City guide Dublin

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Stadsgids met handige informatie en praktische tips over de stad Dublin. Een overzicht met reisinformatie, alle wijken en een overzicht van de leukste winkels, restaurants, activiteiten en evementen. Download gratis deze complete gids.

Transcript of City guide Dublin

 • DublinIntroductie

  DublinDublin is een gevoel, Dublin is een stemming, Dublin is een fenomeen. Bezoekje Dublin dan kun je jezelf verheugen op een warm welkom van de inwoners, deDubs. Met een aanstekelijke levenslust vol humor, muziek en passie, staan zegarant voor ongekende gastvrijheid. Na een roerige geschiedenis en decenniavan economische groei heeft Dublin zich ontwikkeld tot een multiculturelemetropool die volop meedoet in Europa.

  Dublin is de grootste stad en tevens hoofdstad van Ierland met ruim 1 miljoeninwoners. De stad ligt vrijwel halverwege aan de oostkust van Ierland, aanDublin Bay, een inham van de Ierse Zee. Het centrum wordt horizontaal intween gedeeld door de rivier de Liffey en is compact van formaat. Hoewel alleIeren vanaf de basisschool ook met de Ierse taal worden opgeleid, is deofficile voertaal Engels. Je zult wel even moeten wennen aan het charmanteIerse accent.

  Op culinair en cultureel vlak heeft Dublin enorm veel te bieden. Dublin is dethuishaven van toonaangevende musea zoals het Iers Nationaal Museum enhet Museum voor Moderne Kunst. Ook de Guinness brouwerij en de OldJameson Distillery liggen in het centrum van Dublin en zijn uitgegroeid totbezoekersattracties van groot formaat. Naast "the black stuff", het zwarteGuinness bier, lijkt de Ierse pub het meest populaire exportgoed van de Ieren.Breng een bezoek aan een traditionele Ierse pub en je snapt meteen wat ditfenomeen tot zo'n groot succes maakt. In Dublin gaat er geen avond voorbijzonder muziek, verhalen en gezelligheid!

  Maar Dublin kent ook een grimmige geschiedenis waarbij de stad lange tijdonder Brits bewind stond. De wijk Kilmainham herbergt veel sporen uit dieperiode waarvan een bezoek aan de Kilmainham Gaol gevangenis allesonthullend is. Een heel andere kant van de geschiedenis ontdek je in enrondom de stadsparken St. Stephen's Green en Merrion Square. Hier staan demooiste Georgiaanse panden waar je ook de typische Dublin Doors kuntbekijken. Of treed in de voetsporen van Dublins beroemde schrijvers, schilders,muziekanten of acteurs. James Joyce, Francis Bacon, U2 en Colin Farell zijnslechts enkele van de Ierse bekenden.

  Dublin is ook een prima uitvalsbasis voor een langer verblijf. Het Ierseachterland wordt prima ontsloten door spoor- en autowegen. Maar vooraangename ontspanning hoef je niet ver te reizen. Met de moderne DART-treinsta je binnen een half uur op de kliffen met uitzicht op zee in het idylischekustplaatsje Howth.

  Start je verkenningstocht door Dublin met het complete wijkenoverzicht, welkeje verderop in deze City Guide vindt.

  De Dublin checklist. Dit mag je niet misen:Geniet van een goede pint of Guinness, tradionele live-muziek en hetDublinse gevoel voor het leven in de talloze pubs in DublinDe Guinness brouwerij en de Old Jameson Distillery zijn grotetoeristische attracties maar absoluut de moeite om te bezoekenOntdek de hipste straten van Dublin in het Nieuwe Centrum, zoalsSouth William Street en Exchequer StreetNeem een duik in de fascinerende geschiedenis van Dublin bijKilmainham Gaol gevangenis of het Dublin Writers MuseumStukje rust in de stad? Bezoek het gigantische Phoenix Park tenwesten van het centrum of het prachtige St Stephens Green in hartjeDublinMaak een uitstapje naar het idylische kustplaatsje Howth, een halfuurtje ten noorden van het centrum

  Dublin met kinderen:

  Buiten wassen beelden bekijken kunnen kinderen deelnemen aaninteractieve experimenten in The Wax Museum PlusLaat kinderen de artiest in zichzelf ontdekken in the Ark Cultural Centrein de wijk Temple BarBeleef een avontuurlijke dag in Dublin Zoo, het grootste dierenpark vanIerland in Phoenix Park

  Vrij

  10 C14 CWind:

  SW-13 km/u

  Za

  9 C 15 C

  Zo

  7 C 14 C

  Het weer voor Dublin

  Copyright 2011 Youropi.com 2/29 Powered by

 • DublinMap

  A - Brasserie Sixty6 B - The Pigs EarC - One Pico D - Queen of TartsE - Green 19 F - BangG - Ely Bar & Brasserie H - SalamancaI - The Port House J - Chapter OneK - ONeills L - Winding StairM - Powerscourt Centre N - AvocaO - George's St. Arcade P - CarrouselQ - Celtic Whiskey Shop R - Fallon & Byrne Food HallS - Dublin Zoo T - Dublin Writers MuseumU - The Wax Museum Plus V - James Joyce CenterW - Irish Museum of Modern Art X - Guinness StorehouseY - National Leprechaun Museum Z - Dublin Literary pub crawl

  Niet op de kaart:1 - Old JamesonDistillery 2 - Kilmainham Gaol

  3 - Grogans 4 - The Church5 - The Temple Bar 6 - Stag's Head7 - Caf en Seine 8 - Krystle9 - Bojos 35 10 - Lost Society11 - Ely Gastro Pub 12 - Solas13 - The Duke 14 - The Lotts

  15 - Temple Bar Trad 16 - Jameson Dublin International FilmFestival17 - St. Patrick'sFestival 18 - Heineken Green Energy Festival

  19 - Dublin WritersFestival 20 - Dublin Horse Show

  21 - Dublin FringeFestival 22 - Dublin Theatre FestivalCopyright 2011 Youropi.com 3/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  ReisinformatieDublin ligt op zo'n 800 kilometer van Amsterdam en dat maakt datreizen met het vliegtuig veruit de makkelijkste en snelste manier isom naar Dublin af te reizen. Dat het vasteland van Ierland door deNoordzee en Groot Brittanie wordt gescheiden van Nederland,neemt echter niet weg dat het vliegtuig de enige manier is om naarDublin te reizen. Maar, als je met de auto naar Ierland gaat, zul jegebruik moeten maken van de ferrys die uit Groot-Brittannivertrekken. Ons advies: boek een vlucht bij een van de Low CostAirlines en binnen twee uur zit je in hartje Dublin!

  Met het vliegtuig naar DublinHet vliegtuig is veruit het makkelijkste en snelste vervoersmiddel om naarDublin af te reizen. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten want dankzijhet groeiende aanbod van vluchten door diverse low cost cost airlineskun je reizen voor kleine prijzen. De reis duurt slechts een kleine tweeuur. Let wel op dat het er door het tijdsverschil 1 uur vroeger is dan inNederland.

  Luchthaven Dublin (DUB) is een van de drukste luchthavens in Ierland.Het is de thuishaven van de nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingusen budget vliegmaatschappij Ryanair. 10 km vanaf de luchthaven ligtDublin. De luchthaven heeft twee terminals.

  Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, Belgi en Duitslandvertrekken vliegtuigen naar Dublin. De mogelijkheden op een rijtje:

  Vertrekpunt Maatschappij Schiphol Aer Lingus, FlyBe, KLMCharleroi Aer Lingus, RyanAirEindhoven RyanAirDsseldorf Aer Lingus

  Transfermogelijkheden van Dublin Airport naar Dublin CentrumJe kunt op verschillende manieren van het vliegveld naar het centrumreizen.

  Bekijk hier het overzicht:

  Taxi

  Bus AirlinkExpress Aircoach

  Pick-up Aankomsthal Aankomsthal Aankomsthal Aankomsthal

  Drop-off

  Overal Eden QuayNr 747 naarBusarasNr 748 naarHeuston

  15 locaties in het centrum

  Kosten 25, 2,- 6,- 8 - 13,-

  Duur 30 min 60 - 90 min 30 - 40 min 30 - 120 min

  Tijden 24 uur perdag elke 20 min elke 10 - 20 min elke 15 min

  * Prijzen op het moment van schrijven

  Met de trein naar DublinVanuit Nederland is het te omslachtig om helemaal naar Dublin te reizenper trein maar als je meer van Ierland wilt zien en een rondreis wiltcombineren met een stedentrip naar Dublin is de trein wel een primaoptie. Dublin beschikt over twee grote treinstations, Heuston enConnolly, tevens de belangrijkste stations van het land. Heuston wordtgebruikt voor de lijnen uit en naar het zuiden en westen van het land,Connolly voor de lijnen naar Sligo, Belfast en Wexford. Er zijn ookrechtstreekse busverbindingen met andere grote steden.

  Openbaar Vervoer

  Dublin is een vrij compacte stad waar je eenvoudig met het uitgebreidenetwerk van openbaar vervoer kunt reizen, de meeste Dubliners makenhier zelf ook dagelijks gebruik van. Het centrum is daarnaast ookgemakkelijk met de benenwagen te verkennen, alle belangrijkebezienswaardigheden vind je op loopafstand van elkaar. Wil je ook deleuke wijken buiten het centrum verkennen, dan neem de de DART of deLUAS, twee verschillende soorten trams die je snel en gemakkelijk opplaats van bestemming zullen brengen.

  Met de bus in DublinHet belangrijkste vervoermiddel in Dublin is de bus. In Dublin wordt dit verzorgddoor Dublin Bus. De stadsbussen van Dublin Bus rijden frequent en vertrekkenvanaf zes uur s morgens en de laatste bus vertrekt rond half twaalf in hetstadscentrum. 's Nachts kun je gebruik maken van de Nitelink-bussen welke vanmaandag tot en met zaterdag driemaal per uur van 00.30 tot 04.30 uur rijden.Gepast betalen is een vereiste in de bus, dus zorg altijd dat je kleingeld bij jehebt.

  ToeristenbusNaast de stadsbussen zijn er hop-on, hop-off bussen van diversemaatschappijen in Dublin. Deze klinken je misschien een beetje duf in de orenmaar zijn best handig om snel een goede indruk van de stad te krijgen. Er iszelfs een gratis (!) bus waarmee je de stad kunt verkennen. De gratis Cultr Busvertrekt elke zondag, iedere 30 minuten vanaf de National Gallery Of Ireland opMerrion Square. Voorverkoop van de kaartjes voor de bus en dag- enweekkaarten koop je bij de supermarkt, in postkantoren, bij kiosken en op hetbusstation.

  DARTEr rijden ook verschillende trams door Dublin. De Dublin Area RapidTransport (DART) is een soort tram, welke het centrum van Dublin verbindt metde plaatsen langs de Dublin Bay (zoals Howth) en de westelijke regio. Conollyen Pearse Station zijn belangrijke vertrek-, aankomst- en overstappunten voordeze verbindingen. Informatie en tickets zijn te verkrijgen op de stations.LUASSinds 2004 beschikt Dublin over de Luas, welke staat voor de ultramoderne ensnelle Light-Rail tram. Als een lila rups zoeft hij door het Dublinse straatbeeld. Erzijn twee tramlijnen, de rode en de groene tramlijn. De rode tramlijn rijdt van hetnoordelijk gedeelte van Dublin tot aan het stadje Tallagh, ten zuid-westen vanDublin. De groene lijn rijdt alleen in het zuidelijke gedeelte van Dublin, van St.Stephens Green tot aan Sandyford. Helaas sluiten beide tramlijnen niet opelkaar aan. Als je wil overstappen moet je 15 minuten lopen. De LUAS verbindtwel het Conolly en Heuston Station.

  De Dublin Area Rapid Transport oftewel: DART

  Taxi'sDe belangrijkste taxi standplaatsen bevinden zich bij O'Conellstreet, in DameStreet (tegenover de hoofdingang van Trinity College), langs College Green enSt. Stephens Green. Uiteraard kunnen taxi's ook op straat aangehouden worden,bij taxihaltes gereserveerd worden of via de telefoon geordend worden. Tijdenspiekuren moet je vaak iets langer op een taxi wachten. Er wordt een fooi terwaarde van 10-15% verwacht.

  Bel n van de volgende nummers voor een Taxi:- City Cabs: Tel: + 353 1 8727272- National Radio Cabs: Tel: + 353 1 6772222

  Fiets hurenDublin leent zich ook uitstekend voor fietsers, je vindt er een redelijk goedaangelegde fietsstroken. Je kunt op verschillende plekken fietsen huren.

  Copyright 2011 Youropi.com 4/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Wijken (1/5)Dublin is een uiterst compacte stad. Door haar kleine omvang is heteigenlijk altijd gezellig druk op straat. De belangrijkstebezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaarverspreid over het centrum. De grotere attracties net even buitenhet centrum zijn de wandeling meer dan waard. In iedere wijk wachteen boeiend verhaal want ieder vervulden ze weer een geheelandere rol in de fascinerende geschiedenis van de stad.

  Centraal in Dublin aan de zuidkant van de Liffey ligt de wijk Temple Bar.Bekend en berucht vanwege het drukke nachtleven. Dame Street scheidtTemple Bar van het Nieuwe Centrum. Deze wijk concentreert zichrondom de autovrije winkelstraat Grafton Street en de bohemian SouthWilliam Street. Ten noordoosten van Georgiaans Dublin ligt de oudste enmeest prestigieuze universiteit van de stad. Trinity College is met the OldLibrary en het daar te bezichtigen Book of Kells een van de topattractiesvan Dublin. Direct onder Trinity College ligt Georgiaans Dublin. Deze wijkconcentreert zich rondom de stadsparken St Stephen's Green, MerrionSquare en Fitzwilliam Square.

  Op de noordelijke oevers ligt het gebied Rondom O'Connell Street dat najarenlang verval een complete make-over onderging en nu het meestpopulaire winkelgebied is in Dublin. Direct ten westen van deze wijk ligtSmithfield. Ook deze wijk werd gemoderniseerd en is nu klaar om htnieuwe woon- en reacreatiegebied te worden van jong en welgesteldDublin. Smithfield gaat in westelijke richting over in Phoenix Park, hetgrootste stadspark van Europa!

  Een heel andere kant van Dublin krijg je te zien in de wijken Kilmainham& The Liberties. Deze wijken liggen ten westen van het Nieuwe Centrumen kennen een roerige geschiedenis die zich het best vertegenwoordigdin The Kilmainham Goal gevangenis. Maar ook het Museum voorModerne Kunst en het beroemde Guinness Storehouse zijn hier tevinden. Het moderne zakencentrum van Dublin ligt precies tussen hetcentrum en de monding van de zee. Docklands is een wijk met eenbijzonder moderne architectuur en volop in ontwikkeling.

  Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? In minder dan 30minuten brengt de moderne DART-treinverbinding je naar het idylischekustplaatsje Howth. Daar kun je een wandeling maken over de kliffen ofgenieten van een diner in een van de vele visrestaurants in de haven.

  Overzichtskaart wijken in Dublin

  Kaartgegevens OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA

  1. Temple Bar 6. Smithfield2. Nieuwe Centrum 7. Liberties & Kilmainham3. Trinity College 8. Phoenix Park4. Georgiaans Dublin 9. Docklands5. Rondom O'Connell Street

  1. Temple Bar

  Bezoek je de wijk Temple Bar in laat in de avond of in het weekend, reken danop drukke pubs en luidruchtig publiek op straat. Het echte lokale leven vanDublin wordt dan overschaduwd door hordes toeristen op zoek naar live muzieken Ierse gezelligheid. En dat vind je hier, volop zelfs! Pubs puilen in deavonduren uit en live muziek is hier zowel in als buiten de pubs volop aanwezig.De wijk ligt direct aan de linkeroever van de rivier de Liffey, ingesloten tussenWestmoreland Street, Winetavern Street en de drukke Dame Street.

  De bekendste pubstraat van Temple Bar: Temple Bar Street

  Voordat Temple Bar zo populair werd als het nu is, was dit gebied eenmengelmoes van vervallen huizen, winkels en magazijnen. In de jaren 80 werder een ontwikkelingsteam opgericht onder de naam Temple Bar TradersAssociation om het gebied een nieuwe impuls te geven. Aanvankelijk met hetdoel om Temple Bar tot het culturele gebied aan de linkeroever van de rivier deLiffey te ontwikkelen. In werkelijkheid werd het een enorm populairuitgaansgebied, mede met dank aan het eigen promotiebeleid van de stad.Vooral de hoofdstraat, Temple Bar Street is in het weekend een komen en gaanvan de zogenaamde stagen en hens party's (vrijgezellenfeestjes). Wie op dedrukte berekend is en een veelvuldig gezongen 'The Wild Rover' geen bezwaarvindt, gaat ongetwijfeld een leuke avond tegemoet.

  Toch is er meer dan alleen het beroemde nachtleven. Er zijn een aantalverrassende culturele attracties te vinden. Zo vind je er het NationalPhotographic Museum en het Irish Film Institute. Voor kinderen is er The ArkCultural Centre.

  Temple Bar is het toneel van drie markten welke alle drie in het weekeindeplaatsvinden:

  Temple Bar Food Market van 10.00 tot 16.30 uur op zaterdagTemple Bar Book Market van 11.00 tot 18.00 uur op zaterdag en zondagDesigner Mart in Cows Lane van 10.00 tot 17.00 uur iedere zaterdag

  Bekijk de do's en mis niets in de wijk Temple Bar!

  Do's in de wijk Temple Bar:Bekijk bijzondere foto's in the Gallery of Photography (Meeting HouseSquare)Laat kinderen de artiest in zichzelf ontdekken in the Ark Cultural Centre(Eustace Street 11)Ontdek de filmhistorie van Ierland in het Irish Film Institute (EustaceStreet 6)Bezoek in het weekend de gezellige markten in Temple Bar!Geniet van een Iers biertje met live muziek in The Temple Bar (TempleBar Street 46)Probeer de befaamde chicken wings bij Elephant & Castle (Temple BarStreet 18)Laat je verleiden door de lekkerste scones van Dublin bij Queen of Tarts(Cork Hill & Cow's Lane)

  Copyright 2011 Youropi.com 5/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Wijken (2/5)2. Nieuwe Centrum

  Direct ten zuiden van Temple Bar ligt het Nieuwe Centrum van Dublin.Deze bruisende wijk wordt omlijst door onder andere Dame Street, TrinityCollege, Harcourt Street en Patrick Street en loopt vanaf North GreatGeorges Street helemaal zuidwaarts tot Upper Camden Street. HetNieuwe Centrum staat bekend om haar enorme diversiteit. Hier haal je jehart op als je van shoppen, kunst en design houdt, maar ookopmerkelijke gebouwen, bijzondere architectuur en geschiedenis zijnruim vertegenwoordigd in het Nieuwe Centrum van Dublin.

  Een belangrijk herkenningspunt in het Nieuwe Centrum is het imposanteDublin Castle, waarvan het omliggende gebied de moeite waard is omeens op je gemak rond te wandelen. Sla ook de Castle Gardens nietover en breng een bezoek aan Chester Beatty Library, een van 's wereldgrootste schatten aan Islamitische en Orintaalse kunst. Achter hetDublin Castle vind je de recentelijk gerenoveerde City Hall, waar je ookeen kijkje kunt nemen. Een ander opmerkelijk gebouw in het NieuweCentrum is de St. Patrick Cathedral.

  Dublin Castle en haar tuinen

  Het winkelgebied van het Nieuwe Centrum concentreert zich vooraltussen Grafton Street en South Great Georges Street. Dwaal door deleuke straatjes, op zoek naar nieuwe trends en vernieuwende horeca. Inen om de hippe South William Street en Excequer Street bijvoorbeeld,hier vind je tal van leuke zaakjes. Trendy boetieks, mooie winkelcentraen design-stores wisselen elkaar hier af. Het gebied is dan ook een waarbegrip onder Dublins fashionistas.

  Daarnaast vind je in dit gedeelte van het Nieuwe Centrum eenbovengemiddeld aantal bijzondere pubs, hippe restaurants enkoffieshops, waar je terecht kunt voor een ontspannen lunch of eengezellige borrel. Ook je avond kun je op een prima manier rondom St.Williamstreet spenderen. Een hapje en een drankje? Uitgaan? For agood night out in Dublin bevind je je hier op de juiste plek. Maar neemook eens een kijkje in het verlengde van South Great Georges Street, terhoogte van Camden Street. In deze omgeving vind je een aantal leukepubs, typische poppodia en stijlvolle clubs en kun je helemaal uit je dakgaan!

  Do's in het Nieuwe Centrum

  Start je dag met een bezoek aan Dublin Castle, haar prachtigetuinen en Chester Beatty LibraryGeniet van heerlijke koffie en verschrikkelijk lekker gebak bij nvan de twee vestigingen van Queen of Tarts (Dame Street enCow's Lane)Een bijzondere delicatessen-supermarkt / restaurant is Fallon &Byrne (Exchequer Street 11 - 17)Mooie hebbedingetjes vind je in het Powerscourt Design Centre(South William Street 59) of het vier verdiepingen hoge,karakteristieke warenhuis Avoca (Suffolk Street)Een avond op South William Street: begin bij Grogans voor eenborrel, dineer bij Port Restaurant en drink een cocktail bij LostSocietyEen avond rondom Camden Street, eten bij Green 19, borrelenbij Solas en eindig op de dansvloer van Bojos 35 of hetexclusieve Krystal

  3. Trinity College

  Trinity College is een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld en heetofficieel University College of Dublin. Trinity College werd opgericht door QueenElizabeth I in 1592 als een school voor heren van stand. Tot 1911 werden ergeen vrouwen toegelaten op Trinity college. Tot 1967 was dit een striktprotestantse school want pas vanaf dat jaar werden de eerste Katholiekestudenten toegelaten. Voor die tijd waren er wel degelijk Protestantse studentenmaar deze werden simpelweg niet erkend.

  Het universiteitsterrein ligt aan de benedenoever van de rivier de Liffey en hetomvat een aantal interessante bouwwerken. Een bezoek aan het terrein isabsoluut de moeite waard. De hoofdentree van Trinity College ligt aan hetdrukke College Green. In de tuin naar het hoofdgebouw, Regent House, kijkende standbeelden van dichter Oliver Goldsmith en redenaar Edmund Burke uitover College Green. Beiden genoten een opleiding op deze universiteit, net alsJonathan Swift, Oscar Wilde en Samuel Beckett.

  Eenmaal door Regent House kom je uit op het grootste plein binnen hetcomplex: Front Square. Hier springt de 30 meter hoge klokkentoren, deCampanile, direct in het oog. De klokken in deze toren werden slechts voor tweegelegenheden geluid: voor maaltijden en examens. De rode gebouwen directachter de Bell tower worden ook wel de 'rubrics' genoemd vanwege de rodebakstenen waaruit ze vervaardigd zijn. Dit waren in de 18e en 19e eeuw deresidenties van studenten. Rechts van deze voormalige residenties bevind zichmisschien wel Ierland's grootste attractie: The Old Library. Bezoek je hetuniversiteitsterrein, dan moet je daar zeker een kijkje gaan nemen. Niet alleen isde bibliotheek met de klassieke inrichting een plaatje op zich, hier wordt ook eenvan de oudste en bekendste boeken ter wereld ten toon gesteld: The Book ofKells. Verder komt van ieder boek dat in het Engels wordt uitgebracht ook eenkopie geplaatst in deze omvangrijke bibliotheek. Een kleinere bibliotheek bevindzich schuin tegenover de Old Library: Berkeley Library.

  Verder vind je op het universiteitsterrein College Park en een sportveld voorRugby en Cricket. Beiden zijn publiek toegankelijk. Met name op dagen metaangenaam weer wordt hier volop gesport en gerelaxt.

  Rondleiding Trinity CollegeIn het hoofdgebouw, Regent House, aan College Green kun je tickets kopenvoor een rondleiding over Trinity College. Voor een bedrag van ongeveer 10tot 12,- krijg je dan een rondleiding van ongeveer een uur. De rondleidingengeven ook toegang tot the Old Library.

  Do's in Trinity College:Maak een wandeling over het universiteitsterrein over Front Square,Fellows' Square en College parkOntdek de fascinerende geschiedenis van Trinity College en volg eenrondleiding vanuit Regent HouseBezoek de Long Room in the Old Library en bekijk het wereldberoemdeboek The Book of Kells.

  Een van de prachtige oude gebouwen van Trinity College

  Copyright 2011 Youropi.com 6/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Wijken (3/5)4. Georgiaans DublinDe elegante wijk Georgiaans Dublin bevindt zich in het zuidoosten vande Ierse hoofdstad. De naam van Georgiaans Dublin is afgeleid van deovervloed aan decoratieve Georgiaanse architectuur die hier te vinden is.Met alle pracht en praal die je in deze wijk vindt hebben de inwoners vandeze wijk reden om naast hun sportieve schoenen te lopen.

  In Georgiaans Dublin vind je prachtig aangelegde parken waarvan degrootste en bekendste zonder twijfel St. Stephen's Green is. Kom hiermet lekker weer even genieten van de rust en ruimte temidden van hetdrukke centrum. Ook Merrion Square is een fantastisch stukje groen inGeorgiaans Dublin. Wandel vanuit dit park langs de statige huizen methun typisch Georgiaanse architectuur, en prachtige voordeuren naarFitzwilliam Square, het kleinste broertje van bovenstaande parken maarmisschien wel meest gefotografeerde stukje Georgiaans Dublin.

  De typische 'Dublin Doors'

  Niet op de laatste plaats vind je in Georgiaans Dublin een uitgebreidaanbod musea en galeries, en het maakt dit dan ook ht gebied om vanhet veelzijdige kunstaanbod te genieten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bijde National Gallery of Ireland, en aanschouw Ierands trots op het gebiedvan kunst en design.

  Do's in Georgiaans Dublin:Bewandel de straten rondom Merrion- en Fitzwilliam Square enverbaas je over de prachtige architectuurBezoek verfijnde restaurants zoals Bang Restaurant (MerrionRow) of Ely Winebar (Ely Place 22)Geniet van mooi weer van de gemoedelijkheid in een van derustieke parkenBezoek het National History Museum en zijn Library (Merrionstreet) of de National Gallery (Merrion Square West)

  5. Rondom O'Connell Street

  O'Connell Street is d hoofdstraat van Dublin op de noordelijke oeversvan de rivier de Liffey. Het gebied rondom deze drukke straat is nu eenpopulair winkelgebied. In tegenstelling tot Grafton street is deze drukkewinkelstraat niet autovrij. Integendeel. Deze straat met brede trottoirs teltzelfs twee autobanen die doorgaans druk bezet worden door hetstadsverkeer. De zijstraten Henry en North Earl Street zijn weer welautovrij en barsten net als O'Connell Street van de moderne winkels.Loop je over O'Connell Street dan kun je het gigantische monumentmidden op deze drukke straat niet missen: The Spire staat symbool voorhet nieuwe Dublin zoals je dat ook direct kunt terugzien op O'ConnellStreet.

  Er is veel genvesteerd in de modernisering van O'Connell Street en de stratenin de directe omgeving. De brede voetgangersgebieden, de groenstroken,statige monumenten maar vooral veel moderne winkels en malls gevenO'Connell Street nu de prestigieuze uitstraling die het eigenlijk al veel eerderverdiende.

  O'Connell street was echter niet altijd zo eigentijds en populair als het nu is. Aanhet begin van de Georgiaanse periode rond 1720 was dit gebied ten noordenvan de rivier de Liffey een woongebied waar de rijke aristocraten hun optrekjeshadden. Maar zodra het gebied populairder werd onder de middenklasse,zochten de rijken hun heil ten zuiden van de rivier de Liffey en vestigden ze zichrondom de stadsparken Merrion & Fitzwilliam Square. (het huidige GeorgiaansDublin). De wijk rondom O'Connell Street verpauperde snel en werd het thuisvan Dublins onderklasse. Van de oorspronkelijke Georgiaanse pracht rondomO'Connell Street bleef weinig over na de Paasopstand van 1916 en de Ierseburgeroorlog. De wederopbouw vond willekeurig plaats waardoor oude enmoderne stijlen elkaar hier nu continu afwisselen. Een gebouw dat direct in hetoog springt is de General Post Office. Lokaal afgekort als GPO. Het is een vande bekendste bouwwerken in Ierland. Geen wonder dus als je zelfs locals eenfoto ziet nemen van het imposante bouwwerk.

  De noordzijde van O'Connellstreet mondt uit op Parnell Square. Midden op ditplein ligt de Garden of Remembrance ter nagedachtenis aan de strijders die zichhebben ingezet voor de vrijheid van Ierland. De Dublin city Gallery (Hugh Lane)kijkt uit op dit park. Het is een van de beste galeries in Dublin. Direct naast degalerie bevind zich het bekende Dublin Writers Museum, een must-visit voor alleliteratuurfanaten. Voor hen is ook een bezoek aan het James Joyce Centre tweestraten verderop een aanrader.

  Het gebied rondom O'Connell Street is vooral overdag druk bezocht met dankaan de vele winkels die er gevestigd zitten. Voor een hapje en een drankjebevinden de locals zich na sluitingstijd van de winkels naar de stadsdelen tenzuiden van de rivier de Liffey. Maar met name aan de zuidkant van het gebiedrondom O'Connell Street kun je prima terecht voor een diner of borrel. Volg detips en ontdek de leukste plekken in deze wijk!

  Do's in de wijk rondom O'Connell Street:Ontdek moderne modezaken in O'Connell Street, Henry Street en LiffeyStreetBekijk The Spire, General Post Office en het O'Connell Monument Bewonder je over de fascinerende schrijvershistorie van Dublin hetDublin Writers Museum (Parnell Square 18)Stap in de voetsporen van Dublin's bekendste schrijver in het JamesJoyce Centre (North Great George's Street 35)Ontdek Ierse mythes, legendes en verbeeldingskracht in het nieuweNational Leprechaun Museum (Jervis Street)Dineer in een boekwinkel bij The Winding Stairs (Ormond Quay 40) ofga op chique in toprestaurant Chapter One (Parnell Square 18)Bezoek een voorstelling in het Abbey Theatre (Lower Abbey Street 26) Geniet van een hapje en drankje in een voormalige kerk verbouwd tothip cafe-restaurant. The Church (Mary Street)Ga borrelen in de kleinste bar van Dublin of verkies de ruime barernaast bij The Lotts (Lower Liffey Street 9)

  Het monument van Daniel O'Connell met daarachter General Post Office en TheSpire

  Copyright 2011 Youropi.com 7/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Wijken (4/5)

  6. Smithfield

  Smithfield ligt direct boven de Liffey ten noord-westen van het centrum.Dit is een van de meest traditionele wijken van Dublin die in de laatstejaren een ware make-over heeft ondergaan. Met name Smithfield Squareis aanzienlijk onder handen genomen. Voorheen was dit het centraleplein in de wijk waar al sinds de 17e eeuw de lokale groentemarkt enlater ook paardenmarkt plaatsvond. De 400.000 kinderhoofdjes werdenstuk voor stuk opgepoetst en rondom het plein verschenen moderneappartementen. Dit alles was bedoeld om de wijk een nieuw en modernkarakter te geven. Smithfield moet het nieuwe centrum voor welgesteldelocals worden die hier wonen, werken en recreren. Ondanks dat dezereeks vernieuwingen de wijk een fraai aanzicht hebben gegeven, bruistdeze wijk nog niet echt.

  De belangrijkste attractie voor Smithfield is de Old Jameson Distillery.Old, want deze destilleerderij deed dienst van 1780 tot 1971 waarna deproductie naar County Cork verhuisde. Een rondleiding voert langs alleproductieprocessen in het maken van het Ierse goud en eindigt natuurlijkin een aangename proeverij. De typerende Chimney (schoorsteen) aanhet pand deed eerder dienst als uitkijktoren over de stad maar is sinds2008 gesloten.

  Do's in de wijk Smithfield:Ervaar zelf hoe Jameson Whiskey gemaakt wordt en smaakt inOld Jameson Distillery (Bow Street)Bekijk de moderne architectuur rondom Smithfield SquareGeniet van echte Ierse live-muziek in The Cobblestone(Smithfield Square, open vanaf 16.00 uur)

  7. Liberties & KilmainhamIn de periode dat de binnenstad van Dublin nog ommuurd was, werd hetstadsdeel daar direct buiten aangeduid met The Liberties. Hier hoefdemen geen belasting te betalen aan Dublin maar werd een eigen beleidgehandhaafd. Kilmainham is de meest uitgesproken wijk in dituitgestrekte gebied.De onderdrukking door de Britten had grote armoedetot gevolg. In Kilmainham heeft dit sporen achtergelaten die tot de dagvan vandaag zichtbaar zijn. De vele arbeidershuisjes, maar ook deberuchte Kilmainham Goal gevangenis zijn een erfenis uit deze barre tijd.Een positieve draai in dit verleden wordt gegeven door de Guinnessbrouwerij die ook aan Kilmainham grenst.

  Op en rond Thomas Street en James Street wordt je werkelijk omringddoor het zwarte hekken met het gouden harp logo van Guinness. Ook nuis het Guinness Storehouse een drijfveer in de Ierse economie. Nietalleen is dit het meestgedronken bier in Ierland, de brouwerij trekt ookduizenden toeristen per jaar. De ruim 250-jarige geschiedenis vanGuinness wordt multimediaal tot leven gebracht in een zevenverdiepingen tellende voormalige vergistingsloods, midden op het 26hectare tellende terrein. Een letterlijk hoogtepunt is het drinken van eenvers getapte pint of Guinness in de Gravity Bar, op de bovensteverdieping met uitzicht over Dublin.

  En van de grootste attracties in Dublin: The Guinness Storehouse

  Wil je de de schaduwzijde van de Ierse geschiedenis ten tijde van de Britseonderdrukking leren kennen dan mag een bezoek aan Kilmainham Goal nietontbreken. Naast het gevangenismuseum kun je hier een rondleiding krijgendoor de gevangenis, inclusief toegang tot de imposante Victoriaanse East Wingmet lichtkoepel. Voor kunstliefhebbers herbergt Kilmainham het gratistoegankelijke Museum voor Moderne Kunsten. Dit is Ierlands belangrijkstemuseum voor de verzameling en presentatie van moderne en eigentijdse kunstzoals schilderijen, beelden, foto's en films. Het museum huist in het voormaligeRoyal Hospital Kilmainham, een tehuis voor gepensioneerde militairen.

  Naast de grote attracties is Kilmainham voornamelijk een rustige woonwijk. Pubsin Kilmainham hebben, in tegenstelling tot de meeste in het directe centrum vande stad, nog een onvervast Ierse sfeer. Een leuke warenmarkt in deze wijk, deLiberties Market, vindt iedere donderdag, vrijdag en zaterdag plaats inKilmainham.

  Do's in de wijk Liberties & Kilmainham:Ontdek hoe het Ierse Guinness gemaakt wordt en geniet van het uitzichtvanuit de Gravity Bar in het Guinness Storehouse (St. James' Gate)Volg een huiveringwekkende rondleiding door Kilmainham Gaol (SouthCircular Road)Bewonder Ierse moderne kunst in een voormalig hospitaal, Museumvoor Moderne Kunst (Military Road)The Old Bullring en Liberties Market (do, vrij, za van 10.00 tot ca. 15.30in Meath Street)

  8. Phoenix Park

  Het grootste stadspark van Europa ligt in Dublin en heeft de naam Phoenix Park.Met maar liefst 709 hectare aan groen grasland, fietspaden, klassieke tuinen ensportvelden is het park haast niet te voet te verkennen. Het park ligt direct tenwesten van de wijk Smithfield op de noordoever van de rivier de Liffey en laatzich het beste verkennen per auto of fiets. Er zijn beperkte autowegenaangelegd maar wandel- en fietspaden zijn er daarentegen veel. De kans dat jeer wilde herten tegenkomt is groot. Het park werd namelijk aangelegd als RoyalHunting Park' (Koninklijk Jachtpark) met wilde fazanten en damherten. Dezedamherten vormen tot de dag vandaag de grootste bevolkingsgroep in het park.

  Locals komen voornamelijk in dit park om er te sporten. Dat doen ze op een vande vele sportvelden, maar ook op de wandel- en fietspaden. Voor een toeristischbezoek zijn er een aantal interessante attracties te vinden in dit uitgestrekte park.Betreed je het park vanaf Parkgate Street aan de stadszijde dan zie je aan derechterzijde direct een klassieke stadstuin: People's Garden. Direct daarachterligt Dublin Zoo, een grote dierentuin die ervoor zorgt dat dit deel van PhoenixPark doorgaans druk bezocht is.

  Verder in het park liggen enkele bezienswaardigheden en attracties die je betermet de fiets of auto kunt bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld het Visitor's Centre. Ditligt aan de noordkant van Phoenix Park nabij Ashtown Gate. Hoewel detentoonstelling hier vrij gedateerd is, krijg je een goed beeld van het ontstaanvan Phoenix Park en haar flora en fauna. Voor of na een bezoek kun je lekkerlunchen in het restaurant dat direct bij het Visitor's Centre gevestigd zit. Vergeetook niet om een kijkje te nemen bij het bezienswaardige Ashtown Castle. Dit is17e eeuws torenhuis dat direct naast het Visitor's Centre ligt.

  Verder herbergt Phoenix Park een aantal opmerkelijke residenties. Deberoemdste is de woning van de president en heet Deerfield. Deze woning In hetnoordwesten van Phoenix Park ligt direct naast de ambstwoning van deAmerikaanse ambassadeur. Beiden zijn zwaar beveiligd en niet toegankelijk voorpubliek. Wel kun je de neoklassieke pui van Deerfield bekijken aan de zuidkantvan Chesterfield Avenue. Wil je een fraai Georgiaans pand bezoeken, dan heb jemeer kans van slagen bij Farmleigh House. Dit statige pand is opgetrokken inGeorgiaans-victoriaanse stijl en ligt in het noordwesten van Phoenix Park. Detuinen van het landgoed bij deze villa zijn prachtig en bovendien publiektoegankelijk. Je kunt ook een rondleiding door het huis volgen. Meer informatiedaarover op www.farmleigh.ie

  Do's in Phoenix Park:Dieren kijken in Dublin ZooFiets huren en naar het Visitor's Centre of Farmleigh House

  Copyright 2011 Youropi.com 8/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Wijken (5/5)9. Docklands

  Het havengebied Docklands in het oostelijk gedeelte van Dublin is eenwijk in ontwikkeling. Vroeger was dit een gebied waar je liever niet wildekomen maar Docklands heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van eenvervallen havengebied tot een vernieuwende wijk met gerenoveerdekades en gedurfde architectuur. Tegenwoordig is Docklands hetbelangrijkste economische district van Dublin, en talrijke gerenommeerdeinternationale bedrijven hebben er een vestiging.

  Bekende architecten werden aangetrokken voor nieuwepubliekstrekkers, zoals de imposante Samuel Beckett Bridge vanSantiago Calatrava, welke inmiddels tot een nieuw landmark van Dublinbehoort, het spectaculaire Convention Center van Kevin Roche en hetgedurfde Grand Canal Square van Daniel Liebeskind. Maar naast aldeze spectaculaire nieuw- en hoogbouw vind je ook nog steeds veelindustrieel erfgoed, een eerbetoon aan de maritieme wortels van de stad.Ook grote uitgaansgelegenheden zijn te vinden in Docklands zoals hetO2-stadium en het Grand Canal Theatre.

  Grand Canal Square met het Grand Canal Theatre

  Docklands is een prachtige moderne wijk waar wij absoluut potentie inzien. Maar het nieuwe havengebied in Dublin moet nog groeien, het isnog niet af. Het grootste euvel is momenteel de recessie, welke niet echtmeewerkt aan een stevige ontwikkeling van de wijk. Veel gebouwenstaan nog in de steigers, je ziet her en der bouwkranen en helaas maarwaar: de vele leegstaande (nieuwe) panden zorgen voor een ietwat killesfeer.

  Toch is het asoluut de moeite waard om een kijkje te gaan nemen inDocklands. Als je vanuit het centrum in oostelijke richting langs rivier deLiffey wandelt, kom je vanzelf in de wijk terecht en pik je meteen eenaantal bezienswaardigeheden mee. Wij geven je wat tips om in eenaantal uurtjes het beste van Docklands te ontdekken.

  Do's in Docklands:Bewandel de gerenoveerde kades, bekijk de voorbijvarendeschepen en het overgebleven industrieel erfgoed in de mix metvernieuwende architectuurDe gedurfde harpvormige Samuel Beckett Bridge vebindt noordDocklands met zuidGeniet van een geweldige lunch met een goed glas wijn bij eenvan onze favorieten: ElyBreng een bezoek aan het Grand Canal Theatre, of bezoek inieder geval het Grand Canal Square voor de indrukwekkendearchitectuurGeniet 's middags of 's avonds van lekkere tapas en goede wijnbij CafeBar HThe Famine Memorial en The World Poverty Stone op NorthWall Quay vertellen de trieste kant van de geschiedenis vanDublin

  10. Howth

  Howth is een schiereiland zo'n 10 kilometer ten noordoosten van Dublin centrumen sluit Dublin Bay aan de noordzijde af. Howth is een mooi, rustig en watslaperig vissersdorp maar het schiereiland is ook nauw verbonden met deDublinse geschiedenis. Zo vond er in 1177 de Anglo-Normandische veroveringplaats, waarbij er veel bloed werd vergoten nabij een stroom, nu ook wel 'debloederige stroom genoemd'. Uiteindelijk dankt Howth zijn naam aan de Deenseveroveraars die het schiereiland Hoved (hoofd) noemden.

  Howth, een slaperig vissersdorpje zo'n 10 km ten noordoosten van DublinCentrum

  Het 'centrum' van Howth vind je in het noorden, waar het station, de haven,diverse winkeltjes en restaurants zich bevinden. Vanuit de East- en de West-Pier, welke je ook in het noorden vindt, heb je een schitterend uitzicht: je kijkt ophet nabijgelegen eiland Ireland's Eye, de kliffen van Balscadden Bay en devuurtoren. Hier kun je heerlijk uitwaaien en even genieten van de rust vergelekenmet Dublin centrum. Bekijk hoe de vissers hun vangst van de dag binnenhalenen direct verkopen aan de viswinkels en restaurants. Howth is absoluut demoeite waard om tijdens je citytrip Dublin een dagdeel te bezoeken, zodat jeIerand ook van een andere kant leert kennen.

  Do's in Howth:Breng een bezoek aan Howth op zondag, dan vindt ook de BoerenmarktplaatsDe allerbeste visrestaurants in Howth: Deep, Aqua en King SitricAchter de West Pier ligt Claremont Bay, een klein zandstrandje dat metgoed weer intensief gebruikt wordtWandel richting het westen over de kliffen en bekijk Howth Castle engeniet van het uitzicht op Ireland's EyeBewandel Balscadden Road (voorbij de East Pier) welke leidt tot hetschrijvershuisje Balscalden Cottage en vergeet niet te genieten van hetmagnifieke uitzicht over Dublin, Howth en de zee

  Groene kliffen steken trots hun koppen uit de Ierse zee

  Copyright 2011 Youropi.com 9/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Winkelstraten Dublin (1/2)Shoppen is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aanDublin denkt maar toch beschikt de stad over een verrassendaanbod winkelgebieden. Als je weet waar je moet zijn kun je inDublin prima op pad voor de allernieuwste mode, hippevintagekleding, bijzondere ontwerpen en leuke hebbedingetjes. Debekendste winkelstraten in Dublin zijn O'ConnellStreet en GraftonStreet. Hier vind je de grote warenhuizen en bekende(inter)nationale modehuizen. Ben je op zoek naar originaliteit encreativiteit dan kun je in de zijstraatjes van Grafton Streetongetwijfeld je slag slaan. Neem voor trendy boetieks en mooiedesign-stores een kijkje in en rondom Exchequer- en South WilliamStreet en vergeet niet een bezoek te brengen aan het PowerscourtDesign Center. Een andere leuke straat is Temple Bar Street. Buitende grote verscheidenheid aan pubs vind je hier ook een aantal leukeweekendmarkten. Wandel een stukje door naar Cow's Lane, waar jeeen aantal leuke designwinkels vindt.

  Algemene winkelopeningstijden DublinWinkels zijn doorgaans geopend van 09.00 tot 18.00 uur, metuitzondering van zaterdag want dan sluiten de winkels doorgaans om17.00 uur.

  Koopavond DublinDe winkels in Dublin Centrum hebben op donderdagavond koopavond.Zij zijn dan in ieder geval tot 20.00 uur geopend en soms tot 21.00 uur.Naast deze reguliere koopavonden wordt er in juli vaak eenzomeruitverkoop gehouden waarvoor de winkels extra koopavondenhouden.

  Koopzondag DublinSteeds meer winkels in het centrum van Dublin zijn op zondag geopend.De meeste winkels openen dan hun deuren van 12.00 uur tot 17.00 uur.

  Overzichtskaart Winkelstraten Dublin

  Kaartgegevens OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA

  1. O'Connell Street & Henry Street2. Grafton Street3. Exchequer Street4. South William Street5. Temple Bar Street

  1. O'Connell Street | Rondom O'Connell Street O'Connell Street is de hoofdstraat van de wijk ten noorden van de rivier deLiffey. Het is tevens de breedste straat in Europa met twee brede autostroken endrie brede trottoirs voor voetgangers. Het statige karakter heeft met een kleinbeetje inbeeldingsvermogen wel iets weg van Champs-lyses in Parijs. Metdank aan vele moderniseringen in de afgelopen jaren is O'Connell Streetuitgegroeid tot de meest populaire winkelstraat van de stad. Ook de zijstratenHenry Street en North Earl Street zijn een druk bezocht winkelgebied.

  Bezienswaardigheden O'Connell Street Voorheen heette de straat Sackville Street, maar in 1924 werd hij omgedoopt,om daarmee de 19-eeuwse Ierse nationalistische leider Daniel OConnell teeren. Zijn standbeeld staat aan het begin van de straat, tegenover de eveneensnaar hem genoemde brug over de rivier de Liffey. Wat bij een wandeling overdeze grote promenade niet onopgemerkt kan blijven is de enorme naald in hetmidden van O'Connell Street. Dit monument heet The Spire en staat symboolvoor het nieuwe Ierland. Het vervangt Nelson's Pillar dat in 1966 doorrepublikeinse activisten werd opgeblazen. The Spire is met maar liefst 120 meterzeven keer zo hoog als het General Post Office daar vlak naast. Het GeneralPost Office (kortweg GPO) is een van de meest bekende landmarks in Ierland.Dit is de plek waar de Paasopstand van 1916 begon met het lezen van deverklaring van de Ierse Republiek.

  Do's in O'Connell Street:Winkelen in de moderne winkels en warenhuizen zoals Clary's opO'Connell Street Spot de bezienswaardigheden The Spire, General Post Office en hetstandbeeld van O'Connell spottenNaar de fruitmarkt op Moore StreetHet hele gebied rondom O'Connel Street verkennen met de tips voordeze wijk.

  2. Grafton Street | Nieuwe Centrum

  Grafton Street is een autovrije winkelstraat in Dublin welke zich precies tussenTrinity College en St. Stephens Green bevindt. Hier vind je een ontzettend grootaanbod winkels: luxe kledingzaken maar ook grote Ierse en internationale ketenszijn ruim vertegenwoordigd. Daarnaast bevindt ook het fameuze Brown Thomaszich in Grafton Street.

  Naast het shopping-aanbod wordt Grafton Street met haar mooie Georgiaansepanden druk bezet door straatartiesten en muzikanten, wat vooral in hetweekend voor een leuk, gezellig sfeertje zorgt.

  Vergeet ook vooral niet de zijstraatjes van Grafton Street mee te nemen tijdenshet shoppen. Denk hierbij aan Exchequer Street en South William Street. Hiervind je namelijk de allerleukste en meest exclusieve boetieks enhorecagelegenheden. Aan het eind van Grafton Street ligt het rustige St.Stephens Green Park. Hier kun je even bijkomen van alle drukte op GraftonStreet.

  Do's in Grafton Street:Houd je van koffie, dan moet je absoluut eens langsgaan bij BewleysOriental Caf (nr. 78-79)Bezoek het chique Britse warenhuis Brown Thomas, een attractie opzichBekijk het standbeeld van Molly Malone, een bekend figuur uit een IersvolksliedVoor nog meer shopping kun je het gigantische Stephen's GreenShopping Center bezoekenMaar je kunt ook kiezen voor een moment van rust in het mooie StStephens Green Park

  Copyright 2011 Youropi.com 10/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Winkelstraten (2/2)3. Exchequer Street | Nieuwe Centrum

  Exchequer Street in Dublin is een exclusieve straat in het centrum waarje de leukste zaakjes vindt. De straat bevindt zich tussen South GeorgesStreet en Grafton Street maar heeft een geheel eigen karakter. Hetaanbod is zeer divers, dus het wil niet zeggen dat je hier met een kleinerbudget niet terecht kan. De prachtige gerestaureerde oude pandenmaken van Exchequer Street een straat met allure.

  In het verlengde van Exchequer Street ligt Wicklow Street, welke haaksaansluit op Grafton Street. Het karakter van deze straat vloeit goedsamen met de typische sfeer van Exchequer Street. In Wicklow Streetbevindt zich het warenhuis Brown Thomas, welke alle grote modeketensonder een dak huisvest.

  Exchequer Street, met een vestiging van Butlers Chocolate Cafe

  Do's in Exchequer Street: Verse en exclusieve delicatessen vind je in de Food Hall van hettrendy Fallon & Byrne (nr. 11-17)Geef je leven wat meer kleur en verras jezelf met de hippe retrokleding van Carrousel (nr 20)

  4. South William Street | Nieuwe Centrum

  South William Street is een verrassende straat in het centrum van Dublin.De straat is parallel gelegen tussen South Georges Street en Graftonstreet maar South William Street heeft vergeleken met omliggendestraten een zeer specifiek karakter. Deze straat beschikt namelijk overeen geheel eigen sfeer, welke je het beste uitdrukt tot zeer gemleerd enlevendig met dito publiek. Hier vind je een verrassende mix van leukeboetieks en winkeltjes, van vintage tot designer tot streetwear.

  Het Powerscourt Design Center, absoluut een bezoekje waard!

  Neem vooral een kijkje in de prachtige Powerscourt DesignShoppingmall, waar je geheime adresjes vindt op het gebied van deleukste boetieks, expositieruimtes en eetgelegenheden. Daarnaast vindje een gigantische kapperszaak/school in de South William Street, dusook voor een nieuwe hippe coupe hoef je niet veel verder te zoeken.

  De levendigheid houdt niet op na zonsondergang, want 's avonds verandertSouth William Street in een bruisende straat waar van alles te doen is. Hethoreca aanbod liegt er niet om op de South William Street. Leuke trendyrestaurants, pubs, borrellocaties en zelfs een club zijn gevestigd in deze leukestraat met haar hippe publiek. Op en rond South William Street is op iedermoment van de dag wat te beleven, dus aan je trekken zul je hier wel komen.

  Do's in South William Street: Bezoek Powerscourt Design Centre, en vergaap je aan de prachtigedesignerszaakjes en expositieruimtesVoor een lekkere borrel ga je naar de retro-pub Grogans (nr. 15)Lekker eten doe je bij The Port House, een Spaans restaurant waar jegeniet van bijzonder goede tapas en heerlijke wijn (nr. 64a)In het weekend kun je voor heerlijke cocktails en een dansje terecht inhet trendy Lost Society (in het Powerscourt Design Center)

  5. Temple Bar Street | Temple Bar

  Temple Bar Street is de hoofdstraat van de wijk Temple Bar. In deze hoofdstraatis het praktisch altijd druk. Overdag heerst hier een aangename sfeer en is hetheerlijk slenteren door deze schilderachtige straat. Op iedere straathoek endaartussen pubs, pubs en nog eens pubs! Als je ergens de meeste kans hebtom een sessie live-muziek te aanschouwen dan is het wel hier. Maar decultuurminnende toeristen van overdag maken 's avonds plaats voor eenluidruchtiger publiek. Vrijgezellenfeesten, dronken toeristen en vooral heel veeldrukte maken dat je 's nachts beter af bent in de straten rondom Temple BarStreet. Een goed alternatief is Dame Lane met praatpub The Stags Head of depub met live optredens bij het Mercantile hotel.

  Overdag is Temple Bar street een leuke bestemming en dat geldt in hetbijzonder op zaterdag en zondag. Op deze dagen is de straat het toneel van eenboeken- en voedselmarkt. Wat decor betreft had de locatie haast niet betergekozen kunnen worden. Tijdens een bezoek aan de voedselmarkt kun je kennismaken met streekproducten als kazen, vis, verse groenten en fruit.

  Een leuk stukje shoppen in Temple Bar: Designerstraat Cow's Lane

  Do's in Temple Bar Street:Geniet (bij voorkeur overdag) onder het genot van een pint of Guinnessvan live muziek in Oliver Gogarty (Fleet Street 57) of de Temple Bar(hoek East Essex Street)Proef streekgerechten op de levendige warenmarkt (iedere zaterdag,10.00 - 16.30 uur)Aanschouw de locale handel in boeken op de boekenmarkt (iederezaterdag en zondag, 11.00 tot 18.00 uur)Wandel Temple Bar Street in westelijke richting uit en wandel doordesignerstraat Cow's LaneProbeer de befaamde chicken wings bij Elephant & Castle (Temple BarStreet 18)Ontdek de rest van Temple bar met de wijktips!

  Copyright 2011 Youropi.com 11/29 Powered by

 • je een gigantische kapperszaak/school in de South William Street, dusook voor een nieuwe hippe coupe hoef je niet veel verder te zoeken.

  DublinHandige informatie

  24 uur in Dublin met Batrice (1/2)Je hebt je reis naar Dublin geboekt, hethotel is geregeld en zelfs deweersverwachtingen zijn goed! Maar nuje stedentrip dichterbij komt, reist devraag hoe je het korte verblijf in Dublinhet beste kunt besteden. Dublin magdan een compacte stad zijn, er isgenoeg te doen en te zien om een weekmee te vullen! We vonden iemand dieons als geen ander kan helpen bij hetwijzen van de weg naar de leuksteplekken van Dublin.

  Batrice Boots (43) woont al jaren inDublin en kent de stad inmiddels ophaar duimpje. Tijdens een lunch in dehippe Church Bar in Dublin praat ze onsbij over haar tips voor deze boeiendestad. "Neem Kilmainham, de wijk waarik zelf woon net buiten het centrum. Eris zo ontzettend veel te doen in hetkleine bestek van die wijk, maar alstoerist moet je daar echt naar zoeken."We vragen haar waar ze gasten meenaartoe zou nemen als ze slechts 24 uurin Dublin zijn. Het antwoord is een kanten klaar reisplan dat een heleverrassende kant van Dublin laat zien!

  Overzichtskaart adressen

  Kaartgegevens OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA

  1. Temple Bar 7. Phoenix Park Visitor Park2. Christ Church Cathedral 8. Samuel Beckett Bridge3. Guinness Storehouse 9. Grand Canal Theatre4. Museum voor Moderne kunst 10. National Gallery of Ireland5. Kilmainham Gaol Gevangenis 11. St Stephen's Green6. Memorial Park

  OchtendStart de dag met een Iers ontbijt in The Elephant & Castle in de wijk Temple Bar.Deze wijk spreekt bij iedereen tot de verbeelding: smalle steegjes en pubs opiedere straathoek. Op zaterdag vindt er op Meeting House Square in Temple Bareen gezellige markt plaats die je na je ontbijt kunt bezoeken. Wandel naar Cow'sLane en bezoek daar een van Batrice haar favoriete winkels: Retrospect met20e eeuws designmeubilair. Maar er zit ook een van de beste taartwinkels vande stad in dat steegje: Queen of Tarts.

  The Elephant & Castle

  Vanaf Cow's Lane is het slechts Dame Street oversteken naar de mooie ChristChurch Cathedral. De geschiedenis ligt rond deze kerk letterlijk op straat want inverschillende tegels rondom de kerk zie je de vereeuwigde afdrukken vanopgravingen uit de tijd dat de Vikingen hier nog woonden. Bezoek de kerk ofbeweeg je naar de fietsenstalling direct tegenover de kerk. Als Nederlander heeftBatrice hier in Dublin natuurlijk haar eigen fiets. Maar sinds de lancering vanDublin Bikes kun je ook als toerist eenvoudig een fiets huren met een 3-daagsabonnement dat je op basis van een creditcard bij de stallingen kunt verkrijgen.Verspreidt over de stad vind je verschillende stallingen van dit project waar je defiets kunt plaatsen of ophalen, zo ook hier bij Christ Church Cathedral.

  Dublin Bikes

  Vanaf Christ Church bereik je met de fiets via High Street eenvoudig ThomasStreet die leidt naar de hoofdstraat van de wijk Kilmainham. Dit is de wijk waarBatrice woont. Op weg naar Kilmainham kom je langs verschillendeinteressante attracties. Zo vind je er het Museum voor Moderne kunst metprachtige tuinen, de spraakmakende Kilmainham Jail en ook Dublins topattractieThe Guinness Storehouse. De brouwerij kun je haast niet missen. Deze beslaat26 hectare van Dublin en wordt omzoomd door hekken en poorten met debekende gouden harp van Guinness.

  Copyright 2011 Youropi.com 12/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  24 uur in Dublin met Batrice (2/2)MiddagNa een bezoek aan een van de attracties in Kilmainham is het tijd om inde richting van Phoenix Park te fietsen voor een welverdiende lunch. Deleukste route naar Phoenix Park loopt door Memorial Park waar je in eenbosrijke omgeving langs de rivier de Liffey kunt fietsen. Mensenverwachten niet dat de natuur in Dublin z dichtij de stad te vinden is.Eenmaal in Phoenix Park zul je blij zijn met je fiets. Met een oppervlaktevan zo'n 7 vierkante kilometer is dit het grootste stadspark van Europa!Door het hele park liggen goede fietspaden zodat een verkenning eenfluitje van een cent is. Fiets op je gemak naar het centraal gelegenVisitor Cente. Hier vind je een klein museum over het ontstaan en deflora & fauna van het park maar ook een aangenaam restaurant waar jeheerlijk kunt lunchen in de grote tuin.

  Vistors Center Phoenix Park Dublin

  Na een lunch in dit grote stadspark fiets je naar de uitgang aan destadszijde van het park. Als je daar steeds rechtdoor fietst heb je deLiffey weer aan de rechterhand en kom je terug in het centrum vanDublin. Trap even door en je rijdt het Docklands gebied in. Hier ontmoetje de moderne kant van Dublin in wat het moderne zakencentrum van destad vertegenwoordigd. De grote harpbrug (Samuel Beckett Bridge) diehier de Liffey overbrugt kun je niet missen. Hij werd in Nederlandgemaakt en helemaal hiernaartoe verscheept. Steek deze brug over envervolg je weg naar het Grand Canal Theatre. Hoewel de Docklands nogniet de grote getalen bezoekers trekt die het verdient, draagt dit modernetheater zeker bij aan een stijgende bezoekersstroom. Schuin tegenoverhet Grand Canal Theatre zit Herbert Caf, dit is een prima spot om evenop adem te komen terwijl je van het uitzicht over het water geniet.

  De Samuel Beckett Bridge, ht landmark van de wijk Docklands

  Na een korte break wordt het tijd om langs de Liffey terug naar het centrum vanDublin te fietsen. Als je nog ruim in de tijd zit dan is het aan te raden een kijkje tenemen in the National Gallery. Hier is de moderne architectuur met de oudeverweven en zie je de Ierse geschiedenis terug in de tentoongesteldeschilderijen. Een wandeling door het groene St Stephen's Park is ook eenaanrader. Aan de zuidkant van dit park bevind zich een Dublin Bike fietsstationwaar je de fiets weer kunt stallen.

  St Stephen's Green Dublin

  AvondTijd voor een bezoekje aan de favoriete pub van Batrice! Deze ligt preciestussen het nieuwe centrum van Dublin en de wijk Temple Bar in Dame Lane. Hetis The Stags Head. Hier ga je echt naartoe voor de sfeer en gezelligheid. Dezeauthentieke pub is eigenlijk altijd gezellig druk. Je kunt er gewoon gaan zitten enlekker mensen kijken. Na een welverdiende pint of Guinness wordt het tijd omeen hapje te gaan eten. Voor een romantisch diner raadt Batrice The Pigs Earaan. Niet alleen is de prijskwaliteit verhouding goed, je hebt er ook een prachtiguitzicht over Trinity college!

  The Pig's Ear Dublin

  Voor een goed diner en een lekker wijntje vooraf kun je ook terecht bij Fallon &Byrne. Dit is een oud industrieel gebouw dat ze hebben ongebouwd tot modernesupermarkt. Naast bijzondere producten kopen kun je er ook heerlijk eten. Jekunt lunchen op de begane grond, wijn proeven in de wijnkelder of dineren in hetrestaurant op de eerste verdieping. Een andere tip is restaurant Green 19, heeltoegankelijk, hip en vriendelijk geprijsd. Dat restaurant vind je op Camden Street.Je vindt daar ook een aantal leuke uitgaansgelegenheden waar je de avondverder kunt voortzetten. In Dublin is voor ieder wat wils te vinden en bijna allesligt op loopafstand van elkaar. Maar dat je met de (Nederlandse) fiets net evenwat meer ziet, dat heb je vandaag kunnen ervaren!

  Tekst: Thomas ElshoutReageren? [email protected]

  Copyright 2011 Youropi.com 13/29 Powered by

 • DublinHandige informatie

  Praktische informatieKlimaat en beste reistijdDublin kent een mild zeeklimaat dankzij de warme Golfstroom. Dat zorgtvoor zachte winters en koele zomers. De gemiddelde zomertemperatuuris 22 graden Celsius, terwijl de temperatuur in de milde wintersdoorgaans niet tot onder het vriespunt daalt. Tal van reizigers heeft zicher al over verbaasd, maar palmbomen gedijen prima in Dublin! Deze vindje vooral ter zuiden van het Grand Canal en naast de weg naar Howth,hier waant men zich door deze uit de kluiten gewassen kuipplanten bijmooi weer dan ook snel in mediterrane sferen.

  De beste reistijd is het late voorjaar of het vroege najaar. Mei, juni,september en oktober zijn wat drukte, prijsniveau enweersomstandigheden de meest aangename maanden. Hoewel Ierlandmisschien wel op zn best is als het regent, bieden de late lente en devroege herfst de grootste kans op constant droog, helder en zonnigweer. Maar zekerheid heb je natuurlijk nooit.

  Geldzaken DublinDe munteenheid in Ierland is de euro. De banken in Dublin zijn geopendvan maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 (donderdag 17.00). Degrootste banken van Ierland zijn Allied Irish en de Bank of Ireland, metfilialen overal in de stad. Verder vind je er ook de National Irish Bank ende Ulster Bank. Indien op je bankpas een Maestro-logo staat, en dat isbijna altijd het geval, kun je bij pinautomaten met datzelfde logo geldopnemen. Je kunt met je bankpas ook betalen bij verkooppunten met datlogo. Meestal moet je de koop valideren met een handtekening en somswordt om je legitimatiebewijs gevraagd. Creditcards worden bijna overalin Ierland geaccepteerd.

  In geheel Ierland is het de gewoonte om een fooi te geven in taxi's,restaurants, hotels en bars in het hogere segment (niet in pubs). Eengebruikelijke geste is een fooi van 10 - 15% op de prijs. Let er wel op dater soms al een service fee inbegrepen zit in de prijs.

  InternetOver de hele stad vind je internet-cafe's, in Dublin is het lastiger deze teontlopen dan ze te vinden. Het merendeel van deze internetcafes is totlaat open. De meeste openbare gelegenheden bieden WiFi, dit voor eenklein bedrag of zelfs gratis. Als je je laptop meeneemt denk dan evenaan een universele stekker, anders dan in Nederland wordt Ierlandnamelijk gebruik gemaakt van stekkers met drie pinnen.

  Toeristeninformatie DublinVoor toeristische informatie over Dublin kun je op verschillende plekkenin de stad terecht. Dublin Tourism Centre is veruit de grootste en bevindtzich in hartje Dublin:Dublin Tourism CentreSuffolk Street, Dublin 2+353 1 605 7700www.visitdublin.comGeopend op maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur, zondag van10.30 tot 15.30 uur.

  Gevaren DublinOndanks de grote omvang en de verschillen tussen arm en rijk, is Dublineen van de veiligste steden in Europa. Dat laat niet onverlet dat je goedop je bezittingen moet letten, met name in de DART en de LUAS. Ook ishet niet aan te raden om je 's nachts in of rondom oogenschijnlijk legestations op te houden. Verder zijn er gebieden die te lijden hebben onderzakkenrollers. Dit zijn bij uitstek de drukkere gebieden. Neem ook nooiteen taxi zonder licentie.

  ElektriciteitIerland maakt gebruik van een andere stroomstandaard dan Nederland.De netspanning is hier 240V/50Hz. Anders dan in Nederland is echterdat men in Ierland gebruik maakt van stekkers met drie pinnen. Voorapparaten met twee pinnen dien je een adapter te gebruiken. Deze zijndoorgaans ook in de warenhuizen en betere hotels te koop.

  OpeningstijdenDe meeste winkels in Dublin openen tussen 9.00 en 10.00 uur en sluiten hundeuren tussen 17.00 en 18.00 uur. Donderdags is het koopavond en dan zijn demeeste winkels geopend ot 20.00 uur. Steeds meer winkels in het centrum zijnook op zondag geopend van 11.00 of 12.00 uur tot 17.00 of 18.00 uur.

  Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00uur. Op zaterdag zijn de postkantoren geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur envan 14.15 uur tot 17.00 uur.

  De stad telt maar liefst zo'n 800 pubs en heeft daarmee een ware pub-cultuur.Het drukste moment in een pub is net na werktijd, tussen 17.00 en 19.00 uur.Het nachtleven komt hier al vroeg op gang want Pubs sluiten iedere dag(wettelijk verplicht) om 23.30 uur, in het weekend om 00.30 uur (op zondag zelfs23.00 uur). Late Night Bars en Clubs zijn doorgaans wat langer geopend, totuiterlijk 2.30 uur.

  RookverbodIn Ierland is roken in de horeca en openbare gelegenheden sinds 2004verboden. In de meeste pubs en restaurants zijn speciale voorzieningen voorrokers getroffen. Ook mag er gewoon worden gerookt op het terras.

  FeestdagenNationale feestdagen worden in Ierland aangeduid als zogenaamde BankHolidays. De meeste winkels zijn op deze dag gewoon geopend, maar openbaarvervoer rijdt meestal op het rooster van zondag.

  Nieuwjaarsdag (1 januari)St. Patrick's Day (17 maart)Goede Vrijdag (Hoewel dit geen officile feestdag is, zijn wel veel winkelsen pubs gesloten.)Paasmaandag Meivakantie (eerste maandag in mei)Junivakantie (eerste maandag in juni)Augustusvakantie (eerste maandag in augustus)Oktobervakantie (laatste maandag in oktober)Kerst (25 december, pubs zijn gesloten op deze dag)St. Stephens Day (26 december)

  Copyright 2011 Youropi.com 14/29 Powered by

 • DublinWinkelen

  Powerscourt Centre

  59 South William StreetD2DublinTel:

  Powerscourt Design Centre in de hippeSouth William Street is een forum waarupcoming Ierse en internationale ontwerpershun kleding laten zien. Maar ook de kunst-scene van Dublin wordt hier ruimvertegenwoordigd. In het prachtiggerenoveerde complex vind je namelijk naastdiverse boetieks ook tal van expositieruimtesen kunstgalleries.

  Powerscourt Centre organiseert twee keerper jaar een modeshow waarin alle nieuwetrends in de Ierse mode-industrie geshowedworden. Naast shoppen kun je hier ookterecht voor een goeie kop koffie of eenlekkere lunch in een van de restaurants.

  Het concept is een groot succes in Dublin.Als je van shoppen en in het bijzonder vandesign houdt is Powerscourt Centre eenabsolute must-visit in Dublin!

  OpeningstijdenMa 10:00 - 18:00Di 10:00 - 18:00Woe 10:00 - 18:00Do 10:00 - 20:00Vrij 10:00 - 18:00Za 09:00 - 18:00Zo 12:00 - 18:00

  Avoca

  Suffolk StreetD2DublinTel:+353 1 6774215

  Avoca, ooit begonnen als een Iersfamiliebedrijfje, de laatste jaren uitgegroeidtot een van de bekendste warenhuizen vanIerland. Deze prachtig, vier verdiepingentellende winkel biedt een scala aan leukehebbedingetjes. Elke verdieping heeft eenthema en biedt uiteenlopende producten.Van kleding tot keukenspulletjes en van delekkerste typisch Ierse delicatessen totspeelgoed. Avoca staat voor stijlvolle entrendy Ierse lifestyleproducten. Je zult hierzonder twijfel slagen voor een leuk cadeauvoor jezelf of een ander. Daarnaast moet jeook zeker even een kijkje gaan nemen in dekelder waar je de heerlijkste delicatessenvind of neem een neem plaats voor eenhapje en een drankje in het excellente cafeop de bovenste verdieping.

  OpeningstijdenMa 10:00 - 18:00Di 10:00 - 18:00Woe 10:00 - 18:00Do 10:00 - 19:00Vrij 10:00 - 18:00Za 10:00 - 18:00Zo 11:00 - 18:00

  George's St. Arcade

  South Great Georges StreetD2DublinTel:+353 1 283 6077

  George's Street Arcade is een bijzondereshoppingmall in hartje Dublin. In dezeoverdekte winkelstraat is het altijd lekkerdruk en het doet een beetje aan als eengezellige warenmarkt. In George's StreetArcade vind je voor ieder wat wils, platen-,mode- en delicatessenzaken wisselen elkaaraf, maar kooplui bieden ook leukevintagekleding, sieraden, modeaccessoiresen cd's aan in hun marktkraam. Daarnaastvind je hier een aantal hippe kapsalons enantiekzaakjes. Leuk om even binnen telopen!

  OpeningstijdenMa 09:00 - 18:30Di 09:00 - 18:30Woe 09:00 - 18:30Do 09:00 - 20:00Vrij 09:00 - 18:30Za 09:00 - 18:30Zo 12:00 - 18:00

  Copyright 2011 Youropi.com 15/29 Powered by

 • DublinWinkelen

  Carrousel

  20 Exchequer StreetD2DublinTel:+353 1 6778713

  Carrousel is hip en retro tegelijk. In eenprachtige zaak aan Exchequer Street vind jeverdeeld over twee verdiepingen kleding vanhet eigen merk Carrousel en andere vintagelabels. Eigenaar Tom Walsh is ontwerper entevens eigenaar van Carrousel. De topjes,jurkjes, riemen, schoenen en accessoireszijn stuk voor stuk uniek. Fleur jezelf op enverwen je met deze verfrissende retrokleding!

  OpeningstijdenMa 10:00 - 18:30Di 10:00 - 18:30Woe 10:00 - 18:30Do 10:00 - 20:00Vrij 10:00 - 19:00Za 10:00 - 18:30Zo 13:00 - 18:00

  Celtic Whiskey Shop

  27-28 Dawson StreetD2DublinTel:+353 1 675 9744

  Liefhebbers weten het al lang: Ierlandproduceert heerlijke en vooral toegankelijkewhiskeys! In deze kleine winkel op DawsonStreet maak je kennis met de bekende IerseWhiskeys zoals Midleton (Jameson), Cooleyen Bushmills. Maar veel interessanter zijn despeciale Ierse Whiskeys, exclusievebottelingen en bijzondere likeuren die menhier verkoopt. Met vakkundig personeel datje tot in de puntjes van een toepasselijkadvies kan voorzien wordt een geschiktsouvenir vinden een fluitje van een cent.

  OpeningstijdenMa 10:30 - 20:00Di 10:30 - 20:00Woe 10:30 - 20:00Do 10:30 - 21:00Vrij 10:30 - 20:00Za 10:30 - 20:00Zo 12:30 - 19:00

  Fallon & Byrne Food Hall

  11-17 Exchequer StreetD2DublinTel:+353 1 4721010

  De lekkerste en meest exclusievedelicatessen van over de hele wereldsamengebracht onder n modern dak.Fallon & Byrne is de nieuwe sensatie inDublin. Food Hall, wijnkelder n restaurant inn. Met een selectie van 3000 bijzondereproducten is dit een walhalla voor de foodies.De groenten- en fruit afdeling is haast eenmuseum, zo mooi. Koop er verse motenvlees en vis van de slager of proef direct eenvan de lekkere vers gebakken lekkernijenvan de bakker. Het aanbod wordt continuaangevuld met nieuwe vondsten en nieuwetrends. Er is geen betere plek om demoderne en culinaire Dubs te ontmoeten.Eet smakelijk!

  OpeningstijdenMa 08:00 - 21:00Di 08:00 - 21:00Woe 08:00 - 00:00Do 08:00 - 22:00Vrij 08:00 - 22:00Za 11:00 - 21:00Zo 11:00 - 19:00

  Copyright 2011 Youropi.com 16/29 Powered by

 • DublinEten & drinken

  Brasserie Sixty6

  66 - 67 South Great Georges StreetD2DublinTel:+353 1 4005878

  Sixty6 is een stijlvol en levendig restaurant inhet hart van Dublin. Hier geniet je vanverrassende modern-Europese gerechtenvoor een goede prijs-kwaliteit verhouding.Alles wat op de kaart staat wordt bereid metde meest verse en verfijnde ingredinten. Demuren zijn behangen met gave objecten enin warme kleuren geverfd waardoor je bijSixty6 in een sfeervol decor vertoeft. Primaplek voor een uitgebreide lunch of eensfeervol diner.

  Keuken:Brunch, Lunch, Modern Europees,Vegetarisch, Wijnbar, Ontbijt,SeizoensgebondenAmbiance:Levendig, Populair, Brasserie, ModernVoorgerecht: 7,50 - 10,90Hoofdgerecht: 15,50 - 31,00

  OpeningstijdenMa 12:00 - 22:30Di 12:00 - 22:30Woe 12:00 - 22:30Do 12:00 - 22:30Vrij 12:00 - 23:00Za 10:00 - 23:00Zo 10:00 - 22:30

  The Pigs Ear

  4 Nassau StreetD2DublinTel:+353 1 6703865

  De naam van dit restaurant doetwaarschijnlijk niet direct het water bij je in demond lopen. Toch gaat er een topadresschuil achter de fel roze deur aan NaussauStreet. The Pig's Ear kreeg onder meer eenMichelin Bib Gourmand in de jubileumMichelingids. Gerechten zijn puur, eerlijk enIers ner een moderne twist. Eenvoud,gastvrijheid en vrijgevigheid staan centraal.Het interieur is luchtig, licht en klassiek meteen modern tintje. De goede prijs/kwaliteitverhouding maakt The Pig's Ear tot eenadres om voor om te lopen.

  Keuken:Lunch, StreekgerechtenAmbiance:Trendy, Groepen, Casual, ModernVoorgerecht: 6,95 - 10,95Hoofdgerecht: 18,95 - 26,95

  Lunch DinerMa 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Di 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Woe 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Do 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Vrij 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Za 12:00 - 15:00 17:30 - 22:00Zo gesloten gesloten

  One Pico

  5-6 Molesworth PlaceD2DublinTel:+353 1 6760300

  Voor een goed diner zit je altijd goed bij OnePico. Dit restaurant werd al vaak bekroondvanwege de goede 'fine dining experience'.Eigenaar en Chef-kok Eamonn O'Reilly wononder andere de Chef van het Jaar Award2010 en kookt nu hier de sterren van dehemel. In een warm ingericht restaurantwordt je op je wenken bediend met fijne,creatief gepresenteerde gerechten uit delokale keuken maar met Franse accenten.Een uitgebreide wijnkaart maakt je dinerhelemaal af!

  Keuken:Lunch, Streekgerechten, SeizoensgebondenAmbiance:Zakelijk, Groepen, ModernVoorgerecht: 12,50 - 16,50Hoofdgerecht: 27,50 - 35,00

  Lunch DinerMa 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Di 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Woe 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Do 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Vrij 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Za 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00Zo 12:00 - 15:00 17:30 - 23:00

  Copyright 2011 Youropi.com 17/29 Powered by

 • DublinEten & drinken

  Queen of Tarts

  Dame St.D2DublinTel:+353 1 633 4681

  Queen of Tarts is een knus zaakje aanDame Street. Hier ga je naartoe voor je deheerlijkste chocolate fudge cake, deallerbeste cheesecake en goddelijke appel-crumble taart. Begeleid deze lekkernijen meteen heerlijke kop versgebrande koffie en jedag kan niet meer stuk! Ook kun je bij Queenof Tarts terecht voor een lekker ontbijtje ofeen uitgebreide lunch. Ondanks de kleineoppervlakte van Queen of Tarts, beschikt hetzaakje over een geweldig goede reputatie,waardoor het aantal jaar geleden de deurenvan een tweede (en grotere) vestiging opCow's Lane opende.

  Keuken:Lunch, Sandwiches, Ontbijt, Koffie/theeAmbiance:Romantisch, Levendig, Populair, High teaHoofdgerecht: 1,85 - 7,50

  OpeningstijdenMa 08:00 - 19:00Di 08:00 - 19:00Woe 08:00 - 19:00Do 08:00 - 19:00Vrij 08:00 - 19:00Za 09:00 - 18:00Zo 10:00 - 19:00

  Green 19

  19 Lower Camden StreetD2DublinTel:+353 1 4789626

  Bij Green19 kun je heerlijk ongedwongenlunchen of dineren in een trendy setting. Opde kleine kaart vind je verrassendegerechten voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor de lunch staan er heerlijkesandwiches op het menu, 's avonds geniet jevan een lekkere curry of een MarokkaanseTagine. De inrichting is modern en er hangeninspirerende doeken aan de muren. Green19 is zowel populair bij de Dubliners zelf alsonder toeristen, wat zorgt voor een leukegemengde mix.

  Keuken:Lunch, Mediterraans, Modern Europees,Sandwiches, StreekgerechtenAmbiance:Trendy, Levendig, Populair, ModernVoorgerecht: 4,00 - 12,00Hoofdgerecht: 10,00 - 14,00

  OpeningstijdenMa 10:00 - 23:00Di 10:00 - 23:00Woe 10:00 - 23:00Do 10:00 - 23:00Vrij 10:00 - 23:00Za 10:00 - 23:00Zo 12:00 - 22:00

  Bang

  Merrion RowD2DublinTel:+353 1 4004229

  Bij Bang Restaurant in Georgiaans Dublingeniet je van een goede lunch of eenverrassend diner. De filosofie achter hetconcept is simpel: bij Bang eet je gerechtenvan fantastische kwaliteit voor eenbetaalbare prijs, in een informele en relaxtesfeer. Bang Restaurant is dan ookaanbevolen in de Michelin Guide van 2011.De kleine kaart is zeer verrassend, waardooreen keuze maken alsnog pittig is. Debediening is netjes en vriendelijk en zorgtervoor dat je met een glimlach op je gezichthet pand verlaat. Aanrader!

  Keuken:Lunch, SeizoensgebondenAmbiance:GroepenVoorgerecht: 7,00 - 24,00Hoofdgerecht: 20,00 - 28,00

  Lunch DinerMa gesloten 17:30 - 00:00Di gesloten 17:30 - 00:00Woe 12:30 - 16:00 17:30 - 00:00Do 12:30 - 16:00 17:30 - 00:00Vrij 12:30 - 16:00 17:30 - 00:00Za gesloten 17:30 - 00:00Zo gesloten gesloten

  Copyright 2011 Youropi.com 18/29 Powered by

 • DublinEten & drinken

  Ely Bar & Brasserie

  IFSCD1DublinTel:+353 1 6720010

  Ely Bar en Brasserie is een unieketablissement in het EHQ Winkelcentrum inde wijk Docklands in Dublin. Boven schuif jeaan bij de modern vormgegeven bar enbeneden word je verrast door een warm enstijlvol interieur. Hier bevindt zich hetrestaurant, waar je naartoe gaat voor eenexcellente lunch of een uitermate goed diner.Bij alle gerechten wordt een perfectaansluitende wijn geadviseerd, en dat is danook de specialiteit van Ely. De wijnbar biedtnamelijk een keuze uit maar liefst 400 (!)verschillende soorten kwaliteitswijnen.

  Keuken:Fusion, Lunch, Modern Europees,Vegetarisch, WijnbarAmbiance:Romantisch, Chic, Zakelijk, Bar, Brasserie,AuthentiekVoorgerecht: 5,90 - 17,60Hoofdgerecht: 15,75 - 31,00

  OpeningstijdenMa 12:00 - 00:00Di 12:00 - 00:00Woe 12:00 - 00:00Do 12:00 - 00:00Vrij 12:00 - 00:00Za 16:00 - 00:00Zo gesloten

  Salamanca

  38/40 Parliament StreetD2DublinTel:+353 1 6719308

  Recht tegenover de City Hall bij DublinCastle vind je het Spaans georinteerderestaurant Salamanca. Hier eet je de bestespaanse gerechtjes van Dublin, in 2010 wasSalamanca namelijk het bestetapasrestaurant in Dublin! Salamanca isgeliefd bij zowel Dubliners als toeristen.Regenachtige dag in Dublin? Waan je in eenzonovergoten Spanje en schuif lekker aan indeze prachtig ingerichte tapasbar, geniet vanhele goede tapas en bijpassende wijn. Ookvoor een lekkere lunch!

  Keuken:Mediterraans, Tapas, WijnbarAmbiance:Romantisch, Levendig, Populair, Bar,BrasserieHoofdgerecht:Tapas 2,50 - 17,50

  OpeningstijdenMa 12:00 - 00:00Di 12:00 - 00:00Woe 12:00 - 00:00Do 12:00 - 00:00Vrij 12:00 - 00:00Za 12:00 - 00:00Zo 13:00 - 22:00

  The Port House

  64a South William StreetD2DublinTel:+353 1 6770298

  The Port House in de hippe South WilliamStreet is een Spaans restaurant waar jebijzonder goed kunt eten. Naast het feit dater mooie authentieke Spaanse gerechtengeserveerd worden, krijg je een uitgebreidewijnkaart die meer dan 80 soorten wijn, porten sherry beschrijft. De setting en het decorin The Port House zijn warm, knus en intiemen laten je direct in mediterrane sferenwanen.

  Keuken:Lunch, Mediterraans, Spaans, Tapas,WijnbarAmbiance:Trendy, Romantisch, Levendig, Populair,Candlelight, AuthentiekHoofdgerecht:Tapas 5 - 15,-

  OpeningstijdenMa 12:00 - 23:30Di 12:00 - 23:30Woe 12:00 - 23:30Do 12:00 - 23:30Vrij 12:00 - 00:30Za 12:00 - 00:30Zo gesloten

  Copyright 2011 Youropi.com 19/29 Powered by

 • DublinEten & drinken

  Chapter One

  18 Parnell SquareD1DublinTel:+353 1 8732266

  Sinds februari 1992 verwennen Ross Lewisen Martin Corbett hun gasten in de keldersvan het Dublin Writers Museum op ParnellSquare in het centrum van Dublin. ChapterOne behoort tot een van de besterestaurants van de stad en dat geldt zowelvoor het decor als voor het eten. Deverschillende luxe tasting-menu's verlagende keuzestress en geven je een hint van hoeverfijnd de Ierse keuken kan zijn. Je hebt dekeuze uit drie verschillende kamers. Serviceis bovengemiddeld.

  Keuken:Lunch, Modern Europees, VegetarischAmbiance:Trendy, Romantisch, Michelin ster, Groepen,ModernHoofdgerecht: 62,50 vier-gangenmenu

  Lunch DinerMa gesloten geslotenDi 12:30 - 14:00 19:30 - 22:30Woe 12:30 - 14:00 19:30 - 22:30Do 12:30 - 14:00 19:30 - 22:30Vrij 12:30 - 14:00 19:30 - 22:30Za gesloten 19:30 - 22:30Zo gesloten gesloten

  ONeills

  2 Suffolk StreetD2DublinTel:+353 1 6793656

  Deze "kruip-door-sluip-door pub" is vooralbekend vanwege het uitgebreide warme enkoude buffet. Het is er altijd druk, maar jevindt altijd wel een plekje. De porties zijngroot en het eten is er goed. Voor een primaprijs kun je hier dus je buik helemaal rondeten. Sportfanaten komen met de vele TV-schermen in deze pub niets tekort. Er wordtook regelmatig live muziek gespeeld op deeerste verdieping.

  Keuken:Lunch, Vis, Sandwiches, Ontbijt,StreekgerechtenAmbiance:Levendig, Groepen, AuthentiekVoorgerecht: 4,25 - 12,95Hoofdgerecht: 9,95 - 18,95

  OpeningstijdenMa 10:30 - 23:30Di 10:30 - 23:30Woe 10:30 - 23:30Do 10:30 - 23:30Vrij 10:30 - 00:30Za 09:30 - 00:30Zo 10:30 - 23:00

  Winding Stair

  40 Ormond QuayD1DublinTel:+ 353 1 8727320

  De geschiedenis van The Winding Stairvlakbij O'Connellstreet in Dublin gaat aleventjes terug. In de jaren '70 was het eenpopulaire ontmoetingsplek schrijvers, musicien artiesten. Het restaurant op de eersteverdieping beschikt nog steeds over dienostalgische ambiance van die populaireontmoetingsplek in de 70's. Geniet vantraditionele Ierse gerechten en op deuitgebreide wijnkaart zul je ongetwijfeld eenpassende wijn vinden. In de boekenwinkelkun je terecht voor een geweldig aanbodtweedehands boeken, nieuwe publicaties eneen uitgebreid aanbod aan kinderboeken.

  Keuken:Lunch, Wijnbar, Streekgerechten, Koffie/theeAmbiance:Romantisch, Levendig, Populair, Eetcaf,Brasserie, CasualVoorgerecht: 6 - 14,-Hoofdgerecht: 16 - 22

  Lunch DinerMa 12:00 - 17:00 17:30 - 22:30Di 12:00 - 17:00 17:30 - 22:30Woe 12:00 - 17:00 17:30 - 22:30Do 12:00 - 17:00 17:30 - 22:30Vrij 12:00 - 15:30 17:30 - 22:30Za 12:00 - 15:30 17:30 - 22:30Zo 12:00 - 17:00 17:30 - 22:30

  Copyright 2011 Youropi.com 20/29 Powered by

 • DublinUitgaan

  Grogans

  St William Street 15D2DublinTel:

  Grogans in de hippe South William Street,hartje centrum, is een geliefde pub onder deDubliners. Er hangt een beetje eenretro/bohemian sfeertje, onder andere doorde meubelstukken en accessoires uit dejaren 60, 70 en 80 en het gave art-work aande muren. Naast het drinken van een goedepint kun je hier ook iets lekkers eten van dekleine kaart, de toasted sandwiches zijn erggoed! Ook voor een leuk gesprek ben je hieraan het goede adres, de eigenaar vanGrogans staat namelijk bekend om hetvertellen van de beste (en meest sterke)verhalen.

  OpeningstijdenMa 11:00 - 23:30Di 11:00 - 23:30Woe 11:00 - 23:30Do 11:00 - 23:30Vrij 11:00 - 00:30Za 11:00 - 00:30Zo 12:30 - 23:00

  The Church

  Jervis St.D1DublinTel:+353 1 8280102

  De Church Nightclub is een unieke club nabijO'Connelstreet. In de kelder van het mooieChurch Restaurant bevindt zich dezeprachtig ingerichte gelegenheid. In hetweekend hangt hier een bijzondere sfeer dienauwelijks te overtreffen valt als je houdt vaneen avond dansen op de lekkerste beats.Dat alles in een ongedwongen sfeer watvoornamelijk komt door het zeer gemengdepubliek. De Church is namelijk zeer populaironder toeristen, maar ook onder de lokale'Dubs'. Ook qua muziek is Church Nightclubvan alle markten thuis: een excellente mixvan de laatste top 40 hits, classic dance hitsen R&B zal je als muziek in de oren klinken.

  OpeningstijdenMa geslotenDi geslotenWoe geslotenDo geslotenVrij 22:00 - 03:00Za 22:00 - 03:00Zo gesloten

  The Temple Bar

  47/48 Temple BarD2DublinTel:+353 1 6725286

  Achter een schitterende amberrode gevelmidden in Temple Bar Street gaat debekendste pub van Dublin schuil. Ochtend,middag of avond, het is hier altijd gezelligdruk. D Temple Bar telt meerdere barsverdeeld over verschillende ruimten waariner in n iedere dag live-muziek gespeeldwordt. Van maandag t/m donderdag vindener doorgaans drie sessies per dag plaats enin het weekend zelfs vier! In de avondurenkan het behoorlijk druk worden. Je bezoektde Temple Bar dan ook het beste overdag ofaan het begin van de avond.

  OpeningstijdenMa 08:00 - 01:00Di 08:00 - 01:00Woe 08:00 - 01:00Do 08:00 - 02:00Vrij 08:00 - 02:30Za 08:00 - 02:30Zo 08:00 - 01:00

  Copyright 2011 Youropi.com 21/29 Powered by

 • DublinUitgaan

  Stag's Head

  1 Dame CtD2DublinTel:+353 1 6793701

  Dit is een van de best bewaarde klassiekVictoriaanse pubs van Dublin. Er bestond aleen pub op deze plaats sinds 1780, maarThe Stag's Head werd pas als zodaniggeopend in mei 1894 door George Tyson.Zijn naam staat nog altijd vermeld op degrote klok aan de buitenkant van het pand.De mahoniehouten bar, afgedekt met rodeConnemara marmer, volgt het klassiekepatroon van de Victoriaanse architectuur.The Stag's Head is nu een gezellige pub meteen opmerkelijk warme sfeer. Waar anderepubs zich meer richten op toeristen en livemuziek, kun je in de ze pub terecht voor eengoed gesprek en tref je er in de regel locals.

  OpeningstijdenMa 10:30 - 01:00Di 10:30 - 01:00Woe 10:30 - 01:00Do 10:30 - 01:00Vrij 10:30 - 01:00Za 10:30 - 01:00Zo 10:30 - 00:00

  Caf en Seine

  39-40 Dawson StreetD2DublinTel:+353 1 6774567

  Het stijlvolle Caf en Seine in Dawson Streetbevindt zich in een prachtig pand. Deinrichting, verdeeld over drie verdiepingen, iseen lust voor het oog. Veel spiegels, hogeplafonds en vloeren bekleed met mozaekmaken dat Caf en Seine straalt vanelegantie. Geniet hier van een lekkerecocktail, een pint of een wijntje en drink,dans en klets je 'night away'! Bij Caf enSeine kun je terecht voor een completeavond uit! En dat alles in een prachtig decor.

  OpeningstijdenMa 12:00 - 01:00Di 12:00 - 01:00Woe 12:00 - 02:30Do 12:00 - 02:30Vrij 12:00 - 02:30Za 12:00 - 02:30Zo 12:00 - 01:00

  Krystle

  21 Harcourt StreetD2DublinTel:+353 1 4784066

  Krystle in het zuidelijk gedeelte van hetNieuwe Centrum is een van de beterenightclubs in Dublin. Er wordt gespeculeerddat in deze stijlvolle gelegenheid de 'rich andfamous' van Dublin komt, dus als je 'intoceleb-spotting' bent moet je hier wezen. Devele VIP area's, het prachtige interieur en hetpubliek maken van Krystle een glamoureuzeclub. Vooral in de zomer is het hier goedtoeven, dan geniet je van een cocktail op hetoverdekte terras, wat uitkijkt op de andereuitgaansgelegenheden in Hartcourt Street.Wil je een bijzondere nacht uit? Dan ben jehier aan het goede adres!

  OpeningstijdenMa geslotenDi geslotenWoe geslotenDo 22:30 - 03:00Vrij 22:30 - 03:00Za 22:30 - 03:00Zo gesloten

  Copyright 2011 Youropi.com 22/29 Powered by

 • DublinUitgaan

  Bojos 3521 - 25 Hartcourt StreetD2DublinTel:+353 1 4784841

  De nieuwe club Bojos 35 in het Rusell CourtHotel op Hartcourt Street is een regelrechtehit! Dit is namelijk niet zomaar eennachtclub, hier komt de Dublinse 35 plusscene om een feestje te bouwen! Bij Bojos35 kan lekker ouderwets gedanst worden opde beste sixties, seventies en eighties hits!Hier ontmoet je leeftijdsgenoten zonder datje tussen de jongeren hoeft te staan. De clubis trendy en stijlvol ingericht. Geniet van deongedwongen sfeer en beleef een bijzonderenacht bij Bojos 35!

  OpeningstijdenMa geslotenDi geslotenWoe geslotenDo geslotenVrij 10:00 - 03:00Za 10:00 - 03:00Zo gesloten

  Lost Society

  St William StreetD2DublinTel:+353 1 6111777

  Drink, Dine en Dance in de prachtige ruimtesvan Lost Society, winnaar van de Bestgestylde Bar in Ierland. Lost Society bevindtzich in het Powerscourt Design Center in dehippe St William Street. Hier ga je naartoeals je zin hebt om in een trendy ambiance tevertoeven, onder het genot van een lekkerhapje en een drankje. Daarnaast is LostSociety een zeer sfeervolleuitgaansgelegenheid waar je heerlijk kuntloungen en aan je cocktail nippen, maar ooklos kunt gaan tijdens een van de wekelijksefeesten. Lost Society is een van de places tobe op dit moment (2011) in Dublin.

  OpeningstijdenMa 18:00 - 02:30Di 18:00 - 02:30Woe 12:00 - 02:30Do 12:00 - 02:30Vrij 12:00 - 02:30Za 12:00 - 02:30Zo gesloten

  Ely Gastro Pub

  Grand canal SquareD2DublinTel:+353 1 6339986

  Ely Gastro Pub bij het Grand Canal Theatreis het 'funky' lid van de Ely-familie. Op debegane grond kun je terecht voor eenheerlijke lunch of een geweldig diner,borrelen doe je beneden. Hier gaan eentrendy ambiance en hip publiek hand in handmet de beste wijnen van Dublin enomstreken. Daarnaast vind je bij Ely eenuitgebreide cocktail- en bierkaart. Dit is eenideale uitgaans-tip als je hotel gevestigd is inDocklands en je 's avonds nog wat wilborrelen, als je een bezoek hebt gebrachtaan het Grand Canal Theatre, of natuurlijkgewoon omdat je in de buurt bent. Probeerde zusjes van Ely Gastro Pub ook eens vooreen hapje en een drankje: Ely Winebar enEly Bar & Brasserie. Hier houden wij van!

  OpeningstijdenMa 12:00 - 00:30Di 12:00 - 00:30Woe 12:00 - 00:30Do 12:00 - 00:30Vrij 12:00 - 01:30Za 12:00 - 01:30Zo 12:00 - 00:00

  Copyright 2011 Youropi.com 23/29 Powered by

 • DublinUitgaan

  Solas

  31 Wexford StreetD2DublinTel:+353 1 4780583

  Solas is een gezellige cocktailbar in hetzuiden van het Nieuwe Centrum, waar jeoverigens naast een drankje ook voor eenhapje terecht kan. In 2010 won Solas deAward voor de beste Cocktailbar van Ierland!En dat proef je, de vernieuwende cocktailszijn gemaakt van verse en bijzondereingredinten. Naast de uitgebreidecocktailkaart kun je hier ook terecht voor eenlekkere pint, geserveerd door hetenthousiaste personeel. Bij Solas wordt bijnadagelijks live muziek gespeeld of gedraaid,waardoor er altijd een gezellige, levendigesfeer hangt. Het pand beschikt over drieverdiepingen en een dakterras.

  OpeningstijdenMa 11:00 - 01:00Di 11:00 - 01:00Woe 11:00 - 01:00Do 11:00 - 03:00Vrij 11:00 - 03:00Za 11:00 - 03:00Zo 11:00 - 01:00

  The Duke

  9 Duke StreetD2DublinTel:+353 1 6799553

  The Duke is een gezellige pub in het NieuweCentrum. Met zijn twee verdiepingen is ergenoeg ruimte, en kun je hier in eenongedwongen sfeer een aantal pints drinken.De typische traditionele inrichting is zoals jedeze kunt verwachten in een pub en hetbrede publiek zorgt voor een levendige sfeer.Daarnaast kun je bij The Duke regelmatiggenieten van traditionele live muziek en kunje hier een goede service verwachten. Goodto know: de prijs voor een pint ligt aanzienlijklager dan in een gemiddeldeuitgaansgelegenheid in het centrum. In TheDuke kun je prima een tijdje, al dan niet eenhele avond vertoeven.

  OpeningstijdenMa 10:30 - 23:30Di 10:30 - 23:30Woe 10:30 - 23:30Do 10:30 - 23:30Vrij 10:30 - 00:30Za 10:30 - 00:30Zo 12:00 - 23:00

  The Lotts

  9 Lower Liffey StreetD1DublinTel:+353 1 8727669

  The Lotts heeft het beste van twee werelden.Deze pub bestaat uit twee compleetverschillende delen en bevind zich op eenstraathoek aan Liffey Street. Bezoek dekleinste bar van Dublin op de hoek of kiesjuist voor de sjieke pub met klassiekeinrichting ernaast. In de stijlvolle pub kun jeook voor een hapje terecht. Het hoogtepuntis toch wel de zaterdagavond wanneer erook live muziek gespeeld wordt.

  OpeningstijdenMa 12:00 - 23:30Di 12:00 - 23:30Woe 12:00 - 23:30Do 12:00 - 23:30Vrij 12:00 - 00:30Za 12:00 - 00:30Zo 12:30 - 23:00

  Copyright 2011 Youropi.com 24/29 Powered by

 • DublinActiviteiten

  Dublin Zoo

  Phoenix ParkD8DublinTel:+353 1 4748900

  Dublin Zoo is het grootste dierenpark vanIerland en bevindt zich in Phoenix Park. Alsje op zoek bent naar een dag wat andersdan rondhangen in het centrum van Dublin ishet een goed plan de bus of de LUAS tenemen naar Phoenix Park, waar zich in allerust en ruimte Dublin Zoo bevindt. Verbaasje over de grote diversiteit aan verschillendeleefgebieden voor de inwoners van het parken neem een kijkje in het dagelijks leven vande dieren.

  OpeningstijdenMa 09:30 - 16:00Di 09:30 - 16:00Woe 09:30 - 16:00Do 09:30 - 16:00Vrij 09:30 - 16:00Za 09:30 - 16:00Zo 09:30 - 16:00

  Dublin Writers Museum

  18 Parnell SquareD1DublinTel:+353 1 872 2077

  In het Dublin Writers Museum op ParnellSquare neem je een duik in Ierlands literairegeschiedenis. In een gerestaureerdGeorgisch herenhuis wat ooit bewoond werddoor de Familie Jameson (denk aan deWhiskey) bevindt zich nu dit museum. Dublinstaat bekend om het feit datwereldberoemde schrijvers zich erhuisvestten, door haar straten wandelden enhaar pubs onveilig maakten. Als je deliteraire geschiedenis van Dublin wilontdekken is het absoluut een aanrader omhet Dublin Writers Museum te bezoeken. Jekunt hier het werk en een aantal persoonlijkebezittingen van de meest beroemdeschrijvers van Dublin te bekijken. Niet alleende collectie maar ook het bezienswaardigepleisterwerk in de galerij op de eersteverdieping trekt veel belangstellenden voorarchitectuur.

  OpeningstijdenMa 10:00 - 17:00Di 10:00 - 17:00Woe 10:00 - 17:00Do 10:00 - 17:00Vrij 10:00 - 17:00Za 10:00 - 17:00Zo 11:00 - 17:00

  The Wax Museum Plus

  Foster PlaceD2DublinTel:+353 1 6718373

  In dit interactieve museum kun je veel meerdan alleen wassen beelden bekijken. Zomaken kinderen hier aan de hand vaninteractieve experimenten kennis met dewereld van de wetenschap en kun