Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

40
G.V. OLYMPIA 1907 Olympia’s World Editie Juli 2012 nr.3 Clubblad van Olympia Landgraaf

description

Voor jullie ligt de zomereditie van het clubblad van onze gymvereniging Olympia Landgraaf. Veel leesplezier en alvast een fijne vakantie.

Transcript of Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

Page 1: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

G.V.OLY

MPIA

1907

Olympia’s

World

Editie Juli 2012 nr.3Clubblad van Olympia Landgraaf

Page 2: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

2

Inhoud Inleiding 4

Lief en leed 6

Bestuurlijk en technisch nieuws 13

Even achterom kijken 17

Agenda juni, oktober 25

In de schijnwerpers 28

Uit de oude doos: het jaar 1947 31

Proficiat met je verjaardag 38

Page 3: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

HAVIKWEG 3 / T 045 531 22 73 / E INFO @DRUKKERIJHAMERS.NL

(TEGENOVER KARWEI LANDGRAAF)

ONTWERPEN ... DRUKKEN ... DIGITAAL PRINTEN

... SERVICE ... SINDS 1930 ...

Wilma & Jos ArtsWinkelcentrum Op de KampRaadhuisplein 14 6371 LA LandgraafT 045 531 48 [email protected]

3

Page 4: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

4

Inleiding InleidingIn de derde aflevering van het clubblad besteden we aandacht aan de achter ons liggende maanden mei en juni. In verband met de verenigings-vakantie stopt onze verslaglegging rond 20 juni om er zodoende voor te zorgen dat deze editie jullie nog bereikt voordat we de sporthal voor enige tijd de rug toekeren. Natuurlijk kijken we ook vooruit en is er ruimte voor bestuurlijk en technisch nieuws.

Prettige vakantie!Laten we vooral niet vergeten jullie allemaal een mooie, rustgevende dan wel een vakantie vol met ‘adventure’ toe te wensen. Het is af en toe eens nodig of zinvol de bakens te verzetten, eens met andere dingen bezig te zijn om zodoende de zinnen te verzetten en weer blakend van energie aan de volgende uitdagingen te kunnen beginnen. Of jullie nu dicht bij huis blijven, een zonbestemming binnen Europa kiezen, een verre reis onder-nemen of gewoon thuis genieten van al het moois dat balkon of tuin te bieden heeft, wij wensen iedereen het allerbeste! Kom vooral gezond weer terug op het oude vertrouwde “Olympianest” als zich straks het volgend sportseizoen weer aandient.

Oh ja, de zomervakantie begint zaterdag 30 juni en duurt tot en met zondag 12 augustus. Voor de wedstrijdgroepen zullen de trainingen iets eerder starten.

Maak er allemaal een mooie vakantie van!

Steun onze adverteerders

Bij deze een verzoek om bij uw aankopen – waar dat zo uitkomt - rekening te houden met de bedrijven die ons steunen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wij vertrouwen erop u weer een prettig leesbare editie van het clubblad te hebben bezorgd. Uw opmerkingen (ook uw kritische kanttekeningen) zijn welkom!

Page 5: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

5

Redactie:Natasja Arnoldussen ([email protected])Frans Erkens ([email protected])Frank Franssen ([email protected]) Eddy Toonen ([email protected])

Overige redactiemedewerkers:Britta Hanssen (diversen) Wendy Houben (evenementen)Lucienne Janssen (evenementen)Mario Sweelssen (groepsspringwedstrijden)Marjo Vaessen (advertenties)Joyce Vliegen (acrowedstrijden)Jennifer Paulus (evenementen)

Page 6: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

6

Aanvulling E-mailbestand We roepen iedereen op die dat nog niet gedaan heeft om zijn/haar e-mailadres ter beschikking te stellen van de redactie. Gewoon even een mailtje sturen naar Eddy Toonen ([email protected]). Gelieve ook wijzigingen van het e-mailadres aan Eddy door te geven. Dank voor uw welwillende medewerking.

Voorlopige planning van de volgende edities 2012:• 1oktober(kopijdatum:20september) • 1december(kopijdatum:20november)• 23december,dekersteditie(kopijdatum:15december)

Namens de redactie en alle overige medewerkers,Frans Erkens

Lief & LeedIn memoriam: erelid Hans Willems (1951-2012)

Toen ons het overlijdensbericht van Hans bereikte sloeg dat bij de Olympiagemeenschap in als een bom. Hoewel wij sinds februari wisten dat Hans ernstig ziek was en daar ook melding van maakten in het clubblad van begin maart, hadden we in de verste verte niet verwacht dat hij zo snel zou overlijden. Temeer omdat het herstelproces redelijk goed leek te verlopen.Veel te jong naar menselijke begrippen heeft Hans afscheid moeten nemen van het leven. Ondanks het feit dat Hans de laatste jaren een beetje op afstand stond van het actieve verenigingsleven waren veel Olympianen aanwezig bij de crematieplechtigheid op 9 mei.

Page 7: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

7

Dat geeft aan dat Hans nog altijd zeer geliefd was bij de wat oudere Olympianen, die hem goed gekend hebben en met velen waarvan hij goed bevriend was. Van de ploeg met wie hij in zijn actieve turnersjaren samen zo veel triomfen vierde was een groot aantal aanwezig. Ook zagen we nogal wat leden en oud-leden die onder zijn leiding geturnd hebben, die hun oud-leider de laatste eer wilden bewijzen. Hartverwarmend is dat, bij alle verdriet dat wij over het heengaan van Hans hebben. Het moet een steun zijn voor hen die achterblijven en ook voor ons die het geluk hebben wel nog tot de levenden te behoren. Hans kwam als klein jongetje van zes bij de vereniging en zou er een rol van grote betekenis gaan spelen. Zijn carrière als actieve turner verliep crescendo. Hij gaf al spoedig blijk van zijn talent en werd een zeer gewaardeerde kracht van de toenmalige herenselectie. Als zodanig nam hij deel aan vele wedstrijden, kampioenschappen en internationale evenementen, zoals de Polizeifesten in Duitsland en de Gymnaestrada’s. Toen hij een streep moest zetten onder het actieve turnen, was zijn rol geenszins uitgespeeld. Weldra zagen we hem terug op de werkvloer, maar dan als jeugdleider. In die hoedanigheid bleek zijn betrokkenheid bij zijn jongens en meisjes. Hij bracht hen niet alleen turntechnisch op een hoger plan, maar was ook op sociaal vlak met hen verbonden en had vaak eenluisterend oor voor hun kleinere en grotere problemen. Ook dat extra duwtje bij het vangen, waardoor de sprong net iets beter werd uitgevoerd of een val op het nippertje voorkomen werd zullen velen zich nog wel herinneren.

Tijdens een demonstratie in Bazel (1969); Hans was toen 17 jaar oud

Page 8: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

8

In de jaren tachtig werd hij daarnaast ook de assistent van hoofdleider Willy Stuart, met wie hij de herenselectie op een ongekend hoog peil wist te houden. Ook in die functie was hij de man die niet alleen turntechnisch bezig was met zijn mannen, maar ook – vaak onder het genot van een pilsje na afloop van de trainingen – mee zorgde voor een goede band tussen de leiding en ‘hun’ jongens. Toen Willy Stuart terugtrad als hoofdleider nam Hans samen met Wino Ringens het hoofdleiderschap over. Hoewel de hoogtijdagen van het herenturnen door een teruglopend aantal jongens en heren zo’n beetje voorbij waren wist Hans toch nog enkele kampioenschappen naar Landgraaf te halen. Na zijn vertrek als hoofdleider zagen we hem minder frequent, maar hij bleef toch altijd betrokken bij zijn club. Voor al zijn verdiensten ontving Hans menig ereteken. Het mooiste hiervan – in letterlijke en figuurlijke zin - was toch wel het speldje behorend bij het erelidmaatschap dat Hans ten deel viel t.g.v. zijn vijftigjarig lidmaatschap in 2007. Het blijft een beetje moeilijk voorstelbaar dat we Hans nooit meer in ons midden zullen hebben. We zullen helaas genoegen moeten nemen met herinneringen. Een groot Olympiaan is niet meer.

Wij wensen de naaste familie en zijn vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. Mogen de mooie herinneringen aan hem hen hierbij tot steun zijn.

Namens bestuur en leden, Frans Erkens

Deze foto werd genomen toen Hans een carnavaleske onderscheiding ontving van prins Johan (Smeets).

Page 9: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

9

De ambiance waar u geniet van een heerlijk kopje koffie, een perfect getapt pilsje of een geslaagd familiefeestje.

Voor afspraken belt u met:

06-11363175 of u mailt naar

E-mail: [email protected] Hereweg 91, Landgraaf.

BLOEMISTERIJ

HABETSHABETSHABETSLichtenbergstraat 49 I 6371AT Landgraaf I T 045 5 32 43 84ma/vr 9.00 tot 18.00 uur I donderdag 9.00 tot 21.00 uur I zaterdag 9.00 tot 17.00 uur

Page 10: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

10

Wendy & Erik Dijkstra

Heigank 41 I 6373 KM LandgraafT 045 531 25 36 I F 045 532 27 70e-mail [email protected]

wijnencadeausgedestilleerdspeciale bierenbier & frisdrankrelatiegeschenkenverhuur tapinstallatiesverhuur statafels & meubilair

Voor al uw schoenreparaties en sleutelservice

Heigank 37 Landgraaf T045 531 26 90

Tevens autosleutels met code

www.schoenreparatie-landgraaf.nl

Page 11: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

11

“HET LOO”

Heigank 33 6373 KM Landgraaf/Nieuwenhagen T 045 532 42 90Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 17.00 tot 22.00 uur

www.snackpointhetloo.nl

Winkelcentrum OP DE KAMP

Page 12: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

12

Heren Kapsalon Harry Senden

Hoogstraat 63a6373 HP LandgraafT 045 533 05 59

Openingstijden:Di 8.30 - 20.00 uurWo t/m Vrij 8.30 - 18.00 uurZa 8.00 - 16.00 uur

Page 13: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

13

Bestuurlijk en technisch nieuwsClubkampioenschappen Olympia LandgraafHopelijk hebben jullie gezien dat de clubkampioenschappen gehouden worden op zaterdag 25 augustus, direct na de zomervakantie dus. We hopen natuurlijk dat alle leden meedoen om je op een sportieve wijze te meten met je leeftijdsgenoten van Olympia. Het motto is ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’, dus we hopen dat iedereen zich aanmeldt. De leiding heeft inschrijfformulieren uitgedeeld. Mocht je deze kwijt zijn, in de kantine liggen nog meer exemplaren. Wacht dus niet langer en meld je aan bij je leiding of anders bij Mario Sweelssen of Lucienne Janssen. Graag uiterlijk 22 juni aanstaande.

Deelname aan toernooi Mannheim en BürstadtHet is zeker nog niet zeker, maar de technische leiding gaat proberen om teams van Olympia in te schrijven voor de internationale toernooien in Duitsland, komend jaar 2013. Het bondsfeest Mannheim vindt plaats van 20 t/m 27 mei 2013 en valt dus midden in de schoolperiode. Zal dus lastig worden om hier dispensatie voor te krijgen. Van 17 tot en met 21 juli 2013 vindt er een internationaal toernooi plaats in Bürstadt. Velen van ons hebben plezierige herinneringen aan dit mooie toernooi. Het toernooi valt in de zomervakantie, dus met een beetje geluk moet het lukken om hiervoor teams in te schrijven. Nogmaals, deze toernooien zijn nog niet zeker, de komende maanden ontvangen jullie verdere informatie via de technische leiding.

GymkledingMet de zomer in aantocht, wordt het goed merkbaar. De temperatuur in de sporthal en kantine stijgt vaak naar onaangename hoogten. Het is dus goed te begrijpen dat iedereen zich luchtig wilt kleden. Echter toch willen wij onze gymnasten vragen om goed sluitende sportkleding (lees turnpak en turnbroek) te dragen. De leiding moet, indien nodig, direct kunnen ingrijpen bij bepaalde oefeningen en sprongen. Gelieve dit vanaf het nieuwe seizoen na te leven. Jullie leiding zal jullie nog verder informeren hierover.

Page 14: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

14

De technische leidingMisschien wel handig om een overzicht met foto’s te hebben van onze technische leiding. De foto van Noeske Kaesler houden jullie te goed. Zodra dit overzicht helemaal compleet is zullen we deze overzichtsfoto een plekje gunnen op het prikbord en ergens in de sporthal.

Op 23 mei heeft Anne-Marie Waterreus haar volwaardige C-licentie behaald, waardoor ze zelfstandig leiding kan geven aan de turngroepen. Vanaf deze plek een dikke felicitatie voor het behalen van dit examen.

C-licentie voor Anne-Marie Waterreus

Page 15: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

15

Taakverdeling bestuurIn de voorgaande edities van het clubblad is al ruim stilgestaan bij de taakverdeling van de bestuursleden. Hiervan is een overzicht gemaakt (zie foto) die de komende dagen in de sporthal zal worden gepubliceerd.

Zijn er vragen over de taken van de bestuursleden of weet je niet goed wie je moet aanspreken over een onderwerp, neem dan contact op met een van de voorzitters: Maurice Vankan ([email protected]) of Herman van der Zwaag ([email protected]).

Met dank aan Eddy

Page 16: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

Pannen koekhuis

Ut Sonne klukske

Vivaldipassage 13Winkelcentrum Op De KampLandgraafT 045 533 34 60

www.utsonneklukske.nl

zomer/ winter terras

altijd alles vers

Super team

Altijd gezellig

ONTWERPDRUKWERKUITNODIGINGENTROUWKAARTENGEBOORTEKAARTJESVISITEKAARTJESKOPIEERWERK ETC.

.

.

.

.

.

.

.

Streeperstraat 48 6371 GN LandgraafT 045 533 09 85 F 045 533 09 [email protected] www.cpfxl.nl

16

Page 17: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

17

Even achterom kijken

12 mei: goud voor acroteam Olympia tijdens plaatsingswedstrijd te Oss

Op zaterdag 12 mei was er een plaatsingswedstrijd voor de acroteams niveau B van Olympia Landgraaf. Het trio bestaande uit Claudia Kohnen, Lynn Arnoldussen en Naomi Waterreus liet een mooie tempo-oefening zien die werd beloond met 25.300. Meteen daarna moest het tweede trio bestaande uit Gwenny Wita, Celine Hamers en Kyra Nieuwkamer hun kunnen vertonen.Ook dit trio turnde een goede tempo-oefening die gewaardeerd werd met 25.700. Na alle tempo-oefeningen lagen de scores dicht bij elkaar en was nog alles mogelijk. De trio’s van Olympia stonden op dat moment op een 4e en 1e plaats. De balansoefening zou uitkomst moeten bieden. Claudia, Lynn en Naomi lieten strakke torens zien maar door een kleine fout in eenindividueel element kregen zij 0,6 aftrek voor tijdsfouten

waardoor het podium niet meer haalbaar was. Zij werden uiteindelijk 5e. Het trio Gwenny, Celine en Kyra had de taak om de eerste plaats vast te houden. Dat is geen eenvoudige klus maar de meiden turnden sterk en met een score van 25,950 wisten zij beslag te leggen op de gouden medaille. ’s Middags mocht het gemengd paar Mechel Borjans en Geordy Lardenoije de vloer op. Het duo liet een degelijke tempo-oefening zien maar moet de komende weken nog hard werken aan de balansoefening om tijdens de laatste plaatsingswedstrijd de limiet voor het NK te halen.

Met dank aan Joyce

Page 18: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

18

22 mei: sportdag van basisschool De Speurneus

Misschien is het wel leuk om eens iets te vertellen over de sport- en speldag die Olympia af en toe organiseert voor basisscholen. Op dinsdag 22 mei werd er voor de vijfde keer achter elkaar een sportdag gehouden voor basisschool “De Speurneus”. Tijdens deze dag worden er een zevental sport/spelsituaties uitgezet waarmee de jongste kinderen

de dag van hun leven hebben. Iedere keer wordt er getracht een nieuwe situatie neer te zetten, die zowel voor groep 1 (de jongste groep) als voor groep 2 en 3 leuk, spannend en bovenal veilig zijn.

Met een viertal leiders van Olympia en met behulp van enkele ouders van de Speurneus werd het weer een onvergetelijke dag voor deze kinderen.Tijdens deze sport- en speldag werd de kinderen spelender-wijs geleerd om grenzen te verleggen. Ook leren ze hoe je kan balanceren op verschil-lende manieren en hoe je van het ene vlak naar het andere komt.

Daarnaast is het leren samenwerken bij alle spelvormen een belangrijk doel. Denk maar eens aan het gezamenlijk gebruiken van skilatten!

Ook wordt het uithoudingsvermogen getraind door over de verende mat te rennen, van daaruit op een airvlak te springen om vervolgens via twee springplanken over een Pegasus te zweven.

Page 19: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

19

Nadat de leiding een welkomstwoord had gericht tot de leerlingen en de ouders uitleg hadden gekregen over het parcoursverloop, konden de kinderen in groepen van tien beginnen aan de sport- en speldag.

Wat hadden ze een pret! Je kon het plezier van hun gezichten aflezen. De zweet-druppels spatten in het rond,

zodanig dat de kinderen er uitzagen alsof ze buiten in de regen hadden gestaan. En daarbij hadden ze ook nog eens een kleur als een tomaat van de spanning en de inspanning.

Het is de Olympialeiding weer gelukt de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Ook de leiding en de ouders hadden een genoeglijke dag.

Met dank aan Mario

Page 20: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

20

29 mei: sportdag Willem Alexander SchoolOok de Prins Willem Alexander School hield de sportdag bij ons in de hal. De opzet was nagenoeg gelijk aan de sportdag van De Speurneus. Ook nu hadden de kinderen een spannende, leerzame en leuke dag, dank zij de inspanningen van de leiding van Olympia en de medewerking van ouders.

2 juni: laatste plaatsingswedstrijden voor het NK acrogymOp zaterdag 2 juni vonden de laatste plaatsingswedstrijden voor het Nederlands kampioenschap acrogym plaats. Olympia nam hieraan deel met 3 teams.

Zaterdagochtend moesten de beide B damestrio’s hun kunnen vertonen. Voor beide teams was het een mooie oefenwedstrijd aangezien zij zich op eerdere momenten al geplaatst hadden voor het NK. Zij behoren al het hele seizoen bij de beste B teams van Nederland en zijn bovendien zeer gewaagd aan elkaar. Deze keer werd gestart met de balansoefening. Het team bestaande uit Claudia Kohnen, Lynn Arnoldusssen en Naomi Waterreus was het eerste Olympiatrio dat in actie kwam. Zij turnden een nette oefening die door de jury werd beloond met 26.050. Meteen daarna waren Gwenny Wita, Kyra Nieuwkamer en Celine Hamers aan de beurt. Ook zij turnden een stabiele oefening en behaalden een score van 26.300. Op dat moment stonden de Olympianen op een 3e en 1e plek. Het damestrio uit Drachten stond met 26.200 op een tweede plek.

Claudia, Lynn en Naomi waren ook als eerste aan de beurt met de tempo oefening. Een goede oefening - met nog enkele verbeterpunten voor het NK dat over drie weken plaats zal vinden - leverde hen een score van 26.200 op. Daarna trad het team uit Drachten voor het voetlicht. Ook de turnsters van dit team lieten een goede oefening zien die door de jury werd beloond met 26.550. Dit betekende dat Gwenny, Kyra en Celine een hele goede oefening moesten laten zien om het goud vast te houden. Helaas lukte dit net niet. Hun oefening werd beloond met 26.400 waardoor zij 0.05 punt tekort kwamen voor het goud. Toch waren gymnasten en trainers tevreden met het behaalde resultaat: een bronzen en zilveren plek voor de B trio’s van Olympia. ’s Middags mocht het B gemengd paar van Olympia laten zien wat ze in hun mars hadden. Zij wisten dit seizoen nog niet de limiet te halen en moesten dus zeer sterk turnen om zich alsnog te plaatsen voor het NK.

Page 21: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

21

Dit deden Geordy Lardenoije en Mechel Borjans gelukkig ruimschoots. Hun oefeningen werden door de jury beloond met 25.200 en 25.800 waardoor zij een totaalscore van 51.000 behaalden. Hoewel deze score net niet genoeg was voor een medaille – het duo behaalde de ondankbare 4e plek met slechts 0,100 punt verschil op nummer 3 – overheerste tevredenheid over het binnenhalen van een finaleplaats.

Vlnr: Celine, Kyra, Gwenny, Naomi, Lynn, Claudia

De finale van het NK Acrogym vindt plaats op zaterdag 23 juni in Oss. Gezien de voorgeschiedenis hebben de geplaatste Olympiateams dan zeker medaillekansen, zo is de verwachting van de leiders Math Vankan, Joyce Vliegen en Ellen Cremers.

Met dank aan Joyce

Page 22: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

22

13 juni: knutselmiddag met de kleutergroep

Tjonge, dat weer toch! Zou het in deze overwegend koude en natte junimaand dan niet eens mooi weer zijn, zodat het geplande middagje speeltuin gewoon door kan gaan?? Nee hoor, ook nu gooit het weer roet in het eten. Maar voor de creatieve begeleiders is dat geen probleem. In plaats van het middagje speeltuin wordt er een knutselmiddag gehouden. Bertie en Nanja hadden allerlei knutselmateriaal meegenomen, waarmee de kleintjes uitgebreid aan de slag konden. Na het knutselen was er nog even ruimte om te gymmen. Zo deden de kleuters maar al te graag wat oefeningen aan de ringen, waarna er een afsluitend balspel werd gespeeld. Om vier uur werden er frietjes en snacks gebracht, dus: lekker smullen voor de kids, die toch een hele gezellige middag hadden, dankzij het improvisatietalent van de leiding, Peter, Nanja, Bertie en Ella.

Met dank aan Ella

Page 23: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

23

Page 24: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

24

Zaterdag 16 juni: Finale van het NK acrogym niveau D/E in Surhuisterveen

Vers van de pers. Vlak voor het ‘ter perse gaan’ van deze editie van het clubblad vernamen we tot onze blijdschap dat het juniorentrio E, bestaande uit Chiara Houben, Roos Theunissen en Chanou Peeters een zilveren medaille hebben behaald! Van harte proficiat, dames, met dit schitterende resultaat!

In totaal waren er op D-niveau 17 damesparen. Onze Olympia combinaties hebben mooie oefeningen laten zien. Het duo Yvette Tillmanns en Amber Heijnen is geëindigd op een fraaie 3e plaats. De combinatie Nanja Adema en Jennifer Jansen zijn 9e geworden. In de volgende editie van Olympia’s World komen we uitgebreider terug op deze wedstrijden. Omdat we geen wedstrijdfoto’s hebben, hierbij in ieder geval foto’s van onze succesvolle leden:

Chiara, Roos en Chanou

Yvette en Amber Nanja en Jennifer

Page 25: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

25

Agenda vanaf 23 juni tot 2 oktober

datum activiteit/wedstrijd waar

23-6-2012 Finale NK Acrogym niveau B/C

Van onze vereniging nemen 2 teams op niveau B deel aan deze finale: Gwenny Wita/Celine Hamers/Kyra Nieuwkamer en het team Naomi Waterreus/Claudia Kohnen/ Lynn Arnoldussen. Wij wensen beide teams heel veel succes. 24-6-2012 Finale NK Acrogym niveau A en leeftijdsgroepen

Ook op deze dag is Olympia vertegenwoordigd en wel door het gemengd paar Geordy Lardenoije en Mechel Borjans. Uiteraard wensen wij ook Geordy en Mechel heel veel succes. Eind juni Publicatie clubblad Olympia’s World2012 (editie juli) 1-8-2012 Jubileum Wim Bitter 60 jaar lid Olympia

1-8-2012 Jubileum Hein Rade 60 jaar lid Olympia

22-8-2012 Bestuursvergadering

25-8-2012 Clubkampioenschappen + Open Dag

Zie ook het bijgevoegde artikel voor info (pagina 13) over de clubkampioenschappen.

september bijscholing technische leiding

Oss

Oss

Olympiahal

Olympiahal

Page 26: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

26

GROENTEN & FRUIT

WIEL EN MIRIAM PIETERSSPECIAALZAAK

Winkelcentrum Op de Kamp Landgraaf T 045 53 23 479

Uw zaak voor glutenvrije produkten!

september deelname aan de collecte voor het Koningin Wilhelmina Fonds

1-9-2012 Jubileum Joyce Vliegen 25 jaar lid Olympia

1-9-2012 Jubileum Guus Cremers 65 jaar lid Olympia

1-9-2012 BBQ

14-9-2012 Ledenvergadering Olympia Landgraaf

15-9-2012 Fun Forest

19-9-2012 Bestuursvergadering Olympia

1-10-2012 Publicatie clubblad Olympia's World (editie oktober)

2-10-2012 Olympia reis (2 t/m 6 oktober)

Landgraaf

Achter Olympiahal

Olympiahal

Landgraaf

Olympiahal

Page 27: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

27

Ben je al lekker actief bij Olympia met acrogym of trampolinespringen, maar zou je best nog wel een uurtje extra willen sporten? Of heb je een broer of zus die graag de benen en armen wilt losgooien. Doe dan eens mee met streetdance. Onze energieke trainster Cindy Schmitz neemt je mee met stoere moves op de dreunen van lekkere muziek. Na de zomervakantie (vanaf 14 augustus) gaan onze stoere meiden en jongens weer aan de slag met Cindy. Kom maar eens kijken. Of beter, doe lekker een uurtje mee. Iedere dinsdagavond vanaf 19 uur. Kom je ook?

Als je dit als ‘jonge volwassene’ leest en denkt “dat lijkt me wel leuk, maar die bewegingen zitten er niet meer in”, dan heeft Cindy ook iets voor jou. Elke donderdagavond – vanaf 19.30 uur – zorgt Cindy voor een ‘muzikale fysiotherapie’ waarbij je alle spieren in je lichaam moet gebruiken. Na deze BBB-training (de dames kennen ongetwijfeld deze afkorting) voel je je weer jaren jonger. Ook hiervoor geldt, kom eens kijken en doe lekker mee. Als je een paar keer meegedaan hebt, wil je niets anders meer.

Tot gauw!

Onze energieke trainster Cindy Schmitz

Zin in streetdance?

Page 28: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

28

In de schijnwerpersGeordy Lardenoije, onze Olympia-man van de dubbelstreksalto met anderhalve schroef.

Binnen onze Olympia-familie is het een bekend gezicht: Geordy Lardenoije. Of zoals hij zichzelf ook wel noemt, Sjordey. Geordy is 25 jaar. Als turner is hij zo’n 15 jaar geleden begonnen bij PHDES als recreant op de toestellen. Met zijn vriendengroep is Geordy twee jaar later overgestapt naar Balans in Kerkrade om op wedstrijdniveau verder te gaan met turnen. Vier jaar later stapt hij over naar Olympia Landgraaf en gaat – onder leiding van Jos en Mario - fanatiek aan de slag op het onderdeel minitramp. Later werd Geordy gevraagd om als heren 4 team deel te nemen aan de acro.

Dit heeft zo’n twee jaar geduurd, maar ondertussen beoefent hij weer opnieuw acro, momenteel met Mechel als duopartner. Daarnaast heeft hij het trampolinespringen niet losgelaten. Zijn beste sprong is een dubbelstreksalto met anderhalve schroef. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens met verbazing deze krachtpatser hoog door de lucht zien vliegen met deze sprong. Wie meer voorbeelden wil zien, moet maar eens googlen op youtube naar Sjordey of zijn hyvespagina (sjordey.hyves.nl).

Deze vriendelijke sportman is van meerdere markten thuis. Van zijn 18e tot zijn 20e heeft hij American football gespeeld en in dezelfde periode capoeira beoefend. Capoeira is een Braziliaanse vecht- en danssport, waar turnachtige aspecten bij komen kijken. Turnen, American football en capoeira, je kunt wel zien hoe Geordy aan zijn postuur is gekomen.Een heel andere kant van Geordy is zijn hobby als drummer in de heavy rockband Slasher. Deze muziekhobby is anderhalf jaar geleden als geintje begonnen met een paar vrienden, maar ze maken zich nu klaar voor een spetterend optreden tijdens Frostfest in december van dit jaar. Jullie zijn bij deze allemaal uitgenodigd, maar vergeet niet oordopjes mee te nemen.

Page 29: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

29

Geordy studeert civiele techniek aan de Hogeschool Zuyd (richting weg- en waterbouw) – 3e jaars – en werkt daarnaast in het magazijn van Volvo Maastricht. Meerdere keren per week rijdt deze toekomstige ingenieur met z’n (of beter gezegd geleend van zijn moeder) blauwe Audi A3 naar de sporthal in Landgraaf. Maar het liefst tuft hij het ritje tussen Spaubeek en Landgraaf op zijn brommer. Als deze tenminste niet weer kapot is. En iedereen mag eens mee achterop, maar wel als die voor een eigen helm zorgt en niet zwaarder is dan 60 kilo, want meer kan het brommertje niet hebben. De plek op z’n brommertje is wel meestal gereserveerd voor Mattice Tummers, zijn vrolijke knappe vriendin.Zijn droom is een zware motor om lekker door de Limburgse heuvels te toeren. Binnenkort begint Geordy met rijlessen hiervoor. Van Mattice mag het geen Harley worden, dan kan hij op zoek naar een andere vriendin. Maar de kans is wel groot dat de kleur donkergroen is, want dit is zijn lievelingskleur. Een beetje apart, maar dat past wel bij Geordy.

Page 30: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

30

Op zijn slaapkamer hangt met trots een foto van het herenteam uit 2004 en van het succesvolle heren- en vrouwenteam waarmee Olympia heeft deelgenomen aan het EK. De foto kent iedereen van jullie wel, want deze hangt ook in de sporthal. Binnenkort zal er ook wel een poster bijkomen van zijn vriendin Mattice, zittend op zijn nieuwe motor. Op de laatste vraag hoe het hem bevalt tussen alle meiden van Olympia, komt eerst een twijfelende “tjah…”, na een korte pauze gevolgd door “je leert ermee omgaan”. Geen idee wat hij hiermee bedoelt, maar uit betrouwbare bronnen weet deze verslaggever dat hij zijn sportieve vrouwenharem zeer leuk vindt. Bovenstaand artikel is mede tot stand gekomen met dieptevragen van Carmen Houben, waarvoor mijn dank. De volgende keer zal de spotlight op een ander lid van onze Olympia-familie schijnen. Tips zijn van harte welkom bij Eddy Toonen.

Leo en Hennie Kampman nemen (een beetje) afscheidNa bijna 10 jaar trouwe kantinedienst, hebben Leo en Hennie Kampman dinsdag 5 juni jongstleden voor de laatste keer koffie en snoep verkocht in onze kantine. Onze Leo en Hennie waren sinds de bouw van onze kantine zo’n 10 jaar geleden iedere dinsdag trouw aanwezig. Met een mooie bos bloemen en een pakket Limburgs bier zijn Leo en Hennie door onze ‘kantinedirecteur’ Huub Smeets bedankt voor hun vrijwilligerswerk. Een klein gebaar voor deze vele uren. Maar gelukkig betekent afscheid nemen van de kantine geen afscheid van Olympia. Leo blijft elke maandagochtend zijn handen uit de mouwen steken voor het schoonmaken en onderhouden van onze sporthal. En een ding is zeker, bij een speciale gelegenheid is één belletje ongetwijfeld voldoende om weer te kunnen rekenen op de hulp van Hennie en Leo.

Dank je wel beste Hennie en Leo, namens alle (oud)leden van Olympia, voor al jullie trouwe hulp.

Page 31: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

31

Uit de oude doosHet jaar 1947, een memorabel jaar, waarin Olympia het 40-jarig bestaansfeest viert, het jaar waarin de vereniging afscheid neemt van directeur Sjang Hanssen en hoofdleider Thijs Spronck welkom heet.

Een memorabel jaar, dat kun je wel zeggen. Olympia bestaat 40 jaar, de legendarische ‘directeur’ Sjang Hanssen treedt terug en hoofdleider Thijs Spronck maakt zijn opwachting.

In de jaarvergadering wordt het voltallige bestuur bij acclamatie herkozen, zij het dat 2e voorzitter ‘makker’ Chris Reumkens op zijn verzoek wordt opgevolgd door Leo Konsten. De contributie bedraagt 0,60 cent per maand. In maart worden de ‘oud-leden’ vriendelijk uitgenodigd om lid te worden van het veteranencorps van de KNGV. Ligt hier de oorsprong van de veteranengroep die in de jaren veertig en vijftig zo vaak optrad en zorgde voor een sterke binding van de oudere leden met de vereniging?

De veteranen bouwden een goede naam op met hun veelgeprezen klompendans.

De volgende vergadering vindt plaats op eerste paasdag. Wel maakt de voorzitter er een opmerking over: ‘hoewel de hoge feestdag er zich niet toe leent, is het noodzakelijk deze vergadering te houden’. Wat deze noodzakelijkheid inhoudt is mij vervolgens een raadsel. Ik lees wel in de notulen van die vergadering dat Eed Smeets als aspirant en Joep Tholen als kleuter tot de vereniging worden toegelaten. Ik maak daar even melding van omdat beiden een rol van betekenis zullen spelen in de vereniging, eerst als turners, later respectievelijk als bestuurder en veelgeprezen cineast.

Page 32: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

32

Bij het 40-jarig bestaansfeest in 1947.Sjang Hanssen (rechts beneden) en Thijs Spronck (2e rij 6e van links).

De verenigingsfoto (zie hierboven) wordt gemaakt op 11 mei. Verder komen de voorbereidingen van de feestelijkheden aan de orde. Voorlopig zijn dat de kringwedstrijden die in juni in Nieuwenhagen worden gehouden. Sportief gezien leiden deze kringwedstrijden tot blijdschap, want men heeft er successen geboekt, zo blijkt. Ook is er veel dank voor de inzet van heel veel leden. Meteen daarna wordt de voorbereiding van het feest van 7 september (oprichtingsdatum!) ter hand genomen. In dat jaar neemt Olympia ook deel aan wedstrijden in Bocholtz en Vaals.

Het afscheid van Sjang HanssenIn de julivergadering merkt Sjang Hanssen fijntjes op dat zijn laatste jaar als leider haast is verstreken. Met andere woorden: maakt voort met de verkiezing van een opvolger! Leo Konsten roept een maand later op om snel een vergadering te houden over dit onderwerp. Die vergadering komt er pas op 28 september. Eerst maar eens het robijnen feest goed vieren en afscheid nemen van Sjang, daarna zien we wel weer, zo lijkt het wel.

Page 33: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

33

Hoewel ik het in de notulen niet kan terugvinden wordt er in het kader van de feestelijkheden rondom het 40-jarig bestaan officieel afscheid genomen van Sjang. De vereniging trekt in optocht naar zijn huis aan de Hoogstraat en haalt Sjang en zijn echtgenote op teneinde hem in clublokaal Jongen uitgebreid in de bloemetjes te zetten.

Sjang en echtgenote worden thuis afgehaald door de hele vereniging die een erehaag vormde

Page 34: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

34

Een goede gelegenheid om nog eens even de verdiensten van deze belangrijke Olympiaan in herinnering te roepen. Hierbij een kopie van het artikel dat in het jubileumboek aan Sjang werd gewijd: Sjang Hanssen, directeur / hoofdleider van 1922 tot 1947: een nieuwe wind. Maar liefst 25 jaar directeur / hoofdleider van Olympia! Een trots record!

Sjang Hanssen zou 25 jaar ‘directeur’ blijven, een periode waarin de vereniging vele regionale successen kende, vaak wedstrijden in de thans geheten Euregio bezocht en zelfs ook al naar Brussel, Antwerpen en Rotterdam afreisde om zich te meten met de internationale gymnastiektop, en met veel succes! Sjang was een leider in de ware zin van het woord. Met bezieling en grote inzet stoomde hij zijn mannenklaar voor de grote successen, die in de jaren twintig en dertig onder zijn leiding werden behaald. Ondanks de zware mijnarbeid was hij altijd paraat om zijn turners te prepareren voor de grote wedstrijden. In verband met de wisseldiensten op de mijn, waren er op de trainingsdagen ook nog eens twee keer dagelijks turnlessen om alle turners maximaal voor te bereiden! Uit de notulen komt hij naar voren als een streng, maar rechtvaardig persoon, die – waar dat volgens hem nodig is – de confrontatie niet schuwt, van zijn hart geen moordkuil maakt en ronduit zegt waar het op staat. Vooral de opkomstplicht van ‘zijn mannen’ is menigmaal onderwerp van gesprek! Je bent lid of je bent het niet! Ben je het wel, dan dien je op de ‘repetities’ te verschijnen. Kom je niet dan krijg je een boete. Ook hun ge-drag komt ter sprake, in waarschuwende dan wel corrigerende zin: ‘niet te vroeg aan het bier!’ of ‘niet kankeren buiten de vergadering om’. Hij heeft van Olympia een hechte vereniging gemaakt en het woord ‘verenigingsman’ is op hem dan ook bij uitstek van toepassing.

Na de feestelijkheden is er dan toch eindelijk tijd om een opvolger te kiezen voor Sjang. In de reeds genoemde vergadering van 28 september spreekt de vereniging zijn vertrouwen uit in Thijs Spronck.

Page 35: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

35

Thijs deed in de vroege jaren veertig al van zich spreken als leider van de aspiranten. Die taak vervulde hij op de hem eigen wijze, met veel inzet en gedrevenheid. Hij kon uitstekend opschieten met de jeugd, had overwicht en zette vooral in op kameraadschap, op gemeenschapszin, op samenwerking. Gezien de vele successen die hij met de aspiranten behaalde, lukte dat wonderwel. Op voordracht van het bestuur werd Thijs gekozen tot hoofdleider. Letterlijk citaat uit de notulen van de ledenvergadering van 28 september 1947: “De stemming wees wel uit dat de vereniging het vertrouwen op hem gevestigd had, nl. 23 stemmen voor en 2 blanco. De voorzitter heette makker Spronck van harte welkom als nieuwe directeur. Ook makker Hanssen (de aftredende directeur) sprak hartelijke woorden van welkom en wenste de nieuwe leider veel succes. Makker Spronck liet zich uiteraard niet onbetuigd, dankte voor de mooie woorden die de voorzitter en de scheidende directeur tot hem richtten en dankte de vereniging voor het in hem gestelde vertrouwen, dat hij zou trachten niet te beschamen.”

En hiermee begon dus de later veel geroemde periode Spronck.

Bevrijdingsoptocht 1945; op de voorgrond in het midden Thijs Spronck

Page 36: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

36

Ook als turner van alle markten thuis. Hier aan de rekstok en op de tweede foto aan de ringen.

In de rest van het jaar wordt het programma van 1948 voorbereid, zoals de winteruitvoering, een regionaal feest in Tilburg in 1948 en het bondsfeest in Arnhem.

Met het aantreden van makker Spronck als hoofdleider begint een nieuwe glorierijke fase van onze vereniging. Onder zijn leiding legt Olympia zich steeds meer toe op het groepsturnen en is daarin zo succesvol dat we al snel tot de top van Nederland zouden behoren. Maar daarover meer in een van de volgende afleveringen.

Met dank aan Frans

Page 37: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

37

hoofdleider Spronckin opperste concentratie

Een oorlogsheld !

Page 38: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

38

naam achternaam verjaardag

Indy Noa Kastermans 4 juliMath Vankan 4 juliJohn Borjans 6 juliAimy van Geldorp 8 juliSanne Miltenburg 8 juliMirjam de Haan - Meelkop 9 juliAnne Huirne 11 juliAnnie Janssen - Kroeze 11 juliSanne Kuijpers 11 juliFieny Theunissen - Kessels 11 juliJoyce van der Zwaag 11 juliLynn Arnoldussen 12 juliWendy Houben - Hendriks 12 juliJolijn Smeets 14 juliKelly Kusters 17 juliLeo Schmitz 17 juliWilma van de Horn 18 juliBianca Vossen 18 juliJulie Buijsen 19 juliChiara Houben 19 juliAnnie Janssen 19 juliAnouk Bonten 20 juliHans Snijders 21 juliMarjolein Abel 22 juliMaxim van Vliet 23 juliFreek Regtop 24 juliHein Hanssen 25 juliFleur Hanssen 27 juliDion Swaalf 27 juliBertie Heijnen - Debie 28 juliMerle Heuvelmans 28 juliHille Lindeboom 28 juliJohanita Pasmans 28 juliSandra Gärtener 29 juliCarmen Houben 29 juliMarlène Janssen - Hofman 29 juliNickey van der Zwaag 29 juliRachelle te Brummelstroe 30 juliFleur de Vree 1 augustusJens van der Vliet 2 augustusNoud Kaesler 3 augustusJacqueline Snelders 3 augustus

Proficiat met je verjaardag(juli t/m september)

Page 39: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

Jeroen Toonen 6 augustusJosé Gerards 8 augustusMariet Hinskens 8 augustusIris Keulen 8 augustusSanne Rothkrantz 8 augustusDaphne Snackers 10 augustusSanne Gärtener 12 augustusJan Meijboom 12 augustusPeter Smeets 14 augustusMaurice Vankan 15 augustusAmy de Vree 15 augustusJasmina Hadzic 19 augustusIsabel Andriessen 27 augustusTim Hennemann 27 augustusLieke Jongen 27 augustusMarianne Schmitz - Scholten 27 augustusBeau Lutgens 30 augustusLars Engels 1 septemberSterre Wetzels 1 septemberJoos Hanssen 2 septemberDeïrdre Ernst 4 septemberSusan Meijs 7 septemberKelly Hannemann 8 septemberCècile Charlier 10 septemberEllen Cremers 10 septemberLoek Lutgens 13 septemberYolanda Plum 13 septemberGuus Cremers 14 septemberJulie Spijkers 14 septemberSinéad van der Beek 16 septemberLyzanne Doff-sotta 16 septemberRoos Theunissen 16 septemberLieke Fijten 18 septemberMegan van der Kaap 18 septemberAmy Doornbos 19 septemberNaud Verboeket 20 septemberAstrid Burger 21 septemberArmanda Jonker 21 septemberNaömi Waterreus 21 septemberMaren Eurlings 22 septemberLindy Crijns 26 septemberJaimy Eymael 26 septemberSabine - Emel Güerer 26 septemberImke Schiprowski 28 septemberShauni Dekkers 29 septemberFloris van Vliet 29 septemberMarita Janssen - Huft 30 september

39

Page 40: Clubblad Olympia Landgraaf juli 2012

v o s s e n b e r g

HEUSCHEN & SCHROUFF

Zdrojewski

G.J. KEMPEN B.V.

Outsourcing van documentbeheer

Woningvereniging Ubach over Worms

40

Hoofdsponsoren GV Olympia