbeelden van spots in dialect. Als het goed gedaan is, kan dat leuk zijn. Zeker als het te maken heeft met de inhoud van de tekst. Of met je merk. Maar pas op: het kan wel ten koste gaan van de verstaanbaarheid.

Page 23: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - stemLaag of hoog?

De meeste mensen waarderen een lage stem beter dan een hoge stem. Laag staat voor groot, machtig, kalm, zeker. En hij kan intimiteit creëren. Maar laag is meestal ook traag.

Kinderen zijn gevoeliger voor een hoog stemgeluid. Hoger staat voor vrolijk, blij en enthousiast. En met een hogere stem, kun je sneller spreken.

Page 24: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormMonoloog

Er zijn heel mooie radiocommercials gemaakt met alleen maar 1 spreekstem, zonder muziek of andere geluiden. Een spreekstem heeft enorm veel impact als hij stilte als achtergrond heeft. Net als de foto van een product tegen een witte of zwarte achtergrond.

Page 25: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormMeerstemmig

Twee stemmen die de voice-over tekst beurtelings voorlezen. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid en de kans om een mannen- en een vrouwenstem te gebruiken. Handig als je niet kunt kiezen.

Meer stemmen gebruiken in een commercial komt 'rijk' over.

Page 26: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormDialoog

Een commercial in de vorm van een gesprek tussen twee mensen. Vaak is de ene stem de persoon die van niets weet (waarmee de luisteraar zich identificeert) en de andere de persoon die iets te melden heeft (woordvoerder/ervaringsdeskundige).

Er zijn hele leuke commercials gemaakt in deze vorm. Maar ook hele slechte.

Page 27: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormGezongen commercial

Als een tekst op melodie wordt gezongen, is de kans veel groter dat deze wordt ingeprent in de hoofden van de luisteraars.

Maar het kan ook erg oubollig worden, of zelfs lullig. Een goede gezongen commercial staat of valt bij een goede componist. Let er in elk geval op dat je liedje goed verstaanbaar is en makkelijk mee te zingen.

Page 28: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormEen goede gezongen commercial is goud waard en blijft eeuwig hangen in de hoofden van de luisteraars.

Besef wel dat zo'n gezongen commercial vaak uitgezonden moet worden om die enorme herkenbaarheid te verkrijgen.

Page 29: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormPayoff gezongen

In plaats van de hele commercial laten zingen, kun je er ook voor kiezen om maar een deel te laten zingen. Bijvoorbeeld alleen je payoff. Zo'n gezongen deel krijgt dan al snel de status van sound-logo.

Page 30: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - vormDonut

De commercial opent met een vast (gezongen) intro, dan volgt de voice-over. De spot heeft een vast (gezongen) einde, dat meestal een variatie is op de opening.

Je creëert zo een herkenbaar begin en eind, maar houdt flexibiliteit in het midden.

Page 31: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - sfxMet geluidseffecten ben je overal

Als je wilt laten weten dat je aan het strand zit, laat je het geluid van de branding horen. Als je in een bos zit, hoor je de wind door de bomen en het gekwetter van vogels. Bij een warme, lome zomerdag hoort het geluid van krekels.Op een kantoor hoor je printers, telefoons en geroezemoes.

Page 32: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - sfxAl deze situaties zijn in no-time te genereren in een radiocommercial. Je hebt alleen maar de geluids-ambiance nodig van een bepaalde plek. Trek je gewoon van een CD en de luisteraar is meteen met jou ter plaatse. Zeg: "Ik ben in New York" en laat een hoop geroezemoes en verkeer horen. Plus zo’n typisch politie-sirene en de luisteraar gelooft werkelijk dat je in New York bent. Het komt niet eens in hem op dat jij dit allemaal hebt zitten faken in een studiootje in Ede.

Page 33: Copy & Concept 7 2009

Radiocommercial - sfxHarde, alarmerende geluiden als toeters of sirenes zijn niet toegestaan. Ook een rinkelende telefoon is vaak niet zo'n goed idee, omdat de luisteraar al snel kan denken dat het zijn eigen telefoon is die overgaat. Dit leidt de aandacht af van de boodschap die daarna komt.

Aandacht vragen doe je beter met een spreekstem (hoe gek of normaal dan ook). Onze oren zijn het meest gevoelig voor de stemmen van andere mensen.

Page 34: Copy & Concept 7 2009

bron: www.radiocommercial.eu