City guide Brussel

download City guide Brussel

of 28

 • date post

  13-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Stadsgids met handige informatie en praktische tips over Brussel. Een praktisch overzicht met reisinformatie, parkeerinformatie, winkels, restaurants, activiteiten en evementen. Download gratis deze complete gids.

Transcript of City guide Brussel

 • BrusselIntroductie

  BrusselDe hoofdstad van Belgi is tevens de belangrijkste stad van Europa. In Brusselzijn vele Europese instellingen gevestigd, denk onder andere aan de EuropeseCommissie en het hoofdkwartier van de NAVO. Dit geeft een internationaalkarakter aan de stad. Verder staat Brussel natuurlijk bekend om de Grote Marktdie de mooiste van Europa wordt genoemd en op de werelderfgoedlijst vanUnesco staat. Manneken Pis, de Beurs en het Atomium zijn typischekenmerken van Brussel. Overal proef je de rijke geschiedenis en hetinternationale karakter van de stad. Brussel is ook de meest bezochte stad metongeveer 6 miljoen bezoekers, waarvan 70% voor zaken. Naast de voertalenFrans en Nederlands worden in Brussel nog 25 andere talen gesproken. Dit isnatuurlijk mede te danken aan het Europese Parlement die haar hoofdzetelheeft in de Europese wijk. Het is wel even aftasten welke taal de voorkeurgeniet, maar houd in je achterhoofd dat zo'n 85% Franstalig is. Brussel is opalle fronten een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. Wandel van hetKoningsplein tot de Grote Markt en je komt onderweg veel van die geschiedenistegen. Er zijn weinig steden in Europa die zo veelzijdig zijn als Brussel. Genietvan de typische sfeer met mooie gebouwen, smalle steegjes, luxe winkels,musea, antiekzaakjes en niet te vergeten de Brusselse Wafels en het Belgischebier in een van de vele bars en caf's met hun terrassen.

  Brussel in het kortDiegene die de stad kennen, vinden het een geweldige stad. Anderen denkenbij Brussel eerder aan politiek en Europa. Beide groepen hebben gelijk. Brusselis een geweldige stad en tevens hoofstad van Europa als vestigingsplaats vande Europese Unie. Kom je voor het eerst in Brussel dan zul je niet direct onderde indruk zijn van de pracht van de stad. Wat schoonheid betreft zijnAntwerpen, Brugge en Gent veel mooier. Maar de diversiteit aan bouwstijlen,het historische centrum en de omliggende wijken hebben ieder hun eigencharme en hebben heel erg veel te bieden. Deze gids bevat de belangrijksteinformatie voor de stad Brussel alsmede tips voor bezienswaardigheden,wijkinformatie en tips voor restaurants en winkels. Ga op ontdekking in Brusselen sluit Brussel in je hart.

  OrintatieHet centrum van Brussel is enorm uitgestrekt. Van oorsprong situeerde hetcentrum van Brussel zich rond de Middeleeuwse Grote Markt. Dit is vandaag dedag nog altijd het centrum van 'benedenstad', het lagere stadsdeel van Brusseldat door de Hoogstraat en Bergstraat wordt gescheiden van 'bovenstad'. Ditlaatstgenoemde stadsdeel is altijd het thuis geweest van de Franstalige elite.Buiten dit centrumgebied vind je in westelijke richting de Europese wijk en dedeelgemeente Elsene. Alle stadsdelen worden bijzonder goed omsloten door de6 metrolijnen die onder de stad doorlopen. Zo ook Gare du Midi, hethoofdstation van Brussel, dat aan de zuidring in benedenstad te vinden is.

  De Brussel checklist. Dit mag je niet missen!De klassiekers: de Grote Markt, Manneken Pis, Chocolatiers enstripverhalenAntiekmarkt en antiekzaakjes in de wijk MarollenUnieke modeboetiekjes in de DansaertwijkDe groene stadsparken: Het Jubelpark, Leopoldpark en Warandepark.

  Met kinderenDe wijk Laken met het Atomium en Mini-EuropeScientastic Museum (Anspachlaan)Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20)Muziekinstrumentenmuseum - MIM (Hofberg 2)

  Woe

  12 C21 CWind:

  W-13 km/u

  Do

  10 C21 C

  Vrij

  8 C 20 C

  Za

  9 C 18 C

  Het weer voor Brussel

  Copyright 2011 Youropi.com 2/27 Powered by

 • BrusselMap

  A - Comocomo B - Het Warm WaterC - Belga Queen Brussel D - Bonsoir ClaraE - La Villette F - FornostarG - Le Fourneau H - La Marie JosephI - Jaloa J - La NonciatureK - Crystal Lounge L - Le 2me lmentM - Havaianas N - Belles ChaussuresO - Ramon & Valy P - La Cure GourmandeQ - Idiz Bogam R - A.M. SweetS - Espace Bizarre T - WhazupU - Frederic Blondeel V - La Belle & La BteW - Stefantiek X - BrselY - Muziek Instrumenten Museum Z - Hortamuseum

  Niet op de kaart:1 - Museum van de Stad(Broodhuis) 2 - Autoworld

  3 - Museum van Cacao enChocolade 4 - Museum voor Moderne Kunst

  5 - Paleis voor SchoneKunsten 6 - Stripmuseum

  7 - Mini Europe 8 - Atomium

  9 - Magritte Museum 10 - Museum voorNatuurwetenschappen11 - Stadhuis 12 - BELvue13 - Legermuseum 14 - Le Saint G.15 - Louise Gallery 16 - Delirium Caf17 - Brussels SummerFestival 18 - Belgian Beer Weekend

  19 - Brussels Moviedays 20 - Nuit Blanche21 - Europalia.brasilCopyright 2011 Youropi.com 3/27 Powered by

 • BrusselHandige informatie

  Historie BrusselBrussel kent een rijke geschiedenis. Al sinds de Middeleeuwen is Brusseleen belangrijke stad. Van de 13e tot de 15e eeuw groeide Brussel uit totn van de belangrijkste steden van het hertogdom Brabant. Brusselwas voornamelijk een handelsstad, bekend om haar veleambachtslieden. De handel specialiseerde zich in fijne weefstoffen enlakens en Brussel kende in die periode een rijke tijd. Rond 1430veranderde de rol van Brussel en werd de stad een administratief enbestuurlijk centrum. Rijke kooplieden, adel en kerken bepaalden hetbeeld van de stad. In de jaren die volgden liep de stad regelmatig groteschade op door de oorlogen maar Brussel wist zich altijd weer teherstellen. In 1831 werd de staat Belgi gevormd en kwam KoningLeopold I er aan de macht. Zijn invloed op de architectuur van de stad isnu nog altijd zichtbaar en niet altijd in positieve zin. Hij gaf weliswaaropdracht tot het bouwen van het paleis, koninklijke serres, het kasteelvan Laken en liet er de grote lanen aanleggen, het historische centrumwerd echter voor een groot deel met de grond gelijk gemaakt. Een vande redenen voor de ietwat rommelige opzet van Brussel ligt tengrondslag aan de grondige renovatie die tussen 1880 en 1980plaatsvond.

  Brussel omstreeks 1745. In 1958 werd Brussel de Europese hoofdstad, wat een grote invloed hadop het pittoreske karakter van de stad. Nieuwe ministeries,overheidsgebouwen en lelijke kantoorgebouwen moesten gebouwdworden en daarmee is een groot deel van de historische binnenstadverloren gegaan. De Grote Markt is gelukkig gespaard gebleven en is nueen grote toeristische trekpleister. Gelukkig zijn er in deze periode ookmooie dingen gebouwd. Architect Victor Horta was verantwoordelijk voorde ontwikkeling van de bouwstijl 'Art Nouveau'. In heel Brussel vind jedeze stijl dan ook nog terug.

  Historische hoogtepunten in BrusselDe Grote Markt, het Jubelpark en het KoningspleinHortamuseum (Amerikaanse straat 23)Paleis voor Schone Kunsten (Ravensteinstraat 23)Museum van de stad Brussel (Grote Markt)Hotel Metropole (Brouckreplein 31)Cafe Le Cirio (Beursstraat 18)Brasserie Falstaff (Rue Henri Maus 19)Mokafe (Sint Hubertusgalerijen)

  Praktische informatie Algemene informatie BrusselPopulatie: 1.048.500Betaalmiddel: / euro Netnummer land: 0032Netnummer stad: 02Alarmnummer: 112

  Lokale kranten: De Morgen en De Standaard (NL),La Libre Belgique (FR) en Le Soir (FR)Uitgaansagenda: 'Brussel deze week'

  Geldzaken BrusselBrussel beschikt over veel pinautomaten op straat waar je met de meestepinpassen gewoon geld kunt opnemen. In veel winkels en horeca kun je echterniet met je pinpas betalen. Een creditcard wordt doorgaans overal geaccepteerd.

  Toeristeninformatie BrusselVoor toeristische informatie over de stad Brussel kun je op twee plaatsenterecht. Het Bureau voor Toerisme & Congres zit gevestigd in het Stadhuis vanBrussel (Grote Markt, tel. + 32 2 5138940) en is elke dag geopend van 09.00 tot18.00u. De tweede locatie is het Brussel Info Plein (BIP, Koningsstraat 2, tel. +32 2 5138940) en is elke dag geopend van 09.00 tot 18.00u.

  Rondleidingen BrusselIn Brussel worden veel rondleidingen georganiseerd in wel 10 verschillende talenwaaronder natuurlijk ook het Nederlands. Het toeristenbureau van de stadBrussel werkt samen met GBB (Gidsen Brussel Belgi). Je hebt bij hen de keuzeuit tientallen verschillende themarondleidingen. Wil je een rondleiding volgen, gadan voor meer informatie naar het Bureau voor Toerisme & Congres (adreshierboven).

  Gevaren BrusselBrussel is over het algemeen een hele veilige bestemming. Maar zoals in iederegrote stad is het wel handig om je portemonnee in de gaten te houden inverband met zakkenrollers.

  Markten BrusselBloemenmarkt op de Grote Markt, dagelijks 08.00 - 18.00u. (m.u.v.maandag en donderdag) van maart tot eind oktober.Biologische markt op het Sint-Kathelijneplein, woensdag 07.30 - 15.00u.Warenmarkt op het Sint-Kathelijneplein, donderdag, vrijdag en zaterdag07.00 - 17.00u.Antiekmarkt op de Grote Zavel, zaterdag 09.00 - 18.00u. en zondag09.00 - 14.00u.Antiekmarkt op het Vossenplein, dagelijks 07.00 - 14.00u.Boekenmarkt in het Jubelpark, iedere eerste zaterdag van de maand09.00 - 14.00u.

  Algemene winkelopeningstijden BrusselEr zijn geen vaste winkelopeningtijden in Brussel. Globaal zijn winkels geopendvan maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Sommige winkelszijn op deze dagen tot 19.00 uur. geopend. Met name in de wijk de Marollen zijner winkels die ook hun deuren openen op zondag. Op vrijdag zijn er een aantalgrote winkels (zoals Galeria Inno) open tot 20.00 of 21.00 uur. Tip: Huur een fiets!In Brussel kun je voor een zeer schappelijke prijs gebruik maken van hetmoderne 'Villo'. Dit zijn gele huurfietsen die je gemakkelijk meeneemt en terugstalt in n van de 180 fietsstations verspreid over de Brusselse binnenstad. Hetwerkt heel eenvoudig. Je vraagt een dag- of weekticket aan bij een van defietsstations en betaalt een borg van 150,- per gehuurde fiets met je creditcardof Nederlandse bankpas (het bedrag wordt op je rekening gereserveerd). Hiernakun je gebruik maken van de fiets tot het einde van je bezoek waarna je jezelfafmeld op het systeem en het definitieve huurbedrag van je rekening wordtafgeschreven. De borg ontvang je dan weer