Company car

of 20/20
COMPANY CAR MEI 2014 ALLES OVER ZAKELIJK RIJDEN DIT IS EEN COMMERCIËLE BIJLAGE. DE INHOUD VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE ZAAK Trend Maatschappelijk verantwoord leasen Wagenpark Hoe manage je de fleet? Doorbraak? De groeistuipen van de elektrische auto Allard Kalff ‘Ik vind het jammer dat het autorijden zelf naar de achtergrond wordt verdrongen’ Renate Hemerik Innovatie in mobiliteit, ook uw zaak Gadgets Drive me home, Scotty
 • date post

  08-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Bijlage van Smart Media Bij De Zaak

Transcript of Company car

 • Company Carmei 2014alles over zakelijk rijden

  Dit is een commercile bijlage. De inhouD valt niet onDer De verantwoorDelijkheiD van De Zaak

  Trend Maatschappelijk verantwoord leasen

  Wagenpark Hoe manage je de fleet?

  Doorbraak? De groeistuipen van de elektrische auto

  Allard Kalff Ik vind het jammer dat het autorijden

  zelf naar de achtergrond wordt verdrongen

  Renate Hemerikinnovatie in mobiliteit, ook uw zaak

  GadgetsDrive me home, scotty

 • 2

  ColofonProject manager: Erik Spruijt Productieleider: Salar Roshandel Hoofdredactie: Jerry Huinder, [email protected] Tekst: Roberto Lobosco, Wesley Meijer, Marc Hoeben Coverbeeld: Peter Elenbaas Vormgeving: Leon Mooijer, Joy Voogel

  [email protected] Smart Media Publishing Holland B.V. Prins Hendrikkade 164c, 1011 TB Amsterdam, The Netherlands. Tel +31 20 79 600 80, www.smartmediapublishing.com

  1004

  04 Waar begin je aan?

  06 Maatschappelijk verantwoord leasen

  08 Je wilt niet voor verras- singen komen te staan

  10 Profielinterview: Allard Kalff

  12 De haken en ogen van (priv) leasen

  14 De groeistuipen van de elektrische auto

  16 Hoe manage je de fleet?

  18 Drive me home, Scotty

  Innovatie in mobiliteit, ook uw zaakIedere ondernemer streeft ernaar om de zakelijke mobiliteit van zijn medewerkers zo efficint mogelijk in te vullen. Maar hoe vertaal je die ongeschreven regel naar de juiste mobiliteitsoplossing nu nieuwe technologien, veranderende marktomstandigheden n maatschappelijke uitdagingen op u afkomen?

  Ondernemen en aanpassings-vermogen gaan hand in hand. Een product dat gisteren populair was, kan morgen gedateerd zijn. Een mobiliteitsoplossing die naadloos aansluit op het profiel van n werknemer kun je niet altijd kopiren naar een collega. Niet elke verkoper is per definitie gebaat bij een stekkerauto.

  Los van individueLe behoeften staat iedere nieuwe mobiliteits- oplossing in een breder maat- schappelijk kader. De uitdaging voor Nederland vandaag bestaat erin om duurzamer onderweg te zijn. Zo zie je dat mobiliteits- oplossingen niet op zichzelf staan, maar meebewegen net zoals ook het product autoleasing de laatste jaren een facelift heeft ondergaan. Er is meer flexibiliteit in contracten en meer inzicht in de kosten. Daarnaast is er een ver-schuiving van het aanbieden van een leaseauto naar gentegreerde mobiliteitsoplossingen om de voetafdruk groener te maken.

  innovatie op het vlak van techniek en informatietechnologie maakt die herorintatie van mobiliteit mogelijk en stuwt ze tegelijk vooruit. Althans, voor diegene die er toegang tot heeft

  en beschikt over de financierings- middelen. Mijn gesprekken met ondernemers leren me dat lang niet iedereen op de hoogte is en dat werkkapitaal schaars wordt.

  steL dat nu de tijd rijp is voor een vergroening van uw wagenpark en elektrisch rijden u prikkelt, bij wie kunt u vervolgens terecht? Elektrische voertuigen verdienen zeker hun plaats op de Nederlandse wegen, maar is een

  Renate Hemerik Directeur Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen

  Groener onderweg is de uitdaging van onze tijdmedewerker het meest gebaat met een range extender, een plug-in hybrid of toch een volledig elektrisch exemplaar? Hebt u al nagedacht over de onzekerheden die verbonden zijn aan nieuwe technologien, met name de restwaarde van een elektrische auto? Die risicos neemt een kleiner bedrijf soms liever niet. Voor een antwoord op die vragen kunt u onder meer terecht bij de autolease-branche. Zo wordt innovatie in mobiliteit ook uw zaak.

  Editor ial

  Modern rijden op

  zn slimst Lease een plug-in hybrid bij Autoplanning

  merkonafhankelijkdeskundig en objectief advies

  altijd de beste deal

  Kijk voor meer informatie op: www.autoplanning.nl

  Bel snel voor een unieke ondernemersaanbieding:

  (036) 5278780

 • bijtelling14%

  Corporate Fleet Solutions is uw zakenpartner voor Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Abarth en Fiat Professional. Met maar liefst 5 modellen met 14% bijtelling bieden wij u de ruimste keuze in de markt. Genteresseerd in alle mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Neem dan gerust contact op met Alexander Brouwer via 020 3421851 of [email protected] at.com.

  www.corporatefleetsolutions.nl

  201_MAG_Fleet Sol Print_190x277_FC_1.indd 1 02-04-14 12:02

 • 4

  Welk type ondernemer je ook bent, of je nou met 40 man of zonder personeel zit, leasen is altijd een rele optie, zeker wanneer je geen zin hebt in rompslomp. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?

  tekst RoBERTo LoBoSco

  Waar begin je aan?

  Wanneer je beseft dat bij veel bedrijven het wagenpark, na gebouwen en personeel, de grootste kostenpost is, dan is er veel voor te zeggen om met een leasemaatschappij in zee te gaan. Niet voor niets is tweederde van alle zakelijke autos in Nederland een leasebak. De meeste bedrijven hebben er geen behoefte aan om al dat blik op de eigen balans te hebben staan, bevestig Bart Luteijn, ondernemer en hoofd-redacteur van Autoleasewereld, dan ook. Een leasecontract is vaak een vast bedrag, dus met minder risico voor je budgetten. Bovendien hoef je niet zelf naar Beun de Haas voor schadegevallen. Maar voordat je gaat leasen moet je helder hebben wat je belangrijk vindt. Wil je een nieuwe auto? Wat mag ie kosten? Hoeveel kilometers worden er gereden? Hoe duurzaam moeten de wagens zijn?

  de afgeLopen 10 jaar is er volgens Luteijn veel veranderd wat betreft autolease, zeker sinds de crisis uitbrak. Waar tien jaar

  geleden nog kwistig werd rondgestrooid met leaseautos, moeten bedrijven steeds meer bezuinigingen en dan zijn leaseautos snel aan de beurt. Na-deel is dat de meeste contracten een jaar of vier of vijf duren, waar je niet zomaar vanaf komt. Sinds 2008 moesten talloze bedrijven mensen ontslaan, waardoor

  zogeheten short leasecontract is het mogelijk om een auto voor een jaar te huren, waar uiteraard wel een hogere premie bij hoort. Deze vorm is met name interessant voor sectoren waar het niet abnormaal is om nieuwe werknemers drie jaarcontracten te geven, alvorens iemand vast in dienst te nemen. Het risico op stilstaande autos zal hierdoor natuurlijk afnemen. Luteijn: Niets zo vervelend als een werknemer die ontslag neemt en dat jij als ondernemer nog drie jaar voor een stilstaande auto moet betalen. Dat soort autos trouwens, die dus een jaar of twee zijn geleaset, kun je vandaag de dag ook leasen, wat vanzelfsprekend occasion lease wordt genoemd. Je kunt je voorstellen dat er na 1 of 2 jaar rijden al een flink deel is afge- schreven van de aanschafprijs, die bij een leasemaatschappij vanwege hun inkoopkracht sowieso een stuk lager ligt dan in de showroom.

  Maar niet aLLeen de werkgever is op zoek naar de beste deal wat betreft leasewagens. Ook de

  Je hoeft niet zelf naar Beun de Haas voor schadegevallenBart Luteijn

  werkgevers stilstaande leaseautos in hun maag kregen gesplitst.Gelukkig pasten de leasebedrijven hun aanbod aan, zoals het een volwassen branche betaamt. Natuurlijk is er nog altijd de mogelijkheid om op klassieke wijze te leasen, maar leasebedrijven hebben aan het aanbod een aantal alternatieven toegevoegd. Bij een

  vErdiEp ing lease n

  Rendement verbeteren? De sleutel ligt bij uw wagenpark!Schade aan het wagenpark, daar liggen de meeste ondernemers niet

  wakker van. Tot ze zich de indirecte kosten realiseren: ruim 1.000,- per

  schadegeval. Ga maar na: de auto staat stil, uw medewerker moet onder

  werktijd naar de garage, u moet een vervangende auto regelen en uw imago

  loopt een deuk op omdat klanten hun bestelling niet (op tijd) ontvangen.

  Uitgebreide adviezen om schade te voorkomen leest u op interpolis.nl/wagenparkpreventie. Preventiespecialist Maarten van Bergen van Interpolis geeft u alvast 5 tips:

  Houd uw wagenpark op ordeNatuurlijk kan uw medewerker doorrijden met een klein schade. Maar in de praktijk volgt al snel de tweede deuk. En de derde. Met een beschadigde auto ga je nu eenmaal wat nonchalanter om. Repareer dus ook kleine schades.

  Stel beleid op voor verkeersveiligheid en schadepreventieStel een duidelijk beleid op en draag dit actief uit. Met de

  juiste aandacht groeien verkeersveiligheid en schadepreventie uit tot een vanzelfsprekendheid binnen uw bedrijfscultuur.

  Zorg dat u inzicht hebt in alle schadesControleer uw wagenpark regelmatig en registreer alle schades: verhaalbaar of niet, verzekerd of voor eigen rekening, technische schades. Meten is weten!

  Voorkom afleiding van uw chauffeur tijdens de ritNatuurlijk bellen uw chauffeurs hands-free. Maar ook dan is uw chauffeur afgeleid. Hoe vaak bellen collegas uw chauffeur over zijn planning en route? Hoe minder contact, hoe minder afleiding. En dat is wel zo veilig. Maak hier duidelijke afspraken over.

  Laat uw medewerkers een rijvaardigheidstraining volgenTijdens de Interpolis Chauffeursdag Schadepreventie leert uw chauffeur alles over de gevolgen en (indirecte) kosten van veelvoorkomende schades. En krijgt hij de kennis en vaardig-heden om schades te beperken. Want voorkomen is beter dan verzekeren, vinden wij. Op preventiewinkel.nl leest u alles over deze training.

  1

  2

  4

  3

  5

 • Waar begin je aan?werknemer let voornamelijk op zijn eigen portemonnee bij de keuze van een leaseauto. En wanneer je op zoek bent naar de minst kostbare manier van leasen, kom je als vanzelf bij duurzaam leasen uit. Zeker in de tijd dat zowel elektrische als hybride autos nog 0 procent bijtelling hadden, waren de oplaadbare autos bijna niet aan te slepen. Aangezien er tegenwoordig over elektrische (4 procent) en hybride (7 procent) ook bijtelling wordt gerekend, is de echte hausse wat dat betreft wel voorbij. Dit soort goedkopere oplossingen blijven echter interessant, met name voor de werknemer, aangezien uit menig

  makkelijker, omdat je geen sleutel nodig hebt maar een pas.

  groen en goedkoop zijn dus de grootste trends binnen de leasewereld. Luteijn ziet de mobiliteitskaart als een combinatie hiervan en daardoor als ht item van dit moment. Dat je met de auto naar een P&R gaat, daar de bus naar het station pakt om een trein te nemen en vervolgens ook de taxi allemaal met dezelfde kaart beta- len. En waarvoor je als werkgever uiteindelijk maar 1 factuur krijgt van de leasemaatschappij. De mobiliteitskaart is de tankpas van weleer, zegt Luteijn. Werknemers denken misschien dat de werk-gever hun de auto wil uitkrijgen, maar ze doen het ook in het kader van duurzaamheid. Logisch, want hoe meer je met de trein gaat, hoe kleiner de CO2 uitstoot. In dat kader heb je ook al een aantal apps die real time laten zien met welk vervoersmiddel je het minste CO2 uitstoot. Dat helpt ook qua bewust- wording. Luteijn: Bovendien is het vaak veel sneller om met de trein de grote steden in te gaan dan met de auto. Door deze alter-natieven wordt leasen goedkoper. Natuurlijk betaal je voor de dienst die ze leveren, maar het reken-sommetje valt vaak ten gunste uit van een leasemaatschappij.

  Poolautos zie je ook steeds vaker Bart Luteijn

  vergeet niet bij te teLLen

  bijtelling is het percentage van de catalogusprijs van een auto dat je bij je bruto-inkomen moet optellen. bijtelling blijft op het moment van koop 5 jaar gelden. volledig elektrische autos zijn het goedkoopst, daar betaal je vanaf 1 januari 2014 4% bijtelling voor. Daarna komen de plug-in hybrides, waarvoor je 7% betaalt. als werkgever doe je er verstandig aan het brand- stofverbruik in de gaten te houden, of de mensen dus wel genoeg elektrisch rijden en die stekker ook gebruikt wordt. er is tegen- woordig veel aanbod in het a-segment, waarvoor je 14% bijtelling betaalt, voor het b-segment 20% en het c-segment 25%. op het internet wemelt het van de vergelijkings- en berekensites, die voor-rekenen wat voor jou als ondernemer de verstan-digste keuze is op het gebied van leaseautos.

  onderzoek blijkt dat de medewer-ker voornamelijk met een budget- taire bril op kijkt naar zijn zakelijke auto. Luteijn: Poolautos zie je ook steeds vaker. Een auto die voor meerdere personen wordt ingezet en gewoon bij kantoor staan. Dat is tegenwoordig ook

  5

  Huren geeft je de ruimte.euromobil.nl/huurbewust

  Huren geeft je de ruimte.

  Huren, een bewuste keuze!E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  up! benzine

  14% bijtelling Huur: 299,-

  E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  Polo BlueMotion diesel

  14% bijtellingHuur: 579,-

  Golf BlueMotion diesel

  14% bijtellingHuur: 741,-

  A3 Ultra diesel

  14% bijtellingHuur: 799,-

  Passat Variantdiesel

  20% bijtellingHuur: 899,-

  Jetta Hybrid benzine

  14% bijtellingHuur: 645,-

  E

  IK HU

  UR BEWUST

  Euromobil: huren gee ft je de

  ru

  imte

  bijtelling vanaf57,-

  bijtelling vanaf105,-

  bijtelling vanaf149,-

  bijtelling vanaf160,-

  bijtelling vanaf171,-

  bijtelling vanaf284,-

  De ge

  noem

  de be

  drag

  en zi

  jn n

  etto

  maa

  ndbe

  drag

  en.

 • 6

  trEnd toe komst

  Energie inruilen tegen kilometers en autos delen met collegas: bestaande leaseregelingen gaan volgens de experts volledig op de schop. Werkgevers moeten mee in die ontwikkeling.

  tekst WESLEy MEIJER

  maatschappelijk verantwoord leasen

  Thuis energie opwekken om die vervolgens in te ruilen tegen kilometers bij je baas. Het lijkt toekomstmuziek, maar volgens hoogleraar duurzaam onder-nemen Jan Jonker duurt het misschien helemaal niet lang meer. Het wordt tijd dat leasemaatschappijen hun regelingen gaan herzien. We leven in een tijd dat geld kwetsbaar is. Er komen nieuwe businessmodel-len en de essentie daarvan is dat we niet meer leasen tegen geld maar tegen kilometers.

  voor jonker staat vast dat bestaande leaseregelingen gaan veranderen. Alles moet nog efficinter, slimmer, goedkoper en groener. Dat is precies wat Urgenda, actieorganisatie voor duurzaamheid en innovatie, wil.

  We laten elektrisch vervoer en deelautos ervaren door werkgevers en werknemers en proberen hen te overtuigen die te verankeren in de leaseregelingen, legt Geert Kloppenburg, projectleider mobiliteit, het doel van Urgenda uit.Maar de bereidheid om over nieuwe modellen na te denken, laat te wensen over, merkt Kloppenburg. Leasebedrijven houden vast aan bestaande businessmodellen. En werkgevers menen dat de voordelen altijd

  alleen bij de werknemers liggen. Een klassieker, die we vaak horen. Wij zijn degenen die de laadpalen moeten aanleggen, zeggen ze bijvoorbeeld. Wij proberen ze te laten inzien dat de voordelen er voor beide zijn als ze alles goed regelen.

  Maar eLektrische autos en het autodelen zijn twee trends die voor beide partijen gunstig zijn. Kloppenburg: Elektrische autos besparen enorm op de kosten.

  Autodelen gebeurt nog niet bij leasemaatschappijen, maar wel bij innovatieve bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Rabobank Rotterdam, waar werknemers hun leaseauto lenen aan collegas en daarvoor 0,15 euro per kilometer

  wilt u ook minder kosten n bewijs voor groen gedrag?Lease uw auto via Greenlease...

  Minder kosten:

  duurzaaM:

  Periodieke Greenscan met advies op bijsturing

  Benvloeding van het tankgedrag

  Kleine duurzame modellen

  Benvloeding van het rijgedrag middels (online) rijtraining

  Mogelijkheid voor elektrische en plug-in hybride autos

  Compensatie van de resterende CO2-uitstoot in

  duurzame projecten

  en ontvang jaarlijks een certificaat voor uw klimaatneutrale leasewagenpark

  Greenlease is ook inzetbaar voor bedrijfswagens! Voor meer informatie: www.terbergleasing.nl of bel direct 030 288 4774

  vergoed krijgen. Precies zoals Jonker de toekomst ziet. We zitten in een transitieperiode.Conventionele bedrijven zouden meer moeten experimenteren. Burgers zoals jij en ik nemen wel het initiatief, zetten concepten op. Als je als bedrijf denkt dat het verdienmodel gaat veranderen, haal een jong persoon in huis en bedenk eens dertig leaseconceptjes.

  in beton gegoten leaseregelingen zijn in ieder geval niet meer van deze tijd, meent ook Kloppenburg. Die kosten ongelofelijk veel geld. Duurzaam zat altijd in de hoek van groen en suf, maar op het moment dat het werkgevers geld scheelt, gaan ze wel mee.

  Het wordt tijd dat leasemaatschappijen hun regelingen herzien Jan Jonker

 • *De genoemde LEAF Flex prijzen zijn excl. kosten voor het huren van het accupakket (v.a. 79,-/mnd, looptijd 36 maanden, 12.500 km/jr.). Alle prijzen zijn consumentenadviesprijzen gebaseerd op de meest recente prijslijst en incl. BTW, excl. recyclingbijdrages van 45,- (auto) en 180,- (accupakket) en kosten rijklaar maken 884,-. 5 Jaar LEAF garantie: 3 jaar fabrieksgarantie + 2 jaar aanvullende garantie op alle EV-componenten tot een maximum van 100.000 km. **4% bijtelling geldt voor een periode van 5 jaar. Netto bijtelling gebaseerd op een Nissan LEAF Visia met een fi scale waarde van 29.790,- en een belastingtarief van 42%.

  Overeenkomstig 715/2007.EG. Min/max verbruik LEAF gamma gecombineerd: 15 KWh/100km, CO2-uitstoot: 0 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

  V.a. 23.890,- | LEASE v.a. 379,-/mnd*

  DE 100% ELEKTRISCHE NIEUWE NISSAN LEAFGroen en duurzaam rijden is nu aantrekkelijker dan ooit. Met de Nissan LEAF biedt Nissan u een unieke combinatie van maximaal comfort tegen minimale fi scale kosten. Als n van de weinige autos op de markt stoot de Nissan LEAF gn CO2 uit en valt daarmee in de laagste bijtellingscategorie van 4%. Dat betekent een netto maandelijkse bijtelling van slechts 42,-.

  v.a. 42,-/mnd netto bijtelling**0% wegenbelasting4% bijtelling**

 • 8

  ExpErtpanEl ve r z e ke r e n

  Je wilt niet voor verrassingen komen te staanSlecht verzekerde zakelijke autos kunnen de werkgever bij schade nogal wat ellende opleveren. Als ondernemer wil je na een ongeval vooral de bedrijfsactiviteiten continueren en wil je dat de werknemer gewoon aan het werk kan.

  tekst WESLEy MEIJER

  roeLof jan goMbert

  manager acceptatie tvm

  giso pikaar

  senior Product manager schade Zakelijk bij Delta lloyd

  dennis hurenkaMp

  sales manager automotive bij centraal beheer achmea

  Het belangrijkste is dat door de verzekering zowel bestuurder/ werknemer als voertuig mobiel blijft. Ook belangrijk is een goede dekking en dat de bestuurders zijn meever-zekerd. Als werkgever wil je niet voor verrassingen komen te staan.

  Het gaat er voornamelijk om dat een ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten kan continueren. De verzekeraar dekt de risicos af, handelt de schade af en zorgt voor een snelle uitkering. De ondernemer kan zich concentreren op zijn werk.

  Beide. Als een werknemer schade veroorzaakt aan de eigen auto dan is hij of zij zelf aansprakelijk. Dat is hij ook als hij schade veroorzaakt aan derden, alleen wordt dit in de praktijk nooit concreet. Bijvoorbeeld omdat de schade wordt vergoed via de cascoverzekering. De benadeelde richt zich op degene met de dikste portemonnee, de werkgever dus, en die is voor schade aan een derde verzekerd via de wettelijke aanspra-kelijkheidsverzekering. Daarnaast zijn er nog tal van extra dekkingen.

  Als dat gebeurt onder werktijd met een auto van de werkgever kunnen de werkgever, diens verzekeraar en de berijder aansprakelijk worden gesteld. In de praktijk zijn dat in 99,9 procent van de gevallen de werk-gever als houder van het voertuig en de verzekeraar, en in beide gevallen neemt de verzekeraar de claim in behandeling. In theorie is het mogelijk dat de benadeelde zich vanwege een bepaalde uitsluiting richt tot de werkgever, maar ik kan me geen geval herinneren.

  De berijder is niet bekend bij de verzekeraar, dus een beloning voor hem is er niet. Wel zal een werkgever waarvan het schadeverloop structu-reel laag is een aantrekkelijke premie krijgen voor zijn totale wagenpark.

  Formeel is dat de verzekeringnemer, dus bijna altijd de werkgever. Wel kan een werknemer die schadevrij heeft gereden aan de werkgever of leasemaatschappij vragen of die daarover een verklaring afgeeft.

  Als er schade is aan de eigen auto wil je snelle reparatie en indien nodig vervangend vervoer. Ook als er schade is aan anderen wil je dat alles netjes en adequaat wordt opgelost. Gebeurt dat niet, dan slaat dat terug op de naam van het bedrijf.

  Wat is het nut van een goede verzekering voor de zakeLijke auto?

  is de berijder of de Werkgever aansprakeLijk bij een ongevaL?

  Wie profiteert aLs de berijder Lang schade-vrij rijdt: de berijder zeLf of de Werkgever?

  Alle schade die in de tijd van de werkgever wordt opgelopen, kan direct naar de verzekering van de werkgever. Als er sprake is van onder meer opzet, rijden onder invloed of rijden zonder geldig rijbewijs kan de werkgever de schade verhalen op de werk-nemer. Ook in privtijd is de werkgeversverzekering van kracht, behalve op persoonlijke schade aan priv-eigendommen of het lichaam. Inzittenden kunnen worden meeverzekerd.

  Dat ligt aan de constructie. Als de verzekeraar met een bonus-malus-ladder werkt, dan is het de werkgever, maar kan de berijder de schadevrije jaren priv overnemen door middel van een werkgeversverklaring.

  VanMosselLeasing.nlHet grootste zelfstandige, fullservice particuliere leasebedrijf van Nederland. Voor alle merken en dealerondersteunend voor Volkswagen, Audi, Opel en Peugeot.

  Onderdeel van de van Mossel Groep

 • www.aldautomotive.nl

  37 LANDEN1 MISSIE

  1.000.000 KEER BEDANKT

  Een mijlpaal is bereikt: 1 miljoen leaseautos in 37 landen.Alle klanten, leaserijders en relaties hartelijk bedankt voor het vertrouwen.

 • 10

  i ntErviEw

  Iedereen preekt voor eigen parochieZelf houdt hij zich verre van een zakelijke auto. Te veel gedoe. Maar voormalig coureur en tv-presentator Allard Kalff volgt de bewegingen op de zakelijke markt wel met belangstelling. Die bijtelling voor elektrisch moet naar nul.

  tekst MARc HoEBEN beeLd PETER ELENBAAS

  Natuurlijk moeten we verkassen in caf De Eendracht in Abcoude. We horen aan de stamtafel te gaan zitten, zegt Allard Kalff (51) resoluut, voordat hij neerzakt op zijn praatstoel en honderduit vertelt over zijn passie voor autos. Kalff begint hoofdschuddend aan een betoog over moderne ontwikkelin-gen en denkfouten, die er in zijn ogen worden gemaakt. De auto-industrie zou meer op n lijn moeten zitten, klinkt het mopperig. Gaan we elektrisch rijden? Op waterstof? Of wordt het hybride? Of iets geheel nieuws? Iedereen preekt voor eigen parochie.

  zo te horen is het onverMijde-

  Lijk: gaan voor duurzaaMheid?

  Wel als je op n lijn wilt zitten.

  Wat is dan de beste keuze? bij

  WeLk concept koM je uit?

  Waarschijnlijk bij waterstof, als je alle cijfers op een rijtje zet. Of je moet elektriciteit op de schoonste manier, met kernener-gie, opwekken. Het heeft geen zin

  om dat te doen met kolencentrales en vervolgens proberen de CO2-uitstoot van autos terug te dringen. Waterstof is redelijk ver in de ontwikkeling.

  bij zakeLijk rijden kun

  je aL sneL aan reguLatie

  denken. de zakeLijk rijder

  Moet van jou in n type

  auto zitten?

  Oh nee, dat bedoel ik niet. Ik denk veel meer dat alle partijen voorbereid moeten zijn op het moment dat mensen een auto op waterstof willen rijden. We moeten nu al de infrastructuur hebben. Want anders kunnen we straks die autos niet gebruiken. Je hebt wel steeds meer laadpalen, stations voor groen gas. Maar niet voor waterstof. Je moet het makkelijk maken voor de mensen. Anders gaan ze ook niet in die auto zitten.

  zie je jezeLf aL op eLektriciteit

  of Waterstof rijden?

  Mmm. Ja. Toch wel.

  Maar je WiLt toch de Motor

  horen ronken?

  Daarom zou ik eerst een hybride proberen, ha. Heb je het beste van twee werelden. Maar ja, als het bijvoorbeeld om elektrisch rijden gaat: ik zou in mijn dorp echt niet weten waar ik het ding kan opladen. Daar is niks. Nou, daar is net, ha, telefoon. Het is op dit moment meer iets voor mensen in de steden.

  jij rijdt zeLf zakeLijk?

  Nee, mijn hele leven niet.

  beWuste keuze, terWijL je WeL

  een eigen zaak hebt?

  Ik ben te lui voor een kilometer-administratie. Ik wil lekker rijden en dat is het. Ik declareer gewoon kilometers. Veel mensen zouden er goed aan doen uit te rekenen of het inderdaad wel zo handig is.

  is onze houding ten opzichte

  van de auto van de zaak ook

  niet veranderd?

  Ja. Het ging voorheen om status. Mijn vader had in de jaren zeventig

  We hebben een tijd ach ter de rug waarin al die ontwerpen op el kaar begonnen te lijken. Schuld van iets als de bijtelling

  Renault Megane Grand Tour 1,5 Dci GT-Line

  onDerneMers & LeaserijDers opGeLeT!

  14% bijtelling

  bouwjaaR en kentekenRegistRatie eind 2013

  24 maanden gaRantie

  VeRschillende kleuRen

  incl. VakgaRage PechhulP (neDerLanD/eUropa)

  Kijk voor meer informatie op www.vakgarage.nl/megane

  VANAF 148,00 P/M

 • als allard kalff geen autocoureur, pitreporter in de f1 of presentator van autoprogrammas als rtL autowereld was geworden, dan was hij?

  straaljagerpiloot ge- worden. in een F16. heb ik serieus over nagedacht.

  sMart facts

  van de vorige eeuw een auto van de zaak. Een Ford Granada. In die tijd was het not done een diesel te rijden. Of je moest een aannemer zijn of in de landbouw werken. Als je nu kijkt: diesel heeft een niet te stuiten opmars meegemaakt. Dat is nu net zo. Eerst keek iedereen je raar aan als je hybride reed. Binnenkort is het gemeengoed. Je wordt, ha, voor vol aangezien.

  jij zuLt, aLs autoLiefhebber,

  toch ook af en toe de Wenk-

  brauWen hebben gefronst.

  Bij veel dingen die nu gebeuren heb ik een wat ambivalent gevoel. Je kunt je smartphone met de auto laten praten, je Facebook-berichten laten voorlezen, je kunt voort-durend contact onderhouden met de buitenwe-reld. Ik vind het jammer dat het autorijden zelf naar de achter-grond wordt verdrongen. Het moet wel leuk blijven, je moet een beetje bezig blijven.

  hoe kijk je tegen het uiterLijke

  aspect aan? nederLand is steeds

  Meer zakeLijk gaan rijden.

  heeft dat het er op de Weg

  Leuker op geMaakt of Lijken de

  gekozen autos veeL op eLkaar?

  Wat me opvalt: mensen kiezen vaak dezelfde kleur. Grijs, zwart. Goed, ik heb zelf een tien jaar oude BMW in het grijs. Matgrijs. Dat kan

  nog net. Ik kwam bij de garage om naar een gele Mini te kijken. Stond deze ernaast. Tsja.

  geeL? echt?

  Man, ik heb de laatste jaren van alles gereden. Van klein naar groot, van een Smart tot een enorme pick-up. Het is maar net hoe mijn pet staat.

  De leasemarkt zal veranderen, richting private lease, richting duurzaam

  bijtelling. Iedereen zocht het in aerodynamica. Tsja, dan wordt het al snel een eenheidsworst.

  WeLke ontWikkeLingen zie je

  voor de zakeLijke Markt?

  De leasemarkt zal veranderen, richting private lease, richting duurzaam. Misschien komt er een tijd dat je bij Essent je auto gaat leasen. Maar die markt blijft altijd die markt. Ben ik heilig van overtuigd. We gaan nooit meer allemaal onze eigen auto kopen. Een leasemaatschappij is altijd goedkoper dan een eenling, door de kortingen die ze kunnen bedingen.

  en een verschuiving richting

  eLektrisch rijden?

  Zonder twijfel. Ik vind alleen ook: de overheid moet de zakelijke rijder daarin tegemoet komen door de bijtelling op nul te zetten.

  of toch aLtijd een

  jongetje gebLeven?

  Zeker! Zo heb ik ook nog een Porsche gehad. Een 911, uit 1981. De ultieme jongensdroom. Supergaaf, heerlijk.

  We hadden het over

  kLeur en eigenLijk over

  diversiteit.

  Ik was onlangs bij de Autosalon in Genve. Daar kreeg ik het idee dat de fabrikanten weer iets verder van elkaar af gaan zitten qua ontwerp. We hebben een tijd achter de rug waarin al die ontwerpen op elkaar begonnen te lijken. Schuld van iets als de

  We hebben een tijd ach ter de rug waarin al die ontwerpen op el kaar begonnen te lijken. Schuld van iets als de bijtelling

  11

  Mobiliteitsbeleid en het gedrag van uw medewerkers

  Thema

  U bent uitgenodigd doorUw relatienummer

  Company Car10548/43

  Founding partner Partner

  Humberto Tan Dagvoorzitter Fleetmanagement event 2014

  Dinsdag 27 mei 2014 NBC Nieuwegein

  Meld u gratis aan op fleetmanagement.nl

  190x89_fleetmanagement_ad.indd 1 10-4-2014 09:50:11

 • 12

  focus kle i n e lette rtj es

  Een auto leasen lijkt een prettige bijkomstigheid van een (nieuwe) baan. Maar dat is niet altijd het geval. De problemen komen nogal eens voort uit de verstopte bijlage drie, paragraaf twee.

  tekst WESLEy MEIJER

  De haken en ogen van (priv) leasen

  Vereniging Auto van de zaak (VAVDZ), die de belangen behartigt van berijders van zake- lijke autos, staat op het moment van het schrijven van dit artikel een vrouw bij in een rechtszaak. De vrouw stopte met werken vanwege de geboorte van haar kind en volgens de werkgever is zij aan- sprakelijk voor het ontbinden van de leaseovereenkomst. Werk-

  van 6000 euro. De twist stamt uit de afkoopregeling, volgens voorzitter Martin Huisman van VAVDZ, een soms onzichtbaar probleem. Vaak staat die verstopt in bijlage drie, paragraaf twee. Het vonnis was op moment van schrijven nog niet bekend, maar Huisman weet: Er is geen juris- prudentie. Werkgevers komen er vaak mee weg.

  de gevoLgen bij uitdiensttreding zijn niet de enige zaken waar een werknemer op moet letten als hij of zij een leasecontract tekent. Er zijn tal van haken en ogen. Zo zijn de kosten struikelblok nummer n. Het maximaal te besteden bedrag betekent vaak de duurste auto, maar ook de eigen bijdrage en eigen risicobepalingen zijn zaken om in de smiezen te houden.Huisman: De autoregeling wil nogal eens uitpakken in het nadeel van de werknemer. In de eigen risicobepalingen moet staan wat en

  hoeveel je moet betalen bij schade. Schade gereden onder werktijd mag niet worden doorbelast, maar komt in de helft van de regelingen toch bij de werknemer terecht.

  een Manier oM helemaal niet in conclaaf te komen met de (ex-)werkgever is de priv leaseovereen-komst. Die lijkt terug van weggeweest, nadat enkele bedrijven na de eeuwwisseling een vergeefse poging deden die in de markt te brengen. Priv leasen werkt als volgt: de leaser kiest een auto, bepaalt de contractduur en kiest het aantal kilometers dat hij of zij verwacht te rijden. Enkele voordelen: de leaser krijgt een nieuwe auto, heeft (meestal) geen onverwachte kosten en heeft geen omkijken naar onderhoud, reparatie, pechhulp of vervangend vervoer. Het grootste verschil met een zakelijke leaseovereenkomst is dat er geen bijtelling hoeft worden betaald. De auto staat op naam van

  de particulier geregistreerd. Waar volgens Sebastiaan van der Greef van Justlease.nl op gelet moet worden, is of de leaser een aanbetaling moet doen of een slotsom dient te betalen. Ook hoort bij sommige partijen onderhoud en verzekering niet tot de overeenkomst of is het aantal kilometers niet aan te passen. Voor meer kilometers moet soms extra worden betaald.

  bij priv Leasen is geen groot aankoopbedrag nodig, maar financile zekerheid van de particulier gedurende de contract-periode is nodig. Het verbreken van het contract, bijvoorbeeld omdat de auto niet bevalt of de leaser niet meer kan betalen, kan in de kosten lopen. Maar het zwaarst wegen toch de voordelen, aldus Van der Greef: Je hebt zekerheid in kosten, rijdt een nieuwe auto en hebt totale ontzorging. Ideaal voor zzpers dus. Volgens Van der Greef zie je dan ook dat zij steeds vaker priv leasen. Werknemers die via hun werk een auto kunnen leasen, zullen niet zo snel priv leasen. Huisman: Voor een particulier zijn de BTW en kosten niet aftrek- baar, voor een werkgever wel. Voor hetzelfde geld lease je priv dus een kleinere auto. Daarom is het voor die berijders niet interessant. Daarnaast betaalt de leaser de leasemaatschappij zelf, dus draait ook zelf voor de kosten op: uiteraard iets om uit te onderhan-delen met de werkgever als je toch voor een priv leaseauto kiest, in plaats van een auto van de zaak.

  Priv leasen geeft geen onverwachte kosten en je hebt nergens omkijken naar Sebastiaan van der Greef

  nemers worden bij uitdiensttreding namelijk altijd geacht de auto mee te nemen en de risicos van het afbreken van de leaseregeling zijn dan ook voor de werknemer. De vrouw kreeg een naheffing

  Geschillen over het contract willen nogal eens uitpakken in het nadeel van de werknemer Martin Huisman

 • Lage netto bijtelling vanaf 157,- p.m.

  20% bijtelling voor de diesel

  Vaste onderhoudstarieven

  Meest betrouwbaar in zijn klasse volgens de Consumentenbond

  Landelijk netwerk van Suzuki dealers en servicepunten

  Ga naar Suzuki.nl voor een vrijblijvende offerte of vind de dealer bij u in buurt

  Ook slim zaken doenAlles kan met de

  Suzuki S-Cross

  WagenPlan is als leasemaatschappij in 2001 opgericht. We zijn een joint venture tussen Centraal Beheer Achmea en

  Athlon Car Lease, allebei voor 50% aandeelhouder. Door ervaring, kennis en kracht te bundelen, zijn we een grote

  speler op de leasemarkt. We kopen op grote schaal in. Hierdoor realiseren we inkoopvoordeel. Dat voordeel geven

  we door aan onze klanten in de vorm van scherpe tarieven. WagenPlan combineert de professionele dienstverlening

  van een grote aanbieder met de persoonlijke aandacht van een kleiner bedrijf. Dat maakt WagenPlan uniek.

  En dat is niet het enige

  Van leasemaatschappij naar partner in duurzame mobiliteit

  Sinds de oprichting zijn we volop in ontwikkeling. We zijn de eerste en enige leasemaatschappij die volledig de

  uitstoot van CO2 compenseert, kosteloos. Dat komt voort uit een gevoel van verantwoordelijkheid voor het milieu

  en onze wens ook echt een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. We bieden met WagenPlan naast leasing,

  diverse oplossingen op het gebied van wagenparkbeheer en mobiliteit. Kostenefficint en met oog voor het milieu.

  WagenPlan is zodoende meer dan een leasemaatschappij.

  Meer weten of een afspraak maken?

  Gewoon Even Apeldoorn bellen. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag

  van 08.00 tot 17.30 uur. Ons telefoonnummer is (055) 579 8223. Of kijk op www.wagenplan.nl.

  WagenPlanAutolease van Centraal Beheer Achmea

  Autolease van Centraal Beheer Achmea

  Financieel voordeel

  U kunt rekenen op scherpe tarieven.

  Het inkoopvoordeel dat WagenPlan

  heeft, wordt namelijk aan

  u doorgegeven.

  Aandacht voor het milieu

  U levert een bijdrage aan een schoner

  milieu als u least via WagenPlan,

  zonder dat het u iets kost. WagenPlan

  compenseert als eerste leasemaatschappij

  volledig de uitstoot van CO2 voor

  autos die via WagenPlan rijden.

  110230613__Advertentie Wagenplan_190x135.indd 1 20-03-14 12:14

 • 14

  actuEEl g roe n

  Elektrische autos zijn al een tijdje op de markt, maar hebben nog wat obstakels te overwinnen. Wanneer komt de echte doorbraak?

  tekst WESLEy MEIJER

  De groeistuipen van de elektrische auto

  Voor de leek eerst wat cijfers. De overheid wil dat er in 2020 zon 200.000 autos met een stekker rondrijden. Dat zijn er nu, inclusief plug-in hybrides, 30.000 op zon acht miljoen personen-autos. Gek genoeg maakt niemand zich zorgen over dit te overbruggen gat. Zo ook directeur Bart Lubbers

  van Fastned niet: Uit de Tesla-fabriek gaan er 500.000 per jaar rollen, zegt de bouwer van snellaadstations langs de snelweg. Dat doen ze niet als ze die niet kwijt kunnen. Vrijwel elk automerk komt met n of meer elektrische autos.

  Maar de echte vraag is natuurlijk: waarom rijden er niet al veel meer elektrische autos op de weg? Er zijn nu vooral te weinig laadpalen, zegt Maarten Steinbuch, hoogle-raar regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. De infrastructuur moet op orde zijn. Nederland telt zon driedui-zend openbare laadpalen, waar elektrische autos in acht uur

  kunnen worden opgeladen. Veel te weinig voor de dertigduizend autos, volgens Steinbuch. Via snel-laders, voor bedrijven en particu-lieren vanaf duizend euro te koop, is de accu binnen een half uur vol. Op dit moment worden er op 245 plekken langs Nederlandse snel-wegen dergelijke snellaadpalen aangelegd. Deze stations hebben meerdere laadpalen en zijn geschikt voor honderden autos per dag.

  naast de infrastructuur

  vormen de batterijen momenteel het voornaamste obstakel voor een doorbraak. De actieradius van de meeste accus is 120 tot 140 kilometer alleen de Tesla haalt 350 kilometer terwijl de prijzen

  tamelijk hoog zijn. De batterij is een derde van de totale autoprijs. Dat zet mensen op het verkeerde been, denkt general manager Florian Minderop van Mister Green Electric Lease. In tegen-stelling tot bij benzineautos betaal je bij elektrische autos vooraf voor de brandstof. Daardoor lijkt de auto duurder.

  Maarten steinbuch verWacht het echte succes van de elektrische auto over drie vier jaar. Dan zijn de batterijen dertig procent goedkoper. De doorbraak is volgens hem onvermijdelijk. Elektrisch rijden is met twee tot vier cent per kilometer spotgoed-koop en het rijdt heerlijk.

  Bott, zo richt u uw bedrijfswagen stijlvol in Bott bedrijfswageninrichting: veilige en lichte topkwaliteit

  advertorial

  Bott blinkt uit in design. De kasten van Duitse makelij zijn sterk en van strak ontwerp. Maar veiligheid staat voorop bij Bott. De inbouwkasten voldoen dan ook aan de hoogste veiligheidseisen en al onze monteurs hebben een opleiding bij de fabriek gevolgd. Met een inrichting van Bott houdt u bovendien een maximaal

  laadvermogen over. Wij werken namelijk met lichtgewicht materialen. Elke kilo besparing op uw inrichting kan u heel wat ritjes schelen.

  Bott is gespecialiseerd in inge-bouwde ladekasten, werkbanken en opslagsystemen voor gereedschap-pen of andere materialen in elke

  soort bedrijfswagen. Desgewenst begeleiden wij u bij het complete pro-ces van keuze voor het type voertuig tot de belettering en aflevering van de autos. Wij adviseren u graag op maat over de mogelijkheden voor de inrichting van uw bedrijfswagens.

  www.bott.nl - [email protected]

  Elektrisch rijden is met twee tot vier cent per kilometer spotgoedkoop en het rijdt heerlijk Maarten Steinbuch

 • De Mitsubishi Outlander PHEV vanaf 39.990**Exclusief bijkomende kosten 1.463,70

  Geen grootspraak.Wel gewoon de grootste SUV met 7% bijtelling.

  Brandstofverbruik: 1,9 l/100km** CO2-uitstoot: 44 g/km

  **Gemeten volgens de Europese testcyclus EG 715/2007. Prijs incl. BPM/BTW, tenzij anders vermeld, exclusief metallic lak, recycling bijdrage, kentekenleges en kosten rijklaarmaken af-Amstelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaard speci caties. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, [email protected] Wijzigingen voorbehouden.

  NETTO BIJTELLING

  PER MAAND

  VANAF

  PER MAAAAA ND

 • 16

  vErdiEp ing wag e n par k

  opeens heb je een tiental autos voor je werknemers. Wat nu? Regel je het wagenpark zelf of besteed je het uit? Werkgevers houden vaak geen rekening met de indirecte kosten.

  tekst RoBERTo LoBoSco

  Hoe manage je de fleet?

  Stel de dag eens voor dat jouw zeventien fonkelnieuwe bestelbusjes uitvliegen door heel Nederland om jouw producten rond te brengen. Voelt goed, toch? Stel je nu het papierwerk voor dat inherent is aan zeventien bedrijfswagens. Voelt

  dat 1 fte, zegt Claske Postuma, woordvoerder van LeasePlan Nederland. Die houdt zich dan bezig met onder andere kopen, verkopen, onderhoud, planning, schade en verzekeringen van de autos. Bij 10 autos is dat uiteraard minder, maar het zijn nog altijd veel uren die geschreven moeten worden.

  Wanneer je Wagenpark te overzien is, kun je natuurlijk altijd zelf een paar wagens aanschaffen. Zorg er dan voor dat je iemand in je bedrijf verantwoordelijk maakt voor het beheer van het wagen-park. Want het is niet aan te raden om werknemers een zak geld mee te geven om te shoppen. Sommige werkgevers geven hun werknemers een bedrag van 25.000 euro mee om een auto uit te zoeken, zegt Postuma. Maar de berijder kiest dan vaak niet de zuinigste auto, die kijkt dan vooral naar het bedrag dat hij mag spenderen. Maar de ene auto van 25K is de andere niet, qua kosten verschilt dat soms honderden euros.

  vaak Wordt een lid van de HR-afdeling belast met het zogeheten fleet management, die dit er dan bij moet doen. Zijn werkzaamheden bestaan uit contracten voor nieuwe werk-nemers, afhandeling van aflopende verlopen contracten of contracten van ontslagen werknemers, contact

  met garages, dealers, verzekeraars en pechhulp. Hoe meer autos, hoe complexer het wordt. Het wagen- park outsourcen is een optie. Wanneer je werknemers in een leaseauto stopt, dan staat het tarief vast, dat wordt berekend aan de hand van aantal kilometers en de looptijd van het contract. Belangrijke afweging bij veel werknemers is bovendien de

  gebruik van de auto bijvoorbeeld. Maarten van Bergen, risico-deskundige namens Interpolis: Schade kost altijd iets, ook de werkgever. Niet elke werknemer is zich daar altijd helemaal bewust van. Zowel werkgever als werk-nemer hebben baat bij een helder beleid op het gebied van schade, preventie en verkeersveiligheid. Welke afspraken maak je bijvoor-beeld over telefoneren tijdens het rijden? Sommige bedrijven zeggen dat je alleen zakelijk handsfree mag bellen, zegt Van Bergen. Ik raad aan het helemaal niet toe te staan. Dat scheelt aanzienlijk wat schadegevallen.

  in aLLe gevaLLen adviseert Van Bergen een huishoudelijk reglement omtrent auto en schade op te stellen. De meeste mensen gaan nonchalanter met andermans voertuigen om, wat net het verschil maakt tussen wel of niet proberen achteruit in te parkeren. Als je niet zorgvuldig bent, loopt het aantal kleine schades uit de hand. Waar een werkgever vaak ook geen rekening mee houdt, zijn indirecte kosten, zegt Van Bergen. Wanneer de zijspiegel eraf wordt gereden, mag je niet meer rijden en moetje naar een garage. En al die tijd kun je niet werken. Dat is gemiddeld 1000 euro verloren werktijd per schadegeval. Werknemers hierop wijzen is de eerste stap naar bewustwording.

  Wanneer je als bedrijf 40 autos zelf beheert, kost dat 1 fte claske Postuma

  Schade kost altijd iets, ook de werkgever Maarten van Bergen

  al wat minder, niet? Toch zul je eraan moeten geloven, wil je niet om de haverklap een werknemer op het matje hoeven roepen of bij de garage om de hoek zitten onderhandelen. Wanneer je als bedrijf 40 autos zelf beheert, kost

  bijtelling. Liever zuiniger rijden en daardoor minder betalen is de trend. Op die manier kom je vanzelf bij de duurzame en dus kostenbesparende autos uit. Financiering via een bank of dealerbedrijf is ook mogelijk, zegt Postuma. Dat je een lening afsluit op de aanschaf van de auto. Maar dan mis je de ontzorging, weet je niet wat de totale kosten zijn en loop je restwaarderisico.

  Waar je ook voor kiest, zelf doen of outsourcen, toch is het van belang dat er ook vanuit de werkgever een stevig en transpa-rant beleid omtrent de autos wordt gevoerd. Over regels wat betreft het

 • advertorial

  Gezond Wagenparkbeheer, een win-win-winsituatie

  Delta Lloyd biedt ondersteuning voor goed wagenparkbeheerBij Delta Lloyd maken we onderscheid tussen kleine wagenparken, tot tien wagens, en grote wagenparken van boven de tien autos. Bij deze grootte van wagenparken kan de ondernemer niet meer zoveel persoonlijke aandacht geven aan goed beheer van het wagenpark en kan Delta Lloyd ondersteuning en dus meerwaarde bieden. Aan het woord is Ben van der Sar, Senior Acceptatiespecialist Motor Zakelijk bij Delta Lloyd. Delta Lloyd biedt ondersteuning voor goed wagenparkbeheer aan voor het verzekeren van het wagenpark. De meer- waarde die de verzekeraar kan bieden, be- staat uit drie onderdelen vertelt Van der Sar.

  1. Schades voorkomen door met data-analyse schadetrends te herkennen en te besprekenTen eerste passen we data-analyse toe op de schade-informatie en gaan we op zoek naar trends. Alle informatie die op het schadeformulier wordt ingevuld, wordt

  daarbij meegenomen. Denk aan de leeftijd van de chauffeur, het tijdstip en de locatie waar schade is gereden. Delta Lloyd beschikt over veel kennis omtrent schade-analyses door heel Nederland, zoals welke autos het meest gestolen worden, actuele ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit, gevaarlijke locaties. Van der Sar: Met deze kennis kunnen we de data-analyses goed interpreteren. Vervolgens wordt dit tijdens chauffeursbijeenkomsten besproken om verdere schade te beperken.

  2. Schade voorkomen met goed preventie adviesHet tweede onderdeel van de onder-steuning voor goed wagenparkbeheer dat Delta Lloyd aanbiedt, is het bieden van preventie-advies op maat. Doel is preventie van schade. Hierbij rijkt het advies verder dan alleen de gemotoriseerde voertuigen. Van der Sar: Gaan er misschien dingen mis omdat de planning niet klopt of omdat er een bedrijfscultuur heerst die risicos met zich meebrengt? In overleg met de directie en eventueel bepaalde bedrijfsafdelingen

  kijken we waar de problemen zitten. We kijken naar zaken als manier van parkeren, locatie van het wagenpark, hoe pallets zijn gestald, waar de autosleutels worden opgeborgen. De daaruit voortvloeiende adviezen worden voorgelegd aan de directie. Hiermee kan schade voorkomen worden. Van der Sar: In sommige gevallen zullen we bepaalde veiligheidseisen stellen, maar in andere gevallen zullen we puur helpen om maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Wanneer de ondernemer ervoor kiest te investeren, snijdt het mes aan twee kanten: de ondernemer voorkomt schade, verbetert zo zijn bedrijfscontinuteit en efficintie, en zijn reputatie is gewaar- borgd, terwijl de premie lager kan worden.

  3. Schades voorkomen met chauffeursbijeenkomstenTen slotte organiseert Delta Lloyd chauffeursbijeenkomsten. Dat kan voor elke medewerker op de weg: vrachtautochauffeurs, bestuurders van bestelautos, maar ook de accountmanagers met een leaseauto. In deze bijeenkomsten wordt gekeken naar de schades die er zijn, en de data-analyse van het bedrijf wordt besproken. Van der Sar: Ook besteden we aandacht aan het leren lezen van de weg: anticiperend rijden, bum- perkleven, remweg en afstand houden, en de meest actuele situatie met betrekking tot verkeersborden en belijning. Iedereen vindt van zichzelf dat hij goed rijdt, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. We houden de automobilisten een spiegel voor. In principe bestaan de chauffeurstrainingen uit theorie, maar bij vrachtautochauffeurs kan de onder- nemer er voor kiezen de verplichte 35 op- leidingsuren (de zogenaamde code 95) die zij in vijf jaar moeten halen ook af te nemen.

  Hebt u een groot wagenpark? en hebt u geen tijd om veel persoonlijke aandacht te geven aan goed wagenparkbeheer? dan kan delta lloyd u ondersteuning bieden. delta lloyd helpt u bij het analyseren van de schades en geeft u preventieadvies op maat. Zo krijgt u minder met schades te maken en kunt u zich concentreren op ondernemen. Bovendien krijgt u na het invoeren van de voorgestelde preventiemaatregelen vaak een voordeligere premie.

  Ben van der Sar is Acceptatiespecialist Motor Zakelijk bij Delta Lloyd

  We hebben veel kennis in huis, waardoor we bedrijfsadvies op maat kunnen leveren. daarbij gaat het niet alleen om schades op de weg maar ook over de bedrijfsvoering en hoe die preventief kan werken. in overleg met de ondernemer wordt een pakket samengesteld afhankelijk van de specifieke situatie van het bedrijf. Zo levert het een win-win-winsituatie op: de ondernemer krijgt met weinig schade te maken, de chauffeur zit lekker in zijn vel en de premie kan omlaag.

 • 18

  ovErz icht gadg ets

  over 20 jaar zullen autos zelfrijdend zijn, volgens onze minister van Infrastructuur en Milieu. Maar tot het zover is, worden autos door de digitale revolutie al steeds geavanceerder en slimmer. De zakelijke rijder plukt daar de vruchten van. tekst RoBERTo LoBoSco

  Drive me home, Scotty

  car stereo van de toekoMst

  Muziek moet in de auto met n klik op de telefoon (of wearable) door de autospea-kers knallen. Elk zichzelf respecterend au-diomerk heeft hiervoor een toepassing, waarbij bluetooth een niet onbelangrijke rol speelt, maar er zijn ook al genoeg boord-computers uitgerust met muziekapps. Daar- naast bestaan volgens Trendhunter talrijke devices die je inbouwt als een ouderwetse autoradio, maar waar je hele smartphone in past. Het wachten is op het moment dat een wifinetwerk in de auto doodnormaal is.

  sMartWatch aLs MediacentruM

  Gadgetfreaks zijn in afwachting van de re-lease van talloze wearables (brillen, horlo-ges) dit jaar. De autobranche surft mee op dezelfde golf. De BBc testte begin dit jaar diverse prototypes van horloges waarmee je navigeert, muziek en video afspeelt, belt, agenda bijwerkt, restauranttips in de buurt zoekt, fotografeert en filmt. Dit alles bestuur je met je stem. De wearable com-municeert met je smartphone, die op zijn buurt in contact staat met sensoren in de auto en de bestuurder waarschuwt wan-neer een gevaarlijke situatie dreigt.

  caMeras en sensoren doen het Werk

  op de gadgetbeurs cES in Las Vegas afge-lopen januari waren de nieuwe snufjes voor in, op en aan de auto niet van de lucht. Veel zijn er op gericht om het leven van de bestuurder te vergemakkelijken wat be-treft parkeren. cameras die communice-ren met de boordcomputer, sensoren die stoepranden en paaltjes tijdig signaleren en er bestaan zelfs al parkeersystemen die werken via een app op de smartphone. Enige wat je als bestuurder hoeft te doen is uitstappen, app inschakelen en kijken hoe je auto achteruit inparkeert.

  apps die registreren

  Je kunt natuurlijk met een pennetje en een blocnootje je kilometers bijhouden, zo-dat je ze na de klus kan doorberekenen of bijhouden voor de belastingdienst. Maar je kunt ook n van de vele rittenregistratie-apps binnen hengelen, waarover Nutech in 2013 al schreef. Bij het instappen wordt de app geactiveerd, die via gps de kilometers voor je telt en tegelijkertijd de snelheid re-gistreert. Via een druk op de knop laden alle gegevens in een bestand met een wille-keurige extensie. Kind kan de was doen.

  Als u de kosten van uw bedrijfsautos inschat, denkt u waarschijnlijk aan de aanschafprijs, wegenbelasting, verzekeringen en brandstof. Maar hoe zit het met de kosten van onverwachte reparaties, schadeherstel, banden en de restwaarde? Als u alle kosten meeneemt, is leasen goedkoper dan u denkt. Bovendien weet u vooraf precies hoeveel uw auto per maand kost.

  Vraag een offerte aan of bereken direct uw leasetarief via www.leaseplan.nl

  WAT KOST UW AUTO VAN DE ZAAK ECHT?

  WWW.LEASEPLAN.NL

 • *Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI DIG-T 115 Visia v.a. 23.150,- (o.b.v. de meest recente prijslijst, incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage 45,- en kosten rijklaar maken). **Vanaf leaseprijs gebaseerd op Nissan QASHQAI 1.2L DIG-T (85 kW/115 pk) Visia o.b.v. 48 maanden/15.000 km per jaar full operational lease via Nissan Business Finance, incl. verzekering excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Overeenkomstig 715/2007.EG. Min/max brandstofverbruik gecombineerd QASHQAI gamma: 3,8-5,8 l/100 km, resp. 26,3-17,2 km/ltr. Co2-uitstoot 99 - 129 gr/km. Wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

  DE NIEUWE GENERATIE NISSAN QASHQAI.Een indrukwekkende 1.5dCi-motor met een (gecombineerde) CO2-uitstoot van slechts 99 gr/km, 20% bijtelling en een scherp leasetarief. De nieuwe Nissan QASHQAI presenteert de fraaiste cijfers in zijn klasse. Dat staat goed in alle boeken. Ervaar het zelf op nissan.nl

  V.a. 23.150,-* I Lease v.a. 395,-/mnd** I v.a. 20% BIJTELLING

  Informatie- en communicati-etechnologiebedrijf Micpoint levert oplossingen voor telecom en fleetmanagement. Wij ont-zorgen bedrijven op het gebied van telecom of fleetmanage-ment door te verbinden, vertelt Daniel Mens, Sales en Marketing Directeur van Micpoint. Verbin-den van klanten met medewerk-ers, en medewerkers met hun ei-gen organisatie. Vaak levert een ict-dienstverlener een product en is weer verdwenen. Wij gaan met de klant samen zitten om te bepalen hoe er zoveel mogelijk

  waarde uit onze dienstverlening te halen is. Onze meerwaarde is de menselijke touch en de continue innovatie.

  Zo ontwierp Micpoint Mobility la Carte in samenwerking met ANWB-dochter Logicx. Mobilitei-tsdiensten kunnen hiermee flexi-

  beler worden aangeboden.* Mens: Als een bedrijf veel voer-tuigen tot zijn beschikking heeft, is de Inzetbaarheid geen 100 procent. Je gooit zo een deel van de financile waarde van je wagenpark weg. Dat is kapi-taalvernietiging. Als het gaat om grote bedrijven met honderden voertuigen, loopt dat op.

  Micpoint richt zich in hun dienst- verlening op de wensen van de klanten van hun klanten. Het verbinden van verschillende partijen door informatie te delen is hierbij een belangrijke factor. Mens; We vormen data om tot informatie om het uiteindelijk als intelligentie bij de klant aan te leveren. Want aan data en infor-matie heeft de klant niks, maar aan intelligentie wel. Dat doen we onder meer met tools als ons fleetmanagementsysteem

  Technische innovatie met een menselijke touch MICPOINT VERBINDT!

  Als trendsettend informatieen communicatietechnologiebedrijf is Micpoint te vinden op het Fleetmanagement Event op 27 mei in Nieuwegein. Genteresseerd in de nieuwste innovatie van de technisch dienstverlener? Kom langs bij de stand van Micpoint!

  Meer informatie op www.fleetmanagement.nl

  MyFMS, dat de voertuigen met de organisatie verbindt. We lev-eren cloudoplossingen die we integreren in de systemen van de klant. Zodat die hn core-business beter kunnen uitvoeren: verzekeraars kunnen beter verze-keren en energienetbeheerders storingen sneller oplossen zodat hun klant nergens last van heeft. Die klant, daar gaat het onze klanten uiteindelijk om.

  Een van de nieuwste projecten waarin Micpoint een belangrijke rol heeft gespeeld is de digitali-sering van de rittenregistratie van priv-zakelijk voertuigenge-bruik voor de Belastingdienst. Micpoint werd geaudit door PWC en ontving als n van de eerste het keurmerk.

  Meer informatie op www.micpoint.nl

  Micpoint BV Vlierweg 38a

  NL - 3991 BD Houten

  t. +31 (0)30 63 55 700

  Verbinden. Dat is de missie van Micpoint.

  Met online verbin dingen volgen en registreren

  wij de bewegingen van mensen, transportmid-

  delen en andere objecten.

  Als mobiliteitspartner voor zakelijk Nederland

  houden wij onze klanten duurzaam in beweging.

  Met betere managementinfomatie en geavan-

  ceerde mobilitetsdiensten. Tegen lagere kosten.

  Wij zijn koploper in het ontwikkelen van innova-

  tieve mogelijkheden die mensen vooruithelpen.

  Mobiliteit is onze inspiratiebronMicpoint is de mobiliteitspartner voor de zakelijke

  markt. Met onze technologie faciliteren wij de

  mobiliteit van alles wat zich beweegt op de weg.

  Van mensen tot voertuigen en containers.

  Verbinden is daarbij het sleutelwoord.

  Ons aanbod:

  t Fleetmanagement op maat voor wagen-parken, trailers, ladingen, objecten en personen

  t Telecommunicatie optimale communicatie en onbeperkte toegang tot bedrijfsgegevens

  voor betere sturing van bedrijfsprocessen

  t ICT Services advies en realisatie van totaal-oplossingen in automatisering

  t Automotive inbouw, installatie en service op locatie met eigen gecertifi ceerde monteurs.

  www.micpoint.nl

  *HttP://WWW.AutOLEASEWErELD.NL/NIEuWS/1/5906-LOGICx_MEt_MICPOINt_IN_AutODELEN

  Wij denken voor de klanten van onze klanten. Zo voegen we waarde toe.

  Daniel Mens, Sales en Marketing Directeur Micpoint:

  advertorial

 • Gem. brandstofverbruik CNG 3,6 kg/100 km (27,7 km/kg), CO2-uitstoot 88 g/km. Gem. brandstofverbruik 3,9 - 5,0 (20,0 - 25,6 km/l), CO2-uitstoot 104 - 117 g/km. *Netto bijtelling per maand o.b.v. 42% inkomstenbelasting.

  Op het eerste gezicht zijn het typische Audi modellen: sportief, premium en modern. Binnenin verbergen ze echter bijzondere technologien die samen de auto nog zuiniger maken. De ultras van Audi en de Audi A3 Sportback g-tron beschikken over motoren met een gunstig verbruik en een lage uitstoot. Dit betekent ook een gunstige netto bijtelling. Ervaar de Audi ultra modellen en Audi A3 Sportback g-tron bij uw dealer of kijk op audi.nl.

  Nog meer Nog meer Nog meer Audis met Audis met Audis met

  minder minder minder bijtellingbijtellingbijtelling

  20% bijtelling

  14% bijtellingModel Bijtelling per maand*

  Audi A3 ultra vanaf 130,-

  Audi A3 Sportback g-tron vanaf 142,-

  Audi A4 ultra vanaf 265,-

  Audi A5 ultra vanaf 307,-

  Audi A6 ultra vanaf 428,-