Clubnieuws 2 - 2014

44
Clubnieuws 2 2014 Golfclub Anderstein Jeugd op Anderstein Anderstein in de NGF competitie Golfweek 2014

description

Anderstein, Clubnieuws

Transcript of Clubnieuws 2 - 2014

Page 1: Clubnieuws 2 - 2014

Clubnieuws 2 2014

Golfclub Anderstein

Jeugd op Anderstein

Anderstein in de NGF competitie

Golfweek 2014

Page 2: Clubnieuws 2 - 2014

you're welcomesince 1928

Page 3: Clubnieuws 2 - 2014

Uit de inhoud

December 2014Het volgende nummer verschijnt in december 2014Kopij graag vóór 14 november 2014 inleveren!

Leden werven ledenVeranderende golfwereld 6

Interview met...Reza Chand 12

Opleiding Jeugd op Anderstein 14

Verslag van de golfweek 2014 19

Golfclub AndersteinOpgericht 21 juni 1986

AdresWoudenbergseweg 13A3953 ME Maarsbergenwww.golfclubanderstein.nl

ClubmanagerK.G.M. Eliëns0343 – 431330 - keuze 2

Receptie0343 – 431330 - keuze 1

BankrekeningF. van Lanschot Bankiers N.V.IBAN: NL73FvLB0699360846

Golfshop0343 – 431560

GolfschoolM. Martens, head–professional0343 – 43133006 – 53883535

RestaurantG. Verbeek-van Os0343 – 431749

BestuurG.J. van de Groep, voorzitterH. van Gorkum, secretarisR.J. Feenstra, penningmeesterJ.M. van Rees, baancommissarisR.M.C. van Lieshout-StarrenburgE. Stadermann

Redactie ClubnieuwsA.C. Hoog-Kuiper, voorzitterE.M. Hasselaar-van RossumJ.S. Roodbol-de SchipperT.W.J. SchulpenP.G. Weulen Kranenberg

Opmaak, lithografie, drukVandenberg | Concept, Design & Printmedia, Maarn

UitgaveTweede uitgave 2014

E-mailTeksten: [email protected]'s: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor artikelen naar een volgend nummer te verplaatsen en/of in te korten.

Voor het beëindigen van uw lidmaatschap dient u drie maanden van te voren op te zeggen.

Golfclub Anderstein 3

Page 4: Clubnieuws 2 - 2014

Voorzitterswoord De zomereditie van ons clubnieuws staat vooral in het teken van Leden-Werven-Leden. In mijn eerste voorzitterswoord dit jaar gaf ik al aan dat we in mei een pakket aan maatregelen zouden presenteren, omdat we als vereniging moeten anticiperen op de veranderingen in de golfmarkt. Het verlagen van het entreegeld naar € 0,- en het bieden van een proeflidmaatschap heeft in juni al zo’n 30 nieuwe leden opgeleverd die van één van de mogelijkheden gebruik hebben gemaakt.

Natuurlijk heeft het onze voorkeur om het aantal reguliere leden weer op het gewenste niveau te krijgen, maar we verwachten dat proefleden na een jaar, of soms al eerder, zo enthousiast worden over Anderstein, dat ze besluiten om definitief lid te worden. Verderop in dit clubnieuws vindt u een artikel waarin nader staat omschreven wat we met elkaar in de ALV van mei hebben besloten.

Belangrijk is dat we ons moeten realiseren dat we met elkaar aan de slag moeten om weer een gezond ledenpeil te krijgen. Uiteraard communi-ceert de Marketing & Communicatie commissie pro actief richting de potentiële golfers dat er aantrekkelijker mogelijkheden zijn voor een lid-maatschap van GC Anderstein, maar eigenlijk bent u als lid onze beste referent. U kunt aan vrienden en familie melden dat de drempel tot lidmaatschap lager is geworden en dat de kans om lid te worden aanmerkelijk groter is dan in het verleden. Anderstein heeft niet alleen een schitterende 27 holes golfbaan te bieden, maar natuurlijk ook een fantastisch verenigingsleven. Alleen al 890 deelnemers tijdens onze golfweek eind juni zijn hier een goed voorbeeld van.

Uitgedost, bepakt en bezakt

met koek en zopie trok een

legioen aan teams te velde

Als ik zojuist aangaf dat we met ons allen aan de slag moeten, dan is de Golfweek daar een prachtig voorbeeld van. Een jaarlijks terugkerend fantastisch evenement waar we als Andersteiners bijzonder trots op mogen zijn. Natuurlijk komt een groot woord van lof toe aan de Golfweek-commissie, maar zonder leden zou de Golfweek nooit zo’n succes kunnen zijn. Tijdens de Golfweek zijn ontzettend veel commissies, leden, andere

partijen en horeca actief om er een bijzonder evenement van te maken. Dat een ieder daarin is geslaagd, blijkt onder meer uit de vele blijken van waardering die gaandeweg de week zijn uit-gesproken. Het aantal teams tijdens de team-wedstrijd geeft ook al aan dat in feite iedereen deel wil uitmaken van dit spektakel. Uitgedost, bepakt en bezakt met koek en zopie trok een legioen aan teams te velde. Het was een gedenk-waardige dag.

Tijdens de tweede Ledengastendag hebben ook niet-leden Anderstein kunnen ontdekken. Onder het mom van 'Ontdek Anderstein' was onder auspiciën van de Verenigingscommissie een

Golfclub Anderstein4

Page 5: Clubnieuws 2 - 2014

speciale golfdag georganiseerd. Zo'n kleine veertig golfers waren van de partij en werden op buitengewoon gastvrije wijze onthaald op onze vereniging. De reacties waren enthousiast en het wachten is nu op het plukken der vruchten van deze dag, hetzij in de vorm van proeflidmaat-schappen hetzij in de vorm van de keuze voor een regulier lidmaatschap.

U leest het al… er wordt op alle fronten van alles in het werk gesteld om Golfclub Anderstein posi-tief in de markt te zetten. En zo hoort het ook.

Voor het overige kan ik u melden dat er van alles aan wordt gedaan om het golfen en het golfleven op Anderstein tot een maximaal plezier te maken. De greenkeepers maken vele uren om de baan voor een ieder in topconditie te hebben en te houden en de leden van de Baancommissie zijn dagelijks met een wakend oog in de baan aan-wezig om de puntjes op de 'i' te zetten. Al met al ben ik van mening dat we de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts hebben gezet. Als leden kunnen we daar natuurlijk ook ons steentje nadrukkelijk aan bijdragen. Ik heb al diverse

keren opgeroepen om pitchmarks op de greens te herstellen, ook al zijn die niet van u. Ik durf voorzichtig op te merken dat mijn oproepen resultaat hebben, omdat het er op lijkt dat onze greens minder pitchmarks hebben. Zal het dan toch lukken…?

Members get members

Verder in het clubnieuws kunt u nog lezen over 'Leden-Werven-Leden'… Ik vraag graag uw aandacht voor deze materie, omdat het bloeien van Anderstein een zaak is voor én van ons allen. Zonder uw hulp is het voor het bestuur en de commissies haast ondoenlijk om ons leden-bestand weer op een gezond peil te krijgen.

Graag sluit ik daarom af met een nadrukkelijk verzoek om met alle leden hard te werken aan het 'Leden werven Leden' principe.

Gertjan van de GroepVoorzitter GC Anderstein

Golfclub Anderstein 5

Page 6: Clubnieuws 2 - 2014

Om ook in de toekomst een financieel gezonde vereniging te kunnen blijven, hebben we wel een voltallig ledenbestand nodig. De financiële drempel om lid te worden van onze vereniging bleek voor velen (te) hoog. Daarom heeft het bestuur de ALV gevraagd in te stemmen met het verlagen van het entreegeld naar € 0,- en het instellen van het proeflidmaatschap van één jaar voor maximaal honderd mensen.Natuurlijk is ook de aanschaf van het certificaat een drempel, zeker als je nog niet zeker weet of je echt wel lid wil zijn van Anderstein. Aan de waarde van het certificaat wil het bestuur niet tornen, omdat die € 4.000,- de daadwerkelijke waarde van het certificaat vertegenwoordigt. Het bedrag vertegenwoordigt uw aandeel in het eigendom van de baan en overige bezittingen en geeft een speelrecht garantie tot 2037. Mocht het pachtcontract in 2037 niet verlengd worden, dan heeft de verhuurder (de familie van Beuningen) de verplichting om de aandelen tegen 70% van de dan geldende vervangingswaarde terug te kopen. De waarde is door deze constructie een zekere financiële waarde. Het bestuur voelt zich gesterkt door de acclamatie waarmee de ALV akkoord is gegaan. De maatregelen hebben al direct meet-baar succes opgeleverd: er hebben zich in de eerste zes weken na de ALV al ruim 30 proef- en nieuwe leden aangemeld!

Wat betreft

kwaliteit van de baan,

speelruimte en

bruisend clubleven,

zijn we zeker concurrerend

Leden-Werven-Leden (LWL)Naast deze financiële – drempelverlagende – maatregelen moeten we natuurlijk ook actief zijn in het benaderen van onze potentiele nieuwe leden. De meest directe manier is dat u als lid in uw omgeving golfers enthousiast maakt om naar Anderstein te komen: "Leden-Werven-Leden". Daarnaast zorgt de Marketing en Communicatie-commissie er voor dat Anderstein regelmatig in de lokale pers komt om de buitenwereld te laten merken dat onze vereniging bruist. De eerste LWL actie was tijdens de Golfweek. Eind juni gingen 40 potentiele leden onder bege-leiding van enthousiaste Andersteiners de baan in. Zij hebben allemaal ontdekt hoe leuk het er is en we verwachten dat daar ook nieuwe (proef-)leden uit voort zullen komen.

Veranderende golfwereldNu de golfmarkt veranderd is (meer golfbanen om uit te kiezen en minder mensen die een clublidmaatschap ambiëren), moeten we concurrerend zijn met andere banen om golfers te verleiden lid te worden van onze vereniging. Wat betreft kwaliteit van de baan, speelruimte en bruisend clubleven, zijn we zeker concurrerend. Op financieel gebied bleken we helaas onvoldoende concurrerend ten opzichte van ons omringende golfclubs.

Golfclub Anderstein6

Page 7: Clubnieuws 2 - 2014

De tweede LWL actie is op 20 september 2014. Dan organiseren we een leden-werven-nieuwe-ledengastendag. U kunt mensen die misschien wel lid willen worden, uitnodigen om die dag naar Anderstein te komen en met u mee te doen aan een individuele Stableford of Strokeplay wedstrijd, een gezelligheids-teamwedstrijd of een clinic.

Kent u vrienden, buren of familie waarvan u weet dat zij misschien wel op Anderstein (proef)lid willen worden?Nodig hen dan van harte uit voor 20 september 2014 of interesseer hen direct voor het proef-lidmaatschap. Het gaat namelijk hard met de inschrijvingen.

Een overzicht van de drempelverlagende maat-regelen zoals die tijdens de ALV van 27 mei 2014 zijn aangenomen:

Voor het reguliere lidmaatschap van GC Ander-stein is het entreegeld op € 0,- gesteld. Tevens is de mogelijkheid van een proeflid-maatschap ingesteld. Het proeflidmaatschap houdt het volgende in:- Het proeflidmaatschap is eenmalig voor

één jaar, per de eerste van de maand- De contributie is € 200,- hoger dan die van een

gewoon lidmaatschap A (€ 1050,- voor 2014)- Het proeflid hoeft niet te worden voorgedragen- Er is een kennismakingsgesprek met de

Commissie Nieuwe Leden dat tevens dient om kandidaat (proef)leden wegwijs te maken binnen de vereniging

- Tussentijds overstappen van het proef-lidmaatschap naar een definitief lidmaatschap is mogelijk per de eerste van iedere maand

- Het proeflid heeft geen stemrecht of het recht om nieuwe leden voor te dragen

- Het proeflidmaatschap geldt niet voor leden, oud-leden en oud-proefleden

Voor een regulier lidmaatschap geldt wel dat men verplicht is een certificaat van aandeel te kopen (€ 4.000,-).

Golfclub Anderstein 7

Page 8: Clubnieuws 2 - 2014

Zondagcompetitie: Heren 3 en Heren 5 kampioenDames 1 heeft zich keurig gehandhaafd in de eerste klasse. Helaas is Dames 2 gedegradeerd naar de reserve derde klasse: volgend jaar beter!Heren 1 en 2 hebben in respectievelijk de tweede klasse en reserve derde klasse goed meegedaan en zijn beide op de middelste plaats geëindigd. Heren 3 is een nieuw samengesteld jong selectieteam dat onder de deskundige leiding van Martine Martens en vooral van Jan-Willem van Hoof de verwachtingen ruimschoots heeft waargemaakt met vier ruime overwinningen en promotie naar de derde reserveklasse.Heren 3 heeft samen met Heren 1 en 2 vooraf-gaand aan de competitie een weekend geoefend op de golfbanen rond Le Touquet Paris Plage.Heren 4 heeft zich weten te handhaven in de vijfde klasse. Op de Amsterdam Old Course, dat op de schop ligt en in erg slechte staat is, werd tussen zwemmende eendjes op de fairway, gewonnen met 16-2 op de laatste competitiedag. Heren 5 is hersteld na de misstap van vorig jaar en weer gepromoveerd naar de reserve vierde klasse. Heren 6 en 7 zijn gebleven waar ze waren: de zesde klasse. Heren 7 eindigde helaas slechts op de laatste plaats.

Dames 1 heeft zich

keurig gehandhaafd

in de eerste klasse

Dinsdag Dames handhaven zichOp dinsdag hebben alle teams zich gehandhaafd in hun poule. Dames 1 met captain Emily van Dedem wist zich op de laatste dag nipt te hand-haven in de eerste klasse met twee gewonnen wedstrijden verschil.Dames 2, met captain Miep Kolff, vorig jaar gepromoveerd naar de eerste klasse, wist zich ook knap te handhaven.Dames 3 en 4 deden het rustig aan in de tweede klasse. Het plan om van Dames 1 een selectieteam te maken wordt nog niet breed ondersteund door de dames. De sfeer in de teams is prima en men kent elkaar goed, veelal een aantal jaren. Dat gaat in 2015 dus nog niet gebeuren, maar wellicht in de jaren daarna.

Anderstein in de NGF-competitie Dit jaar namen 30 teams van Golfclub Anderstein weer deel aan de competitie van de Nederlandse Golf Federatie. Hieronder bevonden zich drie jeugdteams waarvan de spelers 21 jaar en jonger zijn. Inmiddels is de competitie voltooid en kunnen we de balans van de prestaties van de Andersteinteams opmaken.

Golfclub Anderstein8

Page 9: Clubnieuws 2 - 2014

Donderdag Dames Senioren: Dames 4 kampioenHet eerste team handhaafde zich in de derde klasse, maar dames 2 degradeerde hieruit.Dames 4 heeft daarentegen uitstekend gepres-teerd en promoveert naar de derde klasse. Dames 3 en 5 blijven in respectievelijk de vierde en vijfde klasse.De handicapverschillen bij de Dames Senioren-teams zijn bij alle vijf teams erg groot. Ook hier gaan we kijken of er animo is om een selectieteam te vormen met de lagere handicappers. Het baart de commissie zorgen dat de bereidheid om minder goed bekende speelsters op te nemen in een team niet altijd aanwezig is. Dit speelt kennelijk een grotere rol dan de wens om een competitief team op te stellen.

Vrijdag Heren Senioren: Heren 1 gedegradeerdHeren 1 heeft het jammer genoeg niet gered in de tweede klasse. De promotie bij keuze was net een stapje te veel en het team keert weer terug naar waar het vorig jaar was geëindigd.Alle andere vrijdagteams handhaafden zich op hetzelfde niveau.Het nieuwe dubbel negen team, het negende Heren Seniorenteam, eindigde als laatste in de poule. Vorig jaar werd in de dubbelnegen nog met handicap verrekening gespeeld, maar dat is dit jaar komen te vervallen waardoor het wat lastiger is voor een nieuw team.

Jeugdcompetitie: tweede, vijfde en derde plaatsHet eerste jeugdteam heeft prima gepresteerd met een tweede plaats in de vierde klasse; helaas door wat pech net geen kampioen; volgend jaar gaan we proberen om voor team 1 een hogere klasse aan te vragen. Anderstein 2 had het moei-lijker en werd laatste in dezelfde vierde klasse.Lichtpuntje is dat de laatste twee wedstrijden met het kleinst mogelijke verschil (13-11) werden verloren. Dit team heeft het zwaar gehad, maar het was een leuk en leerzaam jaar. Vooral voor de twee personen die dit jaar voor het eerst Match-play speelden.Het derde team hield goed stand in de dubbel-negen competitie in de eerste klasse met een derde plaats. Dit team is voor een groot gedeelte opleidingsteam en heeft onze verwachtingen overtroffen, ook gezien de nodige blessures.De teams hebben de competitie afgesloten met een leuk uitje: paintballen en een BBQ.

Samenvattend kunnen we constateren dat er weer met veel enthousiasme en met wisselend succes door jong en oud aan de competitie werd deelgenomen.

Het derde team is

voor een groot gedeelte

opleidingsteam en heeft

onze verwachtingen overtroffen

2015: de voorbereiding is gestartVelen maken zich zorgen over de aangekondigde veranderingen van de competitie in 2015. In onze ogen is dat niet terecht, want de gevolgen voor Anderstein zijn beperkt.

De automatische indeling van het eerste Dames- en Herenteam (zondag) in de standaard afdeling wordt opgeheven. Er zijn immers clubs die geen team kunnen opstellen dat 36 holes wil of kan spelen. Een club kan er dus voor kiezen om het

Dames Senioren Anderstein 4, vlnr: Charlotte van Beuningen, Hanneke Keur, Ingrid Bockwinkel, Will de Bruijn, Anneke Roodbol, Joanne Gaines.

Golfclub Anderstein 9

Page 10: Clubnieuws 2 - 2014

eerste Dames- en/of Herenteam in de Reserve Afdeling in te schrijven.In alle 27-holes competities wordt de spelvorm Fourball-Betterball in de ochtendronde (9 holes) vervangen door Greensome. Twee redenen liggen hier aan ten grondslag. Het speelt sneller (wens van de clubs) en captains kunnen nu volledig zelf de opstelling van de paren kiezen. De handicaplimiet voor deelname aan de NGF Competitie wordt voor alle competities verhoogd naar EGA Exact Handicap van 36,0. Dit impli-ceert dat clubs een grotere keuze hebben om leden aan de competitie te laten deelnemen.In geen enkele klasse wordt met handicap-verrekening gespeeld dus ook niet in de Dubbel Negen Competitie. In de toekomstige 18 holes Competitie zullen verschillende klassen komen. De resultaten over 2014 vormen uiteraard de basis voor de herindeling voor 2015.

De bestaande opzet (Dames en Heren) met een Standaard en een Reserve Afdeling wordt verlaten.Voor elke competitie, te weten de Dames, Heren, Dames Dinsdag, Dames Senioren en Heren Senioren worden twee of drie onafhankelijke 'competitiegebouwen' opgetrokken, nl. 36 holes, 27 holes en 18 holes. Elke deelnemende vereniging (lees elk team) kan zelf kiezen in welke competitie men wil spelen. De verwachting is dat de Senioren niet voor de 36 holescompetitie gaan kiezen en dat er op Donderdag en Vrijdag dus alleen 18 en 27 holes competities zullen worden ingedeeld. Om een goede competitie te kunnen organiseren, is regionale indeling een must. Daarom zal er in

'kleinere meer recreatieve competities' geen splitsing gemaakt worden in standaard- en reserve klasse; ook de speeldagen en periodes blijven onveranderd.

De Matchplay spelformats wijzigen niet ten opzichte van dit jaar:- 36 holes: 18 holes Foursome 18 holes Single- 27 holes: 9 holes Greensome 18 holes Single- 18 holes: 18 holes Single volgens Dubbelnegen

systeemDe aanmelding voor de selectieteams in de com-petitie 2015 is inmiddels geopend op de website van Anderstein. De gegadigden hebben daar per mail bericht van ontvangen. Om voor een plaats in één van de teams in aanmerking te komen kan men zich tot uiterlijk 19 augustus via de Andersteinsite aanmelden onder competitie­commissie submenu Competitie 2015 selectie­teams. Mocht u om welke reden dan ook geen bericht hebben ontvangen dan kunt u zich ook aanmelden als u inmiddels aan de selectiecriteria voldoet: deze zijn ook op de site te vinden onder hezelfde menu. Na de aanmeldingstermijn gaat de technische commissie zich buigen over de opstelling van de selectieteams.Voor de niet-selectieteams is de aanmelding van 20 augustus tot 1 oktober.In november wordt de samenstelling van de teams op de Andersteinwebsite gepubliceerd onder Competitiecommissie.

De Competitiecommissie

Golfclub Anderstein10

Page 11: Clubnieuws 2 - 2014

Maar genoeg daarover, de heren zijn inmiddels voldoende door het stof gegaan en richten zich opnieuw op de revanche volgend jaar. Met onze pro Jan-Willem als trainer en mental coach kan het bijna niet mis gaan, al blijven de dames onder leiding van Martine natuurlijk een formidabele tegenstander!

Tot de volgende Battle zal het familiegevoel op Anderstein weer de boventoon voeren, zoals dat er vanaf de begindagen van de club is geweest. Toen velen met het hele gezin lid werden en de schouders eronder zetten om Anderstein uit te bouwen tot een golfvereniging en golfbaan om trots op te zijn. Momenteel denken we er binnen het bestuur hard over na hoe we het concept familiegolf op Anderstein vorm kunnen geven, om te stimuleren dat families/gezinnen als van-zelfsprekend van generatie op generatie lid zijn van de club. Niet alleen omdat het de generaties bindt en plezier verschaft, maar ook om de continuïteit van onze vereniging (en de golfsport in verenigingsverband) te waarborgen. Want wie zijn op de lange termijn de leden van Anderstein, wie gaan de club besturen, de baan op peil houden, de wedstrijden organiseren, de tuin onderhouden, de marshaldiensten draaien, de clubkampioenschappen winnen en de eer van Anderstein hoog houden in de competitie?

Onze kinderen en kleinkinderen zijn de golfers van de toekomst. Omdat de meeste kinderen niet vanzelf met de golfsport in aanraking komen, zoals met voetbal en hockey wel het geval is, is het aan ons om hen hier al op jonge leeftijd mee in contact te brengen. Hoe vaak hebben u en ik niet verzucht dat wij nu vast en zeker single han-dicappers zouden zijn als wij al als kind de kans hadden gehad om te gaan golfen? Wat let u dus om in deze rustige vakantieperiode of op een ander moment eens met uw kind, kleinkind, neefje, nichtje, richting Anderstein te gaan voor de eerste schreden op het golfpad? Met spelletjes

op de drivingrange, puttinggreens, practice area en, als de bal eenmaal redelijk geraakt wordt, tegen een kleine fee op de oefenholes (met een tee onder de bal) zult u beiden genoeglijke uur-tjes beleven, waar nog vaak over nagepraat zal worden. Mijn dochter heeft het na 7(!) jaar nog steeds over de bogey die zij die allereerste keer maakte op oefenhole 3 en over de heerlijke tosti die haar beloning was. En over hoe mooi Ander-stein toch is, ook een kind beleeft daar plezier aan.

Onze kinderen en kleinkinderen

zijn de golfers van de toekomst

Mocht het golfvirus hebben toegeslagen, op 5 oktober a.s. organiseert de Golfacademie Anderstein een open jeugdclinic, wellicht leuk om cadeau te doen? Meer daarover elders in dit blad. Lees ook eens het artikel over de jeugd-opleiding, waarin het spelenderwijs leren cen-traal staat. Onze Golfacademie werkt volgens de modernste methoden en nieuwste inzichten, met uitstekende resultaten. Er is bij ons altijd plaats voor nieuwe jeugdleden van elk niveau en een prima begeleiding van talenten. Over speciale activiteiten en andere zaken in het kader van familiegolf houden wij u uiteraard op de hoogte.

Renee van Lieshout

In de Pen schrijven leden over wat hen bezig houdt en waar zij mee bezig zijn. De Pen wordt iedere keer doorgegeven door de laatste schrijver. Misschien bent u wel de volgende Penvoerder!

In de penIt’s all in the familyDe pen kwam tot mij via een zeer betrokken Anderstein heer die vond dat deze rubriek toe was aan een vrouwelijke inbreng en dat kon ik als kersvers lid van het sterkste geslacht natuurlijk onmogelijk weigeren. Wij dames kennen onze plicht!

Golfclub Anderstein 11

Page 12: Clubnieuws 2 - 2014

Op zijn vierde jaar kwam hij met zijn ouders en vier zussen vanuit Paramaribo naar Nederland en al snel bleek er een ondernemer in hem schuil te gaan. Op het Gymnasium begon hij met het schrijven van computer programma's en toen hij in Rotterdam bedrijfseconomie studeerde, startte hij een eigen ICT bedrijf. Dat ging zo goed, dat hij besloot zijn studie op te geven en zijn bedrijf verder uit te breiden. Zo ontstond HI-Tech, een eenmansbedrijf met vele opdrachten op het gebied van automatisering. Via een buitenlandse partner rolde hij in de self storage business, een sterk groeiende bedrijfstak op het gebied van opslag van goederen door particulieren. In Nederland zijn de bekendste Shurgard en Citybox. In Europa zijn er ruim 2500 en in de Verenigde Staten ruim 35.000 vestigingen van self storage units. Amerikanen veranderen gemakkelijk van woonplek, soms slechts voor enkele maanden en zijn gewend hun spullen dan ergens veilig op te slaan. Dat kan logistiek inge-wikkeld worden en vergt hoogwaardige IT onder-steuning. In Nederland begint deze mobiliteit ook steeds groter te worden en floreert de bedrijfstak.

Maar klanten willen meer ondersteuning op IT gebied en ook dat levert HI-Tech. Alles via de cloud, een concept dat Reza al vijftien jaar geleden hanteerde. Iedere klant kan op ieder moment waar ook ter wereld toegang krijgen tot de dataruimte die HI-Tech ter beschikking stelt.

Het bedrijf groeit door mond op mond reclame. Er is nog nooit geadverteerd en er is geen web-site. Hij is dan ook geen bedrijfslid. Met 5 werk-nemers kan Reza het werk prima aan. De klanten krijgen maatwerk, worden in de watten gelegd en blijven komen.

Waarom golfen op Anderstein?Op de vraag hoe een Woerdenaar op Anderstein terecht komt, kwam direct een duidelijk antwoord. Reza kreeg 8 jaar geleden suikerziekte en moest van zijn huisarts meer gaan bewegen. Golf werd het advies en hij werd lid van de Nieuwegeinse golfclub, waar hij binnen twee jaar handicap 18 bereikte. Hij raakte verslingerd aan het spelletje en tijdens een trip naar Glenaegles in Schotland ontmoette hij enkele Anderstein leden, waaronder Erik van den Berg en Gertjan van de Groep, die hem overhaalden om lid van Anderstein te worden. En daar heeft hij nooit spijt van gehad. Het is een fantastische club met een prachtige baan. Intussen is zijn jongste zoon ook lid, terwijl de oudste zich meer op hockey blijft richten.

Omdat hij de bedrijfsfilosofie heeft dat een bepaald percentage van de winst naar onder-steuning van jeugd moet gaan, sponsort hij de hockey jeugd in Woerden en de golf jeugd van Anderstein. Vier jaar geleden werd het eerste HI-Tech open jeugdtoernooi georganiseerd en dit jaar waren er bijna honderd deelnemers, waarvan de helft met een single handicap.HITech stopt dit jaar met sponsoring en gaat zich richten op de stichting Make­a­Wish. De jeugd commissie is nu druk met het vinden van een nieuwe hoofdsponsor voor de jeugd.

De redactie

Interview met Reza Chand directeur/eigenaar van HI-Tech softwareIn een ruim kantoor in Woerden ontmoet ik Reza Chand, sponsor van de jeugd van Anderstein en van het landelijke open jeugdtoernooi. Enthousiast vertelt Reza over zijn passie voor de ICT, de golfsport en voor de jeugd.

Golfclub Anderstein12

Page 13: Clubnieuws 2 - 2014

Doe mee!Geef je op door een mailtje met naam en leeftijd te sturen aan: [email protected]

Swingende groeten!

Martine MartensHeadpro Golf Academie Anderstein

Kosten: 10 euro per kind. Materialen aanwezig

Top Golf Jeugd Clinics

Wie?Alle kinderen van 6 tot 14 jaar

Waar?Golfclub Anderstein

Wat?Leuke golfles gericht op

spelenderwijs leren

Wanneer?5 oktober 2014

*6-10 jaar: 10:00 uur*11-14 jaar: 11:00 uur

Golfclub Anderstein 13

Page 14: Clubnieuws 2 - 2014

Anderstein: De Jeugdcommissie richt zich op de jeugdleden van GC Anderstein en hun omgeving, waarbij binding door sfeer, gastvrijheid en gezellig-heid belangrijk zijn. Er is oog voor de sportieve prestaties en deze worden gestimuleerd.Voor de jeugdleden worden lessen, wedstrijden, competitie en sociale evenementen georganiseerd. Er is oog voor zowel de jeugdleden die prestatie golf willen spelen als voor de jeugdleden die hier minder interesse in hebben.

Jeugd geeft verjonging van het ledenbestand en is een belangrijke doelgroep om samenstelling van het ledenbestand divers te houden. Ouders zijn nodig om kinderen te laten golfen: ook als commissielid en/of jeugdcoach.

Jeugd geeft verjonging van

het ledenbestand en is

een belangrijke doelgroep

om samenstelling van het

ledenbestand divers te houden

Door een brede basis op te bouwen, zullen zich meer talenten ontwikkelen naar de top. Het is noodzakelijk om te zorgen voor doorstroom van de jeugd naar de seniorencompetitieteams. Een goed opgebouwd jeugdplan geeft structuur,

Opleiding Jeugd AndersteinOp Anderstein willen we de jeugd op een verantwoorde manier kennis laten maken met de golfsport en op een goede manier opleiden tot enthousiaste golfers door middel van het programma Committed to Jeugd van de Nederlandsche Golf Federatie. Binnen een totaalprogramma kunnen we een lesprogramma aanbieden waar de algemene bewegingsontwikkeling van kinderen zal worden gestimuleerd. De uitvoerende Golfprofessionals zijn allen goed opgeleide PGA Professionals die aan de hand van het NGF Committed to Jeugd programma werken. Er wordt jaarlijks een lescyclus aangeboden die aansluit bij het jaarprogramma van de Jeugd Commissie van Golfclub Anderstein. Zodra de jeugd Stap 2: BIRDIE heeft behaald, wordt het aantrekkelijk om lid te worden van de vereniging. Dan kunnen de kinderen deel gaan nemen aan de wedstrijden die worden georganiseerd en kunnen ze gebruik gaan maken van de golfbaan om te oefenen.

Golfclub Anderstein14

Page 15: Clubnieuws 2 - 2014

bewaakt vooruitgang en maakt verbetering inzichtelijk. Regelmatige toets momenten voor kort spel, lang spel en lessen horen bij het plan.

Visie op lesgeven: hoe, wat en waarom? Aan de hand van de doelstellingen van de kinderen werken we aan verbetering op het gebied van techniek, tactiek, fysiek en mentaal. De les is opgebouwd uit een warming-up en één of meer-dere leerkernen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen het beste leren wanneer ze de lesstof op een impliciete en afwisselende manier krijgen aangeboden. Uit onderzoek van de UVA/UU blijkt: 'kinderen zijn niet alleen gemotiveerder wanneer ze spellen spelen; ze hebben ook betere leerresultaten.'

Golf is fun! Trainingen moeten naast veilig zeker leuk zijn. Het is belangrijk dat de kinderen op het goede niveau worden ingedeeld. We hebben regelmatig evaluatiemomenten met de kinderen om zeker te zijn van hun plezierbeleving.

Een golfcoach is niet alleen instructeur: er zijn verschillende aspecten binnen de golfsport die meegenomen worden. We trainen in groeps-verband: de kinderen worden ook als team aan-gesproken. Naast individuele resultaten zijn teaminspanningen belangrijk. Er gelden omgangs-normen en gedragsregels: zo doe je dat op een golfbaan. Naast sportieve prestaties is het sociaal aspect binnen de golfsport groot.

Voor het aanleren van motorische vaardigheden zijn recentelijk vele nieuwe methoden ontwikkeld. Een van die nieuwe methoden is impliciet leren. De nadruk ligt op de wijze waarop instructie wordt gegeven. In de golfsport was men jarenlang gewend aan het expliciet en verbaal geven van instructie en feedback. Bij impliciet geven van instructie wordt gebruik gemaakt van metaforen om een beweging uit te lokken. Ook instructies die de nadruk leggen op de effecten die de bewe-ging moeten bewerkstelligen op de omgeving zijn duidelijk impliciete instructies.

Verschillen

Traditioneel leren- Trainingsdoel: doelbeweging (ideaalmodel);

inslijpen c.q. automatiseren doelbeweging- Hoog aantal herhalingen onder vergelijkbare

omstandigheden- Voortdurende correcties door de trainer/coach

Differentieel leren- Trainingsdoel: doelrealisatie i.p.v. bewegings-

optimalisatie (geen ideaalbeweging)- Oefeningen: veel variaties vooral via taakdoelen- Correcties door trainer/coach minimaliseren c.q.

vermijden; innerlijke feedback versterken

Expliciet leren (traditioneel) versus impliciet leren (differentieel)- Expliciet leren is aanvankelijk soms sneller dan

impliciet leren en geeft coach en atleet houvast - Echter: expliciet geleerde taken blijken kwets-

baar voor stress ("chocking under pressure"), in tegenstelling tot impliciet geleerde resultaten

- Impliciet geleerde taken blijven in het algemeen beter in het geheugen bewaard dan expliciet geleerde taken

Bron:

­ Elliot van der Veeke, PGA coach van talent Max Albertus over impliciet leren

­ Peter J. Beek, Faculteit der Bewegingswetenschappen, Amsterdam

Pr

es

tat

ie

le

er

to

en

am

e

oefenperiode retentieperiode

differentieel leren

traditioneel leren

tijd

Leerverloop

Golfclub Anderstein 15

Page 16: Clubnieuws 2 - 2014

De fysieke ontwikkeling bij kinderen is opge-bouwd uit twee hoofdfasen. Op jonge leeftijd staat vooral het ontwikkelen van algemene en basale bewegingen centraal. Vroeger werden deze vaardigheden door het buiten spelen, het klimmen in bomen, touwtjespringen, tikkertje, ed. min of meer vanzelf ontwikkeld. Tegenwoordig, ook door het vaak ontbreken van kwalitatief hoogwaardige lichamelijke opvoeding op de school, moet specifieke aandacht gegeven worden aan deze basis. Springen, trekken, balans, draaien, gooien, vangen, torderen, ed. krijgt in een veelvoud aan spelvormen de aandacht.

Pas daarna volgt het eigen maken van basale bewegingstechnieken, het ontwikkelen van alge-mene sportvaardigheden en het aanleren van fysieke bewegingen specifiek voor het golfen. Het gaat dan over rotatie, stabiliteit en mobiliteit van het onderlichaam, van het bovenlichaam, de polsbeweging, het slaan met een honkbal-knuppel, hockeystick, tot basis golfbewegingen als swing, chip en put.

Het is van belang dat we bij het opleiden van kinderen tot golfers de algemene sportontwikke-ling stimuleren door aandacht te besteden aan de fundamentele bewegingsvaardigheden die kinderen tegenwoordig in mindere mate vanzelf ontwikkelen.

Golf geeft daarnaast een zeer eenzijdige belasting op het bewegingsapparaat en we zullen dus ook om blessures en fysieke problemen te voorkomen aan de slag moeten met algemene bewegings-ontwikkeling. De combinatie van de fysieke ont-wikkeling en de golf technische ontwikkeling van

een kind zal uiteindelijk bepalend zijn voor het te bereiken niveau van de jonge golfer. Coördinatie en algemene bewegingsontwikkeling is de sleutel tot sportief succes op lange termijn. Om tot het uitvoeren van diverse bewegingen te komen variëren we het aanbod.

Jeugdlessen standaardDoelstellingen van deze jeugd: plezier! Lekker iedere week met golf bezig zijn, af en toe eens een wedstrijd.

- Groepslessen van 1 lesuur- Wedstrijden vanaf juiste gekleurde tee afhan-

kelijk van het niveau. Deelname zoveel mogelijk als in wedstrijdschema jeugd.

Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met het wedstrijdschema. Er is niet één groep ongunstiger of gunstiger wat betreft de indeling.

Jeugdlessen intensiefDoelstellingen van deze jeugd; plezier en beter gaan golfen! Doelen variëren per leerling; proces- en resultaatdoelen op korte en lange termijn onderzoeken. Ook droomdoelen vaststellen.

- Groepslessen van 2 lesuren- 4 Individuele lessen- Competitie selectie en trainingen- WedstrijdenOndersteuning door specialisten en topspeler; naar wens talentbegeleiding.

TalentbegeleidingEr is een pilot geweest in 2013-2014. Talent-begeleiding om jeugdspelers de kans te geven op ontwikkeling van hun talent.

Golfclub Anderstein16

Page 17: Clubnieuws 2 - 2014

Op individuele basis worden talenten begeleid. Kinderen geven zelf aan dit traject te willen volgen. Met het kind worden doelstellingen korte-lange termijn besproken. Er wordt gewerkt aan vier gebieden: techniek, tactiek, mentaal en fysiek.Keuze van coach(es) op deze specifieke onder-delen wordt door de head- professional van Anderstein gedaan op basis van competenties. De headpro werkt samen met het kind een per-soonlijk ontwikkelingsplan uit. Mogelijkheden om te groeien naar NGF-selectie worden besproken. Er wordt gewerkt met de Golf Academie om de resultaten te monitoren.

Jeugd Coach NGFDe Jeugd- en Talentcoaches worden ingezet en aangestuurd door de pro; er is een jaarlijkse bij-scholing door MM. Ze zijn welkom om de lessen voor de Jeugd bij te wonen.Taken Jeugdcoaches:- Begeleiden bij Trainingen- Baanbegeleiding- Testen afnemen- Gegevens/statistieken verzamelenLeden met interesse om opgeleid te worden tot Jeugd- of Talentcoach: graag melden bij Jeugd-commissie!

Proteam Golf Academie AndersteinWe zijn een proteam met leden die modern zijn opgeleid. Ons proteam heeft altijd een lerende instelling: we leren met elkaar en van elkaar. In de basis is de stagiair boventallig om elkaar te kunnen observeren en om nieuwe jeugd ruimte te kunnen bieden in groepen niet groter dan vijf per pro. Na de jeugdles is er ruimte om feedback te geven tijdens een beknopte evaluatie.

Carolien DriessenBreed opgeleid golfprofessional level 3, vanaf 2006 werkzaam geweest op Golfclub Zeewolde. Cios vooropleiding met afstudeerrichting tennis. Hoofdklasse tennis gespeeld. Nederlands kam-pioen foursome, halve finalist NK matchplay, tweemaal deelname Ladies KLM Open. Vele bij-scholingen gevolgd op gebied van putten, mentaal, coursemanagement, flightscope en gecertificeerd om mensen les te geven met een fysieke beperking.

Ivo HagensStagiair op Golf Academie Anderstein. In het laatste jaar van het C.I.O.S. level 1 & 2 (Jeugdcoach en -clinic) gehaald onder leiding van Elliot van der Veeke tijdens een eerste stagejaar bij hem.

Jan­Willem van HoofTijdens het Brits Amateur hole-in-one op de beroemde "Postage Stamp" hole (hole 8, 123 yards)

van Royal Troon Golf Club. 2003 deelname KLM Open: beste dagscore 65. Resultaat: beste Nederlander. 2002 en 2003 NK Matchplay gewon-nen, Jeugdtour en NK Strokeplay tot 21 jaar gewonnen. 2003: Sir M Bonnallack Trophy in Rome, namens Europa. Van Hoof Heren 1 van Golfclub Houtrak: 2002 en 2004 landskampioen en 2004 Europees kampioen. Playing pro geworden eind 2006. PGA opleiding tot teaching pro level 3 begonnen in 2008. Stage op Amsterdamse golf-club gelopen bij Michel Put. Heden werkzaam op Golfcentrum Weesp en sinds mei 2013 ook op Golfclub Anderstein. Nu in opleiding tot PGA golfpro level 4.

Martin GroenendaalDerde generatie golfpro, zelf golfend vanaf 9 jaar.Een jaar PGA professional level 3, nu werkzaam op Golfclub Hank.

Martine MartensLevel 4 PGA golfprofessional, headpro Anderstein: teamleider en sporttechnisch leider.Taken voor NGF: onder meer het begeleiden van golfclubs bij het uitwerken van Committed to Jeugd, Senioren en Familie. Docent van NGF Jeugd Coach Opleiding level 1, bijscholings-dag Committed to Senioren en Regelcommissaris Cursus. Auteur voor NGF Committed to Senioren en Committed to Familie. PVB Beoordelaar; beoordelen van cursisten PGA Golfopleiding. Stagebegeleider van Golfprofessionals in Opleiding

Cijfers en zo…Handicap gemiddelden per Anderstein Jeugd Team in 2014:

teamgemiddelde

januari 2014 juli 2014

Jeugd team 1 12.4 10.2

Jeugd team 2 26.2 23.7

Jeugd team 3 29.7 27.0

jeugd club KamPioenschaP stroKePlay 2014:

1 Tom van de Kamp 84

2 Ewout Timmermans 85

3 Bob Janse 92

Golf Academie Anderstein Headprofessional Martine Martens

Golfclub Anderstein 17

Page 18: Clubnieuws 2 - 2014

Nam u deel aan één of meer golfweekdagen? Dan heeft u gezien dat er na afloop van de wed-strijden prijzentafels stonden om van te smullen. Wat een feestelijk gezicht en wat een creativiteit werd er uitgestald op de tafels. En alles overgoten met een Amerikaans-Europees sausje.

Mado van Kempen en Marion Hendriks zijn de creatieve dames die maanden in de weer zijn geweest om met een beperkt budget deze fantas-tische prijzen (zelf) te maken en uit te zoeken. Voor de winnaars van deze Golfweek was het dubbel feest: zij wonnen de wedstrijd én een prachtige prijs.

De prijzen koninginnen van de Golfweek

Golfclub Anderstein18

Page 19: Clubnieuws 2 - 2014

Afwisselende wedstrijden, met daarna muziek, drank, de traditionele haring en tot slot een goed verzorgd diner of een vrolijke barbecue zetten Anderstein weer ruimschoots in het zonnetje. De zon was ons welgezind: we hadden gedurende die laatste week in juni steeds mooi weer, wat natuurlijk veel bijdraagt aan een goede stemming.Het is toe te juichen dat het bestuur vasthoudt aan de gastvrijheid waarbij wij onze gasten zonder fee kunnen meenemen. De enthousiaste indruk die de club deze week op de gasten maakt is de grootste vorm van aanmoediging om op Anderstein te spelen.

De wedstrijdenDe ledengastendag op zaterdag verliep vlot. Om half vijf zaten de snelste spelers van de 150 deelnemers alweer op het terras, waar de jazzy muziek van Anderswing de toon zette. Bij de wijnbar van Sauter kon men alvast de wijn voorproeven die men later bij het diner wilde drinken.De eerste wedstrijd voor de leden was volgens traditie de Regenboogwedstrijd, waarbij er ruim 80 deelnemers waren. De Q-wedstrijd viel op de maandag waarop tevens het WK voetbal was. De wedstrijd werd daarom tot een 9-holes wedstrijd beperkt, zodat iedereen op tijd binnen was om op het speciaal voor het WK geplaatste scherm het

voetbal te kunnen zien. Op de vriendinnendag had de tuincommissie, evenals vorig jaar, de prachtige bloemen- en moestuin opengesteld en konden de vriendinnen een toastje proeven met zelfgemaakte pesto. De dag erna op de vriendendag was er geen tuin en toastje, maar wel een mooie fles whisky te winnen.

PrijzenDat brengt ons bij de prijzen. De prijzencommissie had zich dit jaar geweldig ingespannen om, geleid door het thema van de Rydercup, een Amerikaans en Brits accent in de prijzen te verwerken. Van donuts tot marmelade, van picknick tot kokkerellen, alles in het kader van Ryderstein.

Battle of the sexesVrijdagavond was er de battle of the sexes. Een heerlijke ontspannen wedstrijd van 14 holes aan het einde van de dag, waarbij tussendoor in het Half-way house werd gegeten. Nu ja, ontspannen, de vrouwen wisten wederom de mannen op het verkeerde been te zetten door uitermate aardig te doen tegen de mannen en ondertussen wel te zorgen dat zij op het einde van de avond alle Amerikaanse en Europese vlaggetjes in handen kregen. Dat bracht één van de vertwijfelde mannen ertoe om professional Martine in een openbare mail in te roepen voor hulp.

De Golfweek, de mooiste week van het jaarDe Golfweek 2014 was evenals vorige jaren een groot succes. Een ongekend groot aantal deelnemers, bijna 900 leden en gasten, heeft kunnen genieten op Anderstein dat voor die week was omgedoopt tot Ryderstein.

Golfclub Anderstein 19

Page 20: Clubnieuws 2 - 2014

De teamdagDe teamdag was ronduit fantastisch. Meer dan 250 leden hadden op de een of andere manier moeite gedaan om er als team herkenbaar uit te zien. Het ene team als heksen uit Harrie Potter, een ander team door sokken te dragen met de Amerikaanse vlag erop. Na de wedstrijd zaten de leden verspreid over het terras en de tuin te eten met op de achtergrond muziek van Anderswing, Happy Society en later een DJ. De muziek van de DJ ging goed hard toen er uiteindelijk nog even stevig gedanst werd op het feest.

Een compliment aan

de wedstrijdcommissie,

de baancommissie en

de greenkeepers voor hun

inspanning om de Golfweek 2014

tot dit succes te maken

Force majeurHet was voor de Maalderije een force majeur om die dag 250 man van een barbecue te voorzien, maar het is gelukt. De Maalderije heeft trouwens gedurende de hele week een knap stukje werk geleverd. Zoveel broodjes in de baan, zoveel diners op de dagen waarop er gasten waren. Een compliment waard.Tot slot een compliment aan de Wedstrijd-commissie, de Baancommissie en de greenkee-pers voor hun inspanning om de Golfweek 2014 tot dit succes te maken.

Namens de Golfweekcommissie, Karin en Jan Strengers

Golfclub Anderstein20

Page 21: Clubnieuws 2 - 2014

Golfclub Anderstein 21

Page 22: Clubnieuws 2 - 2014

Golfclub Anderstein22

Page 23: Clubnieuws 2 - 2014

Golfclub Anderstein 23

Page 24: Clubnieuws 2 - 2014

We hebben een Das op Anderstein. Een Das is een middelgroot roofdier dat zich voedt met alles wat zij/hij vinden kan: insecten, jonge vogels, eieren, maar ook wel bessen.Heel vroeger zag ik eens een Das in het wild. Was geheel euforisch, wat een prachtig dier met zijn wit-zwart gestreepte kop. Later maakte de Stichting Das en Boom zich sterk voor het behoud van de Das die dreigde te verdwijnen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken kon ik daar wel in mee. Inmiddels heb ik ambivalente gevoelens over de Das. Onze Das graaft diepe gaten in de fairways op zoek naar insecten. Hij is daar de hele nacht druk mee en de schade is dan ook aanzienlijk. Op Dassen mag je niet jagen en ze ook niet storen. Ze zijn honderd procent beschermd. De Das: Mooi, ja. Angst voor een familie Dasjes, ja. Dan nog meer gaten, ja. Dat is de natuur, ja. Onbeperkt beschermen, tja..

Op de laatste ALV werd duidelijk dat de vereni-ging het financieel wat kalm aan moest doen. Daarom wil ik nog refereren aan een kosten-sparende actie van de Tuincommissie die creatief ons Hortensialaantje langs de muur naar de handicart stalling plantte, een blikvanger van formaat. Hoe kon dat zo? Enkele jaren geleden werd de leden gevraagd uitgebloeide pothortensia’s waar men geen raad mee wist, met pot en al neer te zetten bij de muur. De Tuincommissie vertroetelde ze met plantgaten met goede aarde en een beetje mest (dat waren de kosten).

Trouwens de stokrozen zijn opgekweekt uit zaad van stokrozen uit de eigen commissie-tuinen. Ze zijn prachtig en kosten niets. Ik wilde maar zeggen dat er best meegedacht wordt. (U kunt nog steeds Hortensia's neerzetten.)

De Golfweek was een succes. Veel deelnemers en perfect weer. Voor de populaire teamwedstrijd had een jeugdteam ingeschreven – voor het eerst denk ik. Het team speelde goed en zat dicht tegen de prijzen aan. Ik had ze graag een prijs gegund. Op de gastendagen is het altijd een zelfde patroon als je hier en daar flarden gesprek opvangt. Lang niet gezien, hoe gaat het? Wat zeg je nou, doen die al eindexamen? Wat gaat het toch snel. Hoe is het met…? Ach, nee toch. Heb je dat huis in Frankrijk nog? O, het is in de verkoop. Het is precies waar de gastendagen voor zijn; golfen en luchtig bijpraten.

Ik hoop dat velen op de A-lus de bloeiende wilde orchideeën hebben gezien. Als dit nummer ver-schijnt, zijn ze waarschijnlijk uitgebloeid. Maar de bloem-vruchten strooien veel fijn zaad rond en dat geeft alle vertrouwen voor weer een mooie bloei volgend jaar.

Gork5

In het vorige nummer wordt op blz. 38 in het artikel over course rating verhaald over de moeilijkheidsgraad die wordt berekend bij Out of Bounce. Ik raakte even in de war. Het befaamde regelboekje opgeslagen. Nee, daar stond echt Out of Bounds. Ik begreep het ineens. Als je bal na een absoluut mislukte slag ook nog een bounce maakt naar de verkeerde kant, kom je Out of Bounds te liggen …

Doorslaan

Golfclub Anderstein24

Page 25: Clubnieuws 2 - 2014

Course management: de vernieuwde Hole Heuvelrug 7

Om meer inzicht te krijgen in de verdediging die een golfbaan tegen de golfer opwerpt, onder-scheiden we vier type holes:

­ TargetholeEr is weinig keus: de hole is zwaar verdedigd met hindernissen. Er is geen alternatieve route en tussen tee en green zijn een aantal goede landings gebieden. Mis je deze dan kom je in de problemen.­ Strategische holeHet ontwerp geeft aan waar op de fairway de ideale plek is om de green te benaderen. Vaak is er een afweging nodig: hoeveel risico wil ik lopen om naar deze plek te spelen?­ Heroïsche holeEr is keuze: ben je een held dan kies je de kortste weg, maar veiliger kan ook. Wat durf je aan?­ Freeway holeEr zijn geen hindernissen tussen afslag en green: recht toe recht aan. Het maakt niet uit waar je ligt op de fairway, de slag naar de green blijft hetzelfde.

Gele (blauwe) en witte afslagplaatsIn sommige opzichten is Heuvelrug 7 een zeer heroïsche hole. Als de afslag ver genoeg is, kan de green in 2 slagen worden gehaald. Echte helden slaan zeker 230 meter carry en komen ver genoeg vanaf de gele tee om een tweede schot naar de green over te houden van ongeveer 225 meter. Geen probleem!Heren vanaf de witte tee: er is vanaf de tee 245 meter carry nodig om af te snijden. De fair-way is op dat punt ongeveer 20 meter breed. Sla je minder dan 230 meter carry: om een goed tweede schot te hebben is het handig om ruim voor de bomen aan de linkerkant van de fairway te blijven met een afslag rond de 200 meter. Vervolgens is het tweede schot eenvoudig. Lijn op naar het linkse berkje en speel ongeveer 140-150 meter. Het is goed om de laatste 125 meter rechts naar de voorgreen te spelen. De bunkers zijn minder in het spel en voorbij de vlag spelen is op deze green geen pretje. Tactiek redt de score: Heuvelrug 7 blijkt een zeer strategische hole te zijn! Op de fairway blijven is veel waard: een bal naast de fairway kost je snel een slag.

Golfclub Anderstein 25

Page 26: Clubnieuws 2 - 2014

Rode afslagplaatsVanaf de rode afslagplaats is de route hetzelfde: een afslag van 170-180 meter geeft een goede basis voor een par.

Oranje afslagplaatsVanaf de oranje tee ziet de hole er ineens heel anders uit. Volg de fairway door steeds een ijzer rechtdoor te spelen: een freeway hole is een stuk eenvoudiger te spelen. Met vier slagen van onge-veer 90 meter lig je op de green: dan put je zelfs voor par!

Succes!

Martine MartensGolf Academie Anderstein

Golfclub Anderstein26

Page 27: Clubnieuws 2 - 2014

De twee dames die alles weten van deze Jan Bijleveld poel zijn de weduwe van Jan, Jeltje Bijleveld, en Ineke Breedveld, zuster van onze baanarchitect Gerard Jol. Op een mooie zaterdag-morgen ontmoet uw redactrice beide dames op het terras van het clubhuis van Anderstein.

Ineke Breedveld was vanaf de oprichting in 1983 twaalf jaar voorzitter van de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Jan Bijleveld, in het dagelijks leven jurist en classicus ("en dus geen letterkundige zoals ten onrechte op het informatie­bord staat", aldus Jeltje) was de jurist van de Vereniging. "Als plaatselijke natuurvereniging konden we behoorlijk dwars liggen", vertelt Ineke. "De vereniging was kritisch en schroomde niet om tot aan de Raad van State te procederen als de natuur in het geding kwam". En zo kwam het dat Frederik Van Beuningen Jan Bijleveld benaderde met de vraag of hij eens binnen de Vereniging wilde polsen wat men er van zou vinden als de familie Van Beuningen een golfbaan zou aanleggen op het landgoed. Want

Frederik was zich er terdege van bewust dat er zonder medewerking van de Vereniging geen golfbaan zou komen. Ineke vertelt: "Als vereniging hadden we onvoldoende kennis in huis om ons een oordeel te vormen. Daarom schakelden we Alterra in. Alterra is een aan de Universiteit van Wageningen verbonden, onafhankelijk bureau dat door deskundig en onaf­hankelijk onderzoek bijdraagt aan een duurzame groene leefomgeving". De dames vertellen dat uit het onderzoek van Alterra naar voren kwam dat er geen bezwaar zou zijn om de golfbaan aan te leggen mits er aan een aantal voorwaarden vol-daan zou worden en er gedegen rekening gehou-den zou worden met de natuur. Jan Bijleveld was een liefhebber van de natuur in het algemeen en van amfibieën in het bijzonder. Jeltje: "Dan liep hij langs de waterkant, je hoorde en zag niets, maar uit het niets haalde hij een ring­slang uit het water. Bij de aanleg van de golfbaan is ruim gebruik gemaakt van Jans kennis van water en amfibieën".

De Jan Bijleveldpoel,interview met de dames Bijleveld en BreedveldHeeft u zich ooit wel eens afgevraagd naast welk watertje u staat wanneer u afslaat van de Heren tee van Heide 4? Een natuurlijke plas, een moerassig meertje of een aangelegde poel? Het is de Jan Bijleveld poel en ook als u niet van de heren tee afslaat, is het toch de moeite waard om eens beter naar de poel te kijken. En leest u dan vooral het informatiebord dat aan het pad achter de afslag staat.

De dames Breedveld (links) en Bijleveld (recths) bij het informatiebord.

De randen van de poel zijn natuurlijk ruig.

Golfclub Anderstein 27

Page 28: Clubnieuws 2 - 2014

Jan Bijleveld was een liefhebber

van de natuur in het algemeen en

van amfibieën in het bijzonder

Bij de uitbreiding van de baan naar 27 holes in 2004 werd de wens van de 'Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk' vervuld en werd op de baan bij de afslag van wat later Heide 4 zou worden, een poel gegraven die naar Jan Bijleveld werd vernoemd. Ineke vertelt: "Het is een poel ter nagedachtenis aan Jan als dank voor al zijn inspan­ningen voor het behoud van natuur en amfibieën".De poel kreeg glooiende randen die op advies van de Vereniging niet ingezaaid en bemest werden. Ineke: "Door niet te zaaien en te mesten krijg je een natuurlijke omgeving. Er komt vanzelf onkruid op en juist dat onkruid heeft een beter wortelstelsel dan zaaisel, zodat bij zware regen de randen niet het water inspoelen. Bij de opening van de poel waren de randen nog helemaal kaal".Die opening op 22 mei 2004 werd een vrolijke

happening waarbij kikkers losgelaten werden in de poel. "Die holden er direct weer uit" lacht Ineke. De 'Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk' plaatste een informatiebord met wetenswaardig-heden over de poel en de familie Van Beuningen zette er de bank neer met uitzicht op de poel.

Door niet te zaaien en te mesten

krijg je een natuurlijke omgeving

Wanneer we bij de poel aankomen zien beide dames met genoegen hoe de poel er bij ligt. Zij zijn blij met de gevarieerde begroeiing die er nu is: lekker ruig en natuurlijk. Met water- vergeet-me-nietjes, pijpestro, riet en rond blad waarvan we de naam niet weten. Amfibieën laten zich niet zien, maar wel libellen en waterjuffers en zo waar ook kikkervisjes van de groene kikker.

Redactie

Alle gelopen Q-kaarten moet u zelf direct invoe-ren in de computer en de kaart mee nemen naar huis waar u deze tenminste een jaar dient bewa-ren. Daarom vriendelijk verzoek de verwerkte kaarten niet in de bus te gooien. Deze bus is er alleen voor uitzonderingsgevallen en die doen zich slechts sporadisch voor.

Kaarten gelopen op een andere baan dan Ander-stein dient u thuis in te voeren via de Anderstein-site. (Klik op Mijn gegevens en daarna op Q­kaart andere baan.) Als de baan waar u gespeeld heeft echter hetzelfde geautomatiseerde systeem (E-golf4U) heeft als Anderstein, moet u het resul-taat van uw ronde daar ter plaatse in de computer

Van de Handicap commissieVoor het grootste gedeelte wordt het handicapsysteem dat vorig jaar is ingevoerd op de goede manier door iedereen gehanteerd. Maar omdat er af en toe toch nog misverstanden en/of onduidelijkheden zijn met betrekking tot een juiste en gemakkelijke handicap registratie, willen wij u nog een keer op een tweetal spelregels wijzen.

invoeren. Indien dat niet gebeurt produceert het systeem 's avonds een No Return kaart.Nietsvermoedend voert u uw kaart thuis in, maar de NoReturn kaart verdwijnt daarmee niet en daarmee ontstaan onduidelijkheden over de exacte handicap.Daarom is het verstandig, ter voorkoming van misverstanden, u op de hoogte te stellen van de manier waarop de golfclub die u bezoekt haar handicapkaarten verwerkt.Ook deze kaarten bewaart u natuurlijk thuis!

De Handicapcommissie

Golfclub Anderstein28

Page 29: Clubnieuws 2 - 2014

Het glazen huis stond er niet voor niets. Het beschermde de receptionistes tegen kou en tocht. Om dit te veranderen moest aan belangrijke eisen worden voldaan, waarbij vooral het werk-klimaat van de medewerkers belangrijk was. Zo werd na intensief overleg en berekeningen gekozen voor een grotere capaciteit van de ver-warming, betere isolatie en werden glazen schuifdeuren geplaatst om een open balie te kunnen realiseren. Hierdoor is meer persoonlijk contact met de leden en gasten mogelijk zonder een barrière van glas.

Receptioniste niet meer achter het glas!De laatste fase van de vernieuwing van het clubhuis is gerealiseerd. Na drie jaar van verbouwingen en grote renovatie van het clubhuis is ook de laatste fase van de hal, het visitekaartje van de club, volledig vernieuwd.

Het resultaat is een ruime, lichte entree met alle comfort. Alles moest klaar zijn vóór de Golfweek, inclusief de foto achter de receptie. De prachtige bloemstukken van Patricia Hartman maakten het plaatje compleet!

Anderstein kan haar gasten en leden met veel plezier en trots ontvangen.

Ingrid Wagemakers en Mieke Zonneveld

Golfclub Anderstein 29

Page 30: Clubnieuws 2 - 2014

De belangstelling voor deze dubbel negen competitie kwam met name door de verhalen van Heren Senioren Anderstein 8 onder leiding van de onvolprezen Captain Sibe Hoekstra, die dermate enthousiast klonken dat er een tsunami van aanmeldingen voor dit team binnen kwam. Je zou bijna niet meer aan spelen toekomen.

Hierop heeft ons Bestuur gereageerd door ruimte te maken voor een tweede team.Aan mij de opdracht om dit team als Captain op te starten en te leiden.Nu, ik kan zeggen dat dit voor mij, met nauwe-lijks competitie ervaring, een hele opgave bleek. Immers, de bestaande teams wisten hoe de hazen lopen. Ik dus niet!

Ik kwam met name problemen tegen betreffende blessures (hier zijn Senioren gevoelig voor) en vakanties (in het voorseizoen heel aantrekkelijk voor Senioren).Met het aantrekken van een paar reserves is het uiteindelijk toch allemaal goed gekomen. En wat te denken van het wegvallen van de Handicap verrekening. Daar stonden wij als debutanten direct al tegen een achterstand aan te kijken, een handicap verschil van meer dan 10 punten bleek voor ons niet te overbruggen.Het financiële gedeelte liep gelukkig goed.

Voor onze eerste wedstrijd moesten wij naar de Turfvaert bij Breda, als gast van de GVN (Golf-vereniging Nederland). De GVN heeft geen eigen baan doch huurt een onderkomen. De gastvrijheid was helaas veel minder dan wij verwacht hadden.

Na ons gastheerschap volgden bezoeken aan de Edesche, Old Course Loenen en Amsterdam Old Course.En ik moet eerlijk zeggen, het werd steeds beter en gezelliger, met name op culinair gebied.De afsluiting op Amsterdam Old Course was qua spelresultaat voor de vierde keer voor ons nega-tief, echter de keuken brigade onder leiding van Henk Tuin, wist ons een sterrenmenu voor te schotelen: fantastisch! Henk Tuin is vroeger eige-naar en chef geweest van het sterrenrestaurant Aujourd'hui in Amsterdam.Ondanks de hoofdbrekens in het begin liep het steeds beter en uiteindelijk hebben wij een prima competitie gehad. En wat ik persoonlijk heel prettig gevonden heb was de waardering geuit door de teamgenoten.

Misschien dat dit enthousiaste verhaal nog meer leden zal overhalen om zich op te geven voor de dubbel negen, mogelijk dat ons bestuur zo nodig nog een team zal toestaan.

Dolf Lagas

Eerste ervaringen van Heren Senioren Anderstein 9De laatste jaren blijkt er steeds meer animo te bestaan voor deelname aan de competitie, maar dan wel met een format dat beter past bij onze leeftijd en onze beperkingen. Dubbel negen is de oplossing: twee maal 9 holes matchplay, waarbij zowel het resultaat per lus als het totaal resultaat bepalend zijn.

Golfclub Anderstein30

Page 31: Clubnieuws 2 - 2014

Eenmaal op de Drentsche gearriveerd, ontston-den bij de koffie meteen allerlei discussies over alternatieven zoals de wedstrijd inkorten of dan maar gaan bridgen, maar de wedstrijdleiding was kordaat en stuurde ons allemaal voor 18 holes de baan in. Dus gingen 50 dames van de Drentsche, De Batouwe, Almeerderhout, Zeewolde en Ander-stein vol goede moed en met frisse tegenzin eens kijken of de Drentsche een leuke golfbaan was.

De eerste drie holes was het wel enigszins aan het regenen, maar konden regenpakken en regenpetten het nog aan, daarna volgde echter een aantal holes waarbij degenen met het beste materiaal toch ook nattigheid voelden, golfclubs uit de handen glibberden, golfhandschoenen steeds uitgeknepen moesten worden en je maar 100 meter zicht had door de striemende regen!

Hoe heerlijk was het toen het daarna 7 holes lang droog was! Dan ziet de wereld en dus de Drentsche er zowaar leuk uit en konden we ook eens gezellig converseren met onze flightgenoten, omdat we niet zo met ons materiaal bezig hoefden te zijn.

De 19de hole is zo'n dag extra feestelijk, het biertje/ wijntje smaakt extra lekker, dus we hebben de Drentsche de hemel in geprezen en was iedereen weer heel tevreden met zichzelf en met de dag.

En wat bleek: De dames van Anderstein hadden het minste last gehad van de weergoden, want we hadden allemaal heel constant gespeeld. Dit had tot gevolg dat Anderstein de wisselbeker won: de Heen en Weer Trofee! Toch een prettig gevoel dat we al deze regen niet voor niets getrotseerd hadden. De wisselbeker staat te pronken in de wedstrijdkast van Anderstein en de winnaars gingen naar huis met een beeldje van de Drentse Bartje.

Volgend jaar gaan we de wisselbeker verdedigen op Almeerderhout!

Het damesteam van 2014:Leonie Bloemaerts, Marjan Boer, Liesbeth Evers, Antoinette de Gijzel, Tineke Hake, Pauline Huidekooper, Margreet de Kuiper, Tonny de Lange, Ingrid Swart

Anderstein wint de Heen en Weer Trofee!Onder wat zwaardere omstandigheden dan 2013 streden de dames van de clubs van 27 op 8 juli om de Heen en Weer Trofee. Vorig jaar was de afslag op Anderstein, nu reisden negen dinsdag- en donderdagdames naar De Drentsche Golf en Country Club. Eenieder werd door het thuisfront geheel gestoord verklaard dat ze naar Drenthe ging, want de voorspellingen logen er niet om: dit zou zo’n dag worden dat het niet zou ophouden met regenen en het bovendien nog koud was ook.

Golfclub Anderstein 31

Page 32: Clubnieuws 2 - 2014

Over vrij spelen gesproken, ik had gisteren een bijzondere belevenis. Als dank voor hun hulp tijdens het feestje voor onze gouden bruiloft, hadden wij onze vijf kleinkinderen (12,5-16,5 jaar) uitgenodigd voor een golfclinic onder leiding van Martine Martens. Vijf enthousiaste hockeyers. Man, wat hebben die een pret gehad. We begonnen met putten en chippen. Dat vinden ze niet lang leuk, dus werd er al snel overgegaan op het neusje van de zalm: lekker ver meppen. We stonden weer eens versteld van de natuurlijke souplesse in die jonge body's. Elke swing komt als vanzelfsprekend uit op het linkerbeen en de punt van de rechter-voet. Vermakelijk was bij de beide jonge heren de omzetting van een knoertharde hockeyslag in een golfswing. De ballen vlogen alle kanten op, maar dan wel met een aanzienlijke afstand. En de ballen die bij toeval recht gingen dwongen bewondering af. Het aanschouwen van de drie meiden was een esthetisch genoegen. De charme waarmee zij hun nog goedgevormde lijf door de bal swingen doet me denken aan hoogwaardig ballet. Vervolgens met zijn allen de baan in op hole Vallei 1 om vanaf de oranje tee hun eerste hole te spelen. Ik mocht meedoen. Mijn afslag was één van mijn beter geslaagde schoten. Toen één van de kleinzonen. De verwrongen hockey-slag leverde een afslag op van zeker 200 meter. En bijna kaarsrecht. Opa beet bewonderend in het zand. Het maakt je nederig. Behalve pret met

stok en bal hadden ze met zijn vijven evenveel lol met mijn op afstand bestuurbare trolley. Dat vergt enige drukknop vaardigheid, maar dat hebben die jongeren met hun smartphone handjes wel opgedaan. Toen ik mijn kar opeens over een green zag rijden, besefte ik dat nader instructies nodig waren inzake de gedragscodes op een golf-baan. Ze leren snel die jongeren. Het begrip vrij spelen kreeg gisteren dan ook een extra dimen-sie, dankzij het ongehinderde beginnende golf-spel en het free format gedrag van vijf jongeren. Ze vonden het een prachtige middag met Martine en hun grootouders op Anderstein.

Ze vonden het een prachtige

middag met Martine en hun

grootouders op Anderstein

Met die ervaring in het hoofd speelden we van-daag met zijn vieren een greensome. Mijn team won. Dat bood tenminste enige genoegdoening voor de onthutsende ervaringen van gisteren. Wordt weer jong als je het nog in je hebt.

Eduard van Beyma

“Vrij spelen”Wekelijks schrijft de secretaris van de woensdagheren commissie, Eduard van Beyma, de Woensdagheren Kroniek, een verslag van de gespeelde wedstrijd. Dat zijn altijd smeuïge verslagen, die hogelijk gewaardeerd worden. Als er geen wedstrijd is geweest en er alleen vrij gespeeld is, dan verrast hij ons wel eens met bijzondere ontboezemingen. Afgelopen week was dit een stukje over zijn kleinkinderen, een onderwerp dat prachtig past in dit themanummer Jeugd. De redactie plaatst dit met genoegen.

Golfclub Anderstein32

Page 33: Clubnieuws 2 - 2014

Vlak voor de competitie is er weer een druk-bezochte Regel Quiz georganiseerd, die net als vorig jaar als erg leerzaam, competitief en gezellig ervaren werd. Overall winnares werd Renee van Lieshout-Starrenburg, die verklaarde een paar avonden daarvoor serieus het regelboek erop nageslagen te hebben; u ziet: het werkt echt!

De commissie heeft zich aan het begin van het seizoen tezamen met de baancommissaris bekommerd om de markeringen in de baan. Alle lussen zijn bekeken en beoordeeld, waarna daar waar nodig paaltjes zijn verzet, toegevoegd of weggehaald. Ook de NGF heeft daar nog aan bijgedragen tijdens de inspectie voor de officiële NGF-wedstrijd, die op 29 april op de Heuvelrug en Heide lus plaatsvond. Net als de baan zelf, zijn ook alle markeringen weer up-to-date.

In nauwe samenwerking met de regiomanager van de NGF zijn de Plaatselijke Regels onlangs gereviseerd. Deze staan zowel op de website als op de nieuwe scorekaarten vermeld. Er is opge-schoond qua overbodige en onwenselijk geachte regels en er is slechts één regel toegevoegd, te weten de (NGF)regelgeving rondom afstands-meters. Vergewis u alstublieft van de thans

geldende Plaatselijke Regels op uw scorekaart of op https://www.golfclubanderstein.nl/ plaatselijke-regels-op-scorekaart-aangepast/

En tot slot: tot aan het zomerreces heeft de commissie ca. 20 kandidaten geëxamineerd wat betreft hun regelkennis. Score: 100% geslaagd! Zie ook bijgevoegde foto van zwoegende kandi-daten in het clubhuis. Het betreft vooral vrije golfers, die op Anderstein lessen en via onze club geregistreerd zijn. Hopelijk nieuwe Anderstein leden in de nabije toekomst!

Regel- en Etiquette commissie

Regel- en Etiquette Commissie:In 2014 is de REC van start gegaan in een nieuwe samenstelling en bestaat nu uit Douglas Alexander, Harrie Claus, Hans van de Kamp, Peter de Vries en Mark de Graaf als voorzitter.

Golfclub Anderstein 33

Page 34: Clubnieuws 2 - 2014

Dinsdag 15 juli heeft Maarten ons al verhalend rondgereden, waarbij zijn passie om een goede balans te bereiken c.q. te bewaren tussen ener-zijds een goede bespeelbaarheid van de baan en anderzijds het behoud van de natuur, ons opviel. Als voorbeeld toonde hij op verschillende holes de uitvoering van het roughbeleid. Gestreefd wordt naar een strook van 2.5 meter als semi-rough en daarnaast een strook van 7.5 meter als golfrough. Op diverse plekken wordt hier van afgeweken als gevolg van de aanwezigheid van bijzondere planten en struiken, zoals de jenever-bes, die hiervoor speciaal uit België wordt geïm-porteerd. De vindbaarheid van de ballen verbetert door verschraling van het terrein middels mee-nemen van gemaaid gras.Bij de uitvoering van zijn taak 'Alles wat buiten is, inclusief terras en driving range' wordt Maarten bijgestaan door de leden van de Baancommissie: Willemijn Cappetti, Herman Levert en René Veldhuizen. René troffen wij aan in het bos langs de fairway van Vallei 5, waar een aantal zieke populieren (18)

en essen (2) gekapt moest worden in verband met de veiligheid van de wandelaars. Maarten roemde de samenwerking tussen de belang-hebbenden: Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug (wandelpad), Van Beuningen, De Ridder en GC Anderstein. De kosten worden dan ook evenredig gedeeld.

Zijn passie: een goede balans

tussen bespeelbaarheid

van de baan en het behoud

van de natuur

Maarten en zijn commissieleden hebben eenmaal per twee weken werkoverleg over routinezaken en eenmaal per zes weken overleg over beleids-zaken en voortgangscontrole met De Ridder. Uitgangspunt daarbij is Het Kwaliteitsplan

De baan in met Maarten van ReesMaarten van Rees is nu ruim één jaar baancommissaris, een goede reden voor de redactie om hem naar zijn ervaringen te vragen. Maarten was gaarne bereid deze met ons te delen onder voorwaarde van een gesprek on the spot: met hem de baan in!

Golfclub Anderstein34

Page 35: Clubnieuws 2 - 2014

De Ridder van 12 december 2012 waarin gedetail-leerd is vastgelegd aan welke kwaliteitseisen tees, fairways en greens dienen te voldoen. Daarnaast zijn de eisen aan het Landschap in grote lijnen vastgelegd. De planningsperiode is zes jaar, een periode waarin Maarten hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het verhogen van het golf-plezier op Anderstein.Achter de green van Heuvelrug 6 liet Maarten een opmerkelijk stukje terrein zien: keurig schoongemaakt met een gevlochten houtwal ter afscheiding van een sloot erachter. Maarten trof er enige weken geleden een werkende man aan, die desgevraagd vertelde geen lid te zijn van Anderstein, maar het leuk vond dit terrein schoon te maken. René vermoedt dat de man lid is van een groep vrijwilligers in Maarn die een oude kooijwal, overgebleven van een eendenkooi uit de 18e eeuw, in stand houdt. Op Heuvelrug 7 troffen wij een 'Ongeridderde' verticuteermachine aan, die duidelijk zijn werk op de fairway achterliet. De DiDa's speelden er bekwaam langs en over! De machine bleek van

Maredo BV, gevestigd in Maarsbergen, te zijn. Maredo BV is een onderneming die innovatieve producten ontwikkelt, produceert en verkoopt op het gebied van grasonderhoud. De machine op Heuvelrug 7 was een nieuwe verticuteerder, die in overleg met De Ridder werd beproefd. Een win-win situatie en dat nog naast de deur van Anderstein ook.Maarten heeft als Bestuurslid naast de Baan-commissie alle 'Buiten' commissies in zijn porte-feuille: Landgoed-, Tuin-, Marshal-, Handicap- en Regel-Etiquettecommissie. Vooral de laatst-genoemde vraagt relatief veel tijd wegens eisen van de NGF inzake de baanmarkering en dan vooral die van de waterhindernissen.De tocht door de baan werd beëindigd via Heide 2 en een stukje van de Vallei waar de drainage wordt aangepast en/of gerenoveerd (start week 38). Een leuke, informatieve en afwisselende rit die duide-lijk maakt waarom Maarten bijna dagelijks op Anderstein in de baan te vinden is.

De redactie

Golfclub Anderstein 35

Page 36: Clubnieuws 2 - 2014

Nummer één loopt met nummer twee, drie met vier enz., dat alles nog onder enig toezicht van een WB commissielid, dat je bovendien nog ont-vangt als was je een grootvorst.Daarna na negen holes, borrelen in de zon, uit-reiking van de prijzen, te weten de ingelegde ballen, met zoen van de voorzitter (alleen vrouwen winnen bij de WB om onduidelijke reden de prij-zen!) en als je wilt een eenvoudige doch voedzame maaltijd, prettig geprijsd, met liefde bereid door het Maalderije team.

Dit moet echt wel een succesformule zijn en dat is het ook.Een digitaal sausje in de vorm van een speciale WB App om de potentiële spelers nog even bij iedere WB extra te informeren en de mogelijkheid te geven om snel nog even digitaal een drankje bij aankomst te bestellen. Werkt geweldig! Hulde aan de initiator van dit idee.Zowel de openingswedstrijd alsook de langste dag wedstrijd, dit keer op 11 juni en niet op 18 juni

WB, Ongecompliceerd, gezellig en sociaal Golfen!Wie wil er nu niet rond een uur of vijf-zes op woensdag zo maar binnen komen, een (nieuw) balletje in een speciaal daarvoor gemaakt bord met uitgeponste gaten en nummers gooien en gaan met die banaan.

vanwege het voetbal dat iedereen in de houdgreep scheen te hebben, waren beide een groot succes (zie voor het geheime recept van het Braziliaanse drankje de website!) met veel enthousiaste spelers. Het prachtige weer heeft ongetwijfeld geholpen, maar de sfeer en het elan binnen de WB is weer helemaal terug!De formule is dan ook helemaal prima en die houden we ook zo! Niet afspreken, gewoon binnenvallen, een leuk contactmedium en ook voor nieuwe leden een makkelijke manier om zowel onze fraaie baan als ook andere leden te leren kennen.Alleen de start van het seizoen was een maand later en ook zullen we een week eerder met de WB stoppen (voor de agenda: slotwedstrijd woensdag 17 september).Kortom, de WB is springlevend en bruisend.

WB-commissie

Golfclub Anderstein36

Page 37: Clubnieuws 2 - 2014

Anderstein heropening clubhuisOp 26 maart heeft burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het clubhuis van Golfclub Anderstein heropend. Gertjan van de Groep sprak alle genodigden toe en in een korte speech benadrukte hij dat deze vereniging met haar 1100 leden wellicht de grootste vereniging van de gemeente is.

En omdat hij er toch was, kon de burgemeester ook de prijsuitreiking verzorgen van de Spring Cup, die ieder jaar door de woensdag Heren-commissie wordt georganiseerd. Onder luid gejuich werden de winnaars naar voren gehaald en werd de wisselbeker uitgereikt. Omdat de heer Naafs bezig is met golflessen, kreeg hij van de voorzitter een gratis golfles aangeboden plus een Anderstein polo en Anderstein golfballen.

De redactie

Golfclub Anderstein 37

Page 38: Clubnieuws 2 - 2014

In de komende maan-den mag u, soms ook in de avonduren, van uw 32 marshals ver-wachten dat zij zich, in hun rol van gast-heer of gastvrouw, blijvend beijveren om u uw spelplezier te garanderen. Daartoe zien zij toe op gedragsregels, door-stroming, veiligheid in en zorg voor de baan. In een vriendelijk

gesprek kunnen zij spelers aanspreken op on opzettelijke onvolkomenheden, ja soms op opzettelijke misdragingen in en buiten de baan. En in extreme gevallen zelfs melding doen aan het bestuur, zeker wanneer het ' recidivisten' betreft. Het bestuur staat achter zijn marshals en reageert snel en adequaat!

Houdt alsjeblieft trolleys uit rough en heide. Weet, dat het vervolmaken van het GPS-systeem in de buggy’s de voortdurende aandacht heeft: schrik niet omdat het voertuig dichtbij de green zomaar 20 seconden stilstaat en u eerst daarna pas achterwaarts kunt wegrijden.

Attendeer je gasten van buiten erop, dat ons clubhuis beschikt over kleedkamers: in onder-goed vertoeven tussen de auto's op de parkeer-plaats "hoort niet en is niet netjes". Betaal de greenfee en speel niet zwart.

Vraag de marshal gerust om even te helpen zoeken naar een achtergelaten wedge. Een laat-komer brengen we beslist bij zijn reeds vertrokken flightgenoten en verdwaalde spelers zetten we weer op het goede spoor. Bij warm weer vullen we ook met plezier veldflesje bij de watertappunten, die u zelf kort daarvoor passeerde... Maar broodjes kroket of frisdrankjes aanvoeren uit de Maalderije. dat staat niet in ons takenpakket.

De veiligheid van spelers in het verlengde van de drivingrange is onderwerp van studie bij bestuur en baancommissie. Longhitters slaan vooralsnog vanaf de linkerzijde diagonaal richting hole Vallei 2, om spelers op de afslagplaats Vallei 2 niet in gevaar te brengen.

Bij onweer moet de speler zelf zijn verantwoorde-lijkheid nemen: marshals- op basis van juridische argumenten- halen geen spelers uit de baan; speler neemt zelf veiligheidsmaatregelen.

Beschikt u over de nodige tact om nu eens met humor, dan weer met strakke blik, te reageren op steeds wisselende omstandigheden, zoals zwemmende kinderen door de baan, loslopende honden, verdwaalde spelers, buggy’s op de green, greens onbespeelbaar door tijdelijk water? Is niets u te dol en wilt u een bijdrage leveren aan het nog beter reilen en zeilen in de baan? Voelt u zich geroepen ons marshalteam te versterken? Weet dan, dat de commissie u van harte zal verwelkomen en benader voor meer informatie de steller van dit bericht.

Hoofd greenkeeper Sjef Verschuur, met wie de commissie frequent contact heeft, onderwijl trots kijkend naar z'n vers gemaaide fairways en greens zei het volgende: "We moeten het hier samen, receptie, mijn baanpersoneel, de spelers en onze marshals mooi houden!"

Helemaal mee eens. Nu weer even wachten op die ene speler, die op een corrigerende terecht-wijzing reageert met "Marshal, je hebt gelijk!". De eigenaar van een op de green geparkeerde buggy reageerde overigens onverwacht anders: "Er zitten waardevolle spullen in mijn tas en daar moet ik zicht op houden!"

De marshals wensen u een fijne zomervakantie.

Namens de commissie,Doug Alexander

Van de MarshalcommissieDe Marshalcommissie ziet met tevredenheid terug op de eerste helft van dit seizoen. Onze baan is op z’n mooist, de verdienstelijke Baancommissie ontving de “Gouden Pitchfork” en ook spelers van buiten laten zich in de meest lovende bewoordingen uit over ons Anderstein.

Golfclub Anderstein38

Page 39: Clubnieuws 2 - 2014

Hein zag dat er behoefte was aan een grotere ruimte voor ontvangsten, vergaderingen, cursussen en feestelijkheden en besloot tot een verbouwing van de stal en de garage. Het resultaat mag er zijn. De deel (met een vleugel) is gebleven, maar de stal werd omgetoverd tot een fraaie zaal en in de garage werd een mooie keuken met zithoek en grote eettafel aangelegd. Bovendien creëerde Hein een grotere kantoorruimte voor zich zelf en zijn medewerkers.

"De ruimtes zijn te huur", vertelt Hein. "Niet alleen voor de bedrijven uit het Koetshuis, maar ook voor (bedrijfs)leden van de golfclub. Zij kunnen de stal of deel gebruiken als het clubhuis al in gebruik is. Men kan er bijeenkomsten tot 50 á 60 personen organiseren en die laten cateren door de Maalde­rije, maar ook zelf voor een cateraar zorgen. Het is

De Stal en de Garage in de oude boerderij verbouwd tot vergader- en feestruimteIn de oude boerderij van Anderstein waren de stal en de deel de spil waar het boeren-bedrijf om draaide. Na het beëindigen van het boerenbedrijf werd de deel gebruikt als familiezaal voor concertjes en ontvangsten van de familie Van Beuningen en van de bedrijven uit het Koetshuis. De stal werd garage en diende als stalling voor de machines waarmee het onderhoud aan de golfbaan werd verricht. Nu ook deze functie geëindigd is, vond Hein van Beuningen een nieuwe bestemming voor de mooie gebouwen.

toch net weer een andere setting dan het clubhuis". Bij slecht weer is de ruimte binnen sfeervol, bij mooi weer kan de bijeenkomst buiten plaats-vinden. Het is uitdrukkelijk niet een locatie voor luidruchtige avondpartijen, harde muziek wordt niet op prijs gesteld.Voor lezingen en andere presentaties is de locatie voorzien van audiovisuele apparatuur. "Al met al een mooie locatie om iets te vieren", besluit Hein.

Interesse? Kijk op de site www.landgoedanderstein.nl/evenementen of neem contact op met Madelijne Reijmerink; e-mail: [email protected]

De redactie

Golfclub Anderstein 39

Page 40: Clubnieuws 2 - 2014

Met veel plezier kijken we terug op de Anderstein Bedrijfsdag. Een mooie mix van bedrijfs leden en sponsors heeft 18 holes gestreden om de punten. En om het slaan van een neary, die dichter bij de pin zou eindigen dan de afslag van onze pro Martine Martens. Het resulteerde in eerste plaat-sen voor Teslin Capital Management, het team van Ben-Kees Eeltink en voor de beat the pro…De spelers van veel bedrijven kennen elkaar door de maandelijkse ontmoeting tijdens de Ander-stein Bedrijven Golfcompetitie al beter. De sfeer wordt informeler en de nieuwe gezichten integre-ren makkelijk met degenen die al langer aan de vereniging verbonden zijn.

Bedrijven aan slagBedrijven brengen een eigen dynamiek mee. Als golfclub leren we daarvan. Het stelt eisen aan ons, waardoor we als totaal nog beter kunnen worden. Investeringen worden mede dankzij de financiële impuls van de bedrijven mogelijk gemaakt. Het 'dankjewel' tijdens de Anderstein Bedrijvendag is dan ook meer dan gemeend.

Bedrijfscommissie

Golfclub Anderstein40

Page 41: Clubnieuws 2 - 2014

Vanaf september elke derde vrijdag van de maand, dus de eerste bridge avond is 19 september, daarna 17 oktober, 21 november en op 19 december de kerstdrive. Bij voldoende deelnemers spelen we in twee lijnen, zodat ieder op eigen niveau kan spelen. Op woensdag 24 september 2014 organise-ren we een Hap­Trap­Bridge­Toer. Een gezellige dag met een combinatie van fietsen en bridgen onder het genot van een hapje. Is de

Van de bridge commissieHet bridgeseizoen gaat weer van start, zet de data alvast in de agenda!

In het vorige nummer plaatsten we de foto in het kadertje. De foto is genomen vanaf Heide 9 en ziet uit op Heide 2 (met de knotwilgen). Opnieuw was Eduard van Beyma de eerste lezer die het goed zag en ons dat liet weten. Weet u waar deze foto genomen is, meldt dat dan naar ons redactieadres: [email protected].

Waar is dit?

basiskennis bridge goed aanwezig, maar zoekt u wat meer uitdaging in het spel? Guus Drukker geeft deze winter weer een opfriscursus, de data worden nader bekend gemaakt. Opgeven voor alle activiteiten via [email protected]

De Bridgecommissie

Hap­Trap­Bridge­Toer

Golfclub Anderstein 41

Page 42: Clubnieuws 2 - 2014

Mevrouw M.J. van den BeldMevrouw F.D.M. ten Cate-AdemaDe heer N.J.C.M.M. HoekstraDe heer E.A.M. van der KunMevrouw C.J. NooteboomDe heer F.K. SampimonDe heer J.E.M. VersteeghMevrouw J.A.M. Versteegh-de Planque

ProefledenDe heer J.J.M. BoetekeesMevouw A.H.M. Boetekees-SpeykDe heer F.W. ter BogtMevrouw M.J.M. ter Bogt-VrooyinkDe heer F.C.J. DingemansDe heer J.M.H.H. van GorpMevrouw C.A.E. van Gorp-van der LandeDe heer R.M. JaminDe heer J.W.A. JoostenDe heer J.J.F. van de KantDe heer H.A.A. van de KantDe heer G.W. van der KnaapDe heer F. van der KooijDe heer J. Lulof

Nieuwe ledenDe heer J.J.M. MaasDe heer P.M. MeinersDe heer F. NanhekhanDe heer G.J.M. van ScharrenburgDe heer P.A. von StockhausenDe heer C.J.A.R. StraverDe heer L.D. VerburghMevrouw R.M.V.H. Verburg-Gaspar

BedrijfsledenDe heer J. van HaarenDe heer K.H. HoogerhuisDe heer W. de Ruiter

JeugdledenFloris VosBram LeenaarsBritt Op den WinkelMees de BoerTies de BoerFrederique HoyngPhilip HoyngOle StiekemaTheun Dekkers

AdreswijzigingenHenry BlankestijnBoerenbuurt 363956 RM Leersum

D. van BreugelM.W.J. van Breugel – KortewegErasmuslaan 123707 ZD Zeist

F.F. DiemelJ.C. Diemel – HeidweillerDistelvinklaan 163951 WP Maarn

A.R. van EeVan Reiningenpark 233931 XP Woudenberg

S.A.M. KoopmanParkzichtlaan 3343544 MN Utrecht

H.J.C. ter KuileWeesperzijde 101 111091 EM Amsterdam

M.C.H. van LaarhovenJulianalaan 1 – 13754 JG Baarn

P.C. de ManRijksstraatweg 533956 CJ Leersum

J. OverwaterDwarsweg 63951 KE Maarn

C.A.E. SchutteWoudenbergseweg 42-683701 BC Zeist

N.G.M. WolfsPaduaweg 3 e3734 GG Den Dolder

J.T. Ziedses des PlantesAurorastraat 283581 LV Utrecht

OverledenT.A. Bottema24 mei 2014

S.J.P. Dijkstra26 maart 2014

E.H. Verhagen29 juni 2014

A.A. van Voorst Vader13 juni 2014

Personalia

Golfclub Anderstein42

Page 43: Clubnieuws 2 - 2014

Met dank aan...

Page 44: Clubnieuws 2 - 2014