Cindy Joosten Dossier CI

of 30/30
Hoe start je een eigen bedrijf? Het verhaal van Martijn Arets, die ontslag nam om zijn droom waar te maken. Interview met Lisanne Vermeer uit Drievliet Guerillia Actie
 • date post

  24-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  0

Embed Size (px)

description

#bok #inhci #ci2 #ci Cindy Joostenstudent nr 499764 dossier periode 2 onderwerp Pretparken

Transcript of Cindy Joosten Dossier CI

 • Free Time Magazine

  Hoe start je een eigen b

  edrijf?

  Het verhaal van Marti

  jn Arets,

  die ontslag nam om zi

  jn droom

  waar te maken.

  Nummer 1januari 2013 4,95 Interview

  met Lisanne Vermeeruit Drievliet

  Guerillia Actie

 • Welkom DisneyLand 2012

 • Hoera, het is zover, het eerste nummer van Free Time Magazine is uit. Het nieuwe blad over de leukste uitjes in Nederland. Nu hoef je je in je vakantie nooit meer te vervelen. Mijn passie is pretparken en ik wil jullie mee-nemen in deze wereld vol spanning, avontuur en gezel-ligheid. Neem een kijkje in dit tijdschrift en kom alles te weten over hoe je een eigen bedrijf moet beginnen. Aan de hand van leuke voorbeelden heb ik dit tijdschrift voor jullie uitgewerkt.

  Veel leesplezier! With Love Cindy

  WelkomFree Time magazine

  Bij

  3

 • Met een

  P.19

  Wat is twitter?

  P.23

  Kom bovenaan bij

  P.12

  Hoe werkt

  P.22

  Kom je

  hoger!CV

  MagazineDeze maand in

  Een eigen bedrijf beginnen P.6Maak een eigen website P.9

  4

 • Guril

  lia A

  ctieP.1

  8

  Kom bovenaan bij

  P.12

  P.22

  Lisanne Vermeer P.14

  Interview metMagazine

  Transmediaal P.24Multiverse P.28

  5

 • Een eigen bedrijf beginnenEen eigen bedrijf beginnen klinkt heel mooi, maar is dat het zo?Wat komt er allemaal bij kijken? Om hier een antwoord op te geven heb ik voor jullie een aantal gastscolleges bijgewoond en in dit artikel kun je daar meer over terug vinden.

  Naam: Martijn AretsZijn bedrijf: Brand ExpeditionDatum: 13 november 2012

  Martijn is een man die zijn werk op heeft gezegd om zijn droom waar te maken. Hij is met een busje door Europa getrokken om met grote merken te interviewen. Hij heeft van te voren in zijn naaste omgeving gevraagd, welke merken dit moesten zijn. Hieruit heeft hij er twintig uitgekozen .Tijdens zijn interview heeft hij een film gemaakt om hiervan een blog te maken.Dit stuurde hij door naar een vriend via zijn mobiel, die dit weer op zijn website plaats-ten. Uiteindelijk heeft Martijn hiervan een boek uitgebracht. Om dit boek goed te kunnen verkopen, heeft Martijn zijn boek stiekem op nummer n gezet bij de top 5 boeken in een boekenwinkel. Hier heeft Martijn vervolgens een foto van gemaakt en deze door getwitterd en op Facebook gezet. Tevens is hij bij boekenwin-kels naar binnen gelopen waar zijn boek nog niet verkocht werd. Vervolgens bestelde hij zijn eigen boek , zodat de winkel dit boek gingen bestellen. Later is zijn boek ook uitgebracht in Amerika, waar die nu ook te koop ligt. Martijn wil zijn boek nu sprekend uitbrengen. Dat houd in dat iedereen mee kan doen op zijn website om een bladzijde uit zijn boek voor te lezen. Al die stukjes voegt Martijn straks bij elkaar zodat het een ge-sproken boek wordt. Wil je ook mee doen? ga dan naar de website: www.brand-expedition.com. Zelf heb ik het ook uitgeprobeerd. Ben je benieuwd naar mijn filmpje?Klik op het onderstaande plaatje.

  6

 • Ook een eigen bedrijf beginnen?Kom langs bij de KVK voor meer informatie

  Met een eigen bedrijf heb je meer vrijheid

  Martijn Arets

  7

 • Ableton liveMuziek wordt grotendeels gemaakt in Abelton Live. Ableton Live is een softwarepakket waarmee je als beginnend, medium of ervaren gebruiker, muziek kunt maken.Het grote voordeel van Ableton Live is, dat je al muziek kunt maken zonder enige muzikale kennis. Als gevorderde gebruiker kun je een compleet liedje maken.

  Een Digital Audio Worksta-tion (DAW) is een systeem gemaakt voor het opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. Het grootste voordeel van een DAW is de

  mogelijkheid om opgenomen geluiden vrij te kunnrn aanpassen. Net zoals je bij een tekstverwer-ker getypte woorden kan veranderen. De DAW staat ook wel bekend als een PC of Mac die getuned is voor deze functies.

  Auteursrecht:Op 9 december heb ik de documentaire van R.I.P. a Remix Manifesto gezien. Dit filmpje gaat over au-teursrecht van muziek.Je mag niet zomaar een

  remix maken op een be-staand liedje en daarom is het heel belangrijk dat je goed nadenkt voordat je bij-voorbeeld een illegaal liedje download op internet. Maar hoe komt het dat je dat niet zomaar mag doen? En mag het standaard bij alle liedjes niet?

  Het antwoord op deze vragen hangt af van het aanvragen van patent. De eigenaren van dit liedje heeft hier patent op aangevraagd. Ergens patent op aanvragen betekend dat anderen het niet mogen

  namaken en uitbrengen of verkopen, tenzij je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. Patent aanvragen kost veel geld ,dus bedenk goed of jou product dat wel waard is. Als je zelf iets uitbrengt waar je denkt veel mee te kunnen verdienen, vraag daar dan patent op aan.

  BrainstormenGastspreker creatief proces.Wat voor bedrijf ga je beginnen? En waarom? Brainstorm er een keer over met je partner, vrienden of familie. Neem een stapel bricks (kartonnen vilt-jes met achterop allemaal fotos) en leg deze verspreid over de tafel. Om en om pak je een brick en vertel je iets

  8

 • over jezelf in combinatie met wat er op het plaatje staat. Zo start je het creatieve denkpro-ces. Daarna kun je dit toepas-sen bij het starten van een bedrijf. Een plaatje van een man die een berg beklimt kan gezien worden als iemand die alles aandurft en ricisos durft te nemen. Durf jij dit ook als ondernemer? Op deze ma-nier kun je er achter komen wat voor soort bedrijf het beste bij je past. En dan een eigen website!Hoor hier de verhalen van professionalsEen eigen websiteHugo de Groot vertelt over WordPress. Klinkt het al-lemaal interessant? Maak dan zelf je eigen website Ga naar www.wordpress.nl en maak gratis en simpel je eigen website. Probeer te spe-len met linkjes, categorien en plaatjes. Maak een mooie website en zorg dat iedereen erop kijkt. In de toekomst zijn er mis-

  schien mensen die een adver-tentie willen plaatsen op jou website. Hiermee kan je geld verdienen. Als proef heb ik ook een wordpress website gemaakt. Wil je een kijkje nemen op deze website? Klik dan op de foto van de website hieronder

  Optimaliseer je websiteCRO oftewel Conversation rate optimization, houd in dat je kijkt naar wat de be-zoekers doen op jou website verteld Michael Bakker in het gastcollege. Belangrijk is om te zien waar de meeste men-sen afhaken tijdens het bekij-

  ken van jou website. Als je dit vervolgens test dan heb je het proces van CRO doorlopen. Op deze afbeelding is te zien hoe je je site zo goed mogelijk kan maken.

  Hoe hoger je in de toren zit hoe gebruiksvriendelijker je website is waardoor je vaak meer verdient.

  Mensen willen niet wachten, denken en lezen. Ze komen vaak op een website voor informatie en willen dat kort en bondig doornemen Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe laat een park open is dan wil je dat snel kunnen vinden en moet dat duidelijk aangege-ven staan. Mensen willen:

  - Duidelijke links- Duidelijke buttons- Scanbare paginas

  9

 • Er is ook een manier om meer spullen op je website te verkopen. Bijvoorbeeld:

  - Schaarste (op = op term) mensen kopen het dan eerder want straks is het op.

  - Autoriteit; iemand in een witte jas komt al netter over dan een gewoon iemand.

  - Commitment en consistentie; Je kent het wel, iemand van het goede doel die je op straat aan spreekt. Als je meerdere keren ja zegt op vragen dan zit je in de JA flow, als je daarin zit is het moeilijker om nee te zeggen.

  - Sympathie; spiegel mensen na, een net bedrijf? Kleed je ook netjes. Gebruik ook een echt persoon voor een afbeelding. Niet een te mooi om waar te zijn vrouw.

  MoodboardOp donderdag 6 december heb ik voor jullie een les gevolgd over het stijlen van een magazine. Dat is altijd leuk om te weten. Samen met Fieke Sluis heeft Jantien de Bood een workshop hierover gehouden. Stapels tijdschriften, scharen, papier, pennen, alles kwam op tafel.

  Uit tijdschriften worden alle kleuren, die passen bij het onder-werp van je tijdschrift, uitgeknipt. Allemaal verschillende stijlboards kwamen hieruit naar voren. Hiernaast is het stijlboard te zien van dit magazine, Free Time Magazine.

  VerdienmodelAls je je eigen bedrijf hebt opgezet wil je natuurlijk maar n ding: geld verdienen. Daarom zijn er verdienmodellen op de markt gebracht. Een verdienmodel is de manier waarop in een bedrijf om-zet wordt gemaakt. Veel onderne-mers hanteren hun verdienmodel onbewust. Door een verdienmo-del stijgt je omzet of hoef je min-der uren te maken om hetzelfde of zelfs meer te verdienen.

  Hieronder is een voorbeeld te zien van een verdienmodel

  10

 • 11

 • Bovenaan bij GoogleHoe kom je bovenaan bij Google? Want dat zou iedereen wel willen. Wesley Kelder gaat hier uitleg-gen hoe je hoger komt bij Google.SEO oftewel Search Engine Optimization, zijn de zoek-resultaten die bij Google bovenaan komen. Hoe hoger je staat des te meer er op jou geklikt wordt. Als je wil dat veel mensen op jouw site kijken, is het dus slim om op de eerste pagina van Google te komen. Maar hoe doe je dat? Want het kost geld als je een advertentie plaatst. Wesley geeft een paar goede tips hoe het je lukt om gratis bovenaan te komen. Gebruik een goede titel en goede tekst. Zorg dat je titel precies is waar het over gaat, omvattend in n woord. Zorg dat de woorden waar mensen op zoeken (als ze naar jou site zouden zoe-ken) en gebruik die woor-den bovenin je stuk tekst,

  in het midden en onderin. gebruik keywords en sy-noniemen. Schrijf ook een unieke tekst en kopieer niet zomaar iets van internet.

  Schrijf, als je een stuk schrijft, minimaal 300 woorden en link zoveel mogelijk naar je site toe. Dit zijn de tips die Wesley

  ons meegeeft. Probeer het eens, en misschien komt jouw site wel boven aan bij Google!

  eigenBedrijfJe bent eruit, je wilt een eigen bedrijf beginnen. Maar. Hoe begin je? Wat komt er allemaal bij kijken? Om antwoorden te verkrij-gen op deze vragen ben ik

  op 10 decem-ber 2012 naar een seminar geweest van de Kamer van Koophandel. Deze semi-nars vinden ongeveer

  twee keer per jaar plaats en is echt een aanrader als je wilt beginnen met je eigen onderneming. Hier zijn alvast wat dingen op een rijtje wat er op zon avond wordt verteld.

  ja, ik Wil een eigen BedrijF

  12

 • ja, ik Wil een eigen BedrijF

  een succesvolle sTarT in Tien sTappen:1. Welke kwaliteiten bezit je? Test dit op www.kvk.nl/ondernemers

  2. Verken de markt en schrijf een ondernemingsplan

  3. Breng je financin in kaart (geld lenen? Hoeveel? En waar?)

  4. Bedenk een naam (kijk op www.kvk.nl of de naam nog beschikbaar is)

  5. Kies een rechtsvorm (V.O.F., BV of NV zijn de meest gekozen rechtsvormen)

  6. Belastingen en administratie (doe je alles zelf of huur je iemand in?)

  7. Algemene voorwaarden (Deze moet je hebben in je bedrijf)

  8. Verzekering (wat verzeker je wel en wat niet? Je kan niet alles verzekeren)

  9. Registraties en vergunningen (vraag KvK nummer aan, registreer je bij de belasting)

  10. Aan de slag (ga ook naar netwerkborrels en bijeenkomsten om mensen te leren kennen)Als je op al deze vragen een antwoord weet dan heb je een goed begin. Voor meer informa-tie of om je aan te melden kun je kijken op de website van de KVK. Want zoals ze zeggen, een goed begin is het halve werk.

  13

 • Interview met Lisanne VermeerAltijd al willen weten hoe het is om in een pretpark te werken? Ik ben voor jullie naar Drievliet afgereist om een interview aftenemen bij Lisanne Ver-meer. Lisanne werkt al anderhalf jaar bij Drievliet.

  Beste Lisanne, vertel eens iets over uw werk bij Drievliet in Den Haag.Ik werk bij Drievliet bij verschillende attracties. Ook sta ik soms bij een restaurant of ijskraam. Drievliet is een attractiepark in Den Haag.

  Vindt u het leuk werk bij Drievliet?Ja ik vind het werk heel leuk. Je bent altijd in contact met vrolijke mensen die een dagje weg zijn. Het is wat anders dan een standaard supermarkt of kantoorbaantje.

  Wat vindt u het leukste bij Drievliet?De sfeer in het park en de altijd vrolijke mensen.

  Wat zijn de leukste werkzaamheden?Bij een attractie mensen begeleiden en helpen. Er zijn vaak mensen met een rolstoel of kleine kinderen die jou begeleiding nodig hebben.

  Is het zwaar werk?14

 • Mensen denken vaak dat het heel simpel is , maar je bent wel verantwoor-delijk voor de mensen die je toelaat in jou attractie. Het nadeel is dat je wel altijd buiten werkt, ook als het regent of koud is. Een ander nadeel is dat je de hele dag moet staan. Het werk op zich is niet zwaar.

  Verdient het goed?Ik krijg nu iets meer dan het minimum loon, maar als je op kantoor komt te werken of hoger komt kun je wel een goed salaris verdienen.

  Hoelang werkt u hier al?Nu ongeveer anderhalf jaar.

  Kun je verder groeien in het bedrijf?Ja dat kan wel. Ik ben nu met mijn opleiding bezig en ga kijken of ik mag afstuderen bij Drievliet. Als dat mogelijk is dan hoop ik bij Drievliet kan blijven werken.

  Dank je wel Lisanne voor het interviewnterview.Zoals je kunt zien is er in de pretparkwereld veel werk en het is altijd gezellig en sfeervol. Ook interesse om bij Drievliet te werken? Kijk op de website www.drievliet.nl bij vacatures.

  15

 • 16

 • Cindy: Jurk 257,- AaikoSieraden 16,95 Zinzi

  17

  Arjan: Broek 59,95 Jack and JonesShirt 14,95 H & M

 • Guerilla marketing is een marketingtechniek voor een bedrijf dat weinig geld heeft. Hierbij maken ze gebruik van het feit dat mensen reclame aan elkaar door vertellen en dit op social media plaatsen waardoor heel veel mensen het te zien krijgen. Guerilla marketing is tegenwoordig erg populair, terwijl het eigenlijk al sinds de jaren 80 bestaat. Tegenwoordig zien bedrijven in dat het niet alleen om geldt draait maar dat ook met minder geld de doelgroep bereikt kan wor-den. Door een speciale ludieke, creatieve marketingcampagne op te zetten, veel ophef te creren en de media haar werk te laten doen kunnen er grote resultaten behaald worden.

  Het klinkt ideaal, lage kosten en een goed resultaat. In de praktijk gaat dat niet zo ge-makkelijk. Het goede resultaat komt voort uit een speciale creatieve actie die veel ophef creert. Het is moeilijk om zo iets te bedenken. Ook moet je opletten dat je niet te ver gaat. Ga je te ver dan zal dit negatieve publiciteit opleveren. Guerila Marketing is dus niet risicoloos maar kan fantastische resultaten behalen.

  Een voorbeeld van een guerilla actie;Hierbij heb ik een voorbeeld gemaakt van een guerrilla actie. In het kleine dorp Rijsen-hout heb ik het logo gepakt van het garagebedrijf Rijsenhout. Hiervoor heb ik het logo opgedeeld in negen puzzelstukjes. Deze fel geel gekleurde puzzelstukjes zijn verspreid in Rijsenhout. Achterop de puzzelstukken staat een beschrijving van het spel. Het is de bedoeling dat mensen in het dorp de puzzelstukjes vinden en hier een foto van maken. Als alle negen puzzelstukjes gevonden zijn kan de puzzel worden opgelost en is het de bedoeling dat de persoon naar het bedrijf op de puzzel gaat. Je moet als bewijs fotos van alle puzzelstukjes tonen. Als je de eerste bent krijg je een prijs.

  Op de achtergrond hoor je het liedje van een bekende attractie uit de Efteling, weet jij welke? Klik op het youtube logo voor een voorbeeld.

  Guerilla Actie

  18

 • curriculum viTaeAls je ergens gaat solliciteren vraagt het bedrijf, buiten een sollicitatiebrief, ook naar een CV. Het is de Latijnse naam voor levensloop, kortom wat je in je leven gedaan hebt. De letters CV staan voor Curriculum Vitae. Een eerste indruk kan je maar n keer maken. Je CV is je binnenkomer, een visitekaartje bij een bedrijf of instelling.

  Wat zet je op je CV?Je CV kun je het beste beginnen met je persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer, email, geboortedatum, geslacht en nationaliteit. Daarna kun je vertel-len over welke opleidingen je hebt gedaan en je werkervaring met daarbij je functies en werkzaamheden. Onderaan kun je nog extra informatie geven, zoals je hobbys of het behalen van je rijbewijs of en cursus. Als je er een foto bijvoegd heeft het bedrijf meteen een indruk van jou. Bedenk dus goed welke foto je erbij doet.Tips ProbeerjeCVtebeperkentotmaximaaltweeA4-tjes ZorgdathetCVoverzichtelijkis:maakeenduidelijkeindeling Maakgeenschrijf-ofspelfouten,laatnogiemandjeCVnakijken Gebruikgeenafkortingen,dewerkgeverdenktdandatjehetteveelmoeitevindt om het helemaal uit te schrijven Tenzijindeadvertentieandersgevraagdwordt,ishetbeteromjeCVtetypen, dit is makkelijker leesbaar dan een handgeschreven CV Beschrijfmaarnzijdevanhetpapier Gebruikgeenvolledigezinnen,maarbeschrijfzakenpuntsgewijs Weesniettebescheiden,maaroverdrijfookniet:opeensollicitatiegesprekkanje vragen verwachten over wat je in het CV beschreven hebt

  HeT kan ook andersEen bedrijf krijgt vaak veel brieven tegelijk. Hoe zorg je er nou voor dat jou CV opvalt? Het antwoord is simpel, maak een CV dat andere niet hebben. Denk hierbij aan een an-der programma dan word bijvoor- beeld Photoshop of Paint. Op de volgende pagina zie je een voorbeeld van een CV gemaakt in Photoshop. Het is echt zelf ook te maken. Open het programma Photoshop en maak een mooie, rustige achtergrond. Voeg hier een foto of plaatje toe dat typisch jou is. Maar in dit programma je CV en het is gegarandeerd anders dan de anderen. Let wel op dat het niet te druk wordt en dat het wel JOU uitstraalt. Succes.

  19

 • 20

 • 21

 • Social MediaSocial media is de nieuwe trend van dit moment. Maar wat is social media, en waarom is het zon hype? Hier staan twee voorbeelden van de grootste social media beschreven, namelijk Facebook en Twitter.

  Facebook is een social netwerk site, waar gebruikers hun persoonlijke interesses kunnen delen met ande-ren. Er zijn nu al meer dan 1 miljard gebruikers actief op Facebook. Dat zijn meer mensen dan inwoners in Europa, oftewel 1 op de 7 mensen op aarde. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twit-ter) op een zogenaamd prikbord (in het Engels: wall) berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is. Een gebruiker kan natuurlijk ook zijn persoonlijke contact informatie in zijn of haar profiel plaatsen. Men kan met elkaar praten via publieke en priv berichten.

  Onderaan deze pagina heb ik fotos van mijn profiel geplaatst. Op het bovenste plaatje is te zien hoe je eigen profiel eruit ziet. Het grote plaatje op de achtergrond, in dit geval de auto, is wat de mensen zien wanneer ze op jou profiel komen. De kleine vierkante foto, in dit geval zie je mij met een rood truitje, is jou profiel foto. Deze foto staat overal in het klein afgebeeld. Op de tweede foto is te zien welk bericht je plaatst. Deze berichten kunnen ook berichten van andere men-sen zijn die jou in hun berichtje getagt hebben. Taggen houd in dat iemand je toevoegt bij een bericht of foto, zodat iedereen weet dat dat Facebook vriendje mee was.Met Facebook kun je eindeloos berichten en fotos toevoegen. Al je vrienden die je toegevoegd kunnen lezen wat jij op Facebook zegt. Pas dus op wat je erop zet.

  22

 • Wat is Twitter, hoe werkt Twitter?Je komt het overal tegen: websites, Tv-programmas, kranten, tijdschriften, ze doen allemaal wel iets met Twitter. Het bekende blauwe vogel logotje. Steeds meer mensen ontdekken dat twitteren niet alleen leuk is, maar ook ontzettend handig. Je kan bijvoorbeeld mensen volgen en hun berichten lezen. Ook kan je een bericht plaatsen met wie weet er een afstudeer plek Vervolgens kunnen hier mensen op reageren. Hieronder een voorbeeld van mijn twitter:

  Ik zal proberen om twitter uit te leggen aan de hand van mijn twitterscherm hierboven. Als er een bericht wordt getwittert dan komt het bericht erbij te staan. Als je een twitter bericht van iemand anders tegen komt , kun je dat doorsturen naar jou vrienden (zoals hierboven bij Dave gedaan is) komt het bericht ook op jou Twitter te staan. Zo kun je berichten doorsturen en op je eigen account zetten. Waar staat # en @ voor?Je ziet vaak in berichtjes #Efteling of @cindyjoosten. De # staat voor de plek waar je bent of waar het over gaat. Je kan zoeken op #Efteling en dan vind je alle berichtjes die over de Efteling gaan. De @ staat voor een persoon. Bijvoor-beeld: Ik ben naar de #Efteling met @cindyjoosten @nickyceuren en @arjanvanesch

  Leuke pretparktwitters volgen?- @looopings- @achtbaanfanclub- @efteling- @pretparkers- @pretpark-info.nl- @pretpark_nieuws- @pretparkhotels- @bobbejaanland- @walibinl

  23

 • Transmediaal

  Transmediaal is het vertellen van een verhaal via verschillende media. Ieder media (tv, radio, telefoon, internet enz.) draagt iets bij aan een verhaal, maar kan ook afzondelijk worden bekeken, zonder dat het betrekking heeft tot het hoofdprogramma.

  Een kenmerk is dat het verhaal een begin en een eind heeft. Het publiek/lezers kan en mag participeren in het verhaal en kan hierop invloed uitoefenen. Zo krijgt het publiek meer gevoel met het programma.Een voorbeeld van een transmediaal verhaal isLOST.

  Het programma LOST is een Amerikaanse detectie serie over een aantal mensen dat na een vliegtuigon-geluk strandt op een mysterieus tropisch eiland. Elke aflevering zie je bepaalde dingen gebeuren vanuit n persoon. Elke aflevering is een andere persoon waarvan je het leven ziet.LOST maakt het tv programma transmediaal door, buiten een tv programma om, ook andere media in te zetten. Door dit te doen krijgt het programma meer

  diepgang en trekt het de kijker mee om er iets voor te doen. Je kan online een game spelen en dan krijg je alvast informatie voor de volgende aflevering die de kijker pas halverwege krijgt. Kijkers die vooraf spelen, participeren mee aan het spel, maar krijgen er ook informatie voor terug, waardoor ze blijven participeren. Buiten tv en internet wordt er in Ame-rika ook gebruik gemaakt van ander media. Daar zijn billboards langs de wegen geplaatst met reclame van vliegtuigmaatschappijen die in de serie voorkomen. Op deze billboards staat de website vermeld van LOST waar men weer meer informatie kan vinden over de serie.

  Doordat er interactie ontstaat met het kijkend pu-bliek wordt het publiek ook interactief en denkt mee met het verhaal. LOST is gewoon een tv pro-gramma, maar door de games te spelen op internet kom je achter meer informatie. Ook kun je een app downloaden van LOST. Hiermee kun je muziek uit de series beluisteren en games spelen. Tevens kun je afleveringen terug kijken. Dit is een voorbeeld van transmediaal.

  24

 • 25

 • Nog een voorbeeld van een transmediaal verhaal.

  GTST oftewel Goede Tijden, Slechte Tijden, is een soap serie die elke doordeweekse avond plaats vind om20:00uuropRTL4.Deseriegaatovermensendie in het dorp Meerdijk wonen. Al deze mensen ma-ken verschillende dingen mee, wat je elke avond kunt volgen op tv. Naast de tv-serie kun je ook de website van GTST bekijken op www.gtst.nl. Op deze website kan je interviews lezen, spelletjes spelen,

  biografien van de spelers lezen, je kunt je vragen mailen en de afleveringen terug kijken. Ook kun je voor 0,99 cent een aflevering vooruitkij-ken. Buiten de website heeft GTST ook een app die je kunt downloaden. Afgelopen zomer was er 2 maan-den zomerstop en waren er geen uitzendingen. Om hun kijkers niet te verliezen bracht GTST een app uit genaamd Wie is Tim. In de laatste paar afleveringen was er een jongen in de serie gekomen die heel ge-heimzinnig deed. Door deze app te instaleren kon je spelletjes doen op je telefoon waarmee je hints kon verzamelen. Zo hield GTST de kijkers vast. Iedere week werden er via verschillende on- en offline plat-forms codes verspreidt die de kijkers hielpen om het notitieboekje van Tim te ontgrendelen.

  26

 • Door middel van het notitiblokje kon je achter-halen wat Tim opschreef.Er werd ook nog een prijs uitgeloofd. De slimste en meest fanatieke speler maakte kans op een onvergetelijke reis naar Zuid-Afrika om daar te figureren in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. GTST heeft ook 6 boeken uitgebracht en 21 dvds met alle afleveringen van de serie. Ook worden de liedjes die worden gezongen in GTST uitge-bracht. Onder andere gezongen door Linda Roos en Jessica. Doordat er interactie ontstaat met het kijkend publiek wordt het publiek ook interactief en denkt meer mee met het verhaal. GTST is een standaard soap serie, maar door de games te spe-len op internet kom je achter meer informatie.

  27

 • mulTiverse van joe pineIn ons universum is alles reel. Joe Pines geniale idee was om eerst te kijken wat dat alles dan eigenlijk in-houd. Hij kwam uit op tijd, plaats en materie. In ons universum zijn tijd, plaats en materie allemaal echt. In de Metaverse (digitale wereld) zijn deze drie (tijd, plaats en materie) niet echt. Joe Pine bedacht dat er ook universa moeten zijn waarin een van de drie dimensies virtueel is en de andere twee reel of andersom. Dit is de geboorte van de andere zes multiverses.

  De acht werelden van de mulTiverse 1. Physical worldHieronder wordt onze dagelijkse werkelijkheid verstaan, waarin tijd gewoon lineair is en ruimte en materie gewoon echt zijn.

  2. Augmented realityEchte tijd en ruimte, met virtuele materie. Je bent dus in een echte ruimte en in het hier-en-nu. Maar je laat materie zien die er in werkelijkheid niet is (virtuele materie). Een voorbeeld hiervan is een film kijken door een 3D bril.

  3. Augmented virtualityDe ruimte is virtueel, maar materie en tijd zijn echt. Je voegt dus fysieke aspecten aan een virtuele ruimte toe. De Wii is hiervan een voorbeeld. Het spel is een virtuele ruimte, maar je speelt het spel fysiek en in het nu 4. Warped realityEchte materie en ruimte, maar met een niet-lineaire tijd. Dit is iets dat ik lastigst vind. Je bevindt je in een fysieke wereld met fysieke materie, maar je staat los van de tijd. Bijvoorbeeld als je door de tijd zou kunnen reizen. 5. Mirror worldEen virtuele ruimte, met virtuele materie, maar in het echt. Een voorbeeld hiervan is Google Earth6. Alternate realityVirtuele materie, in een niet-lineaire tijd, maar in de echte ruimte. De games gebruiken de echte wereld als platform. Er wordt tussen spelers gecommuniceerd via alle mogelijke media (telefoon, e-mail, social media), maar Internet wordt nog het meest gebruikt. Bekende voorbeelden zijn MicroSofts, i Love Bees en Iris games ter promotie van Halo 2 en 3 concepten.

  7. Physical virtualityEchte materie in een virtuele tijd en ruimte. Hier gaat het om iets fysieks creren uit een virtuele wereld. Denk aan Figure-Prints.com waar je van je unieke World of Warcraft avatar een echte tastbare miniatuur replica kan laten maken.

  8. VirtualityEen compleet virtuele wereld. Alles is dus niet echt.

  28

 • coloFonFree Time Magazine1ste nummer 2013Oplage 1

  Concept & RealisatieCindy Joosten

  TekstCindy Joosten

  FotografieCindy Joosten

  Fotografie model reclamesHennie Metselaar

  VormgevingCindy Joostenmet behulp van Fieke Sluis

  Technische realisatieCindy Joostenmet behulp van Indesign

  BronnenTeksthttp://sannebrand.wordpres.com/2009/09/23/crossmediaal-of-transmediaal/

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Losthttp://www.gtst.nl

  Lessen Inholland Esther Bouwen Marc van der Velde

  FotosGoogleZelf gemaakte fotos

  InterviewLisanne vanmeer

  29

 • 30

  _GoBack