Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

54
SPANJE

description

 

Transcript of Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Page 1: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

SPANJESPANJESupplement PerswijnBij jaargang 28 - Nr. 6 I Oktober 2015 I Adviesprijs € 4,95

Page 2: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

INDICACIONES GEOGRÁFICAS PROTEGIDAS / VINOS DE LA TIERRA

Page 3: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Inhoud

Kaart Spanje 2

Voorwoord 4

Inleiding 5

Beste prijs-kwaliteit: Bodegas Nairoa Alberte 2013 10

Mousserend met importeur Winnaar: Gramona Gran Reserva Brut “Celler Battle” 2004 11 Eervolle vermeldingen 12

Beste mousserende wijn zonder importeur:

The Snob “Black tie” Reserva 15

Wit boven € 7,50 Winnaar: Granbazán Etiqueta Ámbar 2014 16 Eervolle vermeldingen 17

Wit t/m € 7,50 Winnaar: Abellio Albariño 2014 21 Eervolle vermeldingen 22

Wit zonder importeur Winnaar: Aurea Lux Leive Paradigma 2013 24 Eervolle vermeldingen 25

Rood boven € 20,- Winnaar: Dominio de Pingus Psi Peter Sisseck 2012 28 Eervolle vermeldingen 29

Rood boven € 10,- t/m € 20,- Winnaar: Son Prim Cabernet 2010 35 Eervolle vermeldingen 36

Rood t/m € 10,- Winnaar: Bodegas Carchelo Altico 2012 41 Eervolle vermeldingen 42

Rood zonder importeur Winnaar: Virgen de la Asunción El Canto del Ángel 2012 44 Eervolle vermeldingen 45

Rosé Winnaar: Marqués de Cáceres Excellens Rosado 2014 47 Eervolle vermeldingen 48

Zoet / Versterkt Winnaar: El Maestro Sierra Pedro Ximénez 50 Eervolle vermeldingen 51

Verkoopinformatie en toelichting prijscategorieën 53

Colofon

Omslag:Fernando Madariaga / ICEX

Page 4: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Het Spaanse Wijnconcours: een prachtig platform voor wat er in Spanje op wijngebied gebeurt. Onlangs was ik nog op bezoek in de streek waar Cava wordt gemaakt, en in Priorato. Twee gebieden die model staan voor de Spaanse wijnbouw: innovatief, modern, dynamisch, maar tegelijk met respect voor tradities. Allebei ook streken waar veel gebruik wordt gemaakt van lokale, eigen druiven, maar waar toepassing van internationale druiven niet wordt geschuwd. Waar wordt gewerkt met respect voor het terroir, en met het besef dat je alleen zo uitmuntende wijnen kunt maken. De producenten en wijnmakers hebben zich opengesteld voor internationale kennis en invloed, maar met behoud van de eigen identiteit, en de successen zijn evident. Denk aan Rueda Verdejo, Albariño uit Rías Baixas en heerlijke Monastrell uit Jumilla. In dit boekje hebben we de mooiste wijnen uit deze en alle andere Spaanse streken voor u op een rijtje gezet. Veel leesplezier gewenst!

Ronald de GrootHoofdredacteur

VoorwoordRonald de Groot

Fernando Madariaga / ICEX

Page 5: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Wijnland Spanje anno 2015: betrouwbare kwaliteit en vernieuwing waar mogelijk

Na drie eerdere, succesvolle concoursen in 2008, 2010 en 2012, was 2015 het jaar van alweer het vierde Spaanse Wijnconcours. Perswijn organiseerde dit wederom in sa-menwerking met ICEX/Vinos de España. Een mooie proeverij van Spaanse wijnen, om het allerbeste uit dat land voor het voetlicht te halen. In dit supplement vindt u de eindselectie: het mooiste wat het bijzondere wijnland Spanje ons te bieden heeft.

Algemeen 5

Het Spaanse Wijnconcours is voor ons hét moment om te kijken hoe het staat met de nieuwste ontwikkelingen in de Spaanse wijn. Spanje doet het op alle fronten goed: bekende streken moderni-seren en verbeteren hun wijnen continu. Nieuwe streken komen op, vooral bij de witte wijnen. De crisis heeft gezorgd voor een pas op de plaats, en heeft een eind gemaakt aan het uitbundig aanplanten van nieuwe wijngaarden. Ondertussen zijn biologische wijnen, bijvoorbeeld van de hoogvlakte, gestaag in opkomst. Het land scoort daar goed mee, mede gehol-pen door het mooie, droge klimaat, waar-door de ziektedruk heel klein is. Het zorgt ervoor dat Spanje goede en betaalbare

biologische wijnen kan maken, en dat le-vert een voorsprong op op andere lan-den.

LaNd VaN CONStaNtENHet is voor ons altijd een grote eer om

in samenwerking met ICEX/Vinos de Es-paña het Spaanse Wijnconcours te orga-niseren. Spanje is zo’n constante in wijn-land, dat het goed is om elke paar jaar weer even te beseffen wat hier allemaal voor moois vandaan komt. Spanje kent een bijzondere, heel eigen wijndynamiek. Maar het is ook land van betrouwbare wijnstijlen en -kwaliteiten. Wijnen waar consumenten blindelings op kunnen ver-trouwen, en die dus niet met alle winden

ICEX

Page 6: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

6 Algemeen

meewaaien. Rijping op eikenhouten va-ten is daar een mooi voorbeeld van. Al decennia voordat rijping op eiken vaten in zwang raakte – zo’n beetje in de jaren negentig van de vorige eeuw – werden wijnen in streken als Rioja gerijpt op bar-riques, vaten van 225 liter. Deze houtrij-ping was dan ook onlosmakelijk verbon-den met de stijl van de wijnen uit deze streek. Na de wereldwijde hype van hout-rijping is deze nu plotseling weer ‘uit de mode’. Terwijl iedereen weet dat een zorgvuldige houtrijping druiven als char-donnay, tempranillo of cabernet sauvig-non veel goed kan doen. Gelukkig zijn er dan toch weer de Spaanse, klassieke wijn-streken, die gewoon vasthouden aan hun rijping op vat, en de bijbehorende ter-men op het etiket. Spanje is namelijk een van de weinige wijnlanden waarbij wijn-streken op het etiket aangeven of een wijn op hout gerijpt is, en hoe lang, met de termen ‘Crianza’, ‘Reserva’ en ‘Gran Re-serva’. Een duidelijkheid die een verade-ming is in een wijnwereld waarin alles voortdurend verandert. Heerlijk voor de wijndrinker: ‘what you see is what you get’.

Maar dat wil niet zeggen dat de bo-dega’s stil staan. Moderne vinificatie zorgt voor nog meer fruit in de wijnen, zodat ze zelfs na rijping op barrique een prachtige balans hebben tussen hout en fruit. Bij veel topwijnen is het Amerikaanse eiken (deels) vervangen door het wat subtielere Franse hout, waardoor de wijnen wat meer finesse hebben. Dit is een belang-rijke, aantrekkelijke eigenschap op de in-ternationale wijnmarkten.

CONSOLIdatIE VERStERKt POSItIE WIjNStREKEN

Op allerlei fronten is inmiddels een tijd van consolidatie aangebroken. Het laatste decennium van de vorige eeuw en het eer-ste van deze eeuw werden gekenmerkt door een onstuimige groei en uitbundige investeringen. Dit laatste vaak ook door on-dernemers van buiten de wijn, zoals bouw-bedrijven. In sommige projecten werden hoge bedragen gestoken; bedragen die met het maken van wijn moeilijk terug te verdienen zijn. De wereldwijde (financiële) crisis was voor dit type bedrijven dan ook nogal eens de nekslag. De banken konden de hoge schulden niet meer accepteren, en

Patricia R. Soto / ICEXPatricia R. Soto / ICEX

Page 7: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Juan Manuel Sanz / ICEX

Page 8: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

8 Algemeen

eisten een oplossing. Een oplossing die vaak moest komen van producenten die al jaren in de wijn actief waren, en die het klappen van de zweep kenden. Die hun ver-koopkanalen hadden, en dus de voorheen onverkochte wijnen wél konden verkopen. Deze producenten plukken nu de vruchten van de overmoedige expansie van hun voorgangers. De wijngaarden die in de nieuwe projecten werden aangeplant, in ‘booming’ streken als Priorato, Ribera del Duero of Somontano, komen nu op een leeftijd dat ze mooie wijnen gaan produce-ren. Voor deze bijzondere wijngebieden een groot voordeel, evenals voor de wijn-makers. De kwaliteit van de wijnen stijgt, er hangen geen grote onverkochte voorraden meer boven de markt en de gebieden ko-men tot rust.

EIgEN dRuIVEN SChIttERENEen andere, belangrijke ontwikkeling

is het doorzetten van de trend naar meer ‘eigen’ Spaanse druiven, die zich vrijwel overal in het wijnland voordoet. Het posi-tioneert de wijnstreken op een unieke manier. Exponenten bij deze ontwikke-ling zijn verrassend genoeg vooral een aantal witte druiven. Wellicht omdat de groei van de consumptie eveneens vooral bij witte wijnen zit, ook op de Nederland-se markt. Denk aan druiven als albariño, verdejo, godello en xarel.lo. Albariño is de grote icoondruif van Rías Baixas, qua wijnprijzen dé successtreek van de noord-westelijke regio Galicië. Het succes van Rías Baixas straalt ook uit naar de omlig-gende streken, zoals Monterrei en Ribei-ro. Wijnstreken die op hun beurt weer een druif als treixadura gebruiken, die wijnen oplevert met diepgang en structuur. Monterrei blinkt uit in betaalbare wijnen.

Ribeiro, sterk vertegenwoordigd in onze proeverijen voor het Spaanse Wijncon-cours, probeert nadrukkelijk om Rías Baixas naar de kroon te steken in kwaliteit en in prijs. Inmiddels met het nodige suc-ces. En laten we ook de nieuwe noord-westelijke sterdruif niet vergeten, de go-dello. De bijzondere wijnen van Ribeira Sacra en de wat bekendere uit Valdeorras ontlenen hun karakter aan deze sappige druif. Zelfs de streek direct naast Valdeor-ras, Bierzo, ruilt een deel van zijn blauwe mencíadruif in voor witte godello – zo po-pulair is deze inmiddels geworden.

Een verhaal op zich is het succes van de verdejo, dé druif van Rueda. Rueda heeft met zijn lekkere verdejowijnen, die mooie zuren en een goede kracht heerlijk combineren, een zeer vooraanstaande positie op de Nederlandse markt verwor-ven voor droge witte wijnen. Het laat zien dat ook de wijndrinkers openstaan voor dit soort ‘nieuwe’ Spaanse witte druiven en wijnen. En het is de kracht van de Spaanse bodega’s dat ze hier naadloos op in weten te spelen. Constante en be-trouwbare kwaliteit maken, en vernieu-wen waar het mogelijk en nodig is.

Patricia R. Soto / ICEX

Page 9: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Algemeen 9

Het systeemVoor het concours werden importeurs en wijnproducenten in Spanje uitgenodigd hun beste wijnen boven de € 4,75 in te zenden. Een deskundige jury van sommeliers, wijnschrijvers, importeurs en wijnhandelaren boog zich over het uitgebreide aanbod. In totaal werden dit jaar bijna 800 verschillende flessen ingezonden en blind geproefd. In dit supplement vindt u de mooiste wijnen, met proefnotities en commentaren.

Voor de uitslag van het concours hebben we de wijnen ingedeeld in verschillende categorieën. Alle ingezonden wijnen voor rood en wit zijn opgesplitst in prijscategorieën, waarbij is uitgegaan van de verkoopprijs van de wijnen. Bij de kleuren rood en wit en bij Cava is er tevens een categorie voor niet-geïmporteerde wijnen. Dat geeft bodega’s in Spanje de gelegenheid bijzondere producten onder de aandacht te brengen. Het aantal door Spaanse bodega’s ingezonden wijnen was dit jaar hoger dan bij vorige edities. Veel bodega’s zijn er in geïnteresseerd om de Nederlandse markt te betreden. Een flink aantal van deze wijnen in de proeverij vielen op door hun zeer goede prijs/plezier-prestatie.

Voor toelichting van de prijscategorieën: zie pagina 53.

De uitslagDe proeverijen zijn afgesloten met ‘finaleproeverijen’. De wijnen in de verschillende categorieën met de hoogste scores werden hierbij blind naast elkaar gezet om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Deze winnaars worden op de komende pagina’s extra in het zonnetje gezet. De overige finalewijnen krijgen een eervolle vermelding. Het krijgen van een eervolle vermelding is al een prestatie op zich.

De proevers Meegeproefd hebben onder andere Esmée Langereis (Elle Eten, Harper’s Bazaar), Lars Daniëls MV (redacteur Perswijn), Ronald de Groot (Perswijn), Sjoerd de Groot (Perswijn), Marc Collard (importeur, Vinoblesse), Niek Beute (sommelier en publicist).

Page 10: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

10 Beste pr i j s -k wal i te i t

Bodegas Nairoa Alberte 2013

De Galicische wijnstreek Ribeiro vinden we rond de fraaie stad Ourense, zo’n 80 kilometer vanaf de Atlantische kust. Het ligt dus wat verder van zee dan het befaamde wijngebied Rías Baixas, dat zich voor een groot deel direct aan de kust bevindt. Deze ligging zorgt voor nét even wat hogere temperaturen in Ribeiro en, niet onbelangrijk, ook minder overvloedige regenval. Daarmee komt er ruimte voor andere druiven dan de in Rías Baixas zo populaire albariño. Ribeiro is dan ook dé streek van de treixadura, die de wijnen veel kracht en structuur geeft. Dat zorgt voor prachtige wijnen, die naar onze smaak eigenlijk niet onderdoen voor die van Rías

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Bodegas Nairoa, S.L.Ribeirotreixadura, albariño, ladozacht en weelderig, peer en rijpe appel, gele pruimen, breed, mond-vullend, spannendWeldam Wines BV, € 8,99 (zie ook pagina 19)

Baixas. Maar omdat Ribeiro nog ietsje onbekender is, zijn ze te koop voor aantrekkelijke prijzen. Dat de wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit deze streek komt, is dan uiteindelijk niet zo’n grote verrassing. Bodegas Nairoa maakt aantrekkelijke, en tegelijk opmerkelijk betaalbare witte wijnen. Nairoa heeft zijn wijngaarden op de oevers van de rivier de Arnoia, waar zich fraaie granietterrassen bevinden, die de wijn een bijzondere kracht en intensiteit geven. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 300 meter, wat zorgt voor een mooie nachtelijke afkoeling, en aromatische wijnen met mooie zuren. Een heerlijk glas wit, van grote klasse.

Page 11: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Winnaar Mousserend, met impor teur 11

Gramona Gran Reserva Brut “Celler Battle” 2004

In de Cavastreek vinden we een aantal pro-ducenten die gespecialiseerd zijn in grote hoeveelheden merkwijn, met een wereld-wijde distributie. Daarnaast zijn er in de ca-vaproductie ook nog altijd bijzondere fami-liebedrijven actief, die van generatie op generatie streven naar perfectie en het ma-ken van uitzonderlijke wijnen. Gramona is zo’n typisch familiebedrijf. In 2006 vierde de vijfde generatie het 125-jarig bestaan van de bodega. Het heeft 150 hectare wijngaar-den; deels in eigen bezit, deels onder con-trole van de wijngaardspecialisten van de familie. Deze zijn gespecialiseerd in duur-zaam wijngaardbeheer, en ook de nieuwe kelder is helemaal gebouwd volgens de

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:

Gramona S.A.Cavaxarel.lo, macabeogerijpt, rokerig, breed, prachtige mousse, mooi uitgesproken, toast, lengte, fi jne zuren, bijzonderWijnimport J. Bart / QVSelect.nl, € 65,-

laatste inzichten in duurzaamheid. De aan-plant in de wijngaard is een mix van lokale rassen en internationale druiven als pinot noir en sauvignon blanc. Voor deze prach-tige Gran Reserva worden alleen lokale druiven gebruikt. Het is een blend van 70% xarel.lo en 30% macabeo. Een Gran Reserva moet minimaal dertig maanden op fles rij-pen, maar deze wijn heeft meer dan zeven jaar in de kelder op fles doorgebracht voor hij op de markt kwam. Zo’n lange flesrijping zorgt voor een bijzondere finesse en prach-tige kleine belletjes. Een mousserende wijn met een bijzondere, zeer uitgesproken, krachtige persoonlijkheid. Cava op zijn mooist.

SPANJE

Page 12: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Agustí Torelló Mata Gran reserva brut nature (Magnum) 2007

Raventós i Blanc L’Hereu Brut Reserva 2012

Giró Ribot Brut Reserva Avant

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Agustí Torelló MataCavamacabeo, parellada, xarel.lolicht gerijpt, kruidig, heerlijk sap, zuren, amandel, breed en stevig, mooi zachte mousse, aantrekkelijkPallas Winesprijcategorie 9

Giró RibotCavaxarel.lo, chardonnay, macabeohout, toasting, mooi breed, verleidelijk, zacht, maar droog genoeg, fi jne bubbeltjesSpanish.nl€ 23,99

12 Eer vol le vermeldingen Mousserend, met impor teur

Raventós i BlancCavamacabeo, xarel.lo, parelladaheel zacht en aangenaam, fi jn belletje, ongecompliceerd, perzik en peer, mooi in balans, lekkerVinites€ 14,45

perzik en peer, mooi in balans, lekker

Page 13: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Albet i Noya Brut Reserva Vinya Laia 2011

Cava Varias Al.legoria Brut Reserva

Eer vol le vermeldingen Mousserend, met impor teur 13

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur: Prijs:

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Albet i NoyaPenedésxarel.lo, chardonnay, parelladazacht en sappig, perzik, peer, fi jne zuren en een aangename bubbel, citrus, mooi droogLes Généreux€ 17,55

Cava VariasCavaxarel.lo, macabeo, parellada, chardonnaybitters, amandel, goed fruit en mooi citrus, goede mousse, stevigheid, mooi zacht, lengteGalladio World Products BV€ 11,75

Maria Casanovas Brut nature Gran Reserva 2010

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Maria CasanovasCavachardonnay, pinot noir, parellada, xarel.lo, macabeobreed en stevig, lekkere bitters, hazelnoot en amandel, rijkdom, goede zuren, heel aantrekkelijkLos Sueños de Lo Capitán€ 20,95

Maria Casanovas Brut nature Gran Reserva 2010

parellada, xarel.lo, macabeobreed en stevig, lekkere bitters, hazelnoot en amandel, rijkdom, goede hazelnoot en amandel, rijkdom, goede

Page 14: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Juvé y Camps Milesimé Reserva 2011

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Juvé & Camps, S.A.Cavachardonnayverfi jnde mousse, bittertje, aantrekkelijk wit fruit en wat citrus, goede lengte en mooie, fi jne zurenSpanjewijn.nl€ 29,34

aantrekkelijk wit fruit en wat citrus, goede lengte en mooie, fi jne zuren

14 Eer vol le vermeldingen Mousserend, met impor teur

Bodegas De Can Suriol Del Castell Azimut Brut nature

1+1=3 Cava Gran Reserva Especial 2008

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas De Can Suriol Del CastellCavaxarel.lo, macabeo, parelladamooie wijn, lekker bittertje, citrus, frisheid, goed in balans, lengte en stevigheid, heerlijk opwekkendVinoblesse€ 11,35

1+1=3 (U Més U Fan Tres)Cavaxarel.lo, pinot noirheerlijk fris, levendig, wat amandel, mooie lengte, iets stevige mousse, mooi in balans, fi jne elegantieMeyer & Co€ 12,98 (retailprijs)

Bodegas De Can Suriol Del Castell

mooie wijn, lekker bittertje, citrus, frisheid, goed in balans, lengte en

heerlijk fris, levendig, wat amandel, mooie lengte, iets stevige mousse,

Page 15: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Beste mousserende wi jn zonder impor teur 15

The Snob “Black tie” Reserva

Everyday is like SundayCavamacabeo, chardonnayduidelijk bittertje, perzik en peer, elegante mousse, aardige stevigheid, wat snoepjes in de fi naleprijscategorie 3 (retailprijs)

Iedereen weet dat het belangrijk is dat een fles er goed uitziet. Dit principe is bij deze fles tot in de perfectie uitgevoerd, want het is een fles met een feestelijke dress code: black tie. Een smoking met een zwart strik-je. De fles is dus al helemaal ‘aangekleed’ voor een passende, feestelijke gelegen-heid. Maar dat is gelukkig niet het enige. Want de producent met de bijzondere naam ‘Everyday is like Sunday’, heeft ook nog een serieuze wijn in de fles gestopt. Een lekkere Cava, een blend van 70% maca-beo met 30% chardonnay, waardoor hij mooi wordt afgerond. En Reserva, dus met een rijping op fles van minimaal 15 maan-den. Goed gedaan.

In de loop van het concours bleek dat meer-dere wijnen binnen de categorie ‘Mousserend zonder importeur’ inmiddels een importeur gevonden hadden. Daardoor bleef er te wei-nig competitie over om een gehele categorie te vullen. Toch wilden we u deze bijzondere wijn niet onthouden:

Page 16: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

16 Winnaar Wit boven € 7 ,50

Granbazán Etiqueta Ámbar 2014

De DO Rías Baixas ligt in het prachtige Galicië. Dit gebied aan de Atlantische kust in het noordoosten van Spanje kan een waar lustoord zijn voor een heerlijke vakantie, met fraaie baaien en inhammen langs de kust. Let wel: kan, want het regent hier veel! Zo’n twee keer meer dan in Nederland. Daarmee is meteen duidelijk waarom het hier zo prachtig groen is. Overal in de streek zie je dan ook de traditionele pergola’s die zorgen dat de druiven door het hele vocht niet van de ranken rotten. Toch is het een zeer aantrekkelijke streek, ook omdat de lokale wijnen perfect combineren met de traditionele visgerechten. De wijnbouw in het gebied is nogal versnipperd. Veel families

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Agro de BazánRías Baixasalbariñoheerlijk bloemig en breed, spetterend, peer, rijpe appel, fi jne zuren, mooie diepgang, frisse afdronkWijnimport J. Bart, € 14,50

hebben, naast de groente, fruitbomen, geiten en schapen, ook wel een stuk wijngaard. Zodoende zie je in het gebied veel coöperaties waarvan de grootste druiven betrekken van zo’n 800 leveranciers. Agro de Bazán is een stuk kleiner: het heeft dertien hectare eigen wijngaarden, daarnaast komt er nog van 45 hectare druiven binnen van 200 (!) verschillende wijnboeren. De mooiste wijnen uit de streek zijn een heerlijke combinatie van spetterend wit fruit, goede zuren en een aantrekkelijke lengte en kracht. Geen wonder dat de lokale wijnconsumptie drie keer hoger is dan in de rest van Spanje. Of dat komt omdat het hier zoveel regent...

SPANJE

Page 17: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Valserrano White Premium Gran Reserva 2008

Joaquín Rebolledo Godello 2014

Castell d’Encús Taleia 2013

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Viñedos y Bodegas de La Marquesa, S.L.Riojaviura, malvasíapeer en perzik, mooi hout, licht gerijpt, mooi droog, fi jne zuren, weelde, klassieke witte Rioja in de beste zinHorizon Wines€ 32,-

Joaquín Rebolledo S.AValdeorrasgodelloheerlijk rijp en weelderig, zacht en sappig, perzik en meloen, bloemen, pure verleidingwww.orbwijn.nl€ 11,95

Castell d’Encus S.L.Costers del Segresauvignon blanc, semillónzuiver, compact, Chablisachtig, citrus, vuursteen, uitstekende balans, mooie zuren en lengteThe Wine Companions€ 29,-

Eer vol le vermeldingen Wit boven € 7 ,50 17

heerlijk rijp en weelderig, zacht en sappig, perzik en meloen, bloemen,

citrus, vuursteen, uitstekende balans,

Viñedos y Bodegas de La Marquesa, S.L.

weelde, klassieke witte Rioja in de beste zin

Page 18: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Bodegas Terras Gauda Abadía de San Campio 2014

Castell d’Encús Ekam 2013

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs

18 Eer vol le vermeldingen Wit boven € 7 ,50

Bodegas Terras GaudaRías Baixasalbariño‘klassiek’, met een vleugje zuivel, geel fruit, zacht, maar ook zuren, spannend, complex en origineelwww.goudenton.nl € 15,95 (retailprijs)

Castell d’EncusCosters del Segreriesling, albariñozuiver, citrusfruit, grapefruit, mineralig, sappig, heerlijke zuren, goede lengte, originele wijnThe Wine Companions€ 29,-

Marqués de Murrieta Capellanía 2010

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas Terras Gauda Abadía de San Campio 2014

Marqués de Murrieta Riojaviurazacht en rond, amandel, wat room, lichte kruidigheid, abrikoos, hazelnoot, lengte, prachtige wijnLes Généreux, Wijnkoperij Henri Bloem € 19,95 (retailprijs)

zuiver, citrusfruit, grapefruit, mineralig, sappig, heerlijke zuren, goede lengte,

geel fruit, zacht, maar ook zuren, spannend,

Page 19: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Señorío da Torre Sobre Lías 2010

Alberte 2013

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

El Canto del Grillo - Cri, Cri, Cri 2012

Eer vol le vermeldingen Wit boven € 7 ,50 19

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

El Grillo y la LunaSomontanochardonnayheerlijk rijp, wat mollig, mooi room, brioche, hout, gul, levendig en rijk, kracht, tuinkersGalladio World Products BV€ 37,50

Señorío da TorreRías Baixasalbariño, loureiro, caíñorijp en exotisch, weelderig, kweepeer,zacht en smaakvol, mooie zuren, bijzonder, heerlijk glasSplendid Spanish Wines€ 14,95

Bodegas Nairoa, S.L.Ribeirotreixadura, albariño, ladozacht en weelderig, peer en rijpe appel, gele pruimen, breed, mondvullend, spannendWeldam Wines BV€ 8,99

rijp en exotisch, weelderig, kweepeer,zacht en smaakvol, mooie zuren, bijzonder, rijp en exotisch, weelderig, kweepeer,zacht en smaakvol, mooie zuren, bijzonder,

zacht en weelderig, peer en rijpe appel, gele pruimen, breed, mondvullend,

heerlijk rijp, wat mollig, mooi room, brioche, hout, gul, levendig en rijk, kracht,

Page 20: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

20 Eer vol le vermeldingen Wit boven € 7 ,50

The Flower and the Bee 2013

Nieva Pie Franco 2013

Clos Montblanc Únic Chardonnay 2014

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Coto de Gomariz Ribeirotreixadurapeer en bloemen, gele pruimen, krachtig en sappig, weelderig en breed, fi jne zuren, verleidingSmaragd Wijnen€ 9,68 (retailprijs)

Viñedos de Nieva Ruedaverdejoheel rijp en weelderig, met mooi grapefruit, appel en citrus, ook abrikozen, diepgang, fi jne zurenAndré Kerstens BV€ 17,50

Bodega Clos MontblancConca de Barberáchardonnayamandelspijs, vol en rijp, hout, getoast, ook een zoetje, heel mooi gemaakt, lengte, intensWijnkoperij La Persistance€ 9,25 (retailprijs)

krachtig en sappig, weelderig en breed,

Page 21: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Winnaar Wit t /m € 7 ,50 21

Abellio Albariño 2014

Rías Baixas is het grootste wijnproduceren-de gebied van Galicië, goed voor tien mil-joen liter wijn per jaar. De DO is onderver-deeld in vijf subregio’s: Val do Salnés, Condado do Tea, El Rosal, Sotomayor en Ri-bera del Ulla. Er worden vooral witte wijnen gemaakt, van druivenrassen als loureiro, treixadura en caíño. De grote ster van Rías Baixas is natuurlijk albariño, waar ook deze wijn van wordt gemaakt. Rectoral do Umia valt onder de groep van Bodegas Gallegas, samen met de huizen Rectoral de Amandi (Ribeira Sacra), Alanís (Ribeiro), Bodegas Milenium (Vino de España) en Bodegas

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Rectoral do UmiaRías Baixasalbariñozacht en open, rijpe peer, appel en citrus, levendig en jeugdig, ongecompliceerd, lekkerDGS Wijn, € 7,50

Arnoya (Vinos a Granel). Hier maakt Rectoral do Umia een bescheiden deel van uit: het is goed voor een miljoen flessen per jaar. De druiven komen van 130 hectare wijngaar-den, verdeeld over 200 druivenleveranciers. De wijngaarden zijn stuk voor stuk kleine percelen, die onder toezicht van Rectoral do Umia worden onderhouden. Zo zijn de wijnmakers er van verzekerd dat ze de drui-ven binnen krijgen die bij uitstek geschikt zijn voor de stijl die ze hier graag maken: zuivere, elegante, frisse en voornamelijk heel drinkbare en verteerbare witte wijnen met veel expressie.

SPANJE

Page 22: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Angosto Blanco 2014

Nairoa Blanco 2013

Monteabellón Verdejo 2014

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

22 Eer vol le vermeldingen Wit t /m € 7 ,50

Bodega el AngostoValenciaverdejo, chardonnay, sauvignon blanc, moscatelmunt en anijs, peer en een vleugje citrus, fris en sappig, droge stijl, goede zurenAventura Wines BV€ 7,50

MonteabellónRuedaverdejosnoepjes, maar ook sap, appel, peer, meloen, duidelijke zuren, frisheid, smakelijkWijnkoperij Henri Bloem€ 6,95

Bodegas Nairoa S.LRibeirotreixadura, torrontés, palominozacht en sappig, opwekkend, fris, levendig, fi jn geel fruit, goede zurenWeldam Wines BV€ 5,99

verdejo, chardonnay, sauvignon blanc,

munt en anijs, peer en een vleugje

levendig, fi jn geel fruit, goede zuren

Page 23: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Gran Feudo Verdejo 2014

Paso a Paso Blanco 2014

Eer vol le vermeldingen Wit t /m € 7 ,50 23

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas VolverLa Mancha verdejo, macabeofi jn wit fruit, bloemen en kiwi, mooi strak en fris, appel en peer, zacht, goede zurenSpanjewijn.nl€ 6,36

Bodegas Gran Feudo (Grupo Chivite)Ruedaverdejopeer en limoen, vleugje grapefruit, sappig en lichtvoetig, ananas, ongecompliceerd, goed gemaaktAlbert Heijn€ 6,99

Bodegas Gran Feudo (Grupo Chivite)

Vicente Gandía Hoya de Cadenas Heretat Blanco 2014

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas Gran Feudo (Grupo Chivite)Bodegas Gran Feudo (Grupo Chivite)

Vicente GandíaUtiel-Requenaviura, chardonnay, sauvignon blanc, verdejojasmijn, sappig, fris, mooie zuren, aangename lengte, voldoende stevigheid, smakelijkwww.orbwijn.nl€ 7,50

Page 24: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

24 Winnaar Wit zonder impor teur

Aurea Lux Leive Paradigma 2013

Dit familibedrijf bestaat sinds het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw. Groot-vader Antonio García Soto begon met wijn-maken in hetzelfde gebouw waar Adegas Aurea Lux nu nog altijd huist. In de jaren zestig werd het werk overgenomen door zijn zoon Manuel García Carrasco. Hij was degene die besloot zelf de wijnen te bot-telen en te verkopen. Voorheen werd alle wijn verkocht in bulk. In de jaren negentig brak een nieuwe periode aan, toen de der-de generatie aan het roer kwam. De wijn-gaarden werden herplant met autochtone druivenrassen, de kelder werd aangepast en er werd geïnvesteerd om de kwaliteit verder omhoog te krijgen. Daarnaast werd

er meer aandacht besteed aan marketing en verkoop. Toch blijft ‘klein maar fijn’ hier van toepassing. Alles komt uit de 4,5 hec-tare eigen wijngaarden. In totaal kan hier 20.000 liter wijn gemaakt worden, maar door het herstructureren van de wijngaar-den is de productie de laatste jaren gemid-deld 10.000 liter wijn. Bij de modernisering hoorde ook twee nieuwe merknamen. Au-rea Lux en Leive. Denk bij de prachtig ‘ge-stylde’ flessen niet direct dat vorm hier bo-ven inhoud gaat. Die laatste gaat namelijk aan de haal met de winnaarstitel, en ook de rode wijn is er goed. ‘Up for grabs’ zeggen ze dan. Welke importeur grijpt?

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Aurea Lux S.LRibeirotreixadura, albariño, loureirolicht gerijpt, noten, breed, zeer krachtig en weelderig, zacht en smaakvol, fi jne zuren, bijzondere wijnprijscategorie 7

SPANJE

Page 25: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Carballal de Sande CdeS 2013

Angel Sequeiros Foudre 2010

Vinum Versatus 2013

Eer vol le vermeldingen Wit zonder impor teur 25

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Gaviñeira S.LRías Baixasalbariño breed en stevig, wat hout, heerlijk rijpwit fruit, amandel, mooie intensiteit, prachtige wijnprijscategorie 9

Genus de VinumRibeirotreixadura, torrontésheerlijk breed, rijp en sappig, peer en meloen, weelderig, mooie zuren, fi jn, lekkerprijscategorie 5

Bodegas Carballal de SandeRías Baixasalbariño groene appels, citrus, ananas, wat mineralig, compact, veel sap, erg goedezuren, structuur en lengteprijscategorie 7

mineralig, compact, veel sap, erg goede

breed en stevig, wat hout, heerlijk rijpwit fruit, amandel, mooie intensiteit,

Page 26: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

26 Eer vol le vermeldingen Wit zonder impor teur

Pousadoiro 2013

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Bodegas Adega PousadoiroRibeirotreixadura, godello, torrontés, albariño, loureirokweepeer en meloen, bloemen, zachte smaak, abrikozen en nectarines, fi jne zuren, heerlijk glasprijscategorie 4

Inspiración Valdemar Tempranillo Blanco del Alto Cantabria 2014

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Inspiración Valdemar Tempranillo Blanco del Alto Cantabria 2014

Bodegas ValdemarRiojatempranillo blancoheerlijke stevigheid, tropisch fruit, maar ook klasse, mooie frisheid, zuren, complexiteit, mooie wijnprijscategorie 4

3URA 2013

Inspiración Valdemar Tempranillo Blanco del Alto Cantabria 2014Inspiración Valdemar Tempranillo Blanco del Alto Cantabria 2014

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Bodegas Campante Ribeirotreixadura, loureiro, godellorijp en sappig, weelderig en breed, peer en nectarine, zacht en opwekkend, mooie zurenprijscategorie 7

Page 27: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Eer vol le vermeldingen Wit zonder impor teur 27

Costeira Colección 68 2013

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Viña CosteiraRibeirotreixadura, albariño, godellozacht en open, peer, perzik, opwekkend, rijp en een tikje mollig, maar droog genoeg, balansprijscategorie 3 (retailprijs)

Juan Manuel Sanz / ICEX

Page 28: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

28 Winnaar Rood boven € 20 , -

Dominio de Pingus Psi Peter Sisseck 2012

De van oorsprong Deense wijnmaker Peter Sisseck van Dominio de Pingus is een van de ‘groten’ achter de modernisering van de wijnen van Ribera del Duero. Zijn devies: drinkbare wijnen, met zachte tannine, en niet te veel hout. Daarmee heeft hij wereld-wijd een enorm succes. Zijn topwijn is be-faamd en wordt door kenners overal ter wereld gekoesterd als een van de grote wij-nen van Spanje. Voor het maken van dit type wijnen is het essentieel dat de druiven van oudere wijngaarden komen, omdat dit fruit meer concentratie en rijpheid heeft. Helaas worden nog steeds veel mooie oude wijngaarden gerooid, omdat de op-brengsten lager zijn dan in jonge wijngaar-

den. Reden voor Sisseck om in 2006 een project op te zetten met de naam ‘Psi’. Voor het maken van Psi koopt hij druiven van oude wijngaarden in de provincie Burgos, aan de noordkant van de rivier de Duero, volgens hem het beste terroir voor Ribera del Duero. Door een goede prijs te betalen voor de druiven, hoeven de wijngaarden niet te worden gerooid. De wijn gist op ce-menten vaten en rijpt op een combinatie van oude vaten van Pingus, houten foeders en cementen cuves. Dat zorgt er voor dat het fruit van de druiven perfect intact blijft. Een bijzondere wijn, met veel elegantie en frisheid, waardoor de drinkbaarheid voorop blijft staan.

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:

Dominio de Pingus Ribera del Duerotempranillo, garnachaheerlijk zacht en rijp, kersen en pruimen, elegant en transparant, verteerbaar, chocola, confi tureSpanjewijn.nl, € 31,44

SPANJE

Page 29: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Mauro 2012

El Puntido 2010

Villa de Corullón 2012

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas MauroCastilla y Leóntempranillo, syrahrood fruit, wat rozijnen, tijm, laurier,mooie zachte structuur, fi jne tannine, goede lengte, complexWijnimport J. Bart / QVSelect.nl€ 31,25

Viñedos de Páganos Riojatempranillobreed, donker fruit, chocolade, lengte, heel krachtig, structuur en tannine, vanille, karamelGalladio World Products BV€ 37,50

Descendientes de J. PalaciosBierzomencíaheel puur, zwarte kersen, iets rokerig, mineraal, perfect rijp, en tegelijk heerlijk fris, mooie zuren, zaligwww.orbwijn.nl€ 47,-

lengte, heel krachtig, structuur en

rood fruit, wat rozijnen, tijm, laurier,mooie zachte structuur, fi jne tannine,

heel puur, zwarte kersen, iets rokerig, mineraal, perfect rijp, en tegelijk heerlijk

Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , - 29

Page 30: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Raúl Pérez Ultreia Mencía Reserva 2010

Bodegas Muga Torre Muga 2010

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Raúl PérezBierzomencíabreed en krachtig, verleiding en diepgang, verteerbaar, enorme frisheid nog, lengte, heerlijk glasSpanjewijn.nl€ 28,35

30 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , -

Bodegas MugaRiojatempranillo, mazuelo en gracianobreed, bosfruit, mooi donker en krachtig, levendig, complex, heerlijke zuren en sap, prachtige wijnWijnimport J. Bart / QVSelect€ 58,-

diepgang, verteerbaar, enorme frisheid

krachtig, levendig, complex, heerlijke

Marqués de Riscal Barón de Chirel Gran Reserva 2006

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Marqués de RiscalRiojatempranillosprokkelhout, licht kruidnagel en balsamico, heel goed, fris en warm tegelijk, grote balans en lengteWalraven|Sax€ 52,95

balsamico, heel goed, fris en warm

Page 31: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Monteabellón Finca la Blanquera 2009

Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , - 31

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

MonteabellónRibera del Duerotempranilloverleidelijk en zacht, elegant, pruimen, kersen en vanille, romig, balans, fi jne zuren en tannineWijnkoperij Henri Bloem€ 46,95

pruimen, kersen en vanille, romig, balans,

Finca Valpiedra Reserva 2008

Blecua 2008

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Finca ValpiedraRiojatempranillo, graciano, maturana tintachocolade, bramen, pruimedanten, krachtig en breed, complexiteit, sap, mooi intens, heerlijkAlbert Heijn€ 24,99

tempranillo, graciano, maturana tintachocolade, bramen, pruimedanten, krachtig en breed, complexiteit, sap,

SecastillaSomontanocabernet sauvignon, mencía, syrah, tempranillo, garnachabehoorlijk complex, munt, ceder, peper, zwart en rood fruit, levendig en fris, mooie structuur, lengteDGS Wijnprijscategorie 9

Page 32: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

32 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , -

Bodegas de la Marquesa Nico by Valserrano 2010

Bodegas Trus Reserva 2006

Les Terrasses Velles Vinyes 2013

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Viñedos y Bodegas de la MarquesaRiojatempranillo, graciano, mazuelodik en krachtig, donker fruit, chocolade, koffi e, heel intens,tannine, complexiteitHorizon Wines€ 47,10

Bodegas TrusRibera del Duerotempranillorozijnen, kruiden, balsamico, chique houtsmaak, gerijpt maar nog levendig, goede structuurWijnkoperij La Persistance€ 34,65 (retailprijs)

Álvaro PalaciosPrioratcariñena, garnacha, syrahmooie geur, rijpe frambozen, heerlijk zoethout, kruiden, structuur, rijk maar ook fris, knappe wijnwww.orbwijn.nl€ 33,-

Viñedos y Bodegas de la Marquesa

chocolade, koffi e, heel intens,tannine,

Page 33: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Mogar Colección Privada Reserva 2007

Viña Pedrosa la Navilla 2009

Bodegas Loa Spes 2010

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas Pagos de MogarRibera del Duerotempranillovanille en toast, koffi e, leer en tabak,elegantie en fi nesse, chocola, pruimen, zuren, tanninePanachée BV€ 23,95

Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , - 33

Bodegas Hermanos Pérez PascuasRibera del Duerotempranillopure chocolade, krachtig, heel rijp zwart fruit, complexiteit, goede zuren, stevigheid en lengteAventura Wines BVprijscategorie 8

vanille en toast, koffi e, leer en tabak,elegantie en fi nesse, chocola, pruimen,

zwart fruit, complexiteit, goede zuren,

Bodegas LoaRiojatempranillostevigheid, bramen, rijkdom, chocolade, ook heerlijk sap, goede tannine, lengte, mooie frisheidAndré Kerstens BV€ 23,95

Page 34: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

34 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 20 , -

El Lagar de Isilla Reserva 2010

Marqués de Riscal Finca Torrea Reserva 2010

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Marqués de RiscalRiojatempranillo, gracianokruidig, houtskool,vol maar fris, mooie stevige tannine, balans, heel goed dit, heerlijk opwekkendWalraven|Sax€ 28,-

Bodegas El Lagar de IsillaRibera del Duerotempranillozwart fruit, tijm, oregano, zoethout,koffi e, vol, donker fruit, mooie warmte, hout, goedWijn Verlinden€ 26,55 (retailprijs)

Marqués de Riscal Finca Torrea Reserva 2010

zwart fruit, tijm, oregano, zoethout,koffi e, vol, donker fruit, mooie warmte,

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Comando GVinos de Madridgarnacharood fruit, duidelijke zuren, ‘vin nature’ type, aparte wijn, licht en elegant, mooi open, zuiver, iets bijzondersAventura Wines BV€ 28,-

Comando G Rozas 1er Cru 2013

mooie stevige tannine, balans, heel

Page 35: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Son Prim Cabernet 2010

Bij de Balearen denk je niet direct aan wijnbouw. Zon, zee en strand komen ver-moedelijk eerder bij de meeste vakantie-gangers op. Er zijn echter interessante wij-nen te vinden! Veel komen niet verder dan het eiland zelf, maar de laatste jaren zien we, vooral van Mallorca, meer en meer wij-nen op de Nederlandse markt. Het groot-ste deel van de productie, zo’n tweederde, bestaat uit rode wijnen. Mallorca heeft als enige eiland van de groep eigen DO’s: Bi-nissalem en Pla i Llevant. Daarnaast is er Vi de la Terra Mallorca. De wijnen worden ge-maakt van plaatselijke druivenrassen als callet, prensal, fogoneu en manto negro. Daarnaast worden de ‘usual suspects’ inge-

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Son PrimMallorcacabernet sauvignonkruidnagel, tijm, cederhout, balsamico, heeft frisheid en warmte, zachte tannine, prachtig opgevoedLes Généreux, € 18,95

zet: vooral merlot, syrah en cabernet sau-vignon. Deze winnaar wordt gemaakt van de laatste druif van dit rijtje. Son Prim is een kleine bodega met zes hectare wijn-gaarden. Eigenaar Jaime Llabrés herplant-te in 1993 de wijngaarden van zijn familie met merlot, syrah en cabernet. Vervolgens wachtte hij tien jaar om de druiven te ge-bruiken voor een eerste eigen oogst. Voor het rijpen worden vaten van verschillende herkomst gebruikt. Frans, Amerikaans en Hongaars. De wijnen van Son Prim doen het internationaal goed. De verfijning, goede zuren en finesse verwacht je niet direct bij een wijn uit zo’n ‘dikke’ fles. Een fijne verrassing.

Winnaar Rood boven € 10 , - t /m € 20 , - 35

SPANJE

Page 36: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Finca Siós 2010

Cien Montañas Carrasquín 2013

Giné Giné Crianza 2011

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:

Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas Costers del SióCosters del Segresyrah, tempranillo, garnacha, cabernet sauvignonzwart fruit, framboos, kruidigheid, mooie structuur met rulle tannine, genoeg zuren en fl inke lengteWijnkoperij Henri Bloem€ 19,95

Buil & GinéPrioratcabernet sauvignon, cariñena, garnachadonker robijn, compact, vuursteen, fi jn kruidig, sappig, vers fruit, rijpe tannine, frisGroupe LFE€ 13,99

36 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 10 , - t /m € 20 , -

Vinos y Vides Asturias S.L. Bodegas VidAsCangascarrasquínkersenbonbon, witte peper, hint kokos, fris en zuiver, sappig en elegant, rood fruit, fi jne lengteQuiubo€ 14,95

kersenbonbon, witte peper, hint kokos,

cabernet sauvignon, cariñena, garnachadonker robijn, compact, vuursteen,

Page 37: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Telmo Rodríguez Dehesa Gago 2013

Lindes de Remelluri 2011

Eer vol le vermeldingen Rood boven € 10 , - t /m € 20 , - 37

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

RemelluriRiojatempranillo, garnacha, graciano, viuralevendig, maar ook kracht, structuur, mooie lengte, goede tannine, heel smakelijkPallas Winesprijscategorie 7

Telmo RodríguezTorotinta de torofi jne kruidigheid en is mooi aards,rode kersen en wat pruimen, puur, stijlvol, mooi droogPallas Winesprijscategorie 5

Hoya de Cadenas 130 Anniversary 2013

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:

Vicente GandíaUtiel-Requenabobal, garnacha tinta, tempranillo, cabernet sauvignon, merlotcassis, zwarte kersen, tijm, salmiak, peper, rood fruit, goede frisheid, fi jn kruidig, droog, lekkerwww.orbwijn.nl€ 10,45

Page 38: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Bodegas Liberalia CERO 2013

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas LiberaliaTorotinta de torotikje animaal, zwarte kersen, mooi kruidig, ook van het hout, vol, rulle tannine, elegant, goedLes Généreux€ 13,45

38 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 10 , - t /m € 20 , -

Bodegas Ordoñez Zerran Negre crianza 2011

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas Jorge OrdoñezMontsantgarnacha, mazuelo, syrahpruimen, zwarte bessen, mooi aards, wat extra structuur van hout, fl inke lengte, knappe wijnSpanjewijn.nl€ 14,40

Marqués de Murrieta Finca Ygay reserva 2010

Bodegas Ordoñez Zerran Negre crianza 2011

Marqués de Murrieta Finca Ygay reserva 2010

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Marqués de MurrietaRiojatempranillo, garnacha, graciano, mazuelochocolade, donker fruit, kracht, mooie tannine, structuur, goede zuren, heel aantrekkelijkWijnkoperij Henri Bloem, Les Généreux€ 19,50 (retailprijs)

Page 39: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Eer vol le vermeldingen Rood boven € 10 , - t /m € 20 , - 39

Demencia de Autor Pyjama 2012

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Demencia de AutorBierzomencíazwart fruit, niet te zwaar, wel krachtig,tannine, structuur, rijkdom en intensiteit, chocolade, lengteLos Sueños de Lo Capitán€ 13,95

Vega Clara Diez Almendros 2012

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Vega ClaraRibera del Duerotempranillo, syrahheerlijk sap, zuren, rijp zwart fruit, chocolade en koffi e, krachtig, maar zeker niet te zwaar, erg goedLes Clos Wijnimport€ 14,95

chocolade en koffi e, krachtig, maar

zwart fruit, niet te zwaar, wel krachtig,tannine, structuur, rijkdom en intensiteit,

Borsao Tres Picos 2013

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas BorsaoCampo de Borjagarnachapruimedanten, krenten, zwarte bes, chocolade, intens, rijk, iets overrijp, mokkaGastrovino€ 18,95

Page 40: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

40 Eer vol le vermeldingen Rood boven € 10 , - t /m € 20 , -

Pittacum Barrica 2009

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas CarcheloJumillamonastrell, syrah, tempranillozwart fruit, krenten, tannine, vanille, karamel, kracht, maar ook goede zuren en sap, lengte, erg goedWijnkoperij Henri Bloem€ 10,95

PittacumBierzomencíaheel verleidelijk en intens, pruimen en kruiden, een wijn die indruk maakt, warm, lengte, bijzonderwww.degoudenton.nl€ 15,95 (deze jaargang is inmiddels niet meer verkrijgbaar)

zwart fruit, krenten, tannine, vanille, karamel, kracht, maar ook goede zuren

Bodegas Carchelo Vedré 2011

El Pacto 2012

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodega ClassicaRiojatempranillokersen, pruimen, kruiden, fris, iets gestoofd, mooie structuur, goede lengteWine Warehousing, Well of Wine€ 15,-

Page 41: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Winnaar Rood t/m € 10 , - 41

Bodegas Carchelo Altico 2012

Jumilla, zo’n 80 kilometer landinwaards van Alicante, heeft sinds 1966 de DO-status voor rode wijn, witte wijn en rosé. Het ge-bied ligt ingeklemd tussen Yecla en Bullas in de autonome regio Murcia, en het groot-ste deel van de wijngaarden ligt rond de gelijknamige hoofdstad. De meeste wijn-gaarden liggen op een hoogte tussen de vierhonderd en achthonderd meter hoog. De bodem, veel kalksteen met zand als bo-vengrond, gecombineerd met hete zomers (vaak meer dan veertig graden) en koude winters (regelmatig vorst) zorgde er voor dat de druifluis hier pas in de jaren tachtig toesloeg. Er zijn nog daarom nog wel wat oude stokken te vinden, maar er is wel veel

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Bodegas Carchelo Jumillasyrahheerlijk sappig, krenten, wat kaneel, zwart fruit, rond en zacht, mooie frisheid in de fi nale, aantrekkelijkWijnkoperij Henri Bloem, € 8,95

relatief jonge aanplant. De bekendste druif van de regio is monastrell (of mourvèdre op zijn Frans). Waar, mede door de vaak lage opbrengsten tussen tien en twintig hectoliter per hectare, heftige, diepdonke-re wijnen van worden gemaakt met veel concentratie. Met de nieuwe aanplant kwa-men er andere druivenrassen kijken: tem-pranillo, syrah en garnacha, dat vaak wordt geblend met monastrell. Bij Bodegas Car-chelo, opgericht in 1990, maken ze op één wijn na, deze ‘Altico’, uitsluitend blends. Laat deze ‘mono-cepage’ nu net als winnaar uit de bus komen! Syrah voelt zich duidelijk thuis in Jumilla, deze wijn is daar een schoolvoorbeeld van.

SPANJE

Page 42: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Bodegas Muriel Reserva 2010

Talento by Ego 2013

Gil Family Estates Honoro Vera Garnacha 2014

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas MurielRiojatempranillostevig, donker, chocolade, kruidigheid, zwarte olijven, mist wat spanning en frisheid, maar een goede reservaSligro€ 6,- (retailprijs)

Gil Family Estates (Bodegas Ateca)Calatayudgarnachazwarte bes, pruim, sap, tannine, ook rondeur, aangename kracht, lekker donker, intensiteit, mooiAd Bibendum€ 8,95

Ego BodegasJumillamonastrellbramen, zwarte kersen, bosbes, kruidigheid, chocolade, donker, breed en stevig, lengte, tannineAventura Wines BV€ 7,25

42 Eer vol le vermeldingen Rood t/m € 10 , -

zwarte olijven, mist wat spanning en stevig, donker, chocolade, kruidigheid, zwarte olijven, mist wat spanning en stevig, donker, chocolade, kruidigheid, zwarte olijven, mist wat spanning en

Gil Family Estates Honoro Vera Garnacha 2014

Gil Family Estates (Bodegas Ateca)

kruidigheid, chocolade, donker, breed

Gil Family Estates (Bodegas Ateca)

zwarte bes, pruim, sap, tannine, ook rondeur, aangename kracht, lekker

Gil Family Estates (Bodegas Ateca)

Page 43: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Eer vol le vermeldingen Rood t/m € 10 , - 43

Bodegas Patrocinio Lagrimas de María 2012

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodegas PatrocinioRiojatempranillorijpe zwarte kersen, rozemarijn, lichtgerookt hout, elegant, sappig, vol maar niet zwaar, modern Wijnkoperij Henri Bloem€ 7,50

rijpe zwarte kersen, rozemarijn, lichtgerookt hout, elegant, sappig, vol maar

Fernando Madariaga / ICEX

Page 44: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Virgen de la Asunción El Canto del Ángel 2012

Virgen de la Asunción was een van de eer-ste twaalf wijnhuizen in Ribera. Deze coö-peratie is gestart in 1957, in een tijd dat de D.O. Ribera del Duero nog lang niet be-stond. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat toen ook de eerste wijngaarden zijn aange-plant: de oudste wijngaarden stammen uit 1900. De druiven voor de wijnen van dit samenwerkingsverband komen van hon-derd families. Elke familie heeft de wijn-gaarden al generaties in bezit en zal deze ongetwijfeld ook weer doorgeven aan de volgende generatie. In totaal wordt er van 325 hectare wijngaarden wijn gemaakt in wat ook wel de gouden driehoek van Ribe-ra wordt genoemd: het gebied tussen Roa,

la Horra en Sotillo. De wijngaarden liggen rond de 800-850 meter hoogte, waardoor ze mooie zuren krijgen. Een groot deel van de wijngaarden is aangeplant ‘en vaso’, de klassieke struikvorm, en is meer dan 50 jaar oud. Sommige percelen zijn dus zelfs meer dan 100 jaar oud. Alle wijngaarden worden met de hand bewerkt en geoogst. Rijping gebeurt op Frans en Amerikaans eiken, de eenvoudiger wijnen rijpen op roestvrijsta-len tanks. Er gaat slechts 30% van de wijnen naar het buitenland. Daar zit Nederland vooralsnog niet bij, maar wat ons betreft mag daar zeker verandering komen. Ook in het goedkopere segment maakt dit bedrijf heel aantrekkelijke wijnen.

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Bodega Cooperativa Virgen de la Asunción Ribera del Duerotempranillozwarte bes, chocolade, elegantie, heerlijk sap, fi jne zuren, tannine, structuur en balans, heel erg goed prijscategorie 9

44 Winnaar Rood zonder impor teur

SPANJE

Page 45: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Altos de Corral Single Estate Reserva 2005

Conde de San Cristóbal 2012

Pago de Larrainzar Reserva 2009

Eer vol le vermeldingen Rood zonder impor teur 45

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Grupo Vinícola Marqués de VargasRibera del Duerotinto fi no, merlot, cabernet sauvignonheerlijk sap, zwart fruit, koffi e, mokka, mooie stevigheid en lengte, tannine, structuur, complexiteitprijscategorie 7 (retailprijs)

Bodegas Pago de LarrainzarNavarramerlot, cabernet sauvignon, tempranillo, garnacharode bes, zwart fruit, mooie lengte, iets stug, licht alcoholisch, krachtig, heel erg goedprijscategorie 9

Bodegas CorralRiojatempranillogeweldige wijn, heeft alles: frisheid, zuren, mooi fruit, tannine, structuur, complexiteit, en prachtige lengteprijscategorie 8

rode bes, zwart fruit, mooie lengte, iets stug, licht alcoholisch, krachtig,

geweldige wijn, heeft alles: frisheid, zuren, mooi fruit, tannine, structuur,

tinto fi no, merlot, cabernet sauvignonheerlijk sap, zwart fruit, koffi e, mokka, mooie stevigheid en lengte, tannine,

Page 46: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Ébano Crianza 2011

Pagos de Peñafi el Reserva 2009

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Producent:Regio:

druiven:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Ébano Viñedos y BodegasRibera del Duerotempranilloiets maduro, pruimen, gerookt hout, zwarte olijven, aards, stevig, droog, mooi fris, erg goedprijscategorie 8

46 Eer vol le vermeldingen Rood zonder impor teur

iets maduro, pruimen, gerookt hout, zwarte olijven, aards, stevig, droog, iets maduro, pruimen, gerookt hout, zwarte olijven, aards, stevig, droog,

Hijos de Atonio PoloRibera del Duerotempranillogedroogde zwarte bes, tijm, kokos, koffi e, heerlijk fruit, mooi hout, rijpe tannine, fraaie balansprijscategorie 6 (retailprijs)

Alvia Livius 2008

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Prijsindicatie:

Bodegas AlviaRiojatempranilloenorm krachtig, donker, bramen, specerijen, iets gerijpt, maar mooie zuren, lengte, sap, aardsprijscategorie 8

Page 47: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Winnaar Rosé 47

Marqués de Cáceres Excellens Rosado 2014

Rioja had bij de moderne wijndrinker lan-ge tijd te kampen met een wat oubollig imago, vooral bij wit en rosé. Al bij de op-richting van Marqués de Cáceres in 1970 was Henri Forner zich hiervan bewust. In plaats van de traditionele, houtgedreven wijnen probeerde hij juist op zoek te gaan naar balans tussen fruit en hout. Zijn dochter Cristina heeft die lijn doorgetrok-ken. Eerst was ze verantwoordelijk voor de export, en toen haar vader in 2007 met pensioen ging, nam ze de algehele leiding over. Precies op het moment dat de crisis toesloeg. De eerste tijd lukte het haar nog redelijk goed om het bedrijf kwalitatief en kwantitatief op dezelfde positie te hou-

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:

Marqués de CáceresRiojagarnacha, tempranillomooi licht zalmroze, fris, niet snoeperig, wat perzik, aardbei, kruidig, slank, verkwikkendGroupe du Vin, € 9,- (retailprijs)

den. Toen begonnen collega’s in de streek met het concurreren op prijs, en dit was een brug te ver. “Voor je het weet zit je na de crisis op de blaren met een verlopen merk en extreem lage prijzen.” Ze heeft het gezocht in een aanhoudende focus op kwaliteit. Daarnaast kwam er de ‘Excellens’ lijn. Een reeks wijnen die een nóg moder-ner gezicht laat zien van wat de Rioja te bieden heeft. Deze rosé is daar een school-voorbeeld van. Een elegante stijl met een, op het moment zo populaire, lichtroze kleur. Of, zoals Cristina het zelf zegt: “Je moet altijd bezig blijven. In de wijnwereld is er geen revolutie, het is een constante evolutie.”

SPANJE

Page 48: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Bodega Otazu Merlot Rosado 2014

Monteabellón Avaniel Rosado 2014

El Mesón Rosado 2014

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:

Regio:druiven:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Bodega OtazuNavarramerlotframbozenroze, aardbei, kruiden, zwarte bessen, fris, vrij breed, iets tannine, eetroséDR Trading€ 12,- (retailprijs)

48 Eer vol le vermeldingen Rosé

Bodegas El Mesón S.L / El Coto de la RiojaRiojatempranillo, garnachafris, niet te snoeperig, perzik, framboos, licht kruidig, zacht fruitig, redelijk droog, elegantHanos Nederland BV€ 20,- (retailprijs)

Bodegas y Viñedos Monteabellón S.L.Ribera del Duerotempranillolicht kersenrood, rijp, zoet fruit, verse aardbeien, iets dille, goede smaak en structuurWijnkoperij Henri Bloem€ 5,50 (retailprijs)

Page 49: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Bodegas Sonsierra Selección rosado 2014

Viñas del Vero Luces Rosado 2014

Eer vol le vermeldingen Rosé 49

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:

druiven:Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Viñas del VeroSomontanotempranillo, merlot, syrahkersenrood, zacht en fruitig, opwekkend, aardbeien en frambozen, fi jne zuren en bittersAlbert Heijn€ 5,99

Bodegas SonsierraRiojatempranillovol, aardbeien, zoete kersen, vleugje zoet, kaneel, kruidig, sappig, elegant, lekkere feestroséHavelaar Wijnimport€ 4,75

vleugje zoet, kaneel, kruidig, sappig,

opwekkend, aardbeien en frambozen,

Ladrero Señorío de Valdesneros Rosado 2014

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Vitivinícola LadreroArlanzatempranillovol roze, kruidig, fris, sappig, heerlijk rijp en smaakvol, krachtige en romige stijl roséRici Import, Deli-Spanje€ 7,95

Page 50: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

50 Winnaar Zoet/Versterkt

El Maestro Sierra Pedro Ximénez

Het sherrygebied telt een aantal zeer oude huizen met een lange geschiedenis van wijnmaken. De geschiedenis van El Maestro Sierra gaat terug tot liefst 1830, toen José Antonio Sierra zijn langgekoesterde droom om een eigen bodega te beginnen, kon waarmaken. De sherrybusiness werd lang gedomineerd door de grote huizen, en klei-nere huizen als dat van Sierra fungeerden als almacenistas. Dat houdt in dat ze wel wijn maakten, maar deze na rijping op vat weer doorverkochten aan een van deze grote sherryhuizen. El Maestro Sierra leverde on-der andere Oloroso aan Domecq, Fino aan González Byass en een bijzondere Oloroso aan Lustau. De wijnen waren zeer gewild,

omdat de gemiddelde leeftijd erg hoog was. Het was natuurlijk zonde om deze alleen maar door te verkopen, en in 1992 werd dan ook begonnen met de verkoop van wijnen onder eigen naam. Daar zijn wijnen bij uit soleras, met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar en ouder. Zo oud is deze heerlijke, zoete sherry niet. Hij wordt anders gemaakt dan de meeste sherrytypes, omdat er alleen maar pedro ximenez-druiven worden ge-bruikt en geen palomino. Pedro ximenez wordt na de pluk gedroogd en dan geperst. De gisting wordt gestopt met alcohol, waar-na een rijping van 5 jaar plaatsvindt. Goed voor een zeer verteerbaar en prachtig, ele-gant type Pedro Ximenez.

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:

Bodegas El Maestro SierraJerezpedro ximénezgeen al te zware pedro ximénez, noten en rozijnen, dadels, krachtig en intens, fl ink wat zoet, fraai en complexAndré Kerstens, Flordelvino, € 18,50 / € 9,95 (halfj e)

SPANJE

Page 51: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Telmo Rodríguez MR Mountain Wine 2010

Amantia Uva de Hielo 2012

Romate Pedro Ximénez ‘Cardenal Cisneros’

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:

Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Eer vol le vermeldingen Zoet/Versterkt 51

Telmo RodríguezMálagamoscatelmooi muscaat, heel rijp en krachtig, banaan en perzik, sinaasappel, breed en sappig, goede zurenPallas Winesprijscategorie 5 (0,5 l)

Vitivínicola Ladrero (Señorío de Valdesneros)ArlanzatempranilloBijzonder, een ijswijn, lichtroze, krachtig en breed, goed zoet, mooie zuren, vol en intens, in balansDeli-spanje.nl€ 34,95 (0,5 l)

Bodegas Sánchez Romate HermanosJerezpedro ximénezintens en krachtig, zeer zoete pedro ximénez, dadels en vijgen, chocolade, tabak, diepgang, zurenWijnimport J. Bart / QVSelect.nl€ 22,75

Page 52: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

52 Eer vol le vermeldingen Zoet/Versterk

Ètim Verema Tardana Negre Dolç 2011

Producent:Regio:druif:

Proefnotitie:

Importeur:Prijs:

Agricola Falset Marçà (Ètim)Montsantgarnachaaangenaam, krachtig zoet, weelderig, goed fruit, kersen en bramen, niet te zwaar, goede zurenSpanjewijn.nl, Wijnhandel Herman€ 10,85 (0,5 l)

aangenaam, krachtig zoet, weelderig,

Fernando Madariaga / ICEX

Page 53: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015

Ad Bibendum, Brussel (0032-11262700) [email protected] Albert Heijn (Ahold), Zaandam (075-6599111) www.ah.nlAventura Exciting Wines BV, Amsterdam (020-2231522) www.aventurawines.nlWijnimport J. Bart / QV Select, Purmerend (0299-689111, 0299-689121)

www.wijnimportbart.nl, www.qvselect.nlWijnkoperij Henri Bloem Nederland, Eindhoven (040-2375271) www.henribloem.nlLes Clos Wijnimport, Amersfoort (033-4612704) www.lesclos.nlDeli-Spanje, Den Haag (06-24096227) www.deli-spanje.nlDGS Wijn, Waddinxveen (0180-635135) www.dgswijn.nlD.R. Trading Utrecht, Utrecht (030-2321123) [email protected] World Products, Reeuwijk (0182-331096) www.galladio.nlGastrovino Nederland, Zevenhuizen (0180-631440) [email protected] Généreux, Zutphen (0575-543667) www.lesgenereux.nlWijnkoperij De Gouden Ton, Roelofarendsveen (071-5683310) [email protected] Groupe LFE, Maartensdijk (0346-213044) www.groupelfe.com Groupe du Vin B.V., Maartensdijk (0346-213044) [email protected] Nederland BV, Apeldoorn (055-5214546) www.hanos.nlHavelaar Wijnimport, Den Haag (070-3835414) www.havelaarwijn.nlWijnhandel Herman, Axel (0115-561860) www.hermanwines.com Horizon Wines, Almere (036-5400708, 06-22200138) [email protected]é Kerstens, Partners in Wijn sinds 1880, Den Haag (070-4278321) www.partners-in-wijn.nlMeyer & CO, Amsterdam (020-6232418, 06-50234302) www.meyerenco.nlOud Reuchlin & Boelen, Zoetermeer (079-3634800) www.weetvanwijn.nlPallas Wines, Waddinxveen (0180-635128) www.pallaswines.nlPanachée, Vreeland (0294-232354) www.panachee-wijn.nl Wijnkoperij La Persistance, Breda (076-5430036) www.lapersistance.nlQuiubo (06-34950897) www.quiubo.nlRésidence Wijnen, Roelofarendsveen (071-5683300) www.residence-wijnen.nlRici Import, Hellevoetsluis (06-22266669) www.rici-import.comSligro, Veghel (0413-343500) www.sligro.nlSmaragd Wijnen, Werkhoven (06-42080667) [email protected] Spanish.nl, Amsterdam (06-52088602) www.spanish.nlSpanjewijn.nl, Papendrecht (078-6105417) www.spanjewijn.nlSplanish Wines - Splendid Spanish Wines, Venlo (06-30415983) www.splanishwines.comLos Sueños de lo Capitán, Werkendam (06-30994630) www.lossuenos.euWijn Verlinden, Nieuwkuijk (073-6488011) www.wijnverlinden.nlVinites, Haarlem (023-5539090) www.vinites.comVinoblesse, Baarn (035-5426260) [email protected] | Sax, Breda (076-5256480) www.walravensax.nlWeldam Wines, Amersfoort (033-2584687) www.weldamwines.nlWine Warehousing, Den Haag (06-23162686) www.winewarehousing.nlWell of Wine (070-4066575) www.wellofwine.nlThe Wine Companions BV, Venlo (077-7600900) www.winecompanions.net

Bodegas Adega Pousadoiro (0034-667568029) www.pousadoiro.comBodegas Alvia (0034-941441905) www.bodegasalvia.comAurea Lux S.L (0034-988470368) www.aurealux.comBodegas Campante (Grupo Reboreda Morgadío) (0034-988261212) www.tienda.gruporeboredamorgadio.comBodegas Carballal de Sande (0034-986483313) www.carballaldesande.comBodegas Corral (Don Jacobo) (0034-941440193) www.donjacobo.esViña Costeira (Vitivinícola del Ribeiro) (0034-902636466) www.vinoribeiro.comÉbano Viñedos y Bodegas (0034-986609060) www.ebanovinedosybodegas.comEveryday is like Sunday (0034-607941783) www.everydayislikesunday.esGaviñeira S.L, www.angelsequeiros.comGenus de Vinum (0034-988100120) www.genusdevinum.esGrupo Vinícola Marqués de Vargas (0034-983878055) www.marquesdevargas.com Bodega Hijos de Atonio Polo (0034-983881083, 0034-983873183) www.pagopenafi el.comBodegas Pago de Larrainzar (0034-948550421) www.pagodelarrainzar.comBodegas Valdemar (0034-945622188) www.valdemar.esBodega Cooperativa Virgen de la Asunción (0034-947542057) www.virgendelaasuncion.com

toelichting verkoopprijzenIn dit Spanje Supplement staan zowel vaste consumentenprijzen als prijs-categorieën vermeld, en treft u op enkele plekken de retailprijs van een wijn aan. Dit, omdat niet alle wijnen reeds verkrijgbaar zijn in Nederland, waardoor daadwerkelijke prijzen anders uit kunnen vallen dan oorspronkelijk opgegeven. De prijscategorieën en retailprijzen geven dus een indicatie, en u kunt de exacte verkoopprijs bij de importeur of producent opvragen. De prijscategorieën staan voor het volgende:

1 wijnen t/m € 4,002 wijnen van € 4,00 tot € 5,003 wijnen van € 5,00 tot € 7,504 wijnen van € 7,50 tot € 10,005 wijnen van € 10,00 tot € 12,506 wijnen van € 12,50 tot € 15,007 wijnen van € 15,00 tot € 20,008 wijnen van € 20,00 tot € 30,009 wijnen van € 30,00 en meer

De ‘prijsindicatie’ bij wijnen zonder importeur is berekend door de som ‘exportprijs x 2 + 7%’ te hanteren.

Colofonhoofdredacteur: Ronald de GrootEindredactie: Anne van MelickRedactie: Ronald de Groot, Sjoerd de Groot Mede geproefd door het Perswijn

proefcomité (Esmée Langereis, Lars Daniëls MV, Ronald de Groot, Sjoerd de Groot, Marc Collard en Niek Beute)

uitgever: Uitgeverij De Wijnpers Postbus 905007 1090 HA Amsterdam T: +31 (0)20 692 21 08 E: [email protected] I: www.perswijn.nladvertentie-exploitatie: Petri Houweling T: + 31 6 54653803 E: [email protected] en cover: Hans Delnoij Grafi sch Ontwerp TVG DesignFotografi e: ICEX Spain Trade and Investment,

Dit Spanje Supplement kwam tot stand met medewerking van ICEX/Vinos de Españawww.vinos-de-espana.nl, [email protected]

Importeurs

Producenten

Page 54: Concours Spanjes mooiste wijnen in Nederland 2015