Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

21
Mini gids WWW.CONSUMENTENBOND.NL/BELASTINGAANGIFTE februari 2014 2 Voordeel & tips Nieuw in de aangifte Geld terug van de fiscus voor 2013 én 2014 BELASTING- AANGIFTE

description

Minigids belastingen

Transcript of Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

Page 1: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

Minigids

WWW.CONSUMENTENBOND.NL/BELASTINGAANGIFTE

februari 20142

Voordeel & tips Nieuw in de aangifteGeld terug van de fiscus

voor 2013 én 2014

BELASTING-AANGIFTE

Page 2: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

Inhoud 03

04 ‘n Goed begin Dossier aangifte 2013

07 Belastinggids 2014 08 Netjes! Alles in de aangiftemap

10 De cijfers Consumenten over de belastingaangifte

12 Nieuw in de aangifte over 2013

14 Voor iedereen anders Checklist voor drie persoonlijke situaties 21 BOEK Belastingtips voor senioren 22 10 Tips Eigen woning & aangifte 24 24 Tips Om minder belasting te betalen

31 Schenken Gunstige regelingen

36 De data Belangrijke belastingdata

38 Op leeftijd Belastingtips voor senioren

InhoudWIE BIJNA klaar is met de belastingaangifte, krijgt nog een kans om voordeel binnen te halen. Stuur de aangifte nog niet in zonder te experimenteren met het laatste scherm: de verdeling. U kunt de belasting verlagen door posten te verdelen met uw partner. Het is een kwestie van proberen in het scherm van de aangifte. Schuif met de aftrekposten zodat u samen minder belasting betaalt. Veel voorko-mende posten zijn bijvoorbeeld de hypotheek-renteaftrek of de aftrek specifieke zorgkosten. Probeer de aanslaggrens van een van beide inkomens op €45 of lager te krijgen. Dat be-reikt u door te schuiven in het verdeelscherm, bijvoorbeeld met het belaste vermogen of de dividendbelasting. Mensen met AOW hebben altijd recht op een ouderenkorting van €150 per persoon. Als uw inkomen €35.450 of lager is, krijgt u zelfs €1032 korting op de belastingen. Als u een inkomen heeft van €35.700, heeft u dus een aftrekpost van minstens €250 nodig om die hogere ouderenkorting in de wacht te slepen.

Voordeel

Volg ons op Twittertwitter.com/consumentenbond

Praat mee op Facebookfacebook.com/consumentenbond

Bekijk onze filmpjes op YouTubeyoutube.com/consumentenbond

Lees uw tijdschrift digitaal via onze gratis CB kiosk app

hoo

fdre

dac

teur

Gel

dg

ids

Rei

no

ut

van

der

Hei

jden

Een goed adviesBij uw financiële beslissingen

kunt u een goed en onafhankelijk

advies gebruiken. De Geldgids kan

hierbij helpen.

De Geldgids – 8 x per jaar (totaal

bijna 600 pagina’s) het beste

onafhankelijke advies voor uw

financiën. Zowel op papier als

digitaal als op uw tablet. Inclusief

de Belastinggids.

Digitale nieuwsbrief Geldgids –

iedere maand alle actuele

financiële gegevens zoals rentes

en koersen, geldbesparende

belastingtips en korting op alle

boeken en e-books van de

Consumentenbond.

www.consumentenbond.nl/webwinkel

(070) 445 45 45

8x per jaar

€42,50

Page 3: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

04 Een goede start

De jaarlijkse aangifte staat weer voor de deur. Tips voor een goede start.

’n Goed

05

aangiftedossier 2013

AANGIFTEMAPLeg gedurende het jaar een aangiftemap aan (zie ook pagina 8). Dat kan natuurlijk ook een schoenendoos zijn. Stop daar alles in wat redelijkerwijs nodig kan zijn bij het doen van de aangifte. Een goede map begint met de aangifte van vorig jaar. Die geeft doorgaans een heel goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien.

AANGIFTEPROGRAMMA DOWNLOADENDownload bij voorkeur de vooringevulde aangifte. Dat kan u veel opzoekwerk en onnodige fouten schelen. Voor het down-loaden is uw DigiD nodig. Heeft u die (nog) niet, vraag hem dan aan. Let op: de gewone aangifte is nu al beschikbaar, maar de vooringevulde aangifte pas op 1 maart 2014.

Twijfelt u of u überhaupt wel verplicht bent om aangifte te doen? Dat blijkt vanzelf tijdens het invullen.

FISCALE PARTNERAls u een fiscale partner heeft, kunt u soms veel belasting besparen door een aantal posten slim toe te delen aan één van de twee partners. Bij het invullen van de persoonlijke gegevens is het verstandig te kiezen voor het samen doen van de aangifte met hetzelfde programma. U kunt dan in het scherm ‘verdeling’ uitproberen hoe u samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat u zich daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Bij het apart invullen van de aangifte is het een stuk lastiger te achterhalen welke verdeling het meest lucratief is.

AANVULLEN EN CONTROLERENDe belastingdienst weet niet alles en u blijft zelf verantwoordelijk voor het juist invullen van de aangifte. Vergelijk de voor-ingevulde gegevens met die in de eigen aangiftemap, want er kunnen fouten zitten

ControleerVergelijk bij de vooringevulde aangifte de gegevens met uw eigen aangiftemap. Er kunnen fouten in zitten.

begin

Page 4: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

06 Een goede start 07

in de vooringevulde aangifte. Soms moet u de gegevens dus zelf aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de WOZ-waarde van uw huis naar aanleiding van een bezwaarschrift is aangepast of wanneer u geld heeft geleend van familie. Dat staat niet in de vooringevulde aangifte en hierdoor loopt u renteaftrek mis. Het blijft niet bij controleren. Als gegevens van de Belastingdienst ten onrechte niet worden aangevuld, kan deze boetes uitdelen.

NIEUWE REGELSIn de helptekst van het aangifteprogramma staat wat er nieuw is in de aangifte over 2013. Controleer of de recente wijzigin-gen invloed hebben op uw eigen aangifte. Gebruik de helptekst ook als u tijdens het invullen van de aangifte meer informatie nodig heeft.

CONTROLETHEMALet op het controlethema. De belasting-dienst besteedt hier extra aandacht aan. Wees dus secuur met het invullen van dit onderdeel. Elk jaar maakt de Belasting-dienst een thema bekend waar extra goed op gecontroleerd wordt. Vorig jaar was er niet één controlethema, maar meerdere. En de Belastingdienst controleerde niet alleen extra op deze onderwerpen, maar hielp de-genen die beter gecontroleerd werden ook op weg met brieven met extra informatie. De Belastingdienst heeft ons verzekerd dat er dit jaar weer service- en controlethema’s komen. Meestal wordt het thema begin maart bekend gemaakt.

HULP INSCHAKELENKomt u er echt niet uit, of bevindt u zich in een bijzondere situatie, schakel dan hulp in. Dat kan gratis bij de Belastingdienst en bij veel ouderenbonden. U kunt ook een be-taalde professional inschakelen. Zeker als u in 2013 een nieuw huis kocht of gescheiden bent is aangiftehulp aan te raden.

CONTROLEER ZELFBent u klaar met het invullen, print de aangifte dan uit en vergelijk hem met die van vorig jaar. Bij ongewijzigde omstan-digheden moet daar ongeveer hetzelfde uit komen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Mis-schien heeft u een fout gemaakt.Controleer vooral ook de verdeling tussen partners nog eens voordat u de aangifte verzendt. Als u nog ergens in de aangifte iets gewijzigd heeft, kan het dat nadien een andere verdeling toch beter is.

Online checklistsVoor jongeren, (bijna) gepensioneerden, mensen die net gescheiden zijn, gulle gevers en huizenbezitters heeft de Con-sumentenbond aanvullende checklists online gezet met daarin zaken waarop specifiek te letten. Ook het afwikkelen van de aangifte inkomstenbelasting voor iemand die is overleden is een vak apart. Daarbij helpen we u eveneens op weg.

VÓÓR 1 APRIL Stuur de aangifte in vóór 1 april, of vraag voor die datum uitstel aan tot 1 september. Als u verwacht bij de aanslag te moeten bijbetalen, is aangifte doen voor 1 april beter dan uitstel aanvragen. Bij een voor 1 april ingediende aangifte wordt namelijk geen belastingrente berekend. Als u de aan-gifte later indient, betaalt u van 1 juli tot zes weken na de datum van de aanslag 4% rente over het te betalen bedrag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag? De rente loopt na 19 weken na in-dienen van de aangifte niet verder meer op.

NA VERZENDINGBewaar de aangifte in de aangiftemap voor volgend jaar. Als laatste: controleer aan de hand van de aangifte of u misschien recht heeft op een toeslag. Een proefberekening is zo gemaakt op www.toeslagen.nl.

Als u verwacht bij de aan-slag te moeten bijbetalen, is aangifte doen vóór 1 april beter dan uitstel aanvragen

Bestellen?www.consumentenbond.nl/

webwinkel

*prijzen exclusief €2,50 verzendkosten

Wat vindt u in deze gids?• De Belastinggids 2014 neemt stap

voor stap de digitale aangifte met u

door. U krijgt heldere uitleg bij elk

fiscaal onderwerp. Aangevuld met

handige informatie en geldbespa-

rende tips.

• De belangrijkste wijzigingen en de

tarieven voor 2014.

• Uitleg bij alle vragen uit uw aangifte

voor 2013.

• Handige tabellen en geldbesparende

tips.

De Belastinggids 2014 is

er voor iedereen die het

maximale uit zijn of

haar belastingaangifte

wil halen.

BelastinggidsGELDGIDS 2014 NR 1

€20

2014ONAFHANKELIJK EN ADVERTENTIEVRIJ

AangifteInkomstenbelasting 2013

• Met gratis online aangiftehulp

• Wat is nieuw in de aangifte?

Praktisch naslagwerk voor het hele jaar

€16,50* (niet-leden

€20,00)

Belastinggids 2014188 pagina’sjanuari 2014ISBN: 978 905951 2573

Ook verkrijgbaar als e-book

€11,99 (niet-leden

€14,99)

Page 5: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

0908 Aangiftemap

Voor de belastingaangifte is het handig om gedurende het jaar een ordner bij te houden met daarin alle zaken die hiervoor van belang zijn. Wat zit er in een goede map?

Netjes!een goede aangiftemap

Oude aangifteVoorin de map hoort de aangifte van vorig jaar. Die is van onschatbare waarde bij het invullen van de nieuwe aangifte.

Jaaropgaven Bewaar alle jaaropgaven van werkgevers en uitkeringsinstanties. In de vooringevul-de aangifte staan deze gegevens weliswaar ingevuld, maar ze zijn niet altijd correct.

ReizenAls u geen reiskostenvergoeding ontvangt voor woon-werkverkeer en wel met het openbaar vervoer reist over een afstand van 10 kilometer of meer, heeft u recht op belastingaftrek. Een openbaarvervoer-verklaring of een reisverklaring van de werkgever is noodzakelijk. Ook moet u de plaatsbewijzen kunnen overhandigen als daarom wordt gevraagd. Reist u met een OV-chipkaart, dan kunt u overzichten uit-draaien van de ritten.

Huis• Alle papieren die u van uw hypotheek-

verstrekker ontvangt. • De gegevens van de kapitaalverzekering

als u een (bank)spaarhypotheek heeft. • De WOZ-beschikking. Voor de aangifte

over 2013 (die u in 2014 doet) moet u de WOZ-waarde op 1 januari 2012 invullen. Die staat in de beschikking die u in 2013 ontving.

• Een bewijs van (eventueel) betaalde erf-pacht.

• Bij een verbouwing alle facturen en bon-netjes. Deze heeft u nodig als u rente op de verbouwingslening of onderhouds-kosten van een monument wilt aftrekken of om - als de fiscus ernaar vraagt - te bewijzen dat u een belastingvrije gift van uw ouders heeft gebruikt voor de eigen woning.

PensioenHet pensioenfonds stuurt gedurende het jaar een overzicht van uw pensioenopbouw. Als u lijfrentepremies wilt aftrekken, is de faktor ‘A’ hieruit nodig. Dat is de aangroei van het pensioen.

ZiektekostenBewaar alle bonnetjes van uitgaven die te maken hebben met uw ziekte of die van uw partner. Soms zijn ook de kosten die u maakt voor ziekte van uw kinderen of an-dere familieleden aftrekbaar. Check vooral bij de Belastingdienst welke kosten alle-maal aftrekbaar zijn. Let wel: de eerste €125 aan zorgkosten zijn nooit aftrekbaar. Voor partners en mensen met een inkomen bo-ven de €7.457 per jaar, loopt het bedrag aan zorgkosten dat niet aftrekbaar is snel op.

Sparen & beleggen U krijgt van banken en beleggingsinstellin-gen jaaropgaven. Hoewel deze gegevens ook in de vooringevulde aangifte staan, kunt u deze jaaropgaven toch beter bewaren voor het geval de aangifte niet klopt. Bewaar ook gegevens van buitenlandse rekeningen. U bent verplicht deze in te vullen. Dat geldt ook voor de WOZ-waarde van onroerende zaken die in box 3 worden belast, zoals een vakantiehuis.

Giften Giften zijn aftrekbaar, maar alleen als ze kunnen worden onderbouwd door schrifte-lijke stukken. Bewaar dus alle bonnetjes en kwitanties. Doet u een (fiscaal aantrekke-lijke) periodieke gift, dan is daarvan sinds 1 januari 2014 geen notariële akte meer no-dig. Een onderhandse akte is wel vereist.

ToeslagenAls u over 2012 te veel toeslagen heeft ontvangen, dan moeten deze worden terug-betaald. Dat is een schuld die op 1 januari 2013 mag worden opgenomen in box 3 (voor zover de schuld nog niet is afbetaald).

Voorlopige aanslagenAls u een verzoek om een voorlopige aan-slag heeft ingediend over 2013, kreeg u deze waarschijnlijk al. Kreeg u daarbij geld terug, dan moet dat bedrag worden ver-rekend met de aangifte. De voorlopige aan-slagen zijn niet altijd goed ingevuld in de vooringevulde aangifte. U doet er dan goed aan deze zelf te corrigeren.

Page 6: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

1110 Cijfers

De cijfersDe Consumentenbond ondervroeg 1012 belastingbetalers die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking (18+) naar hun ervaringen met de aangifte.

Bron: Belastingenquête 2013 Consumentenbond/12e halfjaarrapportage Belastingdienst 2013.

60% vult zelf de aangifte inkomsten-belasting in. Vorig jaar was dat 48%.

Bijna 19% van alle ondervraagden huurt een expert in voor de belas-tingaangifte. De voornaamse reden is voorkomen dat eventueel voordeel over het hoofd wordt gezien.

VAN DE MENSEN KREEG IN 2012 GELD TERUG VAN DE BELASTING.45,5%

Het belangrijkste hulpmiddel bij de aangifte is het aangiftescherm van de Belastingdienst (45,8%). Verder wordt ook gebruikgemaakt van de website van de Belastingdienst (36,6%), de Belasting- telefoon (10,0%), de website (7,4%) van de Consumentenbond en de Belastinggids (5,6%) van de Consumentenbond.

75,5%

van de mensen vindt dat de overheid verder moet investeren in het vereen-voudigen van het aangifte-proces.

van de mensen zou het zeer waarderen als het aangifteprogramma voortaan automatisch de gunstigste verdeling tussen partners berekent.42,6%

Vanaf 1 januari 2012 biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om een terugbelafspraak te maken waarbij u zelf kunt aangeven wanneer u te-ruggebeld wilt worden (SmartBelAfspraak). Circa 80%van de mensen is tevreden over het gesprek en de deskundigheid van de medewerker.

De Belastingdienst heeft van januari tot en met juni 2013 circa 269.000 bezwaarschriften ontvangen. Meer dan vorig jaar, want toen waren dat in dezelfde periode zo’n 231.000 stuks.

269.000 17% van de mensen is bang dat ze te veel belasting betalen.

De vooraf ingevulde aangifte van de Belastingdienst is niet altijd foutloos. 5% van de respondenten ontdekte één of meer fouten in de al ingevulde gegevens. Die zaten onder meer in de banksaldi, de hypotheek(rente) en loonheffing.

63% vindt de vooraf ingevulde aangifte (erg) prettig.

Page 7: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

12 Nieuw in de aangifite 13

Ieder jaar verandert er wel iets in de aangifte. Een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen.

in de aangifte over 2013Nieuw Sommige

IVF-behandelingen en hulpmidde-

len voor mobiliteit (denk aan krukken

en rollators) zijn niet meer aftrekbaar.

De advieskosten voor verzekerings-

tussenpersonen zijn voor het eerst niet meer aftrekbaar.

Alle regelingen die ingingen op 65-jarige leeftijd, gaan nu bij AOW-

leeftijd in. In 2013 is dat 65 jaar en één

maand.

De doorwerkbonus wordt werkbonus.

Minder mensen krijgen hem en het maximum is lager.

Er is een nieuwe tijdelijke

heffingskorting voor mensen in de

VUT of met prepensioen.

Als u al uw levenslooptegoed in

één keer opnam in 2013, betaalt u

belasting over maar 80% daarvan (tot het

saldo op 31 december 2011).

De vrijstelling en heffingskorting

voor durfkapitaal en ethische en cultu-rele beleggingen

vervalt.

De rente over een restschuld is (maxi-maal 10 jaar) aftrek-baar, maar alleen als

het huis met rest-schuld verkocht is na

28 oktober 2012.

De regels voor aftrek voor scholingskosten zijn flink

aangepast. Zo zijn sommige kosten voor het eerst niet meer

aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat de drempel om-laag is gegaan. Vroeger kon u pas scholingskosten aftrekken als u meer dan €500 besteedde

aan studiekosten, nu ligt de grens bij €250.

De hypotheekrente is bij aankoop of ver-bouwing van een huis

alleen onder voor-waarden aftrekbaar.

Alle AOW’ers krijgen meer

ouderenkorting. Wie niets kreeg, krijgt nu €150. De rest krijgt €1032 (dat is €270

extra).

Meer nieuws met betrekking tot aangifte 2013 vindt u in de Belastinggids 2014.

Page 8: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

14 Kosten 14 Drie keer aangifte

AangifteDe belastingaangifte is voor iedereen anders. Het maakt uit of u studeert, net gescheiden bent of (bijna) recht heeft op AOW. De aan-gifte voor drie situaties.

voor iedereen anders

15

Page 9: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

16 Drie keer aangifte 17

StagevergoedingAls u stage loopt en u ontvangt een stage-vergoeding die direct aan u wordt uitbe-taald, dan is er loonbelasting ingehouden. U kunt (een deel van) deze belasting terug-vragen door aangifte te doen.

Aftrekpost studiekostenDe regeling voor aftrek van studiekosten is veel makkelijker dan vroeger. Controleer op de website van de Belastingdienst of u er recht op heeft.

Géén inkomenOok bij geen inkomen is het mogelijk be-lasting terug te ontvangen. Download het aangifteprogramma, vul de betaalde stu-diekosten in en stuur de aangifte op. Deze aftrekpost verschuift dan naar de volgende jaren, net zolang tot u gaat werken. In dat jaar krijgt u dan belasting terug.

Eerste baanAls u na de opleiding met een baan begint, krijgt u meestal belasting terug. Daarvoor moet u wel aangifte doen. Dit is het handig-ste met de vooringevulde aangifte. Die kan worden gedownload vanaf 1 maart 2014.

Woon-werkverkeerGaat u van en naar uw werk met het open-baar vervoer zonder dat u die kosten ver-goed krijgt, vul dan het aangifteprogram-ma in als de afstand meer dan 10 kilometer is. Waarschijnlijk krijgt u geld terug.

ToeslagenControleer op www.toeslagen.nl of u recht heeft op toeslagen. Wie ouder is dan 18 jaar heeft bijna altijd recht op zorgtoeslag. Mis-schien heeft u ook recht op huurtoeslag. Om toeslag te ontvangen moet deze worden aangevraagd. Inloggen moet met uw DigiD.

JONGEREN

BijbaantjeEen bijbaantje naast de school of studie? Download dan na 1 maart de vooringevulde aangifte. Als de werkgever te veel belasting heeft ingehouden, dan ziet u - als u klaar bent met invullen in het aangifteprogram-ma - dat u geld terugkrijgt. De werkgever kan desgewenst ook een studenten- en scholierenregeling toepassen. Dan hoeft u voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar wordt iedere maand bij de loonbetaling direct meer op uw rekening gestort. Kijk eerst op de website van de Belastingsdienst of u aan de voorwaarden voldoet.

FreelanceVerdiende u meer dan €6000 met freelance-werkzaamheden waarbij geen loonbelas-ting is ingehouden? Dan moet er misschien belasting worden betaald. Vul het aangifte-programma van de belastingdienst in om dit te controleren. Stuur het voor 14 juli in, anders loopt u kans op een boete.

StudiefinancieringBij studiefinanciering mag een dikke €13.000 bruto worden bijverdiend, als dit meer is moet er studiefinanciering worden terugbetaald. Dreigen de inkomsten veel meer te zijn, zet de studiefinanciering en de studenten OV-chipkaart dan stop (deze laat-ste bij een ophaalautomaat). Gaat u nét iets meer verdienen, dan kan het slim zijn toch iets minder te werken. Extra werken levert dan per saldo niets op.

(BIJNA) GEPENSIONEERD Check de AOW-leeftijdDe AOW-leeftijd gaat omhoog in stapjes. De eerste verhoging vindt plaats in 2013. Kijk op www.checkuwaowleeftijd.nl wanneer uw AOW ingaat.

Overbrugging inkomenstekortAls u stopt met werken vóór de AOW-datum zit u een periode met minder of helemaal geen inkomen. Dat komt omdat uw AOW (en misschien ook uw pensioen) later in-gaat. Check vooraf of u die periode finan-cieel goed kunt overbruggen. Bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbrug-gingslijfrente. Een financieel adviseur kan u helpen om alles op een rijtje te zet-ten. Meer hierover is ook te vinden in onze uitgave Belastingtips voor senioren (editie 2014).Als u vervroegd met pensioen gaat, krijgt u (als de AOW-leeftijd nog niet is bereikt op 31 december 2013) een tijdelijke heffings-korting van maximaal €182.

Voorlopige aangifteU zult vanaf de AOW-leeftijd meestal na afloop van het jaar belasting moeten bij-betalen. Dat komt omdat u na uw pensio-nering meer dan één inkomensbron heeft. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd

Bij studiefinanciering mag een dikke €13.000 bruto worden bijverdiend

Page 10: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

1918 Drie keer aangifte

op elkaar, zal er te weinig belasting worden ingehouden. Wilt u voorkomen dat u aan het eind van het jaar moet bijbetalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag u gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar. Heeft u in 2013 de AOW-leeftijd bereikt en bestaat uw inkomen alleen uit een AOW-uitkering, dan krijgt u in ieder geval geen aanslag. Heeft u gedurende het jaar een voorlopige teruggave van de algemene hef-fingskorting ontvangen, dan hoeft die niet te worden terugbetaald.

Ouderentoeslag Bereikt u vóór het einde van het belasting-jaar de AOW-leeftijd? En is uw vermogen, na aftrek van het algemene heffingvrije vermogen lager dan €279.708 (fiscale part-ners het dubbele), en inkomen uit werk en woning (box 1) lager dan €19.895, dan heeft u recht op een extra toeslag (ouderentoe-slag) op uw heffingvrije vermogen. Heeft u een partner, dan kan die daar ook recht op hebben. U kunt soms - door posten slim te schuiven tussen partners - zorgen dat er recht gaat ontstaan op deze ouderentoeslag. Probeer het uit in het scherm ‘verdeling’.

Ouderenkorting Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en is uw inkomen niet hoger dan €35.450? Dan heeft u recht op een ouderenkorting van €1032. Is het inkomen hoger, dan is de ouderen-korting maar €150. Maar als u niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan wordt deze niet uitbetaald door de Belastingdienst. Als u een fiscale partner heeft, dan is het meestal slim om in het scherm ‘verdeling’ in het aangifteprogramma zoveel mogelijk inko-men aan uzelf toe te rekenen. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk vermogen in box 3 bij uzelf aan te geven. Daarvan wordt 4% bij uw inkomen opgeteld.Heeft u recht op een alleenstaanden AOW-uitkering, dan heeft u bovenop de normale ouderenkorting ook recht op de alleen-staande ouderenkorting die in 2013 €429 bedraagt.

MiddelingVaak krijg u als u eerder stopt met werken met een verzoek om middeling belasting terug. Dit kan worden berekend op bijvoor-beeld www.berekenhet.nl waar u kunt zien hoeveel zo’n verzoek u oplevert.

Hypotheek aflossenAls u een hypotheek heeft kan het heel voordelig zijn om die geheel of gedeeltelijk af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hy-potheken. Op www.consumentenbond.nl/belastingaangifte vindt u een checklist voor huizenbezitters.

Controleer de aangifte Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het be-lastingtarief en de heffingskortingen ver-anderen vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het tarief in de eerste twee schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag. De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewo-gen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

(NET) GESCHEIDEN Fiscale expertEen echtscheiding kan fiscaal gezien zeer gecompliceerd zijn. Niet alle advocaten en mediators zijn op de hoogte van alle fiscale aspecten. Schakel daarom op tijd een fiscale expert in. Dat kan heel veel geld schelen.

Beëindig het fiscale partnerschap Het fiscale partnerschap eindigt pas als u niet meer op hetzelfde adres staat inge-schreven én u echtscheiding of scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd. Het is meestal het best om het fiscale partner-schap zo snel mogelijk te laten eindigen. Anders kunt u bijvoorbeeld samen maar maximaal voor één woning de hypotheek-rente aftrekken. Bovendien moet u dan voor de aangifte elkaars inkomen en ver-mogen invullen.

Door posten slim te schuiven tussen partners, kan recht op ouderen-toeslag ontstaanConsumentenbond

Belastingtips voor senioren 2014 en de Be-lastinggids 2014 zijn twee nieuwe uitgaven van de Consumentenbond die dieper op deze materie ingaan. Ze zijn te vinden op www.consumentenbond.nl/webwinkel.

Page 11: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

2120 Drie keer aangifte

Voljaarspartnerschap of niet?In het jaar dat het partnerschap eindigt omdat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven en bent gescheiden of een scheiding heeft aangevraagd, mag u kiezen voor uitbreiding van het partnerschap naar het hele jaar. Of dat voordelig is hangt af van uw specifieke situatie. In onze Belastinggids 2014 bijvoorbeeld, wordt ingegaan op de voordelen van het verdelen van vermogen en aftrekposten en de andere gevolgen van fiscaal partner-schap. Heeft u die niet, dan kunt u ook twee keer de aangifte invullen (op proef) om uit te proberen wat aantrekkelijker is. Een keer als voljaarspartners en een keer al-lebei apart. Als u beide proefberekeningen uitdraait, kunt u makkelijk vergelijken op welke manier u samen het minste belasting betaalt. Vergeet niet in het scherm ‘verdeling’ uit te proberen of u samen in totaal belasting be-spaart door de verdeling te veranderen. U mag posten ook gedeeltelijk aan de een en

gedeeltelijk aan de ander toedelen. Probeer dat ook uit, want soms betaalt u juist op die manier het minste belasting. De aangifte moet dan door beiden worden ondertekend.

AlimentatieAlimentatie aan de ex-partner is aftrekbaar voor de betaler en belastbaar voor de ont-vanger. Er is ook sprake van alimentatie als het gemeenschappelijke vermogen scheef wordt verdeeld. Degene die te weinig krijgt, mag dan een bedrag aftrekken en degene die te veel krijgt moet dat als ontvangen alimentatie aangeven.

Alimentatie (2)Als ontvanger van partneralimentatie mag u de kosten die u gemaakt heeft voor de alimentatie aftrekken. Dat zijn niet de kosten van de echtscheiding zelf, maar al-leen de kosten voor het vaststellen van de alimentatie. Of voor verdediging tegen een voorgestelde verlaging daarvan door uw ex-partner. En voor het innen ervan als uw ex niet betaalt. Degene die de partnerali-mentatie betaalt mag geen kosten aftrekken voor het vaststellen van de alimentatie.

Alimentatie (3)Draagt u bij in de kosten van het levens-onderhoud van uw kinderen waarvoor u geen kinderbijslag ontvangt, dan heeft u recht op een aftrekpost. U moet dan wel

minimaal €408 per kwartaal uitgeven daar-aan. Kosten van levensonderhoud zijn niet aftrekbaar als uw kind recht heeft op stu-diefinanciering. Het is geen bezwaar als uw ex-partner wel kinderbijslag ontvangt en een deel daarvan aan u doorbetaalt.

Voormalige eigen woningDe eigen woning neemt een bijzondere plaats in bij een echtscheiding. De rente over de hypotheek blijft twee jaar lang aftrekbaar als u (voor de helft als u in ge-meenschap van goederen was getrouwd) eigenaar bent, maar er niet in woont. U geeft dan het (halve) eigenwoningforfait aan en trekt de (halve) rente af. Het (halve) eigenwoningforfait mag als alimentatie in aftrek worden gebracht als u uw voormalig partner er gratis in laat wonen. Deze moet dat bedrag als ontvangen alimentatie aan-geven.

HeffingskortingenEr zijn twee heffingskortingen voor ge-scheiden ouders. Dat zijn de inkomensaf-hankelijke combinatiekorting en de alleen-staande-ouderkorting. Vergeet niet om er gebruik van te maken.

Alimentatie aan de ex-partner is aftrekbaar voor de betaler en belastbaar voor de ontvanger

Meer infoMeer handige voorbeelden zijn te vinden op www.consumentenbond.nl/belastingaangifte. Hier staan ook tips voor andere situaties dan de hier-boven beschreven, onder meer voor huizenbezitters en gulle gevers.

Bestellen?www.consumentenbond.nl/

webwinkel

*prijzen exclusief €2,50 verzendkosten

Wat vindt u in deze gids?U kent misschien de ouderentoeslag,

de ouderenkorting en bekende aftrek-

posten zoals de zorgkosten. Maar er

zijn meer belastingregels die gunstig

voor u kunnen uitpakken als u de pen-

sioenleeftijd bereikt. U moet het alleen

nét even weten. Misschien kunt u meer

doen met uw vermogen dan u nu doet

- of hoeft u minder belasting te betalen

dan u denkt. Belastingtips voor senioren

helpt u deze kansen te benutten.

• Pensioen en inkomen

• Heffingskortingen en toeslagen

• Fiscaal gunstig schenken

• Fiscaal gunstig nalaten

Belastingtips voor senioren is een

betrouwbare gids voor iedere 55-plusser

die niet onnodig te veel belasting

wil betalen, en ook niet wenst dat zijn/

haar kinderen dat doen.

MA

RJA

N L

AN

GB

RO

EK

& A

NN

E G

RO

OT

ER

S

BELASTING

SENIOREN

TIPSVOOR

BELASTING

SENIOREN

TIPSVOOR

NIEUWE EDITIE

met cijfers 2014

Met de fi scus hebben we ons hele leven te maken. Maar

op oudere leeftijd spelen belastingen een extra grote

rol, namelijk als we de pensioenleeftijd naderen, serieus

beginnen na te denken over het nalaten van vermogen of

omdat we de overwaarde in het eigen huis willen benutten.

Dit boek maakt duidelijk wat deze situaties fi scaal gezien

voor u betekenen en legt uit hoe u voorkomt dat u te veel

belasting betaalt. Alles op basis van de actueelste cijfers en

gegevens, voor 2013.

Een nuttig boek met praktische tips, die in allerlei (reken-)

voorbeelden zijn uitgewerkt.

BE

LA

ST

ING

TIP

S V

OO

R S

EN

IOR

EN

consumentenbond.nl

cover belasting voor senioren.indd 1 11-12-13 15:21

€12,50* (niet-leden

€15,50)

Belastingtips voor senioren112 pagina’sfebruari 2014ISBN 978 90 5951 2597

Page 12: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

22 Tien tips 23

10 x

Geen of geringe eigenwoningschuldIs het saldo van uw eigenwoning-

forfait en de aftrekbare kosten

positief, dan heeft u recht op een

even hoge aftrekpost wegens geen

of geringe eigenwoningschuld.

Doet u aangifte met het online

aangifteprogramma, dan wordt

deze aftrekpost vanzelf ingevuld.

Deze regeling heet ‘Wet Hillen’.

Erfpacht/afkoopBetaalt u periodieke erf-pachtcanons omdat uw huis op erfpachtgrond staat, dan mag u deze periodieke betalingen aftrekken. Ver-geet deze post niet. Een af-koopsom is niet aftrekbaar. Maar leent u geld voor de afkoop, dan kan de rente weer wel aftrekbaar zijn.

AfsluitprovisieWie geld uitleent aan de kinderen voor een eigen woning vergeet vaak een afsluitprovisie te rekenen. Zonde, want dat levert een mooie belastingteruggave op. Het kind mag het bedrag aftrekken en de ouder hoeft het bedrag niet op te geven.

Hypotheek aflossen (2)In een aantal gevallen kan aflossen duur uitpakken:

• Los niet af als u minder spaargeld heeft dan €20.000 (voor stellen is dat €40.000).

• Aflossen is onverstandig als u verbouw- of verhuisplannen heeft naar een duurdere

woning (waarvoor u straks misschien extra wilt lenen). Met een aflossing doet u

definitief afstand van een stukje renteaftrek voor die situatie.

• Het geld dat u aflost is niet zomaar weer beschikbaar. Als u later bedenkt dat u

geleidelijk vermogen wilt schenken aan familie of ruimer wilt leven, kan dat na

aflossing minder gemakkelijk.

HUIS VERKOCHT?Vergeet dan niet de

eventuele kosten van doorhaling van de hypotheek op te

geven als aftrekbare kosten.

1 8

62

Bouwkundig rapportDe Belastingdienst vermeldt ner-gens dat u de kosten van het bouw-kundig rapport mag aftrekken. Dat mag als dat rapport nodig is voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie.

10

VERGELIJKNieuw huis? Gebruik de online Hypotheekvergelijker

en Wijzer overlijdensrisicoverzekering van de

Consumentenbond. Hiermee vergelijkt u aanbieders,

prijs & voorwaarden.

4

5

BTWIn 2014 is de btw op de arbeids-

kosten bij verbouwingen nog 6%.

In 2015 gaat deze omhoog naar

21%. Als u geld moet lenen voor een

verbouwing, is een persoonlijke

lening vaak een betere keus dan

een hypotheek. De rente daarvoor

is ook aftrekbaar.

VerbouwenHeeft u uw huis in 2013 verbouwd en daarvoor een lening afgesloten? Dan mag de rente daarover alléén worden afgetrokken als u de lening minstens annuïtair in 30 jaar aflost. Check ook de bijleenregeling op www.eigenhuis.nl, want die leidt er soms toe dat u hele-maal niets mag aftrekken.

Hypotheek aflossenIn 2013 kreeg de Consumenten-bond veel vragen over of aflossen rendabel is of niet. Als u het geld in de toekomst niet nodig heeft en anders op een spaarrekening laat staan, is aflossen momenteel bijna altijd lucratief. Bij kleine leningen (tot ongeveer 10% van de WOZ-waarde) is de besparing relatief het grootst.

9

EIGEN WONING EN AANGIFTE

Page 13: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nl

24 Bespaartips 25

We geven u tips om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen. Zodat u niet meer betaalt dan nodig is.

om minder belasting te betalen

TIP 1Hypotheek aflossen Als u een hypotheek heeft, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken. Bekijk hiervoor de checklist voor huizenbezitters op www.consumentenbond.nl.

TIP 2Schenken (aan kind) voor eigen woning Tot en met 31 december 2014 mag u aan uw kinderen belastingvrij een bedrag van €100.000 schenken voor de eigen woning. Uw kinderen sparen schenkbelasting uit en zelf heeft u in 2015 minder belast vermogen (in box 3). Vanaf 2015 is deze mogelijk-heid er niet meer. Dan mag u hen per jaar maximaal ongeveer €5000 belastingvrij

24 TIPSschenken. Voor kinderen van 18 tot 40 geldt dan dat u onder voorwaarden eenmalig iets meer dan €50.000 belastingvrij mag schenken voor hun eigen huis of ongeveer €25.000 voor iets anders.

TIP 3Giften concentrerenGewone (dus niet-periodieke) giften aan een goed doel zijn pas aftrekbaar voor zover u in een jaar meer schenkt dan 1% van uw inkomen. Als u de giften van twee of meer jaren allemaal tegelijk in één jaar geeft, heeft u maar één keer last van die drempel. Dat kan behoorlijk schelen. Als u meer dan 10% van uw inkomen aan het goede doel geeft is het meerdere ook weer niet aftrek-baar. Kiezen voor een periodieke gift is nog gunstiger. Op www.consumentenbond.nl kunt u zien wat een periodieke gift is.

Page 14: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

2726 Bespaartips

TIP 4Kosten vooruitbetalenSoms is het voordelig om kosten uit 2015 vooruit te betalen. Dat geldt in sterke mate voor aftrekbare kosten (op onze website te bekijken onder ‘Aftrekposten’). Bij vooruitbetalen in 2014 is uw vermogen op 1 januari 2015 lager. Dit scheelt belasting in box 3 als u (anders) boven het heffing-vrije vermogen uitkomt. Soms stel u zo ook uw recht op toeslagen veilig. Dit voordeel geldt natuurlijk voor alle kosten die u voor-uitbetaalt en niet alleen voor de aftrekbare kosten.

TIP 5Kosten vooruitbetalen (2)Als u volgend jaar een lager inkomen heeft en/of de AOW-leeftijd bereikt, kunt u de kosten in 2014 vaak aftrekken tegen een ho-ger belastingtarief. Een andere reden om aftrekbare kosten vooruit te betalen is dat zorgkosten, scho-lingskosten en giften elk jaar pas aftrek-baar zijn voor zover ze een bepaald bedrag overschrijden in één jaar. Overschrijdt u dat bedrag in 2014 en weet u niet of dat in 2015 weer zo is? Dan is nu betalen fiscaal interessant.

TIP 6Kosten vooruitbetalen (3)Let op bij vooruitbetalen van hypotheek-rente. Als u in 2014 maximaal zes maanden rente vooruitbetaalt voor 2015 is die rente aftrekbaar in 2014. Maar betaal niet méér rente vooruit. Als u bijvoorbeeld zeven maanden vooruitbetaalt, is de rente voor al die zeven maanden pas aftrekbaar bij de aangifte over 2015.Een rekenvoorbeeld: betaalt u volgend jaar maar 42% belasting over de top van uw inkomen en dit jaar 52%, dan scheelt het vooruitbetalen van €10.000 rente u €1000 belasting.

TIP 7MiddelingAls uw inkomen in drie opvolgende jaren sterk wisselend is, betaalt u meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kunt u terugkrijgen voor zover het meer is dan €545. Bereken op www.berekenhet.nl of u met een verzoek om middeling belasting terug kunt krijgen. De Belastingdienst geeft een ingewikkeld stappenplan voor de berekening, maar een printje bijvoegen van de berekening op www.berekenhet.nl volstaat.

TIP 8LijfrenteHet voordeel van het sparen voor uw pen-sioen met een lijfrente is dat de premies aftrekbaar zijn. U krijgt in het jaar dat u de premie betaalt geld terug van de Belasting-dienst. In de jaren waarin de lijfrente uit-keert, moet u er straks wel belasting over

betalen. De kans is groot dat u er dan een lager tarief over betaalt, omdat AOW’ers minder betalen over een inkomen tot zo’n €33.000. Bovendien verlaagt u door de pre-miebetalingen jarenlang uw spaargeld dat belast is in box 3.Controleer of u jaarruimte of reserve-ringsruimte heeft om te sparen met de Rekenhulp lijfrentepremie op www.belas-tingdienst.nl. Tip: De rekenhulp begint met de jaarruimte, maar u kunt beter beginnen met het berekenen van de reserverings-ruimte. Dan laat u geen rechten verloren gaan.

TIP 9Lijfrente (2)Let op: als u de mogelijkheid heeft om door middel van een lijfrente fiscaal aantrekke-lijk te sparen voor uw pensioen, moet u nog wel nagaan of het, gezien uw inkomen nu én later, wel verstandig is om een lijfrente te sluiten. Raadpleeg daarvoor een financi-eel adviseur en/of onze uitgave Belasting-tips voor senioren (editie 2014).

Een rekenvoorbeeld: U krijgt 52% belas-ting terug over uw lijfrentepremie van €5000. Over een latere uitkering bent u maar 42% verschuldigd. U bespaart 10% belasting, dat is €500. Bovendien hoeft u al die tijd geen belasting in box 3 te betalen. Over 10 jaar is dat ook nog eens 10 x 1,2% x €5000 = €600.

TIP 10Afkoop alimentatieWeet u nu al dat u volgend jaar een (flink) lager tarief gaat betalen in box 1, dan kan het zin hebben om alimentatie die u aan uw ex-partner moet betalen, vooruit te be-talen of gedeeltelijk af te kopen in verband met een lager tarief voor volgend jaar. De alimentatie kan dan tegen het hogere tarief van dit jaar worden afgetrokken. Bo-vendien is uw vermogen per 1 januari van volgend jaar dan lager.

TIP 11Koop een fietsVeel werkgevers doen al jaren mee aan het fietsenplan. U kunt dan via uw werk een (elektrische) fiets kopen met een gemid-deld belastingvoordeel van zo’n 40%. Voor-waarde is wel dat u meestal op de fiets naar het werk gaat. De kans bestaat dat 2014 het laatste jaar is waarin u kunt profiteren van deze regeling. Alle werkgevers moeten namelijk uiterlijk in 2015 de nieuwe zogehe-ten ‘werkkostenregeling’ invoeren. Vanaf dan wordt het vaak een duur grapje voor de werkgever om het fietsenplan in stand te houden.

Page 15: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

2928 Bespaartips

TIP 12Verbouwen in 2014Als u nog een verbouwing voor huis of tuin in de planning heeft staan: nu is misschien wel het beste moment. De btw op verbou-wingen is tijdelijk verlaagd. U betaalt in 2014 6% in plaats van 21% btw over de arbeidskosten. In 2015 betaal u weer 21%. Let op: • De verbouwing moet op 31 december 2014

echt voltooid zijn, anders betaalt u toch 21% btw. Vooruit betalen helpt niet.

• Voor de materiaalkosten geldt het tarief van 6% niet, maar de huur van appara-tuur en de voorrijkosten van de aanne-mer horen bij de arbeidskosten en heb-ben dus ook maar 6% btw.

Een rekenvoorbeeld: Als de arbeidskosten in uw verbouwing €10.000 bedragen, dan scheelt deze maatregel u 15% daarvan, dat is €1500.

TIP 13Extra aflossen? Heeft u na 1 januari 2013 een nieuwe hypo-theek gesloten of een bestaande hypotheek verhoogd, dan moet de lening (verhoging) ten minste annuïtair in ten hoogste 360 maanden worden afgelost. Wat u meer aflost dan nodig, mag u in principe later terugnemen door minder af te lossen. U loopt dan voor op schema. Maar pas op: als de rentestand wijzigt, wordt er een nieuwe berekening gemaakt van de nieuwe mini-male aflossing voor de resterende looptijd.

Daarbij wordt uitgegaan van de werkelijke stand van de schuld als die lager is dan bij de minimaal vereiste aflossing tot op dat moment. U raakt dan dus de mogelijkheid kwijt om later minder af te lossen op basis van een eerdere extra aflossing. Sommige mensen vinden dat erg, anderen niet.

TIP 14Consumptieve uitgavenGeld uitgeven vlak voor het jaareinde kan u echt kapitalen schelen. Niet alleen omdat u dan over het volgende jaar minder inkom-stenbelasting hoeft te betalen (het vermo-gen per 1 januari van het volgende jaar is dan immers lager), maar het kan ook zijn dat u daardoor nét in aanmerking komt voor toeslagen (zie www.consumentenbond.nl onder dit trefwoord). Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets.

TIP 15Consumptieve uitgaven (2)Zorg ervoor dat u geld uitgeeft aan zaken die niet aangegeven hoeven te worden in box 3, zoals auto’s, vakanties en meubels. Soms levert het ook nog vroegboekkorting op. Een vakantiehuisje of aandelen kopen helpt niet, want die moet u wél aangeven in box 3.

TIP 16ErfbelastingBelastingschulden zijn niet aftrekbaar als schuld in box 3, met uitzondering van erf-belasting. Heeft u tegen het jaareinde een andere aanslag liggen, betaal die dan bij voorkeur voor het jaareinde, zodat uw ver-mogen daardoor wel verlaagd wordt.

TIP 17StamrechtHeeft u wel eens een ontslagvergoeding gekregen en daarvoor een stamrecht af-gesloten? In 2014 is er de unieke mogelijk-heid om dit stamrecht in een keer op te nemen met belastingvoordeel. Van boetes of zogenoemde ‘revisierente’ is bij opname vanaf 2014 geen sprake meer, en bovendien ontvang u bij afkoop ineens 20% van het bedrag belastingvrij.

TIP 18Stamrecht (2)Reken wel uit (of laat uitrekenen) wat de gevolgen zijn. Alles ineens opnemen heeft ook nadelen: • Het tarief bij een uitkering ineens kan

hoger zijn dan bij periodieke uitkerin-gen, omdat u bij die uitkering in één jaar een heel hoog inkomen heeft. Grote kans dat u daardoor 52% betaalt over een deel van de uitkering, terwijl u bij gespreide betaling die 52% schijf helemaal niet ‘haalt’. Als de uitkeringen gepland staan in de periode na de AOW-leeftijd en belast worden met het lage tarief van de eerste en tweede belastingschijf, is het meestal ongunstig om de ontslagvergoeding in een keer op te nemen in 2014.

• De uitkering is voortaan onderdeel van uw vermogen in box 3, waardoor u er ie-der jaar 1,2% belasting over betaalt.

• Krijgt u een of meer toeslagen? Maak dan sowieso een proefberekening voor het gevolg hiervan in 2014. U kunt toesla-gen langdurig verliezen als het vermogen te hoog wordt.

• Dit voordeel geldt alleen als de ontslag-vergoeding vóór 15 november 2013 is ontstaan en overgemaakt naar een ver-zekeringsmaatschappij, bank of naar uw eigen stamrecht BV.

TIP 19Voorlopige aanslagAls uw vermogen op de grens van het wel of geen recht hebben op een toeslag ligt, kan het zinnig zijn om een voorlopige aan-slag inkomstenbelasting aan te vragen als u weet dat u belasting moet bijbetalen. Als u die aanslag vóór 1 oktober van het lopen-de jaar aanvraagt, wordt u vermogen altijd verlaagd met het bedrag van de aanslag. Krijgt u de aanslag dan op tijd, dan kan u hem voor 31 december betalen. Komt hij te laat om nog in 2013 te kunnen betalen, dan mag u bij uitzondering de belastingschuld toch aftrekken van uw vermogen in box 3.

TIP 20Voorlopige aanslag (2)Het is ook slim om een voorlopige aanslag aan te vragen als u verwacht dat u geld te-rugkrijgt. U krijgt het geld dan eerder terug

Geef geld uit aan zaken die niet in box 3 aangegeven hoeven te worden, zoals vakanties en meubels

Page 16: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

Belastingvrij schenken 3130 Bespaartips

en kunt het op een spaarrekening zetten. De belastingdienst vergoedt gewoonlijk namelijk géén rente. Dit is zeker slim als u geen belasting hoeft te betalen in box 3. Als uw vermogen op 1 januari onder het heffingvrij vermogen (van minstens €21.139 per persoon) blijft dus. Bezit u meer, dan valt het rentevoordeel ongeveer weg tegen de extra heffing in box 3.

TIP 21RekeningenLiggen er tegen het jaareinde nog rekenin-gen die betaald moeten worden? Ze mogen als schuld worden afgetrokken van het vermogen in box 3. Maar de eerste €2900 (fiscale partners €5800) aan schulden zijn niet aftrekbaar. Als de overige schulden in box 3 niet hoger zijn dan dat bedrag, kunt u de rekeningen dus beter vóór 31 december betalen.

TIP 22€512 onbelastEr geldt in box 3 een vrijstelling voor con-tant geld en waardebonnen tot een bedrag van €512 per persoon. U kunt daarvan optimaal gebruikmaken door dit bedrag op 31 december contant in huis te nemen. Uw belaste bankrekening zakt daardoor. Heeft u minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. U kunt hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor uw vermogen. Als ouder moet u de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen wel bij u eigen vermogen aangeven.

EindejaarstipsLees tegen het einde van het jaar onze eindejaarstips door op www.consumentenbond.nl. Ze kunnen u veel belasting besparen en toeslagen opleveren.

TIP 23Verzekeringsclaims Pas op als u aan het eind van het jaar een forse schade lijdt aan bijvoorbeeld huis, inboedel of auto. Als u meer bezit dan het heffingvrij vermogen is het slimmer de ver-zekeraar te vragen de uitkering te storten ná de jaarwisseling. De uitkering telt name-lijk gewoon mee als bezit totdat u hem weer uitgeeft. Laat het geld dus alleen uitkeren als u het bedrag voor de jaarwisseling al-weer herinvesteert.

TIP 24ZiektekostenIn veel gevallen is het mogelijk de ziekte-kostenverzekering voor een jaar vooruit te betalen met korting.

Het is gunstiger dan ooit om te schenken. Er zijn nieuwe

mogelijkheden, maar ook bestaande die van pas komen.

heeft voordelenSchenken

Page 17: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

3332 Belastingvrij schenken

Veel mensen aarzelen met schenken, met name omdat ze bang zijn dat ze het geld zelf nog nodig zullen

hebben. Ze schuiven de beslissing voor zich uit, misschien langer dan nodig is. Als u op de leeftijd bent gekomen dat u iedere maand geld overhoudt, kunt u beter toch gaan schenken. Bijvoorbeeld, sinds dit jaar telt 12% van het belastbaar vermogen mee als inkomen voor de eigen bijdrage voor AWBZ-zorg. Dat geeft een extra stimulans om tijdig aan schenken te beginnen.

Vrijstellingen benuttenGeven bij leven is ook een goede manier om erfbelasting te besparen. Wie gespreid het vermogen overdraagt, profiteert van de jaarlijkse vrijstelling van €5141 (2013) voor kinderen, stief- en pleegkinderen. Voor anderen geldt een bedrag van €2057. Wie meerdere keren in een jaar geld of goede-ren schenkt, moet de waarde van al die gif-ten bij elkaar optellen. Soms is het daarom gunstiger een schenking na 31 december te doen. In het volgende jaar staat de tel-ler weer op nul. Als je een kind of iemand anders te hulp schiet omdat je je moreel verplicht voelt, kan de hele schenking zijn vrijgesteld van belasting. De Belasting-dienst gaat hiermee echter niet zo snel akkoord. Het moet aantoonbaar zijn dat de schenking uit noodzaak wordt gedaan en niet uit vrijgevigheid, bijvoorbeeld om iemand te helpen die failliet is. Ouders kun-nen wel extra geld schenken aan kinderen in de leeftijdscategorie 18 tot 40 jaar.Voor die groep bestaat ook eenmalig een

hoge vrijstelling van €24.676. Deze vrijstel-ling wordt opgerekt naar €51.407 als het bedrag bestemd is voor de eigen woningof een dure studie. Ouders die hun kinde-ren willen helpen met het afbetalen van een restschuld voor de eigen woning, mogen ook gebruikmaken van de extra verhoogde vrijstelling van €100.000. Dat geldt ook voor restschulden van voor 2013.

NalatenSoms is nalaten gunstiger dan schenken. Kinderen en kleinkinderen profiteren van een verhoogde vrijstelling van €19.535 voor de erfbelasting. Partners hebben een vrijstelling van €616.880. Als de erfenis niet boven deze bedragen uitkomt, valt er geen belasting te besparen door het geld eerder uit te delen.Nalaten via een erfenis heeft als voordeel dat de eigenaar tijdens zijn leven nog over het geld of goed kan beschikken. Hij (zij) kan zijn testament altijd veranderen en voorwaarden verbinden aan de erfenis.

Bijvoorbeeld dat de kinderen het geld gebruiken voor de studie van de (achter)kleinkinderen of dat de nalatenschap niet mag toevallen aan de partner van de erf-genaam. Een aanpassing in het testament kan ook voorkomen dat een groot deel van het vermogen opgaat aan de eigen bijdrage voor een verzorgingshuis of een andere AWBZ-instelling. Als een van de twee ou-ders overlijdt, komt voor de achterblijvende partner opname in een verzorgingshuis in beeld. Het is een uitkomst als dan in het testament de bepaling staat dat de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen vanaf het mo-ment dat de langstlevende in een AWBZ-in-stelling terechtkomt of niet meer handels-bekwaam is. De ouder raakt dan precies op tijd een deel van het vermogen kwijt en hoeft minder eigen bijdrage te betalen.

TerugdraaienMet schenken is ook van alles mogelijk. Zo kunnen herroepelijke schenkingen laterworden teruggedraaid als er aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan of als het zo uitkomt. Ouders kunnen bijvoorbeeld een schenking herroepen als hun kind in de bijstand terechtkomt en zijn (geschon-ken) vermogen moet opeten. Het is ook mogelijk eisen te stellen aan de besteding van het geld.

Op papierSchenken op papier is interessant voor ouders die erfbelasting willen besparen zonder de beschikking over het vermogen kwijt te raken. Hiermee is het een alter-natief voor een herroepelijke schenking. Schenken op papier is handig als de ouders bijvoorbeeld een dure boot of recreatiewo-ning hebben die zij nu nog niet willen of kunnen verkopen. De kinderen kunnen ge-bruikmaken van dezelfde vrijstellingen die gelden voor ‘gewoon schenken’, behalve die voor de financiering van een eigen woning of dure studie. Bij die vrijstellingen moe-ten de kinderen het geld immers op korte termijn besteden.

€100.000Sinds 1 oktober 2013 bestaat er een vrijstelling van maximaal een ton als de schenking wordt gebruikt voor de finan-ciering of verbouwing van de eigen wo-ning, de aflossing van een hypotheek of restschuld, of het afkopen van erfpacht. Leeftijdsgrenzen en familiebanden tel-len hier niet. De vrijstelling bestaat tot eind 2014. Een eerdere schenking die onder de eenmalig hoge vrijstelling viel, wordt van het maximum van €100.000 afgetrokken. Een huis in aanbouw moet wel worden gekocht in het jaar van de schenking, maar er hoeft in dat jaar nog niet in gewoond te worden. Net als bij een verbouwing geldt hier als voor-waarde dat de gift uiterlijk op 31 decem-ber in het tweede jaar ná de schenking besteed moet zijn. De ontvanger moet er dan wonen.

Weggeven zonder kinderenWie zijn vermogen nalaat aan iemand anders dan zijn kinderen, partner of ouders heeft geen enkel fiscaal profijt van nalaten via een erfenis. Hij (zij) kan zijn vermogen beter nalaten via een schenking. In dat geval kan hij jaarlijks het vrijgestelde bedrag schenken en zo belasting ontlopen.

Page 18: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

34 Belastingvrij schenken

Samen voor een lagere energierekening

De Consumentenbond raadt u aan om regelmatig kritisch naar uw energiecontract

te kijken. Schrijf u daarom gratis en vrijblijvend in voor het Energiecollectief en zie hoeveel

geld u kunt besparen op uw energierekening. Meedoen is heel makkelijk. Alles wordt

voor u geregeld.

Ga naar www.consumentenbond.nl/energiecollectief

Eenvoudig geld besparen met het EnergiecollectiefSchrijf u vóór 18 maart gratis en vrijblijvend in!

Doe ook mee!

Heeft u vragen, of hulp nodig bij het inschrijven?

Bel de Consumentenbond Energielijn: 088-669 90 88 (ma t/m vrij van 09.00 tot 20.00 uur)

CB-energie MG Belastingen A5.indd 1 27-1-2014 15:52:54

Een schenking op papier loopt altijd via de notaris. De kosten van een notariële akte maakt een jaarlijkse papieren schenking van €5147 minder aantrekkelijk. Op de web-site Estateplanningsjuristen.nl wordt zo’n akte voor €195 aangeboden. Daarmee gaat toch een flink deel van het fiscale voordeel verloren. De Belastingdienst Groningen heeft op 6 mei 2013 geoordeeld dat zo’n jaarlijkse papieren schenking ook in een repeterende akte vastgelegd kan worden. Over de papieren schenking moeten de ou-ders ieder jaar minimaal 6% rente betalen. Dat bedrag moeten zij daadwerkelijk over-maken. Bij een schenking van €5141 is dat €308. Na vijf jaar lopen de verplichte ren-tebetalingen op tot €1540 per jaar. De rente mag later betaald worden, maar dan moet er ook rente over rente berekend worden. Ook moet op het moment van overlijden alle rente betaald zijn, behalve die uit het jaar van overlijden. Anders is de hele con-structie ongeldig.

180 Dagen-regelSchenkingen die gedaan zijn binnen 180 dagen vóór overlijden, worden tot de erfenis gerekend. De betaalde schenkbelasting wordt wel verrekend met de erfbelasting. De 180 dagen-regel geldt niet voor een schenking die onder de (in dit artikel genoemde) eenmalig hoge vrijstelling voor kin-deren valt. Volgens een wetsontwerp dat eind oktober is ingediend geldt de regel ook niet voor schenkingen die onder de tijdelijke vrijstelling van €100.000 vallen. Zo kan er in 2013 en 2014 dus nog op het sterfbed een fikse schenking geregeld worden.

12

3

3 VRAGEN OVER €100.000 SCHENKEN

Ik heb begrepen dat je tot eind 2014 een ton belastingvrij mag schenken. Is het mogelijk €100.000 te verdelen over meerdere jaren?Nee, u moet de schenking in één jaar doen. U mag wel diverse bedragen in één jaar geven en ze later als één schenking rekenen.

Wordt de éénmalige, verhoogde gift die ik al in 1993 heb gedaan hiermee verrekend? En wat als ik in 2013 al €5141 belastingvrij geschonken heb?De eerdere hoge gift moet u inderdaad verrekenen. De €100.000 is een verho-ging van de vrijstelling van €5141. U mag ze dus niet in één jaar allebei toepassen. Als u in 2013 een ton schenkt voor het eigen huis, wordt de €5141 alsnog belast.

Wij hebben een bankspaarhypotheek van €150.000. Mijn ouders willen €50.000 schenken. Is het interessant die te gebrui-ken voor het aflossen van een deel van de hypotheek? Bij mijn bank mag ik jaarlijks maar 10% boetevrij aflossen. Bij €50.000 schenking zou ik dan €3.216 boete voor vervroegde aflossing betalen.Nee, dit lijkt op kapitaalvernietiging. Als u die schenking krijgt, levert de tijdelijke vrijstelling een belastingvoordeel op van €4.486. Het grootste deel daarvan gaat dan op aan boete. Uw ouders kunnen beter minder of over meerdere jaren gaan schenken. Het belastingvrije bedrag van een ton geldt dan helaas niet. Het is trouwens interessanter om bij een (bank)spaarhypotheek te gaan bijstorten dan eerder af te lossen.

Page 19: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nl

3736 Jaarplanning

De Belastingdienst waarschuwt per brief dat aangifte moet

worden gedaan.

Eind januariaankondiging

31 maartaangifte IB

Mediojuni

voorlopige of definitieve

aanslag

Eind julideadline bezwaarschrift

Deze datum kan variëren. Als u rond 15 juni een definitieve aanslag gekregen heeft, moet u zes weken later (dus eind juli) een bezwaar-schrift ingediend hebben. Als dit niet lukt, stuur dan een pro-forma bezwaarschrift in. U kunt dan op een later tijdstip een uitgebreide

motivatie toesturen.

Vóór 1 april moet u aangifte inkomstenbelasting doen. Dan krijgt u binnen drie

maanden een aanslag. Op verzoek kunt u u uitstel krijgen tot 1 september.

Deze datum kan variëren. De inspecteur zal waarschijnlijk in de loop van de maand juni een aanslag sturen. U kunt tot zes

weken na de definitieve aanslag een bezwaarschrift opstellen. Een voorlopige aanslag kunt

u laten wijzigen door het programma daarvoor in te vullen

en op te sturen (te vinden op www.belastingdienst.nl) of door de aangifte opnieuw in te sturen.

Op de aanslag staat ook de uiterste betaaltermijn vermeld.

Die is meestal twee maanden na de dagtekening van de brief.

1 september

toeslagen aangevraagd?

Toeslagen over 2013 kunnen nog tot deze datum wor-den aangevraagd. En als u om uitstel gevraagd heeft voor de aangifte inkomstenbelasting, moet u vóór deze toegekende uitsteldatum aangifte doen. Doet u dat niet, dan krijgt u eerst een uitnodiging en dan een aanmaning.

31 decemberschenkingen en aftrekposten

Dit is de deadline voor het doen van onbelaste schenkingen. Rekeningen die

u bij de aangifte van dit jaar wilt opvoeren als aftrekpost, moeten nu

betaald zijn.

30 september

voorlopige aanslag aanvragen

Als u al weet dat u over dit jaar moet (bij)betalen, kunt u vóór 1 oktober een aanvraag indienen voor een voorlopige aanslag. De fiscus is dan verplicht deze vóór 31 december toe te sturen, zodat u

nog voor het eind van het jaar kunt beta-len. Dat verlaagt uw banksaldo en scheelt mogelijk belasting en toeslagen in box 3. Wordt de aanslag pas daarna opgelegd, dan mag u deze belastingschuld toch af-trekken in box 3 bij de aangifte over 2015.

De belangrijkste data voor de inkomstenbelasting.

De data

www.consumentenbond.nl

Page 20: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

www.consumentenbond.nlwww.consumentenbond.nl

38 Senioren & belasting

ColofonDe Minigids Belastingaangifte is een uitgave van de Consumentenbond (februari 2014)

redactie & samenstelling Consumentenbond: Reinout van der Heijden, Nelleke Rookmaker, Marjan Langbroekmarketing Consumentenbond: Anne Marie van der Horst, Maurice Ouwerkerkproductie & vormgeving: PUUR Publishers b.v.,Nanette van Mourik, Janita Sassen, Marieke Halmos fotografie en illustraties: Corbis, iStock, PUUR Publishers b.v.drukker: Roto Smeets GrafiServices

ContactService & Advies: (070) 445 45 45internet: www.consumentenbond.nlcontactformulier: www.consumentenbond.nl/contact

Copyright © 2014 ConsumentenbondAlle rechten zijn voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opna-men of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De Minigids is een uitgave van de Consumentenbond. Hoewel de gegevens in deze gids met grote zorgvuldigheid zijn bijeengebracht, aanvaardt de uitgever geen aansprakelijkheid over eventuele (zet)fouten of onvolledigheden. De Consumentenbond legt persoonsgegevens vast van leden, abonnees en anderen met wie contact is geweest. Deze gegevens worden gebruikt om de (abonnee)overeenkomst uit te voeren en/of u te infor-meren over voor u relevante activiteiten, producten en diensten van de Consumentenbond. Als u op deze in-formatie geen prijs stelt, of als u uw toestemming voor het gebruik van uw e-mailadres wilt intrekken, kunt u dit schriftelijk doorgeven aan: Consumentenbond, afdeling Service & Advies, Antwoordnummer 2259, 2502 XB Den Haag (geen postzegel nodig).

Minigids

WWW.CONSUMENTENBOND.NL/BELASTINGAANGIFTE

februari 20142

Voordeel & tips Nieuw in de aangifteGeld terug van de fi scus

voor 2013 én 2014

BELASTING-AANGIFTE

minigids 2 belastingen .indd 1 06-02-14 08:15

39

Hoe ziet uw inkomen er uit als u (bijna) met pensioen gaat? En is dat voldoende om uw huidige levensstijl te kunnen voortzetten?

met een goede levensstandaard

De inkomsten na ons pensioen kunnen uit verschillende bronnen komen. We on-derscheiden er vier: AOW, pensioen via de werkgever, zelf opgebouwd vermogen via lijfrentes en ten slotte spaargeld en over-waarde in een eigen woning. Voor ons allemaal geldt dat we na ons pen-sioen graag voldoende financiële middelen willen hebben om ons leven zoals we dat gewend zijn voort te kunnen zetten. Als dat niet het geval is, welke vermogensbestand-delen kunt u dan als aanvulling gebruiken? In onze uitgave Belastingtips voor senioren (editie 2014) bieden we informatie hierover. Hieronder een voorbeeld van netto vermo-gensopbouw.

Spaargeld Als u uw inkomen na uw pensioendatum wilt aanvullen, kunt u er voor kiezen om spaargeld opzij te zetten. Dit wordt netto vermogensopbouw genoemd.

Op leeftijd

Vermogen kunt u opbouwen via sparen, be-leggen of bijvoorbeeld door stijging van de waarde van de eigen woning. Fiscaal gezien zijn er verschillen. Vermogen op spaarreke-ningen en in effectenportefeuilles wordt be-last voor de inkomstenbelasting. U betaalt er in box 3 vermogensrendementsheffing over. Er wordt uitgegaan van een fictief rendement van 4% en hierover moet u 30% belasting betalen. De belastingdruk komt daarmee op 1,2% (30% van 4%). Een voordeel van netto vermogensopbouw ten opzichte van bijvoorbeeld lijfrentes is dat u er alles mee kunt doen wat u wilt. U bent niet aan (fiscale) beperkingen

gebonden. Dit betekent ook dat u voor de aanvulling van uw maandelijkse inkomen precies zoveel van uw spaarrekening of ef-fectenportefeuille kunt vrijmaken als nodig is. De ene maand kan dat dus meer zijn dan de andere.

Waardestijging woningEen waardestijging van de eigen woning wordt niet belast in box 3; de eigen woning valt namelijk in box 1. U hoeft er dus geen vermogensrendementsheffing over te beta-len, maar u betaalt wel onroerendezaakbe-lasting over de waarde van de woning. Dit geldt ook voor de waardestijging. Er zijn mogelijkheden om de overwaarde in uw woning om te zetten als aanvulling van uw inkomen:• verhuizen naar een huurwoning;• verhuizen naar een goedkopere koop-

woning;• een extra hypotheek op uw huis nemen.

Reken uw inkomen uitOp internet zijn diverse rekenpro-gramma’s te vinden waarmee u kunt uitrekenen of het inkomen dat u heeft, voldoende is voor al uw plannen als u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld de pensioenplanner op www.pensioen-kijker.nl (onder ‘Bereken je pensioen’) of de pensioenschijf-van-5 van het NIBUD: www.nibud.nl.

Page 21: Consumentenbond Minigids Belastingaangifte 2013-2014

Een groot deelvan de autobezitters

betaaltte veel premie.

U ook?

www.consumentenbond.nl/autoverzekering

Autogids_2014_Promo AVV_1-def.indd 1 4-9-2013 10:51:56