City guide Leipzig

download City guide Leipzig

of 21

 • date post

  14-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Stadsgids met handige informatie en praktische tips over Leipzig. Een overzicht met reisinformatie en tips voor de leukste winkels, restaurants, activiteiten en evementen. Download gratis deze complete gids.

Transcript of City guide Leipzig

 • LeipzigIntroductie

  Leipzig

  Leipzig is een unieke melange van rijke historie en moderne, vernieuwendeplekken. Deze stad barst van de verrassende en indrukwekkende contrasten!Leipzig heeft een interessante geschiedenis, het is een karakteristieke parel volmet studenten, kunst en architectuur. Leipzig is een jonge cultuurmetropool dieje gewoon moet beleven!

  De stad ligt op een uurtje vliegen vanaf Dsseldorf International. Het is naBerlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland en bijna 550.000levensgenieters bewonen de stad en haar buitenwijken. Leipzig biedt cultuur inzijn puurste vorm. Of het nu gaat om beeldende kunst of design, een concert ofeen expositie, Leipzig biedt voor ieder wat wils. Jaarlijks bezoeken duizendencultuurliefhebbers de talrijke musea en grootse evenementen in de stad.Levenskwaliteit staat hier hoog in het vaandel en dat zie je terug in bijvoorbeeldde moderne winkelcentra, prachtige passages, royale herenhuizen verspreiddoor de stad en een zinderend nachtleven zonder sluitingstijden. Maar waarBerlijn de uberbestemming is om hele weekenden door te halen inundergroundclubs, doet Leipzig het doorgaans iets rustiger aan. Verspreid overde hele stad vind je gezellige restaurants, mooie loungelocaties en tal van leukebars om een drankje te doen. Culturele instellingen bieden de meest prachtigevoorstellingen en voor de dansliefhebbers onder ons zijn er verschillendeeigentijdse locaties te ontdekken.

  Leipzig kent een bewogen geschiedenis. Gedurende de Tweede Wereld Oorlogheeft de stad veel te verduren gehad en een groot deel werd verwoest. Na deoorlog werd Duitsland in vier zones verdeeld en viel Leipzig onder het Oost-Duitse zone. Na de vereniging van de beide Duitslanden kon Leipzig weer gaanwerken aan haar status van voor de oorlog. En dat lukte. De stad krabbelde opuit deze nare periode en bruist als nooit tevoren!

  In en rond het centrum van Leipzig vind je de belangrijkstebezienswaardigheden en de meest indrukwekkende musea. Hier zit tevens hetuitgebreide winkelgebied van de stad. En winkelen is hier absoluut een feest! Eris een ruime keuze, mede door alle prachtige passages waar de stad zo bekendom staat. Daarnaast is Leipzig voor een stad met een grijs verleden opvallendgroen. De omgeving wordt gedomineerd door schitterende natuurparken,bossen, meren, parken en kanalen, welke allen binnen korte tijd te bereikenzijn. Tot slot staat Leipzig natuurlijk bekend om haar muzikale achtergrond.Door de eeuwen heen hebben grote namen uit de kunst- enmuziekgeschiedenis hun stempel op de stad gedrukt. Onder andere Bach,Wagner en Mendelssohn hebben in Leipzig gewoond en kunstschilder NeoRauch had hier zijn atelier. Muziek en kunst horen dan ook echt bij Leipzig, nietalleen vroeger, maar ook tegenwoordig!

  Leipzig is gewoon een stad die leeft. De combinatie van cultuur, shoppen ennatuur maakt Leipzig tot een unieke stad, die absoluut de moeite waard is omeens te bezoeken. Ontdek deze karakteristieke stad en volg onze tips.

  De Leipzig checklist. Dit mag je niet missen!Het compacte centrum met al haar winkelstraten, winkelcentra,restaurants en bezienswaardighedenOntdek Leipzig met mooi weer per fiets, een ideale manier om de stadte verkennen!Bezoek een van de vele musea, wat dacht je van het Bach museum,het Grassi of het Museum der bildenden Knste?Creatieve uitingen in de stad vind je in de Karl Liebknecht Strasse, deSpinnerei of de KulturfabrikVoor een prachtig uitzicht over het stadscentrum ga je naar dePanorama toren op Augustusplatz

  Leipzig met kinderen

  Leipzig's grote trots is haar dierentuin, Leipzig Zoo is namelijk een vande oudste en meeste bekende dierentuinen van de wereld!Een dag vol actie en avontuur vind je in Belantis, een uniek pretparkaan de rand van de stadMaak een uitstapje naar een van de meren in de prachtigenatuurgebieden net buiten Leipzig

  Copyright 2011 Youropi.com 2/20 Powered by

 • LeipzigMap

  A - Panorama Tower Restaurant & Bar B - Sol y MarC - Fela D - LuiseE - La Romantica F - La Cantina Tapas & WeinG - Caf Grundmann H - 100WasserI - Caf Matre J - herMANK - Pussy Galore L - SamtkindM - Schwesterchen N - Promenaden HaubtbahnhofO - Pentahotel Leipzig P - The Westin LeipzigQ - Galerie Hotel Leipziger Hof R - Grassi Museum fr Angewandte KunstS - Zoo Leipzig T - Panorama TowerU - Spinnerei V - Museum der bildenden KnsteW - Nextbike X - ChocolateY - Barcelona Z - KillyWilly

  Niet op de kaart:1 - NaTo 2 - Spizz3 - Kulturkaffee Plan B 4 - Leipziger Pop Up5 - Wagner Festival 6 - Wave-Gotik-Treffen7 - Bach Festival 8 - Schumann Festival9 - Mendelssohn Festival 10 - Festival of Lights11 - Designers' Open

  Copyright 2011 Youropi.com 3/20 Powered by

 • LeipzigHandige informatie

  Praktische informatiePopulatie: ca. 550.000Betaalmiddel: Euro / Netnummer land: +49 / 0049Netnummer stad: 341Alarmnummer: 112 / 11

  Klimaat en beste reistijdLeipzig heeft een semi-continentaal klimaat. Dat betekent in vergelijkingmet de Nederland iets warmere zomers en koudere winters.De beste reistijd is over het algemeen van het late voorjaar tot hetvroege najaar. Van mei t/m september zijn de weersomstandigheden hetmeest aangenaam en bruist de stad op haar best. Overal vind je danterrasjes en mensen zoeken ontspanning in de parken en velegroenstroken in de stad. In deze periode heb je het meeste kans opdroog, helder en zonnig weer. Maar zekerheid heb je natuurlijk nooit.Wat overigens ook een erg leuke periode is om Leipzig te bezoeken isrondom de feestdagen. De gehele binnenstad wordt dan omgetoverd totn grote gezellige kerstmarkt, winkels zijn prachtig versierd en er heersteen typisch Duitse kerstsfeer.

  Geldzaken LeipzigDe munteenheid in Duitsland is de euro. Je vindt veel verschillendebanken, welke allemaal geprivatiseerde instituten zijn. De zogenoemdeSparkassen (spaarbanken) worden beheerd door de lokale overheden.De banken in Leipzig zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 -12.30 uur en van 13.30 - 15.30 uur (op donderdag tot 17.30). Indien op jebankpas een Maestro-logo staat, en dat is bijna altijd het geval, kun je bijpinautomaten met datzelfde logo geld opnemen. Je kunt met je bankpasook betalen bij verkooppunten met dat logo. Meestal moet je de koopvalideren met een handtekening en soms wordt om je legitimatiebewijsgevraagd. Creditcards worden bijna overal in Duitsland geaccepteerd.

  In geheel Duitsland is het (net als in Nederland) de gewoonte om eenkleine fooi te geven in taxi's, restaurants, hotels en bars in het hogeresegment. Een gebruikelijke geste is een fooi van 5 - 10% op de prijs. Derekeningen zijn inclusief BTW en bedieningsgeld, zoals wij dat inNederland gewend zijn.

  Toeristeninformatie LeipzigVoor toeristische informatie over Leipzig kun je terecht bij LeipzigTourismus und Marketing GmbH.

  Leipzig Tourismus und Marketing GmbHTourist-InformationKatharinenstrae 8D-04109 LeipzigTel. +49 341/71 04-260info@ltm-leipzig.dewww.leipzig.de, www.leipzig.travel

  Geopend op maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur (nov - feb vanaf10.00 uur), zaterdag van 9.30 - 16.00 uur, zondag van 9.30 tot 15.00 uur.

  Gevaren LeipzigEr mag gezegd worden dat Leipzig over het algemeen een veilige stadis. Dat laat niet onverlet dat je altijd goed op je bezittingen moet letten,met name in het af en toe drukke openbare vervoer. Neem daarnaastook nooit een taxi zonder licentie.

  OpeningstijdenDe winkels in Leipzig zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00uur geopend. Op vrijdag zijn een aantal winkels zelfs tot 21.00 uur geopend,daarom beschouwen ze de vrijdagavond ook wel als koopavond. Op zaterdagkan het voorkomen dan een aantal winkels eerder dan 20.00 uur dicht zijn, houdthier rekening mee. Leipzig kent geen koopzondagen, op zondag zijn alle winkelsgesloten. Enige uitzondering is het Promenaden winkelcentrum op hetHauptbahnhof. Hier zijn de winkels dagelijks (van maandag tot en met zaterdag)maar liefst tot 22.00 uur geopend en op zondag van 13.00 - 18.00 uur!

  Winkelcentrum Promenaden is met grote uitzondering elke avond tot 22.00 uurgeopend!

  Wat horecaopeningstijden betreft, is Leipzig een verhaal apart. De meeste cafsen restaurants openen al vroeg op de dag, om 09.00 of 10.00 uur, en bijnaoveral kun je dan ook terecht voor een uitgebreid ontbijt. Dat maakt dat de stadgedurende de hele dag leeft en er altijd wat te doen is in de eet- endrinkgelegenheden. Daarnaast hanteren de meeste horecagelegenheden geenofficile sluitingstijden. Deuren worden vaak pas gesloten als de laatste gast hetpand heeft verlaten.

  SchlussverkaufAlle winkels in Duitsland houden tweemaal per jaar een grote uitverkoop, dezogeheten Schlussverkauf. De winteruitverkoop, de Winterschlussverkauf, begintin de laatste week van januari. De zomeruitverkoop (Sommerschlusselverkauf)begint in de laatste week van juli. Deze enorme koopjesfestijnen duren zo'n tweeweken en artikelen zijn afgeprijsd tot zo'n 70 procent korting!

  RookverbodHet rookverbod is in Duitsland een zaak van de deelstaten. De meestedeelstaten regelden hun rookwetgeving in 2008 en staan roken in de horecavaak slechts in aparte ruimtes toe. Zo ook in Leipzig. In veel cafes en restaurantszijn er aparte gedeeltes in waar je mag roken.

  FeestdagenNationale feestdagen, waaronder alle algemene christelijke feestdagen, zijn inDuitsland landelijke vrije dagen. Hieronder een overzicht van de belangrijkstefeestdagen:

  Nieuwjaarsdag (1 januari) Driekoningen Goede Vrijdag Pasen Dag van de Arbeid (1 mei) Hemelvaartsdag Pinksteren Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober) Reformationstag Bu- und Bettag Kerstmis (25 en 26 december)

  Copyright 2011 Youropi.com 4/20 Powered by

 • LeipzigHandige informatie

  ReisinformatieLeipzig ligt op ongeveer 630 kilometer van Amsterdam in hetwesten van Duitsland. Je kan de stad makkelijk