CC De Adelberg filmkalender najaar 2014

download CC De Adelberg filmkalender najaar 2014

of 20

 • date post

  03-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of CC De Adelberg filmkalender najaar 2014

 • ADELBERGFILM NAJAAR 2014

  CC De Adelberg la carte

 • Openingsuren

  De balie is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, en n uur vr aanvang van elke voorstelling.

  Info & tickets

  Adelbergpark 1, BE 3920 LommelT +32 (0)11 55 35 11F +32 (0)11 55 35 14E info@ccdeadelberg.beE reservaties@ccdeadelberg.bewww.ccdeadelberg.be Cultuurcentrum De Adelberg

  CC De Adelberg la carte

 • Voorwoord

  Het najaar kleurt sterk sociaal-realistisch. Met The Selfish Giant toont Groot-Brittanni dat het koplopend in het genre is. De gebroeders Dardenne bewijzen met Deux jours, une nuit dat zij het filmisch geweten van ons land zijn. Naast het indringende Spaans/Mexicaanse drama La Jaulo de Oro is er een sterke Oost-Europese inbreng met prenten als In Bloom en An Episode in the Life of an Iron Picker. Het Poolse drama Ida leunt daarbij aan, maar focust vooral op onverwerkt verleden. De impact van totalitaire regimes en oorlog zit ook in de Duitse prent Diplomatie en de Cambodjaanse documentaire The Missing Picture. Met Ne me quitte pas staat een knappe documentaire uit eigen land op het programma. En dan zijn er nog het Japanse Like Father, Like Son en het Britse Philomena: producties die pertinente vragen stellen over kinderen en ouders.

  Het najaar bewijst dat er wereldwijd magistrale films gemaakt worden, die niet alleen aangenaam zijn om naar te kijken, maar ook stof tot nadenken bieden.

  Cindy Daems Peter Vanvelthovendirecteur burgemeester

  Wim Hoekx Rita Phlippocultuurfunctionaris schepen van cultuur

 • MA DI WO DO VR ZA ZO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

  IdaThe Selfish GiantLa Jaula de OroDiplomatie

  oktober 2014

  Ida

  La Jaula de Oro

 • november 2014

  MA DI WO DO VR ZA ZO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

  In BloomNe me quitte pas Deux jours, une nuitAn Episode in the Life of an Iron Picker

  In Bloom

  Ne me quitte pas

 • MA DI WO DO VR ZA ZO

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

  The Missing PictureLike Father, Like SonPhilomena

  december 2014

  Like Father, Like Son

  Philomena

 • Okt 14

  OPENINGSFILM Ida Pawel Pawlikowski, Polen 2013

  Polen, 1962. Anna, een jonge novice, wordt net vr ze haar kloostergeloftes aflegt door moeder-overste gedwongen om haar tante op te zoeken. Anna heeft daar eigenlijk geen zin in. Ze belandde als weeskind in het klooster en haar tante bezocht haar nooit. Maar ze gehoorzaamt. Haar streng geordende leven wordt echter grondig door elkaar geschud wanneer ze haar tante ontmoet. Haar tante is in alle opzichten Annas tegenpool. Ze is werelds, extravert, drankverslaafd en heeft een duister verleden. Anna krijgt van haar tante te horen dat ze eigenlijk Ida heet en Joods is. Een onthulling die een zoektocht ontketent naar haar werkelijke afkomst en identiteit. De reis zorgt ervoor dat ook haar tante geconfronteerd wordt met haar verleden als beruchte communistische rechter, die velen ter dood veroordeelde.

  Ida is pure filmkunst. Een ingetogen esthetisch meesterwerk, gefilmd in tijdloos zwart-wit van ongekende schoonheid en een ouderwets, vierkant formaat dat hoogst origineel ingevuld wordt. De pozie van het beeld draagt ongelooflijk knap de meergelaagde inhoud, die naast de persoonlijke queeste ook verhaalt over het tragische Poolse verleden, de Holocaust en het communisme. Een ijzersterke film die diep raakt.

  Om het filmseizoen gezellig te starten, trakteert De Adelberg je na de vertoning op een drankje.

  Do 02.10.2014 20u - Utopolis

  Duur: 80 min.

 • Okt 14

  The Selfish Giant Clio Barnard, UK 2013

  Arbor en Swifty zijn twee dertienjarige vrienden uit een arbeiderswijk in Noord-Engeland. Verschoppelingen in een buurt die toch al aan de rand van de samenleving staat. Arbor is een spichtige agressieveling met ADHD, Swifty is introverter en zachtmoediger. Na schooltijd trekken ze met paard en kar door de buurt op zoek naar schroot. En het zijn niet alleen kapotte ijskasten en verroeste auto-onderdelen die ze vinden. Ze pikken alle metaal dat los te wrikken is. Ook het waardevolle koper van de spoorlijnen. Hun buit verpatsen ze aan de louche schroothandelaar en paardengokker, die in Arbor een geschikt kereltje ziet voor roekeloze klussen en in Swifty een ideale jockey voor illegale paardenraces.

  Het sociaalrealistisch drama The Selfish Giant dankt zijn titel aan Oscar Wildes sprookje over een zelfzuchtige reus die stiekem kinderen in zijn mooie tuin laat spelen. De reus is hier vervangen door een malafide schroothandelaar en de tuin door een gigantische schroothoop. The Selfish Giant is een meeslepende film over armoede, hebzucht en de vriendschap tussen twee jongens. Terechte winnaar van de Grote Prijs voor Beste Film in Gent en bedolven onder jubelrecensies hier en over het Kanaal.

  Do 09.10.2014 20u - Utopolis

  Duur: 91 min.

 • Okt 14

  La Jaula de Oro Diego Quemada-Diz, Spanje/Mexico 2013

  Juan, Sara en Samuel zijn drie tieners uit de sloppen van Guatemala City die illegaal naar de States trekken op zoek naar een beter bestaan. Terwijl Juan zijn rugzak pakt, knipt Sara haar meisjeslokken en plakt haar borsten af om onderweg niet ontvoerd of verkracht te worden. Bij hen voegt zich al snel Chauk, een jonge indiaan die geen woord Spaans spreekt. Juan is niet opgetogen met de komst van Chauk. Vooral niet wanneer blijkt dat Sara lijkt te vallen voor de charmes van de dromerige indiaan. Maar op deze helletocht is geen tijd voor romantiek. Grotendeels te voet en verder bovenop denderende goederentreinen komen de tieners in aanraking met grenspolitie, gewapende bendes, mensensmokkelaars en drugsdealers.

  Regisseur Diego Quemada-Diz, die als cameraman onder meer voor Ken Loach en Alejandro Gonzlez Iaritu werkte, bundelt in La Jaula de Oro meer dan vijfhonderd verhalen van Latinos die naar de VS trokken. Met als resultaat een sobere maar bijzonder aangrijpende roadmovie, gedragen door een overtuigende amateurcast, verfijnde piano- en strijkakkoorden en sterk sprekende beelden. Meer dan terechte winnaar van Un Certain Regard in Cannes.

  Do 16.10.2014 20u - Utopolis

  Duur: 102 min.

 • Okt 14

  Diplomatie Volker Schlndorff, Fr/D 2014

  Parijs 1944. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kondigt zich aan. Generaal Dietrich von Choltitz krijgt van Hitler het barbaarse bevel om de Franse hoofdstad vr de komst van de geallieerden te verwoesten. Explosieven onder bruggen en monumenten zoals het Louvre, de Opra, de Dme des Invalides, de Notre Dame en de Eiffeltoren moeten ervoor zorgen dat de grandeur van de lichtstad verleden tijd zal zijn. Bovendien zullen veel Parijzenaars daarbij omkomen omdat de Seine daardoor uit haar oevers zal barsten. Maar von Choltitz krijgt bezoek van de Zweedse diplomaat Raoul Nordling die hem probeert te overtuigen om dit bevel niet uit te voeren. Wat volgt is een verbaal kat- en muisspel tussen een sluwe diplomaat en een gewetensvolle generaal.

  Niettegenstaande zowel Hitlers bevel als von Choltitz weigering historische feiten zijn, is de ontmoeting tussen de generaal en de Zweedse diplomaat fictief. Het verbale steekspel tussen de twee mannen met Parijs als inzet is gebaseerd op een toneelstuk van Cyril Gely. Het is knap om te zien hoe de Franse steracteurs Niels Arestrup en Andr Dussolier, die het stuk meer dan tweehonderd keren speelden, erin slagen om elk gevoel van routine uit de film de weren.

  Do 23.10.2014 20u - Utopolis

  Duur: 85 min.

 • Nov 14

  In Bloom Nana Ekvtimishvili & Simon Gro, Georgi/D 2013

  Het is 1992. De Sovjet-Unie is ineengestort en Georgi onafhankelijk. Maar de blijdschap over de herwonnen vrijheid is van korte duur. In het noordwesten woedt een burgeroorlog en het dagelijks leven wordt gedomineerd door voedseltekort, straatbendes en geweld. De veertienjarige hartsvriendinnen Eka en Natia hebben geen gemakkelijk leven in de kersverse hoofdstad Tbilisi. Hun thuissituaties zijn evenmin rooskleurig. Ekas moeder kijkt nauwelijks naar haar dochter om en haar vader schittert door afwezigheid. Natias vader is dan weer een dronken agressieveling die zijn vrouw terroriseert. Bovendien is in Georgi de patriarchale dominantie alomtegenwoordig. Ondanks alles laten de meisjes zich niet doen en proberen ze hun eigen lot te bepalen, wars van traditionele mannelijke gender- en generatiegrenzen. Tegen beter weten in

  Nana Ekvtimishvili, die samen met haar vriend Simon Gro de film realiseerde, baseerde het scenario op haar eigen jeugdherinneringen. Het verhaal van de meisjes wordt subtiel verweven met de politieke en sociale context. In Bloom is dan ook een meermaals bekroond, indrukwekkend naturalistisch drama. De vriendschap tussen de meisjes wordt ongelooflijk knap geacteerd en het onvoorspelbare verhaal fascineert van het begin tot het einde, onder meer door het indrukwekkende camerawerk van Oleg Mutu die eerder 4 Months, 3 Weeks & 2 days filmde.

  Do 06.11.2014 20u - Utopolis

  Duur: 102 min.

 • Nov 14

  Ne me quitte pas Sabine Lubbe Bakker en Niels Van Koevoorden, Belgi 2013

  In een klein Waals dorp delen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel met verve eenzaamheid, humor en drankzucht. Bob is een vrijbuiter op rust, die zijn laatste dagen in stilte wil slijten, terwijl Marcel een gezin heeft dat hij niet wil verliezen. In het dorp verglijdt de tijd langzaam. Er moet hout gehakt, vliegenvangers opgehangen en ze moeten naar de tandarts. De drank vult de rest van de tijd. Zelfmedelijden is aan