Connect september 2009

16
Jong en verslaafd JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 1 • NR 3 win een reis naar Curaçao! voorheen WWW.CNCT.NL

description

Connect september 2009

Transcript of Connect september 2009

Page 1: Connect september 2009

Jong en verslaafd

JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 1 • NR 3

win een reis naar

Curaçao!

voorheen

WWW.CNCT.NL

Page 2: Connect september 2009

2

INTERVIEW

2

Je vrijheid opgeven en je vrijwillig laten opnemen in een kliniek voor jeugdpsychiatrie…“Ik ben toch niet gek?”, zou je misschien zeggen. Nou, dat klopt. Wanneer je kiest voor opname in De Kiel – de kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie van De Hoop – ben je niet gek. Sterker nog, er is moed voor nodig om op jonge leeftijd hulp te vragen.

Page 3: Connect september 2009

3

Borderline is een persoonlijkheidsstoor-nis die gekenmerkt wordt door sterke stemmingswisselingen. Mensen met bor-derline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit en reageren extreem. Daarnaast hebben ze moeite met het leggen en onderhouden van relaties.

Page 4: Connect september 2009

4

Grote dromers, maar gewone mensen zoals jij en ik. Group 1 Crew (G1C) bracht dit jaar haar tweede album uit: Ordinary Dreamers.

Het openingsnummer Movin’, een stevig uptempo num-mer, zet aan om in beweging te komen: “I can hear Him calling, step through the door, where anything is pos-sible”.

Nummer twee op de plaat, Our time, is een relaxed nummer over Personal Time met God. Voor de dag begint, voor de gekte losbreekt even samen met God: “Our time, to get away, Your time, to be alone with me.”

iContact is ook een lied om er even uit te lichten. Het gaat over het onmisbare oogcontact met Jezus. Zoals Blanca zingt in het refrein: “I can't explain it, the lovely things that You do, whatever it takes gotta make eye contact with You.”

Urban popband Group 1 Crew heeft inmiddels een eigen geluid ontwikkeld. Het nummer I see You heeft dat typische G1C geluid: de strakke rap van Manwell en Pablo en de heerlijke stem van Blanca in het refrein, met af en toe een versterkende bijdrage van beide he-

ren. Het refrein is qua muziek en tekst een knaller: “I've seen the highs, I've seen the lows, but where I'm going is a question that I'll never know, but what I know is that You'll always be there for me that's why I see You in eve-rything”

In een interview dat de redactie van Connect onlangs had met G1C, legt Blanca uit waarom de groep koos voor de titel Ordinary Dreamers: “We kozen voor deze titel, omdat wij zelf grote dromers zijn en we tieners graag willen aanvuren om te dromen en niet op te geven dat te doen waar God je voor roept. De titel laat zien dat we normale mensen zijn. Er is niets speciaals aan ons. We zijn niet anders dan andere mensen, maar volgen gewoon de roeping van God over ons leven. We dromen groot, laten toe dat Hij ons gebruikt en ‘stoppen God niet in een doosje’. Met Or-dinary Dreamers kiezen we voor het idee van gewone mensen die groot dromen en buitengewone dingen doen.”

Met de cd Ordinary Dreamers laat Group 1 Crew horen dat de band één van de drijvende krachten is achter de populariteit van ‘faith-based music’. Dat is muziek die getuigt van geloof in God en zingt over dat wat je met Hem meemaakt. En dat is iets dat de leden van Group 1 Crew graag doen: getuigen van hun geloof. Ordinary Dreamers geeft ons een kijkje in het leven van Manwell, Blanca en Pablo.

Durf groot te dromen!

niet in een doosje’. Met Or-

Page 5: Connect september 2009

5

WorshipLAB houdt zich bezig met interactieve en creatieve aanbidding. Met behulp van DJ's, een woordkunstenaar, multimedia maar vooral ook knip-, plak-, scheur- en kleurmaterialen wordt de aanbidding vormgege-ven. Samen stil worden, op verschillende manieren (aan)bidden en ont-vangen, dát is worshipLAB.

WorshipLAB is te vinden op verschillende festivals, zoals Opwekking en Soul Survi-vor. Maar je kunt deze creatieve vorm van aanbidding natuurlijk ook zelf oppakken. Of je het nu fi jn vindt om met de Bijbel, pen en papier achter je bureau te zitten, met je benen opgetrokken op de bank naar aanbiddingmuziek te luisteren of liever de absolute stilte zoekt… je kunt met worshipLAB God op een manier die bij jou past. Gewoon door je creativiteit te gebruiken. Spontaan en onbevangen.

We kunnen ons voor stellen dat het je wat vaag in de oren klinkt allemaal, maar dat is het zeker niet. WorshipLAB is een hele concrete vorm van aanbidding. Kijk maar eens op www.youtube.com/watch?v=u4l06yv0SPQ of www.vimeo.com/2868266 voor wat voorbeelden.

WorshipLAB: creatieve aanbidding

Durf groot te dromen!

eens op www.youtube.com/watch?v=u4l06yv0SPQ of

In oktober komt de Australische band Sons of Korah naar Nederland. Op zaterdag 24 oktober treedt de band op bij De Hoop in Dordrecht. Vanaf 1 september kun je kaarten bestellen via www.sonsofkorah.nl. Hier vind je ook veel gave info over én fi lmpjes van de band!

In oktober komt de Australische band Sons of Korah naar Nederland. Op zaterdag

Concerttip: Sons of Korah

Page 6: Connect september 2009

Vaak hoor je dat je als christen geen drugs moet gebrui-ken. Maar heb jij je wel eens afgevraagd of dat ook er-gens in de Bijbel staat? Als je zoekt op het woord drugs in de Bijbel, dan blijft de teller steken op nul. En toch staat er iets zeer belangrijks over drugs in de Bijbel. Om deze tekst te kunnen vinden moeten we wel even in de oorspronkelijke Griekse tekst duiken.

We doen een testje. Hieronder staat een Bijbelgedeelte uit de brief die Paulus schreef aan de Galaten. Hij spreekt over de werken van het vlees (negatief gedrag) en de vrucht van de geest (positief gedrag). Eén van de ‘werken van het vlees’ heeft betrekking op druggebruik, jij moet raden welk woord dit is:

Het is duidelijk, wat de werken van het vlees zijn: hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, veten, twist, afgunst, uitbarstingen van toorn, zelfzucht, tweedracht, partijschappen, nijd, dronkenschap, brasserijen en derge-lijke, waarvoor ik u waarschuw, zoals ik u gewaarschuwd heb, dat wie dergelijke dingen bedrijven, het Koninkrijk Gods niet zullen beërven. (Galaten 5:19-21, NBG)

Weet je al welk woord het is? Losbandigheid? Onrein-heid? Brasserijen en dergelijke? Nee, het gaat om toverij. In de Griekse tekst vinden we daar het woord

pharmakeia. Dit is in het Nederlands vertaald als toverij, maar kun je wel op vier manieren vertalen: 1. Het gebruik of het beheer van drugs2. Vergiftiging3. Toverij, waarzeggerij, magische kunst 4. De verleidingen en verlokkingen tot afgoderij

Deze vier betekenissen van pharmakeia kun je niet los van elkaar zien. Drugs zijn voornamelijk giftige stof-fen die in sommige religies gebruikt worden om in contact te komen met geesten. En deze geesten staan zeker niet aan de kant van God. De contacten met deze geesten brengen geen vrijheid maar binding. De enige bevrijdende manier om in contact te komen met de geestelijke wereld is door God de Vader, Zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Verderop in de Bijbel, in het boek Openbaring staat dit woord pharmakeia nog twee keer. Daar staat het in verband met moord, ontucht en diefstal. Zaken die in de drugswereld vaak voorkomen. De Bijbel is eigenlijk heel duidelijk over drugs: ze ver-oorzaken veel ellende, dus gebruik het niet!

6

Page 7: Connect september 2009

Help, ik ben zo verlegen. Ik durf bijna niks aan andere mensen te vragen.Oei, lastig... maar je bent niet de enige! Er zijn veel jongeren in Nederland die hier last van hebben. Volwas-senen trouwens ook. Er bestaat zelfs een ‘Vereniging voor verlegen mensen’! Het goede nieuws is dat je met je verlegenheid kunt leren omgaan. Dit doe je door jezelf te trainen en te oefenen met situaties. Ga bijvoorbeeld eens boodschappen doen en vraag aan het winkelpersoneel waar je iets kunt vinden. In een winkel zijn ze er wel aan gewend dat mensen veel vragen stellen. Niets geks dus! Verder kan het helpen om je goed voor te bereiden op situaties. Als je naar een feestje gaat, kun je van te voren al bedenken wie er komen en waar je het met hen over kunt hebben. Blijf je erg verlegen? Praat er dan eens over met je ouders of iemand anders die je vertrouwt. Je kunt dan samen op zoek gaan naar een training die jou helpt om van je verlegenheid af te komen.

Ik weet sinds kort dat ik ADHD heb en nu ben ik bang dat ik mijn school niet af kan maken. Ik zit in de eerste klas van de havo.Als je ADHD hebt, wil dat niet zeggen dat jij dus je school niet af kunt maken. Misschien kost het je wél meer moeite. Enkele tips: zorg dat je een duidelijke planning maakt van je huiswerk. Dat moet wel een realistische planning zijn, dus eentje waar je jezelf ook echt aan kunt houden. Zorg dat je bureau opgeruimd is als je huis-werk maakt, want dan ben je niet zo snel afgeleid. Zet ook de televisie uit en leg je Ipod weg, net als alle andere dingen die niets met huiswerk te maken hebben. Vertel ook aan je ouders – of iemand anders die je vertrouwt – wanneer je ergens tegenop ziet of wanneer je iets moeilijk vindt. Dan kunnen zij je proberen te helpen. En tot slot: laat je niet uit het veld slaan, maar ga ervoor!

Hoi, ik ben een meisje van 14 jaar. Ik ben de afgelopen tijd wat aangekomen. Is het verstandig om te gaan lijnen?

Dat je wat aangekomen bent, is normaal op jouw leeftijd. Jongens van veertien ontwikkelen vooral spieren en meisjes... tsja... vooral vet. Sorry, het is niet anders ). Jouw lichaam is nog in de groei en het heeft veel energie nodig om te groeien. Lijnen is dus geen goed idee. Je lichaam past zich aan je eetpatroon aan. Wanneer je minder eet, gaat je lichaam zuiniger met de energie om. Ga je daarna weer normaal eten (zoals je altijd deed), dan is de kans groot dat je juist méér aankomt. Het is veel gezonder om drie keer per dag te eten en daarnaast genoeg te bewegen. Dus die twee ons groenten en twee stuks fruit per dag, zijn zo gek nog niet!

7

Heb je een vraag, wil je advies, zit je ergens mee of heb je gewoon zin om even van je af te kletsen? Dan kun je contact opnemen met Chris. Hoe? Door te bellen (078 63 123 00), te mailen ([email protected]) of te chatten* (www.chris.nl). Heb je een vraag voor de helpdesk van Connect? Dan kun je deze mailen naar [email protected].

*Check pagina 12 voor meer info over de chatbox van Chris!

Wat er ook met je is… bel, mail of chat met Chris!

Page 8: Connect september 2009

“Ik geloofde niet dat het ooit nog goed zou komen met mij”

In de zomer van 2009 opende De Hoop ‘De Kajuit’. In deze kliniek worden jongeren (12 tot en met 23 jaar) met een verslavingsprobleem opgenomen. Wat betekent het om verslaafd te zijn op zo’n jonge leeftijd? En hoe is het nou om opgenomen te zijn in een kliniek voor jongverslaafden?

vind het helemaal niet leuk om in een kliniek te zitten, maar het moet wel om van mijn verslaving af te komen.”“Ik was verslaafd aan softdrugs”, zegt een meisje van nog maar 15 jaar. “Ik had gewoon geen controle meer over mijn leven. Ik heb hier veel geleerd de afgelopen weken. Bijvoorbeeld hoe ik een terugval kan voorkomen.”

Een andere jongen vertelt dat hij verslaafd was aan coca-ine én alcohol. Hij zag geen uitweg meer voor zichzelf. “Ik besefte dat ik zonder hulp niet van dat spul af kon komen. Ik had eigenlijk geen hoop voor mezelf en kon me niet voorstellen dat het ooit nog goed zou komen met mij. Maar daar ben ik de afgelopen weken gelukkig anders tegenaan gaan kijken!” De meeste van de jongeren die we spreken zien vooral uit naar de tijd dat ze – helemaal verslavingsvrij – weer terug naar huis kunnen.

We stelden deze en andere vragen aan een aantal jon-geren die opgenomen zijn bij De Kajuit. Daarnaast spra-ken we met een medewerker van De Kajuit én liepen we een dagje mee.

“Ik vind het helemaal niet leuk om in een kliniek te zitten”Als we rond 8.30 uur binnenstappen, krijgen de jongeren net een training waarin thema’s als lifestyle en sociale vaar-digheden worden behandeld. Na de training is het tijd om een wandeling te maken. Dat biedt ons de mogelijkheid om even met wat jongeren te praten. “Ik ben opgenomen bij De Kajuit omdat ik van mijn coke-probleem af wil”, vertelt één van de jongens (16 jaar). “Ik

Jong en verslaafd

8

Ino

Page 9: Connect september 2009

Jong en verslaafd

Na de wandeling is het tijd voor een uurtje creatieve vorming, een soort creatieve therapie. Rond 12.30 uur zit iedereen aan tafel voor een lunch, waarna er ruimte is voor vrije tijd. Tenzij je degene bent die corvee heeft, want dan moet je afwassen… Hebben wij mooi even de tijd om met een medewerker te praten. Ino (33) was zelf ooit verslaafd. Hij kwam in aanraking met alcohol en drugs op jonge leeftijd en weet dus als geen ander hoe deze jongeren zich voelen.

“Ik vind het bijzonder om met deze jongeren te mogen werken”

Ino: “Het is belangrijk om jonge mensen met een ver-slaving te helpen voordat ze in een jarenlange poel van ellende terechtkomen. Hoe langer je wacht met afkicken, hoe moeilijker het wordt en hoe meer problemen je krijgt. Ik vind het bijzonder om met deze jongeren te werken. Ik hoop hen met het enthousiasme en de passie die ik van God krijg, te motiveren om te gaan voor een verslavings-vrij leven.”

“Even stoom afblazen!”

Na de vrije tijd (of de afwas), krijgen de jongeren een docu-mentaire over verslaving te zien. Hierin zitten zoveel herken-bare dingen, dat het zien van deze fi lm best heftig voor hen is. Gelukkig volgt er na dit lastige moment een moment van zelfstudie. Even bijkomen dus. Nou ja, bijkomen… de mees-te jongeren kruipen achter hun bureau om hun huiswerk te maken. Tja… school gaat natuurlijk ook gewoon door!

Rond 16.00 uur start het laatste programmaonderdeel van deze middag: sporten. Lekker even voet- en volleyballen op het dorpsplein van Dorp De Hoop. “Na een dag hard werken aan jezelf en veel stilzitten is dit een heerlijk moment om even stoom af te blazen!”

• Het programma bestaat uit twaalf stappen. Elke week krijgen de jongeren een boekje met daarin ‘de stap van die week’ en het bijbehorende programma.

• De medewerkers van De Kajuit zijn allemaal christen. De meeste programmaonderdelen hebben een christelijke karakter. Om opgenomen te worden bij De Kajuit hoef je niet per se christen te zijn.• Momenteel is er plek voor in totaal 16 jongeren in De Kajuit.

9

Page 10: Connect september 2009

10

Dat klinkt niet verkeerd: een reis winnen naar Curaçao! Maar wat voor actie moet je dan bedenken en voor wie? En wat ga je dan doen tijdens die reis? Lees snel dit artikel en je weet het!

Nood op CuraçaoCuraçao heeft ongeveer 140.000 inwoners. Dit is even-veel als de gemeente Amersfoort. Op Curaçao leven zo’n 700 tot 1.000 kinderen die geen thuis hebben. Dit komt door bijvoorbeeld ziekte, fi nanciële problemen of verslaving van hun ouders. Hierdoor kan een kind niet op een gezonde en zorgeloze manier opgroeien.

Kinderdorp HebronKinderdorp Hebron komt op voor deze kinderen. Zij vindt dat kinderen de liefde en zorg moeten krijgen die zij zo hard nodig hebben. Het doel van Kinderdorp Hebron is hulp te bieden aan jonge kinderen die niet thuis kunnen wonen omdat hun vader en/of moeder niet goed voor hen kan zorgen, geestelijk en/of lichamelijk verwaarloosd zijn of moeilijk opvoedbaar zijn.

RojardelEén van deze kinderen is Rojardel, ook wel Deltje genoemd. Hij is negen jaar en woont al vanaf dat hij één jaar is bij Hebron. De moeder van Deltje was verslaafd en haar dealer is Deltjes vader. De ouders van Deltje wisten zich geen raad met hem en hebben hem bij Hebron gebracht. Daar bleek dat hij zwakbegaafd is en autis-tische trekjes heeft. Dit is voor hem en zijn omgeving soms lastig, maar bij Hebron krijgt hij de juiste zorg en aandacht. Inmiddels ziet Deltje zijn moeder twee keer per maand.

10

Verzin een mega originele actie

en win een reis naar

Curaçao!

één jaar is bij Hebron. De moeder van Deltje was

dat hij zwakbegaafd is en autis-

Inmiddels ziet Deltje zijn moeder

Page 11: Connect september 2009

11

Ideetje nodig?Misschien vind je het lastig om een sponsoractie te bedenken. Daarom een aantal ideeën waar je misschien wat mee kunt: • Houd een tafeltennismarathon.• Organiseer een collecte, bijvoorbeeld in je gemeente

of op je jeugdgroep.• Ga plankzitten.• Organiseer een benefi etdiner.• Ga een bepaalde tijd schommelen (een uurtje of acht

moet lukken, toch?).• Pak je fi ets en maak een fl ink aantal kilometers voor

het goede doel.

Help mee!Op dit moment heeft Hebron maar plek voor tien kinde-ren. Lang niet genoeg voor alle kinderen die geen thuis hebben op Curaçao. Daarom zijn er plannen om een nieuw kinderdorp te bouwen. Maar hier is natuurlijk geld voor nodig. Jij kunt ons daarbij helpen en tegelijkertijd kans maken op een reis naar Curaçao!

Help mee en win een reis naar Curaçao! Hoe? Dat is eigenlijk best simpel:1. Bedenk een leuke en originele actie (in je eentje of sa-

men met vrienden) waar jij veel geld mee op kunt halen.2. Ga naar www.cnct.nl, klik op de actiebanner en maak

jouw eigen actiepagina aan.3. Stuur al je vrienden en kennissen een e-mail met de

vraag om jou te sponsoren.4. Voer je actie uit.5. Als jij de persoon bent die het meeste geld ophaalt,

win je een reis naar Curaçao samen met een vriend(in)!

Wat ga je doen op Curaçao? De reis is geheel verzorgd en voor twee personen. Tijdens de vakantie ga je allemaal leuke dingen doen: zwemmen met dolfi jnen, snorkelen enzovoorts. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan Kinderdorp Hebron én laten we je zien waar het nieuwe kinderdorp gebouwd wordt. Dan zie je met eigen ogen waar jouw geld naar toe gaat.

De actie loopt t/m 2 januari 2010.

Verzin een mega originele actie

en win een reis naar

Curaçao! De Hoop en Hebron? Huh?Misschien heb je nog nooit gehoord van Hebron en denk je: wat heeft dat nou met De Hoop te maken? Daarom even een korte uitleg. De Hoop ggz heeft verschillende christelijke hulporganisaties in haar concern. Hebron hoort hier ook bij. Stichting Vrienden van De Hoop werft en beheert de giften van Kinderdorp Hebron en onderhoudt de contacten met de achterban in Nederland. Vandaar ook deze actie.

Omdat de reis geld kost, is Vrienden van De Hoop op zoek gegaan naar sponsoren die een gedeelte van de reis willen bekostigen. Op het moment dat deze Connect geschreven werd, was er al één sponsor bekend: de CHE (Christelijke Hogeschool Ede). Met de rest van de sponsoren was Vrienden van De Hoop nog in gesprek. Ga voor de actievoorwaarden naar cnct.nl.

Page 12: Connect september 2009

Het is alweer zover… Na een lange vakantie zijn de scholen weer

begonnen! Heb je het een beetje naar je zin? Of tel je de weken al weer

af tot aan de herfstvakantie? Misschien ben je wel naar een nieuwe

school gegaan, of zit je in een nieuwe klas door je profi elkeuze. Nieuwe

klasgenoten, nieuwe mensen om mee om te gaan, aftasten wie je

vrienden zouden willen zijn, ontdekken of je populair bent in de klas…

Of ben je iemand die er eigenlijk niet echt bij hoort?

Het is alweer zover… Na een lange vakantie zijn de scholen weer

begonnen! Heb je het een beetje naar je zin? Of tel je de weken al weer

af tot aan de herfstvakantie? Misschien ben je wel naar een nieuwe

school gegaan, of zit je in een nieuwe klas door je profi elkeuze. Nieuwe

klasgenoten, nieuwe mensen om mee om te gaan, aftasten wie je

vrienden zouden willen zijn, ontdekken of je populair bent in de klas…

Of ben je iemand die er eigenlijk niet echt bij hoort?

Sommige mensen doen er werkelijk alles voor om erbij te horen, zelfs als ze er eigenlijk niet helemaal achter-staan. Is het je wel eens opgevallen dat het voor veel jongeren onwijs belangrijk is wat ‘de groep’ zegt én doet?

Dat doe ik niet! Toch…?Je kunt vast wat voorbeelden opnoemen van klasge-noten of vrienden die worden beïnvloed door de rest. Maar heb je wel eens eerlijk naar jezelf gekeken? De kleren die je draagt, je taalgebruik, je gedrag… alles kan worden beïnvloed door de rest.

Negatieve groepsdrukAndere voorbeelden zijn spijbelen, stoer doen door zoveel mogelijk te drinken of een leraar wegpesten. Je hebt vast wel eens sommige van deze dingen gedaan, terwijl je dat eigenlijk niet wilde. Dat noemen we nega-

tieve groepsdruk. Ook niet bidden voor het eten of met iemand naar bed gaan omdat iedereen dat doet, zijn hier voorbeelden van.

Groepsdruk is dus eigenlijk een bewuste of onbewuste invloed van de mensen om je heen op jou. Iedereen heeft daar wel eens mee te maken. Doe jij wel eens iets waar je eigenlijk niet achterstaat?! Hieronder wat tips over hoe je met groepsdruk om kunt gaan.

What to do?• Denk na! Zorg dat je weet wat je wilt.• Laat je mening horen! Wees geen meeloper.• NEE = NEE, geen ‘Misschien’ of ‘Ik weet het niet’• Zoek medestanders om tegen negatieve groepsdruk

in te gaan.

Jij bent jij

en jij bent tof!

12

Page 13: Connect september 2009

• Zoek naar alternatieven en stel deze ook voor aan de groep (“In plaats van zoveel mogelijk drinken in een zo’n kort mogelijke tijd, kunnen we toch ook gezellig met z’n allen naar de stad gaan en daar een colaatje pakken op een terrasje?”).

• Verdien respect en wees gewoon jezelf. • Ervaar je groepsdruk vanuit je vriendengroep?

Maak het bespreekbaar! • Niet kiezen is ook een keuze. Bedenk dat je zelf de

gevolgen moet dragen van wat je doet. • Er is altijd een weg terug. Mocht je een verkeerde

keuze gemaakt hebben, geef dit dan toe en zeg erbij dat je het mis had of dat je van gedachten veranderd bent.

En als laatste: jij bent jij en jij bent tof. Dus… laat je niet gek maken!

Pas op voor opwarmend waterWanneer een kikker in kokend water wordt gezet, springt hij er direct uit. Maar wanneer een kikker in een pannetje koud water wordt gezet dat langzaam opgewarmd wordt, blijft hij zitten… Met groepsdruk werkt het vaak hetzelfde: iemand uit de groep stelt iets voor – bijvoorbeeld over het wegpesten van een leraar of indrin-ken voor een feestje – en je wordt langzaam warm gemaakt. Als het keuzemoment komt, lijkt het niet meer logisch om ‘nee’ te zeg-gen. Pas dus op voor opwarmend water!

Jij bent jij

en jij bent tof!

13

Page 14: Connect september 2009

BLEGH!boeken kaften!

Wat een ellende ieder jaar weer, die boeken kaften. Al dat knippen, vouwen en plakken. Met de Dresz A5 is dat verleden tijd! Deze kant en klare en rekbare boekenkaft zorgt ervoor dat je in een handom-

draai al je boeken voorziet van een kaft. Tenminste… als ze een harde omslag hebben en niet groter zijn dan A5-formaat. Ze zijn trouwens niet duur: voor € 2,95 koop je één kaft (Megagadgets.nl). Bovendien zijn ze herbruikbaar én je kunt ze

wassen. Maar of je daar nou zo blij van moet worden…

Wakker worden!!De vorige keer hadden we een gadget speciaal

voor de meiden (Diamond Mouse), nu dan

ook ééntje voor de jongens: de Dumb Bell

Alarmklok. Wij moeten eerlijk bekennen dat het

ons een redelijk irritant ding lijkt, die wekker in

de vorm van een halter (dumbbell). Wil je dat je

wekker ermee stopt, moet je hem eerst dertig

(!) keer ‘liften’. Dat is dan je biceps trainen en

wakker worden in één keer (nou ja… dertig keer

dan). Mocht je toch enthousiast worden van

deze tijdsbesparende gadget, dan kun je hem

bestellen via www.gadgetfabriek.nl voor

€ 29,99 (is trouwens goedkoper dan een

abonnement bij de sportschool…).

Break Free FestivalOp 19 september 2009 wordt in het Baxpark (Hendrik Ido Ambacht) het Break Free Festival georganiseerd. Het doel: mensen op een laagdrempelige manier vertellen van God’s liefde. Diverse artiesten verlenen hun medewerking (o.a. Just Him, Ben Ketting, Trinity, Claire van Duijvenbode en Newday). Daarnaast zullen ook diverse sprekers hun medewerking verlenen. Nieuwsgierig geworden of kaartjes bestellen? Check www.breakfreefestival voor meer info!

Winnaars promo-actie ConnectTussen 1 juni en 22 augustus maakte je iedere week kans op een cd/dvd-pakket door Connect te promoten via je Hyves. Hieronder de prijswinnaars:Winnaar week 31: Alexander Rietveld uit ZwijndrechtWinnaar week 30: Janneke Geijtenbeek uit DordrechtWinnaar week 39: Djamara Piekaar uit ZutphenWinnaar week 28: Jacoline Bergman uit KatwijkWinnaar week 27: Jenita van der Scheer uit KamperveenWinnaar week 26: Aristha Verkaik uit Hardinxveld – Giessendam

Winnaar week 25: Coriet Verhaar uit AlblasserdamWinnaar week 24: Laura Hurles uit ZutphenBij het schrijven van deze Connect waren nog niet alle prijswinnaars bekend. Op cnct.nl check je alle winnaars van deze actie.

14

Nieuws en gadgets

Page 15: Connect september 2009

15

ConnectVerschijnt vier maal per jaar en

wordt uitgegeven door De Hoop ggz. (www.dehoop.org). Een deel van het werk van De Hoop wordt

fi nancieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk.

Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro

38.38.38. De website van Connect is www.cnct.nl.

Redactie, vormgeving en fotografi e

Medewerkers van De Hoop Media, De Hoop Preventie en

Stichting Vrienden van De Hoop.

Redactieadres Provincialeweg 70, 3329 KP in

DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356

E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet

aansprakelijk voor de uitspraken van (ex-)cliënten van De Hoop in

Connect. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie

van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden ge-

maakt door middel van druk, micro-fi lm of op welke wijze ook, zonder

toestemming van de redactie.

Druk De Hoop Grafi sch Centrum

Provincialeweg 86a, 3329 KP DORDRECHT

Telefoon: (078) 6 111 333E-mail: grafi [email protected]

www.dehoopgrafi schcentrum.nl

ISSN 1877-5071

1e ja

arga

ng, n

umm

er 3

200

9

Wil je reageren op de column van Liesbeth? Stuur dan een mailtje

naar [email protected].

Thanx God!Laatst was ik bij een vriendin in Rotterdam. Om tien uur ’s avonds ging ik terug naar huis, met de metro. Nu is de metro niet echt mijn favoriete vervoersmiddel en al helemaal niet ’s avonds, maar het was de enige manier om thuis te komen. Dus wat moet, dat moet.

En daar stond ik dan op het perron te wachten tot de metro kwam. Ik had pech, want ik had net de metro gemist en nu moest ik dertien minuten wachten. En hij had ook nog eens drie minuten vertraging! Ik had mijn Ipod aan en keek natuurlijk heel stoer voor mij uit. Zo van: ik vind het helemaal niet erg om hier in mijn eentje te staan! Opeens hoorde ik aan het begin van het perron allemaal herrie en een minuut later kwamen er twee jongens aan. Ik lette er verder niet op, maar opeens stonden ze naast me. (Inmiddels moest ik nog zes minuten wachten op de metro.) Eén van die gasten zei tegen mij: “Fawaka dushi”. Uhm…. Okay….. Ik voelde me natuurlijk behoorlijk onprettig! Maar dat wilde ik niet laten merken en ik zei dat ze weg moesten gaan. Ik liep tussen hen door en ging een paar meter verderop staan. Gelukkig lieten ze mij verder met rust. Een paar minuten later stapten ze in dezelfde metro als ik.

Ondanks dat ze mij met rust lieten, voelde ik mij ongelukkig en onveilig. Dus ik zond een paar schietgebedjes op naar boven: “God wilt u mij beschermen en veilig thuis brengen? Wilt u zorgen dat ze eerder uitstappen dan ik?Ik zou zo graag iemand tegenkomen waarbij ik mij veilig voel.”

Toen stapten de jongens na een paar haltes uit. “Thnx God!”, dacht ik. Een paar haltes verder stapte opeens een vriendin in en gaf me een knuffel. Ik dacht weer: “Thnx God!” En toen ik hard naar huis wilde fi etsen, hoorde ik opeens mijn naam en kwamen mijn ouders me (samen met de hond) op halen. Voor de derde keer dacht ik: “Thnx God!”

Kortom: ik heb echt mogen ervaren hoe goed God voor mij zorgt!

Liesbeth

PS: Ik heb wel besloten ’s avonds niet meer in mijn eentje met de metro te gaan.

Dit is LiesbethLeeftijd: 20 jaarHobby's: muziek luisteren en maken, ik ga graag op vakantie in de bergen, met vriendinnen afspreken.

Page 16: Connect september 2009

EeuuH…

Bah!

Haa ha haa… jij bent echt

goed voorbereid!

Conny en C.T. N r.3N r.3

Einde

Je kunt je niet goed genoeg voorbereiden op een nieuw schooljaar,

Ik ben twee dagen bezig geweest met boeken-kaften. Maar ze zien er nu wel super strak uit. Alles

roze met bloemen!

En heb alles nieuw gekocht voor dit jaar.

Nieuwe tas, nieuwe agenda, broodtrommel, gymschoenen. Heerlijk zo’n frisse start,

toch?

vind je ook niet?

hmmm…

Wat stinkt hier eigenlijk zo?

Mijn schoolspullen van

vorig jaar zijn nog prima.

Het lijkt wel alsof het uit jouw tas komt…

Bruine gymkleren en brood

met bloemen.