City guide Bordeaux

Click here to load reader

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  255
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Stadsgids met handige informatie en praktische tips over de stad Bordeaux. Een praktisch overzicht met reisinformatie, parkeerinformatie, winkels, restaurants, activiteiten en evementen. Download gratis deze complete gids.

Transcript of City guide Bordeaux

 • Tips Eten & drinken Shopping Bars Sightseeing Events

  Jouw stadsgids voor

  Bordeaux

 • BordeauxIntroductie

  BordeauxBordeaux is een levendige havenstad aan de rivier de Garonne inzuidwest Frankrijk. Het is de hoofdstad van de regio Aquitaine en tevenshoofdstad van Frankrijk als het gaat om de productie van wijn. De stad ende regio zijn al sinds de 8e eeuw een van de grootste internationalewijnproducenten ter wereld. Maar er is veel meer dan alleen wijn datBordeaux bijzonder maakt. De prachtige historische oude stad staat op dewerelderfgoedlijst UNESCO als een van de best geconserveerde stedelijkeen architectonische ensembles van de 18e eeuw. Met een overvloed aanautovrije winkelstraten, schitterende oude pleinen en ontelbaar veelhistorische bezienswaardigheden is Bordeaux een stad die zich quaschoonheid laat meten aan Parijs.Reizen naar BordeauxBordeaux ligt in zuidwest Frankrijk op zo'n 1100 kilometer van Amsterdam. Metde auto bereik je de stad vanuit Nederland in zo'n 9 tot 10 uur reizen,afhankelijk van het gekozen tijdstip. De bekendste route naar Bordeaux verlooptvia Antwerpen - Lille - Parijs. Zowel Antwerpen als Parijs mijd je beter tijdensde ochtend- en avondspits omdat de ringwegen dan erg filegevoelig zijn. Deroute in Frankrijk bevat enkele aangename tolwegen. Je kunt ook alternatieveroutes kiezen, maar het gemak van de gestructureerde tolwegen weegt daarniet tegen op. Met de trein duurt de reis van Amsterdam naar Bordeauxongeveer 7 8 uur, afhankelijk van je aansluiting. De reis verloopt altijd viaParijs, waar je moet overstappenvan de Thalys op de TGV naar Bordeaux. Eenticket boek je eenvoudig via www.raileurope.nl. Het reizen naar Bordeaux pervliegtuig is echter het snelst. In een paar uur tijd reis je van deur tot deur metKLM via Schiphol Amsterdam. Er zijn helaas geen directe low budget airlinesdie rechtstreeks naar Bordeaux vliegen vanuit Nederland. Wel kun je mettransavia.com vliegen op Bergerac, een plaats op ongeveer 100 kilometer vanBordeaux.

  Bordeaux in het kortDe stad Bordeaux is wereldwijd bekend vanwege de wijn die al sinds de 8eeeuw in de hele regio geproduceerd wordt. Wat velen niet weten is datBordeaux echter ook over een indrukwekkende 18e eeuwse binnenstadbeschikt die zich qua schoonheid meet aan Parijs. Sinds 2007 staat een gebiedvan 150 hectare op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mensen inBordeaux weten wat genieten is, met een overvloed aan goede wijnen, eenschitterend stadshart en een fijne Franse keuken. Bordeaux laat zichgemakkelijk te voet verkennen door de autovrije binnenstad en de modernetramlijn. De rivier de Garonne verdeelt het oude Bordeaux van de nieuwe wijkLa Bastide. De hele linkeroever werd onlangs heringericht en biedt nuaangename rust direct bij de drukke binnenstad. Niet te missen tijdens eenstadsbezoek is een rondleiding door de oude stad, een wijnexcursie in een vande wijngebieden in de regio en een bezoek aan een van de toonaagevendemusea.

  Meer informatie over BordeauxJe hebt deze city guide gedownload op Youropi.com. Wist je dat je opwww.youropi.com nog veel meer informatie over Bordeaux en ruim 70 anderesteden kunt vinden? Youropi.com, your personal city guide.

  Do

  13 C22 CWind:

  SW-5 km/u

  Vrij

  13 C24 C

  Za

  11 C19 C

  Zo

  11 C22 C

  Het weer voor Bordeaux

  Copyright 2010 Youropi.com 2/23 Powered by

 • BordeauxMap

  A - Le Pressoir d'argent B - Caf OpraC - Caf Gourmand D - L'Orangerie du Jardin PublicE - Baud & Millet F - GravelierG - La Brasserie Bordelaise H - La Bote hutresI - Bar-Cave de la Monnaie J - Villa TournyK - Le Bar de Boucher L - Au Bonheur du PalaisM - Any' teas N - Alinor ChocolatierO - Oliviers & Co P - OopsQ - Parfumerie de l'opera R - L'Intendant de l'htel des vinsS - March et Galerie Grand Hommes T - BaillardranU - La Fabrique V - AdagioW - Seeko'o X - La Maison Bord'eauxY - Maison du Vin Z - Jardin Publique

  Niet op de kaart:1 - Bordeaux City Tour 2 - La Ccomtesse3 - l'Apero 4 - 075 - Bodega Bodega 6 - Absolut Lounge7 - Le Populaire 8 - Festival International d'Orgue

  Copyright 2010 Youropi.com 3/23 Powered by

 • BordeauxHandige informatie

  WijkenBordeaux bestaat uit meer wijken dan wij hier beschrijven. Wegeven je een overzicht van de wijken die volgens ons relevant zijnvoor een stedentrip naar Bordeaux. Je kunt Bordeauxonderverdelen in vier wijken.

  De eerste en tevens belangrijkste wijk is de oude stad van Bordeaux.Een groot deel van deze wijk pronkt sinds 2007 op de werelderfgoedlijstvan UNESCO. Zo'n 350 panden en 3 grote kerken vormen deingredinten voor een wijk die garant staat voor een prachtig 18e eeuwsdecor waarin het heerlijk dineren of winkelen in een van de autovrijestraten is. De tweede wijk ligt ten noorden van de oude stad en draagt denaam Chartrons. Het deel dat direct aan de Garonne ligt, werd onlangsgeheel vernieuwd en heeft sindsdien een moderne uitsraling dat hetdecor vormt voor artificile horecagelegenheden aan de kade. Rue NotreDame in deze wijk staat bekend om de leuke antiekzaakjes.De derde wijk, ten zuiden van de oude stad, is La Victoire. Hier staat hetstudentenleven centraal door de aanwezigheid van de Universiteit in deze wjk. Het wat onrustige straatbeeld vormt hier een schril contrast metde oude binnenstad. Je vindt in deze wijk verschillende etnische eet- enwinkelgelegenheden. La Victoire gaat in oostelijke richting over in hetmulticulturele wijkje St Michel. Ga je van daruit de grote brug, de Pont dePierre, over dan kom je in de vierde wijk uit: La Bastide. Deze wijk isvooral een bezoekje waard voor de liefhebbers van modernearchitectuur. Ook heb je vanaf deze kant een mooi uitzicht op de oudestad van Bordeaux.

  1. Oude stad BordeauxHet centrum van Bordeaux, de oude stad, strekt zich uit van place de laVictoire tot Place de la Comdie, tussen Place Pey-Berland en deGaronne, over het gebied dat eens binnen de stadsmuren gelegen was.Tussen Place de la Victoire en Place de la Comdie ligt de bijnaanderhalve kilometer lange, kaarsrechte winkelstraat Rue Ste Catherine.Ten westen van deze straat liggen wijken met veel winkels en Place Pey-Berland, met de kathedraal Saint Jean en het Palais Rohan, waartegenwoordig het stadhuis gevestigd is.

  Het Grand Thatre aan Place de la Comdie is een monumentaalhoogtepunt.

  De oude stad van Bordeaux wordt gekenmerkt door schitterende 18eeeuwse architectuur die zijn aangemerkt als UNESCO wereldervfoed.Daaronder vallen maarliefst 347 historische monumenten en 3 kerken ineen beschermd gebied van 150 hectare. Zowel het opknappen van devele prachtige gevels, het aanleggen van het hypermodernetramsysteem in de binnenstad als het vernieuwen van het gehelevoetgangersgebied direct langs de rivier de Garonne heeft sterke baatgehad bij de prominente rol van burgemeester Alain Jupp die erklaarblijkelijk een missie van maakte Bordeaux naar een hoger niveau tebrengen. En dat is hem gelukt.

  Leuke winkelstraten in de oude stad zijn Rue Sainte Catherine, Rue desRemparts, Rue du Pas St. Georges, Cours l'intendance, Place de laComdie en het gebied rond Place du Parlement.

  2. ChartronsTen noorden, aan de andere kant van Place des Quinconces, ligt de wijkChartrons. Deze is in dezelfde tijd aangelegd als de Alles de Tourny met luxehuizen in Lodewijk XV-stijl, met in het midden de Notre Dame des Chartrons. Indeze wijk woonden, en wonen vandaag de dag nog, de wijnhandelaren, die erook hun bedrijven hebben. Je vindt er dus statige huizen, maar ook grote, oudeopslagruimtes. Sinds de aanleg van de tram in 2004 is de wijk erg in trek bijyuppies en tweeverdieners.Vandaag de dag is vooral de kade van de Garonnebezaaid met cafs en restaurantjes, geconcentreerd rond wat men Hangar 14noemt. Hoewel de faciliteiten modern en goed zijn, mist de moderne boulevardeen bepaalde swung waardoor de sfeer erg gemaakt overkomt. Dat neemt nietweg dat een wandeling langs de Garonne hier heerlijk ontspannend kan zijn.Voor een gezellig terrasje verwijzen wij je echter bij voorkeur door naar het oudecentrum van Bordeaux. Het CAPC, het museum voor moderne kunst, zit ook inde wijk Chartrons gevestigd. Een leuk moment om deze wijk te bezoeken isdonderdagochtend, als de biologische markt plaatsvind op Place Paul-Avisseau.

  3. La Victoire & St MichelAan het zuidelijke uiteinde van Rue Sainte Cathrine, ligt Place de la Victoiremet de Porte d'Aquitaine. De wijk rondom dit plein wordt met dezelfde naamaangeduid: La Victoire. De Universiteit van de stad zit hier gevestigd en dat zorgtervoor dat er veel studenten wonen, die's avonds voor leven zorgen op het plein, hoewel dit in de laatste jaren aan hetafnemen is in het voordeel van andere delen van de binnenstad. Ook in dezewijk staat de march des Capucins, de centrale markthallen van de stad en sindsde opknapbeurt eind jaren negentig niet meer het middelpunt van dakloos endrugsgebruikend Bordeaux. De markthallen vormen tevens de toegang tot hetkleine volksbuurtje Saint-Michel. Dit kleine wijkje concentreert zich rondom dekarakteristieke en gelijknamige basiliek, waarvan de toren van ver af te zien is. Indeze wijk wonen veel immigranten. Je vindt er vele Noord-Afrikaanse enAntilliaanse eethuisjes en winkeltjes en onder andere ook twee mosken. Naastde kerkt vormt de markt in deze wijk een leuke bestemming.Leuke straten in de wijk La Victoire zijn Place de la Victoire, Rue Clare en PlaceCanteloup

  4. La BastideLa Bastide is gelegen op de rechteroever van Bordeaux. La Bastide is een jongewijk, ontstaan in de 19de eeuw ten tijde van de bouw van de Pont de Pierre(1822) en het Gare d'Orleans (1852). De metamorfose die deze industrile wijkin de loop van de jaren heeft doorgemaakt is aanzienlijk. In 2000 is deburgemeester, Alain Juppe, gestart met een project waarin een nieuw gebiedmet woningen, een botanische tuin, universiteit, een multiplex bioscoop(Megarama), een