Clubblad Olympia mei 2012

62
G.V. OLYMPIA 1907 Olympia’s World Editie Mei 2012 nr.2 Clubblad van Olympia Landgraaf

description

Het clubblad van Olympia Landgraaf met allerlei nieuwtjes en activiteiten van onze vereniging

Transcript of Clubblad Olympia mei 2012

Page 1: Clubblad Olympia mei 2012

G.V.OLY

MPIA

1907

Olympia’s

World

Editie Mei 2012 nr.2Clubblad van Olympia Landgraaf

Page 2: Clubblad Olympia mei 2012

2

Inhoud Inleiding 4

Lief en leed 12

Bestuurlijk nieuws 14

Even achterom kijken 18

In de schijnwerpers 44

Agenda mei, juni en juli 53

Uit de oude doos: het jaar 1946 54

Proficiat met je verjaardag 60

Page 3: Clubblad Olympia mei 2012

HAVIKWEG 3 / T 045 531 22 73 / E INFO @DRUKKERIJHAMERS.NL

(TEGENOVER KARWEI LANDGRAAF)

ONTWERPEN ... DRUKKEN ... DIGITAAL PRINTEN

... SERVICE ... SINDS 1930 ...

Wilma & Jos ArtsWinkelcentrum Op de KampRaadhuisplein 14 6371 LA LandgraafT 045 531 48 [email protected]

3

Page 4: Clubblad Olympia mei 2012

4

Inleiding InleidingHierbij presenteren wij jullie de tweede aflevering van het clubblad van 2012. In deze editie passeren de gebruikelijke onderwerpen de revue. We kijken terug en vooruit, hebben aandacht voor - dit keer helaas alleen maar - droevige gebeurtenissen en vervelend nieuws, wensen alle jari-gen van harte proficiat en blikken terug in het verre verleden. Verder is er weer allerlei bestuurlijk nieuws en zetten we enkele mensen of groepen in de schijnwerper. Wij vertrouwen erop jullie hiermee weer een interes-sante aflevering van het clubblad te hebben bezorgd. Mogen wij foto’s van jullie plaatsen?Bij de eerste editie van het clubblad nieuwe stijl hebben jullie gezien dat er vele foto’s zijn opgenomen, ook van individuele olympianen. Mocht iemand er geen prijs op stellen met een persoonlijke foto in het clubblad te staan, geef dat dan s.v.p. door aan de redactie. Wij zullen daar dan voortaan rekening mee houden.

Stuur ons foto’s toe!Het omgekeerde is vaker het geval. Ons bereiken wel eens berichten als ‘Waarom staan wij nou eens nooit in de krant of in het clubblad?’. Weet dat de redactie zeker niet discrimineert of aan vriendjespolitiek doet, verre van dat! Het is natuurlijk zo dat de plaatsing van foto’s van wedstri-jden e.d. gerelateerd is aan prestaties, maar de redactie laat zich hierbij adviseren over welke turner/groep het nu eens verdient met een foto geplaatst te worden. Zo proberen we toch enige afwisseling te bereiken en niet steeds dezelfde turner/groep naar voren te schuiven. Een belangrijke andere factor is natuurlijk ook de beschikbaarheid van foto’s. Soms willen we wel een foto plaatsen, maar hebben we er domweg geen. Dat is dan jammer. Ik wil dan ook hierbij meereizende ouders en anderen vragen of zij de redactie goed geslaagde foto’s van wedstrijden of evenementen wil toesturen. Plaatsing is dan niet zeker, maar maakt de kans daarop natuurlijk wel een stuk reëler.

Gelieve de foto’s te sturen naar [email protected] of naar [email protected] .

Page 5: Clubblad Olympia mei 2012

5

Succesvolle clubplaatjesactie inmiddels beëindigd!

Met veel dank aan Natasja Arnoldussen kunnen we melden dat de clubplaatjesactie inmiddels is afgesloten en dat we mogen spreken van een groot succes. Vele Olympianen en Olympiaantjes zijn via de clubplaatjes in talrijke Landgraafse gezinnen terecht gekomen en er werd geruild dat het een lieve lust was, vooral ook op 28 april tijdens de ruilbeurs in onze kantine. Als archi-varis ben ik bijzonder blij met deze actie, want eindelijk lukt het ons een keer om heel veel Olympianen een

“smoel” te geven anders dan middels een groepsfoto, waarop je steevast nog maar weinig mensen bij naam kunt noemen met het verstrijken van de tijd. Namens allen heel erg hartelijk dank aan Natasja en haar helpers!

Je kunt het bestelformulier voor je eigen poster ook vinden en printen via onze website www.olympialandgraaf.nl (zie de rubriek ‘nieuws’). Let op de sluitingsdatum van deze actie: 9 mei.

Page 6: Clubblad Olympia mei 2012

6

Steun onze adverteerders

Bij deze een verzoek om bij uw aankopen – waar dat zo uitkomt - rekening te houden met de bedrijven die ons steunen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wij vertrouwen erop u weer een prettig leesbare editie van het clubblad te hebben bezorgd. Uw opmerkingen (ook uw kritische kanttekeningen) zijn welkom!

Aanvulling E-mailbestand

We roepen iedereen op die dat nog niet gedaan heeft om zijn/haar e-mailadres ter beschikking te stellen van de redactie. Gewoon even een mailtje sturen naar Eddy Toonen ([email protected]). Gelieve ook wijzigingen van het e-mailadres aan Eddy door te geven. Dank voor uw welwillende medewerking.

Namens de redactie en alle overige medewerkers:

Frans Erkens Redactie:Natasja Arnoldussen ([email protected])Frans Erkens ([email protected])Frank Franssen ([email protected]) Eddy Toonen ([email protected])

Page 7: Clubblad Olympia mei 2012

7

Overige redactiemedewerkers:

Britta Hanssen (diversen) Wendy Houben (evenementen)Lucienne Janssen (evenementen)Jennifer Paulus (evenementen)Mario Sweelssen (groepsspringwedstrijden)Marjo Vaessen (advertenties)Joyce Vliegen (acrowedstrijden)

Voorlopige planning van de volgende edities 2012:• 1juli(kopijdatum:20juni)• 1oktober(kopijdatum:20september) • 1december(kopijdatum:20november)• 23december:dekersteditie(kopijdatum:15december)

Erratum:In het vorige clubblad schreef ik per vergissing dat Willy Stuart inseptember 2011 zestig jaar lid van Olympia was. Hoewel hij het zelf niet van belang achtte een rectificatie aan te brengen, wil ik hierbij aantekenen dat Willy nu al 65 jaar lid is! (Frans)

P.S. Indien je onze nieuwsbulletins in de toekomst niet meer wenst te ontvangen, laat het dan even weten via e-mail aan: [email protected] met vermelding van uw naam en adres.

Page 8: Clubblad Olympia mei 2012

8

Heren Kapsalon Harry Senden

Hoogstraat 63a6373 HP LandgraafT 045 533 05 59

Openingstijden:Di 8.30 - 20.00 uurWo t/m Vrij 8.30 - 18.00 uurZa 8.00 - 16.00 uur

Page 9: Clubblad Olympia mei 2012

9

De ambiance waar u geniet van een heerlijk kopje koffie, een perfect getapt pilsje of een geslaagd familiefeestje.

Voor afspraken belt u met:

06-11363175 of u mailt naar

E-mail: [email protected] Hereweg 91, Landgraaf.

BLOEMISTERIJ

HABETSHABETSHABETSLichtenbergstraat 49 I 6371AT Landgraaf I T 045 5 32 43 84ma/vr 9.00 tot 18.00 uur I donderdag 9.00 tot 21.00 uur I zaterdag 9.00 tot 17.00 uur

Page 10: Clubblad Olympia mei 2012

10

Wendy & Erik Dijkstra

Heigank 41 I 6373 KM LandgraafT 045 531 25 36 I F 045 532 27 70e-mail [email protected]

wijnencadeausgedestilleerdspeciale bierenbier & frisdrankrelatiegeschenkenverhuur tapinstallatiesverhuur statafels & meubilair

Voor al uw schoenreparaties en sleutelservice

Heigank 37 Landgraaf T045 531 26 90

Tevens autosleutels met code

www.schoenreparatie-landgraaf.nl

Page 11: Clubblad Olympia mei 2012

11

“HET LOO”

Heigank 33 6373 KM Landgraaf/Nieuwenhagen T 045 532 42 90Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 17.00 tot 22.00 uur

www.snackpointhetloo.nl

Winkelcentrum OP DE KAMP

Page 12: Clubblad Olympia mei 2012

12

Lief & LeedIn memoriam Triny Herings-Spronck (1936-2012)

Op woensdag 21 maart nam een groot aantal Olympianen afscheid van Triny Herings-Spronck, die op 16 maart daaraan voorafgaand plotseling was overleden. Met ontsteltenis namen wij kennis van het droeve overlijdensbericht van Triny. Triny was van jongs af aan nauw betrokken bij onze vereniging. Allereerst via haar vader Thijs Spronck die vele jaren hoofdleider van Olympia was en later ook via haar man Al Herings. Omdat Thijs en Al de sterke banden met Olympia ook na hun actieve periode behielden, was het vanzelf-sprekend dat ook Triny met de vereniging ver-bonden bleef.

Zij was een graag geziene gast bij de vele feesten, familiedagen, recepties, kaartavonden en andere gezellige uitjes die de vereniging in de voorbije drie kwart eeuw organiseerde. Ook was zij samen met Al steeds van de partij bij de reisjes die Olympia in de loop der jaren ondernam. Steevast zaten zij dan beneden in de dubbeldekker aan de ‘kaarttafel’ met hun kaartvrienden, zodat de stemming er al vanaf het begin goed in zat. He-laas kwam er een abrupt einde aan haar leven, waarmee zij haar man en haar inmiddels hoogbejaarde vader in ontreddering achterlaat. Triny, het zonnetje in huis, die altijd voor hen klaar stond, die vader Thijs hielp het gemis van diens echtgenote op te vangen en die meer dan vijftig jaar in liefde verbonden was met haar man Al laat een grote leegte achter.

De gehele Olympiafamilie wenst Al en Thijs heel veel kracht en sterkte om dit verlies te dragen. Mogen de fijne herinneringen aan haar hen hierbij helpen.

Page 13: Clubblad Olympia mei 2012

13

Mieke Smeets in de ziekenboeg

Mieke Smeets - de echtgenote van Eed – is al meer dan een jaar aan het dokteren en is in die periode al menig keer geopereerd. Vlak voor Pasen zijn de lymfeklieren in haar lies weggenomen, hetgeen tot nogal wat ongemakken heeft geleid en nog steeds erg vervelend is. Toch kon Eed ons meedelen dat het

geleidelijk weer wat beter met haar gaat. Wij wensen Mieke van harte beterschap en hopen dat ze spoedig weer een beetje normaal kan functioneren. Ook ‘mantelzorger’ Eed wensen we het allerbeste toe.

Hans Willems op 3 mei overleden

Veel te vroeg naar menselijke maatstaven is op 3 mei ons erelid, oud-jeugdleider en oud-hoofdleider Hans Willems van ons heengegaan. In het vorige clubblad maakten wij er melding van dat Hans een ernstige longtumor had en dat hij vol goede moed was begonnen aan de noodzakelijke therapieën. Deze hadden helaas niet het gewenste effect.

Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van het grote verdriet bij het overlijden van Hans. Mogen de mooie herinneringen aan hem hun hierbij tot steun zijn.

Ook bij de Olympiagemeenschap heerst grote verslagenheid om dit afscheid van Hans, die zo velen te vriend had. Zodra bekend zullen wij u per mail op de hoogte stellen van datum, plaats en tijdstip van de afscheidsplechtigheid.

Het Bestuur

Page 14: Clubblad Olympia mei 2012

14

Bestuurlijk nieuws

Taken en verantwoordelijkheden bestuursledenHet nieuwe bestuur heeft de onderlinge taken en verantwoordelijkheden kritisch onder de loep genomen en waar nodig verdeeld. Op korte termijn wordt hiervan een organigram gemaakt, zodat het voor alle leden duidelijk is uit welke personen het bestuur bestaat en welke taken hij of zij vervult. Hieronder volgt een samenvatting van de taken.

Organigram bestuur Olympia Het bestuur bestaat uit twee voorzitters, Herman van der Zwaag en Mau-rice Vankan. Herman van der Zwaag is voorzitter algemene zaken en heeft onder andere de volgende taken onder zijn hoede: organisatie even-ementen, facilitaire zaken, representatie KNGU en zusterverenigingen, aanspreekpunt voor leden en ouders, verhuur Olympiadrome en SPOL. Maurice Vankan is voorzitter beleidszaken. En daarmee verantwoordelijk voor onder andere financiële zaken, bestuursvergaderingen, ledenverga-deringen, representatie overheid, samenwerking met derden, beleidsplan en beleidszaken en aanspreekpunt voor leden en ouders.

Page 15: Clubblad Olympia mei 2012

15

De financiën van de vereniging vallen onder verantwoordelijkheid van Jolanda Hannemann als 1e penningmeester. Hierbij hoort onder andere de begroting van de vereniging en evenementen, financiële rapportage, boeken inkomsten en uitgaven, subsidie, bondscontributie en ledenadministratie (digimembers). Anja Wessels heeft de functie van 2e penningmeester en beheert onder andere de contributie leden, ledenadministratie (aan- en afmeldingen), contracten en declaraties.

Nathalie Niels is onze 1e secretaris. Haar bestuurstaken zijn onder andere secretariële werkzaamheden, aanvraag subsidies, jaarverslag, in/uitgaande post, notulering van bestuurs- en ledenvergaderingen, uitnodigingen en KNGU vergaderingen.

Armanda Jonker heeft onder andere de analyse van afmeldingen, begrotingscommissie, externe vertegenwoordiging bestuur, jeugdraad en verenigingsactiviteiten onder haar hoede.

Natasja Arnoldussen en Eddy Toonen zijn verantwoordelijk voor decommunicatie en PR. Natasja en Eddy verzorgen daarbij onder andere de activiteitenkalender, clubblad, website en communicatie naar leden. Natasja verzorgt daarnaast de contacten met de KvK en is initiator van de sponsorcommissie.

Het technisch management wordt ook door twee personen ingevuld, namelijk Maurice Heijnen en Math Vankan. Maurice en Math zijn vanuit hun functie verantwoordelijk voor onder andere het lesschema en groepsindeling, de organisatie van wedstrijden, de contacten met de leiders en leidsters, de controle op begrotingsposten die tot hun taakgebied behoren en contracten bij evenementen.

Het bestuur wordt dankbaar ondersteund bij de bestuurstaken door diverse kaderleden waaronder Frans Erkens (PR, clubblad, publicatie artikelen in kranten, archief, statuten/huishoudelijk reglement), Jan Meijboom (ledenadministratie) en John Cremers (sponsoring, TC contracten, fusie onderzoeken). Verder is ook Freed Janssen bereid gevonden om op afroep mee te denken over belangrijke ontwikkelingen.

Page 16: Clubblad Olympia mei 2012

Pannen koekhuis

Ut Sonne klukske

Vivaldipassage 13Winkelcentrum Op De KampLandgraafT 045 533 34 60

www.utsonneklukske.nl

zomer/ winter terras

altijd alles vers

Super team

Altijd gezellig

ONTWERPDRUKWERKUITNODIGINGENTROUWKAARTENGEBOORTEKAARTJESVISITEKAARTJESKOPIEERWERK ETC.

.

.

.

.

.

.

.

Streeperstraat 48 6371 GN LandgraafT 045 533 09 85 F 045 533 09 [email protected] www.cpfxl.nl

16

Page 17: Clubblad Olympia mei 2012

17

Oproep aan oudersNamens het bestuur en de technische leiding willen we graag aandacht vragen voor het volgende. Bij de start en het einde van de trainingen is het vaak een drukte van belang door het brengen en ophalen van de kinderen door de ouders. We verzoeken alle ouders vriendelijk om hierbij rekening te houden met de andere lessen die op dat moment plaatsvinden. Blijf svp zo lang mogelijk in de kantine wachten op uw kinderen in plaats van aan de zijkant bij de ingang. Deze plek werkt namelijk verstorend en rommelig voor de lessen.Verder betreden sommige vaders de kleedlokalen om hun dochter met het omkleden te helpen. Dit is echter, vanuit het oogpunt van privacy voor de overige meisjes, niet gewenst. In de kleedlokalen zijn meerdere meisjes, vaak van verschillende leeftijden. Voor deze meiden is het niet prettig als er vaders binnenstappen in de kleedruimtes. Mochten de dochters nog hulp nodig hebben bij het omkleden, verzoeken we u vriendelijk – doch uitdrukkelijk – om dan gebruik te maken van de meest linkse kleedruimte, onderaan de trap. Maar het beste is om uw kinderen zich zelfstandig te laten aankleden en ondertussen rustig buiten de kleedruimtes te wachten.Wij gaan ervan uit dat u hier in de toekomst rekening mee wilt houden en bedanken u bij voorbaat voor uw begrip en medewerking.

Page 18: Clubblad Olympia mei 2012

18

Even achterom kijken3 maart: sporttalenten ‘tubegliden’ bij Snowworld dat het een lieve lust is

In het kader van de sportstimuleringsprijs zijn op 20 januari jongstleden maar liefst 3 teams van Olympia gehuldigd door wethouder Harry Erkens van de gemeente Landgraaf in samenwerking met Sport & Leisure. Naast een mooie trofee als herinnering mochten onze jeugdige sporttalenten ook genieten van een uitje in Snowworld. Afgelopen zaterdag 3 maart was het zover. Met een warme jas en handschoenen stonden de turndames en -heren te popelen voor het tubegliden, waarbij je met een enorme binnenband over de koude sneeuwhelling naar beneden suist. Natuurlijk ging dat gepaard met venijnige onderlinge competities, de nodige plaagstootjes en vooral veel plezier. Ook de coach van deze Olympiatalenten, Mario Sweelssen, liet zich niet kennen en genoot met volle teugen mee tijdens dit avontuur.

Page 19: Clubblad Olympia mei 2012

19

Absoluut een geslaagde middag. Alle dank aan de gemeente Landgraaf en de stichting Sport & Leisure die dit alles mogelijk hebben gemaakt. Voor de volledigheid alle namen van Olympia’s sporttalenten. Helaas was niet iedereen in staat om bij het tubegliden aanwezig te zijn: Nickey van der Zwaag, Verona Willems, Naud Verboeket, Dominique van de Berg, Jorn Dekker, Jeroen Toonen, Mechel Borjans, Sanne Kuijpers, Nanja Adema, Shauni Dekkers, Yvette Tillmanns, Claudia Kohnen, Naomi Waterreus, Maria Sterk, Jessica Paulus, Tim Henneman, Beau Lutgens, Femke Wijnands en Noa Kaesler.

Page 20: Clubblad Olympia mei 2012

20

10 maart: zwemmen en schaatsen in Glanerbrook Op zaterdag 10 maart staat het evenement “zwemmen en schaatsen” op de evenementenkalender en na ruim 60 inschrijvingen is het dan eindelijk zover. Om 11 uur verzamelen we met zijn allen bij het Olympiadrome en wordt bekeken wie er van de aanmeldingen allemaal aanwezig is. De auto’s worden ingedeeld en er worden afspraken gemaakt voor de aankomst en het vertrek bij glanerbrook in Geleen. Iedereen krijgt nog een lekkere wafel en een blikje drinken en “off we go!!” Omdat de schaatsbaan buiten al gesloten is zijn we genoodzaakt eerst te zwemmen wat overigens geen probleem was voor de sportieve jeugd van Olympia. In het water maar ook op de springplank lieten de Olympianen natuurlijk weer zien tot wat zij allemaal in staat zijn. Tot aan de dubbelsalto en de nodige kunsten van trainer Mario en Maria! In het zwembad zelf konden ook de acrogymnasten zich er niet van weerhouden om wat kunsten te tonen. Om 14.00 uur was de tijd om wat te eten en iedereen te verzamelen voor de schaatshuur. Voordat we de koude ijsbaan betreden worden natuurlijk eerst alle lange haren droog geföhnd.

Page 21: Clubblad Olympia mei 2012

21

Ook op de schaatsen zijn de olympianen aardig aanwezig en vullen dan ook met 60 man te schaatsbaan. Ook de mensen van de organisatie staan op de schaatsen. Zij helpen vooral de kinderen die nog niet zo vaak ge-schaatst hebben een eindje op weg. De anderen vermaken zich prima met een tikspel op de schaatsen en anderen trachten pirouettes te maken en achterwaarts te schaatsen. Om 16.15 uur is het helaas weer tijd om ieder-een te verzamelen en huiswaarts te keren. We kunnen zeer zeker spreken over een hele leuke en geslaagde dag. Iedereen heeft zich prima vermaakt en er zijn geen ongelukken gebeurd. Langs deze weg willen wij nog even alle ouders bedanken die zo vrien-delijk zijn geweest om ons te brengen en weer op te halen en natuurlijk de ouders die mee zijn geweest en mede toezicht hebben gehouden op deze grote groep. Jennifer, Lucienne en Wendy,Namens de Evenementencommissie

Page 22: Clubblad Olympia mei 2012

22

25 maart: 2e voorwedstrijd Turnen Heren 7e divisie

Zilver en Brons voor jonge gymnasten van Olympia

Op zondag 25 maart werd de 2e voorwedstrijd gehouden voor Turnen Heren 7e divisie. Het turnspektakel werd gehouden in Sporthal Zeswegen in Heerlen.De twee jonge heren van Olympia - Tim Hennemann en Djossi Boon behaalden tijdens de 1e voorwedstrijd al een 2e en een 3e plek. Door de verplichte oefenstof nog eens grondig door te nemen en zodoende de foutjes van de 1e wedstrijd te verbeteren werd het mogelijk geacht tijdens de 2e wedstrijd een nog hogere klassering te halen. Op de onderdelen rek, brug, vloer, voltige, ringen en sprong zetten beide jonge Olympianen hun beste beentje voor. Door de intensieve trainingen vanaf de 1e wedstrijd tot de 2e wedstrijddag was er een duidelijke vooruit-gang geboekt .

Het deelnemersveld in de groep Pupil 2 bestond uit totaal vijf gymnasten van 9 / 10 jaar. De grootste concurrent voor de jonge Olympianen was Mick Moonen van Excelsior Schimmert, die de eerste wedstrijd had gewonnen. Mick liet op enkele onderdelen wat steekjes vallen, waardoor men stiekem begon te hopen op een 1e plaats voor een van de gymnasten van Olympia. De prestaties van de drie favorieten voor de eindzege lagen uiteindelijk heel dicht bij elkaar. Djossi Boon scoorde op de zes onderdelen 114,85 punten en werd hiermee derde met slechts een half punt achterstand op Tim Hennemann, die 115,35 punten behaalde en hiermee tweede werd. Mick Moonen scoorde 115,55 punten, een totaal dat hem wederom de overwinning opleverde. De doelstelling om Mick dit keer te kloppen is dus net niet gehaald. Met een 3e plaats voor Djossie en een 2e plaats voor Tim moesten de Olympianen Mick met een verschil van 0,2 punt voor laten gaan. Met een beetje meer geluk of met her en der een net iets betere jurybeoordeling had de eindscore er voor Olympia nog beter uitgezien. Dat klein beetje extra geluk hebben onze jongens dan misschien in de finale.

Page 23: Clubblad Olympia mei 2012

23

Mick Moonen heeft nu over beide wedstrijden een voorsprong van 1,10 punten, zodat het voor de Olympianen een hele kluif zal worden om hem tijdens de finale op zondag 15 april nog van de 1e plaats te verdringen. Maar Mick zal toch vormbehoud moeten tonen en alles uit de kast moeten halen om nagenoeg perfecte oefeningen te turnen, anders kan het zo maar gebeuren dat een van de Olympianen alsnog het goud voor zich gaat opeisen. Dat het spannend gaat worden wie van de drie jongens uiteindelijk kampioen van Limburg wordt is wel duidelijk. De jongens van Olympia zullen er in ieder geval alles aan doen om tijdens de finale weer beslag te leggen op een medaille, van welke kleur dan ook. Allen verdi-enen een groot compliment voor de tot dusver geleverde prestaties, een compliment dat uiteraard ook de beide leiders geldt, Mario Sweelssen en Annemarie Waterreus.

De uitslagen Vloer Voltige Ringen Sprong Brug Rek totaalDjossie Boon 18.90 19.10 19.55 19.00 19.20 19.10 114.85Tim Hennemann 19.00 19.00 19.45 19.20 19.20 19.50 115.35

Totaalscore over beide wedstrijden :Djossi Boon : 109,15 + 114,85 = 224,00Tim Hennemann : 111,15 + 115,35 = 226,50

Page 24: Clubblad Olympia mei 2012

24

31 maart: Districtsfinale Acrogym voor D/E in Uden

Alle deelnemende acroteams Olympia vielen in de prijzen!

Op zaterdag 31 maart vond in Uden de districtsfinale acrogym voor D/E niveau plaats. District Zuid van de KNGU wordt gevormd door de gymnastiekverenigingen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Olympia nam deel met 5 teams. Het juniorentrio E Chiara Houben, Chanou Peeters en Roos Theunissen liet een superoefening zien die beloond werd met een score van 26,900. Dit betekende voor dit drietal de derde gouden medaille op rij, aangezien het team eerder dit seizoen al Limburgs kampioen en Zuid Nederlands kampioen werd. Daarna trad het seniorentrio E Jaimy Eymael, Keelin Dautzenberg en Amy Doornbos voor het voetlicht. Ook dit trio liet een degelijke oefening zien, maar maakte een foutje in een individueel element, waardoor de meisjes genoegen moesten nemen met een - overigens zeer verdien-stelijke - bronzen plak. Daarna kwam het D trio in actie. Dit team bestaande uit Jessica Paulus, Chelsea Smeets en Anouk Bonten presteerde enorm goed. Het behaalde een score van 26.300, wat de meisjes een zilveren medaille opleverde met slechts een fractie verwijderd van goud (26.350).

Page 25: Clubblad Olympia mei 2012

25

Tenslotte waren de twee D duo’s aan de beurt. Yvette Tillmanns en Amber Heijnen behaalden een score van 26.000, goed voor zilver. Ook Nanja Adema en Jennifer Jansen presteerden prima. Met 25.850 legden zij beslag op het brons. Alles bij elkaar was het weer een topdag voor de acrogymafdeling van Olympia. Alle teams wisten een podiumplek te behalen en plaatsten zich voor de volgende ronde. Geen wonder dat de gymnasten en hun leiders opgetogen waren over de geleverde prestaties.

Page 26: Clubblad Olympia mei 2012

26

2 april: paashaas op bezoek bij de ouder en kind groep; 4 april: paashaas op bezoek bij de kleuters

Tja, Pasen zonder paashaas, dat kan natuurlijk niet! Ook bij Olympia niet! Omdat de paashaas het in deze tijd zo verschrikkelijk druk heeft, had hij contact opgenomen met de evenementencommissie en met juffrouw Ella of hij niet wat eerder mocht komen. En jawel hoor, dat mocht. Op maan-dag en woensdag ‘in de goede week’ kwam de goeierd precies op de juiste tijdstippen naar onze hal. Hoefden de kinderen en hun ouders niet nog eens speciaal te komen. De paashaas had er zin in en liet zich van zijn beste kant zien. Zo werd het lekker gezellig en bracht hij ook nog het een en ander mee voor de kleintjes. De kinderen vonden het allemaal gewel-dig, dat spreekt voor zich! Tot volgend jaar, paashaas!!

De paashaas te midden van onze jongste groep

Page 27: Clubblad Olympia mei 2012

27

Gelukkig was het droog, zodat de paashaas en de kleutergroep naar buiten konden.

GROENTEN & FRUIT

WIEL EN MIRIAM PIETERSSPECIAALZAAK

Winkelcentrum Op de Kamp Landgraaf T 045 53 23 479

Uw zaak voor glutenvrije produkten!

Page 28: Clubblad Olympia mei 2012

28

14 en 15 april: Olympia goed op dreef tijdens plaatsingswedstrijden acrogymnastiek

Links: Claudia Kohnen, Naomi Waterreus en Lynn ArnoldussenRechts: Gwenny Wita, Celine Hamers en Kyra Nieuwkamer

In het weekend van 14 en 15 april organiseerde onze vereniging de 3e en 4e plaatsingswedstrijden Acro v.w.b. de hoogste Nederlandse niveaus. Tijdens deze wedstrijden konden de gymnasten zich plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap dat in juni wordt gehouden.Enerzijds dienen zij hiervoor een bepaalde limiet te halen en anderzijds zijn er beperkte plaatsen ter beschikking.

Page 29: Clubblad Olympia mei 2012

29

Op zaterdag was er 1 team van Olympia actief. Dit was het gemengde paar niveau B Geordy Lardenoije en Mechel Borjans. Zij trainen momenteel zo’n drie maanden samen en hebben in korte tijd veel moeten leren (balanselementen, tempo-elementen en twee choreografieën). De korte voorbereidingstijd was nog duidelijk zichtbaar in de oefeningen. Vooral de balansoefening werd onzeker geturnd. De score van 22.250 viel hierdoor laag uit. De tempo-oefening later op de morgen verliep een stuk beter. Hiervoor behaalden zij de mooie score van 25.600. De twee scores bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat zij een 3e plaats behaalden, maar helaas nog geen NK limiet. De komende weken zal er dan ook keihard getraind worden, waardoor plaatsing op de volgende wedstrijd zeker nog mogelijk is

Page 30: Clubblad Olympia mei 2012

30

Op zondagmorgen was het de beurt aan de twee B trio’s van Olympia. Lynn Arnoldussen, Naomi Waterreus en Claudia Kohnen lieten twee mooie oefeningen zien. Zij startten met de tempo-oefening, die een score van 26.000 opleverde. Met een mooie balansoefening die beloond werd met 25.550 punten behaalden zij uiteindelijk de zilveren medaille. Het trio bestaande uit Gwenny Wita, Celine Hamers en Kyra Nieuwkamer startte de wedstrijd minder goed. De CD haperde en sloeg telkens weer over tijdens de oefening. Hierdoor raakten de meiden een beetje van slag, maar zij turnden desalniettemin schitterend verder. Toch was een lage score van 24.650 het onvermijdelijke gevolg. Verderop in de wedstrijd revancheerden de dames zich met een voortreffelijke balansoefening - beloond met 26.150 – waarmee zij zich nog terugvochten naar het brons. Beide trio’s hebben de NK limiet gehaald.

Komende weken zullen de elementen hier en daar nog aangepast worden waardoor er nog hogere scores behaald kunnen worden. Met twee keer brons en een zilveren plak mochten de Olympiateams alle drie een medaille ophalen. Voor de volgende plaatsingswedstrijden hopen de ambitieuze teams deze fraaie prestatie minimaal te herhalen, zo niet teverbeteren!

Page 31: Clubblad Olympia mei 2012

31

15 april: Finale toestelturnen Heren 7e divisie

Onze eigen Tim Hennemann op een haar na Limburgs Kampioen Turnen Heren 7e divisie

Op zondag 15 april kwam Tim Hennemann slechts 0,05 punt te kort om Lim-burgs Kampioen te worden bij het turnen heren in de 7e divisie. Maar wat een geweldige inhaalrace van Tim op de nummer 1 Mick Moonen van Excelsior Schimmert! Deze had immers in de eerste twee voorwedstri-jden 1,1 punt voorsprong opgebouwd. In deze finalewedstrijd in sporthal Grenslandhal te Vaals hadden de twee deelnemende Olympianen – be-halve Tim Hennemann was dat ook Djossi Boon - de messen geslepen om de leidende Mick Moonen het vuur na aan de schenen te leggen. Djossi en Tim lieten zien dat zij de laatste weken hard hadden getraind op uitvoering, kracht en souplesse.

Page 32: Clubblad Olympia mei 2012

32

De wedstrijdOp het onderdeel voltige lukte het Tim niet altijd de benen gestrekt te houden, terwijl Djossi uitgleed bij het maken van de 1e flank. Tim behaalde een score van 19,50 en Djossi turnde 18,45 punten bij elkaar. Mick Moonen zette hier een score van 19,35 punten neer. Bij het onderdeel ring stil was veel gehamerd op kracht. Dit lieten beide jongens dan ook zien. Concurrent Mick Moonen kreeg het enigszins benauwd, want dit had hij op de twee voorgaande wedstrijden nog niet gezien bij de Olympianen.

Tim scoorde 19.75, Djossi 19.50 en Mick 19,55 punten. Op het onderdeel sprong struikelde Djossi over de mat, maar wist toch een score van 19.15 punten neer te zetten. Tim deed het weer net even beter met een score van 19,25 punten. Mick Moonen behaalde 19,50 punten. Op brug turnde Mick Moonen niet geheel vlekkeloos en moest genoegen nemen met een score van 18,80 punten. De spanning liep weer verder op want Djossi en Tim turnden een goede oefening, die Djos-si 18,95 punten opleverde en voor Tim zelfs 19,25 punten, mede omdat deze laatste liet zien hoe hoog hij kon zwaaien in de brug. Met bewondering keken de juryleden toe hoe Tim de laatste zwaai hoog boven de leggers uitvoerde.

Page 33: Clubblad Olympia mei 2012

33

Op rekstok gaf Mick Moonen alles wat hij in zich had om de oplopende achterstand op Tim ongedaan te maken en zijn eerste plaats over alle wedstrijden veilig te stellen. Mick kreeg voor zijn fraaie oefening een score van 18,65 punten. Ook Tim en Djossi lieten prima oefeningen zien, die Djossi een score opleverde van 18,00 rond en Tim 18,45 punten. Op vloer –het laatste onderdeel - kreeg Djossi 18,20 punten en Mick Moonen 18,40 punten. Tim Hennemann haalde alles uit de kast en wist met zijn oefening een score neer te zetten van 19,10 punten.

Uitslag van de finalewedstrijdDjossi Boon behaalde tijdens deze wedstrijd een puntentotaal van 112,25, goed voor plaats 3. Mick Moonen kwam uit op 114,25 punten en werd hiermee 2e. Tim Hennemann trok deze wedstrijd naar zich toe met een score van 115,30 punten, een duidelijke zege dus voor de kleine, kranige en veelbelovende turner van Olympia.

Einduitslag over drie wedstrijdenDjossi Boon behaalde brons met 336,25 punten, een prachtige prestatie van dit talentvolle turnertje die nog niet zo lang bezig is met de turnsport. Het zilver ging naar Tim Hennemann met een totaalscore van 341,80 punten, waarmee hij – zoals gezegd - slechts 0,05 punt verwijderd bleef van de score van Mick Moonen, die met 341,85 punten uiteindelijk toch nog net met de gouden medaille naar huis kon en zich Limburgs Kampioen mag noemen.

Tot slotDe leiding en de turnertjes waren zichtbaar in hun nopjes met de geleverde prestaties, vooral ook omdat er een sterke progressie zat in hun scores. Voeg daarbij dat de jongens voor het eerst deelnamen aan deze kampioenschappen, dan mogen we terecht spreken van een schitterende prestatie. Proficiat Tim, Djossi en de leiding Mario Sweelssen en Annemarie Waterreus!

Page 34: Clubblad Olympia mei 2012

34

22 april: workshop bij Sport&Leisure

Workshop Sport & Leisure groot succesDe stichting Sport & Leisure van Landgraaf organiseerde afgelopen vrijdag 20 april een Jeugd Sport & Cultuurdag voor alle basisscholen van Landgraaf. Tijdens deze dag is met hulp van de Landgraafse sportverenigingen en cultuuraanbieders een breed pakket aan activiteiten aangeboden. Een kleine greep uit het Landgraafse cultuur- en sportaanbod: worstelen, schilderen, tennis, badminton, handbal, voetbal, beeldhouwen, mountainbike, volleybal, BMX, striptekenen en djembe. En uiteraard was Olympia Landgraaf ook aanwezig om een demonstratie te geven over ons turnaanbod, acro en streetdance. Namens Olympia waren Cindy Schmitz, Math Vankan, Geordy Lardenoije, Nanja Adema en Naomi Waterreus bereid om de jonge meiden en heren op een actieve manier te laten kennis maken met onze mooie sport. Hopelijk zien we een aantal van hen binnenkort terug als nieuw lid.

Page 35: Clubblad Olympia mei 2012

35

Hieronder een kleine impressie van de actieve jeugd.

Page 36: Clubblad Olympia mei 2012

36

22 april: halve finale acro niveau D/E in Oss

Op zondag 22 april vond de halve finale acrogym d/e niveau te Oss plaats. Tijdens deze halve finale moesten de gymnasten proberen zich te plaatsen voor het NK d/e niveau dat plaatsvindt op 16 juni te Surhuis-terveen (Friesland). Olympia nam met 5 teams deel aan de halve finale. ’s Morgens was het eerst de beurt aan het E seniorentrio Keelin Dautzen-berg, Amy Doornbos en Jaimy Eymael. De oefening verliep helaas niet vlekkeloos. Een fout in een partnerelement en in een individueel element zorgde ervoor dat een hoge klassering en daardoor kwalificatie voor het NK niet meer mogelijk was.

Daarna ging het E junio-rentrio Chiara Houben, Roos Theunissen en Cha-nou Peeters de vloer op. Zij verrassen publiek en train-ers elke wedstrijd weer opnieuw. Het team turnde een schitterende oefen-ing en werd voor de vierde wedstrijd op rij eerste! De meisjes behaalden een score van 26.500 en lieten daarmee de nummer twee (25.650) ruim achter zich. ’s Middags traden de D teams voor het voetlicht. Het duo bestaande uit Nanja Adema en Jenni-fer Jansen turnde niet de beste oefening van het seizoen.

Page 37: Clubblad Olympia mei 2012

37

Er werd een fout gemaakt in een individueel element, waardoor het team genoegen moest nemen met een 7e plaats. Hiermee hebben zij zich overigens wel geplaatst voor het NK. In dezelfde categorie turnde het duo Yvette Tillmanns en Amber Heijnen een foutloze oefening, wat hen een mooie eerste plek opleverde. Tenslotte was het de beurt aan het D trio Anouk Bonten, Chelsea Smeets en Jessica Paulus. Deze meiden turnden een hele goede technische oefening maar kregen artistiek nog teveel aftrek. Zij plaatsten zich niet rechtstreeks, maar zijn wel eerste reserve. De einduitslag voor wat betreft de olympiateams ziet er als volgt uit: 3 teams geplaatst, 1 team reserve en 1 team niet geplaatst. De komende weken zal er nog hard gewerkt worden aan de oefeningen om straks op het NK te kunnen oogsten.

Page 38: Clubblad Olympia mei 2012

38

Page 39: Clubblad Olympia mei 2012

39

22 april: Turnontmoeting in Sittard-Geleen

Jongensgroepen presteren prima tijdens Turnontmoeting bij Swentibold Sittard-Geleen Op zondag 22 April werden in de goed gevulde stadssporthal van Sittard-Geleen de Turnontmoeting gehouden, een wedstrijd voor recreatieve turners en turnsters die 1 à 2 uren per week trainen. Maar liefst vijf honderd jonge gymnasten mochten in drie blokken hun kunnen vertonen. Olympia nam op twee verschillende niveaus deel met twee jongensgroepen. De meiden van Olympia waren er deze keer niet bij i.v.m. een andere wedstrijd. Groep 1 - vooral bestaande uit beginnende gymnasten – nam deel op niveau 16. In deze groep zaten twee jongens die voor de eerste keer meededen aan een wedstrijd, Freek Regtop en Alex Swaalf. Deze jongens wilden hun ouders graag laten zien wat zij in de laatste weken zoal geleerd hadden tijdens de trainingen. En dat was niet gering! Op de vier onderdelen (lange-mat / rek / sprong / brug) lieten de turnertjes geweldige oefeningen zien. De jongens turnden in totaal 225,90 punten bij elkaar, goed voor een 1e plaats.Groep 2 was ingeschreven op niveau 13. Ook hier nam een van de jonge gymnasten voor het eerst deel aan een wedstrijd, namelijk Nando Kisters. Voor Djossi Boon en Tim Hennemann was de wedstrijd ook bedoeld om enkele dingen uit te proberen met het oog op het nieuwe seizoen. Dan komen beide knapen namelijk uit bij het individueel Turnen Heren 3e divisie, niveau 11.Net als groep 1 turnden de jongens van groep 2 op de vier onderdelen een prima wedstrijd, die met 230,20 punten eveneens winnend werd afgesloten. Geen wonder dat de jonge gymnasten, hun trainers en de aanwezige ouders met een tevreden gevoel huiswaarts keerden.

Page 40: Clubblad Olympia mei 2012

40

Achterste rij van L naar R: de leiders Ron en MarioVoorste rij van L naar R : Djossi / Leroy / Alex / Pim / Freek / Dion / Tim / Nando

28 april: ruilbeurs clubplaatjes Olympia groot succes

Page 41: Clubblad Olympia mei 2012

41

De spaaractie van de clubplaatjes voor het verzamelalbum is vandaag, zaterdag 28 april, met een druk bezochte ruilbeurs op succesvolle wijze afgesloten. Tientallen leden, ouders en grootouders waren present om op zoek te gaan naar dat laatste plaatje uit hun verzamelalbum. Er was keus genoeg, iedereen had lijsten gemaakt van de ontbrekende foto’s van de Olympia-leden en zijn of haar dubbele kaarten meegenomen om te ruilen. Natuurlijk is het even puzzelen wie de juiste kaartjes heeft, maar de meesten konden de ruilbeurs met een glimlach afsluiten omdat het verzamelalbum helemaal compleet is.Wellicht heeft een aantal leden de ruilbeurs gemist. Geen nood, velen hebben hun dubbele kaarten achtergelaten bij Olympia. Natasja Arnoldussen – de trekkende kracht achter deze succesvolle actie – zal de komende week alle kaarten uitzoeken en sorteren. Zij doet dit samen met Jolanda Sweelssen, de echtgenote van leider Mario Sweelssen. Als de trainingen weer starten kan iedereen in de kantine op zoek gaan naar het laatste missende kaartje.

Op de foto’s zien jullie een leuke impressie van de ruilbeurs.

Page 42: Clubblad Olympia mei 2012

42

Page 43: Clubblad Olympia mei 2012

43

Page 44: Clubblad Olympia mei 2012

44

In de schijnwerpersEed Smeets: 65 jaar lid

Eed Smeets

Eed werd lid in april 1947. Hij is afkomstig uit een echte Olympiafamilie, die door de jaren heen uiterst trouw bleef aan de vereniging en ook na hun actieve turncarrière vele taken voor hun rekening namen. Zo ook Eed.

Page 45: Clubblad Olympia mei 2012

45

Zijn actieve turncarrièreHij nam fanatiek deel aan de trainingen van de kersverse hoofdleider Spronck, hetgeen al spoedig leidde tot een prima presterend lid van de toenmalige selectie. Vanaf het eerstekampioenschap in 1950 tot 1963 bleef Eed meestrijden in de hoogste gelederen. Vanzelfsprekend was hijook present bij andere wedstrijden, demonstraties en turnfeesten en nam hij deel aan diverse gymnaestrada’s (Rotterdam 1953 en Stuttgart 1961).

Een man met veel organisatorische kwaliteitenDaarnaast liet Eed zich niet onbetuigd waar het de vele werkzaamheden en organisatorische zaken betrof.

Bestuurslid en jeugdleiderIn 1949 werd hij al bestuurslid en bleef dat tot 1970, meer dan twintig jaar dus. In deze bestuursperiode was hij vele jaren zelfs secretaris (van 1958 tot 1962 en vervolgens weer vanaf 1966 tot 1970) of 2e secretaris (in de overige jaren van zijn bestuursperiode). En alsof het al-lemaal niet genoeg was werd hij in 1958 ook nog eens jeugdleider, een taak die hij met veel inzet tot 1966 vervulde.

Page 46: Clubblad Olympia mei 2012

46

Ook daarna op vele terreinen actief!Na zijn bestuurlijke periode is Eed steeds betrokken gebleven bij het wel en wee van de vereniging en heeft hij vele taken op zich genomen. Zo was hij bijna altijd betrokken bij de jubilea die de vereniging vierde en verzorgde daarbij menigmaal de feestgids en meer in het bijzonder de historische overzichten. Bij de Interturngala’s was hij tot twee keer toe voorzitter van de sponsorcommissie, waarmee hij mede zorgde voor de financiële basis van deze geweldige turnfeesten. Ook was Eed lid van allerlei commissies ter ondersteuning van het bestuur. In de jaren zeventig was hij lid van de stuurgroep, die beleidsmatige zaken voorbereidde en tot twee keer toe was hij lid van de commissie huishoudelijk reglement. Voeg daarbij dat hij vanaf 1952 tot 1958 namens Olympia bestuurslid was van de Limburgse Turn Kring en van 1958 tot 1970 lid was van de Contactraad van Nieuwenhaagse Verenigingen, dan weten we dat Eed een van die harde werkers was, die een vereniging zo hard nodig heeft.

Onvermoeibare inzet voor het Koningin WilhelminafondsTot slot mag niet onvermeld blijven dat “duizendpoot Eed” de grote onvermoeibare pleitbezorger van het Koninklijk Wilhelmina Fonds was en nog steeds is! Vanaf 1949 stelde hij zijn talenten in dienst van het KWF, zorgde al die jaren voor collectanten vanuit onze vereniging en was vele jaren (tot vorig jaar) zelfs voorzitter van de afdeling Nieuwenhagen van hetzelfde KWF.

1988: benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau!Deze korte opsomming van de diverse taken van Eed als een betrokken bestuurder, een geliefd jeugdleider, een accuraat secretaris en een maatschappelijk betrokken persoon doet wellicht geen recht aan de enorme verdiensten van Eed voor Olympia, maar schetst toch wel het beeld van een ras Olympiaan voor wie niets te veel was en geen zee te hoog. Hare Majesteit de Koningin vond de prestaties van Eed zo indrukwekkend dat ze hem in 1988 de uitzonderlijke eer gunde toe te treden tot het illustere gezelschap van de orde van Oranje Nassau.

Page 47: Clubblad Olympia mei 2012

47

Frans Erkens: 50 jaar lid Een van de clubiconen, Frans Erkens, viert op de dag van de arbeid (1 mei 2012) zijn gouden jubileum als lid van Olympia Landgraaf. Aan de 1 mei-viering ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. Maar deze grens van 8 uur lijkt niet besteed te zijn aan Frans als je kijkt naar zijn vele verdiensten voor de club.

1997: erelid van OlympiaBij zijn 50-jarig lidmaatschap huldigde de vereniging de op vele terreinen actieve Eed met het erelidmaatschap, een mooie erkenning voor de vele verdiensten van de gouden jubilaris! Uiteraard willen wij in deze hommage aan Eed zijn vrouw Mieke niet ver-geten te noemen. Zonder haar onvoorwaardelijke steun voor het werk dat Eed voor Olympia verrichtte zou het voor hem onmogelijk zijn geweest zo’n bijzonder fraaie ‘erelijst’ op te bouwen, tot meerdere eer en glorie van ons aller Olympia!

Page 48: Clubblad Olympia mei 2012

48

Je wordt niet zo maar lid van Olympia! Maar laten we het verhaal beginnen bij de jeugdjaren van Frans. Als kleuter zag Frans de in april 2010 overleden Cor Vanovermeere de vreemdste kapriolen uithalen op het gazon van hun tuin. Cor liep op zijn handen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Cor was als jonge knul in dienst bij het stucadoorsbedrijf van de vader van Frans. Een compleet nieuwe wereld ging open voor Frans! Maar hij mocht geen lid worden van de gymnastiekvereniging, hoe graag hij dat ook wou. Veel te gevaarlijk volgens zijn moeder. Eigenlijk mocht Frans ook niet voetballen – ook te gevaarlijk – maar op de leeftijd van 12 jaar is hij dat toch gaan doen. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon, dus nadat Frans zich ontworsteld had aan zijn knellende banden is hij als 17-jarige alsnog overgestapt naar Olympia. Voor de rekenaars onder ons, we spreken van het jaar 1962. In de aanvangsjaren werd er hard getraind, hetgeen voor hem leidde tot deelname aan de Nederlandse kampioen-schappen later in de jaren zestig.

1e bestuursperiodeBeginjaren zeventig was er sprake van woelige tijden met vele bestuurswisselingen bij Olympia. Met het terugtreden van Eed Smeets als secretaris in 1970 werd een klemmend beroep gedaan op Frans om toe te treden tot het bestuur. Door de drukke combinatie van gezin, baan, studie en bestuurstaken, moest Frans zijn actieve sportcarrière beëindigen. Na zijn bestuursperiode als secretaris (1970 – 1974) bleef Frans zich op vele fronten inzetten voor de club, zoals notulist van de maandelijkse ledenvergadering, als lid van de begrotingscommissie en zijn deelname aan de stuurgroep, een adviescommissie voor het bestuur op gebied van beleidszaken.Als conrector van het Eijkhagencollege was Frans de aangewezen persoon om de school in te zetten voor de Interturngala’s, de grootschalige internationale turnontmoetingen die eens in de 3 à 4 jaar werden georganiseerd. In de jaren tachtig als secretaris van deze gala’s en in de jaren negentig als “locatiemanager” Eijkhagen.

Page 49: Clubblad Olympia mei 2012

49

BegrotingscommissieVanaf het begin was Frans de initiatiefnemer en kartrekker achter de begrotingstraditie en bleef er heel veel jaren lid van. Zo heeft hij zijn sporen verdiend bij het financieel gezond houden van onze club.

Commissie huishoudelijk reglementVerdere verdiensten op het conto van Frans zijn de statuten en het huishoudelijk reglement. Als voorzitter van deze commissie heeft Frans een omvangrijke herschikking hiervan mede voorbereid en jaren later nogmaals herzien en geactualiseerd.

2e bestuursperiodeToen het bestuur in 2006 wederom aan de deur klopte voor hulp, kon Frans opnieuw geen nee zeggen, mede vanwege het afnemend aantal bestuurs-leden. Tijdens deze 2e bestuursperiode (van 2007 tot 2010) heeft Frans zich ingezet als 2e secretaris en hield hij zich bezig met het verzorgen van de public relations, het archief, beleidszaken (zoals de clubscan in 20007 en 2008), het clubblad, subsidiezaken, jaarverslagen, agenda’s en notulering van de bestuursvergaderingen en het opstellen van besluiten- en actielijsten. Verder was hij in die jaren de contactpersoon bij de gemeente en de vaste vertegenwoordiger bij District-Zuid.

Page 50: Clubblad Olympia mei 2012

50

Hoofdredactie jubileumboek en samenstelling bijbehorende DVDLast but not least dienen we te vermelden dat Frans een prominente rol speelde bij de totstandkoming van het jubileumboek in 2007 als hoofdredacteur van de commissie jubileumboek en de later verschenen DVD.

2007: benoeming tot erelid Dat de vereniging zijn verdiensten op waarde wist te schatten bleek toen Frans in september 2007 tot erelid werd benoemd.

Zoals in de inleiding aangegeven, is een achturige werkdag een vreemd begrip voor Frans en ook van een rustig voortkabbelend pensioen is geen sprake. Als adviseur van het bestuur blijft hij zich inzetten voor het clubblad, de public relations, zoals de wedstrijdverslagen in de lokale krantjes, het ondersteunen van het secretariaat en het verzorgen van het clubarchief. Chapeau! Dank je wel voor 50 jaar lidmaatschap en trouwe hulp aan onze club. Natuurlijk betrekken we Frans’ echtgenote Virginie in dit huldebetoon aan Frans. Zo’n veel uren vragende inzet voor de club kun je alleen maar waarmaken als het thuisfront je steunt. En dat is ook bij haar in al die jaren onvoorwaardelijk het geval geweest.

(Eddy)

Page 51: Clubblad Olympia mei 2012

Duizend maal dank aan alle vrijwilligers bij de acrowedstrijden van 14 en 15 april!Wat zou Olympia zijn zonder een trouwe groep van vrijwilligers? Het antwoord laat zich raden: vrij weinig. Dat bleek onlangs weer tijdens de acrowedstrijd die Olympia georganiseerd heeft in sporthal de Baneberg. Met dank aan de vele vrijwilligers was het mogelijk om deze landelijke plaatsingswedstrijd in het weekend van 14/15 april in goede banen te leiden. Bij zo’n wedstrijd komt het nodige kijken: het inrichten (en uit-ruimen) van de sporthal, het vervoer, de kaartverkoop, de catering, de muziek, de ondersteuning van de jury en organisatie en meer. In totaal hebben meer dan 40 vrijwilligers een deel van hun weekend opgeofferd om Olympia te helpen. Super, duizend maal dank!

Topvrijwilligers Olympia Geen enkele club kan zonder de hulp van vrijwilligers, zo ook Olympia. En gelukkig kunnen we terugvallen op een grote groep vrijwilligers die vaak al jarenlang betrokken is bij onze gymvereniging. Deze keer zetten we een bijzondere groep in het zonlicht. Iedere maandagochtend komen ze trouw bij elkaar in de turnhal van Olympia. En stuk voor stuk zijn ze al van jongs af aan lid van onze mooie club, sommige wel meer dan 60 jaar. Eerst worden de handen uit demouwen gestoken. De turnhal, de kleedlokalen en de kantine worden weer helemaal spik en span gemaakt. Na een uurtje hard werken worden onder het genot van een kopje koffie een paar mooie herinneringen opgehaald. Soms staan er ook grotere klussen op het programma, zoals het poetsen van de ramen, het maaien van het gras aan de achterzijde van de sporthal, een reparatie van een toestel of een likje verf op het houtwerk. En het resultaat mag er zijn: de turnhal van Olympia ziet er super uit. Als het werk erop zit, komen een paar lekkere hapjes op tafel. Tot voor kort zorgde Enny Benno voor een paar smakelijke Indonesische hapjes die de heren zich goed lieten smaken. En daarbij kwam standaard het potje sambal op tafel voor een beetje extra pit. Helaas kan Enny de heren niet meer helpen en moeten ze het nu zonder deze dankbare hulp en zonder pittige hapjes doen. Maar wees gerust, deze creatieve “jongeheren” laten zich niet kennen en zorgen zelf wel voor een stukje vlaai of andere lekkernijen.

51

Page 52: Clubblad Olympia mei 2012

Het wordt tijd om de jonge oudjes voor te stellen: het vrijwilligersteam bestaat uit (van links naar rechts, bovenste rij op de foto) Jan Römkens, Piet Smeets, Jo Hanssen, Huub Smeets, Hein Roelofs, (onderste rij) Wim Bitter, Jo Lemmens en Leo Kampman.Olympia kan nog extra vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld voor de kantine of voor het opbouwen bij een wedstrijd. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met het bestuur (via [email protected] of [email protected] ).

52

Page 53: Clubblad Olympia mei 2012

Agenda mei, junidag datum activiteit/wedstrijd waar Begin mei Publicatie clubblad Olympia's World (editie mei) dinsdag 1-5-2012 Jubileum Frans Erkens 50 jaar lid Olympia zaterdag 5-5-2012 Interne bijscholing TC vrijdag 11-5-2012 Ledenvergadering Olympia Landgraaf Olympiahal - Landgraafzaterdag 12-5-2012 5e Acrogym Plaatsingswedstrijd A - B en leeftijdsgroepen Osszondag 13-5-2012 6e Acrogym Plaatsingswedstrijd A - B en leeftijdsgroepen Osszaterdag 19-5-2012 Acrogym 1/2 Finale D/E niveau Bergschenhoekzondag 20-5-2012 Acrogym 1/2 Finale C-niveau Bergschenhoekzondag 20-5-2012 Start Assistent-cursus niveau 2 woensdag 23-5-2012 Bestuursvergadering Olympia Olympiahal - Landgraafvrijdag 22-5-2012 sportdag OBS de Speurneus Olympiahal - Landgraafvrijdag 29-5-2012 sportdag Wilhelm Alexander school Olympiahal - Landgraaf juni bijscholing technische leiding Olympiahal - Landgraafzaterdag 2-6-2012 Clubkampioenschappen + Open Dag Olympiahal - Landgraafzaterdag 2-6-2012 7e Acrogym Plaatsingswedstrijd A - B en leeftijdsgroepen Oss

53

Page 54: Clubblad Olympia mei 2012

zondag 3-6-2012 8e Acrogym Plaatsingswedstrijd A - B en leeftijdsgroepen Osszaterdag 9-6-2012 Finale N.K. C lijn Groepsspringen ( jeugd -junior/ senior ) woensdag 13-6-2012 Speeltuinbezoek met jeugd Landgraafzaterdag 16-6-2012 Acrogym Finale D/E niveau Suurhuister- veenzaterdag 16-6-2012 Groepsspringen Ahoy cup Rotterdamzondag 17-6-2012 NK-A Acrogym Rotterdamwoensdag 20-6-2012 Bestuursvergadering Olympia Olympiahal - Landgraafdonderdag 21-6-2012 Grootclusterbijeenkomst District Zuid voor Zuid-Limburg Echtzaterdag 23-6-2012 Acrogym Finale B/C niveau Osszondag 24-6-2012 NK acrogym niveau A en leeftijdsgroepen NK Osszondag 1-7-2012 Publicatie clubblad Olympia's World (editie juli)

Uit de oude doos: het jaar 1946

54

Het jaar 1946, het jaar van het VREDESFEEST in Arnhem.

Tumult over een voorstel tot leiderswisseling

Tijdens de jaarvergadering op 31 december (!) 1945 was er enig tumult – en dan druk ik me zwak uit - over het voorstel van Lei Konsten om Thijs Spronck tot leider te kiezen. Na wat gekissebis over en weer is het Thijs zelf die de gemoederen sust zonder overigens zijn aspiraties prijs te geven.

Page 55: Clubblad Olympia mei 2012

55

Hij zegt dat hij zich steeds ten volle had ingezet voor de vereniging, dat hij er zich thuisvoelde en zich inderdaad voor de leiding interesseerde, maar (vooralsnog) niet op de voorgrond wilde treden. Aldus “makker” Spronck. Het was indertijd gebruikelijk ‘makker’ voor de naam te zetten. De notulen doorlezend kom je dit woord dan ook vele malen tegen. Ook in de vijftiger en zestiger jaren vind je het vaak terug om in de jaren zeventig geleidelijk in onbruik te geraken, volgens mij dan. In februari komt Sjang Hanssen terug op de onverkwikkelijke gang van zaken rondom de ‘paleisrevolutie’ (de voorgestelde leiderswisseling en het daarop volgend tumult). Hij heeft een zeer positief gesprek gevoerd met makker Thijs Spronck, in de notulen steevast ‘Sproncken’ genoemd. Makker Lei Konsten vraagt vervolgens het woord en verdedigt zijn houding vanaf de jaarvergadering. Waaruit die houding bestond kunnen we alleen maar vermoeden. Wel weten we zeker dat hij tijdens de jaarvergadering Thijs Spronck op het schild wilde hijsen als leider.

Page 56: Clubblad Olympia mei 2012

Voorzitter Hendrik Smeets legt zijn functie (tijdelijk!) neer.

Als reactie op de toelichting van 2e voorzitter Lei geeft voorzitter Hendrik Smeets te kennen dat hij het voorzitterschap neerlegt! Het een zal met het ander te maken hebben, maar hoe het precies zit daar kun je – zoals zo vaak - alleen maar naar raden. Het onderling gesteggel duurt overigens niet lang, want in april opent ‘de directeur’ Sjang Hanssen de vergadering. Hij vraagt of er bezwaren tegen zijn dat Hendrik Smeets zijn functie hervat. Als dan blijkt dat die er niet zijn, neemt Hendrik de voorzittershamer weer ter hand. De vredespijp is weer gerookt en de vereniging gaat weer blij gemoed ‘voort op het pad’.

Het grote vredesfeest in Arnhem, juni 1946

Vlnr boven: Lei Smeets, Piet Coenen, Arnold Stuart, Huub Kölgen, …?..., Jan Kes-sels, Johan Smeets, Lei Smeets, Lei Konsten, Wiel Logister.Bij de aspiranten herkennen we er enkelen:Eed(je) Smeets, Johan Logister, Hans Vuist (naast elkaar voor Lei Smeets en Piet Coenen,);Vooraan 2e van links: Hein Hanssen. Voor Wiel Logister zien we Hans Toenbreker.

Vermoedelijk genomen tijdens het vredesfeest in Arnhem (1946)

56

Page 57: Clubblad Olympia mei 2012

57

Tussentijdse bestuursverkiezingIn diezelfde vergadering van 4 augustus vindt er een tussentijdse bestuursverkiezing plaats. Kennelijk zijn enkele functionarissen tussentijds opgestapt als bestuurslid, waaronder Lei Konsten, want als 2e voorzitter wordt dan Chr. Reumkens gekozen. Over de achtergrond van deze bestuurswisselingen wordt helaas niets verteld.

Over vredespijp gesproken, het grote turnevenement van dat jaar is het landelijke vredesfeest dat in juni plaatsvond in Arnhem, waarmee in turnersland de grote boze oorlog op symbolische wijze definitief achter zich werd gelaten en een lange periode van vrede zou aanbreken. Na het feest komen diverse felicitaties binnen, waaruit blijkt dat dit feest een flinke impact had, ook buiten de vereniging. Er is ook een film gemaakt van dit belangwekkende evenement. Deze wordt te koop aangeboden, maar daar gaat men niet op in want ‘de film kan wegens de grote moeilijkheden en risico’s hier niet vertoond worden’. Helaas komen wij niet aan de weet waaruit die moeilijkheden dan zouden kunnen bestaan. Jammer overigens dat die film niet is aangeschaft. Het zou een uniek document kunnen zijn, met naar alle waarschijnlijkheid ook fragmenten van de demonstraties die Olympia ten beste gaf. Wat mij betreft een gemiste kans, want uit die tijd hebben we helemaal geen filmmateriaal. We moeten tot de vijftiger jaren wachten voordat de eerste bewegende beelden van Olympia gemaakt worden.

Overige activiteitenBehalve het vredesfeest staan de gebruikelijke wedstrijden feesten op het programma. Men neemt o.a. deel aan een optocht van fanfare Sint Caecilia, aan de kringwedstrijden in Schaesberg en het feest van fanfare Eendracht . In Schaesberg werd prima gepresteerd, getuige de complimenten aan het adres van de leiding en de leden in de eerstvolgende vergadering.

Page 58: Clubblad Olympia mei 2012

We zagen eerder al in dit verhaal dat de leiderswisseling op felle wijze ter sprake kwam. Maar nu het voorstel om zijn functie neer te leggen van hem zelf komt is de toon van het gesprek totaal anders. Begin augustus deelt directeur (Sjang Hanssen) mee dat hij voornemens is zijn functie neer te leggen. We hebben dat eerder gehoord van hem, maar steeds liet hij zich weer ompraten en plakte hij er toch weer wat jaartjes aan vast. Zo ook nu, zij het dat er nu wel wordt vastgelegd dat hij definitief afscheid neemt bij het veertig jarig jubileum van de vereniging in september 1947. Het voorstel om er nog een jaartje aan vast te plakken kwam overigens van de gedoodverfde opvolger Thijs “Sproncken”.

58

Leiderswisseling? Nee, nog even niet!

Ondersteuning voor de lokaalhouder

Een van de clubiconen Chris Hanssen, broer van Sjang, doet een opmerkelijk voorstel, namelijk om de lokaalhouder (de vereniging is dan nog steeds bij café/zaal Jongen aan de Hereweg) een vergoeding aan te bieden voor verwarming en verlichting gedurende de wintermaanden van ‘46/’47. Daarop werden door verschillende leden brandstoffen beschikbaar gesteld. Mooi toch, zo’n actie, niet?

Het veertigjarig jubileum werpt zijn schaduw vooruit.

In oktober wordt gesproken over de jubileumfeesten van 1947. De voorzitter deelt mee dat besloten was de landskampioenschappen te vervangen door de kringwedstrijden ‘vanwege te grote moeilijkheden’. Kennelijk had men het plan opgevat het Nederlands Kampioenschap te organiseren en had (intern en wellicht ook extern) overleg daarover geleid tot de constatering dat dit een brug te ver was. Lei Konsten vraagt naar gegevens over de oprichting en de ontwikkeling van de vereniging met de bedoeling daarover een boekje samen te stellen en dit tijdens de feesten te verkopen. Dit plan van Lei werd inderdaad gerealiseerd en is – in figuurlijke zin – een bijzonder kostbaar boekje gebleken, want Lei heeft

Page 59: Clubblad Olympia mei 2012

59

zich – zo blijkt - behoorlijk gedocumenteerd bij de oudere leden van toen, die zich nog wel heel wat wisten te herinneren over de vroegste verenigingsgeschiedenis. Bij gebrek aan primaire bronnen (het oudste schriftelijk document stamt uit 1920) kunnen wij ons dank zij het speurwerk van Lei een goed beeld vormen van de toenmalige vereniging.Voor de jubileumcommissie bij het 100-jarig bestaan was het boekje in ieder geval als een geschenk uit de hemel. De commissie heeft dan ook in ruime mate gebruik gemaakt van de geschiedschrijving die Lei in die tijd voor zijn rekening nam.

Tot slotTot zover mijn relaas over het jaar 1946, waarbij het vredesfeest in juni centraal stond, er gesteggeld werd over een toekomstige leiderswisseling en de organisatie van het 40-jarig jubileum zijn schaduw al volop ter sprake kwam. In de volgende aflevering hoop ik het jaar 1947 voor jullie te kunnen laten herleven.

Page 60: Clubblad Olympia mei 2012

Proficiat met je verjaardagLangs deze weg feliciteren wij de jarigen in de maanden mei en juni. Wij wensen allen een mooie dag en nog vele jaren in goede gezondheid. En………….blijf vooral bewegen, liefst bij Olympia natuurlijk!

60

1 mei Maria Gerards – Aretz1 mei Ninke Sabel2 mei Caitlin Ludwiczak3 mei Natasja Arnoldussen4 mei Mechel Borjans4 mei Femke Wijnands5 mei Kyra Vanovermeere6 mei Jill Reijnen10 mei Debbie Das11 mei Lieke Speth12 mei Verona Willems13 mei Anjes Bringmann – Rosenboom13 mei Pim Dautzenberg13 mei Cindy Schmitz13 mei Jana Vermeulen15 mei Tiny Timmermans - Hendriks18 mei Tillie Korach - Stienen19 mei José Ackermann19 mei Els Hodenius19 mei Lukas Müller20 mei Ziggi Mommers20 mei Mikki Quaden21 mei Verena Franck23 mei Luna Aussems24 mei Geordy Lardenoije26 mei Lieke Ekhart26 mei Myrthe Fischer27 mei Peter Houben27 mei Marjolein Hutten29 mei Tom Knapen30 mei Frederique van der Burgt30 mei Jose Lemmen - Gerards

Page 61: Clubblad Olympia mei 2012

61

31 mei Kim Tonnelier1 juni Ruud Timmer2 juni Anita van de Honing - Dirks2 juni Paul Meijs2 juni Gerry Nacken - Stijfs4 juni Mercedita Duinkerken4 juni Jaida Ngodizi4 juni Tyrza Prevos4 juni Megan Wolters5 juni Gwenny Wita6 juni Wobbe de Vries7 juni Demi Wetzels8 juni Bibi Canisius8 juni Els Vankan - Post9 juni Ron Bitter10 juni Truus Lhomme - Heynen12 juni Tiny Stormen - Vankan15 juni Al Herings16 juni Britt Breemen16 juni Fleur van Ratinger18 juni Nando Kisters19 juni Jinte Vaessen20 juni Deborah Hendrix20 juni Janou Spiertz21 juni Jentl van der Leek22 juni Dewi Theissen23 juni Jenny Gillessen26 juni Keelin Dautzenberg27 juni Miranda Nieuwkamer27 juni Emma Vliegen28 juni Danique Charlier28 juni Yvette Tillmanns

Page 62: Clubblad Olympia mei 2012

v o s s e n b e r g

HEUSCHEN & SCHROUFF

Zdrojewski

G.J. KEMPEN B.V.

Outsourcing van documentbeheer

Woningvereniging Ubach over Worms

Hoofdsponsoren GV Olympia62