Connect augustus 2010

9
WWW.CNCT.NL JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 2 • NR 3

description

Connect augustus 2010

Transcript of Connect augustus 2010

WWW.CNCT.NL

JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 2 • NR 3

2

Nou, je hebt geen gebrek aan bezigheden zo te horen. Of doe je nog meer?“Euhm… eigenlijk wel. Ik werk mee tijdens de Pinkster-conferentie Opwekking. Daarnaast zit ik in het filmteam van onze gemeente. In de zomer ga ik als leiding een weekje mee op kinderkamp. Verder bezoek ik twee huis-kringen. Eén via de studentenvereniging in Enschede en één via mijn gemeente in Dordrecht.”

Heb je ook nog tijd voor je vrienden?“Zeker! Vrienden zijn voor mij érg belangrijk. Ze hebben echt prioriteit. Veel van de dingen die ik doe, doe ik ook samen met mijn vrienden. Zoals de organisatie van de jongerenkerk. Maar ook op de huiskringen ontmoet ik mijn vrienden. Ik ervaar deze dingen ook niet als ‘druk’ of ‘iets dat moet’. Ik heb er echt plezier in.”

Je bent christen. Houd je tussen al je bezigheden door nog tijd over voor God? “Ik begin iedere dag met God. Dat betekent sowieso bidden en als het even meezit ook Bijbellezen. Wanneer dat ’s ochtends niet lukt, lees ik ’s avonds een stuk uit de Bijbel.”

Er komt een vriend naar je toe die het even hele-maal niet meer ziet zitten omdat hij het zo druk heeft. Welk advies krijgt hij van jou?“In de eerste plaats moet je bedenken wat God wil met jouw leven. Bekijk verder wat je écht leuk vindt en wat écht belangrijk is. Wat je ook doet, loop jezelf niet voor-bij. Het kan niet zo zijn dat je ziek wordt omdat je te veel doet. Dan moet je echt keuzes maken!”

De eerste afspraak die we met Marijn maken, wordt afgezegd. Hij heeft het die dag namelijk te druk… Onze tweede poging blijkt net zo vruchteloos. Marijn is bezig met de voorbereidingen van een open dag waaraan hij meewerkt. Gelukkig blijkt de derde keer scheepsrecht. We spreken Marijn tijdens zijn lunchpauze. We mogen zelfs gezellig bij hem aan de etenstafel aanschuiven. De ideale omgeving voor boeiend interview.

Fijn dat we even bij je mogen aanschuiven. We hebben al eens eerder een afspraak met je gepro-beerd te maken, maar dat is niet helemaal gelukt. Waar was je toen mee bezig?“Eens even kijken” – Marijn pakt zijn mobiel erbij, die tevens zijn agenda blijkt te zijn – “12 juni had ik een dag van onze gemeente waarop ik auto’s moest wassen om geld in te zamelen voor de aankoop van een gebouw. De 26e hielp ik mee tijdens een open dag. Ik beamerde teksten tijdens een samenkomst.”

Zijn er nog meer taken waar je verantwoordelijk voor bent binnen je gemeente of ergens anders?“Ik leid Deep Impact, samen met een vriend. Deep Impact is een interkerkelijke jongerenbeweging. Verder heb ik een eigen bedrijf – Qwerta Webdevelopment – ook samen met een vriend. We ontwikkelen websites. Dat kost me best veel tijd. Maar ik heb er vooral plezier in. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.”

Je hebt dus een eigen bedrijfje. Maar… je zit toch ook nog op school? Hoe combineer je dat?“Klopt. Ik studeer Technische Informatica aan de univer-siteit in Enschede. Gelukkig hoef ik niet hard te werken om mijn tentamens te halen. Veel huiswerk heb ik dus ook niet. Daar heb ik wel mazzel mee…”

We stellen je voor aan Marijn (19). Marijn is graag bezig. Eigenlijk met van alles en nog wat. Hij leidt een interkerkelijke jongerenbeweging, heeft een eigen bedrijfje, werkt mee tijdens verschillende evenementen en hij studeert aan de universiteit. De perfecte kandidaat voor een interview met het thema ‘Help! Ik heb het druk, druk, druk!’. En dus gingen we even bij hem langs. Nou ja, even…

3

Wat kan het lastig zijn om

prioriteiten te stellen en tijd vrij

te maken voor God! Waar begin

je? En hoe vul je die tijd samen

met God in? Blader snel door

naar pagina 12/13. Daar hebben

we een aantal tips voor je op

een rijtje gezet.

54

Als beginnend redactrice van Connect kreeg ik – Maria – de opdracht om een be-roemde gospelzanger te interviewen. Het leek wel een sprookje! En dat was het ook, want het is nooit echt gebeurd. De zanger waar ik het over heb is Gerald Troost. Maar wat bleek? Hij zat in Afrika! Communiceren met dat deel van de wereld is moei-lijk, maar via via is het me toch gelukt om mijn vragen te stellen. Gelukkig maar…

Gerald is geboren op 6 maart 1978 in Hasselt. Na een jaar verhuisde de familie Troost voorgoed naar Veen-endaal. Gerald kreeg op zijn vierde jaar de eerste muzieklessen van zijn vader. Hij speelde al klassieke pianomuziek toen hij zeven jaar was. Dat doen de meeste kinderen hem niet na! Op zijn veertiende begon Gerald met een bandje en schreef hij zijn eerste liedjes. Inmiddels staat hij al jarenlang aan de top van de Neder-landse gospelwereld. Troost schreef meer dan honderd nummers. Hij geeft concerten, workshops en trainingen voor een breed publiek. Oók voor jongeren.

Gerald en zijn missieIn het jaar 2000 kwam Gerald’s eerste cd, ‘Met andere ogen’, op de markt. De Nederlandstalige popmuziek

was een schot in de roos en de cd werd een groot suc-ces. Gerald bleek geen eendagsvlieg te zijn: er volgden verschillende cd’s en boeken. Dagelijks ontvangt Gerald mailtjes van mensen die geraakt zijn door een optre-den, een lied of een spreekbeurt. Zijn missie beschrijft Gerald als volgt: “Ik wil heel graag mensen wijzen op de schoonheid van het evangelie. Ik besef dat mijn muziek krachtiger wordt als ik Jezus centraal zet in al mijn acti-viteiten en producten. Ik wil laten zien wat God in mijn leven heeft veranderd. Zijn liefde voor mij is de drijfveer waaruit ik leef. Geloven is niet ouderwets of saai, maar avontuurlijk en van levensbelang.”

Gerald en De HoopGerald werkt regelmatig samen met De Hoop, de kliniek

waar onder andere kinderen en jongeren met psychische problemen en verslaafde jongeren worden opgeno-men. De officiële presentatie van Gerald’s tweede cd, ‘Tegengif’, vond in 2008 plaats bij De Hoop. Gerald zong in dat jaar ook op de Dag van Hoop van De Hoop. En toen Gerald in het najaar op tournee ging met de zogenaamde Tegengif-tour, begon die tour ook bij De Hoop. “Ik draag De Hoop een warm hart toe omdat ik heel veel mensen heb zien veranderen door het werk dat zij doen,” vertelt Gerald. “Tijdens concerten en via de e-mail komen we – mijn vrouw en ik – vaak in contact met mensen die worstelen met verslaving of die psychische hulp nodig hebben. We hebben diverse mensen verwe-zen naar De Hoop, waar ze goed geholpen werden. Met een aantal van hen hebben we nog steeds contact.”

Gerald en de uitdagingOmdat De Hoop dit jaar 35 jaar bestaat, worden er verschillende concerten georganiseerd. Ook Gerald zal twee concerten geven, eentje in Ede en één in Alblas-serdam. De toegang is gratis. Gerald: “Ik daag jongeren uit om naar de jubileumconcerten te komen. Het zullen zonder twijfel onvergetelijke avonden worden. Avonden waarbij iedereen zichzelf mag zijn, heerlijk mag genieten

van mooie muziek, maar ook bemoedigd zal worden door de teksten en getuigenissen die te horen zullen zijn.” Interesse? Gerald & Band hopen je te ontmoeten!

Bronnen:www.doyoureallycare.nlwww.gospeltime.nl

7

Op jouw leeftijd zijn sommige meiden vooral bezig met kijken naar jongens. En daar praten ze dan ook regelmatig over. Als iedereen in je omgeving op die manier met jongens bezig is, en jij niet, dan kan dat je behoorlijk onzeker maken. Belangrijk is dat je kunt genieten van al je ‘ge-wone’ vriendinnen. Druk bezig zijn met jongens kan altijd nog. Bovendien hoeft het feit dat je meer met meiden/vriendinnen hebt dan met jon-gens/vriendjes, hoeft echt niet te betekenen dat je lesbisch bent of lesbische gevoelens hebt! Wat je nu moet doen? Praat erover met God. Betrek Hem in het vormingsproces van je seksualiteit. Laat Hem de zeggenschap hebben over je leven en seksualiteit in plaats van de dingen die je om je heen ziet en ervaart. Daarnaast is het belangrijk dat je iemand zoekt in je omgeving waarmee je kunt praten, bijvoorbeeld je voorganger, jeugdlei-der of oudste van je gemeente. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met Chris. Hoe je dat doet, zie je hieronder.

Je zegt het zelf al: het lijkt alsof je ouders en zus geen tijd

voor je hebben. Het kan dus goed zo zijn dat ze wél tijd

voor je hebben, maar dat het voor jou voelt alsof dat niet

zo is. Vertel eens aan je ouders en zus te hoe jij je voelt en

dat je het fijn zou vinden om wat meer tijd met hen door te

brengen. Hun reactie zou je wel eens positief kunnen ver-

bazen! Verder is het belangrijk om iemand in je omgeving

te hebben met wie je kunt praten. Misschien kun je contact

opnemen met je mentor op school? Als het niet lukt om in

je omgeving contact te maken, kun je contact opnemen

met Chris. Bedenk ook dat, zelfs al voelt het wel zo, je

nooit helemaal alleen bent. God is altijd bij je!

6

Met vallen en opstaanHoe is dat bij jou? Heb jij nog tijd om stil te zijn? Om in je Bijbel te lezen en te praten met jouw Vader? Om te luisteren naar wat God tegen jou te zeggen heeft? Of word je – net als Martha - in beslag genomen door andere dingen dan Jezus? Martha moest leren priori-teiten te stellen. Ze moest leren om Jezus op de eerste plaats te zetten in haar leven. Hoe ze dat deed? Met vallen en opstaan. We komen Martha nog twee keer tegen in de Bijbel. De eerste keer in het verhaal van Lazarus, haar broer. Ze laat zich dan wederom verleiden om haar teleurstelling voor Jezus’ voeten te werpen. Het laatste wat we over Martha lezen is dat ze opnieuw eten serveert aan Jezus en Zijn discipelen. Ze diende nog steeds. Maar nu deed ze dat zwijgend. Ze had geleerd wat haar jongere zus Maria al wist: ware aanbidding begint met stil zijn en luisteren naar Jezus.

In Lucas 10 lezen we het verhaal van Martha en Maria. Martha, de oudste van de twee zussen, is druk bezig met de zorg voor haar gasten. Maria daar-entegen doet helemaal niets. Zij zit aan

de voeten van de Here Jezus. Martha wordt zo boos dat haar zus haar niet helpt, dat ze aan Jezus vraagt of Hij Maria wil corrigeren. Maar Jezus reageert niet zoals Martha had gehoopt. In plaats van Maria te berispen, wijst Hij Martha terecht (vers 41-42): “Martha, Martha, gij maakt u bezorgd en druk over vele dingen, maar weinige zijn no-dig of slechts één; want Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat van haar niet zal worden weggenomen.”

Wat is het probleem?Als je dit Bijbelverhaal leest, kun je je afvragen wat er nu ei-genlijk mis is met het gedrag van Martha. Ze dient de Here Jezus door voor Hem te zorgen. Wat is het probleem? Dat lezen we in vers 40: “Martha echter werd in beslag geno-men door het vele bedienen.” Ze werd in beslag genomen – beheerst – door haar werk. Niet Jezus stond op nummer één, maar haar werk. En dát is het probleem. Er is niets mis met haar gedrag op zich. Ook Maria moest uiteindelijk weer opstaan om aan het werk te gaan. Maar wel nadat ze aan de voeten van de Here Jezus had gezeten. Nadat ze stil geworden was om naar Hem te luisteren.

“Het gekke is dat ik wel beter wist”, vertelt Marijke. “Ik heb altijd goede vrienden gehad en lieve ouders en broers. Zij hebben nooit tegen me gezegd dat ik lelijk was, of dom. En ik geloofde zelfs in God. Maar tóch. Er was altijd dat stemmetje dat zei dat ik niet goed genoeg was. En elke keer als ik teleurgesteld werd, als iemand iets onaardigs deed bijvoorbeeld, werd ik bozer. Ik vond

Marijke dacht dat ze niet mooi genoeg was om van te houden. Al haar vriendinnen

hadden een vriendje, behalve zij. Iedereen had leukere kleren, zag er leuker uit en

had mooiere spullen. Voor haar gevoel was ze op school nooit ergens écht goed in.

Iedereen had een talent, maar... wat kon zij?

op een gegeven moment zelfs dat God niet goed voor mij zorgde. Ik vond dat ik recht had op ‘goeie dingen’. Ik deed toch mijn best?”

Complimentjes“Ik zorgde ervoor dat ik alle verjaardagen bijhield en in allerlei commissies zat. Op zich niet verkeerd, maar

ik deed het om de verkeerde redenen. Ik hield bijvoor-beeld talloze ‘to-do-lijstjes’ bij omdat ik bang was om iets te vergeten en iemand me dom zou vinden… En ik leefde van het ene complimentje naar het andere. Ik was blij en voelde me trots als iemand tegen mij zei dat ik ‘iets goed deed’. Ik voelde me afgewezen en ‘down’ als niemand wat aardigs tegen mij zei. En dat bleef zo, ook tijdens mijn studie en later toen ik ging werken.”

Be-lach-e-lijk!“Op mijn werk was ik steeds vaker moe en ziek. Op een dag zei mijn directeur dat ik maar beter een tijdje thuis kon blijven en dat ik langs de huisarts moest gaan. Oei, wat voelde ik me aan de kant gezet! Maar ik wist zelf ook wel dat het niet goed ging. En dus ging ik naar de huis-arts. Hij stelde me allerlei vragen. Of ik goed at. Nee. Of ik goed sliep. Nee. Of ik me kon ontspannen. Wat is dat? Of ik nog andere klachten had. Ja, hoofdpijn, hart-kloppingen… De huisarts concludeerde dat ik overver-moeid was. Zijn advies: een aantal weken niet werken en leuke dingen doen. Ik vond het be-lach-e-lijk! Maar het bleek wel een goed advies te zijn. Ik had zo slecht voor mezelf gezorgd, dat het weken duurde voordat ik weer kon werken. Ik sliep veel en deed, jawel, zelfs leuke dingen met vrienden.”

God“Maar ik wist dat ik méér moest doen. Ik moest mezelf begrijpen om te voorkomen dat ik nog een keer oververmoeid zou raken. Want waarom dacht ik zo negatief over mezelf en werkte ik te hard? Dus ging ik naar een psycholoog. We hadden het in onze gesprek-ken over mijn gevoelens, teleurstellingen en boosheid, mijn dromen, waarom ik ‘goed’ wilde zijn én mijn geloof.

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat mijn relatie met God niet goed was. Dat kon ook niet. Ik las amper in de Bijbel en bidden deed ik alleen op een dwingende manier.”

Geliefd“Ik veranderde toen ik tijd met God begon door te brengen. Ik begreep steeds beter – en ik voelde het ook – dat God veel van mij houdt. En dat Hij een plan heeft met mijn leven. Maar door negatief over mezelf te denken, mijn eigen keuzes te maken en Hem niet in vertrouwen te nemen raakte ik steeds verder weg van dat plan. De keuze die ik maakte, was om Zijn hand vast te grijpen en te zeggen dat ik Hem nodig heb. Hij weet

niet alleen wat ‘goeie dingen’ voor mij zijn, Hij weet wat het béste voor mij is. Stapje voor stapje leerde ik naar mezelf te kijken zoals God mij ziet. En ik leerde dat hard werken niet maakt dat God méér van mij houdt... Ik ben sowieso Zijn geliefde kind. En weet je: jij ook!”

8 9

1110

“X-Plore Your Life heeft veel impact gehad op onze leerlingen. Het programma paste goed binnen onze (christelijke) identiteit. In samenwerking met mijn collega’s en De Hoop hebben we een aantrekkelijk en leerzaam project opgezet.” Rik Vermeer, docent Wartburg College, Rotterdam

X-Plore Your Life is een lesprogramma van 21 lessen voor tweedeklassers van de middelbare school. Binnen X-Plore Your Life komen onder-werpen aan bod waarmee jij en je klasgenoten ongetwijfeld te maken hebben (of krijgen): alcohol- en drugsgebruik, eetproblemen en pesten. Met het programma sla je twee vliegen in één klap: je wordt je meer bewust van de gevaren van drugs en alcohol én je verdient geld voor De Hoop. X-Plore Your Life is een kant-en-klaar lesprogramma dat je niet alleen kunt gebruiken voor een project-week, maar ook voor bijvoorbeeld een lesmara-thon.

Indrukwekkend levensverhaalWanneer jouw klas meedoet aan X-Plore Your Life, komt er op één van de eerste dagen van de projectweek een medewerker van De Hoop langs, samen met een cliënt. Die cliënt vertelt wat er al-lemaal in zijn of haar leven is gebeurd, wat er fout is gegaan en hoe hij of zij bij De Hoop is terecht-gekomen. Het zal een boeiend en indrukkwekkend verhaal zijn!

Actievoeren bij De HoopX-Plore Your Life wordt afgesloten met een actie-dag bij De Hoop in Dordrecht. Het is de bedoeling

dat je die dag samen met je klasgenoten zoveel mogelijk geld inzamelt voor De Hoop. Je mag zelf weten hoe je actievoert – je kunt bijvoor-beeld een sponsorloop houden of stroopwafels verkopen – maar De Hoop wil ook wel iets leuks voor je bedenken. Tijdens de actiedag krijg je een rondleiding over het terrein van De Hoop en kun je een kijkje nemen achter de schermen van De Hoop.

Jacorine Jacorine (14) van het Wartburg College in Dor-drecht heeft meegedaan aan X-Plore Your Life: “Onze actie was dat we bij De Hoop vijf uur lang op een klein matje zaten. Je mocht absoluut niet buiten je matje komen. Het matje was zo klein dat je alleen maar in kleermakerszit kon zitten! Dat was dus heel moeilijk. Ook hebben we een soort quiz gedaan waarbij je muntjes kon verdie-nen. Wie de meeste muntjes kreeg, had gewon-nen. Terug op school hebben we patat gegeten en de foto’s van de actiedag bekeken. Na een

paar dagen kwam er iemand van De Hoop die de prijzen uitreikte. Bovendien hadden we heel veel geld opgehaald voor De Hoop! Ik vond X-Plore Your Life vooral leuk omdat je wat doet voor je medemens.”

Gratis!Meedoen aan X-Plore Your Life kost helemaal niks! Hoe dat kan? Omdat jij en je klasgenoten geld inzamelen voor De Hoop, kan De Hoop het lesprogramma gratis aan bieden aan jouw school. Klinkt niet verkeerd, toch?

Nieuwsgierig?Lijkt het je leuk om mee te doen aan X-Plore Your Life? Ga dan naar je docent en vertel hem of haar (met een beetje enthousiasme, natuur-lijk) over X-Plore Your Life. Meer info kan hij/zij vinden op www.dehoop.org/xplore.

Ook wel eens zo’n saaie projectweek op school gehad?

Overtuig je docent dan eens om mee te doen aan X-Plore

Your Life. X-Plore Your Life is een lesprogramma van De Hoop

en de perfecte invulling van een projectweek. Wanneer je

meedoet met X-Plore Your Life help je De Hoop en heb je zelf

een hoop lol. Bovendien is het lesprogramma enorm leerzaam;

waarschijnlijk vindt je docent dat minstens zo belangrijk.

“Tijdens het project kwam er een jongen van 17

langs die vertelde hoe hij verslaafd was geraakt.

Die jongen was maar een paar jaar ouder dan ik!”

Tim (14)

“We hebben tijdens de les geleerd om beter naar onszelf te kijken. Ik denk soms erg negatief over mezelf. Maar door deze les ben ik positiever naar mezelf gaan kijken.” Maaike (13)

A

We spraken met Pim Uyten-bogaardt. Hij is timemanager en leert mensen beter met hun tijd om te gaan. Voordat we zijn stappenplan onthullen, zetten we eerst een aantal tips voor je op een rijtje die je helpen om stille tijd te houden. Dat is namelijk nóg belangrijker dan goed plannen.

• Reserveer tijd voor God en blok dat moment ook in je agenda. Afspraken met vrienden zet je toch ook in je agenda?

Afspraken met vrienden, je bijbaantje, sport, school; in no-time zit je week propvol.

Hoe voorkom je dat je door de stress over de kop slaat? En waar haal je de tijd van-

daan om te bidden en in je Bijbel te lezen?

• Kies een goed moment. Val je direct in slaap zodra je hoofd het kussen raakt, houd dan je stille tijd niet ’s avonds op bed.

• Kies een goede plek waar je niet wordt afgeleid door andere dingen of mensen. Blijf dus niet voor de com-puter zitten, met je MSN aan! Als Jezus ging bidden, zocht Hij ook een rustige plek om met Zijn Vader te praten.

• Durf stil te zijn. We zijn vaak geneigd alleen maar te praten als we bidden. Maar een gesprek is tweerich-tingsverkeer. Geef God de kans om terug te praten.

• Raffel het niet af, hoe druk je het ook hebt. Stille tijd helpt tegen stress. Na een goed gesprek met God sta je veel relaxter in je dag. Omdat je van jouw tijd met Hem een prioriteit hebt gemaakt, zal God er voor zorgen dat je Hem ook daadwerkelijk zult horen: elke ochtend wacht Hij al op je!

“Plannen kun je leren,” vertelt timema-nager Pim Uytenbogaardt. Met allemaal handige tips en trucs leert hij mensen beter met hun tijd omgaan. Daarvoor moet je wel wat doen. Tijd dus om je handen uit de mouwen te steken!

Opruimen!Wist je dat iemand gemiddeld vier uur per week aan het zoe-ken is naar allerlei spullen en papieren? Goed plannen begint bij opruimen. Geef alles een eigen plek. Als je weet waar je spullen liggen, scheelt dat een hoop tijd én stress.

Geef je week een kleurtjeIs je kamer spik en span? Dan heb je nog één ding nodig: een agenda. In deze agenda moet je de hele week kunnen overzien en genoeg ruimte hebben om te schrijven. Nu kan het plannen beginnen!

Stap 1 Maak een lijst van jouw belangrijkste bezigheden. Wat wil je doen met de tijd die je hebt? Denk niet alleen aan nuttige dingen, zoals school, maar ook aan wat je graag doet, bijvoorbeeld gamen. Schrijf achter elk punt hoeveel tijd je er-aan wilt besteden.

Stap 2 Geef elk onderwerp een eigen kleur: sporten groen, school geel, enzovoort.

Stap 3 Bedenk op welke dag je de dingen van de lijst wilt doen en schrijf dit in je agenda. Gebruik hierbij de kleuren. Zo zie je in één oogopslag wat je moet doen.

Stap 4 Pak aan het eind van de week je agenda en de lijst en bekijk hoe de week is gegaan. Hield je je aan de planning? Het kan zijn dat je te veel wilde doen. Zorg dat er genoeg tijd is om te relaxen en dat er ruimte is voor onverwachte dingen, zodat bijvoorbeeld een lekke band niet je hele planning in de war schopt.

Stap 5 Plan de volgende week. Je weet wat vorige week fout ging, dus pas je nieuwe planning op die punten aan.

Stap 6 Volhouden! Kijk elke vrijdag hoe het is gegaan en maak een nieuwe planning. Zo wordt jouw planning steeds beter. Zorg dat je dezelfde dingen steeds op dezelfde tijd doet. Dan kom je in een ritme, het werkt makkelijker en je bent sneller klaar. Wie goed plant, houdt vrije tijd over!

1312

ConnectVerschijnt vier maal per jaar en

wordt uitgegeven door De Hoop ggz. (www.dehoop.org). Een deel van het werk van De Hoop wordt

financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk.

Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro

38.38.38. De website van Connect is www.cnct.nl.

Redactie, vormgeving en fotografie

Medewerkers van De Hoop Media, De Hoop Preventie en

Stichting Vrienden van De Hoop.

Redactieadres Provincialeweg 70, 3329 KP in

DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356

E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet

aansprakelijk voor de uitspraken van (ex-)cliënten van De Hoop in

Connect. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie

van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden ge-

maakt door middel van druk, micro-film of op welke wijze ook, zonder

toestemming van de redactie.

Druk De Hoop Grafisch CentrumProvincialeweg 86, 3329 KP

DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333

E-mail: [email protected]

ISSN 1877-5071

2e ja

arga

ng, n

umm

er 3

201

0

15

14

De vliegenmepper kost 9,95 euro en is te verkrijgen via www.bestthings.nl.

Conny en C.T.

Ik kan er niets aan doen.

Naast mijn eigen huiswerk moet ik ook huiswerkbegeleiding

geven aan een eerstejaars leerling, oefenen voor het schoolkoor, folders lopen en de auto van

mijn vader wassen…

Nou Conny, doe open, zoveel tijd heb ik niet…

Sorry, voor binnenkomen heb ik

geen tijd en ik kom onze afspraak juist verzetten.

Er is iets tussen gekomen…

Hoi CT, kom binnen. We hadden toch pas vanavond afgespro-ken om samen naar de film te gaan?

Iets tussen gekomen? Deze afspraak staat al weken. Ik had me

er zo op verheugd!

Tjonge-jonge, wat een

drukte allemaal. En wanneer denk je tijd te hebben voor een film-

avondje met mij?

Excusez moi,

ik word gebeld, belangrijk…Hoi Ulfert, zeg het maar.. nee joh,

je stoort me niet..