City guide Luik

download City guide Luik

of 19

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  232
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Stadsgids met handige informatie en praktische tips over de stad Luik. Een praktisch overzicht met reisinformatie, parkeerinformatie, winkels, restaurants, activiteiten en evementen. Download gratis deze complete gids.

Transcript of City guide Luik

 • Tips Eten & drinken Shopping Bars Sightseeing Events

  Jouw stadsgids voor

  Luik

 • LuikIntroductie

  LuikLuik ligt ingesloten tussen de prachtige natuurgebieden de Hoge Venen, hetLand van Herve, de Maasvallei en de bergen in het zuiden van de Waalseprovincie. De snelweg vanuit Nederland kon mede hierdoor niet om Luik heen.Wie Luik echter alleen "kent" van de autorit naar het zuiden, wacht eenaangename verrassing in het stadscentrum. Luik heeft zich de laatste decenniaontwikkeld tot een waardig metropool voor Walloni. Vele schitterende oudebouwwerken, waaronder meer dan 10 monumentale kerken, sieren debinnenstad die bovendien wordt omringd door veel groen. In de smalle straatjesvan Centre Carr worden authentieke panden afgewisseld door modernewinkelketens. De diverse musea zijn bovengemiddeld ontwikkeld en dienen alstoonbeeld voor de gehele regio. Op culinair gebied is Luik een bourgondischluilekkerland. Ontdek alle bijzondere restaurants, winkels en activiteiten vandeze ondergewaardeerde stad!

  Typisch LuikLuik heeft een roerig verleden dat in het teken heeft gestaan van veelopstanden. Luikenaren staan van oudsher dan ook sterk in hun schoenen enzijn trots op hun eigen stad zoals die er vandaag is. De ijzerindustrie is al sindsde 13e eeuw een lucratieve nijverheid in Luik, ook nadat de stad in de beidewereldoorlogen aanzienlijke schade leed. Het zijn de weelderige houding vande bevolking en deze lucratieve staalindustrie waarmee de stad de bijnaam'Vurige stede' gekregen heeft.

  Typisch Luiks zijn ook de vele delicatessenzaakjes die de stad rijk is, en waarveelal volgens ambachtelijke receptuur de lekkerste chocoladeproductenvervaardigd worden. Natuurlijk hoort ook de Luikse wafel helemaal thuis in ditplaatje. Ga je naar Luik dan is een bezoekje aan de trappen van Bueren, diemet 374 treden leiden naar de Citadel, een onmisbare attractie. En dan is ernatuurlijk de zondagsmarkt La Batte, het moment waarop de Luikenaren zichverzamelen rond de maaskade waar deze grote volksmarkt plaatsvind.

  Luik is een typische Waalse stad, met een bijzondere bevolking die zich weinigbuiten de provincie keert. Houd dan ook rekening met mogelijke taalbarrires.Luikenaren zijn echter zeer vriendelijk en met je beste bedoelingen zul je ziendat ze trots zijn op hun stad, en dat graag laten zien.

  OrintatieLuik ligt ongeveer 35 kilometer onder Maastricht in het noordoosten van Belgi.De stad beschikt over twee treinstations, het imposante Liege-Guillemins enGare Du Palais. Vanuit Liege-Guillemins bereik je de binnenstad van Luik hetbeste per bus, terwijl je vanuit Du Palais zo de binnenstad inloopt. Het centrumkent twee belangrijke ontmoetingspunten: Place du March vormt samen metPlace Saint Lambert het centrum van de wijk Coeur Historique, terwijl Place dela Cathdrale een populaire ontmoetingsplaats van de wijk Centre Carr is.Beide ontmoetingspunten liggen op loopafstand van elkaar waardoor gebruikvan het Openbaar Vervoer beperkt blijft voor het bezoeken van verderopgelegen wijken zoals Outre-Meuse, dat aan de overzijde van de Maas ligt.

  Meer informatie over LuikJe hebt deze city guide gedownload op Youropi.com. Wist je dat je opwww.youropi.com nog veel meer informatie over Luik en ruim 70 andere stedenkunt vinden? Youropi.com, your personal city guide.

  Di

  9 C 20 CWind:

  SE-10 km/u

  Woe

  11 C22 C

  Do

  12 C22 C

  Vrij

  10 C18 C

  Het weer voor Luik

  Copyright 2010 Youropi.com 2/18 Powered by

 • LuikMap

  A - Le Bistrot d'en Face B - Le ShanghaiC - Le Labo 4 D - Sushi HereE - l'Ecailler du caf Robert F - HeliportG - Bollywood H - Nun'sI - Le Danieli J - Au Tchantches et NanesseK - As Ouhs L - El Pica PicaM - Fragrances N - Galeries Saint LambertO - Il Peperone P - LechanteurQ - Ilot Saint Michel R - Passage LemmonierS - Ramada Plaza Lige City T - Hors-ChteauU - Best Western Univers Hotel V - TchantchsmuseumW - Archeoforum X - Museum van het Waalse LevenY - Trappen van Bueren beklimmen Z - Grand Curtius

  Niet op de kaart:1 - Fiets huren 2 - Aquarium en zoologisch museum3 - Rondleiding Luik 4 - Museum voor moderne kunst5 - La Nocturne 6 - Kermis Luik7 - Kerstdorp Luik

  Copyright 2010 Youropi.com 3/18 Powered by

 • LuikHandige informatie

  Wijken in LuikInformatie over de wijken van Luik. Deze stad is ontstaan in hetkaraktervolle Coeur Historique; de oudste wijk van de stad metprachtige authentieke bouwwerken en de typische smalle Impasses,kleine zijstraatjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Debekende trap van Bueren leidt van Coeur Historique over dehellingen van de Citadel. Dit is zonder twijfel het meest groenegedeelte van de stad. Het handelscentrum van de stad ligt vanoudsher in de centraal gelegen wijk Le Carr: een aaneenschakelingvan leuke winkelstraatjes waar je tevens goed uit kunt gaan. Eenalternatieve bestemming vormt de folklorische wijk Outre-Meusedie, zoals de naam al doet vermoeden, aan de andere kant van deMaas ligt. In deze wijk liggen de roots van veel Luikse gebruiken ende iconen Tchantchs et Nanesse.

  1. Coeur HistoriqueDeze wijk herbergt de meeste musea en authentieke panden die veelvertellen over de weelderige geschiedenis van de vurige stede Luik. RueFronstre in deze wijk is het voordelige alternatief op de relatief durewinkelstraten in Le Carr. Je treft hier veel winkelketens uit het lageresegment. De horecazaakjes in deze straat zijn toegankelijk, gezellig energ volks. Vergeet bij je bezoek aan deze straat niet een kijkje te nemenop Place Saint Barthlemy en Cour Saint-Antoine.

  Hors-ChteauHeel anders is het straatbeeld in Hors-Chteau: een van de mooistestraatjes met authentieke panden in Luik. Zeer bezienswaardig zijn de 7kleine zijstraatjes, of: Impasses, die aan de hellingzijde van deze straathun entree hebben. Van oudsher worden deze doodlopende steegjesbewoond door de armen. Vandaag de dag is het echter al lang niet meervoordelig om hier te wonen en wie een bezoekje brengt aan deze vrijtoegankelijke Impasses weet waarom: prachtige oude steegjes metpittoreske binnentuintjes! Aan Hors-Chteau liggen ook de trappen vanBueren, welke je in 375 treden naar een prachtig uitzichtspunt leidt.Place du MarchRichting de wijk Le Carr bereik je vanuit Fronstre Place du March.Een belangrijke plaats in de geschiedenis van Luik. Midden op dezemarktplaats bevind zich Le Perron dat in de 11e eeuw als schandpaaldiende. In die tijd bevond zich op Place Saint Lambert nog een immenseKathedraal. Rondom Le Perron vonden in die tijd veel opstanden plaats:een van de kenmerken van een grote stad als Luik in die tijd. Vandaagde dag is Place du March een gezellige verzamelplaats mettoegankelijke horecazaken. Het is tevens de plek van het stadhuis.Place Saint LambertDe wijk Coeur Historique eindigt aan de westelijke kant op Place SaintLambert. De funderingen van de voormalige kathedraal zijn hier op haastkunstzinnige wijze gemarkeerd terwijl aan de noordzijde van dit groteplein nog altijd het imposante Palais des Princes-vques ofwel hetPaleis van de Prins Bisschoppen. Letterlijk op de fundamenten van ditplein bevindt zich 'onder' dit plein het Archeoforum, waar je alles teweten komt over de bouwkundige roots van Luik. Nu is Place SaintLambert vooral een commercieel knooppunt. Dagelijks stoppen liefst1.800 bussen op dit plein en passeren 65.000 zielen. Rue Joffre, RueSaint Michel en vooral Galeries Saint Lambert zijn het moderne antwoordop de vraag naar winkelaanbod van deze tijd.

  2. De Hellingen van de CitadelDe Hellingen van de Citadel vormen een onmisbaar onderdeel in hetDNA van Luik. Wie in Luik is geweest zal zich onherroepelijk de trappenvan Bueren herinneren die je in 375 treden van de wijk Coeur Historiquenaar de Citadel brengen. Deze wijk levert ook een grote bijdrage aan hetgroene karakter van de stad. De terrassen van het oude klooster van deMinderbroeders en de Teutoonse ridders liggen er vandaag de dagnetjes bij. De historie van Luik ligt aan de modern aangelegenwandelpaden letterlijk aan je voeten. Het uitzicht over de stad zorgt vooreen romantisch aangezicht en trekt daardoor veel verliefde stelletjesnaar deze plek. Het beste uitzicht geniet je aan de voet van de citadel. jeloopt na het einde van de trappen het straatje uit in noordelijke richting,waarna je het grote monument niet kunt missen. De hellingen van decitadel zijn een onmisbaar onderdeel van een stedentrip aan Luik. Eenverademing midden in de stad!

  3. Centre CarrCentre Carr in Luik is het kloppend handelscentrum van de stad.Letterlijk betekent Carr vierkant, en als je kijkt naar de stuctuur van dede straten in deze wijk, dan snap je meteen waarom. Rue du Pot d'Orloopt als een ader door de wijk die wordt omzoomd door Boulevard de laSauvenire. Samen met Vinve vormt de Rue du Pot d'Or tevens dehoofdwinkelstraat van de stad.

  Dag en nacht is er volop levendigheid in deze wijk. Overdag zijn het de veleshopaholics die met overvolle tassen het straatbeeld bepalen, terwijl 's avondseen jong publiek met name de straten rond rue Tte-de-Boeuf bezetten en ereen van de vele kroegjes bezoeken. Aan de zuidkant van Le Carr vind je hetgezellige Place de la Cathdrale, een plein met leuke horecazaken datdoorgaans goed in de bloemetjes wordt gezet. Overigens worden de perkjes inhet midden van het plein jaarlijks vrijgemaakt voor een sfeervolle ijsbaan in dewinter. De Cathdrale Saint Paul is onlosmakelijk aan dit plein verbonden. Eenleuke winkelstraat in dit stadsdeel is de Rue Saint Paul, waar originelerestaurantjes zich afwisselen met overheerlijke delicatessenzaakjes.

  4. OutremeuseOutremeuse (spreek uit als 'Oetremeuse') in Luik betekent letterlijk: aan deoverkant van de Maas. Hier tref je dan ook deze folklorische wijk waar veel rootsvan typische Luikse gebruiken liggen. De bekende iconen Tchantchs etNanesse zijn hier geboren en vormen nog altijd een belangrijk culturee