CONNECT 1 2009

16
JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 1 • NR 1 WWW.CNCT.NL VOORHEEN

description

CONNECT 1 2009

Transcript of CONNECT 1 2009

Page 1: CONNECT 1 2009

JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 1 • NR 1

WWW.CNCT.NLVOORHEENVOORHEEN

Page 2: CONNECT 1 2009

2

Is het verstoppen van iemands tas pesten of plagen? De tas verstoppen van je beste vriend of van die jongen die altijd al in de maling wordt geno-men, zijn twee verschillende dingen. Die beste vriend van je kan er vast wel om lachen. Maar die jongen die altijd gepest wordt, waarschijnlijk niet…

Ben jij een pestkop, de meeloper, de zwijger of… het slachtoffer?

Page 3: CONNECT 1 2009

3

THEMABen jij een pestkop, de meeloper, de zwijger of… het slachtoffer?

Page 4: CONNECT 1 2009

4

LECR

AE

Jesus was a rebel, a rene-gade, outlawA sanctified troublemaker but He never sinned, nawAnd He lived His life by a different set of Rules

No glory in meAll glory to the King on the throne (Jesus)You either love Him or leave Him alone but you can't do both

Twee teksten uit het num-mer Rebel van het gelijk-namige album van Lecrae.

Is urban music helemaal jouw ding? Dan is Lecrae echt wat voor jou. Hij doet namelijk totaal niet onder voor de grote namen uit de hiphop scéne. Sterker nog: misschien is hij wel béter. Kenners noemen zijn nieuwste al-bum Rebel zelfs het beste gospel hiphopalbum ooit gemaakt.

Lecrae Moore (zoals hij voluit heet) is een Amerikaanse rapper die al heel wat heeft meegemaakt. Als tiener was hij bepaald geen lieverdje. Maar toen hij negentien jaar was, kwam hij radicaal tot inkeer én leerde hij God kennen. In die tijd was rappen voor hem een hobby en een manier om zijn gedachten te uiten. Tijdens een christelijke conferentie werd hij aangemoedigd om het rappen serieuzer aan te pakken. Op dat moment werd zijn wereld op z’n kop gezet. Hij voegde namelijk de daad bij het woord, mét resultaat!

Snelle raps en juicy flowDoor de jaren heen zijn de skills van Lecrea zo verbeterd dat hij als eerste een platendeal kreeg bij het nieuwe label Reach Records. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is zijn derde album Rebel uit. Zijn muziek kenmerkt zich door vernieuwende beats, snelle raps in een juicy flow en hitgevoelige melodieën. En dat Rebel goed gewaardeerd wordt, zien we aan de i-tunes-charts. Daar stond deze cd namelijk op drie in de urbanchart.

Rebel?Je hebt de albumtitel Rebel al een paar keer gehoord en misschien heb je het gevoel: ‘dat klinkt toch niet écht positief...’. Tóch wel! Een rebel is iemand die niet leeft naar de normen van de gevestigde orde. Die gevestigde orde in de urbanscéne rapt vooral over uiterlijk, seks, drugs, drank en geweld. Lecrae heeft een totaal andere boodschap: het gaat in het leven niet om je kleding, bling bling en dikke auto’s, maar je geloof in Jezus. Kortom: Lecrae is duidelijk een rebel in de urbanscéne.

Inhoudelijk is Rebel een sterke plaat. Lecrae roept op om af te rekenen met verslavingen. Ook roept hij iedereen op om eerlijk te zijn over fouten die je hebt gemaakt en om hier vergeving over te vragen. Al met al is deze cd nu de vetste in dit genre met de vetste lyrics!

Lecrae, album: Rebel, 19,50 euro via www.dehoopshop.nl.

Lecrae vind je hier:www.myspace.com/lecrae, www.reachrecords.com, www.lacrearebel.com, www.gtime.nl, www.youtube.nl

Page 5: CONNECT 1 2009

5

U houdt mij vast en geeft me moedOm door te gaan als ik niet durfIk wil van U zijnU geeft me kracht en bent de vaste grondWaarop ik stevig staIk wil van U zijn, voor altijd van U zijn

Tekst uit het nummer Vaste Grond van Timon en Michiel, album ‘Tegen beter weten in’.

Timon en Michiel: het klinkt als het zoveel-ste muzikale duo à la Acda en de Munnik en Veldhuis en Kemper. En ja, ze zíjn ook het zoveelste duo maar dan nét even an-ders. Je zult van hen geen liedjes horen uit een cabaretprogramma, maar liedjes die je zingt tijdens worshipbijeenkomsten. Aan-biddingsliederen voor God dus.

Timon Borgdorff en Michiel van Heusden komen uit de Soul Sur-vivor-stal (soulsurvivor.nl). Qua stijl is hun muziek echt iets voor de Bløf- en Borsatofans. De nieuwste cd van het tweetal heet Tegen beter weten in en bevat liedjes met erg sterke teksten, net als hun vorige cd trouwens. Het centrale thema is ‘hoop’. Het zijn volgens Timon en Michiel ‘eerlijke verhalen over het volgen van God, waarbij het onderweg-zijn (het leren kennen van Jezus) net zo centraal staat als het eindpunt’. Het zijn ook goede meezingers. Vooral het nummer Vaste Grond is zo’n nummer wat je lekker mee kunt zingen. Veel plezier! :-)

Timon en Michiel, album : Tegen beter weten in, 17,95 euro via www.soulsurvivor.nl.

Timon en Michiel vind je hier:www.timonenmichiel.nlwww.myspace.com/timonmichielwww.soulsurvivor.nlwww.youtube.nl

MUZIEK

Page 6: CONNECT 1 2009

We gooien de begrippen ‘imago’ en ‘identiteit’ nogal eens door elkaar. Imago heeft te maken met hoe je op iemand anders wilt overkomen. Bijvoorbeeld door de keuzes van je kleding, muziek en vrienden. En in wat je doet of juist níet doet. Je wilt een bepaalde indruk achterlaten op mensen om je heen en daarin maak je bewuste keuzes. Het kan ook zijn dat je jezelf een imago hebt laten ‘aanpraten’. Dan kun je de stoere held zijn, terwijl je er van binnen heel anders uitziet. En dat kán wat tegenstrijdig aanvoe-len. Identiteit is als het ware een samenvatting van alle feitelijke gegevens die er over jou bekend zijn. Dus: leeftijd, geboortejaar- en plaats, aantal broers en zussen, aanleg voor creatieve vakken of juist voor wiskunde, et cetera. Logisch toch?

Iemand die van je houdt...Het mooiste is wanneer je imago overeenkomt met je identiteit. Maar helaas, we doen ons vaak anders voor dan we zijn. Zo kun je bij anderen de indruk achterlaten dat je stoer, lief, fl exibel, aardig, sterk, gevaarlijk of ongeïnteres-seerd bent, maar eigenlijk ben je dat niet. Of misschien wíl je niet zo zijn, maar probeer je zo over te komen omdat je vrienden of familie verwáchten dat je zo bent. Waarom doen we dit? Waarom laten we wie we zijn voor een groot deel bepalen door andere mensen? Je hebt dan namelijk mazzel als je mensen om je heen hebt die positief zijn, maar natuurlijk vette pech als je mensen om je heen hebt die ontmoedigend en negatief zijn. De reden is waarschijnlijk omdat we allemaal een verlangen hebben. En dat is bevestigd te krijgen dat er iemand is die van je houdt. Je wilt je gewaardeerd en geliefd voelen.

Ons diepste verlangenAndere mensen kunnen niet in je hart kijken en zien wie je écht bent. Eigenlijk is het dus niet slim om wie je bent te laten bepalen door anderen. Je kunt dit beter laten bepalen door Iemand die precies weet hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt: God. Hij heeft je gemaakt. Daarom weet Hij ook precies wat er in je hart leeft en waarom je doet zoals je doet. Dat klinkt gaaf, maar ook weer eng. God weet immers precies wat jouw redenen zijn om bepaalde keuzes te maken. Het gave is dat Hij ook weet dat ons diepste verlangen is: geliefd te worden. En dat doet Hij graag! Dat lees je overal in de Bijbel terug. En gelukkig maar dat nóóit ook maar iets ons zal kunnen scheiden van deze liefde (zie Romeinen 8). God blijft áltijd van ons houden. Als je daarin gelooft en aan als je aan God vraagt of Hij wil laten zien wie je bent.... wauw! Dan zul je nog wel eens versteld kunnen staan over hóe bijzonder je bent!

Lezen: Romeinen 8: 35-39

6

wo

or

dwij

s

Page 7: CONNECT 1 2009

7

De Hoop ggzDe Hoop is een christelijke instelling in de geestelijke gezondheidszorg die kinderen, jongeren en volwas-senen helpt. Hierbij kun je denken aan volwassenen die verslaafd zijn geraakt aan alcohol of drugs of bijvoor-beeld last hebben van een depressie of burn-out. Ook helpt De Hoop jóngeren die verslaafd zijn en kinderen met bijvoorbeeld ADHD. Daarnaast doet De Hoop nog veel meer. Kijk maar eens op www.dehoop.org.

ChrisChris – voorheen Stichting Chris – is sinds 2007 onder-deel van De Hoop ggz. De naam Chris blijft gewoon bestaan. Onder deze naam geeft Chris pastoraat en advies aan kinderen, tieners én ouders. Dit betekent dat zij met al hun vragen, problemen en verhalen bij Chris terecht kunnen: vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week én anoniem. Dit geldt dus ook voor jou!

De Hoop, Chris, Connect, Str8!... SORRY?!

Connect Connect, dus het blad dat nu voor je ligt, is het nieuwe jongerenblad van De Hoop en valt vier keer per jaar bij jou op de deurmat. We proberen in dit blad over allerlei onderwerpen te schrijven die jou interesseren op het gebied van muziek, fi lms en gadgets. Daarnaast kom je verhalen tegen van jongeren die verslaafd zijn geweest of die andere problemen hebben, een stukje bijbelon-derwijs en een helpdesk.

Een aantal van jouw leeftijdsgenoten bedenkt samen met ons (de redactie) wat er in Connect komt. Wil je zelf ook meedenken? Laat het ons even weten via [email protected]. De website van Connect is trouwens www.cnct.nl.

Str8!Tot eind vorig jaar had De Hoop een ander jongerenblad: Str8! (straight). Door de fusie tussen De Hoop en Chris (check de tekst hieronder voor meer info) hebben we ervoor gekozen om te stoppen met de Str8!. In plaats daarvan ontvang je het blad dat je nu in je handen hebt: Connect dus.

De ene keer noemen we in dit blad De Hoop en de andere keer Chris. En was er eerst niet Str8! in plaats van Connect? Tja… we geven het toe. Het is soms best een béétje verwarrend. Daarom zetten we op deze pagina voor jou op een rijtje wie nu eigenlijk wat doet, waarom deze organisaties doen wat ze doen, welke bladen ze uitgeven én wat jij hier nu precies aan hebt.

THEMA

Waar moet Connect over

schrijven? Denk mee en laat je mening horen via

[email protected]!

Waar moet Connect over

schrijven? Denk mee

ervoor gekozen om te stoppen met de Str8!. In plaats daarvan ontvang je het blad

Page 8: CONNECT 1 2009

8

Ik kreeg alleen ma ar meer problemenGerco was verslaafd aan blowen

8

Page 9: CONNECT 1 2009

9

“Ik blowde erg veel omdat ik er rustiger van werd. Ik voelde me er beter door. Meestal is het namelijk een grote chaos in mijn hoofd omdat ik PDD-NOS heb”, vertelt Ger-co. PDD-NOS is een vorm van autisme. In het kader lees je hier meer over. Voor Gerco betekent het hebben van PDD-NOS in elk geval dat hij slecht tegen plotselinge verande-ringen kan. “En ik kan me niet goed concentreren.”

Met vriendenGerco rookt zijn jointjes meestal ’s avonds. “Eerst liet ik mijn wiet door anderen halen. Ik ben namelijk te jong om wiet te kopen. Ik hing gewoon wat rond bij een coffeeshop. Wanneer iemand naar binnen ging, vroeg ik aan die persoon om ook wat wiet voor mij te kopen. Later heb ik mijn identiteitskaart ‘aangepast’. Toen kon ik mijn jointjes zelf kopen.”

Wanneer ik wilde…De ouders van Gerco weten dat hij blowt. “Ik stal geld van hen om wiet en alcohol te kopen. Zo zijn ze erachter gekomen. Ja, dat was natuurlijk ruzie. Het ging sowieso

al helemaal niet lekker thuis, want ik luisterde niet naar mijn ouders. Ik kwam en ging wan-neer ik dat zelf wilde. Ik hield totaal geen rekening met hen en ook niet met mijn broer en zus.”

Leuk is andersHet verslaafd zijn aan blowen heeft veel consequenties voor Gerco. “Het ging al niet lekker door die PDD-NOS, maar door het blowen kreeg ik alleen maar méér problemen. Ik zit dus nu bij De Hoop en daar baal ik eigenlijk wel van. Ik ben één van de jongsten hier. Ook is mijn geheu-gen achteruit gegaan. Ik doe nu voor de tweede keer 3 HAVO, maar ik weet niet of ik het nu wel red. Kortom: leuk is anders. Ik wil écht van mijn verslaving af… wat van mijn leven maken.”

Gerco (15) houdt van muziek – reggae en Nederhop – en woont tijdelijk bij De Hoop. Hij is namelijk verslaafd geweest aan blowen.

Ik kreeg alleen ma ar meer problemen

INTERVIEW

door die PDD-NOS, maar door het blowen kreeg ik alleen maar méér

Page 10: CONNECT 1 2009

10

Tijd voor actie: organiseer een bene�ietdiner voor

De Hoop in slechts stappen!

Heb je vragen?Mail ons via [email protected]. Geen vraag is te gek...

Heb je vragen?Mail ons via [email protected]. Geen vraag is te gek...

1010

Heb je vragen?Mail ons via [email protected]. Geen vraag is te gek...

Menu: een voorbeeld

Tomatensoep met le

kker veel vermice

lli (uit blik)

Pasta met rode sau

s en niet al tevee

l groenten

Met strooikaas, salade

en ketchup

IJs met vruchtjes!

Koffi e en thee

Prijs per persoon (s

chatting): 3,50 e

uro.

Als mensen 7,50 e

uro betalen,

maak je dus 4 eu

ro winst voor De

Hoop!

Tijd voor actie: organiseer een bene�ietdiner voor Tijd voor actie: organiseer een bene�ietdiner voor Tijd voor actie: De Hoop in slechts stappen!

21

Brief en handboek downloaden Groep vrienden enthousiast maken

Page 11: CONNECT 1 2009

11

Tijd voor actie: organiseer een bene�ietdiner voor

De Hoop in slechts stappen!

Stap 1: Brief en handboek

downloaden

Ga naar www.cnct.nl en download de

juiste brief. Deze brief heb je nodig om

toestemming (en een locatie) te krijgen

van je gemeente/kerk/ouderling/ou-

ders voor het organiseren van het diner.

Heb je toestemming? Download dan het

handboek. In dit handboek staat uitge-

breid beschreven hoe je het diner kunt

organiseren. Wel zo makkelijk!

Stap 2: Groep vrienden

enthousiast maken

Het organiseren van het diner is het

leukste wanneer je dit doet met vrien-

den. Je zult zien dat het niet zo moei-

lijk is om hen mee te laten helpen. Als

jij enthousiast bent, worden zij ook

vanzelf enthousiast! We raden je aan

om minimaal vier vrienden te zoeken

die mee willen doen.

Stap 3: Mensen uitnodigen

en geld innenJe kunt de uitnodigingen zelf maken

van papier, maar je kunt ook ge-

woon een mailtje rondsturen. In het

handboek vind je hiervoor een voor-

beeldtekst. Zorg ervoor dat mensen

– wanneer ze zich opgeven – zo snel

mogelijk betalen. Van dit geld kun jij

de boodschappen doen.

Stap 4: Menuutje maken

en boodschappen doen

Een menu maken hoeft niet moei-

lijk te zijn, kijk maar naar het

voorbeeldje op deze pagina. In het

handboek staan nog meer menusug-

gesties, googlen helpt ook en nou

ja, moeders weten vaak ook veel �.

Even een lijstje maken en dan naar

de supermarkt. Als je slim bent,

regel je iemand met een auto om de

boodschappen te vervoeren.

Stap 5: Zaal aankleden,

koken en eten!En dan is het zover: zaal leuk aan-

kleden (zie voor tips het handboek),

eten op tafel zetten en genieten maar!

Daarna niet vergeten een leuke foto te

maken en die te mailen naar

[email protected]. De winst kun je over-

maken op giro 38.38.38, het reke-

ningnummer van De Hoop.

Waarom zou ik dit doen?

Niet alle hulp die De Hoop

biedt wordt vergoed door de

overheid. Een aantal projecten

kan De Hoop alleen voortzetten

door giften. Met het geld dat jij

en je vrienden bij elkaar sparen,

help je De Hoop dus bij haar

werk. Gaaf toch!

Heb je vragen?Mail ons via [email protected]. Geen vraag is te gek...

5

3 4 5

ACTIE

Mensen uitnodigen en geld innen

Zaal aankleden, koken en eten!Menuutje maken en

boodschappen doen

Page 12: CONNECT 1 2009

12

Ik ben veel te lang! Volgens de dokto-ren ben ik ook nog lang niet uitge-groeid. Ik schaam me ervoor, want door mijn lengte val ik op. Ik ga krom lopen om minder lang te lijken, maar daar-door krijg ik weer last van mijn rug.

Tjsa, aan je lengte is niet zoveel te doen. We kun-nen moeilijk zeggen ‘knip er maar een stukje vanaf’. Wat we wel weten, is dat je niet de enige ‘lange’ bent in ons land. Oók niet als vrouw! Als je googlet op ‘lange mensen’ kom je heel veel tips en adviezen tegen. Maar of je nu lang bent of klein, dik of dun, bruin of wit… die uiterlijke dingen zijn maar bijzaak. Als je jezelf daarop focust, kom je in een negatieve spiraal terecht. Je bent een schepsel van God en daar mag je trots op zijn! Bekijk jezelf eens zoals Hij jou ziet. Hij heeft jou bijna goddelijk gemaakt en gekroond met heerlijkheid en luister (Psalm 8:6). Dus pak jezelf even fl ink aan en ga ervoor!

Helpdesk

Hey, ik ben een meisje van veertien. Ik ben verliefd op een jongen, maar hij is geen christen. Wat moet ik doen?

In de tijd van de Bijbel werden er ossen gebruikt om te ploegen.Deze beesten kregen een houten juk (soort balk) op hun nek waar de ploeg aan was bevestigd. Het was erg belangrijk dat de ossen even groot waren. Het juk zou anders scheef gaan hangen met alle gevolgen van dien. Zo kreeg de ene os pijn omdat hij urenlang scheef moest lopen, de andere raakte oververmoeid omdat hij dubbel zo hard moest lopen en rechte ploeg-sporen maken lukte ook niet.

De apostel Paulus haalt in de Bijbel (2 Korinthiërs 6:14) dit voorbeeld aan als hij uitlegt waarom het niet goed is om als christen een relatie aan te gaan met een niet-christen. Door de ongelijkheid is samenwerken bijna onmogelijk. Dit betekent niet dat je niet met een niet-christen kunt omgaan. Wat Paulus bedoelt, slaat op je uiteindelijke leefrichting: de zin en het doel van je leven. Als christen leef je voor God, als niet-christen doe je dit niet. Je vormt dus geen eenheid en dit is een slecht fundament voor je relatie. Enne, een relatie is géén evangelisatieproject....

Page 13: CONNECT 1 2009

13

Hoe oud moet je zijn, voordat je aan een verkering mag beginnen??

Voor veel jongeren is het hebben van verkering zoiets van ‘gezellig, ik heb iemand’. Wij zijn ervan overtuigd dat het doel van verkering is om te ontdekken of je een heel leven samen wilt zijn. Dan moet je dus wel de leeftijd hebben om dit te kunnen beoordelen. Ben je tussen de twaalf en zeventien jaar, dan zijn andere dingen belangrijker zoals school, studie en werk. Wij raden je dus aan om niet te vroeg aan verkering te beginnen en jezelf bewust te zijn van het doel van je verkeringstijd.

Helpdesk

Ik heb een vriendje die meer met me wil doen, dan ik zelf wil. Wat moet ik doen? Ik wil hem niet kwijt!

Allereerst: een échte vriend houdt rekening met je en zal je nooit dwingen of van je verlangen dat je over jouw grenzen gaat. Als dat wel het geval is… in hoeverre houdt hij dan echt van je? Jij bepaalt je grenzen. Een tip: praat met je vriend en bepaal samen jullie grenzen. Maak praktische afspraken tot hoever je samen wilt gaan. Betrek ook God hierbij! Afspraken kunnen zijn: niet strelen, niet samen op bed liggen, et cetera. Wees concreet, noem de dingen bij hun naam. Het maken van afspraken getuigt van respect voor jouw gevoelens en die van je vriend. En houd elkaar dan ook aan die afspraken. Wil je vriend over dit on-derwerp niet met je in gesprek gaan en/of blijft hij over je grenzen gaan, vraag jezelf dan eens af of deze vriend je vriend moet blijven.

HELPDESK

Meer weten over seksualiteit? Kijk op www.chris.nl! Heb je concrete vragen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Je krijgt altijd antwoord.

Meer weten over

Page 14: CONNECT 1 2009

14

Connect op je iPodVoor wie een iPhone net iets te duur is, heeft Apple de iPod touch. Ook al kun je er niet mee bellen, je kunt er veel meer mee dan alleen naar muziek luisteren. Eigenlijk is het een kleine zakcomputer met draadloos internet en een aantal standaard programma’s voor e-mail, agenda, websurfen et cetera. Daarnaast kun je via de zo-genaamde Appstore extra programma’s downloaden. Er is keus uit zo’n 10.000 programma’s die je vaak gratis of voor een laag bedrag kunt installeren. Het aanbod bestaat vooral uit games en daarmee wordt de iPod touch een concurrent voor de Nin-tendo DS en de PSP. Een leuk spel dat sinds kort beschikbaar is, is SimCity. Volgens de makers doet het niet onder voor SimCity 3000 voor de PC. Verder zijn er ook Nederlandse programma’s gratis te downloaden, zoals Buienradar, Nu.nl en een Hyves-programma. Vergeet alleen niet om je eerst aan te melden voor de speciale Connect-Hyves.

END OF THE SPEAROp zoek naar een goede evangelisatie-fi lm? End of the spear is er zo’n eentje. De fi lm – een waargebeurd verhaal – gaat over vijf jonge mannen die een nogal gewelddadige Indianenstam in Ecuador met het evangelie proberen te bereiken. Ze worden vermoord. Maar dan vindt er een radicale ommekeer plaats bij de Indianen en krijgt de fi lm een onverwachte wending… De dvd kost 9,95 euro en je kunt deze kopen bij de meeste evangelische boekhandels of via www.dehoopshop.nl.

Op zoek naar een goede evangelisatie-fi lm? End of the spear is er zo’n eentje. De fi lm – een waargebeurd verhaal – gaat over vijf jonge mannen die een nogal gewelddadige Indianenstam in Ecuador met het evangelie proberen te bereiken. Ze worden vermoord. Maar dan vindt er een radicale ommekeer plaats bij de Indianen en krijgt de fi lm een onverwachte wending… De dvd kost 9,95 euro en je kunt deze kopen bij de meeste evangelische boekhandels of via www.dehoopshop.nl.

Nederlanders kunnen niet googelen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen Google gebruiken om naar hun

favoriete website zoals Hyves of Marktplaats te gaan. Blijkbaar heeft de

adresbalk in de browser afgedaan en is het veel makkelijker via Google

te zoeken dan al dat gedoe met http's en www's.

Als je de website van Connect zoekt, hoef je trouwens niet te googelen.

Voer eenmalig www.cnct.nl in en voeg deze meteen toe aan je favorie-

ten. Op de site van Connect vind je, naast alle artikelen, ook de links uit

deze rubriek.

Vliegtuigjes gooienDe meeste scholen stellen het niet echt op prijs als je met vliegtuigjes in de klas gooit. Maar de Middlesex University juist wel! Daar is het een wetenschap en wordt bestudeerd welke vouwvliegtuigjes het beste en het snelste kunnen vliegen. Voor het onderzoek was het nodig een lanceerplat-form voor vouwvlieg-tuigjes te bouwen. Deze Electric Paper Plane Launcher is nu te koop voor zo’n 15 euro. Voor dat geld moet je hem zelf in elkaar knutselen. Maar dan houd je je dus wel met échte wetenschap bezig.

FILMS/TIPSConnect op je iPodVoor wie een iPhone net iets te duur is, heeft Apple de iPod touch.

FILMS/TIPSFILMS/TIPS

Page 15: CONNECT 1 2009

15

We hebben een deadline te halen!

ConnectVerschijnt vier maal per jaar en

wordt uitgegeven door De Hoop ggz (www.dehoop.org). Een deel van het werk van De Hoop wordt

fi nancieel ondersteund door Stich-ting Vrienden van De Hoop in Dor-

drecht. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk. Giften voor De Hoop kunnen wor-

den overgemaakt op giro 38.38.38. De website van Connect is

www.cnct.nl.

Redactie, vormgeving en fotografi e

Medewerkers van De Hoop Media, De Hoop Preventie en Stichting

Vrienden van De Hoop.

Redactieadres Provincialeweg 70, 3329 KP in

DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356

E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aanspra-

kelijk voor de uitspraken van (ex)cli-enten van De Hoop in Connect. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken.

Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder toestem-

ming van de redactie. Bij toegestem-de plaatsing, moet er sprake zijn van

uitdrukkelijke bronvermelding.

Druk De Hoop Grafi sch CentrumProvincialeweg 86, 3329 KP

DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333

E-mail: grafi [email protected] schcentrum.nl

ISSN 1877-5071

co

nn

ect

blo

g

COLOFONCOLOFONCOLOFON

De laatste tijd heb ik het ontzettend druk. Het lijkt wel alsof iedereen verslagen aan mij geeft. Daarna moet je weer een werkstuk maken over een onderwerp dat je totaal niet boeit. En nu weer een stukje voor Connect. Allemaal leuk enzo: prima! Alleen vergeet ik per ongeluk expres mijn huiswerk te maken… Daar heb ik ook een soort deadline voor. Maar ja, er was een leuke fi lm op tv. Deadline gemist!

Ik kom vaak thuis van een lange dag. Tot 16.00 uur op school en dan de rest van de middag bij een vriendin voor een stom scheikundeverslag. Als ik dan een-maal thuis ben schrok ik mijn eten naar binnen en daarna moet ik wéér weg. En als ik dan weer thuis kom (moe, bezweet en hijgend) wil ik neerkwakken op de bank of in bad. En daarna wil ik slapen. Maar dat kan niet, want ik moet mijn huiswerk maken. Ik ren naar boven. Na ‘even mijn mail ophalen‘ (oftewel mijn mail ophalen + hyven + msn-en) ga ik mijn huiswerk maken. Als ik dan een blik op de klok werp, laat ik de helft zitten, en weet ik: ik haal een onvoldoende voor m’n wisknudde repetitie. En daar stond ik sowieso al niet zo goed voor…

Als ik op Wikipedia zoek wat een deadline precies inhoudt, dan wordt er gespro-ken over een planningsproces. ‘Een deadline is typisch onderdeel van een plan-ningsproces, bijvoorbeeld bij studieplanning. Bij het aanleren van studievaar-digheden leert de student om te gaan met deadlines, en zo te plannen dat de uit te voeren werkzaamheden evenwichtig worden verdeeld over de beschikbare tijd. Blablabla…’

Maar dat is het nou juist: ik kan niet plannen. En mijn prioriteiten liggen al he-lemaal ergens anders. Waardoor ik – alweer – mijn deadline vergeet…

YentlLeeftijd: 14 jaarHobby’s: krabbelen (Hyves), toneel spelen, zingen, dansen, chocolade eten en nog véél meer…

co

nn

ect

blo

gc

on

nec

t b

log

1e ja

arga

ng, n

umm

er 1

200

9

Page 16: CONNECT 1 2009

Ik merk dat ik me de laatste tijd wat rot

voel…

...zo ontevreden over mezelf

…Ik heb gewoon het gevoel dat ik altijd alles

fout doe!

…En ik hoor er niet echt bij. Ben niet de

populairste van de klas, zeg maarKom op

nou!

Soms vraag ik mezelf af of ik er wel mag zijn, ofzo. Of er

überhaupt wel iemand is die naar me luistert

En jij?

HuH... o doe maar een colaatje

Conny en C.T. N r.1N r.1

Einde