ccBe Brochure 2010-2011

92
cultuurcentrum Berchem seizoen 2010-2011

description

Seizoensbrochure met overzicht van voorstellingen en activiteiten van cultuurcentrum Berchem tijdens theaterseizoen 2010-2011

Transcript of ccBe Brochure 2010-2011

Page 1: ccBe Brochure 2010-2011

cultuurcentrum Berchemseizoen 2010-2011

Page 2: ccBe Brochure 2010-2011

2

inhoudsTAFEL

Voorwoord ...................................................................................................... p. 3

Podium ........................................................................................................... p. 5

Familie ........................................................................................................... p. 51

2600 ............................................................................................................... p. 61

Overzicht ........................................................................................................ p. 75

Partners .......................................................................................................... p. 79

Praktisch ......................................................................................................... p. 83

Verantwoordelijke uitgever: Steven Van Goethem, Driekoningenstraat 126, 2600 BerchemCoverbeeld: Anthony Albers - Wettelijke depotnummer: D/2010/0306/129

Page 3: ccBe Brochure 2010-2011

3

woordVOORAF

Voor u ligt alweer een bundel boordevol projecten. Geordend volgens datum, genre vermeld, uur geprikt en keurig geprijsd. Achter elke titel schuilen dromen, hoop en verwachtingen van makers en organisatoren, reeds lang gekoesterde plannen of een plotse, geweldige inval. Ze wachten ongeduldig op u om ze mee waar te maken, live in huis of ergens op locatie.

Zo openen we het seizoen met de voorstelling 'Moscow' van theatergroep Berlin, pal voor het Centraal Station. Daar waar heel de wereld lijkt samen te komen - op het Astridplein - presen-teren we een voorstelling van een Antwerps collectief over Moskou. Enkele dagen later zijn we present op Berchem Bruist om er met veel goesting het Bal Populair te ondersteunen. Zo lijken we voortdurend op twee gedachten te hinken. Die van de grote wereld en die van de gezellige buurt. Sommigen noemen het een onmogelijke spreidstand, wij noemen het de gewoonste zaak van de wereld. Voeten in de aarde maar blik op oneindig.

Voor de families die de buurt bevolken, brengen we volgend seizoen iets nieuws: de familieda-gen. Van specifieke voorstellingen voor een specifieke leeftijd gaan we naar zondagnamiddagen voor het (jonge) gezin. In deze brochure vindt u voorlopig enkel de data en een voorstelling, aan het grotere plaatje wordt naarstig gewerkt.

De laatste voorstellingsdatum is 13 mei, dan stopt de reguliere programmatie want op 16 mei 2011 bestaat het cultuurcentrum 30 jaar. Dat vraagt om een groots feest, een festival, een pro-ject, een verhaal dat 30 dagen zal duren. U zal er niet naast kunnen kijken.

Eén ding nog en dan laat ik u gretig bladeren. De Antwerpse cultuurcentra hebben een ge-zamenlijk prijsbeleid uitgedokterd, vandaar de vereenvoudigde prijzen. En zo gelden voor u dezelfde kortingen in Hoboken, Berchem of Zandvliet.

Tot volgend seizoen, in Berchem.

Steven Van Goethem

Page 4: ccBe Brochure 2010-2011

4

Foto: Ysabel Jongeneelen

Page 5: ccBe Brochure 2010-2011

5

© Maaike Buys

PODIUM

Page 6: ccBe Brochure 2010-2011

6

theaterdinsdag 7 tot donderdag 9 september 2010 | 19.30 en 21.30 uur

MOSCOWBerlinvvk: 12 euro / kassa: 14 euroOp locatie: Astridplein, 2018 Antwerpen

Moskou, waar alle wegen nog steeds naar het Kremlin leiden. Waar per vierkante kilometer meer miljardairs wonen dan waar ook ter we-reld. Waar de burgemeester de gayparade in el-kaar laat rammen. Waar alles wat je aanraakt, geschiedenis is. Waar alle clichés bevestigd en ontkend worden. Waar je wodka niet per glas maar in grammen bestelt. Moskou, een circus?

De Antwerpse cultuurcentra openen hun the-aterseizoen met de voorstelling ‘Moscow’ van het Antwerpse collectief Berlin. Dit ondertussen wereldvermaard gezelschap reist al enkele jaren naar alle uithoeken van de wereld om stadspor-tretten te maken. Alle voorstellingen van Berlin situeren zich op de grens tussen theater, instal-latiekunst en journalistiek onderzoek. Straffe kost, en zo ook deze ‘Moscow’.

Kom meegenieten van dit filmportret voor zes bewegende schermen, één strijkkwartet en één pianist in een speciaal voor deze voorstelling ontworpen tent.

van en met: Bart Baele, Caroline Rochlitz, Yves Degryse, Benjamin Boutreur, Yuki Hori, Wim Lauwaert, Sterre De Raedt,

Natalie Glas, Katelijn Vankerckhoven, Joachim Saerens©

Ber

lin

Page 7: ccBe Brochure 2010-2011

7

matineewoensdag 15 september 2010 | 14.30 uur

WILFRIED VAN DEN BRANDE/DIRK BAERT Cole Porter

vvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

Day and night, why is it so,that this longing for you follows whereverI go?In the roaring traffic’s boom,in the silence of my lonely room,I think of you night and day. Cole Porter schreef meer dan veertig standards en songs die in het collectieve geheugen ge-grift staan. 'Night and Day', 'Everytime We Say Goodbye', 'I’ve Got You Under My Skin', 'Any-thing Goes', ...

Samen met Ernest Hemingway, F. Scott Fitzger-ald en Gerald Murhphy staat Porter bekend als dandy uit 'The Lost Generation' van de jaren ’20. Als notoir fuifbeest en globetrotter schreef Porter, tussen de party’s door, onderweg of op cruise, onvermoeibaar aan zijn songs.

Wilfried Van den Brande (zang) en Dirk Baert (piano) vertolken een selectie van de songs van Cole Porter.

in samenwerking met Walpurgis en de seniorenraad van het district Berchem

Page 8: ccBe Brochure 2010-2011

8

muziekzaterdag 18 september 2010 | 20.30 uur

JOHN TERRA EN PATRICK RIGUELLE Songs from the Brill Building Première vvk: 10 euro/ kassa: 12 euro/ 65+: 6 euro

Tijdens 'The Great Depression’ verhuurden de Brill Brothers hun kleermakersgebouw op Broadway noodgedwongen aan mu-ziekuitgevers. De plek ontwikkelde zich tot een muzikale smeltkroes die een reeks on-navolgbare wereldhits voortbracht.

Muzikale encyclopedie Riguelle nam sa-men met John Terra een duik in de rijke songtraditie van Brill Building-grootheden als Neil Diamond, Carol King, Burt Bacha-rach, Paul Simon en zelfs Phil Spector.

Van Riguelle is zeker sinds 'De Laatste Show' geweten dat hij van vele bijna ver-geten markten thuis is. Maar dat ook John Terra schatplichtig is aan dezelfde muzi-kale roots, is nieuw. Met veel liefde voor het vak blinken Riguelle en Terra songpa-reltjes op, en larderen ze alles met schone verhalen.

Met: Patrick Riguelle, John Terra, Dany Caen, Chris Peeters, Paul Poelmans, Wou-ter Berlaen, Stoy Stoffelen

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

© T

hom

as D

e B

ruyn

e

Page 9: ccBe Brochure 2010-2011

9

muziekzondag 19 september 2010 | 14.30 uur

PIQUE NIQUE CLASSIQUE #2Trhizoom

vvk/kassa: 3 euroOp locatie: Tuin RVT Sint Maria, Vredestraat 93

Stralende zon op zondagmiddag en zalig niets doen. Dat wil toch iedereen? We vonden een magische plek, een groene oase in de wijk vlakbij de Driekoningenstraat voor een Pique Nique Classique. Mals gras, een lekker drankje en muziek maken het plaatje compleet.

Peter Verdonck en Nele Geubels ontmoetten elkaar aan het Antwerpse conservatorium. In 2009 werd pianist Jeroen Malaise ingelijfd en daarmee was 'Trhizoom' geboren. Tijdens dit concert maak je kennis met het betoverende klankenpalet van de saxofoons (van sopranino tot bas) en de piano. Laat je meevoeren op het dromerig samensmelten van sounds en laat je overtuigen door de ritmische aspecten waar deze instrumenten voor gekend zijn.

Pssst……. vergeet je Pique Nique niet.

in samenwerking met het district Berchem en zorgbedrijf Nursinghome Sint Maria

© Ja

na

Arn

s

Page 10: ccBe Brochure 2010-2011

10

dansdonderdag 30 september 2010 | 20.30 uur

ANN VAN DEN BROEKOhmvvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Deze nieuwe voorstelling van Ann Van den Broek is een interpretatie van 'Mijn solo voor Marie (Vernietigd)' van Marc Vanrunxt. In 1997 maakte deze cultsolo een diepe indruk op de jonge Van den Broek. 'Ohm' focust op het idee van weerstand, ontdaan van alle bij-komende emoties.

'Ohm' is als een tunnel zonder eind. Deze geëngageerde en uiteindelijk vernietigende voorstelling wordt gedanst door Jan Martens, Cecilia Moisio en Judit Ruiz Onandi.

van en met: Marc Vanrunxt, Ann Van den Broek, Jan Mar-

tens, Cecilia Moisio, Judit Ruiz Onandi, Arne Van Dongen,

Niek Kortekaas, Bernie van Velzen

Marc Vanrunxt is een bijzonder eigenzinnig choreograaf. Al meer dan derteg jaar laat hij zijn sporen na in de performance- en danswereld. Hij is met name gekend om zijn opmerkelijke solo's, voor zichzelf en voor enkele sterke vrouwelijke performers. De oorspronkelijke solo, die Ann van den Broek nu meer dan 10 jaar later interpreteert, was oorspronkelijk gechoreo-grafeerd voor Marie De Corte. Vanrunxt is zonder meer een van de meest ervaren en vernieu-wende choreografen in Vlaanderen. Zijn werk kent internationale weerklank.

© M

aart

en V

ande

nAb

eele

Page 11: ccBe Brochure 2010-2011

11

theater/literatuurdinsdag 5 oktober 2010 | 20.30 uur

UNM & HET HUIS VAN BOURGONDIËDe Openbaring

vvk: 6 euro / kassa: 8 euroOp locatie: Bibliotheek De Poort, Willem Van Laarstraat 15

De nieuwe Al Gore is opgestaan. Hij heet Maar-ten Westra-Hoekzema. Naar eigen zeggen een simpele jonge man van bijna dertig met een gemiddeld intellect en overtuigd twijfelaar.

Maarten wil dat we met z'n allen tot inzicht komen. We leven namelijk in een zeer moei-lijke tijd. Vol grote problemen, zoals de econo-mische crisis, de opwarming van de aarde, de toenemende dreiging van het terrorisme, het voedseltekort, de energiecrisis,...

Volgens Maarten worden deze problemen al-leen nog maar erger. Daarover twijfelt hij niet. Wij maken onze prachtige, fantastisch uitge-balanceerde wereld vol met mogelijkheden kapot. Het einde nadert.

‘De Openbaring’ is een monoloog die geïnspireerd is op ‘De Openbaring van Johannes’. Het laatste boek van de Bijbel, dat het einde der tijden en de komst van ‘het beest’ aankondigt.

van en met: Maarten Westra-Hoekzema en Kyoko Scholiers

De Openbaring speelt ook bij onze collega's: vr 1/10 Bibliotheek Permeke (Belgische première)do 7/10 Bibliotheek Luchtbal vr 15/10 Bibliotheek Wilrijk za 16/10 Bibliotheek Merksem do 25/11 Bibliotheek Elsschot (Linkeroever)

Page 12: ccBe Brochure 2010-2011

12

humorzaterdag 9 oktober 2010 | 20.30 uur

THEATER ASJEMENU36! Premièrevvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Zet vijf zotte vrouwen samen die allemaal van theater, improvisatie en 'Smack The Pony' hou-den en die vooral gewoon graag spelen. Het resul-taat is '36'! Een gezonde mix van mooie, ontroe-rende maar ook humoris-tische scènes die op basis van improvisatie werden vastgelegd.

De spelers lieten zich voor deze nieuwe voorstelling van Asjemenu inspireren door de 36 dramatische verhaallijnen die in de 19de eeuw werden vastge-legd door de Franse schrij-ver Georges Polti.

Asjemenu bestaat sinds 1984 als theatergroep voor kinderen en tieners in Antwerpen. Regelma-tig brengen ze ook producties met volwassenen.

van en met: Georges Polti, Rebecca Nuyts, Frike Herthogs, Karlijne Moons, Anya Verheyen en Tania Cnaepkens

coproductie met cc Berchem

Page 13: ccBe Brochure 2010-2011

13

theatervrijdag 15 en zaterdag 16 oktober 2010 | 20.30 uur

SYLVIE HUYSMANBonnie-Attempts/Pas de Deux

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

In ‘Bonnie Attemps/Pas de Deux’ zien we Bonnie een onhaalbaar gevecht aangaan met haar ei-gen verlangen. Ze neemt verschillende gedaantes aan en kloont uiteindelijk zichzelf. De daarop volgende pogingen van de Bonnies om elkaar te overtreffen, nemen behoorlijk absurde propor-ties aan.

Het werk van theatermaakster Sylvie Huysman kenmerkt zich door sterke beelden en rare humor. Ze zoekt de ideale balans tussen het abstracte en het concrete. Tussen dans en theater, tussen video en performance. Voor deze voorstelling vroeg ze geestesgenoot Wanda Eyckerman om dit vervreemd universum mee uit te werken.

Deze twee talentvolle dames tonen een creatie met surrealistische filmpjes over de vele gezich-ten van identiteit. Een voorstelling over het spelen van een rol en jezelf anders voordoen dan je eigenlijk bent.

van en met: Sylvie Huysman, Wanda Eyckerman, Miriam Boolsen, Koen Vandenhoudt en Marjan Verschraegen

© M

arja

n V

ersc

hra

egen

Page 14: ccBe Brochure 2010-2011

14

literatuurdonderdag 21 oktober 2010 | 20.30 uur

MAANPRAATJES 2010Els Dottermans en Tom Pintens: Sprakeloosvvk: 6 euro / kassa: 8 euroOp locatie: Bibliotheek De Poort, Willem Van Laarstraat 15

Een keer per jaar, zo rond volle maan, toont de bibliotheek haar ware gezicht. Een grote warme huiskamer vol verhalen en poëzie. De plek waar het actuele nieuws, de geschiede-nis en de fantasie samenkomen. Kamer vol beelden, muziek en woorden.

En hier op deze plek leest Els Dottermans fragmenten uit ‘Sprakeloos’, het nieuwste boek van Tom Lanoye. In dit indringende boek maakt Lanoye na de beroerte van zijn moeder de balans op van zijn kleurrijke jeugd.

Dottermans wordt muzikaal ondersteund door Tom Pintens, voormalig lid van Zita Zwoon.

Samen zorgen ze voor een literaire avond ontdaan van elke franje: twee prachtige stemmen en een gitaar.

een organisatie van bibliotheek De Poort i.s.m. district

Berchem en cultuurcentrum Berchem.

Page 15: ccBe Brochure 2010-2011

15

humorwoensdag 27 en donderdag 28 oktober 2010 | 20.30 uur

WOUTER DEPREZJe Zal Alles Worden

vvk: 12 euro / kassa: 14 euro

Plots was je er. Vijftig centimeter. Drie kilo. Drie kilo potentieel. Ssjjt! We zijn er voor je. Jij bent de toekomst. We zullen de dingen voor je regelen. Je krijgt alle kansen. De wereld is hard. Trek je dat niet aan. Jij krijgt voorrang. Er worden nog kinderen geboren. Nu. En nu. Dat zijn de concurrenten. We zullen je een voorsprong geven. De juiste men-sen leren kennen. Er is weinig plaats. We zullen duwen met onze ellebogen. Jij kunt alles worden. Je mag alles worden. Je zal alles worden.

Wouter Deprez leeft al eventjes, en zou dat graag nog een tijdje zo houden. Daarna slaapt en eet hij ook dikwijls, op onregelmatige basis. Hij heeft ook hobby’s. Zijn werkterrein beslaat de vluchtige secto-ren van het theater, het cabaret en de comedy en de nog vluchtigere sectoren van radio en televisie.

Op karakterieel gebied is Wouter betrouwbaar, creatief en verrassend, en mist hij een zekere mensenkennis. Verder scoort hij hoog op de schaal van chaos en heeft hij soms ook een mening.

© Jo

nas

Lam

pen

s

Page 16: ccBe Brochure 2010-2011

16

muziekzaterdag 30 oktober 2010 | 21 uur

MUSIC @ DEN EGLANTIER Diablo Blvd. vvk: 6 euro / kassa: 8 euroOp locatie: Jeugdcentrum Den Eglantier, Zillebekelaan 6A

Alex Agnew is niet alleen de meest gevatte Vlaamse comedian van zijn generatie. Hij leidt ook Diablo Blvd., een stevige storm-troep hardrockende honden met een heel eenvoudige missie: je omver blazen met een sound die het midden houdt tussen rock, blues en metal.

Denk Danzig, denk The Cult,… maar denk ook niet te veel en laat je verrassen door hun power.

Graspop en Pukkelpop werden vorig jaar met overtuiging veroverd, nu Berchem nog. De Antwerpse highway to hell heet Diablo Blvd. en die genadeloze weg leidt naar de groenen-hoek, naar Jc Den Eglantier.

in samenwerking met JC Den Eglantier

Page 17: ccBe Brochure 2010-2011

17

muziekdonderdag 4 november 2010 | 20.30 uur

STAALPLAAT #1Paul Michiels

vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Al sinds zijn kinderjaren is Paul Michiels in de ban van de liedjes die hij op de radio hoort. Hij imiteert Elvis, Little Richard, Eddie Cochran en Jerry Lee Lewis op de piano van café ‘t Pleintje in Heist-op-den-Berg.

Met zijn eerste groepje Les Jeunes speelt hij covers van The Beatles, The Stones, The Animals, The Kinks en The Who. En halfweg de jaren 80 ontmoet hij een zekere Jan Leyers en vormt samen met hem Soulsister. Vele hits en tournees in binnen- en buitenland volgen, en ze komen bijzonder dicht bij een totale internationale door-braak.

Paul Michiels, een muzikale veelvraat met een rijk verleden: een betere kan-didaat om STAALPLAAT af te trappen konden we ons niet dromen.

STAALPLAAT is een project van cc Berchem in samenwerking met MOODIO.TV

STAALPLAAT Al twee seizoenen lang zit het beste van The Kinks en American III van Johnny Cash vast in de cd-speler van Cultuurcentrum Berchem. Waarom? Moeilijk te zeggen, maar we hébben iets met die platen. En net die vaststelling is meteen de aanlei-ding voor een nieuw muziekproject dat heel het seizoen loopt. Volgende edities krijgt u op donderdag 2 december, 3 februari en 3 maart voor de kiezen.

In STAALPLAAT praat Yurek Onzia met een Bekende Muzikale Belg over de 10 albums die hem of haar gevormd hebben. Samen vlooien ze uit waarom en hoe bepaalde platen het latere mu-zikale doen en laten van de artiest hebben bepaald. Als kers op de taart huldigt de artiest die muzikale helden met een miniconcert vol songs uit zijn of haar favoriete platen.

Yurek Onzia (°1967) is journalist/schrijver en werkte voor diverse binnenlandse en buitenlandse bladen en kranten. Hij schreef songs voor verschillende Belgische en Nederlandse artiesten maar is bovenal muziekfanaat tot in de toppen van zijn kleinste tenen.

© Z

eger

Gar

Page 18: ccBe Brochure 2010-2011

18

humorwoensdag 10 november | 20.30 uur

COMEDY @ DEN EGLANTIERMichael Van Peel & Jeroen Leenders – Mystery Guest – MC Sven Hardiesvvk: 6 euro / kassa: 8 euroOp locatie: Jeugdcentrum Den Eglantier, Zillebekelaan 6A

Terwijl Michael Van Peel doorheen heel Vlaanderen zijn eerste avondprogramma ‘CTRL+ALT+DEL’ uitprobeert als opening act voor Philippe Geubels, wint hij de juryprijs van Humorologie. Al wat hij daarvoor nodig had, was zuivere stand up, met hier en daar al eens een deuntje erbij, maar verder on-gefilterd, extra vierge en van eerste koude persing. Viva la Revolucion!

Jeroen Leenders is redelijk vers talent uit de metropool Berchem. Dynamiet en inspiratie. Met een ontoereikend brein dat vat tracht te krijgen op die bigger picture die verscholen ligt achter de dingen. Jeroen won een gou-den kabouter, bijna een comedy casino cup, en dan ook nog iets kleins: Het Leids Caba-retfestival.

MC van dienst wordt Sven Hardies. Get Up, Stand Upper, finalist in diverse wedstrijden, en randje gedragsgestoord. Maar de avond is nog niet helemaal rond, want er staat nog een mystery guest in de coulissen! Kom hier gij!

in samenwerking met JC Den Eglantier

Page 19: ccBe Brochure 2010-2011

19

muziekzaterdag 13 november 2010 | 23 uur

INTERNATIONALSBerchem on Tour

Gratis

Op 12 en 13 november organiseren het district en cultuurcentrum Berchem een nieuwe editie van Berchem on Tour. Die twee avonden kan je tussen 20 en 23 uur gaan kijken naar potige live-muziek in een tiental cafés in de verschillende wijken van Berchem. Het cultuurcentrum sluit af in haar foyer met de Internationals, een groep die minstens zo hard uit de hoek komt als The Kids (vorig jaar), maar dan wel met knetterende trompetten en moddervette skagrooves.

Op een kleine tien jaar tijd maakten de Internationals u (god) en ik (klein pierke) blij met drie bij-zonder fijne albums en speelden ze behoorlijk wat grote podia plat. Jawel, Marktrock, Dranou-ter, Couleur Café, Reggae Geel, de Antilliaanse Feesten en Pukkelpop werden moeiteloos ge-enterd met vrolijke ska, jazz, soul en allerhande exotica. Twee jaar geleden stopte de Internationals-trein onverwachts voor een lange vakantie. En nu zijn ze helemaal terug.

met: Lieven Declercq, Denis Dellaert, Thomas De Prins, Kristiaan Bosschaerts, Roel Jacobs, Hans Schroeven, Junior

Mthombeni, Luc Van Tilborgh, Dirk Timmermans

in samenwerking met het district Berchem

Page 20: ccBe Brochure 2010-2011

20

matineedinsdag 16 november 2010 | 14.30 uur

JANINE BISCHOPS EN SAARTJE VANDENDRIESSCHEDen Oorlogvvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

Janine Bischops en Saartje Vandendriessche bouwen in 'Den Oorlog' een feestje waar je goesting van krijgt. Beide actrices praten vrij-uit over seks, goesting, lust, verlangen en ge-weld. En het is om te lachen, want gebaseerd op de oudste komedie ter wereld: ‘Lysistrata’. En laat het duidelijk zijn: zelfs in 411 voor Christus wisten vrouwen al wat ze nodig had-den om te overleven: gevoel voor humor.

‘Den Oorlog’ is een pittige herwerking van de tekst van Aristophanes door Peter Perceval. Hierin houden de Griekse vrouwen een seks-staking om de mannen tot een vredesakkoord te dwingen voor de aanslepende oorlogen. De vrouwen van Griekenland zullen hun be-nen niet spreiden zolang de mannen hen niet van de oorlog bevrijden!

Janine Bischops en Saartje Vandendriessche vertellen met veel plezier de geschiedenis van deze Griekse vrouwen en geven tegelijk commentaar over hoe het er vandaag aan toe gaat tussen mannen en vrouwen. Niet voor te gevoelige kijkers!

van en met: Peter Perceval, Janine Bischops, Saartje Vandendriessche

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

© F

ilip

Nau

dts

Page 21: ccBe Brochure 2010-2011

21woord - muziek -stand-up - comedy - video

Het vierde seizoen van ‘Nuff Said wordt plechtig ingeluid.

Verwacht geen grote veranderingen, maar wel nog diepere

zielenroerselen van getormenteerde schrijvers, scherpere

humor van geschifte comedians, rakere beelden van het

Moussem videoatelier en aanstormende jonge cineasten,

nog opzwependere muziek van onze huisband Brazzaville,

dit alles aan elkaar gebreid door de enige ware MissStress

Ikram.

Volgende data in 2010: 01/10, 05/11, 03/12

en in 2011 04/02, 04/03, 08/04, 06/05, 10/06

© M

ous

Lam

raba

t

'nuff said

Page 22: ccBe Brochure 2010-2011

moussem22

theaterdinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 november | 20.30 uur

UNION SUSPECTEBack To SchoolOp locatie in Berchem | vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Het onderwijs neemt binnen de Westerse samenleving meer en meer een plek in waar religie, poli-tiek en wetenschap met elkaar in conflict komen. Als we het creatio-nisme via de wetenschap proberen te verklaren, komen we onmid-dellijk in conflict met alle grote religies. Het onderwijs neemt hier een zeer ambivalente positie in. Om daar een helderder zicht op te krijgen palmt Union Suspecte let-terlijk een middelbare school in.

Het publiek wordt gevraagd zich aan te melden aan de schoolpoort, waar het wacht op het eerste bel-signaal. Daarna worden de mensen in drie groepen verdeeld en naar de klas gebracht waar ze elk op hun beurt worden geconfron-teerd met drie extremistische godsdienstleerkrachten die hun wereldbeeld verdedigen via het Jodendom, het Katholicisme en de Islam.

Het is aan het publiek om uit te maken wat hier waarheid of leugen is. Na elk lesuur gaat de bel. Er is ook speeltijd met melk en koekjes en enkele obligate LO-oefeningen.

Een avond terug op de schoolbanken om te leren hoe politiek en godsdienst soms een samen-werkingsverband aangaan om ons uit elkaar drijven.

van en met: Ruud Gielens, Chris Van Camp, Joost Vandecasteele, Nabil Ben Yadir, Haider Al Timimi, Zouzou Ben Chikha,

Mourade Zeguendi

in samenwerking met cc Genk

Page 23: ccBe Brochure 2010-2011

festival23

theatervrijdag 19 en zaterdag 20 november 2010 | 20.30 uur

MARTHA!TENTATIEFPremière BANG

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Een toneelstuk in de branding van onze tijd.

Ik ben van Borgerhout. Ik ben ge-boren in 1974. En naar mijn gevoel hebben hier altijd al Marokkanen gewoond. Voor mijn tantes en nonkels is dat niet zo. Zij hebben hun buurt zien veranderen. Van Borgerhout naar Borgerokko. Van wijken waar ge de naam van uwen bakker kende en waar iedereen na de mis in het parochiecentrum zat, naar buurten waar ge nu amper uwen buurman kent. En daarom zijn mijn nonkels en tantes gaan lopen. Die wonen nu allemaal in Wommelwijnegem.

Ik woon nog altijd in Borgerhout. In een straat waar heel veel Marokkanen wonen. En wij zeggen elkaar vriendelijk goeiendag. Maar lang geleden, toen ik acht jaar was, hebben twee Marokkanen een ei in mijn gezicht gesmeten. En later hebben twee anderen mijn geld en bank-kaart afgepakt. En daarom, als ik het pleintje bij ons op den hoek passeer, ben ik soms bang. Bang van Marokkanen.

'Bang' is Revue #4 in de nu al legendarische toneelreeks ‘Revue van het Ontembare Leven’, waarin het MartHa!tentatief op zoek gaat naar de moderne verhalen in de stad aan het begin van de 21ste eeuw. Voor dit stuk dwaalt Johan Petit rond in de straten van Borgerhout en on-dervraagt hij de Marokkanen die hij daar tegenkomt.

van en met: Johan Petit en het gehele en voltallige MartHa!tentatief

coproductie ven de Antwerpse cultuurcentra en Moussem, i.s.m. Rataplan en Atlas, met de steun van het Impulsfonds

voor het Migrantenbeleid

BANG speelt ook nog bij onze collega's:vr 26/11 Het Oude Badhuis vr 3/12 cc de Scheldevr 10/12 cc Luchtbal za 11/12 coStado 16/12 Permeke do 13/01 cc Ekerenza 15/01 cc Deurne do 20/01 Casa Louisavr 21/01 Nova za 22/01 cc De Kern

© T

om C

lem

ent

Page 24: ccBe Brochure 2010-2011

moussem24

theatervrijdag 19 en zaterdag 20 november 2010 | 19 uur

CLUB VERZET Première vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Hoe belangrijk is verzet in een samen-leving? Wie zijn vandaag de verzetshel-den? 50 cent? Ché Guevara? Osama Bin Laden? Is geweldloos verzet steeds de beste oplossing of is geweld in sommige situaties gelegitimeerd of zelfs noodza-kelijk? We proeven schreeuwerige woorden, we gebruiken ons lichaam als bron van verzet, we ontdekken nieuwe perspec-tieven, we prediken grootse revoluties en ondernemen piepkleine acties.

Sinds februari 2010 werkt een groep jongeren in verschillende fases rond het thema verzet. Verzet in al zijn vormen en facetten: hoe verzetten we ons tegen bestaande maatschappelijke en cultu-rele normen?

De voorstelling is een schreeuw van macht en onmacht, een gezamenlijke schreeuw van jongeren van verschillen-de leeftijden en van diverse afkomst.

Verzet, hier en nu! Bovendien in première op het Moussem Festival!

Het project wordt geleid door regisseur Simon De Vos en begeleid door Mostafa Benkerroum (’t Arsenaal), Arbi El Ayachi (Hakims of Comedy) en Abbie Boutkabout (De Fatima’s), drie leden van de Moussem Club.

coproductie van Sermoen, cultuurcentrum Berchem en Nomadisch Kunstencentrum Moussem

met de steun van Stad Antwerpen, District Berchem en Jeugdcentrum Den Eglantier

Page 25: ccBe Brochure 2010-2011

25

theatervrijdag 26 en zaterdag 27 november 2010 | 20.30 uur

COMPAGNIE LODEWIJK/LOUISAgatha

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Een man en een vrouw op de avond voor hun definitieve afscheid. Ze ontmoeten elkaar nog één keer in villa Agatha. Leeg, met kale muren en een raam waardoor een flauwe winterzon naar binnen valt vlakbij een verlaten strand. Eén ervaring kleeft aan hen, ze overstijgt alles, maar heeft ook alles onherroepelijk veranderd. Het gevolg van een verlangen dat nooit heeft mogen zijn.

Compagnie Lodewijk/Louis maakt eigenzinnig theater dat een beetje bizar, een beetje vreemd is. Maar hun absurde realiteit is altijd verrassend humoristisch. Deze keer gebruiken Lotte Heij-tenis en Yves De Pauw ‘Agatha’ van Margueritte Duras, het enfant terrible uit de Franse litera-tuur, om een verhaal te vertellen over onderdrukt verlangen, en over de moeite die elke mens ondervindt om dit onder woorden te brengen.

van en met: Margueritte Duras, Lotte Heijtenis, Yves De Pauw

Page 26: ccBe Brochure 2010-2011

26

dansdonderdag 9 december 2010 | 20.30 uur

THOMAS HAUERT / ZOOYou’ve Changedvvk: 10 euro / kassa: 12 euro

‘You’ve Changed’ is puur dansplezier… En ook meer dan dat. Over de voorstelling waart de herinnering aan de utopieën van de jaren zestig, en hoe die instorten onder de aanvallen van de nieuwe mens. De muziek is geschreven voor een driekoppige rockband en drie zangeressen. Zo creëert Thomas een overvloed aan op elkaar inspelende elementen.

“Het gezelschap ZOO van Thomas Hauert is een groep van individuen die verantwoordelijkheid opnemen, een gemeenschap van mensen die de meest intelligente, gevoelige, geestige, ver-rassende, moedige, virtuoze en politieke dansvorm beoefenen die ik in geen jaren heb gezien” (Katja Werner)

van en met: Thomas Hauert, Fabián Barba, Liz Kinoshita, Albert Quesada, Gabriel Schenker, Theodossia Stathi, Gabor

Varga, Samantha van Wissen, Dick van der Harst, Inez Carsauw, Lander Gyselinck, Jouni Isoherranen, Els Van Laethem,

Simone Vierlinger, Jan Van Gijsel, Peter Van Hoesen, OWN

© N

ASA

Page 27: ccBe Brochure 2010-2011

27

muziekvrijdag 17 december 2010 | 20.30 uur

PHILIP CATHERINECap Breton

vvk: 12 euro / kassa: 14 euro

Wij hebben zo een nieuwe voorliefde bij cc Ber-chem. Belgische jazzkleppers. Na Jef Neve en Freddy Sunder vorig seizoen, hebben we nu met Philip Catherine een volgende jazzkanjer te gast. Welcome to our jazzclub...

Philip Catherine legde zich toe op de jazz-gitaar na het horen van de speelse jazz van Brassens en Django Reinhardt. Niet zo veel jaren later kreeg hij de kans om met zijn idolen zelf het podium te delen in België. Philips naam was gemaakt en al gauw begeleidde hij als piepjonge muzikant ras-artiesten op hun tournee door Europa. Zo heeft onder andere het spelen met Chet Baker en Char-les Mingus een duidelijke stempel gedrukt op de breed groeiende sound van Philip Catherine.

In zijn veertigjarige carrière speelde Philip met de meest invloedrijke jazzmuzikanten en op de meest prestigieuze podia. En zoals dat gaat met muziekgrootheden, wordt Philip de laatste jaren overladen met muziekprijzen. Maar deze Doctor Honoris Causa aan het conservatorium van Ant-werpen blijft een man van de soberheid en liefde voor muziek. We like!

met: Philip Catherine, Nicola Andrioli, Philippe Aerts, Mimi Verderame

© Jo

s L.

Kn

aepe

n

Page 28: ccBe Brochure 2010-2011

28

theaterzaterdag 18 december 2010 | 20.30 uur

KVS & DE VERENIGING VAN DE ENTHOUSIASTEN VOOR HET REËLE EN HET UNIVERSELE Van Plato tot Natovvk: 10 euro / kassa: 12 euro

In een curieuze passage uit het tweede boek van ‘De Republiek’ ontzegt Plato alle artiesten het recht om in zijn ideale staat te wonen. Schilders, beeldhouwers, dichters, acteurs... worden onder geen beding getolereerd. De enige kunsten die misschien nog van nut kunnen zijn voor de gezagsheb-bers van de Republiek zijn de dans en de muziek, maar dan ook alleen maar binnen de streng afgebaken-de lijnen van militaire marsen, re-ligieuze ceremonieën of nationale volksfeesten.

Waarom riep Plato die excommunicatie af? Wat beweegt leiders tot het willen temmen van kunst? Het is belangrijk om die redenen te kennen, om de tot op vandaag moeilijke relatie tus-sen kunstenaars en de politieke maatschappij te begrijpen en te plaatsen.

In de voorstelling ‘Van Plato tot Nato’ nemen de artiesten het heft in handen om zich te wreken op Plato en gaan ze mee in het denken van Plato’s leerling Aristoteles die zich vierkant keerde tegen de aanvallen van zijn meester op het theater en de andere kunsten.

De KVS & De Vereniging van de Enthousiasten voor het Reële en het Universele vormen samen een indrukwekkende cast van acteurs waarvan een deel ook muzikant is. Theatermakers ‘hors categorie’ zijn het, die van doordacht toneel vuurwerk maken.

van en met: Willy Thomas, Mieke Verdin, Dirk Van Dijck, Ryszard Turbiasz, Johan Dehollander, Kristien De Proost, Wim

Willaert, Charlotte Van Der Meersch, Robbie Cleiren

© O

IC B

ejin

g 20

08

Page 29: ccBe Brochure 2010-2011

29

theaterdonderdag 20 januari 2011 | 20.30 uur

TRISTEROThe Search Project

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Elke mens vertaalt zijn wensen en verlangens - die soms moeilijk te verwoorden zijn - in een concrete zoektocht. Die zoektocht kan een leven lang duren (op zoek naar het geluk), of een voormiddag (op zoek naar het juiste paar schoenen). Tristero tracht in deze voorstelling, gebaseerd op gevonden zoeker-tjes, die gezamenlijke, universele zoektocht bloot te leggen.

Want zoekertjes vind je in alle we-relddelen, in alle talen en in ver-schillende vormen.

Ze omvatten uiteenlopende onderwerpen als vriendschap en seks, maar ook werk, hobby’s, vermiste dieren enzovoort. Uiteindelijk kan je een pagina zoekertjes beschouwen als een soort ‘vrije tribune’ waarin iedereen aan het woord komt die zijn leven wil veranderen.

van en met: Kristien De Proost, Youri Dirkx, Peter Vandenbempt, Myriam Van Imschoot,...

productie met de steun van Kaaitheater en STUK

© S

ven

Bei

rnae

rt

Page 30: ccBe Brochure 2010-2011

30

dansdonderdag 27 en vrijdag 28 januari 2011 | 20.30 uur

ANN VAN DEN BROEKQ61 Avant-premièrevvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Laten we de Dikke Van Dale als vergelijkingspunt nemen. Tegelijk archief en kerkhof van de taal, van woorden die pas weer tot leven komen als ze gebruikt worden in zin-nen en gesprekken. Ook Ann Van den Broek heeft zo haar persoonlijk archief, haar eigen kerkhof van bewegingsmo-mentjes die ze via voorstellingen (nieuw) leven inblaast.

Ze heeft dit persoonlijke archief de afgelopen tien jaar weten op te bouwen. Het zit in haar hoofd en wringt zich via notities en schetsen een baan naar haar choreogra-fisch werk, haar projecten en workshops.

Q61 zou de naam kunnen zijn van een chemisch product, een tram- of buslijn. Een letter verbinden aan een getal is een van de meest eenvoudige manieren om te labelen. Voor Ann is Q61 de plaats tussen Q60 en Q62. Een geogra-fische plek. Een plaats in het archief. Een specifieke plek in een kast, in een muur of op een kerkhof. Het is de plek waar een beweging bewaard wordt, verstild, gereduceerd tot zijn meest vergankelijke en gekoesterde vorm.

van en met: Ann Van den Broek, Dario Tortorelli, Andreas Kuck, Cecilia Moisio, Judit Ruiz Onandi, Jan Deboom, Jan

Martens, Niek Kortekaas, Bernie Van Velzen, Arne Van Dongen

coproductie met ccBerchem©

Maa

rten

Van

den

Abee

le

Page 31: ccBe Brochure 2010-2011

31

theaterdinsdag 1 februari 2011 | 20.30 uur

AREND PINOYTrio...

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Geïnspireerd door Martin Parr’s fo-toreeks ‘Boring Couples’ onderzoekt Arend Pinoy in ‘Trio…’ de absurditeit van de dagelijkse realiteit.

De banale beginsituatie gaat als volgt: een jongen is verliefd op een meisje en schenkt haar een hondje. Alledaags, niet? Maar al snel blijkt de realiteit waarin de personages zich bevinden, een rare logica te kennen.

In deze fysieke voorstelling over de dubbelzinnigheid van het leven, en misschien ook wel over de juiste keu-zes maken, word je uitgedaagd om je eigen referenties aan de kant te zet-ten, en je te laten onderdompelen in een onvoorspelbare en absurde wereld.

van en met: Arend Pinoy en Jung-Ae Kim

© V

irgi

nie

Sch

reye

n

Page 32: ccBe Brochure 2010-2011

32

humorzaterdag 5 februari 2011 | 20.30 uur

NIGEL WILLIAMS Geloof Mij! vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Moet ons leven op aarde per se zin hebben of kun-nen we gewoon genieten zonder schuldgevoel? Zijn we een onderdeel van één of ander goddelijk plan of zijn we een toevallig nevenproduct van kosmische botsingen en een big bang? Is er wel een God? Zo ja, dewelke? Dieu of Darwin? Evolu-tie of Evangelie? ‘Geloof Mij!’ is de vierde volavondshow van stand-up comedian Nigel Williams. Ditmaal is de sym-pathieke Belgische Brit terug met een hilarische voorstelling waarin hij de godsdienstwaanzin in het vizier neemt. Spiritualiteit, creationisme, in-telligent design, new age en vooral de de JCI’s (Jo-den, Christenen, Islamieten) worden uitgebeend en onder de microscoop van de humor gelegd.

Zonder individueel te willen schofferen, fileert Nigel Williams in deze voorstelling de drie we-reldgodsdiensten. Een zware voorstelling over de godsdienstwaanzin van vandaag? Dan ken je Nigel Williams nog niet.

Kom kijken en lachen, anders zal tegenspoed en ongeluk uw lot zijn. Geloof mij!

© E

uge

ne

Her

togh

e

Page 33: ccBe Brochure 2010-2011

33

matineedinsdag 8 februari 2011 | 14.30 uur

HUBERT DAMEN Als de Dood voor het Leven…

vvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

U kent hem als de commissaris die elke zon-dag in het rustieke Halle met tegenzin de ene na de andere moord oplost. In het echte le-ven is Hubert Damen geen slechte zanger. De kampioen onder de badkamerlijsters begint nu aan het echte werk.

Hubert Damen zingt, zegt, fluistert, schreeuwt teksten en liedjes over liefde, vriendschap en dood. Liederen die vragen om herontdekt te worden. Gedichten die vragen om muzikaal verteld te worden. Teksten van Bram Vermeu-len, Wannes Van de Velde, Ramses Shaffy,...

Teksten over het leven zoals het is: verschrik-kelijk mooi. Liefde en haat, vrienden en vij-anden, scherpe humor en gulle lach, jong en oud, dag en nacht, leven en dood en ook “weemoedigheid die ’s avonds komt wanneer men slapen gaat…”.

met: Hubert Damen, Carlo Willems, Herman Verspauwen, Ludo Mariën, Dagmar Feyen, Peter Verhaegen

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

© E

rwil

Alls

teen

Page 34: ccBe Brochure 2010-2011

34

theaterdonderdag 10 tot zaterdag 12 februari 2011 | 20 en 22 uur

BERLINTagfishvvk/kassa: 12 euro / reductie: 8 euro in samenwerking met Het Toneelhuis/Antwerpse Kleppers op locatie: wp Zimmer, Gasstraat 90, 2060 Antwerpen

Een vergadertafel. Zeven stoelen.Aan tafel schermen.Ze bespreken met elkaar de nieuwe bestemming van een voormalig industrieel gebied.

Een hotel, te bouwen in opdracht van een Sjeik.Onder of boven de grond.Prestige of economie.Lange of korte termijn.Vragen genoeg. Hoe diep gaat uw eigendom?Heeft u gevoel voor humor wanneer u alleen bent?

‘Tagfish’ vertelt het verhaal van een gebied dat na de industriële leegloop op zoek gaat naar nieuwe bestemmingen voor zijn braakliggende terreinen en leegstaand industrieel erfgoed. Eén persoon die alvast ideeën heeft voor de toekomst is Sjeik Hani Yamani. Voor de bouw van zijn nieuwe droom heeft hij zijn oog laten vallen op het Ruhrgebied en wel precies op het door Unesco beschermde Zollverein.

Berlin projecteert zes mensen aan een lange tafel. Mensen die elkaar in het echte leven nooit ontmoetten: de architect, de stadsplanner, de professor, de onderhandelaar, de journalist, de verwonderde. En ze wachten. Op de Sjeik. Wachten op de Sjeik en hopen dat hij komt.

Tagfish is een pokerterm en omschrijft een speler aan tafel die de regels uitstekend kent maar geen risico’s neemt en zijn spel niet aanpast, waardoor hij een makkelijke prooi is voor zijn tegenspelers.

van en met: Bart Baele, Yves Degryse, Geert De Vleesschauwer, Peter Van Laerhoven, Tom De With, Maarten Moesen,

Dimitry De Cock, Bas de Caluwé, Natalie Schrauwen, Linde Raedschelders, Kurt Lannoye, Kate Olsen, Manu Siebens,

Frank Lanssen, Kim Troubleyn, Hans-Jürgen Best, Kaspar Kraemer, Wolfgang Kintscher, Thomas Rempen, Rolf Heyer,

Christoph Finger, Kostas Mitsalis e.a

© B

erlin

Page 35: ccBe Brochure 2010-2011

35

dansdonderdag 17 februari 2011 | 20.30 uur

KOEN DE PRETER EN MARIA IBARRETXEWhile Things Can Change/We Are Not Julie Andrews

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Vorig seizoen zag je van Koen De Preter misschien bij ons het intieme ‘Sometimes It’s There’, of misschien ken je ‘We Dance to Forget’, dat in heel Europa toerde.

Dit is de tweede samenwerking tussen Koen De Preter en de Baskische Maria Ibarretxe, met wie hij nu de musical onder de loupe neemt.

‘While Things Can Change/We Are Not Julie Andrews’ wordt een intieme en musicalachtige dansvoorstelling waarbij gerefereerd wordt naar een heleboel bekende en minder bekende mu-sicals en dansfilms. Koen De Preter en Maria Ibarretxe zijn gefascineerd door de sfeer, humor en emotionaliteit die veel van deze films in zich dragen, en vertellen hun verhaal, stellen hun vragen. “Hoe komt het toch dat sommige dingen makkelijker zijn gezegd dan gedaan?”

van en met: Koen De Preter, Maria Ibarretxe, Annette van Zwoll, Lennert Dierick, Alaitz Arenzana, Karolien Derwael

Page 36: ccBe Brochure 2010-2011

36

theaterwoensdag 23 tot zaterdag 26 februari 2011 | 20.30 uur

KVSBezette Stad/Ville Occupéevvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Regisseur Ruud Gielens en schrijver/acteur Jeroen Perceval laten beatboxers, rappers en acteurs los op het werk van Paul Van Ostaijen. De titel ‘Bezette Stad/Ville Occupée’ verwijst naar de bekende dichtbundel van Van Ostaijen, waarin hij een beeld schetst van de bezetting van Antwer-pen tijdens WOI.

Gewapend met beatbox en rap – qua ritmiek en expressie aan Van Ostaijen gewaagd – creëert deze bonte ploeg een hedendaagse versie van dit gedicht, een onheilspellend pamflet dat twijfelt tussen nihilisme en hoop op een men-selijker toekomstbeeld. Verenigd in een verzetsbeweging trekken ze ten strijde te-gen de bezetting van hun stad, tegen het establishment, tegen de consumptie, tegen de tsunami van boodschap-pen, beelden, holle frases en nietszeggende oneliners. Zij willen hun stad terug. En ze beginnen from scratch.

"een bezwerende en opvallend oprechte voorstelling" (**** De Morgen)

van en met: Ruud Gielens, Jeroen Perceval, Pitcho Womba Konga, Ellen Schoenaerts, Kris Strybos (Scale), Matthijs De

Ridder, Joost Maaskant, Karim Kalonji, Serdi Alici, An Weckx

© D

anny

Will

ems

Page 37: ccBe Brochure 2010-2011

37

theaterwoensdag 2 maart 2011 | 20.30 uur

’T ARSENAALDrie Zusters

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Drie zussen verlangen met elke vezel van hun lichaam naar de stad, waar het echte leven is. Maar elk sprankeltje hoop op een ander, boeiender leven dooft uit. De laatste illusie verdwijnt.

'Drie Zusters' is een van de vijf grote stukken van Anton Tsjechov. Gevoelig en nuchter, met een sub-tiele vermenging van humor en tragiek, registreert Tsjechov de pijn van het bestaan. 'Drie Zusters' is een klassiek stuk, repertoiretheater waarin ’t Arse-naal zo graag en goed grossiert.

Opmerkelijk bij de samenstelling van de cast is dat Michael De Cock kiest voor Alice Toen, in de jaren 60 één van de stichters van 't Arsenaal, toen het nog het Mechels Miniatuur Theater heette. Zij was de eerste directrice van het gezelschap, Michael tot nu toe de laatste.

van en met: Michael De Cock, Mieke De Groote, Greet Verstraete, Veerle Dobbelaere, Alice Toen, Rik Verheye, Luc

Springuel, Tuur De Weert, Greg Timmermans e.a.

© S

tef D

epov

er

Page 38: ccBe Brochure 2010-2011

38

matineedinsdag 8 maart 2011 | 14.30 uur

ANN VAN DEN BROECKThe Musical Songbookvvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

Wat gebeurt er als je de vele lagen van musi-calsongs krabt? Wat gebeurt er als je naar de essentie gaat? Wat doe je als er geen decor meer is, geen fantastische kostuums, geen twaalfkoppig orkest en geen showballet? Dan hou je enkel muziek en tekst over. Geen con-text meer, maar ook geen afleiding. Welke nummers blijven overeind, welke overleven?

Dat is het vertrekpunt voor ‘The Musical Songbook’. Musicalster Ann Van den Broeck (niet onze gelijknamige huisparel) zocht een persoonlijk ‘songbook’ bij elkaar. Honderden nummers passeerden de revue. Velen waren geroepen, slechts een aantal uitverkoren. Sommige moést ze zingen, anderen werden haar vriendelijk opgedrongen door Stany Crets.

En Stany Crets? U leest het goed. Ann vroeg aan Stany om een andere blik te werpen op haar selectie. En zo werd ‘The Musical Song-book’ een collectie van zowel bekende, als totaal onbekende musicalnummers. Met een leidraad: de persoonlijke en zoetgevooisde touch van Ann.

van en met: Stany Crets en Ann Van den Broeck

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

Page 39: ccBe Brochure 2010-2011

39

dansdonderdag 10 maart 2011 | 20.30 uur

LES SLOVAKSJourney Home

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

In 'Journey Home' geven Les SlovaKs zich vol-ledig over aan alle mogelijke manieren om het publiek te raken, te verbazen en te verbinden met dans. Ze brengen een avontuurlijk ge-heel van korte taferelen. Een caleidoscopisch sprookje van gebroken levensmomenten vol emotie, verbeelding en geschiedenis.

Les SlovaKs is een hecht collectief van vijf vrien-den uit Slovakije. In een sfeer van trots, pas-sie en speelse competitie combineren ze hun Slovaakse invloeden met ervaring bij bekende choreografen als Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en zelfs Akram Khan. Net zoals de bijzondere aandacht voor het virtuoze en fysieke van de dans en hun liefde voor de poëzie van het leven, is muziek een vitaal on-derdeel in de voorstellingen van Les SlovaKs.

‘De Slovaakse traditionele dans is een inspira-tiebron. Niet om te reconstrueren, maar om na te gaan en toe te passen wat waardevol en verrijkend is voor ons. Dat willen we delen met de toeschouwers.’

van en met: Milan Herich, Anton Lachky, Milan Tomasik, Peter Jasko, Martin Kilvady, Simon Thierrée, Joris De Bolle,

Mat Voorter, Pepa Martinez

© S

andr

ine

Pen

da

Page 40: ccBe Brochure 2010-2011

40

theatervrijdag 25 maart 2011 | 20 uur

PIET ARFEUILLE/THEATER MALPERTUISDe Zaakvvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Op een morgen is een man gaan liggen. Het is niet duidelijk of het goed of slecht met hem gaat. Of hij slaapt of mediteert, verdrietig is of bevrijd. Het lijkt of hij een tussengebied betreedt waar verleden, heden en toekomst door elkaar lopen. Zijn adem wordt zachter. Steeds zachter.

In ‘De zaak’ regisseert Piet Arfeuille twee dan-sers en een jongen van zeven jaar. ‘De zaak’ is een beeldende voorstelling met poëtisch-filosofische teksten, losjes geïnspireerd op de bekende mythe van Orpheus en Euridyce.

Piet Arfeuille is het soort van maker die zijn theatertaal constant bevraagt en nooit de be-kende paden neemt. Een boeiende weg waar we vertrouwd mee zijn omdat simpelweg al zijn voorstellingen bij ons te zien waren. Ook nu weer kijken we uit naar deze volgende voorstelling die een nieuwe deur opent in de fascinerende carrière van Arfeuille.

van en met: Piet Arfeuille, twee dansers en een jongen

van zeven jaar © D

elph

ine

Chan

et

Page 41: ccBe Brochure 2010-2011

41

danszaterdag 26 maart 2011 | 20.30 uur

DAVIS FREEMANInvestment

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

“Goede avond, Investment heet u welkom! U kreeg net een biljet van de Nationale Loterij. Dit biljet is voor u en binnen enkele minuten kan u ontdekken of u de gelukkige winnaar bent van 100 000 euro! Maar wacht u alstublieft even met krassen! Eerst wil ik met u een paar opties over-lopen van wat u zoal met het gewonnen geld zou kunnen doen...”

“Dit is het Community Orphanage Center, een centrum voor weeskinderen in Kongo. Met 100.000 euro kan u de leefwereld van deze kinde-ren totaal veranderen...”of “Misschien zou u liever het geld willen gebruiken om nog meer geld te winnen. Dit zijn mogelijke aandelen waarin u zou kunnen investeren...”of“Misschien bent u geïnteresseerd in een heel an-dere optie en wilt u investeren in cultuur en bij-voorbeeld dans ondersteunen...”of“Theater...”of“Misschien wil u liever de laatste nieuwe Ferrari…”

‘Investment’ is een magisch stuk, dat je de kans geeft om stil te staan bij ernstige onderwerpen zoals liefdadigheid, consumptie, cultuur, politiek en milieu. Het geeft verschillende mogelijkhe-den zonder een hiërarchie te willen creëren in de keuzes die mensen moeten maken. Het is een dansstuk, een theaterstuk, en misschien zelfs reclame voor de loterij.

van en met: Davis Freeman, Jerry Killick, Fabien Prioville, Paul Lemp, Dina Bolshakova, Eva Freitag, Urte Reich, Sam

Vanoverschelde, Masdar corp., Jan Van Gijsel

© R

ando

m S

crea

m

Page 42: ccBe Brochure 2010-2011

42

danswoensdag 30 maart 2011 | 20.30 uur

ELEANOR BAUER(BIG GIRLS DO BIG THINGS)vvk: 10 euro / kassa: 12 euro / combi: 16 euroIn combinatie met de voorstelling van Mereyem Jazouli betaalt u slechts 16 euro!

'(BIG GIRLS DO BIG THINGS)' van de Ame-rikaanse danseres en choreografe Eleanor Bauer is een dansperformance over grandeur en kwetsbaarheid, hoogmoed en bescheiden-heid, over leven op grote voet terwijl less more is, maar more ook onmiskenbaar more is. Bauer nodigt je uit op een safari naar de dieptes van de bedrieglijk oppervlakkige we-reld van de performer. Zelfexpressie waarbij al het zelf overboord gekieperd wordt en expres-sie de zaak overneemt.

In 2004 maakte Bauer, toen nog studente bij PARTS, de hilarische solo ELEANOR!. Nadien volgden ‘Dig My Aura’ (2007) en 'At Large' (2008, met Femke Gyselinck, Manon Santkin en videaste Inneke Van Waeyenberghe). Zij werkte ook met o.a. Mette Ingvartsen, Da-vid Zambrano, Trisha Brown (documenta12), Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas (in 'The Song', 2009).

"Bauer overschrijdt de grenzen van ras, ge-slacht, soort, fysieke beperkingen en moge-lijkheden, waarbij ze ten slotte aan haar eigen lichaam ontsnapt." De Morgen, tip in ‘Het Toptheater van 2010’

van en met: Eleanor Bauer, Ada Rajszys, Jean Sibelius, Willie Nelson

Page 43: ccBe Brochure 2010-2011

43

danswoensdag 30 maart 2011 | 22 uur

MERYEM JAZOULIKelma...Un Cri à la Mère

vvk: 8 euro / kassa: 10 euro/ combi: 16 euro In combinatie met de voorstelling van Eleanor Bauer betaalt u slechts 16 euro!

Verdriet. Samen met de stilte tracht de woe-dende danseres te begrijpen wat ballingschap is, wat het is om afgesneden te zijn van haar land, van haar moeder, van haar kindertijd.

“Het is het ontmantelen van de steunpilaren tussen de brutaliteit van omstandigheden en de schoonheid van de woorden die Mahmoud Darwich gebruikt om deze tragische momen-ten te beschrijven, die me ertoe gebracht heb-ben om met andere ogen naar mijn eigen pijn te kijken”

Deze dansvoorstelling is een uitnodiging tot nadenken over ballingschap, afwezigheid en dood.

van en met: Meryem Jazouli, Mouna Sekkat, Philippe Baste,

Zoheir Atbane

een organisatie in samenwerking met Nomadisch Kunsten-

centrum Moussem

© Y

oun

es A

tban

e

Page 44: ccBe Brochure 2010-2011

44

muziekvrijdag 1 april 2011 | 20.30 uur

ZAKI & HISTRYLOGIE BANDHistory of One Hit Wondersvvk: 12 euro / kassa: 14 euro

De man, de legende van omroep Brabant, de stem! ZAKI!Zaki komt doen waar hij goed in is: vertellen en plaatjes draaien. En hoe? Wel, doe even mee de test. Noem snel een one hit wonder op en je denkt er onmiddellijk een tweede bij. Zaki verdiepte zich in het thema van de one hit wonders en neemt je mee langs de meest legendarische ankerpunten.

De man die iedereen naar plaatjes leerde luis-teren, komt natuurlijk niet alleen. Alle songs worden live gebracht door een all starband om duimen en vingers bij af te likken.

Ken je deze nog? ‘The Ketchup Song’, ‘Yéké Yéké’ of ‘Alice, Who the Fuck is Alice?’

Zaki kent ze... en is jouw gids!

van en met: Zaki, Axl Peleman, Ron Reuman, Annelies Brosens, Roeland Vandemoortele, Jan Hautekiet, Marc De Boeck

Page 45: ccBe Brochure 2010-2011

45

theaterwoensdag 6 en donderdag 7 april 2011 | 20.30 uur

COMPAGNIE BARBARIEHappymess

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Kijk binnen in het onmogelijke leven van mogelijke mensen, en speel de hoofdrol in uw eigen gezinsdrama. Aanschouw de mens in al zijn misselijkheid.

Beleef het overheerlijke zon-dagmiddaggevoel en verdrink niet in uw bakje troost. Zie hoe zelfs de fanfare niet marcheert…Klaag met ons mee en kom niet alleen, dat doet het ongeluk ook nooit.

Happymess. Niet per ongeluk een schrijffout, maar zo kan u tenminste niet meer van geluk spreken. Een ode aan het onge-luk van de mens.

Het kan niet anders dan dat dit soort inhoud uit het brein van de Barbaries komt, een uitzonder-lijk stel madammen vol toneel die met hun absurde humor verrassend en fris theater brengen. En dat vaak en graag bij ons doen.

van en met: Ruth Beeckmans, Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes,

Sarah Vangeel

Page 46: ccBe Brochure 2010-2011

46

matineedinsdag 26 april 2011 | 14.30 uur

KURT DEFRANCQDe Buitenkant van Meneer Julesvvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

Op een ochtend stelt de bejaarde Alice vast dat haar man dood op de bank zit. Omdat ze het besef lang-zaam wil laten doordringen, belt ze de hulpdiensten nog niet. Ze denkt terug aan hun intens vervlochten leven. En ook aan hoe zij, zonder dat hij ervan wist, ooit een gewiekste confrontatie met een rivale aan-ging om haar huwelijk te redden.

Wanneer een buurvrouw aan Alice vraagt op haar autistische zoon te passen, dreigt haar stil arrange-ment in het honderd te lopen. Maar de gesloten jon-gen neemt haar onrust weg met zijn naïeve, heldere kijk: “Meneer Jules is weg. Dit is de buitenkant van Meneer Jules.” Zachtjes en vertroostend schuift hij ook in de plaats van meneer Jules.

Kurt Defrancq vertaalt de pakkende succesnovelle van Diane Broeckhoven naar een tekst over gemis, aanhankelijkheid en heimwee.

“Van deze tekst gaat verstilling uit. Diane Broeckhoven maakt met woorden heel veel stil… Om kippenvel van te krijgen” (De Morgen)

van en met: Diane Broeckhoven, Kurt Defrancq

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

Page 47: ccBe Brochure 2010-2011

47

theatervrijdag 29 en zaterdag 30 april 2011 | 20.30 uur

SKaGeNAantekeningen uit het Ondergrondse

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Lief publiek

Ik wil u graag iets tonen, iets van mezelf. Niet uit narcis-me. Niet uit exhibitionisme. Ik wil graag weten of u ook voelt wat ik voel. Of u ook lijdt aan schaamte, lafheid, grootheidswaan, eenzaam-heid, hunkering naar liefde. Misschien in miniatuurvorm, vanbinnen, zonder dat ie-mand het ziet? Ik zal het u niet vragen. U zal niet hoeven antwoorden. Maar wij zullen het voelen. Of we samen zijn. Of u voelt wat ik voel. Of we elkaar begrijpen. Of mensen elkaar begrijpen.

Op de tast loop ik in een witte ruimte langs een blinde muur. Ergens is een deur, quasi onzicht-baar. Ik weet het: ik heb ze al gezien. Ik zoek ze opnieuw. Ik moet ze vinden. Als ik ze open, zal ik bij u zijn. Ik zal niet meer alleen zijn. Ik zal u in de ogen kijken. U zal mij in de ogen kijken. En wij zullen samen zijn. Daar verlang ik naar, meer dan naar wat ook.

Met vriendelijke groetClara

In ‘Aantekeningen uit het Ondergrondse’ doet het hoofdpersonage niets anders dan denken. Zozeer zelfs dat hij niet meer tot handelen in staat is. Hij redeneert alles kapot. Maar op de zom-pige bodem van zijn redeneringen komt hij altijd weer hetzelfde tegen: het verlangen om door een liefdevol iemand te worden gered. Clara van den Broek bewerkte Dostojevski’s gelijknamige novelle tot een pakkende, hedendaagse voorstelling.

van en met: Dostojevski, Clara van den Broek, Harald Austbø, Luc Vleugels, Jeroen Wuyts

coproductie van cc Dommelhof, cc Genk, STUK en cc Berchem

© L

uc

Vleu

gels

Page 48: ccBe Brochure 2010-2011

48

matineedinsdag 10 mei 2011 | 14.30 uur

INGRID VANDER VEKEN, REBECCA STRADIOT EN KEVIN VAN STAEYENZestig Dernièrevvk/kassa: 6 euro, één koffie inbegrepen

Zestig worden. Is dat banaal of bijzonder? Zijn rim-pels mooi of onfatsoenlijk? Is het beste voorbij of moet het nog komen? Kijkt een vrouw van zestig ver-der dan haar spiegel? (En wat ziet ze dan?)

Zestig, vergrijzen in hoogdagen van jongerencultuur. Zestig, een schatkist voor een slinkende toekomst. Zestig, genieten als nooit tevoren. Zestig, sterven als nooit tevoren. Zestig, een laatste tussentijd. Zes-tig, een vurig feest.

Ingrid Vander Veken hield een dagboek bij. Een half jaar om zestig te worden. Een half jaar om zestig te zijn. Het dagboek werd een boek. En het boek ‘Zes-tig’ werd een voorstelling. Intiem en toch publiek, net als het dagboek. Eerlijk, inspirerend en indrin-gend. Over wat dit ronde getal doet met een vrouw. Dat je zo blij kan zijn, zo boos, zo triest, zo wijs ook.

Dit ‘schitterende ongeluk’ komt helemaal tot zijn recht middels de prachtige muziek van wonderviolist Kevin Van Staeyen (Le Trio Perdu) en Rebecca Stra-diot, de vrouw met de gouden accordeonvingers.

in samenwerking met cc De Kern en de seniorenraad van het district Berchem©

Fra

nky

Cla

eys

Page 49: ccBe Brochure 2010-2011

49

theaterdonderdag 12 en vrijdag 13 mei 2011 | 20.30 uur

COMPAGNIE CECILIA EN KVSVorst - Forest

vvk: 10 euro / kassa: 12 euro

Twee mannen delen een verleden, maar geen toekomst. Beste vrienden voor eeuwig. Samen naar het werk. Samen tegen de lamp. Samen naar de rechtbank. Samen naar de gevangenis. Samen in voorwaardelijke invrijheidstelling. Allebei met een enkelband én een contactverbod. Maar één van hen kan het toch niet laten om op een dag de ander op te zoeken. Sommige din-gen zijn nu eenmaal voor eeuwig.

Titus De Voogdt (‘Altijd Prijs’, ‘Steve+Sky’) gaat in 'Vorst-Forest' voor het eerst als maker aan de slag. Hij gaat samenwerken met Johan Heldenbergh, die met ‘Massis’ en ‘The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-Ups of Alabama’ zijn sporen verdiende als theatermaker. Samen willen ze op zoek gaan naar een pure theatertaal. Beeldend, grappig en beklijvend. Zonder al te veel blabla.

van en met: Titus De Voogdt, Johan Heldenbergh, Pol Heyvaert, Koen Demeyere, Niels Ieven

© K

urt

Van

der

Els

t

Page 50: ccBe Brochure 2010-2011

50

Foto: Petra Sorge

Page 51: ccBe Brochure 2010-2011

51

FAMILIE

Page 52: ccBe Brochure 2010-2011

52

familiewoensdag 13 oktober 2010 | 14.30 uur

BRONKSBrooddoos (een verhaal in zestien sneetjes)vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Een pestkop scheldt een meisje uit voor alles wat hij kan bedenken. Maar ze rea-geert nooit. Op een dag roept hij ‘Brood-doos’ en plots gebeurt er iets. Ze wordt rood. Hij roept het harder. Tranen! Vanaf die dag wordt ze gepest en uitgelachen als Brooddoos. De ouders wijzen hun dochter erop dat ze geen brooddoos is. Ze luistert niet. Be-halve naar het kleine stemmetje in haar hoofd.

‘Brooddoos’ vertelt het verhaal van een kind dat op zoek is naar zijn binnenkant. Zou het kunnen dat er iedere dag iets an-ders in een mens zit? Zou het kunnen dat een mens iedere dag leeg achterblijft?

Liefde gaat door de brooddoos, dat weet iedereen. Kinderen voelen wanneer ouders gewoon een snee kaas tussen een boterham gooien of wanneer ze dat met liefde hebben gedaan. Een brooddoos is een cadeautje dat je ’s middags openmaakt. Heel even brengt het je van de drukke school weer thuis. Maar een brooddoos kan ook dingen bewaren. Geheimen bijvoorbeeld. Elke dag wordt een brooddoos een kruimeldoos. Net als ik.

Een heel muzikale theatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Ideaal voor grootouders en kleinkinderen.

van en met: Dimitri Leue, Janne Desmet, John Birdsong, Aarich Jespers, Kobe Proesmans, Herman Dewit, Barbara De

Laere, Jan De Brabander, Pieter Embrechts

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem

familie5+

Page 53: ccBe Brochure 2010-2011

53

familiezondag 31 oktober 2010 | 15 uur

CIRKANTOPremière Volta

vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Juan Trukyman is een zingende levensgenieter. Madam is een toerist op vakantie in Juan’s exoti-sche wereld vol zon en muziek. Spelenderwijs leren ze elkaar kennen en ze worden echt dikke vrienden. Het zijn twee handen op één buik.

Maar dan komt het mo-ment dat Madam's va-kantie erop zit. Trukyman laat Madam niet zomaar gaan en wil met haar meereizen.

Aan de grens loopt het mis. Blijkbaar mag niet iedereen zo maar reizen. Bij elkaar blijven en gaan en staan waar je wil, daarvoor heb je de juiste papieren nodig. De grenzeloze vriendschap botst op een wereld mét grenzen.

Een muzikale circustheatervoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar

van en met: Karen Claessens, Juan Luis Quintanar Arrieta, Lars Senders, Jan Daems, Lien Claessens, De Klopperij

met steun van Arenberg en cc Berchem

familie4+©

Kar

en C

laes

sen

s

Page 54: ccBe Brochure 2010-2011

54

familiezondag 26 december 2010 | 17 uur

CARRÉ CURIEUX Cirque Vivant! vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Een zwarte iglo, rond als een hoepelrok met daarin een man. Een tweede kijkt aandachtig toe van op een canapé. Nummer drie klimt terug in zijn wolk. En de vierde man heeft slechts zijn glimlach om zijn verhalen te ver-bergen…

Carré Curieux brengt circus met een kinderlijke speelsheid, waar de jongleerballen uit de wolken komen vallen en waar volwas-sen mannen lijken te zweven in de lucht. Rebelse ballen en an-dere diabolo's balanceren op het scherp van de verbeelding. Voeg daar een vleugje mime, dans en theater aan toe en je komt terecht in een bijzondere circusvoorstelling vol verrassingen.De ideale plek om te vertoeven op deze tweede Kerstdag!

Een circustheatervoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar

van en met: Kenzo Tokuoka, Gert De Cooman, Luca Aeschlimann, Vladimir Couprie, Philippe Vande Weghe, Mark De-

houx, Sofi ane Remadna, Nicolas Diaz, Benoit Escarmelle, Aline Breucker

productie: Hajimé asbl, Jakkedoe vzw , Theater op de markt / Dommelhof, La maison de la culture de Tournai -

Circulons!, L’espace catastrophe, La Maison du Cirque (Banquine)

familie6+

Page 55: ccBe Brochure 2010-2011

55

familiezaterdag 15 en zondag 16 januari 2011 | 15 uur

LAIKA EN BONTEHONDPremière Watou

vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Op een dag krijgen een man en een vrouw tot hun schrik een kind. Het is een bijzonder kind dat zichzelf Watou noemt. Watou kan meteen lopen en praten en gedraagt zich als een kleine, opstandige generaal die bij alles ‘Nee’ roept. De verse ouders komen terecht in een uitputtend gevecht met Watou en zijn ‘Zelluf Doen!’. Wat de man en de vrouw ook proberen, het gezinssprookje ontaardt in een opvoedkundige nacht-merrie.

Er blijft de uitgeputte ouders niets anders over dan te proberen van het kind af te komen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk ...

'Watou' is een komische voorstelling in een wereld van papier, over het grote ‘Ik’-gevoel van kleine kin-deren en hun driftige verlangen om alles zelf te willen doen.

Een voorstelling waarin alles stuk gaat wat stuk kan voor iedereen vanaf 4 jaar

van en met: Noël Fischer, Marianne Burgers, Caroline Fransens, Gert Jochems, Jo Jochems, Feike Looyen, ...

familie4+©

Ben

van

Du

in

Page 56: ccBe Brochure 2010-2011

56

familievrijdag 11 februari 2011 | 19.30 uur

TONEELSCHAP BEUMER & DROSTDe Man met de Bakkebaardenvvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Ergens verdwijnt een goochelaar op een bij-eenkomst van ‘De Magische Zeven’. De over-gebleven Zes goochelen met woorden en alibi’s en ontkennen in alle toonaarden enige betrokkenheid. Een nachtmerrie voor de lange arm der wet, want sla een boeienkoning maar eens in de boeien!

Maurits van den Berg en Peter Drost onder-zoeken als een onvolprezen detectiveduo een mysterieuze verdwijning. Het landgoed wordt hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Er komen onderste stenen boven die beter beneden hadden kunnen blijven. En wie is toch die geheimzinnige man waarover wordt gefl uisterd? Is dat soms De Man met de Bak-kebaarden? Magie! Spanning! Een levende Cluedo.

Het verhaal speelt zich zowel voor, op als achter het fi lmdoek af. Filmfi guren stappen uit het doek, theaterpersonages verdwijnen in de fi lm.

Een theaterthriller voor iedereen vanaf 8 jaar.

van en met: Maurits van den Berg, Peter Drost, Michael Helmerhorst

familie8+

© F

Piet

J. P

uk

Page 57: ccBe Brochure 2010-2011

57

familiezondag 20 februari 2011 | 15 uur

DROOMEDARIS-REXRosie en Moussa

vvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Rosie gaat met haar moeder samen in een groot appartementsgebouw wonen aan de andere kant van de stad. Daar leert ze Moussa kennen. Hij neemt Rosie mee tot helemaal boven op het dak, hoewel dat ten strrrrengste verboden is door de conciërge, meneer Tak.

‘Rosie en Moussa’ gaat over een bijzondere vriendschap tussen twee kinderen in de grote stad.

Een poëtische kindervoorstelling met muziek van Mira voor iedereen vanaf 6 jaar

van en met: Sophie Derijcke, Mira Bertels, Michael De Cock, Judith Van Istendael

familie6+©

Judi

th V

an Is

ten

dael

Page 58: ccBe Brochure 2010-2011

58

familiezondag 20 maart 2011 | 15 uur

fABULEUS EN TUNING PEOPLE Tape voor kleutersvvk: 6 euro / kassa: 8 euro

Kleuters spelen en knutselen dolgraag. Met plakband bijvoorbeeld. Want geef maar toe, plakband is een geniale uit-vinding waar je van alles mee kan doen. Je benen aan elkaar plakken, je arm aan je hoofd plakken, je gezicht vervormen, iemand aan de muur kleven, siamese tweeling spelen,...

‘Tape voor kleuters’ is een montage van absurde beelden, banale situaties, rare dansjes en hilarische vondsten, op smaak gebracht met live ‘plakbandmu-ziek’.

Een grappige en gedurfde plakbandvoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar

van en met: Jef Van Gestel, Karolien Verlinden, Wannes Deneer

coproductie van cc Hasselt, Theater a/h Vrijthof Maastricht en Krokusfestival Hasselt i.s.m. Villanella

familie4+

Page 59: ccBe Brochure 2010-2011

59

Cultuurcentrum Berchem zoekt:

VRIJWILLIGERS (M/V)

Wie ben jij? - een cultuurliefhebber in ’t algemeen - gebeten door theater, dans, muziek, feesten in ’t bijzonder - een fan van cultuurcentrum Berchem - minstens 16 jaar - iemand die graag nieuwe mensen leert kennen

Wat kan jij ccBe bieden? - je steekt graag een handje toe in het foyer van ccbe? - je wil mee flyers en affiches verspreiden en verzenden? - je wordt één van de nieuwe huisfotografen voor ccbe? - je doet mee de redactie van ons tweemaandelijks magazine of deze brochure? - je bent een kei in nieuwe media en maakt filmpjes? - je denkt mee na over de aankleding van ons gebouw? - je kookt voor onze artiesten? - je bruist van de wilde ideeën en zoekt een klankbord of een plek?

Wat kan ccbe jou bieden? - een boeiende omgeving en bevlogen mensen om je heen - gratis tickets voor onze voorstellingen - een flinke portie sociaal contact in je eigen buurt - het besef dat je mee het verschil maakt

Interesse? mail naar [email protected] of bel 03 286 88 56

Page 60: ccBe Brochure 2010-2011

60

Foto: Boriann

Page 61: ccBe Brochure 2010-2011

61

2600

Page 62: ccBe Brochure 2010-2011

62

2600zaterdag 26 en zondag 27 juni, zaterdag 28 augustus en zaterdag 4 september 2010

CULTUURSTRATEN

helemaal gratis

Voor het derde jaar op rij kunnen tien Berchemse straten tijdens hun straatfeest rekenen op een extra cultuuraanbod. In intieme kring en helemaal exclusief genieten deze straten van een tentoonstelling in hun eigen woonkamer, acrobatische acts, vlammen en vuur, funky optre-dens of kleine vertellingen in een boom, volledig afgestemd op de in-woners en hun straat.

Van activiteiten voor kinderen tot 18+ vertellingen, literatuur, theater, circus, beeldende kunsten, film of muziek, u ziet het op cultuurstraten.

Wil u ook van dit aanbod kunnen genieten? Mail naar [email protected]

een organisatie van cultuurcentrum Berchem, district Berchem en Opsinjoren

© E

lisab

eth

Gri

llet

Page 63: ccBe Brochure 2010-2011

63

2600zaterdag 10, 17, 24 en 31 juli 2010 | 18 uur

MUZIEK IN DE WIJK

helemaal gratis

De muziekkaravaan van Muziek in de Wijk brengt elk jaar een zomers feestje in de buurt. Mu-zikanten uit alle uithoeken van de wereld brengen aansteke-lijke zigeunerbeats, Afrikaanse ritmes of stomende latinmu-ziek.

Lokale helden, een toffe bar, zuiderse hapjes, tafeltjes om met vrienden te kletsen, extra activiteiten voor kinderen zoals een springkasteel en circus-kneepjes voor kleine acrobaten, maken het feestje helemaal af.

Vrolijk, gezellig, gratis en voor iedereen!

zaterdag 10 juli 2010: Garcia Goodbye - Pamberi Steel Orchestra (Trinidad)zaterdag 17 juli 2010: Planet Echo - Cimarrón (Colombia)zaterdag 24 juli 2010: Ella Ray - Oudaden (Marokko)zaterdag 31 juli 2010: Rumble Jungle - Banda Adriatica (Adriatische kust)

een organisatie van JC Den Eglantier, district Berchem en Zomer van Antwerpen,

Muziek in de Wijk staat in 2010 niet op het Frans Van Hombeeckplein, maar verhuist naar de Zillebekelaan.

© C

uat

hém

oc G

arm

endi

a Al

faro

Page 64: ccBe Brochure 2010-2011

64

2600zaterdag 11 september 2010 | 14 uur

BERCHEM BRUIST in de Straat met het Beste Klimaathelemaal gratis

Herinnert u zich nog het fantastische weer, de zandbak, de leuke verenigingenmarkt en de vele optredens van vorig jaar?

Ook nu bruist Berchem het tweede week-end van september van de activiteiten. Zo is er op zondag 12 september de Bollekes-loop en de jaarlijkse rommelmarkt. Op za-terdag kan je weer komen genieten van de Berchemse verenigingenmarkt. De vereni-gingen laten zich van hun beste kant zien.

Dit jaar wordt het programma aangevuld met een ecologische doe-markt, georga-niseerd door de Berchemse transitiebewe-ging. U kan er vanalles leren zoals voedsel telen, kleding herstellen, zelf verzorgings-producten maken,… Op de afsluiter, een echt bal populaire, kan u de beentjes nog eens lekker losgooien.

De Victor Jacobslei wordt opnieuw de plaats bij uitstek om heerlijk te kuieren, te kletsen met de buren, het aanbod van de verenigingen te bewonderen en vooral… te genieten.

een organisatie van district Berchem met de Berchemse adviesraden, de winkeliersvereniging ‘Hart van Berchem’ en

cultuurcentrum Berchem©

Inte

rstu

dio

Page 65: ccBe Brochure 2010-2011

65

2600FATA MURGANA

De Murga van Berchem. Het purperen bruistablet dat door de straten trekt. Een blijver.

De creatieve bende van Fata Murgana staat met de voeten stevig op Berchemse bodem, maar met het hoofd in de wolken, uitkijkend naar alle windstreken waar inspiratie te rapen valt. Van ver herkenbaar aan de paarse, oranje en roze kleuren, bekende deuntjes gecamoufleerd als exotische riedeltjes spelend. De danseressen stelen overal de aandacht met hun ver-maarde lieftalligheid, en hun muzikanten staan be-kend als de meest verknipte van 't Stad.Met muziek, woord, dans en oogverblindende kos-tuums brengen ze plezier en pure liefde naar de straat.

Zelf zin om mee te doen? Neem contact op met: [email protected] of ga eens kijken wanneer ze aan het werk zijn op vol-gende data:

11 september 2010: Berchem Bruist, Fata Murgana doet een ZURGA

26 september 2010: Merodefeesten

28 november 2010: Sinterklaasstoet

© T

ine

Mic

hie

ls

Page 66: ccBe Brochure 2010-2011

66

2600woensdag 15 tot en met zaterdag 18 september 2010

TOERTJESDAGEN

Na het succes van de 'Tiendaagse van de Senior' zetten we opnieuw een fijn festival op bij het begin van het seizoen. Dat we dit doen in samenwerking met onze vaste partners van de seniorenraad, dat mag iedereen weten. Maar laat dat niemand jonger dan 60 tegenhouden om ook eens binnen te lopen tijdens de Toertjesdagen.

Op algemeen verzoek halen we de hits van het vorige festival weer boven. Zo kan je vier dagen lang cursussen PC, Internet voor Beginners, Wii en GSM volgen. Cur-sussen op maat, en zoals steeds: geen vra-gen zijn te gek.

Of ben je meer een fan van de betere film? In ons eigen Cinema Corso heb je vier da-gen lang keuze te over. Verdere details lees je ter tijd en stond in ons nieuwe magazine.

in samenwerking met de seniorenraad van het district Berchem en VormingPlus

Page 67: ccBe Brochure 2010-2011

67

2600vanaf zondag 26 september 2010 | 12 uur

DE MERODEFEESTEN

helemaal gratis

Op 6 november 1830 werd graaf Frederik de Merode begraven in Berchem nadat hij dodelijk ver-wond werd door een Hollandse kogel. Zijn uitvaart vond plaats in de Sint-Willibrorduskerk en Fre-derik De Merode is sindsdien niet meer uit de Berchemse geschiede-nis weg te denken.

Op zondag 26 september 2010 wordt het even terug 1830 op de Brilschans. Dan vindt een re-enactment plaats van ‘De Slag bij Berchem’. Verder kan je er komen picknicken, en genieten van de ambachtenmarkt, de troubadours en allerlei circusartiesten. Combi-neer dit met allerhande kinderani-matie, en je hebt een heerlijk uitje voor het hele gezin.

Op zaterdag 2 oktober vindt in het cultuurcentrum de feestelijke opening plaats van de ten-toonstelling over Frederik De Merode. De tentoonstelling zelf zal de hele maand oktober te bezichtigen zijn in RVT Sint-Maria.

Op zondag 7 november wordt hulde gebracht aan het graf van De Merode. Dit wordt gevolgd door een misviering in de Sint-Willibrorduskerk en het leggen van bloemen aan het standbeeld 'België Vrij' (ook wel ‘De Drei Zatlappen’ genoemd).

een organisatie van het Merodecomité met de ondersteuning van het district Berchem

Page 68: ccBe Brochure 2010-2011

68

2600donderdag 7 oktober 2010 | 10 uur

HILDE KETELEER Ochtendlezinginkom: 2 euro

“Met leugens viel best te leven, als je ze maar een plek kon geven”

Hilde Keteleer komt in cc Berchem voorlezen uit eigen werk. Hilde stond dit jaar op de longlist van De Gouden Uil met haar debuutroman ‘Puinvrouw in Berlijn’. Eerder schreef ze de goed ontvangen poëziebundels ‘Deuren’ en ‘Al Wat Winter Is en Waar’.

In haar eerste roman is Berlijn het raamwerk voor geschiedenis die net als de taal in flarden komt. Straffe madam, die de eerste ochtendlezing in samenwerking met de bibliotheek van Berchem komt inwijden.

in samenwerking met bibliotheek De Poort

Page 69: ccBe Brochure 2010-2011

69

2600van november 2010 tot mei 2011

VERZET DE STAD! Schrijversproject

Er loopt een rode draad door dit nieuwe the-aterseizoen. Een rode draad van projecten en voorstellingen die op de een of andere manier allemaal te maken hebben met verzet, met schrijvers en met jongeren.

Afgelopen jaar startte het theaterproject ‘Club Verzet’. Een groep jongeren maakt onder leiding van verschillende theatermakers een multimediale voorstelling die in november in première gaat. De KVS is met haar voorstelling 'Bezette Stad' maar liefst vier avonden bij ons te gast. En dan is er ook nog gedichtendag, zijn er plannen voor een gedichtenmuur en komt er in mei 2011 een jongerenfestivalweekend. En... niet te vergeten: de stadsdichter woont nog altijd om de hoek.

Verzet de Stad, verzet je gedachten.

'Verzet de Stad!' is een schrijftraject voor jongeren opgezet door cc Berchem, nomadisch kun-stencentrum Moussem, de bibliotheek en het district Berchem. Een schrijftraject over kleine persoonlijke verhalen of grote fantasieën.

We zijn op zoek naar jongeren die willen schrijven of dat al deden.

Ben jij tussen de 14 en 21 en ben je geboeid door taal? Schrijf je wel eens een gedicht, lied, rap of verhaal? 'Verzet de Stad!' organiseert workshops en begeleidt 15 jongeren een jaar lang om hun schrijftalent te ontdekken en te ontwikkelen.

Voor meer informatie stuur een mail naar [email protected]

Page 70: ccBe Brochure 2010-2011

70

2600zondag 28 november 2010 | vanaf 13.30 uur

SINTERKLAASSTOET

Beste brave Berchemse kindertjes

Fantastisch nieuws! Sin-terklaas komt ook dit jaar speciaal naar Berchem. Naar goede gewoonte landt hij rond 13.30 uur op de luchthaven van Deurne. Kinderen kunnen de Sint al verwelkomen op de lan-dingsbaan.

Nadien trekt er ter ere van de Sint voor het 25ste jaar op rij (!) een kleurrijke praalstoet door de stra-ten van Berchem: van de Diksmuidelaan tot aan de Driekoningenstraat. Op de mooiste praalwagen reserveren we een plekje voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Zo kunnen alle kinderen langs de weg hem begroeten. De deelnemers aan de stoet zetten natuurlijk hun beste beentje voor. Geregeld houden ze halt om hun kunstjes en spektakel te laten zien.

De laatste halte is in cultuurcentrum Berchem. Daar zingen we uit volle borst sinterklaasliedjes en kan je de Heilige Man even ontmoeten en je kleine geheim in zijn oor fluisteren …

een samenwerking tussen het Berchems Sinterklaascomité, cultuurcentrum Berchem, district Berchem, Stedelijke Aca-

demie voor Muziek- en Woordkunst Berchem en vele vrijwilligers

© M

aria

& H

ann

ah

Page 71: ccBe Brochure 2010-2011

71

2600zondag 30 januari 2011 | 11 uur

KONINKLIJKE HARMONIE DE VRIENDENKRINGNieuwjaarsconcert 2011

vvk: 6 euro / kassa: 8 euro (tot 12 jaar: gratis)

De laatste nieuwjaarsviering van het jaar wordt traditioneel gebracht door de Konink-lijke Harmonie De Vriendenkring, de laatste der Berchemse Harmonieën.

In 2010 werkten ze samen met de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord om u een prachtvoormiddag te bezorgen. Zo speelde een laatstejaarsstudente piano mee en zorg-den de studenten woord voor een pittige pre-sentatie. Ook dit jaar voorziet het zestigkop-pig orkest een gloednieuw programma mét gastoptredens.

Bij een nieuwjaarsconcert hoort natuurlijk ook een nieuwjaarsboodschap én een feeste-lijke receptie van het districtsbestuur. Heft u graag nog een laatste glas op het nieu-we jaar? Kom dan mee genieten.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Rita Jacobs 03 230 25 97

een organisatie van het district Berchem

Page 72: ccBe Brochure 2010-2011

72

2600zaterdag 5 maart 2011

START ‘ANTWERP, EUROPEAN YOUTH CAPITAL 2011’

In 2011 is Antwerpen de jongerenhoofdstad van Europa. Onder de projecttitel ‘Antwerp, European Youth Captial 2011’ wil Antwerpen zich profileren als een stad waar kinderen en jongeren alle ruimte krijgen om te groeien. Voldoende eigen, fysieke plekken, maar ook voldoende ruimte om zichzelf te zijn, om te experimenteren, om hun dromen waar te ma-ken en om gewoon hun eigen ding te doen.

25,6% van de 41401 Berchemnaars zijn jonge-ren. Berchem grijpt deze kans dan ook graag aan om een groot jongerenproject op poten te zetten. De jeugddienst, Kids Berchem, Jeugd-centrum Den Eglantier, de sportantenne, pleinontwikkeling, buurtsport, de cultuuran-tenne en het cultuurcentrum van Berchem slaan de handen in elkaar om verschillende trajecten te begeleiden, die resulteren in één groot totaalproject. Op 5 maart gaan we van start met demo's en initiaties. Dan kan je ook inschrijven voor verschillende workshoptra-jecten. En in mei sluiten we af met een groot slotfeest.

Page 73: ccBe Brochure 2010-2011

73

2600vrijdag 22 april tot zondag 1 mei 2011

LIEFHEBBER KUNSTENFESTIVAL

helemaal gratis

Tijdens deze week laten liefhebbers zich van hun beste kant zien. De kunst-microbe baant zich een weg door Ant-werpen en dompelt iedereen onder in spetterend kunstplezier. Bewonder een mix van beeldende kunst, zing mee, leer vallen als een stuntman en laat je ver-leiden door literaire pareltjes. Smijt je in de wereld van de hip hop, dans tot in de late uren en laat je inspireren door al-lerhande kunstinstallaties. Het Liefheb-ber Kunstenfestival staat voor een week feest voor jong en oud. Een feest dat ook Berchem niet onberoerd zal laten.

Wil je als liefhebber zelf deelnemen aan het Kunstenfestival? Schrijf je dan in bij Liefhebber: op 03 202 74 35 of via [email protected]. De in-schrijvingen starten op 30 september en eindigen half november.

in samenwerking met het district Berchem

een organisatie van Liefhebber

Page 74: ccBe Brochure 2010-2011

74

Foto: Bart Luyckx

Page 75: ccBe Brochure 2010-2011

75

OVERZICHT

Page 76: ccBe Brochure 2010-2011

76

overzichtSEIZOEN 2010-2011

di 7 tot do 9 sep 2010 Moscow - Berlin p. 6di 5 okt 2010 UNM & Het Huis van Bourgondië - De Openbaring p.11vr 15 en za 16 okt 2010 S. Huysman - Bonnie-Attempts/Pas de Deux p. 13di 16 tot do 18 nov 2010 Union Suspecte - Back To School p. 22vr 19 en za 20 nov 2010 Martha!tentatief - BANG p. 23vr 19 en za 20 nov 2010 Club Verzet p. 24vr 26 en za 27 nov 2010 Compagnie Lodewijk/Louis - Agatha p. 25za 18 dec 2010 KVS & VvdEvhRehU - Van Plato tot Nato p. 28do 20 jan 2011 Tristero - The Search Project p. 29di 1 feb 2011 Arend Pinoy - Trio... p. 31do 10 tot za 12 feb 2011 Berlin - Tagfish p. 34wo 23 tot za 26 feb 2011 KVS - Bezette Stad/Ville Occupeé p. 36wo 2 mrt 2011 ’t Arsenaal - Drie Zusters p. 37vr 25 mrt 2011 Piet Arfeuille/Theater Malpertuis - De Zaak p. 40wo 6 en do 7 apr 2011 Compagnie Barbarie - Happymess p. 45vr 29 en za 30 apr 2011 SKaGeN - Aantekeningen uit het Ondergrondse p. 47do 12 en vr 13 mei 2011 Comp. Cecilia & Kvs - Vorst - Forest p. 49

wo 15 sep 2010 Wilfried Van den Brande/Dirk Baert - Cole Porter p. 7di 16 nov 2010 Janine Bischops & Saartje Vandendriessche - Den Oorlog p. 20di 8 feb 2011 Hubert Damen - Als de Dood voor het Leven… p. 33di 8 mrt 2011 Ann Van den Broeck - The Musical Songbook p. 38di 26 apr 2011 Kurt Defrancq - De Buitenkant van Meneer Jules p. 46di 10 mei 2011 I. Vander Veken, R. Stradiot & K. Van Staeyen - Zestig p. 48

za 18 sep 2010 John Terra & Patrick Riguelle - Songs from the Brill Building p. 8zo 19 sep 2010 Pique Nique Classique #2 - Trhizoom p. 9za 30 okt 2010 Music@den Eglantier - Diablo Blvd. p. 16do 4 nov 2010 Staalplaat # 1 - Paul Michiels p. 17za 13 nov 2010 Internationals - Berchem on Tour p. 19do 2 dec 2010 Staalplaat # 2 p. 17vr 17 dec 2010 Philip Catherine - Cap Breton p. 27do 3 feb 2011 Staalplaat # 3 p. 17do 3 mrt 2011 Staalplaat # 4 p. 17vr 1 apr 2011 Zaki & Histrylogie Band - History of One Hit Wonders p. 44

di 5 okt 2010 UNM & Het Huis van Bourgondië p. 11 De Openbaringdo 21 okt 2010 Maanpraatjes - Els Dottermans & Tom Pintens: p. 14 Sprakeloos

THEA

TER

MAT

INEE

MU

ZIEK

LITE

RATU

UR

Page 77: ccBe Brochure 2010-2011

77

overzichtSEIZOEN 2010-2011

za 9 okt 2010 Theater Asjemenu - 36! p. 12wo 27 en do 28 okt 2010 Wouter Deprez - Je Zal Alles Worden p. 15wo 10 nov 2010 Comedy@den Eglantier p. 18 Michael Van Peel - Jeroen Leenders - Mystery Guest - MC Sven Hardiesza 5 feb 2011 Nigel Williams - Geloof mij! p.32

do 30 sep 2010 Ann Van den Broek - Ohm p. 10do 9 dec 2010 Thomas Hauert / Zoo - You’ve Changed p. 26do 27 en vr 28 jan 2011 Ann Van den Broek - Q61 p. 30do 17 feb 2011 Koen De Preter En Maria Ibarretxe p. 35 While Things Can Change/We Are Not Julie Andrewsdo 10 mrt 2011 Les Slovaks - Journey Home p. 39za 26 mrt 2011 Davis Freeman - Investment p. 41wo 30 mrt 2011 Eleanor Bauer - (Big Girls Do Big Things) p. 42wo 30 mrt 2011 Meryem Jazouli - Kelma...Un Cri à la Mère p. 43

wo 13 okt 2010 Bronks - Brooddoos (een verhaal in zestien sneetjes) (5+) p. 52zo 31 okt 2010 Cirkanto - Volta (4+) p. 53zo 26 dec 2010 Carré Curieux - Cirque Vivant! (6+) p. 54za 15 en zo 16 jan 2011 Laika en BonteHond - Watou (4+) p. 55vr 11 feb 2011 TG Beumer & Drost - De Man met de Bakkebaarden (8+) p. 56zo 20 feb 2011 Droomedaris-Rex - Rosie en Moussa (6+) p. 57zo 20 mrt 2011 fABULEUS en Tuning People - Tape voor kleuters (4+) p. 58

za 26 en zo 27 juni, Cultuurstraten p. 62za 28 aug en za 4 sep 2010za 10, 17, 24 en 31 juli 2010 Muziek in de Wijk p. 63za 11 sep 2010 Berchem Bruist p. 64wo 15 tot za 18 sep 2010 Toertjesdagen p. 66zo 26 sep 2010 De Merodefeesten p. 67do 7 okt 2010 Hilde Keteleer - Ochtendlezing p. 68van nov 2010 tot mei 2011 Verzet de Stad! p. 69zo 28 nov 2010 Sinterklaasstoet in Berchem p. 70zo 30 jan 2011 KH De Vriendenkring - Nieuwjaarsconcert 2011 p. 71za 5 mrt 2011 Start ‘Antwerp, European Youth Capital 2011' p. 72vr 22 apr tot zo 1 mei 2011 Liefhebber Kunstenfestival p. 73

HU

MO

RD

AN

SFA

MIL

IE26

00

Page 78: ccBe Brochure 2010-2011

78

THEATER ONDERHETVEL

Foto: Luc Van Put

Page 79: ccBe Brochure 2010-2011

79

PARTNERS

Page 80: ccBe Brochure 2010-2011

80

partnersMOUSSEM

Moussem is een klein noma-disch ‘kunstencentrum’ met per-manente werking. Sinds 2001 brengt Moussem voornamelijk kunst en cultuur uit de Maghreb-landen, het Midden-Oosten en de Arabische diaspora naar diver-se Belgische podia en ontwikkelt daarmee een dialoog die kun-stenaars, publiek en Moussem overstijgt. Moussem produceert en creëert tal van artistieke pro-ducties en brengt een breed en divers publiek in contact met bekende, minder bekende en be-ginnende kunstenaars uit Europa en de Arabische wereld.

Moussem komt u tegen op allerlei plekken binnen en buiten de stad. Maar ondanks het no-madische karakter van hun werking heeft Moussem al vele jaren cultuurcentrum Berchem als uitvalsbasis.

© M

ous

Lam

raba

t

Page 81: ccBe Brochure 2010-2011

81

partnersWArd/waRD

Ann Van den Broek heeft met WArd/waRD vzw haar thuishaven in cultuurcentrum Berchem. Daarnaast heeft Ann ook Korzo Producties uit Nederland als vaste partner.

Met haar choreografieën heeft Ann Van den Broek de laatste jaren veel succes in binnen- en buitenland. On-dertussen verfilmt Mike Figgis (kent u van Leaving Las Vegas) haar productie Co(te)lette, en verzamelt Ann in-ternationale erkenning en prijzen. In Nederland kreeg ze al tweemaal de Zwaan voor de meest indrukwek-kende dansproductie, en in Duitsland de felbegeerde Mouson Award.

Niet slecht, denken wij dan hier in ccBe, zeker omdat de Belgische premières van voorstellingen van Ann altijd bij ons in huis plaatsvinden.©

Elle

n G

ovae

rts

Page 82: ccBe Brochure 2010-2011

82

Foto: Petra Sorge

Page 83: ccBe Brochure 2010-2011

PRAKTISCH

Page 84: ccBe Brochure 2010-2011

84

praktischHOE TICKETS KOPEN?

HOE KOOP JE TICKETS?• spring binnen en koop cash of met visa/mastercard (di tot vr tussen 10 en 16.30 uur)• surf naar www.ccberchem.be en koop je tickets online (met visa/mastercard of bancontact)• bel naar 03 286 88 20 en betaal via overschrijving of met visa/mastercard• stuur een e-mail naar [email protected] met vermelding van naam, titel en datum van de voorstelling. Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail.

Ook aan de balie van Info Cultuur (Grote Markt 13) kan je tickets in voorverkoop kopen. Zij reke-nen wel 1 euro administratiekost aan.

OVERSCHRIJVINGEN?Na telefonische of e-mailreservering stort je het juiste bedrag op rekeningnr. 733-0261593-14 met vermelding van de gestructureerde mededeling die je van ons ontvangt. De tickets worden tot 14 dagen voor de voorstelling toegestuurd. Bestel je later, dan liggen je tickets klaar aan de avondkassa.

Bij laattijdige overschrijving breng je best het betalingsbewijs mee. Onbetaalde reserveringen vervallen automatisch na veertien dagen en uiterlijk 30 minuten voor de voorstelling. Tickets worden niet terugbetaald, tenzij een voorstelling wordt afgelast.

Je kan bij ons ook betalen met cultuurcheques (S&C Accor of Sodexho, Cultuurcheques studenten)Je kan ze gebruiken als betaalmiddel aan onze ticket-balie, maar we geven geen geld terug op deze cheques. Let op: de datum van de activiteit waarvoor je een cheque wilt gebruiken, moet vóór de vervaldatum liggen.

CADEAUCHEQUESOp zoek naar een origineel cadeau? Koop nu cadeaucheques aan het onthaal.

SCHOLEN (6 euro per ticket) Leerkrachten en groepsbegeleiders kunnen steeds een beroep doen op het cc bij de voorberei-ding van een voorstelling. Meer info: 03 286 88 20 of [email protected]

KINDERSTRIPPENKAARTBij elke familievoorstelling krijg je per ticket een stempel op de strippenkaart. Een volle strip-penkaart geeft recht op één gratis ticket voor een volgende familievoorstelling.

Page 85: ccBe Brochure 2010-2011

85

praktischCultuurcentrum Berchem is uitstekend bereikbaar voor iedereen: vlakbij bij het station, temid-den van een dicht netwerk van trams en bussen, en vlak aan de binnensingel en de Antwerpse ring.

Openbaar vervoer:Met de bus en de tram:Bus 21, 32, 34, 501, 502, 503 (halte Victor Jacobslei) Bus 190, 192, 193, 195, 196, 197, 297 (halte Driekoningenstraat)Tram 7 of 15 (halte Berchem Driekoningenstraat)Tram 8 of 11 (halte Berchem station)Met de trein: Station Berchem - Via de Statiestraat bereik je de Driekoningenstraat (loopafstand 10 min.)

Met de wagen:Afrit Berchem op de Antwerpse Ring. Via de Grote Steenweg bereik je de Driekoningenstraat. Voorzie de nodige tijd om je wagen te parkeren in de buurt.

BELANGRIJKE MEDEDELING:De volgende maanden wordt de Driekoningenstraat/Statiestraat verder heraangelegd. Rijrichtingen kunnen veranderen, busaansluitingen wijzigen,... Hou hier rekening mee en vertrek dus tijdig (we hebben een heel gezellig café).

BEREIKBAARHEID

Page 86: ccBe Brochure 2010-2011

86

praktischANTWERPSE CULTUURCENTRA

Casa LouisaKapelstraat 3, 2660 Hoboken 03 292 65 [email protected]

coStASint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen03 260 80 [email protected] www.cosintandries.be

Cultuurcentrum BerchemDriekoningenstraat 126, 2600 Berchem03 286 88 [email protected] www.ccberchem.be

Cultuurcentrum De KernKern 18, 2610 Wilrijk03 821 01 [email protected]

Cultuurcentrum de ScheldeDe Keyserhoeve 66, 2040 Zandvliet03 569 93 [email protected]

Cultuurcentrum DeurneFrans Messingstraat 36, 2100 Deurne03 360 85 [email protected]

Cultuurcentrum EkerenKloosterstraat 4, 2180 Ekeren03 292 67 [email protected]

Cultuurcentrum LinkWillem Elsschotstraat 5, 2050 Antwerpen (Linkeroever)03 543 90 [email protected] www.cclink.be

Cultuurcentrum LuchtbalColumbiastraat 110, 2030 Antwerpen (Luchtbal)03 543 90 [email protected]

Cultuurcentrum MerksemNieuwdreef 135, 2170 Merksem03 641 62 [email protected]

De RomaTurnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout03 292 97 [email protected]

’t WerkhuysZegelstraat 13, 2140 Borgerhout03 289 72 [email protected] www.werkhuys.be

Nova Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen (Kiel)03 259 04 20 [email protected]

Page 87: ccBe Brochure 2010-2011

87

praktischWIE IS WIE?

Vrijwilligers: Sofie Adriaenssens, Anthony Albers, Tiffo Alouissa, Annelies Baeten, Jamila Ber-raies, Nicole Bogaert, Marjolien Brack, Frank Brys, Erna Camforts, Tania Cassiers, Nele Cau-bergs, Audrey Claes, Melina Cornelissen, Roger Cuypers, Kristof De Clerck, Hannah De Neve, Maud Dedecker, Isabelle Dewilde, Hilda De Wit, Khadja Elghazi, Fien Gilleir, Floor Gilleir, Ma-rianne Gilleir, Peter Grote, Nick Hastir, Christophe Janssens, Sien Kets, Maria Kolessova, Oleg Kolokolnikov, Jorinde Krosenbrink, Ester Lopez Gonzalez, Joris Loveniers, Tanja Luyckx, Filip Mathot, Olivier Morel, Thibault Mortier, Lieve Nachtegael, Annelies Oeyen, Elke Op de Beeck, Ellen Peeters, Olja Rudic, Diane Ruys, Nicholas Schooffs, Annemie Simons, Sophie Smets, Lies Steel, Jolien Tegenbos, Manon Van Borm, Joke Van de Maele, Jelle Van de Poel, Gerrit Van de Velde, Jean Van de Wildebergh, Renate Van den Berg, Nora Van Dessel, Nele Van Gils, Emile Van Grootel, Laure Van Grootel, Mireille Van Hiel, Willem Van Ijperen, Anke Van Nuffel, Mar-leen Van Pottelberge, Frans Van Rymenant, Birgit Van Steenvoort, Inne Van Tendeloo, Benny Vandersnickt, Ruth Vanreusel, Walter Vermeulen, Steven Verreth, Ben Vervoort, Mia Vinken, Evelien Viroux, Davy Wens, Judith Willems, Kim Wuyts en ook nog de directie en leerlingen van het SIBSO Duinstraat 16 Antwerpen

Directie: Steven Van Goethem

Boekhouding: Eddy Matthynssens

Personeel en verhuurbeleid: Marianne Van Langendonck

Technisch verantwoordelijke: David De Joode

Techniek & toezicht: Benny Bervoets, Johan De Quick, Istvan Leel-Ossy, Christof Peirsman, Rik Thys

Jeugd- en scholenprogramma: Priscilla Peeters

Dans- en humorprogramma: Marc Goossens

Theater- en literatuurprogramma: Cees Vossen

2600, muziek- en matineeprogramma : Bram Bernolet

Publiekswerking: Fried Aernouts

Vormgeving: Tine Michiels

Pers en communicatie: Suzanne Van Bree

Onthaal en ticketing: Miki Geerinckx, Nadia Guerti

Cultuurantenne: Elisabeth Grillet, Fatima Sal-lak

Onderhoud ISS: Fatima Belarbi, Warda El Marchouhi, Abdel Belarbi, Sarah Stevens, Elouisa Kasmi

Raad van Bestuur: Sarah Truyen, Ilse Jacques, Luc Thiessen, Freek Van Looveren, Jan Boons, Ria Vermeulen, Axel Polis, Fons Borginon, Margot Collet, Greet Claes-Dille, Ann Laenen, Mohamed Ikoubaan, Lydia Verhaeghen, Thea Van Gelder-Peeters, Netty Vangheel, Chris Schil-lemans, Dirk Celis, Jos Moeskops, René Lamagie, Elisabeth Grillet, Marijke Sanctorum, Steven Van Goethem (secretaris-penningmeester) en Fatiha Azzaoui (voorzitter)

Page 88: ccBe Brochure 2010-2011

88

praktisch

Foto:

SUBSIDIES DISTRICT BERCHEM

Wij organiseren graag dingen voor u. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is minstens even fijn om spontaan cultuurprojecten te zien ontstaan bij buurtbewoners of verenigingen. En als de goesting er is, of de noodzaak, dan helpen wij graag mee. Aarzel dus niet om met dat geweldige idee af te komen. Wie weet werken we binnen de kortste keren samen, of kunnen we u op een of andere manier ondersteunen.

Ook het district Berchem heeft verschillende subsidiemogelijkheden om cultuurprojecten te helpen slagen. Hier vindt u alvast een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden. Meer informatie, subsidiereglementen en aanvraagformulieren kan u bij ons in huis krijgen bij de cultuurantenne, of via www.berchem.be. Gemeenschapsvormende projectenWilt u al jaren iets doen met alle bewoners van de straat, maar vindt u de middelen niet om ie-dereen hierbij te betrekken? Wilt u een schlagerfestijn organiseren met uw Turkse buurman of een voetbaltornooi opzetten in uw buurt? Wilt u verzusteren met een straat uit een andere deel van Berchem? Het district Berchem is altijd op zoek naar goede ideeën om de meest diverse samenwerking op te starten of te versterken.

Data indienen dossiersprojecten in januari tot maart: indienen voor 2 november projecten in april tot juni: indienen voor 1 februari projecten in juli tot september: voor 1 meiprojecten in oktober tot december: voor 1 augustus

WerkingssubsidiesBent u een Berchemse vereniging (minstens tien leden uit Berchem) en organiseert u minstens twee openbare socioculturele activiteiten per jaar in dit schone district? Dan kunt u het district vragen uw vereniging financieel te steunen. Voor de werkingssubsidie dient u voor 30 juni een ontwerp van uw jaarprogramma in voor het volgende seizoen. Voor 30 september bezorgt u de cultuurantenne het ingevulde inlichtingenformulier met de nodige bewijsstukken.

Geprivilegieerde verenigingEen Berchemse vereniging die meer dan drie jaar bestaat en kan aantonen dat ze enig in haar soort is in Berchem, kan in aanmerking komen voor extra financiële ondersteuning. Meer info bij uw cultuurantenne.

Activiteiten voor een goed doelOrganiseert u eenmaal of meermaals per jaar activiteiten waarvan het grootste gedeelte van de inkomsten naar een goed doel gaat, dan kunt u beroep doen op deze subsidie. De aanvraag moet zes weken voor de activiteit ingediend worden.

Page 89: ccBe Brochure 2010-2011

89

praktischSUBSIDIES DISTRICT BERCHEM

Nominatieve subsidieBiedt het subsidiemenu hierboven niet wat u zoekt? U kan het district altijd om financiële of praktische steun vragen. Uw aanvraag wordt eerst door het districtscollege onderzocht. Daarna beoordeelt de voltallige districtsraad of en in welke mate u steun kunt krijgen. Voor deze onder-steuning richt u dus best uw vraag per brief aan het districtscollege.

InfoCultuurantenne BerchemDriekoningenstraat 126, 2600 Berchemtel. 03 286 88 34 [email protected] www.berchem.be

© Ja

n V

ersc

hoo

ten

Page 90: ccBe Brochure 2010-2011

90

Cultuurcentrum Berchem stelt haar lokalen ook ter beschikking van receptieve gebruikers. U kan onze lokalen huren voor vergaderingen, voorstellingen, congressen, cursussen, danslessen of lezingen.

De huurprijs wordt bepaald door de aard van uw activiteit. Er zijn twee categorieën. Categorie 1 geldt voor socioculturele activiteiten, categorie 2 voor commerciële of politieke activiteiten. Het tarief verdubbelt voor verenigingen, firma’s en personen die niet in de stad Antwerpen gevestigd zijn.

Alle lokalen kunnen onder voorbehoud van beschikbaarheid uitgerust worden met audiovisuele apparatuur. Daarnaast biedt het cultuurcentrum ook de mogelijkheid om voordelig drank af te nemen en kan je ons café ook voor eigen activiteiten gebruiken.

Privé-feesten zijn niet toegelaten.

Voor meer informatie over het huren van onze lokalen kan je terecht bij Marianne Van Langendonck (03 286 88 26 of [email protected]).

THEATERZAAL

capaciteit: +/- 378 plaatsen

geluids- en lichtuitrusting

prijs (cat 1/cat 2): 190/800 euro

praktisch

FOYER

capaciteit: 100 personen

geschikt voor recepties, presentaties,…

prijs (cat 1/cat 2): 40/250 euro

TE HUUR

Page 91: ccBe Brochure 2010-2011

praktischRODE ZAAL

capaciteit: 15-18 plaatsen

geschikt voor vergaderingen, cursussen,…

prijs (cat 1/cat 2): 6/35 euro

BLAUWE ZAAL

capaciteit: 40-60 plaatsen

geschikt voor vergaderingen, recepties, cursussen,…

prijs (cat 1/cat 2): 10/65 euro

GELE ZAAL

capaciteit: 30-40 plaatsen

geschikt voor vergaderingen, cursussen, lezingen,...

prijs (cat 1/cat 2): 6/35 euro

DANSSTUDIO

ruimte van 120 m² met spiegelwand en dansvloer

geluidsinstallatie

prijs (cat 1/cat 2): 6/35 euro

TE HUUR

Page 92: ccBe Brochure 2010-2011

www.ccberchem.be03 286 88 20

Cultuurcentrum B

erchem

Driekon

ingen

straat 126 | 2600 Berch

em

tel + 32 (0)3 286 88 20 | fax + 32 (0)3 286 88 44

ccberchem

@stad.an

twerpen

.be | ww

w.ccberch

em.be

gesloten: alle m

aandagen

, alle feestdagen

en tijden

s de kerstvakantie