Concours Courant CH Rouveen 2013

20
CONCOURS COURANT Eenmalige uitgave ter gelegenheid van CH Rouveen 2013 Iedereen is weg van De Lichtmis! www.delichtmis.nl Pannenkoekenhuis De Lichtmis Hermelenweg 190 8028 PL Zwolle Telefoon: 0529-427229 Fax: 0529-427295 email: [email protected] Bij De Lichtmis genieten uw kinderen van de lekkerste pannenkoeken. Van een heerlijke pannenkoek met appel en kaneel tot verrassende pannenkoekspecials. Iedereen is er weg van! Onze menukaart biedt voor elke smaak wat wils. U kunt zich ook culinair laten verrassen door een van onze specialiteiten van de internationale menukaart. Voor de kinderen hebben we een leuke speelruimte ingericht waar ze gezellig en veilig kunnen spelen. Bij Pannenkoekenhuis en Wegrestaurant De Lichtmis zijn u en uw kinderen er even helemaal uit. Kom langs en ervaar het zelf: Iedereen is weg van De Lichtmis! Samen smullen van de lekkerste pannenkoeken of culinair genieten van een van de vele specialiteiten. Dit jaar zal het hoofdprogramma op de zaterdagmiddag zich verder verbreden met een spectaculaire Cup voor jonge talentvolle po- nyruiters. De show Tuigpaarden aan de fiets beleefde vorig jaar zijn nationale primeur in Rou- veen en komt terug. Daarnaast zal ook traditie en folklore op ‘Rouveen’ weer hand in hand gaan, bijvoorbeeld met de rubriek boerenwagens en ponyaanspan- ningen van de streek. Natuurlijk ontbreekt ook de show van de succesvolle plaatselijke ponyclub de Vlugge Viervoetertjes niet. Vorig jaar bracht de show ‘tuigpaar- den aan de fiets’ een paar typische Hollandse elementen van een fiets en een blij showend Nederlands tuigpaard samen. Hiermee had het paardenconcours in Rouveen, bij velen gewaardeerd door haar zo typisch Hollandse plattelandssfeer, een spraakmakende primeur. De show zorgde voor veel enthousi- asme bij het publiek. Inmiddels hebben de bekende concoursor- ganisaties fokdag Nijkerk, Soest en CH Bennekom deze show over- genomen. Reden genoeg voor de organisatie van Rouveen om deze show nog een keer te herhalen. Peter Huisman over paar- densport 4 Tijdens CH Rouveen op zaterdagmiddag 1 juni wisselen tuig- en springpaarden elkaar weer in vlot tempo af. Deze vorm van paardensport is al ruim een halve eeuw de stevige basis van CH Rouveen Wie het platteland wil zien, horen, ruiken en voelen komt op het paardenconcours in Rouveen pas echt aan zijn trekken. Kijk voor het programma op pagina 17 Tuigpaardrijder Leendert Veerman 16 Countuscup: voor talentvolle ponyruiters 10 VRIJDAG 31 MEI ZATERDAG 1 JUNI Zaterdagmiddag met tuigpaarden- shows, springwedstrijden en een spectaculaire Pony Cup

description

Concours Hippique Rouveen 2013 31 mei en 1 juni 2013

Transcript of Concours Courant CH Rouveen 2013

Page 1: Concours Courant CH Rouveen 2013

concours courant

Eenmalige uitgave ter gelegenheid van CH Rouveen 2013

Iedereen is weg van De Lichtmis!

www.delichtmis.nl

Pannenkoekenhuis De LichtmisHermelenweg 1908028 PL ZwolleTelefoon: 0529-427229Fax: 0529-427295email: [email protected]

Bij De Lichtmis genieten uw kinderen van de lekkerste pannenkoeken. Van een heerlijke pannenkoek met appel en kaneel tot verrassende pannenkoekspecials. Iedereen is er weg van!

Onze menukaart biedt voor elke smaak wat wils. U kunt zich ook culinair laten verrassen door een van onze specialiteiten van de internationale menukaart.

Voor de kinderen hebben we een leuke speelruimte ingericht waar ze gezellig en veilig kunnen spelen.

Bij Pannenkoekenhuis en Wegrestaurant De Lichtmis zijn u en uw kinderen er even helemaal uit.

Kom langs en ervaar het zelf:Iedereen is weg van De Lichtmis!

Samen smullen van de lekkerste pannenkoeken of culinair genieten van een van de vele specialiteiten.

Dit jaar zal het hoofdprogramma op de zaterdagmiddag zich verder verbreden met een spectaculaire Cup voor jonge talentvolle po-nyruiters. De show Tuigpaarden aan de fiets beleefde vorig jaar zijn nationale primeur in Rou-veen en komt terug. Daarnaast

zal ook traditie en folklore op ‘Rouveen’ weer hand in hand gaan, bijvoorbeeld met de rubriek boerenwagens en ponyaanspan-ningen van de streek. Natuurlijk ontbreekt ook de show van de succesvolle plaatselijke ponyclub de Vlugge Viervoetertjes niet.

Vorig jaar bracht de show ‘tuigpaar-den aan de fiets’ een paar typische Hollandse elementen van een fiets en een blij showend Nederlands tuigpaard samen. Hiermee had het paardenconcours in Rouveen, bij velen gewaardeerd door haar zo typisch Hollandse plattelandssfeer, een spraakmakende primeur. De show zorgde voor veel enthousi-asme bij het publiek. Inmiddels hebben de bekende concoursor-ganisaties fokdag Nijkerk, Soest en CH Bennekom deze show over-genomen. Reden genoeg voor de organisatie van Rouveen om deze show nog een keer te herhalen.

Peter Huisman over paar-densport

4

Tijdens CH Rouveen op zaterdagmiddag 1 juni wisselen tuig- en springpaarden elkaar weer in vlot tempo af. Deze vorm van paardensport is al ruim een halve eeuw de stevige basis van CH Rouveen

Wie het platteland wil zien, horen, ruiken en voelen komt op het paardenconcours in Rouveen pas echt aan zijn trekken.

Kijk voor het programma op pagina 17

Tuigpaardrijder Leendert Veerman

16countuscup: voor talentvolle ponyruiters

10

VRIjDag 31 mei

ZaTERDag 1 juni

Zaterdagmiddag met tuigpaarden-shows, springwedstrijden en een spectaculaire Pony cup

cup voor jonge talentvolle ponyruiters

Page 2: Concours Courant CH Rouveen 2013

2 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

CH ROUVEEN

Marsweg 61,

T 038 - 465 70 00

Zwolle

2

CH ROUVEEN

Marsweg 61,

T 038 - 465 70 00

Zwolle

2

WWW.JANKOK.NL

SEAT Jan KokZwolle

ENJOYNEERINGAUTOBEDRIJFJANKOK

Wij zijnSEAT

CH ROUVEEN

Marsweg 61,

T 038 - 465 70 00

Zwolle

2

CH ROUVEEN

Marsweg 61,

T 038 - 465 70 00

Zwolle

2

Page 3: Concours Courant CH Rouveen 2013

3ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

juist op om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken en thuis te laten voelen. Insiders en outsiders in een sfeervolle mix.

Hoe, wie en wat wij dan eigenlijk zijn? De rijke historie, ontwikkeling in de laatste jaren en de huidige opzet van CH Rouveen laat zien dat wij als organisatie nadrukkelijk koer-sen op het laatste. Wij willen met elkaar een publieksevenement zijn voor jong en oud. Of je nu wel of niet een directe paardenliefhebber bent, een gewone dorpsbewoner of ‘platteland-sfeer-snuiver’.

Bijvoorbeeld door een mooi aangekleed strodorp met horeca, stands van bedrijven. Workshops, ponyrijden en diverse attributen voor de kinderen. Maar ook door een vlot en afwisselend programma met verrassende shownummers. Zoals het typische oud-hollandse ‘tuigpaarden aan de fiets’, de klederdrachtrubrieken. Dit jaar voor het eerst ook met een spectaculaire Cup voor jonge talentvolle ponyrui-ters, wat gerealiseerd kon worden door een mooie samenwerking met de plattelandsconcoursen CH Nieuwleusen en CH De Wijk.

Waarom? Omdat wij er ieder jaar als publiek, deelnemers, vrijwilligers, medewerkers en sponsoren weer in weten te slagen om van het Concours Hippique Rouveen een sportief, herkenbaar en sfeervol plattelandsfestijn te maken. Dat mo-tiveert, en daar willen we iedereen graag wat van mee laten beleven.

ja natuurlijk, de tuigpaarden-, springpaarden- en ponysport staan deze twee dagen uiteraard in een stralend middelpunt. Op en top gepresenteerd door hun enthousi-aste rijders, ruiters en amazones. Vaak luidkeels, stampend en ap-plaudisserend aangemoedigd door de vele trouwe fans. Een historie van 52 prachtige edities wijst uit dat dit alles het bekijken meer dan waard is.

Daarom willen wij u graag ontmoe-ten tijdens CH Rouveen 2013.

Daarom zijn wij er!

Henk LasscheVoorzitter Stichting Paard & Sport Rouveen – organisator CH Rouveen

Nadenken over de historie van dit evenement geeft ons een stevige basis, een herkenbaar profiel. Hiermee ook veel kracht om dit iedere keer weer opnieuw met - en voor - elkaar te organiseren. Echter, met alleen historisch besef en mooie herinneringen krijgen we dit evenement niet jaar in jaar uit georganiseerd.

Voortdurend dienen we als orga-nisatie na te denken over hoe we zijn, wie we zijn, wat we zijn en waarom we (er) zijn. alleen al om het feit dat onze geschiedenis niet meer veranderd, maar de wereld om ons heen des te sneller. Ook de behoeften en verwachtingen van onze twee hoofddoelgroepen, de mensen uit ons dorp en regio plus de vele paardenliefhebbers, veranderen.

Zowel landelijk als regionaal zien we in bijna alle sporten, de paar-densport hierin niet uitgezonderd, nog steeds een groeiend aantal

evenementen en activiteiten. Het is van belang om jezelf als organisatie dan goed te kennen en het doel vlijmscherp te hebben. Hoe, wie, wat en waarom zijn wij (er)?

Zo zou je een onderscheid kunnen maken tussen de categorieën deelnemersevenement, vakeve-nement of publieksevenement. Een organisator van een deel-nemersevenement heeft hierbij sterk de focus op de deelnemers/beoefenaars. Een vakevenement baseert zijn organisatorische keuzes op basis van het aantrekken van de eerstelijns ‘vakmensen’. Dat zijn vaak nauw betrokken liefheb-bers en deelnemers, zogenaamde ‘insiders’. In de categorie publiek-sevenement ligt de focus er dan

concours Hippique in rouveen.Dit jaar vindt voor alweer de 52e keer het jaarlijkse Concours Hippique Rouveen plaats. Een prachtig evenement waarvan de organisatie in vertrouwde handen van Stichting Paard & Sport is.

Een mooie traditie ook, waar elk jaar weer door veel mensen naar uit wordt gekeken. Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid bezoekers die het tuigpaarden- en springconcours trekt. En de mensen komen niet alleen vanuit gemeente Staphorst om te genieten van de paardensport: bezoekers komen van heinde en verre. Kortom: een evenement van allure!

De twee dagen zijn gevuld met wedstrijden, demon-straties en shows. Er is van alles te zien: boerenwagens en pony-aanspanningen, springwedstrijden en een show met tuigpaarden aan de fiets. Het is maar een greep uit de lijst activiteiten. Ruiters en paarden die op het scherp van de snede laten zien wat ze in huis hebben, het blijft een fantastisch schouwspel. Die samenwerking tussen mens en dier: prachtig. Ik kan daar elke keer weer van genieten.

Bijzonder dit jaar is de Countus Cup, een unieke wed-strijd voor talentvolle, jonge ponyruiters. Hoofdprijs is een clinic en rondleiding bij Olympisch medaillewin-naar Marc Houtzager. Een mooie prijs en hopelijk geldt Marc als een inspiratiebron voor velen.

Een dankwoord richting Stichting Paard & Sport Rouveen en alle betrokken vrijwilligers is volledig op zijn plaats. Dankzij hen kunnen we ook dit jaar weer genieten van twee dagen mooie paardensport in Rou-veen. Ik hoop dat velen op het evenement afkomen en zich laten onderdompelen in de geweldige sfeer van het Concours Hippique Rouveen.

En tot slot wens ik de deelnemers natuurlijk een fantastische wedstrijd toe!

j.D. alssema Burgemeester gemeente Staphorst

Voorwoord Burgemeester

coLofon

Van de Voorzitter

Hoe, wie, wat en waarom zijn wij (er)?Het Concours Hippique Rouveen zal dit jaar voor de 52e keer plaatsvinden. Door dit feit af en toe goed tot ons door te laten dringen, realiseren we ons dat we iedere keer weer een hoofdstuk toevoegen aan een rijke historie! Onlosmakelijk verbonden aan ons dorp. Ook aan de vele herinneringen die dorpsbewoners en paardenliefhebbers door de jaren heen hebben opgebouwd. Het is voor velen ieder jaar weer een feest der her-kenning en herinnering.

De Concours Courant is een uitgave van Stichting Paard en Sport Rouveen

adres: Stichting Paard & Sport Rouveen Lichtmisweg 27 8035 PL Zwolle Tel.nr.: 06 28354766 Email: [email protected]

Oplage: 13.000 stuks

Opmaak en lay-out: Wilko Visscher | www.wilkovisscher.nl

WIj WILLEN MET ELKaaR

een PuBLieKseVene-

ment zijn Voor jong

en oud.

Page 4: Concours Courant CH Rouveen 2013

4 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

Het is nu ruim 100 jaar geleden dat dhr. j. Ennik kopjes koffie begon te verkopen in zijn kruidenierswinkeltje, dat gelegen was aan de Dedems-vaart. De meeste daarvan verkocht hij aan de scheepsjagers, die met behulp van paarden de schepen door de vaart trokken. Ook waren er stallen waar de paarden verzorgd konden worden.

Baron van dedemIn diezelfde tijd dreef men de bees-ten vanuit Rouveen en Staphorst naar de Lichtmis. Daar konden ze op de tram naar de veemarkt in Zwolle. Op een dag gaf baron Van Dedem, de man achter de dedemsvaart, aan dat het tijd werd dat Ennik maar eens een borrel ging verkopen. Daarna duurde het niet lang meer voordat de kruidenierswinkel volledig werd getransformeerd naar

een café. Na enkele jaren droeg Ennik zijn café over aan zijn dochter en haar man Piet Huisman. Ook runden zij samen het cafeetje en de kruidenierszaak.

aanleg a-28Henk Huisman, de zoon van Piet, nam het bedrijf na jaren over van zijn ouders samen met Dina, zijn vrouw. Door de drukte van de toenmalige rijksstraatweg werd de autoweg a-28 aangelegd, deze maatregel zorgde ervoor dat de voorkant van het bedrijf ineens de achterkant werd en er een snelweg kwam die door velen wel de poort van het noorden wordt genoemd.

wegrestaurant de LichtmisIn 1975 namen Bertus en Hennie Huisman de Lichtmis over van Henk en Dina. Na enkele jaren heel hard

werken met weinig middelen kwam er in 1980 een grote verbouwing, en werd “Cafe Huisman” omgedoopt in Wegrestaurant de Lichtmis. Een pleisterplaats voor al het verkeer. Er werd nadrukkelijk gelet op de wensen van het vrachtverkeer, wat heden ten dage nog steeds terug te vinden is in de enorme verlichte parkeerplaats, gratis douches en een Q8 tankstation.Sinds 1997 zit Peter Huisman als 5e generatie in de zaak. In 2010 heeft het bedrijf meegedaan met het programma “Herrie in de keuken” van topkok Herman Den Blijker. Hij kwam met het idee om naast het wegrestaurant een pannenkoeken-huis te beginnen om zo een nieuwe doelgroep te bereiken. Deze omslag is tot op heden zeer succesvol gebleken want reserveren in het weekend is een must.

Concours Hippique Rouveen en de ponyclub ’De

Vlugge Viervoeters’ Rouveen hebben een sterke

band. De uiterst gedreven voorzitter van de

ponyclub VVV Rouveen is Hendrik Compagner.

Hendrik is inmiddels 66 jaar. Tot aan zijn pensioen

is hij altijd vrachtwagenchauffeur geweest. In zijn

bestuursfunctie steekt hij veel tijd.

'Ik ben natuurlijk heel druk doende met de

ponyclub. Daarnaast mag ik in de overige vrije tijd

graag schilderen en naar rommelmarkten gaan.

Heel veel plezier beleef ik ook aan het kijken naar

mijn eigen kinderen en kleinkinderen als ze met

de paarden en pony's bezig zijn', aldus Hendrik.

'Bijna al mijn kinderen hebben wel gereden maar

nu rijden er nog twee paard, een zoon en dochter.

Zij zijn lid van de rijvereniging Staphorst. Daar-

naast heb ik nog twee kleinkinderen die pony-

rijden en uiteraard zijn zij lid van ’De Vlugge

Viervoeters’.

Toen de ponyclub omstreeks 1987 nog vier leden

had kwamen alle ouders van de jonge talenten,

waaronder Hendrik Compagner bij elkaar. Nan

Hokse sprak toen de belangrijke woorden; 'Ik wil

wel voor niks les geven als de ponyclub maar blijft

bestaan'. Hendrik is in 1988 min of meer uit nood

voorzitter geworden. Hendrik; 'Ik had er bijna

geen tijd voor. In die tijd was ik gewoon volle bak

vrachtwagenchauffeur. Dat betekent vroeg van

huis en laat weer terug. Maar ik voelde mij teveel

betrokken en verantwoordelijk voor de ponyclub

om hier niet op in te gaan'. In de jaren daarna

groeide de ponyclub en momenteel heeft deze

bijna 50 leden. Uit Staphorst, Rouveen en omstre-

Traditiegetrouw geven de leden van de ponyclub

VVV Rouveen geven een paar spectaculaire shows

weg op CH Rouveen. De eerste show is de traditio-

nele stoelendans in het begin van de middag. De

slotshow van het programma is de “Aannemersbe-

drijf Engel Quad Behendigheidswedstrijd”.

De beginnende ruitertjes van de ponyclub bijten

de spits af met de stoelendans. Verkleed in de ring

verschijnen ze samen met de pony. In de stoelen-

dans wordt de muziek stopgezet. Daarna moeten

ze van de pony af en proberen een stoel te

bemachtigen. Ieder jaar zijn de deelnemers en de

pony’s super fanatiek, wat zorgt voor veel ver-

maak.

De andere show van de ponyclub is een behendig-

heidswedstrijd met pony en quad. Een team

bestaande uit 2 personen bestaat uit ruiter en

begeleider. Deze gaan een parcours afleggen.

Eerst zal de pony starten, daarna de persoon op de

quad. Belangrijk is snelheid. De pony met ruiter

zullen een aantal hindernissen springen. Als deze

over de finish is gaat de persoon op de quad een

behendigheidsparcours afleggen. Dit parcours zal

o.a. uit een slalom, wipwap, etc bestaan. Zodra

Interview met

Hendrik Compagner

Voorzitter ponyclub

“De Vlugge Viervoeters“

ken komen de leden, maar zelfs ook verder weg

o.a. uit Giethoorn.

De ponyclub organiseert elk jaar twee wedstrijden.

Een wedstrijd in de zomer (outdoor) en één in het

najaar (indoor). Hendrik; 'Voor het zomerconcours

nam ik altijd een week vrij om dan zoveel mogelijk

te regelen. Met name dan de sponsoring. Het

organiseren kost gewoon veel tijd'.

De ponyclub heeft les in de manege van Staphorst

die eigendom is van de rijvereniging Staphorst. Op

dit moment moet er veel tijd gestoken worden in

het opknappen van de manege. Ook Hendrik zet

zich hier helemaal voor in. 'Het opknappen van de

manege is momenteel hard nodig. Het dak is lek en

de vloer in de kantine moet vernieuwd worden. We

hebben de financiële hulp van de gemeente nodig,

maar dat duurt erg lang. In mijn ogen ’te lang'

besluit Hendrik.

Voor meer informatie over de ponyclub kunt u ook

kijken op de website: www.pcrouveen.nl

CH ROUVEEN

deze de finish is gepasseerd wordt gekeken welke

tijd ze samen gerealiseerd hebben. Het team met

de snelste tijd is uiteraard de winnaar.

Ook zullen er nog plaatselijke ruiters op de quad

gaan plaatsnemen. Zij zullen laten zien dat ze niet

alleen in het zadel kunnen zitten maar ook goed

overweg kunnen met een motorische fiets.

De show wordt mede mogelijk gemaakt door

Aannemersbedrijf Engel te Staphorst.

D

i

c

k

t

e

n

K

l

o

o

s

t

e

r

Dick ten Klooster

Vakmanschap is Meesterschap

goud, zilver, klokken,

horloges en reparatie

al meer dan 35 jaar ervaring

in het repareren van gouden

en zilveren sieraden

DEKKER

Goudsmid - Juwelier - Horloger

Gemeenteweg 62

Staphorst 0522-463788

Hoofdstraat 76d

Zuidwolde 0528-372441

Spectaculaire shows PC Rouveen

met o.a. de “Engel Quad Behendigheidswedstrijd”

T

e

v

e

n

s

h

e

t

a

d

r

e

s

v

o

o

r

v

l

o

e

r

c

o

a

t

i

n

g

,

t

r

o

f

f

e

l

-

e

n

g

i

e

t

v

l

o

e

r

e

n

,

c

h

e

m

i

s

c

h

b

e

s

t

e

n

d

i

g

e

v

l

o

e

r

e

n

e

n

a

n

t

i

-

s

l

i

p

v

l

o

e

r

e

n

v

o

o

r

t

r

a

i

l

e

r

s

.

P

r

i

j

z

e

n

o

p

a

a

n

v

r

a

a

g

.

4

Concours Hippique Rouveen en de ponyclub ’De

Vlugge Viervoeters’ Rouveen hebben een sterke

band. De uiterst gedreven voorzitter van de

ponyclub VVV Rouveen is Hendrik Compagner.

Hendrik is inmiddels 66 jaar. Tot aan zijn pensioen

is hij altijd vrachtwagenchauffeur geweest. In zijn

bestuursfunctie steekt hij veel tijd.

'Ik ben natuurlijk heel druk doende met de

ponyclub. Daarnaast mag ik in de overige vrije tijd

graag schilderen en naar rommelmarkten gaan.

Heel veel plezier beleef ik ook aan het kijken naar

mijn eigen kinderen en kleinkinderen als ze met

de paarden en pony's bezig zijn', aldus Hendrik.

'Bijna al mijn kinderen hebben wel gereden maar

nu rijden er nog twee paard, een zoon en dochter.

Zij zijn lid van de rijvereniging Staphorst. Daar-

naast heb ik nog twee kleinkinderen die pony-

rijden en uiteraard zijn zij lid van ’De Vlugge

Viervoeters’.

Toen de ponyclub omstreeks 1987 nog vier leden

had kwamen alle ouders van de jonge talenten,

waaronder Hendrik Compagner bij elkaar. Nan

Hokse sprak toen de belangrijke woorden; 'Ik wil

wel voor niks les geven als de ponyclub maar blijft

bestaan'. Hendrik is in 1988 min of meer uit nood

voorzitter geworden. Hendrik; 'Ik had er bijna

geen tijd voor. In die tijd was ik gewoon volle bak

vrachtwagenchauffeur. Dat betekent vroeg van

huis en laat weer terug. Maar ik voelde mij teveel

betrokken en verantwoordelijk voor de ponyclub

om hier niet op in te gaan'. In de jaren daarna

groeide de ponyclub en momenteel heeft deze

bijna 50 leden. Uit Staphorst, Rouveen en omstre-

Traditiegetrouw geven de leden van de ponyclub

VVV Rouveen geven een paar spectaculaire shows

weg op CH Rouveen. De eerste show is de traditio-

nele stoelendans in het begin van de middag. De

slotshow van het programma is de “Aannemersbe-

drijf Engel Quad Behendigheidswedstrijd”.

De beginnende ruitertjes van de ponyclub bijten

de spits af met de stoelendans. Verkleed in de ring

verschijnen ze samen met de pony. In de stoelen-

dans wordt de muziek stopgezet. Daarna moeten

ze van de pony af en proberen een stoel te

bemachtigen. Ieder jaar zijn de deelnemers en de

pony’s super fanatiek, wat zorgt voor veel ver-

maak.

De andere show van de ponyclub is een behendig-

heidswedstrijd met pony en quad. Een team

bestaande uit 2 personen bestaat uit ruiter en

begeleider. Deze gaan een parcours afleggen.

Eerst zal de pony starten, daarna de persoon op de

quad. Belangrijk is snelheid. De pony met ruiter

zullen een aantal hindernissen springen. Als deze

over de finish is gaat de persoon op de quad een

behendigheidsparcours afleggen. Dit parcours zal

o.a. uit een slalom, wipwap, etc bestaan. Zodra

Interview met

Hendrik Compagner

Voorzitter ponyclub

“De Vlugge Viervoeters“

ken komen de leden, maar zelfs ook verder weg

o.a. uit Giethoorn.

De ponyclub organiseert elk jaar twee wedstrijden.

Een wedstrijd in de zomer (outdoor) en één in het

najaar (indoor). Hendrik; 'Voor het zomerconcours

nam ik altijd een week vrij om dan zoveel mogelijk

te regelen. Met name dan de sponsoring. Het

organiseren kost gewoon veel tijd'.

De ponyclub heeft les in de manege van Staphorst

die eigendom is van de rijvereniging Staphorst. Op

dit moment moet er veel tijd gestoken worden in

het opknappen van de manege. Ook Hendrik zet

zich hier helemaal voor in. 'Het opknappen van de

manege is momenteel hard nodig. Het dak is lek en

de vloer in de kantine moet vernieuwd worden. We

hebben de financiële hulp van de gemeente nodig,

maar dat duurt erg lang. In mijn ogen ’te lang'

besluit Hendrik.

Voor meer informatie over de ponyclub kunt u ook

kijken op de website: www.pcrouveen.nl

CH ROUVEEN

deze de finish is gepasseerd wordt gekeken welke

tijd ze samen gerealiseerd hebben. Het team met

de snelste tijd is uiteraard de winnaar.

Ook zullen er nog plaatselijke ruiters op de quad

gaan plaatsnemen. Zij zullen laten zien dat ze niet

alleen in het zadel kunnen zitten maar ook goed

overweg kunnen met een motorische fiets.

De show wordt mede mogelijk gemaakt door

Aannemersbedrijf Engel te Staphorst.

D

i

c

k

t

e

n

K

l

o

o

s

t

e

r

Dick ten Klooster

Vakmanschap is Meesterschap

goud, zilver, klokken,

horloges en reparatie

al meer dan 35 jaar ervaring

in het repareren van gouden

en zilveren sieraden

DEKKER

Goudsmid - Juwelier - Horloger

Gemeenteweg 62

Staphorst 0522-463788

Hoofdstraat 76d

Zuidwolde 0528-372441

Spectaculaire shows PC Rouveen

met o.a. de “Engel Quad Behendigheidswedstrijd”

T

e

v

e

n

s

h

e

t

a

d

r

e

s

v

o

o

r

v

l

o

e

r

c

o

a

t

i

n

g

,

t

r

o

f

f

e

l

-

e

n

g

i

e

t

v

l

o

e

r

e

n

,

c

h

e

m

i

s

c

h

b

e

s

t

e

n

d

i

g

e

v

l

o

e

r

e

n

e

n

a

n

t

i

-

s

l

i

p

v

l

o

e

r

e

n

v

o

o

r

t

r

a

i

l

e

r

s

.

P

r

i

j

z

e

n

o

p

a

a

n

v

r

a

a

g

.

4

→ → → → →

→ → → →

→ → → → → →

→ → → →

krantenadvertenties kranten

b r o c h u r e s

trouwkaarten factuurpapier

spandoeken

geboortekaartjes naamkaartjes

f o l d e r s h u i s s t i j l e n w e b s i t e s

flyers schrijfblokjes

flyers papier enveloppen etc.

drukwerk

b r i e f p a p i e r

programmaboekjes

huis-aan-huis folders →

Grafimedia

DC Grafimedia, Gemeenteweg 32 | 7951 CN StaphorstTel. 0522 - 465538 | Mob. 06 - 2011 6144www.dc-grafimedia.nl | [email protected]

ONTWERPEN - PRINTEN - DRUKKEN

Als u kiest voor een lage prijs en topkwaliteit!

Concours Hippique Rouveen en de ponyclub ’De

Vlugge Viervoeters’ Rouveen hebben een sterke

band. De uiterst gedreven voorzitter van de

ponyclub VVV Rouveen is Hendrik Compagner.

Hendrik is inmiddels 66 jaar. Tot aan zijn pensioen

is hij altijd vrachtwagenchauffeur geweest. In zijn

bestuursfunctie steekt hij veel tijd.

'Ik ben natuurlijk heel druk doende met de

ponyclub. Daarnaast mag ik in de overige vrije tijd

graag schilderen en naar rommelmarkten gaan.

Heel veel plezier beleef ik ook aan het kijken naar

mijn eigen kinderen en kleinkinderen als ze met

de paarden en pony's bezig zijn', aldus Hendrik.

'Bijna al mijn kinderen hebben wel gereden maar

nu rijden er nog twee paard, een zoon en dochter.

Zij zijn lid van de rijvereniging Staphorst. Daar-

naast heb ik nog twee kleinkinderen die pony-

rijden en uiteraard zijn zij lid van ’De Vlugge

Viervoeters’.

Toen de ponyclub omstreeks 1987 nog vier leden

had kwamen alle ouders van de jonge talenten,

waaronder Hendrik Compagner bij elkaar. Nan

Hokse sprak toen de belangrijke woorden; 'Ik wil

wel voor niks les geven als de ponyclub maar blijft

bestaan'. Hendrik is in 1988 min of meer uit nood

voorzitter geworden. Hendrik; 'Ik had er bijna

geen tijd voor. In die tijd was ik gewoon volle bak

vrachtwagenchauffeur. Dat betekent vroeg van

huis en laat weer terug. Maar ik voelde mij teveel

betrokken en verantwoordelijk voor de ponyclub

om hier niet op in te gaan'. In de jaren daarna

groeide de ponyclub en momenteel heeft deze

bijna 50 leden. Uit Staphorst, Rouveen en omstre-

Traditiegetrouw geven de leden van de ponyclub

VVV Rouveen geven een paar spectaculaire shows

weg op CH Rouveen. De eerste show is de traditio-

nele stoelendans in het begin van de middag. De

slotshow van het programma is de “Aannemersbe-

drijf Engel Quad Behendigheidswedstrijd”.

De beginnende ruitertjes van de ponyclub bijten

de spits af met de stoelendans. Verkleed in de ring

verschijnen ze samen met de pony. In de stoelen-

dans wordt de muziek stopgezet. Daarna moeten

ze van de pony af en proberen een stoel te

bemachtigen. Ieder jaar zijn de deelnemers en de

pony’s super fanatiek, wat zorgt voor veel ver-

maak.

De andere show van de ponyclub is een behendig-

heidswedstrijd met pony en quad. Een team

bestaande uit 2 personen bestaat uit ruiter en

begeleider. Deze gaan een parcours afleggen.

Eerst zal de pony starten, daarna de persoon op de

quad. Belangrijk is snelheid. De pony met ruiter

zullen een aantal hindernissen springen. Als deze

over de finish is gaat de persoon op de quad een

behendigheidsparcours afleggen. Dit parcours zal

o.a. uit een slalom, wipwap, etc bestaan. Zodra

Interview met

Hendrik Compagner

Voorzitter ponyclub

“De Vlugge Viervoeters“

ken komen de leden, maar zelfs ook verder weg

o.a. uit Giethoorn.

De ponyclub organiseert elk jaar twee wedstrijden.

Een wedstrijd in de zomer (outdoor) en één in het

najaar (indoor). Hendrik; 'Voor het zomerconcours

nam ik altijd een week vrij om dan zoveel mogelijk

te regelen. Met name dan de sponsoring. Het

organiseren kost gewoon veel tijd'.

De ponyclub heeft les in de manege van Staphorst

die eigendom is van de rijvereniging Staphorst. Op

dit moment moet er veel tijd gestoken worden in

het opknappen van de manege. Ook Hendrik zet

zich hier helemaal voor in. 'Het opknappen van de

manege is momenteel hard nodig. Het dak is lek en

de vloer in de kantine moet vernieuwd worden. We

hebben de financiële hulp van de gemeente nodig,

maar dat duurt erg lang. In mijn ogen ’te lang'

besluit Hendrik.

Voor meer informatie over de ponyclub kunt u ook

kijken op de website: www.pcrouveen.nl

CH ROUVEEN

deze de finish is gepasseerd wordt gekeken welke

tijd ze samen gerealiseerd hebben. Het team met

de snelste tijd is uiteraard de winnaar.

Ook zullen er nog plaatselijke ruiters op de quad

gaan plaatsnemen. Zij zullen laten zien dat ze niet

alleen in het zadel kunnen zitten maar ook goed

overweg kunnen met een motorische fiets.

De show wordt mede mogelijk gemaakt door

Aannemersbedrijf Engel te Staphorst.

D

i

c

k

t

e

n

K

l

o

o

s

t

e

r

Dick ten Klooster

Vakmanschap is Meesterschap

goud, zilver, klokken,

horloges en reparatie

al meer dan 35 jaar ervaring

in het repareren van gouden

en zilveren sieraden

DEKKER

Goudsmid - Juwelier - Horloger

Gemeenteweg 62

Staphorst 0522-463788

Hoofdstraat 76d

Zuidwolde 0528-372441

Spectaculaire shows PC Rouveen

met o.a. de “Engel Quad Behendigheidswedstrijd”

T

e

v

e

n

s

h

e

t

a

d

r

e

s

v

o

o

r

v

l

o

e

r

c

o

a

t

i

n

g

,

t

r

o

f

f

e

l

-

e

n

g

i

e

t

v

l

o

e

r

e

n

,

c

h

e

m

i

s

c

h

b

e

s

t

e

n

d

i

g

e

v

l

o

e

r

e

n

e

n

a

n

t

i

-

s

l

i

p

v

l

o

e

r

e

n

v

o

o

r

t

r

a

i

l

e

r

s

.

P

r

i

j

z

e

n

o

p

a

a

n

v

r

a

a

g

.

4

CH ROUVEEN

In het najaar van 1996 werden de eerste plannen

gesmeed voor het organiseren van een handels-

keuring in Rouveen. Een nieuw evenement

gebaseerd op een oud gebruik. De daad werd

bij het woord gevoegd en in juli 1997 vormde de

Korte Kerkweg het decor voor de eerste editie van

de Handelskeuring. Twaalf jaar na dato is de

Handelskeuring uitgegroeid tot een evenement

dat niet meer is weg te denken van de hippische

kalender in Oost-Nederland. Menig bekend rij-

en tuigpaard heeft zijn eerste roem behaald in

de Rouveense kern.

Het begrip “handelskeuring” vindt zijn oorsprong

in het agrarische karakter van de gemeente

Staphorst. In het verleden kochten de plaatselijke

boeren veelal 'jonge' paarden die na verloop van

tijd werden verkocht. Paardenhandelaren trokken

vanaf Halfweg naar de Lichtmis en onderweg

toonden de boeren hun paarden. Zo ontstonden

er op de Gemeenteweg en de Oude Rijksweg

“paardenmonsteringen”. Paarden werden op de

weg “gedraafd” zodat de koper het paard op

waarde kon schatten.

Dit gebruik heeft een eigentijds jasje gekregen in

de Handelskeuring zoals we hem nu kennen.

Het Kerkplein wordt bedekt met een laag zand en

vervolgens worden de paarden voor het oog van

een deskundige jury en publiek gepresenteerd.

Veel plaatselijke fokkers zien dit evenement als

dé kans om hun topper te presenteren. De laag-

drempeligheid, sfeer, en de grote publieke belang-

stelling maken de Handelskeuring tot een uniek

concept.

Handelskeuring begrip in de regio

Springplank naar het hoogste podium

Het internationaal springpaard Sam (Calvados x

Ahom), welke afgelopen maart onder Albert Zoer

de Grote Prijs van Indoor Brabant won, maakte zijn

debuut op de Handelskeuring te Rouveen. Ook de

in Staphorst gefokte Pavarotti H (Kigali x Gentle-

man) maakte zijn debuut op deHandelskeuring en

springt nu internationaal onder Jeroen Dubbeldam.

De tuigpaarden die deelnamen aan de voorgaande

editie waren in het verdere verloop van het keu-

De laagdrempeligheid, sfeer,

en de grote publieke

belangstelling maken de

Handelskeuring tot een

uniek concept.

ringsseizoen bijzonder succesvol. De inmiddels

driejarige hengst Bakboord (Larix x Harald; eig. J.

Poppen en HBC Stal) begon vorig jaar op de

Handelskeuring aan een sterke reeks. De vos-

hengst behaalde op de Handelskeuring een

tweede plaats achter Bertida (Saffraan x Nando;

eig. H. Scholten). Onlangs werd Bakboord

bekroond als de beste hengst van zijn jaargang

door het kampioenschap op de KWPN

Hengstenkeuring in Den Bosch te behalen. Bertida

behaalde eveneens een eretitel door het kampioen-

schap 2-jarige merries op haar naam te schrijven

tijdens de Nationale Tuigpaardendag.

Dorpsvermaak

Naast aandacht voor sport en fokkerij vormt het

shownummer een vast onderdeel in het programma

van de Handelskeuring. Ludieke acts met een

knipoog naar de paardensport of de agrarische

cultuur. De bezoekers hebben de afgelopen jaren

onder andere kunnen genieten van het “Kampioen-

schap Koe'n Verbreng'n”, de boerenmissverkiezing

“Het Vlammegien van Rouveen“, een kamelenrace

en een heuse “Dik Trom-race” (zie foto). Ook voor

de komende editie is de organisatie in diep beraad

om de voorgaande shows te overtreffen.

Opgave

Deelnemers kunnen hun paarden zo spoedig

mogelijk, maar uiterlijk voor 14 juni 2009 opgeven.

Vanwege de grote belangstelling raadt de organisa-

tie de deelnemers aan om hun paarden tijdig op te

geven. De organisatie hanteert bij de opgave een

toelatingsreglement. Voor de rijpaarden is contact-

persoon A. Huisman (telefoon 06-27470984,

[email protected] ), voor de

tuigpaarden T. Lassche (telefoon 06-41709758,

[email protected]).

dinsdagavond 30 juni

Aanvang 18.30 uur.

Meer info op www.handelskeuring.nl

Om alvast te noteren…

14

HOOfDSPONSORwegrestaurant de LicHtmis

als je vanaf het zuiden Rouveen binnenrijdt kom je langs het buurt-schap De Lichtmis. De buurtschap bevindt zich op het kruispunt van de snelweg a28 van Zwolle naar Meppel en de provinciale weg N377 van Hasselt naar Nieuwleusen. Bij de Lichtmis lag ook de aansluiting van het Lichtmiskanaal, dat van de Vecht bij zwolle kwam, en de dedemsvaart. Het Lichtmiskanaal is later gedempt en de a28 is er overheen aangelegd.

Peter Huisman is volop besmet met de paardensport

Onze merries zijn geprimeerd, hebben succesvol in de sport gelopen of hebben een uitstekende merrie test gedaan. In ons korte bestaan hebben wij reeds paarden verkocht naar: Oostenrijk, Engeland, Chili, Canada en Scotland.”

Peter Huisman is volop besmet met de paardensport door zijn grootvader van moeders zijde. Zijn passie ligt bij de fokkerij van paarden.Peter fokt met merries uit merriestammen

uit Holstein. Zelf heeft Peter in de klasse M gesprongen. Tegenwoordig worden zijn paarden uitgebracht door jan Tippe. Inmiddels is zijn dochter actief in de pony sport. Dit

jaar verwachten ze veulens van Dallas VDL en Casall en is de eerste merrie alweer drachtig van Baloubet du Rouet.

Page 5: Concours Courant CH Rouveen 2013

5ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

verf • behang • raamdecoratie

Industrieweg 29, 7951 TA Staphorst, Tel. 0522 - 46 37 34

Van Essen

Industrieweg 29, 7951 TA Staphorst, Tel.: 0522 - 46 37 34

CH ROUVEEN

V

O

O

R

B

E

D

R

I

J

F

E

N

P

A

R

T

I

C

U

L

I

E

R

ERKEND EN GECERTIFICEERD

Interkleur VAN ESSEN

SCHILDERSBEDRIJF

Industrieweg 29 - 7951 TA Staphorst

Telefoon 0522 - 46 37 34

Meubelen en

Warenhuis

Meubelen

Slaapkamers

Tapijt

Verf en behang

Klein huishoudelijk

Elektrische apparaten

Uit voorraad leverbaar o.a.:

www.stolte-bv.nl

Betrokken van

’s morgens vroeg

tot ’s avonds laat!

CH Rouveen wordt mogelijk gemaakt door vele

vrijwilligers. Verdeeld over de voorbereidingsweek

en de twee programmadagen zijn er naar schatting

zo’n 50 vrijwilligers actief. Een van de vrijwilligers

die al jaren meehelpt is Peter Janssen. Hij is

inmiddels 33 jaar, maar al op 15 jarige leeftijd

betrokken geraakt bij de voorbereidingen. Peter

verteld over zijn start; ’Ze vroegen me om even

mee te gaan hindernissen en dranghekken te

halen. Op het moment dat we ze opgehaald hebben

moest ik ze dan ook maar op het terrein zetten.

En voor dat je het weet draai je volop mee’.

De medewerkers worden allemaal veelzijdig

ingezet bij alle voorbereidingen. Peter heeft ook

de ervaring van verschillende functies binnen de

organisatie. Waaronder parcoursbouwer en

ringmeester. ‘We hebben al veel hobbels genomen

om de parcoursen tijdig gereed te krijgen.

Soms ben je door het uitlopen van het programma

zelfs in het donker aan het bouwen. Het is zaak

om de volgende morgen vroeg op te zijn om te

controleren of dat wat je in het donker gedaan

hebt ook klopt. Als om 8.00 uur ’s morgens de

eerste ruiter de ring betreed op CH Rouveen

mag je er van uit gaan dat er al veel werk

verzet is.’

CH Rouveen is een outdoor evenement. Ook voor

alle vrijwilligers zijn de weersomstandigheden van

doorslaggevend belang om een voldaan en goed

gevoel over te houden. Peter kan zich wat het

weer betreft nog vele extremen herinneren;

‘Soms zit je in de regen en moet je tussentijds

naar huis om een droge broek aan te trekken.

Een andere keer vallen de mussen van het dak

en ziet het zwart van de muggen. We weten

allemaal dat het door het weer af en toe in de

soep loopt. Maar gelukkig zijn er ook vaak

jaren dat de weersomstandigheden perfect zijn’.

Als meest opmerkelijke gebeurtenis kan Peter

zich nog het losbreken van een paard herinneren.

‘Je maakt soms wat mee als vrijwilliger. Zo nam

er een keer een paard de benen, waarbij deze op

zoek ging naar de kortste weg richting stal.

Maar die kortste weg ging wel in volle vaart over

de openbare weg, door de autowegsloot en

vervolgens via de drukke A28 richting het noor-

den. Ongelooflijk maar waar; er was geen schade!’.

Peter besluit met een vooruitblik op het komende

evenement; ‘De laatste jaren ben ik manusje van

alles. Dat bevalt mij uitstekend en in die rol zit ik

ook de komende editie. Wij worden als vrijwilligers

goed verzorgd en er is gezelligheid in de tent, vaak

tot in de kleine uurtjes. Als medewerkers komen

we niets te kort qua eten en drinken tijdens het

evenement. Zaterdagavond, direct na afloop van

het festijn, willen we met z’n allen de boel graag zo

snel mogelijk weer afbreken en opruimen. Ik zie er

al naar uit om volgens traditioneel gebruik de

week erop naar de gezellige BBQ te gaan!’

Lokatie terrein CH Rouveen

’Voor je het weet

draai je volop mee’

11

Voor het laatste nieuws: www.chrouveen.nl

De Stichting Paard & Sport Rou-veen bestaat uit 8 bestuursleden en is onafhankelijk van andere

organisaties. Het stichtingsbestuur heeft een afspiegeling conform de Rouveense bevolking en verte-

genwoordiging van de spring- en tuigpaardensport.

EVEN VoorsteLLen

Stichting Paard & sport RouveenDe Stichting Paard & Sport Rouveen organiseert ieder jaar Concours Hippique Rouveen. De stichting is voortgekomen uit de ‘commissie ter bevordering van de paardensport en fokkerij in Rouveen’. In de volks-mond bekend als de paardensportcommissie.

Margreet Bloemert-Boldewijn Jenny Russcher-

Troost

Richard Uulders

Hilly Harink- Huisman

Klaas Kisteman

Henk Lassche

Geesje Klomp-Stegeman Niek Jan Huisman

Selectiewedstrijden voor Outdoor Gelderland

CH ROUVEEN

Op zaterdagmiddag is een mooi programmaonder-

deel de show met Staphorster strontbakken. Het is

een traditionele rubriek en maakt ‘Rouveen’ uniek.

In deze show worden tuigpaarden aangespannen

voor de kenmerkende Staphorster boerenwagens.

De rijders zijn in klederdracht gestoken. Juist deze

rubriek was de aanzet voor de 1e editie van

Concours Hippique Rouveen.

Rouveen is van ouds bekend door de paardenhan-

del. Veel boeren kochten vaak jonge paarden,

beleerden ze, werkten er een korte tijd mee en

verkochten ze weer. De paarden waren er op het

bedrijf voor het werk, maar ook voor de verkoop.

Een paard dat wat kent is namelijk geld waard.

Ook werden de betere paarden samengebracht

voor handelaren in een monstering of handelskeu-

ring. In eerste instantie aan de hand, later ook in

tuig.

De presentatie in tuig groeide uit tot een wedstrijd.

Het beste tuig werd gepakt, de strontbak speciaal

opgeschilderd en het zondagse pak, de Staphorster

hemdrok, aangetrokken. Hiermee was de boeren-

wagenrubriek een feit. Zo’n 50 jaar geleden was

dit de attractie van het jaar in Rouveen en omge-

ving. Het was een tijd waarin veel minder te

beleven was als tegenwoordig en vrijwel iedere

inwoner had nog wel betrokkenheid bij de paarden

en de boeren. Later kwamen ook de tuigpaardru-

brieken met luxe aanspanningen erbij. Een van de

organisators van het eerste uur en succesvol

deelnemer was paardenhandelaar Jan Korterink.

CH Rouveen stond ook al in vroeger jaren als één

van de eerste concoursen op de agenda. De grote

Boerenwagens traditie en uniek stukje cultuur

Outdoor Gelderland op landgoed Middachten in

De Steeg komt snel dichterbij. Van 3 t/m 7 juni is

het zover. Vijf dagen topsport, show en entertain-

ment. 245.000 euro aan prijzengeld ligt er dit jaar

klaar voor de winnaars van de spring- en dressuur-

rubrieken. 45.000 euro meer dan vorig jaar en met

die verhoging is Outdoor Gelderland volgens de

normen van de internationale hippische bond (FEI)

nu een vier sterren concours (CSI4*). Vorig jaar

moest nog met een ster minder genoegen worden

genomen. CH Rouveen heeft na een jaar van

afwezigheid dit jaar weer een selectiewedstrijd

toegewezen gekregen voor de Outdoor Gelderland

Trofee 2009 springen. De springklasse L, M en Z

zullen verreden worden en de voorselectie zal

plaatsvinden op zaterdag 16 mei.

In totaal zijn er acht selectiewedstrijden waarvan

de vier hoogst geplaatste deelnemers per klasse

zich plaatsen voor de finale.

12

tuigpaardstallen waren dan ook erg geïnteresseerd

in deze rubriek met paarden uit de regio.

Het zorgde ervoor dat de jonge talentvolle paarden

vaak van eigenaar wisselden. Ze werden dan

toegevoegd aan een concoursstal en gingen het

verdere seizoen mee naar alle andere concoursen

in Nederland. Nog steeds worden in deze rubriek

paarden van eigenaren uit Rouveen en Staphorst

gepresenteerd.

Vanaf 2005 heeft de organisatie ook een streekru-

briek voor ponyaanspanning toegevoegd aan het

programma. Ook in deze rubriek zijn het veelal

authentieke aanspanningen in klederdracht. Het is

een prachtige folkloristische showrubriek.

Ontstaan CH Rouveen

te danken aan de

boerenwagenrubriek

Den Hulst 33, Nieuwleusen

Tel. 0529-481223

Fax 0529-484562

www.bosbedden.nl

[email protected]

CH ROUVEEN

V

O

O

R

B

E

D

R

I

J

F

E

N

P

A

R

T

I

C

U

L

I

E

R

ERKEND EN GECERTIFICEERD

Interkleur VAN ESSEN

SCHILDERSBEDRIJF

Industrieweg 29 - 7951 TA Staphorst

Telefoon 0522 - 46 37 34

Meubelen en

Warenhuis

Meubelen

Slaapkamers

Tapijt

Verf en behang

Klein huishoudelijk

Elektrische apparaten

Uit voorraad leverbaar o.a.:

www.stolte-bv.nl

Betrokken van

’s morgens vroeg

tot ’s avonds laat!

CH Rouveen wordt mogelijk gemaakt door vele

vrijwilligers. Verdeeld over de voorbereidingsweek

en de twee programmadagen zijn er naar schatting

zo’n 50 vrijwilligers actief. Een van de vrijwilligers

die al jaren meehelpt is Peter Janssen. Hij is

inmiddels 33 jaar, maar al op 15 jarige leeftijd

betrokken geraakt bij de voorbereidingen. Peter

verteld over zijn start; ’Ze vroegen me om even

mee te gaan hindernissen en dranghekken te

halen. Op het moment dat we ze opgehaald hebben

moest ik ze dan ook maar op het terrein zetten.

En voor dat je het weet draai je volop mee’.

De medewerkers worden allemaal veelzijdig

ingezet bij alle voorbereidingen. Peter heeft ook

de ervaring van verschillende functies binnen de

organisatie. Waaronder parcoursbouwer en

ringmeester. ‘We hebben al veel hobbels genomen

om de parcoursen tijdig gereed te krijgen.

Soms ben je door het uitlopen van het programma

zelfs in het donker aan het bouwen. Het is zaak

om de volgende morgen vroeg op te zijn om te

controleren of dat wat je in het donker gedaan

hebt ook klopt. Als om 8.00 uur ’s morgens de

eerste ruiter de ring betreed op CH Rouveen

mag je er van uit gaan dat er al veel werk

verzet is.’

CH Rouveen is een outdoor evenement. Ook voor

alle vrijwilligers zijn de weersomstandigheden van

doorslaggevend belang om een voldaan en goed

gevoel over te houden. Peter kan zich wat het

weer betreft nog vele extremen herinneren;

‘Soms zit je in de regen en moet je tussentijds

naar huis om een droge broek aan te trekken.

Een andere keer vallen de mussen van het dak

en ziet het zwart van de muggen. We weten

allemaal dat het door het weer af en toe in de

soep loopt. Maar gelukkig zijn er ook vaak

jaren dat de weersomstandigheden perfect zijn’.

Als meest opmerkelijke gebeurtenis kan Peter

zich nog het losbreken van een paard herinneren.

‘Je maakt soms wat mee als vrijwilliger. Zo nam

er een keer een paard de benen, waarbij deze op

zoek ging naar de kortste weg richting stal.

Maar die kortste weg ging wel in volle vaart over

de openbare weg, door de autowegsloot en

vervolgens via de drukke A28 richting het noor-

den. Ongelooflijk maar waar; er was geen schade!’.

Peter besluit met een vooruitblik op het komende

evenement; ‘De laatste jaren ben ik manusje van

alles. Dat bevalt mij uitstekend en in die rol zit ik

ook de komende editie. Wij worden als vrijwilligers

goed verzorgd en er is gezelligheid in de tent, vaak

tot in de kleine uurtjes. Als medewerkers komen

we niets te kort qua eten en drinken tijdens het

evenement. Zaterdagavond, direct na afloop van

het festijn, willen we met z’n allen de boel graag zo

snel mogelijk weer afbreken en opruimen. Ik zie er

al naar uit om volgens traditioneel gebruik de

week erop naar de gezellige BBQ te gaan!’

Lokatie terrein CH Rouveen

’Voor je het weet

draai je volop mee’

11

Voor het laatste nieuws: www.chrouveen.nl

VoLg ons ooK oP twitter

@CHROuVEEN

als echte paardenliefhebbber en ondernemers is Wegrestaurant - Pannenkoekenhuis De Lichtmis al jaren verbonden als sponsor aan het CH Rouveen. Peter kan vol

gedrevenheid en trots vertellen over zijn paarden; “sinds 2002 fokken wij paarden met het motto ‘fokken met prestatie’. Ons fokdoel is het fokken van een top springpaard, dat er ook

nog mooi uitziet. Wij fokken met merries uit merriestammen die het Holsteiner stamboek (Duits stam-boek) hebben voortgebracht.

www.delichtmis.nl • www.huismanhorses.nl

Page 6: Concours Courant CH Rouveen 2013

6 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

SPONSORLOPER Voor de Laatste Keer

“Ik ben er mee begonnen in 1999. toen waren er nog die Hollandse guldens.”

Selectiewedstrijden voor Outdoor Gelderland

CH ROUVEEN

Op zaterdagmiddag is een mooi programmaonder-

deel de show met Staphorster strontbakken. Het is

een traditionele rubriek en maakt ‘Rouveen’ uniek.

In deze show worden tuigpaarden aangespannen

voor de kenmerkende Staphorster boerenwagens.

De rijders zijn in klederdracht gestoken. Juist deze

rubriek was de aanzet voor de 1e editie van

Concours Hippique Rouveen.

Rouveen is van ouds bekend door de paardenhan-

del. Veel boeren kochten vaak jonge paarden,

beleerden ze, werkten er een korte tijd mee en

verkochten ze weer. De paarden waren er op het

bedrijf voor het werk, maar ook voor de verkoop.

Een paard dat wat kent is namelijk geld waard.

Ook werden de betere paarden samengebracht

voor handelaren in een monstering of handelskeu-

ring. In eerste instantie aan de hand, later ook in

tuig.

De presentatie in tuig groeide uit tot een wedstrijd.

Het beste tuig werd gepakt, de strontbak speciaal

opgeschilderd en het zondagse pak, de Staphorster

hemdrok, aangetrokken. Hiermee was de boeren-

wagenrubriek een feit. Zo’n 50 jaar geleden was

dit de attractie van het jaar in Rouveen en omge-

ving. Het was een tijd waarin veel minder te

beleven was als tegenwoordig en vrijwel iedere

inwoner had nog wel betrokkenheid bij de paarden

en de boeren. Later kwamen ook de tuigpaardru-

brieken met luxe aanspanningen erbij. Een van de

organisators van het eerste uur en succesvol

deelnemer was paardenhandelaar Jan Korterink.

CH Rouveen stond ook al in vroeger jaren als één

van de eerste concoursen op de agenda. De grote

Boerenwagens traditie en uniek stukje cultuur

Outdoor Gelderland op landgoed Middachten in

De Steeg komt snel dichterbij. Van 3 t/m 7 juni is

het zover. Vijf dagen topsport, show en entertain-

ment. 245.000 euro aan prijzengeld ligt er dit jaar

klaar voor de winnaars van de spring- en dressuur-

rubrieken. 45.000 euro meer dan vorig jaar en met

die verhoging is Outdoor Gelderland volgens de

normen van de internationale hippische bond (FEI)

nu een vier sterren concours (CSI4*). Vorig jaar

moest nog met een ster minder genoegen worden

genomen. CH Rouveen heeft na een jaar van

afwezigheid dit jaar weer een selectiewedstrijd

toegewezen gekregen voor de Outdoor Gelderland

Trofee 2009 springen. De springklasse L, M en Z

zullen verreden worden en de voorselectie zal

plaatsvinden op zaterdag 16 mei.

In totaal zijn er acht selectiewedstrijden waarvan

de vier hoogst geplaatste deelnemers per klasse

zich plaatsen voor de finale.

12

tuigpaardstallen waren dan ook erg geïnteresseerd

in deze rubriek met paarden uit de regio.

Het zorgde ervoor dat de jonge talentvolle paarden

vaak van eigenaar wisselden. Ze werden dan

toegevoegd aan een concoursstal en gingen het

verdere seizoen mee naar alle andere concoursen

in Nederland. Nog steeds worden in deze rubriek

paarden van eigenaren uit Rouveen en Staphorst

gepresenteerd.

Vanaf 2005 heeft de organisatie ook een streekru-

briek voor ponyaanspanning toegevoegd aan het

programma. Ook in deze rubriek zijn het veelal

authentieke aanspanningen in klederdracht. Het is

een prachtige folkloristische showrubriek.

Ontstaan CH Rouveen

te danken aan de

boerenwagenrubriek

Den Hulst 33, Nieuwleusen

Tel. 0529-481223

Fax 0529-484562

www.bosbedden.nl

CH ROUVEEN

Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur komen de

tuigpaarden in de showring. Ruim voor 13.00 uur

zijn uit diverse plaatsen in Nederland de deelne-

mers met hun paarden, diverse showwagens en

tuigen vertrokken.

Albert Spijkerman uit Zuidwolde heeft een

tuigpaardenstal en komt ieder jaar naar CH

Rouveen; ‘Het concours te Rouveen is ieder jaar

voor ons weer een hele belevenis. Doordat het

mooi dichtbij is hebben wij veel publiek langs de

baan. Rouveen heeft iets nostalgisch. Mensen

langs de kant in klederdracht. Geweldig!’

Albert Spijkerman blikt alvast vooruit naar de

editie 2009; Drie uur voor aanvang van het

concours vertrekken we. Dit jaar met waarschijnlijk

5 paarden. Als we op het terrein zijn worden de

paarden direct wedstrijdklaar gemaakt. Onze

paarden worden beoordeeld door de jury op

beweging en uitstraling. Om de beweging van de

paarden mooier en hoger te laten worden doen we

meer gewicht door een extra hoefijzer onder de

voeten. Daarnaast worden de paarden gepoetst en

krijgen ze witte wol in de vlechten. Op de wed-

strijddagen hebben we veel hulp, zoals mannetjes

die de karren poetsen, de tuigen worden schoon

weer opgeborgen en de paarden worden verzorgd

door mij, dochter Henriette en kleinzoon Robin.

We gaan voor ons plezier naar de wedstrijden,

maar willen wel graag goed presteren.

Tuigpaardenstal Spijkerman

wil presteren in Rouveen

Het is duidelijk dat een dag concours veel tijd en

energie kost. Wat betekent de tuigpaardensport

voor Albert Spijkerman? ‘Tuigpaardensport is voor

mij een geweldige hobby. Doordat ik niet meer

werk doe ik niet anders dan de paarden trainen en

nieuwe paarden beleren. Samen met mijn dochter

beoordelen we de paarden of ze goed genoeg zijn

voor de wedstrijden. We willen niet graag achteraan

staan dus er wordt het hele jaar veel en hard

getraind. Onze Tuigpaarden moeten net als sporters

veel kracht hebben, souplesse en uithoudingsver-

mogen. Dan kunnen ze een geweldige show geven.

Veel trainen heeft de laatste jaren wel voor goede

resultaten gezorgd. Dat motiveert. Zo wisten we

een keer in Rouveen 2 rubrieken te winnen op een

dag. Onze topper Rik in de grote Limiet en Oscar in

de Openklasse. Rik zal ook dit jaar weer strijden in

de Openklasse’.

Wat zijn de andere paarden die meegaan naar

Rouveen, naast Rik? ‘Zaffier is een jong paard wat

vorig seizoen nog veel ervaring moest opdoen. Hier

hebben we veel verwachtingen van. We hebben een

nieuweling met de naam Ardus. Het is afwachten

wat hij op de wedstrijden zal doen’.

Wat zou Albert Spijkerman de organisatie van CH

Rouveen nog mee willen geven? ‘Vorig jaar waren

de omstandigheden fantastisch, de jaren daarvoor

was het ontzettend jammer dat het 2 keer achter

elkaar is afgelast door de regen. Wij hopen dan ook

samen met de organisatie op mooi weer. Veel

waardering hebben wij voor het tijdschema. Volle

rubrieken en toch volgens het schema afwerken.

We komen op veel concoursen en weten dus heel

goed dat dit alleen kan als er goed georganiseerd

wordt. Wij wensen de organisatie van CH Rouveen

een succesvolle dag!’.

Een dag op concours,

een hele organisatie!

6

CH ROUVEEN

Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur komen de

tuigpaarden in de showring. Ruim voor 13.00 uur

zijn uit diverse plaatsen in Nederland de deelne-

mers met hun paarden, diverse showwagens en

tuigen vertrokken.

Albert Spijkerman uit Zuidwolde heeft een

tuigpaardenstal en komt ieder jaar naar CH

Rouveen; ‘Het concours te Rouveen is ieder jaar

voor ons weer een hele belevenis. Doordat het

mooi dichtbij is hebben wij veel publiek langs de

baan. Rouveen heeft iets nostalgisch. Mensen

langs de kant in klederdracht. Geweldig!’

Albert Spijkerman blikt alvast vooruit naar de

editie 2009; Drie uur voor aanvang van het

concours vertrekken we. Dit jaar met waarschijnlijk

5 paarden. Als we op het terrein zijn worden de

paarden direct wedstrijdklaar gemaakt. Onze

paarden worden beoordeeld door de jury op

beweging en uitstraling. Om de beweging van de

paarden mooier en hoger te laten worden doen we

meer gewicht door een extra hoefijzer onder de

voeten. Daarnaast worden de paarden gepoetst en

krijgen ze witte wol in de vlechten. Op de wed-

strijddagen hebben we veel hulp, zoals mannetjes

die de karren poetsen, de tuigen worden schoon

weer opgeborgen en de paarden worden verzorgd

door mij, dochter Henriette en kleinzoon Robin.

We gaan voor ons plezier naar de wedstrijden,

maar willen wel graag goed presteren.

Tuigpaardenstal Spijkerman

wil presteren in Rouveen

Het is duidelijk dat een dag concours veel tijd en

energie kost. Wat betekent de tuigpaardensport

voor Albert Spijkerman? ‘Tuigpaardensport is voor

mij een geweldige hobby. Doordat ik niet meer

werk doe ik niet anders dan de paarden trainen en

nieuwe paarden beleren. Samen met mijn dochter

beoordelen we de paarden of ze goed genoeg zijn

voor de wedstrijden. We willen niet graag achteraan

staan dus er wordt het hele jaar veel en hard

getraind. Onze Tuigpaarden moeten net als sporters

veel kracht hebben, souplesse en uithoudingsver-

mogen. Dan kunnen ze een geweldige show geven.

Veel trainen heeft de laatste jaren wel voor goede

resultaten gezorgd. Dat motiveert. Zo wisten we

een keer in Rouveen 2 rubrieken te winnen op een

dag. Onze topper Rik in de grote Limiet en Oscar in

de Openklasse. Rik zal ook dit jaar weer strijden in

de Openklasse’.

Wat zijn de andere paarden die meegaan naar

Rouveen, naast Rik? ‘Zaffier is een jong paard wat

vorig seizoen nog veel ervaring moest opdoen. Hier

hebben we veel verwachtingen van. We hebben een

nieuweling met de naam Ardus. Het is afwachten

wat hij op de wedstrijden zal doen’.

Wat zou Albert Spijkerman de organisatie van CH

Rouveen nog mee willen geven? ‘Vorig jaar waren

de omstandigheden fantastisch, de jaren daarvoor

was het ontzettend jammer dat het 2 keer achter

elkaar is afgelast door de regen. Wij hopen dan ook

samen met de organisatie op mooi weer. Veel

waardering hebben wij voor het tijdschema. Volle

rubrieken en toch volgens het schema afwerken.

We komen op veel concoursen en weten dus heel

goed dat dit alleen kan als er goed georganiseerd

wordt. Wij wensen de organisatie van CH Rouveen

een succesvolle dag!’.

Een dag op concours,

een hele organisatie!

6

CH ROUVEEN

Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur komen de

tuigpaarden in de showring. Ruim voor 13.00 uur

zijn uit diverse plaatsen in Nederland de deelne-

mers met hun paarden, diverse showwagens en

tuigen vertrokken.

Albert Spijkerman uit Zuidwolde heeft een

tuigpaardenstal en komt ieder jaar naar CH

Rouveen; ‘Het concours te Rouveen is ieder jaar

voor ons weer een hele belevenis. Doordat het

mooi dichtbij is hebben wij veel publiek langs de

baan. Rouveen heeft iets nostalgisch. Mensen

langs de kant in klederdracht. Geweldig!’

Albert Spijkerman blikt alvast vooruit naar de

editie 2009; Drie uur voor aanvang van het

concours vertrekken we. Dit jaar met waarschijnlijk

5 paarden. Als we op het terrein zijn worden de

paarden direct wedstrijdklaar gemaakt. Onze

paarden worden beoordeeld door de jury op

beweging en uitstraling. Om de beweging van de

paarden mooier en hoger te laten worden doen we

meer gewicht door een extra hoefijzer onder de

voeten. Daarnaast worden de paarden gepoetst en

krijgen ze witte wol in de vlechten. Op de wed-

strijddagen hebben we veel hulp, zoals mannetjes

die de karren poetsen, de tuigen worden schoon

weer opgeborgen en de paarden worden verzorgd

door mij, dochter Henriette en kleinzoon Robin.

We gaan voor ons plezier naar de wedstrijden,

maar willen wel graag goed presteren.

Tuigpaardenstal Spijkerman

wil presteren in Rouveen

Het is duidelijk dat een dag concours veel tijd en

energie kost. Wat betekent de tuigpaardensport

voor Albert Spijkerman? ‘Tuigpaardensport is voor

mij een geweldige hobby. Doordat ik niet meer

werk doe ik niet anders dan de paarden trainen en

nieuwe paarden beleren. Samen met mijn dochter

beoordelen we de paarden of ze goed genoeg zijn

voor de wedstrijden. We willen niet graag achteraan

staan dus er wordt het hele jaar veel en hard

getraind. Onze Tuigpaarden moeten net als sporters

veel kracht hebben, souplesse en uithoudingsver-

mogen. Dan kunnen ze een geweldige show geven.

Veel trainen heeft de laatste jaren wel voor goede

resultaten gezorgd. Dat motiveert. Zo wisten we

een keer in Rouveen 2 rubrieken te winnen op een

dag. Onze topper Rik in de grote Limiet en Oscar in

de Openklasse. Rik zal ook dit jaar weer strijden in

de Openklasse’.

Wat zijn de andere paarden die meegaan naar

Rouveen, naast Rik? ‘Zaffier is een jong paard wat

vorig seizoen nog veel ervaring moest opdoen. Hier

hebben we veel verwachtingen van. We hebben een

nieuweling met de naam Ardus. Het is afwachten

wat hij op de wedstrijden zal doen’.

Wat zou Albert Spijkerman de organisatie van CH

Rouveen nog mee willen geven? ‘Vorig jaar waren

de omstandigheden fantastisch, de jaren daarvoor

was het ontzettend jammer dat het 2 keer achter

elkaar is afgelast door de regen. Wij hopen dan ook

samen met de organisatie op mooi weer. Veel

waardering hebben wij voor het tijdschema. Volle

rubrieken en toch volgens het schema afwerken.

We komen op veel concoursen en weten dus heel

goed dat dit alleen kan als er goed georganiseerd

wordt. Wij wensen de organisatie van CH Rouveen

een succesvolle dag!’.

Een dag op concours,

een hele organisatie!

6

Vele bedrijven heeft u de afgelopen jaren bezocht voor de sponsoring van het paardenconcours. Hoe was deze laatste keer? “Ik kijk nu al met enige weemoed terug. Het werd op laatst een deel van mijn leven. Het was een taak die ieder jaar weer terug kwam. Dit jaar bekroop mij iedere keer als ik bij een bedrijf binnen ging toch wel het gevoel van ‘nou kom ik hier niet meer terug’. Het was dan maar een contact van 1 keer per jaar, je bouwt er toch een bepaalde vertrouwensband en relatie mee op. Ondernemers herkennen me vaak direct en geven reacties als ‘ah, ben jij dat! ja, het paardenconcours? Leg maar op kantoor, komt wel goed. Of soms gekscherend; ‘Ha ben je er weer. als ik jou zie kost mij altijd geld!’ Het contact was goed, en vaak ging ik er met een kwinkslag overheen. Bijvoorbeeld; ‘als je het nou aan mij geeft of aan een ander, je bent het allebei kwijt. Het grote verschil is dat dit voor een goed doel is!’ Dit soort goede en spontane contacten zal ik echt gaan missen…”

wat heeft je altijd gemotiveerd? “Mijn motivatie is om zowel sponsoren als de organisatie zo goed mogelijk te helpen. Het resultaat dat ik nastreef is om zoveel mogelijk tevreden sponsoren voor CH Rouveen bijeen te krijgen. Zodat ik mijn bijdrage kan leveren aan het slagen van het jaarlijkse terugkerende Concours Hippique

in ons dorp Rouveen. Ik voel mij betrokken bij dit dorp, en heb mij met dit werk ook ingezet voor de dorpsvereniging Rouveen. Daarnaast heb ik nog andere bezigheden genoeg. Voor de schooltuin doe ik het onderhoud, zet ik het vuilnis aan de weg en soms wat opruimwerk. Daarnaast heb ik nog wat kerkelijke bezigheden zoals de koster van NH kerk vervangen bij ziekte of vakantie en het helpen bij begrafenissen. In de ‘vrije tijd’ zijn er nog mijn hobby’s als puzzelen, fietsen. als er tijd overblijft…..”

Kunt u ons aangeven wat hoeveel inspanning dit werk gekost heeft?“Het kost een heleboel inspanning en tijd. Maar nog meer spanning. Vooraf toch ieder keer weer de vraag; ‘wat zal het weer worden dit jaar?’ Het mag duidelijk zijn dat we

afhankelijk zijn van de sponsoren, dus bijvoorbeeld ook hoe zij het afgelopen jaar gedraaid hebben. Vanaf half februari tot half april gaan ik de bedrijven bij langs. Bedrijven zijn de organisatie van CH Rouveen wel erg trouw. Soms worden bedrijven overgenomen, of gaan van vader op zoon. gelijk aan de ontwikkeling van het paarden-concours en de bedrijven krijg je ook met het contact met de sponsoren overal mee te maken door al de jaren heen. Ik ben er mee begonnen in 1999. Toen waren er nog die Hollandse guldens.”

op het moment dat uw werk erop zit, hoe beleeft u dan het cH rouveen? “Ik vind het ieder jaar weer een belevenis. je verheugd er op mensen op het evenement te zien en even mee te praten.” Heeft u zelf iets van huis uit met paardensport? “Daar kan ik heel kort zijn….nee. Thuis zat ik liever op een tractor. Mijn familie was geen paardenliefhebber. Er zijn nog families in het dorp die er van vroeger altijd bij betrokken waren, zoals de Huismans (verschillende), Kruidhof’s, Tippe’s. In de vroegere jaren heb ik nog wel geholpen met kaartjes verkopen of parkeergeld.”

“Specifiek van CH Rouveen vind ik dat het oude niet verloren gaat zoals Staphorster klederdracht en de Staphorster wagens. Er moet wel eens wat nieuws bij, daar is niks mis mee. Maar het oude moet je er wel doorheen weven. Wat betreft de sponsoring zijn vanaf 1999 de inkomsten wel gestegen. Het concours heeft een goede naam door de inzet van allen die er vrije tijd in stak. Zonder iemand tekort te willen doen had ik altijd heel goed contact met jenny Russcher. Zij is

één van de mensen die zich volop inzetten. Sponsoren en bestuur, erg bedankt voor het vertrouwen dat jullie in mij hebben getoond!”

Voor veel sponsoren van CH Rouveen is Engbert Dunnink een bekend gezicht. Dit jaar heeft hij voor de laatste keer namens de organisatie de vele sponsoren benaderd. De gelegenheid om nog eens uitgebreid met hem persoonlijk terug te blikken.

Page 7: Concours Courant CH Rouveen 2013

7ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

STaRTENDE ONDENEMER gERaRD KRaLE Voor Het eerst in strodorP rouVeen

VaN LEuSEN

‘Dat wat jíj zoekt: ik weet waar je dat kan halen’. want hij had ons gezien op het concours.

“Het strodorp op dit concours is toch een mooie gelegenheid om onze winkel/producten te promoten.”

gerard Krale uit Rouveen heeft een handelsonderneming en klussenbedrijf (ZZP-er). Zijn slogan ‘Hout is mijn ding!’ zegt alles over zijn passie en vakmanschap. Namelijk houtproducten verkopen, vervaardigen en ook zelf plaatsen op locatie.

De belangrijkste doelgroep zijn mensen die landelijk wonen en/of houden van een landelijke sfeer om het huis. als startende onder-nemer heeft hij vorig jaar gekozen voor een productpresentatie in het strodorp van CH Rouveen. En met succes. Door de contacten die hij tijdens CH Rouveen opge-daan heeft, kwamen er nieuwe verzoeken en opdrachten.

gerard was een outsider wat be-treft paarden; tot vorig jaar was hij nog nooit op een evenement met paarden geweest. Met hem blikken we terug op wat nu blijkt even bijzondere als succesvolle ervaring. “Ik vond het leerzaam om mensen in de paardenwereld te ontmoeten. Het was bijvoor-beeld prachtig om te zien hoe een ruiter fanatiek zijn ronde rijdt, verliest en dan toch het paard een schouderklopje geeft. Dat het niet aan het paard ligt, maar vooral ook aan de ruiter zelf.”

De stand in het strodorp bracht naamsbekendheid. Hierdoor is de

mond op mond reclame verder op gang gekomen. Die is nodig om als startende ondernemer een groter netwerk te krijgen. “Nu een jaar later komen er nog nieuwe klanten die me hebben gezien op het concours. Een voorbeeld: iemand kwam bij ons omdat de buurman gezegd had: ‘Dat wat jij zoekt: ik weet waar je dat kan halen’. Want hij had ons gezien op het concours.” gerard werkt veelal alleen, maar in de drukke periodes zijn soms meer handen nodig. Vrouw en kinderen helpen dan ook geregeld een handje mee. “Ik ben niet veel onderweg met mijn houtwerk. De verkoop gaat grotendeels via internet. Mijn dagelijkse bezigheid is mijn klussenbedrijf en de ZZP-werkzaamheden. Zo maak ik van wijnvaten regentonnen en andere dingen. Of het maken en plaatsen van houten hekken en poorten. Voor het grootste deel van het jaar ben ik bezig met hout.”

Na de presentatie in het strodorp van CH Rouveen is gerard op meerdere evenementen geweest. Mensen van andere organisaties benaderden hem hiervoor. Wat is voor hem nu typisch paardencon-cours Rouveen? “Kenmerkend aan CH Rouveen vind ik bijvoorbeeld de koetsentocht en dat er heel veel mensen uit de gemeenschap komen kijken. Dat is op andere concoursen veel minder heb ik het idee. Ik ben vorig jaar voor het eerst geweest en vond het prachtig. jullie zouden nog veel meer mensen uit de gemeenschap moeten proberen aan te trekken, het is echt een leuk evenement. Zo oud als de wereld is zijn mensen met paarden bezig. Dit zal altijd wel blijven bestaan. Ik denk dat mensen die met paarden bezig zijn vooral doorzetters zijn. Wat mij betreft zorgen we dan met elkaar voor nog meer stands. Bijvoorbeeld 5 erbij. Het strodorp geeft kansen voor ondernemers!”

“Volgens ons komen we al meer als 25 jaar in Rouveen, eerst met een kleine wagen en later met een grotere. In 1977 zijn wij met de zaak begonnen in Emmen (Hoonhorst) bovenop een klein zoldertje met wat caps, rijbroeken en zweepjes. Na de verhuizing naar de Oosterdalfsersteeg in Dalfsen hebben wij het telkens iets uitgebreid. Het is misschien niet heel overzichtelijk bij ons in de

winkel maar vaak krijgen we te horen dat het ook wel een bepaalde charme heeft.

Met zoveel jaren aanwezig-heid op dit concours rijst de vraag waarom zij hier staan. “Veel trouwe klanten komen uit Rouveen, zo is er in de loop der tijd een leuke band ontstaan. Wij vinden het altijd weer plezierig om in Rouveen te staan, de sfeer is altijd goed,

veel publiek en afwisseling. In al die jaren hebben we wel veel meegemaakt. We hebben wel eens in Rouveen tot aan de enkels in het water gestaan en een andere keer een zandstorm gehad.

Om hun producten te presente-ren gaat er veel aan vooraf. De wagen moet ingepakt worden maar het meeste werk komt na de tijd. De kleding en het leerwerk moet weer uit de wagen en als het erg droog is geweest dan is alles stoffig en moet het weer schoongemaakt worden voor een volgende keer. De ruitersportzaak is een echt familiebedrijf “Wij hebben het vele jaren met ons tweeën gedaan maar nu is onze dochter Christel ook in het bedrijf gekomen en kunnen we

de taken wat meer verdelen. Christel houdt de website bij en regelt de online verkopen en de concoursen. anton doet het

financiële gedeelte, de zadels en de mensport producten.” Ria en Christel doen samen de in- en verkoop.

al jaren is Ruitersport van Leusen aanwezig in het strodorp van CH Rouveen. reden voor een nadere kennismaking met anton en ria van Leusen, de eigenaren van deze ruitersportzaak uit dalfsen. Echte paardenliefhebbers, en dus zelf ook actief met paarden; “Naast de zaak hebben wij nog enkele paarden. Wij fokken en trainen de paarden zowel onder het zadel als voor de wagen.”

Het BLijKt tocH

dat er nog steeds

mensen zijn die

ons niet Kennen

Page 8: Concours Courant CH Rouveen 2013

8 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

CH R OUVEEN

Ambachtelijke bakker Slager , vermaard om Staphorsterrolletjes, is uw garantie voor allerlei heerlijke gebaksspecialiteiten, fantastische koek en de meest verse broodproducten.

8

Gemeenteweg 3927951 PH Halfweg (Staphorst)T. 0522 - 441806www.hetvergulderos.nl

Halfweg ligt tussen:

Viribus Unitis & R.V. StaphorstR.V. Avereest & R.V. Meppel

De Woldruiters & NieuwleusenCeres & De Zwarte Waterruiters

CHIO Valkenswaard & De Derby van Hamburg

Het Vergulde Ros ligt overal dichtbij!

CH R OUVEEN

Ambachtelijke bakker Slager , vermaard om Staphorsterrolletjes, is uw garantie voor allerlei heerlijke gebaksspecialiteiten, fantastische koek en de meest verse broodproducten.

8

CH R OUVEEN

Ambachtelijke bakker Slager , vermaard om Staphorsterrolletjes, is uw garantie voor allerlei heerlijke gebaksspecialiteiten, fantastische koek en de meest verse broodproducten.

8

CH R OUVEEN

Ambachtelijke bakker Slager , vermaard om Staphorsterrolletjes, is uw garantie voor allerlei heerlijke gebaksspecialiteiten, fantastische koek en de meest verse broodproducten.

8

CH R OUVEEN

Alles voor uals rietdekker!

Ambachtelijke bakker Slager , vermaard om Staphorsterrolletjes, is uw garantie voor allerlei heerlijke gebaksspecialiteiten, fantastische koek en de meest verse broodproducten.

8

VERHUUR:

MINIKRAANMOBIELE KRAAN • tuinaanleg

• bouwputten graven

• grondwerkB A L K B R U G • T E L . 06 - 51 01 13 63 • W W W . D E L A N G E G R O N D V E R Z E T . N L

conc

ept R

etou

ch

VERHUURVERHUUR:

Page 9: Concours Courant CH Rouveen 2013

9ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

Heerlijk, het hele jaar een prettige temperatuur en schone lucht in huis. Uw verwarmde

en geventileerde huis ademt, leeft en wordt extra aangenaam dankzij Brink Climate

Systems. Geen radiatoren in huis, maar wel altijd een aangename temperatuur en een

constante aanvoer van gezonde, verse lucht. Dat zijn de belangrijkste voordelen van

luchtverwarming. Brink Climate Systems is dé specialist in deze unieke combinatie van

verwarming en ventilatie.

“Het heerlijkegevoel van buiten ervaar ik ookthuis.“

M e e r i n f o r m a t i e o v e r B r i n k C l i m a t e S y s t e m s v i n d t u o p w w w . b r i n k c l i m a t e s y s t e m s . n l .

Concours-2012-3.indd 1 4/25/2012 1:08:33 PM

www.kruidhofveevoeders.nl

Oude Rijksweg 411 ROUVEEN Tel. 0522-291201

www.kruidhofveevoeders.nl

Basic Classic Olympic

Futuric Vitalic

Showbic

Dynamic

Herbic

Reprodic

Coldmix

veevoeders - kunstmest

strooisels - agri-producten

Onze selectie verkeert in topconditie!

Autobedrijf Korterink hee� een fraaie selectie nieuwe auto’s en altijd meer dan 100 topoccasi-ons. Zorgeloos rijplezier is wat wij u willen bieden. Bij Autobedrijf Korterink zetten we daarom een extra tandje bij om u van dienst te zijn. Zo kunt u rekenen op de best denkbare service. Onze professionele monteurs houden uw auto in topconditie. Of houdt uw auto onze monteurs in topconditie? Graag tot ziens bij één van de vier vestigingen van Autobedrijf Korterink.

www.korterink.nl

Korterink RouveenOude Rijksweg 482 • 7954 GE Rouveen (T) 0522 - 29 13 46 • www.korterinkautos.nl

Korterink De LichtmisOude Rijksweg 510 • 7954 GG Rouveen(T) 0522 - 29 12 06 • www.korterinkautos.nl

Korterink MeppelZomerdijk 9b • 7942 JR Meppel(T) 0522 - 24 42 44 • www.korterinkautos.nl

Korterink ZwolleNikolaus Ottostraat 1 • 8013 NG Zwolle(T) 038 - 467 09 60 • www.korterinkautos.nl

Page 10: Concours Courant CH Rouveen 2013

10 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

Terugblik op editie 2008

CH ROUVEEN

Recepties - Catering

ambachtelijke

SLAGERIJ

DE GRAAF

Kwaliteits rundvlees en varkensvlees - Eigen worstmakerij

voor heerlijke worstsoorten - Smakelijke vleeswaren -

Vlees voor uw diepvries - ½ varken-achterbout-voorbout

Elke week vleesaanbiedingen in de winkel

Meeleweg 66, 7711 EP Nieuwleusen T 0529-481508

Persbericht Meppeler Courant

Eindelijk weer volle bak op

concours Rouveen

Rouveen - Met een mix van show, spektakel, vertier

en sport wist de organisatie van CH Rouveen

eindelijk weer een groot publiek op de been te

brengen. Nadat het evenement twee jaar achter

elkaar wegens slecht weer moest worden afgelast,

was het afwachten of de mensen hun weg nog

wisten te vinden naar het evenemententerrein.

Publicatie www.tuigpaarden.net (2008)

Stal Veerman heerst in Rouveen

Rouveen - Al voor aanvang van het CH Rouveen

was voorzitter Henk Lassche een tevreden man.

Vanwege weersomstandigheden waren de laatste

twee edities afgelast maar gisteren was het fantas-

tisch concoursweer en was er sprake van mooie

sport waarbij tuigpaarden van de Catergorie 3 en

Categorie 4 Noord met elkaar de strijd aangingen.

Het werd een topdag voor Stal Veerman, vier oran-

je linten namen ze mee naar Wittelte.Voor de eerste

winst zorgde Leendert Veerman met Besterly

Walser (v.Opgenoort) in de tweede limietklasse.

Met veel regelmaat en ruime bewegingen wisten

zij Gijs Rozendaal met Napoleon (v.Blokland's

Shales) van Verdonk en Bert Jan Calis met Tilvia

(v.Fabricius) van Jan Vink voor te blijven.

Besterly Nulandos (v.Renovo) wordt dit seizoen

voor het eerst uitgebracht door Stal Veerman en

zowel Leendert als Renate kunnen heel goed met

de enorme looplust van Nulandos overweg.

De bruine heeft een fraai front en draaft met veel

macht en balans. Zowel de open klasse als de

damesrubriek won de door voormalige concoursrij-

der Cor Erkel gefokte Nulandos. In de open klasse

kregen acht paarden een herkansing en diverse

paarden waren aan elkaar gewaagd. Tweede werd

Egberdina's Unitas (v.Nando) met Susan Bouwman

die altijd opvalt door zijn front. Derde werd Etienne

Raeven met Platoon (v.Larix), de voormalige span-

genoot van Nulandos. Bij de dames moest Nulan-

dos het bij het overrijden weer opnemen tegen

Egberdina's Unitas maar zij kregen veel tegenstand

van Thea de Gooijer met Olievier (v.Wilhelmus).

"Onze motivatie was tot een flink dieptepunt

gezakt", geeft voorzitter Henk Lassche toe.

"Gelukkig kon de editie van 2008 onder ideale

terrein- en weersomstandigheden verreden

worden, waren er veel deelnemers naar ons

evenement toegekomen en was de publieke

belangstelling groot. We hebben veel energie

gekregen uit deze uiterst succesvolle editie."

De tuigpaardenrubriek Tweespannen voor de

oogstwagen werd gewonnen door Gerrit Klaassen

uit Hulshorst. Hij had de Manno-nazaten Uniek

en Zidane ingespannen. Ook Gerrit van de Kolk

deed goede zaken in Rouveen. De rijder uit

Nieuwleusen eindigde meerdere keren in de top-5

en werd onder andere derde in de grote limiet met

Urson. De belangrijkste springrubriek, de klasse

M, kwam op naam van Marcelle Hokse uit Stap-

horst. Opvallend waren ook de prestaties van

Jacqueline de Wit, die met haar paarden vijf

prijzen in de M-klasse mee naar huis nam.

"Het gaat lekker, ja", reageert de amazone uit

Wanneperveen bescheiden. "Ik heb gewoon een

stel hele fijne paarden. Binnenkort start ik er twee

in de klasse Z. Ik weet dat ik dan geen B meer

mag rijden, maar met deze paarden wil ik gewoon

verder zien te komen. Nu kan het, dus nu moet het

gebeuren."

Het werd een prachtige strijd tussen deze drie

dames. Nulandos won, Olievier werd tweede

en Egberdina's Unitas derde.

Bij de tweespannen presenteerde Leendert Veer-

man een nieuwe combinatie. Naast Besterly

Oberon (v.Renovo) spande hij Victorie (v.Cinovo)

van Jan Jordans. De jury koos voor het nieuwe

span van Veerman. 'Ik had met Jan Jordans

afgesproken dat ik Victorie over zou nemen als het

goed zou gaan. Beter kan niet dus vanaf nu is het

Besterly Victorie', aldus Leendert Veerman. Victorie

won met Piet Lijffijt enkele jaren geleden de com-

petitie Categorie 3 Midden en is daarna enige tijd

door Etienne Raeven uitgebracht. Tweede werd

Erik de Gooijer met de altijd zeer brutaal optreden-

de Olievier en Sander (v.Renovo) voor Egbert

Emmink met Oscar (v.Renovo) van Wim Kosse en

Verdonk (v.Lorton) van Willem de Heul. Marcel

Leusink won ook de grote limiet met Vlam (v.La-

rix), voor Egbert Emmink met Van Een Leien Dakje

(v.Indurain) van Eurocommerce met Egbert

Emmink en de met een opvallend voorbeengebruik

dravende Urson (v.Jonker) met Gerrit van de Kolk.

Piet Lijffijt won de fokmerrierubriek met Taressa

(v.Manno) van Egbert Kruiswijk, een produkt uit

de befaamde merrielijn van de familie Voorburg.

Looplust is een kenmerk van de paarden uit deze

lijn en dat laat Taressa ook iedere keer zien. Jerry

Vierwind werd tweede met Verdonk (v.Lorton) van

Willem de Heul. Voormalig kampioen eenspannen

fokmerries Odancy (v.Interessant) van Jan Mitten-

dorf werd in handen van Annelies Adriaanse derde.

Gerrit Klaassen won met de Manno-nazaten Uniek

en Zidane de rubriek tweespannen voor de

oogstwagen.

13

CH ROUVEEN

Industrieweg 16 7951 CX Staphorst Tel. 0522-462431

Uw adres voor:

* Gebruikte en nieuwe auto’s

* Auto-onderdelen

en accesoires

STAPEL

autobedrijf

* Totaal onderhoud

* Schade herstel en

schade afwikkeling

Industrieweg 1d Rogat / Meppel Tel. 0522 440445 Fax 0522 443269

Henk Kin

Specialist en dealer in:

Z

e

e

r

s

n

e

l

l

e

s

e

r

v

i

c

e

!

Voor reparatie van uw aanhangwagen,

bouw en aannemersmateriaal.

Industrieweg 50 7951 TA

Staphorst

T. 0522 - 46 00 48

M. 06-22 91 24 00

F. 0522 - 46 85 10

Al vanaf haar ontstaan werkt de Rabobank

Staphorst-Rouveen en het Concours Hippique

Rouveen met elkaar samen. Wietske van Dijk is in

haar functie als managementassistente belast met

de uitvoering van het sponsorbeleid van de

plaatselijke bank. ‘Wij verwachten van vereniging-

en en stichtingen die wij ondersteunen dat ze een

uitstraling hebben die bij de onze aansluit.

Namelijk professioneel, betrokken en integer.

Daarnaast moet sponsoring voor ons interessante

kansen opleveren; wij zien sponsoring als een

samenwerking waarbij twee partijen elkaar van

dienst zijn. De organisatie krijgt van ons facilitei-

ten, menskracht, kennis of geld. Wij verwachten

daarvoor een originele tegenprestatie’.

De samenwerking tussen de Rabobank en

CH Rouveen is er al vanaf het ontstaan.

Hoe beleeft de Rabobank als sponsor de samenwer-

king met CH Rouveen? ‘Het bestuur bestaat uit

mensen die hart hebben voor hun sport en zeker

ook voor hun evenement. Ondanks tegenslagen,

met name door het weer, gaan ze fanatiek door!

Daar heb ik respect voor! Daarnaast waardeer ik

dat ze vernieuwend zijn, denk bijvoorbeeld aan de

vorig jaar geïntroduceerde koetsentocht. Ze blijven

niet stilstaan, maar kijken vooruit! Ook is voor mij

van belang dat CH Rouveen een professionele

organisatie is die daadwerkelijk inziet dat het voor

ons als sponsor niet alleen maar geld overmaken is.

Het bestuur denkt namelijk actief mee over een

originele tegenprestatie’ aldus Wietske.

Op de vraag wat zij nu specifiek ‘CH Rouveen’

vindt antwoord ze; ‘Het is een leuk, lokaal evene-

ment met uitstraling naar buiten! Daarnaast vind ik

het showelement van bepaalde rubrieken sterk.

Met name om de lokale bevolking te trekken.

Ook dit jaar wil ik dit graag meemaken. Natuurlijk

verwacht ik dan ook klanten tegen het lijf te lopen.

Het is toch een evenement waar onze lokale

bevolking van geniet. Al op vrijdagavond om op

een stoeltje aan de Oude Rijksweg de prachtige

aanspanningen te bewonderen!

De Rabobank is een van de bedrijven die zeer

doelgericht en bewust met sponsoring bezig is.

Zeer bekend is de Rabobank Wielerploeg. Naast

het wielrennen profileert de Rabobank zich ook

duidelijk in de paardensport. Waarom kiest de

Rabobank voor sponsoring? Wietske van Dijk;

‘Sponsoring is niet meer weg te denken uit onze

moderne maatschappij. Zonder sponsoring was

het merk Rabobank veel minder bekend.

Bovendien zegt ook wat én hoe je sponsort veel

over jezelf, en dus over het merk Rabobank. Dat is

sterk met elkaar verbonden. Is je sponsoring

succesvol, dan ervaren de mensen je merk ook

als succesvol’.

Samenwerking

met Rabobank al

vanaf ontstaan

CH Rouveen

‘Je voelt als sponsor

het enthousiasme van

het bestuur. Dat is

essentieel’.

Wietske vervolgt met de uitleg over de sponsoring

van de Rabobank in de landelijke paardensport;

‘Voor de paardensport is de beweging van 'top helpt

talent' erg belangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld

ons Rabo talentenplan. Met dit project willen we in

een vroeg stadium jonge talenten ontdekken en

hen structurele en professionele begeleiding geven.

Anky van Grunsven is ambassadrice van het Rabo

Talentenplan’.

De landelijke sponsorprojecten zijn erg belangrijk

voor de Rabobank. CH Rouveen is een voorbeeld

van een lokaal evenement wat ondersteund wordt.

Waarom vindt de Rabobank de ondersteuning aan

lokale evenementen belangrijk? Wietske van Dijk;

‘Wij zijn een betrokken bank die midden in de

samenleving staat. Ons missie luidt 'uw ambitie,

onze uitdaging'. Wij maken dan ook graag lokale

evenementen mede mogelijk door sponsoring’.

Wietske besluit met een laatste raad aan de

organisatie; ‘Blijf actief en ga zo door. Je voelt als

sponsor het enthousiasme van het bestuur. Dat is

essentieel’.

10

CH ROUVEEN

Industrieweg 16 7951 CX Staphorst Tel. 0522-462431

Uw adres voor:

* Gebruikte en nieuwe auto’s

* Auto-onderdelen

en accesoires

STAPEL

autobedrijf

* Totaal onderhoud

* Schade herstel en

schade afwikkeling

Industrieweg 1d Rogat / Meppel Tel. 0522 440445 Fax 0522 443269

Henk Kin

Specialist en dealer in:

Z

e

e

r

s

n

e

l

l

e

s

e

r

v

i

c

e

!

Voor reparatie van uw aanhangwagen,

bouw en aannemersmateriaal.

Industrieweg 50 7951 TA

Staphorst

T. 0522 - 46 00 48

M. 06-22 91 24 00

F. 0522 - 46 85 10

Al vanaf haar ontstaan werkt de Rabobank

Staphorst-Rouveen en het Concours Hippique

Rouveen met elkaar samen. Wietske van Dijk is in

haar functie als managementassistente belast met

de uitvoering van het sponsorbeleid van de

plaatselijke bank. ‘Wij verwachten van vereniging-

en en stichtingen die wij ondersteunen dat ze een

uitstraling hebben die bij de onze aansluit.

Namelijk professioneel, betrokken en integer.

Daarnaast moet sponsoring voor ons interessante

kansen opleveren; wij zien sponsoring als een

samenwerking waarbij twee partijen elkaar van

dienst zijn. De organisatie krijgt van ons facilitei-

ten, menskracht, kennis of geld. Wij verwachten

daarvoor een originele tegenprestatie’.

De samenwerking tussen de Rabobank en

CH Rouveen is er al vanaf het ontstaan.

Hoe beleeft de Rabobank als sponsor de samenwer-

king met CH Rouveen? ‘Het bestuur bestaat uit

mensen die hart hebben voor hun sport en zeker

ook voor hun evenement. Ondanks tegenslagen,

met name door het weer, gaan ze fanatiek door!

Daar heb ik respect voor! Daarnaast waardeer ik

dat ze vernieuwend zijn, denk bijvoorbeeld aan de

vorig jaar geïntroduceerde koetsentocht. Ze blijven

niet stilstaan, maar kijken vooruit! Ook is voor mij

van belang dat CH Rouveen een professionele

organisatie is die daadwerkelijk inziet dat het voor

ons als sponsor niet alleen maar geld overmaken is.

Het bestuur denkt namelijk actief mee over een

originele tegenprestatie’ aldus Wietske.

Op de vraag wat zij nu specifiek ‘CH Rouveen’

vindt antwoord ze; ‘Het is een leuk, lokaal evene-

ment met uitstraling naar buiten! Daarnaast vind ik

het showelement van bepaalde rubrieken sterk.

Met name om de lokale bevolking te trekken.

Ook dit jaar wil ik dit graag meemaken. Natuurlijk

verwacht ik dan ook klanten tegen het lijf te lopen.

Het is toch een evenement waar onze lokale

bevolking van geniet. Al op vrijdagavond om op

een stoeltje aan de Oude Rijksweg de prachtige

aanspanningen te bewonderen!

De Rabobank is een van de bedrijven die zeer

doelgericht en bewust met sponsoring bezig is.

Zeer bekend is de Rabobank Wielerploeg. Naast

het wielrennen profileert de Rabobank zich ook

duidelijk in de paardensport. Waarom kiest de

Rabobank voor sponsoring? Wietske van Dijk;

‘Sponsoring is niet meer weg te denken uit onze

moderne maatschappij. Zonder sponsoring was

het merk Rabobank veel minder bekend.

Bovendien zegt ook wat én hoe je sponsort veel

over jezelf, en dus over het merk Rabobank. Dat is

sterk met elkaar verbonden. Is je sponsoring

succesvol, dan ervaren de mensen je merk ook

als succesvol’.

Samenwerking

met Rabobank al

vanaf ontstaan

CH Rouveen

‘Je voelt als sponsor

het enthousiasme van

het bestuur. Dat is

essentieel’.

Wietske vervolgt met de uitleg over de sponsoring

van de Rabobank in de landelijke paardensport;

‘Voor de paardensport is de beweging van 'top helpt

talent' erg belangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld

ons Rabo talentenplan. Met dit project willen we in

een vroeg stadium jonge talenten ontdekken en

hen structurele en professionele begeleiding geven.

Anky van Grunsven is ambassadrice van het Rabo

Talentenplan’.

De landelijke sponsorprojecten zijn erg belangrijk

voor de Rabobank. CH Rouveen is een voorbeeld

van een lokaal evenement wat ondersteund wordt.

Waarom vindt de Rabobank de ondersteuning aan

lokale evenementen belangrijk? Wietske van Dijk;

‘Wij zijn een betrokken bank die midden in de

samenleving staat. Ons missie luidt 'uw ambitie,

onze uitdaging'. Wij maken dan ook graag lokale

evenementen mede mogelijk door sponsoring’.

Wietske besluit met een laatste raad aan de

organisatie; ‘Blijf actief en ga zo door. Je voelt als

sponsor het enthousiasme van het bestuur. Dat is

essentieel’.

10

CH ROUVEEN

Industrieweg 16 7951 CX Staphorst Tel. 0522-462431

Uw adres voor:

* Gebruikte en nieuwe auto’s

* Auto-onderdelen

en accesoires

STAPEL

autobedrijf

* Totaal onderhoud

* Schade herstel en

schade afwikkeling

Industrieweg 1d Rogat / Meppel Tel. 0522 440445 Fax 0522 443269

Henk Kin

Specialist en dealer in:

Z

e

e

r

s

n

e

l

l

e

s

e

r

v

i

c

e

!

Voor reparatie van uw aanhangwagen,

bouw en aannemersmateriaal.

Industrieweg 50 7951 TA

Staphorst

T. 0522 - 46 00 48

M. 06-22 91 24 00

F. 0522 - 46 85 10

Al vanaf haar ontstaan werkt de Rabobank

Staphorst-Rouveen en het Concours Hippique

Rouveen met elkaar samen. Wietske van Dijk is in

haar functie als managementassistente belast met

de uitvoering van het sponsorbeleid van de

plaatselijke bank. ‘Wij verwachten van vereniging-

en en stichtingen die wij ondersteunen dat ze een

uitstraling hebben die bij de onze aansluit.

Namelijk professioneel, betrokken en integer.

Daarnaast moet sponsoring voor ons interessante

kansen opleveren; wij zien sponsoring als een

samenwerking waarbij twee partijen elkaar van

dienst zijn. De organisatie krijgt van ons facilitei-

ten, menskracht, kennis of geld. Wij verwachten

daarvoor een originele tegenprestatie’.

De samenwerking tussen de Rabobank en

CH Rouveen is er al vanaf het ontstaan.

Hoe beleeft de Rabobank als sponsor de samenwer-

king met CH Rouveen? ‘Het bestuur bestaat uit

mensen die hart hebben voor hun sport en zeker

ook voor hun evenement. Ondanks tegenslagen,

met name door het weer, gaan ze fanatiek door!

Daar heb ik respect voor! Daarnaast waardeer ik

dat ze vernieuwend zijn, denk bijvoorbeeld aan de

vorig jaar geïntroduceerde koetsentocht. Ze blijven

niet stilstaan, maar kijken vooruit! Ook is voor mij

van belang dat CH Rouveen een professionele

organisatie is die daadwerkelijk inziet dat het voor

ons als sponsor niet alleen maar geld overmaken is.

Het bestuur denkt namelijk actief mee over een

originele tegenprestatie’ aldus Wietske.

Op de vraag wat zij nu specifiek ‘CH Rouveen’

vindt antwoord ze; ‘Het is een leuk, lokaal evene-

ment met uitstraling naar buiten! Daarnaast vind ik

het showelement van bepaalde rubrieken sterk.

Met name om de lokale bevolking te trekken.

Ook dit jaar wil ik dit graag meemaken. Natuurlijk

verwacht ik dan ook klanten tegen het lijf te lopen.

Het is toch een evenement waar onze lokale

bevolking van geniet. Al op vrijdagavond om op

een stoeltje aan de Oude Rijksweg de prachtige

aanspanningen te bewonderen!

De Rabobank is een van de bedrijven die zeer

doelgericht en bewust met sponsoring bezig is.

Zeer bekend is de Rabobank Wielerploeg. Naast

het wielrennen profileert de Rabobank zich ook

duidelijk in de paardensport. Waarom kiest de

Rabobank voor sponsoring? Wietske van Dijk;

‘Sponsoring is niet meer weg te denken uit onze

moderne maatschappij. Zonder sponsoring was

het merk Rabobank veel minder bekend.

Bovendien zegt ook wat én hoe je sponsort veel

over jezelf, en dus over het merk Rabobank. Dat is

sterk met elkaar verbonden. Is je sponsoring

succesvol, dan ervaren de mensen je merk ook

als succesvol’.

Samenwerking

met Rabobank al

vanaf ontstaan

CH Rouveen

‘Je voelt als sponsor

het enthousiasme van

het bestuur. Dat is

essentieel’.

Wietske vervolgt met de uitleg over de sponsoring

van de Rabobank in de landelijke paardensport;

‘Voor de paardensport is de beweging van 'top helpt

talent' erg belangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld

ons Rabo talentenplan. Met dit project willen we in

een vroeg stadium jonge talenten ontdekken en

hen structurele en professionele begeleiding geven.

Anky van Grunsven is ambassadrice van het Rabo

Talentenplan’.

De landelijke sponsorprojecten zijn erg belangrijk

voor de Rabobank. CH Rouveen is een voorbeeld

van een lokaal evenement wat ondersteund wordt.

Waarom vindt de Rabobank de ondersteuning aan

lokale evenementen belangrijk? Wietske van Dijk;

‘Wij zijn een betrokken bank die midden in de

samenleving staat. Ons missie luidt 'uw ambitie,

onze uitdaging'. Wij maken dan ook graag lokale

evenementen mede mogelijk door sponsoring’.

Wietske besluit met een laatste raad aan de

organisatie; ‘Blijf actief en ga zo door. Je voelt als

sponsor het enthousiasme van het bestuur. Dat is

essentieel’.

10

TaLENTcountus cuP

De plattelandsconcoursen CH de Wijk, CH Nieuwleusen en CH Rouveen zijn dit jaar een unieke samenwerking aangegaan. Samen organiseren ze een speciale Cup voor ponyruiters. De winnaars van de finalewedstrijd, welke op zaterdagmiddag 1 juni tijdens CH Rouveen wordt gehouden, krijgen een clinic en rondleiding van professioneel springruiter Marc Houtzager. Countus is als toon-aangevend accountants en advies kantoor voor de agrarische en MKB ondernemers volop betrokken in deze regio. Zij heeft haar naam verbonden aan deze cup. De Countus Cup is een een initiatief dat jonge talentvolle ponyruiters stimuleert. Voor de winnaars is er

de unieke kans om een les en kijkje op het bedrijf van Marc Houtzager te krijgen. Houtzager is een op en top professioneel en succesvol springruiter, en is zeker na zijn olympische medaille in Londen 2012 een aansprekend rolmodel voor jong en oud. In zijn beginjaren heeft hij zich op de landelijke concoursen in deze regio ontwikkelt van jong talent tot internationale topper. Dijan Bruins, directeur advies van Countus : “De opzet van deze cup spreekt ons erg aan. Het is een unieke samenwerking tussen drie bekende regionale plattelandseve-nementen. Ze stimuleren hiermee jong talent en zoeken de verbinding met een succesvolle professioneel

ondernemer als Marc Houtzager. We ondersteunen deze organisaties al jaren. De opzet van deze cup past goed bij ons, waardoor we onze naam er graag aan verbin-den. juist onze adviseurs willen zich op precies hetzelfde richten; ondernemende organisaties die de kracht en versterking zoeken door samenwerking, oog hebben voor de ontwikkeling van talent en de blik gericht houden op resultaatgericht en professioneel ondernemen. De Countus Cup levert ons positieve aandacht op, ook omdat bij de paarden- en ponysport in deze regio veel hippische-, agrarische en MKB ondernemers actief en enthousiast betrokken zijn.” De selectiewedstrijden voor de Countus Cup zijn op 11 mei tijdens CH Nieuwleusen en op 18 mei tijdens CH De Wijk. Vanuit deze selectiewedstrijden worden de beste 100 combinaties, verdeeld over 4 klasssen, uitgenodigd voor de finalewedstrijd op zaterdagmid-dag 1 juni.

Voor meer info zie www.chrouveen.nl, facebook.com/countuscupwww.chdewijk.nl enwww.hippischnieuwleusen.nl

Countus verbindt naam aan cup voor jonge talentvolle ponyruitersDe Countus Cup is een unieke wedstrijd voor jong talent. Ponyruiters in alle klassen strijden tijdens CH Rouveen om de prijzen.

2013

pony + jong talent

Page 11: Concours Courant CH Rouveen 2013

11ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

Wa a l s t r a a t 1 8 H a t t e m | M o b i e l : 0 6 - 5 3 2 1 2 7 0 0 w w w. b e r t v a n d e r k o l k . n l

A a n - v e r b o u w & r e n o v a t i e

Thuiswedstrijd

voor springruiter

Jan Tippe

CH ROUVEEN

Voor Jan Tippe is CH Rouveen de jaarlijkse

thuiswedstrijd. Jan Tippe heeft een professionele

springpaardenstal aan de Kruimteweg in Rouveen.

Hij is gespecialiseerd in het opleiden van jonge

paarden; ‘Wat mij veel voldoening geeft is het

ontdekken van jonge talentvolle paarden. Deze

rijden we dan netjes aan, geven ze een opleiding

en hopen dat ze bovengemiddeld springen’ aldus

Jan. ‘Wat gigantisch motiveert zijn paarden die

door mij zijn gekocht, opgeleid en later op hoog

niveau meekomen. Het voorbeeld is hiervan de

topper Sam (vader Calvados). Sam heb ik verkocht

aan wereldtop ruiter Albert Zoer. Hij won vorig

jaar Aken. Uitgezonderd de Olympische Spelen is

Aken de belangrijkste prijs die een springpaard

kan winnen. Het is toch machtig dat deze bij ons

wegkomt!’ vertelt Jan gepast trots.

Naast Sam zijn er nog een aantal paarden meer

die via Stal Tippe momenteel in de topsport

worden uitgebracht. Narco (vader Orthos) loopt

succcesvol 1,50 meter parcoursen in England.

Ostara (vader Celano) loopt zeer succesvol in

Midden Amerika. Iomara (vader Libero) haalt

prijzen in Italie en is de grootmoeder van een

goedgekeurde hengst (Sydney). Overigens hebben

zowel Sam als Narco beide als 3 jarige de

Handelskeuring Rouveen gewonnen.

Hoe gaat CH Rouveen 2009 er uitzien voor Jan en

stal Tippe? ‘In Rouveen komen we met 8 of 9

paarden in verschillende klassen aan de start.

Naast de training bestaat de voorbereiding uit het

wassen en vlechten. Ik vind dat als de paarden uit

onze stal gepresenteerd worden, deze er zo mooi

mogelijk moeten uitzien. Klaasje, onze hulp,

verzorgt dit. Zij helpt ons al jaren in de stal en is

op de concoursen onze vaste groom. Mijn broer

Herman doet veel hand- en spandiensten in en om

de stal. Om het team even compleet te maken;

Mijn vrouw Evelyn verzorgt de adminstratie en

zorgt dat de boel thuis blijft draaien. Hierdoor heb

ik de rust om me te concentreren op presteren

tijdens het concours’.

Jan vervolgt; ‘CH Rouveen is een van de mooiere

concoursen van het jaar. Een concours waar in

tegenstelling tot veel andere concoursen nog volop

publieke belangstelling is. Dit komt door de

afwisseling van springsport met de tuigpaarden en

de shows. We hopen overigens wel dat de tuigpaar-

den en shows niet de overhand nemen in het

programma. Daar moet de organisatie rekening

mee houden!’

De twee dagen concours betekent overuren

draaien voor de springruiters. Hoe ziet de plan-

ning er eigenlijk uit op zo’n dag? ‘Door de vele en

volle rubrieken is de eerste start om 8.00 uur in de

morgen. Ik zorg dat ik zo’n 45 minuten voor die

tijd aanwezig ben met de vrachtwagen. We

vertrekken rond 7.00 uur. De paarden worden om

5.30 uur gevoerd zodat ze ruim de tijd hebben om

te eten voor vertrek. Op concours worden de

paarden door groom Klaasje en broer Herman

klaargezet en opgezadeld. De paarden lopen

allemaal twee parcoursen, dus stap ik van het ene

op het andere paard. Dat gaat nagenoeg de hele

dag door’ aldus Jan.

Op de vraag aan Jan wat zijn doelstelling is voor

CH Rouveen geeft hij aan; ‘Hopelijk laten de

paarden zich op dit mooie concours voor eigen

publiek zo goed mogelijk zien. Het moet een

opstap zijn richting de top van de springsport!’.

Tel. 06 - 55 75 24 36

Oude Rijksweg 280 Rouveen

Westerstouwe 31

Staphorst / Meppel

Tel. (0522) 24 67 83

Fax (0522) 25 73 16

Ontdekken en

opleiden voor

de top!

7

Thuiswedstrijd

voor springruiter

Jan Tippe

CH ROUVEEN

Voor Jan Tippe is CH Rouveen de jaarlijkse

thuiswedstrijd. Jan Tippe heeft een professionele

springpaardenstal aan de Kruimteweg in Rouveen.

Hij is gespecialiseerd in het opleiden van jonge

paarden; ‘Wat mij veel voldoening geeft is het

ontdekken van jonge talentvolle paarden. Deze

rijden we dan netjes aan, geven ze een opleiding

en hopen dat ze bovengemiddeld springen’ aldus

Jan. ‘Wat gigantisch motiveert zijn paarden die

door mij zijn gekocht, opgeleid en later op hoog

niveau meekomen. Het voorbeeld is hiervan de

topper Sam (vader Calvados). Sam heb ik verkocht

aan wereldtop ruiter Albert Zoer. Hij won vorig

jaar Aken. Uitgezonderd de Olympische Spelen is

Aken de belangrijkste prijs die een springpaard

kan winnen. Het is toch machtig dat deze bij ons

wegkomt!’ vertelt Jan gepast trots.

Naast Sam zijn er nog een aantal paarden meer

die via Stal Tippe momenteel in de topsport

worden uitgebracht. Narco (vader Orthos) loopt

succcesvol 1,50 meter parcoursen in England.

Ostara (vader Celano) loopt zeer succesvol in

Midden Amerika. Iomara (vader Libero) haalt

prijzen in Italie en is de grootmoeder van een

goedgekeurde hengst (Sydney). Overigens hebben

zowel Sam als Narco beide als 3 jarige de

Handelskeuring Rouveen gewonnen.

Hoe gaat CH Rouveen 2009 er uitzien voor Jan en

stal Tippe? ‘In Rouveen komen we met 8 of 9

paarden in verschillende klassen aan de start.

Naast de training bestaat de voorbereiding uit het

wassen en vlechten. Ik vind dat als de paarden uit

onze stal gepresenteerd worden, deze er zo mooi

mogelijk moeten uitzien. Klaasje, onze hulp,

verzorgt dit. Zij helpt ons al jaren in de stal en is

op de concoursen onze vaste groom. Mijn broer

Herman doet veel hand- en spandiensten in en om

de stal. Om het team even compleet te maken;

Mijn vrouw Evelyn verzorgt de adminstratie en

zorgt dat de boel thuis blijft draaien. Hierdoor heb

ik de rust om me te concentreren op presteren

tijdens het concours’.

Jan vervolgt; ‘CH Rouveen is een van de mooiere

concoursen van het jaar. Een concours waar in

tegenstelling tot veel andere concoursen nog volop

publieke belangstelling is. Dit komt door de

afwisseling van springsport met de tuigpaarden en

de shows. We hopen overigens wel dat de tuigpaar-

den en shows niet de overhand nemen in het

programma. Daar moet de organisatie rekening

mee houden!’

De twee dagen concours betekent overuren

draaien voor de springruiters. Hoe ziet de plan-

ning er eigenlijk uit op zo’n dag? ‘Door de vele en

volle rubrieken is de eerste start om 8.00 uur in de

morgen. Ik zorg dat ik zo’n 45 minuten voor die

tijd aanwezig ben met de vrachtwagen. We

vertrekken rond 7.00 uur. De paarden worden om

5.30 uur gevoerd zodat ze ruim de tijd hebben om

te eten voor vertrek. Op concours worden de

paarden door groom Klaasje en broer Herman

klaargezet en opgezadeld. De paarden lopen

allemaal twee parcoursen, dus stap ik van het ene

op het andere paard. Dat gaat nagenoeg de hele

dag door’ aldus Jan.

Op de vraag aan Jan wat zijn doelstelling is voor

CH Rouveen geeft hij aan; ‘Hopelijk laten de

paarden zich op dit mooie concours voor eigen

publiek zo goed mogelijk zien. Het moet een

opstap zijn richting de top van de springsport!’.

Tel. 06 - 55 75 24 36

Oude Rijksweg 280 Rouveen

Westerstouwe 31

Staphorst / Meppel

Tel. (0522) 24 67 83

Fax (0522) 25 73 16

Ontdekken en

opleiden voor

de top!

7

Thuiswedstrijd

voor springruiter

Jan Tippe

CH ROUVEEN

Voor Jan Tippe is CH Rouveen de jaarlijkse

thuiswedstrijd. Jan Tippe heeft een professionele

springpaardenstal aan de Kruimteweg in Rouveen.

Hij is gespecialiseerd in het opleiden van jonge

paarden; ‘Wat mij veel voldoening geeft is het

ontdekken van jonge talentvolle paarden. Deze

rijden we dan netjes aan, geven ze een opleiding

en hopen dat ze bovengemiddeld springen’ aldus

Jan. ‘Wat gigantisch motiveert zijn paarden die

door mij zijn gekocht, opgeleid en later op hoog

niveau meekomen. Het voorbeeld is hiervan de

topper Sam (vader Calvados). Sam heb ik verkocht

aan wereldtop ruiter Albert Zoer. Hij won vorig

jaar Aken. Uitgezonderd de Olympische Spelen is

Aken de belangrijkste prijs die een springpaard

kan winnen. Het is toch machtig dat deze bij ons

wegkomt!’ vertelt Jan gepast trots.

Naast Sam zijn er nog een aantal paarden meer

die via Stal Tippe momenteel in de topsport

worden uitgebracht. Narco (vader Orthos) loopt

succcesvol 1,50 meter parcoursen in England.

Ostara (vader Celano) loopt zeer succesvol in

Midden Amerika. Iomara (vader Libero) haalt

prijzen in Italie en is de grootmoeder van een

goedgekeurde hengst (Sydney). Overigens hebben

zowel Sam als Narco beide als 3 jarige de

Handelskeuring Rouveen gewonnen.

Hoe gaat CH Rouveen 2009 er uitzien voor Jan en

stal Tippe? ‘In Rouveen komen we met 8 of 9

paarden in verschillende klassen aan de start.

Naast de training bestaat de voorbereiding uit het

wassen en vlechten. Ik vind dat als de paarden uit

onze stal gepresenteerd worden, deze er zo mooi

mogelijk moeten uitzien. Klaasje, onze hulp,

verzorgt dit. Zij helpt ons al jaren in de stal en is

op de concoursen onze vaste groom. Mijn broer

Herman doet veel hand- en spandiensten in en om

de stal. Om het team even compleet te maken;

Mijn vrouw Evelyn verzorgt de adminstratie en

zorgt dat de boel thuis blijft draaien. Hierdoor heb

ik de rust om me te concentreren op presteren

tijdens het concours’.

Jan vervolgt; ‘CH Rouveen is een van de mooiere

concoursen van het jaar. Een concours waar in

tegenstelling tot veel andere concoursen nog volop

publieke belangstelling is. Dit komt door de

afwisseling van springsport met de tuigpaarden en

de shows. We hopen overigens wel dat de tuigpaar-

den en shows niet de overhand nemen in het

programma. Daar moet de organisatie rekening

mee houden!’

De twee dagen concours betekent overuren

draaien voor de springruiters. Hoe ziet de plan-

ning er eigenlijk uit op zo’n dag? ‘Door de vele en

volle rubrieken is de eerste start om 8.00 uur in de

morgen. Ik zorg dat ik zo’n 45 minuten voor die

tijd aanwezig ben met de vrachtwagen. We

vertrekken rond 7.00 uur. De paarden worden om

5.30 uur gevoerd zodat ze ruim de tijd hebben om

te eten voor vertrek. Op concours worden de

paarden door groom Klaasje en broer Herman

klaargezet en opgezadeld. De paarden lopen

allemaal twee parcoursen, dus stap ik van het ene

op het andere paard. Dat gaat nagenoeg de hele

dag door’ aldus Jan.

Op de vraag aan Jan wat zijn doelstelling is voor

CH Rouveen geeft hij aan; ‘Hopelijk laten de

paarden zich op dit mooie concours voor eigen

publiek zo goed mogelijk zien. Het moet een

opstap zijn richting de top van de springsport!’.

Tel. 06 - 55 75 24 36

Oude Rijksweg 280 Rouveen

Westerstouwe 31

Staphorst / Meppel

Tel. (0522) 24 67 83

Fax (0522) 25 73 16

Ontdekken en

opleiden voor

de top!

7

foto: joyce Hoogeveen www.paardopdefoto.nl

“Wij van Hippische Nieuwleusen zijn erg enthousiast over deze samenwerking met Rouveen en De Wijk. We hopen dit initiatief in de toekomst nog meer vorm te kunnen geven. Op deze manier kunnen we de ponysport in de regio promoten. In onze regio staat de ponysport al

op een hoog niveau, op deze manier kan het op een nog hoger niveau gebracht worden. Zo kunnen we in de toekomst waardige opvolgers afleveren voor Marc Houtzager, albert Zoer, angelique Hoorn en andere toppers uit onze regio.”

“Het idee van Countus om hun naam te verbinden aan een Cup zorgt ervoor dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen 3 concours organisaties. Wij als CH De Wijk zijn blij met zowel de sponsor als CH Nieuwleusen en CH Rouveen. In deze tijd is het belangrijk om te vernieuwen en samen te werken. Omdat CH De Wijk een van de

concoursen is om je als ponyruiter/amazone te plaatsen voor de Coun-tus Cup final, krijgen de wedstrijden in de verschillende springklassen een extra competitie element. Wij hopen dat dit jaar de basis wordt gelegd voor een Cup welke in onze regio naam zal maken en waar de sporter graag voor een finale plek wil strijden!”

www.countus.nl

erik de Boer, Hippisch nieuwleusen

mark van der Hulst, cH de wijk

Page 12: Concours Courant CH Rouveen 2013

12 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

SHOWRuBRIEK tuigPaarden aan de fiets

• Africhten en trainen van uw paard• Uitbrengen van uw paard in de springsport• Bemiddeling bij aan- en verkoop• Instructie op maat

Bezoekadres: Kruumteweg 2a, Rouveen

Mobiel Jan: 06 – 54 393 526e-mail: [email protected]

www.jantippe.nl

Selectiewedstrijden voor Outdoor Gelderland

CH ROUVEEN

Op zaterdagmiddag is een mooi programmaonder-

deel de show met Staphorster strontbakken. Het is

een traditionele rubriek en maakt ‘Rouveen’ uniek.

In deze show worden tuigpaarden aangespannen

voor de kenmerkende Staphorster boerenwagens.

De rijders zijn in klederdracht gestoken. Juist deze

rubriek was de aanzet voor de 1e editie van

Concours Hippique Rouveen.

Rouveen is van ouds bekend door de paardenhan-

del. Veel boeren kochten vaak jonge paarden,

beleerden ze, werkten er een korte tijd mee en

verkochten ze weer. De paarden waren er op het

bedrijf voor het werk, maar ook voor de verkoop.

Een paard dat wat kent is namelijk geld waard.

Ook werden de betere paarden samengebracht

voor handelaren in een monstering of handelskeu-

ring. In eerste instantie aan de hand, later ook in

tuig.

De presentatie in tuig groeide uit tot een wedstrijd.

Het beste tuig werd gepakt, de strontbak speciaal

opgeschilderd en het zondagse pak, de Staphorster

hemdrok, aangetrokken. Hiermee was de boeren-

wagenrubriek een feit. Zo’n 50 jaar geleden was

dit de attractie van het jaar in Rouveen en omge-

ving. Het was een tijd waarin veel minder te

beleven was als tegenwoordig en vrijwel iedere

inwoner had nog wel betrokkenheid bij de paarden

en de boeren. Later kwamen ook de tuigpaardru-

brieken met luxe aanspanningen erbij. Een van de

organisators van het eerste uur en succesvol

deelnemer was paardenhandelaar Jan Korterink.

CH Rouveen stond ook al in vroeger jaren als één

van de eerste concoursen op de agenda. De grote

Boerenwagens traditie en uniek stukje cultuur

Outdoor Gelderland op landgoed Middachten in

De Steeg komt snel dichterbij. Van 3 t/m 7 juni is

het zover. Vijf dagen topsport, show en entertain-

ment. 245.000 euro aan prijzengeld ligt er dit jaar

klaar voor de winnaars van de spring- en dressuur-

rubrieken. 45.000 euro meer dan vorig jaar en met

die verhoging is Outdoor Gelderland volgens de

normen van de internationale hippische bond (FEI)

nu een vier sterren concours (CSI4*). Vorig jaar

moest nog met een ster minder genoegen worden

genomen. CH Rouveen heeft na een jaar van

afwezigheid dit jaar weer een selectiewedstrijd

toegewezen gekregen voor de Outdoor Gelderland

Trofee 2009 springen. De springklasse L, M en Z

zullen verreden worden en de voorselectie zal

plaatsvinden op zaterdag 16 mei.

In totaal zijn er acht selectiewedstrijden waarvan

de vier hoogst geplaatste deelnemers per klasse

zich plaatsen voor de finale.

12

tuigpaardstallen waren dan ook erg geïnteresseerd

in deze rubriek met paarden uit de regio.

Het zorgde ervoor dat de jonge talentvolle paarden

vaak van eigenaar wisselden. Ze werden dan

toegevoegd aan een concoursstal en gingen het

verdere seizoen mee naar alle andere concoursen

in Nederland. Nog steeds worden in deze rubriek

paarden van eigenaren uit Rouveen en Staphorst

gepresenteerd.

Vanaf 2005 heeft de organisatie ook een streekru-

briek voor ponyaanspanning toegevoegd aan het

programma. Ook in deze rubriek zijn het veelal

authentieke aanspanningen in klederdracht. Het is

een prachtige folkloristische showrubriek.

Ontstaan CH Rouveen

te danken aan de

boerenwagenrubriek

Den Hulst 33, Nieuwleusen

Tel. 0529-481223

Fax 0529-484562

www.bosbedden.nl

Selectiewedstrijden voor Outdoor Gelderland

CH ROUVEEN

Op zaterdagmiddag is een mooi programmaonder-

deel de show met Staphorster strontbakken. Het is

een traditionele rubriek en maakt ‘Rouveen’ uniek.

In deze show worden tuigpaarden aangespannen

voor de kenmerkende Staphorster boerenwagens.

De rijders zijn in klederdracht gestoken. Juist deze

rubriek was de aanzet voor de 1e editie van

Concours Hippique Rouveen.

Rouveen is van ouds bekend door de paardenhan-

del. Veel boeren kochten vaak jonge paarden,

beleerden ze, werkten er een korte tijd mee en

verkochten ze weer. De paarden waren er op het

bedrijf voor het werk, maar ook voor de verkoop.

Een paard dat wat kent is namelijk geld waard.

Ook werden de betere paarden samengebracht

voor handelaren in een monstering of handelskeu-

ring. In eerste instantie aan de hand, later ook in

tuig.

De presentatie in tuig groeide uit tot een wedstrijd.

Het beste tuig werd gepakt, de strontbak speciaal

opgeschilderd en het zondagse pak, de Staphorster

hemdrok, aangetrokken. Hiermee was de boeren-

wagenrubriek een feit. Zo’n 50 jaar geleden was

dit de attractie van het jaar in Rouveen en omge-

ving. Het was een tijd waarin veel minder te

beleven was als tegenwoordig en vrijwel iedere

inwoner had nog wel betrokkenheid bij de paarden

en de boeren. Later kwamen ook de tuigpaardru-

brieken met luxe aanspanningen erbij. Een van de

organisators van het eerste uur en succesvol

deelnemer was paardenhandelaar Jan Korterink.

CH Rouveen stond ook al in vroeger jaren als één

van de eerste concoursen op de agenda. De grote

Boerenwagens traditie en uniek stukje cultuur

Outdoor Gelderland op landgoed Middachten in

De Steeg komt snel dichterbij. Van 3 t/m 7 juni is

het zover. Vijf dagen topsport, show en entertain-

ment. 245.000 euro aan prijzengeld ligt er dit jaar

klaar voor de winnaars van de spring- en dressuur-

rubrieken. 45.000 euro meer dan vorig jaar en met

die verhoging is Outdoor Gelderland volgens de

normen van de internationale hippische bond (FEI)

nu een vier sterren concours (CSI4*). Vorig jaar

moest nog met een ster minder genoegen worden

genomen. CH Rouveen heeft na een jaar van

afwezigheid dit jaar weer een selectiewedstrijd

toegewezen gekregen voor de Outdoor Gelderland

Trofee 2009 springen. De springklasse L, M en Z

zullen verreden worden en de voorselectie zal

plaatsvinden op zaterdag 16 mei.

In totaal zijn er acht selectiewedstrijden waarvan

de vier hoogst geplaatste deelnemers per klasse

zich plaatsen voor de finale.

12

tuigpaardstallen waren dan ook erg geïnteresseerd

in deze rubriek met paarden uit de regio.

Het zorgde ervoor dat de jonge talentvolle paarden

vaak van eigenaar wisselden. Ze werden dan

toegevoegd aan een concoursstal en gingen het

verdere seizoen mee naar alle andere concoursen

in Nederland. Nog steeds worden in deze rubriek

paarden van eigenaren uit Rouveen en Staphorst

gepresenteerd.

Vanaf 2005 heeft de organisatie ook een streekru-

briek voor ponyaanspanning toegevoegd aan het

programma. Ook in deze rubriek zijn het veelal

authentieke aanspanningen in klederdracht. Het is

een prachtige folkloristische showrubriek.

Ontstaan CH Rouveen

te danken aan de

boerenwagenrubriek

Den Hulst 33, Nieuwleusen

Tel. 0529-481223

Fax 0529-484562

www.bosbedden.nl

CH ROUVEEN

V

O

O

R

B

E

D

R

I

J

F

E

N

P

A

R

T

I

C

U

L

I

E

R

ERKEND EN GECERTIFICEERD

Interkleur VAN ESSEN

SCHILDERSBEDRIJF

Industrieweg 29 - 7951 TA Staphorst

Telefoon 0522 - 46 37 34

Meubelen en

Warenhuis

Meubelen

Slaapkamers

Tapijt

Verf en behang

Klein huishoudelijk

Elektrische apparaten

Uit voorraad leverbaar o.a.:

www.stolte-bv.nl

Betrokken van

’s morgens vroeg

tot ’s avonds laat!

CH Rouveen wordt mogelijk gemaakt door vele

vrijwilligers. Verdeeld over de voorbereidingsweek

en de twee programmadagen zijn er naar schatting

zo’n 50 vrijwilligers actief. Een van de vrijwilligers

die al jaren meehelpt is Peter Janssen. Hij is

inmiddels 33 jaar, maar al op 15 jarige leeftijd

betrokken geraakt bij de voorbereidingen. Peter

verteld over zijn start; ’Ze vroegen me om even

mee te gaan hindernissen en dranghekken te

halen. Op het moment dat we ze opgehaald hebben

moest ik ze dan ook maar op het terrein zetten.

En voor dat je het weet draai je volop mee’.

De medewerkers worden allemaal veelzijdig

ingezet bij alle voorbereidingen. Peter heeft ook

de ervaring van verschillende functies binnen de

organisatie. Waaronder parcoursbouwer en

ringmeester. ‘We hebben al veel hobbels genomen

om de parcoursen tijdig gereed te krijgen.

Soms ben je door het uitlopen van het programma

zelfs in het donker aan het bouwen. Het is zaak

om de volgende morgen vroeg op te zijn om te

controleren of dat wat je in het donker gedaan

hebt ook klopt. Als om 8.00 uur ’s morgens de

eerste ruiter de ring betreed op CH Rouveen

mag je er van uit gaan dat er al veel werk

verzet is.’

CH Rouveen is een outdoor evenement. Ook voor

alle vrijwilligers zijn de weersomstandigheden van

doorslaggevend belang om een voldaan en goed

gevoel over te houden. Peter kan zich wat het

weer betreft nog vele extremen herinneren;

‘Soms zit je in de regen en moet je tussentijds

naar huis om een droge broek aan te trekken.

Een andere keer vallen de mussen van het dak

en ziet het zwart van de muggen. We weten

allemaal dat het door het weer af en toe in de

soep loopt. Maar gelukkig zijn er ook vaak

jaren dat de weersomstandigheden perfect zijn’.

Als meest opmerkelijke gebeurtenis kan Peter

zich nog het losbreken van een paard herinneren.

‘Je maakt soms wat mee als vrijwilliger. Zo nam

er een keer een paard de benen, waarbij deze op

zoek ging naar de kortste weg richting stal.

Maar die kortste weg ging wel in volle vaart over

de openbare weg, door de autowegsloot en

vervolgens via de drukke A28 richting het noor-

den. Ongelooflijk maar waar; er was geen schade!’.

Peter besluit met een vooruitblik op het komende

evenement; ‘De laatste jaren ben ik manusje van

alles. Dat bevalt mij uitstekend en in die rol zit ik

ook de komende editie. Wij worden als vrijwilligers

goed verzorgd en er is gezelligheid in de tent, vaak

tot in de kleine uurtjes. Als medewerkers komen

we niets te kort qua eten en drinken tijdens het

evenement. Zaterdagavond, direct na afloop van

het festijn, willen we met z’n allen de boel graag zo

snel mogelijk weer afbreken en opruimen. Ik zie er

al naar uit om volgens traditioneel gebruik de

week erop naar de gezellige BBQ te gaan!’

Lokatie terrein CH Rouveen

’Voor je het weet

draai je volop mee’

11

Voor het laatste nieuws: www.chrouveen.nl

Deze primeur werd een doorslaand succes. Door het publiek werd de show enorm gewaardeerd en de fietsende tuigpaardrijders hadden zichtbaar plezier. Niet voor niets dat de concoursorganisaties van de gelderse fokdag Nijkerk/Terschuur, CH Bennekom en het utrechtse Soest deze show overnamen. Het was een show die voor de hand lag. Rouveen geniet bekendheid in de regio als streekdorp waar regel-matig paardenmonsteringen waren. De handelskeuring Rouveen is hier nog een prachtig overblijfsel van. Voor de handel en transport werd

een paard met regelmaat per fiets vervoerd of gepresenteerd. Normaal gesproken wordt een paard voor koop of keuring gepresenteerd aan de hand. Een blij showend tuig-paard aan de hand draaft vaak met een flink tempo en kun je dus niet zomaar ‘bijbenen’. Zeker niet als een nog jonge en fitte monsterknecht niet voorhanden is, en het paard wel gepresenteerd moet worden voor kopers. De reden dat er al in vroeger jaren de oer-hollandse fiets bij gepakt werd.Tijdens de show zullen circa 10 tuigpaarden eerst individueel

gepresenteerd worden. Na een voorselectie zal er overgereden worden met de beste 3; uit deze drie combinaties zullen goud, zilver en brons komen.

Vorig jaar beleefde de show tuigpaarden aan de fiets haar primeur op CH Rouveen. Een spectaculaire show, waarbij de energieke tuigpaarden vol bravoure naast een monsterknecht aan de fiets draafden.

wegens succes herhaald

rouVeen geniet

BeKendHeid in de

regio aLS STREEKDORP

WaaR REgELMaTIg

PaaRDENMONSTERINgEN

WaREN.

BEZOEK ONZE WEBSITE

VOOR HET LaaTSTE NIEuWS

cHrouVeen.nL

Page 13: Concours Courant CH Rouveen 2013

13ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

de Handelskeuring in 4 stappen

Terugblik op editie 2008

CH ROUVEEN

Recepties - Catering

ambachtelijke

SLAGERIJ

DE GRAAF

Kwaliteits rundvlees en varkensvlees - Eigen worstmakerij

voor heerlijke worstsoorten - Smakelijke vleeswaren -

Vlees voor uw diepvries - ½ varken-achterbout-voorbout

Elke week vleesaanbiedingen in de winkel

Meeleweg 66, 7711 EP Nieuwleusen T 0529-481508

Persbericht Meppeler Courant

Eindelijk weer volle bak op

concours Rouveen

Rouveen - Met een mix van show, spektakel, vertier

en sport wist de organisatie van CH Rouveen

eindelijk weer een groot publiek op de been te

brengen. Nadat het evenement twee jaar achter

elkaar wegens slecht weer moest worden afgelast,

was het afwachten of de mensen hun weg nog

wisten te vinden naar het evenemententerrein.

Publicatie www.tuigpaarden.net (2008)

Stal Veerman heerst in Rouveen

Rouveen - Al voor aanvang van het CH Rouveen

was voorzitter Henk Lassche een tevreden man.

Vanwege weersomstandigheden waren de laatste

twee edities afgelast maar gisteren was het fantas-

tisch concoursweer en was er sprake van mooie

sport waarbij tuigpaarden van de Catergorie 3 en

Categorie 4 Noord met elkaar de strijd aangingen.

Het werd een topdag voor Stal Veerman, vier oran-

je linten namen ze mee naar Wittelte.Voor de eerste

winst zorgde Leendert Veerman met Besterly

Walser (v.Opgenoort) in de tweede limietklasse.

Met veel regelmaat en ruime bewegingen wisten

zij Gijs Rozendaal met Napoleon (v.Blokland's

Shales) van Verdonk en Bert Jan Calis met Tilvia

(v.Fabricius) van Jan Vink voor te blijven.

Besterly Nulandos (v.Renovo) wordt dit seizoen

voor het eerst uitgebracht door Stal Veerman en

zowel Leendert als Renate kunnen heel goed met

de enorme looplust van Nulandos overweg.

De bruine heeft een fraai front en draaft met veel

macht en balans. Zowel de open klasse als de

damesrubriek won de door voormalige concoursrij-

der Cor Erkel gefokte Nulandos. In de open klasse

kregen acht paarden een herkansing en diverse

paarden waren aan elkaar gewaagd. Tweede werd

Egberdina's Unitas (v.Nando) met Susan Bouwman

die altijd opvalt door zijn front. Derde werd Etienne

Raeven met Platoon (v.Larix), de voormalige span-

genoot van Nulandos. Bij de dames moest Nulan-

dos het bij het overrijden weer opnemen tegen

Egberdina's Unitas maar zij kregen veel tegenstand

van Thea de Gooijer met Olievier (v.Wilhelmus).

"Onze motivatie was tot een flink dieptepunt

gezakt", geeft voorzitter Henk Lassche toe.

"Gelukkig kon de editie van 2008 onder ideale

terrein- en weersomstandigheden verreden

worden, waren er veel deelnemers naar ons

evenement toegekomen en was de publieke

belangstelling groot. We hebben veel energie

gekregen uit deze uiterst succesvolle editie."

De tuigpaardenrubriek Tweespannen voor de

oogstwagen werd gewonnen door Gerrit Klaassen

uit Hulshorst. Hij had de Manno-nazaten Uniek

en Zidane ingespannen. Ook Gerrit van de Kolk

deed goede zaken in Rouveen. De rijder uit

Nieuwleusen eindigde meerdere keren in de top-5

en werd onder andere derde in de grote limiet met

Urson. De belangrijkste springrubriek, de klasse

M, kwam op naam van Marcelle Hokse uit Stap-

horst. Opvallend waren ook de prestaties van

Jacqueline de Wit, die met haar paarden vijf

prijzen in de M-klasse mee naar huis nam.

"Het gaat lekker, ja", reageert de amazone uit

Wanneperveen bescheiden. "Ik heb gewoon een

stel hele fijne paarden. Binnenkort start ik er twee

in de klasse Z. Ik weet dat ik dan geen B meer

mag rijden, maar met deze paarden wil ik gewoon

verder zien te komen. Nu kan het, dus nu moet het

gebeuren."

Het werd een prachtige strijd tussen deze drie

dames. Nulandos won, Olievier werd tweede

en Egberdina's Unitas derde.

Bij de tweespannen presenteerde Leendert Veer-

man een nieuwe combinatie. Naast Besterly

Oberon (v.Renovo) spande hij Victorie (v.Cinovo)

van Jan Jordans. De jury koos voor het nieuwe

span van Veerman. 'Ik had met Jan Jordans

afgesproken dat ik Victorie over zou nemen als het

goed zou gaan. Beter kan niet dus vanaf nu is het

Besterly Victorie', aldus Leendert Veerman. Victorie

won met Piet Lijffijt enkele jaren geleden de com-

petitie Categorie 3 Midden en is daarna enige tijd

door Etienne Raeven uitgebracht. Tweede werd

Erik de Gooijer met de altijd zeer brutaal optreden-

de Olievier en Sander (v.Renovo) voor Egbert

Emmink met Oscar (v.Renovo) van Wim Kosse en

Verdonk (v.Lorton) van Willem de Heul. Marcel

Leusink won ook de grote limiet met Vlam (v.La-

rix), voor Egbert Emmink met Van Een Leien Dakje

(v.Indurain) van Eurocommerce met Egbert

Emmink en de met een opvallend voorbeengebruik

dravende Urson (v.Jonker) met Gerrit van de Kolk.

Piet Lijffijt won de fokmerrierubriek met Taressa

(v.Manno) van Egbert Kruiswijk, een produkt uit

de befaamde merrielijn van de familie Voorburg.

Looplust is een kenmerk van de paarden uit deze

lijn en dat laat Taressa ook iedere keer zien. Jerry

Vierwind werd tweede met Verdonk (v.Lorton) van

Willem de Heul. Voormalig kampioen eenspannen

fokmerries Odancy (v.Interessant) van Jan Mitten-

dorf werd in handen van Annelies Adriaanse derde.

Gerrit Klaassen won met de Manno-nazaten Uniek

en Zidane de rubriek tweespannen voor de

oogstwagen.

13

Terugblik op editie 2008

CH ROUVEEN

Recepties - Catering

ambachtelijke

SLAGERIJ

DE GRAAF

Kwaliteits rundvlees en varkensvlees - Eigen worstmakerij

voor heerlijke worstsoorten - Smakelijke vleeswaren -

Vlees voor uw diepvries - ½ varken-achterbout-voorbout

Elke week vleesaanbiedingen in de winkel

Meeleweg 66, 7711 EP Nieuwleusen T 0529-481508

Persbericht Meppeler Courant

Eindelijk weer volle bak op

concours Rouveen

Rouveen - Met een mix van show, spektakel, vertier

en sport wist de organisatie van CH Rouveen

eindelijk weer een groot publiek op de been te

brengen. Nadat het evenement twee jaar achter

elkaar wegens slecht weer moest worden afgelast,

was het afwachten of de mensen hun weg nog

wisten te vinden naar het evenemententerrein.

Publicatie www.tuigpaarden.net (2008)

Stal Veerman heerst in Rouveen

Rouveen - Al voor aanvang van het CH Rouveen

was voorzitter Henk Lassche een tevreden man.

Vanwege weersomstandigheden waren de laatste

twee edities afgelast maar gisteren was het fantas-

tisch concoursweer en was er sprake van mooie

sport waarbij tuigpaarden van de Catergorie 3 en

Categorie 4 Noord met elkaar de strijd aangingen.

Het werd een topdag voor Stal Veerman, vier oran-

je linten namen ze mee naar Wittelte.Voor de eerste

winst zorgde Leendert Veerman met Besterly

Walser (v.Opgenoort) in de tweede limietklasse.

Met veel regelmaat en ruime bewegingen wisten

zij Gijs Rozendaal met Napoleon (v.Blokland's

Shales) van Verdonk en Bert Jan Calis met Tilvia

(v.Fabricius) van Jan Vink voor te blijven.

Besterly Nulandos (v.Renovo) wordt dit seizoen

voor het eerst uitgebracht door Stal Veerman en

zowel Leendert als Renate kunnen heel goed met

de enorme looplust van Nulandos overweg.

De bruine heeft een fraai front en draaft met veel

macht en balans. Zowel de open klasse als de

damesrubriek won de door voormalige concoursrij-

der Cor Erkel gefokte Nulandos. In de open klasse

kregen acht paarden een herkansing en diverse

paarden waren aan elkaar gewaagd. Tweede werd

Egberdina's Unitas (v.Nando) met Susan Bouwman

die altijd opvalt door zijn front. Derde werd Etienne

Raeven met Platoon (v.Larix), de voormalige span-

genoot van Nulandos. Bij de dames moest Nulan-

dos het bij het overrijden weer opnemen tegen

Egberdina's Unitas maar zij kregen veel tegenstand

van Thea de Gooijer met Olievier (v.Wilhelmus).

"Onze motivatie was tot een flink dieptepunt

gezakt", geeft voorzitter Henk Lassche toe.

"Gelukkig kon de editie van 2008 onder ideale

terrein- en weersomstandigheden verreden

worden, waren er veel deelnemers naar ons

evenement toegekomen en was de publieke

belangstelling groot. We hebben veel energie

gekregen uit deze uiterst succesvolle editie."

De tuigpaardenrubriek Tweespannen voor de

oogstwagen werd gewonnen door Gerrit Klaassen

uit Hulshorst. Hij had de Manno-nazaten Uniek

en Zidane ingespannen. Ook Gerrit van de Kolk

deed goede zaken in Rouveen. De rijder uit

Nieuwleusen eindigde meerdere keren in de top-5

en werd onder andere derde in de grote limiet met

Urson. De belangrijkste springrubriek, de klasse

M, kwam op naam van Marcelle Hokse uit Stap-

horst. Opvallend waren ook de prestaties van

Jacqueline de Wit, die met haar paarden vijf

prijzen in de M-klasse mee naar huis nam.

"Het gaat lekker, ja", reageert de amazone uit

Wanneperveen bescheiden. "Ik heb gewoon een

stel hele fijne paarden. Binnenkort start ik er twee

in de klasse Z. Ik weet dat ik dan geen B meer

mag rijden, maar met deze paarden wil ik gewoon

verder zien te komen. Nu kan het, dus nu moet het

gebeuren."

Het werd een prachtige strijd tussen deze drie

dames. Nulandos won, Olievier werd tweede

en Egberdina's Unitas derde.

Bij de tweespannen presenteerde Leendert Veer-

man een nieuwe combinatie. Naast Besterly

Oberon (v.Renovo) spande hij Victorie (v.Cinovo)

van Jan Jordans. De jury koos voor het nieuwe

span van Veerman. 'Ik had met Jan Jordans

afgesproken dat ik Victorie over zou nemen als het

goed zou gaan. Beter kan niet dus vanaf nu is het

Besterly Victorie', aldus Leendert Veerman. Victorie

won met Piet Lijffijt enkele jaren geleden de com-

petitie Categorie 3 Midden en is daarna enige tijd

door Etienne Raeven uitgebracht. Tweede werd

Erik de Gooijer met de altijd zeer brutaal optreden-

de Olievier en Sander (v.Renovo) voor Egbert

Emmink met Oscar (v.Renovo) van Wim Kosse en

Verdonk (v.Lorton) van Willem de Heul. Marcel

Leusink won ook de grote limiet met Vlam (v.La-

rix), voor Egbert Emmink met Van Een Leien Dakje

(v.Indurain) van Eurocommerce met Egbert

Emmink en de met een opvallend voorbeengebruik

dravende Urson (v.Jonker) met Gerrit van de Kolk.

Piet Lijffijt won de fokmerrierubriek met Taressa

(v.Manno) van Egbert Kruiswijk, een produkt uit

de befaamde merrielijn van de familie Voorburg.

Looplust is een kenmerk van de paarden uit deze

lijn en dat laat Taressa ook iedere keer zien. Jerry

Vierwind werd tweede met Verdonk (v.Lorton) van

Willem de Heul. Voormalig kampioen eenspannen

fokmerries Odancy (v.Interessant) van Jan Mitten-

dorf werd in handen van Annelies Adriaanse derde.

Gerrit Klaassen won met de Manno-nazaten Uniek

en Zidane de rubriek tweespannen voor de

oogstwagen.

13

Terugblik op editie 2008

CH ROUVEEN

Recepties - Catering

ambachtelijke

SLAGERIJ

DE GRAAF

Kwaliteits rundvlees en varkensvlees - Eigen worstmakerij

voor heerlijke worstsoorten - Smakelijke vleeswaren -

Vlees voor uw diepvries - ½ varken-achterbout-voorbout

Elke week vleesaanbiedingen in de winkel

Meeleweg 66, 7711 EP Nieuwleusen T 0529-481508

Persbericht Meppeler Courant

Eindelijk weer volle bak op

concours Rouveen

Rouveen - Met een mix van show, spektakel, vertier

en sport wist de organisatie van CH Rouveen

eindelijk weer een groot publiek op de been te

brengen. Nadat het evenement twee jaar achter

elkaar wegens slecht weer moest worden afgelast,

was het afwachten of de mensen hun weg nog

wisten te vinden naar het evenemententerrein.

Publicatie www.tuigpaarden.net (2008)

Stal Veerman heerst in Rouveen

Rouveen - Al voor aanvang van het CH Rouveen

was voorzitter Henk Lassche een tevreden man.

Vanwege weersomstandigheden waren de laatste

twee edities afgelast maar gisteren was het fantas-

tisch concoursweer en was er sprake van mooie

sport waarbij tuigpaarden van de Catergorie 3 en

Categorie 4 Noord met elkaar de strijd aangingen.

Het werd een topdag voor Stal Veerman, vier oran-

je linten namen ze mee naar Wittelte.Voor de eerste

winst zorgde Leendert Veerman met Besterly

Walser (v.Opgenoort) in de tweede limietklasse.

Met veel regelmaat en ruime bewegingen wisten

zij Gijs Rozendaal met Napoleon (v.Blokland's

Shales) van Verdonk en Bert Jan Calis met Tilvia

(v.Fabricius) van Jan Vink voor te blijven.

Besterly Nulandos (v.Renovo) wordt dit seizoen

voor het eerst uitgebracht door Stal Veerman en

zowel Leendert als Renate kunnen heel goed met

de enorme looplust van Nulandos overweg.

De bruine heeft een fraai front en draaft met veel

macht en balans. Zowel de open klasse als de

damesrubriek won de door voormalige concoursrij-

der Cor Erkel gefokte Nulandos. In de open klasse

kregen acht paarden een herkansing en diverse

paarden waren aan elkaar gewaagd. Tweede werd

Egberdina's Unitas (v.Nando) met Susan Bouwman

die altijd opvalt door zijn front. Derde werd Etienne

Raeven met Platoon (v.Larix), de voormalige span-

genoot van Nulandos. Bij de dames moest Nulan-

dos het bij het overrijden weer opnemen tegen

Egberdina's Unitas maar zij kregen veel tegenstand

van Thea de Gooijer met Olievier (v.Wilhelmus).

"Onze motivatie was tot een flink dieptepunt

gezakt", geeft voorzitter Henk Lassche toe.

"Gelukkig kon de editie van 2008 onder ideale

terrein- en weersomstandigheden verreden

worden, waren er veel deelnemers naar ons

evenement toegekomen en was de publieke

belangstelling groot. We hebben veel energie

gekregen uit deze uiterst succesvolle editie."

De tuigpaardenrubriek Tweespannen voor de

oogstwagen werd gewonnen door Gerrit Klaassen

uit Hulshorst. Hij had de Manno-nazaten Uniek

en Zidane ingespannen. Ook Gerrit van de Kolk

deed goede zaken in Rouveen. De rijder uit

Nieuwleusen eindigde meerdere keren in de top-5

en werd onder andere derde in de grote limiet met

Urson. De belangrijkste springrubriek, de klasse

M, kwam op naam van Marcelle Hokse uit Stap-

horst. Opvallend waren ook de prestaties van

Jacqueline de Wit, die met haar paarden vijf

prijzen in de M-klasse mee naar huis nam.

"Het gaat lekker, ja", reageert de amazone uit

Wanneperveen bescheiden. "Ik heb gewoon een

stel hele fijne paarden. Binnenkort start ik er twee

in de klasse Z. Ik weet dat ik dan geen B meer

mag rijden, maar met deze paarden wil ik gewoon

verder zien te komen. Nu kan het, dus nu moet het

gebeuren."

Het werd een prachtige strijd tussen deze drie

dames. Nulandos won, Olievier werd tweede

en Egberdina's Unitas derde.

Bij de tweespannen presenteerde Leendert Veer-

man een nieuwe combinatie. Naast Besterly

Oberon (v.Renovo) spande hij Victorie (v.Cinovo)

van Jan Jordans. De jury koos voor het nieuwe

span van Veerman. 'Ik had met Jan Jordans

afgesproken dat ik Victorie over zou nemen als het

goed zou gaan. Beter kan niet dus vanaf nu is het

Besterly Victorie', aldus Leendert Veerman. Victorie

won met Piet Lijffijt enkele jaren geleden de com-

petitie Categorie 3 Midden en is daarna enige tijd

door Etienne Raeven uitgebracht. Tweede werd

Erik de Gooijer met de altijd zeer brutaal optreden-

de Olievier en Sander (v.Renovo) voor Egbert

Emmink met Oscar (v.Renovo) van Wim Kosse en

Verdonk (v.Lorton) van Willem de Heul. Marcel

Leusink won ook de grote limiet met Vlam (v.La-

rix), voor Egbert Emmink met Van Een Leien Dakje

(v.Indurain) van Eurocommerce met Egbert

Emmink en de met een opvallend voorbeengebruik

dravende Urson (v.Jonker) met Gerrit van de Kolk.

Piet Lijffijt won de fokmerrierubriek met Taressa

(v.Manno) van Egbert Kruiswijk, een produkt uit

de befaamde merrielijn van de familie Voorburg.

Looplust is een kenmerk van de paarden uit deze

lijn en dat laat Taressa ook iedere keer zien. Jerry

Vierwind werd tweede met Verdonk (v.Lorton) van

Willem de Heul. Voormalig kampioen eenspannen

fokmerries Odancy (v.Interessant) van Jan Mitten-

dorf werd in handen van Annelies Adriaanse derde.

Gerrit Klaassen won met de Manno-nazaten Uniek

en Zidane de rubriek tweespannen voor de

oogstwagen.

13

HandeLsKeuringROuVEEN

www.d ie renk l i n iekdenkaa t .n l

Tel:0523-657025

Spreekuren huisdier en paard:Maandag t/m vrijdag13.30 uur - 14.30 uur (Huisdier/paard)18.00 uur - 19.00 uur (Huisdier) 19.00 uur - 20.00 uur (paard)

De Handelskeuring Rouveen, na vijftien jaar inmiddels een vertrouwd beeld. Kenmerkend voor de Handelskeuring is dat het een breed publiek trekt. Niet alleen ‘kenners’ maar ook de ‘leken’ op paarden-gebied zijn al jaren trouw publiek. gewoon om te genieten van de paarden, de show of de gezelligheid. maar hoe werkt dat nou precies, het keuren van een paard? daarom: de Handelskeu-ring in 4 stappen.

Deelnemen aan een keuring vergt veel voorbereiding. allereerst moet het paard in de juiste conditie zijn, niet te dik en niet te dun. De laatste week

voor de keuring wordt het paard opgeschoren en daarna gewassen en geborsteld. alles om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Om het ‘af’ te maken worden de manen ingevlochten. Het paard waar volgens de jury de meeste zorg is besteed krijgt een prijs voor ‘het beste toilet ‘.

Met alleen mooi zijn ben je er niet, het is tijd voor actie. Stappen en dan aandraven! Het hele ‘podium’ wordt benut om de jury te imponeren met een krachtige draf en atletische bewegingen. Niet alleen het paard

komt in actie, ook de monsterknecht en aanjager zetten alles in het werk om het paard zo goed mogelijk te laten zien. Met de aanmoedigingen van het publiek laten ze vaak net iets extra`s zien.

En dan is het zover, het paard kan worden gepresenteerd aan de jury. Omdat de jury het paard eerst goed wil bekijken wordt het paard ‘op stand’ gezet. Voor de monsterknecht betekent dit dat hij het paard zo

voordelig mogelijk neerzet. De benen recht, de hals omhoog en de oren recht naar voren. Maar dat stilstaan is makkelijker gezegd dan gedaan, het paard bruist namelijk van energie om te laten zien wat hij nog meer in huis heeft.

als alle paarden individueel zijn geweest wordt de gehele groep tegelijk de ring binnengebracht. Terwijl de paarden rondstappen buigt de jury zich over het oordeel. Naar mate de plaatsingsvolgorde

duidelijk wordt neemt de spanning toe. Wie gaat naar huis met de kampioenstitel en verdient het erelint? Nadat de prijzen zijn opgehangen is er de ereronde: nog één keer laten zien waarom het erelint is verdiend.

De Handelskeuring vindt dit jaar plaats op dins-dagavond 2 juli op het Kerkplein in Rouveen. De aanvang is om 18.30 uur en de toegang is gratis.

Meer info vindt u op www.handelskeuring.nl of volg ons via facebook of twitter @handelskeuring.nl

Een goede voorberei-ding is het halve werk

Showtime

Voor het oog van de jury

and the winner is…

3

1

4

2

Om alvast te noteren…

Page 14: Concours Courant CH Rouveen 2013

14 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

Oude Rijksweg 561, 7954 GM RouveenTel: 0522-291635 www.hoeve-advies.nl

Milieuvergunning?Nb-wetvergunning?Komt u er als veehouder nog uit?

Achthoevenweg 2Postbus 53, 7950 AB StaphorstTel.: 0522 - 466 800Fax.: 0522 - 466 [email protected]

boer-staphorst.nl

keukens

sanitair

doe-het-zelf

tuinbeleving

wonen

bouwmaterialen

18.ooom2!

Goed inzicht in de stand van uw zakenDoen waar u goed in bent, dat is wat u wilt. Onze toegevoegdewaarde zit in de analyses van de financiële- en bedrijfsrisico’swaarmee wij u adviseren voor het verbeteren van uw finan-ciële prestaties, het terugdringen van onnodige risico’s en hetoptimaliseren van uw financiële positie.Met steeds een uitgangspunt: de unieke ondernemer met eenunieke onderneming.

Countus SteenwijkTel: (0521) 53 47 00Countus ZwolleTel: (038) 455 26 00Countus HoogeveenTel: (0528) 23 13 31www.countus.nl

U wilt gewoondoen waar ugoed in bent.

Net als wij.

Oude Rijksweg 255-1 Rouveen 0522-460982 [email protected]

Back-up uw data

Beveilig uw systeem tegen bedreigingen!

Deel uw foto’s en videos!

Stream uw muziek!

Ook voor zakelijke oplossingen!

Onbezorgd computeren!

Hoe sluiten die op u en uw familie aan?

Neem contact met ons op!

G & A verbindt dit onderling en biedt u de beste mogelijkheden.

Computers, tablets, tv en audiosystemen...

Hoe deel je gemakkelijk foto’s, muziek en documenten?

De Stichting Paard & Sport Rouveen bedanktalle sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage

en medewerking aan dit evenement!

Page 15: Concours Courant CH Rouveen 2013

15ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

Op m’n 6e ben ik begonnen met ponyles bij Stal Slager. al snel kreeg ik een eigen pony, Carinka. Met deze pony ben ik uiteindelijk ZZ-springen mee geworden, de hoogste klasse. Op mijn 16e ben ik over gegaan naar de paarden. Op dit moment rijd ik 1 paard, La Serena. Met haar ben ik nu 2 jaar onderweg en we rijden intussen in de klasse Z.

Ik heb al veel meegemaakt in de paardensport, van hoogte- tot dieptepunten. Zo ben ik 4 keer Drents Kampioen geweest en 3 jaar geleden heb ik een bronzen medaille behaald op de Nederlandse Kampi-oenschappen in de klasse L met mijn vorige paard Ratino H. Ook dit jaar mocht ik weer naar de Nederlandse Kampioenschappen met La Serena. Helaas kreeg ik ditmaal een fout in de barrage (de tweede omloop).

Tijdens mijn ponytijd heb ik heel wat prijzen gewonnen met Carinka. Met haar heb ik heel veel bereikt. Ongelukjes zijn er ook wel wat geweest, maar hier wordt je alleen maar sterker van. Ik vind het altijd heerlijk om op concours te gaan. Dat is toch waar je elke dag voor traint! Ik krijg al heel wat jaren iedere

woensdagavond privéles van jessica Dozeman. Zij kent de paardensport van binnen en buiten, waardoor we elkaar goed begrijpen. Dat is erg fijn!

Mijn zusje Bianca is dit jaar ook net overgestapt naar de paarden, dus vanaf nu kunnen we weer gezellig samen op concours. Bij alle bezigheden met de paarden krijgen we erg veel hulp van mijn vader. Zonder hem zou het allemaal niet lukken, vanwege de tijd die ik nodig heb voor studie en werk. Ik ben namelijk 3e jaars student financial Services Management, ook wel Bank & Verzekeren genoemd. Volgend jaar hoop ik af te studeren. Daarnaast werk ik bij Kuima Belastingadvies & Mediation in Dalfsen. Verder ben ik ook nog actief als bestuurslid bij rijvereniging Staphorst. genoeg te doen dus!

Dit jaar ben ik zeker van de partij op CH Rouveen. Ik zal dit jaar voor het eerst uitkomen in de klasse Z. Dat is best spannend voor het thuispubliek! CH Rouveen is altijd wel speciaal, vooral de sfeer die er is maakt het een erg bijzonder concours. Ook de ponyclub VVV Rouveen die er ieder jaar bij betrok-

ken wordt maakt er een speciaal evenement van. Ik hoop dat ik nog heel veel jaren kan genieten van de paardensport tijdens CH Rouveen, op het paard of tussen het publiek!

al op heel jonge leeftijd is Clariska Brakke actief geworden in de ponysport. Inmiddels is ze 21 jaar en al ca. 6 jaar actief met spring-paarden. Speciaal voor de Concourskrant van CH Rouveen beschrijft zij in deze rubriek hoe ze zich stap voor stap verder ontwikkelt in de paardensport. En natuurlijk ook wat CH Rouveen voor haar betekent.

op m’n 6e ben ik begonnen met ponyles

iK HeB aL VeeL

meegemaaKt in

de PaardensPort,

VaN HOOgTE- TOT

DIEPTEPuNTEN.

SPRINgRuITER cLarisKa BraKKe

onderstaande bedrijven verleenden hun medewerking:

reja in- en exterieur Nieuwleusen

Kapsalon dick Heuckeroth Staphorst

roo rubber Rollecate 13, Nieuwleusen

fa. alteveer, Hout- en BouwmaterialenOosterhulst 46, Nieuwleusen

H. Knoll LandbouwmechanisatieOude Rijksweg 440a, Rouveen

johan de groot truckwash Staphorst

int. transport BuitenhuisRouveen

jachtcommissie westRouveen

Oude Rijksweg 380-A 7954 DW ROUVEEN tel 0522-291064 mob 06-54728760

* verhuur grondverzetmachines * levering zand/tuinaarde * verhuur tuin- en parkmachines * maaikorven

KvK nr 05065483 BTW nr NL808612645

Page 16: Concours Courant CH Rouveen 2013

16 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

Die hele entourage geeft iedereen een heerlijk gevoel

TuIgPaaRDRIjDER LEENDERT VEERMaN

HÉT ADRES VOOR UW LANDBOUW- & TUINMACHINES MERKEN IN ONS LEVERINGSPROGRAMMA:- Massey Ferguson tractoren- Kuhn & Fella hooibouwmachines- Gazonmaaiers (Stiga, Viking, Iseki, MF)- Tuinmachines (Stihl, Viking, Limpar)

Oude Rijksweg 525a 7954 GL Rouveen tel. 0522-291377www.gebrknoll.nl

CH ROUVEEN

In het najaar van 1996 werden de eerste plannen

gesmeed voor het organiseren van een handels-

keuring in Rouveen. Een nieuw evenement

gebaseerd op een oud gebruik. De daad werd

bij het woord gevoegd en in juli 1997 vormde de

Korte Kerkweg het decor voor de eerste editie van

de Handelskeuring. Twaalf jaar na dato is de

Handelskeuring uitgegroeid tot een evenement

dat niet meer is weg te denken van de hippische

kalender in Oost-Nederland. Menig bekend rij-

en tuigpaard heeft zijn eerste roem behaald in

de Rouveense kern.

Het begrip “handelskeuring” vindt zijn oorsprong

in het agrarische karakter van de gemeente

Staphorst. In het verleden kochten de plaatselijke

boeren veelal 'jonge' paarden die na verloop van

tijd werden verkocht. Paardenhandelaren trokken

vanaf Halfweg naar de Lichtmis en onderweg

toonden de boeren hun paarden. Zo ontstonden

er op de Gemeenteweg en de Oude Rijksweg

“paardenmonsteringen”. Paarden werden op de

weg “gedraafd” zodat de koper het paard op

waarde kon schatten.

Dit gebruik heeft een eigentijds jasje gekregen in

de Handelskeuring zoals we hem nu kennen.

Het Kerkplein wordt bedekt met een laag zand en

vervolgens worden de paarden voor het oog van

een deskundige jury en publiek gepresenteerd.

Veel plaatselijke fokkers zien dit evenement als

dé kans om hun topper te presenteren. De laag-

drempeligheid, sfeer, en de grote publieke belang-

stelling maken de Handelskeuring tot een uniek

concept.

Handelskeuring begrip in de regio

Springplank naar het hoogste podium

Het internationaal springpaard Sam (Calvados x

Ahom), welke afgelopen maart onder Albert Zoer

de Grote Prijs van Indoor Brabant won, maakte zijn

debuut op de Handelskeuring te Rouveen. Ook de

in Staphorst gefokte Pavarotti H (Kigali x Gentle-

man) maakte zijn debuut op deHandelskeuring en

springt nu internationaal onder Jeroen Dubbeldam.

De tuigpaarden die deelnamen aan de voorgaande

editie waren in het verdere verloop van het keu-

De laagdrempeligheid, sfeer,

en de grote publieke

belangstelling maken de

Handelskeuring tot een

uniek concept.

ringsseizoen bijzonder succesvol. De inmiddels

driejarige hengst Bakboord (Larix x Harald; eig. J.

Poppen en HBC Stal) begon vorig jaar op de

Handelskeuring aan een sterke reeks. De vos-

hengst behaalde op de Handelskeuring een

tweede plaats achter Bertida (Saffraan x Nando;

eig. H. Scholten). Onlangs werd Bakboord

bekroond als de beste hengst van zijn jaargang

door het kampioenschap op de KWPN

Hengstenkeuring in Den Bosch te behalen. Bertida

behaalde eveneens een eretitel door het kampioen-

schap 2-jarige merries op haar naam te schrijven

tijdens de Nationale Tuigpaardendag.

Dorpsvermaak

Naast aandacht voor sport en fokkerij vormt het

shownummer een vast onderdeel in het programma

van de Handelskeuring. Ludieke acts met een

knipoog naar de paardensport of de agrarische

cultuur. De bezoekers hebben de afgelopen jaren

onder andere kunnen genieten van het “Kampioen-

schap Koe'n Verbreng'n”, de boerenmissverkiezing

“Het Vlammegien van Rouveen“, een kamelenrace

en een heuse “Dik Trom-race” (zie foto). Ook voor

de komende editie is de organisatie in diep beraad

om de voorgaande shows te overtreffen.

Opgave

Deelnemers kunnen hun paarden zo spoedig

mogelijk, maar uiterlijk voor 14 juni 2009 opgeven.

Vanwege de grote belangstelling raadt de organisa-

tie de deelnemers aan om hun paarden tijdig op te

geven. De organisatie hanteert bij de opgave een

toelatingsreglement. Voor de rijpaarden is contact-

persoon A. Huisman (telefoon 06-27470984,

[email protected] ), voor de

tuigpaarden T. Lassche (telefoon 06-41709758,

[email protected]).

dinsdagavond 30 juni

Aanvang 18.30 uur.

Meer info op www.handelskeuring.nl

Om alvast te noteren…

14

Voor het verzekeren van uw paard, pony en veulen Tel.: 0651015600

Onderlinge Paardenverzekering Rouveen

Van vroeger uit is Rouveen een agrarisch dorp dat

met name bekend stond om zijn paarden (handela-

ren). De boeren kochten veelal jonge paarden, die

men later 'beleerd' weer verkocht. Door de vele

paardenhandel ontstonden de zogenaamde

monsteringen; verschillende eigenaren van jonge

paarden gingen naar een bepaalde plaats in het

dorp waar kopers zich verzamelden. De Handels-

keuring-Rouveen, een paardenkeuring / monste-

ring die vanaf 1998 in de Munnikenweek wordt

georganiseerd, is op deze historische monsteringen

gebaseerd. Later werden de paarden ook voor de

Staphorster boerenwagen gezet en gingen de

eigenaren op een stuk land een 'wedstrijd' houden.

Vervolgens werd er in 1959 een 'commissie ter

bevordering van de paardenfokkerij en sport te

Rouveen' (de paardensportcommissie, heden

'Stichting Paard & Sport Rouveen) opgericht, welke

jaarlijks een Concours Hippique organiseerde.

Dit hield in dat er landelijke wedstrijden voor

tuigpaarden en springruiters werden georgani-

seerd, naast de wedstrijden en monsteringen van

de plaatselijke paardeneigenaren.

De organisatie van de eerste paardenconcoursen

gebeurde in samenwerking met de plaatselijke

oranjevereniging. Het concours vond dan ook

plaats op 30 april, Koninginnedag. Later heeft

de paardensportcommissie de zaterdag voor

Hemelvaart verkozen als vaste datum op de

agenda. Het concours groeide vervolgens uit tot

een van de grootste evenementen in de gemeente

Staphorst, met in de topjaren (jaren '70 en '80)

duizenden bezoekers. In hippisch Nederland kreeg

het Concours Hippique Rouveen een prominente

plaats op de agenda. Met name doordat het één

van de eerste 'graadmeters' was in het nieuwe

seizoen voor de concoursrijders.

Tegenwoordig is het concours uitgegroeid tot een

tweedaags evenement. Ieder jaar mag de organisa-

tie zich verheugen met overvolle startlijsten en een

sterk deelnemersveld uit heel Nederland.

Momenteel is de organisatie opgestart met de 48e

editie van CH Rouveen. De 'Stichting Paard & Sport

Rouveen' is nog steeds een volledig zelfstandig

opererende stichting, die bestaat uit een 8 koppig

bestuur. De stichting wordt hierbij ondersteund

door vele vrijwilligers en het bedrijfsleven uit

Rouveen en omgeving.

CH Rouveen heeft rijke historie

Vervolg van Koetsentocht op pagina 1

Vrijdagavond 15 mei is er een koetsentocht door de

dorpen Rouveen en Staphorst. Deze vrijdagavond is

onderdeel van het tweedaagse Concours Hippique

Rouveen. De deelnemende authentieke koetsen

maken een georganiseerde avondtocht door de

twee monumentale dorpen en omgeving. In

samenwerking met de Nederlandse Vereniging

Traditioneel Gerij is Rouveen ook een officiële

klassementsrit. Wie wil kan gejureerd worden. De

organisatie stelt daarnaast nog prijzen beschikbaar

voor de mooiste en origineelste aanspanningen.

CH ROUVEEN

Koetsentocht Route

O

n

t

w

e

r

p

e

n

u

i

t

v

o

e

r

i

n

g

,

a

l

l

e

s

o

p

1

a

d

r

e

s

!

Foto: Archief G. Stegeman

Foto: Archief G. Stegeman

5

“Ik heb dat weekend een belangrijke uitnodiging om naar Engeland te gaan, om daar handelsrelaties van mij te bezoeken en bij een wedstrijd te zijn. maar dat ga ik zeer zeker niet doen, ik wil echt naar rouveen toe!”

Tuigpaardrijder Leendert Veerman uit Wittelte draait al jaren mee in de nationale Tuigpaardentop. Naast diverse top-tuigpaarden in de enkelspan rubrieken, is Veerman een expert in de meerspan-rubrieken. De topper van zijn stal is Besterly amadeus, gefokt door Henri Kruidhof uit Staphorst. Deze ruin is het concourseizoen 2013 al sterk begonnen met diverse oranje linten, en zal ook in Rouveen moeilijk te verslaan zijn. Ook met andere paarden heeft Veerman zich dit seizoen volop in de kijker gereden, ondermeer door met een jong talentvol tuigpaard de wedstrijd in ambt Delden en Balkbrug te winnen. Reden voor de redactie om op de vooravond van CH Rouveen een gesprek te hebben met Veerman.

Dat Leendert Veerman zijn paarden presenteert in Rouveen is voor hem volstrekt vanzelfsprekend. Ondanks dat hij normaal gesproken alleen naar concoursen gaat met de nationale status en CH Rouveen een regionale (landelijke) status heeft. “In het seizoen start ik een paar keer landelijk, maar amadeus gaat maar een keer mee, en dat is in Rouveen” legt hij uit. “Het is altijd een machtig gezellig concours. Die hele entourage geeft iedereen die er is een heerlijk gevoel en er komen veel enthousiaste mensen op af. Dat waarderen wij als rijders enorm en daar onderscheid dit con-cours zich echt mee. In alles zie je dat de hele organisatie er veel aan

doet om het een mooi concours te maken. Eigenlijk had ik dat week-end een belangrijke uitnodiging om naar Engeland te gaan, om daar handelsrelaties van mij te bezoeken en bij een wedstrijd te zijn. Maar dat ga ik zeer zeker niet doen, ik wil echt naar Rouveen toe.”

Voor Veerman is er nog een belangrijke reden om naar Rouveen te komen. “Besterly amadeus, mijn toppaard en vlaggeschip van de stal, is gefokt door Henri Kruidhof uit Rouveen/Staphorst. Voor deze fokker is het natuurlijk erg leuk dat zijn fokproduct hier in de wedstrijd

komt. Het is hiermee ook een stuk waardering voor deze fokker. Zonder enthousiaste tuigpaard-fokkers en goede fokproducten, zoals amadeus, kunnen wij geen tuigpaardenshow verzorgen! Dus daar mogen we best rekening mee houden.”

Veerman is erg duidelijk in wat voor hem een concours geslaagd maakt. “als ik naar een concours ga wil ik graag kwaliteit in de baan zien en graag veel publiek. Door de opzet van Rouveen als mix van regionale en nationale stallen is er een mooie mix van hele goede paarden. Dit trekt rijders en publiek, en in Rouveen zijn er ook altijd volle rubrieken. Het maakt het in die zin dus juist aantrekkelijk dat dit concours geen nationale status heeft. Mensen zien graag een goed tuigpaard in de baan, en die zijn er. En publieke belangstelling is er ook altijd. Wat wil je nog meer als tuigpaardrijder!”

In het slot van het gesprek vragen we Leendert Veerman nog naar het kenmerkende van CH Rouveen. Daar is hij heel duidelijk in. “Ik vind het zo mooi en zo uniek dat we in de ereronde een Staphorster dame in die prachtige klederdracht bij in de wagen krijgen. alleen daarom wil je al vooraan eindigen, en heb je CH Rouveen het hele seizoen nog scherp op je netvlies staan.”

“IN HET SEIZOEN STaRT

IK EEN PaaR KEER

LaNDELIjK, maar

amadeus gaat maar

een Keer mee, en dat

is in rouVeen”

ZONDER ENTHOuSIaSTE

TuIgPaaRDfOKKERS EN

gOEDE fOKPRODuCTEN,

ZOaLS aMaDEuS,

Kunnen wij geen

tuigPaardensHow

Verzorgen

IN aLLES ZIE jE DaT de

HeLe organisatie

er VeeL aan doet

om Het een mooi

concours te maKen

Page 17: Concours Courant CH Rouveen 2013

17ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

[email protected]

revisie en reparatie

hydraulische componenten

en slangenservice

Weth. Wassebaliestraat 117951 SN StaphorstTel.: +31 (0)6-2062 5256

Van vroeger uit is Rouveen een agrarisch dorp dat

met name bekend stond om zijn paarden (handela-

ren). De boeren kochten veelal jonge paarden, die

men later 'beleerd' weer verkocht. Door de vele

paardenhandel ontstonden de zogenaamde

monsteringen; verschillende eigenaren van jonge

paarden gingen naar een bepaalde plaats in het

dorp waar kopers zich verzamelden. De Handels-

keuring-Rouveen, een paardenkeuring / monste-

ring die vanaf 1998 in de Munnikenweek wordt

georganiseerd, is op deze historische monsteringen

gebaseerd. Later werden de paarden ook voor de

Staphorster boerenwagen gezet en gingen de

eigenaren op een stuk land een 'wedstrijd' houden.

Vervolgens werd er in 1959 een 'commissie ter

bevordering van de paardenfokkerij en sport te

Rouveen' (de paardensportcommissie, heden

'Stichting Paard & Sport Rouveen) opgericht, welke

jaarlijks een Concours Hippique organiseerde.

Dit hield in dat er landelijke wedstrijden voor

tuigpaarden en springruiters werden georgani-

seerd, naast de wedstrijden en monsteringen van

de plaatselijke paardeneigenaren.

De organisatie van de eerste paardenconcoursen

gebeurde in samenwerking met de plaatselijke

oranjevereniging. Het concours vond dan ook

plaats op 30 april, Koninginnedag. Later heeft

de paardensportcommissie de zaterdag voor

Hemelvaart verkozen als vaste datum op de

agenda. Het concours groeide vervolgens uit tot

een van de grootste evenementen in de gemeente

Staphorst, met in de topjaren (jaren '70 en '80)

duizenden bezoekers. In hippisch Nederland kreeg

het Concours Hippique Rouveen een prominente

plaats op de agenda. Met name doordat het één

van de eerste 'graadmeters' was in het nieuwe

seizoen voor de concoursrijders.

Tegenwoordig is het concours uitgegroeid tot een

tweedaags evenement. Ieder jaar mag de organisa-

tie zich verheugen met overvolle startlijsten en een

sterk deelnemersveld uit heel Nederland.

Momenteel is de organisatie opgestart met de 48e

editie van CH Rouveen. De 'Stichting Paard & Sport

Rouveen' is nog steeds een volledig zelfstandig

opererende stichting, die bestaat uit een 8 koppig

bestuur. De stichting wordt hierbij ondersteund

door vele vrijwilligers en het bedrijfsleven uit

Rouveen en omgeving.

CH Rouveen heeft rijke historie

Vervolg van Koetsentocht op pagina 1

Vrijdagavond 15 mei is er een koetsentocht door de

dorpen Rouveen en Staphorst. Deze vrijdagavond is

onderdeel van het tweedaagse Concours Hippique

Rouveen. De deelnemende authentieke koetsen

maken een georganiseerde avondtocht door de

twee monumentale dorpen en omgeving. In

samenwerking met de Nederlandse Vereniging

Traditioneel Gerij is Rouveen ook een officiële

klassementsrit. Wie wil kan gejureerd worden. De

organisatie stelt daarnaast nog prijzen beschikbaar

voor de mooiste en origineelste aanspanningen.

CH ROUVEEN

Koetsentocht Route

O

n

t

w

e

r

p

e

n

u

i

t

v

o

e

r

i

n

g

,

a

l

l

e

s

o

p

1

a

d

r

e

s

!

Foto: Archief G. Stegeman

Foto: Archief G. Stegeman

5

CH ROUVEEN

V

O

O

R

B

E

D

R

I

J

F

E

N

P

A

R

T

I

C

U

L

I

E

R

ERKEND EN GECERTIFICEERD

Interkleur VAN ESSEN

SCHILDERSBEDRIJF

Industrieweg 29 - 7951 TA Staphorst

Telefoon 0522 - 46 37 34

Meubelen en

Warenhuis

Meubelen

Slaapkamers

Tapijt

Verf en behang

Klein huishoudelijk

Elektrische apparaten

Uit voorraad leverbaar o.a.:

www.stolte-bv.nl

Betrokken van

’s morgens vroeg

tot ’s avonds laat!

CH Rouveen wordt mogelijk gemaakt door vele

vrijwilligers. Verdeeld over de voorbereidingsweek

en de twee programmadagen zijn er naar schatting

zo’n 50 vrijwilligers actief. Een van de vrijwilligers

die al jaren meehelpt is Peter Janssen. Hij is

inmiddels 33 jaar, maar al op 15 jarige leeftijd

betrokken geraakt bij de voorbereidingen. Peter

verteld over zijn start; ’Ze vroegen me om even

mee te gaan hindernissen en dranghekken te

halen. Op het moment dat we ze opgehaald hebben

moest ik ze dan ook maar op het terrein zetten.

En voor dat je het weet draai je volop mee’.

De medewerkers worden allemaal veelzijdig

ingezet bij alle voorbereidingen. Peter heeft ook

de ervaring van verschillende functies binnen de

organisatie. Waaronder parcoursbouwer en

ringmeester. ‘We hebben al veel hobbels genomen

om de parcoursen tijdig gereed te krijgen.

Soms ben je door het uitlopen van het programma

zelfs in het donker aan het bouwen. Het is zaak

om de volgende morgen vroeg op te zijn om te

controleren of dat wat je in het donker gedaan

hebt ook klopt. Als om 8.00 uur ’s morgens de

eerste ruiter de ring betreed op CH Rouveen

mag je er van uit gaan dat er al veel werk

verzet is.’

CH Rouveen is een outdoor evenement. Ook voor

alle vrijwilligers zijn de weersomstandigheden van

doorslaggevend belang om een voldaan en goed

gevoel over te houden. Peter kan zich wat het

weer betreft nog vele extremen herinneren;

‘Soms zit je in de regen en moet je tussentijds

naar huis om een droge broek aan te trekken.

Een andere keer vallen de mussen van het dak

en ziet het zwart van de muggen. We weten

allemaal dat het door het weer af en toe in de

soep loopt. Maar gelukkig zijn er ook vaak

jaren dat de weersomstandigheden perfect zijn’.

Als meest opmerkelijke gebeurtenis kan Peter

zich nog het losbreken van een paard herinneren.

‘Je maakt soms wat mee als vrijwilliger. Zo nam

er een keer een paard de benen, waarbij deze op

zoek ging naar de kortste weg richting stal.

Maar die kortste weg ging wel in volle vaart over

de openbare weg, door de autowegsloot en

vervolgens via de drukke A28 richting het noor-

den. Ongelooflijk maar waar; er was geen schade!’.

Peter besluit met een vooruitblik op het komende

evenement; ‘De laatste jaren ben ik manusje van

alles. Dat bevalt mij uitstekend en in die rol zit ik

ook de komende editie. Wij worden als vrijwilligers

goed verzorgd en er is gezelligheid in de tent, vaak

tot in de kleine uurtjes. Als medewerkers komen

we niets te kort qua eten en drinken tijdens het

evenement. Zaterdagavond, direct na afloop van

het festijn, willen we met z’n allen de boel graag zo

snel mogelijk weer afbreken en opruimen. Ik zie er

al naar uit om volgens traditioneel gebruik de

week erop naar de gezellige BBQ te gaan!’

Lokatie terrein CH Rouveen

’Voor je het weet

draai je volop mee’

11

Voor het laatste nieuws: www.chrouveen.nl

LiKe ons oP faceBooK

CHROuVEEN

Van vroeger uit is Rouveen een agrarisch dorp dat

met name bekend stond om zijn paarden (handela-

ren). De boeren kochten veelal jonge paarden, die

men later 'beleerd' weer verkocht. Door de vele

paardenhandel ontstonden de zogenaamde

monsteringen; verschillende eigenaren van jonge

paarden gingen naar een bepaalde plaats in het

dorp waar kopers zich verzamelden. De Handels-

keuring-Rouveen, een paardenkeuring / monste-

ring die vanaf 1998 in de Munnikenweek wordt

georganiseerd, is op deze historische monsteringen

gebaseerd. Later werden de paarden ook voor de

Staphorster boerenwagen gezet en gingen de

eigenaren op een stuk land een 'wedstrijd' houden.

Vervolgens werd er in 1959 een 'commissie ter

bevordering van de paardenfokkerij en sport te

Rouveen' (de paardensportcommissie, heden

'Stichting Paard & Sport Rouveen) opgericht, welke

jaarlijks een Concours Hippique organiseerde.

Dit hield in dat er landelijke wedstrijden voor

tuigpaarden en springruiters werden georgani-

seerd, naast de wedstrijden en monsteringen van

de plaatselijke paardeneigenaren.

De organisatie van de eerste paardenconcoursen

gebeurde in samenwerking met de plaatselijke

oranjevereniging. Het concours vond dan ook

plaats op 30 april, Koninginnedag. Later heeft

de paardensportcommissie de zaterdag voor

Hemelvaart verkozen als vaste datum op de

agenda. Het concours groeide vervolgens uit tot

een van de grootste evenementen in de gemeente

Staphorst, met in de topjaren (jaren '70 en '80)

duizenden bezoekers. In hippisch Nederland kreeg

het Concours Hippique Rouveen een prominente

plaats op de agenda. Met name doordat het één

van de eerste 'graadmeters' was in het nieuwe

seizoen voor de concoursrijders.

Tegenwoordig is het concours uitgegroeid tot een

tweedaags evenement. Ieder jaar mag de organisa-

tie zich verheugen met overvolle startlijsten en een

sterk deelnemersveld uit heel Nederland.

Momenteel is de organisatie opgestart met de 48e

editie van CH Rouveen. De 'Stichting Paard & Sport

Rouveen' is nog steeds een volledig zelfstandig

opererende stichting, die bestaat uit een 8 koppig

bestuur. De stichting wordt hierbij ondersteund

door vele vrijwilligers en het bedrijfsleven uit

Rouveen en omgeving.

CH Rouveen heeft rijke historie

Vervolg van Koetsentocht op pagina 1

Vrijdagavond 15 mei is er een koetsentocht door de

dorpen Rouveen en Staphorst. Deze vrijdagavond is

onderdeel van het tweedaagse Concours Hippique

Rouveen. De deelnemende authentieke koetsen

maken een georganiseerde avondtocht door de

twee monumentale dorpen en omgeving. In

samenwerking met de Nederlandse Vereniging

Traditioneel Gerij is Rouveen ook een officiële

klassementsrit. Wie wil kan gejureerd worden. De

organisatie stelt daarnaast nog prijzen beschikbaar

voor de mooiste en origineelste aanspanningen.

CH ROUVEEN

Koetsentocht Route

O

n

t

w

e

r

p

e

n

u

i

t

v

o

e

r

i

n

g

,

a

l

l

e

s

o

p

1

a

d

r

e

s

!

Foto: Archief G. Stegeman

Foto: Archief G. Stegeman

5

Thuiswedstrijd

voor springruiter

Jan Tippe

CH ROUVEEN

Voor Jan Tippe is CH Rouveen de jaarlijkse

thuiswedstrijd. Jan Tippe heeft een professionele

springpaardenstal aan de Kruimteweg in Rouveen.

Hij is gespecialiseerd in het opleiden van jonge

paarden; ‘Wat mij veel voldoening geeft is het

ontdekken van jonge talentvolle paarden. Deze

rijden we dan netjes aan, geven ze een opleiding

en hopen dat ze bovengemiddeld springen’ aldus

Jan. ‘Wat gigantisch motiveert zijn paarden die

door mij zijn gekocht, opgeleid en later op hoog

niveau meekomen. Het voorbeeld is hiervan de

topper Sam (vader Calvados). Sam heb ik verkocht

aan wereldtop ruiter Albert Zoer. Hij won vorig

jaar Aken. Uitgezonderd de Olympische Spelen is

Aken de belangrijkste prijs die een springpaard

kan winnen. Het is toch machtig dat deze bij ons

wegkomt!’ vertelt Jan gepast trots.

Naast Sam zijn er nog een aantal paarden meer

die via Stal Tippe momenteel in de topsport

worden uitgebracht. Narco (vader Orthos) loopt

succcesvol 1,50 meter parcoursen in England.

Ostara (vader Celano) loopt zeer succesvol in

Midden Amerika. Iomara (vader Libero) haalt

prijzen in Italie en is de grootmoeder van een

goedgekeurde hengst (Sydney). Overigens hebben

zowel Sam als Narco beide als 3 jarige de

Handelskeuring Rouveen gewonnen.

Hoe gaat CH Rouveen 2009 er uitzien voor Jan en

stal Tippe? ‘In Rouveen komen we met 8 of 9

paarden in verschillende klassen aan de start.

Naast de training bestaat de voorbereiding uit het

wassen en vlechten. Ik vind dat als de paarden uit

onze stal gepresenteerd worden, deze er zo mooi

mogelijk moeten uitzien. Klaasje, onze hulp,

verzorgt dit. Zij helpt ons al jaren in de stal en is

op de concoursen onze vaste groom. Mijn broer

Herman doet veel hand- en spandiensten in en om

de stal. Om het team even compleet te maken;

Mijn vrouw Evelyn verzorgt de adminstratie en

zorgt dat de boel thuis blijft draaien. Hierdoor heb

ik de rust om me te concentreren op presteren

tijdens het concours’.

Jan vervolgt; ‘CH Rouveen is een van de mooiere

concoursen van het jaar. Een concours waar in

tegenstelling tot veel andere concoursen nog volop

publieke belangstelling is. Dit komt door de

afwisseling van springsport met de tuigpaarden en

de shows. We hopen overigens wel dat de tuigpaar-

den en shows niet de overhand nemen in het

programma. Daar moet de organisatie rekening

mee houden!’

De twee dagen concours betekent overuren

draaien voor de springruiters. Hoe ziet de plan-

ning er eigenlijk uit op zo’n dag? ‘Door de vele en

volle rubrieken is de eerste start om 8.00 uur in de

morgen. Ik zorg dat ik zo’n 45 minuten voor die

tijd aanwezig ben met de vrachtwagen. We

vertrekken rond 7.00 uur. De paarden worden om

5.30 uur gevoerd zodat ze ruim de tijd hebben om

te eten voor vertrek. Op concours worden de

paarden door groom Klaasje en broer Herman

klaargezet en opgezadeld. De paarden lopen

allemaal twee parcoursen, dus stap ik van het ene

op het andere paard. Dat gaat nagenoeg de hele

dag door’ aldus Jan.

Op de vraag aan Jan wat zijn doelstelling is voor

CH Rouveen geeft hij aan; ‘Hopelijk laten de

paarden zich op dit mooie concours voor eigen

publiek zo goed mogelijk zien. Het moet een

opstap zijn richting de top van de springsport!’.

Tel. 06 - 55 75 24 36

Oude Rijksweg 280 Rouveen

Westerstouwe 31

Staphorst / Meppel

Tel. (0522) 24 67 83

Fax (0522) 25 73 16

Ontdekken en

opleiden voor

de top!

7

Programma

Hoofdring8.00 uur rubr. 1 Springen klasse M klassiek10.45 uur rubr. 2 Springen klasse Z klassiek12.00 uur rubr. 3 Springen klasse ZZ klassiek 12.45 uur rubr. 4 Eenspannen Tuigpaarden

Limietklasse laag13.00 uur rubr. 5 Springen klasse Z progressief

1e deel13.15 uur rubr. 6 Eenspannen Tuigpaarden

Limietklasse midden13.30 uur rubr. 7 Springen klasse Z progressief

2e deel13.45 uur rubr. 8 Eenspannen Tuigpaarden

Limietklasse hoog14.00 uur rubr. 9 Springen klasse Z progressief

3e deel + prijsuitreiking14.20 uur rubr. 10 Eenspannen Tuigpaarden

Open Klasse14.35 uur rubr. 11 Springen klasse ZZ progressief

1e deel14.55 uur rubr. 12 Showrubriek Tuigpaard aan de

fiets15.05 uur rubr. 13 Springen klasse ZZ progressief

2e deel + prijsuitreiking15.25 uur rubr. 14 Eenspannen Tuigpaarden

Competitie15.40 uur rubr. 15 Showrubriek Ponyaanspanningen

van de streek15.55 uur rubr. 16 Eenspannen Tuigpaarden

gereden door dames16.10 uur rubr. 17 Showrubriek Ponyclub

‘De Vlugge Viervoeters’16.25 uur rubr. 18 Tweespannen Tuigpaarden

Open Klasse16.40 uur rubr. 19 Showrubriek Boerenwagen

aanspanningen16.55 uur rubr. 20 Tuigpaarden Tandem17.10 uur rubr. 21 Prijsuitreiking Countus Cup

Bijring8.15 uur Springen klasse M progressief12.00 uur Springen pony’s “Countus Cup”

tijden en indeling onder voorbehoud

Vrijdag 31 mei vanaf 12.00 uur

zaterdag 1 juni vanaf 8.00 uur

12.00 uur Springen klasse BB (1 parcours)13.00 uur Springen klasse B, 1e groep (1 parcours)15.00 uur Springen klasse L, 1e groep17.00 uur Springen klasse L, 2e groep 19.30 uur Springen klasse B, 2e groepHoofdring: rijstijl/klassiek; Bijring: progressief;

Hoofdprogramma op de zaterdagmiddag

HoofdProgramma

In een afwisselend progamma met de zwaarste springklassen, tuigpaarden en shows zorgt ook de aanwezigheid van het talrijke publiek voor prachtige springsport. Tuigpaardliefhebbers waarderen ieder jaar het compacte en vlotte programma met volle rubrieken. Dit jaar komen er maar liefst 10 rubrieken voorbij tussen 12.30 en 17.00 uur.

Op zaterdagmiddag zal in de tweede ring door ca. 100 ponyruiters in vier klassen gestreden worden om de Countus Cup. De deelnemers worden voorgeselecteerd op de concoursen in Nieuwleusen en De Wijk. De win-naars krijgen een les en rondleiding van internationaal springruiter en Olympisch medaillewinnaar Marc Houtzager. Hiermee wordt jong talent nog meer gestimuleerd.

al op vrijdagmiddag 31 mei rond het middaguur komen de eerste springpaarden in de ring. Tot circa 20.00 uur staan de klasse B en L op het programma. Op zaterdagmor-gen wordt om 8.00 uur de eerste springruiter in de ring verwacht. De toegang op beide dagen is gratis. Locatie is het evenemententerrein aan de gorterlaan, direct achter de dorpskern in Rouveen.

CH Rouveen staat landelijk bekend om zijn karakteristieke plattelandssfeer. Voor de landelijke springruiters is Rouveen nog een echte publiekswedstrijd.

gratis entree

Page 18: Concours Courant CH Rouveen 2013

18 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

Meer informatie op onze website: www.eendrachtrouveen.nl

Coöp. ”DE EENDRACHT” U.A. Staphorst-RouveenLichtmisweg 7 - 7954 PL Rouveen - 0522-291225

- optimale krachtvoersamenstelling - 70 tons weegbrug

- kunstmest - zaaizaden en plastic

Coöp ”DE EENDRACHT” U.A.

Welkoop StaphorstOude Rijksweg 138 - 7951 DN Staphorst - 0522-461218

www.welkoop.nl

Uw specialist in gangbaar en biologisch krachtvoer

- Paardenbrok, De Eendracht- Uitgebreid ”Subli”-assortiment- Voedingssupplementen- Afrasteringsartikelen- Uitgebreid paardenassortiment zoals: caps, rijlaarzen, rij- en dressuurzwepen, broeken- Schoenen en kleding- Uitgebreid assortiment voor tuin en dier.

CH ROUVEEN

Gemeenteweg 336 Staphorst Tel. 0522 461663 Fax 0522 463272

15

www.kruidhofveevoeders.nl

Oude Rijksweg 411 ROUVEEN Tel. 0522-291201

www.kruidhofveevoeders.nl

Basic Classic Olympic Reprodic

Futuric Vitalic Ponyc

Showbic Dynamic

Herbic

H. Knoll Landbouwmechanisatie

Oude Rijksweg 440a, Rouveen

Fa. Alteveer, Hout- en Bouwmaterialen

Oosterhulst 46, Nieuwleusen

Roo Rubber

Rollecate 13, Nieuwleusen

Kapsalon Dick Heuckeroth, Staphorst

Weggemans - Oude Rijksweg 719, Rouveen

Huishoudelijke Artikelen - Speelgoed - IJzerwaren

Varkenshandel Fa. G. Kouwen & Zn. Dalfsen

Kapsalon Bernd-Guido - Rouveen

Onderstaande bedrijven

verleenden hun medewerking:

REJA In- en Exterieur - Nieuwleusen

Tevens bedankt de Stichting Paard & Sport Rouveen

alle sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage

en medewerking aan dit evenement!

CH ROUVEEN

Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur komen de

tuigpaarden in de showring. Ruim voor 13.00 uur

zijn uit diverse plaatsen in Nederland de deelne-

mers met hun paarden, diverse showwagens en

tuigen vertrokken.

Albert Spijkerman uit Zuidwolde heeft een

tuigpaardenstal en komt ieder jaar naar CH

Rouveen; ‘Het concours te Rouveen is ieder jaar

voor ons weer een hele belevenis. Doordat het

mooi dichtbij is hebben wij veel publiek langs de

baan. Rouveen heeft iets nostalgisch. Mensen

langs de kant in klederdracht. Geweldig!’

Albert Spijkerman blikt alvast vooruit naar de

editie 2009; Drie uur voor aanvang van het

concours vertrekken we. Dit jaar met waarschijnlijk

5 paarden. Als we op het terrein zijn worden de

paarden direct wedstrijdklaar gemaakt. Onze

paarden worden beoordeeld door de jury op

beweging en uitstraling. Om de beweging van de

paarden mooier en hoger te laten worden doen we

meer gewicht door een extra hoefijzer onder de

voeten. Daarnaast worden de paarden gepoetst en

krijgen ze witte wol in de vlechten. Op de wed-

strijddagen hebben we veel hulp, zoals mannetjes

die de karren poetsen, de tuigen worden schoon

weer opgeborgen en de paarden worden verzorgd

door mij, dochter Henriette en kleinzoon Robin.

We gaan voor ons plezier naar de wedstrijden,

maar willen wel graag goed presteren.

Tuigpaardenstal Spijkerman

wil presteren in Rouveen

Het is duidelijk dat een dag concours veel tijd en

energie kost. Wat betekent de tuigpaardensport

voor Albert Spijkerman? ‘Tuigpaardensport is voor

mij een geweldige hobby. Doordat ik niet meer

werk doe ik niet anders dan de paarden trainen en

nieuwe paarden beleren. Samen met mijn dochter

beoordelen we de paarden of ze goed genoeg zijn

voor de wedstrijden. We willen niet graag achteraan

staan dus er wordt het hele jaar veel en hard

getraind. Onze Tuigpaarden moeten net als sporters

veel kracht hebben, souplesse en uithoudingsver-

mogen. Dan kunnen ze een geweldige show geven.

Veel trainen heeft de laatste jaren wel voor goede

resultaten gezorgd. Dat motiveert. Zo wisten we

een keer in Rouveen 2 rubrieken te winnen op een

dag. Onze topper Rik in de grote Limiet en Oscar in

de Openklasse. Rik zal ook dit jaar weer strijden in

de Openklasse’.

Wat zijn de andere paarden die meegaan naar

Rouveen, naast Rik? ‘Zaffier is een jong paard wat

vorig seizoen nog veel ervaring moest opdoen. Hier

hebben we veel verwachtingen van. We hebben een

nieuweling met de naam Ardus. Het is afwachten

wat hij op de wedstrijden zal doen’.

Wat zou Albert Spijkerman de organisatie van CH

Rouveen nog mee willen geven? ‘Vorig jaar waren

de omstandigheden fantastisch, de jaren daarvoor

was het ontzettend jammer dat het 2 keer achter

elkaar is afgelast door de regen. Wij hopen dan ook

samen met de organisatie op mooi weer. Veel

waardering hebben wij voor het tijdschema. Volle

rubrieken en toch volgens het schema afwerken.

We komen op veel concoursen en weten dus heel

goed dat dit alleen kan als er goed georganiseerd

wordt. Wij wensen de organisatie van CH Rouveen

een succesvolle dag!’.

Een dag op concours,

een hele organisatie!

6

Industrieweg 70 | 7951 TA Staphorst | 0522-460002

VERHUUR AANNEMERSMATERIEEL

De Stichting Paard & Sport Rouveen bedanktalle sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage

en medewerking aan dit evenement!

Page 19: Concours Courant CH Rouveen 2013

19ConCours Courant 2013 52e editie | 31 mei en 1 juni

Door deze gehele krant staan advertenties. uit deze advertenties zijn kleine details genomen die u hieronder ziet staan. als u alle advertenties bij het juiste fragment weet te vinden maakt u kans op een modecheque t.w.v. 100 euro te besteden bij Van de Belt Modewereld. Hiernaast staan de nummers van de fragmenten, waarachter u de naam van het bijbehorende bedrijf en het nummer van de pagina waar de advertentie te vinden is noteert. uw oplossing kunt u inleveren op zaterdagmiddag 1 juni in de de tent op het wedstrijdterrein. Prijswinnnaars krijgen persoonlijk bericht.

[email protected]

Meer informatie op onze website: www.eendrachtrouveen.nl

Coöp. ”DE EENDRACHT” U.A. Staphorst-RouveenLichtmisweg 7 - 7954 PL Rouveen - 0522-291225

- optimale krachtvoersamenstelling - 70 tons weegbrug

- kunstmest - zaaizaden en plastic

Coöp ”DE EENDRACHT” U.A.

Welkoop StaphorstOude Rijksweg 138 - 7951 DN Staphorst - 0522-461218

www.welkoop.nl

Uw specialist in gangbaar en biologisch krachtvoer

- Paardenbrok, De Eendracht- Uitgebreid ”Subli”-assortiment- Voedingssupplementen- Afrasteringsartikelen- Uitgebreid paardenassortiment zoals: caps, rijlaarzen, rij- en dressuurzwepen, broeken- Schoenen en kleding- Uitgebreid assortiment voor tuin en dier.

Concours Hippique Rouveen en de ponyclub ’De

Vlugge Viervoeters’ Rouveen hebben een sterke

band. De uiterst gedreven voorzitter van de

ponyclub VVV Rouveen is Hendrik Compagner.

Hendrik is inmiddels 66 jaar. Tot aan zijn pensioen

is hij altijd vrachtwagenchauffeur geweest. In zijn

bestuursfunctie steekt hij veel tijd.

'Ik ben natuurlijk heel druk doende met de

ponyclub. Daarnaast mag ik in de overige vrije tijd

graag schilderen en naar rommelmarkten gaan.

Heel veel plezier beleef ik ook aan het kijken naar

mijn eigen kinderen en kleinkinderen als ze met

de paarden en pony's bezig zijn', aldus Hendrik.

'Bijna al mijn kinderen hebben wel gereden maar

nu rijden er nog twee paard, een zoon en dochter.

Zij zijn lid van de rijvereniging Staphorst. Daar-

naast heb ik nog twee kleinkinderen die pony-

rijden en uiteraard zijn zij lid van ’De Vlugge

Viervoeters’.

Toen de ponyclub omstreeks 1987 nog vier leden

had kwamen alle ouders van de jonge talenten,

waaronder Hendrik Compagner bij elkaar. Nan

Hokse sprak toen de belangrijke woorden; 'Ik wil

wel voor niks les geven als de ponyclub maar blijft

bestaan'. Hendrik is in 1988 min of meer uit nood

voorzitter geworden. Hendrik; 'Ik had er bijna

geen tijd voor. In die tijd was ik gewoon volle bak

vrachtwagenchauffeur. Dat betekent vroeg van

huis en laat weer terug. Maar ik voelde mij teveel

betrokken en verantwoordelijk voor de ponyclub

om hier niet op in te gaan'. In de jaren daarna

groeide de ponyclub en momenteel heeft deze

bijna 50 leden. Uit Staphorst, Rouveen en omstre-

Traditiegetrouw geven de leden van de ponyclub

VVV Rouveen geven een paar spectaculaire shows

weg op CH Rouveen. De eerste show is de traditio-

nele stoelendans in het begin van de middag. De

slotshow van het programma is de “Aannemersbe-

drijf Engel Quad Behendigheidswedstrijd”.

De beginnende ruitertjes van de ponyclub bijten

de spits af met de stoelendans. Verkleed in de ring

verschijnen ze samen met de pony. In de stoelen-

dans wordt de muziek stopgezet. Daarna moeten

ze van de pony af en proberen een stoel te

bemachtigen. Ieder jaar zijn de deelnemers en de

pony’s super fanatiek, wat zorgt voor veel ver-

maak.

De andere show van de ponyclub is een behendig-

heidswedstrijd met pony en quad. Een team

bestaande uit 2 personen bestaat uit ruiter en

begeleider. Deze gaan een parcours afleggen.

Eerst zal de pony starten, daarna de persoon op de

quad. Belangrijk is snelheid. De pony met ruiter

zullen een aantal hindernissen springen. Als deze

over de finish is gaat de persoon op de quad een

behendigheidsparcours afleggen. Dit parcours zal

o.a. uit een slalom, wipwap, etc bestaan. Zodra

Interview met

Hendrik Compagner

Voorzitter ponyclub

“De Vlugge Viervoeters“

ken komen de leden, maar zelfs ook verder weg

o.a. uit Giethoorn.

De ponyclub organiseert elk jaar twee wedstrijden.

Een wedstrijd in de zomer (outdoor) en één in het

najaar (indoor). Hendrik; 'Voor het zomerconcours

nam ik altijd een week vrij om dan zoveel mogelijk

te regelen. Met name dan de sponsoring. Het

organiseren kost gewoon veel tijd'.

De ponyclub heeft les in de manege van Staphorst

die eigendom is van de rijvereniging Staphorst. Op

dit moment moet er veel tijd gestoken worden in

het opknappen van de manege. Ook Hendrik zet

zich hier helemaal voor in. 'Het opknappen van de

manege is momenteel hard nodig. Het dak is lek en

de vloer in de kantine moet vernieuwd worden. We

hebben de financiële hulp van de gemeente nodig,

maar dat duurt erg lang. In mijn ogen ’te lang'

besluit Hendrik.

Voor meer informatie over de ponyclub kunt u ook

kijken op de website: www.pcrouveen.nl

CH ROUVEEN

deze de finish is gepasseerd wordt gekeken welke

tijd ze samen gerealiseerd hebben. Het team met

de snelste tijd is uiteraard de winnaar.

Ook zullen er nog plaatselijke ruiters op de quad

gaan plaatsnemen. Zij zullen laten zien dat ze niet

alleen in het zadel kunnen zitten maar ook goed

overweg kunnen met een motorische fiets.

De show wordt mede mogelijk gemaakt door

Aannemersbedrijf Engel te Staphorst.

D

i

c

k

t

e

n

K

l

o

o

s

t

e

r

Dick ten Klooster

Vakmanschap is Meesterschap

goud, zilver, klokken,

horloges en reparatie

al meer dan 35 jaar ervaring

in het repareren van gouden

en zilveren sieraden

DEKKER

Goudsmid - Juwelier - Horloger

Gemeenteweg 62

Staphorst 0522-463788

Hoofdstraat 76d

Zuidwolde 0528-372441

Spectaculaire shows PC Rouveen

met o.a. de “Engel Quad Behendigheidswedstrijd”

T

e

v

e

n

s

h

e

t

a

d

r

e

s

v

o

o

r

v

l

o

e

r

c

o

a

t

i

n

g

,

t

r

o

f

f

e

l

-

e

n

g

i

e

t

v

l

o

e

r

e

n

,

c

h

e

m

i

s

c

h

b

e

s

t

e

n

d

i

g

e

v

l

o

e

r

e

n

e

n

a

n

t

i

-

s

l

i

p

v

l

o

e

r

e

n

v

o

o

r

t

r

a

i

l

e

r

s

.

P

r

i

j

z

e

n

o

p

a

a

n

v

r

a

a

g

.

4

CH ROUVEEN

Gemeenteweg 336 Staphorst Tel. 0522 461663 Fax 0522 463272

15

www.kruidhofveevoeders.nl

Oude Rijksweg 411 ROUVEEN Tel. 0522-291201

www.kruidhofveevoeders.nl

Basic Classic Olympic Reprodic

Futuric Vitalic Ponyc

Showbic Dynamic

Herbic

H. Knoll Landbouwmechanisatie

Oude Rijksweg 440a, Rouveen

Fa. Alteveer, Hout- en Bouwmaterialen

Oosterhulst 46, Nieuwleusen

Roo Rubber

Rollecate 13, Nieuwleusen

Kapsalon Dick Heuckeroth, Staphorst

Weggemans - Oude Rijksweg 719, Rouveen

Huishoudelijke Artikelen - Speelgoed - IJzerwaren

Varkenshandel Fa. G. Kouwen & Zn. Dalfsen

Kapsalon Bernd-Guido - Rouveen

Onderstaande bedrijven

verleenden hun medewerking:

REJA In- en Exterieur - Nieuwleusen

Tevens bedankt de Stichting Paard & Sport Rouveen

alle sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage

en medewerking aan dit evenement!

Gemeenteweg 3927951 PH Halfweg (Staphorst)T. 0522 - 441806www.hetvergulderos.nl

Halfweg ligt tussen:

Viribus Unitis & R.V. StaphorstR.V. Avereest & R.V. Meppel

De Woldruiters & NieuwleusenCeres & De Zwarte Waterruiters

CHIO Valkenswaard & De Derby van Hamburg

Het Vergulde Ros ligt overal dichtbij!

Selectiewedstrijden voor Outdoor Gelderland

CH ROUVEEN

Op zaterdagmiddag is een mooi programmaonder-

deel de show met Staphorster strontbakken. Het is

een traditionele rubriek en maakt ‘Rouveen’ uniek.

In deze show worden tuigpaarden aangespannen

voor de kenmerkende Staphorster boerenwagens.

De rijders zijn in klederdracht gestoken. Juist deze

rubriek was de aanzet voor de 1e editie van

Concours Hippique Rouveen.

Rouveen is van ouds bekend door de paardenhan-

del. Veel boeren kochten vaak jonge paarden,

beleerden ze, werkten er een korte tijd mee en

verkochten ze weer. De paarden waren er op het

bedrijf voor het werk, maar ook voor de verkoop.

Een paard dat wat kent is namelijk geld waard.

Ook werden de betere paarden samengebracht

voor handelaren in een monstering of handelskeu-

ring. In eerste instantie aan de hand, later ook in

tuig.

De presentatie in tuig groeide uit tot een wedstrijd.

Het beste tuig werd gepakt, de strontbak speciaal

opgeschilderd en het zondagse pak, de Staphorster

hemdrok, aangetrokken. Hiermee was de boeren-

wagenrubriek een feit. Zo’n 50 jaar geleden was

dit de attractie van het jaar in Rouveen en omge-

ving. Het was een tijd waarin veel minder te

beleven was als tegenwoordig en vrijwel iedere

inwoner had nog wel betrokkenheid bij de paarden

en de boeren. Later kwamen ook de tuigpaardru-

brieken met luxe aanspanningen erbij. Een van de

organisators van het eerste uur en succesvol

deelnemer was paardenhandelaar Jan Korterink.

CH Rouveen stond ook al in vroeger jaren als één

van de eerste concoursen op de agenda. De grote

Boerenwagens traditie en uniek stukje cultuur

Outdoor Gelderland op landgoed Middachten in

De Steeg komt snel dichterbij. Van 3 t/m 7 juni is

het zover. Vijf dagen topsport, show en entertain-

ment. 245.000 euro aan prijzengeld ligt er dit jaar

klaar voor de winnaars van de spring- en dressuur-

rubrieken. 45.000 euro meer dan vorig jaar en met

die verhoging is Outdoor Gelderland volgens de

normen van de internationale hippische bond (FEI)

nu een vier sterren concours (CSI4*). Vorig jaar

moest nog met een ster minder genoegen worden

genomen. CH Rouveen heeft na een jaar van

afwezigheid dit jaar weer een selectiewedstrijd

toegewezen gekregen voor de Outdoor Gelderland

Trofee 2009 springen. De springklasse L, M en Z

zullen verreden worden en de voorselectie zal

plaatsvinden op zaterdag 16 mei.

In totaal zijn er acht selectiewedstrijden waarvan

de vier hoogst geplaatste deelnemers per klasse

zich plaatsen voor de finale.

12

tuigpaardstallen waren dan ook erg geïnteresseerd

in deze rubriek met paarden uit de regio.

Het zorgde ervoor dat de jonge talentvolle paarden

vaak van eigenaar wisselden. Ze werden dan

toegevoegd aan een concoursstal en gingen het

verdere seizoen mee naar alle andere concoursen

in Nederland. Nog steeds worden in deze rubriek

paarden van eigenaren uit Rouveen en Staphorst

gepresenteerd.

Vanaf 2005 heeft de organisatie ook een streekru-

briek voor ponyaanspanning toegevoegd aan het

programma. Ook in deze rubriek zijn het veelal

authentieke aanspanningen in klederdracht. Het is

een prachtige folkloristische showrubriek.

Ontstaan CH Rouveen

te danken aan de

boerenwagenrubriek

Den Hulst 33, Nieuwleusen

Tel. 0529-481223

Fax 0529-484562

www.bosbedden.nl

CH ROUVEEN

Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur komen de

tuigpaarden in de showring. Ruim voor 13.00 uur

zijn uit diverse plaatsen in Nederland de deelne-

mers met hun paarden, diverse showwagens en

tuigen vertrokken.

Albert Spijkerman uit Zuidwolde heeft een

tuigpaardenstal en komt ieder jaar naar CH

Rouveen; ‘Het concours te Rouveen is ieder jaar

voor ons weer een hele belevenis. Doordat het

mooi dichtbij is hebben wij veel publiek langs de

baan. Rouveen heeft iets nostalgisch. Mensen

langs de kant in klederdracht. Geweldig!’

Albert Spijkerman blikt alvast vooruit naar de

editie 2009; Drie uur voor aanvang van het

concours vertrekken we. Dit jaar met waarschijnlijk

5 paarden. Als we op het terrein zijn worden de

paarden direct wedstrijdklaar gemaakt. Onze

paarden worden beoordeeld door de jury op

beweging en uitstraling. Om de beweging van de

paarden mooier en hoger te laten worden doen we

meer gewicht door een extra hoefijzer onder de

voeten. Daarnaast worden de paarden gepoetst en

krijgen ze witte wol in de vlechten. Op de wed-

strijddagen hebben we veel hulp, zoals mannetjes

die de karren poetsen, de tuigen worden schoon

weer opgeborgen en de paarden worden verzorgd

door mij, dochter Henriette en kleinzoon Robin.

We gaan voor ons plezier naar de wedstrijden,

maar willen wel graag goed presteren.

Tuigpaardenstal Spijkerman

wil presteren in Rouveen

Het is duidelijk dat een dag concours veel tijd en

energie kost. Wat betekent de tuigpaardensport

voor Albert Spijkerman? ‘Tuigpaardensport is voor

mij een geweldige hobby. Doordat ik niet meer

werk doe ik niet anders dan de paarden trainen en

nieuwe paarden beleren. Samen met mijn dochter

beoordelen we de paarden of ze goed genoeg zijn

voor de wedstrijden. We willen niet graag achteraan

staan dus er wordt het hele jaar veel en hard

getraind. Onze Tuigpaarden moeten net als sporters

veel kracht hebben, souplesse en uithoudingsver-

mogen. Dan kunnen ze een geweldige show geven.

Veel trainen heeft de laatste jaren wel voor goede

resultaten gezorgd. Dat motiveert. Zo wisten we

een keer in Rouveen 2 rubrieken te winnen op een

dag. Onze topper Rik in de grote Limiet en Oscar in

de Openklasse. Rik zal ook dit jaar weer strijden in

de Openklasse’.

Wat zijn de andere paarden die meegaan naar

Rouveen, naast Rik? ‘Zaffier is een jong paard wat

vorig seizoen nog veel ervaring moest opdoen. Hier

hebben we veel verwachtingen van. We hebben een

nieuweling met de naam Ardus. Het is afwachten

wat hij op de wedstrijden zal doen’.

Wat zou Albert Spijkerman de organisatie van CH

Rouveen nog mee willen geven? ‘Vorig jaar waren

de omstandigheden fantastisch, de jaren daarvoor

was het ontzettend jammer dat het 2 keer achter

elkaar is afgelast door de regen. Wij hopen dan ook

samen met de organisatie op mooi weer. Veel

waardering hebben wij voor het tijdschema. Volle

rubrieken en toch volgens het schema afwerken.

We komen op veel concoursen en weten dus heel

goed dat dit alleen kan als er goed georganiseerd

wordt. Wij wensen de organisatie van CH Rouveen

een succesvolle dag!’.

Een dag op concours,

een hele organisatie!

6

Oude Rijksweg 255-1 Rouveen 0522-460982 [email protected]

Back-up uw data

Beveilig uw systeem tegen bedreigingen!

Deel uw foto’s en videos!

Stream uw muziek!

Ook voor zakelijke oplossingen!

Onbezorgd computeren!

Hoe sluiten die op u en uw familie aan?

Neem contact met ons op!

G & A verbindt dit onderling en biedt u de beste mogelijkheden.

Computers, tablets, tv en audiosystemen...

Hoe deel je gemakkelijk foto’s, muziek en documenten?

1

6

11

52

7

12

Iedereen is weg van De Lichtmis!

www.delichtmis.nl

Pannenkoekenhuis De LichtmisHermelenweg 1908028 PL ZwolleTelefoon: 0529-427229Fax: 0529-427295email: [email protected]

Bij De Lichtmis genieten uw kinderen van de lekkerste pannenkoeken. Van een heerlijke pannenkoek met appel en kaneel tot verrassende pannenkoekspecials. Iedereen is er weg van!

Onze menukaart biedt voor elke smaak wat wils. U kunt zich ook culinair laten verrassen door een van onze specialiteiten van de internationale menukaart.

Voor de kinderen hebben we een leuke speelruimte ingericht waar ze gezellig en veilig kunnen spelen.

Bij Pannenkoekenhuis en Wegrestaurant De Lichtmis zijn u en uw kinderen er even helemaal uit.

Kom langs en ervaar het zelf:Iedereen is weg van De Lichtmis!

Samen smullen van de lekkerste pannenkoeken of culinair genieten van een van de vele specialiteiten.

10

3

8

13

Terugblik op editie 2008

CH ROUVEEN

Recepties - Catering

ambachtelijke

SLAGERIJ

DE GRAAF

Kwaliteits rundvlees en varkensvlees - Eigen worstmakerij

voor heerlijke worstsoorten - Smakelijke vleeswaren -

Vlees voor uw diepvries - ½ varken-achterbout-voorbout

Elke week vleesaanbiedingen in de winkel

Meeleweg 66, 7711 EP Nieuwleusen T 0529-481508

Persbericht Meppeler Courant

Eindelijk weer volle bak op

concours Rouveen

Rouveen - Met een mix van show, spektakel, vertier

en sport wist de organisatie van CH Rouveen

eindelijk weer een groot publiek op de been te

brengen. Nadat het evenement twee jaar achter

elkaar wegens slecht weer moest worden afgelast,

was het afwachten of de mensen hun weg nog

wisten te vinden naar het evenemententerrein.

Publicatie www.tuigpaarden.net (2008)

Stal Veerman heerst in Rouveen

Rouveen - Al voor aanvang van het CH Rouveen

was voorzitter Henk Lassche een tevreden man.

Vanwege weersomstandigheden waren de laatste

twee edities afgelast maar gisteren was het fantas-

tisch concoursweer en was er sprake van mooie

sport waarbij tuigpaarden van de Catergorie 3 en

Categorie 4 Noord met elkaar de strijd aangingen.

Het werd een topdag voor Stal Veerman, vier oran-

je linten namen ze mee naar Wittelte.Voor de eerste

winst zorgde Leendert Veerman met Besterly

Walser (v.Opgenoort) in de tweede limietklasse.

Met veel regelmaat en ruime bewegingen wisten

zij Gijs Rozendaal met Napoleon (v.Blokland's

Shales) van Verdonk en Bert Jan Calis met Tilvia

(v.Fabricius) van Jan Vink voor te blijven.

Besterly Nulandos (v.Renovo) wordt dit seizoen

voor het eerst uitgebracht door Stal Veerman en

zowel Leendert als Renate kunnen heel goed met

de enorme looplust van Nulandos overweg.

De bruine heeft een fraai front en draaft met veel

macht en balans. Zowel de open klasse als de

damesrubriek won de door voormalige concoursrij-

der Cor Erkel gefokte Nulandos. In de open klasse

kregen acht paarden een herkansing en diverse

paarden waren aan elkaar gewaagd. Tweede werd

Egberdina's Unitas (v.Nando) met Susan Bouwman

die altijd opvalt door zijn front. Derde werd Etienne

Raeven met Platoon (v.Larix), de voormalige span-

genoot van Nulandos. Bij de dames moest Nulan-

dos het bij het overrijden weer opnemen tegen

Egberdina's Unitas maar zij kregen veel tegenstand

van Thea de Gooijer met Olievier (v.Wilhelmus).

"Onze motivatie was tot een flink dieptepunt

gezakt", geeft voorzitter Henk Lassche toe.

"Gelukkig kon de editie van 2008 onder ideale

terrein- en weersomstandigheden verreden

worden, waren er veel deelnemers naar ons

evenement toegekomen en was de publieke

belangstelling groot. We hebben veel energie

gekregen uit deze uiterst succesvolle editie."

De tuigpaardenrubriek Tweespannen voor de

oogstwagen werd gewonnen door Gerrit Klaassen

uit Hulshorst. Hij had de Manno-nazaten Uniek

en Zidane ingespannen. Ook Gerrit van de Kolk

deed goede zaken in Rouveen. De rijder uit

Nieuwleusen eindigde meerdere keren in de top-5

en werd onder andere derde in de grote limiet met

Urson. De belangrijkste springrubriek, de klasse

M, kwam op naam van Marcelle Hokse uit Stap-

horst. Opvallend waren ook de prestaties van

Jacqueline de Wit, die met haar paarden vijf

prijzen in de M-klasse mee naar huis nam.

"Het gaat lekker, ja", reageert de amazone uit

Wanneperveen bescheiden. "Ik heb gewoon een

stel hele fijne paarden. Binnenkort start ik er twee

in de klasse Z. Ik weet dat ik dan geen B meer

mag rijden, maar met deze paarden wil ik gewoon

verder zien te komen. Nu kan het, dus nu moet het

gebeuren."

Het werd een prachtige strijd tussen deze drie

dames. Nulandos won, Olievier werd tweede

en Egberdina's Unitas derde.

Bij de tweespannen presenteerde Leendert Veer-

man een nieuwe combinatie. Naast Besterly

Oberon (v.Renovo) spande hij Victorie (v.Cinovo)

van Jan Jordans. De jury koos voor het nieuwe

span van Veerman. 'Ik had met Jan Jordans

afgesproken dat ik Victorie over zou nemen als het

goed zou gaan. Beter kan niet dus vanaf nu is het

Besterly Victorie', aldus Leendert Veerman. Victorie

won met Piet Lijffijt enkele jaren geleden de com-

petitie Categorie 3 Midden en is daarna enige tijd

door Etienne Raeven uitgebracht. Tweede werd

Erik de Gooijer met de altijd zeer brutaal optreden-

de Olievier en Sander (v.Renovo) voor Egbert

Emmink met Oscar (v.Renovo) van Wim Kosse en

Verdonk (v.Lorton) van Willem de Heul. Marcel

Leusink won ook de grote limiet met Vlam (v.La-

rix), voor Egbert Emmink met Van Een Leien Dakje

(v.Indurain) van Eurocommerce met Egbert

Emmink en de met een opvallend voorbeengebruik

dravende Urson (v.Jonker) met Gerrit van de Kolk.

Piet Lijffijt won de fokmerrierubriek met Taressa

(v.Manno) van Egbert Kruiswijk, een produkt uit

de befaamde merrielijn van de familie Voorburg.

Looplust is een kenmerk van de paarden uit deze

lijn en dat laat Taressa ook iedere keer zien. Jerry

Vierwind werd tweede met Verdonk (v.Lorton) van

Willem de Heul. Voormalig kampioen eenspannen

fokmerries Odancy (v.Interessant) van Jan Mitten-

dorf werd in handen van Annelies Adriaanse derde.

Gerrit Klaassen won met de Manno-nazaten Uniek

en Zidane de rubriek tweespannen voor de

oogstwagen.

13

15

4

9

14

Vul hier uw gegevens in:

adVertentiePuzzeL PuZZEL MEE EN MaaK KaNS OP EEN MODECHEQuE T.W.V. € 100,-!

KLeurPLaat KLEuR MEE EN WIN MOOIE PRIjZEN!

Deze kleurplaat kan je inleveren op zaterdagmiddag 1 juni in de tent op het concoursterrein aan de j.j. gorterlaan

Page 20: Concours Courant CH Rouveen 2013

20 ConCours Courant 201352e editie | 31 mei en 1 juni

DivozaAlles voor

en je jou

Onlineshop www.divoza.com / Bestellijn (0594) 51 21 45

Wethouder Buitenhuisstraat 4-A Staphorst

Voor 19.00 uurbesteld de volgende

dag in huis!www.divoza.com

paard

Horseworld

op één artikel naar keuzeTegen inlevering van deze bon bij Divoza Horseworld in Staphorst

Geldig van 31 mei t/m 19 juni 2013, niet geldig in combinatie met andere acties/bonnen. Niet geldig op zadels, zadelkasten, boeken, dvd’s,

reparaties, cadeaubonnen, Birth Alarm en Animo-artikelen. Maximaal 1 bon per klant.

25 kortingKortingsbon C.H. Rouveen

adv_chRouveen.indd 1 23-4-2013 12:56:02

www.rabobank.nl/staphorst-rouveen

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank is sponsor van Stichting Paard en Sport Rouveen

Meer winnen dan dewedstrijd. Dat is hetidee.

Sport is belangrijk, want het brengt mensen

dichterbij elkaar. Daarom steunen we niet alleen

de sporten waar we naar kijken, maar ook de

sporten waar we wat aan hebben. Dus staan we

achter de toppers, maar net zo goed achter de

talenten. Want het gaat om meer winnen dan de

wedstrijd. Dat is de gedachte. Dat is het idee.