Change Day Magazine 2015

26
CHANGE DAY NL 12 11 2015 SAMEN VOOR GOEDE ZORG ZORG COLLEGA’S en hun Changes voor goede zorg SALMAAN SANA “Waarom ben je ooit in de zorg begonnen?” HELEN BEVAN “Je hoeft niet groot te zijn om verandering te realiseren” HANS KAZAN laat zien dat doorzetten loont! WAT WAREN DE TOP TIPS VAN CHANGE DAY 2015? LEES HET IN DIT MAGAZINE! WENDY KOUWENHOVEN “Richt je op de positieve dingen”

description

Magazine covering the activities on Change Day 2015 - an event for health care workers wanting to take action for better care. Read tips for change of keynote speakers, get inspired by the actions attending nurses, medical students and doctors started on Change Day, and hear what magician Hans Kazan had to say about his personal experience with Change, besides entertaining us with some puzzling magical tricks.

Transcript of Change Day Magazine 2015

CHANGE DAY NL12 11 2015

SAMEN VOOR GOEDE ZORG

ZORGCOLLEGA’S en hun Changes voor goede zorg

SALMAAN SANA “Waarom ben je ooit in de zorg begonnen?”

HELEN BEVAN “Je hoeft niet groot te zijn om verandering te realiseren”

HANS KAZAN laat zien dat doorzetten loont!

WAT WAREN DE TOP TIPS VAN CHANGE DAY 2015? LEES HET IN DIT MAGAZINE!

WENDY KOUWENHOVEN “Richt je op de positieve dingen”

3

CHANGE DAY IS DE DAG DAT EEN ZORGPROFESSIONAL ACTIE ONDERNEEMT VOOR GOEDE ZORG!

Ook jij ziet vast iets in de zorg waarvan je denkt: dit kan beter en ik weet hoe! Hoe pak je zo’n situatie aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw idee realiteit wordt? Hoe betrek je anderen bij jouw plan?

De internationale beweging Change Day daagt zorgprofessionals uit ideeën om te zetten in actie. Acties die we leuk vinden om te doen en waarmee tegelijkertijd de zorg verbetert. En al onze Changes samen maken nog een groter verschil!

In dit magazine vind je naast foto’s en samenvattingen van Change Day 2015, ook de top tips en inzichten van de collega’s die op Change Day lieten zien hoe je met een portie enthousiasme impact bereikt.

Laat je inspireren en start vandaag nog met jouw Change voor de zorg, want ook jij kan het verschil maken!

Samen voor goede zorg!

P. 8CHANGE DAY 2015: 100 ZORGPROFESSIONALS IN ACTIE VOOR DE ZORG

P.6ACTIES VAN DEELNEMERS!

P . 26SALMAAN SANA: WAAR KUN JIJ IMPACT REALISEREN?

P . 12WERELDWIJD SAMEN VOOR GOEDE ZORG

P . 30CHANGE DAY WORKSHOP MET TRAINL

P. 18INSPIRERENDE INITIATIEVEN VAN ZORGVERNIEUWERS

P. 31 TIPS OM LEIDER TE WORDEN VAN EEN SITUATIE

P. 22WENDY KOUWENHOVEN: (HER)VIND WERKPLEZIER

P. 32 KOM ERACHTER WATJOUW CHANGE IS!

P. 36MEER ACTIES VAN DEELNEMERS!

P.38GETUPGETBETTER: AFRAP COMPETITIE TUSSEN ZIEKENHUIZEN

P.44MEER DOEN MET CHANGE DAY? DAT KAN!

P. 42HANS KAZAN: MAAK JE DROMEN WAAR!

P. 48ZORGVERBETERAARS DIE CHANGE DAY 2015 TOT EEN SUCCES MAAKTEN!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INHOUD 3

INHOUDSOPGAVE

4 5CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIECHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

CHANGE DAY 2015 WERD GEHOUDEN IN HET THEATER OP DE ZEVENDE VERDIEPING VAN DE OPENBARE BIBLIOTHEEK IN AMSTERDAM.

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

CHANGES VOOR GOEDE ZORG

“ONZE CHANGE IS OM MET MÉÉR MUZIEK IN DE ZORG, DE TALENTEN TE LATEN SCHOLEN!”- PETER EN ERIC

“MIJN CHANGE IS MEER VRIJWILLIGERSWERK IN DE ZORG DOEN... MINIMAAL 1 KEER PER MAAND” - EVELYN

“DAT ALLE MEDE-WERKERS MET EEN IPAD MOGEN WERKEN”

“ONZE CHANGE IS DE POSITIEVE ENERGIE DIE WIJ VANDAAG ERVAREN HEBBEN VANAF MORGEN OVERBRENGEN IN ONS TEAM!!” - MARJOLEIN EN ESTHER

“MEER VRAGEN STELLEN!” - BRIGIET

“BEKIJK ALLES OP EEN ANDERE MANIER, DAN ONTSTAAN ER VANZELF NIEUWE KEUZES!” - YVONNE

8

CHANGE DAY 2015: KLEINE CHANGES, GROTE IMPACT!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

Ruim 100 zorgmedewerkers kwamen op 12 november 2015 bijeen in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, want het was Change Day!

We hoorden over de vele Changes die met een positieve houding en doen in plaats van te veel denken tot stand zijn gekomen. De verhalen van de drie zorgvernieuwers, van Salmaan Sana, Wendy Kouwenhoven, Patrick Kools en Hans Kazan waren motiverende voorbeelden waarbij relatief kleine initiatieven tot grote vooruitgang hebben geleid. Keer op keer kwam naar voren dat je met enthousiasme en doorzettingsvermogen een positieve verandering in gang kunt zetten.

PASSIE ALS MOTIVATIEWendy Kouwenhoven, specialist in werkplezier, verwoordde dit simpel maar doeltreffend: “Streef naar een hoger doel, maar hak het in kleine stukjes.” En zo is het! Begin met een kleine handeling en dit hoeft niets te kosten, zelfs geen energie. Het vergt alleen maar een change of mind om iets in beweging te zetten. En je zult zien: Dit levert juist energie op!

WAT IS JOUW CHANGE?Tot slot is het belangrijkste doel van Change Day bereikt: Iedere zorgvernieuwer in de zaal heeft een concrete actie geformuleerd waar hij of zij de dag na Change Day mee wil beginnen. Geneeskundestudenten Pinar en Rosemarijne begeleidden de workshop. In duo’s kwamen wij op rappe wijze allen tot een actie om iets aan te pakken. Het bruiste in de zaal, overal kwamen goede intenties op en er werd volop plannen gemaakt om een positieve invloed te hebben voor de personen waar zij om geven.

Zo bereiken we pas echte impact!

DOE – DEEL – INPSPIREER!Met het formuleren van persoonlijke Changes hebben alle deelnemers een eerste stap gezet om de zorg een stukje beter (en leuker!) te maken. Begin vandaag nog met de Change die je al een tijdje wilt beginnen. Inspireer anderen om mee te doen en maak ook het verschil in jouw omgeving.

Zoals Helen Bevan, de motor achter Change Day UK, deelde in haar videoboodschap (te bekijken in dit magazine):

“Je hoeft niet groot te zijn om iets groots te bewerkstelligen.”

Tot volgend jaar!Het Change Day NL team

Kijk verder voor inspirerende Changes!

ZORGVERNIEUWERS IN DUO’S IN GESPREK OVER HUN CHANGES VOOR GOEDE ZORG. VOOR WIE WIL JIJ IETS VERANDEREN EN WELKE ACTIE HELPT HIERBIJ? VUL HET CANVAS IN OP PAGINA 33, PRAAT EROVER MET EEN COLLEGA EN START VANDAAG!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

CHANGE DAY IN NEDERLANDIn 2014 vierden wij de eerste nationale Change Day in Nederland en op 12 november 2015 werd de tweede bijeenkomst georganiseerd. Maar Change Day behelst meer dan één dag: Een groot aantal zorginstellingen en –organisaties heeft Change Day reeds omarmd. Ook verspreiden meerdere zorgprofessionals Change Day in hun omgeving door bijvoorbeeld eigen Change Days te organiseren voor collega’s, workshops te geven of posters op te hangen.

WACHT DUS NIET LANGER. MAAK VAN VANDAAG JOUW CHANGE DAY!

Benieuwd naar de inspirerende verhalen achter Changes van collega’s uit Nederland? Lees deze hier!

12

SAMEN VOOR GOEDE ZORG!

De wereldwijde beweging Change Day laat zien dat zorgprofessionals de kracht hebben om iets aan te pakken en dat dit best leuk kan zijn als je zelf aan het roer staat van je actie. Tienduizenden zorgverleners zijn al ergens op de wereld een Change gestart. In Nederland hebben in de twee jaar dat we hier bestaan ook al veel zorgverleners laten zien dat zij het verschil maken. 1000 Zorgverleners hebben hun actie ook gedeeld op www.changedaynederland.nl. Zo inspireren zij collega’s in heel Nederland om acties over te nemen of een eigen idee uit te werken!

WAAR KOMT CHANGE DAY VANDAAN?

Change Day vindt zijn oorsprong in de UK, waar een groep zorgprofessionals vanaf de werkvloer de zorg verbeterden. Via Twitter mobiliseerden zij vele collega’s door heel Engeland. De eerste nationale Change Day UK in 2014 werd een groot succes met 420.000 online acties. Check ter inspiratie de NHS Change Day website.

Zorgprofessionals over de hele wereld organiseren Change Day!

In Engeland, Australië, Ierland en Zweden timmert Change Day al een tijdje aan de weg. Ook zijn er initiatieven in Schotland, India, Jordanië, Saudi-Arabië, Noorwegen, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland, en nog veel meer landen!

Het Nederlandse Change Day-team staat dus niet alleen in haar missie. Zorgverbeteraars wereldwijd omarmen Change Day. Samen hebben wij al tienduizenden kleine en grote stappen genomen om de zorg van onderop te verbeteren en meer plezier te krijgen in ons dagelijkse werk.

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

14

HELEN BEVAN - MOTOR ACHTER CHANGE DAY UK

Dr. Helen Bevan is de motor achter de eerste nationale Change Day in Engeland. Zij heeft de afgelopen 20 jaar verbeteringen geïnitieerd in de National Health Service, het Britse gezondheidszorgstelsel. Op Change Day 2015 stuurde zij ons per video de boodschap dat ook wij het verschil kunnen maken. Ook vertelde Helen welke inspiratie zij haalt uit een van de personages uit The Lord of the Rings. Als er iemand bewijst in hoeveel levens je verschil kunt maken als je ideeën omzet in actie, dan is Helen het wel!

Bekijk hier de videoboodschap van Helen Bevan >>

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / HELEN BEVAN

HELEN BEVAN: “JE HOEFT NIET GROOT TE ZIJN OM EEN VERANDERING TE BEWERKSTELLIGEN”

17CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

MODERATOR PATRICK DAVIDSON: “DE VERHALEN DIE JE VANDAAG HOORT, DIE GAAN JE RAKEN. ZE GAAN JE INSPIREREN TOT ACTIE!”DEELNEMERS MAAKTEN EEN FOTO VAN ZICHZELF OM DE ENERGIE OP CHANGE DAY NIET TE VERGETEN: EEN ‘CHANGE YOURSELF-IE’! CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / PATRICK DAVIDSON - “CHANGE YOUR SELFIE”

“FOCUS OP POSITIEVE ENERGIE. FOCUS OP GEDRAG EN RESULTATEN. FOCUS OP CHANGE!”

“NU ZITTEN WE NOG, MAAR OH JONGENS, WAT GAAN WE VEEL BEWEGEN VANDAAG!”

DOEN IS DE BESTE MANIER VAN DENKEN.”

PETER LOKKERBOL, TEAMLEIDER HVO-QUERIDO: “AF EN TOE WILDE IK EEN FINANCIËLE UPDATE MET BETREKKING TOT HET MUZIEKPROJECT. MAAR DAT VOND IK VAN ONDERGESCHIKT BELANG.”

SANNE GOOSKENS OPRICHTER SCOUTERS: “VIA SCOUTERS KUNNEN MENSEN DIE MOEILIJK KUNNEN BEWEGEN HULPMIDDELEN OP MAAT ZOEKEN EN HUN ERVARINGEN MET ANDEREN DELEN.”

ANNABETH VAN STROE, VERPLEEGKUNDIGE ZAANS MC: “ER ZIT EEN PERSOON ACHTER HET ZIEKTEBEELD. LATEN WE DE PERSOON VAKER AANSPREKEN EN NIET ALLEEN HET ZIEKTEBEELD.”

SANNE GOOSKENS, OPRICHTER SCOUTERS: “MENSEN WILLEN NIET VERZORGD WORDEN, MAAR WILLEN ZELF DINGEN DOEN.”

18 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / CHANGES VAN ZORGVERNIEUWERS

CHANGES VAN ZORGVERNIEUWERS

Op Change Day vertelden drie dappere zorgprofessionals over hun grote en kleinere initiatieven die zij namen om de zorg een stukje beter te maken. Annabeth van Stroe, verpleegkundige bij het ZaansMC, merkte op dat collega’s vaak over een ziekte praten, als het eigenlijk over een patiënt gaat. Haar Change is dat zij patiënten nadrukkelijk bij naam noemt in gesprekken met collega’s, om ze niet tot ziekte te reduceren. Zij wil de persoon achter de ziekte zien. Maar hier hield ze het niet bij: door Change Day werd zij bewust dat ze meer kan doen. Annabeth zoekt nu naar verschillende wegen om aandacht te genereren voor haar initiatief in haar ziekenhuis. En ze was zelf een beetje verbaasd hoe enthousiast de reacties waren!

Of neem Peter Lokkebol, teammanager bij het Judith van Swethuis voor mensen met een psychiatrische beperking. Peter motiveert zijn werknemers om hun ideeën uit te werken. Zoals het idee van een collega om de muzikale talenten van bewoners naar boven te halen, in plaats van te focussen op hun beperking. Dit leidde tot een prachtige voorstelling, getoond in het Bellevue theater in Amsterdam, en heel veel blije mensen. Bekijk hier de trailer van het muziektraject van Peter Lokkebol >>

Sanne Gooskens inspireerde met haar verhaal over de oprichting van Scouters, een online platform dat (stijlvolle) hulpmiddelen biedt en eerlijke informatie erbij zoekt. Sanne: “Via Scouters kunnen mensen die moeilijk kunnen bewegen hulpmiddelen op maat zoeken en hun ervaringen met anderen delen.” Door haar frustratie om te zetten in doorzettingskracht, laat zij zien dat de zoektocht naar hulpmiddelen ook leuk kan zijn.

Wat Annabeth, Peter en Sanne laten zien, is dat als je een idee voor betere zorg omzet in een echte verandering, op welk gebied dan ook, je het verschil kunt maken voor meerdere mensen in jouw omgeving. Hoe klein of groot een Change ook is, ga er met enthousiasme tegenaan, zoek naar open deuren en ook jij kunt een verandering in gang zetten!

Meer weten over de acties van Annabeth en Sanne? Lees hun Change Stories op onze website!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / CHANGES VAN ZORGVERNIEUWERS

“THINK GLOBAL, ACT LOCAL,” IS EEN PRACHTIGE SLOGAN DIE WERELDWIJD MILJOENEN MENSEN ALS LIJFSPREUK HEBBEN.”

22

WENDY KOUWENHOVEN: ‘WE KUNNEN NIET ZONDER PLEZIER IN ONS WERK!’

“Grote vraagstukken vragen om kleine oplossingen.” In de praktijk willen we het liefst alles in één dag oplossen. Wendy Kouwenhoven liet tijdens Change Day zien dat je de wereld ook kunt verbeteren door kleine stapjes te zetten.

Op Change Day deelde Wendy inzichten over de kracht van werkplezier, maar vertelde ook over haar eigen ervaringen met een prestatie neerzetten die je nooit had verwacht: door haar eigen grenzen te verleggen liep zij bijvoorbeeld de New York Marathon!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / WENDY KOUWENHOVEN - WERKPLEZIER

WAT GEBEURT ER ALS JE MEER WERKPLEZIER ERVAART?

300% MEER INNOVATIE

50% MINDER VEILIGHEIDSINCIDENTEN

51% MINDER TURNOVER

66% MINDER ZIEKTEVERZUIM

125% MINDER BURNOUTS!

43% MEER PRODUCTIVITEIT

23

“DOOR EEN HOGER DOEL KLEIN TE MAKEN MAAK JE HET INZICHTELIJK EN IS HET TE REALISEREN.”

“RICHT JE TIJDENS JE WERK OP DE POSITIEVE DINGEN EN JE PRODUCTIVITEIT ZAL VIJF KEER HOGER WORDEN.”

“WAT ZIJN DE WAARDEN IN JOUW LEVEN? ALLE GROTE LEIDERS WETEN HUN WAARDEN EN HANDELEN ERNA.”

Wendy is algemeen directeur van Delivering Happiness in Nederland.Het bedrijf komt voort uit Zappos dat wereldwijd bekend staat om zijn ‘happy’ bedrijfscultuur. Delivering Happiness gebruikt ervaringen en inzichten uit de positiviteitspsychologie om organisaties te begeleiden naar hun eigen unieke en duurzame werkcultuur.

WENDY STELT ONS, MET HAAR ENTHOUSIASME EN VERMOGEN OM GROOTS TE DURVEN DENKEN, DE VRAAG: ‘WAT KUN JIJ IN JE WERK VERANDEREN OM JE EIGEN WERKPLEZIER TE VERHOGEN?’ CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / WENDY KOUWENHOVEN - WERKPLEZIER

WENDY KOUWENHOVEN: “EEN HOGER DOEL DAAGT JE UIT EN VERANDERT JE HOUDING TEN OPZICHTE VAN JEZELF EN HET LEVEN.”

26 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / SALMAAN SANA - COMPASSION FOR CARE

SALMAAN SANA: “ZET JE FRUSTRATIE OM IN VERANDERKRACHT!”

Salmaan Sana, initiatiefnemer van Compassion for Care, is de rust zelve. Maar woede is volgens hem een prima motor om iets in beweging te zetten, mits je het goed gebruikt. Zet jouw frustratie over iets om in positieve energie en doorzettingsvermogen om het aan te pakken.

Ook deelde Salmaan zijn ervaring met bewust worden van zijn passie voor de zorg en voor mensen, hoe hij deze passie probeert vast te houden en inzet in zijn dagelijks leven. Dit heeft een positieve invloed op hemzelf, maar ook zijn omgeving.

Bekijk hier Salmaan zijn TEDx Talk over hoe compassie hem motiveert de gezondheidszorg te verbeteren >>

27

2 WAAROM WERK IK ER TEGENWOORDIG?

3 HOE KAN IK DEZE PASSIE MEER LATEN ZIEN?

4 WELKE IMPACT KAN IK HEBBEN?

“VRAAG JEZELF WAT JE NODIGT HEBT OM VOLDOENING UIT JE WERK TE HALEN EN DEEL DIT MET JE COLLEGA’S.”

“WANNEER JE MENSEN BEWUSTMAAKT WAAROM ZE IN DE GEZONDHEIDSZORG ZIJN GAAN WERKEN, DAN KOMEN ZE WEER BIJ HUN PASSIE UIT. EN ONBEWUST INSPIREREN ZE HIER HUN COLLEGA’S MEE.”

Beantwoord de vragen van Salmaan en kom erachter waar jij impact kunt bereiken!

1 WAAROM BEN IK IN DE ZORG BEGONNEN?

28 29CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIECHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

SAMEN OP ZOEK NAAR DE BRON VAN DE ZORG. HOE MAKEN WE ONZE PASSIE (WEER) LEIDEND IN ONS DAGELIJKS HANDELEN? VOOR DEZE SPEURTOCHT WAS VOLGENS ONS GEEN BETERE GIDS DENKBAAR DAN INITIATIOR VAN COMPASSION FOR CARE: SALMAAN SANA. CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / SALMAAN SANA

“BEGIN ONGELOFELIJK KLEIN! DAAR BEGINT JOUW CHANGE, MET EEN EERSTE KLEINE STAP.”

30

WAT IS JOUW CHANGE? Stilzitten was geen optie toen geneeskundestudenten Pinar Aktas en Rosemarijne Beumer het podium betraden voor hun workshop “Wat is jouw Change?”

Iedere zorgprofessional in de zaal maakte onder hun begeleiding plannen om iets te betekenen voor de persoon die hem of haar raakt. Goede intenties borrelden op en concrete acties werden geformuleerd om de dag na Change Day 2015 mee te beginnen.

Met al onze samen acties maken wij een groot verschil in de zorg!

HOE WORDT JE LEIDER VAN EEN SITUATIE? TOP TIPS VAN PINAR EN ROSEMARIJNE!

Geïnspireerd om ook een Change te beginnen?Print het formulier op de volgende pagina’s, vul het in en kom erachter voor wie jij iets kunt veranderen. Start vandaag nog met jouw actie voor goede zorg!

CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / WAT IS JOUW CHANGE? 31CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / TIPS VOOR CHANGE

KEN JEZELF! WAAR KOMT JOUW PASSIE VOOR DE ZORG VANDAAN? WAAR BEN JE GOED IN? GEBRUIK DIT IN JOUW ACTIE VOOR DE ZORG!

1

PRAAT EROVER! VERTEL EEN COLLEGA OVER JOUW IDEE OM IETS AAN TE PAKKEN. JE BENT VAST NIET DE ENIGE DIE ZIET DAT IETS BETER KAN. DAARBIJ: SAMEN BEREIKEN WE VEEL MEER!

2

GUN JEZELF DE TIJD! HET KAN ZIJN DAT JE OBSTAKELS TEGENKOMT OM TE OVERWINNEN. MAAR JE ZULT ZIEN DAT DOORZETTEN LOONT!

3

BEGIN VANDAAG!DURF CREATIEF TE ZIJN EN VANDAAG DE EERSTE (KLEINE) STAP TE ZETTEN. DENKEN IS BELANGRIJK, MAAR PAS ALS JE JOUW IDEE LAAT ZIEN KUN JE VERSCHIL MAKEN!

4

32 33CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIECHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

“IK WIL MENSEN STIMULEREN OP DE POSITIEVE DINGEN TE LETTEN.”

“ENERGIE IS DE BESTE VOORSPELLER VAN GEDRAG EN PRESTATIES.”

“BEWUST WORDEN DAT NIET ALLEEN HET EINDMIDDEL BELANGRIJK IS, MAAR OOK DE ROUTE DAARHEEN” - EDMAR

“ALS VERPLEEGKUNDIGE ADVIESRAAD @UMCUTRECHT ALS ‘EEN MUG IN DE KAMER’ BLIJVEN ZOEMEN OM ANDEREN WAKKER TE HOUDEN!” - VAR, UMC UTRECHT

CHANGES VOOR GOEDE ZORG “DE EERSTE MINUUT NIET NAAR DE COMPUTER KIJKEN, MAAR NAAR DE PATIËNT DIE VOOR JE ZIT!”- PINAR AKTAS EN ROSEMARIJNE BEUMER, TRAINL

“DE POSITIEVE ENERGIE DIE WIJ VANDAAG ERVAREN OVERBRENGEN OP ONS TEAM!”

38 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / GETUPGETBETTER - PATRICK, BHANU, JOKE

GETUPGETBETTER - GA DE STRIJD AAN VOOR GOEDE ZORG!

Met GetUpGetBetter dagen ziekenhuizen andere zorginstellingen uit om een een friendly competition aan te gaan op een gebied waar zij bezig zijn verbetering te realiseren.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de acties op een zo transparant mogelijke manier. Niet alleen de resultaten worden bekeken, ook participatie, communicatie en menselijke waardigheid worden gescoord. Wat er te winnen valt? Eeuwige roem en aandacht voor een kwestie die jij belangrijk vindt!

Het startschot van de eerste competitie van GetUpGetBetter werd gegeven op Change Day 2015. Joke Vermeeren van het ErasmusMC daagde andere ziekenhuizen uit de competitie aan te gaan met haar programma ‘Handen uit de Mouwen’, dat streeft naar een verbetering van handhygiëne.

Deelnemers in de eerste competitie zijn de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Groningen. En op Change Day kwamen er nog meer competitors bij! Al deze instellingen hebben projecten lopen op het gebied van handhygiëne en zullen laten zien waarom hun interventie het beste is.

De tweede competitie is gericht op het terugdringen en voorkomen van ziekenhuisinfecties. Bahnu Sinha liet op Change Day zien hoe UMC Groningen met het Antimicrobial Stewardship Programma tracht de veiligheid van zorg te verbeteren, kosteneffectiviteit te verhogen en resistentievorming tegen te gaan. Is het UMCG gewoon kampioen of durft een ander ziekenhuis de competitie aan? Aanmelden kan op www.getupgetbetter.com!

Zoals Patrick Kools, initiatiefnemer van GetUpGetBetter, zei tijdens Change Day: “Wij laten ons inspireren door het principe van de Olympische Spelen, dit is namelijk een viering van de wil om beter te worden!”

BAHNU SINHA, PROFESSOR UMC GRONINGEN: “WIJ ZIJN NIET DE ANTIBIOTICA POLITIE, MAAR ONS TEAM ZIJN EEN ADVIESORGANISATIE.DOOR EEN VERBETERDE DIAGNOSTIEK OPTIMALISEREN EN REDUCEREN WE HET GEBRUIK VAN ANTI-BACTERIËLE MIDDELEN”

PATRICK KOOLS, INITIATIEFNEMER GETUPGETBETTER: “DE OLYMPISCHE SPELEN IS EEN VIERING VAN DE WIL OM BETER TE WORDEN.”

JOKE VERMEEREN, MANAGER ‘HANDEN UIT DE MOUWEN’, ERASMUS MC: “WIE PAKT DE HANDSCHOEN OP OM SAMEN MET ONS KAMPIOEN TE WORDEN?”

JOKE VERMEEREN, MANAGER ‘HANDEN UIT DE MOUWEN’, ERASMUS MC: “DOOR VAKER HANDEN TE WASSEN KUNNEN WE PREVENTIEF INFECTIES VOORKOMEN.”

WIE DOET ER IN JOUW INSTELLING MEE AAN EEN GETUPGETBETTER-COMPETITIE? JE HERKENT ZE AAN DE BLAUWE GYMPEN! CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / GETUPGETBETTER - PATRICK, BHANU, JOKE

“DOOR VERANDERINGEN IN JE LEVEN, VERANDER JE ZELF OOK.”

42 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / HANS KAZAN - DURF TE DROMEN!42

HANS KAZAN - DURF TE DROMEN!

Magiër Hans Kazan vertelde openhartig over zijn ervaring met veranderingen die hem moeite hebben gekost, maar die hem bovenal sterker hebben gemaakt. Hij motiveert om dromen na te jagen en te realiseren, zoals hij deed door zijn goochelaarshobby om te zetten in een internationale carriere.

Zoals Hans Kazan deelde: “Ik ben zo blij dat ik niet naar mensen heb geluisterd die mijn plannen maar niks vonden en mijn eigen pad heb gevolgd. Anders stond ik hier nu niet!”

Natuurlijk vermaakte Hans Kazan ons ook met onbegrijpelijke goocheltrucs onder het motto: “Dromen zijn geen bedrog!”

43

“VAN IEDERE TEGENSLAG HEB IK GELEERD DAT JE MENSEN MOET BLIJVEN VERTROUWEN, MAAR IEDEREEN HEEFT EEN DUIVELTJE WAAR JE WAAKZAAM VOOR MOET ZIJN.”

44 45CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / VERSPREID JOUW ACTIE

MEER DOEN MET CHANGE DAY? DAT KAN!

DEEL JOUW CHANGE ONLINE

Deel hier jouw actie en inspireer collega’s ook in actie te komen.

VERSPREID POSTERS EN FLYERSBreng Change Day onder de aandacht van collega’s door met ze te praten en posters en flyers te verspreiden. Leuke posters en flyers vind je in het Toolkit of kunnen we naar je opsturen.

CHANGE DAY WORKSHOPChange Day geeft workshops in zorginstellingen door heel Nederland. In de workshops zoeken we samen naar manieren om meer positiviteit op de werkvloer te creëren, door samen iets aan te pakken wat we al een tijdje willen veranderen. Zo ontstaat een golf van verbetering, die ook nog plezier oplevert!

ORGANISEER CHANGE DAYJe kunt ook zelf een Change Day organiseren! Dit kan zo groot of klein als je zelf wilt, op elke dag dat het uitkomt. Meer info vind je hier: Change Day in jouw organisatie.

WORD AMBASSADEUR!Iedereen die in actie wil komen kan ambassadeur worden. Met een berg enthousiasme en de wil meer positivieit in jouw netwerk te brengen, realiseren we samen een beweging van Change in de zorg. Samen voor beter!

MAIL ONS!Wil je Change Day naar jouw omgeving halen of ambassadeur worden? Mail ons gerust op [email protected] voor meer info!

NIEUWE DEELNEMERS MELDEN ZICH VOOR DE EERSTE GETUPGETBETTER-COMPETITIE. VEEL SUCCES! CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / GETUPGETBETTER

GETUPGETBETTER

NICOLE, CÉCILE EN NICOOPENBARE BIBLIOTHEEK AMSTERDAM

BOOMVANMOURIK

PATRICK DAVIDSON BETTERDAY

LIZ DAUTZENBERG EN LYSANDER WIERINGTRAILER JUDITH VAN SWETHUIS

PINAR AKTAS ENROSEMARIJNE BEUNERTRAINL

NICOLE, LEONORA EN MERIJN DE JONGE SPECIALIST

HELEN BEVANCHANGE DAY UK

SALMAAN SANACOMPASSION FOR CARE

MARIT OUWERKERKCHANGE DAY NL,ZORGINSTITUUT

AANPAK VERSPILLING IN DE ZORG

ALLE DEELNEMERS VAN CHANGE DAY 2015!

VISUELE NOTULEN - MAGAZINEDESIGN, FOTOGRAFIE EN TEKST48 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / COLOFON

ANNABETH VAN STROE ZAANSMC

WENDYKOUWENHOVEN DELIVERING HAPPINESS

PETER LOKKERBOL EN ERIC HOLTHVO-QUERIDO

SANNE GOOSKENS EN ERICA BOUMASCOUTERS

EVELYN SLINGER, INGIE ROMBOUTS EN EDMAR WEITENBERGZORGINSTITUUTNEDERLAND

VEEL DANK AAN ALLE PERSONEN DIE CHANGE DAY 2015 TOT EEN SUCCES MAAKTEN!

50 CHANGE DAY / 12 NOVEMBER 2015 / INTRODUCTIE

DEEL JOUW ACTIE VOOR GOEDE ZORG OP

WWW.CHANGEDAYNEDERLAND.NL

MOTIVEER COLLEGA’S OOK IN ACTIE TE KOMEN.

SAMEN VOOR BETER!