Chili 0 2011

17
0 Surf ook eens naar www.chirolibertus.be

description

De eerste Chili van 2011

Transcript of Chili 0 2011

Page 1: Chili 0 2011

0

Surf ook eens naarwww.chirolibertus.be

Page 2: Chili 0 2011

September 2011 N° 01

1

Welkom!

Welkom, beste ouder, lid, grootouder of tante Rita! Dit prachtige boekje dat u nu in uw hand hebt is de enige echte ‘ChiLi voor Dummies’, een boekje ontworpen door Chiro Libertus om iedereen een beetje bekend te maken met het concept “Chiro”, en dan vooral met Chiro Libertus natuurlijk! Wat kan u hierin terugvinden: Een heerlijk bondig boekje dus, met alle weetjes over het reilen en zeilen van Chiro Libertus! Heeft u nog meer vragen: aarzel dan niet en stap naar de leiding, die dan zal proberen om daar een mooi antwoord op te geven. Veel lees- en chiroplezier! Leiding Chiro Libertus Mechelen

Page 3: Chili 0 2011

September 2011 N° 02

2

De sfeer volgens de leden

De CHIRO begint binnen een week en iedereen is benieuwd? Wat gaan we dit jaar doen?

Wat wordt het kamp? En minibivak?

Maar vooral:

WIE WORDT ONZE LEIDING?

CHIRO Libertus, here we come! Joris en Elisabeth

Page 4: Chili 0 2011

September 2011 N° 03

3

Chiro Libertus:

Waar staan we voor? Menig ouder vraagt het zich wel eens af: “die Chiro, wat doet die nu eigenlijk allemaal?” Of iets als: “Zo een Chiro vlak naast de stadskern, is dat nu wel een plaats om een Chiro te beginnen? Waar moeten die kinderen spelen?” Wel, met grote trots kunnen wij zeggen dat ook al is Chiro Libertus nu niet meteen op de perfecte plaats gelegen, wij toch een erg sterke Chiro zijn! Bij ons kunnen kinderen in het midden van de stadsdrukte een plekje vinden om zich te ontspannen, om zich nog eens voluit te laten gaan in de gekste spelletjes, om nog eens lekker te ravotten, net als in de tijd toen Mechelen nog een kerk was omringd door een heleboel velden en bossen! Chiro Libertus staat dus voor de “goeie ouwe tijd” van spelletjes in de natuur, van veel fantasie gebruiken op materiaal dat je overal kan vinden. Een stok wordt het magische zwaard van de koning, in het park over de brug wonen trollen enzovoorts! Chiro Libertus staat echter natuurlijk niet voor een ouderwetse jeugdbeweging, waar enkel en alleen plaats is voor bosspelletjes uit de tijd van oma en opa. Neen, wij staan tegelijk ook voor vernieuwing, voor originele spelletjes en nieuwe concepten waar de kinderen zich volledig in kunnen uitleven. Een stadsspel, of gewoon lekker een spelletje op de Chiro moeten zeker ook kunnen, want als kind is het net de kunst om overal plezier te maken! “Dus, waar staat Chiro Libertus nu exact voor”, hoor ik u vragen? Wel, wij staan simpelweg voor plezier voor jong en oud. Elke zondag staan wij klaar, om kinderen een geweldige tijd te bezorgen! Want zeg nu zelf: je vervelen op zondag, dat kan toch niet?

Page 5: Chili 0 2011

September 2011 N° 04

4

De tien voordelen van het chiro-schap

… voor kinderen: Bovenal kan je in de Chiro ontelbaar veel dingen leren zoals bijvoorbeeld verantwoordelijkheden nemen en je engageren. Je maakt er nieuwe vrienden en speelt met iedereen niemand staat aan de kant of voelt zich alleen. We hebben respect voor elkaar, het materiaal en de natuur in de gezonde buitenlucht beleven we samen elk avontuur. De Chirokriebels bevangen je elke dag, Chiro is dan ook een wijze van leven een jeugdbeweging waarin je dus onvergetelijke tijden zal beleven. Je gaat naar jezelf en de wereld op verkenning kortom, Chiro is jeugd in beweging! … en voor ouders: Natuurlijk hebben ook de ouders baat wanneer hun (kleine) spruit naar de Chiro gaat. Hun kind is buiten actief bezig en hangt niet voor de tv het speelt met andere kinderen en doet knotsgekke spelletjes mee. Bovendien kunnen ze zich ervan verzekeren dat hun kinderen zich op zondagnamiddag amuseren. Als ouder kom je in contact met ouders van andere leden en zo kan je zelf ook nog vriendschapsbanden smeden. Verder hoef je niet veel te betalen, het is namelijk helemaal niet duur voor een zondagnamiddag vol spanning, spel en avontuur!

Page 6: Chili 0 2011

September 2011 N° 05

5

De afdelingen:

Wie zijn ze en wat doen ze?

Sloebers (6-8 j.)

Welkom bij de allerkleinsten: de Sloebers! Deze afdeling bestaat niet in elke Chiro of heeft niet altijd dezelfde naam. Toch zijn deze kleine bengels onmisbaar! De Sloebers ravotten er op los; ze leren samen plezier maken, ze spelen de ‘basic’ chirospelletjes en zingen klassieke Chiroliedjes. Hun wereld gaat open en wordt rijkelijk gevuld met nieuwe impulsen en uitdagingen. Met drie gemotiveerde leidsters, Iris Welvaerts (Chiro Libertus in één persoon!), Bart De Vos (eersteklas acteur) en Sophie Geerts (top entertainment gegarandeerd) kunnen de Sloeberwerkingen van 14.00-17.00 u niet meer stuk!

Speelclubbers (8-10 j.) Hey, ga je mee naar Speelclubland? Onze Speelclubbers zijn al iets zelfstandiger en zijn er dan ook op uit om op avontuur te trekken, op ontdekkingstocht te gaan en hun fantasie de vrije loop te laten. Dit jaar staat de Speelclub onder professionele begeleiding van een ijzersterk trio: Lisa Welv aerts (humor van de bovenste plank), Sara Hapers (met perfecte kennis van alle Studio 100 liedjes) en Anne Ceulemans (altijd zin in avontuur). De Speelclubbers gaan er volledig voor, elke zondagmiddag van 14.00-17.00 u.

Page 7: Chili 0 2011

September 2011 N° 06

6

Rakwi’s (10-12 j.) Rekelse rakkers die niet wachten op goed weer om te spelen elke keer of te brullen als een beer. Inderdaad, dát zijn onze Rakwi’s! Deze tieners worden al tot de iets ouderen van de Chiro gerekend en dat zullen ze geweten hebben! Het gebeurt steeds vaker dat de Rakwi’s op kamp al in tenten slapen. Het zelfstandigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel begint stilletjes aan te groeien bij deze kinderen, toch staat dit hun speelse karakter en hun gekke bekken niet in de weg! De Rakwi’s gaan een energiek en actief Chirojaar tegemoet met hun leiding, Jutta Callebaut (aan creativiteit geen gebrek) en Eva Guns (altijd lachen geblazen). Rakwi’s, alle hens aan dek, elke zondag van 14.00-17.30 u!

Tito’s (12-14 j.)

De afdelingsfiguurtjes Flamm en Spetter zijn een duidelijke weergave van deze toffe bende: één brok dynamiet! Bij de Tito’s kan je je volledig laten gaan: hevige spelen, een bosspel in weer en wind, vuile modderspelen,… De Tito’s weten al wat meer af van Chiro achter de schermen en worden ook al eens ingeschakeld om een handje toe te steken. Bovendien leren ze sjorren, tenten opzetten, … Kortom, Tito-zijn vraagt naast spelen en plezier maken ook enkele verantwoordelijkheden. Met hun twee toffe leiding, Sarah Van Dessel (=Den Dessel, de nummer 1 in toneeltjes) en Dorien Guns (op en top gemotiveerd chiroleidster) is het elke zondag vuurwerk gegarandeerd! Tito’s die willen knallen op zondagnamiddag zijn welkom van 14.00-17.30 u.

Page 8: Chili 0 2011

September 2011 N° 07

7

Keti’s (14-16 j.) Stoere kerels en al even sterke grieten vertegenwoordigen de blauwe ploeg van de Chiro. Deze jongeren zijn in hun volle puberteit en beginnen hun weg naar volwassenheid. De leiding durft hen geregeld in te schakelen om mee te helpen en vertrouwt hen al grotere taken en verantwoordelijkheden toe. Toch genieten de Keti’s volop van het lid-zijn én van het voorrecht al iets ouder te zijn: ongeziene spelletjes, originele werkingen en vonkende verrassingen staan de Ketiploeg te wachten! Een grote dosis humor, een flinke portie enthousiasme en 100 % Chiro: dat zijn de ingrediënten volgens de Ketileiding, Liese Ceulemans (gekend voor haar originele ideeën), Jasmine Geerts (de beste droge humor van het land!) en Silke Huion (een vrolijke lachebek), voor een onvergetelijke zondag van 14.00-18.00 u.

Aspiranten (16–18 j.) Voor je je ledenleventje moet opgeven, ga je er de laatste twee jaar nog eens stevig tegenaan bij de Aspiranten, of kortweg, de Aspi’s. Deze jongvolwassenen worden meer als vrienden dan als leden gezien. Daar staat wel tegenover dat ze volledig worden klaargestoomd om binnen enkele jaren leiding te worden en dat ze nu al een voorbeeldfunctie hebben naar andere leden toe. De Aspi’s bereiden dan ook een aantal keer per jaar een heuse Aspi-inzet voor, waarbij zij leiding geven aan de jongste afdelingen. Intense Chiromomenten, inhoudelijke gesprekken en voor een laatste keer volop genieten van het lid-zijn, dat is waar Aspiranten zich aan kunnen verwachten. Dat dit zal lukken, staat nu al als een paal boven water dankzij twee stevige madammen: Enno Callebaut (1 brok energie) en Hanne Fouquaert (staat altijd voor je klaar!). Aspi’s, nog een laatste spurt tot aan de eindmeet, elke zondag van 14.00-18.00 u!

Page 9: Chili 0 2011

September 2011 N° 08

8

De sfeer volgens de leden

Als ik terugkijk naar de 10 dagen waar ik zo lang naar heb uitgekeken, dan weet ik dat het een geweldig succes is geweest! Het kamp was weer even sfeervol, gezellig en grappig als altijd, ondanks al de leiding die vorig jaar spijtig genoeg gestopt is. De huidige leiding heeft enorm zijn best gedaan om alles plezant te houden, op hun originele manier natuurlijk..een tikkeltje Libertus ☺ Afwassen met Silke en Dorien, het terrein doen met een leuk achtergrond muziekje dat af en toe (als het niet meer was) bleef haperen. Iedereen was goedgezind, en van de ietwat serieuzere dingen werd toch nog een grapje gemaakt (zie de crime scene, en voor de kampafwezigen onder ons: Tijdens het kamp heeft er ne flauwe plezante het wc-kotje eigenhandig beschilderd met een balpen, waarna de leiding er, na een lange ondervraging weliswaar, een lint op heeft gehangen met de woorden: CRIME SCENE) Spijtig genoeg zitten er veel te weinig bladzijden in deze chili en was het kamp veel te leuk om al die leuke herinneringen te kunnen ophalen. Maar 1 ding is zeker. Het kamp was een geweldig succes! Sofie De Cock, keti

Page 10: Chili 0 2011

September 2011 N° 09

9

Wie is wie?

Veebee (VB) VB staat voor Volwassen Begeleider. Het woord zegt het al zelf: hij of zij begeleidt en coördineert de leidingsploeg daar waar nodig. Je zou kunnen stellen dat hij/zij de mama of papa is van de leiders en leidsters. Dit jaar mogen we Fran als VB verwelkomen in onze leidingsploeg. Zij vormt naast de (afdelings)leiding een aanspreekpunt naar de buitenwereld toe. Als er dus een probleem is, kan je ook bij haar terecht. Groepsleiding De groepsleiding staat aan het hoofd van de leidingsploeg en neemt de taak van de leiding te leiden op zich. Dit jaar vormen Enno en Liese het groepsenduo. In wezen verschillen ze niet veel van de “gewone” leiding, maar ze zorgen toch net altijd voor dat ietsje meer en behouden het overzicht. Ook zij willen graag voor u een aanspreekpunt zijn. Stuurgroep De stuurgroep is een orgaan binnen de chiro dat bestaat uit leiding, oudleiding en ouders. 4 maal per jaar zitten zij samen en bespreken zij de grote chiroactiviteiten die er dan aankomen en eventuele problemen. Op die manier zoeken ze samen gericht naar oplossingen of manieren hoe wij het beter kunnen doen. Hebt u zin om de chiro van nauwer bij te bekijken of om mee te bouwen aan ons chirogeluk? Kom dan zeker naar de eerstvolgende stuurgroep! Oudleiding (OL) Als je bij de oudleiding van Chiro Libertus hoort, dan zit je in theorie niet meer in de chiro, maar heb je in de praktijk nog geen zin om de deur helemaal toe te doen. Ze organiseren activiteiten, gaan samen op weekend, zitten in de stuurgroep,... Daarnaast vervangen zij de leiding waar nodig en kunnen we bij hen altijd terecht voor een portie goede raad.

Page 11: Chili 0 2011

September 2011 N° 010

10

Wat doen we?

Kristus Koning Weekend (KKW) Een weekend dat in vele chiro’s een traditie is en elk jaar eind november op de chiroagenda staat. Dit jaar valt dit in het weekend van 18-20 november. We vieren het einde van het kerkelijk jaar en Chiro Libertus doet dat in de eerste plaats door gezellig samen te zijn. Zo kregen we de vorige jaren bezoek van een aspicafé, quiz, streekbierenavond, fuif en op zondag van samen spelen en samen eten. Welke leuke dingen dit jaar op ons programma zullen staan, volgt later, waar we al wel zeker van mogen zijn, is dat ons Kristus Koning Weekend traditioneel wordt afgesloten met een spetterende kampdia-namiddag! Spaghettiavond Onze spaghettiavond is onze jaarlijkse bron van inkomsten. De heerlijke spaghetti die rijkelijk en nog belangrijker à volonté geserveerd wordt vult elk jaar weer vele magen. We staan bekend als de beste spaghettimakers van Mechelen en omstreken. En als u mij niet gelooft, kom dan zeker eens langs! Dit jaar zullen onze koks jullie op zaterdag 4 februari 2012 betoveren met hun ongelofelijke “spaghettikookkunsten”. Tot dan! Klusjesdag Ook naar jaarlijkse gewoonte wordt er één weekend in het jaar een stukje afgeklust in de lokalen van Chiro Libertus. Opruimen, uitkuisen, bouwen en verbouwen, het hoort er allemaal bij en we kunnen iedereen gebruiken. Zowel voor klein als voor groot hebben we wel een klusje in petto. Dit jaar valt onze

Page 12: Chili 0 2011

September 2011 N° 011

11

klusjesdag op zondag 26 februari 2012. Wij hopen op vele helpende handen, want zoals het spreekwoord zegt, maken die licht werk! Openingen We hebben onze vaste activiteiten elk jaar, maar eigenlijk hebben we niet alleen elke zondag een vaste afspraak met de kindjes op de chiro, maar ook met jullie; ouders. Jullie kunnen elke zondag immers blijven kijken naar de openingen (die vlak na het fluitsignaal om 14u plaatsvinden). Zo krijgen jullie een beeld van hoe zot de leiding kan doen en hoe goed jullie kindjes zich al amuseren. Zonder het te beseffen komen jullie al weer wat meer te weten over Chiro en de leefwereld van Chiro. Een aanrader, zou ik zo zeggen! Oudercafé Als jullie na het afhalen van jullie spruit(en) nog zin hebben in een drankje en babbeltje met andere ouders of met de leiding of jullie moeten wachten op jullie grotere spruit, dan kan dit perfect in het oudercafé. Elke zondag vanaf 17u zijn jullie meer dan welkom!

Page 13: Chili 0 2011

September 2011 N° 012

12

Het uniform

Op de chiro dragen we een uniform, maar waarom doen we dat en wat houdt dat juist in ? Allereerst kan ons uniform tegen een stootje, in deze kleren kunnen je kinderen zorgeloos ravotten. Bovendien is het voor de leiding gemakkelijk om de groep in het oog te houden als iedereen hetzelfde draagt. Het is de bedoeling dat de sloebers en speelclub een T-shirt van de chiro dragen. Liefst onze eigen leden T-shirt, te verkrijgen op de chiro voor 7,5 euro maar een gewone chiro T-shirt mag ook, die zijn te koop in de Banier. (winkel waar je allerhande chirospullen vindt, Onze Lieve-Vrouwestraat 34, 2800 Mechelen)

Vanaf de rakwi’s verwachten we dat de leden volledig in uniform komen. Dit houdt in: T-shirt, short of rok en een chirotrui en/of chirohemd. Ook hier geniet onze eigen de trui, bij ons verkrijgbaar, de voorkeur. De shorts en rokken zijn te koop in de Banier. Samengevat: Sloebers en speelcub dragen een T-shirt en de rest komt volledig in uniform. Niets houdt de jongere leden tegen om ook geheel in uniform te komen. Om de financiële kost wat te drukken bestaat er op de chiro de mogelijkheid om tweedehandse chirokledij te kopen. T-shirts, rokken, shorts en truien, alles kost er slechts 5 euro.

Page 14: Chili 0 2011

September 2011 N° 013

13

Is mijn kind wel verzekerd?

Jazeker! Van het inschrijvingsgeld dat u als ouder betaalt gaat een deel naar Chiro Nationaal voor de verzekeringen. Deze verzekering geldt zowel op een gewone chiroactiviteit als op kamp. Als er iets ernstigs gebeurt, maakt de afdelingsleiding een document op voor de verzekering. Dat document moet je, als je alsnog naar de dokter moet, ingevuld worden door de arts die je behandelt.

Waarvoor is men in de Chiro verzekerd? 1) De Burgerlijke Aansprakelijkheid Iemand begaat een fout met lichamelijke of stoffelijke schade als gevolg. De leiding is verzekerd voor de Burgerlijke Aansprakelijkheid wat betreft toezichts- en organisatiefouten. Wanneer er in de Chiro een ongeval gebeurt en de ouders van het slachtoffer vinden dat dit ongeval te wijten is aan een toezichts- of organisatiefout, dan kunnen zij de leiding burgerlijk aansprakelijk stellen via hun eigen rechtsbijstandsverzekering van de Familiale Polis (dus de Familiale van het slachtoffer). De leiding is door de chiropolis verzekerd tot €14 873 611,49 lichamelijke schade en €743 680, 57 stoffelijke schade per ongeval. Wanneer je kind schade berokkende aan “een derde”, zijnde andere kinderen van de Chiro of personen of materialen vreemd aan de groep, dan valt dit niet ten laste van de chiropolis maar wel ten laste van de eigen Familiale verzekering. Deze regeling is bij wet geregeld in 1992 en concreet gemaakt door een overeenkomst tussen de verzekeringsmaatschappijen. Bij zulke schade moeten de ouders steeds een vrijstelling zelf betalen van ongeveer €175. Indien de ouders geen Familiale polis hebben, zal de chirovzerzekering deze schade betalen op dezelfde wijze als de Familiale polis, dus met een vrijstelling van €175 die de ouders zelf moeten betalen

2) Ongevallenverzekering Het betreft hier de aantasting van de lichamelijke gaafheid, veroorzaakt door een plotse gebeurtenis. De waarborg bedraagt maximaal €24 789,35 per ongeval. De terugbetaling werkt voor zover de medische behandeling door het Riziv wordt erkend. Bij een ongeval stuurt de leiding binnen de acht dagen een ongevalsaangifte én een medisch attest naar de verzekeringsmakelaar van Chiro: LDB v.z.w. Als ouder ontvang je dan een brief met een dossiernummer. Nadat je alle kosten voor dokters, apothekers, kliniek enz. betaald hebt, ga je naar jouw ziekenkas. Deze betaalt haar aandeel terug, en levert een formulier af waarop de bijdrage vermeld staat die je zelf hebt betaald. Stuur dit formulier door naar LDB, Rozenstraat, 28, 3500 Hasselt, met vermelding van je dossiernummer

Page 15: Chili 0 2011

September 2011 N° 014

14

en je eigen rekeningnummer. Apothekerskosten kunnen ingediend worden met formulier 704N. Let op: een ziekte tijdens een bivak is geen ongeval en valt onder de gewone terugbetalingen via de mutualiteit. Brillen zijn niet verzekerd, tenzij de bril brak tijdens een ongeval met een medisch letsel (maximum €247,89). Voor tandprothesen wordt per tand maximaal €371,84 terugbetaald, met een maximum totaal van €1487,36 3) Dood en blijvende invaliditeit Sinds vorig jaar zit deze verzekering standaard in het pakket. In geval van een overlijden ontvang je €4 957,87 en in geval van blijvende invaliditeit een eenmalige premie van maximum €12 394, 68, dit in verhouding tot de graad van invaliditeit.

4) Materiële schade Persoonlijke bezittingen van je kind zoals kledij, bril, rugzak en toebehoren, fiets, enz… zijn niet verzekerd door de Chiropolis. Indien je je wagen gebruikt voor de Chiro valt dit onder je eigen verantwoordelijkheid. De schade berokkent aan ‘een derde’ is ten laste van de eigen autoverzekering. Eigen schade door eigen fout is ten laste van de eigenaar van het voertuig. Laat je wagen dan ook nooit door anderen besturen, zeker als je geen omniumverzekering hebt.

Page 16: Chili 0 2011

September 2011 N° 015

15

De sfeer volgens de leden

Bedankt aan Chiro Libertus, Chirospelletjes, Chirovrienden, Chiro-eten, Chiro-gebouwen, Chiro-blauwe-plekken, Chiro-sfeer,Chiro-herinneringen, Chiro-24uur-spel-momenten, Chiro-kampvuur, Chiro-spaghetti,Chiro-liedjes, Chiro-tent-momenten, Chiro-film-avonden, Chiro-alles,… Voor de laatste 11 topjaren, en laten we er nog 11 bovenop doen anders ! Anne Ceulemans

Page 17: Chili 0 2011

September 2011 N° 016

16