Cocreatie in de zorg - PwC · PDF file Cocreatie in de zorg Verslag van de cocreatie-sessie in...

Click here to load reader

 • date post

  02-Oct-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Cocreatie in de zorg - PwC · PDF file Cocreatie in de zorg Verslag van de cocreatie-sessie in...

 • Cocreatie in de zorg Verslag van de cocreatie- sessie in Utrecht, op 9 februari 2015

  Achmea, Philips, Vodafone, UMC Utrecht en PwC

  www.pwc.nl

 • PwC | Cocreatie in de zorg 2PwC | Cocreatie in de zorg

  Voorwoord 2

  Actieplan gezondheid 3

  Technologische toepassingen 3 Psychologie van de beslissing 4 Vergroten van bewustzijn 4

  Denkrichtingen van de cocreatie 5

  Vijf patiëntprofielen 5 Gezond en vitaal – Welcome to my City 6 Preventieve aanpak – Mijn gezonde gemeenschap 7 Nieuwe patiënt – Hartstocht 8 Geen intentie om leefstijl te veranderen – Advies op maat 9 Actief re-integreren – Cees-manager 10 Contact 11

  Met verschillende partijen van gedachten wisselen is een eerste stap in succesvolle innovatie. Vanuit dat idee vond op 9 februari 2015 een cocreatie-sessie plaats met 25 mensen van Achmea, Philips, Vodafone, UMC Utrecht en PwC.

  Het vraagstuk dat op tafel lag, was hartfalen – een veelvoorkomend medisch probleem dat naast persoonlijk leed ook veel economische schade met zich meebrengt.

  Hartfalen houdt vaak verband met een ongezonde levensstijl. Voor een innovatieve aanpak voor het voorkomen, diagnosticeren en monitoren van hartfalen zijn daarom ook partijen buiten de gezondheidszorg nodig. Des te meer reden voor deze vijf partijen om in cocreatie tot inspirerende ideeën te komen.

  De volgende mensen namen deel aan de cocreatie-sessie: Werkgroep patiënt 1 (Gezond en vitaal) Jeroen Kemperman, Achmea Leon van der Vorst, Philips Wouter Jansen, PwC Cindy Veenhof, UMC Utrecht Alfo Mulder, Vodafone

  Werkgroep patiënt 2 (Preventieve controle) Bas Geerdes, Achmea Jorn op den Buijs, Philips Martijn Roos, PwC Jiska de Wit, UMC Utrecht Max Kranendijk, Vodafone

  Werkgroep patiënt 3 (Nieuwe patiënt) Mirande Groener, Achmea Steffen Pauws, Philips Valérie Swagemakers, PwC Rosalie Witjas, PwC Folkert Asselbergs, UMC Utrecht Emma Rainford, Vodafone

  Werkgroep patient 4 (Re-integrerende patiënt, geen intentie om leefstijl aan te passen) Jennifer op ’t Hoog, Achmea Tamar Weenen, Philips Steven Schotanus, PwC Jaap Trappenburg, UMC Utrecht Paul Hulscher, Vodafone

  Werkgroep patient 5 (Re-integrerende patiënt, sterke wil om volgend event te voorkomen) Saskia van Geene, Achmea Murk Westerterp, Philips Maarten Broekhuizen, PwC Kim Wagenaar, UMC Utrecht Joost Noteboom, Vodafone

  VoorwoordInhoudsopgave

 • PwC | Cocreatie in de zorg 3

  Actieplan gezondheid

  In Nederland overlijden dagelijks meer dan honderd mensen aan hart- en vaatziekten. En wereldwijd heeft elke twee seconden iemand een hartinfarct, aldus cardioloog en wetenschapper dr. Leonard Hofstra in zijn openings- presentatie. Een hartinfarct kan leiden tot hartfalen: een verminderde pompfunctie van het hart. De toestand van het hart wordt sterk beïnvloed door leefstijl – voeding, beweging, roken, slaap en stress. Om de leefstijl positief te beïnvloeden, formuleerde Hofstra een aantal criteria.

  Technologische toepassingen Eén op één coaching voor een gezondere levensstijl is enorm kostbaar. Technologie kan een belangrijke rol spelen in het betaalbaar opschalen van initiatieven om gezonde leefstijl te bevorderen. Het ‘internet of things’ zal leiden tot steeds slimmere apparaten – denk aan een fitbit-achtige armband of een chip in de kraag van het overhemd. Deze ‘things’ zullen via internet permanent data afgeven over iemands gezondheidstoestand en tips teruggeven om de levensstijl te verbeteren. Dit soort technologie zal in de toekomst door kunstmatige intelligentie steeds meer gaan reageren op het gedrag van de gebruiker. Het risico bij technologische toepassingen is volgens Hofstra dat we niet verder komen dan ‘one trick pony’s’ – een gadget die korte tijd in de belangstelling staat is nog niet een alomvattende aanpak van gezondheidsrisico’s.

  Hoe gezond zijn wij zelf eigenlijk? In zijn openingspresentatie vroeg dr. Leonard Hofstra de deelnemers om een online test in te vullen van Mijn Cardiovasculaire Leefstijl Interventie Coach, op www.mijnclic.nl/onlinetest. De test geeft op basis van antwoorden over leefstijl inzicht in de risico’s op hart- en vaatziekten.

  De twintig vragen gaan over hoeveel groenten en fruit men eet, lichamelijke activiteit, roken en alcoholgebruik, stress en medische achtergrond. De verzamelde resultaten van de aanwezigen gaven een gezond beeld: er bleek gemiddeld 6% risico op hart- en vaatziekten in de komende tien jaar. Een percentage onder de 10% geldt als gezond.

  Superior doctors prevent the disease. Mediocre doctors treat the disease before evident. Inferior doctors treat the full-blown disease.

  - Huang Dee Nai-Chang - (2.600 BC 1st Chinese Medical Text)

 • PwC | Cocreatie in de zorg 4

  Psychologie van de beslissing Het gezonder maken van de omgeving is een ander actiepunt van Hofstra, omdat veruit het grootste deel van ons gedrag onbewust gestuurd wordt. Wie grijpt er nooit eens gedachteloos naar het snoepgoed bij de kassa? Onderzoek naar hoe mensen precies beslissingen nemen, is belangrijk om het gedrag te beïnvloeden. Waardering en beloning voor goed gedrag lijken vooralsnog bij veel mensen een positief effect te hebben.

  Dit ‘nudging’ is bijvoorbeeld in Zuid-Afrika toegepast door zorgverzekeraar Discovery in een puntenspaarsysteem, waarin verzekerden punten verdienen voor gezond gedrag zoals sporten en bij aanschaf van gezonde voeding en sportartikelen. De punten geven een fikse korting op leuke producten die verband houden met inspanning, ontspanning en voeding. Denk bijvoorbeeld aan korting op je sportabonnement, nieuwe Nike’s of op een vliegreis voor een weekendje weg.

  Vergroten van bewustzijn Hofstra stelt dat een aanpak voor hartfalen gericht moet zijn op de meerderheid van de populatie voor voldoende effect, terwijl adviezen (zeker voor groepen met hoger risico) liefst zo persoonlijk mogelijk zijn. Zo leeft iemand die gezond eet, sport en goed op gewicht is vaak in de veronderstelling niet tot de risicogroep te horen, terwijl veel stress en slechte nachtrust ook van invloed zijn. Educatie en het vergroten van bewustzijn is volgens Hofstra het overkoepelende actiepunt voor het verbeteren van levensstijl. Als men niet goed is geïnformeerd, zal ongezond gedrag niet zomaar veranderen.

  Superior doctors prevent the disease. Mediocre doctors treat the disease before evident. Inferior doctors treat the full-blown disease.

  - Huang Dee Nai-Chang - (2.600 BC 1st Chinese Medical Text)

 • PwC | Cocreatie in de zorg 5

  Denkrichtingen van de cocreatie

  Vijf patiëntprofielen 1. Gezond en vitaal (18-21 jaar, hoog opgeleid) 2. Preventieve controle (35-40 jaar, laag opgeleid,

  gezondheidsrisico door overgewicht) 3. Nieuwe patiënt (heeft onlangs infarct gehad) 4. Re-integrerende patiënt (geen intentie om levensstijl

  aan te passen) 5. Re-integrerende patiënt (sterke wil om volgend event

  te voorkomen).

  Yosef Safi Harb van gamemaker Happitech was ook aanwezig in het gebouw van UtrechtInc voor een andere bijeenkomst. Toen hij ontdekte dat hartfalen het onderwerp was van de cocreatie, hield hij een spontane pitch over zijn mobile game Skip a Beat.

  Skip a Beat is de eerste mobile game ter wereld waarin de speler speelt met zijn of haar hartslag. De speler houdt de wijsvinger tegen de camera van de mobiele telefoon, waarna de hartslag gemeten wordt. In de game laat de speler een kikker springen om allerlei vliegende obstakels te vermijden. Als de hartslag onder controle blijft, worden extra punten verzameld.

  Wordt de hartslag hoog door de spanning van het spel? Dan groeit de kikker, waardoor het ontwijken van obstakels nog moeilijker wordt, en meer stress ontstaat.

  De game heeft op nummer 1 gestaan in de Apple app store en het spel werd besproken in Der Spiegel. Door oefening kan de speler leren om de hartslag onder controle te houden. De game maakt mensen op een speelse manier bewuster van de controle over hun lichaam. Gamemaker Happitech is nog op zoek naar partners in de medische wereld, om meer informatie te kunnen bieden op basis van de gemeten hartslagdata.

  Game ‘Skip a Beat’ maakt speler bewust van hartslag

  In aanloop naar de cocreatie-dag is een classificatie gemaakt met vijf patiëntprofielen. Deze profielen zijn toegewezen aan vijf werkgroepen met deelnemers van elke instelling. Elke werkgroep analyseerde het patiëntprofiel en brainstormde over een aanpak voor het voorkomen, diagnosticeren en monitoren van hartfalen. Door een zorginstelling en een verzekeraar samen te brengen met een technologie- en telecombedrijf, inspireerden men elkaar vanuit verschillende perspectieven. PwC’ers faciliteerden de bijeenkomst en namen deel aan de werkgroepen. Op de bijeenkomst waren ook twee hartpatiënten uitgenodigd bij wie de deelnemers hun ideeën konden toetsten. Bij de plenaire sessies presenteerden de groepen hun plannen met enthousiasme en een gezonde dosis competitie. Op flip- overs en in PowerPoint-presentaties werden binnen een paar uur interessante denkrichtingen neergezet.

 • PwC | Cocreatie in de zorg 6

  Gezond en vitaal – Welcome to my City De thema’s zorg en preventie sluiten volgens werkgroep een niet aan op de groep hoogopgeleide jongeren. Om deze groep te bereiken, wil de werkgroep de nadruk leggen op lifestyle: gezond leven leidt tot er goed uitzien en erbij horen. Leuke vrienden hebben, geluk en liefde zoeken, en geld besparen, dat zijn thema’s die bij deze doelgroep spelen.