Connect 2, 2010

16
JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 2 • NR 2 WWW.CNCT.NL MUZIEK 4 Wil de ware opstaan? INTERVIEW 8 Schaafwond op je hart 12 13

description

Greep uit de onderwerpen: * Schaafwond op je hart * Vijf talen van de liefde * Wil de ware opstaan?

Transcript of Connect 2, 2010

JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 2 • NR 2

WWW.CNCT.NL

MUZIEK 4

Wil de ware opstaan?

INTERVIEW 8

Schaafwond op je hart

12

13

2

INTERVIEW

Heb jij ook een verslaving, aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of gokken? De Kajuit biedt 24-uurs zorg aan verslaafde jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Het doel van een behandeling in De Kajuit is je te helpen inzicht te krijgen in de oorzaak van je verslaving. In De Kajuit leer je een zelfstandig, verslavingsvrij leven te leiden, zonder gebruik van verslavende middelen. Wil je meer info? Kijk dan eens op www.dehoop.org. Je kunt ook bellen met het Informatiecentrum van De Hoop, tel. 078-6111222.

3

Haar ouders bellen Chris (het kinder- en jongerenpas-toraat van De Hoop) en Tenny stemt in om zich te laten opnemen bij De Hoop.

God en keuzesAls Tenny wordt opgenomen is ze vijftien. Er is op dat moment nog geen speciale kliniek voor jongeren. Het is niet gemakkelijk in behandeling te zijn tussen allemaal volwassenen. Toch doet de behandeling haar goed. Tenny wordt verslavingsvrij en leert ook zichzelf beter kennen. Zo ziet ze in dat ze haar gevoelens mag uiten en haar grenzen mag aangeven. Ze leert ook God beter kennen. “Van huis uit ging ik wel naar de kerk, maar ik deed dit meer voor mijn moeder. Ik lees nu de Bijbel voor mezelf en krijg bevestiging van God.” Aan ieder-een die ze ontmoet getuigt ze van de verandering in haar leven. “Psalm 39 heeft mij hoop gegeven tijdens die moeilijke periode. Achteraf zie ik in dat ik verkeerde keuzes heb gemaakt. Door met verkeerde vrienden om te gaan ging het niet goed met mij. In het begin lijkt het stappen en drugs gebruiken allemaal stoer, maar dat is het niet.”

ToekomstTenny heeft haar behandeling afgerond en volgt nu de opleiding MBO Jeugdzorg. Een juiste keuze, want ze wilde altijd al met kinderen werken. “Ik zou het liefst als

groepsbegeleider aan de slag willen. God heeft een bedoeling met wat ik heb meegemaakt. Ik wil graag mensen helpen, zoals mensen mij geholpen hebben.”

Als Tenny twaalf is rookt ze haar eerste sigaret met haar vriendinnen. “Ik was eerst wel misselijk, maar dat weerhield me er niet van om het vaker te doen”, vertelt Tenny. Ze kan goed leren, maar gaat liever stappen en blowen met het groepje

van school. Ook is ze op haar twaalfde voor het eerst dronken. Van een oudere jongen krijgt ze speed aangeboden. Al gauw raakt ze verslaafd en komt ze ook met de drug GHB in aanraking. Zelfs in de klas gebruikt ze drugs. Haar ouders merken dat het niet goed gaat met Tenny, maar hebben niet in de gaten dat ze verslaafd is. Ze raakt in een depressie en gaat van school.

OnzekerheidAl op jonge leeftijd merkt Tenny dat ze veel aandacht krijgt van vriendjes. Dit voelt goed, maar toch vindt ze bij hen niet de bevestiging waar ze naar op zoek is. Ze wordt steeds onzekerder als jongens de relatie uitma-ken. “De onzekerheid is begonnen toen ik het opnam voor iemand die gepest werd en ik daardoor zelf ook een tijdje gepest werd”, zegt Tenny. “Ik begon mezelf dik te vinden en ging speed gebruiken om af te vallen. Ook begon ik mezelf te snijden.”

KeerpuntTenny vindt het lastig om met haar ouders over haar gevoelens te praten. Ze liegt veel tegen hen. “Als ik een weekend wegging, zei ik dat ik bij een vriendin ging logeren, maar in werkelijkheid zat ik bij een jongen waar ik een relatie mee had.” Als Tenny op een gegeven mo-ment samen met haar vriend drugs aan het gebruiken is, knapt er iets bij haar. Ze wil weg, vluchten, uit het raam springen. Haar vriend belt onmiddellijk haar ouders.

4

Je hebt vast wel eens gehoord van Lady Gaga. Zij is

op dit moment een van de meest besproken artiesten.

Haar nieuwste videoclip (Telephone, 15 maart 2010) is

in de eerste twee dagen nadat hij uitkwam 15 miljoen

keer bekeken op internet.* In de clip is zoveel geweld

en bloot te zien dat MTV in Amerika de clip niet wil

uitzenden. Muziekzenders in Nederland tonen de clip

alleen ’s avonds. Lady Gaga zegt zelf dat ze met deze

clip wil laten zien hoe jongeren in Amerika worden

overspoeld met informatie en technologie. Als je deze

clip ziet is de overvloed aan informatie en technologie

niet het grootste probleem, maar de overvloed aan

seks en geweld!

InvloedHet kijken van clips met veel geweld en seksuele

beelden kan een negatieve invloed op jou hebben. Uit

onderzoek blijkt dat veel jongeren de beelden die ze

zien gaan geloven. Ze krijgen het idee dat ze zich ook

zo moeten gedragen. Jongens gaan meiden zien als

een lustobject die je kunt krijgen wanneer je maar wilt.

Dat die meiden ook gevoelens hebben en verlangen

naar meer dan alleen seks wordt vergeten. Meiden

denken dat het hun rol is om het jongens naar de zin te

maken. Door de media krijg je een totaal verkeerd beeld

voorgeschoteld! Natuurlijk gebeurt dat niet alleen via

clips. Ook via games en andere tv-programma’s komen

allerlei vervormde beelden op je af.

AndersMisschien ervaar jij de gevolgen van al die beelden. Heb

je het als meisje bijvoorbeeld al eens meegemaakt dat

je op straat wordt lastig gevallen door jongens? En kun

jij als jongen nog op een ‘gezonde’ manier naar meiden

kijken? Connect daagt je uit om niet zomaar het beeld

van de media te volgen maar eerst goed na te denken.

Kijk eens kritisch naar clips of andere tv-programma’s en

vorm je eigen mening. Kies ervoor om anderen (vooral

anderen van het andere geslacht…) op een respect-

volle manier te benaderen. Je zult merken dat het in je

omgeving effect heeft. En door jouw keuzes zet je ook

je vrienden en vriendinnen aan het denken!

* bron: www.nrc.nl

Op een rustige woensdagmiddag zet ik de tv aan. Al zappend kom ik langs TMF. Ik

zie een rapper, behangen met gouden sieraden, die er ontspannen bijzit terwijl vier

vrouwen in bikini’s om hem heen dwarrelen. Ze doen alles om het hem naar de zin

te maken. Een paar dagen later kijk ik naar RTL Boulevard. Ze laten de nieuwe clip

van Lady Gaga zien. De clip, waarin Lady Gaga bijna bloot door het beeld danst en

de vloeken je om de oren vliegen, wordt door de ‘deskundigen’ van RTL Boulevard

bejubeld. Mijn mond valt open van verbazing…

5

Gelukkig zijn er ook vele artiesten die zonder geweld en seks in hun clips muziek maken. Houd je van rap? Luister dan eens naar Toby Mac, KJ-52 of onze eigen Nederlandse rapper Ernst van de Zaak. Ben jij meer fan van popmuziek? Zoek dan eens op YouTube naar Chris Tomlin of Sharon Kips. En zo zijn er nog veel meer alternatieven. Muziek met een goede bood-schap. Dat is dubbel genieten!

Lisa (20) heeft zeven jaar verkering. Voor haar vriend en haar is het geen vraag welke stap zij willen zetten om het leven met elkaar te gaan delen. Ze gaan trouwen. Voor veel, misschien wel de meeste christenen, heel vanzelfsprekend. Maar… waarom eigenlijk? Is het niet net zo oké om samen te gaan wonen wanneer je verliefd op elkaar bent en met elkaar verder wilt? Is het eigenlijk ook niet veel verstandiger: eerst samenwonen vóórdat je gaat trouwen? Dan ken je elkaar toch veel beter? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over trouwen?

Wanneer je de woorden ‘trouwen’ en ‘huwelijk’ intypt in een online Bijbel komen er volop Bijbelteksten tevoor-schijn. Niet zo vreemd als je nagaat in hoeveel levens van mensen je meekijkt door de Bijbel te lezen. ‘Gaan trouwen’ bestaat volgens de Bijbel uit drie dingen. Jezus zegt dit heel duidelijk in Matteüs 19:5-6. In de eerste

plaats verlaat je je eigen familie als je trouwt. Op de tweede plaats noemt Jezus het ‘aanhangen van elkaar.’ Dat betekent dat door te trouwen je duidelijk laat zien dat je bij elkaar gaat horen en een nieuwe familie vormt. Je zit aan elkaar vast! En tenslotte word je één vlees. God ziet je voortaan als eenheid. Seksualiteit geeft daar lichamelijk uitdrukking aan. Jezus zegt daarbij ook wat de waarde is van deze relatie: heel serieus en echt. Je bent door God samengevoegd.

Door God samengevoegd zijn… Daar mag je op ver-trouwen als je weet dat je bij elkaar past en samen voor God wilt leven. Dit betekent ook dat je mag verwachten dat God je in je relatie zegent en helpt om elkaar trouw te blijven. Ook mag je ernaar uitkijken dat Hij je leidt in het vinden van een vriend of vriendin voor het leven. Hij heeft je gemaakt en weet precies wat je nodig hebt.

Trouwen? Waarom?

Wanneer je een tijdje bij het stadhuis van een grote stad staat, zie je ze gaan en ko-men: mooi uitgedoste stellen op hun trouwdag. Trouwen is aan de orde van de dag, maar tegelijk gaan steeds meer stellen samenwonen. Je kunt je daarom afvragen waarom je eigenlijk nog zou trouwen.

7

Wat er ook met je is… bel mail of chat met Chris!Heb je een vraag, wil je advies of heb je gewoon zin om even van je af te kletsen? Dan kun je con-tact opnemen met Chris. Hoe? Door te bellen (078 63 123 00), te mailen ([email protected]) óf te chatten (www.chris.nl). Heb je een vraag voor de helpdesk van Connect? Mail dan naar [email protected].

Trouwen? Waarom?

Ik ben enorm verliefd op een jongen op mijn school. Ik krijg het er warm van als ik hem tegenkom in de gang en ik kan haast niet meer eten. Hoe lang duurt verliefdheid eigenlijk?Verliefd-zijn is een heerlijk gevoel. Je hebt vlin-ders in je buik. Je gaat stralen en wilt die ander laten weten hoe leuk je hem/haar vindt. Je her-sens maken stofjes aan (hormonen) die er voor zorgen dat je je opgewekt voelt en barst van de energie. Als je een goede relatie hebt, kunnen je hersenen wel drie jaar lang van die positieve ge-luksstofjes aanmaken. Verliefdheid gaat langzaam over in houden van. Maar dat gaat niet vanzelf. Je zult hier samen aan moeten werken.

sens maken stofjes aan (hormonen) die er voor zorgen dat je je opgewekt voelt en barst van de energie. Als je een goede relatie hebt, kunnen je hersenen wel drie jaar lang van die positieve ge-luksstofjes aanmaken. Verliefdheid gaat langzaam over in houden van. Maar dat gaat niet vanzelf. Je zult hier samen aan moeten werken.

Verliefd-zijn is een heerlijk gevoel. Je hebt vlin-ders in je buik. Je gaat stralen en wilt die ander laten weten hoe leuk je hem/haar vindt. Je her-sens maken stofjes aan (hormonen) die er voor zorgen dat je je opgewekt voelt en barst van de energie. Als je een goede relatie hebt, kunnen je hersenen wel drie jaar lang van die positieve ge-luksstofjes aanmaken. Verliefdheid gaat langzaam over in houden van. Maar dat gaat niet vanzelf. Je zult hier samen aan moeten werken.

Wij zijn door God geschapen. Hij weet wat goed voor ons

is, ook op het gebied van relaties. God zegt dat het de

bedoeling is dat we in een relatie trouw zijn. Vrijen brengt

je lichamelijk dicht bij elkaar, maar bewerkt nog geen

liefde en trouw (vaak in tegendeel zelfs!). Door te trouwen

maak je je relatie wettelijk. Je belooft je partner om hem

of haar trouw te blijven. Deze belofte houdt je staande,

ook als de verliefdheid verdwenen is. En als het huwelijk

is ingezegend, dan mag je erop vertrouwen dat ‘een drie-

voudig snoer (God, jij en je partner), niet spoedig wordt

verbroken’ (Prediker 4: 12)!

Wat verwacht God eigenlijk op

het gebied van seks en huwelijk?

De Bijbel zegt dat dit hoort bij een

relatie van liefde en trouw. Kun

je een relatie van liefde en trouw

hebben zonder huwelijk?

Wat goed van je dat je ziet dat wat je vrienden doen niet goed is! Gepest worden is niet leuk, maar pesten ook niet. Misschien kun je met een vriend die je vertrouwt, bespreken dat je het niet leuk vindt om die meiden te pesten? Ik denk dat er vast meer vrienden van je het niet tof vinden om te pesten. Als je dit niet durft kun je misschien ook gewoon het pesten van je vrienden negeren. Probeer niet mee te doen of er niet om te lachen, dan gaat de lol er voor je vrienden snel af. En verder: als je vrienden pesten, zijn het dan wel de vrienden die je wilt hebben?

Ik heb leuke vrienden, maar ze pesten een groepje meiden bij ons in de klas. Ik pest ook mee maar wil dat eigenlijk helemaal niet doen. Ik durf dat niet te zeggen, omdat ik bang ben dat mijn vrienden mij stom zullen vinden.

Ik heb leuke vrienden, maar ze pesten een groepje meiden bij ons in de klas. Ik pest ook mee maar wil dat eigenlijk helemaal groepje meiden bij ons in de klas. Ik pest ook mee maar wil dat eigenlijk helemaal groepje meiden bij ons in de klas. Ik pest

8

Je hebt een vriendje én seks, maar dan gaat het uit…

99

Je hebt een vriendje én seks, maar dan gaat het uit…

“Ik was vijftien jaar toen ik verkering kreeg. Hij was mijn eerste vriendje en ik was écht heel erg verliefd op hem. De seks gebeurde gewoon. Ik dacht er niet aan of ik er ‘klaar’ voor was. Ik had wel wat twij-fels omdat ik pas vijftien was en ik altijd in de kerk gehoord had dat ik van God moest wachten. Maar je houdt van elkaar en hij was lief, leuk en heel aardig. Ook als we seks hadden, dus dan is het echt niet vervelend zeg maar. Maar achteraf had ik wel eens twijfels en spijt. Of nee, geen spijt. Het was meer dat ik niet wist of ik slim bezig was. Ik moest het telkens in mijn hoofd goedpraten, snap je?”

Waardeloos“Mijn ouders hadden mij een boekje gegeven over seks, maar ik praatte er verder nooit met hen over. Ze hebben me wel verteld dat seks iets bijzonders is en dat je jezelf niet zomaar moet weggeven. Ik weet nu wat ze er mee bedoelden, maar toen niet. Want wat geef je weg? (Lees ook de pagina’s 6 en 7! De redactie) We hebben in totaal één jaar verkering gehad. Toen maakte hij het uit. We zijn nu ook geen vrienden meer. Ik zie hem nog wel eens op school, maar eigenlijk zie ik hem liever niet. Als ik alles over mocht doen, zou ik geen seks met hem hebben ge-had. Ik voelde me echt waardeloos toen het uitging. Ik was heel boos en verdrietig en ik had ruzie met mijn ouders omdat ze het niet begrepen. Kon toch gebeuren, zeiden ze. Hij was blijkbaar niet de ware. Tot ik vertelde dat ik seks met hem had gehad. Daar schrokken ze erg van en toen begrepen ze het ook beter. Vooral mijn moeder.”

‘Nah… moet kunnen’“Het is echt raar als je relatie uitgaat terwijl je seks hebt gehad. Eerst denk je namelijk dat je heel bijzon-der bent. Hij wil jóu! En nu denk ik vaak: ‘Jakkes! Ik

was de zoveelste op zijn lijstje!’. Als ik eraan denk dat hij ook met andere meisjes seks heeft gehad, word ik misselijk. Ik was dus niet zo bijzonder… Maar toen ik verkering met hem had, dacht ik daar echt niet over na. Ik was verliefd en dan denk je al heel snel ‘nah… moet kunnen…’ Maar ik had beter moeten naden-ken. Ik ben veel te ver gegaan en ik kan nu niet meer ‘exclusief’ zijn voor mijn nieuwe vriend. En dat doet best zeer van binnen.”

Ring“Nadat het uit was gegaan, zat ik echt slecht in mijn vel. Ik heb zelfs therapie gehad. De therapeut zei: ‘Het voelt zeker alsof je een schaafwond op je hart hebt? Alsof je huid van je lijf is getrokken. Je voelt je naakt, onbeschermd, onveilig, onzeker en heel kwetsbaar’. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, maar het klopt wel wat ze zei. Ik snap nu dat ik mijn zekerheid, eigenwaarde, bescherming en veiligheid van binnen had weggeven. Zo voelt het écht… Ik heb nu een nieuwe vriend, maar ik ga niet met hem naar bed. Jammer voor hem. Maar als hij écht van me houdt, heeft hij dit voor mij over en ik voor hem. Pas als ik een ring om mijn vinger heb én een knalfeest voor vrienden en familie heb gegeven, heb ik weer seks.”

Naschrift redactieJe hebt een verbintenis gemaakt door seks met elkaar te hebben. Het is belangrijk dit te erkennen als zonde en als zodanig te belijden aan God. Ook is het belangrijk dat er iemand voor je bidt om de verbinte-nis die je hebt gehad te verbreken, zodat je opnieuw, door de genade van God, vrij staat (Matheus 16 : 19).

* In verband met de privacy is een gefi ngeerde naam gebruikt.

Sanne* (17) had seks met haar vriend, maar toen maakte hij het uit… Ze legt uit hoe dat voelde. En gaat ze nu anders om met seks?

Wat is Hebron nou eigenlijk? Hebron vangt op Cura-çao kinderen op die niet thuis kunnen wonen. Op dit moment is er maar plek voor tien kinderen, maar er zijn veel meer kinderen die hulp nodig hebben. Tijd om een nieuw kindertehuis te bouwen. Het wordt een huis met negen slaapkamers, waar zestien kinderen terecht kun-nen. De kosten voor het gebouw zijn ruim 400.000 euro. Dat hebben ze niet zo maar ergens in een oude sok lig-gen. Daarom hebben we jouw hulp ingeroepen!

Ideeën

Een flink aantal jongeren heeft hun best gedaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Was jij daar niet bij maar wil je het nu wel proberen? Dan krijg je een nieuwe kans. Om je vast wat ideeën te geven belden we met Lianne, om te horen wat zij en Adrian allemaal bedach-ten. Lianne vertelt: “We wilden het hele eiland Tholen over fietsen, maar dat was niet zo bijzonder. Toen dacht Adrian aan een fiets die hij op een vakantie had gezien, die als je linksaf wilt naar rechts gaat en andersom. Met een paar vrienden heeft hij zo’n fiets in elkaar geknut-seld. We hebben allemaal sponsors gevraagd en ook nog een collectebus aan de fiets gehangen. We hebben 600 euro opgehaald. En onze actie kwam in de krant.

De afgelopen maanden riepen we jullie op om sponsoracties te houden en zo

geld in te zamelen voor gezinsvervangend tehuis Hebron op Curaçao. Degene

die het meest ophaalde zou een reis naar Curaçao winnen. En… tara!... we

hebben een winnaar. Lianne en Adrian hielden maar liefst vijf acties en gaan in

augustus naar Curaçao, om Hebron van dichtbij te zien – en om natuurlijk van

de zon te genieten. Niet getreurd als jij niet gewonnen hebt, want je krijgt

een nieuwe kans op die prachtige prijs.

Wat is Hebron nou eigenlijk? Hebron vangt op Curaçao kinderen op die niet thuis kunnen wonen. Op dit moment is er maar plek voor tien kinderen, maar er zijn veel meer kinderen die hulp nodig hebben. Tijd om een nieuw kindertehuis te bouwen. Het wordt een huis met negen slaapkamers, waar zestien kinderen terecht kunnen. De kosten voor het gebouw zijn ruim 400.000 euro. Dat hebben ze niet zo maar ergens in een oude sok liggen. Daarom hebben we jouw hulp ingeroepen!

IdeeënEen flink aantal jongeren heeft hun best gedaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Was jij daar niet bij maar wil je het nu wel proberen? Dan krijg je een nieuwe kans. Om je vast wat ideeën te geven belden we met Lianne, om te horen wat zij en Adrian allemaal bedachten. Lianne vertelt: “We wilden het hele eiland Tholen over fietsen, maar dat was niet zo bijzonder. Toen dacht Adrian aan een fiets die hij op een vakantie

Een nieuwe kans op een reis naar Curaçao!

10

REpoRTagE

Een nieuwe kans op een reis naar Curaçao!

Aan de slag!Ben je enthousiast geworden en wil jij je eigen actie organiseren? Zet dan je hersencellen aan

het werk en bedenk creatieve manieren om geld in te zamelen voor Hebron.

Meld je actie aan op de site www.vriendensponsor.nl en ga aan de slag. De actie loopt tot 1 januari 2011. En wie weet... misschien ga jij volgend

jaar net als Lianne en Adrian naar Curaçao. Het kan echt!

had gezien, die als je linksaf wilt naar rechts gaat en andersom. Met een paar vrienden heeft hij zo’n fiets in elkaar geknutseld. We hebben allemaal sponsors gevraagd en ook nog een collectebus aan de fiets gehangen. We hebben 600 euro opgehaald. En onze actie kwam in de krant. Bij volgende acties zeiden allerlei mensen: ‘Hé, jullie zijn toch van die fiets?’ Die publiciteit hielp wel!”

Stroopwafels en oliebollenTijd voor actie twee: stroopwafels verkopen. Lianne: “We hebben dozen stroopwafels opgekocht en die weer doorverkocht. Vrienden van ons hielpen mee en verkochten stroopwafels aan hun vrienden.” Bij actie vier verkochten Lianne en Adrian ook eten: ze bestelden 600 oliebollen en verkochten die. Opbrengst: € 150,-!

SportdagTussen de stroopwafels en de oliebollen door hielden ze actie nummer drie: een sportdag. “Dat vond ik de leukste actie,” vertelt Lianne. “Samen met twee vriendinnen heb ik een soort zeskamp georganiseerd, terwijl Adrian de boel in de gaten hield. De zaal konden

we gratis huren en de kinderen betaalden drie euro om mee te doen. De kinderen waren enthousiast en vertelden het thuis weer verder.” Door al het enthousiasme gingen steeds meer mensen ook hun best doen voor de sponsoractie. Zo zette de kapster van Lianne een potje neer waar haar klanten hun kleingeld in konden doen. Lianne: “Ik dacht dat honderd euro een mooie opbrengst zou zijn, maar aan het eind zat er 600 euro in!”

Sing-inActie vijf was een sing-in. “Dat was ook een beetje een bedankje voor iedereen die had geholpen,” zegt Lianne. “We hebben geen entree gevraagd, maar wel een collecte gehouden.” Met de sing-in werd de sponsoractie afgesloten. Hoe kijkt Lianne nu op de sponsoractie terug? “Het was heel intensief. Ik zit in mijn examenjaar en dat is toch al druk. Maar ik heb er geen spijt van. Ik heb geleerd te organiseren en met kinderen te werken. Dat vind ik hartstikke leuk. En we gaan naar Curaçao!”

11

A

Soms sloof je je helemaal uit voor iemand om te laten merken dat je om die persoon geeft, maar lijkt de ander totaal niet on-der de indruk. Heel irritant, maar er is een goede reden voor. Niet iedereen spreekt namelijk dezelfde ‘liefdestaal’. Terwijl de ene alleen een knuffel nodig heeft, heeft een ander behoefte aan een lang gesprek. Welke liefdestaal spreek jij?

Er zijn vijf talen van liefde die helpen je om in het gezin waar je woont duidelijk te communiceren, grenzen te respecteren en liefde te tonen. We zetten ze even op een rijtje voor je.

Wil je meer weten over de vijf talen van de liefde? Ga dan naar: www.fi velovelanguages.com/start.html

12

Naar wat voor partner ben jij op zoek? Hoe moet zij of hij er uit zien? Blond, blank? Bruin, rood? Goed humeur heb-ben? Vriendelijk en lief zijn? Dezelfde hobby’s als jij hebben? Zelfde interes-ses? Als het gaat om verkering, wie zou voor jou dan dé ware kunnen zijn? Ff een testje voor jezelf. Maak de volgende zin af: “De ware voor mij, is iemand die …………….., ………………, ……………., …………………., ……………. is.”

Wat jij hebt opgeschreven zegt veel over jezelf. De eigenschappen die jij in de ander wilt zien, zijn eigen-schappen die jij belangrijk vindt. Zo’n lijstje werkt niet. Als je allemaal eisen hebt waaraan je verkering moet vol-doen, kom je hem/haar waarschijnlijk nooit tegen. Ook is het een hele foute manier om naar ‘de ware’ te kijken.

In een relatie moet het er niet om gaan of jij de ware vindt, maar of jij de ware voor iemand anders bent. Dan is het belangrijk of jij het ervoor over hebt om misschien je dromen en doelen voor de toekomst op te geven omwille van de belangen van die ander. Stel dat jouw vriend/vriendin als doel heeft om te gaan werken voor een organisatie in Zuid-Afrika, en jouw droom is om later een eigen bedrijf in Nederland op te zetten. Dan heb je twee verschillende doelen. Welk doel is het belang-rijkst? De ware zijn betekent jezelf afvragen of je bereid

bent om te kiezen voor haar/zijn doel. Heb je het er voor over om je droom aan te passen aan die van de ander? Wil je de ware zijn voor de ander?

In een relatie draait het om de bereidheid om offers (dingen die je opgeeft of accepteert ten gunste van die ander) te brengen. Je wordt uitgedaagd om de ware te zijn juist op de momenten dat je ontzettend moeite hebt met die ander. Bijvoorbeeld als je verkering vervelende trekjes, een héél andere mening, enzovoort, heeft. Dat betekent niet dat je alles zomaar moet accepteren, maar het is wel belangrijk dat je niet alleen oog hebt voor je eigen belangen. Dat maakt jou de ware ‘ware’!

Wil de ware opstaan?

13

14

Vind je water ook zo kleurloos? Voeg dan simpel een kleurtje toe! Via icadeau.nl kun je voor € 12,95 ledlicht (Faucet Light) voor in de kraan kopen. Koud water is blauw, warm water wordt rood. Op de site staat dat het ‘functioneel is voor kinderen en voor gehandicapteninstellingen’. Maar zeg nou zelf: het is gewoon leuk… Wel eens op het Xnoizz Flevo Festival

geweest? Dit christelijke festival – met muziek, theater en nog véél meer – vindt elk jaar plaats bij Apeldoorn. Op het moment dat deze Connect wordt geschreven, is de organisatie van Flevo nog druk bezig met het boeken van interessante artiesten. Maar zeker is dat de band Leeland komt. Check de website fl evofestival.nl en koop een kaartje voor jezelf en al je vrienden…

Jippie, het is bijna strand-weer! Lekker zwemmen, zonnen, beach-volleyballen en… Twister spelen! Met deze handdoek en twee bijge-leverde opblaasbare dobbelstenen kom je de dagen op het strand wel door. Fun verzekerd. Kijk voor meer info op icadeau.nl.

Kun je ook nooit wakker worden? Met deze eendenwekker met ‘kwakgeluid’, wordt het misschien wat gemakkelijker opstaan. Je kunt de wekker voor € 15,95 bestellen via gadgetshop.nl.

Ze zijn mierzoet, zuurstok roze, immens kleve-rig en de wespen zwermen altijd om je heen… Maar wat zijn suikerspinnen toch lekker! Voor € 34,95 is deze suikerspinmachine (zie gadget-house.nl) voor jou. Beetje prijzig, wel lekker!

door. Fun verzekerd. Kijk voor meer

Wel eens van de Alpha-cursus gehoord? Deze cursus over het christelijk geloof wordt in kerken, cafés, studentenverenigin-gen, op jongerenclubs en zelfs in gevangenis-sen gegeven. Aan bod komen onderwerpen als ‘Wie is Jezus?’, ‘Bidden; waarom en hoe?’ en ‘Geneest God ook vandaag nog?’ Je hebt ook een speciale cursus voor jongeren: Youth Alpha. Interesse? Kijk op alpha-cursus.nl voor de cursus bij jou in de buurt.

Kun je ook nooit wakker worden? Met deze eendenwekker met ‘kwakgeluid’, wordt het misschien wat gemakkelijker opstaan. Je kunt

15

ConnectVerschijnt vier maal per jaar en

wordt uitgegeven door De Hoop ggz. (www.dehoop.org). Een deel van het werk van De Hoop wordt

fi nancieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk.

Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro

38.38.38. De website van Connect is www.cnct.nl.

Redactie, vormgeving en fotografi e

Medewerkers van De Hoop Media, De Hoop Preventie en

Stichting Vrienden van De Hoop.

Redactieadres Provincialeweg 70, 3329 KP in

DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356

E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet

aansprakelijk voor de uitspraken van (ex-)cliënten van De Hoop in

Connect. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie

van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden ge-

maakt door middel van druk, micro-fi lm of op welke wijze ook, zonder

toestemming van de redactie.

Druk De Hoop Grafi sch CentrumProvincialeweg 86, 3329 KP

DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333

E-mail: grafi [email protected] schcentrum.nl

ISSN 1877-5071

2e ja

arga

ng, n

umm

er 2

201

0

Een tijd lang heb ik nagedacht of ik dit jaar in mijn gemeente belijdenis zou gaan doen, of dat ik door zou gaan met de jeugdcatechisatie. Veel vragen heb ik mezelf gesteld. Mijn grootste vraag was: “Ben ik er wel klaar voor om deze stap te maken en aan de hele gemeente te laten weten dat ik echt bij God wil horen?” Ook twijfelde ik er aan of de belijdeniscatechisatie niet te moeilijk zou zijn. Ik heb gebeden voor het juiste antwoord, want ik had het gevoel dat ik zelf niet tot een besluit kon komen.

En toen… onverwacht en heel verrassend kwam er een antwoord. Ik wil dit schooljaar de HAVO afmaken door avondonderwijs te volgen. Hiervoor moet ik iedere week naar school. Maar welke avond dat zou zijn, dát was nog de vraag. Dan blijkt, kort voor de start van het schooljaar, dat de ‘avond-HAVO’ iedere maandag is, tegelijk met de jeugdcatechisatie. Terwijl de belijdeniscatechisatie op vrijdagavond is. Het kon niet duidelijker voor mij: dit is het pad waarvan God wil dat ik die insla.

Ik heb me snel ingeschreven voor de belijdeniscatechisatie. Zenuwachtig ging ik naar de eerste les…. Natuurlijk viel het mee. Ik voelde me al heel snel thuis in de groep. Het is echt gaaf om met elkaar te praten over onze relatie met God en onderwerpen als bidden, avondmaal en geloofstwijfel. Nu is het bijna zover. Aanstaande zondag doe ik belijdenis en word ik gedoopt. Ik zie er erg naar uit. Het afgelopen half jaar is mij nog duidelijker geworden dat ik echt bij God wil horen. En iedereen mag dat weten.

Jazmyn, 19

Op 28 maart 2010 heeft Jazmyn belijdenis gedaan in haar gemeente en is zij gedoopt.

Belijdenis doen? Ja? Nee? Ja!

Conny en C.T. N r.6N r.6

Ja lekker. Dat kan ik wel

waarderen in een man, hoffelijkheid.

Dit wordt echt spannend vanavond!

Nederland moet winnen!Wil je ook wat drinken?

Dat een man sportief is, vind ik ook belangrijk. Maar hij hoeft niet heel gespierd

te zijn… Nou ja, een beetje is eigenlijk wel leuk… hihi…

Een beetje gevoel voor modieuze kleding vind ik ook erg belangrijk. Eehm… samen leuke dingen doen én hij moet natuurlijk een beetje handig

zijn met klussen…

Hij moet ook zelfvertrouwen hebben, blauwe

ogen, hij moet grappig zijn, een beetje serieus op zijn tijd. En mij ook de ruimte geven om

mijzelf te ontplooien…

We zijn begonnen!

Aaahhhh… hoe kun je zo’n kans

nou laten liggen!

Sssst… kan het wat zachter?!

Kom op nou, afgeven naar van Bommel!

Ik heb maar één wens…

dat ze me niet stoort als het Nederlands elftal moet

voetballen!!!!

en jij, wat is jouw

ideale vrouw?

Einde