Compliance Brochure 2012

12
Vrije Universiteit Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management Een multidisciplinaire benadering van compliance en integriteit

description

Vrije Universiteit Postgraduate opleidng Compliance & Integriteit Management Brochure 2012

Transcript of Compliance Brochure 2012

Page 1: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management

Een multidisciplinaire benadering van compliance en integriteit

Page 2: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Amsterdam | Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management2

Het belang van de opleiding

“Vullam, sim volore conummolorem veriustisi tatie tem quat. Accum el in ex eugiat iliquat ionullut landit velis nullao-reros ad do ea faccum dolor augiam, si.”

Erik van de Merwe, Voorzitter van het Curatorium “Het belang van de kennis van en het inzicht in de toezichtstrategieën van de toezichthouders is essentieel voor een effectief compliance-beleid. Dit geldt niet alleen in de financiële wereld, maar in alle relaties tussen toezichthouder en onder toezicht gestelde. Zo blijken toezichthouders in niet-financiële sectoren zich voor hun toezichtstrategie te laten inspireren door bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. De postgraduate opleiding Compliance en Integriteit Management van de VU biedt een kijkje achter de schermen bij zowel de financiële als de niet-financiële toezicht houders. Naast toezichtstrategieën heeft de op leiding ook prominent aandacht voor integriteit. Immers, de kern van compliance ligt in het gedrag.”

Sylvie Bleker-van Eyk, Programmadirecteur en kerndocent“De postgraduate opleiding brengt compliance en integriteit management bijeen. Hierdoor wordt duidelijk aangegeven dat deze onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De praktijk worstelt dagelijks met compliance en integriteit vragen. Vaak worden deze vragen afzonderlijk behandeld. Door de praktijk te koppelen aan jonge takken van de wetenschap, zoals compliance en integriteit, trachten we gezamenlijk tot werkbare oplossingen te komen, waarbij een doordacht wetenschappelijk fundament het draagvlak voor de oplossingen verstevigt. De meerwaarde voor studenten en voor hun werkgever is gelegen in het zoeken naar oplossingen van hun eigen praktijkvraagstukken, waarbij de wetenschap zorgt voor een sterke basis.”

Joost Italianer, Lid van het Curatorium en docent“De grenzen van compliance en integriteit worden vaak pas in de rechtszaal vastgesteld. De toezichthouder gebruikt zijn sterke arm, de instelling vecht voor het behoud van reputatie en de medewerker zet met zijn gedrag zijn baan op het spel. De postgraduate opleiding Compliance en Integriteit Management benadert de praktijk vanuit verschillende perspectieven: die van de toezichthouder, de onder toezicht gestelde onderneming, de adviseur en de overige stakeholders. Juist deze 360-graden-benadering biedt meerwaarde, zodat de opleiding echte handvatten biedt voor de dagelijkse praktijk.”

Roger Dassen, Hoogleraar Auditing en docent“Steeds vaker moeten ondernemingen verklaren ‘in control’ te zijn. Maar wat houdt ‘in control’ in? Het afvinken van lijsten of het inzicht hebben in wat er daad-werkelijk plaatsvindt? Hier raken we het onderwerp van de soft controls. Naast de gewoonlijke hard controls van compliance biedt de opleiding inzicht in soft controls die nodig zijn om er voor te zorgen dat een onderneming niet alleen op papier weet of hij compliant is aan opgelegde wetten en regels, maar ook steeds meer ‘in control’ raakt op het gebied van integriteit.”

Erik van de Merwe Sylvie Bleker-van Eyk Joost Italianer Roger Dassen

Page 3: Compliance Brochure 2012

3Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management | Vrije Universiteit Amsterdam

Een integere organisatie werkt

Steeds meer bedrijven zien de noodzaak in om als organisatie zichtbaar en aantoonbaar compliant en integer te zijn. Schandalen in uiteenlopende sectoren tonen immers keer op keer aan hoe groot de gevolgen kunnen zijn van normafwijkend gedrag. Het vertrouwen in (vooral financiële) bedrijven daalde en alles wijst erop dat compliance en integriteit veel sterker verankerd moet worden binnen organisaties.

Daarbij gaat compliance allang niet meer alleen om het voldoen aan wet- en regelgeving. Daar neemt de maat-schappij eenvoudigweg geen genoegen meer mee. Tegenwoordig wordt van bedrijven verwacht dat zij bij hun handelen rekening houden met alle stakeholders: klanten, medewerkers, aandeelhouders en bijvoorbeeld ook het milieu.

Compliance en integriteit zijn bovendien allang niet meer alleen van toepassing op financiële instellingen. Ook bedrijven buiten de financiële sector begrijpen hoe belangrijk het is een organisatie te creëren die compliant en integer is. Als compliance en integriteit goed in de organisatie en de commerciële processen zijn geïnte-greerd, verbetert de dienstverlening. Het draagt bij aan een betere klantrelatie en versterkt de reputatie.

Maar hoe formuleer je dan een visie op compliance en integriteit? En hoe vertaal je die visie door in beleid? Duidelijk is dat een eendimensionale kijk niet voldoet. Bij compliancevraagstukken speelt bijvoorbeeld niet alleen het juridische perspectief een rol, maar ook ethiek en risicobenadering. Daarom benadert de postgraduate opleiding Compliance en Integriteit Management deze vraagstukken vanuit een multidisciplinair perspectief en op managementniveau, zonder te verzanden in de kleine details.

Wilt u als senior professional compliance- en integriteit-activiteiten structureren en positioneren in uw organisa-tie, dan voorziet de opleiding Compliance en Integriteit Management u in de benodigde kennis en vaardigheden.

Nadat u de opleiding heeft afgerond bent u in staat om:– compliance- en integriteitvraagstukken multi-

disciplinair te benaderen.– het compliancelandschap van een organisatie in

kaart te brengen, inclusief de (inter)nationale toezicht-mechanismen die op de organisatie van toepassing zijn.

– de belangrijkste kenmerken van compliance- en integriteitbeleid te benoemen.

– zelfstandig compliance- en integriteitbeleid voor een organisatie te formuleren en dit in een organisatie te verankeren.

– betrouwbare en onderbouwde inschattingen te maken van compliance- en integriteitrisico’s en deze te prioriteren.

– adequate beheersmaatregelen te koppelen aan compliance- en integriteitrisico’s.

– compliance- en integriteitaspecten te verankeren in monitoring- en auditingprocessen, evenals de in- en externe verantwoording daarover (corporate governance).

– (knelpunten in) cultuur en gedrag ten aanzien van compliance en integriteit te identificeren en interventiemogelijkheden hiervoor te definiëren.

– het bovenstaande toe te passen op uw eigen werk-omgeving, en op andere bedrijven en sectoren, in een nationale en internationale context.

– het bovenstaande toe te passen in een wetenschap-pelijke onderzoeksetting (de eindscriptie).

Page 4: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Amsterdam | Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management4

Studenten en alumni aan het woord

Xuefei Li, compliance officer bij Aegon, student:“I wanted to follow the Compliance and Integrity Manage-ment program at VU in 2009. It was the only systematic executive program in the field of compliance in The Netherlands that supported my educational goals. But due to my Dutch language standards, I did not have the courage to sign up until 2010. It has not been easy. Professional Dutch and daily Dutch are different. Program coordinators and various teachers have been very helpful. They provide me additional English literature and extra office hour if I request. I am allowed to write my exam and assignments in English. All of my classmates are very friendly and helpful and we perform well together in our group assignments. In group discussions, very often it is a mixture of English and Dutch. For me, the program is much more than just learning about compliance and inte-grity management. It is my Dutch lesson. It is my networ-king session. It is also my team-working inspiration.”

Han Zevenhuizen, toezichthouder sector banken (focus: Gedrag en Integriteit) bij De Nederlandsche Bank, alumnus:“Het werkterrein van de compliance professional ontwik-kelt zich in razend snel tempo en maakt het vakgebied intenser dan ooit ervoor. Ontwikkelingen in maatschappe-lijke verwachtingen en toezichtregimes, verschuivingen in gedrag en cultuur, strategie en verdienmodellen maar ook kapitaal vergen veel ‘denk- en doe- kracht’ van organisa-ties en dus ook van de compliance professional. De opleiding aan de VU bekwaamt de compliance

professional vanuit verschillende invalshoeken om ontwikkelingen als hierboven te kunnen identificeren en adresseren naar de organisatie waar hij/zij werkzaam is. En het contact met compliance professionals uit dezelfde of andere disciplines verbreedt en versterkt de beelden en ervaringen die je zelf hebt bij het vakgebied.”

Ruud de Groot, risicomanager Kennemer Gasthuis Haarlem, alumnus: “Ik vond het erg prettig om naast mijn werk één dag in de week andere mensen te ontmoeten en te discussiëren over de problematiek rond compliance. Ook hadden we soms verhitte discussies over ethiek en de kredietcrisis was na-tuurlijk zeker aanleiding voor interessante gesprekken.”

“Ik werkte voorheen als IT-auditor bij een bank. Daarna kwam ik in de operational auditing terecht. Compliance ligt eigenlijk in het verlengde daarvan. Auditors houden zich bezig met de juistheid en volledigheid van informatie-voorziening en processen; compliance zorgt ervoor dat mensen integer te werk gaan. In mijn huidige baan als risicomanager in een groot ziekenhuis pas ik regelmatig toe wat ik geleerd heb. In een ziekenhuis is het letterlijk van levensbelang dat mensen zich aan protocollen houden.”

Wiel Meessen, medewerker klantbehandeling Belastingdienst/Douane, student:“Overheidsbreed wordt samen met het bedrijfsleven gezocht naar mogelijkheden om het toezicht op een

Ruud de GrootHan ZevenhuizenXuefei Li

Page 5: Compliance Brochure 2012

5Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management | Vrije Universiteit Amsterdam

andere manier dan voorheen te benaderen. Begrippen als horizontaal toezicht, gedragsbeïnvloeding en gerecht vaardigd vertrouwen komen hierbij om de hoek kijken. Hoe bereik je nu compliant gedrag? Wat komt daar allemaal bij kijken? Omdat ik als toezichthouder een serieuze gesprekspartner wil zijn voor het bedrijfs-leven geeft deze opleiding mij handvatten. Verschillende gebieden worden in de colleges vanuit een breed perspectief aan gevlogen.

Het merendeel van mijn medestudenten werkt juist niet bij de overheid. Ik ervaar het als zeer leerzaam om in een niet dagelijkse omgeving hun ervaringen over compliance te horen. En dat is wel even breder dan alleen nationaal overheidstoezicht. Leuk vind ik dat we uit alle wind-streken komen. Van Groningen tot Susteren. O ja, ook alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd.”

Arthur de Hart, compliance manager bij Tata Steel Europe, alumnus:“Als compliance officer in een groot bedrijf ben je meestal een eenling, de luis in de pels van de organisatie. Het is fijn als je dan met anderen kunt sparren. Daarom heb ik met enkele oud-studiegenoten een alumnivereniging opgericht die nu een jaar actief is.

Mijn ideaal is dat over een paar jaar alle studenten en oud-studenten Compliance en Integriteit Management elkaar kennen, dat we kennis uitwisselen via onze LinkedIn-kennisgroep of op bijeenkomsten en events

van de alumnivereniging: een stimulerend netwerk voor het vakgebied. In 2011 is het Register EMoC opgericht: de titel Executive Master of Compliance (EMoC) wordt toegekend aan alle alumni van de opleiding. Registeraccountants bestaan al, registercontrollers ook. Inmiddels is er de gecertificeerde titel EMoC. Zodat je weet: die is betrouwbaar.”

Sandra Bakkum-de Roos, Senior Manager Deloitte Risk Services, student:“Na mijn doctoraal bedrijfseconometrie en 14 jaar werk-ervaring binnen Deloitte Risk Services was ik op zoek naar een postdoctorale opleiding die goed aansloot op mijn dagelijkse praktijk. Ik houd mij bezig met online dienst-verlening (tooling) op het gebied van risico management, compliance en interne beheersing. Compliance is daarbij steeds meer in de spotlight komen te staan als ‘trending topic’. In 2011 ben ik gestart met de opleiding. Ik ben zeer enthousiast doordat onderwerpen in een breed perspectief worden geplaatst en ervaren (gast)docenten met passie vertellen over hun vakgebied en eigen praktijk-ervaringen. Maar ook door de verschillende invalshoeken van medestudenten. De diversiteit onder de studenten, zowel vanuit hun achtergrond als hun huidige functie (toezichthouder, compliance officer, of consultant) draagt zeker bij aan interactieve colleges waarin ervaringen gedeeld worden en bediscussieerd.”

Wiel Meessen Sandra BakkumArthur de Hart

Page 6: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Amsterdam | Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management6

Kenmerken van de opleiding

Verbinding met de praktijk– Alle docenten hebben naast hun academische

loopbaan praktische ervaring opgedaan buiten universitaire instellingen.

– Regelmatig geven gastdocenten verdieping vanuit hun expertise.

– Het onderwerp van uw eindscriptie bepaalt u in over-leg met onder anderen uw werkgever. Het onderzoek en eindresultaat moet een wetenschappelijk funda-ment hebben, maar ook praktisch toepasbaar kunnen zijn binnen uw werkomgeving.

Wetenschappelijk– De opleiding Compliance en Integriteit Management

is een beroepsopleiding met een stevig wetenschap-pelijk fundament. De opleiding is ingebed in de postgraduate School van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde en wordt geleid door wetenschappers met de nodige praktijkervaring. Dit waarborgt een uitgebalanceerde benadering van het werkgebied van compliance en integriteit.

– De inhoud van de colleges is gebaseerd op actuele, internationale, wetenschappelijke ontwikkelingen in gevestigde wetenschappelijke disciplines, zoals recht, bedrijfsethiek, accountancy en (risico)management.

– De opleiding ondersteunt de ontwikkeling van weten-schap op het gebied van compliance en integriteit,

onder meer door het stimuleren van onderzoek door studenten.

Internationale invalshoek– De opleiding benadert en verklaart de compliance-

en integriteitpraktijk in een internationale context.– Internationale ontwikkelingen op het gebied van

compliance en integriteit maken onderdeel uit van de lesstof.

– De literatuur is grotendeels Engelstalig.

Didactiek– Actuele literatuur voorziet u van de laatste inzichten

en ontwikkelingen op het vakgebied.– Casuïstiek, het voorbereiden van presentaties en

het gebruik van discussiepanels maken de colleges afwisselend en interactief.

– U toetst uw verworven kennis regelmatig via opdrachten, essay-tentamens en een mondeling tentamen

– Scriptiecolleges en ondersteuning Universiteirs-bibliotheek VU

– U rondt de opleiding af met een zelfstandig scriptieonderzoek.

– U krijgt een individuele begeleider voor het scriptieproces in de slotfase van uw studie.

Page 7: Compliance Brochure 2012

7Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management | Vrije Universiteit Amsterdam

StudiebelastingDe opleiding bestaat uit vier blokken van elk een semester. Elk blok omvat gemiddeld 10 collegedagen. Er wordt daarnaast veel zelfstudie van u verwacht, gemiddeld zo’n 8 uur per week. De totale studiebelasting bedraagt zo’n 1.000 uur (35 ECTS).

Diploma: Executive Master of ComplianceNadat u alle examenonderdelen van de opleiding heeft afgerond, ontvangt u het academische diploma Executive Master of Compliance. U heeft dan het recht om de titel Executive Master of Compliance (EMoC) te voeren. Deze titel is overigens géén Master of Science of Master of Arts.

Register EMoCAlle alumni van onze opleiding hebben het recht om in het privaatrechtelijke Register EMoC te worden opgenomen.

DSI accreditatieDe opleiding is geaccrediteerd door DSI in het kader van de opleidingsvereisten voor opname in het register DSI Compliance Professional. Voor de volledige registratie-vereisten wordt verwezen naar de website van DSI.

AlumniverenigingAan de opleiding is een actieve Alumnivereniging verbonden. Enkele keren per jaar worden lezingen en borrels georganiseerd. Ook krijgen leden toegang tot de actuale collegesheets en literatuurlijsten. Het lidmaat-schap kost 35 EUR per jaar (wijzigingen voorbehouden).

Kenmerken van de opleiding

Page 8: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Amsterdam | Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management8

Opzet: vier blokken

Blok 1: IntroductieIn blok 1 komen de volgende onderwerpen aan de orde:– De fundamenten van de opleiding: compliance,

integriteit en ethiek. Wat is de essentie van deze elementen, en hoe hebben ze zich in de loop der jaren ontwikkeld?

– De plaats van compliance en integriteit binnen organisaties en de rol van de compliance- en integriteit-functie.

– De zin, taken, strategieën, methoden en instrumenten van Nederlandse en internationale toezichthouders.

– ‘Interne beheersing en verantwoording’, met de colleges ‘Compliance en Integriteit Risico Management’, ‘Monitoring, Auditing en Reporting’ en ‘Corporate Governance’, inclusief:

– Enterprise Risk Management als kader om compliance- en integriteitrisico’s te identificeren en structureren.

– De manier waarop organisaties (het effect van) compliance en integriteit kunnen evalueren.

Blok 2: Risico’s, Cultuur en GedragIn blok 2 leert u compliance- en integriteitrisico’s, zoals belangenverstrengeling, mededinging en fraude te onder-kennen en de essentie van die risico’s te doorgronden. Cultuur en gedrag kunnen op zichzelf een voedingsbodem vormen voor het ontstaan of escaleren van compliance- en integriteitrisico’s. We gebruiken managementtheorieën om te analyseren hoe een compliance- en integriteitgerichte organisatiecultuur opgebouwd wordt en hoe u compliance aan de organisatie kunt ‘verkopen’. U krijgt inzicht in het identificeren van (knelpunten in) cultuur en gedrag en mogelijke interventies hierop.

Blok 3: keuze uit 2 trajecten, Financials en Non-financials– Het traject ‘Financials’ gaat dieper in op compliance-

en integriteitaspecten die specifiek zijn voor financiële instellingen, zoals ‘Zorgplicht en Aansprakelijkheid’, ‘Behavioural Finance’ en ‘Prudentiële Compliance’.

– Het traject ‘Non-financials’ gaat dieper in op compliance- en integriteitaspecten die specifiek zijn voor niet-financiële ondernemingen, zoals ‘Zorgplicht voor non-financials’, ‘Traditionele Compliance en de weg naar nieuwe Compliancegebieden: van pharma tot zorg’ en ‘Inbedding van Compliance en Integriteit binnen een non-financial’.

De colleges van blok 3 worden overigens zo gepland dat u – zonder extra kosten – desgewenst één of meerdere colleges van het andere traject dan uw voorkeurstraject kunt volgen. Blok 3 wordt afgesloten met een aantal gezamenlijke colleges. Hierin worden alle onderwerpen die we tijdens de opleiding hebben behandeld verbonden. De eerste drie blokken sluit u af met een schriftelijk tenta-men, na elk blok één.

Blok 4: scriptie en actualiteitDe kennis die u in de eerste drie blokken heeft opgedaan vormt de springplank naar een gedetailleerd onderzoek: de eindscriptie. U doet – onder begeleiding van een deskundige scriptiebegeleider – onderzoek naar een onder-werp naar keuze binnen compliance en integriteit. U kunt colleges volgen waarin u wordt geholpen een wetenschap-pelijk verantwoord onderzoeksproject uit te voeren (deze vinden deels al in Blok 2 en 3 plaats). Op verschillende momenten presenteert u de vorderingen van uw onderzoek.

Page 9: Compliance Brochure 2012

9Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management | Vrije Universiteit Amsterdam

Sylvie Bleker-van EykIs Programmadirecteur van de opleiding en Corporate Compliance & Risk Officer van Stork B.V. en Fokker Technologies Holding. Zij publiceert regelmatig over compliance en integriteit. Sylvie is kerndocent van Blok 1, onderdeel ‘De plaats van compliance en integriteit binnen organisaties’. Ook is zij – samen met Richard Bakkers – kerndocent van Blok 2 en Blok 3, traject ‘Non-financials’.

Richard BakkersIs Coördinator van de opleiding en partner van FPLC, een legal & compliance advieskantoor. Richard heeft zijn werkervaring onder meer opgedaan bij de Autoriteit Financiële Markten, Insinger de Beaufort en ING Groep. Richard is kerndocent van Blok 1, onderdeel ‘Toezicht strategieën en -methoden’, en – samen met Sylvie Bleker-van Eyk – van Blok 2 en Blok 3, traject ‘Non-financials’.

Robert van AltenaIs Partner bij KPMG Advisory (Governance & Compliance). Robert is – samen met Raf Houben – kerndocent van Blok 3, traject ‘Financials’.

Raf HoubenIs werkzaam bij ASR Nederland als compliance-professional. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van compliance, integriteit en toezicht in de financiële sector, opgedaan bij Deloitte Enterprise Risk Services, Bank of America, SNS REAAL en De Neder-landsche Bank. Regelmatig geeft hij presentaties op congressen en publiceert hij over compliance-onderwer-pen. Raf is tevens oprichter/redactielid van het Tijdschrift

voor Compliance en vast redactielid van het Jaarboek Compliance. Raf is – samen met Robert van Altena – kerndocent van Blok 3, traject ‘Financials’.

Vincent WandersIs verbonden aan het adviesbureau HIGHvalue, dat zich richt op positionering en change management van bedrijven. Zijn opleiding economie, accountancy en capital market-specialist heeft hij in Amsterdam gevolgd. Vincent heeft in zijn werkzame leven diverse functies binnen risk management, accountancy en control vervuld, van controlerend accountant tot CFO, onder meer bij Achmea Pensioenen, gemeente Amsterdam, KPN en De Nederlandsche Bank. Verder verzorgt Vincent al twintig jaar (post)doctoraal onderwijs op het gebied van control, compliance en accountancy. Vincent is kerndocent van Blok 1, Onderdeel Interne beheersing en verant-woording’.

Overige leden docententeam o.a.:Karina Raaijmakers (AFM, Toezichtstrategieën en -methoden), Kleis Broekhuizen (ABP, Belangenconflicten), Roger Dassen (Deloitte, Compliance Risicomanagement & Reporting), Jean Frijns (o.a. Monitoring Commissie Code Tabaksblat, Corporate Governance), Jan-Bernd Huizink (Wft & Ondernemingsrecht), Joost Italianer (NautaDutilh, Marktmisbruik), Wijnand Nuijts (DNB, (Cultuurtoezicht), Muel Kaptein (KPMG, Compliancebeleid & Effectiviteit en Ethisch Leiderschap), Steven ten Have (VU, Verander-management).

Kerndocenten

Sylvie Bleker - Van Eyk Richard Bakkers Raf HoubenRobert van Altena Vincent Wanders

Page 10: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit Amsterdam | Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management10

Toelatingseisen, selectieprocedure, praktische informatie en kwaliteitscontrole

Toelatingseisen en selectieVoor de postgraduate opleiding Compliance en IntegriteitManagement gelden de volgende toelatingseisen:1. U heeft een relevant Master of Science (doctoraal)-

diploma van een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Bij voorkeur in Economie, Bedrijfs-economie, Accountancy, Rechten of Bedrijfskunde.

2. Heeft u een ander Master of Science-diploma dan de bovengenoemde, dan besluit de selectie commissie over uw deelname. De commissie kijkt daarbij of op basis van uw kennis en ervaring een succesvolle deelname mag worden verwacht. Eventueel wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek.

3. U heeft minimaal drie jaar relevante praktijkervaring. Wij vinden uw motivatie belangrijk, evenals de ondersteuning vanuit uw werkomgeving.

4. Met een Bachelor-/hbo-diploma wordt u in principe niet toegelaten, tenzij uit uw werkervaring, uw post-hbo-opleidingen en -cursussen en eventuele aan-bevelingen van uw werkgever blijkt dat succesvolle deelname op academisch niveau verwacht kan worden. Eventueel wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek.

SelectieprocedureDe programmaleiding bepaalt uiteindelijk welke kandidaten worden geselecteerd voor de opleiding.

Praktische informatieDe opleiding duurt 21 maanden en start eind augustus.

Frequentie en locatie collegesU heeft in principe om de twee weken college van 15.00-21.00 uur. Incidenteel is de frequentie van de colleges hoger. De colleges worden gehouden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Specifieke modules en deelcertificatenHet is mogelijk voor professionals om zich in te schrijven voor een module. Een module bestaat uit 3 tot 4 colleges naar keuze. De modules vallen onder het Executive Education Programma van de VU.

Daarnaast is het voor gevorderde compliance professio-nals (bijvoorbeeld onze alumni) mogelijk om zich in te schrijven voor het financiële of non-financiële traject van Blok 3. De kosten hiervoor bedragen c 2.500. Aan het eind van het blok ontvangt de deelnemer, indien gewenst, een bewijs van deelneming met daarin vermeld het aantal behaalde PE punten.

Page 11: Compliance Brochure 2012

11Postgraduate Opleiding Compliance & Integriteit Management | Vrije Universiteit Amsterdam

KostenDe kosten voor de gehele opleiding bedragen c 14.950 (wijzigingen voorbehouden). Toegang tot literatuur (via BlackBoard) en examengeld zijn hierbij inbegrepen, boeken zijn voor eigen rekening.

InschrijvenU kunt zich digitaal aanmelden via de website: http://www.feweb.vu.nl/nl/opleidingen/postgraduate-opleidingen/corporate-compliance/master-of-corporate-compliance/inschrijving/index.aspU dient tevens de volgende documenten te uploaden:– pasfoto– (bij voorkeur) gewaarmerkte kopieën van relevante

diploma’s met cijferlijsten– curriculum vitae– paspoort of ID (geen rijbewijs)

Nadat we uw inschrijving hebben ontvangen, sturen weu een bevestiging. Als de programmaleiding een intake-gesprek nodig acht, leggen we hiervoor ook een datumvast.

Meer informatieVoor meer informatie over de opleiding en inschrijvingneemt u contact op met:Mw. drs. E. Megens of de heer drs. R. BakkersT (020) 598 25 09E [email protected]/nl/opleidingen/ postgraduate-opleidingen/index.asp

Dit zijn de leden van het curatorium:Drs. E.A.J. van de Merwe (voorzitter), Voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis Bank, verschillende commissariaten o.a. bij GWK-Travelex, Achmea, Staalbankiers, Rabobank Nederland en Fornix BioSciencesProf. dr. T. Groot, hoogleraar Management Accounting en hoofd van het Department of Accounting van de Vrije Universiteit. Directeur van het Amsterdam Research Center in AccountingMr J. Italianer, Partner financieel strafrecht bij Nauta Dutilh en lid van de Adviescommissie Kapitaalmarkt van de Autoriteit Financiële MarktenMr. A.J. Kellermann, Lid van de Directie van De Nederland-sche BankIr. Th.F. Kockelkoren, lid van het bestuur van de Autoriteit Financiële MarktenProf. Dr. F.A. Roozen, Partner Strategic Management Centre en hoogleraar Management Accounting en Control aan de Vrije UniversiteitMr. P. Wakkie, Partner Spinath+Wakkie en voormalig Executive Vice President en Chief Corporate Governance counsel bij Koninklijke Ahold N.V.Prof. Mr. Dr. F. van der Wel RA, Hoogleraar Externe Verslaggeving aan de Vrije Universiteit en Raad- plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam

Peter Wakkie“Compliance is niet alleen voor financiële instellingen een uitdaging. Overal speelt compliance een rol. Bij de kleine bank en de grootgrutter, bij de farmaceut en de kabelaar. In deze tijden is het van belang om het compliance en integriteit management de aandacht te geven die nodig is en prominent op de agenda van de Board te plaatsen. De postgraduate opleiding

Compliance en Integriteit Management aan de VU koppelt zo veel mogelijk de wetenschap aan de dagelijkse praktijk van de student, waardoor de opleiding waarde krijgt voor zowel de student als de werkgever.”Colofon

tekst Vrije Universiteit, Amsterdam en Sabel Communicatie, Utrecht

fotografie Rinie Bleeker, Rotterdam en anderen

ontwerp en opmaak Room for ID’s, Nieuwegein

druk Damen, Werkendam

Page 12: Compliance Brochure 2012

Vrije Universiteit, FEWEB

Postgraduate opleiding Compliance & Integriteit Management

De Boelelaan 1105, kamer 2A-13

1081 HV Amsterdam

[email protected]

www.feweb.vu.nl/nl/opleidingen/postgraduate-opleidingen/index.asp